Hieltyd âlde wurden om wer troch te jaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hieltyd âlde wurden om wer troch te jaan"

Transcriptie

1 Hieltyd âlde wurden om wer troch te jaan (Hertslach. Lieten om it út te sjongen) Bêste minsken ferbûn mei Westerwert-Mantgum en Nijkleaster. Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje foar de kommende perioade Dit kear binne dit de ûnderdielen: 1. Tsjerketsjinsten Westerwert-Mantgum-Nijkleaster 2. LYTS&grut 3. Gemeentejûn, 25 maart 4. Hertslach. Lieten om it út te sjongen 5. Programma Nijkleaster 6. Vieren en vasten 7. Busreis naar de DOM kerk (Utrecht) 8. Ontwikkelingen Nijkleaster

2 1. Tsjinsten Westerwert-Mantgum-Nijkleaster Moandei 4 febrewaris: Tsjinst yn Nij Dekema (10.45) Snein 10 febrewaris: Tsjinst yn Mantgum (09.30) Snein 17 febrewaris: Kleastersnein yn Jorwert (09.30) Snein 24 febrewaris: LYTS&grut yn Jorwert (10.30) Snein 3 maart: Tsjinst yn Weidum (09.30) Moandei 4 maart: Tsjinst yn Nij Dekema (10.45) Snein 10 maart: Tsjinst yn Mantgum (09.30/1e snein 40-dagentiid) Snein 17 maart: Kleastersnein yn Jorwert (09.30/2e snein 40-dagentiid) Snein 24 maart: LYTS&grut yn Jorwert (10.30/3e snein 40-dagentiid) Snein 31 maart: Regiotsjinst yn Mantgum (11.00/4e snein 40-dagentiid) Moandei 8 april: Tsjinst yn Nij Dekema (10.45) Elke woansdeitemoarn is der in kleastermoarn yn de tsjerke fan Jorwert mei in moarnsfiering fan oere. Spesjale dagen yn e kommende tiid: Aswoensdag/Jiskewoansdei : 6 maart 2. LYTS&grut Een nieuw initiatief: op een aantal zondagen (in principe de vierde van de maand) is er in Jorwert een dienst voor Lyts & Grut om uur. De kinderen staan dan centraal en verder is iedereen van harte welkom. Er is een korte en eenvoudige liturgie met een min of meer vast vorm. Daarna gaan de kinderen iets creatiefs doen: een speurtocht, een spel, koken, filosoferen, knutselen... De grutte mensen doen daaraan mee of drinken samen koffie. Data: 24 februari, 24 maart, 14 april en 7 juli 3. Gemeentejûn, 25 maart Op moandei 25 maart hâlde wy in gemeentejûn yn it doarpshûs fan Mantgum, de Wjukken. Op dizze jûn dogge de rintmasters en diakens ferslach oer de jildsaken fan ús gemeente. Dizze jûn stiet ek yn de rige ynformaasjejûnen oer Westerwert-Mantgum en Nijkleaster. It giet dus ek oer de takomst fan dizze trije. Tige wolkom om oere.

3 4. Hertslach. Lieten om it út te sjongen Op snein 27 jannewaris waard de bondel Hertslach. Lieten om it út te sjongen oanbean oan Hindrik van der Meer en syn kwartettekoar. Dit yn ferbân mei Hindrk syn tachtichste jierdei en syn ôfskied as dirigent fan it kwartettkoar. Mar it ôfskiedstournee is noch lang net foarby! Der steane 170 lieten yn dizze bondel dy t talich, byldzjend, kreatyf en beweechlik binne. Te keap by T. Jorna: tjorna47@gmail.com / ( 20) It ferslach Doch wêrsto ta roppen bist kinne jim fine op: Efteryn steane dizze wurden fan Margryt Poortstra: Hieltyd âlde wurden om wer troch te jaan, al mar nije minsken om it wurd te dwaan. Dûnsje mei de wurden, sjong se no mar bliid. Kom mar yn e rige rige troch de tiid. 5. Programma Nijkleaster Zaterdag 16 februari 2019: Een dag met abt Bernardus Sinds een aantal jaren onderhoudt Nijkleaster een band met Abdij Koningshoeven te Berkel Enschot, vlak bij Tilburg. Wij vinden het bijzonder dat de Abt van Koningshoeven, Dom Bernardus, een zaterdag voor ons gaat verzorgen. Dom Bernardus zal spreken over Leven in stilte, soberheid en solidariteit. Maar hij zal zeker ook met ons delen wat hem persoonlijk bezighoudt en bovendien ingaan op onze vragen. Werkelijk een dag van stilte, bezinning en verbinding. Zaterdag 16 maart 2019: Over Thomas Merton Thomas Merton ( ) was een van de bekende religieuzen uit de 20e eeuw. Hij combineerde een contemplatieve levensstijl (van stilte en gebed) met een hartstochtelijke inzet voor vrede en gerechtigheid. Tijdens deze zaterdag zal Hinne Wagenaar ons inleiden in het leven en denken van Merton. Merton begon als gewone kloosterling. Maar in de loop van zijn leven zocht hij steeds meer afzondering. Uiteindelijk leefde hij alleen in een kluis op het kloosterterrein (door Hinne Wagenaar pionierpredikant van Nijkleaster)

4 6. Vieren en Vasten De periode tussen Aswoensdag en Pasen, de veertigdagentijd, is van oudsher een tijd van vasten. In onze wereld van overvloed zoeken veel mensen in deze weken naar eigen manieren van vereenvoudigen, verdiepen en delen. Bij Nijkleaster ben je elke donderdagavond (18.00 uur) welkom voor een korte viering in de kerk. Daarna eten we soep met brood. Iedere week kiezen we samen een goed doel om financieel te ondersteunen. Je bent van harte welkom om aan te schuiven. Het is niet nodig om je op te geven. Donderdag 14 maart, 21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april ( uur) 7. Busreis naar de Domkerk in Utrecht Op zondag 5 mei gaat ds Hinne Wagenaar voor in de kerkdienst in de Domkerk van Utrecht. Een goede gelegenheid om de dienst bij te wonen en daarna de prachtige kerk te bezichtigen. Programma: Vertrek ongeveer 7.15 uur uit Jorwert Aankomst 9.45 uur in de Domkerk in Utrecht. De koffie staat voor ons klaar Dienst in de Domkerk om uur Na afloop van de dienst koffie drinken met de kerkgangers Rondleiding met gids door de Domkerk Lunch in de Sacristie van de Domkerk uur vertrek naar huis en hopen dan zo rond uur weer thuis te zijn Deelname is gratis Opgave: Gea van Wieren: geavanwieren@home.nl Jeltje Koopman:

5 8. Ontwikkelingen Nijkleaster Op zondag 3 februari kwamen in de pastorie de volgende mensen samen voor een spannende en creatieve sessie: een zestal toekomstige kleasterlingen, enkele bestuursleden van Nijkleaster en twee architecten van J.O.N.G. Architecten. Er werd nagedacht over mogelijke plannen voor een fasering van Westerhûs. Achter een dergelijke zondagmiddag in februari schuilt een lang verhaal, zoals dat eigenlijk altijd wel het geval is. Omdat de toekomst van Nijkleaster nog ongewis is, is het betreffende lange verhaal in dit geval niet voor iedereen bekend. We denken dat het goed is dat we in grote lijnen inzicht geven in de ontwikkelingen van Nijkleaster. In het najaar van 2017 heeft Nijkleaster het BID-boek gepubliceerd en is er begonnen met de fondsenwerving voor het project Westerhûs, nadat eerdere plannen voor een boerderij in het dorp Jorwert waren afgeketst. De fondsenwerving blijkt een nog lastigere klus te zijn dan we eerder hadden aangenomen. We richten ons vooral op kerkelijke gemeenten in Friesland. De houding van gemeenten is over het algemeen heel positief en bemoedigend. Maar om geld beschikbaar te stellen is een andere zaak. We hebben ons in het najaar van 2018 wel achter de oren gekrabd: halen we dit wel? Ook het bestuur van Nijkleaster en de kerkelijke gemeente Westerwert-Mantgum kregen steeds meer buikpijn van de deadline en de bedragen. In december 2018 werd besloten om nog weer eens te onderzoeken of een fasering van Westerhuis mogelijk zou zijn. Tegelijk was er een andere ontwikkeling gaande. Sinds 2018 is een groep mensen zich aan het voorbereiden op de mogelijke bewoning van Westerhûs. Dat is een bijzonder proces met maandelijkse bijeenkomsten op vrijdag. Maar in het najaar van 2018 kwam die groep ook onder spanning te staan. Immers, hoe dichterbij de datum van een mogelijk begin, hoe spannender het wordt om een beslissing te nemen. Nemen we een besluit om op Westerhûs te gaan wonen? Wat betekent dat voor ons leven, voor ons werken, voor onze relatie en voor ons gezin? Begrijpelijkerwijs ontstonden ook binnen deze groep potentiele kleasterlingen spanningen. Een aantal besloten dat ze nauw betrokken wilden zijn, maar niet permanent op Westerhûs wilden wonen. Later in het najaar volgen anderen die om vooral redenen van kinderen en werk besloten om niet op Westerhûs te (kunnen) wonen. Dat betekende dat er begin januari nog 6 mogelijke kandidaten overbleven. Het najaar was voor ons allemaal een moeilijke tijd! Op maandag 7 januari kwamen het bestuur van Nijkleaster, de kerkenraad en rentmeesters van Westerwert-Mantgum samen om na te denken over de toekomst. Er werd toen samen besloten om meer gezamenlijk op te trekken en te onderzoeken of een fasering van het project Westerhûs mogelijk was. Op maandag 28 januari kwamen dezelfde partijen in het zogenaamde DB++ weer samen. Plannen en cijfers lagen op tafel.

6 Die wezen uit dat een fasering (financieel) mogelijk is. Dat betekent dat er in een eerste fase minder kleasterlingen kunnen wonen en minder gasten terecht kunnen op Westerhûs. Besloten werd om terug te keren naar ieders achterban en om de plannen verder uit te werken. De architecten van J.O.N.G. kregen opdracht om een voorlopig plan te maken. Zij maken wel het volledige plan voor 12 bewoners en met 12 gastenkamers. Maar tegelijk ontwerpen ze een kleinere eerste fase. Op zondagmiddag 3 februari hadden de potentiële kleasterlingen dus een ontmoeting met de architecten om te horen en te zien wat een dergelijke fasering voor hen en voor het project Nijkleaster te Westerhûs zou betekenen. Het was een mooie sessie waarin duidelijk werd dat een eerste fase kan bestaan uit 3 woningen voor 5 kleasterlingen en 5 gastenkamers voor 5 (en max. 10) gasten. Een dergelijke stap maakt dat we kleiner kunnen beginnen en beter kunnen inspelen op de ontwikkelingen die vervolgens ontstaan. Niets is nog definitief, maar de gedachten zijn in ontwikkeling. Natuurlijk gaat de fondsenwerving verder. De aanbevelingsbrief van de classis Fryslân met ook een aanbeveling van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland begint z n vruchten af te werpen. De eerste participanten voor en zijn er. Ook zijn er diverse gemeenten die een eenmalig bedrag storten of een jaarlijks bedrag van 1000 of 5000 toezeggen (ook enkele diaconieën). Tegelijkertijd loopt het proces van de vergunningen nog. Dat is een ingewikkeld proces op Westerhûs! We hopen dat binnenkort de stukken voor het bestemmingsplan ter inzage komen te liggen bij de gemeente Leeuwarden. In de nabije toekomst zal besloten worden of en hoe we verder gaan. De eigenaar van Westerhûs heeft ons respijt gegeven tot april 2019 om een beslissing te nemen. Dan zullen Nijkleaster en Westerwert-Mantgum een besluit moeten nemen over de aankoop en voortgang van het project Nijkleaster te Westerhûs. ds. Hinne Wagenaar Ondersteuning vanuit de landelijke kerk "Nijkleaster betekent veel voor de Protestantse Kerk. Allereerst voor de vele mensen uit Fryslân, en van verder weg. Zij vinden er een plek om hun geloof te voeden. Daarnaast omdat heel wat pioniersplekken zich door Nijkleaster laten inspireren: Nijkleaster vervult een rol als aanjager van meer kerkelijke vernieuwing. En tenslotte omdat Nijkleaster via de media een bijzondere rol vervult bij het zichtbaar maken hoe het christelijk geloof op nieuwe wijze vorm kan krijgen binnen de Protestantse Kerk. Nu ontstaat ook een nieuw perspectief: zou Nijkleaster gemeenten in de Classis Fryslân bij het voortbestaan kunnen inspireren? Kunnen zo nieuwe perspectieven voor de toekomst ontstaan op plekken waar dat eerder nauwelijks denkbaar was? Nijkleaster staat op een cruciaal punt. Om duurzaam de toekomst in te kunnen gaan, is verbreding van het draagvlak en de betrokkenheid bij Nijkleaster nodig. Het Westerhûs is hiervoor onmisbaar. De inzet is en blijft dat Nijkleaster tot in lengte van jaren voor velen een plek van ontmoeting en inspiratie zal zijn. Het is daarom dat we u van harte aanbevelen om Nijkleaster te steunen bij de stap die ze nu willen zetten." Martijn Vellekoop Coördinator Missionair Werk in de Protestantse Kerk

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Bêste minsken ferbûn mei de gemeenten fan Westerwert en Mantgum, Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje oer it tsjerklik libben yn de doarpen

Nadere informatie

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Simmer 2017

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Simmer 2017 Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Simmer 2017 Bêste minsken ferbûn mei de gemeenten fan Westerwert en Mantgum, Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje oer it tsjerklik libben yn de doarpen Jellum-

Nadere informatie

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining Nijkleaster programma najaar 2013 - voorjaar 2014 Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining nijkleaster programma Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn waar

Nadere informatie

Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, )

Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, ) Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, 2012-2019 ) (Voorjaar 2012) Inleiding Tijdens de momenten van overleg tussen de drie partijen die betrokken zijn bij de voorbereiding van Nijkleaster

Nadere informatie

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Maaie-Septimber 2018

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Maaie-Septimber 2018 Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum Maaie-Septimber 2018 Bêste minsken ferbûn mei de gemeenten fan Westerwert en Mantgum, Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje oer it tsjerklik libben yn de doarpen

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Is elk wittenskiplik ûndersyk wol wittenskiplik? 1 A 2 maximumscore 1 Omdat dat ûndersyk net foldocht oan (Piersma syn)

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2018 - VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster - nieuw klooster - is een plek van rust, inspiratie en gemeenschap. Een plek van

Nadere informatie

Eindexamen Fries havo I

Eindexamen Fries havo I Beoordelingsmodel De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 punt. Foar fraach 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 30, 32 en 33 jildt in maksimale skoare fan 2 punten. Alle oare fragen

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE Kerkelijke gemeente in de dorpen Jellum-Bears, Jorwert, Mantgum en Weidum.

INFORMATIE BOEKJE Kerkelijke gemeente in de dorpen Jellum-Bears, Jorwert, Mantgum en Weidum. INFORMATIE BOEKJE 2019 Kerkelijke gemeente in de dorpen Jellum-Bears, Jorwert, Mantgum en Weidum. De grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar in telkens weer opstaan. Nelson Mandela Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang Agenda: December. 15 Nieuwsbrief 6 22 Kerstwandeling 26 t/m Kerstvakantie

Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang Agenda: December. 15 Nieuwsbrief 6 22 Kerstwandeling 26 t/m Kerstvakantie CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang 2016-2017 Agenda: December 15 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Nijkleaster programma

Nijkleaster programma Nijkleaster programma NAJAAR 2019 - VOORJAAR 2020 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster - nieuw klooster - is een plek van rust, inspiratie en gemeenschap. Een plek van

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn. Een

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân 1 B 2 C 3 maximumscore 1 Jagers kinne minder reeën, kninen en hazzen sjitte. Wolven

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2018

Nieuwsbrief Februari 2018 De toetswiken lizze al wer efter ús. De bern ha harren earste rapport fan dit skoallejier mei krigen. Dit is ek mei harren bepraat. Wat giet goed, wat fynst noch dreech en wat is it meast nijsgjirrich?

Nadere informatie

Ut e skoalle 6. Trefwoord

Ut e skoalle 6. Trefwoord Ut e skoalle 6 Schooljaar 2017-2018 Februari 3 Oud papier 4 Gezinsdienst 12 Teamstudiedag, kinderen vrij 14 Staking 15 Rapport mee 19 en 20 10 minutengesprekken 22 Nieuwsbrief 7 26 t/m 2 Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl Januari 2008 nr. 4 www.destapstien.nl Foarwurd Alle nijjierswinsken al lang wer achter de rêch, it skoaljier is twa wiken âld as ik dit skriuw. We sitte wer yn ús ritme, binne blij dat we by de waarme

Nadere informatie

Sint Joris Tsjerke Oosterbierum Startzondag Zondag 24 september 9.30 uur Ds. U. Tjallingii

Sint Joris Tsjerke Oosterbierum Startzondag Zondag 24 september 9.30 uur Ds. U. Tjallingii Kerkdiensten Zondag 17 september 9.30 uur Ds. J. Bakker uit Stiens Startzondag Zondag 24 september 9.30 uur Ds. U. Tjallingii Afscheid kosters Jaap en Lukke van Dijk Er is kindernevendienst Extra collecte:

Nadere informatie

Trijetalich ûnderwiis súksesfol

Trijetalich ûnderwiis súksesfol De Trijetalige Skoalle 1 Trijetalich ûnderwiis súksesfol Acht jier lang hawwe sân skoallen yn Fryslân meidien oan it projekt Trijetalige Skoalle. De resultaten wienen sa goed dat de projektskoallen graach

Nadere informatie

Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen Jaarverslag 2016

Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen Jaarverslag 2016 Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen Jaarverslag 2016 Nijmegen, 28 maart 2017 Jaarverslag 2016 Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen Wie zijn wij? Het Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen heeft ook in 2016 als

Nadere informatie

Orde van de kerkdienst op 21 oktober 2018 in De Oerdracht te Joure Met medewerking door de cantorij o.l.v. Greetje Waringa-Hofma

Orde van de kerkdienst op 21 oktober 2018 in De Oerdracht te Joure Met medewerking door de cantorij o.l.v. Greetje Waringa-Hofma Orde van de kerkdienst op 21 oktober 2018 in De Oerdracht te Joure Met medewerking door de cantorij o.l.v. reetje Waringa-Hofma oorganger ds Cor Waringa Organist Bob Pruiksma Lector Akke Toren Kind van

Nadere informatie

Informatie boekje Protestantse Gemeente Westerwert & de Hervormde Gemeente te Mantgum

Informatie boekje Protestantse Gemeente Westerwert & de Hervormde Gemeente te Mantgum Informatie boekje 2017 Protestantse Gemeente Westerwert & de Hervormde Gemeente te Mantgum Inhoudsopgave Voorwoord...3 Een nieuwe koers...5 Over de kerkelijke gemeente Mantgum...7 Oer de tsjerklike gemeente

Nadere informatie

Merke 2015 Back to the 70 s

Merke 2015 Back to the 70 s Merke 2015 Back to the 70 s Tongersdei - Donderdag Tongersdei 13 Augustus - Donderdag 13 Augustus 19.00 Back to the 70 s DISCO-PARADE Dit jier kinne alle bern fan de basisskoalle mei harren fersierde fiets

Nadere informatie

Herdenken - Jannes en Bea

Herdenken - Jannes en Bea Dodenherdenking 04 mei 2014. Bij het graf van William Robert Fisher op het kerkhof van Wirdum (Fr) In stilte kwamen wij bij elkaar op het kerkhof bij de Sint Martinuskerk in het centrum van Wirdum. Hans

Nadere informatie

it beste lan fan d ierde (het beste land van de aarde)

it beste lan fan d ierde (het beste land van de aarde) it beste lan fan d ierde (het beste land van de aarde) Fries bloed kom in beweging Bruis, kook, en bons door onze aderen! Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde, Het Friese land vol eer en roem

Nadere informatie

Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht

Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht Nieuwsbrief De Lichtbron, 22 29 april 2016 Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht U komt mij, lieve God/ zo nederig nabij, in dagen van gemis/ en moeite vindt u mij. Een man van smarten/ die ter aarde valt

Nadere informatie

Projectplan introductie moderne middelen

Projectplan introductie moderne middelen Projectplan introductie moderne middelen 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Projectdoelstellingen en -resultaten... 4 4. Moderne middelen... 5 5. Financiën... 6 6. Meer informatie...

Nadere informatie

I. Tsjinst fan =e Tarieding

I. Tsjinst fan =e Tarieding Oarder fan de Tsjinst foar snein 13 desimber 2015 Tredde snein fan de Advint Martinigemeente te Boalsert Foargonger: ds. Hinne Wagenaar (Jorwert) Oargelist: Kees Nottrot I. Tsjinst fan =e Tarieding Wolkom,

Nadere informatie

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries Uitnodiging Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries donderdag 14 februari 2013 tongersdei 14 febrewaris 2013 Om het

Nadere informatie

www.mantgumermerke.nl

www.mantgumermerke.nl www.mantgumermerke.nl Op 13, 14 en 15 augustus sil it wer heve! Dan is it wer tiid foar de Mantgumer Merke! Jawis, wy as kommisje rinne al wer waarm foar de Merke. Noch in hiel skoft tinke de measte minsken,

Nadere informatie

Eindexamen havo Fries I

Eindexamen havo Fries I De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 skoarepunt. Tekst 1 It klimaat fan Fryslân yn it jier 2030 1 maximumscore 1 Troch sâlt en swiet wetter by inoar lâns streame te litten. 2 maximumscore 1 It klimaat

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2007 tijdvak 1 Fries Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Jaarverslag Nijkleaster 2018

Jaarverslag Nijkleaster 2018 Jaarverslag Nijkleaster 2018 Inhoudsopgave 0. Voorwoord door voorzitter Henk Kroes 3 1. Missie en Visie 5 2. Ontstaansgeschiedenis 5 3. De organisatie van Nijkleaster 5 4. De vaste activiteiten van Nijkleaster

Nadere informatie

Cursussen Fries 2016-2017

Cursussen Fries 2016-2017 afuk.frl Wolkom by de Afûk! Bent u in Friesland komen wonen en wilt u de taal graag kunnen verstaan? Of wilt u voor uw werk graag Fries kunnen spreken? Bent u Friestalig en wilt u het Fries graag leren

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2023 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Westervoort voor de jaren 2018-2023. In de afgelopen weken, maanden is er nagedacht, geformuleerd, opnieuw geformuleerd

Nadere informatie

Agenda. Hervormde Gemeente. Blija - Hogebeintum. Kerkdiensten. Snein 1 sept FOW Hegebeintum oere fr. H. Koops, Schettens

Agenda. Hervormde Gemeente. Blija - Hogebeintum. Kerkdiensten. Snein 1 sept FOW Hegebeintum oere fr. H. Koops, Schettens Agenda Hervormde Gemeente Blija - Hogebeintum Kerkdiensten Snein 1 sept FOW Hegebeintum 09.30 oere fr. H. Koops, Schettens Zondag 15 sept Nicolaaskerk Blije 09.30 uur Kwartettenkoor songen liturgy Thema:

Nadere informatie

Hylke Speerstra. De Treastfûgel. Bornmeer maart 2013

Hylke Speerstra. De Treastfûgel. Bornmeer maart 2013 maart 2013 maart 2013 Hylke Speerstra De treastfûgel Hylke Speerstra It wrede paradys, it ferfolch Jaap Krol It fûgelgebed Gjalt de Groot It swetshok In Memoriam Hylke Speerstra De Treastfûgel Yn De treastfûgel

Nadere informatie

Tomke makket in snieman

Tomke makket in snieman Tomke makket in snieman 2017 Tema Seizoenen dit boekje is in kadootsje foar alle pjutten en beukers yn Fryslân No foarlêze, letter sels lêze. Tegearre lêze is in simpele en fijne wize om mei dyn berntsje

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Jaarverslag. Nijkleaster

Jaarverslag. Nijkleaster Jaarverslag Nijkleaster 2012 Voorwoord door Henk Kroes (voorzitter) In het begin van 2012 ben ik als voorzitter aangetreden. Op dat moment was alle belangrijke voorwerk gedaan. Voor mij was het in eerste

Nadere informatie

Wolkom by de RIEDSEKSKURZJE 2016 op freed 2 septimber.

Wolkom by de RIEDSEKSKURZJE 2016 op freed 2 septimber. Wolkom by de RIEDSEKSKURZJE 2016 op freed 2 septimber. Tema: Feilichheid Besites: P.I. Ljouwert, brânwacht Gytsjerk Ite: Eetcafé De Winze, Wyns Fan t jier stiet de riedsekskurzje yn it teken fan feilichheid.

Nadere informatie

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit:

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit: Nikola-kommuniteit De Nikola-kommuniteit is een religieuze leefgemeenschap van mannen en vrouwen die een viertal huizen bewonen in Utrecht. De gemeenschap werd opgericht in 1964. Zij ontstond als de kerngroep

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Datum: Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou,

Datum: Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou, Datum: 28-09-18 Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou, Ien fan de talen fan Fryslân is it Stadsfrys, dat mei lytse ûnderlinge ferskillen praat wurdt yn de stêden Ljouwert,

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Ziekmelding leerling? Schoolregels. Pleinregels: voor de kinderen:

Ziekmelding leerling? Schoolregels. Pleinregels: voor de kinderen: Geachte ouder(s), verzorger(s), Ziekmelding leerling? Graag telefonisch doorgeven tussen 08.00 en 08.20 uur. Voor u ligt de schoolkalender van schooljaar 2016-2017. In deze kalender staan belangrijke data

Nadere informatie

Woord van welkom tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken

Woord van welkom tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken ORDE VAN DIENST PAASTIJD Duinzichtkerk 21 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Voorganger: ds. L.J. Ridderhof-Boon ouderling van dienst: Mevr. R.T. Steinvoort de Groot diaken

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp

Gastvrouw: Anna Mihl Leiding kinderkerk: Rian Westmaas, Margreet Matter Gabriëlle Medendorp Zondagsbrief voor zondag 24 maart 2019 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Wichard Bouma

Nadere informatie

Harkje, lêze en útspraak

Harkje, lêze en útspraak Les1 Om te begjinnen Jonge kinderen leren spelenderwijs met gemak twee of drie talen tegelijk. Volwassenen moeten er vaak wat meer moeite voor doen. Dat neemt niet weg dat ook volwassenen in staat zijn

Nadere informatie

Beschrijving ochtend programma (voor iedereen)

Beschrijving ochtend programma (voor iedereen) Beschrijving ochtend programma (voor iedereen) Natuer/Natuur Tijdens het ochtendprogramma "Natuer" gaan de leerlingen zich verdiepen in de Nederlandse (dus ook Fryske) natuur. Zij gaan in 4 groepen aan

Nadere informatie

Gemeenteberaad. 2 juli 2016

Gemeenteberaad. 2 juli 2016 Gemeenteberaad 2 juli 2016 Fijn dat u er allemaal bent! Erwin Landman Josha Veger Remco Nijland Diaken Voorzitter Kerkenraad Ouderling Communicatie Voorzitter beroepingscommissie Wijkcorrespondent-website

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuw stijl te zijn, waar

Nadere informatie

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee)

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee) Oktober 2011: 3-10: luizencontrole: de tweede ronde oud papier: Auke, Marius, Wouter, Jappie 5-10: informatieavond start Kinderboekenweek (5 t/m 15 oktober) Meester Tjitte viert zijn verjaardag 6-10: eerste

Nadere informatie

KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER. Beste leerkracht van de bovenbouw,

KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER. Beste leerkracht van de bovenbouw, KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER 2015 Beste leerkracht van de bovenbouw, De landelijke Dag van de Duurzaamheid vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 oktober 2015. Door heel Nederland vinden,

Nadere informatie

Ameide, februari 2016.

Ameide, februari 2016. Inleiding Volgens de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland heeft elke aangesloten gemeente een beleidsplan. In de kerkorde wordt dit als volgt omschreven: De kerkenraad stelt telkens voor een

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november.

