Identiteitskaart koe. Weetjes. Zoogdier. herkauwer: verteert zijn eten in 4 magen. Bijzonderheden. evenhoevig : 2 hoeven aan 1 poot.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Identiteitskaart koe. Weetjes. Zoogdier. herkauwer: verteert zijn eten in 4 magen. Bijzonderheden. evenhoevig : 2 hoeven aan 1 poot."

Transcriptie

1 Identiteitskaart koe herkauwer: verteert zijn eten in 4 magen evenhoevig : 2 hoeven aan 1 poot mannetje: stier vrouwtje: koe jong: kalf melk, zuivel, vlees, leder gras, hooi, kuilvoer, krachtvoer 1 kalf per jaar 9 maanden loeien De koe geeft gemiddeld 7000 liter melk per jaar. Dit is 25 liter per dag. De uitwerpselen van koeien noemen we koeienvlaaien of koeientaarten. De uier van de koe heeft 4 spenen. Hun staart is een echte vliegenmepper. 1 koe weegt ongeveer evenveel als 20 kinderen tussen 8 en 10 jaar. Een stier kan gemakkelijk 1000 kilogram wegen. Een koe wordt ongeveer 8 jaar oud. Bruine koeien geven géén chocolademelk. Om chocolademelk te krijgen, moeten we chocolade mengen met (warme) melk. Een koe kan pas melk geven, nadat ze eerst een kalfje heeft gekregen. Zowel koeien als stieren kunnen horens hebben. Gedroogde koeienvlaaien zijn een prima meststof. De eerste 3 maanden drinkt een kalf vooral melk. Pas vanaf de 4de maand begint het te grazen. Elk jong kalfje krijgt na 2 dagen een oorring, we noemen dit zijn oormerk. Dit houdt hij zijn hele leven bij, net als een identiteitskaart. Koeien kunnen met hun tong hun neus schoonlikken. Jij ook?

2 Identiteitskaart geit herkauwer: verteert zijn eten in 4 magen evenhoevig: 2 hoeven aan 1 poot mannetje: bok vrouwtje: geit jong: lam melkgeiten: melk, vlees dwerggeiten: hobby angorageiten: angorawol gras, hooi, kruidachtige planten, korrels 1 worp per jaar 1, 2 of 3 lammetjes 5 maanden mekkeren De mannetjes hebben grotere horens dan de vrouwtjes. Het mannetje en het vrouwtje hebben allebei een sikje, maar dat van het mannetje is groter. De bok heeft een zeer sterke geur. Ruik jij het ook? Geiten zijn echte acrobaten, ze klimmen overal op. Soms maken ze echte bokkensprongen. Als de bok indruk wil maken op de geit, gaat hij op zijn achterpoten staan. Een geit heeft een uier met 2 spenen. Geiten zijn nieuwsgierig en knabbelen overal aan. Geiten worden gemolken op een melkstoel of met een melkmachine. Per jaar kan een geit 800 tot 850 liter melk geven Per dag is dit ongeveer 3 liter. Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koeienmelk. Van geitenmelk maken we lekkere kaas. Geiten hebben alleen snijtanden in de onderkaak. Een geit wordt 8 tot 14 jaar oud. Geiten vinden het leuk om geborsteld te worden.

3 Identiteitskaart varken evenhoevig: 2 hoeven aan 1 poot mannetje: beer vrouwtje: zeug jong: big vlees, huid, leder alleseter: varkensmeel, tuin- en keukenafval, oud brood, insecten, jonge muizen 2 worpen per jaar 10 tot 12 biggen 3 maanden, 3 weken en 3 dagen ( = 115 dagen ) knorren Varkens zien niet zo goed, maar kunnen wel goed ruiken en horen. Varkens wroeten graag met hun snuit, ze zijn altijd op zoek naar voedsel. Na 6 maanden weegt een varken al 110 kilogram. Er bestaan evenveel verschillende knorgeluiden als letters in het alfabet. Varkens houden van een modderbad. Dit beschermt hen tegen de zon en vervelende kleine diertjes. Bij de geboorte zoekt elke big een eigen speen. Er bestaan minivarkens die niet langer worden dan 1 meter en niet zwaarder wegen dan 40 kilogram. Een varken kan 15 tot 20 jaar oud worden. Van varkenshaar maakt men penselen. Varkens kunnen zwemmen. Weet je dat varkens een krulstaartje hebben en hangbuikzwijnen niet?

4 Identiteitskaart schaap herkauwer: verteert zijn eten in 4 magen evenhoevig: 2 hoeven aan 1 poot mannetje: ram vrouwtje: ooi jong: lam wol, melk, zuivel, vlees, leder gras, hooi, schapenkorrels, bieten, graan 1 worp per jaar 1 of 2, soms 3 lammetjes 5 maanden blaten In de herfst draagt de ram een dekriem met een kleurblok. Een verfvlek op de rug van de ooi vertelt de boer wanneer de lammetjes geboren zullen worden. Bij de geboorte likt de mama de lammetjes droog. Zo herkent ze nadien de geur van haar eigen lam in de kudde. In de lente worden de volwassen schapen geschoren. Dit voelt net aan als een knipbeurt bij de kapper. Een schaap levert jaarlijks 4 kilogram wol. Daar kun je jaarlijks 2 truien mee breien. Wol kan geverfd worden in verschillende kleuren. Wol houdt de schapen warm in de winter. Wol is vettig. Zo wordt de rug van het schaap niet nat in de regen. Schapen kunnen 10 jaar oud worden. Ze wegen gemiddeld tussen de 60 en 80 kilogram. Schapen stoten hun koppen tegen elkaar. Wie dit het langst volhoudt is de winnaar en de leider van de kudde. Schapen krijgen een soort van lolly met extra mineralen. We noemen dit een liksteen (rode steen in de voederbak).

5 Identiteitskaart ezel ezel onevenhoevig : 1 hoef aan 1 poot mannetje: ezel vrouwtje: ezelin jong: ezeltje of veulen rij-, trek- en lastdier ezelinnenmelk gras, hooi, haver om de 2 jaar een veulen 12 maanden balken De ezel lijkt koppig, maar eigenlijk is hij gewoon slim en behoedzaam. Wanneer de ezel stapt, zet hij z n ene poot voor de andere. Zo kan hij gemakkelijk op smalle, bergachtige paadjes lopen. Een ezel tilt zijn hoeven hoger op dan een pony, zo struikelt hij geen twee keer over dezelfde steen. Ezelinnenmelk wordt gedronken omdat het minder vettig en zoet is. Het wordt ook verwerkt in schoonheidsproducten (badmelk- zeep- bodymilk) Ezels, maar ook pony s rollen zich in het stof om hun bloedcirculatie te verbeteren. Wie vroeger ongehoorzaam was, moest ezelsoren opzetten in de klas. Een muilezel heeft een ezelin als moeder en een hengst als vader. Een muildier heeft een merrie als moeder en een ezel als vader. Er zijn 3 zichtbare verschillen tussen een pony en een ezel. Zie jij ze? Je kunt er ook eentje horen...

6 Identiteitskaart kip schaap kip Broedtijd vogel hoender - scharrelen naar voedsel - trekken niet weg - 3 tenen vooraan en 1 teen achteraan - mannetjes hebben sporen mannetje: haan vrouwtje: hen, broedse hen: kloek jong: kuiken eieren, vlees graankorrels, groenvoer, insecten, wormen meerdere keren per jaar, 8 tot 10 eieren 21 dagen hanen kraaien, hennen kakelen Zowel de haan als de hen hebben een kam, maar die van de haan is groter. De haan heeft mooiere kleuren en een grotere staart. Kippen die vrij rondlopen, noemen we scharrelkippen. In ieder nestje ligt een kalkei. Zo weet de hen waar ze haar eieren moet leggen. Wil je kuikens, steek dan een haan bij de hennen. Wanneer hennen broeds zijn, blijven ze op hun nest zitten. Kuikens zijn nestvlieders, ze kunnen vlug lopen, piepen en zoeken zelf voedsel. Kuikens zoeken warmte en bescherming onder de vleugels van hun moeder. Heeft de kip te weinig kalk, dan legt ze een windei. Dit is een ei zonder harde schaal. Kippen met witte oorlellen, leggen witte eieren. Kippen met rode oorlellen, leggen bruine eieren. De kippen en de haan slapen op een stok. Kippen nemen graag een stofbad. Een poelier is een handelaar in gevogelte.

7 Identiteitskaart pony onevenhoevig : heeft 1 hoef aan elke poot mannetje: hengst vrouwtje: merrie jong: veulen rijdier, hobby, vlees gras, hooi, haver Zacht brood en suikerklontjes zijn NIET gezond voor de pony. Wortelen of een stukje appel zijn WEL gezonde snoepjes. 1 keer per jaar 1 veulen 11 maanden hinniken Ga nooit achter de benen van een pony staan. Als hij zich bedreigt voelt, durft hij te schoppen. Als zijn oren rechtop staan, vindt hij je leuk. Als een pony zijn oren naar beneden legt, moet je opletten. Een meisje op een pony noemen we een amazone, een jongen noemen we een ruiter. Een schimmel is een grijs paard of pony die steeds witter wordt me de jaren. Pony s worden graag geborsteld, we noemen dit roskammen. Pony s slapen in stukjes zowel rechtopstaand als liggend. Met een pony kan je stappen, draven en galopperen. Dat kun je leren in de manège. Als pony s op straat lopen, beschermen we hun hoeven met een hoefijzer. Aan de tanden kun je zien hoe oud de pony is. Een pony wordt gemiddeld 30 jaar. Een korte frou-frou net boven de ogen, noemen we een pony. Lang haar samengebonden met een elastiekje noemen we een paardenstaart

8 Identiteitskaart konijn De jongen worden gevoed met de melk van de moeder mannetje: rammelaar vrouwtje: moer vrouwtje met jongen: voedster jong: lamprei of konijnenjong dwergkonijnen: knuffelen grote konijnen: vlees angorakonijnen: haren (mohair) wortelen, hooi, vers gras, koolblaadjes, konijnenkorrels lekkernij: klaver, paardenbloem, weegbree 3 tot 6 worpen per jaar 3 tot 8 konijnenjongen 31 dagen lichaamstaal Als het konijn zich op zijn gemak voelt, staan de oren rechtop. Liggen de oren plat, dan is het konijn bang. Konijnen trommelen met hun achterpoten als er gevaar is. Mama konijn trekt de haren uit haar borst om een nestje te maken en de jongen toe te dekken. Als je babykonijntjes aanraakt, herkent de moeder de geur van haar jongen niet meer en kijkt ze er niet meer naar om. De jongen worden kaal, blind en doof geboren. Het zijn nestblijvers. Konijnen snuffelen voortdurend, hun neusje staat nooit stil. De tanden van een konijn blijven altijd groeien, daarom hebben ze af en toe nood aan een stukje schors. Konijnen hebben 5 tenen aan hun voorpoten en 4 aan hun achterpoten. Een konijn wordt 8 tot 10 jaar oud. Konijnen graven graag een hol onder de grond.

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be

lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be 1 inhoud Beste leerkracht In deze bundel kan u een aantal werkblaadjes vinden voor het eerste

Nadere informatie

Max, het trekpaard. Chiquita, het stippelpaard

Max, het trekpaard. Chiquita, het stippelpaard Max, het trekpaard Max werd op 8 augustus 1999 geboren Het is een ruin (gecastreerde hengst). Max is een trekpaard. Hij is erg sterk en weegt bijna 1000 kg. Hij kan in zijn ééntje een kar trekken waar

Nadere informatie

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Groep 4 Naam:. Jonge dieren Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Het jong van een paard is een Het jong van een koe is een Het jong van een hond

Nadere informatie

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 In de kinderboerderij zagen jullie ontgetwijfeld heel wat dieren. Je moest er zelfs opdrachten bij maken. Herinner je je nog welke opdrachten

Nadere informatie

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt.

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt. [Junior Winkler Prins online; lemma paard ] paard Paarden zijn hoefdieren. Er zijn verschillende rassen gefokt als rij- en trekdier. Er komt nog één soort in het wild voor. Ook de ezels en en zebra s zijn

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht Beschuit met muisjes Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij Handleiding voor de leerkracht Inhoudsopgave blz. 1 Inleiding 3 2 Doelstelling 3 3 Voorbereiding op school 4 4 Voorbereidende bijeenkomst

Nadere informatie

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

Pierlepeins. boerderijvrienden

Pierlepeins. boerderijvrienden Pierlepeins boerderijvrienden landbouwkunde (boekje pierlepein1 1 10-03-2008 08:42:40 Uitgegeven in opdracht van de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen Beleidsverantwoordelijke: gedeputeerde

Nadere informatie

Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van Severen Klas 3 Aantal lln.: 23

Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van Severen Klas 3 Aantal lln.: 23 ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Brusselsepoortstraat, Brusselsepoortstraat 93 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Het konijn Het konijn inhoud. Bos en duin 3. Het hol 5 3. Keutels 6 4. Gevaar 7 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6 Colofon en voorwaarden 7 Het konijn Een konijn is

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Wilde Konijn Het wilde konijn: Wie is wie? Mannetje = rammelaar of ram Vrouwtje = voedster Waar komen konijnen voor: Ze leven in de vrije natuur, liefst op zandgronden.ze zitten graag in half open landschappen

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Anneke Boertjes 03 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/86455 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Hoek 1. Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente

Hoek 1. Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente Hoek 1 Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente Speel het spelletje Jenga. Jenga is een spelletje met een toren van verschillende blokjes.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie over de dieren

Achtergrondinformatie over de dieren Achtergrondinformatie over de dieren De volgende pagina s geven over een aantal van de dieren nog wat extra informatie. Als begeleider kunt u daarvan gebruik maken om de vragen van de kinderen beter te

Nadere informatie

Pierlepeins. boerderijvrienden

Pierlepeins. boerderijvrienden Pierlepeins boerderijvrienden Uitgegeven in opdracht van de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen Beleidsverantwoordelijke: gedeputeerde Alexander Vercamer Samenstelling & foto s: Provincie Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Thema 3 Dieren en planten

Thema 3 Dieren en planten Les 3.1 Landschappen. 1. De appelboom 1. Een boom waarin appels groeien. 1. 3. 2. Bloeien 2. Planten en struiken hebben bloemen 3. Het weiland 3. Een stuk land waar gras op groeit en koeien en schapen

Nadere informatie

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte!

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte! Voorjaar op de boerderij Wat een drukte! Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2012 De boerderij is erg groot. Er zijn stallen met dieren. En

Nadere informatie

DE WOLF. Huilend roofdier

DE WOLF. Huilend roofdier DE WOLF Huilend roofdier De wolf heeft vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

tweede leerjaar www.lessenpakket.be

tweede leerjaar www.lessenpakket.be tweede leerjaar 2 Vlees op je bord... Lekker en gezond! Lees de tekst Zet de nummers in de tekst bij de juiste tekening. Vertel in de juiste volgorde de weg van het vlees tot op je bord. de weg die het

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

Welkom op de kinderboerderij

Welkom op de kinderboerderij Welkom op de kinderboerderij Beste bezoeker, Leuk dat jullie onze dieren een bezoekje komen brengen! Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt vragen we jullie het volgende: Laat de kinderen niet alleen

Nadere informatie

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei.

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. De kip en het ei Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. Komt er nog wat van? De haan vrijt met de vrouwtjeskip. Hij zorgt voor de kuikentjeseieren.

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8.

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8. Melk inhoud blz. 1. Borst of fles 3 2. Zogen 4 3. De boer en zijn dieren 5 4. De fabriek 6 5. Slagroom, boter en karnemelk 7 6. Kaas 8 7. Meer zuivel 9 8. Melkweetjes 10 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

!!! "# $ %!!!!! ( " %!!+!! " # +

!!! # $ %!!!!! (  %!!+!!  # + Dit boekje is van !!! "# "# $ %!!!!!!&!! ' " # ( " %!!)*!!!!+!! " # + #!!!!! &,!!!* %! Weetjes van giraffen Hoorntjes Een mannetje heeft midden op zijn kop nog een hoorntje. Hij heeft er dus drie. Een

Nadere informatie

CHEETAH VAN DE POLDER

CHEETAH VAN DE POLDER WERKBLAD DE HAAS: CHEETAH VAN DE POLDER NAAM GROEP 1. CHEETAH VAN DE POLDER 2. ALS EEN HAAS ER VAN DOOR Bekijk het clipje Bekijk het clipje De haas, cheetah van de polder. Leven van de haas in de polder.

Nadere informatie

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Kim de ezel Ooh, hallo iedereen, ik was even aan het spelen met mijn zusje. Ik ben Kim de ezel. Samen met mijn zus Sam woon ik op een hele mooie boerderij. We staan nu in de wei, maar als het regent kunnen

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden.

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden. Naam: PAARDEN Het paard is een zoogdier en kan men in bijna alle delen van de wereld terugvinden. Een prachtig dier wat de wetenschappelijke naam '' Equus Caballus '' mee heeft gekregen. Paarden worden

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding:

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding: [Konijn] Algemene Naam: konijn Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Konijnen hebben lange oren, een grijsbruine vacht en een korte wipstaart met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Ze worden

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Kraamexcursie Jonge dieren worden groot 2

Kraamexcursie Jonge dieren worden groot 2 Inhoud Kraamexcursie Jonge dieren worden groot 2 Lesbeschrijving 2 Organisatie 2 Suggesties voor een kringgesprek op school 3 DVD Jonge dieren worden groot 3 Nabespreking DVD 4 Organisatie op de boerderij

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Zijn dit huisdieren of wilde dieren? Zet ze in de goede rij. Kies uit: Hond olifant kat konijn leeuw krokodil hamster aap cavia kanarie pinguin tijger parkiet - giraffe..........................................

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe.

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe. L E E S T E K S T Foto: VLAM Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardighen van koe. Je hoort soms wel eens zeggen: Lompe koe! Maar heb je al eens gemerkt hoe lenig een koe is? Van zo n log dier zou je

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Toemaatjes voor kids > Quiz je slim

Toemaatjes voor kids > Quiz je slim Toemaatjes voor kids > Quiz je slim Stel zelf een quiz samen. Maak een keuze uit de volgende 100 vragen en raadseltjes 1) Geef een ander woord voor geraamte. 2) Noem drie dingen die van melk gemaakt worden.

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Suzie, de slak. Praktische handleiding lentepad

Suzie, de slak. Praktische handleiding lentepad Praktische handleiding lentepad Suzie, de slak Voorbereiding Deze activiteit wordt NIET begeleid door een boer of boerin. Voorzie ouders om zo de kinderen in kleine groepjes op te delen. Meestal wordt

Nadere informatie

( en in de stallen ) van de kinderboerderij

( en in de stallen ) van de kinderboerderij Ernie op het Erf ( en in de stallen ) van de kinderboerderij Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2011 Het is eind november, vroeg in de morgen

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling

Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling Het voorbereiden van je spreekbeurt: 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over veeteelt kun je vinden op de site van

Nadere informatie

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen Giraffe Inhoud Hoefachtigen Waar komen giraffen veel voor? Eten en drinken van de giraffe? Gewicht, lengte en leeftijd De geboorte Verschillende Soorten Giraffen De gevechten Hazenslaapjes Schone oren

Nadere informatie

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik Paarden Het bestaan van paarden Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel

Nadere informatie

Omdat het volk niet vertrouwde op God, moest het volk veertig... in de woestijn blijven.

Omdat het volk niet vertrouwde op God, moest het volk veertig... in de woestijn blijven. 25 juli Vakantieoefeningen Bijbelhoekje: De verspieders Kies uit: twee - tien - jaar - twaalf - veertig - Hoeveel verspieders gingen er naar Kanaän?... Hoeveel dagen trokken zij er rond?... Hoeveel verspieders

Nadere informatie

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein Op bezoek bij de schaapskudde op landgoed Zuylestein Grebbeveld Schapen &zo Welkom bij de schapen van de Grebbeveld Schapen &zo, van herder Clemens Oude Groeniger en zijn vrouw Marjel Neefjes. Zij begrazen

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Cavia. je naam: groep: De aanschaf en het houden van een cavia. Limburg

WERKBOEKJE. Cavia. je naam: groep: De aanschaf en het houden van een cavia. Limburg WERKBOEKJE Cavia De aanschaf en het houden van een cavia. je naam: groep: Limburg Wat is een cavia nu eigenlijk? De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit het Andes gebergte komt. Ongeveer 3000

Nadere informatie

Handleiding. Boerderijles

Handleiding. Boerderijles Handleiding Boerderijles Groep 5/6 Mei/juni 2010 1. Inleiding 1.1 Algemene doelstelling De boerderijles is bedoeld voor leerlingen uit groep 5 en 6. Deze les vindt plaats op stadsboerderij Het Buitenbeest.

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

Kippenboutje of kippenei...

Kippenboutje of kippenei... Kippenboutje of kippenei... 1. Kippige spreekwoorden: Hier heb je alle spreekwoorden uit de opdracht met de bijhorende betekenis. Kakelen als een kip zonder kop. Onnadenkend praten. Te koop voor een appel

Nadere informatie

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen.

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen. Woordenschat blok 3 gr5 Les 1 De boomgaard De steen De vijver De bloesem De stengel Het landschap De karper De alg De kikkerdril De kastanjeboom Het groen Kweken = een stuk grond met fruitbomen. = hard

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Hoi, Ik ben Damisi. Ik ben 8 jaar. Ik woon in Afrika. Mijn oma woont in Nederland. Ik heb een van mijn oma gekregen. Ik zag Nederland. Daar stond een gek dier. Wat is dit?

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA

WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA Toen onderzoekers meer dan 100 jaar geleden voor het eerst een gorilla zagen, schrokken ze zich een ongeluk. Dat is ook niet zo gek! Een gorilla kan er gevaarlijk uitzien. Vooral

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

derde leerjaar www.lessenpakket.be

derde leerjaar www.lessenpakket.be derde leerjaar De koe Wat weet jij al over een koe? Wat eet ze? Welk soort dier is het? Hoe heten het mannetje, het vrouwtje en het jong? Wie heeft al eens een koe gemolken? Vertel. Wie bezocht al eens

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Kom uit het ei, kleintje 2; Dottie s eieren 3; Dottie s kuikens 4; Mijn kuiken Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Opdracht 1: het kippenlijf. Opdracht 2: hanen en hennen

Opdracht 1: het kippenlijf. Opdracht 2: hanen en hennen Naam: Juf Ei-stein, de WIZZkip Dier: kip Behoort tot vogelsoort: hoenderachtigen Lievelingseten: zaden, besjes, kleine insecten, granen en maïs in het bijzonder. Opvallend aan Juf Ei-stein: * ze weet ontzettend

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Nijlpaarden

Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk door een scholier 1372 woorden 15 oktober 2004 6,5 194 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het onwijze coole dieren vind.

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:41 Pagina 17 17 GEIT zoogdieren Latijnse naam Capra hircus Herbivoor, carnivoor, omnivoor Herbivoor Naam vrouwelijk dier Geit Naam mannelijk dier Bok Naam gecastreerd

Nadere informatie

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien 1 inhoud Voorwoord Uitleg boerderijkoffer Ontwikkelingsdoelen Gebruikte iconen Werkblaadjes De haan en de hen 7 Ik zie 8 Zo worden kuikens geboren 9 Van ei tot

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

leerkracht Bezoek aan de Stadsboerderij

leerkracht Bezoek aan de Stadsboerderij leerkracht Bezoek aan de Stadsboerderij Omslag Mileueducatie - blauw180220113534_64740.indd 1 2/20/2018 11:46:31 AM Bezoek aan de Stadsboerderij Begeleide activiteit voor groep 1-2 op één van de Stadsboerderijen

Nadere informatie

Het paard. De geschiedenis van het paard

Het paard. De geschiedenis van het paard Het paard In dit artikel vind je handige informatie over paarden voor je spreekbeurt. Een paard is een zoogdier en wordt gezien als een edel dier. Dit betekent dat we bij het paard de termen 'hoofd', 'mond'

Nadere informatie

De kip. De geschiedenis van de kip. Kenmerken van de kip

De kip. De geschiedenis van de kip. Kenmerken van de kip De kip Kippen zijn er in alle soorten en maten. Misschien kennen we de kip wel het beste uit de supermarkt, verpakt in folie, liggend in de koeling. Hier hebben we het over kippenvlees, maar hieronder

Nadere informatie

Naam: DE DIERENFABRIEK

Naam: DE DIERENFABRIEK Naam: DE DIERENFABRIEK _ Van nature zijn mensen alleseters. Ze verzamelden niet alleen vruchten en knollen, maar gingen ook op jacht. Tot ze ontdekten dat je makkelijker vee kon houden. Dan heb je je prooidieren

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en ook graag wil paard rijden. Werkstuk door Giulia 1968 woorden 17 november 2017 1 1 keer beoordeeld Vak Nederlands Paard Naam: Giulia van leeuwen Groep: 7 Datum: 21 December 2016 Inhoudsopgaven Voorwoord Geschiedenis Verzorging Rassen

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Het paard

Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt Biologie Het paard Spreekbeurt door Anoniem 1939 woorden 5 januari 2018 10 1 keer beoordeeld Vak Biologie Paard Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik paarden heel erg leuk vind en

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen

Tabel 4 Diergebonden normen Mestbeleid 20102013: tabellen Tabel 4 Diergebonden normen Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA

DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA Toen onderzoekers meer dan 100 jaar geleden voor het eerst een gorilla zagen schrokken ze zich een ongeluk. Dat is ook niet zo gek! Een gorilla kan er gevaarlijk uitzien!

Nadere informatie

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1 Mondeling Nederlands Cursus 2 Module 4 Dag 1 het gras het pad het park de boom de poep de vlieg rondkijken wegjagen wrijven dichtbij ver weg moe moe veel weinig iets - niets vallen wij/zij vallen hij/zij

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

het het varken varken de krokodil krokodil de haai de haai het zeepaardje het

het het varken varken de krokodil krokodil de haai de haai het zeepaardje het kangoeroe Van wie is staart? varken varken kangoeroe kat krokodil krokodil kat paard haai haai paard koe zeepaardje zeepaardje koe gans aap aap gans Kleef twee kaarten met rug tegen elkaar. Gebruik gekleur

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden?

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden? Naam: _ DE GIRAFFE Hoe ziet de giraffe eruit? Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 11:30 13:00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING DIERHOUDERIJ EN VERZORGING CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie