Van de organisatie. JNC seizoen 2017/2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van de organisatie. JNC seizoen 2017/2018"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief december JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2017/2018 Van de organisatie Na een spetterende start van het JeugdNatuurClub seizoen op 6 september, zijn er heel wat nieuwe leden ingestroomd. We hopen dat het voor iedereen een heel leuk seizoen wordt! Daar willen we allemaal een steentje aan bijdragen: de organisatie bedenkt leuke activiteiten, de begeleiders voeren de programma s uit zodat het leuke en leerzame middagen worden voor de clubleden. En natuurlijk ook de kinderen zelf door enthousiast mee te doen en gezellig en leuk met elkaar om te gaan. Ondertussen zijn de activiteiten in 2017 al voorbij en is de organisatie druk bezig met de invulling van de middagen in Naast vertrouwde en nieuwe gezichten bij de clubleden, zijn er ook wijzigingen bij de begeleiders. Mieke Bos, begeleidster bij de Oranjetipjes, is nu de trotse moeder van dochter Benthe. Veel geluk samen! Lisette Schelhaas heeft in oktober en november meegelopen en dat beviel zo goed dat ze vanaf nu als vaste begeleidster bij de Kiekendieven komt. Daarmee hebben we nu plek voor de vier kinderen die nog op de wachtlijst stonden. In januari gaan we met hen kennismaken. We wensen ze allemaal fijne JNC middagen toe. Dit jaar zijn er weer drie vaste groepen. In principe starten nieuwe leden bij de Oranjetipjes en groeien in de loop der jaren door naar Kiekendieven om tot slot naar de Zeearenden te gaan. Anja Hetebrij en Margot Hofstee zijn de vast begeleiders van de Oranjetipjes. Anja, Maartje Wessels-Wouda en Lisette Schelhaas begeleiden de Kiekendieven. Hans van der Veer en Riek Stoel gaan met de Zeearenden op stap. Omdat bij de Zeearenden de oudste kinderen zitten, krijgen zij soms een ander, meer uitdagend programma aangeboden (meestal wel hetzelfde thema). In deze nieuwsbrief vindt u in beeld en tekst verslagen van de clubmiddagen van de afgelopen maanden. We wensen u veel leesplezier!

2 Activiteit 1: Seizoenstart JeugdNatuurClub De Wieden september 2017 Woensdagmiddag 6 september was het weer zover, de start van een mooi nieuw JNC seizoen! En wat hadden we een geweldige start. Al ongeveer 30 leden hebben zich opgegeven voor dit jaar en hier kwam op deze kennismakingsmiddag nog 20 nieuwsgierige potentiële nieuwe leden bij. Een mooie club bij elkaar. En wat een bikkels zijn jullie allemaal dat jullie gekomen zijn, echte natuurliefhebbers door weer en wind! Bij het wandelpad het Reeënspoor verzamelden tijdens de grootste bui van de middag alle kinderen zich bij elkaar om vervolgens in kleinere groepjes met 1 van de begeleiders het pad te lopen. Er waren 8 verschillende opdrachten, maar die hebben we niet allemaal kunnen doen. De opdrachten waren namelijk zo leuk dat je die natuurlijk niet even af kunt raffelen en snel kunt doen! Van boomstammen en bamboe werden prachtige knikkerbanen gemaakt. Natuurlijk niet met gewone knikkers, maar met walnoten, eikels, besjes, van alles wat kan rollen uit de natuur.

3 En wat zijn er eigenlijk veel kleuren te vinden in de natuur als je goed kijkt. Ieder kreeg een paar kleurpotloden om daarna op zoek te gaan naar deze zelfde kleur in de natuur. Waren alle kleuren te vinden? In de sloot is een hele andere wereld die je normaal niet ziet. Maar met het schepnetje kun je soms een klein stukje ervan omhoog halen. We hebben van alles gevangen, ook 2 grote watertorren! Met de zoekkaart kon er gekeken worden wat er gevangen was. Wat je ook niet zo vaak ziet zijn de kleine muisjes die rondlopen in het gebied. Alleen deze middag zag je ze ineens wel! Hele grote muizen, bijna net zo groot als de kinderen, scharrelden rond op zoek naar een plekje voor de winter en maakten een voedsel-voorraadje met allemaal lekkere dingen. Hebben jullie ze ook gezien? Ondanks dat het af en toe regende, waren er toch veel verschillende wolken te zien. Liggend in het natte gras (of op elkaar) konden we de wolken met een zoekkaart opzoeken. Hoe heet die grote wolk in een blauwe lucht ook alweer? En dat grijze wolkendek? Onderweg hebben we nog een mooi boeketje voor thuis gemaakt en hebben we geprobeerd om op een eikendopje of rietstengel te fluiten. Sommige konden beter gewoon fluiten, andere kregen er een mooie schelle fluit uit! Hebben jullie dit thuis al laten horen? Van het riet kun je ook een bootje maken, het is even priegelen, maar het lukte uiteindelijk wel! Het was een hele geslaagde middag vol leuke opdrachten. Een goed begin van het nieuwe seizoen!

4 Activiteit 2: Natuurfotografie en pop-up tentoonstelling oktober 2017 De bekende natuurfotograaf Paul van Gaalen kwam speciaal voor de kinderen van de JNC naar Bezoekerscentrum De Wieden. Voorzien van eigen fototoestel of mobieltje kwamen de kinderen naar St. Jansklooster. Sommige kinderen moesten samen doen, wat best wel eens lastig was. Andere kinderen mochten het mobieltje of fototoestel van een van de begeleiders gebruiken. De Oranje tipjes gingen eerst door de bloementuin. Hier stonden nog veel bloemen in bloei en kon je mooie foto s maken. De Kiekendieven en Zeearenden gingen niet het tuintje in, zij gingen eerst op het grasveld fotograferen en daarna het vlonderpad op. Paul van Gaalen gaf steeds een opdracht. De meeste clubleden lieten daarna Paul hun foto zien en gaf hij tips om zo tot nog mooiere resultaten te komen. De middag werd binnen begonnen, waar Paul aan de hand van eigen foto s vertelde wat de bedoeling van onze middag was. Vooral goed kijken wat je op de foto wilt zetten en hoe je gaat fotograferen. Bijvoorbeeld dat je bij het afdrukken het beste je adem in kan houden, zodat je foto niet bewogen is. En probeer dicht bij het onderwerp te komen, op gelijke hoogte met het onderwerp, eventueel plat op je buik gaan liggen. Thuis werd met behulp van de ouders een keuze van de mooiste foto gemaakt en op gestuurd naar de jeugdnatuurclub. Bijna alle kinderen hadden een foto gekozen en opgestuurd. Met die foto s is een expositie ingericht die op 21 oktober werd geopend door Paul van Galen. In de herfstvakantie zijn er veel kinderen met ouders en of opa s en oma s geweest om te komen kijken.

5

6 Activiteit 3: Dieren in de hoogwaterzone november 2017 Hoogwaterzone de Auken tussen Giethoorn en Steenwijk De hoogwaterzone is zeer geliefd bij vogelaars er is een mooie kijkhut waaruit veel water/ vogels waargenomen worden De purperreiger, blauwe reiger en lepelaar broeden hier graag deze zullen we nu niet aan treffen om dat het broedseizoen voorbij is en de purperreiger en lepelaar naar warmere oorden vertrokken zijn. Op 8 november gingen de Oranjetipjes op pad met boswachter Ronald Messemaker en natuurgids Henk Janssen. De groep werd in tweeën gedeeld en gingen tegen gesteld lopen halverwege zouden we van boswachter wisselen. We mochten het gebied in waar je anders niet in mag. Met de verrekijkers in de aanslag gingen we op pad we hadden het geluk dat we in de verte twee reeën zagen lopen, na een afwachtende houding verdwenen ze toch maar in de bosjes. We hebben veel sporen van otters gezien waar ze in en uit het water gaan en spraints (dit is een poep spoor) een aangevreten gans deze was het slachtoffer van een vos. We hebben zilverreigers en aalscholvers zien vliegen ook waren er veel zwanen op de plas. Een groep heeft zelf 42 kraanvogels over zien vliegen. De roep van de ijsvogel gehoord en martersporen gezien OT-Victoria gebruikt de verrekijker als vergrootglas KD-Nadine-Lara-Sietse-Rick- Leander-Hugo-Jari tunneltje van otter de gans Op 15 november zijn de Kiekendieven met de boswachters Ronald en Henk op stap gegaan. We zagen zilverreigers en aalscholvers op de plas. Maar ook de sigaren van een lisdodde die sommigen mee hebben genomen (of de zaadjes verspreid tijdens het lopen). Henk liet ons ook andere rietsigaren zien, wanneer een vlieg een eitje in een rietstengel heeft gelegd ontstaat er een soort sigaar. Onderweg hebben we veel sporen van de otters gezien, die de slootkant op zijn geklommen en weer in het water gegleden. Een overnachtingsplek van de otters was interessant, verscholen onder de brug! Met de verrekijker hebben we heel wat afgezocht, in de lucht, maar ook als vergrootglas naar een paddenstoel gekeken. En wie durfde het verst het water in te lopen? KD-boswachter geeft uitleg over verschillende soorten verrekijkers

7 salamandertjes sterrenschot Een week later was het de beurt van de Zeearenden op pad met twee boswachters, Ronald Messemaker en Johann Prescher, samen op zoek naar dierensporen. Het eerste spoor dat we aantroffen was van een groot zoogdier, genaamd de mens. Helaas had dit soort haar afval achtergelaten in een klein natuurgebiedje tegenover de parkeerplaats. Nu zag het er best nog redelijk uit en na wat zoekwerk van de jonge zeearend - heren werd de boswachter de nieuwe eigenaar van een sierlijk ornament. We hadden met de echte natuur ook veel geluk, we zagen veel watervogels, veel spraints (of te wel poep van een otter) en heksenkots (dat beter bekend staat als sterrenschot). Ruiken en voelen van deze dierensporen vond niet iedereen een goed idee. Ook troffen we salamandertjes aan die zich schuil hielden in de berm onder een achtergelaten houten vlonder. Boswachter Johann tilde de vlonder op en legde de salamandertjes op zijn knie. Wat bleven ze rustig poseren voor de camera! Onderweg groeide behoorlijk wat pitrus. Deze oude lantaarntjes van de natuur bieden een mooi mindfulness momentje tijdens het geduldig klusje van afpellen. Veel aandacht ging nog uit naar een kikker. De boswachter legde uit hoe je de verschillende soorten kikkers kunt determineren. Natuurlijk nam hij een moment de tijd om uit teleggen hoe belangrijk het is de flora en de fauna te respecteren en liet hij de kikker weer voorzichtig los. Benieuwd hoeveel sporen wij zelf hebben achtergelaten. Het was weer een geslaagde clubmiddag. ZA-welke kikkersoort is dit ZA-na afloop wisselen de boswachters uit wat er gezien is, Marnick luistert mee

8 De achtergrondfoto gemaakt door Jelle Wolters op woensdag 18 oktober: natuurfotografie-zeearenden Jeugdnatuurclub De Wieden is een samenwerking in de regio tussen:

Nieuwsbrief 3. Openingsactiviteit J.N.C. De Wieden: Proeverij. Van de organisatie. JNC seizoen 2015/2016

Nieuwsbrief 3. Openingsactiviteit J.N.C. De Wieden: Proeverij. Van de organisatie. JNC seizoen 2015/2016 Nieuwsbrief 3 december 2015 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Van de organisatie Aan het begin van het nieuwe JNC seizoen, zijn er weer heel wat nieuwe leden ingestroomd. Zowel de nieuwe leden

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2014

Nieuwsbrief 2 juni 2014 Nieuwsbrief 2 juni 2014 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 Open middag voorafgaand aan het nieuwe seizoen: Sluit je aan bij JeugdNatuurClub De Wieden Het is geweldig leuk bij JeugdNatuurClub De

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 juni 2013

Nieuwsbrief 3 juni 2013 Nieuwsbrief 3 juni 2013 www.np-weerribbenwieden.nl/jeugdnatuurclub-de-wieden Oranjetipjes zien de Paashaas Marian, begeleidster, 20 maart 2013 Verslag oranjetipjes van 20 maart 2013 Deze middag waren wij

Nadere informatie

Een fijn seizoen! JNC seizoen 2017/2018

Een fijn seizoen! JNC seizoen 2017/2018 Nieuwsbrief 2-2018 juni JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2017/2018 Een fijn seizoen! Met een super tevreden gevoel hebben we op 16 mei het jnc seizoen 2017-2018 afgesloten. Toch liggen tevredenheid en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 november 2014

Nieuwsbrief 3 november 2014 Nieuwsbrief 3 november 2014 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 In deze editie verslagen van de Open middag 27 augustus Activiteit 1: Help de ringslangen van De Wieden 10 en17 september Activiteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart

Nieuwsbrief maart Nieuwsbrief 1-2017 maart JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Nog twee maanden te gaan en JNC De Wieden seizoen 2016-2017 ligt achter ons. De begeleiders hebben het nu al over een top seizoen, want

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2015

Nieuwsbrief 1 maart 2015 Nieuwsbrief 1 maart 2015 JNC-web JNC-facebook Begeleiders in de bloemetjes gezet JNC seizoen 2014/2015 In deze editie verslagen van Activiteit 3 Op de Staphorsterheide 12-19 november Activiteit 4 Braakballenonderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2016

Nieuwsbrief 1 maart 2016 Nieuwsbrief 1 maart 2016 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Activiteit 4: Vogels in de winter januari Fijn, om beschermd tegen kou en de kille mist buiten toch met de natuur in de weer te zijn.

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Het pad begint en eindigt bij het informatiebord

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2015

Nieuwsbrief 2 juni 2015 Nieuwsbrief 2 juni 2015 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 Terugblik en vooruitblik. De begeleiders van de JNC kijken terug op een mooi seizoen met leuke kinderen, een goede sfeer en een leuk afwisselend

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni

Nieuwsbrief juni Nieuwsbrief 2-2017 juni JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Een fijn seizoen! Eén van de vossen vroeg bij de seizoensafsluiting aan de kinderen welke activiteit het leukst was en welke niet leuk

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Er zijn twee startpunten, de eerste is

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Data om te onthouden: Week van 30 okt. t/m 3 nov.: evt. oudergesprekken vanuit ZIEN! Maandag 13 november: 8.30 uur - 9.30 uur inloopuur Jeugd- en gezinscoach Dinsdag 14 november:

Nadere informatie

EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :)

EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :) MINI EBOOK WE KRIJGEN ER EEN KINDJE BIJ :) KINDERMEDITATIE WWW.DEBOEZEMVRIENDIN.NL KINDERMEDITATIE Meditatie voor kinderen kan ervoor zorgen dat het kind zich rustiger gaat voelen. Het kind is meer ontspannen,

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Sponsoring. Join the club!

Sponsoring. Join the club! Sponsoring Join the club! Join the club! is een initiatief van de Stichting Sámen voor Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze stichting heeft tot doel inkomsten te verkrijgen voor projecten die een bijdrage

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden Milieu Educatie Centrum De Bevelanden AANBOD 2017... ontdek, leter en genie r! van de natuu AANBOD NASCHOOLSE ACTIVITEITEN 2017 Goes, 2017 Beste organisator van naschoolse activiteiten op de Bevelanden,

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

NME-leerroute Aarde, lucht en water

NME-leerroute Aarde, lucht en water NME-leerroute Aarde, lucht en water 3 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Wat hoor ik daar, een steentje in het water? Deze is zwaar en zakt naar de bodem. Wat zie ik daar, een mooie

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

KIJK! KLEUTERS. Vind je de natuur mooi? Kijk je in de verte of zoek je een mooie bloem of tak dichtbij?

KIJK! KLEUTERS. Vind je de natuur mooi? Kijk je in de verte of zoek je een mooie bloem of tak dichtbij? KIJK! KLEUTERS Mooi gekiekt eventueel ipad van klas Vind je de natuur mooi? Kijk je in de verte of zoek je een mooie bloem of tak dichtbij? Neem eventueel een foto met de ipad van iets dat jullie mooi

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Dagtocht Oostvaardersplassen

Dagtocht Oostvaardersplassen Dagtocht Oostvaardersplassen 19 juni 2016 Biodiversiteit Op 19 juni vertrokken we met zijn dertienen om 07:45 uur richting Oostvaardersplassen. Het is een kleine twee uur rijden en kwamen dus op tijd aan

Nadere informatie

PIRATEN. WAT LEERT DE LEERLING? Nadenken over hoe ze er uit zien.

