Lancering Libramed. Innovatieve communicatie voor de verkooppunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lancering Libramed. Innovatieve communicatie voor de verkooppunten"

Transcriptie

1 De eerste lijn op de Italiaanse markt* voor de van overgewicht en obesitas. Vanaf nu ook in België, met een volledig programma voor een nieuwe aanpak van de van de epidemie van de 21e eeuw Lancering Libramed Van wetenschappelijke ontdekking naar klinische praktijk: meer dan één miljoen geïnvesteerd in onderzoek Nieuw product Medisch hulpmiddel uit Klasse IIa Europees octrooi nr Nieuwe doelgroep van overgewicht tot obesitas ook voor kinderen boven de 8 jaar Nieuw werkingsmechanisme beheersing van de postprandiale bloedsuikerspiegel Maximale veiligheid dankzij de mechanische werking, die het ook geschikt voor kinderen maakt Innovatieve communicatie voor de verkooppunten Nieuwe doeltreffende en aanstekelijke materialen die de behoefte aan het product duidelijk tot uitdrukking brengen en de nieuwheid van het product benadrukken. * Sell-out14,3 MIo, bron gegevens IMS MAT september 2012

2 Nieuwe benadering van overgewicht en obesitas Overgewicht en obesitas zijn de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van de moderne gezondheidszorg. Het wetenschappelijk onderzoek dat de pathofysiologische mechanismen die verband houden met gewichtsbeheersing onderzoekt, heeft nieuwe en belangrijke mechanismes ontdekt die aan de basis van het probleem liggen en die vandaag de dag een effi ciënte en innovatieve aanpak van overgewicht en obesitas mogelijk maken, bijvoorbeeld door middel van beheersing van de postprandiale bloedsuikerspiegel. Een groot deel van de markt is vast blijven houden aan oude concepten of, erger nog, aan beloftes die men niet kan nakomen. Aboca dat daarentegen al jaren de uitdaging van onderzoek en innovatie aangaat en deze inspanningen met grote investeringen ondersteunt, kan hierdoor Fitomagra Libramed aanbieden: een innovatief, doeltreffend en veilig product voor de van overgewicht en obesitas. nieuw in 2013 De beheersing van de postprandiale bloedsuikerspiegel Medisch Hulpmiddel voor de van overgewicht en obesitas en voor vermindering van de tailleomvang, ook bij personen met een normaal gewicht.

3 Productinnovatie De beheersing van de bloedsuikerpiek in de van overgewicht en obesitas. gluten free MEDISCH HULPMIDDEL Klasse IIa - Certifi cering van het Istituto Superiore di Sanità [Hoger Instituut voor de Gezondheid] n 138 QPZ van 7/10/2011 GEÏNDICEERD VOOR - Overgewicht en obesitas - Vermindering van de tailleomvang, ook bij personen met een normaal gewicht MAXIMALE VEILIGHEID - Dankzij de mechanische werking MAKKELIJK IN WATER OPLOSBARE TABLETTEN - Kunnen ook opgelost in lauw water worden ingenomen ook voor KINDEREN BOVEN DE 8 JAAR MEER DAN 1 MILJOEN IN ONDERZOEK GEÏNVESTEERD EXCLUSIEF OCTROOI POLICAPTIL DOELTREFFENDHEID EN WERKINGSMECHANISME AANGETOOND IN HET NIEUWE EXCLUSIEVE KUNSTDARMMODEL 2 KLINISCHE ONDERZOEKEN NAAR DOELTREFFENDHEID EN VEILIGHEID

4 Productinnovatie DE WETENSCHAPPELIJKE VERONDERSTELLINGEN Het belang van de bloedsuikerspiegel in de van overgewicht en obesitas 1 inname van koolhydraten 2 Verhoogt de concentratie koolhydraten in de darmen 3 Glucose (afkomstig van de vertering van koolhydraten) komt snel in het bloed, waardoor een onverhoedse verhoging van de bloedsuikerspiegel ontstaat (glucosepiek). BLOEDSUIKERSPIEGEL (HOEVEELHEID GLUCOSE IN HET BLOED) HOGE GLUCOSEPIEK NORMAAL GLUCOSEGEHALTE 4 Het organisme moet de overmatige glucose snel uit het bloed verwijderen, en produceert om dit te doen een grote hoeveelheid insuline die de bloedsuikerspiegel snel doet dalen. TIJD Dit zorgt voor: 1 Snel terugkeren van het hongergevoel door een gebrek aan glucose in het bloed. 2 Omzetting van glucose in vetten en de afzetting hiervan in de adipocyten (lipogenese). Ophoping van nieuw vet in het onderhuids vetweefsel. Het vet hoopt zich op de adipocyten waardoor deze in omvang toenemen. Een hoge postprandiale glucosepiek ligt dus aan de basis van het proces van ophoping van onderhuids vet.

5 Productinnovatie HOE WERKT HET Libramed werkt tegen overgewicht en obesitas door de glucosepiek te reguleren. 1 inname van koolhydraten 2 Libramed vormt een gel met een netvormige structuur die de opname van koolhydraten vermindert en vertraagt. 3 De glucose (afkomstig van de vertering van koolhydraten) wordt in mindere mate en langzamer in het bloed opgenomen, waardoor de glucosepiek voorkomen wordt. HOGE GLUCOSEPIEK BLOEDSUIKERSPIEGEL (HOEVEELHEID GLUCOSE IN HET BLOED) NORMAAL GLUCOSEGEHALTE OPTIMALE BLOEDSUIKERCURVE TIJD 4 Het organisme slaagt erin om de in het bloed aanwezige glucose op de juiste manier te gebruiken. Dit zorgt voor: 1 Langzamer terugkeren van het hongergevoel. 2 Verbruik van de vetreserves die in de adipocyten opgeslagen zijn, met activering van de lipolyse en blokkering van de lipogenese. Door de activering van de lipolyse scheiden de adipocyten de vetcellen uit en vermindert hun omvang. Naast deze voornaamste werking op de glucosepiek, die het mogelijk maakt om het terugkeren van het hongergevoel uit te stellen en de ophoping van nieuw onderhuids vetweefsel te verminderen, verlaagt Libramed ook de opname van vetten en verbetert de darmtransit.

6 Van wetenschappelijke ontdekking naar klinische praktijk: NIEUW: POLICAPTIL GEL RETARD De werking van Libramed is te danken aan Policaptil gel Retard een 100% natuurlijk complex van lintvormige en vertakte polysachariden macromoleculen dat voortgekomen is uit het onderzoek van Aboca (Europees octrooi nr ) Policaptil vormt in de darmen een gel met een netvormige structuur die dankzij haar mucoadhesieve en reologische (toename van de viscositeit) eigenschappen in staat is om een specifieke werking uit te oefenen op diverse soorten voedingsstoffen. Koolhydraten Vetten Spijsverteringsenzymen Darmvlokken Policaptil absorbeert de in het darmlumen aanwezige voedingsstoffen en houdt ze vast, waardoor de opgenomen hoeveelheid en de opnamesnelheid van de voedingsstoffen vermindert dankzij een drievoudige werking: POLICAPTIL 1 RETARD-EFFECT: Verlaagt de verspreidingssnelheid en de opname van de geabsorbeerde voedingsstoffen. 2 BESCHERMINGSEFFECT: Bemoeilijkt de aanval van enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. 3 UITSCHEIDINGSEFFECT: Bevordert de uitscheiding via de ontlasting. De gepatenteerde formule van Policaptil maakt gebruik van de eigenschappen van verschillende soorten polysachariden macromoleculen die verkregen worden uit vezelmateriaal van plantencomplexen van cellulose, opuntia, glucmannaan en het plantenslijm van Heemst, Vlas en Linde. De voornaamste macromoleculen polysachariden van Policaptil Cellulose - lintvormig Hemicellulose - vertakt Pectine - zeer vertakt De visceus makende eigenschappen van Policaptil gel retard zijn onderzocht in in vivo onderzoeken die de toename van de viscositeit van de darmsappen bevestigd hebben.

7 Van wetenschappelijke ontdekking naar klinische praktijk: ONDERZOEKEN VAN DE KUNSTDARM Onderzoek met gebruik van de kunstdarm bevestigde de doeltreffendheid van Libramed voor de opname van suikers. E F K A L M H B C K G I De doeltreffendheid van Libramed werd onderzocht door middel van een hightech kunstdarmmodel (TNO Pharmaceuticals Nederland) die de omstandigheden in het maag-darmkanaal simuleert (lichaamstemperatuur, enzymactiviteit, gal, kinetiek van de chymus), na toediening van een complexe maaltijd (type McDonald s). A B C E F G maag pylorus (sluitspier) twaalfvingerige darm afscheiding uit de maag afscheiding uit de twaalfvingerige darm voorfi lter H I K L M semi-permeabel membraan pomp voor fi ltratie ph-en temperatuursensoren druksensor niveausensor RESULTATEN BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID VAN GLUCOSE (%) controle Libramed MINUTEN De metingen zijn elke 30 minuten uitgevoerd MINDER HEVIGE GLUCOSEPIEK : Libramed verlaagt de piek van de koolhydratenopname RETARD-EFFECT: Libramed vertraagt de piek van glucoseopname met 30 minuten VERMINDERING VAN DE TOTALE BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID: Libramed vermindert de totale hoeveelheid biologisch beschikbare koolhydraten (gebied onder de curve) tot 30%.

8 Van wetenschappelijke ontdekking naar klinische praktijk: 2 KLINISCHE ONDERZOEKEN HEBBEN DE DOELTREFFENDHEID EN VEILIGHEID AANGETOOND DOELTREFFENDHEID Libramed is doeltreffend gebleken voor het verminderen van het lichaamsgewicht, de BMI en de tailleomvang, in een open klinisch onderzoek dat uitgevoerd werd onder 30 volwassen proefpersonen met overgewicht of obesitas die onderworpen werden aan een met een duur van 60 dagen, in combinatie met aanbevelingen voor dieet en gedrag. Gewichtsverlies LIBRAMED Na 30 dagen Na 60 dagen Gemiddeld gewichtsverlies Maximale afname 1,3 kg 5 kg 1,8 kg 10 kg Vermindering van de tailleomvang LIBRAMED Na 30 dagen Na 60 dagen Gemiddelde vermindering Maximale afname 2,9 cm 13 cm 4,5 cm 20 cm Daling van de BMI LIBRAMED Na 30 dagen Na 60 dagen Gemiddelde daling Gemiddelde daling van 0,45 Gemiddelde daling van 0,70 Vermindering van de hevigheid van de postprandiale slaperigheid Vermindering van het opgeblazen gevoel Libramed kan een opgeblazen gevoel na 60 dagen aanzienlijk verminderen, hoewel tijdens de eerste dagen gebruik windzucht kan ontstaan, die echter spontaan verdwijnt. De veiligheid van Libramed is bevestigd door een ander klinisch onderzoek dat uitgevoerd werd onder 21 volwassen proefpersonen die onderworpen werden aan een van 30 dagen, waaruit naar voren kwam: Geen enkele bijwerking Wordt optimaal getolereerd VEILIGHEID De hoge veiligheid maakt ook gebruik door kinderen mogelijk. De protocollen van de onderzoeken zijn goedgekeurd door de belaste Ethische Commissie en zijn uitgevoerd in overeenstemming met de Good Clinical Practices.

9 Uit deze onderzoeken komt Libramed voort gluten free Glazen flacon van 100 g bevat 138 tabletten van 725 mg per stuk CNK Code : Houdt glucosepieken onder controle, waardoor vetophoping en hongergevoel voorkomen worden. Voor de van overgewicht, obesitas en vermindering van de tailleomvang. Policaptil GEL RETARD Gepatenteerd complex van polysachariden macromoleculen 100% NATUURLIJK Hoe het werkt Libramed houdt glucosepieken na het eten onder controle, waardoor de concentratie van glucose en insuline in het bloed constanter worden zodat lipogenese (vetophoping in de adipocyten) en het hongergevoel verminderd worden. De werking van Libramed is te danken aan Policaptil Gel Retard, een gepatenteerd complex van polysachariden macromoleculen dat dankzij de synergetische werking van de ingrediënten een sterke gelatinerende werking heeft. Policaptil zorgt in de darmen namelijk voor de vorming van en gel die op koolhydraten inwerkt en de hoeveelheid geabsorbeerde koolhydraten en de absorptiesnelheid hiervan verlaagt (retard-effect). Dankzij de eigenschappen van deze gel zorgt Libramed ook voor een vermindering van de geabsorbeerde vetten, waardoor het slaperige gevoel na de maaltijd afneemt, de darmtransit gestimuleerd wordt en de stevigheid van de ontlasting gereguleerd wordt. Indicaties Door het werkingsmechanisme is Libramed geïndiceerd voor: VOLWASSENEN In geval van overgewicht en obesitas Met verhoogde waarden van de tailleomvang, ook bij normaal gewicht KINDEREN vanaf 8 jaar In geval van overgewicht en obesitas Samenstelling Gepatenteerd complex van polysachariden macromoleculen (Policaptil Gel Retard ); Smaakstoffen van sinaasappel, appel en citroen. Gebruiksaanwijzing Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 3 tabletten vóór de twee hoofdmaaltijden. Kinderen tussen 8 en 12 jaar: 2 tabletten vóór de twee hoofdmaaltijden. De aangegeven dosis innemen met een groot glas water. Personen die problemen met slikken hebben, kunnen de Libramed-tabletten in lauw water of ongezoete kruidenthee oplossen door te roeren totdat de tabletten volledig opgelost zijn. Het drankje dat zo verkregen wordt, moet binnen een paar minuten opgedronken worden, voordat de gel zich kan vormen. Duur van de Libramed minstens gedurende 2 maanden gebruiken, en na elke maand de 2-3 dagen onderbreken.

Diabetes Mellitus type 2 en tabletgebruik. Diabetesteam IJsselland Ziekenhuis

Diabetes Mellitus type 2 en tabletgebruik. Diabetesteam IJsselland Ziekenhuis Diabetes Mellitus type 2 en tabletgebruik Diabetesteam IJsselland Ziekenhuis Wat is diabetes type 2? Diabetes type 2 komt veel bij ouderen voor. Vroeger werd deze vorm daarom ook wel ouderdomssuiker genoemd.

Nadere informatie

Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing

Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing 9 november 2015 Gent HarriëtVerkoelen.nl Insuline resistentie Achtergrond van insuline resistentie, de invloed hiervan op de

Nadere informatie

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500, omhulde tabletten 500 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850, omhulde tabletten 850 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

NEW. efficiënter HELPT JE SNELLER GEWICHT TE VERLIEZEN. gewichtsverlies* * vs. huidige gamma

NEW. efficiënter HELPT JE SNELLER GEWICHT TE VERLIEZEN. gewichtsverlies* * vs. huidige gamma NEW HELPT JE SNELLER GEWICHT TE VERLIEZEN +33% efficiënter gewichtsverlies* * vs. huidige gamma KLINISCH BEWEZEN XL-S MEDICAL HELPT JE 3 x MEER GEWICHT TE VERLIEZEN DAN EEN DIEET ALLEEN DE NIEUWE MAX STRENGTH

Nadere informatie

Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04)

Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04) Metformine HCl Jelfa 1000 mg, filmomhulde tabletten (Version 04) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om

Nadere informatie

Behandeling van diabetes type 2

Behandeling van diabetes type 2 Behandeling van diabetes type 2 Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes: ongeveer negentig procent van de mensen heeft diabetes type 2. Hierbij is vaak sprake van een combinatie van factoren.

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting hoofdstuk 1 127

Samenvatting Samenvatting hoofdstuk 1 127 125 Samenvatting Het metabool syndroom is een clustering van risicofactoren, zoals overgewicht/obesitas, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk (hypertensie) en metabole insulineresistentie (verminderde

Nadere informatie

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WAAROM EIWITTEN OM AF TE SLANKEN? Koolhydraten en de oorzaak van obesitas Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam. Als

Nadere informatie

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Prima vertering graanproducten Vezelrijk, bevordert de stoelgang Vermindert opgeblazen gevoel na de maaltijd Iemand met coeliakie kan absoluut

Nadere informatie

Mysimba 8 mg/90 mg tabletten met verlengde afgifte. (naltrexonhydrochloride en bupropionhydrochloride)

Mysimba 8 mg/90 mg tabletten met verlengde afgifte. (naltrexonhydrochloride en bupropionhydrochloride) 1 De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaaide voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Mysimba 8 mg/90 mg tabletten met verlengde afgifte. Het verplichte plan voor

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Diastabol 50, tabletten 50 mg Diastabol 100, tabletten 100 mg miglitol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Diastabol 50, tabletten 50 mg Diastabol 100, tabletten 100 mg miglitol Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Diastabol 50, tabletten 50 mg Diastabol 100, tabletten 100 mg miglitol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

ADDENDUM. Nederlandse Samenvatting

ADDENDUM. Nederlandse Samenvatting & ADDENDUM Nederlandse Samenvatting Addendum Wereldwijd neemt het aantal patiënten met type 2 diabetes ( ouderdom suikerziekte ) snel toe, wat voornamelijk komt door de toename in overgewicht. Diabetes

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

Wetenswaardigheden over eten en drinken.

Wetenswaardigheden over eten en drinken. Wetenswaardigheden over eten en drinken. Start to Run Overgewicht: Nederlanders worden te dik (beeld 2007) De energiebalans. energiegebruik en de energie-inname. Lichaamsgewicht constant : energiegebruik

Nadere informatie

Diabetes mellitus bij hond en kat

Diabetes mellitus bij hond en kat Diabetes mellitus bij hond en kat DIABETES MELLITUS BIJ HOND EN KAT DIABETES MELLITUS BIJ HOND EN KAT Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes mellitus komt regelmatig voor bij honden

Nadere informatie

Metformine HCl Teva 500 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 850 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 1000 mg, filmomhulde tabletten

Metformine HCl Teva 500 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 850 mg, filmomhulde tabletten Metformine HCl Teva 1000 mg, filmomhulde tabletten 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl Teva 500 mg, Metformine HCl Teva 850 mg, Metformine HCl Teva 1000 mg, Metforminehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 106 Samenvatting Samenvatting Actieve sportpaarden krijgen vaak vetrijke rantsoenen met vetgehalten tot 130 g/kg droge stof. De toevoeging van vet verhoogt de energiedichtheid van voeders.

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Nederlandse. Samenvatting

Nederlandse. Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het metabole syndroom is tegenwoordig een veel voorkomend ziektebeeld dat getypeerd wordt door een combinatie van verschillende aandoeningen. Voornamelijk in de westerse landen

Nadere informatie

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 16 oktober : Bijsluiter Bladzijde : 1

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 16 oktober : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl ratiopharm 500 mg, Metformine HCl ratiopharm 850 mg, Metformine HCl ratiopharm 1000 mg, metforminehydrochloride

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt:

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt: Een gezond gewicht Een gezond gewicht Hebt u een gezond gewicht? Energiebalans Bewegen Hoe behoudt u een gezond gewicht? Tips voor het behouden van een gezond gewicht Tips voor het bereiken van een gezond

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

a. Bereken met behulp van de QI de boven en ondergrens van je gewicht in kilo s.

a. Bereken met behulp van de QI de boven en ondergrens van je gewicht in kilo s. Antwoorden door een scholier 1437 woorden 22 mei 2012 0 keer beoordeeld Vak Biologie Opdracht 1 a. Zoek de betekenis van anorexia nervosa op in de Van Dale. Komt die overeen met de letterlijke betekenis

Nadere informatie

DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID

DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID LANGDURIG ZITTEN EN GEZONDHEID EEN NIEUWE BEDREIGING VOOR ONZE GEZONDHEID TNO, 19 september 2013

Nadere informatie

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer Afvallen zonder honger supplementenwijzer Waarom deze supplementenwijzer Bij behandeling is aanpassing van voeding het allerbelangrijkste component Het ondersteunen van voedingsveranderingen kan met behulp

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

5.1 Tabletten en andere medicatie. Metformine (merknaam Glucophage)

5.1 Tabletten en andere medicatie. Metformine (merknaam Glucophage) Hoofdstuk 5 Medicatie Diabetes mellitus wordt altijd met een dieet behandeld, maar ook met tabletten en/of insuline. Uw arts kiest, in overleg met u, de behandeling die bij u past. Bij niet of niet goed

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acarbose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acarbose Bijsluiter Glucobay 1 van 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Glucobay 50 mg, tabletten 50 mg Glucobay 100 mg, tabletten 100 mg Acarbose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

C H A P T E R Dutch Summary Nederlandse samenvatting van het proefschrift: De darm-hersenen as en de regulatie van voedselinname.

C H A P T E R Dutch Summary Nederlandse samenvatting van het proefschrift: De darm-hersenen as en de regulatie van voedselinname. CHAPTER Dutch Summary Nederlandse samenvatting van het proefschrift: De darm-hersenen as en de regulatie van voedselinname. De rol van GLP-1, van fysiologie tot farmacotherapie DUTCH SUMMARY Het aantal

Nadere informatie

DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID

DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID DYNAMISCH WERKEN EEN INVESTERING IN: VITALITEIT, PRODUCTIVITEIT, CREATIVITEIT EN WERKNEMERSTEVREDENHEID LANGDURIG ZITTEN EN GEZONDHEID Nederlandse kantoormedewerkers zitten te veel en te lang. We zitten

Nadere informatie

VOEDINGS- EN DIEETVOORLICHTING. Diabetes Mellitus. Zeker als u ons nodig heeft

VOEDINGS- EN DIEETVOORLICHTING. Diabetes Mellitus. Zeker als u ons nodig heeft VOEDINGS- EN DIEETVOORLICHTING Diabetes Mellitus Zeker als u ons nodig heeft THUISZORG De Friese Wouden JEUGDGEZONDHEIDSZORG KRAAMZORG VOEDINGS- EN DIEETVOORLICHTING Diabetes Mellitus In deze folder vindt

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Metabolisme verhogen door minder koolhydraten te gebruiken Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het Metabolisme verhogen is eigenlijk een hogere/snellere stofwisseling. Metabolisme is de

Nadere informatie

Chapter 9. Dutch Summary

Chapter 9. Dutch Summary Chapter 9 Dutch Summary Samenvatting van het proefschrift GLP-1 en de neuroendocriene regulatie van voedsel inname in obesitas en type 2 diabetes: stof tot nadenken Chapter 9 Obesitas en type 2 diabetes

Nadere informatie

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum Voeding bij zwangerschaps diabetes Diabetes Gravidarum Universitair Medisch Centrum Groningen Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die kan optreden tijdens de zwangerschap. Deze brochure

Nadere informatie

Samenvatting voor de geïnteresseerde leek

Samenvatting voor de geïnteresseerde leek Chapter 10 Samenvatting voor de geïnteresseerde leek Gedurende de laatste decades is diabetes mellitus type 2 (DM2) veranderd van een relatief onschuldige aandoening van de, met name de oudere, mens in

Nadere informatie

ZWANGERSCHAPSDIABETES. - Patiëntinformatie -

ZWANGERSCHAPSDIABETES. - Patiëntinformatie - ZWANGERSCHAPSDIABETES - Patiëntinformatie - Zwangerschapsdiabetes is een vaak miskende aandoening die bij 16% van alle zwangere vrouwen optreedt, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Omdat

Nadere informatie

de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke medische hulpmiddelen voor de behandeling van overgewicht

de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke medische hulpmiddelen voor de behandeling van overgewicht de nieuwe generatie krachtige, natuurlijke medische hulpmiddelen voor de behandeling van overgewicht KIOnutrime-CsG KozziX en KozziX INTENSE zijn twee vernieuwende, doeltreffende, natuurlijke medische

Nadere informatie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20887 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Vroegrijk, I.O.C.M. Title: Fatty acid metabolism and metabolic inflammation :

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 22 maart : Bijsluiter Bladzijde : 1

METFORMINE HCl RATIOPHARM MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum 22 maart : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl ratiopharm 500 mg, Metformine HCl ratiopharm 850 mg, Metformine HCl ratiopharm 1000 mg, metforminehydrochloride

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden Samenvatting voor niet-ingewijden REGULERING VAN MICROVASCULAIRE INSULINE- GEVOELIGHEID DOOR PERIVASCULAIR VET: EEN TRANSLATIONELE BENADERING Rick I. Meijer 225 Het doel van dit proefschrift was te onderzoeken

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Verlicht uw maag! Op basis van gember NEW

Verlicht uw maag! Op basis van gember NEW Verlicht uw maag! Op basis van gember Ook... tijdens de zwangerschap en... op reis NEW Gezond dankzij planten In geval van veranderende eetgewoonten, overdadige maaltijden, onaangename luchtjes, zwangerschap

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Glucobay 50 mg Glucobay 100 mg

Glucobay 50 mg Glucobay 100 mg Bijsluiter Glucobay 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Glucobay 50 mg Glucobay 100 mg Werkzaam bestanddeel: acarbose Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik

Nadere informatie

IMPORTAL poeder voor oraal gebruik 10 g Lactitolum monohydricum

IMPORTAL poeder voor oraal gebruik 10 g Lactitolum monohydricum BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Hij bevat belangrijke informatie in verband met uw behandeling. Als u verder nog vragen heeft of twijfelt, moet

Nadere informatie

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren Wat is suikerziekte? Suikerziekte - ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte - is een aandoening

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lactulose 680 mg/ml drank 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke ml drank bevat 0,68 g lactulose. Voor de volledige lijst

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten Spijsvertering

Mitochondriële ziekten Spijsvertering Mitochondriële ziekten Spijsvertering Deze folder maakt deel uit van een serie over mitochondriële aandoeningen. In deze folder leest u meer over de spijsvertering en de spijsverteringsorganen. Inleiding

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CREON 150 mg pancreatine maagsapresistente capsules

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CREON 150 mg pancreatine maagsapresistente capsules BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CREON 150 mg pancreatine maagsapresistente capsules Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren diabetes type 2 (fase 2)

Kwaliteitsindicatoren diabetes type 2 (fase 2) Kwaliteitsindicatoren diabetes type 2 (fase 2) Nederlandse Diabetes Federatie 033-4480845 info@diabetesfederatie.nl Stationsplein 139 3818 LE Amersfoort Kwaliteitsindicatoren diabetes type 2 (fase 2) De

Nadere informatie

Darmtransit. Moeilijke darmtransit? Onregelmatige darmtransit? Onregelmatige darmtransit met opgeblazen gevoel? NATUURLIJKE OORSPRONG

Darmtransit. Moeilijke darmtransit? Onregelmatige darmtransit? Onregelmatige darmtransit met opgeblazen gevoel? NATUURLIJKE OORSPRONG Darmtransit 40057772 BEL 20150528 NATUURLIJKE OORSPRONG Moeilijke darmtransit? Onregelmatige darmtransit? Onregelmatige darmtransit met opgeblazen gevoel? Health in harmony with Nature Wat kunt u dan doen

Nadere informatie

KIJK! VOEDING. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 2. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! VOEDING. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 2. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! VOEDING mijn leven Leerjaar 2 aa pl Leskatern 2 r Ont wikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING voeding Ontbijten is een heel belangrijk begin van de dag. Een goed ontbijt

Nadere informatie

Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus

Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij de alvleesklier (pancreas) geen of weinig van het hormoon insuline produceert. In deze brochure

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Waarom BodySculptor?

Waarom BodySculptor? INFORMATIE BROCHURE Waarom BodySculptor? AFSLANKEN HUIDTHERAPIE MEDISCHE BEHANDELING (op voorschrift lager tarief) Lypolyse (vetverbranding 21000 kcal/12 beurten) Verhogen van BMR (basis energieverbruik)=

Nadere informatie

METFORMINE HCl TEVA MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 maart : Bijsluiter Bladzijde : 1

METFORMINE HCl TEVA MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 maart : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metformine HCl Teva 500 mg, Metformine HCl Teva 850 mg, Metformine HCl Teva 1000 mg, Metforminehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

Wat is diabetes mellitus?

Wat is diabetes mellitus? Hoofdstuk 1 Wat is diabetes mellitus? 1.1 Inleiding Uw arts heeft u verteld dat u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft. Ongetwijfeld heeft u veel vragen, zoals: hoe kom ik aan diabetes, wat is er aan

Nadere informatie

Bewegen en Gezondheid

Bewegen en Gezondheid Bewegen en Gezondheid Fit zijn en fit blijven Iedereen wil gezond en fit zijn. Om fit te blijven kun je bijvoorbeeld sporten, niet roken, voldoende rust nemen en gezond eten. Al die zaken horen bij een

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Spijsverteringsstoornissen

Spijsverteringsstoornissen Spijsverteringsstoornissen Indicaties Voor pups tot 12 maanden: Acute en chronische diarree Maldigestie, malabsorptie Bacteriële overgroei Herstel Colitis Contra-indicaties Hyperlipidemie Lymfangiëctasie

Nadere informatie

Diabetes mellitus VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?? WWW.APOTHEEK.NL

Diabetes mellitus VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?? WWW.APOTHEEK.NL Diabetes mellitus WAT IS DIABETES MELLITUS BEHANDELING: MEDICIJNEN EN DIEET WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VUUR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK INFORMATIE MEDICIJNEN OP RECEPT VRAAG

Nadere informatie

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine 10 PCH, Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Overgewicht en verminderde vruchtbaarheid

Overgewicht en verminderde vruchtbaarheid Overgewicht en verminderde vruchtbaarheid Het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid) is de laatste tien jaar wereldwijd explosief toegenomen. In Nederland zijn

Nadere informatie

Postprandiale hypotensie (PPH)

Postprandiale hypotensie (PPH) Postprandiale hypotensie (PPH) 2 Inleiding Bij u, uw partner of familielid is post prandiale hypotensie vastgesteld. In deze folder kunt u lezen wat dit is, wat er tegen te doen is en waar u voor verdere

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa. METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa

Nadere informatie

KUVAN. PKU Vereniging en MODAZ - KUVAN - 1/6

KUVAN. PKU Vereniging en MODAZ -  KUVAN - 1/6 KUVAN KUVAN, een middel voor de behandeling van PKU Hoe werkt KUVAN? Voor wie is KUVAN geschikt? KUVAN -belastingtest Ik kom in aanmerking voor KUVAN, wat nu? Innemen van KUVAN Dosering Bijwerkingen KUVAN

Nadere informatie

Metamucil Suikervrij Lemon, 581 mg/g, poeder voor orale suspensie Metamucil Suikervrij Orange, 581 mg/g, poeder voor orale suspensie

Metamucil Suikervrij Lemon, 581 mg/g, poeder voor orale suspensie Metamucil Suikervrij Orange, 581 mg/g, poeder voor orale suspensie 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Metamucil Suikervrij Lemon, 581 mg/g, Metamucil Suikervrij Orange, 581 mg/g, Ispaghula husk anhydricum Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Laxeerdrank Lactulose 667 mg/ml, stroop lactulose

Boots Pharmaceuticals Laxeerdrank Lactulose 667 mg/ml, stroop lactulose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Boots Pharmaceuticals Laxeerdrank Lactulose 667 mg/ml, stroop lactulose LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR, WANT DEZE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR U. Dit

Nadere informatie

UNIVERSELE BENADERING VAN DE BUSINESS

UNIVERSELE BENADERING VAN DE BUSINESS UNIVERSELE BENADERING VAN DE BUSINESS Universele Benadering van de Business Er komt een dag dat dit product in ieder huishouden te vinden zal zijn. Universele Benadering van de Business Om in ieder huishouden

Nadere informatie

7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis

7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis 7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis 5 Schrijver: Elizabeth Versluis Coverontwerp: ISBN: 9789402129168 2014 Elizabeth Versluis 6 Medullaza 2 7 Geheimen voor een gezond leven. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

DIABETES MELLITUS. www.benuapotheek.nl

DIABETES MELLITUS. www.benuapotheek.nl DIABETES MELLITUS www.benuapotheek.nl DIABETES MELLITUS DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) IS EEN STOFWISSELINGSZIEKTE WAARBIJ ER TE VEEL GLUCOSE IN HET BLOED ZIT. HIERDOOR KUNNEN BLOEDVATEN EN ZENUWWEEFSEL

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten 1.3.1 : Productinformatie Blz. : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Thiamine HCl Teva 25 mg,. Thiamine HCl Teva 50 mg, Thiamine HCl Teva 100 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Thiamine HCl

Nadere informatie

Dieetvoeding voor een gezond gewicht van hond en kat. Overgewicht

Dieetvoeding voor een gezond gewicht van hond en kat. Overgewicht Dieetvoeding voor een gezond gewicht van hond en kat Overgewicht 2 TROVET, betrouwbare en betaalbare dieetvoeding TROVET is een Nederlands merk dat al sinds eind jaren tachtig op de markt is. Het kleine

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Hypoglycemie bij kinderen en adolescenten met diabetes mellitus

Hypoglycemie bij kinderen en adolescenten met diabetes mellitus Hypoglycemie bij kinderen en adolescenten met diabetes mellitus Dr. G. Massa in samenwerking met de Kinder- en Jeugddiabetesteam Jessa Ziekenhuis Hasselt Hypoglycemie Definitie en voorkomen Oorzaken Symptomen

Nadere informatie

Volwaardige voeding 1

Volwaardige voeding 1 Volwaardige voeding 1 Het dieet dat door onze schepper voor ons is uitgekozen, bestaat uit graan, fruit, noten en groenten. Dit voedsel, zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk bereid, is het gezondst en voedzaamst.

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING CHAPTER X 188 INLEIDING Wereldwijd neemt het aantal mensen met overgewicht steeds verder toe. In Nederland heeft ruim de helft van de huidige bevolking overgewicht, en 14% heeft

Nadere informatie

GLP-1 and the neuroendocrine control of feeding in obesity andtype 2 diabetes. Food for thought

GLP-1 and the neuroendocrine control of feeding in obesity andtype 2 diabetes. Food for thought GLP-1 and the neuroendocrine control of feeding in obesity andtype 2 diabetes Food for thought Liselotte van Bloemendaal, AIOS interne Ziekenhuis Amstelland / VUmc Overgewicht en obesitas Wereldwijd heeft

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis Zwangerschapsdiabetes Begeleiding in het Refaja ziekenhuis ZWANGERSCHAPSDIABETES BEGELEIDING IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING waar het ziekenhuis, omdat tijdens heeft ontwikkeld. Zwangerschapsdiabetes

Nadere informatie

1 op de Voeding en borstkanker. Vragen? 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker

1 op de Voeding en borstkanker. Vragen? 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker Voeding en borstkanker Vragen? Haaglanden MC 18 oktober 2018 ellen.kampman@wur.nl 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker 1 op de 3 In 2017 Incidentie: ~ 110.000 Prevalentie: ~450.000 1 op de 20 is erfelijk

Nadere informatie

Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus

Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus Algemene voedingsadviezen diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij de alvleesklier (pancreas) geen of weinig van het hormoon insuline produceert. In deze brochure

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Etos Hooikoortstabletten Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Belangrijke veiligheidsinformatie over dapagliflozine alleen voor diabetes type 1

Belangrijke veiligheidsinformatie over dapagliflozine alleen voor diabetes type 1 Belangrijke veiligheidsinformatie over dapagliflozine alleen voor diabetes type 1 Let op bij het gebruik van dapagliflozine. Dapagliflozine is het werkzame bestanddeel in het medicijn. Uw medicijn kan

Nadere informatie

3-isOne-studie. Leefstijlprogramma. 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers:

3-isOne-studie. Leefstijlprogramma. 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers: Leefstijlprogramma 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers: Deze 5 pijlers worden stap voor stap geïntegreerd in het leven van de klant/patiënt. Het traject

Nadere informatie

MIND & MOVEMENT COACH. Lichaamsvet

MIND & MOVEMENT COACH. Lichaamsvet Lichaamsvet Als je wilt gaan afvallen, dan kan het zijn dat je veel vragen hebt over het vet dat je kwijt wilt gaan raken om jouw doel te bereiken. Wat is nu vetweefsel? Hoe ontstaat vetweefsel? Heb je

Nadere informatie

Voorlichting behandeling tabletten

Voorlichting behandeling tabletten Voorlichting behandeling tabletten www.novonordisk.nl P a s s i e v o o r l e v e n Hoe houdt u t leven met diabetes leefbaar? Op geen enkele wijze wil Novo Nordisk Farma B.V. de rol van behandelaar vervullen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit 1 Inhoud Inleiding... 3 Body Mass Index (BMI)... 3 Obesitas en fysieke activiteit... 3 Dieettherapie... 4 Operatie... 5 Onze obesitastraining Eat-Fit... 5 Het

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. CREON granulaat pancreatine maagsapresistent granulaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. CREON granulaat pancreatine maagsapresistent granulaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS CREON granulaat pancreatine maagsapresistent granulaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie