België als thuisland voor andere culturen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "België als thuisland voor andere culturen"

Transcriptie

1 PERSDOSSIER JUNI 2015 Roots! België als thuisland voor andere culturen Hoe ervaren nieuwkomers, bijna-belgen en Belgen met andere roots hun band met ons land? Voelen ze zich hier thuis, of net niet? En wat zijn de voorwaarden om hier echt te kunnen wortelen? Dat liet ILIV, kenniscentrum over het belang van een thuis en thuisgevoel, onderzoeken door WHY5Research aan de hand van 28 diepte-interviews. Het resultaat is een unieke en persoonlijke inkijk in het leven van andere culturen in België, in hun kijk op ons land en in de totstandkoming van een thuis. De belangrijkste conclusies: het belang van een thuis en de betekenis ervan is een universeel gegeven; een thuis(gevoel) hebben is een noodzakelijke stap naar een geslaagde integratie; zich thuis voelen in een nieuw land is een kwestie van zorgvuldig balanceren met elementen uit het verleden en de toekomst, maar wordt bovenal ervaren als een echte verrijking; een huis tot een thuis maken is een work-in-progress. Kwalitatief onderzoek ROOTS!: België als thuisland voor andere culturen Onderzoek in opdracht van ILIV, uitgevoerd door WHY5Research. Het opzet: 28 diepte-interviews van gemiddeld 1u30 lang, geografisch verspreid over België. Onder de respondenten een mix van: gezinsamenstellingen; nieuwkomers (5 jaar of minder in België) en 2 de generatie Belgen; nationaliteiten en culturen uit Oost-Europese EU-landen, niet-eu landen, de Maghreb-landen en Arabische staten, Zwart Afrika en Azië.

2 Eerst de klik, dan de balans Alle respondenten hebben een sterke band met ons land. Een goede relatie ook, hoewel die bij aanvang niet altijd evident was. Nieuwkomers doorlopen aanvankelijk allemaal hetzelfde scenario. Ze komen naar ons land met vaak onrealistisch hoge verwachtingen, die meestal niet - en zeker niet van meet af aan - ingelost worden. Ze voelen zich ontworteld van hun thuisland en beroofd van hun identiteit. Aanvankelijk focussen ze op alles wat anders is. Tot ze een klik maken: Ik ben hier. Ik blijf hier. Dit is de start van mijn nieuwe leven. Pas na die klik kunnen ze voor zichzelf weer een thuis beginnen bouwen. En de focus verleggen van de verschillen naar de overeenkomsten en de mogelijkheden. Complexe evenwichtsoefening Dat vergt een soms complexe en moeilijke evenwichtsoefening, een voortdurend balanceren tussen verleden en heden, tussen het land van herkomst en het land van de toekomst. Een evenwicht mét plaats voor het verleden. Niemand kan of wil zijn roots ontkennen. Balanceren draait om een zorgvuldige mix van elementen van de twee culturen. Een mix waarvan het Belg zijn of worden een essentieel onderdeel is. Kostbare mix, unieke verrijking De juiste balans vinden vergt tijd en oefening, maar iedereen is het erover eens dat de mix een meerwaarde is en zijzelf daarin uniek zijn. Wie kan putten uit de rijkdom van 2 culturen, beschouwt zichzelf als sterkere burgers, met een meer open blik en houding naar anderen toe. Rijkdom dus, zeker geen uitholling of verschraling van de roots.

3 In het begin probeerde ik mijn Russische cultuur weg te duwen, maar dat werkte niet. Nu begrijp ik dat beide culturen een perfect gelukkig huwelijk kunnen hebben in mijn thuis. Sommige elementen versnellen het proces van het zich thuisvoelen, helpen om sneller de juiste balans te vinden: Een gezin en kinderen helpen om sneller te aarden in ons land. Onze taal spreken is een sleutelelement om hier te kunnen wortelen. Het verlaagt sociale en administratieve barrières, wat de respondenten erg belangrijk vinden. Anderzijds blijft men uiteraard ook de moedertaal spreken. Voor 2 de generatie Belgen ligt de uitdaging voornamelijk in het bewaren van de taal van herkomst als belangrijk onderdeel van hun identiteit en het doorgeven ervan aan de generaties die na hen komen. De keuken van het thuisland is een belangrijk emotioneel symbool voor de heimat, ook voor 2 de generatie Belgen. Zij beschouwen de moederkeuken als belangrijk cultureel erfgoed dat ze willen bewaren voor en doorgeven aan de volgende generaties. Voor nieuwkomers blijft het eten van het land van herkomst een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Ook zij willen het eten van hun leven vóór België blijven delen met hun gezin. De vele exotische restaurants en gespecialiseerde winkels in ons land geven hen een welkom gevoel. Hun kinderen hebben evenwel vaak een voorkeur voor Belgische kost. Ook aan tafel draait het dus om het vinden van het juiste evenwicht. Ik woon bijna letterlijk in mijn keuken. Mijn gerechten, mijn kruiden, dat ben ik. Het doet me altijd plezier om dat te kunnen delen en ermee aan anderen te kunnen schenken wat ik binnenin mij voel. Ook de 2 de generatie balanceert 2 de generatie landgenoten moeten die initiële klik niet maken. Voor hen is België van bij de start hun thuisland. Een thuis waar ze graag wonen en zich goed voelen, al is het ook voor hen balanceren: om de etnische achtergrond van hun (voor)ouders te laten matchen met de Belgische cultuur die ze zich eigen maakten. En ja, soms gebeurt het dat ze te maken krijgen met vooroordelen. En dan is de balans weer even zoek. Er was eens een vrouw die mij in heel simpel Nederlands toesprak en dan totaal verrast was door mijn Antwerps accent.

4 Jullie hebben jobs, scholen voor de kinderen, universiteiten en ziekenhuizen. België is een goed thuisland De respondenten zijn het erover eens: België is een goed land om in te wonen en absoluut een goed thuisland. Met z n kleine kantjes weliswaar. Het is goed wonen in België: ons sociale zekerheidsstelsel biedt een minimum aan comfort en rechten voor iedereen. Maar misschien nog belangrijker is het gevoel van vrijheid dat ons land biedt: iedereen mag - moet zelfs - naar school, iedereen heeft toegang tot hoger onderwijs. Vrouwen hebben dezelfde rechten als mannen, meisjes als jongens, homo s als hetero s: een ongekende vrijheid in een land waar men zonder angst zijn mening mag geven. Belgen moeten eerst ontdooien: volgens de geïnterviewden zijn Belgen hardwerkend, goed georganiseerd en bescheiden. Maar ook een beetje gereserveerd. Vooral Vlamingen staan erom bekend zich vooral terug te plooien op het eigen kerngezin. Niet meteen erg toegankelijk voor nieuwkomers dus. In het Franstalige landgedeelte heerst al meer de hartelijke zuiderse mentaliteit en zijn de barrières om contacten te leggen minder groot. Als een Belg niet glimlacht, is het omdat het weer hem triest maakt. Het grijs weegt op hun gemoed.

5 Huis wordt thuis Een thuis hebben is essentieel. Het geeft de respondenten het noodzakelijke rustpunt waarnaar ze op zoek zijn, het is hun veilige haven. Letterlijk, als dak boven hun hoofd, maar ook op emotioneel gebied: het is een plekje helemaal van hen, waar ze kunnen ontspannen en zichzelf kunnen zijn. Een toevluchtsoord in een voor hen vaak complexe wereld waar ze zonder angst kunnen zijn en een eigen nest kunnen bouwen. Hoewel de woning aanvankelijk misschien niet die van hun dromen is omwille van praktische en financiële redenen, slagen ze er wel in om er op hun eigen manier een thuis van te maken. Met wat persoonlijke spullen en deco-objecten die hun eigen verhaal vertellen, met hoofdstukken uit het verleden, het land van herkomst, en het land van hun toekomst, maar ook met illustraties van hun dromen en verwachtingen. Zodra ik deze plek zag, voelde ik dat we hier gelukkig konden zijn. Thuis als belangrijk element voor integratie Ongeacht de reden waarom men naar België is gekomen, een thuis hebben helpt om deel uit te maken van de samenleving, om echt een nieuwe start te kunnen maken. Een eigen plekje hebben in ons land vergemakkelijkt de integratie. Hier was ik dan, aan de start van mijn nieuwe leven. Daarin heeft mijn woning me erg geholpen. Het gaf me een plaats waar ik tot rust kon komen.

6 Onze 3 dochters maken ons huis tot een thuis. Ik zet overal plastic bloemetjes neer, omdat ik voorlopig geen geld heb voor echte bloemen. Maar ooit komt het er van! Voor de geïnterviewden is thuis : een plaats om tot rust te komen, zichzelf beschermd te voelen; een plek om zichzelf te kunnen zijn, samen met de mensen die ze graag zien; evolutief, in verandering, naargelang de noden van het gezin. Financieel is het niet altijd mogelijk om meteen de (voor het gezin) ideale woning te vinden. Maar de bewoners maken er het beste van om voor zichzelf en de anderen een fijne thuis te creëren; persoonlijk. Een thuis vertelt het verhaal van de bewoners, hun verleden en hun dromen. De cultuur en stijl vanuit het moederland zijn soms expliciet, maar vaker impliciet aanwezig. Met een mix van foto s en deco-elementen met een bijzondere betekenis, religieuze symbolen en geluksbrengers. Een thuis is een essentieel onderdeel van hun identiteit, het vertelt bezoekers iets over wie ze zijn en waar ze voor staan. Wie het financieel moeilijk heeft en daardoor het verhaal niet helemaal kan vertellen zoals hij dat zou willen, zoekt creatieve oplossingen om het plaatje toch te laten kloppen. Een plek waar je beschermd bent, omringd door de mensen die van je houden. Iedereen wordt gehoord en begrepen.

7 Nieuwe Belgen en migratie in België: enkele cijfers Bijna 1 op de 5 (18%) van de Belgische inwoners is niet als Belg geboren. Bijna de helft van hen (44%) heeft wel de Belgische nationaliteit aangenomen in de loop van hun verblijf in ons land*. Tien procent van alle inwoners van ons land is geboren in een ander Europees land; van deze groep is 3 op de 10 intussen wel Belg geworden*. Vijf procent van alle Belgische inwoners heeft van oorsprong de Afrikaanse nationaliteit. Van hen heeft 3 op de 5 de Belgische nationaliteit aangenomen*. Van elke 100 Belgische inwoners zijn er 3 van Aziatische afkomst. Twee derde van hen heeft tijdens hun verblijf de Belgische nationaliteit aangenomen*. Wanneer we niet enkel kijken naar de eigen nationaliteit bij geboorte, maar teruggaan tot die van de grootouders (2 de en 3 de generatie), dan loopt het aandeel Belgische inwoners van vreemde origine op tot een kwart van de totale bevolking*. De top drie redenen voor legale migratie naar België zijn gezinshereniging (54%), studies (24%) en werk (12%)**. * Bron: Migraties en migrantenpopulaties in België, UCL & Interfederaal Gelijke Kansencentrum/Federaal migratiecentrum. ** Bron: European Migration Network, cijfers 2011: Reden aanvragen lange termijnvisa. THUISGEVOEL = UNIVERSEEL Hoe deze mensen van verschillende nationaliteiten, leeftijden en culturen een thuis ervaren, blijkt verrassend gelijklopend te zijn. Opmerkelijk is bovendien dat al deze kernelementen van thuis en thuisgevoel eerder ook weerhouden werden in andere ILIV-onderzoeken naar thuisgevoel bij meer dan 2000 Belgen* én bij Generation Y (18 30 jaar)**. Iederéén vindt het essentieel om een thuis te hebben, een plek waar je veilig bent en jezelf kan zijn samen met de mensen die je graag ziet. Voor iedereen hangt een thuis nauw samen met de eigen identiteit, moet het een verhaal vertellen van wie je bent, aan de hand van persoonlijke spullen en inrichting. Alleen is het verhaal van de 28 geïnterviewden ook een multicultureel verhaal, waarin het land van herkomst een belangrijke rol toebedeeld krijgt. En wat meer is: voor iedereen is een thuis hebben een sleutel tot de maatschappij. Geborgenheid, authenticiteit, veiligheid, liefde, rust, vriendschap, Een thuis herbergt fundamentele menselijke waarden en is universeel een essentieel onderdeel van wat het betekent om mens te zijn. Misschien heeft een thuis zo wel de deuren geopend naar een antwoord op de eeuwenoude filosofische zijnsvragen. - Ik woon, dus ik ben - Je thuis is een plek waarmee je jezelf identificeert. Het is als een liefdesrelatie, het groeit en evolueert. * Mijn Thuis & ik. ILIV Thuis-Trendrapport en Samen Thuis. ILIV Thuis-Trendrapport ** Thuis als rustpunt in een wereld vol uitdagingen ILIV & Insites Consulting, 2014.

8 ROOTS!: foto-expo van Mashid Mohadjerin, Belgische met Iraanse roots Mashid Mohadjerin fotografeerde de huizen van de 28 geïnterviewde (bijna-)belgen met diverse etnische achtergronden. De foto s bieden een waardevolle aanvulling op het kwalitatieve onderzoek en een unieke inkijk in een thuis met twee culturen. Het resultaat is een verrassend universele blauwdruk van de betekenis van thuis, met individuele details die het verhaal vertellen van elke bewoner. Een verhaal van het leven met wortels in het verleden en vertakkingen naar de toekomst. DE FOTO S WORDEN TENTOONGESTELD OP DE EXPO ROOTS! IN IKEA ANDERLECHT EN ONLINE OP ILIV.BE. De foto-expo ROOTS! loopt nog tot 4 augustus in IKEA Anderlecht, Bergensesteenweg 1432, 1070 Anderlecht Bezoekers zijn welkom van 10u tot sluitingstijd. Mashid Mohadjerin is een geëngageerd fotografe en fotojournaliste. Haar werk kaapte verschillende internationale prijzen weg en verscheen in toonaangevende kranten en tijdschriften, zoals the New York Times, the Wall Street Journal, Newsweek, Le Monde, De Morgen Magazine, De Standaard Magazine, Met haar foto s wil Mashid in de eerste plaats een boodschap brengen. Minderheden en migratie vormen centrale thema s in haar oeuvre. Meer info Beeldmateriaal, infographics en meer info over thuis en thuisgevoel vindt u op Contacteer Marina Nuyts op 0473/ of Katja van Putten op 0476/ Of stuur een mail naar info@iliv.be. ILIV is een kenniscentrum over thuisgevoel en het belang van een thuis in België. Zowel het eigen onderzoek van ILIV als de externe marktstudies worden in alle transparantie en objectiviteit gerealiseerd. Hoewel gesteund door IKEA, dient ILIV geen promotiedoeleinden.

Bijna 1 op de 4 jonge singles is niet graag thuis.

Bijna 1 op de 4 jonge singles is niet graag thuis. Persdossier september 2013 Evy Raes. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 Bijna 1 op de 4 jonge singles is niet graag thuis. Singles en thuisgevoel, het is geen evidente relatie. Hoewel

Nadere informatie

OOK GENERATION Y HUNKERT NAAR EEN EIGEN THUIS

OOK GENERATION Y HUNKERT NAAR EEN EIGEN THUIS OOK GENERATION Y HUNKERT NAAR EEN EIGEN THUIS Persdossier oktober 2014 Wat als een eigen thuis niet langer evident is? Als woningen onbetaalbaar worden, en kleiner wonen noodzakelijk is? Hoe zit het met

Nadere informatie

Thuisdossier 50+ Veel geld en aandacht voor de woning

Thuisdossier 50+ Veel geld en aandacht voor de woning EVY RAES. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 Thuisdossier 50+ Veel geld en aandacht voor de woning De moderne 50-plusser heeft tijd. Driekwart van hen heeft ook geld. Geld dat ze ook

Nadere informatie

80% is vóór een gezamenlijke gezinsmaaltijd, slechts 27% slaagt erin.

80% is vóór een gezamenlijke gezinsmaaltijd, slechts 27% slaagt erin. PERSDOSSIER JANUARI 2014 EVY RAES. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 80% is vóór een gezamenlijke gezinsmaaltijd, slechts 27% slaagt erin. De traditie van de dagelijkse gezinsmaaltijden

Nadere informatie

Belgen zijn echte familiemensen:

Belgen zijn echte familiemensen: ISABELLE GEERAERTS Belgen zijn echte familiemensen: de helft woont in de buurt van familie; 43% ziet zijn familie 1x/week of meer. Het jaar nadert stilaan haar einde, Kerst komt in zicht. Hét familiefeest

Nadere informatie

Financiële crisis verandert onze manier van wonen.

Financiële crisis verandert onze manier van wonen. Persdossier Mei 2013 Evy Raes. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 Financiële crisis verandert onze manier van wonen. Solidariteit neemt toe: co-housing, kangoeroewonen en thuiszorg in

Nadere informatie

Mijn huis, mijn alles & alles voor mijn huis

Mijn huis, mijn alles & alles voor mijn huis Mijn huis, mijn alles & alles voor mijn huis ILIV, kenniscentrum, voerde een representatief onderzoek naar de impact van financiën op het thuisgeluk bij meer dan 4.000 Belgen. Een huis maakt gelukkig en

Nadere informatie

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt Evy Raes. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 De THUIS-wijk Belgen voelen zich thuis in hun buurt De buurt is belangrijk voor de Belg. Hoe men zich voelt in zijn buurt heeft een impact

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Ze zien dat wij over een ruimere juridische bagage beschikken dan

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS De opbouw van het verhaal Gekleurde armoede Een maatschappelijke uitdaging Leefwereld: het leven zoals het is Gekleurde armoede en hulpverlening Het perspectief van de

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Het Ik ga vreemd -café

Het Ik ga vreemd -café Het Ik ga vreemd -café Inhoud De slogan: Ik ga vreemd...2 De methodiek: Samen op café...2 Stappenplan voor een Ik ga vreemd -café...3 1. Bepaal een datum en een locatie... 3 2. Bestel promotiemateriaal...

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Vorm en inhoud geven aan burgerschap. MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013

Vorm en inhoud geven aan burgerschap. MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013 Vorm en inhoud geven aan burgerschap MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013 Inhoud Inleiding Bespiegelingen burgerschap Praktische middelen: - Kijk in mijn wijk - Geen grapjes

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n bij Châteauform De huisgemaakte gerechten bij Châteauform'... Châteauform' bestaat al 16 jaar - de tijd vliegt! Als er een gebied is waar de tijd beter

Nadere informatie

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales.

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales. Drijfveren Tool 1.0 Carolien van Herrikhuyzen www.cforcycling.nl www.cforcycling.com carolien@cforcycling.nl Om wat handvaten te hebben voor een gesprek met ons begeleidingsteam bij het formuleren van

Nadere informatie

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven.

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. 11 video s 11 schrijfoefeningen 11 affirmaties 11 inspiratie-quotes SHINEYOURLIGHTNOW.NL Dit is je Flow Dagboek voor de Fuck

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA PEDAGOGISCHE FICHE ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA 1. Algemene info Adres: VADDENHOEK 25, 9700 OUDENAARDE-MULLEM Tel: 0473 21 08 79 0486 90 14 63 Fax: E-mail: INFO@AFRIKA-AT-HOME.BE

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld

Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld Vrouwelijke genitale verminking en gendergebonden geweld Hieronder vindt u de praatplaten die u zelf kunt afdrukken. Druk het document recto-verso af (afdrukken vanaf pagina 2 - omdraaien langs korte zijde)

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015

Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015 Effectmeting onder leerlingen en leraren 2014-2015 Gegevens meting leraren Respons : 45 leraren, 21 mannen & 24 vrouwen Scholen : Blariacum College (Venlo) Summa College (Eindhoven) Vakcollege Tilburg

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels

Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Index 1. Achtergrond 2. Entree 3. Ontvangst 4. Pasfoto 5. Samenvatting Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Authors TNS NIPO Martijn

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

6.1 Wat doet de senior bij een plotse verslechtering van de gezondheid? Meerdere mogelijkheden konden aangekruist worden.

6.1 Wat doet de senior bij een plotse verslechtering van de gezondheid? Meerdere mogelijkheden konden aangekruist worden. 40 6. Gezondheid. 6.1 Wat doet de senior bij een plotse verslechtering van de gezondheid? Meerdere mogelijkheden konden aangekruist worden. Ik heb daar nog niet over nagedacht. 148x Ik vraag raad aan mijn

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Femma Netwerkevent 06/03/2015

Femma Netwerkevent 06/03/2015 Ilse Ceulemans Goedemiddag, Ik wil beginnen met te vertellen dat ik zeer graag naar lezingen ga, maar dan om te luisteren, niet om te praten. Toch wil ik hier wel graag nog een keer mijn verhaal doen.

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Les 8: Ik voel me hier gelukkig.

Les 8: Ik voel me hier gelukkig. CD 2, Track 15 Alstublieft meneer. Zal ik de kabeljauwfilets in een tasje voor u doen? Kijkt u eens. Tot ziens. Dag meneer. Mijn naam is Sandra Metten. Ik schrijf een artikel voor het studentenblad Zo!

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict Visual Storytelling Analyse van een Infographic Het Frisia-Nederland conflict Student: Yannick van Hierden Id-code : 1609791 E-mail : Yannickvanhierden@student.hu.nl Docent: Gerard Smit Minor: Editorial

Nadere informatie

Balans IK & WIJ Samen met God

Balans IK & WIJ Samen met God Balans IK & WIJ Verbinding Vertrouwen Samen met God Vrijheid Veiligheid Tijd met God Creeer samen en alleen tijd met God (Gezamenlijke) tijd met God geeft de verdieping en verankering van je relatie. Hij

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 INTERVIEW Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 Pastel, 150 x 80 cm. De huiskamer van Loes Botman (1968) hangt vol met pasteltekeningen van boerderijdieren: paarden, kippen, koeien en varkens. Recent werd haar

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Isabella Lenarduzzi Belgische Ashoka Fellow Ashoka: Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Isabella: Ik ben geboren in Brussel. Mijn vader kwam als twaalfjarige vanuit het

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

Tijdschriften Inspireren en Verrassen

Tijdschriften Inspireren en Verrassen Tijdschriften Inspireren en Verrassen Een Onderzoek Sanoma Uitgevers, Sales Intelligence Services, februari 2005 Tijdschriften inspireren mij omdat ze de wereld dichterbij brengen (uit de presentatie de

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Ik ben een Man van de Cijfers

Ik ben een Man van de Cijfers De Reis van de Actuaris Ik ben een Man van de Cijfers Cijfers zijn belangrijk maar niet op de manier die jij wellicht verwacht. Is het mogelijk dat we te veel nadruk plaatsen op het belang van cijfers

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

INHOUD. Wat is een signaal

INHOUD. Wat is een signaal INHOUD Wat is een signaal Gebruikers Organisaties Beleid Signaleren: tussen vertrouwen, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid Zorgzaam werken: je houding als vrijwilliger Doorverwijzen 2 3 SIGNALEN Signalen

Nadere informatie

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1)

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) In de les leer je vaak nieuwe woorden. Je docent kan je helpen, maar je kan nieuwe woorden ook in het woordenboek opzoeken. Wat moet je doen? 1. Neem een woordenboek en

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie?

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie? Gudrun Peperstraete Oma en opa daarbij hulp nodig. Hoe is het bij jullie? 50 kaarsjes op de taart! Wie zijn je grootouders? Ken je misschien ook één van je overgrootouders? Weet je hoe oud ze zijn? Zoek

Nadere informatie

2-1-2014. De jongerenbox. Creatief en op maat communiceren met de AYA. Kwalitatief onderzoek. Inhoud. Inleiding

2-1-2014. De jongerenbox. Creatief en op maat communiceren met de AYA. Kwalitatief onderzoek. Inhoud. Inleiding De jongerenbox Creatief en op maat communiceren met de AYA Medewerkers: UZ Gent: E. Decoene, M. Quaghebeur, A. Raes, N. Nolf, V. Van De Velde, L. Dillen Universiteit Gent, afdeling verplegingswetenschappen

Nadere informatie

Aart de Lange Pzn. Monumenten van Aandacht. Monuments of Attention

Aart de Lange Pzn. Monumenten van Aandacht. Monuments of Attention Aart de Lange Pzn symboliekschilder symbolic painter Monumenten van Aandacht Monuments of Attention Grote Kerk Edam 5 juli t/m 16 augustus 2015 Dagelijks geopend van 13:30 tot 17:00 uur www.grotekerkedam.nl

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie