Economische Reglementering Wijnbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Economische Reglementering Wijnbouw"

Transcriptie

1 Economische Reglementering Wijnbouw Etikettering wijn Aanduiding herkomst Belangrijkste oenologische praktijken Erkenningsprocedure JOHAN VERHOEVEN FOD Economie, KMO, Middenstand & Energie Algemene Directie Economische Inspectie (ADEI)

2 FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, KMO, MIDDENSTAND & ENERGIE Opdracht "De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België" het concurrentievermogen van de markt van goederen en diensten op federaal niveau bevorderen; een competitieve en evenwichtige goederen- en dienstenmarkt waarborgen ; de duurzaamheid van de ontwikkelingen op deze markt garanderen.

3 ALGEMENE DIRECTIE ECONOMISCHE INSPECTIE STRUCTUUR Is een van de 8 verticale algemene directies binnen de FOD Economie. Omvat: Afdelingen Controle en Bemiddeling. 3 gespecialiseerde Directies in Brussel. 7 regionale directies. Een 280-tal voltijds equivalenten. Een 200-tal controleambtenaren.

4 DE ALGEMENE DIRECTIE ECONOMISCHE INSPECTIE BINNEN DE FOD ECONOMIE

5 ALGEMENE DIRECTIE ECONOMISCHE INSPECTIE OPDRACHTEN Beschermt de rechten van de consument, ondernemingen en handelaars. Verstrekt informatie en treedt preventief en repressief op in het kader van de economische wetgeving en regelgeving. Facilitator voor alternatieve geschillenoplossingen. Coördinatie strijd tegen de economische fraude. Verleent ondersteuning met betrekking tot de regulering en organisatie van de markt. Controle op de toepassing van een 50-tal wetten en 300 uitvoeringsbesluiten evenals op een groot aantal Europese Verordeningen.

6 DIRECTIE A CONTROLES KWALITEIT EN VEILIGHEID VAN PRODUKTEN 3 CELLEN 1. Coördinatie van de Strijd tegen de economische fraude en controles kwaliteit voedingsmiddelen. 2. Controles kwaliteit energieprodukten. 3. Controles produktveiligheid.

7 DIRECTIE A CEL 1 : COORDINATIE VAN DE STRIJD TEGEN DE ECONOMISCHE FRAUDE EN CONTROLES KWALITEIT VOEDINGSMIDDELEN ROL EN BEVOEGDHEID Neemt deel aan het goed functioneren van de op communautair niveau geordende markten. Toezicht op de economische etiketteringsregels voor productie en commercialisering voedingsmiddelen. Cel wijn en gedistilleerde dranken voert controle uit op de productie (Belgische producten) en het in de handel brengen (producten uit EU en derde landen).

8 CEL WIJN EN GEDISTILLEERDE DRANKEN BINNEN DE ALGEMENE DIRECTIE ECONOMISCHE INSPECTIE Algemene Directie Economische Inspectie (ADEI) (Algemene leiding: de heer Wim VAN POUCKE, Directeur-generaal) DIRECTIE A CEL 1 : Coördinatie van de Strijd tegen de Economische Fraude en Controles Kwaliteit Voedingsmiddelen (leiding: de heer Eric SONNET, inspecteur-directeur) Cel Wijn en Gedistilleerde Dranken Johan VERHOEVEN (johan.verhoeven@economie.fgov.be) Danny DE JANS (danny.dejans@economie.fgov.be) Thierry DEGULNE (thierry.degulne@economie.fgov.be)

9 WETTELIJKE BASIS VAN DE CONTROLES OP COMMUNAUTAIR NIVEAU Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwmarkten ( Integrale-GMOverordening ). Verordening (EG) nr. 607/2009 van de Commissie van 14 juli 2009 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad wat betreft beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen, traditionele aanduidingen, etikettering en presentatie van bepaalde wijnbouwproducten. Verordening (EG) Nr. 555/2008 van de Commissie van 27 juni 2008 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, wat betreft de steunprogramma s, de handel met derde landen, het productiepotentieel en de controles in de wijnsector (Titel V (controles in de wijnsector)).

10 WETTELIJKE BASIS VAN DE CONTROLES OP NATIONAAL NIVEAU De controlebevoegdheid van de Algemene Directie Economische Inspectie om ondermeer overtredingen van de Verordeningen van de Europese Unie op te sporen en vast te stellen is bepaald bij artikel XV, 83, 18 van het Wetboek Economisch recht (XV), namelijk: Met een sanctie van niveau 2 worden gestraft, zij die de bepalingen overtreden :18 van de verordeningen van de Europese Unie die bepalingen van boek VI of van zijn uitvoeringsbesluiten vervangen...

11 ETIKETTERING WIJN ALGEMEEN VERPLICHTE VERMELDINGEN Wijncategorie ( wijn ): mag worden weggelaten indien de Beschermde Oorsprongsbenaming of de Beschermde Geografische Aanduiding op het etiket is vermeld. Herkomst wijn: zie verder Wijnen met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of Beschermde Geografische Aanduiding (BGA): - Beschermde Oorsprongsbenaming + Beschermde naam, of - Beschermde Geografische aanduiding + Beschermde naam, of - Traditionele aanduiding (bvb. Gecontroleerde Oorsprongsbenaming ) + beschermde naam (bvb. Hageland). Naam, gemeente en lidstaat van de bottelaar (bvb. gebotteld door.) of bottelcodenummer of bij mousserende wijn: naam van producent of verkoper voorafgegaan door gebotteld door, geproduceerd door of verkocht door. Inhoud en effectief alcoholvolumegehalte. Lotnummer en bevat sulfiet(en). Andere (allergenen)ingrediënten indien van toepassing (zie verder) Voor mousserende wijn: aanduiding van het suikergehalte (bvb. brut nature:<3 g/l.)

12 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN MET BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING (BOB) Verplichte aanduidingen : De wettelijke verkoopbenaming: bvb. Hagelandse Wijn Gecontroleerde Oorsprongsbenaming (of Beschermde Oorsprongsbenaming ). Herkomst wijn: zie verder Naam en adres van de bottelaar (naam, gemeente, Lidstaat of bottelcodenummer + naam, gemeente, Lidstaat van de tussenhandelaar), voorafgegaan door de woorden «bottelaar» of «gebotteld door ( )». Het effectieve alcoholvolumegehalte (uitgedrukt in % vol per alcohol-volumepercent of halve alcohol-volumepercent) (tolerantie 0,5 tot 0,8% vol) (grootte op etiket: 3 mm bij recipiënten tot 1 liter). De nominale hoeveelheid (in liter, ml of cl). De vermelding "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" of "bevat zwaveldioxyde". Andere (allergenen)ingrediënten indien van toepassing (zie verder) Het partijnummer (lotnummer).

13 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN MET BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING (BGA) Verplichte aanduidingen: De wettelijke verkoopbenaming zoals bvb : «Vlaamse landwijn» al dan niet vergezeld van de regio (bvb. Oost-Brabantse Heuvelstreek) Herkomst wijn: zie verder Naam en adres van de bottelaar (naam, gemeente, Lidstaat of bottelcodenummer + naam, gemeente, Lidstaat van de tussenhandelaar), aangevuld met de woorden «bottelaar» of «gebotteld door ( )». Het effectieve alcoholvolumegehalte (uitgedrukt in % vol per alcohol-volumepercent of halve alcohol-volumepercent) (tolerantie 0,5 tot 0,8% vol) grootte op etiket: 3 mm bij recipiënten tot 1 liter). De nominale hoeveelheid (in liter, ml of cl). De vermelding "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" of "bevat zwaveldioxyde". Andere (allergenen)ingrediënten indien van toepassing (zie verder). Het partijnummer.

14 ETIKETTERING WIJN ENKELE BELANGRIJKE BEPALINGEN De verplichte aanduidingen staan op de recipiënt in hetzelfde gezichtsveld, en wel zo dat ze tegelijk kunnen worden gelezen zonder dat je de recipiënt daarvoor dient te draaien. Toch mogen de verplichte aanduidingen betreffende het partijnummer en het gebruik van sulfieten buiten het gezichtsveld voorkomen waarin de andere verplichte aanduidingen zich bevinden. De verplichte aanduidingen worden met onuitwisbare karakters aangebracht en zijn duidelijk te onderscheiden van de tekst of tekeningen eromheen. De aanduidingen op het etiket komen voor in één of verschillende officiële talen der Gemeenschap (zie verder).

15 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN MET BOB EN BGA Facultatieve aanduidingen (1): Het oogstjaar (minstens 85% uit betrokken oogstjaar) De naam van één of verscheidene rassen (bij vermelding van één druivenras: minstens 85% van betrokken ras bij vermelding van twee of meerdere druivenrassen: 100 % van betrokken rassen). De vermeldingen met betrekking tot het suikergehalte (droog, halfdroog, ). Een traditionele vermelding (alleen die toegekend voor België). Het gemeenschapssymbool voor de beschermde Geografische Oorsprongsbenaming of Beschermde Geografische Aanduiding (verplicht voor andere producten dan wijn en gedistilleerde dranken).

16 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN MET BOB EN BGA Facultatieve aanduidingen (2): De vermeldingen betreffende sommige productiemethodes (bv. op vat gerijpt, ). De naam van een andere geografische eenheid kleiner of groter dan de zone die aan de oorsprongsbenaming ten grondslag ligt. Andere aanduidingen op voorwaarde dat die geen aanleiding tot verwarring kunnen geven bij diegenen voor wie ze bedoeld zijn, bij voorbeeld: een merk (mag geen verwarring scheppen wat betreft de oorsprong, de kwaliteit, ). naam en adres van een persoon of een firma die deel heeft genomen aan het verhandelen van het product (schriftelijke toelating). een onderscheiding, medaille of verwijzing naar wedstrijd (volgens de nationale regels van het organiserende land). gegevens over de aard van de onderneming waar de botteling geschiedde. een vermelding met betrekking tot het bottelen in de productiestreek. een specifieke kleur.

17 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN ZONDER BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING OF BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING (EX-TAFELWIJN) (1) Verplichte aanduidingen (1): De benaming van de druivenproductcategorie (wijn). Herkomst wijn: zie verder Naam en adres van de bottelaar (naam, gemeente, Lidstaat of bottelcodenummer + naam, gemeente, Lidstaat van de tussenhandelaar), aangevuld met de woorden «bottelaar» of «gebotteld door ( )». Het effectieve alcoholvolumegehalte (uitgedrukt in % vol per alcohol-volumepercent of halve alcohol-volumepercent) (tolerantie 0,5 tot 0,8% vol) (grootte op etiket: 3 mm bij recipiënten tot 1 liter). De nominale hoeveelheid (in liter, ml of cl). De vermelding "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" of "bevat zwaveldioxyde". Andere (allergenen)ingrediënten indien van toepassing (zie verder) Het partijnummer

18 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN ZONDER BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING OF BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING (EX-TAFELWIJN) (2) Enkele belangrijke bepalingen: De verplichte aanduidingen staan op de recipiënt in hetzelfde gezichtsveld, en wel zo dat ze tegelijk kunnen worden gelezen zonder dat je de recipiënt daarvoor dient te draaien. Toch mogen de verplichte aanduidingen betreffende het partijnummer en het gebruik van sulfieten buiten het gezichtsveld voorkomen waarin de andere verplichte aanduidingen zich bevinden. De verplichte aanduidingen worden met onuitwisbare karakters aangebracht en zijn duidelijk te onderscheiden van de tekst of tekeningen eromheen. De aanduidingen op het etiket komen voor in één of verschillende officiële talen der Gemeenschap (zie verder).

19 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN ZONDER BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING OF BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING (EX-TAFELWIJN) (3) Facultatieve aanduidingen: Het oogstjaar (minstens 85% uit betrokken oogstjaar) De naam van één of verscheidene rassen voor de wijnbereiding (bij vermelding van één druivenras: minstens 85% van betrokken ras bij vermelding van twee of meerdere druivenrassen: 100 % van betrokken rassen). De vermeldingen inzake het suikergehalte (droog, halfdroog, ). De vermeldingen betreffende sommige productiemethodes (bv. op vat gerijpt, ). Andere aanduidingen op voorwaarde dat die geen aanleiding tot verwarring kunnen geven bij diegenen voor wie ze bedoeld zijn, bij voorbeeld: een merk (mag geen verwarring scheppen wat betreft de oorsprong, de kwaliteit, ). naam en adres van een persoon of een firma die deel heeft genomen aan het verhandelen van het product (schriftelijke toelating). een onderscheiding, medaille of wedstrijd (volgens de nationale regels van het organiserende land). gegevens over de aard van de onderneming waar de botteling geschiedde. een specifieke kleur.

20 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN ZONDER BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING OF BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING (EX-TAFELWIJN) (4) Niet-toegelaten aanduidingen: kleinere geografische eenheid (een buurtschap of een groep van buurtschappen; een gemeente of een deel van een gemeente; een wijndeelgebied of een gedeelte daarvan; een administratief gebied) (dus geen andere vermelding dan wijn uit België!!!). Clos, Château,. (zie verder). Cru, Grand Cru, (Cuvée/Oogst: OK). Primeur.

21 VERPLICHTE EN FACULTATIEVE VERMELDINGEN TALEN IN DE ETIKETTERING De verplichte en facultatieve aanduidingen in de etikettering van wijn worden in één of meer officiële talen van de Gemeenschap op het etiket vermeld. Echter worden beschermde oorsprongsbenamingen, beschermde geografische aanduidingen of traditionele aanduidingen (bvb Hagelandse wijn gecontroleerde oorsprongsbenaming ) op het etiket vermeld in de taal of talen waarvoor de bescherming geldt. Wanneer het beschermde oorsprongsbenamingen, beschermde geografische aanduidingen of specifieke nationale aanduidingen in een niet-latijns alfabet betreft, kan de naam tevens in één of meer officiële talen van de Gemeenschap worden vermeld.

22 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN FACULTATIEVE AANDUIDINGEN CHATEAU ; DOMAINE In principe niet toegelaten voor Belgische wijn. In elk geval enkel toegelaten voor wijnen met BOB en BGA. Definitie nog niet nationaal gereglementeerd in Luxemburg, Nederland, België,... Vlaanderen volgt dossier op. Wetgeving op communautair niveau: De wijn dient uitsluitend bereid te zijn van druiven die zijn geoogst in wijngaarden die door dat bedrijf worden geëxploiteerd. De wijnbereiding dient volledig op dat bedrijf plaats te vinden. De lidstaten dienen het gebruik te regelen van de aanduidingen met betrekking tot het wijnbouwbedrijf. De naam van een bedrijf mag slechts door andere bij het verhandelen van het product betrokken marktdeelnemers worden gebruikt als het betrokken bedrijf daarmee instemt.

23 ETIKETTERING BELGISCHE WIJNEN FACULTATIEVE AANDUIDING VAN HET WIJNSTOKRAS SAMENVATTING Bij vermelding van één druivenras op het etiket: wijn dient geproduceerd te zijn op basis van minstens 85% van betrokken ras. Bij vermelding van twee of meerdere druivenrassen op het etiket: wijn dient geproduceerd te zijn op basis van alle (100%) op het etiket vermelde druivenrassen. Bij vermelding van wijnstokrassen op het etiket van een BOB dienen deze voor 100% in het betrokken gebied geoogst te zijn (Europese regelgeving). Bij vermelding van wijnstokrassen op het etiket van een BGA dienen deze voor 85% in het betrokken gebied geoogst te zijn (mogelijkheid in Europese regelgeving maar nationale wetgevingen kunnen strenger zijn, zoals dit bvb. in België het geval is). Opgelet: Bij vermelding van een of meerdere wijnstokrassen op het etiket van Belgische wijnen (zowel BOB als BGA) dienen deze voor 100% in het betrokken gebied geoogst te zijn (Belgische Ministeriële besluiten).

24 ETIKETTERING BELGISCHE MOUSSERENDE WIJN (1) Verplichte aanduidingen (1) : De wettelijke verkoopbenaming: «Mousserende wijn», «Mousserende kwaliteitswijn», «Mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd» of «Vlaamse mousserende Kwaliteitswijn» (indien erkend). De herkomst (België) (bv. Belgisch product of analoge vermelding). Naam en adres van de producent of de verkoper (naam, gemeente, Lidstaat). Het effectieve alcoholvolumegehalte (uitgedrukt in % vol per alcohol-volumepercent of halve alcohol-volumepercent) (tolerantie 0,5 tot 0,8% vol) (grootte op etiket: 3 mm bij recipiënten tot 1 l). De nominale hoeveelheid (in liter, ml of cl). Een aanduiding van het suikergehalte (bvb. «brut nature»: suikergehalte van minder dan 3 gram per liter; «extra brut»: suikergehalte van 0 tot 6 g/l; «brut»: suikergehalte <12 g/l; «extra sec»: suikergehalte van 12 tot 17 g/l; «sec»: suikergehalte van 17 tot 32 g/l; «demisec»: suikergehalte van 32 tot 50 g/l; «doux» suikergehalte hoger dan 50 g/l).!!aanduidingen voor stille wijnen: «sec»: suikergehalte niet hoger dan 4 g/l of 9 g/l (totale zuurgehalte max. 2 g/l lager dan het gehalte aan suikerresidu); «demi-sec»: suikergehalte niet hoger dan 12 g/l of 18 g/l (totale zuurgehalte max. 10 g/l lager dan het gehalte aan suikerresidu); «moelleux (halfzoet)»: suikergehalte tussen 13 en 45 g/l; «doux (zoet)»: suikergehalte van minstens 45 g/l. De vermelding "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" of "bevat zwaveldioxyde". Het partijnummer (lotnummer).

25 ETIKETTERING BELGISCHE MOUSSERENDE WIJN (2) FACULTATIEVE VERMELDING GISTING OP FLES De uitdrukking gisting op fles mag alleen voor de beschrijving van mousserende wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming of een geografische aanduiding van een derde land of voor mousserende kwaliteitswijnen worden gebruikt op voorwaarde dat: Het product mousserend is gemaakt door een tweede alcoholische vergisting op fles. Het bereidingsproces, met inbegrip van de rijping in het productiebedrijf, gerekend vanaf het begin van de gisting die is bestemd om de cuvée mousserend te maken, ten minste negen maanden heeft geduurd. De gisting die is bestemd om de cuvée mousserend te maken, en de aanwezigheid van de cuvée op de wijnmoer ten minste 90 dagen hebben geduurd, en Het product van de wijnmoer is gescheiden door filtreren bij het oversteken of door degorgering.

26 ETIKETTERING BELGISCHE MOUSSERENDE WIJN (3) FACULTATIEVE VERMELDING TRADITIONELE METHODE De uitdrukkingen gisting op fles volgens de traditionele methode of traditionele methode of klassieke methode of traditionele klassieke methode mogen alleen worden gebruikt om mousserende wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming of met een geografische aanduiding van een derde land dan wel mousserende kwaliteitswijnen te omschrijven op voorwaarde dat het product: Mousserend is gemaakt door een tweede alcoholische vergisting op fles. Zonder onderbreking gedurende ten minste negen maanden vanaf de samenstelling van de cuvée in dezelfde onderneming op de wijnmoer is gebleven. Van de wijnmoer is gescheiden door degorgering.

27 HERKOMST STILLE WIJN wijn van ( ), geproduceerd in ( ), of product van ( ), of equivalente begrippen, en de naam van de lidstaat waar de druiven zijn geoogst en tot wijn zijn verwerkt (voor stille wijnen zonder en met BOB/BGA). hetzij de woorden wijn uit de Europese Gemeenschap of een equivalente uitdrukking, dan wel melange van wijnen uit verschillende landen van de Europese Gemeenschap voor wijn die is verkregen door vermenging van wijnen van oorsprong uit een aantal lidstaten (voor stille wijnen zonder BOB/BGA). wijn van de Europese Gemeenschap of een equivalente uitdrukking, dan wel wijn verkregen in ( ) uit in ( ) geoogste druiven en de naam van de betrokken lidstaten voor wijn die in een lidstaat met druiven uit een andere lidstaat is gemaakt (voor stille wijnen zonder BOB/BGA).

28 HERKOMST MOUSSERENDE WIJNEN EN (AROMATISCHE) MOUSSERENDE KWALITEITSWIJNEN de woorden wijn van ( ), geproduceerd in ( ), product van ( ) of equivalente begrippen en de naam van de lidstaat waar de druiven zijn geoogst en tot (mousserende) wijn zijn verwerkt (voor mousserende wijnen zonder en met BOB/BGA) de woorden geproduceerd in ( ) of equivalente begrippen en de naam van de lidstaat waar de tweede gisting plaatsvindt (voor mousserende wijnen zonder BOB/BGA).

29 ADVIES Om de consument niet te misleiden, raadt de Algemene Directie Economische Inspectie echter sterk aan om bij mousserende wijnen die niet volledig in België worden geproduceerd, de herkomst van de basiswijn of van de geoogste druiven toe te voegen via een vermelding zoals geproduceerd in België op basis van een stille wijn uit... of geproduceerd in België met druiven geoogst in....

30 HERKOMST WIJNEN MET BOB/BGA - Specifieke regels in lastenboek van betrokken BOB of BGA. - Conform artikel 6 van Verordening 607/2009 kan voor wijnen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) 15 % van de druiven geoogst worden buiten het afgebakende geografische gebied (maar in dezelfde Lidstaat!!!). - Voor de productie van de Belgische wijnen met BOB of BGA moeten de druiven echter 100 % van de erkende productiezone afkomstig zijn!!

31 VOORBEELD 1 Een wijnbouwer uit Rillaar die geen erkenningsaanvraag heeft ingediend vermeldt op het etiket van zijn stille wijn: Belgische wijn of analoge vermelding. Aan welke voorwaarden moet deze wijn voldoen? De druiven dienen te zijn geoogst en tot wijn verwerkt in België (volledige productieproces vindt plaats in België).

32 VOORBEELD 2 Een Hagelandse wijnbouwer die geen erkenning als BOB aanvraagt, heeft een geen te beste oogst gekend en ziet zich verplicht een hoeveelheid druiven in Duitsland aan te kopen die hij op zijn domein tot wijn zal verwerken. Welke herkomst dient hij op zijn etiketten te vermelden? - wijn van de Europese Gemeenschap of een equivalente uitdrukking, of - wijn verkregen in België uit in Duitsland geoogste druiven

33 VOORBEELD 3 Een wijnbouwer uit Aarschot produceert mousserende wijnen. De basiswijnen hiervoor werden bereid op zijn domein en werden erkend als Beschermde Oorsprongsbenaming. De bereiding tot mousserende wijn (inclusief de tweede gisting) gebeurt in Duitsland. Op het etiket vermeldt hij BOB Hagelandse wijn. Is dit correct? Neen, dit is niet toegelaten: Geproduceerd in Duitsland is de verplichte herkomstvermelding. Bovendien is BOB Hagelandse wijn enkel toegestaan voor stille wijn en niet voor mousserende wijn.

34 TOEPASSING VERORDENING (EU) 1169/2011 (ETIKETTERING VOORVERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN) IN DE WIJNSECTOR Verordening nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is van toepassing vanaf 13 december Deze Verordening trekt het KB van 13 september 1999 in. Ingrediëntenlijst is niet verplicht voor ondermeer dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 % vol, uitgezonderd deze vermeld in bijlage II van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie ( allergenen - o.a. melk en producten op basis van melk, eieren en producten op basis van eierenzwaveldioxide (zie verder) en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO²). Datum van minimale houdbaarheid is nog niet verplicht voor wijn. De vermelding van de voedingswaarde is voorlopig ook nog niet van toepassing voor dranken van meer dan 1,2 % vol.

35 VERMELDING ALLERGENEN IN ETIKETTERING WIJN (1) Artikel 51 van Verordening 607/2009 van de Commissie van 14 juli 2009 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad wat betreft beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen, traditionele aanduidingen, etikettering en presentatie van bepaalde wijnbouwproducten evenals Europese Richtlijn 2000/13 (bijlage III bis bij KB 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen) van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame: Vermelding in de etikettering van ondermeer bevat sulfieten of bevat zwaveldioxide voor sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO².

36 VERMELDING ALLERGENEN IN ETIKETTERING WIJN (2) Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 579/2012 van de Commissie van 29 juni 2012 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 607/2009: uitbreiding naar melk en van melk afgeleide stoffen evenals eieren en van eieren afgeleide stoffen d.w.z. bijkomende vermelding van bevat ei, eiproteïne, eiderivaat, eilysozym of eialbumine ; bevat melk, melkderivaat, melkcaseïne. Deze vermeldingen kunnen, naargelang van het geval, worden gecombineerd met een van de volgende pictogrammen:!!! De verplichting is niet van toepassing indien, bij gebruik van de betrokken klaringsmiddelen, de aanwezigheid van residuen niet kan worden aangetoond. (analysemethoden vastgesteld door de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV)). Conform OIV- Resolutie OIV-COMEX wordt de detectielimiet (limite de détection) (uitgedrukt in mg/l) vastgesteld op 0.25 en de wegingslimiet (limite de qualification (uitgedrukt in mg/l) op

37 MINISTERIELE BESLUITEN HOUDENDE ERKENNING VAN DE BELGISCHE WIJNEN 4 Gecontroleerde Oorsprongsbenamingen 1997: Hagelandse wijn 2000: Haspengouwse wijn 2004: Côtes de Sambre et Meuse 2005: Heuvellandse wijn 2 Landwijnen 2004: Vin de Pays des Jardins de Wallonie 2005: Vlaamse landwijn 2 Mousserende Kwaliteitswijnen 2005: Vlaamse mousserende kwaliteitswijn 2008: Vin mousseux de qualité de Wallonie en Crémant de Wallonie

38 PROCEDURES EN VOORWAARDEN INZAKE DE ERKENNING VAN BELGISCHE WIJN (VERPLICHTINGEN, ERKENNINGSCOMMISSIES, ) (1) Wijnbouwer dient jaarlijks verschillende aangiften over te maken aan secretariaat erkenningscommissie (Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Landbouw- en Visserijbeleid (wijn@lv.vlaanderen.be)): Oogst- en voorraadaangifte (ten laatste op 20 december van elk jaar). Erkenningsaanvraag (uiterlijk 6 weken voor proefsessie). De staalneming gebeurt nog steeds door de FOD Economie. Er worden nu 6 stalen genomen. Dit is noodzakelijk vanwege de nieuwe werkwijze en de uitbreiding van de erkenningscommissie tot 18 leden. Per wijn die ingediend wordt voor erkenning zal een forfaitair bedrag aangerekend worden, onafhankelijk van de uiteindelijke erkenning of niet. Momenteel is dit bedrag nog 70 euro per wijn (lotnummer) die voor erkenning wordt ingediend. Dit bedrag omvat de kosten van de chemische analyse en de kosten voor de organisatie van de proefsessies. Jaarlijks zal in november het forfaitair bedrag meegedeeld worden dat het volgende jaar zal aangerekend worden.

39 PROCEDURES EN VOORWAARDEN INZAKE DE ERKENNING VAN BELGISCHE WIJN (VERPLICHTINGEN, ERKENNINGSCOMMISSIES, ) (2) Chemische analyse door erkend labo (momenteel IVV Remich (GHL)) (totale en effectieve alcoholvolumegehalte, totaalgehalte aan suikers en zuren, gehalte aan vluchtige zuren, totaalgehalte aan zwaveldioxide en eventueel koolzuurgehalte). Organoleptische analyse door Erkenningscommissie (locatie: Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) te Melle). Er worden vanaf 2016 vier proefsessies per jaar georganiseerd. Advies Erkenningscommissie (werd uitgebreid met het oog op meer know-how): wijn dient vanaf 2015 minimum 13 op 20 punten te behalen voor erkenning. Samenstelling: 1 wijnbouwer per BOB/BGA, VZW Belgische wijnbouwers (2), BFWG (2), Horeca Vlaanderen (1), kleinhandel (1), VLAM (1), Vereniging Vlaamse Sommeliers (1) en sommeliers-conseil (1), Hotelschool (1), Oenoloog (1), Federale Overheid (ADEI)(1) en Vlaamse Overheid (Departement Landbouw en Visserij) (1)) Wijnbouwer dient werkregister, voorraadregister en bottelregister bij te houden.

40 AARD VAN DE CONTROLES BELGISCHE WIJN DOOR ADEI ADEI controleert de productie en het in de handel brengen. Doel is de controle op het correct gebruik van BOB/BGA>< Belgische wijn Modus operandi: Staalnemingen (uit vrac) met het oog op chemische en organoleptische analyse. Boekhoudkundige controles. Fysische stockopnames. Controle etikettering.

41 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (1) WETTELIJKE BASIS OP COMMUNAUTAIR NIVEAU Verordening (EG) Nr. 606/2009 van de Commissie van 10 juli 2009 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad, wat betreft de wijncategorieën, de oenologische procedés en de daarvoor geldende beperkingen. Verordening (EU) Nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (inegrale GMO) (artikel 80)

42 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (2) BASISPRINCIPES Oenologische procédés zijn van toepassing op de productie en het in de handel brengen van wijnbouwproducten. Voor de communautaire productie en bewaring van wijnbouwproducten mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van oenologische procedés (met inachtneming van de betrokken beperkingen) die zijn toegestaan op grond van de betrokken Gemeenschapswetgeving en die zijn aanbevolen door de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De toegestane oenologische procedés mogen slechts worden toegepast om een goede bereiding, een goede bewaring of een goede ontwikkeling van het product te waarborgen. De wijnbouwproducten die met niet door de Gemeenschap toegestane oenologische procedés zijn geproduceerd of niet voldoen aan vastgestelde beperkingen, mogen niet in de Gemeenschap in de handel worden gebracht.

43 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (3) BELANGRIJKE BEPALINGEN VERRIJKING Grenswaarden: wijnbouwzone A (o.a. België): 3% vol of 3,5 % vol bij zeer ongunstige weersomstandigheden (1,5 à 2% in de andere zones). Verhoging van het natuurlijke alcoholvolumegehalte mag slechts als volgt geschieden: o voor druiven, gedeeltelijk gegiste druivenmost of jonge, nog gistende wijn: door toevoeging van sucrose (België: uitsluitend in de vorm van droge suiker), geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost; o o voor druivenmost: door toevoeging van sucrose (België: uitsluitend in de vorm van droge suiker) of (gerectificeerde) geconcentreerde druivenmost voor wijn: door gedeeltelijke concentratie door afkoeling.!! Het totale alcoholvolumegehalte van verse druiven, druivenmost, gedeeltelijk gegiste druivenmost, jonge nog gistende wijn of wijn mag niet worden verhoogd (in o.a. België) tot meer dan 11,5 % vol voor witte en rosé wijn en 12% vol voor rode wijn.!!! UITZONDERING VOOR BOB (Hageland, Haspengouw, Heuvelland,..): verhoging totale alcohol-volumegehalte tot maximum 13,5 % vol.

44 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (4) BELANGRIJKE BEPALINGEN AANZURING EN ONTZURING Verse druiven, druivenmost, gedeeltelijk gegiste druivenmost, jonge, nog gistende wijn en wijn mogen in België uitsluitend worden ontzuurd. Wijn mag slechts worden ontzuurd tot een maximum van 1 g per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, d.i. 13,3 milli-equivalent per liter. Geen normen voor verse druiven, druivenmost,. dus bvb. most mag onbeperkt ontzuurd worden. (Wijn mag slechts worden aangezuurd tot een maximum van 2,50 g per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ofwel 33,3 milli-equivalent per liter).

45 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (5) BELANGRIJKE BEPALINGEN ZWAVELDIOXIDE OF SULFIETEN maximumgehalten zwaveldioxide: internationaal erkende maxima van OIV. stille wijnen: 150 mg/l rode wijn (biologische wijn: 100 mg/l), 200 mg/l witte wijn (biologische wijn: 150 mg/l) en roséwijn (biologische wijn: 170 mg/l) voor onder meer België (!! wijnen met een suikergehalte (som glucose/fructose) van ten minste 5 g/l: verhoging tot 200 mg/l voor rode wijn en 250 mg/l voor witte en rosé-wijn) Likeurwijnen: 150 mg/l (suikergehalte < 5 gram per liter) of 200 mg/l (suikergehalte van minstens 5 gram per liter). mousserende wijnen: 185 mg/l voor alle categorieën mousserende kwaliteitswijn en 235 mg/l (biologische wijn: 205 mg/l) voor de overige mousserende wijnen.

46 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (6) BELANGRIJKE BEPALINGEN MAXIMUMGEHALTEN AAN VLUCHTIGE ZUREN IN WIJN Discussie aan de gang binnen EU: sommige Lidstaten willen deze normen schrappen; anderen willen ze behouden voor kwaliteitsdoel (indien wijn met lage kwaliteit hoge vluchtige zuren heeft, dan kan er een probleem bij de productie zijn) Het gehalte aan vluchtige zuren mag niet hoger zijn dan: 18 milli-equivalent per liter voor gedeeltelijk gegiste druivenmost, 18 milli-equivalent per liter voor witte wijn en roséwijn, of 20 milli-equivalent per liter voor rode wijn. Deze gehalten gelden voor producten die afkomstig zijn van in de Gemeenschap geoogste druiven in het productiestadium en in alle stadia van het in de handel brengen. Er mag in afwijkingen worden voorzien voor enerzijds bepaalde wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en bepaalde wijnen met een beschermde geografische aanduiding (BGA) die een rijpingsperiode van ten minste twee jaar hebben doorgemaakt of volgens bijzondere methoden zijn bereid en anderzijds voor wijn met een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 13 % vol.

47 TOEGELATEN OENOLOGISCHE PROCEDES IN DE WIJNSECTOR (8) VOLLEDIG OVERZICHT Zie bijlage I A van Verordening (EG) Nr. 606/2009 van de Commissie van 10 juli 2009 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad, wat betreft de wijncategorieën, de oenologische procedés en de daarvoor geldende beperkingen.

48 TOEGELATEN INHOUDSMATEN VOOR RECIPIENTEN VAN WIJN EN ANDERE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN GAMMA S Niet-mousserende wijn : in het interval tussen 100 ml en 1500 ml uitsluitend de volgende nominale hoeveelheden : 100 ml, 187 ml, 250 ml, 375 ml, 500 ml, 750 ml, 1000 ml en 1500 ml. Gele wijn : in het interval tussen 100 ml en 1500 ml, uitsluitend de volgende nominale hoeveelheid: 620 ml. Mousserende wijn : in het interval tussen 125 ml en 1500 ml, uitsluitend de volgende nominale hoeveelheden : 125 ml, 200 ml, 375 ml, 750 ml, 1500 ml. Likeurwijn : in het interval tussen 100 ml en 1500 ml, uitsluitend de volgende nominale hoeveelheden : 100 ml, 200 ml, 375 ml, 500 ml, 750 ml, 1000 ml, 1500 ml. Gearomatiseerde wijn : in het interval tussen 100 ml en 1500 ml, uitsluitend de volgende nominale hoeveelheden : 100 ml, 200 ml, 375 ml, 500 ml, 750 ml, 1000 ml, 1500 ml. Gedistilleerde dranken : in het interval tussen 100 ml en 2000 ml uitsluitend de volgende nominale hoeveelheden; 100 ml, 200 ml, 350 ml, 500 ml, 700 ml, 1000 ml, 1500 ml, 1750 ml, 2000 ml.

49 DANK U VOOR UW AANDACHT

Overzicht regels wijnetiket. Vermeldingen voor het wijnetiket volgens verordening (EU) 607/2009

Overzicht regels wijnetiket. Vermeldingen voor het wijnetiket volgens verordening (EU) 607/2009 Overzicht regels wijnetiket Vermeldingen voor het wijnetiket volgens verordening (EU) 607/2009 Hoofdstuk IV: Etikettering en presentatie (artikel 49 tot en met 70) Verplichte vermeldingen in één zicht

Nadere informatie

L 148/46 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.6.2008

L 148/46 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.6.2008 L 148/46 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.6.2008 BIJLAGE IV WIJNCATEGORIEËN 1. Wijn Onder wijn wordt verstaan het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische

Nadere informatie

Regeling wijn en olijfolie Geldend van t/m heden

Regeling wijn en olijfolie Geldend van t/m heden Regeling wijn en olijfolie Geldend van 01-01-2017 t/m heden Regeling van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2014, nr. WJZ/14070246, houdende regels inzake de verhandeling van wijn en olijfolie

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.3.2019 C(2019) 1869 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 12.3.2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.5.2017 COM(2017) 221 final 2017/0094 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen ten aanzien

Nadere informatie

VERORDENING (EEG ) Nr. 817/70 VAN DE RAAD. van 28 april 1970

VERORDENING (EEG ) Nr. 817/70 VAN DE RAAD. van 28 april 1970 Nr L 99/ 20 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen 5 5 70 VERORDENING (EEG ) Nr 817/70 VAN DE RAAD van 28 april 1970 houdende vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende in bepaalde gebieden

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/935 VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/935 VAN DE COMMISSIE 7.6.2019 L 149/53 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/935 VAN DE COMMISSIE van 16 april 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 25.9.2017 JOIN(2017) 37 final ANNEX 4 BIJLAGE bij het Gezamenlijk voorstel voor een besluit van

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.5.2017 C(2017) 3398 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.5.2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 607/2009 wat betreft de wijndruivenrassen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.6.2015 COM(2015) 280 final 2015/0126 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen ten aanzien

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) 9533/17 AGRI 281 AGRIORG 51 DELACT 86 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 19 mei 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11861 6 juni 2014 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2014, nr. WJZ/14070246, houdende regels inzake

Nadere informatie

VERKLARINGEN VOOR DE RAADSNOTULEN. Verklaring over de uitvoering van de steunregeling voor distillatie van bijproducten als bedoeld in artikel 13 ter

VERKLARINGEN VOOR DE RAADSNOTULEN. Verklaring over de uitvoering van de steunregeling voor distillatie van bijproducten als bedoeld in artikel 13 ter RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 april 2008 (28.04) (OR. en/fr) Interinstitutioneel dossier: 2007/0138 (CNS) 8317/08 ADD 1 AGRIORG 34 AGRIFIN 16 WTO 60 NOTA A-PUNT - ADDENDUM van: het Speciaal Comité

Nadere informatie

Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedingsinformatie aan de consumenten.

Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedingsinformatie aan de consumenten. Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedingsinformatie aan de consumenten. Van toepassing vanaf 13 december 2014. En voor alle lidstaten van

Nadere informatie

KVNW ~ Wijnetiket. Verplichte vermeldingen op het wijnetiket. Kwaliteitswijn. Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen

KVNW ~ Wijnetiket. Verplichte vermeldingen op het wijnetiket. Kwaliteitswijn. Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen vermeldingen op het wijnetiket Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen Wijn Kwaliteitswijn (BGA) Wijn met een en en en en lidstaat wijn uit derde wijn uit derde aangevuld met de

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2018 C(2018) 3120 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.5.2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van

Nadere informatie

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8)

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8) VERORDENING (EU) VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 28 mei 2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_20040615 / 2009-07-11 Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Reglementering en Controlebeleid Wettelijke Metrologie Metrologische Reglementering 15 JUNI 2004 - Koninklijk besluit tot vaststelling van bepaalde

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... 2419 Voorverpakte voedingsmiddelen - Verpakking en etikettering (inclusief handelsnormen)

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 mei 2006 (OR. en) 8723/06 EEE 33 VINS 3 AGRI 153 ENT 72 N 33 ISL 26 FL 29 OC 309

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 mei 2006 (OR. en) 8723/06 EEE 33 VINS 3 AGRI 153 ENT 72 N 33 ISL 26 FL 29 OC 309 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 mei 2006 (OR. en) 8723/06 EEE 33 VINS 3 AGRI 153 ENT 72 N 33 ISL 26 FL 29 OC 309 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN HET GEMENGD COMITÉ

Nadere informatie

Verstrekking voedselinformatie aan consumenten (etikettering)

Verstrekking voedselinformatie aan consumenten (etikettering) Verstrekking voedselinformatie aan consumenten (etikettering) Betekenis voor de wijnsector Inge Stoelhorst Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie. 12-6-2012 Inhoud - Gezondheidsbeleid -

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.5.2018 C(2018) 2980 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 22.5.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 wat betreft de eisen

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2014R0251 NL 27.03.2014 000.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 251/2014 VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Levensmiddelenetikettering Allergenen. ir. Leen Rasschaert- ir. Caroline De Praeter FAVV 16 juni 2005

Levensmiddelenetikettering Allergenen. ir. Leen Rasschaert- ir. Caroline De Praeter FAVV 16 juni 2005 Levensmiddelenetikettering Allergenen ir. Leen Rasschaert- ir. Caroline De Praeter FAVV 16 juni 2005 EU wetgeving Richtlijn 2000/13 van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving

Nadere informatie

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6.

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. 1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. Q & A = art. 26 3 van Verordening (EU) 1169/2011 (FIC)

Nadere informatie

Brussel, 25 februari 2012 (26.02) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 6820/13 DE LEG 16 AGRI 113

Brussel, 25 februari 2012 (26.02) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 6820/13 DE LEG 16 AGRI 113 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 25 februari 2012 (26.02) (OR. en) 6820/13 DE LEG 16 AGRI 113 BEGELEIDE DE OTA van: de Europese Commissie ingekomen: 22 februari 2013 aan: het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

BIJLAGE I ENIG DOCUMENT. "NAAM" PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX

BIJLAGE I ENIG DOCUMENT. NAAM PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX NL BIJLAGE I ENIG DOCUMENT "NAAM" PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX 1. NAAM/NAMEN WAARVOOR DE REGISTRATIE WORDT AANGEVRAAGD: 2. DERDE LAND WAARTOE HET AFGEBAKENDE GEBIED BEHOORT: 3. TYPE GEOGRAFISCHE

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/274 VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/274 VAN DE COMMISSIE L 58/60 28.2.2018 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/274 VAN DE COMMISSIE van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels Inhoudsopgave I. BASISREGELS A. Substantiële regels Verord. (EG) nr. 178/2002 E.P. en de Raad 28 JANUARI 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving,

Nadere informatie

2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1

2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1 2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 607/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2009R0607 NL 01.07.2013 007.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 607/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen:

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen: Wijnetiketten bevat een heleboel nuttige informatie! Hieronder staan verschillende wijnetiketten afgebeeld met uitleg hoe je ze moet lezen. Op deze manier kan je in de winkel iets makkelijker een keuze

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.8.2011 COM(2011) 530 definitief 2011/0231 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm,

Nadere informatie

Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn.

Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn. Factsheet sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn. Voedsel en Waren Autoriteit Oktober 2008 1 1. Inleiding Wijn is in Nederland een product dat door veel mensen wordt genuttigd. Volgens verordening 1493/1999

Nadere informatie

A7-0158/40 AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * op het voorstel van de Commissie

A7-0158/40 AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * op het voorstel van de Commissie 8.1.2014 A7-0158/40 Amendement 40 Paolo Bartolozzi namens de PPE-Fractie Mario Pirillo namens de S&D-Fractie Eduard-Raul Hellvig namens de ALDE-Fractie Anna Rosbach namens de ECR-Fractie Kartika Tamara

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 28.02.2006 COM(2006) 89 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (door de Commissie ingediend)

Nadere informatie

L 71/42 Publicatieblad van de Europese Unie

L 71/42 Publicatieblad van de Europese Unie L 71/42 Publicatieblad van de Europese Unie 9.3.2012 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 203/2012 VAN DE COMMISSIE van 8 maart 2012 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 889/2008 tot vaststelling van

Nadere informatie

Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten

Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten Hoeve Roozendael februari 2010, V1 1 Inleiding...2 1.1 Algemeen...2 1.2 Termen en begrippen...3 2 Classificatie van wijn...5 2.1 Toegestane druivenrassen voor

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.5.2008 COM(2008) 314 definitief 2008/0097 (CNS) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 834/2007 inzake de

Nadere informatie

ITALIAANSE REGELGEVING EN ETIKETTEN

ITALIAANSE REGELGEVING EN ETIKETTEN ITALIAANSE REGELGEVING EN ETIKETTEN REGELGEVING EU REGELGEVING De regelgeving voor herkomstbenamingen en etikettering is in alle landen binnen de Europese Unie gelijk. Tot voor kort classificeerde de Europese

Nadere informatie

1991R1601 NL 01.01.2007 006.001 1

1991R1601 NL 01.01.2007 006.001 1 1991R1601 NL 01.01.2007 006.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EEG) Nr. 1601/91 VAN DE RAAD van 10

Nadere informatie

Toelichting biologische wijn

Toelichting biologische wijn Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Toelichting biologische wijn Inhoudsopgave 1 INLEIDING 2 2 PRODUCTIEREGELS

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.6.2018 C(2018) 3316 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 7.6.2018 houdende wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/892 tot vaststelling van voorschriften

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN L 9/2 11.1.2019 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/33 VAN DE COMMISSIE van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft

Nadere informatie

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.11.2016 COM(2016) 735 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD over het bereiken van een akkoord waarbij aan de Europese Unie een bijzondere status wordt verleend in

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : 59 TRA-DIS Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen, voedingsmiddelen voor zuigelingen of kleuters

Nadere informatie

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Dinsdag 21 februari2012 Vlaams minister-president

Nadere informatie

MARKT-IVT-MMP CIR-INT-MMP

MARKT-IVT-MMP CIR-INT-MMP CERTIFICERING VAN MAGEREMELKPOEDER VERVAARDIGD IN VLAANDEREN WIJZIGING VAN DE MEDEDELING CIR-INT-MMP-2017-02 CERTIFICERING VAN MAGERE MELKPOEDER VERVAARDIGD IN VAN 02.01.2017 VLAANDEREN MARKT-IVT-MMP-2018-03

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten. Hoeve Roozendael maart 2012, V2

Inhoudsopgave. Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten. Hoeve Roozendael maart 2012, V2 Samenvatting regelgeving voor Wijnproducenten Hoeve Roozendael maart 2012, V2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 1.1 Algemeen...2 1.2 Termen en begrippen...3 2 Classificatie van wijn...5 2.1 Toegestane druivenrassen

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 11.7.2018 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 243/3 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 10 juli 2018 inzake de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van de aanvraag tot wijziging

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 61 Fabrikant van voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen, voedingsmiddelen voor zuigelingen of

Nadere informatie

TRA 3347 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief handelsnormen) [3347] v1

TRA 3347 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief handelsnormen) [3347] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 47 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief

Nadere informatie

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

2008R0110 NL 20.01.2009 001.001 1

2008R0110 NL 20.01.2009 001.001 1 2008R0110 NL 20.01.2009 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 110/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25601 8 mei 2018 Publicatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Adviescommissie Wijn, registratieaanvraag productdossier

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 MH/AB/IG/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE ETIKETTERING VAN VOORVERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN (bekrachtigd door de Hoge Raad

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 48 Vervaardiging voor directe verkoop van zuivelproducten en bereidingen op basis van (rauwe) melk -

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 januari 2013 (OR. en) 5701/13 AGRI 39

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 januari 2013 (OR. en) 5701/13 AGRI 39 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 25 januari 2013 (OR. en) 5701/13 AGRI 39 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 18 januari 2013 aan: het secretariaat-generaal van de Raad Nr. Comdoc.:

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT van 24 JANUARI 1990 betreffende aroma's voor gebruik in voedingsmiddelen (Stbl. 24.IV.1990)

KONINKLIJK BESLUIT van 24 JANUARI 1990 betreffende aroma's voor gebruik in voedingsmiddelen (Stbl. 24.IV.1990) KONINKLIJK BESLUIT van 24 JANUARI 1990 betreffende aroma's voor gebruik in voedingsmiddelen (Stbl. 24.IV.1990) Wijzigingen: K.B. 3 maart 1992 (Stbl. 15.IV.1992) Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende

Nadere informatie

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE COD 96/0117 PE-CO S 3633/98

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE COD 96/0117 PE-CO S 3633/98 EUROPEES PARLEME T DE RAAD EUROPESE U IE Brussel, 8 januari 1999 (OR.f) COD 96/0117 PE-CO S 3633/98 DE LEG 77 CODEC 686 RICHTLIJ 99/ /EG VA HET EUROPEES PARLEME T E DE RAAD I ZAKE EXTRACTE VA KOFFIE E

Nadere informatie

2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v5

2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v5 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... 2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v5 C : conform NC : niet-conform NA

Nadere informatie

100% Belgische wijn. wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België.

100% Belgische wijn. wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België. 100% Belgische wijn wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België. waarvan de vinificatie, verwerking en afwerking volledig en uitsluitend in België plaats vindt. die

Nadere informatie

BIJLAGE I SELECTIEPROCEDURE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 7, LID 2

BIJLAGE I SELECTIEPROCEDURE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 7, LID 2 NL BIJLAGE I SELECTIEPROCEDURE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 7, LID 2 A. TOEWIJZING OP BASIS VAN VERHOUDINGSGEWIJZE VERDELING Het gedeelte van het totale aantal voor nieuwe aanplant beschikbare hectaren dat een

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 19.6.2014 L 179/17 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 664/2014 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de

Nadere informatie

DE WIJNBOUWSECTOR IN BELGIË

DE WIJNBOUWSECTOR IN BELGIË DE WIJNBOUWSECTOR IN BELGIË Door: Dirk DE MAESENEER, Brigitte VANDECAVEY, Johan VERHOEVEN, Algemene Directie Controle en Bemiddeling 6 De wijnbouw in België is nog jong; het nieuwe wettelijke referentiekader

Nadere informatie

TRA 3341 Eiproducten en levensmiddelen op basis van rauwe eieren - VERPAKKING EN ETIKETTERING (INCLUSIEF HANDELSNORMEN) [3341] v1

TRA 3341 Eiproducten en levensmiddelen op basis van rauwe eieren - VERPAKKING EN ETIKETTERING (INCLUSIEF HANDELSNORMEN) [3341] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 41 Eiproducten en levensmiddelen op basis van rauwe eieren - VERPAKKING EN ETIKETTERING (INCLUSIEF HANDELSNORMEN)

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie Publicatieblad van de Europese Unie L 9 Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 62e jaargang 11 januari 2019 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN Mededeling betreffende de

Nadere informatie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Nadere informatie

LAATSTE TEKST (maart 2010)

LAATSTE TEKST (maart 2010) LAATSTE TEKST (maart 2010) VERORDENING HPA WIJN 2009 Verordening van het Hoofdproductschap Akkerbouw van 10 juni 2009, houdende regels ter zake van de bereiding, handel, verpakking en etikettering van

Nadere informatie

Vak 2.d. Vak 2.e. Vak 2.f. Vak 2.g. Vak 3.a. Vak 3.b. Vak 3.c. Vak 3.d. Vak 3.e. Vak 3.f. Vak 3.g. Vak 4.a. Vak 5.a. Vak 5.c. Vak 5.e. Vak 5.

Vak 2.d. Vak 2.e. Vak 2.f. Vak 2.g. Vak 3.a. Vak 3.b. Vak 3.c. Vak 3.d. Vak 3.e. Vak 3.f. Vak 3.g. Vak 4.a. Vak 5.a. Vak 5.c. Vak 5.e. Vak 5. EUROPESE UNIE Accijnsgoederen Nooddocument ten geleide van overbrengingen van accijnsgoederen onder schorsing van accijns Indiening e-ad Toelichting op het Nooddocument Indiening e-ad (verzending) Vak

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 13.1.2006 COM(2006) 2 definitief 2003/0165 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea,

Nadere informatie

2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v4

2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v4 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... 2040 Eieren : handelsnormen en etikettering [2040] v4 C : conform NC : niet-conform NA

Nadere informatie

DIS 2419 Distributie: Voedingsmiddelen etikettering [2419] v1

DIS 2419 Distributie: Voedingsmiddelen etikettering [2419] v1 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2419 Distributie: Voedingsmiddelen etikettering [2419] v1 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 9/46 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/34 VAN DE COMMISSIE van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2120 Fabrikant van levensmiddelen - Verpakking en etikettering (inclusief handelsnormen)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46000 14 augustus 2017 Publicatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, registratieaanvraag productdossier Wijn Picpoul

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 7 juni 2010 (OR. en) 2009/0138 (COD) PE-CONS 23/10 AGRI 209 POSEICAN 7 POSEIDOM 7 POSEIMA 7 CODEC 506

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 7 juni 2010 (OR. en) 2009/0138 (COD) PE-CONS 23/10 AGRI 209 POSEICAN 7 POSEIDOM 7 POSEIMA 7 CODEC 506 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 7 juni 2010 (OR. en) 2009/0138 (COD) PE-CONS 23/10 AGRI 209 POSEICAN 7 POSEIDOM 7 POSEIMA 7 CODEC 506 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft:

Nadere informatie

19 MAART 2004. - Koninklijk besluit betreffende vruchtensappen, vruchtennectars, groentensappen en bepaalde soortgelijke producten

19 MAART 2004. - Koninklijk besluit betreffende vruchtensappen, vruchtennectars, groentensappen en bepaalde soortgelijke producten FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE EN FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 19 MAART 2004. - Koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2009R0436 NL 07.12.2013 006.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 436/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21

Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21 26.7.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 716/2013 VAN DE COMMISSIE van 25 juli 2013 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 110/2008

Nadere informatie

Etikettering Wijn PRODUCTSCHAP WIJN

Etikettering Wijn PRODUCTSCHAP WIJN Etikettering Wijn PRODUCTSCHAP WIJN Etikettering Wijn INHOUDSOPGAVE Algemeen 2 DEEL 1 STILLE WIJN, PARELWIJN EN LIKEURWIJN 4 1. Verplichte aanduidingen voor stille wijn, parelwijn en likeurwijn 4 1.1.

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 17 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 17 mei 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 17 mei 2017 (OR. en) 9384/17 DEEG 44 AGRI 273 SAN 203 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 17 mei 2017 aan: Nr. Comdoc.: D050363/02 Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 november 2006 (09.11) 14866/06 Interinstitutioneel dossier: 2005/0028 (COD) AGRIORG 88 AGRIFIN 96 CODEC 1233

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 november 2006 (09.11) 14866/06 Interinstitutioneel dossier: 2005/0028 (COD) AGRIORG 88 AGRIFIN 96 CODEC 1233 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 november 2006 (09.11) 14866/06 Interinstitutioneel dossier: 2005/0028 (COD) AGRIORG 88 AGRIFIN 96 CODEC 1233 NOTA van: aan: nr. Comv.: Betreft: het voorzitterschap

Nadere informatie

EU bescherming voor geografische aanduidingen. Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit

EU bescherming voor geografische aanduidingen. Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit EU bescherming voor geografische aanduidingen Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit Diederik DE SMEDT, Europese Commissie DG Landbouw en plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1447 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/03/2013

Gearchiveerd op 01/03/2013 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :............ N uniek TRA 2258 Zuivel - Verpakking en etikettering (inclusief handelsnormen) [2258] v C : conform

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 juni 2008 (12.06) (OR. fr) 10351/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0108 (CNS) AGRIORG 52

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 juni 2008 (12.06) (OR. fr) 10351/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0108 (CNS) AGRIORG 52 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 9 juni 2008 (12.06) (OR. fr) 10351/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0108 (CNS) AGRIORG 52 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 28 mei 2008 Betreft: Voorstel voor een

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2258 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - Verpakking en etikettering

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2009R0606 NL 08.04.2014 006.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 606/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

TRA 3351 Fabrikant levensmiddelen dierlijke oorsprong en/of niet dierlijke oorsprong - VERPAKKING EN ETIKETTERING (INCLUSIEF HANDELSNORMEN) [3351] v1

TRA 3351 Fabrikant levensmiddelen dierlijke oorsprong en/of niet dierlijke oorsprong - VERPAKKING EN ETIKETTERING (INCLUSIEF HANDELSNORMEN) [3351] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 51 Fabrikant levensmiddelen dierlijke oorsprong en/of niet dierlijke oorsprong - VERPAKKING EN ETIKETTERING

Nadere informatie

Zoetstof steviolglycosiden Etikettering en reclame

Zoetstof steviolglycosiden Etikettering en reclame Zoetstof steviolglycosiden Etikettering en reclame Dit document is bedoeld voor alle actoren in de. Het beoogt de regels weer te geven die voor etikettering en reclame van toepassing zijn op voedingsmiddelen

Nadere informatie

VERORDENING (EG) Nr. 110/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 15 januari 2008

VERORDENING (EG) Nr. 110/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 15 januari 2008 L 39/16 NL Publicatieblad van de Europese Unie 13.2.2008 VERORDENING (EG) Nr. 110/2008 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 15 januari 2008 betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie,

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. van

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.7.2017 C(2017) 4864 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE van 13.7.2017 inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken

Nadere informatie

7482/1/19 REV 1 dep/sv 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 dep/sv 1 LIFE.1 Raad van de Europese Unie Brussel, 15 maart 2019 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_20040611_6.doc - 2004-07-23 Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 11 juni 2004 betreffende consumptie-ijs (BS 2004 07 23) Pag.

Nadere informatie

CERTIFICERING VAN BOTER VERVAARDIGD IN VLAANDEREN WIJZIGING VAN DE MEDEDELING CIR-INT-BO VAN

CERTIFICERING VAN BOTER VERVAARDIGD IN VLAANDEREN WIJZIGING VAN DE MEDEDELING CIR-INT-BO VAN Pal CERTIFICERING VAN BOTER VERVAARDIGD IN VLAANDEREN WIJZIGING VAN DE MEDEDELING CIR-INT-BO-2017-01 VAN 02.01.2017 MARKT-IVT-BO-2018-01 13.02.2018 13.02.2018 MARKT-IVT-BO-2018-01 pagina 1 van 9 Colofon

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3 2.12.2004 Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3 VERORDENING (EG) Nr. 2060/2004 VAN DE RAAD van 22 november 2004 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2702/1999 inzake voorlichtings- en afzetbevorderingsacties

Nadere informatie