Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen."

Transcriptie

1

2 Kim de ezel Ooh, hallo iedereen, ik was even aan het spelen met mijn zusje. Ik ben Kim de ezel. Samen met mijn zus Sam woon ik op een hele mooie boerderij. We staan nu in de wei, maar als het regent kunnen we schuilen in de stal. Ik ben het bruine ezeltje. Kan je me zien? Dat kleine ezeltje is mijn broertje. Hij is nog een veulen. Zo heet het jong van een ezel. Mijn mama is een merrie en mijn papa is een hengst. Ik loop heel graag in de wei. Met mijn vier poten kan ik heel snel lopen. Zeg, hebben jullie een staart? Ik wel, daarmee sla ik de vliegen van mijn rug. Met onze oren kunnen we ook veel doen: naar voor en naar achter draaien, platleggen, spitsen, Kunnen jullie dat ook? Wij hebben ook een muil en een neus. Weet je welk geluid wij maken? Wij balken. Ia, Ia. Ik eet graag gras, hooi en af en toe een appeltje. Wat eten jullie graag? Ik ga weer verder spelen. Daag!!! Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Laat de kinderen proberen om het geluid van een ezel na te doen. Wie durft dit doen? Is dat een leuk geluid? Dag, ik ben Kim de ezel. Ik ben bruin. Kan je me zien? Probeer eens jullie oren te bewegen. Ik heb 4 poten en een staart. Ik heb ook 2 oren en 2 ogen. Ik speel en loop graag. Sam en ik staan in de wei. Daar eet ik gras. Ik heb ook een stal. In de stal krijg ik hooi en voer. Ik eet ook graag een appel. Dat is heel lekker. Wat eet jij graag?

3

4 Moe de gans Gak, gak, gak, Wat doe jij hier? Ik houd er niet van dat je hier bent. Ik sta op wacht. Mijn vriendinnen en ik wonen hier op de boerderij. Weet je waarom? Voor onze zachte veertjes. Die worden geplukt en die stopt met dan in kussens of donsdekens. Ik ben een mama-gans. Een papa-gans is een ganzerik. Wij ganzen leggen eieren en uit die eieren komen kuikens. Wij waggelen rond in de wei, want wij kunnen niet zo goed stappen. Dat komt door onze poten. Tussen onze tenen zitten zwemvliezen. Zo kunnen wij goed en vlug zwemmen. Vliegen kunnen wij ook heel goed. Onze wilde neven en nichten zie je in de herfst overvliegen. Je kan ze herkennen omdat ze in een grote V vliegen. Wie heeft al eens het gakken van een gans echt gehoord? Is dat een leuk geluid? Een gans blaast wel, maar ze bijt niet. (Je moet niet bang zijn voor iemand die schreeuwt.) Waggel rond als een gans. Gak gak gak. Moe gans stapt door de wei. Ze gaat naar haar nest. Daar legt ze een ei. Ze heeft er al 6. Ze houdt die nu warm. Dat duurt heel lang. Wat is dat nu? Krak, krak, krak, piep piep piep. Daar zijn 6 kleine kui-kens.

5

6 Sil de geit Meeh, ik ben Sil de geit. Ik kom even kijken wat jullie doen. Mijn nichtjes en ik wonen op een boerderij. Daar melkt de boer ons. Met de melk maakt hij geitenkaas. Hebben jullie poten? Wij hebben er vier. En oren? Wij hebben er twee. Daar kunnen we leuk mee wapperen. Met onze neus ruiken we heel goed. Hebben jullie een baard? Wij wel, onder onze bek kan een sikje hangen. Dat wil niet zeggen dat je een papa-geit ziet. Want ook een mama-geit heeft een sik. Een bok is een papa-geit. Een lammetje heeft geen sik. Zeg, welk geluid maken jullie? Wij mekkeren. Kunnen jullie mekkeren? Oei, ik moet gaan eten. Boer Tom heeft net voeder klaargelegd. Straks krijgen we ook nog hooi. Tot de volgende keer? Daag!!! Vooruit met de geit. Wie heeft er thuis geitjes? Hebben ze dezelfde kleur? Kan je die ook melken? Proef eens geitenkaas. Wie vindt dit lekker en wie niet? Laat de kinderen eens proberen hun oren te bewegen. Bij wie lukt dit? Kan iedereen dit? Wie kan nog iets anders bewegen? Bv. je neus, je wenkbrauw, Hallo, ik ben Sil de geit. Zie je me staan? Ik woon op een boer-de-rij. Ik geef melk aan de boer. Boer Tom zorgt voor mij. Hij geeft mij elke dag eten en water. Eet jij graag gras? Ik wel. Ik eet gras, hooi en voer. Dat krijg ik in de stal. Ik heb vier poten en een kleine staart. Ik heb ook kleine ogen en grote oren. Oei, boer Tom roept. Hij wil mij melken. Tot ziens.

7

8 Bas de hond Woef, ik ben Bas de hond. Ik bewaak de boerderij van boer Tom. Ik kijk en luister of ik mensen zie of hoor. Als er iemand op het erf komt, dan blaf ik luid. Zo hoort boer Tom wanneer er iemand is en kan hij vlug komen kijken. Als er niemand is, slaap lig ik een beetje in de zon. Ik ben een reu. Dat is een papa-hond. Onze buren hebben een teefje, dat is een mama-hond. Ik heb gezien dat ze sinds gisteren kleine pups heeft. Wat hoor ik daar? Een auto. Ik moet vlug gaan blaffen. Tot de volgende keer. Het hondenspel, leuke actie in de klas. Max de hond bewaakt de kippen van de boer. Maar de vossen willen de kippen pakken. Hoe je het spel kan spelen vind je op de website. Is een hond thuis dezelfde ls die op de boerderij? Laat de kinderen een vergelijking maken. Bewaakt die ook het huis? Heeft hij ook zoveel plaats om te lopen? Gaat een boederijhond ook wandelen aan de leiband met de boer? Zo moe zijn als een hond. Woef. Ik ben Bas. Ik zorg voor de boer-de-rij. Zijn er kinderen die bang zijn van een hond? Waarom zijn ze bang? Elke dag luister ik heel goed. Als ik iets hoor dan blaf ik. Kom jij op het erf, dan loop ik naar je toe. Dan weet boer Tom dat je er bent. Daar is boer Tom. Ik ga met hem mee. Woef.

9

10 Kitje kat Miauw, ik ben Kitje de kat. Kan je me zien? Ik heb een beetje melk op mijn hoofd. Dat vind ik niet erg, hoor. Straks ga ik mij toch wassen. Niet met water, brrr, daar houd ik niet van. Ik lik mijn vacht schoon met mijn tong. Ik woon op de hooizolder. Daar kan ik gezellig met mijn zusjes en mijn mama spelen. Als het donker is, lopen er ook muizen. Samen met mama ga ik dan op jacht. We eten graag muizen. Boer Tom vindt het heel goed dat we muizen pakken. Want die eten van het voer voor de dieren. Als het dag is, slapen we veel. Het liefst van al lig in ik het zonnetje. Daar is het lekker warm. Samen met mijn mama liggen we dan in een bolletje te spinnen. Mijn mama is een grote kat of kattin. Mijn papa de kater woont niet bij ons. Mijn zussen en ik zijn nog kittens, kleine poezen. Aha, daar is boer Tom met nog wat melk. Daar ga ik vlug van smullen. Speel het poezenspel. De kinderen krijgen allemaal een staart. Dit zijn de muizen. Eén kind is de poes. De poes moet zoveel mogelijk staartjes proberen af te pakken van de muizen. De muis die zijn staart kwijt is, gaat aan de kant zitten. Maak een maquette van een varkensstal met legoblokken, Playmobil, karton, Wie heeft er thuis een poes? Zijn de katten thuis dezelfde als die op de boerderij? Laat de kinderen een vergelijking maken. Drinken ze thuis ook melk van kalfjes, slapen ze in de zon, pakken ze muizen,? Kit de kat woont in de stal. Ze slaapt in het hooi. Kit loopt graag rond. Dat doet ze in de nacht. Dan zoekt ze een muis. Die eet ze op. Ze drinkt ook graag melk. Dat mag van boer Tom. Zo vals zingen als een kat. Het is mooi weer. Kit ligt in de zon. Ze slaapt. Ssst.

11

12 Karo de kip Tok tok, ik ben Karo de kip. Mijn vriendinnen en ik leggen elke dag eieren voor boer Tom. Die kan hij dan verkopen. Boer Tom houdt ons voor de eitjes. Andere boeren houden kippen voor het vlees. Wij hebben geen haan en ook geen kuikens. Enkel kippen. We pikken graag graantjes. Boer Tom zorgt ervoor dat we genoeg eten krijgen zodat we veel eitjes kunnen leggen. Maïs vinden wij ook lekker. Goh, wat kakelen mijn vriendinnen weer luid. Ik was net mijn pluimen aan het poetsen met mijn bek. We hebben ook een kam. Geen kam om haar mee te kammen. We hebben twee kleine vleugels, maar we kunnen er niet ver mee vliegen. Hebben jullie poten? Wij hebben er twee. Oei, ik moet vlug een eitje gaan leggen. Tot de volgende keer. Wie heeft er thuis kippen? Zijn ze ook met zoveel? Leggen ze ook elke dag een ei? Welke kleur hebben jullie kippen? Hebben jullie een haan? Met de kippen op stok gaan Tok tok, ik ben Karo kip. Ik leg net een ei. Dat doe ik elke dag. Boer Tom verkoopt die dan. We zijn met veel kippen. Zo heeft boer Tom veel eitjes. Mijn ogen zijn klein. Mijn oren zie je niet. Ik heb veren en een kam. Die kam is niet voor je haar, hoor. Ik heb ook 2 poten. Heb jij er ook 2? Eitjes kleuren: neem een potje water en doe er een kleurstof in (zie verder). Laat dit een uurtje koken. Doe er een scheutje azijn bij. Dit geeft mooiere kleuren. Laat de eieren nog 10 minuten meekoken op een laag vuurtje. Ziezo, je hebt gekleurde eieren. Als kleurstof gebruik je rode bieten (rood), rode kool (blauw), kerriepoeder (geel), sterke koffie (bruin/ goud), schil van sinaasappel of wortel (oranje), spinazie (groen),

13

14 Fok het schaap Het zwarte schaap Béééh, ik ben hier ook. Ik ben Fok de ram. Samen met mijn ooien, de mama-schapen, en de lammetjes, dat zijn onze kindjes, lopen wij in de wei. Wij geven melk, wol en vlees. Met onze wol maken jullie kleren. Heeft iemand van jullie een wollen trui aan? Als het lente wordt, scheert boer Tom onze warme wollen jas af. Anders hebben we het veel te warm in de zomer. Gras, hooi en voer is wat wij eten. Maar een keukenrestje lusten wij ook wel. We hebben vier dunne pootjes en een klein staartje. En net als jullie twee oren, twee ogen, een neus en een bek. Aha, boer Tom is daar met ons eten. Mmmm, smakelijk. Maakt een schaap hetzelfde geluid als een geit? Een schaap blaat. Wie kan eens blaten als een schaap en mekkeren als een geit? (iemand die altijd de schuld krijgt) Fok het schaap heeft veel wol. Het is net een jas. Wat is dat nu? Daar komt boer Tom. Hij heeft iets bij. Zoem zoem, doet het. Al de wol van Fok valt neer. Dag jas van Fok.

15

16 Roosje big Knor knor, dag allemaal. Ik ben Roosje. Samen met mijn broertjes en zusjes woon ik in de stal. Mijn mama de zeug woont daar ook. Maar papa de beer niet. Neen, het is geen beer zoals die in het bos. Het is een varkensbeer. Weet je wat ik graag doe? Knorren. En ik snuffel ook graag rond met mijn grote neus. Het is net een stopcontact. Met mijn fijne pootjes loop ik ons hok rond. Ik moet veel snuffelen, want met mijn kleine oogjes zie ik niet zo goed. Met mijn grote oren kan ik wel goed horen. Weet je wat wij biggen ook graag doen? Spelen met elkaar. We bijten wel eens in elkaars staartje. Spelen jullie ook graag? Ra ra ra, wie ben ik? Ik woon in een hok, met mama en mijn zus-sen. Ik kan goed ruiken. Maar met mijn oog-jes zie ik niet zo goed. Mijn oren die doen flap flap flap. En in mijn staart zit een krul. Ik lust graag meel. Weet je al wie ik ben? Knor knor, ik ben Roosje big. Maak een lekker gerechtje met varkensvlees. Welk varkensvlees kennen jullie? Worst, koteletjes, varkenshaasje, gehaktballetjes Met de hele klas knorren als een varken.

17

18 Saartje Spin Hoi iedereen. Mijn naam is Saartje spin. Ik woon ook op de boerderij. Ergens tussen de struiken dicht bij de stal. Daar maak ik mijn web. In de stal zitten veel vliegen en die komen dan in mijn web terecht. Dan maak ik er een bolletje van en eet die op. Met mijn acht poten kan ik vlug lopen in mijn web. En met mijn acht kleine ogen kan ik ook goed zien. Ik houd niet zo van bezoek. Ik woon liever alleen. Dus laat me nu maar met rust. Vinden de kinderen spinnen leuk? Waarom wel of waarom niet? Zo nijdig als een spin. Ik ben een spin. Saar de spin. Ik heb wel 8 poten. En ook 8 ogen. Ik maak een web. In mijn web komt een vlieg. Die eet ik op. Ha, daar is er één. Die pak ik heel vlug. Ga op zoek naar een spinnenweb. Blaas er een beetje bloem op. Neem een zwart blad en druk dit voorzichtig tegen het web. Spuit er wat haarlak op. Ziezo, je hebt je eigen spinnenweb.

19

20 Vladje de vlieg Heb je Vladje de vlieg gezien? Hij zoeft hier net voorbij. Met zijn snelle vleugels vliegt hij op, neer, heen en weer. Maar opgepast voor dat web. Hij gaat op zoek naar een lekkere hap. Een beetje melk hier, een stukje mest daar, een rotte appel of een heerlijke taart. Hij lust het allemaal. Met zijn zes pootjes proeft hij eerst. Is het lekker? Dan is het voor hem een feest. Maar Vladje is niet alleen. Gustaaf, Martha, Juul en Jeanne zijn er ook. Zij schuiven bij aan het banket. Zoem zoem, ik ben een vlieg. Ik vlieg graag rond. Ik zoek naar een lekkere hap. Ik proef met mijn 6 pootjes. Het is lekker. Een beetje melk, een stukje mest. Ik lust het al-le-maal. En lust ik het niet, dan vlieg ik weer weg. Houd een proefwedstrijd. Laat de kinderen geblinddoekt allerhande dingen proeven. Ze moeten raden wat ze proeven (suiker, citroen, wortel, appel, ). Geen vlieg kwaad doen. Vinden de kinderen vliegen leuk? Waarom wel of waarom niet?

21

22 Briek de boerenzwaluw Heb je Briek de boerenzwaluw al gezien? Hij heeft het heel erg druk. Toen hij in de lente aankwam, moest hij een nestje maken. Zijn vrouwtje Miet moest eitjes leggen. Hij zocht een mooi plaatsje onder het platfond van de stal. Nu zijn er vier kleine zwaluwtjes. Die hebben natuurlijk heel veel honger. De hele dag vliegen Briek en Miet op en af met vliegen, muggen, spinnen en kevers. Binnenkort vliegen de jongen uit. Als de herfst er aankomt, vliegt heel de familie terug naar Afrika. Daar is het lekker warm. Wiet wiet wiet. Wat is het druk. 4 bek-jes om te vul-len. Briek vliegt op en af. Met een vlieg of met een spin. Kas, Jop, Pam en Mat Die heb-ben hong-er. Briek vliegt op en af. Met een kever of een mug. De hele dag maar door. Maak samen met de kinderen vogels met een tangram-ei. Kan je leuke namen verzinnen voor je vogels?

23

24 Belle het trekpaard Dag kindjes allemaal. Mijn naam is Belle. Ik ben al heel erg oud. Ik woon hier al van toen boer Tom nog klein was. Toen moest ik met zijn papa werken op het land. Dat kan ik goed, want ik ben heel erg sterk. Ik heb zware, stevige benen, waar je beter niet achter staat. Ik durf wel eens te trappen als je dicht bij mijn achterwerk staat. Maar toen kwam er een tractor en hadden ze mij niet meer nodig. Maar ik mag blijven en soms gaan boer Tom en ik samen op stap. Met een kar of met een zadel. Toen ik nog een veulen was en papa de hengst en mama de merrie hier nog waren, speelde ik met boer Tom. Hij kroop op mijn rug en hield mijn manen vast. Dan hinnikte ik luid. Zo reden we door de wei. Dit is Belle. Een heel oud paard. Ze werkt niet meer. Niet meer hup hup hup. Niet meer trek trek trek. Nu rust ze uit. Ze eet wat gras, wat hooi en wat voer. Belle mag nu doen wat ze het liefste doet. Je mag haar strelen op haar lieve snoet. Maak met de kinderen stokpaardjes. Dan kan je een loopwedstrijd houden. Zo sterk zijn als een paard. Stap rond als een paard met twee halve kokosnoten. Laat het paard vrolijk stappen, droevig stappen, boos stappen. Kinderen zonder kokosnoot kunnen ook meestappen.

25

26 Kaatje koe Beuh, loeit Kaatje koe. Mijn uier staat gespannen. Het is tijd dat boer Tom me melkt. Ik heb geen zin meer in gras. En wat ik at, is al herkauwd. Straks wil ik maïs, bieten, hooi en wat lekkere vitamientjes. Verdorie, daar heb je weer die lastige vlieg. Gelukkig kan ik ernaar slaan met mijn staart. Handig hoor, zo een vliegenmepper. Oei, daar komt Gust de stier. Die maak je beter niet kwaad. Onze kalfjes lopen niet bij ons in de wei. Zij hebben hun hutjes apart. Wij zijn melkkoeien, maar er zijn ook vleeskoeien. Die kweken de boeren voor het vlees. Zij zijn veel gespierder dan wij. Aha, daar komt boer Tom. Hij doet de poort van de weide open. Al mijn vriendinnen en ik stappen naar de stal. Nog een beetje wachten en het is mijn beurt. Weet je wat boer Tom met mijn melk doet? Hij maakt er kaas, yoghurt en ijsjes van. Het is mijn beurt. Tot ziens! Vergelijk een melkkoe met een vleeskoe. Boe boe, doet Kaatje koe. Ze wil naar de stal. Daar melkt boer Tom Kaatje koe. Maar het is nog geen tijd. Ze eet nog wat gras. Straks is er hooi en voer. Er zit een vlieg op haar rug. Ze slaat met haar staart. Daar is boer Tom. Hij komt naar de wei. Laat de kinderen zoveel mogelijk producten opnoemen die van de koe gemaakt zijn (melkproducten, maar ook vlees). Elk kind kan een lege verpakking meebrengen. Bespreek met de kinderen wat ze lekker vinden en wat niet. Kijk goed of de producten effectief van melk gemaakt zijn (sojadrinks en dergelijk bevatten geen melk). Kaatje koe stapt naar de stal.

27

28 Mia muis Mia muis kruipt voorzichtig uit haar hol. Met haar spitse neus snuffelt ze in het rond. Ruikt ze daar graan? Daar wil ze naar op zoek. Heel vlug trippelt ze naar de stal. Ze moet oppassen voor al die poezen. Daar is het graan, haar kleine oogjes blinken. Haar lange staart steekt ze van plezier in de lucht. Mmmm, wat is dit lekker. Vinden de kinderen muizen leuk? Waarom wel en waarom niet? Doe een geurwedstrijd. Welke geuren herkennen de kinderen? Enkele ideetjes: prei, kool, aardbei, ui Zorg er wel voor dat je ze goed kan ruiken. Wie heeft er al eens muizen in huis gehad of al eens muizen in het echt gezien? Is er iemand die een muis of rat als huisdier heeft? Misschien kan die de muis of rat eens meebrengen. Zo stil zijn als een muis. Piep piep, doet Mia muis. Ze zoekt graan en meel. Dat is lekker. Roets, ze klimt vlug langs een buis. Daar is de doos met heel veel lekkers. Mmm, wat smaakt het goed. Al dat meel rond mijn snoet. Help, daar is Kit de kat. Ik ben vlug weg. Dag.

29

30 Ko konijn Ik ben Ko konijn. Snuffel snuffel, wat ruik ik toch? Ah, het is een lekkere wortel. Met mijn scherpe tandjes kan ik er heel goed op knabbelen. Maar pas op, ik kan er ook goed mee bijten. Ik heb ook lange oren en een heel zacht vel. Wij springen rond op onze poten. Die vooraan zijn kort, die achteraan zijn langer. Onze neus heeft ook snorharen, daarmee voelen en snuffelen we in het rond. Mijn familie heeft wel heel rare namen. Een papa heet een rammelaar en een mama een voedster. Onze kleintjes hebben de raarste naam. Een jong konijn is een lamprei. Ik eet nu wat verder. Dag dag. Doe een hindernisparcours met konijnensprong. Ik huppel en ik spring. Ik heb lange oren. Ik heb een kleine neus. Ik eet graag hooi en gras en voer. Ik heb ook een heel zacht vel. Mijn voorste poten zijn kort. Mijn achterste poten zijn lang. Zo maak ik grote sprongen in het rond. Breng een konijn mee naar de klas en bespreek de delen van het konijn. Woont een konijn thuis op dezelfde manier als op de boerderij? Eet het konijn hetzelfde?

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn? Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Groep 4 Naam:. Jonge dieren Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Het jong van een paard is een Het jong van een koe is een Het jong van een hond

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Activiteit 1:bewegingsverhaal: Een dag uit het leven van een kip De kls verzamelen allemaal in het kippenhok. Ik maak afspraken i.v.m. orde, veiligheid

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Hoek 1. Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente

Hoek 1. Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente Hoek 1 Wat weet jij al over de lente? Zet woorden die jullie aan de lente doen denken rond het kadertje. De lente Speel het spelletje Jenga. Jenga is een spelletje met een toren van verschillende blokjes.

Nadere informatie

lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be

lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be lespakket voor het eerste en het tweede leerjaar Gijzelstraat 14, 9031 Drongen 09 227 60 24 schoolhoeve @gent.be 1 inhoud Beste leerkracht In deze bundel kan u een aantal werkblaadjes vinden voor het eerste

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 V E R B E E L D D O O R T E D V A N L I E S H O U T LEOPOLD / AMSTERDAM KAATJE KOE 1 Ik ben het zat! Wat doe ik hier!

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje - BVP Hint Music 2014

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje  - BVP Hint Music 2014 mei 2014 vanaf 4 jaar Vogeltje, vogeltje tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Vogeltje, vogeltje 1 ben je gevallen? Boem, op je snavel, doet t ook pijn? waar is je mama? Waar is je mama? Waar zou

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Zijn dit huisdieren of wilde dieren? Zet ze in de goede rij. Kies uit: Hond olifant kat konijn leeuw krokodil hamster aap cavia kanarie pinguin tijger parkiet - giraffe..........................................

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte!

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte! Voorjaar op de boerderij Wat een drukte! Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2012 De boerderij is erg groot. Er zijn stallen met dieren. En

Nadere informatie

TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE

TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE 1 TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE Louis Contryn 2 INLEIDING Tijl Uilenspiegel en liefde is zeer vrij gebaseerd van een oude vertelling uit de reeks over de zestiende eeuwse schavuit. Het wordt weergegeven

Nadere informatie

Max, het trekpaard. Chiquita, het stippelpaard

Max, het trekpaard. Chiquita, het stippelpaard Max, het trekpaard Max werd op 8 augustus 1999 geboren Het is een ruin (gecastreerde hengst). Max is een trekpaard. Hij is erg sterk en weegt bijna 1000 kg. Hij kan in zijn ééntje een kar trekken waar

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie

Attributen: Materiaal: Poppenkastpoppen: Koning Brul Kok Bollebuik Hofnar Prinses Roosje De hond van de prinses

Attributen: Materiaal: Poppenkastpoppen: Koning Brul Kok Bollebuik Hofnar Prinses Roosje De hond van de prinses Naam: Christens Leen Klas: 2 ILKO IAJ Leidster: Juf Paulette Leeftijd: 4jarigen Onderwerp: Poppenspel: de koning die niet slapen kon Datum: 13.11.2003 Thema: Prinsen en prinsessen Beginsituatie: De kleuters

Nadere informatie

BOER KLAS. zkt. lesboekje eerste graad. dit boekje is van: ...

BOER KLAS. zkt. lesboekje eerste graad. dit boekje is van: ... BOER zkt KLAS lesboekje eerste graad dit boekje is van:... Rondom de boerderij Kleef in het kader een foto van de boerderij die jullie gaan bezoeken. Schrijf onder de foto de naam van de hoeve. Wat denk

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

( en in de stallen ) van de kinderboerderij

( en in de stallen ) van de kinderboerderij Ernie op het Erf ( en in de stallen ) van de kinderboerderij Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2011 Het is eind november, vroeg in de morgen

Nadere informatie

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele De bekende kinderliedjescomponist en zanger Dirk Scheele heeft speciaal voor Peuterplein 8 themaliedjes geschreven. De liedjes staan op de Peuterplein liedjes-cd.

Nadere informatie

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1

Mondeling Nederlands. Cursus 2 Module 4. Dag 1 Mondeling Nederlands Cursus 2 Module 4 Dag 1 het gras het pad het park de boom de poep de vlieg rondkijken wegjagen wrijven dichtbij ver weg moe moe veel weinig iets - niets vallen wij/zij vallen hij/zij

Nadere informatie

het het varken varken de krokodil krokodil de haai de haai het zeepaardje het

het het varken varken de krokodil krokodil de haai de haai het zeepaardje het kangoeroe Van wie is staart? varken varken kangoeroe kat krokodil krokodil kat paard haai haai paard koe zeepaardje zeepaardje koe gans aap aap gans Kleef twee kaarten met rug tegen elkaar. Gebruik gekleur

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

Liefde in het kippenhok

Liefde in het kippenhok Liefde in het kippenhok Kippentalk deel 1, groep 3, tekst en illustraties Ingrid Huijbregts 1 Theaterlezen Karakters Pink Hipkip: Pink is een hippe kippenmeid. Titia Tutkip: Titia is een kippendame van

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 In de kar Anja loopt op straat. Ze heeft last van haar rug. Ze loopt niet met een tas maar met een kar. Er is vis in de kar en kaas en kool en meel. Jan zit

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1

naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 naam:. nr: datum:.. Het gouden ei van de kinderboerderij. 1 In de kinderboerderij zagen jullie ontgetwijfeld heel wat dieren. Je moest er zelfs opdrachten bij maken. Herinner je je nog welke opdrachten

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Kom uit het ei, kleintje 2; Dottie s eieren 3; Dottie s kuikens 4; Mijn kuiken Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Les 3 Ik leer Nederlands

Les 3 Ik leer Nederlands 00:00 12:32 12/11/14 1 Ik leer Nederlands heeft 16 bladzijden. de bladzijde = de pagina Dag Mohammed. Goedemorgen, Anita. Anita is een voornaam van een vrouw. 00:43 13:13 Wat is goed of goede en wat is

Nadere informatie

Speel mee met de dieren in het bos

Speel mee met de dieren in het bos bij het boek Een muis om van te houden van Ans Heij-de Boer Tien dieren voor op je vingers Vingerpoppetjes maken en hoe speel je ermee? * Liedje bij de vingerpoppetjes * Doe de dieren na * Speel mee met

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van zomer 2011 Hoi! Ze heet vleermuis maar ze is geen muis. Ze vliegt als de beste maar ze is geen vogel. Ze heeft ogen maar ze kijkt vooral met haar oren. Ze maakt geluiden

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht

Beschuit met muisjes. Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij. Handleiding voor de leerkracht Beschuit met muisjes Kleuters op kraamvisite op de stadsboerderij Handleiding voor de leerkracht Inhoudsopgave blz. 1 Inleiding 3 2 Doelstelling 3 3 Voorbereiding op school 4 4 Voorbereidende bijeenkomst

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998

WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998 WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998 1. De leeuw en de muis 2. De muis en de slak 3. De zieke leeuw 4. De vos en de raaf 5. De vos en de geit 6. De twee bokken 7. De herdersjongen

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

In den hoenderhof. Betsy Blitz-Kater. bron Betsy Blitz-Kater, In den hoenderhof. Uitgevers-Maatschappij "De blauwvoet", Hilversum ca

In den hoenderhof. Betsy Blitz-Kater. bron Betsy Blitz-Kater, In den hoenderhof. Uitgevers-Maatschappij De blauwvoet, Hilversum ca In den hoenderhof Betsy Blitz-Kater bron. Uitgevers-Maatschappij "De blauwvoet", Hilversum ca. 1925 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/blit013inde01_01/colofon.php 2011 dbnl 3 In den Hoenderhof.

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

Tom zingt taal. Oefenmateriaal. Tom Clement. Tom Clement

Tom zingt taal. Oefenmateriaal. Tom Clement. Tom Clement Tom zingt taal Oefenmateriaal Beste leerkracht Je gaat naar de voorstelling Tom zingt taal kijken. Als smaakmaker geeft Tom 2 liedjes prijs die je op voorhand in de klas kan beluisteren. In deze bijlage

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Anneke Boertjes 03 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/86455 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Groep 4. Beoordelingstoets begrijpend lezen. Toets 1 (na thema 2) 2. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin.

Groep 4. Beoordelingstoets begrijpend lezen. Toets 1 (na thema 2) 2. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin. Groep 4 Beoordelingstoets begrijpend lezen Toets 1 (na thema 2) 1. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin. A. Want in het nest wachten drie hongerige mereltjes B. Hij

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt

Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Auditieve oefeningen bij het thema: Mama kwijt Boek van de week: 1; Mama kwijt 2; Uilen 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Ganzenbord: vraagjes & opdrachten

Ganzenbord: vraagjes & opdrachten Ganzenbord: vraagjes & opdrachten Op de volgende pagina s kan je vraagjes en opdrachten vinden die bij het ganzenbord horen. Je hebt een reeks makkelijke, gemiddelde en moeilijke vragen. Je kan zelf kiezen

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN Landen Groep 1 t/m 4 ZENDING IN NIGERIA Chuka uit Nigeria Dit is Chuka. Hij woont in Nigeria. Dat is een land, hier heel ver vandaan, in Afrika. In Nigeria gaan heel veel dingen anders dan in Nederland.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan Als een olifant door een porseleinkast gaan Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als één schaap over de dam is volgen er meer Als iemand het voorbeeld geeft, zijn er al snel meer mensen die dit voorbeeld volgen

Nadere informatie

Tom zingt taal. Oefenmateriaal. Tom Clement. Tom Clement

Tom zingt taal. Oefenmateriaal. Tom Clement. Tom Clement Tom zingt taal Oefenmateriaal Beste leerkracht Je gaat naar de voorstelling Tom zingt taal kijken. Als smaakmaker geeft Tom 3 liedjes prijs die je op voorhand in de klas kan beluisteren. In deze bijlage

Nadere informatie

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter Lente Winter Lente Zomer Herfst De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten en het wordt een mooie dag! Beer Juf zingt: La, la, la, ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Zo vrolijk

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ISBN 978-90-77065-79-2 NUR 273 2011 Xplore Media Xplore Groep BV, Postbus 20, 3870 CA Hoevelaken www.astmafonds.nl tekst Gerard van Midden illustraties Noëlle

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos zelf lezen Foeksia en de spiegelheks Foeksia en de heksensoep Foeksia tovert met tijd (klokkijken) luisterboek Foeksia de miniheks website www.deminiheksfoeksia.nl

Nadere informatie

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien 1 inhoud Voorwoord Uitleg boerderijkoffer Ontwikkelingsdoelen Gebruikte iconen Werkblaadjes De haan en de hen 7 Ik zie 8 Zo worden kuikens geboren 9 Van ei tot

Nadere informatie