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november. Yntusken is de hjerstfakânsje alwer oer. Efkes in wike ûntspannen. Wa wit der wol efkes op út west as oars yn- en om hûs hinne rommele? De klok is ek alwer in oere tebeksetten wêrtroch wy no wer yn it

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie

Meditaasje oan it begjin fan in nij jier

Meditaasje oan it begjin fan in nij jier Meditaasje oan it begjin fan in nij jier Op zondag 6 januari was er in de Molewjuk voor alle gemeenteleden de gebruikelijke Nieuwjaars begroeting van onze gemeente. Er was vanaf 9.30 uur inloop met koffie,

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief april 2017 Beste ouder(s)/ verzorger(s) van de Pikeloer, Wat in bliid nijs oer juf Irma, sy hat in soan krigen! De sinne skynt hearlik en titelroazen dy t prachtich bloeie sjogge wy oeral om ús hinne, de earste bern

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Fries CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

W I N T E R P R O G R A M Oansletten Kriten

W I N T E R P R O G R A M Oansletten Kriten W I N T E R P R O G R A M 2 0 1 6-2 0 1 7 Oansletten Kriten 1 *************************************************************************** Adressen fan skriuwers fan oansletten kriten: ----------------------------------------------------------

Nadere informatie

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN <

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Ferwurkingen by LinKk 4 febrewaris 2016 tema: bisten en natuer > KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Het thema van dit katern voor niet-friestalige leerlingen is Bisten en Natuer. Je leert van verschillende

Nadere informatie

Jaarkalender 2014-2015

Jaarkalender 2014-2015 Inspiratie en betrokkenheid, een leer weg in de liturgie Met kinderen leren vieren Jaarkalender 2014-2015 Voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, hebben de parochies Sint Maarten en Trinitas in Leidschendam

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 2016 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context Geloven in Fryslân Afbeelding van het schilderij Fryslân (A-638, 100x200 cm te koop op www.vassilev.com) van Peter Vassilev (Sofia, 1943 - Franeker, 2011) Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie

Nadere informatie

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten Beleidsplan 2018-2022 Protestantse Gemeenten Gapinge & Veere Inhoud Inleiding 3 1. Wie zijn wij? 4 2. Visie en Missie 5 3. Aandachtspunten voor de komende 4 jaar 6 3.1 Gemeente zijn 6 3.2 Samenwerking

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang 2016-2017 Agenda: Maart 1 Studiedag

Nadere informatie

Op weg naar PINKSTEREN

Op weg naar PINKSTEREN Op weg naar PINKSTEREN Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed voorbeeld liturgie: voor het avondgebed in de kerk (19.15-19.45 uur) voor het gebed thuis voor het gebed in twee- of drietallen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Welkom in de Sint Jacobskerk. Wij wensen u een gezegende kerkdienst

Welkom in de Sint Jacobskerk. Wij wensen u een gezegende kerkdienst Welkom in de Sint Jacobskerk Wij wensen u een gezegende kerkdienst Sint Jacobskerk Voorganger Ouderling v dienst Organist Lector : Ds. Wühllschleger : Mattie Augustijn : Jos Vogel : Jos de Buck M.m.v.

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2018

INFORMATIE BOEKJE 2018 INFORMATIE BOEKJE 2018 Protestantse Gemeente Westerwert & de Hervormde Gemeente te Mantgum Samar in dak boppe wat hollen doar dy t de stilte iependocht Zomaar een dak boven wat hoofden deur die naar stilte

Nadere informatie

Wat is een kerkdienst?

Wat is een kerkdienst? Inhoudsopgave Welkom...3 Wat is een kerkdienst?... 4 Liturgie...5 Schema liturgie... 6 Begrippen... 8 Ruimte voor uw aantekeningen... 9 Contact...10 Routebeschrijving... 11 2 Welkom Allereerst hartelijk

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Ut e skoalle 1. Afscheid Onderstaande brief schreef juf Rennie voor de zomervakantie na haar afscheid: Beste ouders,

Ut e skoalle 1. Afscheid Onderstaande brief schreef juf Rennie voor de zomervakantie na haar afscheid: Beste ouders, Ut e skoalle 1 September 7 Schoolfotograaf 8 Nieuwsbrief 1 10 Oud papier 20 Informatieavond gr.7/8: 19.00, 5/6: 19.45, 1/2: 20.30 21 Informatieavond gr. 3: 19.00 gr. 4: 19.45 26 Ontruimingsoefening 10.00

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

ORDE VAN DE DIENST OP ZONDAG 22 NOVEMBER 2015, in de Martinikerk van Bolsward. Thema: En God zal alle tranen uit hun ogen wissen

ORDE VAN DE DIENST OP ZONDAG 22 NOVEMBER 2015, in de Martinikerk van Bolsward. Thema: En God zal alle tranen uit hun ogen wissen ORDE VAN DE DIENST OP ZONDAG 22 NOVEMBER 2015, in de Martinikerk van Bolsward Zondag Christus Koning Laatste zondag van het kerkelijk jaar Herdenken van de overledenen Viering van het Heilig Avondmaal

Nadere informatie

1. In geskink fan de Nyl

1. In geskink fan de Nyl 1. In geskink fan de Nyl Yn Egypte kinne se skriuwe, dêrom heart Egypte by de perioade fan de âldheid. It tiidrek fan 3000 foar Kristus oant 500 nei Kristus neame we de tiid fan de Griken en de Romeinen.

Nadere informatie

Jong&Oud diensten. Kerk op Schoot. Schoolkerkdienst. Vakantiebijbelclub

Jong&Oud diensten. Kerk op Schoot. Schoolkerkdienst. Vakantiebijbelclub Jong&Oud diensten Kerkdiensten die anders dan anders zijn, met de creativiteit van jongeren en ouderen er in verwerkt, diverse liederen. Soms een band, of juist een sketch. Altijd de moeite van het bezoeken

Nadere informatie

Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Foar kundskip oannimme

Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Voor kennisgeving aannemen. Foar kundskip oannimme Ingekomen stukken week 13 2010 Advies Griffie Gemeente Ooststellingwerf over burgerinitiatief REC afschrift brief aan ministerie BZK over financieel toezicht (Kan betrokken worden bij behandeling jaarrekening

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente te Burdaard

Beleidsplan Protestantse Gemeente te Burdaard Beleidsplan 2015-2020 Protestantse Gemeente te Burdaard Inhoud Voorwoord...3 2. Inleiding...4 3. Missie en visie, gemeente-zijn in Burdaard...5 4. Beleidsonderwerpen...6 4.1 Organisatie...6 4.2 Ontmoeting

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen voorganger orgel : ds. Neely Kok : Guus Korpershoek De kaarsen worden aangestoken Wij bereiden

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 10 september 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Menno

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 9 december 2018-2 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Kees-Jan Antuma Diaken:

Nadere informatie

Nieuws Kindcentrum Wytgaard

Nieuws Kindcentrum Wytgaard Wytgaard, 18 januari 2018 Nieuws Kindcentrum Wytgaard De agenda staat vol leuke dingen! De schoolschrijvers komen binnenkort, het bouwvakkersfeest wordt een echte happening en dan ook nog 2 februari, de

Nadere informatie

De IZB Focustrajecten: visie en inhoud. Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus

De IZB Focustrajecten: visie en inhoud. Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus De IZB Focustrajecten: visie en inhoud Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus Wat gaan we doen? Inleidende opmerkingen Waarom de IZB Focustrajecten? Kernwaarden Visie en uitgangspunten Wat willen

Nadere informatie

De Hoeksteen. Activiteiten seizoen Rivierweg 15 - Capelle aan den IJssel

De Hoeksteen. Activiteiten seizoen Rivierweg 15 - Capelle aan den IJssel Protestantse wijkgemeente De Hoeksteen Activiteiten seizoen 2017-2018 Rivierweg 15 - Capelle aan den IJssel 2 Voorwoord Deel je leven was vorig jaar het jaarthema van de Protestantse Kerk Nederland. Dit

Nadere informatie

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra VorigeVolgende 1/7 De Noordoostpolder is vandaag officieel 75 jaar droog.

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op 21 juni 2015 in de Stefanuskerk te Noorddijk voorganger: ds. Jan Wilts, organist: dhr. Gerard van Reenen ouderling van dienst: dhr. Dennis van

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 2 december 2018-1 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Erna Dros Diaken: Jan

Nadere informatie

Zondag 20 december 2015, 4 e Advent Rorate Coeli Dauwt hemelen

Zondag 20 december 2015, 4 e Advent Rorate Coeli Dauwt hemelen Zondag 20 december 2015, 4 e Advent Rorate Coeli Dauwt hemelen in de Grote of Jacobijner Kerk te Leeuwarden waarin tevens de doop zal worden bediend aan Janne Baukje, dochter van Joël Heiner en Annerens

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2016 - VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn. Een

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar

wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar wonen in catharinahof Zelfstandig wonen met aandacht voor elkaar Enthousiast Tijdens het dagelijkse koffie-uurtje is het gezellig druk in de ontmoetingsruimte. Elke dag schuiven bewoners bij elkaar aan

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle:

Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle: Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle: Ut: Ministerie OCW (2006), Kerndoelenboekje. Download: http://www.slo.nl/primair/kerndoelen/kerndoelenboekje.pdf a. Foarmje twatallen. Ien fan beiden toetst by de

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Orde van de Dienst Op zondag 7 juli 2019 Voorganger : ds. Dick van Arkel Ouderling : Marijke Vancrayelynghe Diaken : Gerrit Branderhorst Organist : Katalin Somogyi Lectrix :

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2018 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2018 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Friese taal schrijfvaardigheid

Friese taal schrijfvaardigheid Staatsexamen VMBO TL 2016 Nederl Friese taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei 13.30 15.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje 1 / 5 Schriftelijk college-examen schrijfvaardigheid Friese

Nadere informatie