Nieuwsbrief december

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief december"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief december JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Voorwoord Aan het begin van het nieuwe JNC seizoen, zijn er weer heel wat nieuwe leden ingestroomd. Daar zijn we heel blij mee! Zowel de blijvers als de nieuwe leden wensen we een fijn JNC seizoen. Op dit moment zijn er bij de Oranjetipjes dertien, bij de Kiekendieven elf en bij de Zeearenden negen kinderen. In januari blijven we met deze drie groepen draaien, want we geven de voorkeur aan niet te grote groepen. Voorwaarde is wel dat er voldoende begeleiding is. In alle groepen is nog plaatst voor nieuwe leden. Dus als u nog belangstellenden weet, dan zijn die van harte welkom. De JNC is een club van leden, dus niet bedoeld om eenmalig een keer mee te doen. Natuurlijk mag een kind dat interesse heeft altijd een keer vrijblijvend komen meedoen. En dan hebben we nog wat nieuwtjes op het front van de begeleiders. Allereerste onze welgemeende felicitaties voor begeleidster Maartje Wouda-Wessels, die op 16 oktober moeder geworden is van dochter Merel. De kleine Merel groeit als kool en alles gaat goed met moeder en kind. In januari komt Maartje weer meedoen als begeleider bij de Kiekendieven. Carl Maurits heeft de afgelopen maanden voor Maartje ingevallen. Carl: hartelijk dank voor je inzet voor de JNC! Ook de Oranjetipjes krijgen een nieuwe begeleider. Margot Hofstee komt na de kerstvakantie bij hen als begeleider meedoen. Welkom Margot. We wensen je een fijne tijd bij de JNC toe. In december is er geen JNC activiteit. Dit omdat deze maand voor de kinderen vaak al zo n drukke maand is. Daarom zien we de JNC leden pas weer in het nieuwe jaar. We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een mooie start in het nieuwe jaar. Bij deze nieuwsbrief komt als extra een bijlage van de november activiteit: met veel foto s van egels... egels... egels (en hamers) Egeltjes in je tuin? De egeltjes die nu in de egelopvang zitten, worden pas na de winter vrijgelaten. Als je dat zou willen, dan kan je dat laten weten aan Jan en Dorie de Waal. Stuur dan een mailtje aan janendoriedewaal(et)gmail.com (naam, adres, telefoon). Zij kijken dan of je tuin geschikt is en of je niet aan een hele drukke weg woont. Je kunt je tuin extra geschikt maken door een mooi beestenhotel in je tuin te bouwen dat allerlei beestjes aantrekt. Bv. vlinders, insecten, padden en ook egels. Je hebt er eigenlijk alleen maar een paar pallets voor nodig en wat rommel dat je bv. in het bos of bij iemand in de schuur kunt vinden.

2 Activiteit 1: Expeditie laarzenpad Verslag Anja Hetebrij september Kiekendieven 21 september 2016 Op onze eerste clubmiddag van het nieuwe seizoen gingen wij ons verzamelen bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint- Jansklooster. Met een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur kon de middag al niet meer stuk. Er werd verteld over de inhoud van deze middag: het laarzenpad gaan we wandelen en aan het eind van de middag mogen de kinderen zijn/haar eigen kwaliteiten benoemen ( bv ontdekker, handige, doener, denker, helper of leider). Ook is er verteld dat je de ene club middag een helper kan zijn en de volgende club middag bijvoorbeeld een ontdekker kan zijn. Met de 11 jongens en 1 meisje ( Victoria) zijn wij op pad gegaan. Bij de eerste opdracht moesten er voorwerpen binnen een afgegrensd gebied verstopt worden en de andere kinderen gingen ze in later opzoeken en onthouden. Enkele voorwerpen waren zo goed verstopt dat ze zelf door de verstoppers niet meer terug gevonden werden! Bij de tweede opdracht werd er gekeken hoe ver de kinderen het moeras in konden, ze kwamen erg ver door het mooie weer was het ook niet zo heel drassig. De derde opdracht moest er een vogel rebus op gelost worden en waren er raadsels. Rick raakte tijdens de wandeling van het pad af en zat tot zijn knie in de modder. Nadat de kinderen aan het eind van de middag hun kwaliteiten benoemd hadden en daar een button van kregen was het vier uur en stonden de ouders/ verzorgers klaar om de kinderen weer mee naar huis te nemen. Wij hebben een gezellige clubmiddag gehad. Gaat dit goed komen, Kiekendieven? * ZA: Iljan, Lisa en Rachella bezig met het uitzetten van de eerste opdracht groepsfoto OT: het was boven de 30 graden, dus na afloop een welverdiend ijsje!

3 Activiteit 2: Een middagje helpen in de Grote Otterskooi 5 en 12 oktober 5 oktober 2016 Oranjetipjes Otterskooi Dwarsgracht verslag Mieke Bos * OT: gezellig samen schaften met de meiden (Maud, Victoria, Kiki) De Oranjetipjes vertrokken met een boot van het startpunt. Schipper Carl bracht ons naar de Grote Otterskooi. Daar moest iedereen helpen om de sloothaken te dragen. Bij de start van het Junglepad kregen we een korte uitleg over de eendenkooien. Waar ze voor zijn en hoe ze werken. Iemand wist al dat er hondjes bij hielpen en hoe dit hondje heet; de Kooikerhond. * OT: Tristan, Roy en Ruben zijn hard aan het werk! Toen ging 1 groep een route lopen om het gebied te bekijken en onderzoeken. Het pad was niet overal goed aangegeven en soms moesten we echt zoeken naar de goede weg. We liepen ook wel eens verkeerd. Dan moesten we weer helemaal terug en opnieuw gaan zoeken. Onderweg hebben we sporen van konijnen, zwanen en boommarters gevonden. En zelfs een echte uilenbal. Deze heeft Kiki mee genomen om thuis uit te pluizen. De andere groep ging helpen om de vangpijpen van de eendenkooi schoon te harken met de sloothaken. Dit is wel erg zwaar werk. Alles wat in het water drijft moet eruit. Dus blad, takken en veel krabbenscheer. Wanneer de andere groep ons eindelijk gevonden had, gaven we de harken over en gingen wij op avontuur op het Junglepad. Aan het eind van de middag gingen we met de boot weer terug. Met een koekje en een beker ranja even genieten van de rust op het water. Jammer dat het maar zo'n klein stukje varen was...

4 12 oktober 2016 Kiekendieven Otterskooi Dwarsgracht verslag Anja Hetebrij Om werd er verzameld bij de Kooiweg /Thijssengracht. Na een tijdje wachten kon schipper Rob ons naar de Grote Otterskooi varen. Natuurmonumenten beheert in De Wieden een viertal eendenkooien, waaronder de Grote Otterskooi in Dwarsgracht. Eendenkooien hebben een rijke historie, teruggaand tot de Middeleeuwen. Ze werden gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met behulp van tamme eenden en een kooikershondje werden wilde eenden naar een beschutte plek gelokt. Het spreekwoord de pijp uitgaan komt hier vandaan. De eendenkooien in De Wieden worden tegenwoordig alleen nog maar gebruikt als excursiekooi. KD: tweemaal team Dennis Vandaag kwam Janny ons helpen. De groep werd in tweeën gedeeld. De enen groep ging met Janny mee op verkenning naar de omgeving van de Otterskooi. De andere groep ging met behulp van sloothaken de vangpijpen schoonmaken. Later zou er gewisseld worden met de groepen, maar Dennis en zijn kornuiten waren zo fanatiek bezig dat ik uit eindelijk de wandeling met Rick en Wiebe gemaakt heb. KD: tonderzwam Onderweg hebben wij een grote tonderzwam gevonden deze lag los op de grond en hebben wij mee genomen zodat iedereen deze goed kon bekijken. Bij de boot aan gekomen kwam Marnick er achter dat zijn jas nog bij de kooi lag, met een sprintje hebben wij die opgehaald terwijl Janny de ranja verzorgde. Toen wij weer bij de Kooiweg aankwamen stonden de ouders al op ons te wachten. Schipper Rob nog bedankt voor de boot tocht. Het was weer een gezellige middag.

5 Activiteit 2 zeearenden: Sterrenavond oktober Hans van der Veer De van Cassiopeia Hieronder de sterrenhemel met: Grote Beer (Ursa Major) Met de stippellijn kun je poolster vinden. Kleine Beer (Ursa Minor) Cassiopeia Orion is mooi in de winter

6 De Zeearenden verkennen de sterren. Jeugdnatuurclub op vrijdagavond om half acht is heel wat anders dan op woensdagmiddag twee uur. Het is nog niet helemaal donker, maar nu al zijn er een paar sterren te zien. Daar zal het deze avond over gaan. Maar eerst zitten we in de kring en praten over onze natuurbelevenissen van de afgelopen tijd. De blaadjes vallen van de boom, een grote vis is gevangen, het bezoek aan de dierentuin was heel spannend en met de huisdieren gaat het goed. We luisteren naar Aran en Freek die vertellen over de Junior Rangers waar je lid van kunt worden als je naar het vervolgonderwijs gaat. Spannende dingen worden daar gedaan zoals huttenbouwen, in de natuur werken, op kamp gaan en overlevingstochten maken. Elk jaar is er een samenkomst met Junior Rangers uit andere landen. Zij zijn al jaren lid en vinden het reuze leuk. Daarna vertelt Jan Visscher over de sterrenhemel met de sterren en de planeten. Hij is amateur-sterrenkundige en weet heel wat van ons zonnestelsel. De planeten draaien samen met de aarde om de zon. Ze hebben een omlooptijd, een omloopsnelheid, een diameter en hebben geen of meerdere manen. Het duizelt ons en niet alles kunnen we onthouden. Interessant zijn de sterren die in een bepaalde stand staan en waar vroeger al een naam aan gegeven is. Als we naar buiten gaan, zal Jan ze ons aanwijzen en er meer over vertellen. Om acht uur gaan we aan boord van de excursieboot. Eerst zie je weinig, want je moet aan het donker wennen. Het riet staat langs de rand van de sloot, een bruggetje doemt op en daar is het open water. De elektromotor is muisstil en het water kabbelt tegen de boot. We zien sterren tussen de wolken door, die gelukkig steeds meer verdwijnen. Met een sterke zaklantaarn wijst Jan de sterrenbeelden aan. De Grote Beer bestaat uit zeven sterren die een steelpannetje vormen en als je de zijkant doortrekt vind je de Poolster. Die W bestaande uit vijf sterren is Cassiopeia en daarnaast Andromeda. De Melkweg is die brede band van horizon naar horizon. Daar vlakbij de Poolster staat de Kleine Beer en dicht daarbij in de buurt de Draak en de Giraffe. Nog veel meer sterren zien we die de sterrenbeelden vormen als Waterman, Steenbok, Boogschutter, Ram, Vissen, Driehoek, Perseus en hoe ze verder ook heten. De bewolking komt nu opzetten en van het stilzitten, raken we verkleumd. Junior Ranger Aran vaart ons terug, maar hij kan in het donker de goede ingang niet vinden. We moeten achteruit varen, maar Jan helpt hem om de sloot naar de aanlegsteiger te vinden. In het gebouwtje De Holken is het lekker warm en de hete chocolademelk staat klaar. We praten nog wat na en geven Jan een applausje voor zijn inzet. Allemaal vonden we de sterrenhemel interessant en het was spannend te varen in het donker. We beseffen nu dat het heelal onmetelijk groot is en dat het voor mensen heel moeilijk is dat te bevatten. Activiteit 3: Staphorsterbos Egels november Verslag Oranjetipjes van Mieke Bos 9 november Vanmiddag komen de Oranjetipjes naar het Staphorsterbos om meer te leren over de egel. Alle kinderen hadden een hamer mee en daar werd direct al druk mee geëxperimenteerd. Timmeren op een picknickbank trekkerband of boomstam, het geeft verschillend geluid. We zijn naar binnen gegaan in de oude werkschuur. Daar waren mensen van de Egelopvang IJhorst. Ze kwamen vertellen over de kleine stekelige diertjes. Ook hadden ze twee egeltjes mee genomen. We mochten allemaal even kijken en voelen. Ze prikken echt... We kregen te horen hoe je een egel op moet pakken als hij ziek is. Dit kun je zien aan de manier waarop hij loopt. Als hij waggelt (dronken) dan is ie waarschijnlijk ziek. We weten nu ook wat een egel allemaal eet. En dat wanneer je slakkengif in je tuin strooit dit heel slecht is voor de egels. Want die eten deze slakken op.

7 Toen zijn we naar buiten gegaan om een eigen voederhuisje te timmeren. Daar hadden we toch die hamer voor nodig. Iedereen ging snel aan de slag en al snel begon het op het voorbeeld te lijken. Nu nog een ingang erin laten zagen en het voederhuisje is af. We kregen ook nog een zakje voer mee dus we kunnen het huisje thuis gelijk gebruiken.

8 Verslag Kiekendieven van Anja Hetebrij 16 november Leiding: Carl boswachter Johan,Margot (zij wilde even kijken of ze de JNC wil komen versterken), Jaap van Staatbosbeheer en ik (Anja). Vandaag kwamen Jan en Dorie van de egel opvang IJhorst ons van alles vertellen over de egel. Ze hadden 2 egels mee genomen die de kinderen ook mochten vast houden. Deze twee egels zijn bij de opvang geboren. Johan heeft onderzocht of het een mannetje of een vrouwtje was. We hebben onder andere geleerd dat je egels geen melk moet geven en dat alle slakkengif ( ook de eko ) dodelijk is voor de egel. Wil je nog een filmpje zien over de egel opvang van Jan en Dorie, kijk dan bij TV Drenthe en zoek dan op egel opvang IJhorst; je ziet op het filmpje ook een pas geboren egeltje. ( google : tv Drenthe egelopvang IJhorst) Hierna was het tijd om te knutselen we hebben een voederhuisje voor de egel gemaakt. Vol enthousiasme werd er op los getimmerd met mooie resultaten. Nadat de werkstukken klaar waren hebben Jan en Dorie nog verteld waar het voederhuis neer gezet moet worden en kregen de kinderen een zakje egelvoer mee naar huis. Er was nog tijd voor ranja en een koekje voor de kinderen weer opgehaald werden.

9 Verslag Zeearenden 25 november

10 Jeugdnatuurclub De Wieden is een samenwerking in de regio tussen:

Nieuwsbrief 3. Openingsactiviteit J.N.C. De Wieden: Proeverij. Van de organisatie. JNC seizoen 2015/2016

Nieuwsbrief 3. Openingsactiviteit J.N.C. De Wieden: Proeverij. Van de organisatie. JNC seizoen 2015/2016 Nieuwsbrief 3 december 2015 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Van de organisatie Aan het begin van het nieuwe JNC seizoen, zijn er weer heel wat nieuwe leden ingestroomd. Zowel de nieuwe leden

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni

Nieuwsbrief juni Nieuwsbrief 2-2017 juni JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Een fijn seizoen! Eén van de vossen vroeg bij de seizoensafsluiting aan de kinderen welke activiteit het leukst was en welke niet leuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart

Nieuwsbrief maart Nieuwsbrief 1-2017 maart JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2016/2017 Nog twee maanden te gaan en JNC De Wieden seizoen 2016-2017 ligt achter ons. De begeleiders hebben het nu al over een top seizoen, want

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2014

Nieuwsbrief 2 juni 2014 Nieuwsbrief 2 juni 2014 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 Open middag voorafgaand aan het nieuwe seizoen: Sluit je aan bij JeugdNatuurClub De Wieden Het is geweldig leuk bij JeugdNatuurClub De

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 november 2014

Nieuwsbrief 3 november 2014 Nieuwsbrief 3 november 2014 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 In deze editie verslagen van de Open middag 27 augustus Activiteit 1: Help de ringslangen van De Wieden 10 en17 september Activiteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 juni 2013

Nieuwsbrief 3 juni 2013 Nieuwsbrief 3 juni 2013 www.np-weerribbenwieden.nl/jeugdnatuurclub-de-wieden Oranjetipjes zien de Paashaas Marian, begeleidster, 20 maart 2013 Verslag oranjetipjes van 20 maart 2013 Deze middag waren wij

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2016

Nieuwsbrief 1 maart 2016 Nieuwsbrief 1 maart 2016 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Activiteit 4: Vogels in de winter januari Fijn, om beschermd tegen kou en de kille mist buiten toch met de natuur in de weer te zijn.

Nadere informatie

Van de organisatie. JNC seizoen 2017/2018

Van de organisatie. JNC seizoen 2017/2018 Nieuwsbrief 3-2017 december JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2017/2018 Van de organisatie Na een spetterende start van het JeugdNatuurClub seizoen op 6 september, zijn er heel wat nieuwe leden ingestroomd.

Nadere informatie

Ga je mee op watersafari?

Ga je mee op watersafari? Informatie en reserveringen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden: www.np-weerribbenwieden.nl Beulakerpad 1 8326 AH Sint Jansklooster t 0527-246196 / 06-12890380 e n.vanderlaan@ivn.nl Ga je mee op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2015

Nieuwsbrief 1 maart 2015 Nieuwsbrief 1 maart 2015 JNC-web JNC-facebook Begeleiders in de bloemetjes gezet JNC seizoen 2014/2015 In deze editie verslagen van Activiteit 3 Op de Staphorsterheide 12-19 november Activiteit 4 Braakballenonderzoek

Nadere informatie

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort.

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Het is een mooie zondag middag. De zon schijnt volop, en het is niet koud. Een fijne dag om lekker te gaan wandelen met het IVN. Om 13.00u hebben we samen

Nadere informatie

Sterrenkaart groep 3-4

Sterrenkaart groep 3-4 Sterrenkaart groep 3-4 Als je naar de sterren kijkt, komen vanzelf veel vragen bovendrijven. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? Hoe groot is het heelal? In deze les

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2016

Nieuwsbrief 2 juni 2016 Nieuwsbrief 2 juni 2016 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2015/2016 Vakantie... en dan... Nog een paar weken en de zomervakantie breekt aan. Dan hoef je niet meer stil te zitten in de klas, maar kan je

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten Egel Egel kennis Misschien heb je wel eens een egel gezien in de tuin. Het is een klein rond stekelig beestje dat rustig door bladeren en struiken schuifelt om eten te zoeken. De haren op zijn buik zijn

Nadere informatie

Sponsoring. Join the club!

Sponsoring. Join the club! Sponsoring Join the club! Join the club! is een initiatief van de Stichting Sámen voor Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze stichting heeft tot doel inkomsten te verkrijgen voor projecten die een bijdrage

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden oktober 2015 Samenstelling door Regina Brouns,

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7.

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7. Sterren inhoud 1. Overal sterren 3 2. Wat is een ster? 4 3. Het leven van een ster 5 4. Een ster dichtbij 6 5. De zon 7 6. Sterren en kleuren 8 7. Een vallende ster 9 8. De melkweg 10 9. Verrekijkers en

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Een fijn seizoen! JNC seizoen 2017/2018

Een fijn seizoen! JNC seizoen 2017/2018 Nieuwsbrief 2-2018 juni JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2017/2018 Een fijn seizoen! Met een super tevreden gevoel hebben we op 16 mei het jnc seizoen 2017-2018 afgesloten. Toch liggen tevredenheid en

Nadere informatie

VAN STEELPAN NAAR LEEUW

VAN STEELPAN NAAR LEEUW ROUTE 1 VAN STEELPAN NAAR LEEUW SPRING VAN DE STEELPAN NAAR ZEVEN PATRONEN AAN DE STERREN HEMEL, WAARONDER POLARIS (DE NOORDELIJKE POOLSTER). SPOT ONDERWEG TWEE STERRENSTELSELS. DE LENTEHEMEL IS HET BESTE

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Zee-otter

Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk door een scholier 1340 woorden 8 maart 2003 5,8 129 keer beoordeeld Vak Biologie Waar leeft de zee-otter? Vroeger kwamen ze nog in het grootste deel van de grote oceaan

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa DENNIS VAN MIDDENDORP Toekie en Miezemuis Reizen door Europa Wat een spannende maar mooie wedstrijd was het. Dankzij de prachtige doelpunten van Toekie wint zijn team met 2-1, nadat ze achter waren gekomen

Nadere informatie

Herfstvakantie 2015. Gezellig, het is weer vakantie en alle BSO s komen weer bij elkaar op de Koningslinde!

Herfstvakantie 2015. Gezellig, het is weer vakantie en alle BSO s komen weer bij elkaar op de Koningslinde! Maandag 19 oktober Herfstvakantie 2015 Gezellig, het is weer vakantie en alle BSO s komen weer bij elkaar op de Koningslinde! De kinderen zoeken elkaar gelijk weer op en spelen gezellig samen. Vanmorgen

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Woensdag 29 september 2010 - Vissen. Woensdag 6 oktober 2010 waterbeestjes

Woensdag 29 september 2010 - Vissen. Woensdag 6 oktober 2010 waterbeestjes Woensdag 29 september 2010 - Vissen Vandaag was de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen van de natuurtalenten. Toen iedereen er was gingen we direct op pad. Vandaag gingen we vissen! Dirk was er ook

Nadere informatie

Het geheim van de piramide

Het geheim van de piramide colofon Uitgave 2015 Nationaal Park Weerribben-Wieden www.np-weerribbenwieden.nl Illustraties Femke van Gent Vormgeving Ontwerpbureau Lood Velp Het geheim van de piramide In samenwerking met Natuurmonumenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Deze nieuwsflits start ik met een terugblik op de ouderavond die we afgelopen dinsdagavond gehouden hebben. We mochten deze avond 13 ouders en 14 collega's begroeten. Onze

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014 Billie de Beer is heel blij dat hij nu bij de hamsters in Tuinstede mag wonen. Ze leven met z n allen tussen de mensen en helpen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 juni 2015

Nieuwsbrief 2 juni 2015 Nieuwsbrief 2 juni 2015 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 Terugblik en vooruitblik. De begeleiders van de JNC kijken terug op een mooi seizoen met leuke kinderen, een goede sfeer en een leuk afwisselend

Nadere informatie

Nog 1 week. De beer is los! - herhaling. MR nieuws TSO

Nog 1 week. De beer is los! - herhaling. MR nieuws TSO Nog 1 week en dan zit het schooljaar er weer op! We nemen afscheid van groep 8 en kijken terug op een mooi en leerzaam jaar. Inmiddels kijken we ook al weer vooruit naar het nieuwe schooljaar. In de afgelopen

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26 Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26 Inleiding Hallo allemaal, Welkom zomer!! Heerlijk om weer langer en nog vaker buiten te spelen. We hebben weer een hoop ondernomen met de kinderen. In de

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Panda project basisscholen Rhenen - Elst

Panda project basisscholen Rhenen - Elst Panda project basisscholen Rhenen - Elst Inleiding Op woensdag 12 april 2017 kwamen de reuzenpanda s Xing Ya en Wu Wen aan in Ouwehands Dierenpark. Leerlingen van groep 6 van de basisscholen kregen van

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Weer een dag dat ik vroeg moet op staan, de ellende weer begint. De dagen worden steeds langer en vermoeiender. De dingen waaraan ik gedacht heb om het

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl De zon is een ster, net als alle andere sterren aan de hemel. Zij staat alleen veel dichter bij ons en daarom zien we haar als een schijfje aan de hemel. Een ster is een grote gasbol waar binnenin kernfusie

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

Kijk goed om je heen: hier woont Fenny graag.

Kijk goed om je heen: hier woont Fenny graag. 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Fenny Fuut. Ik woon in De Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik voor jullie in dit boekje

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Kinderboekenweek activiteiten 2016

Kinderboekenweek activiteiten 2016 Nieuwsbrief donderdag 6 oktober 2016 Kinderboekenweek activiteiten 2016 Op donderdag 13 oktober van 16.00 tot 17.30 bent u van harte welkom om alle knutsels en werkjes van uw kind te komen bekijken tijdens

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

Nieuwtjes en groetjes

Nieuwtjes en groetjes Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes Vanuit groep 1 en 2 Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letter k Cijfers Engels Gezond Spreekavond Actie IRS Telefoonnummer Dierendag Speelgoedmiddag

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kaatsheuvel

Nieuwsbrief Kaatsheuvel Nieuwsbrief Kaatsheuvel Februari 2013 Terugblikken en vooruitblikken Oudercommissie Hier is hij dan, de eerste nieuwsbrief van 2013. We blikken terug op een jaar vol leuke activiteiten zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Pandabeer

Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk door een scholier 1603 woorden 11 juni 2009 6,3 579 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstukken: Inleiding Hoofdstuk1:Uiterlijk van de panda Hoofdstuk2:De leefomgeving

Nadere informatie

Experiencia en el informe la Daisy Ervaringsverslag van Daisy

Experiencia en el informe la Daisy Ervaringsverslag van Daisy Experiencia en el informe la Daisy Ervaringsverslag van Daisy Daisy Brinks Landstede Zwolle Onderweg naar Spanje.. Op 22 januari 2016 begon mijn avontuur naar Pilar de la horadada, Spanje. Wat had ik al

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Het huis op de rots Het is winter, en het is koud! Als je s morgens wakker wordt is het nog donker; en s middags

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Verslag Nederlands Bloemlezing

Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag door Hilde 1031 woorden 26 maart 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands ZIE BIJLAGE VOOR AFBEELDINGEN. Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

De Knikkers en de Kroon

De Knikkers en de Kroon De Knikkers en de Kroon Joodse wijsheden in een sprookje Bij dit sprookje is een presentatie of workshop mogelijk voor kinderen én voor volwassenen. Kijk voor informatie op www.mussar.eu Colofon Tekst

Nadere informatie

Ma 24 juni: 2 e rapport Di 25 juni: Wo 26 juni: Ouderbedanktmorgen van tot uur in de speelzaal Do 27 juni: Vr 28 juni:

Ma 24 juni: 2 e rapport Di 25 juni: Wo 26 juni: Ouderbedanktmorgen van tot uur in de speelzaal Do 27 juni: Vr 28 juni: Basisschool KOM.MIJN Prins Frederikstraat 67a 5951 BR Belfeld 077 4758049 www.kommijn.kerobei.nl Klik hier voor e-mailadressen van leerkrachten. Nieuwsflits nummer 36 21 juni 2019 Kalender volgende week:

Nadere informatie

Klassennieuws. Erichem, 18 december Beste ouders van groep 1-2-3,

Klassennieuws. Erichem, 18 december Beste ouders van groep 1-2-3, Klassennieuws Erichem, 18 december 2015 Beste ouders van groep 1-2-3, Het jaar 2015 is zo goed als om. We hebben een gezellige, drukke feestmaand achter de rug waarin we hard gewerkt hebben maar ook veel

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten Van Tienhovenlaan 4 5062 SK Oisterwijk Tel. (013) 591 5000 @ bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl i www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

milieu lijf gaan, schelpen, konijnen, vogels, bloemen, schedeltjes, botten, insekten of de vlinderverzameling van zijn vader.

milieu lijf gaan, schelpen, konijnen, vogels, bloemen, schedeltjes, botten, insekten of de vlinderverzameling van zijn vader. Hij Max trok was vader graag de kwam jongste met vrouw, uit van een kinderen, vier eenvoudig kinderen, buren kleermakers-milieu een en nakomertje vrienden milieu en naar dat had bos al een vroeg en bijzondere

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 07: 01 april 2016 Wat staat

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: De strategische koers

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: De strategische koers Een uitgave van Careander - 1 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: De strategische koers VAN DE BESTUURDER: Aan de slag Careander heeft een nieuwe visie. We hebben de visie opgeschreven, hier staat in hoe

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS DE REIS IS BEGONNEN Na maanden van voorbereiding, selecteren patiënten in de ziekenhuizen, vrijwilligers ronselen, bussen, hotelkamers en toegangskaarten regelen, was het gisteren weer zover, de 13e busreis

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers,

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Nieuwsbrief 17 december 2015 Nieuws vanuit het team. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Wat gaat de tijd toch snel Het eind van het jaar 2015 is alweer in zicht! Voor velen een moment om stil te staan

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie