Examenopdracht Kunst Beeldend 12 havo/vwo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Examenopdracht Kunst Beeldend 12 havo/vwo 2014-2015"

Transcriptie

1 Examenopdracht Kunst Beeldend 12 havo/vwo Tijdspad: De lessen starten in de week van 27 oktober, op woensdagmorgen het 1 e en 2 e uur, in lokaal 02 en 03. Op donderdag 2 april 2015 wordt het werk compleet ingeleverd, de tentoonstelling opgebouwd en staan de examens gepland. In de lessen wordt gewerkt aan het ontwerpproces en het praktische deel van de opdracht. Aan het einde van iedere les formuleer je zelf je eigen huiswerk om je proces opgang te houden. Ook kan de docent je extra onderzoekwerk opgeven. Iedere les worden foto s, schetsen en/of aantekeningen gemaakt die verwerkt in het kunstenaarslogboek een overzicht geven van het doorlopen proces. In les 1 oriënteer je je op de thema s. De thema s en opdrachten worden gelezen en toegelicht. Je verdiept je in de verschillende thema s en onderzoekt waar je beeldend de meeste affiniteit mee hebt. In les 2 weet je welk thema je gaat uitwerken en start je een persoonlijk onderzoek. In de daarop volgende lessen wordt het kunstwerkstuk uitgewerkt. Halverwege vindt er een proefpresentatie van het proces plaats. Examens: Op dinsdag 7 april en woensdag 8 april 2015, vóór de Artistik-/Kunstweek, ben je ingedeeld (het schema krijg je g d) om een presentatie te geven bij je geëxposeerde kunstwerkstuk. Je docent legt uit hoe dit in zijn werk gaat. Inleveren en tentoonstellen: Op donderdag 2 april, het 1 e en 2 e uur wordt het beeldend werk ingeleverd met het daarbij behorende werkverslag. Als je twee werkstukken moet maken, dan lever je beiden in. Meteen aansluitend gaan we gezamenlijk aan het werk om in de kantine/aula een geschikte expositieruimte in te richten met jullie werk. Je zorgt er zelf voor dat het werk optimaal wordt tentoongesteld (zorg zelf voor sokkels, inlijsting ed.) want aansluitend in de week daarop worden de examens afgenomen in de expositieruimte. Havo 12 en Vwo 12 en 13- leerlingen presenteren samen. Onze expositie vormt een onderdeel van de Artistik week, anderhalve week later, waarin alle muzen worden gepresenteerd.

2 De vier examenonderdelen: Het kunstwerkstuk/product (1), twee of drie dimensionaal uitgevoerd en zoveel mogelijk op school gemaakt, je reflectie door middel van een presentatie (2) van je werkstuk aan medeleerlingen en docenten, het doorlopen van een authentieke proces (3) om tot het kunstwerkstuk te komen, bijgehouden in een kunstenaarslogboek (4), nauwkeurig bijgehouden met alle relevante informatie. Vaststellen van de cijfers: Bij het vaststellen van het cijfer wordt gelet op: product (kunstwerk), proces, presentatie en kunstenaarslogboek. Je krijgt dan ook 4 cijfers, deze worden gemiddeld tot 2 cijfers; product + proces gedeeld door 2 = cijfer P3 (Kubv448) presentatie + logboek gedeeld door 2 = cijfer P4 (Kubv449) Zowel bij het product als het proces zullen de volgende aspecten bekeken worden: Heb je je persoonlijke betrokkenheid zichtbaar kunnen maken in de vier examenonderdelen en komt de inhoud van het gekozen onderwerp goed tot z n recht? Op welke wijze heeft het medium dat je hebt gekozen bijgedragen aan het maximaal tot uitdrukking brengen van de inhoud? Ben je in staat je keuzes te verantwoorden en onder woorden te brengen in het logboek en bij de presentatie? Het cijfer wordt vastgesteld door twee docenten die het proces gevolgd hebben. Je hoofddocent begeleidt je officieel, de tweede docent volgt je proces. Het werk is niet herkansbaar en moet binnen de gestelde tijd ingeleverd worden Blijf ten alle tijden in contact met de docent! Ook buiten de lessen om kun je de docenten om hulp vragen en/of mailen op het schoolmailadres. Leerlingen die te weinig contact houden riskeren aftrek van punten!

