Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. Ons kenmerk: ACM/DTVP/2015/205887_OV Zaaknummer: Datum: 16 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. Ons kenmerk: ACM/DTVP/2015/205887_OV Zaaknummer: Datum: 16 oktober 2015"

Transcriptie

1 Ons kenmerk: ACM/DTVP/2015/205887_OV Zaaknummer: Datum: 16 oktober 2015 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 48, eerste lid, van de Postwet 2009 in samenhang gelezen met artikel 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht tot het opleggen van een last onder dwangsom aan Koninklijke PostNL B.V. wegens overtreding van artikel 9 van de Postwet Inleiding 1. Van Straaten Post B.V. (hierna: VSP) en Intrapost B.V. (hierna: IP) hebben de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) verzocht handhavend op te treden tegen Koninklijke PostNL B.V. (hierna: PostNL) in verband met verschillende wijzigingen die PostNL heeft aangebracht in de door hem gehanteerde tarieven en voorwaarden voor postvervoerdiensten voor het jaar VSP en IP stellen zich op het standpunt dat de wijzigingen die PostNL in 2015 doorvoert een discriminatoir karakter hebben. Tevens achten ze de wijze waarop PostNL met zijn aanbod uitvoering geeft aan de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste in strijd met artikel 9 van de Postwet Voor postvervoerbedrijven is niet, althans onvoldoende, kenbaar wat de speciale tarieven en voorwaarden zijn die PostNL aanbiedt aan zijn zakelijke klanten. Van deze wijzigingen worden volgens VSP en IP postvervoerbedrijven de dupe. Daardoor zal de concurrentiedruk die van deze bedrijven uitgaat ernstig worden beperkt. Voorts sluiten VSP en IP niet uit dat zij door de verschillende wijzigingen zich genoodzaakt zullen zien uit de markt te treden. Pagina 1/17 T F info@acm.nl Muzenstraat WB Den Haag Postbus BH Den Haag 3. In het handhavingsverzoek zijn verschillende onderwerpen aan de orde gesteld. Deze onderwerpen vergen ieder een zorgvuldig onderzoek naar relevante feiten en af te wegen belangen. De omvang en diepgang van deze onderzoeken verschillen per onderwerp. Gezien deze verschillen en gelet op de belangen die bij het handhavingsverzoek betrokken zijn, heeft ACM ervoor gekozen gefaseerd te beslissen op het handhavingsverzoek van VSP en IP. 4. In het eerste besluit van 1 mei , waarbij aan PostNL een last onder dwangsom is opgelegd, is ingegaan op twee onderwerpen, te weten (i) de toeslag afwijkende vormgeving en (ii) de dienst Diverse Afzenderadressen. 1 Kenmerk: ACM/DTVP/2015/

2 5. In dit besluit wordt aan PostNL een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste van artikel 9 van de Postwet 2009, treedt hiervoor in de plaats. 6. [ VERTROUWELIJK ] [ VERTROUWELIJK ] [ VERTROUWELIJK ] 2 Verloop van de procedure 7. Op 28 oktober 2014 heeft ten kantore van ACM een gesprek plaatsgevonden met VSP. In dit gesprek heeft VSP gewezen op de aankondiging van de voorwaarden en tarieven voor postvervoerdiensten van PostNL in VSP kondigde aan ten aanzien van de voorwaarden en tarieven 2015 een handhavingsverzoek bij ACM te zullen indienen. 2/17 8. Op 31 oktober 2014 heeft ten kantore van ACM een gesprek plaatsgevonden met PostNL. In dit gesprek zijn onder meer de voorwaarden en tarieven 2015 aan de orde geweest. Hierbij heeft ACM gemeld dat bij haar het vermoeden van een overtreding bestaat. In dit verband is aan PostNL de cautie gesteld. 9. Bij brief van 6 november 2014 hebben VSP en IP ACM verzocht handhavend op te treden tegen PostNL in verband met verschillende gedragingen van PostNL in het kader van zijn aanbod van postvervoerdiensten in Bij brief van dezelfde datum heeft ACM het handhavingsverzoek van VSP en IP aan PostNL doorgezonden. Voorts heeft ACM PostNL uitgenodigd voor de hoorzitting in de onderhavige zaak, waarbij PostNL nogmaals op zijn zwijgrecht is gewezen. 11. Bij brief van 11 november 2014 heeft ACM VSP en IP uitgenodigd voor de hoorzitting in de onderhavige zaak. 12. Bij brief van 26 november 2014 heeft PostNL zijn zienswijze gegeven op het handhavingsverzoek van VSP en IP. 13. Op 1 december 2014 heeft de hoorzitting naar aanleiding van het handhavingsverzoek van VSP en IP plaatsgevonden. VSP, IP en PostNL waren hierbij aanwezig. 14. Bij brief van 4 december 2014 heeft PostNL gereageerd op de vragen die tijdens de hoorzitting van 1 december 2014 aan hem waren gesteld, maar die hij op dat moment niet kon beantwoorden.

3 15. Op 23 december 2014 heeft ACM per brief een vooraankondiging van het eerste besluit, als bedoeld in randnummer 4, aan PostNL gestuurd. Op diezelfde dag heeft ACM per brief het dictum van het voorgenomen besluit verstuurd aan VSP en IP. 16. PostNL en VSP en IP hebben per brief hun zienswijzen op het voorgenomen eerste besluit verstrekt op respectievelijk 19 januari en 20 januari In het eerste besluit van 1 mei 2015 is aan PostNL een last onder dwangsom opgelegd, waarbij is ingegaan op twee onderwerpen, te weten (i) de toeslag afwijkende vormgeving en (ii) de dienst Diverse Afzenderadressen. Deze opgelegde last houdt onder meer in dat PostNL dient af te zien van het in rekening brengen van een toeslag in verband met de aanwezigheid van meerdere afzenderadressen op door hen bij PostNL aangeleverde poststukken in het kader van door postvervoerbedrijven afgenomen partijenpostdiensten. Daarnaast dient PostNL bij het verlenen van partijenpostdiensten aan andere postvervoerbedrijven geen onderscheid te maken op basis van het criterium dat een aangeleverde partij post al dan niet bestaat uit poststukken van verschillende afzenderadressen. 3/17 3 Juridisch kader 18. Op grond van artikel 37, eerste lid, van de Postwet 2009 is ACM belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens die wet, met uitzondering van hoofdstuk Ingevolge artikel 48, eerste lid, van de Postwet 2009 is ACM bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang ter handhaving van de bij of krachtens die wet gestelde verplichtingen, met uitzondering van de verplichtingen bij of krachtens hoofdstuk 11. Uit artikel 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht volgt dat ACM in plaats van het opleggen van een last onder bestuursdwang een last onder dwangsom kan opleggen. 20. Artikel 9, eerste lid, van de Postwet 2009 luidt: Indien een postvervoerbedrijf, dat beschikt over een netwerk waarmee poststukken op ten minste vijf dagen per week kunnen worden bezorgd op alle adressen in Nederland, met gebruikmaking van dat netwerk postvervoer verricht tegen speciale voorwaarden en tarieven, verricht hij dit postvervoer voor andere postvervoerbedrijven tegen non-discriminatoire en transparante voorwaarden en tarieven ten opzichte van andere afzenders en andere postvervoerbedrijven. Onder andere postvervoerbedrijven vallen ook groepsmaatschappijen die in een groep verbonden zijn in de zin van artikel 24b van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek met het postvervoerbedrijf dat beschikt over een netwerk als bedoeld in de eerste volzin.

4 21. Artikel 9, derde lid, van de Postwet 2009 luidt: Een postvervoerbedrijf als bedoeld in het eerste lid zorgt ervoor dat de geldende speciale voorwaarden en tarieven voor eenieder kenbaar zijn. 22. In de memorie van toelichting op de Postwet is met betrekking tot artikel 9, derde lid, van de Postwet 2009 het volgende opgenomen: ( ) dat de speciale tarieven en voorwaarden transparant en non-discriminatoir zijn, betekent dat eenieder een beeld moet kunnen hebben van de structuur en hoogte van de speciale tarieven van het in het eerste lid bedoelde postvervoerbedrijf. Dat brengt mee, dat het postvervoerbedrijf ervoor moet zorgen dat de structuur van de speciale tarieven en voorwaarden voor eenieder kenbaar zijn en kunnen worden geraadpleegd. Het postvervoerbedrijf behoeft niet de afgesloten contracten op te nemen, maar de in het derde lid opgenomen zorgplicht vereist dat de gehanteerde tariefstructuur kenbaar wordt gemaakt. Het postvervoerbedrijf is in beginsel vrij in de wijze waarop het de tarieven kenbaar maakt, bijvoorbeeld via een website. 4/17 4 Feiten 23. PostNL heeft op zijn website een brochure geplaatst waarin informatie over producten, services en tarieven per januari 2015 is opgenomen (hierna: het Tarievenboekje 2015). 24. PostNL hanteert naast het openbare Tarievenboekje 2015 ook de zogenoemde Interne Tarieven Brochure (hierna: ITB) 3 waarin niet-gepubliceerde kortingen en specifieke voorwaarden zijn vermeld. 5 Handhavingsverzoek 25. In hun handhavingsverzoek stellen VSP en IP dat het Tarievenboekje 2015 niet volledig is, omdat het niet alle (uitgewerkte) staffels, condities en voorwaarden bevat die PostNL hanteert voor zijn zakelijke klanten. Door ook staffels, kortingen en voorwaarden te hanteren die niet in het Tarievenboekje 2015 staan, handelt PostNL in strijd met de transparantieverplichting van artikel 9 van de Postwet VSP en IP menen dat PostNL de voorwaarden om voor de verschillende kortingen en kortingspercentages in aanmerking te komen, transparant en kenbaar moet maken, zodat daadwerkelijk gecontroleerd kan worden of PostNL de op hem 2 Kamerstukken II 2005/06, , nr. 3, p Het betreft de Interne Tarieven Brochure 2015 (januari), Versie september 2014.

5 rustende non-discriminatieverplichting nakomt. 26. VSP en IP halen in hun handhavingsverzoek een aantal voorbeelden aan om hun stellingen te onderbouwen. Zo ontbreken in het Tarievenboekje 2015 van PostNL de huis-aanhuistarieven, een aantal productnummers met bijbehorende tarieven van verschillende soorten dienstverlening en de kortingsmatrix op basis waarvan PostNL de te verstrekken jaarvolume-, volumegarantie- en meerjarenkorting bepaalt. Daarnaast blijkt uit de markt dat PostNL hoge kortingen (tot 25%) aan grote organisaties met veel volume biedt. Dergelijke kortingen zijn niet transparant en kenbaar gemaakt door PostNL, aldus VSP en IP. 6 Zienswijze PostNL 27. PostNL stelt dat hij transparante voorwaarden en tarieven hanteert door op zijn website en in zijn tarievenboekje de volgende informatie te geven: een overzicht van de door hem aangeboden diensten met de daarbij behorende voorwaarden (onder andere technische voorwaarden), condities en tarieven; de technische kenmerken en andere eigenschappen van het netwerk, voor zover de afnemer deze informatie nodig heeft; een overzicht van alle locaties van toegangspunten. 4 5/ Daarnaast voert PostNL aan dat hij op zijn website de voorwaarden bekend maakt waaronder klanten in aanmerking kunnen komen voor aanvullende producten, tarieven, kortingen en voorwaarden (speciale voorwaarden). In het op de website van PostNL gepubliceerde Tarievenboekje 2015 zijn de criteria aangegeven op grond waarvan klanten en postvervoerbedrijven contact kunnen opnemen met PostNL om in detail geïnformeerd te worden over de speciale voorwaarden waarvoor zij in aanmerking kunnen komen. Klanten die aan die voorwaarden voldoen, worden door PostNL geïnformeerd over het non-discriminatoire aanbod dat daarbij hoort PostNL stelt zich op het standpunt dat een verdergaande publicatieverplichting zou betekenen dat PostNL gedwongen wordt bedrijfsvertrouwelijke gegevens openbaar te maken. De postregelgeving strekt volgens PostNL niet zo ver. Dit is volgens hem door de wetgever reeds onderkend onder de Postwet PostNL verwijst in dit verband naar de toelichting bij de wijziging van het algemene richtlijnen post 6 (hierna: Barp) waaruit volgens hem volgt dat de transparantieverplichting niet betekent dat speciale voorwaarden bekend gemaakt 4 Zienswijze van PostNL op het handhavingsverzoek, randnummer Zienswijze van PostNL op het handhavingsverzoek, randnummer 3.33 en Stcrt. 2000, 101.

6 moeten worden PostNL stelt dat de inwerkingtreding van de Postwet 2009 niet heeft geleid tot een aanpassing van het begrip transparantie. In de evaluatie door ACM van artikel 9 van de Postwet heeft ACM volgens PostNL bevestigd dat hij op een juiste wijze invulling geeft aan de vereiste transparantie op grond van artikel 9 van de Postwet PostNL stelt dat wanneer zijn speciale voorwaarden ongeclausuleerd op straat zouden liggen, de effectieve bedrijfsvoering voor hem ten aanzien van het (groot)zakelijke segment waar de speciale voorwaarden in principe voor zijn bedoeld onmogelijk wordt. Concurrenten en zakelijke klanten van PostNL zullen dan immers de maximale kortingen en daarmee de bodemtarieven van PostNL kennen en hun marktgedrag daarop afstemmen door heel specifiek te onderbieden. Dit zou PostNL elke concurrentiemogelijkheid ontnemen hetgeen een ontoelaatbare beperking van de mededinging zou inhouden in de zin van het kartelverbod van artikel 6 Mededingingswet en artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Zijn concurrentiepositie wordt op deze manier op ontoelaatbare wijze ingeperkt, aldus PostNL. 10 6/ Volgens PostNL dient het bekendmaken van kortingstaffels met betrekking tot klanten ook geen enkel doel. Een klant zal over het algemeen niet meer post gaan verzenden dan hij van plan was omdat hij daardoor in een ander stapje van de staffel terecht zal komen. 11 Het bekend maken van kortingen in hogere staffels met name aan klanten zal ook mogelijk neerkomen op loyaliteitsverhogende maatregelen die op gespannen voet staan met het mededingingsrecht en met name het verbod op misbruik van machtspositie, voor zover PostNL overigens al een machtspositie zou hebben. Als PostNL dominant zou zijn, dan zou het bekend maken van de precieze staffels aan zijn klanten kunnen worden gezien als een poging om klanten aan te zetten meer post te gaan versturen om daarmee in aanmerking te komen voor een hogere korting in plaats van te kiezen voor mogelijke concurrerende communicatiemiddelen Zienswijze van PostNL op het handhavingsverzoek, randnummer 3.34 en ACM, Eindrapport Evaluatie artikel 9 Postwet verslag over de effecten in de praktijk en advies over de wenselijkheid van aanvullende regels, 31 maart 2010, kenmerk: OPTA/AM/2010/ Zienswijze van PostNL op het handhavingsverzoek, randnummer Antwoorden van PostNL op de vragen van ACM van de hoorzitting van 1 december 2014, p. 6-7, antwoorden van PostNL op de vragen van ACM op de hoorzitting van 1 december 2014 (hoorzittingsverslag van het gezamenlijk deel) en pleitaantekeningen van PostNL op de hoorzitting van 1 december 2014, randnummer Antwoorden van PostNL op de vragen van ACM op de hoorzitting van 1 december 2014, p Antwoorden van PostNL op de vragen van ACM op de hoorzitting van 1 december 2014 (hoorzittingsverslag van het gezamenlijk deel, p. 12).

7 7 Overwegingen ACM Conclusie 33. ACM stelt vast dat PostNL met het publiceren van het Tarievenboekje 2015 niet voldoet aan de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste van artikel 9, eerste en derde lid, van de Postwet In dit hoofdstuk wordt dit door ACM gemotiveerd. 34. In paragraaf 7.1 gaat ACM in op de verplichtingen die volgens haar voortvloeien uit artikel 9 van de Postwet 2009 en op de zienswijze van PostNL dat de postregelgeving niet zover strekt dat PostNL verplicht is tot het transparant en kenbaar maken van speciale voorwaarden en tarieven. Daarna bespreekt ACM de huidige werkwijze van PostNL met betrekking tot de openbaarmaking van zijn speciale tarieven en voorwaarden (paragraaf 7.2). Vervolgens gaat ACM in op de stelling van PostNL dat ACM heeft ingestemd met de manier waarop PostNL de transparantieverplichting invult (paragraaf 7.3). In paragraaf 7.4 gaat ACM in op de gestelde negatieve gevolgen van een verdergaande publicatieverplichting op de concurrentiepositie van PostNL en op de mededinging. 7/ Transparantieverplichting en kenbaarheidsvereiste artikel 9 Postwet Ingevolge artikel 9, eerste lid, van de Postwet 2009 dient PostNL postvervoer voor andere postvervoerbedrijven tegen non-discriminatoire en transparante voorwaarden en tarieven te verrichten ten opzichte van andere afzenders en andere postvervoerbedrijven. Het derde lid van artikel 9 Postwet 2009 voegt daar aan toe dat deze voorwaarden en tarieven voor eenieder kenbaar dienen te zijn. 36. Artikel 9 Postwet 2009 dient te worden bezien in het licht van de liberalisering van de postmarkt. De wetgever heeft vanuit het oogpunt van een goede marktwerking bepaald dat postvervoerbedrijven non-discriminatoir behandeld dienen te worden door PostNL, dat wil zeggen dat voor deze postvervoerbedrijven dezelfde voorwaarden en tarieven hebben te gelden als voor klanten van PostNL die geen postvervoerbedrijf zijn. Vanuit het oogpunt van een goede marktwerking heeft de wetgever tevens de verplichting opgelegd tot transparantie van speciale voorwaarden en tarieven. Dit betekent dat eenieder een beeld moet kunnen hebben van de structuur en hoogte van de door PostNL gehanteerde speciale voorwaarden en tarieven. 13 De informatie met betrekking tot speciale voorwaarden en tarieven is noodzakelijk voor alternatieve postvervoerbedrijven om effectief de concurrentie met PostNL aan te kunnen gaan. Daarnaast maakt de transparantieverplichting het voor postvervoerbedrijven mogelijk om na te gaan of zij inderdaad non-discriminatoir worden behandeld. 13 Kamerstukken II 2005/06, , nr. 3, p. 35 en 36.

8 37. Het derde lid van artikel 9 Postwet 2009 benadrukt nogmaals de noodzaak tot kenbaarheid van de speciale voorwaarden en tarieven, door voor te schrijven dat de door PostNL gehanteerde voorwaarden en tarieven voor eenieder kenbaar moeten zijn. ACM is overigens van oordeel dat PostNL op grond van deze bepaling slechts gehouden is tot het kenbaar maken van speciale voorwaarden en tarieven aan andere postvervoerbedrijven. Een verdergaande uitleg, inhoudende dat PostNL al zijn tarieven voor een ieder openbaar zou moeten maken, acht ACM niet proportioneel. 38. Uit de parlementaire geschiedenis bij artikel 9 Postwet 2009 blijkt dat de transparantie van voorwaarden en tarieven inhoudt: ( ) dat eenieder een beeld moet kunnen hebben van de structuur en hoogte van de speciale tarieven ( ) 14. Dit betekent naar het oordeel van ACM niet dat PostNL zijn contracten met zakelijke klanten openbaar dient te maken. Het betekent wel dat PostNL ervoor moet zorgen dat andere postvervoerbedrijven, die voor (een gedeelte van) hun dienstverlening van PostNL afhankelijk zijn, kennis moeten kunnen nemen van de door PostNL gehanteerde speciale tarieven en voorwaarden. Dit houdt in dat andere postvervoerbedrijven inzicht moeten hebben in alle door PostNL aan (zakelijke) klanten aangeboden diensten, kortingsregelingen, kortingsstaffels en kortingspercentages, alsmede alle voorwaarden die gelden om daarvoor in aanmerking te komen. Deze informatie dient correct, actueel en voor postvervoerbedrijven eenvoudig te raadplegen te zijn. In dit verband merkt ACM op dat het PostNL in beginsel vrij staat om zelf te bepalen op welke wijze hij deze informatie transparant aan postvervoerbedrijven aanbiedt. Hierbij valt te denken aan een beveiligde pagina van zijn website of een nieuwsbrief voor postvervoerbedrijven. Uitgangspunt is dat de desbetreffende informatie op non-discriminatoire wijze aan alle postvervoerbedrijven transparant en kenbaar gemaakt wordt. 8/ Met betrekking tot het betoog van PostNL dat uit de toelichting op een wijziging van het Barp uit 2000 volgt dat speciale voorwaarden niet bekend gemaakt hoeven worden, overweegt ACM als volgt. De door PostNL bedoelde toelichting heeft betrekking op het destijds nieuw ingevoegde onderdeel 5.2 van dat besluit. In dat onderdeel werd PostNL de mogelijkheid geboden om bij afzonderlijke overeenkomst af te wijken van het vereiste van uniforme tarieven voor het vervoer van brieven dat onder de aan PostNL verleende concessie viel. Deze in het Barp opgenomen regeling ziet op een hele andere situatie dan waarop artikel 9 van de Postwet 2009 ziet. De toelichting op de wijziging van het Barp heeft dan ook geen betekenis voor de uitleg van artikel 9 van de Postwet Ten overvloede voegt ACM hier nog aan toe dat aan de tekst van het destijds nieuw ingevoegde onderdeel 5.2 van het Barp niet de door PostNL getrokken conclusie kan worden 14 Kamerstukken II 2005/06, , nr. 3, p. 36.

9 verbonden dat hij geen verplichting zou hebben om speciale voorwaarden bekend te maken. Immers, in het onderdeel is bepaald dat het publicatievereiste als bedoeld in onderdeel 5.1 van dat besluit niet geldt voor afzonderlijke overeenkomsten (cursivering door ACM). Zoals eerder opgemerkt betekent de transparantieverplichting naar het oordeel van ACM niet dat PostNL zijn contracten met zakelijke klanten openbaar dient te maken. 41. De bovenstaande uitleg van de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste en het hierbij al dan niet betrekken van het Barp, is in een eerdere handhavingsprocedure van ACM aan de orde geweest bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam (hierna: de voorzieningenrechter). In zijn uitspraak van 25 juni 2015 onderschrijft de voorzieningenrechter de hiervoor omschreven uitleg van ACM van de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste. Ook deelt de voorzieningenrechter het standpunt van ACM met betrekking tot de toelichting op een wijziging van het Barp. De voorzieningenrechter bevestigt dat de toelichting op de regeling uit het Barp geen betekenis heeft voor de uitleg van artikel 9 Postwet / Werkwijze PostNL in strijd met artikel 9 Postwet 2009 Werkwijze PostNL 42. PostNL maakt met de publicatie van het Tarievenboekje 2015 informatie over producten, services en standaardtarieven bekend. In het Tarievenboekje 2015 is aangegeven dat PostNL diverse kortingsregelingen kent. Op basis van de in het Tarievenboekje 2015 opgenomen criteria kunnen klanten en postvervoerbedrijven contact opnemen met PostNL over de speciale voorwaarden waarvoor zij in aanmerking kunnen komen. 43. PostNL hanteert naast het openbare Tarievenboekje 2015 de ITB waarin niet-gepubliceerde kortingen en speciale voorwaarden zijn opgenomen. De ITB bevat specifiekere nietgepubliceerde tariefinformatie dan het openbare Tarievenboekje en is niet beschikbaar voor postvervoerbedrijven of zakelijke klanten. 44. Wanneer een klant een contract sluit met PostNL wordt op basis van de niet-extern kenbare tarieven en klantparameters een individueel prijsplan afgegeven. In dit prijsplan zijn de kortingen waarop de klant volgens PostNL recht heeft, (gedeeltelijk) verdisconteerd. Uit het prijsplan blijkt echter niet hoe hoog de afzonderlijke kortingen zijn. Dit betekent dat PostNL voor het eerst in het kader van de onderhandelingen over een te sluiten contract inzicht geeft in de toepasselijke kortingen aan de klant. 15 Uitspraak van de voorzieningenrechter van 25 juni 2015, zaaknummers ROT 15/2645 en ROT 15/3826, r.o en

10 Beoordeling werkwijze door ACM 45. ACM is van mening dat de hiervoor beschreven werkwijze van PostNL in strijd is met de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste uit artikel 9 Postwet Volgens ACM is de huidige tariefstructuur van PostNL in de huidige markt onvoldoende transparant en kenbaar voor postvervoerbedrijven. Omdat de ITB niet beschikbaar is voor (potentiële) postvervoerbedrijven hebben zij alleen zicht op hun eigen bestaande situatie. In het beste geval hebben postvervoerbedrijven, die beschikken over een individueel prijsplan, inzicht in de voor hun situatie van toepassing zijnde kortingen. Echter, zij kunnen niet nagaan wat de overige kortingen en speciale voorwaarden van PostNL zijn en wat dit mogelijk voor gevolgen kan hebben voor hun inkoopkosten bij veranderende jaarvolumes of aanleverwijzen. Het gevolg hiervan is dat deze postvervoerbedrijven niet (goed) kunnen inschatten wat hun inkoopkosten bij PostNL zijn, waardoor zij bij offertes een onzekerheidsmarge zullen moeten aanhouden. Hierdoor zullen zij minder scherpe aanbiedingen kunnen doen waardoor ze mogelijk opdrachten mislopen. Tevens is het voor hen niet mogelijk na te gaan of het aanbod dat ze van PostNL ontvangen daadwerkelijk non-discriminatoir is. 10/ Het gevolg van de werkwijze van PostNL is tevens dat zijn speciale voorwaarden en tarieven in de ITB niet transparant en kenbaar zijn voor postvervoerbedrijven die geen contract hebben met PostNL of hiervoor (nog) niet in aanmerking komen. Deze postvervoerbedrijven, die niet beschikken over een individueel prijsplan, hebben in het geheel geen inzicht in de speciale voorwaarden en tarieven die door PostNL worden gehanteerd. Zij kunnen derhalve slechts gebruik maken van het openbare Tarievenboekje 2015 van PostNL. 48. Ten aanzien van de door VSP en IP aangevoerde ontbrekende productnummers met bijbehorende tarieven, overweegt ACM als volgt. VSP en IP waren reeds van het bestaan van bepaalde diensten en/of staffels op de hoogte via het contractvoorstel dat zij van PostNL hebben ontvangen. Dit betekent echter niet dat ook sprake is van een transparant en kenbaar aanbod. Weliswaar krijgen zij op grond van hun individuele parameters tarieven waar de volgens PostNL toepasselijke kortingen in zijn verdisconteerd, waardoor zij het effect van die kortingen op de tarieven kunnen zien, maar dit houdt niet in dat daarmee een transparant en kenbaar aanbod is gedaan. Zo worden bijvoorbeeld verschillende kortingen in het door PostNL aangeboden individuele prijsplan verdisconteerd, waardoor de hoogte van de afzonderlijke aangeboden kortingen voor een postvervoerbedrijf niet kenbaar zijn. In de tweede plaats is het postvervoerbedrijf indien het überhaupt al op de hoogte is van de aan hem geboden kortingen slechts bekend met het kortingspercentage van zijn eigen staffel. Een postvervoerbedrijf is niet bekend met de opbouw van de verschillende kortingsregelingen. Hierdoor is het voor een postvervoerbedrijf niet mogelijk om in zijn aanbiedingen aan klanten rekening te houden met de hogere korting behorende bij eventuele andere kortingsstaffels. Het vorenstaande leidt ertoe dat de concurrentiedruk van andere postvervoerders vermindert.

11 Eerdere beoordeling van ACM en oordeel voorzieningenrechter 49. ACM merkt op dat zij bij besluit van 10 april 2015 een last onder dwangsom heeft opgelegd aan PostNL die strekt tot het transparant en kenbaar maken van diverse kortingsregelingen en de vaste prijsstructuur voor poststukken per gewichtsklasse die niet in het Tarievenboekje maar voor een deel wel in de ITB waren beschreven. 16 De voorzieningenrechter heeft het verzoek van PostNL om de last onder dwangsom te schorsen, afgewezen en hierbij het standpunt van ACM onderschreven dat de werkwijze van PostNL met betrekking tot het transparant maken van speciale tarieven en voorwaarden op gespannen voet staat met de tekst en strekking van artikel 9 van de Postwet Conclusie 50. Op grond van het voorgaande concludeert ACM dat omschreven werkwijze van PostNL niet leidt tot een geheel van transparante en kenbare speciale tarieven en voorwaarden. Dit acht ACM niet in overeenstemming met de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste van artikel 9 van de Postwet / Geen instemming ACM met werkwijze PostNL 51. Volgens PostNL kan geen sprake zijn van strijd met de transparantieverplichting, omdat hij bij de invulling hiervan handelt conform de uitleg van ACM. In dit verband wijst PostNL onder meer op het feit dat ACM (destijds de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) in haar evaluatie van artikel 9 van de Postwet het volgende heeft aangegeven: Concluderend stelt het college dat TNT Post in 2009 haar tarieven en voorwaarden voor toegang van postvervoerbedrijven tot haar netwerk vooralsnog voldoende transparant maakt via haar tarievenboekjes en via haar website. Op grond van de beschikbare informatie oordeelt het college dat TNT Post in beginsel een duidelijke tariefstructuur, waarbij kortingen en voorwaarden afhangen van de omzet, het volume, het afgenomen product en de type aanlevering. De tarievenboekjes lijken op grond van de beschikbare informatie aan te sluiten bij de informatiebehoefte, met correcte en actuele informatie. Gelet op de reikwijdte van artikel 9, eerste lid (alleen transparantie jegens postvervoerbedrijven) is de informatie van TNT Post ook voldoende volledig. 52. Uit vorenstaande passage blijkt volgens PostNL dat ACM destijds van oordeel was dat de 16 van 10 april 2015, kenmerk: ACM/DTVP/2015/ Uitspraak van de voorzieningenrechter van 25 juni 2015, zaaknummers ROT 15/2645 en ROT 15/3826, r.o Evaluatie artikel 9 Postwet 2009, 31 maart 2010, kenmerk: OPTA/AM/2010/ Online beschikbaar via

12 tarieven en voorwaarden van PostNL voor toegang van postvervoerbedrijven tot zijn netwerk voldoende transparant waren. 53. ACM merkt op dat de conclusie uit de evaluatie betrekking heeft op de werkwijze van PostNL in Aangezien deze werkwijze, en daarmee de mate van transparantie, sindsdien is gewijzigd, geldt de conclusie uit de evaluatie niet voor de huidige werkwijze van PostNL. Daarnaast is in het rapport uitdrukkelijk aangegeven dat de daarin beschreven invulling van de transparantieverplichting kan wijzigen indien in de toekomst mocht blijken dat postvervoerbedrijven grotere volumes afnemen bij PostNL, omdat dan wel inzicht moet worden gegeven in de hoogte van bepaalde kortingen en voorwaarden. 19 PostNL mocht er dus niet op vertrouwen dat de conclusie uit de evaluatie ook voor de toekomst zou gelden. 54. Zoals opgemerkt is de werkwijze van PostNL in de loop der jaren veranderd. Om te beginnen zijn er aanzienlijke wijzigingen opgetreden in de mate van informatieverstrekking in het openbare Tarievenboekje. ACM noemt de volgende voorbeelden. Wat betreft volumekortingen stonden in het Tarievenboekje per 1 januari 2009 (hierna: Tarievenboekje 2009) de criteria om in aanmerking te komen voor de kortingen en de exacte kortingspercentages per staffel van partijgrootte vermeld. In het Tarievenboekje 2015 staan geen kortingspercentages behorende bij volumegerelateerde staffels vermeld. Deze kortingspercentages behorende bij volumegerelateerde staffels zijn wel opgenomen in de ITB In het Tarievenboekje 2009 worden voor antwoordzendingen de verschillende soorten kortingen met criteria en kortingspercentages vermeld. In het Tarievenboekje 2015 staat dat om in aanmerking te komen voor korting op het tarief voor reguliere binnenlandse antwoordzendingen, poststukken moeten voldoen aan de vormgeving zoals die wordt beschreven in Voorwaarden vormgeven van poststukken. Ook staat vermeld dat de korting vanaf stuks per maand per antwoordnummer geldt en 5,0% bedraagt van het standaardtarief. In de ITB 2015 staat echter bij de toelichting van de korting Machinaal Verwerkbaar (vallende onder het kopje Kortingen antwoordzendingen ) naast de hiervoor genoemde criteria ook het volgende criterium: Geldt o.b.v. schriftelijke afspraak en per antwoordnummer vastgelegd in het registratiesysteem antwoordzendingen. 12/ Vast staat dat in het Tarievenboekje 2015 minder informatie met betrekking tot kortingen en de voorwaarden is opgenomen dan in het Tarievenboekje De werkwijze van PostNL is dus in de loop der jaren veranderd en minder transparant geworden. 56. Daarbij geldt dat de marktomstandigheden ten opzichte van de periode waarop de door ACM uitgevoerde evaluatie van artikel 9 van de Postwet 2009 zag, gewijzigd zijn. In dit verband wijst ACM erop dat enkele regionale postvervoerbedrijven hun postvolumes aanzienlijk 19 Rapport Evaluatie artikel 9 Postwet 2009, p. 55.

13 hebben weten uit te breiden. Doordat de desbetreffende bedrijven voor een groter volume afhankelijk zijn van PostNL voor bezorging buiten hun eigen bezorgingsgebied, is hun belang met betrekking tot transparante en kenbare speciale tarieven en voorwaarden toegenomen. Conclusie 57. Gelet op de wijzigingen in het Tarievenboekje, alsmede de gewijzigde werkwijze van PostNL in het transparant en kenbaar maken van speciale tarieven en voorwaarden, kan niet worden gesteld dat ACM met haar oordeel in 2010 heeft ingestemd met de manier waarop PostNL in 2015 de transparantieverplichting invult. 7.4 Publicatieverplichting is geen ontoelaatbare inperking van concurrentiepositie PostNL 58. Volgens ACM strekken de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste niet zover dat PostNL zijn zakelijke klanten (niet zijnde concurrerende postvervoerbedrijven) inzicht geeft in de speciale tarieven en voorwaarden. Wel betekenen de transparantieverplichting en het kenbaarheidsvereiste dat PostNL er voor moet zorgen dat andere postvervoerbedrijven, die voor (een gedeelte van) hun dienstverlening afhankelijk zijn van PostNL en willen concurreren, kennis moeten kunnen nemen van de door PostNL gehanteerde speciale voorwaarden en tarieven. 13/ Het is voor postvervoerbedrijven van cruciaal belang dat zij de mogelijke inkoopvoorwaarden bij PostNL kennen en dat deze non-discriminatoir zijn. Zij hebben deze informatie nodig om een concurrerende aanbieding te kunnen doen aan een zakelijke afnemer. Alleen op die manier kunnen postvervoerbedrijven toetreden tot de postmarkt en op basis van een level playing field concurreren. Dat dit gevolgen heeft voor PostNL is evident; zijn marktmacht zal afnemen. Maar dat is nu juist in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever. Deze heeft immers voor ogen gehad de concurrentie op de postmarkt, die nog steeds wordt gedomineerd door PostNL, te bevorderen door middel van de verplichtingen die in artikel 9 van de Postwet 2009 zijn neergelegd. De mededinging is dus juist gebaat bij het kenbaar maken van de speciale voorwaarden en tarieven. 60. Niet valt in te zien dat de concurrentiepositie van PostNL op ontoelaatbare wijze wordt ingeperkt door het bekend maken van de speciale tarieven en voorwaarden, noch dat dit een ontoelaatbare beperking van de mededinging inhoudt in de zin van het kartelverbod van artikel 6 Mededingingswet en artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Dat, zoals PostNL stelt, concurrerende postvervoerbedrijven hem zullen onderbieden, zou betekenen dat deze een verliespost zouden nemen voor alle poststukken die zij niet zelf bezorgen. Dat deze bedrijven zonder meer deze verliespost kunnen goedmaken met hun eigen activiteiten, ligt volgens ACM niet voor de hand. Het is volgens

