Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING"

Transcriptie

1 Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2017 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

2 NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn. Een plek voor rust, inspiratie en gemeenschap. Voor stilte, bezinning en verbinding (stilte, besinning en ferbining). Vanuit de Radboudkerk in Jorwert bieden we activiteiten aan, toegankelijk voor iedereen - uit welke traditie dan ook. Gasten kunnen een dag of een dagdeel met ons vieren, lopen, stilte ervaren en verbinding voelen met anderen. In de toekomst hopen we gasten voor langere tijd te mogen begroeten in het kloostergebouw - de plannen daarvoor zijn in de maak. In dit boekje presenteren we het programma voor de komende periode. U bent van harte welkom. Meer informatie vindt u op onze website: Hartelijk welkom, tige wolkom.

3 ELKE WOENSDAG KLEASTER-OCHTEND Nijkleaster biedt bezoekers op woensdagochtend een moment van rust en stilte met een sober programma. U wordt ontvangen door een team van voorganger en kleaster-kracht. We beginnen om uur met een korte ochtend-viering in de kerk van Jorwert. Na de viering drinken we koffie of thee met kleaster-koeke. Dan volgt de kleaster-kuier rondom Jorwert in het ritme van stilte, bezinning en verbinding. Na de wandeling delen we onze zelf meegebrachte lunch en kunnen we onze ervaringen delen. We sluiten af rond uur. Opgave (via de website) hoeft niet, mag wel. U bent ook welkom om de ochtendviering mee te maken en vervolgens verder te gaan richting werk of andere activiteiten. Ook wanneer u de kleaster-kuier niet kunt meemaken, bent u welkom. U kunt dan vertoeven in en rond de kerk om de lunch dan weer gezamenlijk mee te maken. Groepen groter dan 4 personen dienen zich van te voren op te geven via de website of bij de kleaster-coördinator (zie bij contact op de achterzijde). Een groep mag bestaan uit maximaal personen. Grotere groepen kunnen zich in overleg verdelen over meerdere woensdagen of een eigen programma aanvragen (zie bij Programma op Maat). Het gaat tijdens onze kuier niet om het ontdekken van nieuwe landschappen maar het leren kijken met nieuwe ogen. Kosten kleaster-ochtend: 5,- p.p. Meer informatie:

4 PROGRAMMA OP MAAT Nijkleaster staat open voor groepen mensen die zich samen een dag(deel) willen overgeven aan stilte, bezinning en verbinding. We ontvangen heel regelmatig groepen en teams van kerken, bedrijven, scholen en verenigingen. Maar ook wandel-, gespreks- of studiegroepen. Het is mogelijk om een Programma op maat samen te stellen, uiteraard in het ritme van Nijkleaster. Dat betekent dat er (bijna) altijd een viering, kleaster-kuier en inhoudelijk thema wordt aangeboden. Wij bieden een aantal programma s aan, maar u kunt ook uw eigen thema inbrengen. Regelmatig hebben de groepen een eigen agenda, bijvoorbeeld rondom teambuilding of beleidsplan. Voor de programma s op maat bieden wij de volgende thema s: - Presentatie en introductie over Nijkleaster - Lectio Divina (Bijbellezen zoals in het klooster. Bijbellezen met je hart) - Het Onze Vader (met symbolen wordt het gebed uitgebeeld en worden weuitgenodigd om in het Onze Vader rond te lopen ) - Ontmoeten (elkaar ontmoeten aan de hand van zogenoemde inzichtkaarten ) - Op adem komen (van kloktijd naar tijd met aandacht ) Meer informatie op Wanneer u vragen hebt, neem dan vooral contact op over de mogelijkheden met onze kleaster-coördinator Annet Draaisma (a.draaisma@nijkleaster.nl) Kosten in overleg.

5 Een pelgrimage is een tocht met als bedoeling om inzicht te krijgen in je eigen denken en handelen. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft met afstand te beschouwen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht maar het onderwegzijn is het belangrijkste. We gaan ons verplaatsen in de natuur, te voet! Over betonpaden en landweggetjes, door dorpjes en langs kerken. NIJKLEASTER PINKSTER PAAD (NPP) PINKSTERMAANDAG 5 JUNI 2017 Tijdens de pinksterdagen van 2013 werd het eerste Nijkleaster Pinkster Paad (NPP) georganiseerd. Het was een hartverwarmende pelgrimstocht door het Friese land. Sinds 2014 wordt een ééndaags Pinksterpaad georganiseerd. We bieden een eenvoudige (5-7 kilometer) en een iets meer uitdagende tocht (15-20 kilometer) aan op Pinkstermaandag. Dit is in Fryslân de dag dat massaal de Elfstedentocht wordt gefietst en per auto of motor wordt gereden. Nijkleaster biedt te midden van dat geweld een pelgrimstocht aan. De mensen lopen, net als bij de kleaster-kuier, een tocht in stilte, bezinning en verbinding. Er kunnen maximaal 100 deelnemers participeren. Het Nijkleaster Pinkster Paad wordt gehouden op tweede Pinksterdag, maandag 5 juni We sluiten de dag af met een gezamenlijke viering rond uur. Meer informatie over deze tocht is te vinden op Daar kunt u zich ook opgeven.

6 NIJKLEASTER-WEEKEND Tijdens het weekend van de derde zondag van de maand wordt het Nijkleaster-weekend georganiseerd. Op zaterdag is er een kleaster-dag met een speciaal programma van uur. Opgave is daarvoor nodig. Op zaterdag hanteren we een maximum van 25 deelnemers, tenzij anders wordt aangegeven. Op zondagochtend volgt een viering in de kerk van Jorwert (9.30 uur). Daar is iedereen zonder opgave van harte welkom. Het thema van de viering op de zondagmorgen sluit zoveel mogelijk aan bij het thema van de kleaster-zaterdag. Na de dienst is er een aanvullend programma. Wanneer u zowel op zaterdag als op zondag deelneemt, moet u zelf zorgen voor overnachting en maaltijden. Adressen voor overnachtingen in de buurt van Jorwert zijn te vinden op: nijkleaster.frl/programma/overnachten-in-de-buurt-van-jorwert De zondagvieringen van Nijkleaster zijn altijd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Westerwert (Jellum, Bears, Jorwert en Weidum).

7 PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2016 SJONGE/ZINGEN BIJ NIJKLEASTER (max. 50 deelnemers) De prachtige Irish Blessing May the road rise to meet you is door Hindrik van der Meer vertaald als Dat it paad op dy takomt. Ook veel Taizéliederen zijn in het Frysk vertaald. We zingen bij Nijkleaster vaak meertalig om zo onze wereldwijde verbindingen en het oecumenisch karakter zichtbaar en hoorbaar te laten zijn. Op deze zaterdag zingen we onder leiding van Hindrik van der Meer eigentijdse liederen en nieuwe vertalingen. Op zoek naar teksten en melodieën die bij onze spiritualiteit passen. We zetten stappen op weg naar een eigen repertoire, zoals dat ooit ook in Taizé en Iona ontstond. We hopen de vruchten van deze dag gaandeweg in onze vieringen te ervaren. Hindrik van der Meer (Fûns, Jorwert) is musicus en pianist-organist bij Nijkleaster en de gemeente Westerwert

8 PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 15 OKTOBER 2016 PSALMEN OM MEE TE LEVEN Voor de een zijn de psalmen een bron van inspiratie om tot lofprijzing en gebed te komen, voor de ander stoot de weerbarstige taal en de inhoud van deze poëzie juist af. Hoe dan ook vormden deze psalmen en vormen ze nog steeds een stevige basis voor de gebeden in kerk en klooster. Wat in ieder geval opvalt is hun menselijkheid: woede, twijfel, angst en vreugde worden erin verwoord. En al deze zeer menselijke ervaringen zoeken dan een uitweg naar de Eeuwige. De vraag is nu of de psalmen ons ook in deze tijd kunnen helpen in onze zoektocht naar God en in onze overgave aan Hem/Haar. Op deze dag lezen we een enkele psalm en staan we stil bij wat de tekst bij ons oproept. Ook moderne, eigentijdse vertalingen krijgen ruimte om beproefd te worden. Jurjen Hilverda, gastvoorganger bij Nijkleaster en predikant van de Protestantse Gemeente te Hilaard en Winschoten. ZATERDAG 19 NOVEMBER 2016 BENEDICTIJNSE SPIRITUALITEIT Benedictus van Nurcia ( ) wordt beschouwd als de grondlegger van het Westerse monastieke leven. We staan stil bij de drie hoofdkenmerken van Benedictijnse spiritualiteit: stabilitas (trouw), conversio morum (dagelijkse bekering) en obedientia (gehoorzaamheid). Reinier Nummerdor, gastvoorganger bij Nijkleaster en predikant van de Protestantse Gemeente Grou-Jirnsum.

9 PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 10 DECEMBER 2016 JE EIGEN HUIS VAN STILTE In de Jorwerter Redbadtsjerke hangt een gedicht van Eppie Dam getiteld Huis om stil te zijn. De tekst van dit tweetalige gedicht verwijst naar de mogelijkheid om in de kerk - in dit huis van stilte - je te bezinnen en op adem te komen. Velen ervaren de stilte in deze kerk, maar hoe snel worden we weer overspoeld door het lawaai en de drukte van alledag? Op deze dag - aan het begin van de winter en in de drukte van december - wordt aandacht geschonken aan de behoefte dit huis van stilte ook in jezelf te voelen. Centraal staat de vraag: Hoe kan je het verlangen naar stilte in je dagelijks leven integreren? Corrie Holtman is coach te Jorwert. ZATERDAG 14 JANUARI 2017 ICONEN BEWAREN EEN GEHEIM Het schilderen van iconen is een vorm van bidden. Het schilderen gebeurt door monniken volgens vastgestelde gebedsregels. Ook wij, kijkers, worden uitgenodigd om biddend die iconen te beschouwen. In zijn in 2012 verschenen boek Geloven op ooghoogte. Iconen - geschiedenis, schoonheid, betekenis wijst de theoloog Alfred C. Bronswijk (1942) op het ongewone perspectief. Iconen kunnen het effect hebben dat ze ons kijken veranderen in een aangekeken worden. Naar mijn mening werken de woorden van Jezus ook zo. Jezus kijkt ons aan vanuit de tekst. Op deze dag mediteren we met icoon en tekst: vanuit de dimensie van het eeuwige worden we gezien en aangesproken. Sytze Ypma, gastvoorganger bij Nijkleaster en predikant van de Protestantse Gemeente te Scharnegoutum.

10 PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 18 FEBRUARI 2017 VASTEN IN DE VEERTIG-DAGEN-TIJD VOOR PASEN. Aan het begin van de 40-dagen-tijd voor Pasen staan we stil bij wat vasten is. We gaan terug naar de geschiedenis van het vasten, de verschillende tradities en trekken het door naar het hier en nu. Vasten draait niet meer alleen om eten (geen snoep en koekjes), maar om het loslaten van vaste gewoontes. Door los te laten ontstaat er ruimte voor iets anders, voor anderen. Na deze dag over vasten bieden we op donderdagavonden tot Pasen het programma vieren en vasten aan. Meer over dit programma vindt u verderop in dit boekje. Sietske Visser is pionier bij Nijkleaster te Jorwert. ZATERDAG 18 MAART 2017 OVER KLOOSTER EN GEMEENSCHAPSVORMING (max. 50 deelnemers) In de Middeleeuwen waren er in Fryslân veel kloosters. Die zijn er nu niet meer, maar in andere delen van Nederland nog wel. De traditionele kloosters maken moeilijke tijden door, hoewel er ook weer nieuwe belangstelling bestaat voor het kloosterleven. Dit uit zich door de vorming van allerhande nieuwe kloosterachtige gemeenschappen. Ook bij Nijkleaster staan we in een proces van gemeenschapsvorming en denken we na over hoe Nijkleaster als klooster gestalte krijgt en zal krijgen. Rosaliene Israel zal ons inleiden in de wereld van nieuwe monastieke gemeenschapsvorming én zal ons ook uitdagen als het gaat om de weg van Nijkleaster. Rosaliene Israël is predikant van de Protestantse Kerk Amsterdam met bijzondere opdracht voor Gemeenschap Oudezijds 100, waar zij sinds 2001 woont. Zij is lid van de oecumenische communiteit Spe Gaudentes, die de kerngroep van Oudezijds 100 vormt. Daarnaast werkt zij aan de Protestantse Theologische Universiteit aan een onderzoek naar christelijke leefgemeenschappen.

11 PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 15 APRIL 2017 STILLE ZATERDAG Stille Zaterdag is de dag na Goede Vrijdag en de dag voor Pasen. Het is tevens de laatste dag van de vastentijd, die 40 dagen eerder begon op Aswoensdag (1 maart). Stille Zaterdag herinnert aan de periode dat Christus dood in het graf lag. In afwachting van de volgende paasmorgen heerst dan in het kerkelijk leven stilte. In die periode van wachten en verwachten staan we stil bij het lijden van Christus, het lijden in de wereld en de betekenis van het lijden in ons eigen leven. We bezinnen ons op enkele teksten, zijn stil in gebed of meditatie en geven daarna onze gebeden, gedachten en gevoelens vorm op een creatieve of symbolische manier. Saskia Leene uit Sneek is predikant, geestelijk begeleider en kleaster-pastor voor Nijkleaster. Het tegenovergestelde van praten is niet zwijgen, maar luisteren.

12 HINNE WAGENAAR PROGRAMMA VAN DE KLEASTER-ZATERDAGEN ZATERDAG 13 MEI 2017 KOM, LIT ÚS DELKOMME / KOM, LAAT ONS AFDALEN In december 2015 publiceerde Hinne Wagenaar zijn boek over contextuele theologie getiteld Op ús eigen wize (in het Nederlands op onze eigen manier ). Het boek bevat zeven verhalen uit het boek Handelingen van de Apostelen en één verhaal over de torenbouw in Babel uit het bijbelboek Genesis. Daarin lijken mensen op te willen klimmen naar de hemel, terwijl God afdaalt (Kom, laat ons afdalen). Hinne Wagenaar neemt ons op deze zaterdag in de aanloop naar Pinksteren mee in het verhaal van Babel. In de ochtend lezen we het verhaal samen aan de hand van het begrippenpaar trots en angst. In de middag denken we na over de betekenis van het verhaal voor ons eigen leven en voor de wereld van vandaag de dag. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om mee te kunnen doen. OP ÚS EIGEN WIZE Sân ferhalen út it boek Hannelingen oer taal en kultuer Hinne Wagenaar, pionierpredikant voor Nijkleaster te Jorwert en gemeentepredikant voor Westerwert. PRAKTISCHE INFORMATIE Programma van een kleaster-dag: 9.15 uur inloop 9.30 uur ochtend viering uur koffie/thee en kennismaking uur programma, deel uur lunch het Wapen van Baarderadeel uur kleaster-kuier uur programma, deel uur afsluitende viering uur afscheid en vertrek BORNMEER Kosten: 30,- per dag (incl. koffie/thee en vegetarische lunch)

13 VIEREN EN VASTEN In de vastentijd - de 40-dagen-tijd voor Pasen - willen we met elkaar vieren en vasten. Dat doen we iedere donderdagavond van uur. Na een korte viering in de kerk gebruiken we samen een eenvoudige maaltijd. In de vastenperiode is het goed om stil te staan bij drie belangrijke elementen: het vasten (of dit nu met voedsel is of met iets anders), het bidden/mediteren (thuis of in de kerk) en de zorg en aandacht voor de ander (we zoeken met elkaar een goed doel om financieel te ondersteunen). Je bent van harte welkom om (een keer, vaker of elke keer) mee te eten en te vieren. Data: donderdagavond 9, 16, 23 en 30 maart en 6 & 13 april. Slechts het water dat wij te drinken geven, zal onze dorst lessen, slechts het brood dat we delen, zal onze honger stillen. DE PAAS-CYCLUS In de Stille Week vieren we de paascyclus op een aantal manieren. Op Witte Donderdag is de laatste bijeenkomst van vasten en vieren ( ). Op Goede Vrijdag is er een ingetogen viering rondom het kruis (19.30). De Stille Zaterdag biedt een eigen kleaster-zaterdag met een programma rondom stilte en afwachten. Op paaszondag begint de Paaswake in de vroege, nog donkere ochtend om uur. Om uur is er een paasmaaltijd gevolgd door een kleaster-kuier. Om uur vieren we uitbundig het Paasfeest. Meer informatie daarover volgt op

14 TENTOONSTELLING JENTSJE POPMA De kunstenaar Popma is op een speciale wijze verbonden met Nijkleaster. In 2015 heeft hij zijn atelier in Leeuwarden met alle schilderijen en kunstwerken geschonken aan Stichting Nijkleaster. In het najaar van 2016 organiseert Nijkleaster een bijzondere tentoonstelling met het werk van Jentsje Popma. Aanleiding is het feit dat Popma dit jaar de leeftijd van 95 jaar bereikt. Een eerbetoon aan een creatief en zeer veelzijdig kunstenaar, aan wie we veel kunstzinnige sporen te danken hebben, zegt Nijkleaster-bestuurslid Jan Henk Hamoen. De tentoonstelling wordt gehouden van vrijdag 28 oktober tot zondag 30 oktober 2016 in de kerk van Jorwert. Veel van zijn werk is dan ook te koop. Maar we doen het vooral als eerbetoon aan Popma. ZONDAG 30 OKTOBER JAARDAG NIJKLEASTER Programma uur Inloop uur Opening uur Workshops uur Slotviering

15 AGENDA NAJAAR VOORJAAR 2017 ACTIVITEIT DATUM TIJDSTIP WAT? Kleaster-ochtend Iedere woensdag uur Viering, koffie, wandeling, lunch. Kleaster-zondag 18 september, 16 oktober, 20 november, 18 december, 15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei, 18 juni uur Viering, koffie, verdieping. Kleaster-zaterdag 17 september uur Sjonge/zingen bij Nijkleaster. Kleaster-zaterdag 15 oktober uur Psalmen om mee te leven. Expositie werk Jentsje Popma 28, 29, 30 oktober Overdag Mogelijkheid om zijn werk te bekijken en te kopen. Jaardag 30 oktober uur Verjaardag NK met workshops. Kleaster-zaterdag 19 november uur Benedictijnse Spiritualiteit. Kleaster-zaterdag 10 december uur Je eigen huis van stilte. Kleaster-zaterdag 14 januari uur Iconen bewaren een geheim. Kleaster-zaterdag 18 februari uur Vasten in de veertig-dagen-tijd voor Pasen. Kleaster-zaterdag 18 maart uur Over klooster en gemeenschapsvorming. Vasten en vieren 9, 16, 23 & 30 maart, 6 & 13 april uur Viering en maaltijd. Paascyclus april Divers Witte Donderdag tot Pasen. Kleaster-zaterdag 15 april uur Stille Zaterdag. Kleaster-zaterdag 13 mei uur Kom, lit ús delkomme / Kom, laat ons afdalen. Pinksterpaad 5 juni Divers Pelgrimage van 7 of 17 km. De volledige agenda van Nijkleaster is ook te vinden op

16 POSTADRES Ewerwert 5, 9023 AV Jorwert ADRES KERK Sluytermanwei 4, Jorwert Ons werk steunen? Donateur: 25 p.j. / Vriend: 100 p.j. IBAN NL02 ABNA t.a.v. Stifting Nijkleaster CONTACT EN INFO Kleaster-coördinator, Annet Draaisma a.draaisma@nijkleaster.nl / tel.: BEREIKBAARHEID: De bus (lijn 93) komt door Jorwert. Het treinstation in Mantgum ligt op 2 kilometer van Jorwert. Als u met de auto komt kunt u het beste parkeren in de berm, aan de rand van het dorp. Zo proberen wij de bewoners van Jorwert niet te veel te belasten met overal geparkeerde auto s. Van de rand van het dorp naar de kerk is het 300 m. Nijkleaster is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining

Nijkleaster programma. najaar voorjaar Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining Nijkleaster programma najaar 2013 - voorjaar 2014 Stilte, bezinning, verbinding Stilte, besinning, ferbining nijkleaster programma Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn waar

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2018 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2018 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2017 - VOORJAAR 2018 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster - nieuw klooster - is een plek van rust, inspiratie en gemeenschap.

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuwe stijl te zijn. Een

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2018 - VOORJAAR 2019 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster - nieuw klooster - is een plek van rust, inspiratie en gemeenschap. Een plek van

Nadere informatie

Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING

Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster programma NAJAAR 2014 - VOORJAAR 2015 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING NIJKLEASTER PROGRAMMA Nijkleaster heeft als ambitie om een klooster nieuw stijl te zijn, waar

Nadere informatie

Nijkleaster programma

Nijkleaster programma Nijkleaster programma NAJAAR 2019 - VOORJAAR 2020 STILTE, BEZINNING, VERBINDING STILTE, BESINNING, FERBINING Nijkleaster - nieuw klooster - is een plek van rust, inspiratie en gemeenschap. Een plek van

Nadere informatie

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Bêste minsken ferbûn mei de gemeenten fan Westerwert en Mantgum, Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje oer it tsjerklik libben yn de doarpen

Nadere informatie

JAARREKENING Stifting Nijkleaster 19 juni 2018 Ewerwert AV Jorwert

JAARREKENING Stifting Nijkleaster 19 juni 2018 Ewerwert AV Jorwert JAARREKENING 2017 Stifting Nijkleaster 19 juni 2018 Ewerwert 5 9023 AV Jorwert info@nijkleaster.nl www.nijkleaster.nl INHOUDSOPGAVE Jaarrekening Algemeen 3 Balans per 31 december 2017 4 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

Stille Omgang: Vingeroefeningen in het lezen van psalmen

Stille Omgang: Vingeroefeningen in het lezen van psalmen Abdijweekenden 2018 De monniken bieden ook in 2018 weer enkele weekends rond verschillende spirituele thema s. Binnen het kader van het kloosterleven en op het ritme van het getijdengebed van de monniken

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

JAARVERSLAG EN -REKENING 2016 NIJKLEASTER JORWERT JUNI 2016

JAARVERSLAG EN -REKENING 2016 NIJKLEASTER JORWERT JUNI 2016 JAARVERSLAG EN -REKENING 2016 NIJKLEASTER JORWERT JUNI 2016 2 INHOUDSOPGAVE 0. Voorwoord voorzitter Henk Kroes...5 1. Missie en Visie...7 2. Ontstaangeschiedenis...8 3. De organisatie van Nijkleaster...9

Nadere informatie

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context

Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie in de Friese context Geloven in Fryslân Afbeelding van het schilderij Fryslân (A-638, 100x200 cm te koop op www.vassilev.com) van Peter Vassilev (Sofia, 1943 - Franeker, 2011) Cursus 'Geloven in Fryslân' Over geloven en theologie

Nadere informatie

Jaarverslag Nijkleaster 2018

Jaarverslag Nijkleaster 2018 Jaarverslag Nijkleaster 2018 Inhoudsopgave 0. Voorwoord door voorzitter Henk Kroes 3 1. Missie en Visie 5 2. Ontstaansgeschiedenis 5 3. De organisatie van Nijkleaster 5 4. De vaste activiteiten van Nijkleaster

Nadere informatie

Woord van welkom tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken

Woord van welkom tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken ORDE VAN DIENST PAASTIJD Duinzichtkerk 21 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Voorganger: ds. L.J. Ridderhof-Boon ouderling van dienst: Mevr. R.T. Steinvoort de Groot diaken

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Ds. W. Nijkamp Jan Zwart Janny de visser Henk van Zanten Orgelspel Woord van welkom Gemeente gaat staan na het aansteken van de

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018 Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie Stille Zaterdag 31 maart 2018 Van Donker naar Licht voorganger ambtsdrager lector organist ontvangst koster geluid : Ds. Winanda de Vroe : Aede Oostra : Gerda

Nadere informatie

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente Johanneskapel Ontmoeting en inspiratie Een nieuwe lente Programma januari-april 2014 Welkom Voor u ligt het nieuwe programma van De Johanneskapel. Het is nog winter, maar we kijken alweer uit naar de lente.

Nadere informatie

Zondagsbrief 7 januari 2018

Zondagsbrief 7 januari 2018 Zondagsbrief 7 januari 2018 Voorganger : ds. John Boogaard Ouderling : Jeroen Nagtegaal Kind vd zondag : Cas Collecten 1 e : Diaconie 2 e : Kerk Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De opbrengst

Nadere informatie

A a n b o d n a j a a r 2 0 0 7 K A B B A L A

A a n b o d n a j a a r 2 0 0 7 K A B B A L A Kabbala folder 2007-2 10-07-2007 21:41 Pagina 1 A a n b o d n a j a a r 2 0 0 7 K A B B A L A Zoals elke spirituele weg heeft ook de Kabbala, deel van de westerse mystiek, bewustwording tot doel. De kabbalistische

Nadere informatie

Suggesties voor vastenlectuur

Suggesties voor vastenlectuur 1 Suggesties voor vastenlectuur Wat lees je in de veertigdagentijd? Over het houden van de veertigdaagse vasten : In de vastentijd legt men zich meer of extra toe op een leven met God. Dat kan natuurlijk

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, )

Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, ) Stappenplan voor Nijkleaster (Bijlage 2 bij Plan Nijkleaster, 2012-2019 ) (Voorjaar 2012) Inleiding Tijdens de momenten van overleg tussen de drie partijen die betrokken zijn bij de voorbereiding van Nijkleaster

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Zondag 5 maart eerste zondag in de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper

Zondag 5 maart eerste zondag in de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Zondag 5 maart 2017 eerste zondag in de veertigdagentijd Voorganger: ds. Willemijn van Dijk-Heij Organist: Patrick Hopper Voor het eerst hier in de kerk? Welkom in deze dienst! Wij hopen dat u zich in

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

E R E D I E N S T. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. 10 maart 2019 zondag INVOCABIT.. roept Hij Mij aan..

E R E D I E N S T. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. 10 maart 2019 zondag INVOCABIT.. roept Hij Mij aan.. E R E D I E N S T 10 maart 2019 zondag INVOCABIT.. roept Hij Mij aan.. (Psalm 91: 14,15) Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Harry Doornbos ouderling Marjon Hogeweg organist

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Zinnig en Zalig. Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018

Zinnig en Zalig. Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018 Zinnig en Zalig Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018 De Protestantse Gemeente is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen die op zoek

Nadere informatie

JAARVERSLAG EN -REKENING 2017 NIJKLEASTER JORWERT JULI 2018

JAARVERSLAG EN -REKENING 2017 NIJKLEASTER JORWERT JULI 2018 JAARVERSLAG EN -REKENING 2017 NIJKLEASTER JORWERT JULI 2018 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord voorzitter Henk Kroes...5 1. Missie en Visie...6 2. Ontstaangeschiedenis...7 3. De organisatie van Nijkleaster...8

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN Adam en Eva in het Paradijs Pieter Serwouters (1586-1657) In deze dienst zal de heilige doop bediend worden aan Josephine, dochter van Hedzer en Laura Uulders en zus van

Nadere informatie

Kracht en liefde worden ons gegeven

Kracht en liefde worden ons gegeven Liturgie voor het ochtendgebed op zondag 31 december 2017 Kracht en liefde worden ons gegeven Lezers: Organiste : Ontvangst Annemarie Voorbraak Wijnand Kramer Jan Prij Hanneke Muntjewerf Ineke van der

Nadere informatie

DUINZICHTKERK Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout

DUINZICHTKERK Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout DUINZICHTKERK Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds C. van Duinen; ouderling van dienst: G. Wubs; diaken van dienst: P. Kuipers, organist Gert Boersma Eerste zondag van de Advent 30 november

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 20 januari 2019

Orde van dienst. Zondag 20 januari 2019 Orde van dienst Zondag 20 januari 2019 Mensen helpen mensen Presentatie van Louka Protestantse Gemeente Laren ( Gld.) Voorganger: ds. Jaap Jonk Lector: Janni Ebbekink Orgelspel: Stefan Potman 1 2 Orgelspel

Nadere informatie

Deel je leven! Jaarthema Johannesgemeente Eindhoven Seizoen

Deel je leven! Jaarthema Johannesgemeente Eindhoven Seizoen Deel je leven! Jaarthema Johannesgemeente Eindhoven Seizoen 2016-2017 -2- Inleiding 'Jezus nam de vijf broden en de twee vissen, keek omhoog naar de hemel en sprak er het zegengebed over uit. Daarna brak

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag De Goede Herder 30 april 2017

De Leidraad. Zondag De Goede Herder 30 april 2017 Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag De Goede Herder 30 april 2017 Voorganger: ds. J. Bonnes Organist: Johan Groen Welkom en mededelingen Aansteken van

Nadere informatie

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie voor de Stille Week Steeds meer kerken stellen tijdens de laatste week voor Pasen hun kerkgebouw open voor een korte dagelijkse

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op 21 juni 2015 in de Stefanuskerk te Noorddijk voorganger: ds. Jan Wilts, organist: dhr. Gerard van Reenen ouderling van dienst: dhr. Dennis van

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED 7 e Zondag van Pasen 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied:, hoe Hij zijn belofte houdt, die de mens

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

TRAININGEN & WORKSHOPS

TRAININGEN & WORKSHOPS Een creatieve start van het nieuwe seizoen Deze herfst staat in het teken van creativiteit bij het ZRCN. Zo kun je toneelspelen bij Trias en zijn wij benieuwd naar jouw ervaringsverhalen. Wil je liever

Nadere informatie

Contextueel Bijbellezen met advent Handleiding voor bijbelstudieleiders

Contextueel Bijbellezen met advent Handleiding voor bijbelstudieleiders Contextueel Bijbellezen met advent Handleiding voor bijbelstudieleiders Een uitnodiging tot een pelgrimage naar kerst. In deze handleiding vindt u uitnodigingen tot ontmoetingen rond de Bijbel die ons

Nadere informatie

Jaarverslag Nijkleaster 2015

Jaarverslag Nijkleaster 2015 Jaarverslag Nijkleaster 2015 Inhoudsopgave 0. Voorwoord door voorzitter Henk Kroes 3 1. Missie en Visie 4 2. Ontstaansgeschiedenis 4 3. De organisatie van Nijkleaster 4 4. De vaste activiteiten van Nijkleaster

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk 2 Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 11 november 2018 kleur: groen Dienst: Oude kerk om 10.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel

Nadere informatie

Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: "ik zie jou"

Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: ik zie jou Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: "ik zie jou" 18 november 2018 Aanvang: 10:00 Witte Kerk, Lochem Voorbereid door: Gieneke van Nus, Ans Slütter, Annet Schoenmaker, Jantine Haverkamp

Nadere informatie

Stille Zaterdag 20 april avondgebed om uur

Stille Zaterdag 20 april avondgebed om uur Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Stille Zaterdag 20 april 2019 avondgebed om 19.30 uur Sadao Watanabe: de Kruisafname voorganger: lector: begeleiding: Pieter Goedendorp Marjon van den Ham Frank

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag 22 april 2018

De Leidraad. Zondag 22 april 2018 Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag 22 april 2018 Voorganger: Ies de Jong Organist: Johan Groen Welkom en mededelingen Aansteken van de kaarsenboom

Nadere informatie

Emilie Lauren Caroline Huijsman

Emilie Lauren Caroline Huijsman Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie voor de dienst op 26 november 2017 waarin de doop plaatsvindt van Emilie Lauren Caroline Huijsman Dochter van Renger en Elize Huijsman Zusje van Jonas voorganger

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

Grote of Sint Vituskerk Naarden Zondag 30 september de tweede zondag van de herfst -

Grote of Sint Vituskerk Naarden Zondag 30 september de tweede zondag van de herfst - Grote of Sint Vituskerk Naarden Zondag 30 september 2018 - de tweede zondag van de herfst - Dienst waarin Iet Bouwsma zal worden bevestigd tot pastoraal-ouderling en we afscheid nemen van ouderling Kees

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers en Pastores 4-daagse studieretraite Dominicanenklooster Huissen 23 t/m 26 november 2014 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag

Nadere informatie

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit:

Uit de Regel voor de Nikola - kommuniteit: Nikola-kommuniteit De Nikola-kommuniteit is een religieuze leefgemeenschap van mannen en vrouwen die een viertal huizen bewonen in Utrecht. De gemeenschap werd opgericht in 1964. Zij ontstond als de kerngroep

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 2 juli 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: José Groenboom Diaken: Jan Reinder

Nadere informatie

Agenda winterwerk. Evangelisch Lutherse Gemeente Lukaskerk Lutherse Burgwal 7-9 Om en Bij CB DEN HAAG 2512 XK DEN HAAG

Agenda winterwerk. Evangelisch Lutherse Gemeente Lukaskerk Lutherse Burgwal 7-9 Om en Bij CB DEN HAAG 2512 XK DEN HAAG Agenda 2017 2018 winterwerk Evangelisch Lutherse Gemeente Lukaskerk Lutherse Burgwal 7-9 Om en Bij 2 2512 CB DEN HAAG 2512 XK DEN HAAG Van harte welkom! Het seizoen 2017-2018 kenmerkt zich vooral door

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 2 oktober 2016 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen voorganger orgel : ds. Neely Kok : Guus Korpershoek De kaarsen worden aangestoken Wij bereiden

Nadere informatie

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk Voorbereid door gemeenteleden Aanvang 19.30 uur dinsdag 11 april 2017 Sterk en dapper Sterk en dapper is jezelf, anderen en situaties accepteren.

Nadere informatie

Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt.

Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt. Iets over responsies Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt. Goedemorgen! GOEDEMORGEN! Responsies zijn al zo oud als de kerk

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Inh o u d s o p g a v e Inhoudsopgave... 2 Visie... 3 Kernwaarden... 4 1. Evangelie Centraal... 4 2. Eigentijds en Relevant... 4 3. Echtheid... 4 4. Excelleren... 4

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: Marion Röber lector: Nynke van Genderen - Hiemstra Klokgelui DIENST VAN HET SAMENKOMEN De allerkleinsten

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Witte Donderdag 18 april avondgebed om uur

Witte Donderdag 18 april avondgebed om uur Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Witte Donderdag 18 april 2019 avondgebed om 19.30 uur Sadao Watanabe: De voetwassing voorbereid door de Werkgroep Liturgie van onze gemeente voorganger: lector:

Nadere informatie

Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014

Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014 Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. L.O. Giethoorn, Groningen Ouderling: Hielle Tillema Diaken: Jan

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron september 2019

Nieuwsbrief De Lichtbron september 2019 Nieuwsbrief De Lichtbron 20-27 september 2019 Lichtbron-inspiratie Open Heer, open onze ogen, zodat wij zien wie de ander is, de ander die ons nodig heeft. Heer, open onze oren, zodat wij horen naar de

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Duinzichtkerk zondag 24 februari 2013 Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk deze zondagmorgen voorgangers: Ds. C. van Duinen, Ds. I. Zuurmond; ouderling

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 22 januari 2017

Baalderdienst Zondag 22 januari 2017 Baalderdienst Zondag 22 januari 2017 Welkom! Deel je leven met God, over bidden Orde voor de Baalderdienst Voorganger: Muziek: Organist: ds. Wim van der Wel Liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher Bert Slijkhuis

Nadere informatie

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk STARTZONDAG 15 september 2013 Kerkgemeente Edam Grote Kerk Illustratie: Marijke ten Cate Er zit muziek in de kerk! Voorganger ds. Juup van Werkhoven- Romeijn Organist/pianist Frans Koning m.m.v. Marika

Nadere informatie

Vrienden van onze Heer Jezus Christus,

Vrienden van onze Heer Jezus Christus, Overdenking 24 maart 2016, Witte Donderdag, in de Sixtuskerk 1 e lezing Ex. 12: 1-14 We zingen als antwoordpsalm 81: 1, 4, 7, 8, 9 2 e lezing Lucas 22: 7-20 We zingen Lied 558: 1, 2, 4 Door Ds A.J. Wouda

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag Protestantse Gemeente Heerhugowaard Orde van dienst voor 29 maart 2018 Witte Donderdag Jezus en zijn leerlingen hielden een maaltijd Annie Vallotton 1 voorganger ambtsdrager organist : ds. Jacqueline Geertse

Nadere informatie

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd Protestantse Gemeente Vlissingen Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd Voorganger : Ds. Pim Steenbergen Ouderling van dienst : Martin Dekker Organist : Jos Vogel Lector

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 29 april 2012 vierde zondag van Pasen Wijkgemeente Ambacht-Oost In de Bethelkerk

Orde van dienst voor de viering van zondag 29 april 2012 vierde zondag van Pasen Wijkgemeente Ambacht-Oost In de Bethelkerk Orde van dienst voor de viering van zondag 29 april 2012 vierde zondag van Pasen Wijkgemeente Ambacht-Oost In de Bethelkerk Jezus als de goede herder. Fresco begin derde eeuw, catacombe van Callixtus.

Nadere informatie

Orde van dienst voor het avondgebed op Aswoensdag 14 februari 2018 om uur in de Lutherse Kerk te Woerden

Orde van dienst voor het avondgebed op Aswoensdag 14 februari 2018 om uur in de Lutherse Kerk te Woerden Orde van dienst voor het avondgebed op Aswoensdag 14 februari 2018 om 19.30 uur in de Lutherse Kerk te Woerden Bij deze orde van dienst heeft u tevens een liedboek nodig. Aswoensdag Vandaag begint op Aswoensdag

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN DUINZICHTKERK - STARTZONDAG zondag 21 september 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Van harte welkom in de Duinzichtkerk op startzondag. De activiteiten rond deze

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Vestingkerk

Liturgie voor de dienst op Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Vestingkerk Liturgie voor de dienst op Witte Donderdag 29 maart 2018 in de Vestingkerk Voorganger : ds. Dick ter Horst Ouderlingen : Karel Schaafsma, Lijnie Speijer Diakenen : Wim Fortuin, Hans Visser Organist : Aart

Nadere informatie

Beweging tot religieuze vernieuwing

Beweging tot religieuze vernieuwing Beweging tot religieuze vernieuwing Gemeentebericht Leiden april - juni 2015 INHOUD Ten geleide Rondom de diensten Mensenwijdingsdienst Zondagsdienst voor kinderen Andere bijeenkomsten in de kerk Mededelingen

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Ontmoeten. Activiteiten in onze kerken 2015-2016. Programma Commissie Leren & Ontmoeten

Ontmoeten. Activiteiten in onze kerken 2015-2016. Programma Commissie Leren & Ontmoeten Ontmoeten Activiteiten in onze kerken 2015-2016 Programma Commissie Leren & Ontmoeten Hervormde Gemeente De Rank, Katwijk Gereformeerde Kerk De Goede Herder, Valkenburg Gereformeerde Kerk Open Hof, Katwijk

Nadere informatie

Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede

Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Protestants Kralingen Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 23 augustus 2015 Protestants Kralingen Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Orgelspel uit

Nadere informatie

Beweging tot religieuze vernieuwing. Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen

Beweging tot religieuze vernieuwing. Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen Beweging tot religieuze vernieuwing Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen April Mei 2014 LICHT UIT LICHT De liefde bidt voor wie niet weten wat zij doen; gekruisigd blijft zij

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 31 maart 2019 kleur: paars Dienst: Oude kerk om 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. B. Lamain, Den Hoorn Organist:

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers 4-daagse studie-retraite Dominicanenklooster Huissen 28-31 oktober (MW1203) 2012 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag nodigen

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE CASTRICUM DORPSKERK LITURGIE

PROTESTANTSE GEMEENTE CASTRICUM DORPSKERK LITURGIE PROTESTANTSE GEMEENTE CASTRICUM DORPSKERK LITURGIE zondag 27 januari 2019 Dorpskerk, Castricum Psalmen, een huis om in te wonen. Brief aan de kerkgangers. Welkom in deze kerkdienst, klein en groot, jong

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag 5 maart ste zondag van de 40-dagentijd

De Leidraad. Zondag 5 maart ste zondag van de 40-dagentijd Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag 5 maart 2017 1 ste zondag van de 40-dagentijd Voorganger: ds Wim Knoeff Organist: Annemieke Hartman Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur. Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00

Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur. Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00 Één viering drie dagen lang.. Pasen 2018 In de Vloedschuur Witte Donderdag om 19:00 Goede Vrijdag om 20:00 Paaswake om 21:00 Één viering drie dagen lang... 1 Pasen is eigenlijk niet op een zondag te vieren.

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

KOM TEVOORSCHIJN! Startzondagviering Protestantse Gemeente Noordwijk 10 september 2017 Buurtkerk

KOM TEVOORSCHIJN! Startzondagviering Protestantse Gemeente Noordwijk 10 september 2017 Buurtkerk KOM TEVOORSCHIJN! Startzondagviering Protestantse Gemeente Noordwijk 10 september 2017 Buurtkerk Hartelijk welkom, fijn dat u en jij tevoorschijn komen! De voorgangers in deze viering zijn ds. Janneke

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

18 april Witte Donderdag

18 april Witte Donderdag ORDE VAN DIENST in de Wingerd te Krimpen aan den IJssel Voorganger: ds. Corinne Groenendijk Cantor-organist: Marc Schipperss m.m.v. de cantorij 18 april 2019 Witte Donderdag Ter inleiding: We komen vanavond

Nadere informatie