PIRATEN. WAT LEERT DE LEERLING? Nadenken over hoe ze er uit zien. LES 1 Jullie hebben net een filmpje gekeken over piraten. Bedenk hoe je zelf zou zijn als je een piraat was. Wat is je naam? Hoe zie je er uit? Bedenk een eigen piraten naam die echt bij jou past. Het

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

De vliegtuigen die er stonden, en het waren er aardig wat, werden door Glenn en Brian uitgebreid bewonderd, honderd en één vragen werden er gesteld.

De vliegtuigen die er stonden, en het waren er aardig wat, werden door Glenn en Brian uitgebreid bewonderd, honderd en één vragen werden er gesteld. 27 september; Brian en Glenn bij de Zwaluwse Modelvliegclub. Onze beide zoons, Brian en Glenn, waren opgegeven als Hoogvliegers voor 12 september op Rotterdam Airport. Eenmaal op het platform durfden de

Nadere informatie

15 oktober 2018 Nummer: 4

15 oktober 2018 Nummer: 4 15 oktober 2018 Nummer: 4 Beste Ouders/Verzorgers en leerlingen, De eerste periode van het schooljaar zit er al weer bijna op. Ondanks dat het nog als zomer voelt, staat de herfstvakantie voor de deur.

Nadere informatie

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN ROUTE 2,0 km Hou je van sporen zoeken? Neem dan deze route door Hof Espelo! Ontdek de sporen van verschillende dieren in het bos. De route is zeer geschikt voor het hele gezin.

Nadere informatie

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! )

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! ) LICHT, CAMERA, ACTIE 30 Supergeheime Fototips ( Niet voor volwassenen! ) - 2 - Voorwoord Speciaal omdat het zomer is zal ik het niet te lang maken. We hebben namelijk veel leukere dingen te doen wanneer

Nadere informatie

1. Als vroege vogels

1. Als vroege vogels 1. Als vroege vogels Dauwwandeling. Waar? Langs bospaden, langs bermen, in weide of akker. Wanneer? In de lente, de zomer of de herfst als er dauw hangt. In de winter is er bevroren dauw (rijp of rijm).

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Veldlessen Landtong Rozenburg. Verslag 2009

Veldlessen Landtong Rozenburg. Verslag 2009 Veldlessen Landtong Rozenburg Verslag 2009 Paul Grootenboer ARK Natuurontwikkeling november 2009 in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam Inleiding Struinen op de landtong Rozenburg. Dat is de titel

Nadere informatie

verslag van veldles in Kempen~Broek 2011 Jobien Boonman ARK Natuurontwikkeling

verslag van veldles in Kempen~Broek 2011 Jobien Boonman ARK Natuurontwikkeling verslag van veldles in Kempen~Broek 2011 Jobien Boonman ARK Natuurontwikkeling Op speurtocht in het Kempen~Broek Het educatieproject Op speurtocht in het Kempen~Broek bestaat uit een powerpointpresentatie

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Roodkapje en haar zieke voorleesoma Toneelstuk opening Kinderboekenweek 2016 Roodkapje en haar zieke voorleesoma Tekst Rian Visser Rollen Roodkapje Moeder Oma Boze wolf Jager Verteller In het verhaal staat een prentenboek centraal. In dit

Nadere informatie

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Mijn tuin Meditaties voor kinderen Janni Meedendorp 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Na een intensieve yogales vindt Noah het heerlijk om op zijn matje te liggen. De spieren in zijn lichaam ontspannen zich,

Nadere informatie

Nieuwsbrief december

Nieuwsbrief december Nieuwsbrief 3-2016 december JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Voorwoord Aan het begin van het nieuwe JNC seizoen, zijn er weer heel wat nieuwe leden ingestroomd. Daar zijn we heel blij mee! Zowel

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België 10-13 juli 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 10-07-2014 Amsterdam Nismes Na zo n 2,5 uur rijden vanuit Utrecht reden

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Peppelinfo december 2015, nummer 4

Peppelinfo december 2015, nummer 4 Peppelinfo december 2015, nummer 4 Beste ouders, Ondertussen hebben we een mooi Sinterklaasfeest gevierd, georganiseerd samen met Talentrijk. Beide OR-en hebben een mooi programma gemaakt wat past bij

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 30 november 2015

Douwe's natuurnieuws 30 november 2015 Douwe's natuurnieuws 30 november 2015 Opschonen Transportschip Drie november koos de Roerdomp van Staatsbosbeheer het ruime sop vanuit de haven van Andijk. Aan boord een eenassige maaimachine en meer gereedschap

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 13 jaargang 15 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5 Directiepraatje Beste ouders, verzorgers, Schilderwerk: Het

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016

Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016 Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016 Arthur en Victor Schillemans samen met hun moeder Claudia Ter afsluiting van het seizoen werd dit jaar (ons eerste jaar bij de Vogelwerkgroep) deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2016

Nieuwsbrief 2 juni 2016 Nieuwsbrief 2 juni 2016 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Vakantie... en dan... Nog een paar weken en de zomervakantie breekt aan. Dan hoef je niet meer stil te zitten in de klas, maar kan je

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten van Tienhovenlaan 5 5062 SK Oisterwijk Tel. 013-5231800 @ i bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

Week van 11 tot 13 mei Maandag:

Week van 11 tot 13 mei Maandag: Week van 11 tot 13 mei 2015 Maandag: Een korte week deze week met nochtans veel te doen... Na een lang maar leuk forum (dank u wel birger) kwam de praatronde. Daarin werd een heleboel verteld over het

Nadere informatie

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 9 januari In dit nieuwe jaar weer van start met de jeugd, nadat we in december 2015 als IVN jeugdgroep genomineerd werden voor de vrijwilligersprijs bij de groepen.

Nadere informatie

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017 Op natuurexpeditie in Het Groene Woud Verslag van de veldlessen 2017 0 Inleiding Om kinderen bij de natuurontwikkeling in Het Groene Woud te betrekken heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 21 oktober jaargang 31 nr.2

Nieuwsbrief. 21 oktober jaargang 31 nr.2 Nieuwsbrief 21 oktober jaargang 31 nr.2 Kinderboekenweek Van 5 t/m 16 oktober was het weer Kinderboekenweek. Opa s en oma s stonden centraal tijdens het thema: Voor altijd jong! In veel klassen zijn opa

Nadere informatie

SPEURTOCHT BAS DE DAS

SPEURTOCHT BAS DE DAS SPEURTOCHT BAS DE DAS ROUTE 0,8 km Beestenboel in het Reestdal. Dit is een speurtocht voor kinderen van 4 jaar tot een jaar of 10. Als je de speurtocht downloadt ben je zelf het blauwe bolletje. Zodra

Nadere informatie

7 Mini SPA-Momentjes

7 Mini SPA-Momentjes 7 Mini SPA-Momentjes Momentje 1 Lichtdouche Momentje 1 Lichtdouche Sluit je ogen en focus even op je ademhaling om in het hier & nu aan te komen. Stel je dan voor dat je onder een waterval van licht staat.

Nadere informatie

In de periode tot en met 21 juni vieren de volgende kinderen hun verjaardag:

In de periode tot en met 21 juni vieren de volgende kinderen hun verjaardag: BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEKEN Do 8-6 Groep 8: Kennismaking VO Vr 9-6 Schoolviering groep 4-5 Ma 12-6 Di 13-6 Wo 14-6 Do 15-6 Vr 16-6 Ma 19-6 Di 20-6 Wo 21-6 Groep 1-7: Spelletjesdag Groep 8: Schoolkamp

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beste ouders/ verzorgers. Herfstvakantie

Nieuwsbrief. Beste ouders/ verzorgers. Herfstvakantie Nieuwsbrief Beste ouders/ verzorgers De afgelopen periode is voor de school heel intens geweest. Wij hebben op een mooie manier afscheid genomen van Rini Aarts-Jongbloed. We hebben uw steun erg gewaardeerd

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

wilde dieren Kaas maken Aan de slag!

wilde dieren Kaas maken Aan de slag! Nieuwsbrief 1-2018 april JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2017/2018 Voorwoord Met het verschijnen van deze tweede nieuwsbrief van clubseizoen 2017-2018, nadert de seizoensafsluiting met rasse schreden.

Nadere informatie

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht!

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht! View this em ail in y our browser De Stuifmail Nieuwsbrief Tuinpark Rust en Vreugd. Verschijnt drie keer per seizoen. Nr.6, juni 2014 HALLO tuinders van Rust en Vreugd! Het tuinseizoen is nu echt begonnen.

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Spelenderwijs de natuur ontdekken! NIEUWSBRIEF Kleuternatuur Roosendaal editie 2 februari Beste lezers,

NIEUWSBRIEF. Spelenderwijs de natuur ontdekken! NIEUWSBRIEF Kleuternatuur Roosendaal editie 2 februari Beste lezers, Beste lezers, Hoewel het buiten nog koud is en de natuur in dit seizoen even stil staat, zijn wij binnen bezig om voor jullie weer zes leuke en leerzame kleuternatuurmiddagen te organiseren. 0000 In deze

Nadere informatie

Kom mee naar buiten allemaal

Kom mee naar buiten allemaal Kom mee naar buiten allemaal 62 EROPUIT Natuurgids Bertus van den Brink (66) gaat met zijn kleinkinderen het liefst lekker de natuur in. We gaan met hem mee. Als je aanbelt bij Bertus is het meteen duidelijk

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Hallo allemaal, De winter was af en toe prachtig maar de dagen worden alweer langer en de vogels horen we alweer fluiten! Heerlijk de lente is in aantocht! Veel leesplezier! Team

Nadere informatie

Take a look at my life week 26

Take a look at my life week 26 Take a look at my life week 26 Zo weer een week voorbij, wat vliegen ze ineens om. Voorheen gingen mijn dagen nooit zo snel maar nu met een kleine in huis kom ik gewoon tijd te kort. Daan is inmiddels

Nadere informatie

gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie. Pagina 1 van 9

gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie. Pagina 1 van 9 Beste leden, Het eerste kwartaal van 2019 zit er alweer op. We hebben best wel veel gedaan dit kwartaal. We zijn op bezoek geweest bij fotoclub Sliedrecht. Een educatieavond over flitsen. Twee keer een

Nadere informatie

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders De Opdrachten en Overzichten voor begeleiders Inhoud van de map ALGEMEEN Over Woordvoerders van de natuur Over de opdrachten en voorbereiding Praktisch: 2 vormen van begeleiden Overzicht opdrachten per

Nadere informatie

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen!

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen! juf Astrid en juf Liesbeth groep C Mei 2015 Welkom: Storm, Lyona, Finn We hebben weer drie nieuwe kinderen in de klas. Storm is een vriendje van Viona en is al op de open dag bij ons in de klas geweest.

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 7 oktober Beste ouders,

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 7 oktober Beste ouders, Nieuwsbrief 5 Vrijdag 7 oktober 2016 Beste ouders, Een volle nieuwsbrief dit keer. Wij zijn inmiddels zes weken aan de gang en klaar met onze gouden weken waarin we ons met de groepsvorming hebben bezig

Nadere informatie

NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos

NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos 6 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Schuilen is een goede eigenschap om te kunnen overleven in de natuur. Dieren hebben een plekje nodig

Nadere informatie

Intro Geachte ouders/ verzorgers, Trefwoord Week 2 en 3 (9 t/m 20 januari): Een goed begin

Intro Geachte ouders/ verzorgers, Trefwoord Week 2 en 3 (9 t/m 20 januari): Een goed begin Intro Geachte ouders/ verzorgers, Wij kijken terug op een goed 2016, waarin we goede onderwijsresultaten hebben behaald met de kinderen en een veilige school zijn geweest voor leerlingen, teamleden en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4...

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4... Inhoudsopgave Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen..... 3 Schoolreisjes en excursies..... 4 Programma voor groep 1+2......5 Programma voor groep 3+4......6 Programma voor groep 5+6..7 Programma voor groep

Nadere informatie

Natuurburen. In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum. Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen

Natuurburen. In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum. Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen Natuurburen In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen Projectbeschrijving Ouderen en jongeren voeren samen activiteiten

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken Speelleerplein en aanplant Voorjaar! Tijd om de aanleg van het speelleerplein

Nadere informatie

2013-2014. groepsnieuws oktober 2013

2013-2014. groepsnieuws oktober 2013 2013-2014 groepsnieuws oktober 2013 We zijn vanaf de zomervakantie tot de herfstvakantie goed bezig geweest met zijn allen. We hebben veel aan de Vreedzame School gedaan. Samen afspraken gemaakt over hoe

Nadere informatie