14 ACM eerder zo dat vervoerders de kosten die PostNL bij hen in rekening brengt in hun aanbod moeten verwerken. Postvervoerbedrijven zullen zakelijke afnemers (net als PostNL) een prijs bieden die afhankelijk is van de door hen ingeschatte prijsgevoeligheid van de betreffende klant. Daarnaast zijn regionale postvervoerders ook niet vanzelfsprekend goedkoper dan PostNL. Tevens is van belang dat zoals PostNL ook te kennen heeft gegeven naast prijs ook juist kwaliteit een producteigenschap is waarvan afnemers hun keuze voor een aanbieding laten afhangen. ACM is dan ook van mening dat er voor PostNL nog steeds genoeg concurrentieruimte overblijft, zowel op prijs als op kwaliteit. Conclusie 61. ACM concludeert dat het door PostNL kenbaar maken van zijn speciale tarieven en voorwaarden geen ontoelaatbare gevolgen heeft voor de concurrentiepositie van PostNL. 14/17 8 Last onder dwangsom 62. Op grond van het vorenstaande stelt ACM vast dat de wijze waarop PostNL zijn speciale voorwaarden en tarieven transparant en kenbaar maakt, in strijd is met het bepaalde in artikel 9, eerste en derde lid, van de Postwet Postvervoerbedrijven en potentiële postvervoerbedrijven hebben belang bij een correcte en volledige naleving van het bepaalde in artikel 9 van de Postwet ACM acht het derhalve noodzakelijk dat het door PostNL transparant en kenbaar maken van de bedoelde voorwaarden en tarieven zo spoedig mogelijk in overeenstemming wordt gebracht met het bepaalde in het eerste en derde lid van dat artikel. Met het oog daarop legt ACM aan PostNL onderstaande last onder dwangsom op. 64. De op te leggen last houdt in dat PostNL op non-discriminatoire wijze alle speciale tarieven en voorwaarden, zoals vermeld op de hierna genoemde pagina s van de Interne Tarieven Brochure , alsmede toekomstige wijzigingen in deze speciale tarieven en voorwaarden, transparant en kenbaar dient te maken aan postvervoerbedrijven: - p. 3 (Algemeen); - p. 4 (Kortingen); - p. 5-6 (Klein); - p. 7-8 (Groot); - p (Bijzonder); - p. 13, voor zover het alle speciale tarieven en voorwaarden met betrekking tot Gemengd DivA betreft; 20 Het betreft de Interne Tarieven Brochure 2015 (januari), Versie september 2014.

15 - p. 14 (Gemengd); - p (Periodieken en Massatijdschriften); - p. 19 (NextWeek DM); - p. 20, voor zover het alle speciale voorwaarden en tarieven met betrekking tot Brief Met Legitimatie betreft; - p. 21 (Bulkbrieven); - p. 22 (Verkiezingspost); - p. 23 (Teaser en Reminder); - p. 24 (Antwoordzendingen en kortingen); - p. 25 (Bulk antwoordzendingen); - p. 29 (Buitenland algemeen); - p. 30 (Buitenland kortingen); - p. 31 (Buitenland Klein); - p. 32 (Buitenland Groot); - p. 33 (Buitenland Bijzonder); - p. 34 (Buitenland Gemengd); - p. 35 (Buitenland Pakjes); - p. 36 (Buitenland Mail Bags); - p. 37 (Buitenland Retouren); - p. 38 (Buitenland Periodieken België). 15/17 Deze tarieven en voorwaarden dienen correct, actueel en voor postvervoerbedrijven eenvoudig te raadplegen te zijn. 65. Met betrekking tot het transparant en kenbaar maken van de speciale tarieven en voorwaarden met betrekking tot Gemengd DivA merkt ACM het volgende op. Hoewel bij besluit van ACM van 1 mei 2015 PostNL onder meer is gelast af te zien van het in rekening brengen van een toeslag in verband met de aanwezigheid van meerdere afzenderadressen op door hen bij PostNL aangeleverde poststukken in het kader van door postvervoerbedrijven afgenomen partijenpostdiensten, acht ACM het van belang dat de speciale voorwaarden en tarieven voor de dienst Diverse Afzenderadressen (DivA) in de ITB tevens transparant en kenbaar worden gemaakt. PostNL heeft immers in het Vertrouwelijk overzicht inzake jaarvolume-, volumegarantie- en contractduurkortingen en vaste tarieven per gewichtsklasse, partijenpost PostNL 24-uurspost, op p. 3 onder L. aangegeven dat indien op enig moment in bezwaar of (hoger) beroep dan wel in of naar aanleiding van enige andere procedure komt vast te staan dat de uitleg die door ACM aan artikel 9 van de Postwet 2009 wordt gegeven onjuist is, dat PostNL dan gerechtigd is zijn aanbod met terugwerkende kracht dienovereenkomstig aan te passen dan wel in te trekken, en alsnog de daarmee corresponderende tarieven en kortingen in rekening te brengen, vermeerderd met wettelijke handelsrente.

16 66. Wat betreft het transparant en kenbaar maken van de in randnummer 64 genoemde tarieven en voorwaarden acht ACM een termijn van vijftien werkdagen redelijk. Naar het oordeel van ACM krijgt PostNL daarmee voldoende ruimte om daartoe de nodige voorzieningen te treffen, zoals het eventueel tot stand brengen van een pagina op zijn website om ontsluiting van die informatie voor postvervoerbedrijven mogelijk te maken. 67. Gelet op hetgeen zij vorenstaand heeft overwogen, legt ACM aan PostNL op de last een dwangsom op ter hoogte van euro per dag dat PostNL in gebreke blijft om de last te voldoen, met een maximum van ACM acht de hoogte van deze dwangsom gerechtvaardigd gelet op de ernstige belemmeringen die een overtreding van het eerste lid van artikel 9 Postwet 2009 en een onjuiste en onvolledige naleving van het derde lid van dat artikel teweeg kunnen brengen voor de concurrentie en het functioneren van de postmarkt. 16/17

17 9 68. ACM legt aan Koninklijke PostNL B.V. een last onder dwangsom op met de volgende inhoud: I. Koninklijke PostNL B.V. dient de tarieven en voorwaarden die zijn genoemd in randnummer 64 van dit besluit, alsmede toekomstige wijzigingen in deze tarieven en voorwaarden, op non-discriminatoire wijze transparant en kenbaar te maken aan postvervoerbedrijven (als bedoeld in artikel 9 van de Postwet 2009) die bij hem postvervoer afnemen dan wel te kennen geven dat postvervoer te willen afnemen. Deze tarieven en voorwaarden dienen correct, actueel en voor postvervoerbedrijven eenvoudig te raadplegen te zijn. II. Koninklijke PostNL B.V. dient deze last binnen vijftien werkdagen na dagtekening van dit besluit te hebben uitgevoerd. Indien Koninklijke PostNL B.V. hier niet aan voldoet, verbeurt hij een dwangsom van (zegge: honderdduizend euro) per dag met een maximum van (zegge: één miljoen euro). 17/17 III. Koninklijke PostNL B.V. informeert ACM uiterlijk op de laatste dag van de begunstigingstermijn schriftelijk over de wijze waarop hij aan de last heeft voldaan. Autoriteit Consument en Markt namens deze, w.g. mr. C. de Jong-Kwestro Teammanager Directie Telecom, Vervoer en Post Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Telecom, Vervoer en Post, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

5. Op 25 november 2014 heeft een hoorzitting plaatsgevonden. VSP, PostNL en de gemeente Rotterdam waren hierbij aanwezig.

5. Op 25 november 2014 heeft een hoorzitting plaatsgevonden. VSP, PostNL en de gemeente Rotterdam waren hierbij aanwezig. Ons kenmerk: ACM/DTVP/2015/201093 Zaaknummer: 14.0778.53 Datum: 10 april 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 48, eerste lid, van de Postwet 2009 in samenhang gelezen

Nadere informatie

Pagina 1/7. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Pagina 1/7. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure Ons ACM/DTVP/2014/200507_OV kenmerk: Zaaknummer: 14.0136.20 Datum: 31 januari 2014 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet in samenhang

Nadere informatie

Pagina 1/44. Besluit «openbaar» 1. Inleiding

Pagina 1/44. Besluit «openbaar» 1. Inleiding Ons kenmerk: ACM/DTVP/2015/201094_OV Zaaknummer: 14.1177.53 Datum: 1 mei 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het handhavingsverzoek van Van Straaten Post B.V. en Intrapost B.V. op grond

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. 2 Handhavingsverzoek. 3 Verloop van de procedure

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. 2 Handhavingsverzoek. 3 Verloop van de procedure Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/202665_OV Zaaknummer: 17.0199.53 Datum: 1 mei 2017 1 Inleiding 1. Een aantal bewoners van het buurtschap De Paauwen in Overschild te Groningen (hierna: de Bewonersgroep) heeft

Nadere informatie

Pagina 1/6. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Pagina 1/6. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure Ons kenmerk: ACM/DTVP/2016/203650_OV Zaaknummer: 16.0586.20 Datum: 24 juni 2016 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12m, derde lid, jo. artikel 12m, eerste lid, van de Instellingswet

Nadere informatie

Pagina 1/8. Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van. 1 Inleiding. ACM Post-MA

Pagina 1/8. Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van. 1 Inleiding. ACM Post-MA Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van ACM Post-MA Datum 6 juli 2015 Onderwerp Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Bijlage(n) - 1 Inleiding Pagina 1/8 Aanleiding Op 19 december

Nadere informatie

Pagina 1/36. Besluit Openbaar. 1. Inleiding. 2. Verloop van de procedure. Ons kenmerk: ACM/DTVP Zaaknummer: Datum: 26 april 2016

Pagina 1/36. Besluit Openbaar. 1. Inleiding. 2. Verloop van de procedure. Ons kenmerk: ACM/DTVP Zaaknummer: Datum: 26 april 2016 Besluit Openbaar Ons kenmerk: ACM/DTVP Zaaknummer: 15.0672.53.1.01 Datum: 26 april 2016 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 7:11 van de Algemene wet bestuursrecht naar aanleiding

Nadere informatie

Besluit ACM/UIT/ Kenmerk Zaaknummer ACM/17/022714

Besluit ACM/UIT/ Kenmerk Zaaknummer ACM/17/022714 Besluit Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/360809 ACM/17/022714 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt inhoudende een afwijzing van het verzoek van Heijmans Vastgoed B.V. om handhavend op te treden tegen

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) heeft vastgesteld dat er kennelijk

Pagina. Besluit Openbaar. 1. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) heeft vastgesteld dat er kennelijk Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/200358 Zaaknummer: 16.1087.52 Datum: 31 maart 2017 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 4.4 van de Telecommunicatiewet jo. artikel 3.6b van het universele

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar

Pagina. Besluit Openbaar Ons kenmerk: ACM/DTVP/2013/201126 Zaaknummer: 12.0186.28 Datum: 26 april 2013 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 3, vijfde lid, van de Wet openbaarheid van bestuur inhoudende

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Pagina 1/9. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure Ons ACM/DTVP/2014/200498_OV kenmerk: Zaaknummer: 14.0130.20 Datum: 31 januari 2014 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet in samenhang

Nadere informatie

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum:

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum: Ons kenmerk: Zaaknummer: Datum: ACM/DC/2015/207679_OV 15.1185.20 15 december 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen

Nadere informatie

2. Bij besluit van de d-g NMa van 5 september 2001 (hierna: het bestreden besluit) is de klacht afgewezen.

2. Bij besluit van de d-g NMa van 5 september 2001 (hierna: het bestreden besluit) is de klacht afgewezen. BESLUIT Nummer 2600/ 41 Betreft zaak: Ralet vs CZ en VGZ Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot ongegrondverklaring van het bezwaar gericht tegen zijn besluit van

Nadere informatie

Besluit «Openbaar» 1 Verloop van de procedure

Besluit «Openbaar» 1 Verloop van de procedure Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/202501 Zaaknummer: 09.0161.34 Datum: 29 september 2009 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van artikel 48, eerste lid, van

Nadere informatie

BESLUIT OPENBAAR. 3. Op 8 juni 2015 heeft ACM de ontvangst van de aanvraag schriftelijk bevestigd aan Vrij Op Naam B.V..

BESLUIT OPENBAAR. 3. Op 8 juni 2015 heeft ACM de ontvangst van de aanvraag schriftelijk bevestigd aan Vrij Op Naam B.V.. BESLUIT OPENBAAR Ons kenmerk: ACM/DC/2015/206510 Betreft zaak 15.0597.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201005_OV Zaaknummer:

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201005_OV Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201005_OV Zaaknummer: 16.0610.53 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 15 van de Warmtewet inhoudende een afwijzing van het verzoek van Huurdersvereniging

Nadere informatie

BESLUIT OPENBAAR. aanvraag voor een vergunning ingediend, als bedoeld in artikel 95d, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: aanvraag).

BESLUIT OPENBAAR. aanvraag voor een vergunning ingediend, als bedoeld in artikel 95d, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: aanvraag). BESLUIT OPENBAAR Ons kenmerk: ACM/DC/2015/206511 Betreft zaak 15.0597.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

5. RBN biedt een Voip-applicatie genaamd RingCredible aan. Met deze applicatie kunnen eindgebruikers bellen over het internet.

5. RBN biedt een Voip-applicatie genaamd RingCredible aan. Met deze applicatie kunnen eindgebruikers bellen over het internet. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2015/201646_OV Zaaknummer: 14.0875.31.1.01 Datum: 7 april 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van RBN B.V. gericht tegen zijn besluit van 18 december 2014,

Nadere informatie

2. Aanleiding voor deze aanvraag is het voornemen van NGE om elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers 2.

2. Aanleiding voor deze aanvraag is het voornemen van NGE om elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers 2. Besluit Besluit leveringsvergunning elektriciteit Ons kenmerk : ACM/UIT/508792 Zaaknummer : ACM/19/035024 Datum : 13 maart 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

Pagina 1/7. Samenvatting

Pagina 1/7. Samenvatting Kenmerk: ACM/DC/2015/204831 Zaaknummer: 15.0707.29 Datum: 11 augustus 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 van de Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen

Nadere informatie

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201295 Zaaknummer: 15.0746.53 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. Pagina 1/9 Muzenstraat 41 2511 WB Den

Nadere informatie

2 De aanvraag van Belcentrale van 26 maart 2018

2 De aanvraag van Belcentrale van 26 maart 2018 Besluit Ons kenmerk : ACM/UIT/500277 Zaaknummer : ACM/18/032974 Datum : 27 september 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het verzoek tot handhaving van Belcentrale.nl B.V. van 26 maart

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar

Pagina. Besluit Openbaar Ons kenmerk: Zaaknummer: Datum: ACM/DTVP/2017/204844_OV 17.0179.52 15 augustus 2017 1 Inleiding en samenvatting 1. PostNL 1 is in Nederland aangewezen als aanbieder van de universele postdienst. Dit betekent

Nadere informatie

6. Tijdens de behandeling van de aanvraag heeft EnergyZero op verzoek van de ACM ook overige gegevens verstrekt over zijn kwaliteiten 4.

6. Tijdens de behandeling van de aanvraag heeft EnergyZero op verzoek van de ACM ook overige gegevens verstrekt over zijn kwaliteiten 4. Besluit Besluit vergunning leveren elektriciteit aan kleinverbruikers Ons kenmerk : ACM/UIT/450718 Zaaknummer : ACM/17/019267 Datum : Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 95d,

Nadere informatie

BESLUIT. 4. Artikel 56 Mededingingswet (hierna: Mw) luidde tot 1 juli 2009, voor zover van belang, als volgt:

BESLUIT. 4. Artikel 56 Mededingingswet (hierna: Mw) luidde tot 1 juli 2009, voor zover van belang, als volgt: Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 6494_1/309; 6836_1/220 Betreft zaak: Limburgse bouwzaken 1 en 2 / de heer [A] Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Nummer 6486/62 Betreft zaak: Easyjet v. N.V. Luchthaven Schiphol 1. Inleiding 1. Op

Nadere informatie

Autoriteit Consument e. Markt

Autoriteit Consument e. Markt Consument e. Markt Ons kenmerk: ACM/DC/2016/200281 Zaaknummer: 15.0833.53 Datum: 11 januari 2016 tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van

Nadere informatie

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201257 Zaaknummer: 15.1182.53 BESLUIT Pagina 1/9 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. T 070 722 20 00 F 070 722

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201473_OV Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201473_OV Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201473_OV Zaaknummer: 15.0966.53 BESLUIT Pagina 1/8 van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. T 070 722 20 00 F 070 722 23 55

Nadere informatie

Pagina. Openbare versie Tweede oordeel naleving artikel 4 van de Postwet Samenvatting

Pagina. Openbare versie Tweede oordeel naleving artikel 4 van de Postwet Samenvatting Ons kenmerk: ACM/DTVP/2013/200965 Zaaknummer: 12.0127.29 Datum: 21 mei 2013 Oordeel van de Autoriteit Consument en Markt over de wijze waarop Koninklijke PostNL B.V. en PostNL Marketing & Sales B.V. hun

Nadere informatie

3. Op 6 maart 2015 heeft ACM de heer [VERTROUWELIJK] uitgenodigd voor de hoorzitting op 1 april 2015.

3. Op 6 maart 2015 heeft ACM de heer [VERTROUWELIJK] uitgenodigd voor de hoorzitting op 1 april 2015. Besluit OPENBAAR Ons kenmerk: ACM/DJZ/2015/203689 Contactpersoon: [VERTROUWELIJK] Onderwerp: 14.1291.52.1.01 Openbare versie Beslissing op bezwaar Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 76, tweede lid, van de Spoorwegwet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 76, tweede lid, van de Spoorwegwet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 76, tweede lid, van de Spoorwegwet. Nummer 200043 / 5.B603 Betreft

Nadere informatie

Pagina 1/8 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina 1/8 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201264 Zaaknummer: 15.1227.53 BESLUIT Pagina 1/8 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. T 070 722 20 00 F 070 722

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2014/203910 Zaaknummer: 14.0708.52 BESLUIT Pagina 1/11 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet en artikel 36, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN Consumentenbond De heer M. Wessling Postbus 1000 2500 BA 'S-GRAVENHAGE 2500BA1000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2008/200860 Datum Onderwerp Bijlage(n)

Nadere informatie

2 De aanvraag van Belcentrale van 26 maart 2018

2 De aanvraag van Belcentrale van 26 maart 2018 Besluit Ons kenmerk : ACM/UIT/500275 Zaaknummer : ACM/18/032976 Datum : 27 september 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het verzoek tot handhaving van Belcentrale.nl B.V. van 26 maart

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer KPN Corporate Legal & Regulatory De heer M.A. Prinsen Geerligs Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE 2500GA30000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2008/200612

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Bij brief van 20 augustus 2002 heeft de d-g NMa meegedeeld dat de klacht geen aanleiding geeft voor een nader onderzoek.

BESLUIT. 2. Bij brief van 20 augustus 2002 heeft de d-g NMa meegedeeld dat de klacht geen aanleiding geeft voor een nader onderzoek. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 3067/15 Betreft zaak: Lourdes bedevaart. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot nietontvankelijk verklaring van

Nadere informatie

Vertrouwelijk. Besluit

Vertrouwelijk. Besluit Besluit Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 van de Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen van een last onder dwangsom aan xxxxxxxxxxxxxx, h.o.d.n. Auto

Nadere informatie

Openbaar ACM/UIT/ WB Den Haag ACM/UIT/ Ons kenmerk: Zaaknummer: 16/012014

Openbaar ACM/UIT/ WB Den Haag ACM/UIT/ Ons kenmerk: Zaaknummer: 16/012014 Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/UIT/314202 16/012014 BESLUIT van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 70c, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Mededingingswet Muzenstraat 41 www.

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina 1/9 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Besluit Ons kenmerk: ACM/DE/2016/206560 Zaaknummer:

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Bij brief van 21 oktober 2002 heeft P. Abegg tegen dit besluit bezwaar gemaakt.

BESLUIT. 2. Bij brief van 21 oktober 2002 heeft P. Abegg tegen dit besluit bezwaar gemaakt. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 2960/ 24 Betreft zaak: Abegg - CZ Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot ongegrondverklaring van het tegen zijn

Nadere informatie

2. Aanleiding voor deze aanvraag is het voornemen van Welkom Energie om elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers. 2

2. Aanleiding voor deze aanvraag is het voornemen van Welkom Energie om elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers. 2 Besluit Besluit leveringsvergunning elektriciteit Ons kenmerk : ACM/UIT/507274 Zaaknummer : ACM/18/034655 Datum : 12 februari 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 95d,

Nadere informatie

Autoriteit Consument & Markt

Autoriteit Consument & Markt Ons kenmerk: ACM/DC/2016/200282 Zaaknummer: 15.0833.53 Datum: 11 januari 2016 tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van

Nadere informatie

Pagina 1/10 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina 1/10 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201240 Zaaknummer: 15.0907.53 BESLUIT van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. Pagina 1/10 T 070 722 20 00 F 070 722 23 55

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: OB/001 Kenmerk: 00.061.063 Openbaarmaking onder kenmerk: Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van de besluiten

Nadere informatie

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer:

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2016/206674 Zaaknummer: 15.1273.53 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. Pagina 1/9 Muzenstraat 41 2511 WB Den

Nadere informatie

kan een gebruiker van een dergelijk systeem ook bij stroomuitval zijn dienstverlening voortzetten.

kan een gebruiker van een dergelijk systeem ook bij stroomuitval zijn dienstverlening voortzetten. Ons ACM/DM/2014/206276_OV kenmerk: Zaaknummer: 14.0487.53 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt naar aanleiding van een aanvraag tot een beschikking in de zin van artikel 56, lid 1, van de Mededingingswet.

Nadere informatie

Autoriteit Consument & Markt

Autoriteit Consument & Markt BESLUIT Ons kenmerk: ACM/DC/2015/200450 Betreft 14.1262.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste lid, van

Nadere informatie

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2014/206976

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2014/206976 Ons kenmerk: Zaaknummer: 14.0759.12 ACM/DJZ/2014/206976 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van de Gaswet inhoudende de beslissing op de geschilaanvraag

Nadere informatie

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK]

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK] Autoriteit Persoonsgegevens AANGETEKEND Datum Contactpersoon Onderwerp Besluit tot invordering en voornemen tot publicatie Geachte, Bij besluit van 11 mei 2017 met kenmerk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

4. Op 23 september 2014 heeft u schriftelijk en per laten weten af te willen zien van de hoorzitting.

4. Op 23 september 2014 heeft u schriftelijk en per  laten weten af te willen zien van de hoorzitting. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2014/205722_OV Zaaknummer: 14.0492.51.1.01 Datum: Beslissing op bezwaar van de Autoriteit Consument en Markt inzake het bezwaarschrift van de heer [VERTROUWELIJK] van 22 juli 2014,

Nadere informatie

Autoriteit Consument & Markt

Autoriteit Consument & Markt BESLUIT Ons kenmerk: ACM/DC/2015/200448 Betreft 14.1262.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van de Gaswet

Nadere informatie

Pagina 1/10 ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina 1/10 ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/205669 Zaaknummer: 14.0980.52 ONTWERPBESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998. Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511

Nadere informatie

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd.

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd. Besluit Aanleiding Op 3 augustus 2016 ontving de NZa een handhavingsverzoek van [Aanvrager A]. [Aanvrager A] is een samenwerkingsverband van zeven aanbieders van orthopedisch schoeisel. 1 In haar schrijven

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons. ACM/DE/2016/406128_OV kenmerk: Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons. ACM/DE/2016/406128_OV kenmerk: Zaaknummer: Pagina 1/8 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Besluit Ons ACM/DE/2016/406128_OV kenmerk: Zaaknummer:

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/207110 Zaaknummer: 15.0655.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998. 1 Inleiding 1. Met dit besluit

Nadere informatie

Kenmerk: 617550/621489 Betreft: Verkoop van boeken in afwijking van de vaste prijs

Kenmerk: 617550/621489 Betreft: Verkoop van boeken in afwijking van de vaste prijs Sanctiebeschikking Kenmerk: 617550/621489 Betreft: Verkoop van boeken in afwijking van de vaste prijs Sanctiebeschikking van het Commissariaat voor de Media betreffende overtreding van artikel 6, eerste

Nadere informatie

Pagina 1/6. Openbaar Besluit. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure en het bestreden besluit

Pagina 1/6. Openbaar Besluit. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure en het bestreden besluit Ons kenmerk ACM/DC/2014/205672-OV Zaaknummer: 14.0780.20.1.01 Datum: 10 november 2014 Beslissing op bezwaar van de Autoriteit Consument en Markt inzake het bezwaarschrift van KPN B.V., gericht tegen het

Nadere informatie

Pagina 1/60. Besluit Openbaar. Samenvatting

Pagina 1/60. Besluit Openbaar. Samenvatting Ons kenmerk: ACM/DC/2015/204593 Zaaknummer: 15.0222.29 Datum: 29 juli 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 Wet Handhaving Consumentenbescherming tot het opleggen van

Nadere informatie

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure BESLUIT Nummer: 102548_2/4 Betreft zaak: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van de Gaswet aan Qwint B.V. I. Aanvraag

Nadere informatie

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina 1/9 BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/208004 Zaaknummer: 15.1223.53 BESLUIT Pagina 1/9 van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet. T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/207112 Zaaknummer: 15.0656.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet. 1 Inleiding 1. Met dit besluit geeft

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting Besluit Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot toewijzing van het handhavingsverzoek van T- Mobile. Op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet in samenhang gelezen met

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT. Nummer 2853-28 Betreft zaak: DGT B.V. vs Relan Arbo B.V. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit tot ongegrondverklaring

Nadere informatie

Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats.

Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats. Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats Datum 28 maart 2008 Ons kenmerk TT1A-YKe-08021449 Pagina 1 van 4 Betreft Last onder

Nadere informatie

Hierbij neemt ACM een nieuw besluit op het verzoek van Sandd van 6 oktober 2014.

Hierbij neemt ACM een nieuw besluit op het verzoek van Sandd van 6 oktober 2014. Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Verwijderde vertrouwelijke passages zijn gemarkeerd

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure. 2.1 Aanvraag en toekenning informatienummers

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure. 2.1 Aanvraag en toekenning informatienummers Besluit Besluit tot intrekking informatienummers Telemedia Costa Blanca SL Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/494462 : ACM/18/032419 Datum : 14 mei 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot intrekking

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 3698-22 Betreft zaak: natuurlijke persoon Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt Ons kenmerk: ACM/DC/2015/206965 Zaaknummer: 15.0017.29 Datum: 1. Aanleiding 1. Op 7 januari

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Openbaar. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 3779-31 Betreft zaak: Van Winkel/KNGF Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit op het bezwaar gericht tegen zijn besluit

Nadere informatie

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/202118 Zaaknummer: 07.0137.22 Datum 17-10-2007 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op de aanvraag van het De Telefoongids B.V. tot

Nadere informatie

6. Bij brief van 22 oktober 2001 heeft Vebega de gronden van haar bezwaarschrift op het punt van de ontvankelijkheid aangevuld.

6. Bij brief van 22 oktober 2001 heeft Vebega de gronden van haar bezwaarschrift op het punt van de ontvankelijkheid aangevuld. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit op het bezwaar gericht tegen de beslissing van 4 september 2001, kenmerk 2269-95.F.049. Zaaknummer 2705-19/ Vebega I.

Nadere informatie

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706 Besluit Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/346633 ACM/17/022706 Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 42e, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/ : ACM/18/032865

Openbaar. Besluit. Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/ : ACM/18/032865 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/515154 : ACM/18/032865 Besluit vergunning voor levering van warmte van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Warmtewet

Nadere informatie

: esluit. Autoriteit Consument t Markt. / m46at Lo,~.

: esluit. Autoriteit Consument t Markt. / m46at Lo,~. : esluit Ons kenmerk: ACM/DM/2017/201292 Zaaknummer: 16.1098.51 Bijlagen: Juridisch kader, inventarislijsten en bijlagen getoetst op grond van artikel 10 Wob Onderwerp: op uw verzoek om openbaarmaking

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Ons ACM/DTVP/2014/201299_OV kenmerk: Zaaknummer:

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Ons ACM/DTVP/2014/201299_OV kenmerk: Zaaknummer: Ons ACM/DTVP/2014/201299_OV kenmerk: Zaaknummer: 13.0890.53 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet in samenhang gelezen met artikel

Nadere informatie

Ik heb besloten uw verzoek te honoreren en de informatie waarom u verzocht, voor zover dat niet al reeds is gebeurd, openbaar te maken.

Ik heb besloten uw verzoek te honoreren en de informatie waarom u verzocht, voor zover dat niet al reeds is gebeurd, openbaar te maken. Bits of Freedom [vertrouwelijk] Postbus 10746 1001ES AMSTERDAM Den Haag, Aantal bijlage(n): 2 Uw kenmerk: 0000277 Ons kenmerk: ACM/DTVP/2014/204789Contactpersoon: [vertrouwelijk] Onderwerp: 14.0781.51:

Nadere informatie

Pagina 1/5. Besluit Openbaar

Pagina 1/5. Besluit Openbaar Ons kenmerk: Zaaknummer: Datum: ACM/DTVP/2014/206592_OV 14.1101.52 01-12-2014 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de correctiefactor als bedoeld in artikel 27e, tweede lid,

Nadere informatie

ti) I. Aanvraag en procedure

ti) I. Aanvraag en procedure 0 BESLUIT Ons kenmerk: ACM/DC/2013/ 206825 Betreft zaaknummer 13.0507.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

Besluit. Besluit op verzoek tot handhaving tegen Hydreco B.V. en Woonstichting Sint Joseph wegens overtreding Warmtewet bij het Complex Cronenborg.

Besluit. Besluit op verzoek tot handhaving tegen Hydreco B.V. en Woonstichting Sint Joseph wegens overtreding Warmtewet bij het Complex Cronenborg. Besluit Besluit op verzoek tot handhaving tegen Hydreco B.V. en Woonstichting Sint Joseph wegens overtreding Warmtewet bij het Complex Cronenborg. Ons kenmerk : ACM/UIT/507252 Zaaknummer : ACM/18/032722

Nadere informatie

Besluit. Geschilbesluit Crown Van Gelder

Besluit. Geschilbesluit Crown Van Gelder Besluit Geschilbesluit Crown Van Gelder Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/493003 : ACM/17/024896 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 51, tweede lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

BESLUIT. 5. Op 2 september 1998 heeft de NMa bij brief een aantal vragen aan partijen voorgelegd, welke bij brief van 15 oktober 1998 zijn beantwoord.

BESLUIT. 5. Op 2 september 1998 heeft de NMa bij brief een aantal vragen aan partijen voorgelegd, welke bij brief van 15 oktober 1998 zijn beantwoord. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit tot afwijzing van een aanvraag om ontheffing als bedoeld in artikel 17 van de Mededingingswet. Zaaknummer 741/Overeenkomst

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Procesverloop en feiten ACM/DTVP/2013/206389

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Procesverloop en feiten ACM/DTVP/2013/206389 Ons kenmerk: Zaaknummer: 13.0623.52 ACM/DTVP/2013/206389 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 7.3c van de Telecommunicatiewet in samenhang gelezen met artikel 4.4 van de Telecommunicatiewet

Nadere informatie

2. Bij brief van 20 augustus 2013 heeft Christine le Duc aan het Commissariaat de gevraagde informatie verstrekt.

2. Bij brief van 20 augustus 2013 heeft Christine le Duc aan het Commissariaat de gevraagde informatie verstrekt. Sanctiebeschikking Kenmerk: 617552/618592 Betreft: ongeoorloofde korting bij verkoop boeken Sanctiebeschikking van het Commissariaat voor de Media betreffende overtreding van artikel 6, eerste lid, eerste

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het besluit van 22 april 2011.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het besluit van 22 april 2011. Ons 103666/41 kenmerk: Onderwerp: 103666 Datum: 26 juli 2013 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op het bezwaar van De Graaf Logistics B.V. tegen het van 22 april 2011. I. Verloop van de procedure

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. Ons kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/ Den Haag, 14 februari 2018

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. Ons kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/ Den Haag, 14 februari 2018 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/458077 ACM/17/019298 Den Haag, 14 februari 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 7:11 van de Algemene wet bestuursrecht naar aanleiding

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader Ons kenmerk: ACM/DE/2013/205565 Zaaknummer: 13.0483.52 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid van de Gaswet inhoudende de tariefstructuren als bedoeld in artikel 12a

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: 10826 Kenmerk: 12517 / 01.038.932 Openbaar gemaakt onder kenmerk Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van het

Nadere informatie

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. De heer drs J.W.M. Schuyt RA Postbus 90357 1006 BJ AMSTERDAM 1006BJ90357 Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/201196 Zaaknummer: 09.0118.07 29 mei 2009 van het college van

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/205216 Zaaknummer: 17.0633.29 Datum: 4 september 2017 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot intrekking van vier beschikkingen 1 van de aan Simbat Entertainment Systems

Nadere informatie

1 Juridisch kader BESLUIT ENERGIEKAMER

1 Juridisch kader BESLUIT ENERGIEKAMER ENERGIEKAMER BESLUIT Nummer: 102556_1/8. Betreft: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste lid Elektriciteitswet

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/405554 Zaaknummer: 15.0731.52 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998, betreffende de verkorting van de sluitingstijd

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure. 2.1 Aanvraag en toekenning informatienummer

Openbaar. Besluit. 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure. 2.1 Aanvraag en toekenning informatienummer Besluit Besluit tot intrekking informatienummer A.D.E.O. Ons kenmerk : ACM/UIT/494729 Zaaknummer : ACM/18/032394 Datum : 15 mei 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot intrekking van de toekenning

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt. Besluit Ons kenmerk : ACM/UIT/437588 Zaaknummer : ACM/16/001270 Datum : 22 januari 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 12h van de Instellingswet Autoriteit Consument

Nadere informatie

2. De ACM verklaart het bezwaar van TAQA gegrond, maar dit leidt niet tot verstrekking van de betreffende documenten.

2. De ACM verklaart het bezwaar van TAQA gegrond, maar dit leidt niet tot verstrekking van de betreffende documenten. Besluit Beslissing op bezwaar afwijzing Wob-verzoek Ons kenmerk : ACM/UIT/494961 Zaaknummer : ACM/17/028030 Datum : 24 mei 2018 1 Samenvatting 1. Besluit naar aanleiding van het bezwaar van TAQA Onshore

Nadere informatie

Pagina 1/138. Besluit Vertrouwelijk. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/ Zaaknummer: Datum:

Pagina 1/138. Besluit Vertrouwelijk. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/ Zaaknummer: Datum: Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/202940 Zaaknummer: 14.1177.53.1.04 Datum: Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 7:11 van de Algemene wet bestuursrecht naar aanleiding van het bezwaar

Nadere informatie

Pagina. Besluit «openbaar» 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure

Pagina. Besluit «openbaar» 1 Samenvatting. 2 Feiten en verloop van de procedure Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/204830_OV Zaaknummer: 17.0570.53 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt waarbij op grond van artikel 4.2, vijfde lid van de Telecommunicatiewet jo artikel 4.7, vierde lid

Nadere informatie

BESLUIT. 4. Op 9 april 2015 heeft ACM, onder vermelding van de ontbrekende gegevens en bescheiden,

BESLUIT. 4. Op 9 april 2015 heeft ACM, onder vermelding van de ontbrekende gegevens en bescheiden, BESLUIT Ons kenmerk: ACM/DC/2015/203297 Betreft zaak 15.0404.53: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste lid,

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd OPENBARE VERSIE ------- - ------- --- --- ------ ------ ----- ---- -- --------- NeeC.D.VCéKr-16062144 - Beslissingen op bezwaar Datum 25 augustus 2016 Geachte heer ----, Uw kenmerk

Nadere informatie