Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama"

Transcriptie

1 Verslag sectormeeting Mexico en DRR-Team missie Panama Op 1 juni 2015 organiseerde het NWP in samenwerking met RVO een sectorbijeenkomst over Mexico met aansluitend een terugkoppeling van de DRR-team missie naar Panama. Klaas de Groot heeft zijn bevindingen van de DRR-team missies naar Mexico en Panama gepresenteerd en er is een update gegeven over de activiteiten in Mexico die uitgevoerd zijn in de eerste helft van 2015 (Agro en Water en Missie minister Schultz). Het voornaamste doel van de bijeenkomst was het kennis maken met Jelle Prins, kwartiermaker (delegated representative of the Netherlands) voor de follow-up van de eerder gedane DRR-team missies in Mexico. Daarnaast was deze bijeenkomst gericht op het delen van ervaringen vanuit de sector en het peilen van de sectorinteresse voor een mogelijke follow-up van de missies naar Mexico en Panama. In dit verslag leest u de belangrijkste bevindingen en conclusies van deze bijeenkomst. Interessante thema s/cases/activiteiten/benaderingen Agro en water Vanuit Conagua Guanajuato is er veel interesse om met NL samen te werken op het gebied van waterbeheer in de landbouw sector. Er wordt een actieplan voorbereid om de samenwerking tussen Conagua Guanajuato-NL te concretiseren. De geïdentificeerde kansrijke thema s voor samenwerking zijn, o.a.: - Sustainable groundwater management and aquifer sustainability; - Water governance and implementation of cost effective actions; - Improved productivity and less water and energy use. Verwacht bezoek van Conagua Guanajuato aan NL eind juni 2015 om de NLse kennis en aanbod te leren kennen en het actieplan te bespreken (prioriteiten/financiering) Missie minister Schultz Focus missie minister Schultz: Watermanagement en maritieme zaken Follow-up watermanagement: NL kwartiermaker in Mexico, schrijven van ToR waterprojecten In juni zal er een bijeenkomst/workshop plaatsvinden over building with nature. Prof. Dr. Waterman gevraagd om mee te werken aan een oplossing voor de erosieproblemen aan de kusten van Mexico (informatie op te vragen bij Judith Blaauw, NL ambassade Mexico) Follow-up maritieme zaken: Na aanleiding van gesprekken: contact gezocht met STC op gebied van trainingen/opleidingen (maritiem) Arcadis betrokken bij technisch ontwerp Haven Frontera, 2e fase Juni 2015 PoR advisering over de institutionele en financiële inrichting van de nieuwe haven van Frontera

2 DRR-Team missie Mexico Meer info in ppt. presentatie van Klaas de Groot ( t.pdf) en in de rapportage van de missie op de DRR-team website. Prioriteiten van de staat Tabasco: - Verlagen overstromingsrisico s - Water governance, NL aanpak eye opener voor lokale partijen voor ontwikkelen nieuwe mogelijkheden. - Hoe gaat het gebied zich ontwikkelen (energiesector, gas en olie winning, mogelijk 2e olieboom). Biedt kansen om met die inzichten een integrale aanpak toe te passen op infrastructuur, waterinfrastructuur, ruimtelijke planning. Focus projecten DRR-team follow up: 1. Improving the early warning system (staat Tabasco) 2. A study to assess the functionality of existing works in Tabasco (asset management) 3. Development of an Integrated Water Management Plan for Guerrero 4. Development of an Integrated Water Management Plan for Villahermosa with an emphasis on the Laguna de las Ilusiones and an integrated approach towards pluvial flooding. Introductie Jelle Prins, Kwartiermaker DRR-Team Mexico - Jelle is al zo n acht jaar werkzaam in de mariene infrastructuur consultancy in Miami, hij heeft daarmee veel ervaring opgedaan in Latijns Amerika. - Hij zal als kwartiermaker de Mexicaanse overheid ondersteunen bij het schrijven van ToR s naar aanleiding van eerdere DRR-team missies. - Begin dit jaar heeft een eerste verkennende missie plaatsgevonden naar Mexico in samenwerking met Klaas de Groot en de NL ambassade in Mexico. DRR-team missie Panama Meer info in ppt. presentatie van Klaas de Groot ( Groot.pdf) Focus: overstromingen (van sewage city naar drained city.) - Met de investeringen in infrastructuur in Panama is geen rekening gehouden met inundatie systemen. Panama City heeft onvoldoende goed aangelegde drainage en afvalwater systemen. - Verstedelijking (te weinig ruimte voor waterberging). - Ontbossing (meer surface runoff, minder infiltratie). Waterkwaliteitsproblematiek: rioolwater komt terecht in oppervlaktewater. Niet de focus van deze studie, maar wel een groot probleem. Problematiek Panama sluit aan op kennis die NL te bieden heeft.

3 De vice mayor van Panama City (Raisa Banfield) zet zich sterk in voor de aanpak van flood control in de stad. Kansen voor NL (zie ppt presentatie) - Panama-Dutch Water Dialogue - Writing proposals / ToR - Modelling expertise, Water technology, GIS - System Engineering, Big Data, Smart Dike - Gap analysis on data. Model development to understand local systems - Building with Nature, Room for the River - Resilient Cities by Design Wetlands International is positief: With the new government, there is more attention for environmental issues/more interest to put environmental issues on the agenda, opening the dialogue with the local communities. Also the economic aspects of the problems mean that there will be more sector interest. Knelpunten Mexico Financiering: er lijkt een misverstand te zijn over de financiering. Vorig jaar heeft de staat Tabasco aangegeven eigen middelen te hebben om te investeren in de plannen van het NL DRRteam. Er zijn ook beloftes gedaan (min. infrastructuur en toerisme) door Mexico dat er geld beschikbaar is. Maar toch zijn deze plannen nog niet opgenomen in de begroting van de staat Tabasco. De ambassade in Mexico is bezig druk te zetten op de Mexicanen om de financiering vast te leggen. In Mexico worden ToR s zeer gedetailleerd voorbereid. Voor de ToR s die uit de adviezen van het DRR-team voortkomen blijven we erg afhankelijk van de Mexicanen. Alles wat het DRR-team voorstelt is wel ergens gelinkt aan iets wat is vastgelegd in een beleidsdocument. Een aanbestedingsprocedure loopt vaak anders in Mexico door ontbreken van lange termijn uitvoeringsplannen. Omdat niet in kaart is gebracht welke problemen er nu echt spelen, wordt er bijvoorbeeld ook niet snel geïnvesteerd door NL baggerbedrijven. Bij Conagua zijn er wat wisselingen aan de top geweest. DRR-team geheugen is daarmee deels verdwenen aan Mexicaanse kant. Panama Panama city heeft om het DRR-team gevraagd maar het lijkt niet gedragen te worden door de federale overheid. Lokale ministeries/gemeente zijn niet op elkaar afgestemd. Op dit moment is men zoekende naar bij wie de verantwoordelijkheden zouden moeten liggen (ministerie van milieu, Panama City, etc.)

4 Te weinig data aanwezig en hydraulische modellen zijn verouderd. Challenges geidentificeerd door het DRR-team zijn terug te vinden in de ppt van Klaas de Groot. Vragen Mexico Zijn onderwerpen als waterkwaliteit en waterberging ook opgenomen in het adviesrapport? Ja Hoe hou je als NL adviseur rekening met lokale sociale situatie? Goed luisteren en veel doorvragen. Rekening houden met lokale kennis en behoeften. Hoe bouw je goede relaties op in Mexico? Veel praten, mensen regelmatig ontmoeten, vaak je verhaal vertellen. Wordt in vervolg projecten rekening gehouden met lopende infrastructurele projecten? Ja, in de Watervisie 2040 komt watermanagement samen met infrastructuur en economische ontwikkelingen. Water is daarmee niet alleen tot last maar kan ook andere ontwikkelingen faciliteren. Zorgt oliewinning ook voor bodemdaling? Belangrijk punt om mee te nemen. Wie is projectleider als het gaat om waterkwaliteitsproblematiek? Ministry of economic development and tourism en de gemeente. Wat levert dit de NL sector op? Het zou mooi zijn als de sector zou kunnen aanhaken in masterplantrajecten. Hoe kunnen we gebruik maken van de verschillende projecten die gaan lopen in Mexico? Hoe kunnen we elkaar versterken? Over de grenzen van staten heen kijken en op zoek naar oplossingen die niet alleen naar één probleem kijken Panama Welke partijen zijn geïnteresseerd in een mogelijke follow-up voor Panama? Inventarisatie door NWP heeft laten zien dat er een aantal partijen interesse hebben: O.a. Wetlands International, Witteveen+Bos, Grontmij, Boskalis, Deltares. Wat zijn de vervolgstappen na deze missie? In samenwerking met Panama prioriteiten stellen en een gezamenlijke inzet definieren. Wat zijn concrete aanknopingspunten voor een follow-up? Organising a dialogue would be an interesting topic (topic: spatial planning, hydraulic engineering). Benut de rol van Raisa Banfield als een DRR-champion in Panama City. Identificeer potentiele financieringsbronnen. Overige thema s/regio s waarin interesse is Mexico Agro en water. In Mexico veel kansen voor landbouw, maar water is in sommige regio s de beperkende factor, m.a.g dat er landbouw is onder brakke omstandigheden. In NL veel kennis/kunde aanwezig hoe hier mee om te gaan.

5 Afspraken/Follow-up Minister Ploumen zal in september een bezoek aan Mexico brengen. De focus van deze missie is onder voorbehoud: energie (olie, gas, duurzaam, bio based) en maritiem. De presentaties zijn te vinden op: Lijst deelnemers Organisatie Arcadis Kwartiermaker DRR Mexico BZ Consultant Naam Klaas de Groot Jelle Prins Sander Hees Joost van Eekhout Damen Giel Venema (+2) Deltares Dutchwatersector.com eleaf Fugro IenM IenM IHC LG Sonic BV Priva RVO RVO RVO RVO/Min EZ Bas van de Pas Jac van Tuijn Ernesto Bastidas Obando Volkert Lubbers Bob Oeloff Babette Gräber Hans Hesen Falco Aguilar Dick Zwartveld René Broekhuizen Mark Hoogbergen Sandra Cats Niek Bosmans Universiteit Utrecht Kees Nooren (+1) WASTE Water Footprint Network Wavin Overseas Wetlands International Jan Spit Xander de Bruine Frans Alferink Kate Pearson

