September Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "September 2015. Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 September 2015 Via deze Country Update brengen wij u graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de bilaterale samenwerking tussen Mexico en Nederland. In dit bericht vind u een overzicht van de status van verschillende activiteiten die momenteel lopen en hun onderlinge relatie. Deze Country Update is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Mexico. Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Samenwerkingsrelatie Nederland - Mexico 3. Bestaande samenwerkingsonderdelen Topsector Water 4. Bestaande samenwerking dwarsverbanden sectoren 5. Inkomende missie Conagua Guanajuato 6. Activiteitenkalender Samenvatting De bilaterale samenwerking tussen Mexico en Nederland in de Topsector Water is in de fase terechtgekomen dat Mexicaanse overheidsfunctionarissen vragen om offertes voor projecten aan Nederlandse bedrijven. Dit betekent dat de economische diplomatie zijn vruchten af begint te werpen en in deze topsector haar focus verbreedt. Naast het creëren van een solide netwerk en het faciliteren van contacten tussen de verschillende partijen, is er nu ook een duidelijke focus op het integreren van de verschillende samenwerkingsonderdelen van deze topsector onderling (watertechnologie, watermanagement), zowel als met initiatieven in andere sectoren die invloed hebben op deze sector (havenontwikkeling; duurzame mobiliteit; tuinbouw; infrastructuur; energie; creative industries). Nederland profileert zich als land dat een integrale aanpak als uitgangspunt neemt. In de samenwerkingsrelatie met Mexico heeft dit tot gevolg dat er steeds vaker lijnen worden gelegd tussen activiteiten in de verschillende sub-sectoren van water, zowel als met activiteiten in andere sectoren zoals infrastructuur, duurzame mobiliteit, creatieve industrie, tuinbouw en energie. Ook de verschillende overheidsniveaus stemmen vaker hun activiteiten op elkaar af. Dit vindt meer en meer plaats op Mexicaans initiatief. Nederlandse actoren actief op de Mexicaanse markt, spelen hier een verbindende rol in.

2 1. Samenwerkingsrelatie Nederland - Mexico Na het opbouwen van een solide netwerk in de water sector en het faciliteren van bilaterale connecties gericht op het verbinden van vraag en aanbod, kan ZMA Mexico meedelen dat we nu de vruchten kunnen plukken voor BV Holland. De verantwoordelijkheid voor de watersector in Mexico ligt bij de overheid. In de praktijk betekent dit, dat een van de belangrijkste ingrediënten voor succes, het investeren in relaties met politieke actoren op sleutelposities is. Investeren in relaties kost tijd en ook geld. In de relatie Mexico Nederland heeft deze investering kunnen plaatsvinden door beschikbare algemene programma s, zoals het Influentials Program (2013), het Dutch Visitors Program (2014) en beschikbare budgetten (BPA, MOP, PD), om contactmomenten G2G, B2G en K2G te faciliteren. De ambassade speelt hierin een belangrijke rol. Doorslaggevend zijn ook de ministeriële bezoeken en het sectorprogramma Dutch Risk Reduction Team (DRR team) geweest. Doordat de Mexicaanse maatschappij nog een stuk formeler en hiërarchischer functioneert dan de Nederlandse, is contact op hoog niveau van essentieel belang. De bezoeken van Minister Ploumen in 2014 en van Minister Schultz en Minister Dijksma in 2015 (deze laatste twee met handelsmissies) met o.a. een focus op de Topsector Water, zijn bepalend geweest voor het vertrouwen van de Mexicaanse politiek in de interesse van Nederland in deze markt. De inzet van het DRR team, met eerst twee missies van Nederlandse experts en nu de aanstelling van een kwartiermaker, is voor Mexico hét signaal geweest dat Nederland bereid is om te investeren in de relatie. In Mexico is er zonder vriendschappelijke relatie en vertrouwen geen business. De kwartiermaker is aangesteld om samen met Mexicaanse stakeholders Terms of References te schrijven voor projecten, maar blijkt in de praktijk ook een politieke push te geven. Voor bestaande projectvoorstellen worden nu Nederlandse offertes gevraagd. Nederland profileert zich als land dat een integrale aanpak als uitgangspunt neemt. In de samenwerkingsrelatie met Mexico heeft dit tot gevolg dat er steeds vaker relaties worden gelegd tussen activiteiten in de verschillende sub-sectoren van water, zowel als met activiteiten in andere sectoren zoals infrastructuur, havenontwikkeling, duurzame mobiliteit, tuinbouw, creative industries en energie. Ook de verschillende overheidsniveaus stemmen vaker hun activiteiten op elkaar af. Dit vindt meer en meer plaats op Mexicaans initiatief. Nederlandse actoren actief op de Mexicaanse markt, spelen hier een verbindende rol in. 2. Bestaande samenwerkingsonderdelen Topsector Water G2G Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen Nederland (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Mexico over Integrated Water Resource Management (April 2014).

3 Eind augustus zal er een actieplan ondertekend worden tussen Nederland (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Conagua (Nationale water commissie van Mexico), deelstaat Guanajuato voor een gezamenlijke implementatie van IWRM projecten gericht op strategiebepaling, project implementatie en capacity building. Dit actieplan is een concrete follow up van het in 2014 ondertekende MoU (water en tuinbouw). Er is een werkgroep aangesteld voor het concretiseren van de samenwerking op het gebied van integraal kustmanagement via het concept Building with Nature. Deze werkgroep zal bestaan uit actoren uit verschillende Mexicaanse ministeries, Nederlandse bedrijven (Fugro, Boskalis, van Oord, Deltares, Arcadis, IHC Merwede, Building with Nature) en ZMA Mexico. De eerste stap is het vaststellen van een pilot project. Eventuele projecten aan de kust van Tabasco of Oaxaca zullen worden geïntegreerd met bestaande binnenlandse activiteiten in deze regio s. Inzet Dutch Risk Reduction Team (DRR team), met een focus op de deelstaten Tabasco en Guerrero. Er hebben inmiddels twee missies van Nederlandse experts naar Mexico plaatsgevonden. Daarnaast is er een kwartiermaker aangesteld voor het meeschrijven aan de ToRs voor de volgende projecten: - Early Warning System - eerste focus op deelstaten Tabasco en Guerrero. - Risk assessment van bestaande werken in Tabasco. - Een integraal waterplan voor de deelstaat Guerrero. - Een integraal waterplan voor Villahermosa met een belangrijk focus op de Laguna de las Ilusiones en een integraal regenwater management. B2G Deelstaat Tabasco: - Delta Vivo een met Nederland ontwikkelde visie voor het gebied van Nacajuca tot Villahermosa, waarbij economische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingsvisie gecombineerd wordt met een integraal waterbeheer. - Arcadis heeft een contract gekregen voor het ontwikkelen van een integrale visie voor het haven ontwikkelingsproject van Frontera. Port of Rotterdam geeft consultancy over de organisatorische en financiële inrichting van deze haven (dwarsverband water en havenontwikkeling). - Naar aanleiding van de inspanningen van het DRR team zijn er voor de deelstaat Tabasco Nederlandse offertes gevraagd die als basis dienen voor de Terms of References voor het Early Warning System en de Risk Assessment. Daarnaast vertegenwoordigd de kwartiermaker de Nederlandse watersector in de projectformulering van integrale waterplannen voor Villahermosa en Guerrero. Deelstaat Oaxaca: Als spin-off van het Partners voor Water project rondom de rivier Atoyac in de stad Oaxaca, werkt Deltares aan offertes voor een integrale watervisie voor de staat Oaxaca inland en aan een integrale visie voor het kustgebied. Voor deze projecten zullen zij onder andere de MAP-table gebruiken (dwarsverband water en creative industries). Deelstaat Guanajuato: Aqua Terra Nova werkt aan voorstel voor een Metropolitan Food Cluster (dwarsverband water en tuinbouw). Deelstaat Quintana Roo:

4 Mexicaanse hoteliers en de lokale Kamer van Koophandel willen samenwerken met Nederland voor een integraal kustontwikkelingsplan. Dit wordt meegenomen in de bovengenoemde werkgroep over dit thema. Federaal District: Nederlandse bedrijven geven in september 2015 een workshop over mogelijkheden met waterpleinen, inclusief een bredere visie vanuit het concept Resilient Cities. Dit biedt in een later stadium eventueel mogelijkheden voor het dwarsverband tussen de water- en o.a. de infrastructuur sector. K2K In 2014 is er een LoI ondertekend tussen Nederlandse en Mexicaanse kennisinstellingen om samen te werken in thema s gerelateerd aan klimaatverandering en water management. Op dit moment hebben Deltares en de Universidad Juárez Autónoma de Tabasco (UJAT) de lead in het concretiseren van deze samenwerking. Dit houdt in dat samenwerkingsprojecten worden geformuleerd die passen in het ontwikkelingstraject waar de staat Tabasco zich in bevindt, en die zo de G2G en B2G samenwerking ondersteunen en capacity building faciliteren. Deze K2K samenwerking omvat thema s als klimaatverandering, watermanagement en landbouw. 3. Bestaande samenwerking dwarsverbanden sectoren B2G In de opkomende samenwerking op het gebied van kustmanagement en Building with Nature wordt de kust van Veracruz-Tabasco-Campeche een pilot. De ontwikkeling van de haven van Frontera bevindt zich aan deze kustlijn en wordt geïntegreerd in deze pilot. Arcadis heeft twee contracten gekregen voor de ontwerpfase van de fysieke haven in Frontera, Tabasco (dwarsverband infrastructuur/havenontwikkeling en water). Port of Rotterdam International heeft een contract gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het geven van een visie over de financiële en institutionele inrichting van de haven van Frontera, Tabasco. De overheid van Tabasco wil dat PoRI voor de ontwikkeling van deze aspecten van de haven aangenomen zullen worden als consultant (dwarsverband infrastructuur/ havenontwikkeling en water). Onderstaande drie projecten zijn van belang voor het formuleren van een integraal waterplan voor Villahermosa. De kwartiermaker zal dit belang handhaven in samenwerking met de intersectorale werkgroep die de staat Tabasco heeft gevormd ten behoeve van het schrijven van de ToRs voor dit integrale waterplan. Arcadis heeft een contract gekregen om verschillende ontwikkelingsprojecten met focus op logistiek en infrastructurele ontwikkeling binnen en om Villahermosa, Tabasco te evalueren en te integreren (dwarsverband infrastructuur/logistiek). Move Mobility zal een workshop geven in Villahermosa over de toepassing van de Move Meter in deze stad ten behoeve van de implementatie van een duurzame mobiliteitsvisie (dwarsverband creative industries/serious gaming, duurzame mobiliteit en water). Delta Vivo Nederlandse bijdrage aan economische ontwikkelingsvisie voor Nacajuca en omstreken welke deels overlapt met Villahermosa (dwarsverband creative industries/architecture en water).

5 Green Icon heeft Arcadis en Deltares gesubcontracteerd voor activiteiten op het gebied van modellering van de waterbalans (dwarsverband milieu en water). Green Icon zal met de Waterboxx een herbebossingsproject in Baja California starten. In een eerste fase omvat dit project 7,500 ha en in totaal ha. met een totale investering $512 mdp ( ,-). Dit herbebossingsproject heeft zich voor Mexico verbreed tot een economisch sociaal maatschappelijk en educatief programma en is een speerpuntproject van het bureau van de President geworden. Het vervolg wordt een verdere uitrol van de Waterboxx in Mexico. 4. Inkomende missie Conagua Guanajuato (English) In the week of the 24th of August 2015, a delegation from the state of Guanajuato, Mexico has visited the Netherlands. The goal of this visit was, first of all, to exchange knowledge and experience in the field of integrated water resources management, water governance and innovative management and technologies for more crop per drop. Also during this visit the Action Program Mexican-Dutch Cooperation on integrated water resources management in the state of Guanajuato was signed by both the Manager of International Cooperation of the National Water Commission of the United Mexican States and the Director for International Affairs of the Ministry of Infrastructure and the Environment of the Netherlands. The background of this visit and the drafting of the Action Plan is a market study, carried out in 2014 in Mexico. The aim of the study was to research which states in Mexico are affected by water scarcity and which areas have potential for economic growth by enhancing agriculture practices, irrigation techniques and at the same time saving water resources by enhanced water governance and management. Sonora and Guanajuato came out as focal regions in which Dutch management and technologies could add value. As a follow-up for this study, a group of Dutch companies (Aqua Terra Nova, Arcadis, Deltares and Fugro), ministries (Infrastructure and the Environment and Economic Affairs) and the Netherlands Water Partnership was formed and a fact-finding mission to Guanajuato to further work out opportunities was organized in January After this visit it was decided to draft an action program to express potential fields of co-operation between the Netherlands and Guanajuato. The fieldtrip in the Netherlands consisted of a full program focused on water, agriculture and horticulture, with visits to i.a. the Ministry of Economic Affairs, water boards and several companies and knowledge institutes. On the last day the delegation was invited at the embassy of Mexico in The Hague where the week was concluded with a wrap-up meeting where the cooperation structure between Mexico and the Netherlands and the implementation of the Action Plan were further explored.

6 5. Activiteitenkalender Voor de tweede helft van dit jaar staan de volgende activiteiten gepland die betrekking hebben op de samenwerking tussen Nederland en Mexico op het gebied van water: Economische missie met minister Lilianne Ploumen (30 augustus - 4 september) Van 30 augustus tot en met 4 september zal er een economische missie naar Mexico plaatsvinden onder leiding van Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Aanleiding voor deze missie is de hervorming die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in de Mexicaanse olie- en gasindustrie en de kansen die dit met zich meebrengt voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Tijdens deze missie ligt de focus op de volgende sectoren: - energie (olie, gas) - maritiem (offshore, havens en toeleveranciers) - duurzame energie (zonne-energie, elektrisch vervoer) De inschrijving voor deze missie is gesloten, maar mocht u behoefte hebben aan extra informatie, kijk dan op deze website, of neem contact op met Karin Schipper (karin.schipper@rvo.nl). Wereldbank Study Tour Van maandag 21 t/m vrijdag 25 september vindt er een Wereldbank Study Tour plaats in Nederland met als thema Flood Resilience and Integrated Urban Water Management. Het doel van de study tour is: i) to share innovative approaches on integrated urban water resources management and flood resilience, ii) to learn about strategic integrated spatial planning and climate change adaptation, highlighting innovative financing models and iii) to exchange views and experences on how to move from an inegrated planning process to actual implementation. Belangrijke onderwerpen die aan bod zullen komen zijn river basin management, adaptation, urban planning, innovative financing en coastal zone protection. Voor dit bezoek is ook een delegatie uit Mexico uitgenodigd, maar op dit moment is vanuit Mexico nog niet bevestigd hoe deze delegatie er uit zal zien. Voor meer informatie over de Wereldbank Study Tour kunt u contact opnemen met Koen Overkamp (k.overkamp@nwp.nl). Voor specifieke vragen over deze, of andere activiteiten kunt u contact opnemen met Edilberto Baquero (e.baquero@nwp.nl) of Anne Kleene (a.kleene@nwp.nl)

Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama

Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama Op 1 juni 2015 organiseerde het NWP in samenwerking met RVO een sectorbijeenkomst over Mexico met aansluitend een terugkoppeling van de DRR-team missie

Nadere informatie

Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013.

Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013. Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013. Vorig jaar juli heb ik de eerste missie naar Myanmar geleid van de kennisinstellingen in Delft. Een verslag van die reis is vorig jaar in de zomer

Nadere informatie

Business opportunities in the water sector

Business opportunities in the water sector Source: Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs B.V. Mexico: Business opportunities in the water sector 16-08-2012 1-5 Mexico, Water sector, business opportunities The water sector in Mexico is booming. Problems

Nadere informatie

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Delft, 8 maart 2012 Realistic wall of water ir. F.C. (Floris) Boogaard, (020) 606 32 50/06-51 55 68 26 e-mail: f.c.boogaard@tudelft.nl/

Nadere informatie

Business as an engine for change.

Business as an engine for change. Business as an engine for change. In the end, the success of our efforts will be measured against how we answered what we have found to be the fundamental question: how do we love all the children, of

Nadere informatie

Designing climate proof urban districts

Designing climate proof urban districts Designing climate proof urban districts Presentation for Deltas in Times of Climate Change 2010 Jaap Kortman Laura van der Noort IVAM Maarten van Dongen Witteveen + Bos The Netherlands Presentation What

Nadere informatie

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager.

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager. Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager www.bpmo-academy.nl Wat is kwaliteitsmanagement? Kwaliteitsmanagement beoogt aan te sturen op het verbeteren van kwaliteit. Tevens houdt het zich bezig met het verbinden

Nadere informatie

What issues should the Province of Limburg address when developing its climate-proof policy?

What issues should the Province of Limburg address when developing its climate-proof policy? Figuur 1.1: Waar moet de Provincie Limburg klimaatadaptatiebeleid voor ontwikkelen? inhoudelijk Huidig beleid Gevolgen klimaatverandering Witte vlekken procesmatig Aansluiting ander beleid Rol provincie

Nadere informatie

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency NETWORK CHARTER 1 WHAT IS THE EREK NETWORK? EREK stands for the European Resource Efficiency Knowledge Centre, a vibrant platform to enable and reinforce businesses and especially small and medium sized

Nadere informatie

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Inger Anneberg, anthropologist, post doc, Aarhus University, Department of Animal Science Jesper Lassen, sociologist, professor, University

Nadere informatie

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven RDM Centre of Expertise Innovatie motor voor Stad en Haven https://www.youtube.com/watch?v=ubghpqsittc RDM Centre of Expertise RDM Centre of Expertise is een broedplaats waar studenten, onderzoekers/lectoren

Nadere informatie

Vlaams Kenniscentrum water. Van projectidee tot projectconsortium

Vlaams Kenniscentrum water. Van projectidee tot projectconsortium Vlaams Kenniscentrum water Van projectidee tot projectconsortium ca. 600 calls -> 96 calls Intern gebruik -> nuttig voor Vlaanderen 96 calls -> 34 calls -> 6 thema s o o o o o o Sustainable rural development

Nadere informatie

Partners voor Water subsidieregeling 2 * circa 40 pax. Aantal deelnemers (inschatting) http://nwp.nl/_docs/nieuwsbrief_bijlagen/geldalswater_pvw.

Partners voor Water subsidieregeling 2 * circa 40 pax. Aantal deelnemers (inschatting) http://nwp.nl/_docs/nieuwsbrief_bijlagen/geldalswater_pvw. Conveners Rapporteur/aanspreekpunt Workshop titel Aantal deelnemers (inschatting) Presentaties Dennis van Peppen (RVO.nl; dennis.vanpeppen@rvo.nl) Erwin Dirkse (Dirkse Milieu Technologie; edirkse@dmt-et.nl)

Nadere informatie

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Contact opleiding: Marc Spiller (marc.spiller@wur.nl) Integrale

Nadere informatie

Dutch Circular Economy Partnership for China

Dutch Circular Economy Partnership for China Dutch Circular Economy Partnership for China Our Future Economy is Circular Head Office Hong Kong Head Office Netherlands Dutch Circular Economy Partnership for China Our Future Economy is Circular This

Nadere informatie

Bedrijven & Biodiversiteit = 3!

Bedrijven & Biodiversiteit = 3! Bedrijven & Biodiversiteit... 1+ 1 = 3! Context, praktijk en kansen 6 Oktober 2016, Robbert Snep Verspreiding van bedrijventerreinen in Nederland Bedrijventerrein ?? ?? Infra-rood beeld: rood is bomen,

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1968 Nr. 1

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1968 Nr. 1 52 (1967) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1968 Nr. 1 A. TITEL Notawisseling tussen de Nederlandse en de Keniase Regering inzake de toepassing van het op 26 september 1898

Nadere informatie

Water governance. Royal HaskoningDHV over

Water governance. Royal HaskoningDHV over Royal HaskoningDHV over Water governance De adviesgroep Water Governance & Finance investeert in, bundelt en deelt kennis en kunde op het gebied van waterbeleid, bestuur en (doelmatig) beheer van water

Nadere informatie

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Manon krabbenborg, Sandra Boersma, Marielle Beijersbergen & Judith Wolf s.boersma@elg.umcn.nl Homeless youth in the Netherlands Latest estimate:

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1987 Nr. 158

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1987 Nr. 158 14 (1987) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1987 Nr. 158 A. TITEL Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Bondsrepubliek

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

Opleiding PECB IT Governance.

Opleiding PECB IT Governance. Opleiding PECB IT Governance www.bpmo-academy.nl Wat is IT Governance? Information Technology (IT) governance, ook wel ICT-besturing genoemd, is een onderdeel van het integrale Corporate governance (ondernemingsbestuur)

Nadere informatie

LIFE Focus: Milieu en Klimaat

LIFE Focus: Milieu en Klimaat LIFE Focus: Milieu en Klimaat John Heynen 10 juni 2016 L Instrument Financier pour l Environnement Focus sessie Milieu en Klimaat Hoofdlijnen goede LIFE aanvraag Beleidsprioriteiten Presentatie PNO Vragen

Nadere informatie

Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs. James W. Jones Director, FCI

Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs. James W. Jones Director, FCI Opportunities for Collaborative Interdisciplinary Programs James W. Jones Director, FCI Outline Introduction: Motivation for the FCI Ongoing Projects Mechanisms Emerging Needs, Opportunities Closing Remarks

Nadere informatie

Blue Growth Blue Growth in de Noordzee

Blue Growth Blue Growth in de Noordzee Blue Growth Blue Growth in de Noordzee Potentie van de Noordzee nu en in 2050 Manfred Wienhoven en Johan Gille 26 februari 2014 Visafslag, Scheveningen Een paar elementen I. Het Blue Growth concept op

Nadere informatie

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management Policy Aspects of Storm Surge Warning Systems Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Contents Water in the Netherlands What kind of information and models do we need? Flood System

Nadere informatie

Kenniscocreatie: Ervaringen uit het KvK programma

Kenniscocreatie: Ervaringen uit het KvK programma Kenniscocreatie: Ervaringen uit het KvK programma Prof. Peter Driessen Wetenschappelijk directeur KvK programma Onderzoeksprogramma waarin onderzoekers samen met overheden en het bedrijfsleven kennis,

Nadere informatie

1.1 ORGANIZATION INFORMATION 1.2 CONTACT INFORMATION 2.1 SCOPE OF CERTIFICATION 2.2 AUDITOR INFORMATION 3.1 AUDIT CONCLUSIONS 3.2 MANAGEMENT SYSTEM EFFECTIVENESS 3.3 OBSERVATIONS Organization Address Name

Nadere informatie

Critical Chain en Engineering Projects. IPMA Interessegroep Critical Chain

Critical Chain en Engineering Projects. IPMA Interessegroep Critical Chain Critical Chain en Engineering Projects IPMA Interessegroep Critical Chain Eindhoven, 16-02-2011 Agenda Opening Doelstelling Critical Chain interesse groep Introductie Critical Chain Introductie Christoph

Nadere informatie

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016 Smart accessibility for a healthy, strong economics and attractive city! Rotterdamse Mobiliteitsagenda IN ROTTERDAM HEB JE DE LUXE OM TE KIEZEN HOE JE REIST. WIL JE OP DE FIETS, GA JE MET DE FIETS. WIL

Nadere informatie

Inhoud. Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen

Inhoud. Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen Lunch Presentatie 8 Oktober 2015 Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar

Nadere informatie

NVB Strategie-implementatie en verandering

NVB Strategie-implementatie en verandering NVB Strategie-implementatie en verandering Dr. Jeroen van der Velden Associate professor Strategy alignment Co-director Strategy center Nyenrode Business Universiteit Dr. Jeroen van der Velden Associate

Nadere informatie

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff

Wind op zee en India. 11 December, 2013. Ir. Leon Wijshoff Wind op zee en India 11 December, 2013 Ir. Leon Wijshoff Programma Energie Internationaal (PEI) - Doelstelling:EZ ondersteunen bij het uitvoeren van internationale energiebeleid, op het gebied van duurzame

Nadere informatie

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep IPMA Grote projecten plannen: How to plan a battleship! Aarle Rixtel, 24 april 2014 Richard Smal Voorzitter Interesse Groep 20:00 of Critical Change 1 Met dank aan onze sponsors Doelstellingen IPMA Critical

Nadere informatie

Dutch North Sea Strategy Community of Practice Multi Use pilots Northsea. Nathalie Scheidegger/Nico Buytendijk Project Multi Use Pilots

Dutch North Sea Strategy Community of Practice Multi Use pilots Northsea. Nathalie Scheidegger/Nico Buytendijk Project Multi Use Pilots Dutch North Sea Strategy 2030 & Community of Practice Multi Use pilots Northsea Nathalie Scheidegger/Nico Buytendijk Project Multi Use Pilots Dutch Northsea Strategy Update policy for the period 2030 2006

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

Integrale planning van water, ruimte en resilience

Integrale planning van water, ruimte en resilience 1 Integrale van water, ruimte en resilience Dr Margo van den Brink Afdeling Planologie Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Rijksuniversiteit Groningen 2 God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet

Nadere informatie

International Leiden Leadership Programme

International Leiden Leadership Programme International Leiden Leadership Programme Information Evening 1 November 2016 Universiteit Leiden.. LLP Programme team Menno Mennes Lucille Brakefield Janna van Helden Ratna Lachmansingh Programme Bij

Nadere informatie

Intranet congres 2016 Drs. Wilfried F. Hoffman

Intranet congres 2016 Drs. Wilfried F. Hoffman BANGLADESH DELTA PLAN 2100 Intranet congres 2016 Drs. Wilfried F. Hoffman Intranet Congres 22-03-2016 Sociaal intranet stimuleert samenwerking 2 Wilfried Hoffman Senior consultant Project- en programmamanager

Nadere informatie

TABASCO. Taak gestuurd leren bij Engels

TABASCO. Taak gestuurd leren bij Engels TABASCO Taak gestuurd leren bij Engels Tabasco - Wat is het: Een taalgestuurd lesprogramma, dat volgens een vaste opbouw gebeurt aan de hand van taken. Het is gebaseerd op het proces van op een natuurlijke

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 17 (1977) Nr. 21 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 240 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Volksrepubliek Bangladesh inzake technische samenwerking;

Nadere informatie

Business Architectuur vanuit de Business

Business Architectuur vanuit de Business Business Architectuur vanuit de Business CGI GROUP INC. All rights reserved Jaap Schekkerman _experience the commitment TM Organization Facilities Processes Business & Informatie Architectuur, kun je vanuit

Nadere informatie

Het bevorderen van een integrale en duurzame stedelijke en regionale ontwikkeling: beleid en instrumenten

Het bevorderen van een integrale en duurzame stedelijke en regionale ontwikkeling: beleid en instrumenten Het bevorderen van een integrale en duurzame stedelijke en regionale ontwikkeling: beleid en instrumenten Koos van Dijken Platform31 6-2014 - Rotterdam, 17- Inleiding Beleidsontwikkeling Het Reference

Nadere informatie

Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0. Discussie en vragen

Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0. Discussie en vragen Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0 Discussie en vragen Ambition Document 1.0 2.0 Potention Research Parkstad Limburg Energy Transition (PALET 3.0) Basic principles PALET

Nadere informatie

Future of the Financial Industry

Future of the Financial Industry Future of the Financial Industry Herman Dijkhuizen 22 June 2012 0 FS environment Regulatory & political pressure and economic and euro crisis 1 Developments in the sector Deleveraging, regulation and too

Nadere informatie

ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters. Marc Lankhorst 16 oktober 2013

ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters. Marc Lankhorst 16 oktober 2013 ArchiMate voor kennismodellen van NORA en haar dochters Marc Lankhorst 16 oktober 2013 Agenda 13:00 introductie ArchiMate-status en -ontwikkelingen en NORA-kennismodel 14:00 parallelle workshops rond de

Nadere informatie

2010 Integrated reporting

2010 Integrated reporting 2010 Integrated reporting Source: Discussion Paper, IIRC, September 2011 1 20/80 2 Source: The International framework, IIRC, December 2013 3 Integrated reporting in eight questions Organizational

Nadere informatie

Cluster Power to Gas

Cluster Power to Gas Cluster Power to Gas Adwin Martens WaterstofNet Doorn, 13 december 2018 WaterstofNet Gestart in 2009 als non-profit organisatie (geen structurele overheidsfinanciering) Focus op concrete projecten en roadmaps

Nadere informatie

WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION?

WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION? EN JUNE 24, 2011 Investment seminar WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION? On Friday 24th of June, the Kortrijk region organizes an investment seminar and network event for the economic representatives of

Nadere informatie

Drs. Natasha Dodonova Psycholoog, specialist in kennismanagement en lerende organisaties.

Drs. Natasha Dodonova Psycholoog, specialist in kennismanagement en lerende organisaties. Symposium Resilience en Risicobeheer Persoonlijke eigenschapen en resilience. Drs. Natasha Dodonova Psycholoog, specialist in kennismanagement en lerende organisaties. Symposium Resilience 29 mrt 2018

Nadere informatie

Fortifications of Antwerp

Fortifications of Antwerp Fortifications of Antwerp Policy on a regional level Wim Lux Head of Department Spatial Planning and Mobility Province of Antwerp - Belgium Fort 1 Wijnegem Demolished 1959 Redoubt Puurs Local recreation

Nadere informatie

Programmaoverzicht Bachelor Open dag

Programmaoverzicht Bachelor Open dag Programmaoverzicht Bachelor Open dag 11 2017 Ronde en tijd Openingsronde 09.00-09.30 uur Sessies en activiteiten Waarom Tilburg University? Informatiesessie met de rector magnificus en een student van

Nadere informatie

Vvg. Kansen zien, kansen pakken! Leven in de stad van de toekomst. 13 november 2013

Vvg. Kansen zien, kansen pakken! Leven in de stad van de toekomst. 13 november 2013 Kansen zien, kansen pakken! Vvg 13 november 2013 Leven in de stad van de toekomst Louis Bekker City Account Manager Programma manager Onderwijs (PO/MO) Smart Concurrentie Leefbaar Groen Samenwerking Onze

Nadere informatie

Alcohol policy in Belgium: recent developments

Alcohol policy in Belgium: recent developments 1 Alcohol policy in Belgium: recent developments Kurt Doms, Head Drug Unit DG Health Care FPS Health, Food Chain Safety and Environment www.health.belgium.be/drugs Meeting Alcohol Policy Network 26th November

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2016 Het begon in 1918 Wageningen University & Research Wageningen University Medewerkers: 2,600 studenten:>

Nadere informatie

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar Nationaal Export Event Ruben Dubelaar I 1 Wat doet FME met voetbal? I 2 Clusters FME Agro & Food Betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen met technologie uit NL door slimmere samenwerking in de keten.

Nadere informatie

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en Effecten van een op MBSR gebaseerde training van hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en compassionele tevredenheid. Een pilot Effects of a MBSR based training program of hospice caregivers

Nadere informatie

Welcome in the Ferraris Building!

Welcome in the Ferraris Building! Welkom Welcome in the Ferraris Building! Paul van Snick Algemeen directeur Departement Leefmilieu, Natuur en Energie General Director Environment, Nature and Energy Department Vlaamse overheid / Flemish

Nadere informatie

1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog

1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog Development of a Suriname Water Resources Information System (SWRIS) (June 16, 2009 - September 15, 2010) 1 ste Suriname Water Resources Information System (SWRIS)-Dialoog Projectcoordinator: Riad Nurmohamed

Nadere informatie

The Rotterdam Roofscape

The Rotterdam Roofscape 19-9-2018 Warsaw How cities respond to climate change The Rotterdam Roofscape Municipality of Rotterdam Urban Development Department Msc. Marloes Gout 19-9-2018 Changing Climate Sea level rise Heat waves

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt The role of mobility in higher education for future employability

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt The role of mobility in higher education for future employability The role of mobility in higher education for future employability Jim Allen Overview Results of REFLEX/HEGESCO surveys, supplemented by Dutch HBO-Monitor Study migration Mobility during and after HE Effects

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure Societies

Horizon 2020 Secure Societies Horizon 2020 Secure Societies hét Europese programma voor onderzoek en innovatie Paul Kruis, Agentschap NL 12 november 2013 European Union, 2013 Van KP7 naar H2020 Het Zevende Kaderprogramma Security en

Nadere informatie

Press release Statistics Netherlands

Press release Statistics Netherlands Press release PR00-277 8-12-2000 9:30 AM Inflation rate in November levelling out Consumer prices in November were up 3.0% on November last year. The inflation rate is therefore 0.1% lower than last month,

Nadere informatie

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Aim of this presentation Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Energieleveranciers.nl (Energysuppliers.nl) Founded in 2004

Nadere informatie

Building with Nature in the Delta. Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik

Building with Nature in the Delta. Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik Building with Nature in the Delta Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik april 24, 2015 Ministry of Infrastructure and the Environment endorses BWN 26-04-2013 Minister Schultz van

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

CCIM stakeholdersmeeting post-2012 : From Cancun to Durban. Brussel, 8 november 2011

CCIM stakeholdersmeeting post-2012 : From Cancun to Durban. Brussel, 8 november 2011 Jongeren en klimaat CCIM stakeholdersmeeting post-2012 : From Cancun to Durban Brussel, 8 november 2011 Heidi De Langhe Jongerenvertegenwoordigster Klimaat van de Vlaamse Jeugdraad Overview 1. Youth Councils

Nadere informatie

Evenement Water en Klimaatadaptatie

Evenement Water en Klimaatadaptatie Evenement Water en Klimaatadaptatie Door: Silvester Botman National Contact Point RVO In deze presentatie 1. INTERREG NSR; een introductie 2. Aanvraagprocedure 3. Overzicht van de eerste twee calls 4.

Nadere informatie

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept 7 juni 2012 KNX Professionals bijeenkomst Nieuwegein Annemieke van Dorland KNX trainingscentrum ABB Ede (in collaboration with KNX Association) 12/06/12 Folie 1 ETS

Nadere informatie

100% elektrisch rijden

100% elektrisch rijden 100% elektrisch rijden Road to Zero Mark Gorter en Jantine Zwinkels 13 april 2018 Royal HaskoningDHV en duurzaamheid Onze missie is Enhancing Society Together. Dit doen we niet alleen in onze projecten,

Nadere informatie

Mark Frederiks. - a sustainable business development company

Mark Frederiks. - a sustainable business development company Mark Frederiks - a sustainable business development company Amped is een business development bedrijf dat ondernemingen bouwt over de lijn van duurzame keteninnovatie en -interventie, gericht op de consumenten-

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1969 Nr. 146

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1969 Nr. 146 25 (1969) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1969 Nr. 146 A. TITEL Notawisseling tussen de Nederlandse en de Malawische Regering inzake de toepassing van het op 15 oktober

Nadere informatie

Samenwerking met buitenlandse universiteiten

Samenwerking met buitenlandse universiteiten Samenwerking met buitenlandse universiteiten INSPIRATIE- EN KENNISDAG PLANT & FOOD, 25 november 2014 Rik Eweg Lector Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden Opzet workshop 1. Ervaringen binnen

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 1989 Nr. 96

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 1989 Nr. 96 53 (1970) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1989 Nr. 96 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Finland betreffende het internationale

Nadere informatie

Strategy: a perspective

Strategy: a perspective 1 The Belgian National Climate Change Adaptation Strategy: a perspective CLIMAR Workshop, 25 mei 2011 Yannick Ghelen FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Dienst Klimaatverandering

Nadere informatie

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik makend van GPS- en Versnellingsmeterdata The relationship Between the Physical Environment and Physical Activity in Children

Nadere informatie

INDC Suriname : Renewable Energy

INDC Suriname : Renewable Energy INDC Suriname : Renewable Energy Mw. N. Plet Nationale Coördinatie Milieubeleid Kabinet van de President van de Republiek Suriname Donderdag 23 Juni 2016 Marriot Presentatie opbouw Waarom er is gekozen

Nadere informatie

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020.

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020. Horizon 2020 MKB instrument & Fast track to Innovation 10 juni 2015 Martijn Lammers Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020 2 1 Boodschap 3 MKB instrument: wat is het? Financiering voor High

Nadere informatie

Opleiding PECB IT Cyber Security Specialist.

Opleiding PECB IT Cyber Security Specialist. Opleiding PECB IT Cyber Security Specialist www.bpmo-academy.nl Wat doet een IT Cyber Security Specialist? De Cyber Security Specialist is verantwoordelijk voor de beveiliging van de technologische infrastructuur

Nadere informatie

Technology Matchmaking. Wie zijn wij. Kernteam. 7 juli 2014

Technology Matchmaking. Wie zijn wij. Kernteam. 7 juli 2014 7 juli 2014 Technology Matchmaking Wie zijn wij Het Expertisecentrum Internationaal Onderzoek en Innovatie organiseert al ruim 10 jaar internationale technologie missies. Het doel van deze missies is om

Nadere informatie

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven America First! Wat is het potentiële banenverlies voor België en Europa? VIVES discussion paper

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

14/09/2012 WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD. Elie Ratinckx VRWI

14/09/2012 WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD. Elie Ratinckx VRWI WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD Elie Ratinckx VRWI Studiedag Toekomstverkenningen 21 september 2012 HISTORIEK VRWI TOEKOMSTVERKENNINGEN Ontwikkeling Methodologie

Nadere informatie

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com Best? New practice industry-university cooperation Chemelot InSciTe www.chemelot-inscite.com Aanleiding / Externe ontwikkelingen Wetenschappelijke competitie neemt toe; universiteit moet zich op sterktes

Nadere informatie

Bezoekverslag Wereld Water Forum 5 16-20 maart 2009, Istanbul

Bezoekverslag Wereld Water Forum 5 16-20 maart 2009, Istanbul Bezoekverslag Wereld Water Forum 5 16-20 maart 2009, Istanbul Van 16 tot 20 maart 2009 vond in Istanbul het vijfde Wereld Water Forum plaats. Het Wereld Water Forum wordt iedere drie jaar gehouden en is

Nadere informatie

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant #polis14 Northeast-Brabant: a region in the Province of Noord-Brabant Innovative Poly SUMP 20 Municipalities Province Rijkswaterstaat Several companies Schools

Nadere informatie

House of Robotics op TU/e Campus Eindhoven

House of Robotics op TU/e Campus Eindhoven House of Robotics op TU/e Campus Eindhoven 1 Historic Timeline Kadans is established in 1997 by Wim Boers and his former partner, focused on the logistics and light-industrial market Development focus

Nadere informatie

Mentaal Weerbaar Blauw

Mentaal Weerbaar Blauw Mentaal Weerbaar Blauw de invloed van stereotypen over etnische minderheden cynisme en negatieve emoties op de mentale weerbaarheid van politieagenten begeleiders: dr. Anita Eerland & dr. Arjan Bos dr.

Nadere informatie

Outline. International Child Abduction Incoming Cases. A comparison between the Netherlands, England & Wales, Sweden and Switserland

Outline. International Child Abduction Incoming Cases. A comparison between the Netherlands, England & Wales, Sweden and Switserland International Child Abduction Incoming Cases A comparison between the Netherlands, England & Wales, Sweden and Switserland Merel Jonker Christina G. Jeppesen de Boer 26 November 2015 Outline Background

Nadere informatie

Energiediplomatie vernieuwde stijl

Energiediplomatie vernieuwde stijl Energiediplomatie vernieuwde stijl Publiek private samenwerking in het buitenland www.projectdeltagroup.com Hans van Lamoen / Joep Sweyen Clingendael International Energy Program Seminar Offshore markets,

Nadere informatie

PSO bij Ericsson. Loet Pessers Head of HR Netherlands

PSO bij Ericsson. Loet Pessers Head of HR Netherlands PSO bij Ericsson Loet Pessers Head of HR Netherlands AGENDA 1 2 3 4 Introductie van Ericsson PSO bij Ericsson De lokale praktijk En nu verder. PSO within Ericsson Ericsson Internal Ericsson AB 2017 2017-06-07

Nadere informatie

Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility

Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility Persbericht Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility Van 12 tot 14 april 2016 reisde een Nederlandse economische delegatie onder leiding van Lilianne Ploumen, Minister voor

Nadere informatie

Running head: OPVOEDSTIJL, EXTERNALISEREND PROLEEMGEDRAG EN ZELFBEELD

Running head: OPVOEDSTIJL, EXTERNALISEREND PROLEEMGEDRAG EN ZELFBEELD 1 Opvoedstijl en Externaliserend Probleemgedrag en de Mediërende Rol van het Zelfbeeld bij Dak- en Thuisloze Jongeren in Utrecht Parenting Style and Externalizing Problem Behaviour and the Mediational

Nadere informatie

Profile visitors NRC Q

Profile visitors NRC Q NRC Media presents About NRC Q A unique concept Business news platform for ambitious people on the go Short, sharp articles with professional infographics Daily newsletter at 5.30am News updates via WhatsApp

Nadere informatie

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Consultant Education Sick Pupils Educational Service Centre University Medical Centre The Netherlands

Nadere informatie

Safety Values in de context van Business Strategy.

Safety Values in de context van Business Strategy. Safety Values in de context van Business Strategy. Annick Starren en Gerard Zwetsloot (TNO) Papendal, 31 maart 2015. NVVK sessie Horen, Zien en Zwijgen. Safety Values in de context van Business strategy.

Nadere informatie