Dankzij zijn ergonomische greep en handige sportdop is dit formaat de beste bontgenoot van sportlui, zowel amateurs als professionelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dankzij zijn ergonomische greep en handige sportdop is dit formaat de beste bontgenoot van sportlui, zowel amateurs als professionelen."

Transcriptie

1 Brussel, 4 mei 2010 PERSBERICHT Nieuw gamma Spa Reine Spa Reine, het favoriete natuurlijke mineraalwater van de Belgen, voelt zich als herboren! Trots stelt de Belgische mineraalwatergroep Spadel u vandaag haar nieuw gamma van lichtere en elegante flessen voor. Twee belangrijke innovaties! Spa Reine is het eerste natuurlijke watermerk dat flessen creëert waarvan elk formaat uniek is en beantwoordt aan een specifieke behoefte van de consument! En het is ook de eerste waterfles gemaakt uit PET met 50% gerecycleerd materiaal. Een ongezien ecologisch profiel in België. Spa Reine is het ideale natuurlijk mineraalwater om zorg te dragen voor uzelf, en om tezelfdertijd een gebaar te doen voor de planeet. Hoe kunnen we dagelijks 1,5 liter water drinken? Drie of vier glazen? Met een druk leven is het moeilijk om de tel bij te houden. Tijdens het sporten uw lichaam voldoende hydrateren? Dan heeft u een fles nodig die perfect past bij sportieve prestaties! Zorg dragen voor uw kind met een zuiver en kwaliteitsvol mineraalwater Natuurlijk! Maar bestaat er vandaag een fles die speciaal ontworpen is voor de kleine kinderhanden? Nieuwe flessen speciaal voor u Spa Reine denkt aan u! Tien jaar na de herlancering in 2000, is het nieuwe gamma Spa Reine 2010 nu speciaal ontwikkeld om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Grote première : Spadel stelt zich niet zomaar tevreden met het creëren van een nieuwe look voor elke Spa Reine fles, daarna aangepast aan het hele gamma. Elk formaat (2l, 1,5l, 1l, 75 cl, 50 cl en 33 cl) heeft voortaan zijn eigen rondingen en bijzondere gebruikerswaarde. Elk beantwoordt aan een verwachting op een specifiek moment van de dag. Actieve vrouw, vader, sporter, adolescent, kind Iedereen zal zijn eigen fles hebben. Familieflessen 2 l en 1,5 l De nieuwe familieflessen verleiden met hun sobere en zuivere stijl. Dankzij hun rijkelijke inhoud veroveren ze moeiteloos hun plaats op de huiselijke tafels. De 2 liter fles heeft een nieuwe gemakkelijke greep. Fles van 1 l De 1l-fles trekt met zijn vrouwelijke en rijkelijke vormen onmiddellijk alle aandacht. Een fles aangepast aan de actieve vrouw die zich wil verzekeren haar liter water tijdens de kantooruren te drinken. Spadel heeft aan haar gedacht : de fles is gegradueerd (markeringen in cl) zodat zij in een oogopslag ziet hoeveel ze tijdens de dag al gedronken heeft. Fles van 75 cl Dankzij zijn ergonomische greep en handige sportdop is dit formaat de beste bontgenoot van sportlui, zowel amateurs als professionelen. Fles van 50 cl Discreet en elegant laat deze fles zich in eerder welke tas glijden. Ideaal voor korte uitstappen of om de kleine dorst te lessen. Fles van 33 cl Met haar originele vormen richt deze fles zich tot de kleine kinderen. Met deze vorm zullen zelfs de allerkleinste handjes haar moeiteloos kunnen vastgrijpen. Dankzij de handige sportdop wordt drinken echt kinderspel.

2 Nieuwe flessen met nog meer eerbied voor onze planeet De herlancering van Spa Reine stopt niet bij het restylen van de flessen. Zorg dragen voor de consument, betekent ook zich bekommeren om het milieu. Als ecologische voortrekker maakt Spadel er een erezaak van zich actief in te zetten voor de bescherming van de planeet. In 1998, werd Spa Reine het eerste Belgische water dat 25% gerecycleerde PET verwerkte in zijn flessen. Maar vandaag, verscherpt Spadel zijn voortrekkersrol : vanaf nu zullen alle Spa Reine flessen bestaan uit niet minder dan 50% gerecycleerde PET. Voor een natuurlijk mineraalwater is dat een première in België! De flessen van 1,5l en 50 cl hebben een vermageringskuur ondergaan om nog lichter te worden! Van 31 naar 28,5 gram PET voor een 1,5-liter fles. Sinds 1975, verminderde het gewicht van deze fles met 50%. Kers op de taart, de etiketten worden voortaan allemaal op gerecycleerd papier gedrukt met plantaardige inkt. En niet te vergeten, alle Spa Reine flessen zijn volledig recycleerbaar. Sinds het jaar 2000, kon Spadel dankzij haar milieuengagement ton aan grondstoffen besparen. Het gebruik van 50% gerecycleerde PET vertegenwoordigt een besparing van ton grondstoffen per jaar (= het gewicht van het Atomium) g 28,5g etiketten en papier 25% gerecycleerde PET-plastic De etiketten zijn vervaardigd van gerecycleerd papier en de drukinkt is plantaardig van oorsprong. 50% gerecycleerde PET-plastic

3 Eén Belg op 4 verkiest Spa Reine Waarom? Omdat de Belgen weten dat het water van Spa Reine van een onovertroffen zuiverheid is. Opgepompt op een diepte van 50 meter vanuit de ondergrond van de Ardennen in een zone die al meer dan een eeuw beschermd is en zich uitstrekt over ha ( voetbalvelden),biedt dit mineraalwater een uniek profiel in de wereld. Slechts heel licht gemineraliseerd zodat het de nieren niet onnodig belast (slechts 33mg/l droogrest). Een heel laag natriumgehalte, en dus aanbevolen voor zoutarme (natrium) diëten. Ook geschikt voor de bereiding van voeding voor zuigelingen. Het kan door iedereen (zelfs zwangere vrouwen) geconsumeerd worden, op elk moment en zonder beperking. 1ste Europe Prijs Spa Reine is niet enkel het water dat verkozen wordt door de Belgen, het heeft in 2009 ook de eerste Europese Prijs Kwaliteit Mineraalwaters gewonnen die wordt uitgereikt door het Ceram, het Europese Centrum voor Onderzoek naar Mineraalwater. Het werd verkozen uit maar liefst Europese watermerken. Een unieke waardering voor zijn nauwgezette bescherming van het hydrische patrimonium en zijn intrinsieke kwaliteit. Natuurlijk mineraalwater Er is water en water. Het label natuurlijk mineraalwater verkrijgen is iets dat je moet verdienen : Natuurlijk mineraalwater is voor 100% van ondergrondse oorsprong, Het heeft een originele onaangetaste zuiverheid (de natuur is de filter), De bron is strikt beschermd tegen elk risico op vervuiling, Het heeft, en mag ook geen chemische behandeling ondergaan, Zijn minerale samenstelling is stabiel en uniek zodat onze kleinkinderen binnen 50 jaar exact hetzelfde mineraalwater zullen drinken als wij vandaag zuiver en natuurlijk Dankzij zijn unieke kwaliteiten, is dit het enige water dat aanspraak kan maken op weldadige effecten voor de gezondheid (bv : voeding voor zuigelingen). Aarzel niet ons te contacteren indien u meer informatie wenst : Gracious 02/ gracious@village.uunet.be Spadel Jean-Benoît Schrans 02/ / jb.schrans@spawater.com 2

4

5 WATER, ESSENTIEEL VOOR HET LEVEN Natuurlijke mineraalwater veel meer dan H 2 O Water drinken is een natuurlijke handeling, een reflex. We consumeren het zonder erover na te denken, of zonder er ons zelfs maar bewust van te zijn. Paradox : iedereen kent het belang van water voor de gezondheid, en nochtans besteden maar weinig mensen aandacht aan dit essentieel product voor het leven. Wat maakt het uit of het uit de fles komt of gewoon uit het kraantje stroomt? Het is sowieso kleur -en geurloos. Water is water. Of niet soms? Niets is minder waar. Zo bestaan er verschillende soorten water. Het «natuurlijke water» wordt rechtstreeks vanuit de beschermde bron gebotteld : het gaat om natuurlijk mineraalwater en bronwater. Anderen, zoals kraantjeswater, moeten eerst chemisch behandeld worden om drinkbaar te zijn. Maar er is een fundamenteel verschil tussen «natuurlijke zuiverheid» en het «drinkbaar zijn»! Een natuurlijk mineraalwater mag enkel een ondergrondse oorsprong hebben en moet worden afgeschermd van elk risico op vervuiling. Het wordt niet verstoord door enige besmetting van menselijke aard. Zijn belangrijkste karakteristiek ligt in zijn oorspronkelijke zuiverheid en de afwezigheid van elke chemische of microbiologische behandeling. Het is het enige water met een stabiele samenstelling, wat het toelaat om aanspraak te maken op de weldadige effecten voor de gezondheid. Dankzij de nauwgezette bescherming van de bronnen, en zijn stabiele samenstelling, zal het mineraalwater dat onze kleinkinderen binnen 50 jaar drinken exact hetzelfde zijn als datgene wij vandaag drinken : puur en natuurlijk! Het label «natuurlijke mineraalwater» opspelden moet je verdienen. Deze benoeming kan enkel worden uitgereikt door de minister van Volksgezondheid, op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Specifieke troeven van natuurlijk mineraalwater : Natuurlijk mineraalwater moet voor 100% uit een ondergrondse bodem komen, Het beschikt over een natuurlijke zuiverheid die voortkomt uit de natuur zelf, De bron wordt beschermd tegen elk risico op vervuiling, Het mag geen chemische behandeling ondergaan, Het heeft een stabiele en unieke minerale samenstelling, Het wordt op meer dan 60 parameters gecontroleerd, Dankzij zijn stabiele samenstelling, is dit het enige water dat kan beweren een heilzame uitwerking op de gezondheid te hebben (bv : voor zuigelingenvoeding).

6 WATER, ESSENTIEEL VOOR HET LEVEN Water, levensnoodzakelijk voor het menselijk lichaam Het is evenwel onnodig om eraan te herinneren dat water drinken vitaal is? Het lichaam van een volwassene bestaat uit meer dan 60% water en elke dag verliezen we 2,5 liter water die we opnieuw moeten innemen! Water speelt een hoofdrol in de goede werking van ons organisme. In elke cel van het lichaam is het aanwezig, en zo vervoert het mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen door het lichaam. Ook afvalstoffen worden afgevoerd naar de blaas, de darmen, de longen en de huid waar ze worden afgescheiden. Wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt, scheiden de huid- poriën kleine waterdruppels af die aan het huidoppervlak verdampen en zo de onderhuidse bloedvaten verfrissen. Het Nationaal Voedings-en gezondheidsplan (NVGP) beveelt iedereen aan om van water zijn/haar lievelingsdrank te maken, en er minstens 1,5 liter per dag van te drinken. De experts van dit plan benadrukken dat water de enige drank is die onontbeerlijk is voor het menselijk lichaam. Als we dagelijks 1,5 liter water drinken gedurende 70 jaar, dan is dat liter water dat ons lichaam doorkruist. Een niet verwaarloosbare hoeveelheid die ervoor pleit om te kiezen voor een water met grote zuiverheid en kwaliteit. Het werd aangetoond dat een persoon die 2% van zijn watervolume verliest (en dus, geen 1,5 liter water drinkt), zijn fysieke capaciteiten met 20% vermindert! Een verlies van 4 % watervolume in het lichaam genereert een capaciteitsvermindering van 40%! Waterbehoefte Voor de training minstens 0,5 l 2 tot 2,5 l per dag Minstens 2,5 l per dag Tijdens de training om de 15 minstens 0,2 l Actiever Minder actief Na de training minstens 0,8 l Water bevindt zich aan de basis van de voedseldriehoek en is vandaag de dag nog essentiëler in de context van het stijgende probleem van obesitas bij volwassenen en jongeren. Water bevat geen calorieën!

7 PRESENTATIE SPA REINE Spa Reine, het favoriete water van de Belgen Simpelweg, het natuurlijke mineraalwater dat de Belgen verkiezen. Eén Belg op vier zweert bij Spa Reine. De hemel in geprezen om zijn zuiverheid, is Spa Reine een handige manier om zorg te dragen voor zichzelf door het lichaam te hydrateren. Een plezier om met anderen te delen, zeker als u weet dat Spa Reine het leefmilieu in een uniek hydrisch patrimonium beschermt! Spa Reine heeft zijn uitmuntende reputatie niet gestolen. Het is niet voor niets dat het in 2009 uitgekozen werd uit Europese watermerken om de 1ste Europese Prijs voor Kwaliteit Mineraalwater, uitgereikt door CERAM, het Europees Centrum voor Onderzoek rond Mineraalwater, te ontvangen. Zijn geheim? Spa Reine is één van de minst gemineraliseerde natuurlijke waters van Europa. Zijn jarenlange reis doorheen de gedemineraliseerde zones van de ondergrond van de Venen, verleent het water zijn unieke kwaliteiten en onvervalste smaak. Spa Reine wordt opgepompt op een diepte van 50 meter. Zijn uitzonderlijke zuiverheid maakt van hem uw dagelijkse gezondheidspartner. Omdat het slechts heel licht gemineraliseerd is, overbelast het de nieren niet onnodig (droogrest van 33mg/l). Door zijn lage natriumgehalte aanbevolen voor zoutarme diëten. Spa Reine is aanbevolen voor de bereiding van voeding van zuigelingen. Het wordt eveneens aangeraden aan zwangere vrouwen. Heel licht gemineraliseerd In mg/l Calcium 4,5 Magnesium 1,3 Natrium 3 Potassium 0,5 Nitraten 1,9 Sulfaten 4 Chlorure 5 Fluor (<0,1) Silicium 7 Bicarbonaten 15 Droogrest 33 Precies daarom is Spa Reine het ideale natuurlijke mineraalwater voor de hele familie. In tegenstelling tot andere heel sterk gemineraliseerde waters, kan het zonder enige beperking door iedereen geconsumeerd worden : van baby tot sportieveling of senioren, van actieve vrouw tot mensen die op hun lijn letten. 33 cl 50 cl 75 cl 1 l 1,5 l 2 l

8 PRESENTATIE SPA REINE 2010 Nieuw gamma Het nieuwe gamma is speciaal ontwikkeld om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Grote première : Spadel stelt zich niet zomaar tevreden met het creëren van een nieuwe look voor de Spa Reine fles, daarna aangepast aan het hele gamma. Elk formaat (2l, 1,5l, 1l, 75 cl, 50 cl en 33 cl) heeft voortaan zijn eigen rondingen en bijzondere gebruikerswaarde. Spa Reine is het eerste merk dat dit concept introduceert : elk formaat beantwoordt aan een verwachting op een specifiek moment van de dag. Actieve vrouw, huisman, sporter, adolescent, kind Ieder zal zijn eigen fles hebben. Familieflessen 2 l en 1,5 l De nieuwe familieflessen verleiden met hun sobere en zuivere stijl. Dankzij hun rijkelijke inhoud veroveren ze moeiteloos hun plaats op de huiselijke tafels. De 2 liter fles heeft een nieuwe gemakkelijke greep. Fles van 1 l De 1l-fles trekt met zijn vrouwelijke en rijkelijke vormen onmiddellijk alle aandacht. Een fles aangepast aan de actieve vrouw die zich wil verzekeren haar liter water tijdens de kantooruren te drinken. Spadel heeft aan haar gedacht : de fles is gegradueerd (markeringen in cl) zodat zij in een oogopslag ziet hoeveel ze tijdens de dag al gedronken heeft. Fles van 75 cl Dankzij zijn ergonomische greep en handige sportdop is dit formaat de beste bontgenoot van sportlui, zowel amateurs als professionelen. Fles van 50 cl Discreet en elegant laat deze fles zich in eerder welke tas glijden. Ideaal voor korte uitstappen of om de kleine dorst te lessen. Fles van 33 cl Met haar originele vormen richt deze fles zich tot de kleine kinderen. Met deze vorm zullen zelfs de allerkleinste handjes haar moeiteloos kunnen vastgrijpen. Dankzij de handige sportdop wordt drinken echt kinderspel. 1 Internationale groep gespecialiseerd in de commercialisering van natuurlijk water

9 PRESENTATIE SPA REINE 2010 Nieuwe flessen met nog meer eerbied voor onze planeet De reflectie van Spadel stopt niet bij het restylen van de flessen. Zorg dragen voor de consument, betekent ook zich zorgen maken om het milieu. Als ecologisch pionier maakt Spadel er een erezaak van zich actief in te zetten voor het behoud van de planeet en om zijn voortrekkersrol hierin verder te blijven spelen. In 1988, werd Spa Reine het eerste mineraalwater dat overschakelde van PVC op volledig recycleerbare PET-flessen. In 1998, is Spa Reine het eerste Belgische water om 25% gerecycleerde PET in zijn flessen te integreren. Maar vandaag, gaat Spadel zelfs nog een stap verder : met niet minder dan 50% gerecycleerde PET in alle Spa Reine flessen. Voor een natuurlijk mineraalwater is dat een première in België! De flessen van 1,5l en 50 cl hebben een vermageringskuur ondergaan om nog lichter te worden! Van 31 naar 28,5 gram PET voor een 1,5-liter fles. Sinds 1975, verminderde het gewicht van deze fles met 50%. Kers op de taart, de etiketten worden nu allen op gerecycleerd papier gedrukt met plantaardige inkt. Sinds het jaar 2000, kon Spadel dankzij zijn milieuengagement ton aan natuurlijke materialen besparen. Het gebruik van 50% gerecycleerde PET vertegenwoordigt een besparing van ton natuurlijke materialen per jaar (= het gewicht van het Atomium). etiketten en papier g 28,5g De etiketten zijn vervaardigd van gerecycleerd papier en de drukinkt is plantaardig van oorsprong. 25% gerecycleerde PET-plastic 50% gerecycleerde PET-plastic 2

10

11 DUURZAME ONTWIKKELING Spa Reine, duurzame ontwikkeling avant la lettre Als de aarde zo een miljoen kubieke km water telt, kan daarvan slecht 0,26% door de mens geconsumeerd worden. Water is een goed dat we absoluut moeten koesteren. Het natuurlijke mineraalwater Spa put zijn succes uit de bijzondere kwaliteiten die de natuur aan dit water heeft toevertrouwd. Zijn unieke kwaliteiten werden gevormd door de magische samenloop van opmerkelijk gunstige geologische, geografische en klimatologische omstandigheden. Het natuurlijke mineraalwater Spa wordt gefiltreerd op het dak van België, de Venen in de Ardennen, op zo n 575 meter boven het zeeniveau in een omgeving van grote zuiverheid, ver weg van alle vervuiling. De kwaliteit van dit water heeft de naam Spa tot alle uithoeken in de wereld bekend gemaakt. De missie van Spadel is om deze natuur via een fles tot bij de consument te brengen en vooral, om deze natuur te beschermen en het behoud van het leefmilieu en het grondwater veilig te stellen. Alleen zo kunnen we natuurlijk en zuiver mineraalwater garanderen, vandaag en voor toekomstige generaties. De bronnen De Venen vormen een natuurlijk reservoir dat elk jaar gevoed wordt door het overvloedige regenwater en de smeltende sneeuw. Het natuurlijk mineraalwater bevindt zich in een ongerepte zuivere omgeving, ver weg van alle vervuiling. De Venen bevatten een belangrijke vegetatiezone (veenmos) die zijn rol speelt in het natuurlijk filteren. Het water sijpelt langzaam in de bodem, en vloeit daarna in terug langs opwellende bronnen. Het natuurlijke mineraalwater Spa speelt in België een voortrekkersrol op vlak van bescherming van het hydrische patrimonium van ons land, dat al sinds 1771 beschermd wordt. Het eerste beschermd gebied dateert van 1889, en bestaat dus al meer dan 120 jaar! Deze nauwgezette bescherming werd steeds verder uitgebreid, op kwantitatief en kwalitatief vlak, om vandaag een oppervlakte van hectares te beslaan. Deze beschermde zone van natuurlijke rijkdommen, met een equivalent van voetbalterreinen, is daarmee simpelweg één van de grootste van Europa! Bovendien put Spadel de bronnen zonder ze uit putten. De mineraalwaterproducent onttrekt enkel natuurlijk mineraalwater uit het natuurlijke hernieuwbare gedeelte van het grondwater. Zo wordt elk risico op overexploitatie vermeden.

12 De bescherming... een passie De inspanningen om het water te behouden, houden zeker niet op bij de bescherming van de bronnen zelf. Sinds 1967, sloot Spadel een partnerschap met het Water -en Bosbeheer van het Waalse Gewest dat het mogelijk maakt om belangrijke milieumaatregelen te nemen in de Venen van Malchamps. Spadel is een voorlopers in dit domein : bosbouw en alle industriële activiteiten zijn in de beschermde zone totaal verboden, strooizout wordt er door zand vervangen, naaldbomen vertegenwoordigen minder dan 45% van alle soorten, parkingzones zijn afgedicht En dan vermelden we nog dat er, in de loop der jaren, een interventieplan voor noodgevallen op punt werd gesteld om op te treden als er een incident gebeurt dat het gebied of de integriteit en zuiverheid van het mineraalwater van Spa zou kunnen aantasten. De bescherming van het waterpatrimonium, het behoud van het leefmilieu en van de biodiversiteit zitten verweven in het DNA van de onderneming Spadel. Maar respect voor het leefmilieu gaat veel verder en uit zich ook in een verantwoordelijk afvalbeheer en in het constant verkleinen van onze ecologische voetafdruk. De productie De productiesites van Spa Monopole zijn Iso gecertificeerd, dit is een internationale norm die attesteert dat deze productiesites de nodige maatregelen hebben opgezet voor de controle en de verbetering van hun milieuprestaties. De productie site Spa Monopole heeft sinds 1990 zijn CO2-uitstoot met 40% verminderd. Spa Monopole heeft einde 2008 een installatie voor warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd, het systeem staat in voor 1/3 van de totale energieconsumptie van de fabriek. Globaal gezien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot met 13%. 85% van het industrieel afval wordt gesorteerd en gerecycleerd. De fabriek gebruikt 100% groene elektriciteit, afkomstig van windmolens of hydraulische oorsprong.

13 Verpakkingen De fles is noodzakelijk : ze garandeert de voedingsveiligheid en de kwaliteit van het mineraalwater, door het tot bij de consument te brengen zoals het aan de bron ontspringt. Spadel is zich maar al te goed bewust van de ecologische uitdaging die de noodzaak van verpakkingen met zich meebrengt. Spadel speelt een voortrekkersrol op het gebied van een verantwoordelijk afvalbeheer. Het bedrijf vernieuwt voortdurend om het gewicht van de flessen te verminderen, en de samenstelling van de flessen te verbeteren. Zijn doel bleef al die jaren hetzelfde : zijn ecologische voetafdruk verminderen. Alle gecommercialiseerde PET- flessen van Spadel zijn 100% recycleerbaar! Als voorloper in het gebruik van gerecycleerde PET, is Spadel de eerste die (voor het Spa Reine gamma) flessen produceert die bestaan uit 50% gerecycleerde PET. Daarvoor was Spa Reine ook al het eerste mineraalwater in België dat de overstap maakte van PVC naar PET-verpakkingen (1988). En tien jaar later, waren zij de eerste die 25% gerecycleerde PET gebruiken. Dit zorgde voor een besparing van ton aan primaire grondstoffen sinds De groep Spadel staat aan de basis van de creatie van Fost Plus in België die de promotie, de coördinatie en de financiering voorziet van de selectieve inzameling en de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. Vandaag de dag, worden meer dan 75% van de waterflessen gerecycleerd België is zo dus één van de beste leerlingen in Europa. Spadel concentreert zijn inspanningen niet enkel op het materiaal van de flessen : ook het gewicht wordt zo veel mogelijk verminderd. Het gewicht van een Spa Reine-fles (1,5l) daalde tussen 1971 (56,6 gram) en 2010 (28,5 gram) met bijna 50%. Transport Ook het transport is een belangrijke uitdaging die de groep tot een maximum probeert te beperken. Spadel commercialiseert uitsluitend regionale en nationale mineraalwatermerken om zo transport op korte afstand aan te moedigen in een distributiezone van maximum 300 à 400 km. Spadel vervoert zijn afgewerkte producten bedoeld voor de grote export tussen Luik en Antwerpen via het water (goed voor 150 vrachtwagens minder en jaarlijks vier keer minder CO 2 -uitstoot) en gebruikt in Nederland sinds 2008 extralange vrachtwagens (vervoer van 42 in plaats van 26 paletten). 2

14 Bekomen erkenningen 1999 : De eerste onderneming in de sector dranken die ISO gecertificeerd werd : Speciale Mediaprijs gewonnen in het kader van de Belgische Prijs voor Energie en Milieu 2007 : Label «Eco-Dynamische Onderneming» 2 sterren verkregen voor het efficiënt milieubeheer van zijn burelen te Brussel uitgereikt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2008 : Europese Prijs voor hervulbare verpakkingen (European Refiliable Awards) : De Eerste Europese Prijs voor Kwaliteit van Mineraalwater toegekend door het CERAM, Europees Centrum voor Onderzoek rond Mineraalwater Bescherming van het leefmilieu in de tijd : XVI de eeuw : eerste beschermingsmaatregelen in Spa 1772 : Eerste decreet/wet in Spa (voorloper) 1889 : Eerste Belgische beschermingsgebied (voorloper) 1977 : Bouw van een eigen zuiveringsstation voor gebruikt water 1988 : Eerste Belgische onderneming die overschakelt van PVC op PET 1998 : Eerste Belgische mineraalwaterproducent die 25% gerecycleerde PET in zijn flessen verwerkt 2006 : De oude productiesite van Bru wordt volledig aan de natuur teruggegeven 2008 : Inhuldiging van de warmtekoppelingseenheid in Spa Monopole 2010 : Creatie van nieuwe flessen : 50% gerecycleerde PET en etiketten gedrukt op gerecycleerd papier met plantaardige inkt Sociale verantwoordelijkheid De Griekse filosoof Plato zei «Het collectieve leven is slechts op termijn mogelijk indien iedereen bewust is van zijn verantwoordelijkheid hierin». De verantwoordelijkheid van Spadel zet de groep aan om concrete acties te nemen voor de gemeenschap en met respect voor de planeet. Zo heeft Spa Reine sinds 2009 een partnership met Unicef België in het ondersteunen van het internationaal programma WaSH (Water, Sanitation & Hygiene) dat toegang tot water in ontwikkelingslanden wil bevorderen. Via acties op de winkelvloer heeft Spa Reine in 2009 niet minder dan 20 miljoen liter water geschonken (in de vorm van zuiveringstabletten).

15 VAN DE BRON TOT DE CONSUMENT Specifieke geologie en klimaat Unieke landschappen die gedurende miljoenen jaren door de natuur werden gevormd Sinds de primaire tijd (meer dan 500 miljoen jaren) Ontstaan van natuurlijke waterlagen De mineraalwaters sijpelen door tot verschillende honderden meters in de dieptes van de rotsen Bodem fungeert als natuurlijke filter Zowat 30 captatiezones voor de Spa-waters Bescherming en zuiverheid Strikte bescherming van de natuurlijke waterbronnen sinds 1889 voor Spa Afwezigheid van landbouw- en industriële activiteiten, verantwoordelijk bosbeheer, Unieke beschermingzones en gezamenlijk beheer van de bossen en de watercyclus met lokale partners (Gewesten, Natuurbescherming, stad) De natuur is de filter! Mineraalwater met een originele puurheid. Label «natuurlijk mineraalwater» Als gevolg van bijzonder strikte en belangrijke controles, worden nieuwe waterwinningspunten slechts na 5 à 10 jaar officieel erkend Verbod op chemische behandeling van natuurlijk mineraalwater Erkend door het Ministerie van Volksgezondheid Permanente kwaliteitscontroles Bescherming van een onveranderd natuurlijk product door de eeuwen heen!

16 Transport tot de fabriek Wettelijke verplichting om aan de bron te bottelen teneinde de afwezigheid van onzuiverheden te waarborgen Directe leidingen naar de fabriek zonder lekken Leidingen in PEHD lijden niet onder weersomstandigheden (dooi, ) Het bottelen Directe botteling zonder contact met de buitenwereld ; geen toevoeging van elementen (o.a. chloor) die de originele puurheid zouden kunnen aantasten Verpakking om de originele integriteit en puurheid van het mineraalwater tot bij de consument te garanderen Verschillende formaten om te verbruiken waar en wanneer men wilt

17 GESCHIEDENIS Spa : een 100% Belgische geschiedenis Wie gij ook zijt, onder een gesnoeide boom onderscheidt gij de bron die opwelt uit de ijzerhoudende schoot van Spa. Gij die haar gast zijt, strooi frisse bloemen rond en tooi ermee de bron waaruit leven en welzijn der stervelingen voortvloeit. En als gij, ziek zijnde, u hebt gewend tot en hebt geput uit het genezende en vijanden verdrijvende water, Zeg dan dat nergens de natuur, in één bron, zulk een overvloedige hulp heeft verleend voor zulk een uiteenlopende gevaren. (Tekst op een gravure van Willem II van Nieulandt ) Wist u dat een kwart van de Belgen een Bobelin is? Zo werden de Spa drinkers uit de 17de eeuw genoemd. Het dateert niet van gisteren : de bronnen van Spa voeden al sinds mensenheugenis alle gesprekken! De vermaarde fontein waarin de belletjes sprankelen had zelfs al heel wat bewondering opgewekt bij Plinius de Oude, een Romeins natuurvorser uit de 1ste eeuw na Christus. Het woord Spa zou van het Latijnse woord Spargere komen dat opwellen betekent. Een bewondering voor dit unieke water die uitgroeit tot een mondiale reputatie. Als dokters argumenten te kort komen, sturen ze hun patiënten naar Spa schrijft de 16de eeuwse Duitse filosoof en wiskundige Joachim Junius. Wonderbaarlijke deugden en therapieën verleiden de massa. Het gaat zelfs zo ver dat Prins-Bisschop van Luik, Charles Velbruck, in 1772 een decreet uitvaardigt om de bronnen te beschermen tegen eventuele aantastingen.

18 Waarom niet gewoon het water thuis bij de zieken brengen? Een eenvoudige vraag die de commercialisering van Spa in de 16 de eeuw in de ban hield. Eerst bewaard in een bruine of groene glazen fles om te verhinderen dat het licht de deugden van het water zouden aantasten, en zo ziet het kostbare goedje de manier waarop het verpakt wordt steeds evolueren, met uiteindelijk aan het begin van de 20ste eeuw het allereerste etiket Reeds in 1583 werd het Spa-water gebotteld en naar Frankrijk geëxporteerd Een verordening van de prinsen van Luik verbiedt om leidingwater te mengen met water uit de Spa-bronnen. De Spa-waters worden vanaf de 18de eeuw ook uitgevoerd naar de Verenigde Staten. Dankzij een gesofisticeerd bottelingsproces kan het water gedurende een periode van drie weken bewaard blijven, waardoor ook in de loop der jaren langere reizen mogelijk werden Eerste wet/decreet te Spa inzake de bescherming van de waterbronnen De eerste wettelijke beschermingsgordel van 34,6 ha rond de bron van Peter De Grote te Spa Oprichting van de nv Compagnie Fermière des Eaux et des Bains de Spa Omvorming van de Compagnie Fermière des Eaux et des Bains de Spa tot Spa Monopole - Compagnie des Eaux de Spa. Start van de exploitatie van de Reine-bron. Op verzoek van Spadel ontwerpt de Franse tekenaar Jean D Ylen de mascotte Pierrot. Startschot voor het limonade gamma van Spa op basis van natuurlijk mineraalwater Oprichting van het Instituut Henrijean (hydrogeologisch lab in Spa) Bru-Chevron maakt zijn intrede binnen Spa Monopole Oprichting van Spadel NV Acquisitie van Brecon Beacons in Wales De stad Spa en Spadel investeren 14,8 miljoen euro in een nieuw thermaal kuuroord in Spa Spadel wordt eigenaar van Les Grandes Sources de Wattwiller (met zetel in de Elzas). Oprichting van USP Beverages : commercieel partnership Spadel, Tropicana Looza en Unilever in de horeca (in Belux). De mineraalwaters Spa winnen de 1ste Europese Prijs Kwaliteit Mineraalwater uitgereikt door het Europees Centrum voor Onderzoek naar Mineraalwaters te midden van watermerken Nieuwe Spa Reine met 50% gerecycleerde PET.

19 DE WATERMARKT Verbruik van flessenwater Belgen houden van flessenwater. Jaarlijks drinkt de Belg gemiddeld 123,9 liter water uit de fles. Enkel de Italianen, Duitsers en Spanjaarden drinken er nog meer. De consumptie van flessenwater verschilt van land tot land in Europa. Terwijl landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en Italië een belangrijke cultuur van flessenwater hebben, verbruiken de Nederlanders en de Britten beduidend minder flessenwater. De terugval van het verbruik in 2008 is grotendeels het gevolg van een buitengewoon ongunstige zomerperiode. Verbruik flessenwater per persoon (in liters) België 128,7 129,2 133,7 129,0 123,9-3,8% Frankrijk 133,6 160,3 127,8 121,9 115,0-14% Duitsland 142,6 148,6 157,5 155,9 161,3 +13% Italië 186,0 190,4 196,7 198,0 197,5 +6,2% Nederland 18,8 19,0 21,3 21,9 21,4 +13,8% Groot-Brittannië 23,6 25,3 27,3 26,2 24,3 +3% West-Europa 108,5 111,3 115,2 114,3 113,4 +4,5% De Belgische enquête rond voedingsconsumptie toont in 2007 aan dat slechts 26,2% van de bevolking van 15 jaar of ouder minimum de norm van 1,5 liter water per dag consumeert. Marktaandeel In de totale markt van natuurlijke mineraalwaters in België, is Spa Reine met een marktaandeel in waarde van 20,2%, de onbetwistbare marktleider (cijfers 2009) in de sector van het thuisverbruik (retail).

20

21 CORPORATE Als onbetwiste leider van mineraalwaters in de Beneluxmarkt is Spadel een internationale groep die gespecialiseerd is in de productie en commercialisering van natuurlijk mineraalwater en frisdranken. Onze productiesites : Spa Monopole (België) Lorcé Bru-Chevron (België) Les Grandes Sources de Wattwiller (Frankrijk) Brecon (Wales) Spadel in het kort (2009) Omzet : 199,2 miljoen euro 726 medewerkers (85% in België) Spa Reine marktleider in de Benelux 68 miljoen euro aan industriële investeringen op 5 jaar tijd 13 miljoen euro investeringen in gloednieuwe glasvulmachine te Spa Monopole (2010)

22 Spadel in België Nummer één in België op de markt van gebottelde mineraalwaters Spa Reine is het favoriete water van de Belgen (Merkenstudie 2009) De bronnen van Spa, gesitueerd in een beschermingszone van hectare genieten al sinds 1889 strikte beschermingsmaatregelen. Bru wordt aanbevolen door de beste gastronomische huizen en sommeliers Pionier op vlak van duurzame ontwikkeling : vermindering van CO²-uitstoot, de eerste die PET-flessen gebruikt, sinds 1998 ook 25% gerecycleerde PET, sinds % gerecycleerde PET USP Beverages : een commercieel partnerschap van Spadel met Tropicana Looza en Unilever in de horeca van Belux «Het Instituut Henrijean», een hydrologisch laboratorium en het gerenommeerde Europese departement R&D De Spa Foundation ondersteunt het internationaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van water Een partnerschap met Unicef in België om informatieprojecten en fondsenwerving voor het WaSH-initiatief (Water, Sanitation & Hygiene) op te zetten. «Als de mens het water beschermt, beschermt het water de mens»

23

24 zorgt in 2010 voor de verrassing

PERSDOSSIER NEDERLAND

PERSDOSSIER NEDERLAND PERSDOSSIER NEDERLAND De mens en het water, het beste van de natuur dicht bij u Informatie: Jean-Benoît Schrans Directeur Communicatie SPADEL Tel. : 32 2 702.38.40 GSM: 32 497 511 575 Mail: jb.schrans@spawater.com

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst KIDV 25 september Stefan De Clercq

Verdiepingsbijeenkomst KIDV 25 september Stefan De Clercq Verdiepingsbijeenkomst KIDV 25 september 2014 Stefan De Clercq 1 Inhoud presentatie Spadel in vogelvlucht CSR strategie en ambities Duurzaam verpakkingsmanagement bij Spadel Learnings uit de praktijk 2

Nadere informatie

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwater in Nederland Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwaters zijn Uniek: Van constante kwaliteit en samenstelling Afkomstig uit wettelijk beschermde en zuivere bronnen

Nadere informatie

Natuurlijk mineraalwater en bronwater: 242 km² beschermde waterzones in België, voor het behoud van de natuurlijke bronnen

Natuurlijk mineraalwater en bronwater: 242 km² beschermde waterzones in België, voor het behoud van de natuurlijke bronnen Persbericht Brussel, 16 maart 2012 Wereldwaterdag 22 maart 2012 Natuurlijk mineraalwater en bronwater: 242 km² beschermde waterzones in België, voor het behoud van de natuurlijke bronnen Beschermde impluviumzone

Nadere informatie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Oppervlaktewater: Vaak vervuild, moet dus behandeld worden Grondwater: Beter beschermd dus zuiverder behalve bij vervuiling van de

Nadere informatie

WAAR of NIET WAAR? Water, waters, welke zijn de verschillen?

WAAR of NIET WAAR? Water, waters, welke zijn de verschillen? WAAR of? Water, waters, welke zijn de verschillen? Over natuurlijk mineraalwater en bronwater Natuurlijk mineraalwater, bronwater, leidingwater, Elk water levert het nutriënt water in de vorm van H2O.

Nadere informatie

SPADEL EN DUURZAME ONTWIKKELING

SPADEL EN DUURZAME ONTWIKKELING SPADEL EN DUURZAME ONTWIKKELING «Als de mens het water beschermt, beschermt het water de mens» Het water, het leven en de mensen Water is de essentie van het leven zelf. De watercyclus is simpelweg de

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

NATUURLIJK MINERAALWATER EN BRONWATER

NATUURLIJK MINERAALWATER EN BRONWATER Fédération Royale de l Industrie des Eaux et des Boissons Rafraîchissantes asbl Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken vzw NATUURLIJK MINERAALWATER EN BRONWATER 1. DE VITALE ROL

Nadere informatie

WETEN OVER WATER Spa Wateronderzoek 2014

WETEN OVER WATER Spa Wateronderzoek 2014 WETEN OVER WATER Spa Wateronderzoek 2014 ONDERZOEKSMETHODE EN STEEKPROEFSAMENSTELLING Marktonderzoeksinstituut TNS/NIPO heeft in juni 2014 in opdracht van Spadel - gespecialiseerd in het bottelen en commercialiseren

Nadere informatie

Eerste Europese Prijs voor Kwaliteit van Mineraalwater toegewezen aan het natuurlijke mineraalwater van Spa

Eerste Europese Prijs voor Kwaliteit van Mineraalwater toegewezen aan het natuurlijke mineraalwater van Spa Europees Centrum voor Onderzoek rond Mineraalwater Persbericht 29 januari 2009 Eerste Europese Prijs voor Kwaliteit van Mineraalwater toegewezen aan het natuurlijke mineraalwater van Spa Het Europees Centrum

Nadere informatie

Flessen. water. in een. duurzame. wereld. Over de ecologische voetafdruk van natuurlijk mineraalwater en bronwater

Flessen. water. in een. duurzame. wereld. Over de ecologische voetafdruk van natuurlijk mineraalwater en bronwater Flessen water in een duurzame wereld WAAR of NIET WAAR? Over de ecologische voetafdruk van natuurlijk mineraalwater en bronwater De bescherming van de oorspronkelijke zuiverheid van natuurlijk mineraalwater

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Gereglementeerde informatie 27 augustus 2014 16u30 CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Verhoging met 15% van de omzet (9% bij constante perimeter) in een groeimarktcontext gesteund door gunstige

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2018

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2018 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2018 Gereglementeerde informatie 4 september 2018 17h40 CET Groei met 6,5 % van het zakencijfer hoofdzakelijk te danken aan de integratie van het Bulgaarse filiaal Devin

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2017

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2017 Gereglementeerde informatie 28 augustus 2017 17u40 CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2017 FORSE STIJGING VAN HET BEDRIJFSRESULTAAT MEDE DOOR DE OVERNAME VAN DEVIN AD EN DE BIJZONDER GUNSTIGE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET GEMINERALISEERDE WATER VAN VICHY VOOR EEN STERKERE HUID GEBOREN IN DE OMGEVING VAN DE FRANSE VULKANEN.

DE KRACHT VAN HET GEMINERALISEERDE WATER VAN VICHY VOOR EEN STERKERE HUID GEBOREN IN DE OMGEVING VAN DE FRANSE VULKANEN. DE KRACHT VAN HET GEMINERALISEERDE WATER VAN VICHY VOOR EEN STERKERE HUID GEBOREN IN DE OMGEVING VAN DE FRANSE VULKANEN. EEN BRON VAN KRACHT VOOR UW HUID VICHY GEBOREN IN DE OMGEVING VAN DE FRANSE VULKANEN.

Nadere informatie

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron H 4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron «De blauwe planeet», «het water, als bron van het leven». Twee gangbare uitdrukkingen die het belang van het water in ons dagelijks leven onderstrepen.

Nadere informatie

Spa. Fabrikantenanalyse. Lara Zeegers 11-11-2011

Spa. Fabrikantenanalyse. Lara Zeegers 11-11-2011 Spa Fabrikantenanalyse Lara Zeegers 11-11-2011 Inhoudsopgave Spadel... 3 Vestigingen... 5 Markt... 6 Marktpositie... 6 Doelgroep... 6 Positionering en onderscheidende reclameboodschap... 7 Assortiment...

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

http://www.kuurwater.nl/gebruik.html

http://www.kuurwater.nl/gebruik.html http://www.kuurwater.nl/gebruik.html Overgewicht, vermoeidheid, veel zitten, stress, dat zijn problemen die vaak te maken hebben met het leven van vandaag. De hydroxydase kuur kan u helpen deze problemen

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015 Gereglementeerde informatie 24 augustus 2015 16u30 CET Stijging van het operationeel resultaat (EBIT) met bijna 6%, dankzij een toegenomen verkoop en de algemene beheersing

Nadere informatie

LANCERING VAN INNOVATIES

LANCERING VAN INNOVATIES GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2016 Gereglementeerde informatie 28 maart 2017 17u00 CET STIJGING VAN DE OMZET. DALING VAN HET BEDRIJFSRESULTAAT ALS GEVOLG VAN DE LANCERING VAN INNOVATIES Omzet van 250,4

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2017

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2017 Gereglementeerde informatie 22 maart 2018 17u40 CET GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2017 STERKE STIJGING VAN HET BEDRIJFSRESULTAAT DOOR DE OVERNAME VAN DEVIN AD Sterke omzetstijging (+15,5%) en bedrijfsresultaat

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN ET MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU

MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN ET MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN ET MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 8 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende natuurlijk mineraal water en bronwater ALBERT II, Koning

Nadere informatie

Kraantjeswater drinkwater

Kraantjeswater drinkwater Kraantjeswater drinkwater IS KRAANTJESWATER ECHT DRINKBAAR? Ongetwijfeld. Kraantjeswater = drinkwater! Geen enkel product wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als leidingwater. Door de waterbedrijven

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

1. Ecologische voetafdruk

1. Ecologische voetafdruk 2 VW0 THEMA 7 MENS EN MILIEU EXTRA OPDRACHTEN 1. Ecologische voetafdruk In de basisstoffen heb je geleerd dat we voedsel, zuurstof, water, energie en grondstoffen uit ons milieu halen. Ook gebruiken we

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016 Gereglementeerde informatie 30 augustus 2016 17u00 CET Omzetstijging van 4,6% op de dynamische markten die hun groei verderzetten Bedrijfsresultaat (EBIT) daalt met

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER 1 Brussel, 31 augustus 2011 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2011 17.30 u. CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER Spadel zet haar investeringsstrategie

Nadere informatie

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2012

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2012 EMBARGO TOT 27 MAART 2013-16.30 u. GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2012 Gereglementeerde informatie 27 maart 2013 16.30 u. CET Stijging van de omzet met 0,7% tot 198,2 miljoen euro in de heroplevende, maar

Nadere informatie

NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water

NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, AUGUSTUS 2015 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF AANLEIDING EN DOEL

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER Doc. nr. E2:90005C04 Brussel, 30.3.1999 MH/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Middenstand

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Jong familietrio maakt Antwerps mineraalwater weer hip

Jong familietrio maakt Antwerps mineraalwater weer hip Jong familietrio maakt Antwerps mineraalwater weer hip Terug naar DE BRON Tot ruim 48 meter onder de Kempense zandgrond stroomt een ondergronds waterbekken. Sinds 1938 gebruikt de familie Schelkens deze

Nadere informatie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Waarom zonne-energie? Hoe werkt het? SunPower-zonnepanelen Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Tot voor enkele jaren was een investering met het beste rendement nog onverzoenbaar met respect voor het

Nadere informatie

Het gezondste bezit....voor een heel leven!

Het gezondste bezit....voor een heel leven! Het gezondste bezit...voor een heel leven! Het gezondste bezit...voor een heel leven! Het menselijk lichaam - bestaat voor ongeveer 70% uit water. Door transpiratie, ademhaling en ontlasting verliest men

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2013

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2013 Gereglementeerde informatie 27 augustus 2013 16.30 u CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2013 Stabilisering van de omzet Het operationele resultaat (EBIT) stijgt 28 % dankzij het kostenbeheer in het kader

Nadere informatie

Exclusieve afdekking voor zwembaden. A Innovatief design. A Superieure isolatie. A Voor elk type zwembad

Exclusieve afdekking voor zwembaden. A Innovatief design. A Superieure isolatie. A Voor elk type zwembad Exclusieve afdekking voor zwembaden A Innovatief design A Superieure isolatie A Voor elk type zwembad Duurzame afdekking Dit product onderscheidt zich door zijn kokervorm die fundamenteel verschilt van

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL

Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL THINK GREEN Elke dag, vers natuurlijk drinkwater bij je thuis THINK NATURAL Een bron van zuiver drinkwater bij u thuis Opuro geeft je een goed gevoel! Opuro is een revolutionaire keukenkraan die zeer praktisch

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

Duurzaam door innovatieve materialen en processen

Duurzaam door innovatieve materialen en processen Adres Bergensesteenweg 32 B-1651 Lot Contactpersoon Website Dhr. Stefan Theunis Product Manager Europe www.derbigum.be DERBIPURE : plantaardige grondstoffen voor een wit dak Activiteiten De Belgische onderneming

Nadere informatie

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer

PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC: het label voor duurzaam bosbeheer PEFC Belgium vzw Laatste update oktober 2015 1 www.pefc.be 2 Het belang van de bossen + boscertificatie Belang van het bos Forests, trees, farms and agroforestry

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Spadel in het kort. Onze bestaansreden. Ons engagement. Onze verantwoordelijkheid. Onze Waarden. Structuur van de Groep 99,99%

Spadel in het kort. Onze bestaansreden. Ons engagement. Onze verantwoordelijkheid. Onze Waarden. Structuur van de Groep 99,99% j a a r v e r s l a g 2 0 1 0 Spadel in het kort De Groep Spadel is gespecialiseerd in het bottelen en commercialiseren van natuurlijk mineraalwater en een ruim gamma frisdranken. Ze beschikt over vier

Nadere informatie

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Spadel Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Inhoudstafel 1 Voorwoord 3 Inleiding 4 Spadel in het kort 8 MVO-strategie 10 Uitdagingen voor de sector 14 3 pijlers 15

Nadere informatie

De BD Emerald spuit. Omdat gezonde mensen en gezond milieu niet los van elkaar te denken zijn.

De BD Emerald spuit. Omdat gezonde mensen en gezond milieu niet los van elkaar te denken zijn. De BD Emerald spuit Omdat gezonde mensen en gezond milieu niet los van elkaar te denken zijn. Een stap voorwaarts naar een groenere toekomst Duurzame methoden spelen een rol in de belangrijkste operationele

Nadere informatie

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21

het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... de waarden het OEKO TEX label het slaapzak het BISIDE BAMBOe de kerncijfers 7 9 11 13 15 16 18. 19 volg ons. contacteer ons 21 het begin... Nathalie Gubin en haar echtgenoot Bernard Gustot

Nadere informatie

WPD 100. Water van topkwaliteit!

WPD 100. Water van topkwaliteit! WPD 100 Water van topkwaliteit! Een goed gevoel, wanneer men niet meer moet nadenken over de kwaliteit van een glas water Water vormt de basis van ons leven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F Fris innoveert Vooraf Onderwerp: Fris innoveert Strategie: Voorspellen CLIB-niveau van de tekst: 82/8 (2F) MI-tip: laat de studenten een onderzoek doen naar het drinkgedrag in de klas. Let op: in deze

Nadere informatie

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA BELOOFT: ONS MERK COMPENSEERT CO 2 VOOR 100% 1 We zijn van mening dat opkomen voor de planeet, door onze ecologische voetafdruk te verkleinen en CO 2 te compenseren, de

Nadere informatie

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL

SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL SAUNA S GENIET VAN EEN WELDADIGE WARMTE C QUEL Vergeet de drukte van alledag en kom helemaal tot jezelf Onderga de warmte van een weldadig saunabad De eerste keren is het misschien nog even wennen Maar

Nadere informatie

Eigen trafiek Brussel % % Transit % % Totaal % %

Eigen trafiek Brussel % % Transit % % Totaal % % PERSBERICHT 24 februari 2012 TRAFIEKEN IN DE BRUSSELSE HAVEN GEVEN IN 2011 EEN DUIDELIJKE GROEI AAN EN HALEN WEER HET PEIL VAN VÓÓR DE CRISIS. De watergebonden overslag in de Brusselse haven heeft voor

Nadere informatie

WaterGenius Méér dan gewoon water

WaterGenius Méér dan gewoon water Haal méér uit water WaterGenius Méér dan gewoon water Neem even een moment de tijd om te bedenken hoe vaak u de waterkraan open draait. Water, we gebruiken het dagelijks. Om te wassen, koken, drinken,

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

BEHIND THE BOTTLE. De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie

BEHIND THE BOTTLE. De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie BEHIND THE BOTTLE De bijdrage van Coca-Cola aan de Nederlandse economie Bij Coca-Cola werken 800 werknemers Coca-Cola ondersteunt,3 miljard BBP in Nederland 22% van alle banen bij frisdranken-, water-,

Nadere informatie

=,9>01+,905. =(5 )(*;,90Î5

=,9>01+,905. =(5 )(*;,90Î5 NIAGARA De Niagara waterfonteinen zijn stevige, krachtige en professionele leidingwaterfonteinen die ontworpen zijn om te gebruiken in grootkeukens van privé-restaurants, professionele keukens, rusthuizen,

Nadere informatie

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België

Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België Context Verpakkingsafval: het topje van de ijsberg 4500 kg/inw./jaar 450 kg/inw./jaar 75 kg/inw./jaar Afval Huishoudelijk afval Huishoudelijk verpakkingsafval

Nadere informatie

Meer informatie. Ann Vandenhende. Voor meer informatie gelieve onze website te consulteren op www.spadel.com. U kan ook contact opnemen met:

Meer informatie. Ann Vandenhende. Voor meer informatie gelieve onze website te consulteren op www.spadel.com. U kan ook contact opnemen met: Meer informatie Voor meer informatie gelieve onze website te consulteren op www.spadel.com. U kan ook contact opnemen met: Ann Vandenhende CSR Manager a.vandenhende@spawater.com Het is niet de eerste maal

Nadere informatie

Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering

Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering Individuele waterzuivering met actief slib De afkorting IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Het is een toestel dat verplicht

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

FOR Vragen Water. Vragen Antwoorden Opmerkingen

FOR Vragen Water. Vragen Antwoorden Opmerkingen Pagina : 1 de 5 1. Object Dit formulier bevat alle informatie die van een klant te verkrijgen is (en aan hem te geven is) wanneer hij een staalname en een wateranalyse vraagt (om de drinkbaarheid of de

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2012

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2012 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2012 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2012 16u30 CET Omzet van 101,5 miljoen euro daalt met 1,5% in de markten die een heropleving kennen maar die zeer concurrentieel

Nadere informatie

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING Om bij te dragen aan de bescherming van het klimaat, beperken we de CO2-voetafdruk in onze gehele waardeketen. Daarbij kijken we verder dan alleen onze eigen activiteiten. Ook door nauw samen te werken

Nadere informatie

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel

Spadel. Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Spadel Verslag Duurzaam Ondernemen over de activiteiten 2010 van de Groep Spadel Inhoudstafel 1 Voorwoord 3 Inleiding 4 Spadel in het kort 8 MVO-strategie 10 Uitdagingen voor de sector 14 3 pijlers 15

Nadere informatie

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2018

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2018 GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2018 Gereglementeerde informatie 22 maart 2019 17.40 uur CET AANHOUDENDE GROEI VAN DE OMZET RESULTEREND IN EEN TOENAME VAN REBIT MET 7% BIJ CONSTANTE PERIMETER Sterke omzetstijging

Nadere informatie

TOWARDS A PARTNERSHIP BUSINESS AND BIODIVERSITY

TOWARDS A PARTNERSHIP BUSINESS AND BIODIVERSITY TOWARDS A PARTNERSHIP BUSINESS AND BIODIVERSITY Biodiversiteit beschermt ons, zorgt voor ons en voedt ons. Biodiversiteit is een bron van inspiratie, verwondering en innovatie. Biodiversiteit vormt een

Nadere informatie

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2011

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2011 EMBARGO TOT 28 MAART 2012 16u30 Brussel, 28 maart 2012. GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2011 Gereglementeerde informatie 28 maart 2012 16u30 CET Lichte groei van de netto-omzet (+0,2%) in de heroplevende

Nadere informatie

Meer tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf Meer tijd voor jezelf + perfecte harmonie + doordachte eenvoud + puur levensgenot + zorgeloos genieten... Zoveel + dat is zendow zendow, het nieuwe raam: mooi van binnen, mooi van buiten en zeer efficiënt

Nadere informatie

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2010

GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2010 Brussel, 29 maart 2011. Gereglementeerde informatie 29 maart 2011 16u30 CET GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2010 Spadel consolideert zijn leiderspositie ondanks een licht daling van de omzet Het operationeel

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

natuurlijke grondstoffen

natuurlijke grondstoffen duurzaam van nature duurzaam van nature Het staat deze dagen hip en trendy om zich een groen imago aan te meten. TASIBEL voert duurzaamheid en milieuvriendelijkheid echter reeds sedert haar ontstaan in

Nadere informatie

Kraanwater alle feiten op een rij

Kraanwater alle feiten op een rij Kraanwater alle feiten op een rij Inhoud Kraanwater is vanzelfsprekend 4 Goed voor de gezondheid 8 Zuiver van kwaliteit 12 Lekker goedkoop 18 Tips 22 Drinkwaterbedrijven 28 3 kraanwater.nu Kraanwater is

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Op 22 maart, Wereldwaterdag, gaan jullie met de kinderen op stap om een beker fris water te halen op het Blauwputplein. Net als heel wat kinderen

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Prestaties. Design. De rookmelder van de nieuwe generatie

Prestaties. Design. De rookmelder van de nieuwe generatie [ & Prestaties Design [ De rookmelder van de nieuwe generatie [, de rookmelder die op geen ander lijkt [ In houd Wij hebben 4 jaar gewerkt aan het materiaal, de elektronica en het ontwerp van het product,

Nadere informatie

EEN TOEKOMST VOOR DE LANDBOUW. Michel Guiot. Gedelegeerd Bestuurder Directeur

EEN TOEKOMST VOOR DE LANDBOUW. Michel Guiot. Gedelegeerd Bestuurder Directeur EEN TOEKOMST VOOR DE LANDBOUW Michel Guiot Gedelegeerd Bestuurder Directeur TIENEN, 27 JUNI 2014 EEN TOEKOMST VOOR DE LANDBOUW Marcel Logist Burgemeester van de stad van Tienen TIENEN, 27 JUNI 2014 EEN

Nadere informatie

>> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk

>> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Naneo CONDENSERENDE GASWANDKETEL EASYLIFE De essentie van condensatie >> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

Dorstig Europa? Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli.

Dorstig Europa? Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli. Snel, J. (2007). Dorstig Europa? AdFundum, Vakblad voor de Drankenbranche, 15(6/7):10-11, juni/juli. Dorstig Europa? Maart 2007 werd een 76 bladzijden tellend rapport gepubliceerd over meningen over Alcohol

Nadere informatie

Assemblée générale Algemene vergadering

Assemblée générale Algemene vergadering Assemblée générale 11-6 - 2015 Algemene vergadering AGENDA 1. Résultats - Resultaten 2014 2. Activiteiten activités 2014 3. Résultats financiers Financiële resultaten 2014 4. Activiteiten & Perspectieven

Nadere informatie

Moet je echt 1,5 liter water drinken? -----------------------------------------------------------------------------

Moet je echt 1,5 liter water drinken? ----------------------------------------------------------------------------- Inhoud Moet je echt 1,5 liter water drinken? Om van te watertanden Baby s en kleine kinderen hebben aparte behoeften Gent : groentenstad! Brussel heeft zijn eigen gids voor duurzame voeding! Recepten Moet

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Glas Inleiding Ik kies voor dit onderwerp omdat mijn vaderbij de N.V. Verenigde Glasfabriek werkt en omdat ik wat meer over glas wil weten, bijvoorbeeld hoe je moet glasblazen en hoe flessen woorden gemaakt.

Nadere informatie

iko dakshingles, Een wijze kijk op daken

iko dakshingles, Een wijze kijk op daken iko dakshingles, Een wijze kijk op daken e wereldwijde autoriteit p het gebied van kwaliteitssh Socrates, (469-399 BC.) (Grieks: ), is de meest bekende filosoof uit de Oudheid. Zijn gedachtengoed kondigde

Nadere informatie

1. KERNCIJFERS. Geconsolideerde resultaten (in 000 ) Verschil

1. KERNCIJFERS. Geconsolideerde resultaten (in 000 ) Verschil Gereglementeerde informatie 25 maart 2015 16u30 CET GROEP SPADEL: JAARRESULTATEN 2014 STERKE GROEI VAN HET OPERATIONELE RESULTAAT ONDERSTEUND DOOR EEN TOENEMENDE ACTIVITEIT EN DOOR DE INTEGRATIE VAN DE

Nadere informatie

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Laat ons voor u zorgen! Als wagenparkbeheerder is een van uw grootste uitdagingen om de prestaties van uw wagenpark te maximaliseren en tegelijkertijd

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

AANDEELHOUDERS- CLUB PROGRAMME

AANDEELHOUDERS- CLUB PROGRAMME AANDEELHOUDERS- CLUB PROGRAMME Programma maart september 2010 Octobre 2009 - Juin 2010 CLUBPROGRAMMA Maart september 2010 Vooraf inschrijven vereist: zie achterzijde. BEDRIJFSBEZOEKEN Vrijdag 26 maart

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

Water in W de horeca 1

Water in W de horeca 1 Water in de horeca 1 Waarom is water een hot item Water is de basis van alle leven. Water is een oplosser en een transporteur. De mens bestaat voor 70% uit water. Vlees bestaat voor 78% uit water. Groenten

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: BEVOORRADING VAN DE ABONNEES MET LEIDING- EN DRINKWATER THEMA: WATER EN AQUATISCH MILIEU 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator:

Nadere informatie

Bonus Rapport : De GodenDrank

Bonus Rapport : De GodenDrank Bonus Rapport : De GodenDrank De Godendrank Om iedere dag optimaal te beginnen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Uw energieverbruik optimaliseren. www.optivolt.com

Uw energieverbruik optimaliseren. www.optivolt.com Uw energieverbruik optimaliseren www.optivolt.com Goede redenen om contact met ons op te nemen: Verbetering van de stroom en spanningskwaliteit Verbetering van het rendement van alle huishoudelijke apparaten

Nadere informatie

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER SAMENVATTING Weet je dat de meeste van onze dagelijkse activiteiten, inclusief voedsel, kleding en reizen, een hoog waterverbruik betekenen en daarmee

Nadere informatie