6 Witteveen + Bos NWP NWP NWP Leo Valkenburg Koen Overkamp Edilberto Baquero Anne Kleene

September 2015. Inhoudsopgave

September 2015. Inhoudsopgave September 2015 Via deze Country Update brengen wij u graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de bilaterale samenwerking tussen Mexico en Nederland. In dit bericht vind u een overzicht

Nadere informatie

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Delft, 8 maart 2012 Realistic wall of water ir. F.C. (Floris) Boogaard, (020) 606 32 50/06-51 55 68 26 e-mail: f.c.boogaard@tudelft.nl/

Nadere informatie

Stedelijke Ontwikkeling India

Stedelijke Ontwikkeling India Stedelijke Ontwikkeling India An Urban Challenge Leon van Velzen 23 april 2015 2 3 Urban Challenge Circular City Water Resilience Public Space Governance and Finance Data City Urban Challenge 4 Royal HaskoningDHV

Nadere informatie

Partners voor Water subsidieregeling 2 * circa 40 pax. Aantal deelnemers (inschatting) http://nwp.nl/_docs/nieuwsbrief_bijlagen/geldalswater_pvw.

Partners voor Water subsidieregeling 2 * circa 40 pax. Aantal deelnemers (inschatting) http://nwp.nl/_docs/nieuwsbrief_bijlagen/geldalswater_pvw. Conveners Rapporteur/aanspreekpunt Workshop titel Aantal deelnemers (inschatting) Presentaties Dennis van Peppen (RVO.nl; dennis.vanpeppen@rvo.nl) Erwin Dirkse (Dirkse Milieu Technologie; edirkse@dmt-et.nl)

Nadere informatie

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Contact opleiding: Marc Spiller (marc.spiller@wur.nl) Integrale

Nadere informatie

Vvg. Kansen zien, kansen pakken! Leven in de stad van de toekomst. 13 november 2013

Vvg. Kansen zien, kansen pakken! Leven in de stad van de toekomst. 13 november 2013 Kansen zien, kansen pakken! Vvg 13 november 2013 Leven in de stad van de toekomst Louis Bekker City Account Manager Programma manager Onderwijs (PO/MO) Smart Concurrentie Leefbaar Groen Samenwerking Onze

Nadere informatie

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Universiteit

Nadere informatie

Designing climate proof urban districts

Designing climate proof urban districts Designing climate proof urban districts Presentation for Deltas in Times of Climate Change 2010 Jaap Kortman Laura van der Noort IVAM Maarten van Dongen Witteveen + Bos The Netherlands Presentation What

Nadere informatie

Inhoud. Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen

Inhoud. Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen Lunch Presentatie 8 Oktober 2015 Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar Azië en terug naar Groningen Reis mee met het Kenniscentrum naar het buitenland: van Hoogeveen naar

Nadere informatie

Holistic resilient delta design

Holistic resilient delta design Holistic resilient delta design Theory Practice Lessons A Holistic approach Den Haag New Orleans New York Rotterdam 1 Resilience is more than climate adaptation 100resilientcities.org 2 Bangladesh 3 Ecological

Nadere informatie

BIKENOMICS. Fietsstad congres 2016 Workshop Bikenomics Kees van Ommeren & Siebe Visser. Decisio

BIKENOMICS. Fietsstad congres 2016 Workshop Bikenomics Kees van Ommeren & Siebe Visser. Decisio BIKENOMICS Fietsstad congres 2016 Workshop Bikenomics Kees van Ommeren & Siebe Visser Decisio VAN MKBA FIETS TOT BIKENOMICS 2012 0,6 0,5 0,4 Verkeersveiligheid 0,3 0,2 0,41 0,51 Geluid Emissies3schadelijke3stoffen

Nadere informatie

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven RDM Centre of Expertise Innovatie motor voor Stad en Haven https://www.youtube.com/watch?v=ubghpqsittc RDM Centre of Expertise RDM Centre of Expertise is een broedplaats waar studenten, onderzoekers/lectoren

Nadere informatie

Integrale planning van water, ruimte en resilience

Integrale planning van water, ruimte en resilience 1 Integrale van water, ruimte en resilience Dr Margo van den Brink Afdeling Planologie Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Rijksuniversiteit Groningen 2 God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet

Nadere informatie

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels)

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Staten-Generaal Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Subject: Sustainable Flemish SDI Nature: Mobilising, Steering Organisers:

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013.

Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013. Bezoek Myanmar met minister Schultz. 25 mei 1 juni 2013. Vorig jaar juli heb ik de eerste missie naar Myanmar geleid van de kennisinstellingen in Delft. Een verslag van die reis is vorig jaar in de zomer

Nadere informatie

Future of the Financial Industry

Future of the Financial Industry Future of the Financial Industry Herman Dijkhuizen 22 June 2012 0 FS environment Regulatory & political pressure and economic and euro crisis 1 Developments in the sector Deleveraging, regulation and too

Nadere informatie

DRR team scoping missie voor overstromingsproblematiek in Panama Stad, Panama

DRR team scoping missie voor overstromingsproblematiek in Panama Stad, Panama Fotoverslag DRR-Team Panama DRR team scoping missie voor overstromingsproblematiek in Panama Stad, Panama DRR-team leden: Klaas de Groot (ARCADIS), Jana Steenbergen (Grontmij) en Koen Broersma (Royal HaskoningDHV)

Nadere informatie

Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt

Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt maken? Energiebesparend investeren en energiespaarcontracten Kurt Detavernier Copyright Siemens Ltd 2008 Building Technologies Our approach during

Nadere informatie

The Control Room of the Future

The Control Room of the Future Even voorstellen: Prodek Automation products Opgericht in 2001 Importeur / distributeur Opleiding / levering / advies / consultancy / dienstverlening Joop de Kwant Directeur Hoe ziet de toekomstige controle

Nadere informatie

PARTNERS VOOR WATER Nieuwsbrief, nr. 1 2013

PARTNERS VOOR WATER Nieuwsbrief, nr. 1 2013 PARTNERS VOOR WATER Nieuwsbrief, nr. 1 2013 Met de Partners voor Water Nieuwsbrief houden we u maandelijks op de hoogte van de resultaten en ontwikkelingen die voortkomen uit de activiteiten binnen het

Nadere informatie

Publiek-private ontwikkeling, nu en in de toekomst

Publiek-private ontwikkeling, nu en in de toekomst Amsterdam Institute of Social Science Research Publiek-private ontwikkeling, nu en in de toekomst Dr. Leonie Janssen-Jansen Wageningen, 31 oktober 2013 Achtergronden Groeidenken > grote invloed op planning

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

Op weg naar Invest-MRA (werktitel)

Op weg naar Invest-MRA (werktitel) Op weg naar Invest-MRA (werktitel) Regionaal investeren in de grote maatschappelijke transities VVRE 4 april 2019 Kalle van Seeters, Johan Bos Aanleiding Komst Invest-NL: Investeringsvehikel van het Rijk:

Nadere informatie

Support Center GIS-Flanders

Support Center GIS-Flanders Support Center GIS-Flanders Our mission: Ensuring the optimal use of geographic information in Flanders Het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen is

Nadere informatie

Kennisinnovaties slappe bodems

Kennisinnovaties slappe bodems Kennisinnovaties slappe bodems Agenda 10 min 15 min 15 min 5 min Introductie Enrico Moens (program manager Climate and Sustainability bij Grontmij) Leon van Paassen (assistant professor Geo- Engineering

Nadere informatie

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016

Sustainable Urban Mobility Plan Rotterdam, april 2016 Smart accessibility for a healthy, strong economics and attractive city! Rotterdamse Mobiliteitsagenda IN ROTTERDAM HEB JE DE LUXE OM TE KIEZEN HOE JE REIST. WIL JE OP DE FIETS, GA JE MET DE FIETS. WIL

Nadere informatie

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur BSc Tourism De volgende presentatie start hier om 9:30 uur waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Nederland 35 miljard bestedingen 3% Bruto

Nadere informatie

Bezoekersdruk... Hoe ga je er mee om?

Bezoekersdruk... Hoe ga je er mee om? Bezoekersdruk... Hoe ga je er mee om? 2 e Salon voor Toerisme Brugge, 24 November 2016 Ko Koens Breda University (CELTH) Albert Postma Stenden University (CELTH) Hans Dominicus Centre of Expertise, Leisure,

Nadere informatie

The Rotterdam Roofscape

The Rotterdam Roofscape 19-9-2018 Warsaw How cities respond to climate change The Rotterdam Roofscape Municipality of Rotterdam Urban Development Department Msc. Marloes Gout 19-9-2018 Changing Climate Sea level rise Heat waves

Nadere informatie

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen BSc Tourism René van der Duim en Martijn van Santen waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers meer dan een miljard internationale toeristische aankomsten wereldwijd Toerisme in cijfers

Nadere informatie

Reflection on Keynote Man Made Blue Zone: A Marketing Angle (prof. dr. Koert van Ittersum) onderkop in wit

Reflection on Keynote Man Made Blue Zone: A Marketing Angle (prof. dr. Koert van Ittersum) onderkop in wit Reflection on Keynote Man Made Blue Zone: A Marketing Angle (prof. dr. Koert van Ittersum) onderkop in wit Local Reflection on what can be done How can we implement the roadmap to Man Made Blue Zones locally?

Nadere informatie

Business Architectuur vanuit de Business

Business Architectuur vanuit de Business Business Architectuur vanuit de Business CGI GROUP INC. All rights reserved Jaap Schekkerman _experience the commitment TM Organization Facilities Processes Business & Informatie Architectuur, kun je vanuit

Nadere informatie

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s)

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s) opleidingsaanbod VBP Ma INTERIEURarchitectuur [INTERIEURARCHITECT] Ba Architectuur VBP Ma Architectuur [ARCHITECT] Internationale Ma Architectuur (ENG) [ARCHITECT] Ma Stedenbouw & Ruimtelijke Planning

Nadere informatie

Business opportunities in the water sector

Business opportunities in the water sector Source: Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs B.V. Mexico: Business opportunities in the water sector 16-08-2012 1-5 Mexico, Water sector, business opportunities The water sector in Mexico is booming. Problems

Nadere informatie

Materialiteit en waardecreatie. Jos Reinhoudt 21 mei 2015

Materialiteit en waardecreatie. Jos Reinhoudt 21 mei 2015 Materialiteit en waardecreatie Jos Reinhoudt 21 mei 2015 JOS REINHOUDT MVO Nederland Speerpuntonderwerpen: Transparantie Stakeholderdialoog Impact MVO Trendrapport 2015 j.reinhoudt@mvonederland.nl @JosReinhoudt

Nadere informatie

ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit. Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Antwerpen, 19 mei 2011

ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit. Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Antwerpen, 19 mei 2011 ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Antwerpen, 19 mei 2011 1 Inhoud Algemeen kader ScaldWIN Een tussentijdse balans 2 Algemeen kader Kaderrichtlijn

Nadere informatie

BiZZdesign. Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools. Research & Development

BiZZdesign. Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools. Research & Development BiZZdesign Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools Research & Development 1 Profile CV Joost Niehof Name Grade Nationality Residence Role Joost

Nadere informatie

IenM & INTERREG: Circulaire economie

IenM & INTERREG: Circulaire economie IenM & INTERREG: Circulaire economie Inhoud INTERREG t.o.v. andere fondsen context INTERREG zelf De programma s: verschillend en hetzelfde Toegevoegde waarde Succesvol project Deelname INTERREG 2007-2013

Nadere informatie

System availability up; life cycle cost down

System availability up; life cycle cost down Symposium IOP-IPCR project, Breda, 2 dec. 2010 System availability up; life cycle cost down Ideeën voor vervolg Jürgen Donders, Gordian Logistic Experts B.V. Geert-Jan van Houtum, TU/e INHOUD Kennisnetwerk

Nadere informatie

Building with Nature in the Delta. Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik

Building with Nature in the Delta. Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik Building with Nature in the Delta Inzetten van natuur en natuurlijke processen voor medegebruik april 24, 2015 Ministry of Infrastructure and the Environment endorses BWN 26-04-2013 Minister Schultz van

Nadere informatie

Ontmanteling & Hergebruik in NL: Een gezamenlijke inspanning

Ontmanteling & Hergebruik in NL: Een gezamenlijke inspanning Ontmanteling & Hergebruik in NL: Een gezamenlijke inspanning New emmergy 17 mei 2017 Berend Scheffers Ons energiesysteem 2 Energiesysteem Nederland 2015. Bron: NEV 2016, ECN, PBL, CBS, RVO Rol van gas

Nadere informatie

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015 Dairy India NAFTC-India Zoetermeer, 18 February 2015 Netherlands Agro Food Technology Centre Publiek private samenwerking Sector vertegenwoordigend Expertise cluster focus Lokaal gevestigd Ervaring Introductie

Nadere informatie

IDENTIFICATIE VAN ECONOMISCH POTENTIEEL/TEWERKSTELLING EN SLEUTELSECTOREN VOOR OFFSHORE TECHNOLOGIEËN

IDENTIFICATIE VAN ECONOMISCH POTENTIEEL/TEWERKSTELLING EN SLEUTELSECTOREN VOOR OFFSHORE TECHNOLOGIEËN IDENTIFICATIE VAN ECONOMISCH POTENTIEEL/TEWERKSTELLING EN SLEUTELSECTOREN VOOR OFFSHORE TECHNOLOGIEËN Identificatie +/- 250 ondernemingen werden geïdentificeerd met potentiële interesse voor windenergie:

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

Aanmelden externe studenten voor een minor van de TU Delft

Aanmelden externe studenten voor een minor van de TU Delft Als je een minor aan de TU Delft wilt volgen, moet je de volgende stappen ondernemen: 1. Regel een tweede inschrijving bij de TU Delft via Studielink. - Kies bij Kies een studie de minor-opleiding die

Nadere informatie

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap.

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. 1 Het nationale jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 14 en 17

Nadere informatie

Open data. Tussen droom en daad staan wetten in de(n) weg en praktische bezwaren

Open data. Tussen droom en daad staan wetten in de(n) weg en praktische bezwaren Open data Tussen droom en daad staan wetten in de(n) weg en praktische bezwaren Dr. ir. Bastiaan van Loenen, b.vanloenen@tudelft.nl; www.otb.tudelft.nl/opendata 1 Twee bezwaren Privacywetgeving Governance

Nadere informatie

KETENINNOVATIE DOOR 5-KRACHTENVELD METHODIEK VAN DIOACADEMY

KETENINNOVATIE DOOR 5-KRACHTENVELD METHODIEK VAN DIOACADEMY KETENINNOVATIE DOOR 5-KRACHTENVELD METHODIEK VAN DIOACADEMY Build your company on the new dynamics of Business Ecosystems for Strategy, Innovation, and Sustainability Christa Wouda (Directeur DIOAcademy.com)

Nadere informatie

Safety Values in de context van Business Strategy.

Safety Values in de context van Business Strategy. Safety Values in de context van Business Strategy. Annick Starren en Gerard Zwetsloot (TNO) Papendal, 31 maart 2015. NVVK sessie Horen, Zien en Zwijgen. Safety Values in de context van Business strategy.

Nadere informatie

Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid. 5 november 2015

Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid. 5 november 2015 Wereldgemeenten: daar draait het om! Ambtenarenbijeenkomst over internationale aspecten van gemeentelijk beleid 5 november 2015 Ontwikkelingen in internationaal beleid en blik op de toekomst voor gemeenten

Nadere informatie

DRR-Team. Marktkansen Bhutan

DRR-Team. Marktkansen Bhutan DRR-Team Marktkansen Bhutan Marktkansen Bhutan Notitie 19 September 2016 Authors: Matthijs Kok (HKV Consultants / Delft University of Technology) Meindert Van (Deltares) Nicolette Koopman (Ministry of

Nadere informatie

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Manon krabbenborg, Sandra Boersma, Marielle Beijersbergen & Judith Wolf s.boersma@elg.umcn.nl Homeless youth in the Netherlands Latest estimate:

Nadere informatie

Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal

Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal Behavioural Insights Applied to Policy Ontsluiten van gedragskennis, een Europees verhaal François J. Dessart, PhD Infosessie gedragsinzichtingen Vlaamse Overheid, Brussel 27 september 2016 Behavioural

Nadere informatie

NWA conferentie, 31 oktober 2017, parallelsessie Sustainable Development Goals

NWA conferentie, 31 oktober 2017, parallelsessie Sustainable Development Goals NWA conferentie, 31 oktober 2017, parallelsessie Sustainable Development Goals Tijd en locatie: 11.45-13.15 uur, zaal 4 Sessievoorzitter: Prof. Dr. Margreet Zwarteveen Routetrekker: Dr. Martijn Wienia

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

Evenement Water en Klimaatadaptatie

Evenement Water en Klimaatadaptatie Evenement Water en Klimaatadaptatie Door: Silvester Botman National Contact Point RVO In deze presentatie 1. INTERREG NSR; een introductie 2. Aanvraagprocedure 3. Overzicht van de eerste twee calls 4.

Nadere informatie

Sensing the City / Delft van Boven

Sensing the City / Delft van Boven Sensing the City / Delft van Boven Activiteitenpatronen, leefomgeving & technologie Stefan van der Spek, Ass. Prof. of Urban Design 03/05/2012 Delft University of Technology Challenge the future Staff

Nadere informatie

Programma. SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS)

Programma. SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS) Programma 14:00u: 14:05u: 14:20u: 14:45u: 15:15u: 15:45u: Opening SBIR Ruimtevaart (Mark Loos, NSO) Toelichting SBIR-proces (Mark Hoogbergen, RVO) De vraag vanuit RWS (Charlotte Schmidt, RWS) Afsluitende

Nadere informatie

STRATEGO: Coaching session

STRATEGO: Coaching session STRATEGO: Coaching session 19-11-2014 www.warmtebedrijfrotterdam.nl Content Integrated business model al chart Heat chain Sources heating grid Rotterdam Delivery of industrial waste heat History & lessons

Nadere informatie

Ik voel niets maar eigenlijk alles: Verbanden tussen Alexithymie, Somatisatiestoornis en Depressie. I feel nothing though in essence everything:

Ik voel niets maar eigenlijk alles: Verbanden tussen Alexithymie, Somatisatiestoornis en Depressie. I feel nothing though in essence everything: Ik voel niets maar eigenlijk alles: Verbanden tussen Alexithymie, Somatisatiestoornis en Depressie I feel nothing though in essence everything: Associations between Alexithymia, Somatisation and Depression

Nadere informatie

Als Leidse Informaticus in actie. College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/)

Als Leidse Informaticus in actie. College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/) Als Leidse Informaticus in actie College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/) Rokesh Jankie 1993-1998 Rokesh Jankie Rokesh Jankie 1993-1998 Wist niks van computers,

Nadere informatie

Stakeholders kick-off meeting minder gedoe rond uw project? Case study. LSSN Seminar, 1 November 2012, Schiphol Jan van Diepen

Stakeholders kick-off meeting minder gedoe rond uw project? Case study. LSSN Seminar, 1 November 2012, Schiphol Jan van Diepen Stakeholders kick-off meeting minder gedoe rond uw project? Case study LSSN Seminar, 1 November 2012, Schiphol Jan van Diepen aankondiging 10:15 Case study: Stakeholders Kick-off meeting, minder gedoe

Nadere informatie

Uitwegen voor de moeilijke situatie van NL (industriële) WKK

Uitwegen voor de moeilijke situatie van NL (industriële) WKK Uitwegen voor de moeilijke situatie van NL (industriële) WKK Kees den Blanken Cogen Nederland Driebergen, Dinsdag 3 juni 2014 Kees.denblanken@cogen.nl Renewables genereren alle stroom (in Nederland in

Nadere informatie

De brug tussen requirement engineer en gebruiker

De brug tussen requirement engineer en gebruiker De brug tussen requirement engineer en gebruiker Gerlof Hoekstra Even kennismaken Senior testconsultant / product manager In de ICT sinds 1985 Sinds 1993 testen/kwaliteitszorg Opdrachtgevers Postbank KPN

Nadere informatie

Keuze vakken P&T Living

Keuze vakken P&T Living Keuze vakken P&T Living Antal Haans (A.Haans@tue.nl) Coach Technische Vakken P&T-LIVING 31 Maart 2015 1 P&T Major Binnen de TU/e bachelor school Keuze ruimte 60 ECTS 90 ECTS - Psychologie & methoden -

Nadere informatie

Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene. Chemie is overal

Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene. Chemie is overal Willemien Terpstra Vice President, Fuels and Styrene Chemie is overal Chemie in Nederland enabler voor de energie transitie Elke ton CO2 uitstoot bespaart elders ~ 2 ton CO2 Landen 2016 DE 28,7% FR 13,9%

Nadere informatie

Shell NL & Shell New Energies

Shell NL & Shell New Energies Shell NL & Shell New Energies An outlook towards a clean and renewable energy system Dr.-Ing. Peter Breithaupt September 2017 1 Contents New Energies Themes New Fuels Renewable Power Connected Customer

Nadere informatie

KEUZEVAKKEN. Gids bij het kiezen van de derdejaars specialisatievakken

KEUZEVAKKEN. Gids bij het kiezen van de derdejaars specialisatievakken KEUZEVAKKEN Gids bij het kiezen van de derdejaars specialisatievakken Derdejaars Keuzevakken Voor veel masters wordt er van je verwacht om bepaalde keuzevakken gevolgd te hebben, omdat deze vakken worden

Nadere informatie

Deltatechnology goes East. van zout naar zoet. Tjitte A. Nauta account manager Singapore en regio

Deltatechnology goes East. van zout naar zoet. Tjitte A. Nauta account manager Singapore en regio Deltatechnology goes East van zout naar zoet Tjitte A. Nauta account manager Singapore en regio Deltares en Singapore Veel grote projecten (landaanwinning, reservoir management,..) Top quality brand met

Nadere informatie

Enterprise Portfolio Management

Enterprise Portfolio Management Enterprise Portfolio Management Strategische besluitvorming vanuit integraal overzicht op alle portfolio s 22 Mei 2014 Jan-Willem Boere Vind goud in uw organisatie met Enterprise Portfolio Management 2

Nadere informatie

KPMG PROVADA University 5 juni 2018

KPMG PROVADA University 5 juni 2018 IFRS 16 voor de vastgoedsector Ben u er klaar voor? KPMG PROVADA University 5 juni 2018 The concept of IFRS 16 2 IFRS 16 Impact on a lessee s financial statements Balance Sheet IAS 17 (Current Standard)

Nadere informatie

Techniek en mobilities paradigma vullen elkaar duurzaam aan

Techniek en mobilities paradigma vullen elkaar duurzaam aan Techniek en mobilities paradigma vullen elkaar duurzaam aan Tips en aanbevelingen voor de praktijk Een interactieve workshop KIVI NIRIA Jaarcongres 6 november 2013 Sustainable Mobility Wie zijn wij? Waarin

Nadere informatie

PROVADA. 1 of 5. Bob Adriaans Senior consultant Assetmanagement E bob.adriaans@arcadis.nl T 06 4644 7188

PROVADA. 1 of 5. Bob Adriaans Senior consultant Assetmanagement E bob.adriaans@arcadis.nl T 06 4644 7188 Bob Adriaans Senior consultant Assetmanagement E bob.adriaans@arcadis.nl T 06 4644 7188 Rémi Adriaansens Directeur sector Gemeenten E remi.adriaansens@arcadis.nl T 06 5230 3594 Herman Arentsen Senior adviseur

Nadere informatie

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management Policy Aspects of Storm Surge Warning Systems Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Contents Water in the Netherlands What kind of information and models do we need? Flood System

Nadere informatie

De juiste requirements juist

De juiste requirements juist De juiste requirements juist Een voorwaarde voor succesvolle applicatie ontwikkeling Arno van Herk Managing partner Synergio B.V. a.van.herk@synergio.nl 2011 Een brug naar onze presentatie Uniface is Compuware's

Nadere informatie

Thema WATER. Themacoordinatoren: Okke Batelaan Patrick Willems

Thema WATER. Themacoordinatoren: Okke Batelaan Patrick Willems Thema WATER Themacoordinatoren: Okke Batelaan Patrick Willems Harte, Physics Today, 2002 Conflict or opportunity? Argument Synthesis is needed for BIG issues in earth system science: 1. How will climate

Nadere informatie

13.30 uur Welkom uur Inzicht en ontwikkelingen rondom Best Value uur Eerste ronde praktijkcases uur Koffie/thee pauze

13.30 uur Welkom uur Inzicht en ontwikkelingen rondom Best Value uur Eerste ronde praktijkcases uur Koffie/thee pauze Eventuele subtitel Best Value 13.30 uur Welkom 13.35 uur Inzicht en ontwikkelingen rondom Best Value 14.15 uur Eerste ronde praktijkcases 15.15 uur Koffie/thee pauze 15.30 uur Tweede ronde praktijkcases

Nadere informatie

Wat is de rol van bestuurders bij MVI

Wat is de rol van bestuurders bij MVI Wat is de rol van bestuurders bij MVI 14 December 2017 Waar is dit? Palm Islands, Dubai Waarom is MVI van belang? Impact! De uitdaging van duurzame transities The challenge we are facing today is to manage

Nadere informatie

Mentaal Weerbaar Blauw

Mentaal Weerbaar Blauw Mentaal Weerbaar Blauw de invloed van stereotypen over etnische minderheden cynisme en negatieve emoties op de mentale weerbaarheid van politieagenten begeleiders: dr. Anita Eerland & dr. Arjan Bos dr.

Nadere informatie

Koppelkansen versterken - verduurzamen. Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018

Koppelkansen versterken - verduurzamen. Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018 Koppelkansen versterken - verduurzamen Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018 Project koppelkansen Uitgangspunten Een onderzoek naar de actiebereidheid van bewoners

Nadere informatie

Smart Mobility. Marije de Vreeze Connekt / ITS

Smart Mobility. Marije de Vreeze Connekt / ITS Smart Mobility Marije de Vreeze Connekt / ITS Netherlands Samenleving verandert Business modellen veranderen Klimaatverandering Bron: Nico Larco, 2018 Bron: Nico Larco, 2018 Waarom? Economy Accessibility

Nadere informatie

Advies Infrastructuur en evacuatiescenario rijkswegen

Advies Infrastructuur en evacuatiescenario rijkswegen Advies Infrastructuur en evacuatiescenario rijkswegen Input voor WenE Thea Helmerhorst Rijkswaterstaat MEGO 11 februari 2016 Module Evacuatie bij Grote Overstromingen MEGO Minister IenM: We doen er alles

Nadere informatie

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Nadia Verdeyen Center of Expertise Smart Sustainable Cities Solar Decathlon & onderwijsinnovatie Een HU interdisplinair studententeam

Nadere informatie

PAO bezoek London 26 september 2008: dynamiek in Thames Estuary én TE2100. Inleiding door Marnix de Vriend, Royal Haskoning

PAO bezoek London 26 september 2008: dynamiek in Thames Estuary én TE2100. Inleiding door Marnix de Vriend, Royal Haskoning PAO bezoek London 26 september 2008: dynamiek in Thames Estuary én TE2100 Inleiding door Marnix de Vriend, Royal Haskoning Three Rivers Excursion Projectteam Munnikenland, Londen 1 sept. 2008 Inhoud Presentatie

Nadere informatie

Voedselagenda en inspiratiedag-food

Voedselagenda en inspiratiedag-food Voedselagenda en inspiratiedag-food Onderwijs heeft een rol in noodzakelijke transitie van landbouw -naar voedsel beleid. WRR rapport. Voedseltop. Ketenbenadering. Gezondheid Ecologie (Mondiale) Voedselzekerheid.

Nadere informatie

Multifunctionele Waterkeringen

Multifunctionele Waterkeringen Prometheus stole fire, the symbol of knowledge, from Mount Olympus and gave it to mankind Multifunctionele Waterkeringen Verkenning kansen en belemmeringen Ellen Trom, Deltares (AT Osborne) STW Multifunctionele

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

De water sector: transitie naar een natural capital benadering. Dr Hans Bruyninckx, 27 Maart 2018, 25 jaar VLARIO, Antwerpen

De water sector: transitie naar een natural capital benadering. Dr Hans Bruyninckx, 27 Maart 2018, 25 jaar VLARIO, Antwerpen De water sector: transitie naar een natural capital benadering Dr Hans Bruyninckx, 27 Maart 2018, 25 jaar VLARIO, Antwerpen The European Environment Agency The EEA is an EU agency that operates at the

Nadere informatie

De waterbouwer van de toekomst

De waterbouwer van de toekomst De waterbouwer van de toekomst Op zoek naar zijn bagage Sander Dekker, Van Oord Nederland, 7 maart 2013 Copyright Van Oord 2012 1 Toch zouden de watertovenaars machteloos zijn, wanneer ze, om hun grote

Nadere informatie

Hoe realiseer je een Smart City?

Hoe realiseer je een Smart City? Hoe realiseer je een Smart City? Thema Inclusive Society Dr. Ir. Rianne Valkenburg FUTURE Steden worden langzaam bedolven onder sensoren Steden waren al vol, namelijk met mensen Kwaliteit van leven? Hoe

Nadere informatie

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012

Intentieverklaring Opstart Digitale Delta. 16 mei 2012 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta 16 mei 2012 1 Intentieverklaring Opstart Digitale Delta ambitie De Digitale Delta heeft als ambitie om een open platform, gebaseerd op open standaarden, te realiseren

Nadere informatie

Beeldbellen in de GGZ

Beeldbellen in de GGZ Beeldbellen in de GGZ Wat kan beeldbellen voor je patiënt en voor jou betekenen? Wat verandert er als jullie gaan beeldbellen, en wat betekent dat voor de zorg die je biedt? Samen met ervaren beeldbellers

Nadere informatie

Derdejaars Keuzevakken. Inhoudsopgave

Derdejaars Keuzevakken. Inhoudsopgave Derdejaars Keuzevakken Voor veel masters wordt er van je verwacht om bepaalde keuzevakken gevolgd te hebben, omdat deze vakken worden gezien als voorkennis. Dit boekje geeft informatie over de inhoud van

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012 Advanced Instrumentation Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet 10 Oktober 2012 Agenda Wat is Advanced Instrumentation? Hoe past Advanced Instrumentation in de keten van fundamenteel onderzoek

Nadere informatie