Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama"

Transcriptie

1 Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama Op 1 juni 2015 organiseerde het NWP in samenwerking met RVO een sectorbijeenkomst over Mexico met aansluitend een terugkoppeling van de DRR-team missie naar Panama. Klaas de Groot heeft zijn bevindingen van de DRR-team missies naar Mexico en Panama gepresenteerd en er is een update gegeven over de activiteiten in Mexico die uitgevoerd zijn in de eerste helft van 2015 (Agro en Water en Missie minister Schultz). Het voornaamste doel van de bijeenkomst was het kennis maken met Jelle Prins, kwartiermaker (delegated representative of the Netherlands) voor de follow-up van de eerder gedane DRR-team missies in Mexico. Daarnaast was deze bijeenkomst gericht op het delen van ervaringen vanuit de sector en het peilen van de sectorinteresse voor een mogelijke follow-up van de missies naar Mexico en Panama. In dit verslag leest u de belangrijkste bevindingen en conclusies van deze bijeenkomst. Interessante thema s/cases/activiteiten/benaderingen Agro en water Vanuit Conagua Guanajuato is er veel interesse om met NL samen te werken op het gebied van waterbeheer in de landbouw sector. Er wordt een actieplan voorbereid om de samenwerking tussen Conagua Guanajuato-NL te concretiseren. De geïdentificeerde kansrijke thema s voor samenwerking zijn, o.a.: - Sustainable groundwater management and aquifer sustainability; - Water governance and implementation of cost effective actions; - Improved productivity and less water and energy use. Verwacht bezoek van Conagua Guanajuato aan NL eind juni 2015 om de NLse kennis en aanbod te leren kennen en het actieplan te bespreken (prioriteiten/financiering) Missie minister Schultz Focus missie minister Schultz: Watermanagement en maritieme zaken Follow-up watermanagement: NL kwartiermaker in Mexico, schrijven van ToR waterprojecten In juni zal er een bijeenkomst/workshop plaatsvinden over building with nature. Prof. Dr. Waterman gevraagd om mee te werken aan een oplossing voor de erosieproblemen aan de kusten van Mexico (informatie op te vragen bij Judith Blaauw, NL ambassade Mexico) Follow-up maritieme zaken: Na aanleiding van gesprekken: contact gezocht met STC op gebied van trainingen/opleidingen (maritiem) Arcadis betrokken bij technisch ontwerp Haven Frontera, 2e fase Juni 2015 PoR advisering over de institutionele en financiële inrichting van de nieuwe haven van Frontera

2 DRR-Team missie Mexico Meer info in ppt. presentatie van Klaas de Groot (http://files.nwp.nl/extranet/mexicopanama/terugkoppeling%20mexico_drr_klaas%20de%20groo t.pdf) en in de rapportage van de missie op de DRR-team website. Prioriteiten van de staat Tabasco: - Verlagen overstromingsrisico s - Water governance, NL aanpak eye opener voor lokale partijen voor ontwikkelen nieuwe mogelijkheden. - Hoe gaat het gebied zich ontwikkelen (energiesector, gas en olie winning, mogelijk 2e olieboom). Biedt kansen om met die inzichten een integrale aanpak toe te passen op infrastructuur, waterinfrastructuur, ruimtelijke planning. Focus projecten DRR-team follow up: 1. Improving the early warning system (staat Tabasco) 2. A study to assess the functionality of existing works in Tabasco (asset management) 3. Development of an Integrated Water Management Plan for Guerrero 4. Development of an Integrated Water Management Plan for Villahermosa with an emphasis on the Laguna de las Ilusiones and an integrated approach towards pluvial flooding. Introductie Jelle Prins, Kwartiermaker DRR-Team Mexico - Jelle is al zo n acht jaar werkzaam in de mariene infrastructuur consultancy in Miami, hij heeft daarmee veel ervaring opgedaan in Latijns Amerika. - Hij zal als kwartiermaker de Mexicaanse overheid ondersteunen bij het schrijven van ToR s naar aanleiding van eerdere DRR-team missies. - Begin dit jaar heeft een eerste verkennende missie plaatsgevonden naar Mexico in samenwerking met Klaas de Groot en de NL ambassade in Mexico. DRR-team missie Panama Meer info in ppt. presentatie van Klaas de Groot (http://files.nwp.nl/extranet/mexicopanama/terugkoppeling%20panama_drr_klaas%20de%20 Groot.pdf) Focus: overstromingen (van sewage city naar drained city.) - Met de investeringen in infrastructuur in Panama is geen rekening gehouden met inundatie systemen. Panama City heeft onvoldoende goed aangelegde drainage en afvalwater systemen. - Verstedelijking (te weinig ruimte voor waterberging). - Ontbossing (meer surface runoff, minder infiltratie). Waterkwaliteitsproblematiek: rioolwater komt terecht in oppervlaktewater. Niet de focus van deze studie, maar wel een groot probleem. Problematiek Panama sluit aan op kennis die NL te bieden heeft.

3 De vice mayor van Panama City (Raisa Banfield) zet zich sterk in voor de aanpak van flood control in de stad. Kansen voor NL (zie ppt presentatie) - Panama-Dutch Water Dialogue - Writing proposals / ToR - Modelling expertise, Water technology, GIS - System Engineering, Big Data, Smart Dike - Gap analysis on data. Model development to understand local systems - Building with Nature, Room for the River - Resilient Cities by Design Wetlands International is positief: With the new government, there is more attention for environmental issues/more interest to put environmental issues on the agenda, opening the dialogue with the local communities. Also the economic aspects of the problems mean that there will be more sector interest. Knelpunten Mexico Financiering: er lijkt een misverstand te zijn over de financiering. Vorig jaar heeft de staat Tabasco aangegeven eigen middelen te hebben om te investeren in de plannen van het NL DRRteam. Er zijn ook beloftes gedaan (min. infrastructuur en toerisme) door Mexico dat er geld beschikbaar is. Maar toch zijn deze plannen nog niet opgenomen in de begroting van de staat Tabasco. De ambassade in Mexico is bezig druk te zetten op de Mexicanen om de financiering vast te leggen. In Mexico worden ToR s zeer gedetailleerd voorbereid. Voor de ToR s die uit de adviezen van het DRR-team voortkomen blijven we erg afhankelijk van de Mexicanen. Alles wat het DRR-team voorstelt is wel ergens gelinkt aan iets wat is vastgelegd in een beleidsdocument. Een aanbestedingsprocedure loopt vaak anders in Mexico door ontbreken van lange termijn uitvoeringsplannen. Omdat niet in kaart is gebracht welke problemen er nu echt spelen, wordt er bijvoorbeeld ook niet snel geïnvesteerd door NL baggerbedrijven. Bij Conagua zijn er wat wisselingen aan de top geweest. DRR-team geheugen is daarmee deels verdwenen aan Mexicaanse kant. Panama Panama city heeft om het DRR-team gevraagd maar het lijkt niet gedragen te worden door de federale overheid. Lokale ministeries/gemeente zijn niet op elkaar afgestemd. Op dit moment is men zoekende naar bij wie de verantwoordelijkheden zouden moeten liggen (ministerie van milieu, Panama City, etc.)

4 Te weinig data aanwezig en hydraulische modellen zijn verouderd. Challenges geidentificeerd door het DRR-team zijn terug te vinden in de ppt van Klaas de Groot. Vragen Mexico Zijn onderwerpen als waterkwaliteit en waterberging ook opgenomen in het adviesrapport? Ja Hoe hou je als NL adviseur rekening met lokale sociale situatie? Goed luisteren en veel doorvragen. Rekening houden met lokale kennis en behoeften. Hoe bouw je goede relaties op in Mexico? Veel praten, mensen regelmatig ontmoeten, vaak je verhaal vertellen. Wordt in vervolg projecten rekening gehouden met lopende infrastructurele projecten? Ja, in de Watervisie 2040 komt watermanagement samen met infrastructuur en economische ontwikkelingen. Water is daarmee niet alleen tot last maar kan ook andere ontwikkelingen faciliteren. Zorgt oliewinning ook voor bodemdaling? Belangrijk punt om mee te nemen. Wie is projectleider als het gaat om waterkwaliteitsproblematiek? Ministry of economic development and tourism en de gemeente. Wat levert dit de NL sector op? Het zou mooi zijn als de sector zou kunnen aanhaken in masterplantrajecten. Hoe kunnen we gebruik maken van de verschillende projecten die gaan lopen in Mexico? Hoe kunnen we elkaar versterken? Over de grenzen van staten heen kijken en op zoek naar oplossingen die niet alleen naar één probleem kijken Panama Welke partijen zijn geïnteresseerd in een mogelijke follow-up voor Panama? Inventarisatie door NWP heeft laten zien dat er een aantal partijen interesse hebben: O.a. Wetlands International, Witteveen+Bos, Grontmij, Boskalis, Deltares. Wat zijn de vervolgstappen na deze missie? In samenwerking met Panama prioriteiten stellen en een gezamenlijke inzet definieren. Wat zijn concrete aanknopingspunten voor een follow-up? Organising a dialogue would be an interesting topic (topic: spatial planning, hydraulic engineering). Benut de rol van Raisa Banfield als een DRR-champion in Panama City. Identificeer potentiele financieringsbronnen. Overige thema s/regio s waarin interesse is Mexico Agro en water. In Mexico veel kansen voor landbouw, maar water is in sommige regio s de beperkende factor, m.a.g dat er landbouw is onder brakke omstandigheden. In NL veel kennis/kunde aanwezig hoe hier mee om te gaan.

5 Afspraken/Follow-up Minister Ploumen zal in september een bezoek aan Mexico brengen. De focus van deze missie is onder voorbehoud: energie (olie, gas, duurzaam, bio based) en maritiem. De presentaties zijn te vinden op: Lijst deelnemers Organisatie Arcadis Kwartiermaker DRR Mexico BZ Consultant Naam Klaas de Groot Jelle Prins Sander Hees Joost van Eekhout Damen Giel Venema (+2) Deltares Dutchwatersector.com eleaf Fugro IenM IenM IHC LG Sonic BV Priva RVO RVO RVO RVO/Min EZ Bas van de Pas Jac van Tuijn Ernesto Bastidas Obando Volkert Lubbers Bob Oeloff Babette Gräber Hans Hesen Falco Aguilar Dick Zwartveld René Broekhuizen Mark Hoogbergen Sandra Cats Niek Bosmans Universiteit Utrecht Kees Nooren (+1) WASTE Water Footprint Network Wavin Overseas Wetlands International Jan Spit Xander de Bruine Frans Alferink Kate Pearson

6 Witteveen + Bos NWP NWP NWP Leo Valkenburg Koen Overkamp Edilberto Baquero Anne Kleene

Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant

Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant (ingeleverd door Matty op 21 12 2012) Actieplan Netwerk Burgemeestersconvenant National Covenant Action Plan Inleiding In 2007 nam een aantal lokale overheden het initiatief om een meer ambitieuze doelstelling

Nadere informatie

ROTTERDAM GREEN CAPITAL

ROTTERDAM GREEN CAPITAL ROTTERDAM GREEN CAPITAL FEBRUARI 2014 Nature as the driving force for innovation COLOFON Titel Eindredactie Redactie Rotterdam Green Capital Activiteiten binnen de minor+ Rotterdam Green Capital Doesjka

Nadere informatie

Monitoren van sociaal leren: Het leerproces van twee innovatiegroepen Groene & Blauwe Diensten onder de loep. Annemarie Groot

Monitoren van sociaal leren: Het leerproces van twee innovatiegroepen Groene & Blauwe Diensten onder de loep. Annemarie Groot Monitoren van sociaal leren: Het leerproces van twee innovatiegroepen Groene & Blauwe Diensten onder de loep Annemarie Groot Referaat Groot, A. (2007). Monitoren van sociaal leren: Het leerproces van twee

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2010

Onderzoeksprogramma 2010 Onderzoeksprogramma 2010 Deltares, 2009 Titel Deltares Onderzoeksprogramma 2010 Opdrachtgever RDO 's 148 Trefwoorden Onderzoeksprogramma, 2010, RDO, vraagsturing Samenvatting Dit document beschrijft de

Nadere informatie

Op weg naar een succesvol programma voor maatschappelijk welzijn; een Tûke Mienskip

Op weg naar een succesvol programma voor maatschappelijk welzijn; een Tûke Mienskip TNO-rapport 35610 Programma Digitale Agenda Fryslân Op weg naar een succesvol programma voor maatschappelijk welzijn; een Tûke Mienskip Behavioural and Societal Sciences Eemsgolaan 3 9727 DW Groningen

Nadere informatie

Draagvlak voor duurzame energie

Draagvlak voor duurzame energie Draagvlak voor duurzame energie Stappenplan voor een succesvolle aanpak in uw gemeente 2 Draagvlak voor duurzame energie Inhoud Introductie s Als het eerste idee ontstaat Verkenning of haalbaarheids Van

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Training Ruimten maken Trainingsmap KDV

Training Ruimten maken Trainingsmap KDV Training Ruimten maken Trainingsmap KDV verkorte versie Ed Hoekstra en Ine van Liempd, Bureau AKTA In samenwerking met Lucie de Jong, Training en Advies Colofon 2011, AKTA onderzoeks- en adviesbureau voor

Nadere informatie

Jan van Rutte is voormalig CFO van ABN-AMRO. Momenteel is hij onder andere commissaris bij SNS Reaal.

Jan van Rutte is voormalig CFO van ABN-AMRO. Momenteel is hij onder andere commissaris bij SNS Reaal. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directie Algemene Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Evaluatie sportinnovatie in Nederland

Evaluatie sportinnovatie in Nederland 26 september 2013 Evaluatie sportinnovatie in Nederland Evaluatie periode 2006-2013 www.technopolis-group.com Evaluatie Sportinnovatie in Nederland Evaluatie periode 2006-2013 technopolis group, juli 2013

Nadere informatie

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING De rol van de bibliotheek in open en online onderwijs: een verkenning 3 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 4 Achtergrond 6 Directe aanleiding

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Werken aan de elektronische dienstverlening van de Belastingdienst

Werken aan de elektronische dienstverlening van de Belastingdienst Afstudeerscriptie Frank van den Hurk, Universiteit Twente Werken aan de elektronische dienstverlening van de Belastingdienst Een multidisciplinair explorerend onderzoek naar methoden voor het inrichten

Nadere informatie

Zo zijn we aan de slag

Zo zijn we aan de slag Zo zijn we aan de slag Na 19 maart is er een procesakkoord opgesteld en een werkakkoord gesloten. In beide akkoorden wordt één ding helder: college en raad gaan anders werken. De samenleving wordt nauw

Nadere informatie

Preventie en zorg verbinden in de praktijk. Wijkgezondheidsprofiel en beleidsdialoog als handvatten

Preventie en zorg verbinden in de praktijk. Wijkgezondheidsprofiel en beleidsdialoog als handvatten 1 Preventie en zorg verbinden in de praktijk Wijkgezondheidsprofiel en beleidsdialoog als handvatten 2 In opdracht van: Uitgevoerd door: 3 VOORWOORD 4 3 STAP TOEPassing IN DE PRAKTIJK 1 - KENNISMAKEN MET

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Publiekprivate samenwerking in gebiedsontwikkeling

Publiekprivate samenwerking in gebiedsontwikkeling Publiekprivate samenwerking in gebiedsontwikkeling Verslagen van een bestuurlijk seminar en voorafgaande workshops met gebiedsvertegenwoordigers, ambtenaren en bestuurders. Bijeenkomsten georganiseerd

Nadere informatie

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend September 2013 1. FLOOD CONTROL-IJKDIJK Enkele jaren geleden bezweken er dijken in onder andere Wilnis, Terbregge

Nadere informatie

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk een verkenning van de GG&GD naar mentale gezondheid in opdracht van Mirjam Mascini en uitgevoerd door Noor Bongers Levenslust met Resultaat

Nadere informatie

E3 SLIM Smart Lighting In Metropolitan areas

E3 SLIM Smart Lighting In Metropolitan areas E3 SLIM Smart Lighting In Metropolitan areas Eindrapportage Onderzoeksrapportage - 24 februari 2014 dr.ir. Elke den Ouden & dr.ir. Rianne Valkenburg Intelligent Lighting Institute Introductie Stuurgroep

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2012..Kennis delen = Samenwerken

Sociaal Jaarverslag 2012..Kennis delen = Samenwerken Sociaal Jaarverslag 2012.Kennis delen = Samenwerken In 2012 stond Kennis delen = Samenwerken centraal binnen Aon. Kennis delen betekent het actief delen van kennis, behaalde successen en andere ervaringen,

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Duurzaam vermogensbeheer door lokale overheden

Duurzaam vermogensbeheer door lokale overheden Duurzaam vermogensbeheer door lokale overheden Proeftuin PREDO Aan dit project is in het kader van het programma "Met Preventie naar Duurzaam Ondernemen" een financiële bijdrage geleverd. "Met Preventie

Nadere informatie

Van Huis Uit. Op het ROC ASA leer je meer dan een vak. Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede

Van Huis Uit. Op het ROC ASA leer je meer dan een vak. Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede Van Huis Uit Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede Utrecht, juni 2005 Abdelkarim el Allati Marco van Westerlaak Op het ROC ASA leer je meer dan een vak 1

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie. Visie Open Overheid. Datum September 2013 Status Definitief

Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie. Visie Open Overheid. Datum September 2013 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Visie Open Overheid Datum September 2013 Status Definitief Pagina 2 van 20 Inhoudsopgave Opmerking vooraf 5 1 Inleiding, waarom open overheid? 7 1.1 Gemeenschappelijke

Nadere informatie

De Meetlat Langs Maatgesneden Monitoring

De Meetlat Langs Maatgesneden Monitoring De Meetlat Langs Maatgesneden Monitoring Onderzoek Maatgesneden Monitoring in opdracht van DSI/MY Januari Auteur: Karin Weber Inhoudsopgave Afkortingen.... Inleiding.... Onderzoeksdoel en Onderzoeksvragen....

Nadere informatie