3 Kunstenaarsdagboek Het kunstenaarsdagboek kan worden gemaakt in een (periode)schrift, of schetsboek met tekenpapier of een ander origineel schrift. Je neemt het iedere les mee om de voortgang in het proces bij te houden en te kunnen laten zien. Tip: Je kunt aan het einde van iedere les foto s maken om je proces bij te houden. Wat komt er in het kunstenaarslogboek? 1) Waarom je hebt gekozen voor dit thema (inhoudelijk). Licht je keuze toe. Wat is de inhoud, de betekenis van je werkstuk(ken); wat wil je ermee zeggen? Wat was je inspiratiebron? Welk beeldmateriaal heb je gebruikt? 2) De keuze van de gebruikte technieken, materialen, geef een toelichting waarom je iets hebt gekozen of terzijde hebt geschoven, het verwerpen is net zo interessant! 3) Logboek met het werkproces en het tijdsverloop van je proces, hou je uren bij! 4) Een beeldanalyse van het eigen werk: Beschrijf de voorstelling. Beschrijf de vormgeving aan de hand van de beeldelementen (vorm, kleur, ruimte, licht, kompositie, textuur) en zo mogelijk de functie. 5) Oriëntatie op studie en beroep. De volgende vragen moeten beantwoord worden: a) Waarom heb je voor Kunst Beeldende Vorming gekozen? Welke aspecten spreken je aan? b) Welke plaats zou je dit vak willen geven in je vervolgopleiding of in je toekomst? - Kies een kunstopleiding en bestudeer deze opleiding in voorlichtingsbrochures: Wat kun je met deze opleiding/ hoe is de arbeidsmarkt? - of interview iemand die deze opleiding gevolgd heeft en met deze opleiding werkzaam is - of ga naar een open dag/meeloop dag van deze opleiding. Schrijf je bevindingen op. 6) Onderzoek het werk van een kunstenaar, stijl of stroming die met jouw werk overeenkomt. Wat bewoog deze kunstenaar (s)? Wat spreekt jou aan in dit werk? Wat is het verband en wat is het verschil met jouw werk? Het logboek wordt ingeleverd tegelijk met het beeldend werk. Beoordeling kunstenaarslogboek: Alle bovengenoemde punten moeten verwerkt worden in het verslag en worden beoordeeld op inhoud, reflectie en originaliteit.

4 Authenticiteit! Ten aanzien van het ingeleverde werk geldt de volgende belangrijke regel: Het gemaakte werkstuk dient uitsluitend en alleen door de kandidaat vervaardigd te zijn, dus authentiek te zijn. Dit kan alleen indien de kandidaat het proces iedere week op school laat zien. (Eventueel kan in overleg met de docent besproken worden of / welke arbeidsintensieve onderdelen thuis uitgewerkt mogen worden en via mail verslag gedaan kan worden. Als een nieuwe techniek wordt aangeleerd mag in overleg met de docent wat hulp worden gebruikt.) Als de kandidaat zich tijdens de lessen nooit laat zien en vervolgens met een prachtig werkstuk komt, is hij/zij gezakt! Een of twee examenopdrachten? Examenkandidaten die naast beeldend een tweede kunstvak volgen, moeten uit de volgende lijst twee onderwerpen kiezen. Het tweede cijfer compenseert het cijfer en de SLU die ontbreken bij het andere kunstvak. Ku.alg. kan immers maar één keer meetellen. Dit geldt niet voor Vwo ers die de kombinatie beeldend-muziek hebben gekozen, zij doen wel centraal examen in muziek en hebben dus geen compensatiecijfer nodig.

5 Laat je inspireren door de volgende onderwerpen en houd uitvoerig contact met je docent! Thema s Kunst Beeldend 12 havo/vwo I Sieraad ontwerpen Bij de juwelier liggen prachtige, vaak peperdure sieraden en bij winkelketens als SIX, Claires en Pieces kun je vaak voor weinig geld leuke hebbe-dingetjes kopen. Het sieraad dat jij gaat ontwerpen is niet voor deze afzetmarkt. Jouw sieraad past eerder in een museum of een galerie. Kunst, dus. In feite kan jouw sieraad een hele eigen invulling aan het begrip sieraad geven. En is het wel draagbaar? Dat laatste is een must maar het hoeft niet comfortabel, praktisch of naar burgerlijke maatstaven mooi (wat is mooi?) te zijn(!) Verdiep je in hedendaagse sieradenkunst en bezoek bijv. een museum of galerie. Te denken valt aan het CODA in Apeldoorn waar een overzicht te zien is van de ontwikkelingen van het hedendaagse sieradenontwerp van 1960 tot nu. Galerieën als Hans Appenzeller, Galerie RA, Galerie Rob Koudijs en Galerie Louise Smit, allen in Amsterdam geven een inzicht in het werk van hedendaagse sieradenontwerpers. Ook kun je je verdiepen in het werk van Felieke van der Geest, atelier Ted Nooten, Lucy Sarneel ea. Wat zijn jouw fascinaties, thema s en hoe verwerk je die in jouw sieraad? Verzamel je ideeën, beeldmateriaal en proefjes van materialen in een moodboard of in je werkboek. Maak veel schetsen en laat het proces wat je doorloopt duidelijk zien. Je geeft het sieraad vorm en voert het uit op ware grootte. Bij de beoordeling wordt gelet op originaliteit, beeldende kwaliteit, materiaalgebruik en inhoud. II Neo-Renaissance 2014/15; De kunst van de klassieken ontmoet de moderne kunst. In de 15 e en 16 e eeuw was er een enorme opleving van belangstelling voor de klassieke kunst. Geen wonder ook; wat de Grieken en later de Romeinen maakten was van een bijzondere schoonheid en harmonie. Zowel op het gebied van architectuur als op het gebied van de kunsten. Oude thema s, zoals mythologische verhalen, werden in de Renaissance weer hot. Tempelfronten kregen nieuwe toepassingsvormen op kerken maar ook op woonhuizen en kantoren. Maar boven alles gaat Renaissance om harmonie en evenwicht. Laat je inspireren door de oudheid. Maar bedenk je wel: het is niet het jaar 212 voor of na Christus. En ook niet We leven in de 21e eeuw en de klassieken zijn slechts inspiratiebron. Je kunt je verdiepen in de Italiaanse of Franse architectuur uit die tijd, denk oa. aan de rijke natuurstenen gevels of de zuilen en rondbogen. In Nederland ontwierp Cuypers het Rijksmuseum in Amsterdam. In navolging van Cuypers werd er een Nederlandse bouwstijl ontwikkeld die veel werd toegepast bij overheidsgebouwen en kerken. Maar ook kun je je laten inspireren door meubilair, kleding, tuinarchitectuur of muziek uit die tijd.

6 Hoe ontmoet deze stijl onze tijd? Is gothic een nieuwe vorm van neorenaissance? Bestudeer een facet van de Renaissance en doe verslag in je werkboek. Hoe verhoudt jouw interesse zich tot deze eeuw; zie je parallellen of juist niet, kunnen we inzichten uit die tijd in onze tijd gebruiken en toepassen of juist niet. Naar aanleiding van je onderzoek maak je schetsen van je ideeën, deze kun je 2D en/of 3D uitwerken. Meubilair en kleding wordt uitgevoerd, een gebouw of tuin kan in een schaalmodel worden vertaald. Bij de beoordeling wordt gelet op originaliteit, beeldende kwaliteit en inhoud. III Voedsel als kunst We doen het elke dag en meestal vinden we het lekker. Toch is eten niet vanzelfsprekend; bijvoorbeeld voor mensen in sommige 3 e wereldlanden of mensen met een bepaald ziektebeeld. In onze omgeving is er een overdaad aan voedsel. De meeste mensen eten niet erg gezond, maar er zijn juist ook weer mensen die van gezond eten een cultus maken. Het fotograferen van eten is een (kunst)vak apart. Is kookkunst ook een kunst? Ook zijn er kunstenaars die met groenten of fruit kunst maken. Eten/voeding in relatie tot de zintuigen. Geur, kleur, smaak en textuur. Eten/voeding in relatie tot religie of de bijbel. Kookboeken met maaltijden uit die tijd samengesteld, maaltijden verbeeldt in de kunst. Eten/voeding/ maaltijd als voeding of als relatiekunst? (interactie en gezelligheid) Een reis door de geschiedenis : De Gouden Eeuw met zijn overvloed aan voeding verbeeldt op schilderijen. Fooddesign van nu met kunstenaars als Marijke Vogelzang of Rirkit Tiravanija. Waarin verschilt Jonnie Boer (met zijn 3 Michelin sterren restaurant in Zwolle)van de Librije met Marijke Vogelzang? Ken je het werk van Lucy Orta, zij organiseerde op het Neude in 2005 een maaltijd 70x7The Meal. Bekijk het op internet. Maar ook Arcimboldo, Pieter Claes, Wim T. Schippers, Andy Warhol gebruikten als kunstenaars voedsel in hun werk. Hedendaagse kunstenaars als Patrick Faas, Fredie Beckmans, Henri Roquas of Karel Goudsblom kun je meenemen in je onderzoek. Het eindproduct dient beeldend interessant te zijn; er is een verschil tussen bijv. koken of een maaltijd verzorgen en koken als kunstvorm of een maaltijd als kunstvorm. Laat je inspireren door dit zo onlosmakelijk met het leven verbonden thema en geeft 2 of 3 dimensionaal vorm aan je ideeën.

7 IV Meubel van gerecycled materiaal We leven in een tijd waarbij steeds meer aandacht is voor het milieu en de sporen die we achterlaten met alles wat gereproduceerd wordt en na korte tijd wordt afgedankt. In de hippe avant-garde scene is het werken met gerecycled materiaal een bruisende inspiratiebron. Op architectuurgebied hebben een aantal architectenbureaus dit thema al als specialisme opgepakt. Opdrachtgevers met dezelfde interesse kunnen zo direct met hun programma van eisen komen. (Zie bijvoorbeeld ) Kijk eerst op en om te onderzoeken of dit onderwerp je aanspreekt, en laat jezelf verrassen! Bij deze opdracht is het essentieel dat je op een heel frisse manier naar het gebruikte materiaal kunt kijken, de kwaliteit ervan inziet en die gebruikt voor je ontwerp van een nieuw meubelstuk of gebruiksvoorwerp voor in huis. Na uitvoerig onderzoek ga je dit ontwerp ook uitvoeren of je maakt er een geschikt schaalmodel van. Bij de beoordeling wordt gekeken naar de nieuwe, originele invalshoek van het gebruikte materiaal, de functionaliteit en de verzorging en uitvoering van het voorwerp. Deze opdracht is alleen 3D uit te voeren. V Beeldend Zelfportret In de komende weken ga jij werken aan een beeldend zelfportret. Vele kunstenaars hebben om verschillende redenen zelfportretten gemaakt. Hoewel aan deze portretten zeker ook het karakter en het gemoed van de kunstenaar is af te lezen, vertonen deze portretten opvallende gelijkenissen met de fysieke verschijning van deze kunstenaars. Bij jouw beeldend portret is dat niet (per definitie) het geval.

8 Wie ben je? Een moeilijke vraag. Dit vraagt om een zelfonderzoek. Wat typeert mij? Wat maakt dat ik werkelijk ben wie ik ben? Wat vormt mij, drijft mij? Hoe wil ik dat anderen mij zien? Je gaat op onderzoek, zowel inhoudelijk als beeldend. Wat wil je uitdrukken en op welke manieren kun je dat doen? Welk materiaal ga je gebruiken? Ga je 2 of 3 dimensionaal werken? Deze vragen beantwoord je in de komende maanden. Je zoektocht maak je inzichtelijk in je werkverslag. Daarin zitten schetsen, mind-maps, inspirerende foto s van b.v. kunstwerken of dingen die jou inspireren. Alle dimensies en materialen zijn toegestaan. VI Architectuuropdracht De Biënnale van Venetië is een toonaangevende kunstmanifestatie die om het jaar gehouden wordt in het sprookjesachtige Venetië. De Biënnale is globaal op drie locaties te bewonderen: in een stadspark (Giardini), in het Arsenale (een voormalig militair complex) en in diverse stadspaleisjes en andere gebouwen in de oude stad. In het Giardini zijn 28 landen vertegenwoordigd met een eigen paviljoen. Nederland heeft er net iets meer dan honderd jaar ook een eigen plek en sinds 1954 is dit het ontwerp van onze meesterarchitect Gerrit Rietveld. Het paviljoen is al diverse keren grondig gerestaureerd. Stel je voor dat jij gekozen bent voor het ontwerpen van een nieuwe eigentijds Nederlands kunstpaviljoen. Je onderzoekt hiervoor hoe het huidige paviljoen eruit ziet, waarmee de andere landen zich vertegenwoordigen en hoe jij een Nederlandse afvaardiging van een tentoonstellingsruimte zou faciliteren in dit park. Onderzoek waar een tentoonstellingsruimte aan moet voldoen, welke exposities zijn er tot nu toe gehuisvest en aan welke eisen moet het daarbij voldoen. Denk aan grootte van vloeroppervlak, flexibiliteit van inrichting, lichtinval en materiaalgebruik. Ook behandel je de vraag of je überhaupt in deze tijd nog een paviljoen zou moeten neerzetten en of het op een andere manier zou kunnen. Met andere woorden: is een paviljoen misschien wel te gedateerd en zou je je als representant van Nederland in een heel eigentijdse en vernieuwend manier laten vertegenwoordigen? Voor deze opdracht zijn presentatiemiddelen als een maquette (op schaal) of virtual reality heel geschikt. In het onderzoek moet ook de eigentijdse relevantie aan bod zijn gekomen.

9 VII Kostuumontwerp In de explosieve periode van het expressionisme ( ), hebben veel kunstenaars zich ook bezig gehouden met het ontwerpen voor het theater. De expressionistische kunstenaars wilden werk maken met een zo groot mogelijke impact. Er was sprake van zeer intensieve versmelting van beeldende en muzische kunsten. Sommigen ontwierpen zowel decor, affiches als kostuums. Anderen richtten zich op een enkele discipline. Bekijk het werk voor het theater van kunstenaars als Pablo Picasso, Léon Bakst, Henri Matisse, Oscar Schlemmer, Georgio de Chirico (engelse zoektermen werken beter!). Kijk ook bij ontwerpers als Coco Chanel, Sonia Delaunay, Aleksandra Ekster. Er zijn vrij veel youtube filmpjes te vinden. Hierbij twee links. Parade 1917 (Picasso): Triadisches Ballet (Schlemmer): Ook eigentijdse ontwerpers laten zich inspireren door het expressionisme. Zie Colleen Atwood (Alice in Wonderland), Viktor & Rolf (Katy Perry, E.T video). Kostuum Cleopatra: Sonia Delaunay, 1918 Viktor & Rolf Opdracht: Ontwerp een kostuum voor een personage uit een bestaand stuk (toneel, theater, dans). Zoek een figuur dat je in je verbeeldingskracht aanspreekt. Het product moet aan de volgende eisen voldoen: 1 De verbinding met het expressionisme of een specifieke expressionistische kunstenaar is duidelijk tot uitdrukking gebracht. 2 Het versterkt op overtuigende wijze de expressie/karakter/figuur van het personage. 3 Het is draagbaar (= niet hetzelfde als comfortabel!!). 4 Het is eigen en eigentijds (= dus echt van jou!)

10

Het kunstwerkstuk (product), 2 of 3 dimensionaal uitgevoerd en zoveel mogelijk op school gemaakt,

Het kunstwerkstuk (product), 2 of 3 dimensionaal uitgevoerd en zoveel mogelijk op school gemaakt, Examenopdracht Kunst Beeldend 12 havo/vwo 2013-2014 De lessen starten in de week van 28 oktober, op respectievelijk maandag/dinsdagmorgen het 1 e en 2 e uur, in lokaal 02 In de week van 7 april 2014 wordt

Nadere informatie

Invulling Lessen Kunst Beeldend 13 vwo 2012-2013

Invulling Lessen Kunst Beeldend 13 vwo 2012-2013 Invulling Lessen Kunst Beeldend 13 vwo 2012-2013 De (13) lessen starten in de week van 5 november, op vrijdagmorgen het 1 e en 2 e uur. In de lessen wordt gewerkt aan het ontwerpproces en het praktische

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2015 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid

beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid Examen VMBO-GL en TL 2014 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je moet

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen Examen VMBO-GL en TL 2013 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je moet alle

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen. gedurende 720 minuten

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen. gedurende 720 minuten Examen VMBO-GL en TL 2012 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je

Nadere informatie

HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1

HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2017 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010 CKV Reglement Markenhage Breda, 2009/2010 Inhoud pagina 3 1. Algemene informatie over het vak CKV - deadlines volgens PTA - studielasturen en culturele activiteiten pagina 4 2. Het inleveren van je map

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2018 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Vakinformatie 2012 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3 Het college-examen... 3 Eisen waaraan het verslag

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2016 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen Natuur & Techniek Mijn lijf: Voeding en bewegen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Voeding en bewegen In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom voeding en bewegen:

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11B / 11C / 11D Schooljaar 2016-2017 1 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk (in onderstaande tekst ook met EWS aangeduid) te

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl ben je fantasierijk? ben je origineel? ga je weleens naar het filmhuis? maak je veel foto s? maak je tekeningetjes op de rand van je papier? let

Nadere informatie

Onderzoek. Portfolio opdracht klas 2

Onderzoek. Portfolio opdracht klas 2 Reflectieformulier beeldend werk Kies één grote opdracht van één kunstvak waar je meerdere lessen aan hebt gewerkt. De reflectie die je gaat maken gaat alleen over deze opdracht. De reflectie opdracht

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 juni 2014 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Imagine your future - Artcadia

Imagine your future - Artcadia Imagine your future - Artcadia School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Imagine your future - Artcadia Opdrachtgever Wat is Artcadia Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas:

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas: Patronen zichtbaar maken Naam: Klas: Kunst en media: Zoek een verborgen patroon op het internet en maak hier een artistiek product van Consulate of Google Jeroen van Loon Kill Your Darlings In deze lessenserie

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

TRENDTOUR MAASTRICHT

TRENDTOUR MAASTRICHT TRENDTOUR MAASTRICHT Mijn eerste indruk van Maastricht is waanzinnig. Middeleeuwse architectuur gecombineerd met de hedendaagse maatschappij. Voor ieder wat wils in deze diverse stad! Dag 1: dinsdag 10

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting (oude profielstructuur) 2011 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Beschrijving eindtermen...3

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2019 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016)

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016) Handleiding profielwerkstuk 5-VW (examen 2016) 1. INLEIDING Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische opdracht

Nadere informatie

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :..

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :.. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO, HAVO en VWO Mijn beroep Dit is de werkmap van :.. Klas :.. osg Piter Jelles De Foorakker Sint Annaparochie, 2013 2014 Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO,

Nadere informatie

TEKENEN HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1

TEKENEN HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 TEKENEN HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Naar de brugklas. Naar de brugklas...

Naar de brugklas. Naar de brugklas... Naar de brugklas Naar de brugklas... spannend! Naar de brugklas gaan vinden veel leerlingen spannend. We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt op onze school! Daar gaan we je ook bij helpen.

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis praktische opdracht, 4hv Naam: Klas: Geschiedenis Chronologie In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat de geschiedenis

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Het kan zomaar zijn dat iedereen dag en nacht Surveilllance Shoe, Jill Magid in

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting 2008 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Het commissie-examen... 3 Formaat praktische opdracht

Nadere informatie

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Op zoek Je zoekt een nieuwe school, want op de basisschool ben je (bijna) klaar. De basisschool was wel erg

Nadere informatie

Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen

Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen Inhoudsopgave 1. Planning 2. Klassenindeling 3. Mindmap 4. Doel van L&B 5. Opdracht 6. Bijlage 1. Plan van Aanpak Planning

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61303 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 30 20 juli t/m 26 juli

Zomeraanbod - programma week 30 20 juli t/m 26 juli Zomeraanbod - programma week 30 20 juli t/m 26 juli Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Workshop bestaand

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding bij

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

HANDVAARDIGHEID VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1

HANDVAARDIGHEID VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 HANDVAARDIGHEID VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo. 2014-2015 Naam Vak geldend voor klas 9

Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo. 2014-2015 Naam Vak geldend voor klas 9 geldend voor klas 9 Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo 9 Toets 1 PO & procesverslag 1. licht 9/trim3 20% nee 10 Toets 2 beeldaspect kleur 2. kleur 10/trim1 20% nee 10 Toets 3 PO & procesverslag

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB

Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB 1 Inleiding Een van de onderdelen van het schoolexamen van de gemengde en theoretische leerweg is het sectorwerkstuk. Hiermee kun je laten zien dat je in

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie