Wapserveen, januari Beste groenliefhebber,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wapserveen, januari 2014. Beste groenliefhebber,"

Transcriptie

1 Wapserveen, januari 2014 Beste groenliefhebber, Voor u ligt de nieuwe catalogus van wilde planten kwekerij de Heliant. Het grootste deel van het sortiment wordt op de kwekerij in de volle grond geteeld, zonder dat daarbij kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De stinsenbollen komen uit Nederland of zijn met vergunning uit het buitenland geïmporteerd. Daarnaast treft u enkele bijna uitgestorven of zeer zeldzame inheemse rozen en enkele heesters van Bronnen Bomen aan. Maak uw eventuele wensen buiten het sortiment vooral kenbaar. Wellicht kunnen we u er toch aan helpen. Indeling en inhoud De indeling van deze catalogus is als volgt: heemplanten, inheemse varens, stinsenbollen, bollen voor de verwildering, inheemse rozen en enkele inheemse heesters en klimplanten. Het merendeel van de planten betreft soorten die in Nederland in het wild voorkomen. In sommige gevallen betekent dat nog heel zelden voorkomen, omdat hun biotoop onder druk staat of zelfs aan het verdwijnen is. Alle planten zijn goed toepasbaar in een tuin en zijn voor mensen en dieren aantrekkelijk. Stinsenplanten zijn planten die in een bepaald gebied, zoals op een buitenplaats of bij huizen van notabelen en herenboeren, groeien en zich weten te handhaven en te vermeerderen, terwijl ze in de directe omgeving niet in het wild voorkomen. Deze bollen voor de verwildering en vaste planten, zijn als sierplant of medicinale plant uit Midden- en Zuid-Europa ingevoerd. Planten uit deze groep bloeien vooral in het vroege voorjaar als er nog geen blad aan de bomen zit. Net als we het voorjaar de grond uit willen kijken en behoefte hebben aan bloei! De bollen worden in het najaar geleverd. In het voorjaar worden sneeuwklokjes in het groen geleverd en staan enkele andere soorten op pot. Niet-inheemse planten herkent u aan een asterisk (*) voor het nummer. De planten staan in alfabetische volgorde op wetenschappelijke naam. De naamgeving komt overeen met die in de 23e druk van Heukels Flora van Nederland. Achter in de catalogus vindt u een index van de Nederlandse namen. Beschrijvingen Van elke plant wordt aangegeven of het een vaste of een tweejarige plant (2j.) betreft, de bloeitijd (Bt:), de Hoogte en de kleur van de bloemen. Daarna wordt vermeld in welk deel van de Oecologische Flora (Oecoflora) de plant staat beschreven, op welke standplaats hij het beste groeit en bijzondere eigenschappen zoals geur, eventuele giftigheid en het vermogen tot woekeren. Bij de bollen wordt de plantdiepte aangegeven. Als het gaat om (keuken-) kruiden, vlinderplanten en/of insectenplanten, wordt dit bij de betreffende plant vermeld. De Nederlandse Oecologische Flora deel 1-5, wilde planten en hun relaties, is een uitgave van het IVN in samenwerking met de VARA en de VEWIN. Geschreven door drs. E.J.Weeda en geillustreerd door R. Westra, Ch. Westra en T.Westra.

2 Het boek Stinzenplanten van Piet Bakker met foto s van Evert Boeve, uitgegeven door Natuurmonumenten en Uitgeverij Terra, is op dit moment uitverkocht. Voor een uitgebreide beschrijving over de inheemse bomen en struiken zie het pas verschenen boek Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen, onder redactie van Bert Maes, uitgegeven bij Boom. Prijzen De prijs van de heemplanten bedraagt 2,00. Een aantal planten heeft een afwijkende prijs. In dat geval is de prijs achter de betreffende soort vermeld. Bij de bolletjes is een richtprijs aangegeven (najaar 2011). Voor alle planten geldt: prijswijzigingen voorbehouden. Zelf halen Ik run de kwekerij hoofdzakelijk alleen. Omdat ik iedereen persoonlijk en zo goed mogelijk wil helpen, zult u soms even moeten wachten als u de kwekerij bezoekt. Als u al voor uw komst weet welke soorten u wilt meenemen (+ aantal), kunt u dit vooraf doorgeven, zodat de planten klaar staan als u een kijkje in de tuin komt nemen. Bestellingen Bestellingen boven 20,00 kunnen desgewenst -voor risico van de koper- met de post (of soms met een vervoersdienst) verzonden worden. De minimumverzendkosten bedragen 6,75 (tot 10 kilo.). Bij grotere bestellingen transport/verzendkosten in overleg. Elke bestelling wordt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en geëtiketteerd. Openingstijden april, mei, september en oktober: vrijdag en zaterdag uur Als u de kwekerij op andere tijdstippen wilt bezoeken, is dit na telefonisch overleg veelal mogelijk (telefoon: ). Tot ziens op de kwekerij Nils en Kim van Ligten Lid van Wilde Weelde, vakkring Natuurlijke Omgeving

3 1 ACHILLEA MILLEFOLIUM Duizendblad Vast. Bt: juni-okt. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 4: 69. Droge tot vochtige, zonnige zandgrond. Woekerend. Insectenplant. Een soort die zich goed leent voor verwildering in een extensief gemaaid grasveld en zelfs heel erg schraal nog mooie zoden vormt. 2 ACHILLEA PTARMICA Wilde bertram Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 4: 68. Zonnig, vochtige niet te arme grond. Woekerend Insectenplant. Een wat fijnere soort om aan een oever van een vijver of aan een slootkant te laten woekeren, en natuurlijk in de vochtige bloemenweide. * 3 ACONITUM NAPELLUS Blauwe monnikskap 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 229. Zon-halfschaduw, niet te arme grond. Giftig! Op mijn netvlies staat het beeld van een prachtig blauw veld: blauwe monnikskappen met moerasspirea op een vochtig landje naast een beek. 4 ACONITUM VULPARIA Gele monnikskap 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Zachtgeel. Oecoflora 1: 229. Halfschaduw, kalkrijke niet te droge grond. Hommelplant. Giftig! Past prima op de plek waar de stinsenplanten staan, verlengt daar de bloei. 5 ADOXA MOSCHATELLINA Muskuskruid 2,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: 5-15 cm. Groenachtig. Oecoflora 3: 276. Halfschaduw. Vochtige, niet te arme bosgrond. Een mooi bodembedekkend, teer gewas, dat na de bloeiperiode snel afsterft. Kan onder ideale groeiomstandigheden zeer woekeren. 6 AGRIMONIA EUPATORIA Gewone agrimonie 2,50 Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 73. Zon-halfschaduw. Niet te droge, liefst kalkhoudende grond. De gewone agrimonie met die fijne gele kaarsjes valt goed te combineren met gecultiveerde tuinplanten. Het is geen ruige dame zoals de welriekende agrimonie. 7 AGRIMONIA PROCERA Welriekende agrimonie Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 74. Zon-halfschaduw. Niet te droog. De welriekende agrimonie (herkenbaar aan zijn sterk geurend blad) is een stevige plant die zich overal op de kwekerij uitzaait. Een sterke soort die aardig wat concurrentie aankan. 8 AJUGA REPTANS Kruipend zenegroen 2,50 Vast. Bt: april-juni. Hoogte: 5-40 cm. Blauw. Oecoflora 3: 146. Zon-halfschaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Bijen, hommels en kevers. Een prima soort om te laten verwilderen in extensief gemaaid vochtig, relatief voedselrijk, gras. Valt goed te maaien; dat kruipt wel verder. Mooi in een pinksterbloemenveld.

4 * 9 ALCEA ROSEA NIGRA Zwarte stokroos 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Zwartpurper. Zonnig en beschut. Voedselrijke grond. Bijenplant. Hoe zwart is zwart? Heel donker. Als de plant niet helemaal optimaal staat,krijgt hij roest. 10 ALCHEMILLA GLABRA Kale vrouwenmantel 2,00 Alchemilla vulgaris Vrouwenmantel Vast. Bt: mei-herft. Hoogte: cm. Geelgroen. Oecoflora 2: 90. Zon-halfschaduw. Niet te droog. Vroeger noemde men al de in Nederland in het wild voorkomende vrouwenmantels Alchemilla vulgaris. Nu wordt de soort onderverdeeld in vele soorten. Deze fijne soort hoort in wat vochtige weilanden thuis. Op de kwekerij staat nog een andere soort met een zilverrandje, die geurt heerlijk. 11 ALISMA PLANTAGO-AQUATICA Grote waterweegbree 2,50 Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 4: 222. Zonnig, ondiep water en oevers. De bloeiwijze blijft ook na de bloei heel lang erg decoratief. Dat maakt deze soort erg geschikt. (Ook voor kleine wateroppervlaktes.) 12 ALLIARIA PETIOLATA Look-zonder-look 2j. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 11. Halfschaduw. Niet te arme grond. Vliegen, kevers en wantsen. Waardplant Oranjetipje en diverse Witjes. Mag niet ontbreken op een plekje in de halfschaduw, waar ze zich ongestoord kan uitzaaien. Een teveel trek je er makkelijk uit. De witte bloemen zijn een feest en het blad is eetbaar. Smaakt naar ui maar is het niet. * 13 ALLIUM CEPA VAR. PROLIFERUM Egyptische boomui 2,50 Vast. Hoogte: cm. Vormt bovenin kleine uitjes. Zonnig. Niet te droge, voedzame grond. Keukenkruid. Kevers. Een blikvanger in de kruidentuin, vooral als zij topzwaar van de uitjes weer richting de grond gaat. * 14 ALLIUM FISTULOSUM Grof bieslook 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Wit-groen. Oecoflora 4: 291. Zonnig. Iets vochtige, voedzame grond. Keukenkruid. Bijenplant. Kevers In vergelijking met de inheemse wilde look soorten zijn dit grove holle pijpen met forse bloemen, maar prima om te eten. 15 ALLIUM OLERACEUM Moeslook Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Groenig purper. Oecoflora 4: 293. Droge, niet te arme grond. Eetbaar. Kevers. Elegant, sierlijk strooigoed. Als het te veel wordt, eet je ze op.

5 16 ALLIUM PARADOXUM Armbloemig look Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm wit. Oecoflora 4: 297. Halfschaduw. Voedselrijke grond. Woekerend. De woekerkracht van deze ui wens je zelf je ergste vijand niet toe. 17 ALLIUM SCHOENOPRASUM Bieslook 2,50 Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Roze-violet. Oecoflora 4: 293. Zonnig. Iets vochtig. Keukenkruid. Bijenplant. Kevers Het bekende keukenkruid dat het ook uitstekend doet op een dakvegetatie en dan zo prachtig is. 18 ALLIUM SCORODOPRASUM Slangenlook Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Purper. Oecoflora 4: 294. Halfschaduw-zonnig. Niet te arme grond. Eetbaar. Kevers. Het mooiste van deze soort zijn de purperen bollen in top en het contrast daarvan met alle kleuren erom heen. * 19 ALLIUM TUBEROSUM Chinese bieslook Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: tot 50 cm. Wit. Zonnig niet te arme grond, Keukenkruid. Hoera: bloei in de nazomer! 20 ALLIUM VINEALE Kraailook Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Roze purper groen. Oecoflora 4: 294. Zonnig. Niet te arme grond. Eetbaar. Bijenplant. Kevers. Als in de winter alles kaal, grauw en kort is, staat deze plant er al weer fier, fris en groen bij. 21 ALTHAEA OFFICINALIS Echte heemst 2,50 Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 2: 185. Zonnig. Vochtige, voedselrijke grond. Bijenplant. Kevers. Heemstspanner. Hoe mooi die open, zachtroze bloemen ook zijn, het blijft voor mij een plant die vooral opvalt door zijn zachtgroengrijze, viltige blad. 22 ANCHUSA OFFICINALIS Gewone ossentong 2j. Vast. Bt: mei-herfst. Hoogte: cm. Blauw violet. Oecoflora 3: 129. Droge, niet te arme grond. Bijenplant. Kevers en hommels. Blijft maar doorbloeien. Een feest voor de insecten. In de loop van het seizoen wordt de plant wat rommelig. 23 ANDROMEDA POLIFOLIA Lavendelhei 3,00 Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Lichtroze. Oecoflora 3: 45. Zonnig. Vochtige, zure veengrond. Een echte hoogveenplant, waarvoor je in de tuin een eigen milieu moet maken. 24 ANGELICA ARCHANGELICA Grote engelwortel 2j-4j. Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Groengeel. Oecoflora 2: 282. Zonnig. Vochtige grond, oevers. Keukenkruid. Bijenplant. Zweefvliegen. Waardplant Koninginnepage. Deze is niet zo fors als de grote berenklauw, maar is een vriendelijk en eetbaar alternatief.

6 25 ANGELICA SYLVESTRIS Gewone engelwortel 2j. Bt: juli-herfst. Hoogte: cm. Wit-roze. Oecoflora 2: 280. Zon-halfschaduw. Vochtige grond. Zweefvliegen. Waardplant Koninginnepage. Mooie, bolle schermbloem voor aan de waterkant in de volle zon. Doet het ook goed op een voedselrijke, ruige halfschaduwplek. * 26 ANTENNARIA DIOICA Rozenkransje 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: 5-15 cm. Wit. Oecoflora 4: 49. Zonnig. Droge arme zandgrond. Insectenplant. Een plant die in Nederland praktisch is uitgestorven. Laat zich snel verdringen, dus zorg voor hele schrale groeiomstandigheden of wied er flink omheen. 27 ANTHEMIS TINCTORIA Gele kamille Vast. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 65. Zonnig. Droge grond. Kevers en vlindertjes. Een kort levende vaste plant, die eindeloos bloeit en zich prettig uitzaait. 28 ANTHOXANTHUM ODORATUM Gewoon reukgras Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Bronsgroen. Oecoflora 5: 155. Zon-halfschaduw. Arme grond. Dit gras zorgt voor een zoete cumarine geur in de tuin. Als het blad beschadigt, komt de geur vrij. Na een nachtvorst, na het maaien. Heerlijk. 29 ANTHRISCUS SYLVESTRIS Fluitenkruid Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Zon-halfschaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Oecoflora 2: 252. Woekerend. Bijenplant. Zweefvliegen. Kan in de ruigte de concurrentie met gras goed aan. Zaait zich als de beste uit. Je wilt al dat witte kant in mei toch niet missen? 30 ANTHYLLIS VULNERARIA Wondklaver 2,50 Vast. Bt: mei-juni-herfst. Hoogte: cm. Goudgeel. Oecoflora 2: 150. Zonnig. Droog. Hommels en vlinders. Zoet geurende, mooie soort voor kalkrijke grond. 31 AQUILEGIA VULGARIS Wilde akelei 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Blauwpaars (zelden wit). Oecoflora 1: 254. Halfschaduw. Niet te arme grond. Stinsenplant. Hommelplant. Zaden giftig! Als de buren andere kleuren akelei in hun tuin hebben, zorgen de hommels voor kruisingen en kom je later allerhande zaailingen tegen. 32 ARCTIUM TOMENTOSUM Donzige klit 2j.-Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Purper. Oecoflora 4: 122. Zonnig. Kleiige bodem. Bijenplant. Aantrekkelijk voor vogels. Waardplant Distelvlinder. Prachtige, zware plant met forse spinnenweb knoppen. Goede solitair.

7 33 ARCTOSTAPHYLOS UVA-URS Berendruif 3,00 Vast. Bt: mrt-april. Hoogte: cm. Wit-roze. Oecoflora 3: 45. Halfschaduw. Niet te droge arme zandgrond. Wintergroene bodembedekker met donkergroene leerachtige blaadjes. Het combineren van deze plant is een zorgvuldig werkje. Op zoek in de oecologische flora kom je terecht in de vochtige,voedselarme grazige duinen. 34 ARISTOLOCHIA CLEMATITIS Pijpbloem 3,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Lichtgeel. Oecoflora 1: 134. Zon-halfschaduw. Niet te arme, kalkrijke grond. Vliegen. Giftig! Wat is deze plant toch prachtig als hij in het voorjaar weer boven de grond komt. Op de juiste plek een woekeraar met een enorme overlevingsdrang. De plant blijft na afsteken steeds weer uitlopen. Hele sterke geur. 35 ARMERIA MARITIMA Engels gras 2,50 Vast. Bt: mei-herfst. Hoogte: 5-50 cm. Roze. Oecoflora 3: 73. Zonnig. Droge zandgrond. (Zilt.) Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. En toch blijft het gek als je Engels gras massaal ziet bloeien langs de weg Beilen- Emmen. Waar al dat pekelwater niet goed voor is. 36 ARMORACIA RUSTICANA Mierikswortel 2,50 Vast. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 22. Zonnig. Vochtige, niet te arme grond. Keukenkruid. Een echt bladgewas met amper bloei. Pas op waar je deze plant zet, het kleinste stukje wortel loopt weer uit. Uitroeien is dus moeilijk. 37 ARNICA MONTANA Valkruid (Wolverlei) 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Goudgeel. Oecoflora 4: 92. Zonnig. Droge, zwakzure grond. Beschermd. Een kritische soort. Feestelijk, maar niet de makkelijkste tuinplant. * 38 ARTEMISIA ABROTANUM Citroenkruid 3,00 Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Lichtgeel. Oecoflora 4: 80. Zonnig. Niet te arme grond. Keukenkruid. Dat hele fijne groen, meer naaldjes dan blaadje en amper bloei, brengt rust in de tuin. De frisse citroengeur zorgt ervoor dat je er steeds even langs wilt strijken. 39 ARTEMISIA ABSINTHIUM Absintalsem 2,50 Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Lichtgeel. Oecoflora 4: 85. Zonnig. Niet te arme grond. Insectenplant. Het zilvergrijs van het blad, komt goed tot zijn recht in de volle zon. De plant heeft een hele eigen, sterke geur.

8 40 ARTEMISIA CAMPESTRIS ssp. CAMPESTRIS Wilde averuit 2,50 Vast. Bt: aug-herfst. Hoogte: cm. Lichtgeel Oecoflora 4: 82. Zonnig. Droge open zandgrond. Kalkminnend. Vlinders en bijen. Artemisia s zet je niet in de tuin om van de bloemen te genieten, want die vallen in het niet. Het zijn bij uitstek planten die door hun in het oog springende blad de aandacht vragen. * 41 ARTEMISIA DRACUNCULUS Franse dragon 2,50 Vast. Bloeit niet. Hoogte: cm. Oecoflora 4: 80. Zonnig. Niet te arme grond. Keukenkruid. Bijenplant. Deze soort wordt door stek vermeerderd. Woekert lang niet zo hard als de Russische dragon en is veel aromatischer. 42 ARTEMISIA VULGARIS Bijvoet Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Geel-roodbruin. Oecoflora 4: 83. Zonnig. Droge, niet te arme grond. Woekerend. Insectenplant. Een echt ruigtekruid. Woekert door zijn stevige uitzaaigedrag. * 43 ASARUM EUROPAEUM Mansoor 3,50 Vast. Bt: mrt-mei. Hoogte: 5-10 cm. Bruin/purper. Halfschaduw. Niet te arme grond. Bij uitstek een bladplant. De bloemen zitten goed verscholen. Mooie, wintergroene, traag groeiende bodembedekker. * 44 ASPERULA TAURINA Taurisch bedstro 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Halfschaduw. Niet te arme grond. Lieflijke, geurige bodembedekker voor in de halfschaduw. * 45 ASPERULA TINCTORIA Verfbedstro 2,50 Vast. Bt: juni-juli, Hoogte: cm. Wit. Zonnig. Droge. Kalkhoudende grond. Hele tere, fijne, transparante plant. Van de wortels wordt een kleurstof voor het verven gemaakt. 46 ASTRAGALUS GLYCYPHYLLOS Hokjespeul 2,50 Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Groengeel. Oecoflora 2: 117. Halfschaduw. Niet te arme grond. Kevers. De hoogte verwijst naar de lange ranken die zich overal overheen draperen. Hokjespeul heeft nogal wat ruimte nodig. 47 ATROPA BELLA-DONNA Wolfskers 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Bruinpaars., zwarte bes Oecoflora 3: 185. Schaduw. Stikstofrijke, kalkrijke grond. Hommels. Giftig! Een sierraad met die zwarte bessen, op mijn droge zandgrond moeilijk aan de praat te houden.

9 48 BALLOTA NIGRA ssp. MERIDIONALIS Stinkende ballote Ballota nigra ssp foetida Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Lichtpaars. Oecoflora 3: 163. Zon-halfschaduw. Voedselrijke grond. Vlinders, hommels en bijen. Dit is een mooi ruigtekruid. Geurt sterk. 49 BERULA ERECTA Kleine watereppe Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 260. Zonnig. Voedselrijke oevers en ondiep water. Kevers en zweefvliegen. Giftig! Schermbloemen als fluitenkruid. Een enorme woekeraar. 50 BRACHYPODIUM SYLVATICUM Boskortsteel 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Groenig. Oecoflora 5: 126. Halfschaduw. Niet te arme grond. Waardplant dagvlinders (Zandoogjes en Dikkopjes). Prachtig, door het brede, glanzende blad. Sierlijk ijl gras dat zich stevig uitzaait. 51 BRIZA MEDIA Bevertjes 2,50 Vast. Bt: mei-aug. Hoogte: cm. Groenpaars. Oecoflora 5: 170. Zonnig. Vochtige, arme, zure of kalkrijke grond óf droge arme kalkrijke grond. Heel fijn grasje, dat gemakkelijk onder de voet wordt gelopen. 52 BUTOMUS UMBELLATUS Zwanenbloem 2,50 Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Roze-paars. Oecoflora 4: 227. Zonnig. Voedselrijke waterkanten. Insectenplant. Bijenplant. Beschermd. Ruimte voor de wortels, bevordert de bloei. 53 CALLA PALUSTRIS Slangenwortel 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 5: 226. Zonnig. Drijvend in voedselrijk water. Rode bessen. Witte aronskelkbloemen op het water. Als de omstandigheden goed zijn, vermenigvuldigt hij zich snel. Sierlijke, omhoogstaande bladeren. 54 CALTHA PALUSTRIS ssp PALUSTRIS Gewone dotterbloem 2,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 1: 226. Vochtige, voedselrijke plaatsen; oevers. Kevers. Gele dotters aan een waterkant, dat is toch echt voorjaar. 55 CAMPANULA GLOMERATA Kluwenklokje 2,50 Vast. Bt: juni-okt. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 10. Zonnig,vochtige kalkhoudende grond. Bijenplant. Beschermd. Als je deze plant een keer in het wild hebt gezien, in zo n grazige wei, met dat prachtige diepblauw, ben je verkocht. 56 CAMPANULA LATIFOLIA Breed klokje 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 15. Halfschaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Stinsenplant. Bijenplant. Beschermd. Wat is het jammer dat deze klok zo kort bloeit.

10 57 CAMPANULA PERSICIFOLIA Prachtklokje Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 8. Halfschaduw. Bijenplant. Beschermd. Dit is een mooie soort om eens aan de voet van een wat wilde heg te zetten. 58 CAMPANULA RAPUNCULOIDES Akkerklokje Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Helder violet. Oecoflora 4: 12. Voedselrijke kalkrijke grond. Woekerend. Bijenplant. Beschermd. Als een plant beschermd is, wil dat niet altijd zeggen dat het in de tuin een tere juffer is. Per saldo is dit een moeilijke soort om weer weg te krijgen, door zijn diepe, vlezige wortels die steeds weer uitlopen. 59 CAMPANULA RAPUNCULUS Rapunzelklokje 2j. Bt: mei-aug. Hoogte: 60-90cm. Blauw. Oecoflora 4: 9. Zonnig. Niet te droge, kalkhoudende grond. Bijenplant. Een mooie 2-jarige voor de fijnere beplanting. 60 CAMPANULA ROTUNDIFOLIA Grasklokje Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 14. Zon-halfschaduw. Droge zandgrond. Bijenplant. Beschermd. Ze zijn er nog: die schrale bermen met een blauwe waas! 61 CAMPANULA TRACHELIUM Ruigklokje Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 11. Zon-halfschaduw. Niet te droge of te arme grond. Bijenplant. Een sterk klokje: bloeit goed en zaait zich prettig uit. 62 CARDAMINE AMARA Bittere veldkers Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 27. Halfschaduw. Voedselrijke grond; Waterkanten en drassige plaatsen. Vlinders, kevers en wantsen. Waardplant Oranjetipje. Gedurende de bloei licht de schaduwvijver helemaal op. Woekert prettig voort, maar laat zich makkelijk verwijderen. 63 CARDAMINE PRATENSIS Pinksterbloem Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 2: 25. Zon-halfschaduw. Vochtige grond. Bijenplant. Waardplant Oranjetipje, Klein geaderd witje en Knollewitje. In het voorjaar: een heel grasveld vol met bloeiende pnksterbloemen en dartelende Oranjetipjes. 64 CARDUUS NUTANS Knikkende distel 2j. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Paars. Oecoflora 4: 125. Zonnig. Kalkrijke bodem. Bijen- en hommelplant. Waardplant Distelvlinder. Sierlijke forse distel, die zich in het eigen milieu flink kan uitzaaien.

11 65 CAREX DIGITATA Vingerzegge 2,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Groenig. Oecoflora 5: 284. Schaduw. Vochtige, voedselarme en kalkrijke grond. Kevers. Kleine, fijne zegge. Sierlijke bloei, Liefhebbersplant. 66 CAREX FLACCA Zeegroene zegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Groenig. Oecoflora 5:297. Zon-halfschaduw. Niet te droge, vochtige leem en kalkhoudende grond. Heeft een wortelstok, houdt het woekeren in de gaten! 67 CAREX PENDULA Hangende zegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Groen. Oecoflora 5: 296. Halfschaduw. Vochtige, niet te arme grond. Wintergroen. Kevers. Vormt prachtige, grote zware pollen en is een mooie solitair in de halfschaduw. 68 CAREX PSEUDOCYPERUS Hoge cyperzegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Groen. Oecoflora 5: 305. Zonnig. Oevers. Kevers. Vormt stevige pollen aan de waterkant. Grofbladige soort. 69 CAREX RIPARIA Oeverzegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Groenzwart. Oecoflora 5: 308. Zonnig. Vochtige oevers, veen en klei. Sierlijker dan hoge cyperzegge. Enorme groeikracht. 70 CAREX SPICATA Bermzegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte:30-60 cm. Groen. Oecoflora 5: 324. Zonnig. Vochtige, kalkhoudende voedselrijke grond. Smalbladig. Vormt dikke pollen. 71 CAREX SYLVATICA Boszegge 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. geelgroen Oecoflora 5: 294. Schaduw. Voedselrijke, humeuze grond. Sierlijk voor in de schaduwtuin. 72 CARUM CARVI Echte karwij 2j. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 277. Zon. Niet te droog en kalk. Bijen en insectenplant. Een wilde plant en een kruidenplant. Heel geschikt om zich in een bloemenborder te laten uitzaaien. 73 CENTAUREA JACEA Knoopkruid Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Roodpaars. Oecoflora 4: 146. Zon-halfschaduw. Droge of vochtige grond. Bijen- en hommelplant. Geschikt voor verwildering in een bloemenweide. Zachte distelachtige bloemen.

12 74 CENTAUREA SCABIOSA Grote centaurie 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Roodpaars. Oecoflora 4: 149. Zonnig. Droog. Kalkrijke bodem. Bijen- en hommelplant, kevers en vlinders, Heeft de ruimte nodig, maar wat is hij mooi. Het begint al met die dikke zwartbruine knoppen, waar dan later roodpaarse bloemen uit verschijnen. 75 CHAEROPHYLLUM TEMULUM Dolle kervel 2j. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 250. Halfschaduw. Niet te droge of te arme grond. Woekerend. Giftig! Zweefvliegen en kevers. Als het fluitenkruid is uitgebloeid, verschijnen deze ijle witte schermen. Let op het contrast met de donkere stelen. * 76 CHAMAEMULUM NOBILIS Roomse kamille Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Zonnig. Droge grond. Geurig, fris groen met kleine margrietbloemetjes voor in de kruidentuin. Niet geschikt voor kamillethee. 77 CHAMERION ANGUSTIFOLIUM Wilgenroosje Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Lichtpurper. Oecoflora 2: 225. Zonnig. Zandgrond. Bijen- en hommelplant. Waardplant Pijlstaartvlinders. Prachtige soort, die de ruimte moet krijgen om wat te kunnen woekeren. 78 CHELIDONIUM MAJUS Stinkende gouwe Vast. Bt: mei-herfst. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 1: 263. Halfschaduw. Giftig! Zweefvliegen. Mooie om in de halfschaduw op wat ruigere begroeiingsplekken te laten voortwoekeren. Zaait zich in open grond prima uit. 79 CHRYSOSPLENIUM ALTERNIFOLIUM Verspreidbladig goudveil 2,50 Vast. Bt: mrt-mei. Hoogte: 5-15 cm. Geelgroen. Oecoflora 1: 283. Schaduw. Vochtige grond. Een kritische soort, die hoge eisen stelt aan de groeiplaats beschutte, vochtige schaduw met niet te veel concurrentie. Maakt uitlopers. 80 CHRYSOSPLENIUM OPPOSITIFOLIUM Paarbladig goudveil 2,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: 5-10 cm. Groengeel. Oecoflora 1: 283. Halfschaduw. Vochtig. Kan op een vochtiger en zonniger plek dan de vorige, maar ook nu opgepast verdraagt niet al te veel concurrentie. * 81 CICERBITA MACROPHYLLA Alpensla Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Blauw. Halfschaduw. Droog. Woekerend. Deze plant roept herinneringen op aan vakanties in de Alpen. Al die mooie begroeiingen langs dat open vochtige bospad.

13 82 CICHORIUM INTYBUS Wilde cichorei 2j. Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 4: 152. Zonnig. Droge, kleiige bodem. Bijenplant. Kevers en vlinders. Wat een blauw. Gedurende de winter eten de muizen soms de wortels. Denkend aan Lauwersoog: combineren met pastinaak. 83 CIRCAEA ALPINA Alpenheksenkruid 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: 5-30 cm. Wit. Oecoflora 2: 220. Halfschaduw. Niet te droog. Fijnbladige bodembedekker met kleine witte kaarsjes in de nazomer. (En dat in de halfschaduw.) 84 CIRCAEA LUTETIANA Groot heksenkruid Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 220. Beschaduwde, vochtige grond. Deze plant hekst met lange witte wortelstokken door de grond. Mooie bosplant voor een fijnere begroeiing. 85 CIRSIUM PALUSTRE Kale jonker 2j. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Roodpaars. Oecoflora 4: 136. Zon-halfschaduw. Vochtige grond. Uitstekende Insectenplant. Waardplant Distelvlinder. Een soort die in geen enkele vochtige bloemenweide mag ontbreken. 86 CLINOPODIUM VULGARE Borstelkrans Satureja vulgaris Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Roze paars. Oecoflora 3: 171. Zonnig. Droge kalkrijke grond. Bijen- en hommelplant. Zaait zich mooi uit in mijn relatief arme, zure bloemenwei. 87 COMARUM PALUSTRE Wateraardbei 2,50 Potentilla palustris Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Donkerrood. Oecoflora 2: 79. Zonnig. Natte veengrond of oevers. Maakt lange op het water drijvende uitlopers. Zeer decoratief met vruchten die helaas niet eetbaar zijn. 88 CONIUM MACULATUM Gevlekte scheerling 2j. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 268. Zonnig. Voedselrijke grond. Giftig! Bijen, kevers en vliegen. Hoge, ijle schermbloemen. Ideaal in ruigtebegroeiing waar hij veilig uit kan zaaien. 89 CONVALLARIA MAJALIS Lelietje-van-dalen Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 4: 297. Schaduw. Voedselrijke droge zand- of leemgrond. Stinsenplant. Giftig! Woekert stevig en vormt bodembedekkende tapijten die gedurende de bloei heerlijk geuren.

14 90 CRAMBE MARITIMA Zeekool 5,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 51. Zonnig. Kalkrijk. Bijen- en Insectenplant. Fors zilvergrijs, blauw blad met een ijle bloeiwijze. Eetbaar. 91 CRUCIATA LAEVIPES Kruisbladwalstro Galium cruciata Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 3: 112. Zon-halfschaduw. Niet te arme grond. Uitmuntende insectenplant. Deze plant vormt geurige tapijten 92 CYNOGLOSSUM OFFICINALE Veldhondstong 2j. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Oud rood fluweel. Oecoflora 3: 137. Zonnig. Kalkhoudende bodem. Giftig! Bijen en snuitkevers. Waardplant nachtvlinders. De relatief kleine bloemen vormen een mooi contrast met de wat grijzige grijsgroene bladeren. Je neemt de ronde rijpe zaden, vol weerhaakjes, aan je kleren overal mee naar toe. 93 CYMBALARIA MURALIS Muurleeuwenbek Vast. Bt: mei-herfst. Hoogte: cm. Licht violet. Oecoflora 3: 208. Zon-halfschaduw. Liefst kalk. Vanwege de kalk uit de mortel, vooral op oude muren. 94 DACTYLORHIZA MAJALIS ssp. PRAETERMISSA Rietorchis 9,00 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Licht paarsrood. Oecoflora 5: 364. Zonnig. Vochtig. Beschermd Als het milieu geschikt is, zaait de rietorchis zich makkelijk uit. 95 DAUCUS CAROTA Wilde peen 2j. Bt: juni-herfst. Hoogte: 30-90cm. Wit. Oecoflora 2: 290. Zonnig. Droge, niet te zure grond. Kalkminnend. Uitmuntende insectenplant. Waardplant Koninginnepage. Als de witte schermen zijn uitgebloeid, krullen ze om en vormen kleine kommetjes. Zaden met weerhaakjes. 96 DESCHAMPSIA CESPITOSA Ruwe smele 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Groen-paars. Oecoflora 5: 148. Zon-halfschaduw. Vochtig. Waardplant Zandoogjes en Dikkopjes. Vormt mooie, stevige decoratieve lage pollen. Laat zich in de halfschaduw ook prima als solitair toepassen. 97 DESCHAMPSIA FLEXUOSA Bochtige smele 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Groenig. Oecoflora 5: 150. Zon-halfschaduw. Droge, zure en voedselarme grond. Met blaadjes als draadjes heel fijn gras en een zeer ijle bloeiwijze, die daarboven een fijn waas vormt. 98 DIANTHUS ARMERIA Ruige anjer 2j. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Rozerood. Oecoflora 1: 214. Zonnig. Droge zandgrond. De bloemen zijn heel klein, maar fel; door al het groen van het blad springen ze toch in het oog. Laat deze soort zijn gang gaan.

15 99 DIANTHUS CARTHUSIANORUM Kartuizer anjer Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Rozerood. Oecoflora 1: 215. Zonnig. Droog, niet te arm. Door het contrasterende felle rozerood van de bloem met de donkere bruinzwarte schubben daaronder, is het een echte blikvanger. 100 DIANTHUS DELTOÏDES Steenanjer Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 1: 215. Zonnig. Zandgrond. Beschermd. Goede bodembedekker voor zonnige, schrale plekjes. Concurrentie gevoelig. * 101 DIANTHUS SUPERBUS Prachtanjer Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 1: 215. Zonnig. Zandgrond. Franjeachtige, geurige bloemen. * 102 DIGITALIS LUTEA Geel vingerhoedskruid 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Lichtgeel. Schaduw. Niet te arme grond. Hommelplant. Giftig! De kleine zachtgele bloemen vormen sierlijke slanke kaarsen in de schaduw. 103 DIGITALIS PURPUREA Vingerhoedskruid 2j. Bt: mei-okt. Hoogte: cm. Lichtpurper. Oecoflora 3: 209. Halfschaduw. Droge, humeuze zandgrond. Stinsenplant. Hommelplant. Giftig! Hij weet van uitzaaien, maar wat een feest als zo n heel veld in bloei staat en vol hommels zit. Geef hem de ruimte. 104 DIPSACUS FULLONUM Grote kaardebol 2j. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 3: 283. Zonnig. Kalkrijke grond. Bijen- en vlinderplant. Beschermd. Blijft ook uitgebloeid lang mooi en trekt dan veel dieren aan (puttertjes in de winter). Zou eigenlijk een ereplaats verdienen. Zaait zich gelukkig fanatiek uit. 105 DIPSACUS PILOSUS Kleine kaardebol 2j. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 3: 283. Lichte schaduw. Niet te arm of te droog. Bijen- en vlinderplant. Ook al heet deze plant de "kleine", het wordt een hele hoge plant, waarvan de bloemhoofdjes kleiner zijn dan van de "grote". Heeft ook gedurende de winter een hoge sierwaarde. 106 DORONICUM PARDALIANCHES Hartbladzonnebloem 3,00 Voorjaarszonnebloem Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 93. Halfschaduw. Niet te arme grond. Stinsenplant. Na de bloei sterft de plant al vrij snel af. Daar staat tegenover dat de zachgroene, harige bladeren al voor de winter weer boven komen.kan in goede, humeuze grond flink in het rond kruipen.

16 107 DORONICUM PLANTAGINEUM Weegbreezonnebloem 3,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 93. Halfschaduw. Voedselrijke, humusrijke grond. Stinsenplant. Deze soort heeft kleinere en smallere bladeren dan de hartbladzonnebloem. 108 ECHIUM VULGARE Slangenkruid 2j., Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Blauwpaars. Oecoflora 3: 125. Zonnig. Droge, kalkhoudende stikstofrijke grond. Vlinder- en bijenplant. Als er maar veel open losse grond is, zaait deze soort zich stevig uit. 109 EMPETRUM NIGRUM Kraaihei 3,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 3: 53. Zonnig-halfschaduw. Zure zandgrond. De bloemen vallen niet zo op, maar de zwarte bessen des te meer. Toch is het vooral de geur van deze tapijt vormende wintergroene bodembedekker waar je enthousiast van wordt. 110 EPIPACTIS PALUSTRIS Moeraswespenorchis 9,00 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Wit-rood. Oecoflora 5: 349. Zonnig. Vochtige, kalkhoudende zand- en leemgrond. Uitmuntende insectenplant. Beschermd. Deze orchis stelt hogere eisen aan de voeding in de grond dan de rietorchis. Door zijn wortelstokken kan hij zich snel verspreiden. 111 EQUISETUM HYEMALE Schaafstro 3,00 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Bleekgeel. Oecoflora 1: 23. Halfschaduw. Vochtige, niet te arme grond. Woekerend. Een plant die onder optimale groeiomstandigheden mensen soms tot waanzin kan drijven. 112 ERIOPHORUM ANGUSTIFOLIUM Veenpluis 2,50 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Zwart-geel. Oecoflora 5: 261. Zonnig. Natte, zure grond. Witte zaadpluizen. Waardplant Veenhooibeestje. De witte zaadpluizen spreken tot de verbeelding. Toepassen in eigen milieu. 113 ERYNGIUM CAMPESTRE Kruisdistel 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Vuilwit. Oecoflora 2: 247. Zonnig. Niet te arme, kalkrijke zandgrond. Bijen. Decoratief grijsgroen blad. Een forse plant, die zich door worteluitlopers vermeerdert. 114 EUPATORIUM CANNABINUM Koninginnekruid Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 4: 32. Zonnig. Vochtige, liefst venige grond. Vlinders, bijen en zweefvliegen. Mooie plant voor aan de oever. Weet zich ook in een ruigere vegetatie goed te handhaven. En wat een vlinderfeest.

17 115 EUPHORBIA AMYGDALOIDES Amandelwolfsmelk 3,00 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Geelgroen. Oecoflora 3: 19. Beschaduwde, vochtige, niet te arme kalkrijke grond. Bijen, wespen en vliegen. Giftig! De geelgroene bloemen lichten in het voorjaar het schaduwgedeelte in de tuin zo mooi op. 116 EUPHORBIA CYPARISSIAS Cipreswolfsmelk Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Geelgroen. Oecoflora 4: 14. Zonnig. Zandgrond. Woekerend. Giftig! Zoet geurend naar nectar in het voorjaar, vormt hij woekertapijten.na de bloei verkleuren de bloemen rozerood en lijkt het een klein veld dennentoppen. 117 EUPHORBIA ESULA Heksenmelk Vast. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Geelgroen. Oecoflora 3: 14. Zon-halfschaduw. Niet te arm. Woekerend. Giftig! Bijen, wespen, wantsen en vliegen. De bloemkleur heeft nog iets meer groen in het geel, prachtige soort! Vormt geen tapijt, maar komt verspreid boven. 118 EUPHORBIA PALUSTRIS Moeraswolfsmelk 3,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geelgroen, Oecoflora 3: 11. Zonnig. Vochtige, venige grond. Bijen, wespen en vliegen. Giftig! Wordt een grote, forse struik. Mooi als solitair aan de waterkant. Prachtige herfstkleur. 119 FESTUCA GIGANTEA Reuzenzwenkgras 2,50 Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Losse, grote pluim tot 50 cm. Schaduw. Niet te arme of droge grond. Waardplant Zandoogjes en Dikkopjes. Grote, losse decoratieve bloeipluimen. Zaait zich vrolijk in het rond. 120 FILIPENDULA ULMARIA Moerasspirea 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 59. Zonnig. Vochtige grond; oevers. Bijen en hommels Waardplant Ligusterpijlstaart. Heet in België koningin der weiden, dat zegt genoeg. 121 FILIPENDULA VULGARIS Knolspirea 2,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 61. Zonnig. Droog. Bijen, hommels. Roomwitte, losse bloeiwijze, decoratief blad. Zeer geschikt voor de wat fijnere tuin. * 122 FOENICULUM VULGARE Venkel 2,50 Vast. Bt: juli-herfst. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 244. Zonnig. Niet te arme grond Keukenkruid. Bijenplant. Hoge, gele schermbloemen. Decoratieve tuinplant. Houdt lang structuur.

18 123 FRAGARIA MOSCHATA Grote bosaardbei Vast. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 2: 2. Halfschaduw. Niet te arme grond. Geen vruchten. Woekerend. Bijenplant. Mooie bladplant. Wat grover van blad dan de bosaardbei. Goede bodembedekker. 124 FRAGARIA VESCA Bosaardbei Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: 7-15 cm. Wit. Oecoflora 2: 88. Lichte schaduw. Niet te arme grond. Eetbaar. Bijenplant. Kruipt razendsnel door de tuin. Met wat meer zon krijgt hij meer vruchten. Het geurige blad is een feest op zich. 125 GALIUM MOLLUGO Glad walstro Vast. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 3: 108. Zon-halfschaduw. Vochtige grond. Insectenplant. Prachtige witte wolken. Komt het best tot zijn recht in een bloemenwei. Anders snel rommelig. 126 GALIUM ODORATUM Lievevrouwebedstro 2,50 Asperula odorata Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 3: 111. Schaduw. Niet te arme (kalkrijke) grond. Insectenplant. Mooie fijne bodembedekker, geurt bij kneuzen, afplukken of na een nachtvorst. 127 GALIUM PALUSTRE Moeraswalstro Vast. mei-sept. Hoogte: 10-50, Wit. Oecoflora 3: 107. Zonnig. Vochtige bodem. Insectenplant. Een heel fijn, teer plantje dat gewoon in een oeverbegroeiing zijn gang moet kunnen gaan. Kan niet teveel concurrentie aan. 128 GALIUM SAXATILE Liggend walstro Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: 7-30 cm. Wit. Oecoflora 3: 111. Zonnig. Zure, droge grond. Insectenplant. Kan wit bloeiende plakkaten vormen. 129 GALIUM SYLVATICUM Boswalstro 4,00 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 3: 112. Halfschaduw. Niet te arme grond. Insectenplant. Bloeit met ijle, witte wolken. Kruipt of woekert niet. 130 GALIUM VERUM Geel walstro Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: 7-60 cm. Geel. Oecoflora 3: 108. Zonnig. Droge grond. Geurig. Insectenplant. In bloei zoet geurend. Zoekt steun bij andere planten. Daarom zeer geschikt voor in een bloemenwei of dichtere vegetatie.

19 131 GENISTA GERMANICA Duitse brem 6,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 115. Zonnig. Droge zand- en leemgrond. Bijen, hommels en kevers. Beschermd. Waardplant Groentje. Heeft glanzende, wintergroene bladeren en stekels bovendien. 132 GENISTA PILOSA Kruipbrem 6,00 Vast. Bt: april-juli. Hoogte: 7-30 cm. Geel. Oecoflora 2:114. Zonnig. Droge voedselarme zandgrond. Hommels. Gele platte plakkaten in een open vegetatie. Als het rondom wat meer begroeid kunnen de stengels ook opstijgen. Een soort om te combineren met struikheide. Geeft soms in september een 2e bloei. 133 GENISTA TINCTORIA Verfbrem 6,00 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2 : 114. Zonnig. Vlinders en bijen. Vriest hier in het noorden nog al eens terug, maar loopt dan wel weer uit. Met de planten kun je wol geel verven. 134 GERANIUM PHAEUM Donkere ooievaarsbek 2,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Purper. Oecoflora 2: 161. Halfschaduw. Voedselrijke grond. Stinsenplant. Bijen, hommels en snuitkevers. Sterke soort voor in de halfschaduw; kan aardig wat concurrentie aan. Handhaaft zich goed door uitzaaien en uitstoelen. * 135 GERANIUM PHAEUM ALBUM Witte donkere Ooievaarsbek 3,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Halfschaduw. Voedselrijke grond. Minder sterke soort, maar kijk eens hoe mooi dat wit van de bloemen in de schaduw oplicht. 136 GERANIUM PRATENSE Beemdooievaarsbek 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 2: 155. Zonnig-halfschaduw. Niet te arme grond. Hemelsblauw, bloeiende stevige bossen die overal op duiken. Ook een succes in de bloemenwei. 137 GERANIUM PYRENAICUM Bermooievaarsbek Vast. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 2: 157. Zon-halfschaduw. Je hoeft maar een enkele plant te laten gaan en dan duikt hij overal in de tuin op en weeft de planten aan elkaar. Laat zich makkelijk weg wieden. 138 GERANIUM ROBERTIANUM Robertskruid 2j., Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 2: 160. Beschaduwde, niet te droge grond. Wat de bermooievaarsbek in de zon doet, doet deze in de schaduw. De niet bloeiende exemplaren hebben prachtige, bijna varenachtige blaadjes.

20 *139 GERANIUM SANGUINEUM Bloedooievaarsbek 2,50 Vast. Bt: mei-aug. Hoogte: cm roodpaars. Zonnig. Grote felle bloemen. Ook geschikt als bodembedekker in de zon. *140 GERANIUM SYLVATICUM Bosooievaarsbek 2,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Violet. Halfschaduw. Bijenplant. Forse soort voor in de halfschaduw. 141 GEUM RIVALE Knikkend nagelkruid Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Lichtgeel, roze. Oecoflora 2: 79. Halfschaduw. Voedzame, vochtige grond. Als plant niet zo bijzonder, maar de bloemen maken alles goed: tere, zachtroze klokjes die later in kleine pluizenbollen veranderen. 142 HELIANTHEMUM NUMMULARIUM Geel zonneroosje 3,00 Vast. Bt: mei-sept. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 211. Zonnig. Droge, kalkhoudende grond. Wintergroene, bodembedekkende plant. * 143 HELLEBORUS FOETIDUS Stinkend nieskruid 4,00 Vast. Bt: jan-mei. Hoogte: cm. Groen. Zonnig-halfschaduw. Kalkminnend. Giftig! Wintergroene plant. Zeer decoratief vanaf december als de bloemen in knop zitten tot het zaad rijpt in juni. 144 HELLEBORUS VIRIDIS Wrangwortel 7,00 Vast. Bt: jan-april. Hoogte: cm. Groengeel. Oecoflora 1: 223. Halfschaduw. Niet te droge, voedselrijke en kalkrijke grond. Stinsenplant. Giftig! Een heel andere plant dan de vorige, minder decoratief gedurende het jaar, maar de bloei maakt veel goed. 145 HERACLEUM SPHONDYLIUM Gewone berenklauw 2 j. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora2:288. Zon-halfschaduw. Voedselrijke grond. Het sap van deze plant kan allergische reacties veroorzaken. Insectenplant. Mooie, stevige witte schermbloem; prachtig ruigtekruid. * 146 HESPERIS MATRONALIS Damastbloem 2,50 Vast. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Wit of lila. Zon-halfschaduw. Voedselrijke en wat vochtige grond. Bijenplant. Waardplant Oranjetipje. Geurige bloemen. De hoofdbloei is in de voorzomer, combineert goed met akelei. 147 HIERACIUM AURANTIACUM Oranje havikskruid Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Oranje/rood. Oecoflora 4: 212. Zonnig. Droge plaatsen. Insectenplant. Het knal oranje schreeuwt (ijl) om aandacht, maar het is absoluut een leuke soort om eens in een extensief gemaaid grasveld te laten woekeren.

21 148 HIERACIUM CAESPITOSUM Weidehavikskruid Vast. Bt: juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 211. Zonnig. Vochtige, niet te arme grond. Insectenplant. Erg geschikt voor een niet al te hoge bloemenwei. Kruipt voort. 149 HIERACIUM PILOSELLA Muizenoor Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4:214. Zonnig. Droge zandgrond. Woekerend. Uitmuntende insectenplant. Op hele schrale, droge zonnige plaatsen waar het gras het laat afweten, vormt deze plant een pracht bodembedekker. Ook goed te maaien. 150 HIERACIUM SABAUDUM Boshavikskruid Vast. Bt: aug-okt. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 204. Halfschaduw. Niet te arme en droge grond. Insectenplant. Bloeit in de nazomer nog in de halfschaduw. De meeste andere planten zijn daar dan al uitgebloeid. 151 HIERACIUM UMBELLATUM Schermhavikskruid Vast. Bt: juli-herfst. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4:202. Zonnig. Droog, voedselrijk, lemig zand. Insectenplant. Kan wel hoog worden, maar blijft vrij ijl door het smalle blad aan de stengel. 152 HIERACIUM VULGATUM Dicht havikskruid Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 208. Halfschaduw. Zandgrond. Insectenplant. Stevige plant, die zich royaal kan uitzaaien. 153 HYPERICUM PERFORATUM Sint-janskruid Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 193. Zonnig. Droog. Giftig! Uitmuntende insectenplant. Een soort die zich stevig kan uitzaaien, mooi in bloemenwei. * 154 HYSSOPUS OFFICINALIS Hysop Vast. Bt: juni-sept. Hoogte: cm. Blauw. Zonnig. Keukenkruid. Bijenplant. Hoge sierwaarde door zijn prachtig blauwe bloeiaren, vol met vlinders. * 155 INULA HELENIUM Griekse alant 2,50 Vast. Bt: juli-aug. Hoogte: cm. Geel. Zonnig. Vochtige, niet te arme grond. Insectenplant. Mooie forse solitair, met wortels die geuren naar viooltjes. Fors decoratief blad. JACOBAEA VULGARIS ssp VULGARIS Jakobskruiskruid Het Jacobskruiskruid en het waterkruiskruid zijn, als ze gedroogd in het hooi zitten, dodelijk voor paarden en runderen. Om de levende planten grazen de dieren heen. Toch heb ik besloten deze soort uit de collectie te nemen.de kruiskruid ( Senecio) soorten, schaduwkruiskruid en rivierkruiskruid worden in de onderzoeken niet genoemd. Voorzichtigheid lijkt geboden.

22 * 156 ISATIS TINCTORIA Wede 2j. Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 13. Zonnig. Droge grond. Insectenplant. Trekt aandacht omdat hij (mits in de zon) zo vroeg in het jaar al zo hoog in bloei staat, maar zijn gitzwarte rijpe zaden in de zomer vallen nog meer op. 157 KNAUTIA ARVENSIS Beemdkroon 2,50 Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 3: 286. Zonnig. Niet te droge, kalkrijke grond. Mooie soort voor bloemenwei. Valt in bloei uiteen en vraagt dan veel ruimte. 158 KNAUTIA DIPSACIFOLIA Bergknautia 2,50 Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 3: 288. Zon-halfschaduw. Voedselrijke grond niet te droog. Bijenplant. Stevige, hoge soort die rechtop blijft staan. 159 LAMIASTRUM GALEOBDOLON ssp GALEOBDOLON (Galeobdolon luteum, Lamium galeobdolon.) Gele dovenetel 3,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 3: 158. Schaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Deze soort heeft effen groen blad en woekert niet zo hard als de bonte gele dovenetel. 160 LAMIUM ALBUM Witte dovenetel 2,50 Vast. Bt: april-herfst. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 3: 159. Zon-halfschaduw. Voedselrijke grond. Een soort voor een overhoekje of aan de voet van een heg, gecombineerd met bijvoorbeeld stinkende gouwe, dagkoekoeksbloem en/of hondsdraf. 161 LAMIUM MACULATUM Gevlekte dovenetel 2,50 Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Paarsrood Oecoflora 3: 159. Halfschaduw. Blad effen groen. Stinsenplant. Lang doorbloeiende soort die de bodem goed bedekt. Heeft een grote concurrentiekracht. Vanwege de kleur In het voorjaar op de kwekerij een doorslaand succes: van zuiver wit tot zalmroze,van zuurstokroze tot licht violet en paarsrood. 162 LATHYRUS LINIFOLIUS Knollathyrus 3,50 Vast. Bt: april-juni. Hoogte: cm. Roodblauw. Oecoflora 2: 125. Zon-halfschaduw. Vochtige, liefst lemige grond, zaden Giftig! Woekert niet en klimt niet. Geschikt voor een kleinere tuin. *163 LATHYRUS NIGER Zwarte lathyrus 3,50 Vast. Bt: juni-juli. Hoogte: 30-80cm. Paarsblauw. Lichte schaduw. Niet te droge, kalkrijke grond. Slanke,decoratieve bladplant. Ja en die naam

23 164 LATHYRUS PRATENSIS Veldlathyrus Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 125. Zonnig. Niet te droge grond. Zaden Giftig! Woekert er lustig op los. Staat het veiligst in een bloemenwei. Valt door zijn dunne, zwarte draadvormige wortels moeilijk uit te roeien. 165 LATHYRUS SYLVESTRIS Boslathyrus 3,50 Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 2: 130. Zon-halfschaduw. Niet te arme grond. Klimplant. Zaden Giftig! Zoekt steun bij anderen om te klimmen. Bloeit beter aan de zonkant dan aan de schaduwkant. Stoelt uit via wortelstokken. * 166 LATHYRUS VERNUS Voorjaarslathyrus 4,00 Vast. Bt: april-mei. Hoogte: cm. roodpaars Halfschaduw. Niet te arme grond. Zaden giftig! Stevig, klein struikje dat in de loop der jaren steeds breder wordt. Mooi als solitair. 167 LEONTODON HISPIDUS Ruige leeuwentand Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 4: 158. Zon. Niet te droge, kalkhoudende grond. Insectenplant. Vormt stevige pollen en zaait zich sterk uit. Als ik zie hoe de bijen zich in het gele stuifmeel ronddraaien, word ik helemaal enthousiast. 168 LEONURUS CARDIACA Hartgespan Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Roze. Oecoflora 3: 162. Zon-halfschaduw. Kalkrijke stikstofrijke grond. Bijenplant. Zeer in het oog springende decoratieve plant; heel strak opgebouwd. Het blad doet wat brandnetelachtig aan, maar dan wel met kransen zachtroze bloemen. Ook mooi als solitair. Ruigtekruid. * 169 LEVISTICUM OFFICINALE Lavas Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Bleekgeel. Oecoflora 2: 244. Zonnig. Niet te arme grond. Keukenkruid. Insectenplant. Bleekgele, hoge schermbloem. Mooi als solitair. 170 LEUCANTHEMUM VULGARE Gewone margriet Vast.Bt: mei-aug. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 4: 78. Zonnig. Iets vochtige grond. Insectenplant. Margrieten zoeken hun eigen weg. Het is een kortlevende vaste plant die steeds weer op een andere (open) plek te voorschijn komt. Zeer geschikt voor een bloemenwei. 171 LINARIA REPENS Gestreepte leeuwenbek Vast. Bt: juli-sept. Hoogte: cm. Lila. Oecoflora 3: 206. Zonnig. Droge niet te arme grond. Op zanderige, stenige grond, kan deze plant aardig woekeren, toch blijft het een tere verschijning.

24 172 LINARIA VULGARIS Vlasbekje Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 3: 206. Zonnig. Droge tot vochtige, niet te arme grond. Houd van open losse grond, maar kan dan stevig woekeren. 173 LITHOSPERMUM OFFICINALE Glad parelzaad Vast. Bt: mei-juli. Hoogte: cm. Groengeel. Oecoflora 3: 122. Halfschaduw. Droge kalkrijke grond. Vlinders, hommels, bijen en zweefvliegen. Als echte pareltjes zitten de zaden tot lang na de bloei in de plant. 174 LOTUS CORNICULATUS Gewone rolklaver Vast. Bt: juni-herfst. Hoogte: 5-50 cm. Geel. Oecoflora 2: 147. Zonnig. Droge tot vochtige, niet te arme grond. Graag wat leem. Belangrijke Insectenplant. Waardplant Icarusblauwtje. Prima soort voor een niet al te hoog groeiende bloemenweide. 175 LOTUS PEDUNCULATUS Moerasrolklaver 2,50 Lotus uliginosus Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Geel. Oecoflora 2: 149. Zonnig. Vochtig-drassig, niet te arme grond. Insectenplant. Laat maar woekeren, op een vochtige plek met kattenstaart, moerasspirea, echte koekoeksbloem en dergelijke. * 176 LUNARIA REDIVIVA Wilde judaspenning 4,00 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Zacht lila. Oecoflora 3: 83. Schaduw-halfschaduw. Niet te droge, goede kalkrijke grond. In alles beter dan de 2 jarige: de zacht lila bloemen geuren heerlijk en groeien later tot ovale zaden uit. Ideaal voor in de schaduw. Valt daar ook goed als solitair toe te passen. * 177 LUPINUS POLYPHYLLUS Vaste lupine Vast. Bt: juni-aug. Hoogte: cm. Blauw. Oecoflora 2: 116. Zon-halfschaduw. Droge zandgrond. Hommelplant. In juni blauw bloeiende lupinen. Wat mij betreft kan dat niet lang genoeg duren. Zaait prettig. 178 LUZULA CAMPESTRIS Gewone veldbies Vast. Bt: mrt-mei. Hoogte: 5-40 cm. Bruingeel. Oecoflora 5: 41. Zonnig. Zandgrond. In een heel schraal, droog grasveld is gewone veldbies samen met muizenoor een welkome afwisseling. 179 LUZULA LUZULOIDES Witte veldbies 3,50 Vast. Bt: mei-juni. Hoogte: cm. Wit. Oecoflora 5: 42. Halfschaduw-schaduw. Liefst wat lemige grond Stinsenplant in Noord-Nederland. De fijne, witte bloeiwijze doet een schaduwgedeelte oplichten.

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning

Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning Voorwoord Deze brochure wordt uitgegeven voor het project

Nadere informatie

Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen.

Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen. Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen. Houdt u hiervan? Of spreekt dit u meer aan? Hier vindt u beplantingsvoorbeelden voor boomspiegels. Deze informatie, aangeboden door de gemeente Maastricht,

Nadere informatie

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid is een overblijvende plant. De plant heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 60-120 cm lang worden. Bloeit met platte schermen, die uit

Nadere informatie

Ook u kan meehelpen aan dit project, waarover u meer informatie kan terugvinden op

Ook u kan meehelpen aan dit project, waarover u meer informatie kan terugvinden op Zaai de toekomst Ons landschap is erg arm geworden waardoor heel wat dieren en insecten het moeilijk hebben. Door klimaatsveranderingen, pesticiden, parasieten die oprukken en inmenging door de mens krijgen

Nadere informatie

bleef. Mijn planten haalde ik uit het wild. De praktische toepassing van de planten heb ik dus in praktijk moeten

bleef. Mijn planten haalde ik uit het wild. De praktische toepassing van de planten heb ik dus in praktijk moeten geknipt! Hoe knippen de nazomerbloei kan verlengen Tekst: Jan Jaap Boehlé Fotoʼs: Machteld Klees Op jonge leeftijd begon ik al met heemplanten in de tuin te experimenteren. Op een of andere manier heb

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Onkruid herkennen. Onkruid herkennen. Gewild onkruid

Onkruid herkennen. Onkruid herkennen. Gewild onkruid Onkruid herkennen Zevenblad, brandnetel of kruipende boterbloem. Dit soort onkruid kan een vervelende plaag vormen in de tuin. Er bestaan veel soorten onkruid die je op diverse manieren kunt bestrijden.

Nadere informatie

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor de meeste tuinliefhebbers de hoogste tijd om kleur aan te brengen in de

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula)

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula) Klokje (Campanula) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten ALGEMENE SLEUTEL Bloemen zittend, gegroepeerd bovenaan Kluwenklokje Bloemen met lange of korte bloemsteeltjes Blad minstens 5 x zo lang

Nadere informatie

Soortenkennis O43. Bloemplanten

Soortenkennis O43. Bloemplanten Soortenkennis O43 Bloemplanten In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Zestiende jaargang, no. 2 13 mei 2018 De kop is er af Op 8 mei vond de eerste excursie van dit seizoen plaats. Het was een heerlijk warme avond. De

Nadere informatie

nectarplanten gesorteerd op bloeitijd

nectarplanten gesorteerd op bloeitijd vlinderplanten inleiding Vlinders spreken de meeste mensen aan. Met hun vaak mooie kleuren en zorgeloos fladderen brengen ze de meeste mensen toch wel tot een glimlach. Ook kinderen zijn vaak gefascineerd

Nadere informatie

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit Volwassen planthoogte 80 cm - 200 cm Delphinium Ridderspoor sneeuw Deze cultivar is rijkbloeiend en heeft bijzonder grote te bloemtrossen. Een hoge stengel met een lange bloei. In volle bloei de stengels

Nadere informatie

Wilder is beter NATUUR AAN DE GEVEL

Wilder is beter NATUUR AAN DE GEVEL NATUUR AAN DE GEVEL Ontdek de ecologische tuin aan deze gevel. Op elk bordje vind je informatie. Heb je zelf zin in een geveltuin? Mail ons: info@natuurpuntantwerpenstad.be In elk plantvak zijn 3 soorten

Nadere informatie

Gele bloemen in het grasland

Gele bloemen in het grasland Gele bloemen in het grasland Iedereen heeft wel gehoord van het gevaar van Jacobskruiskruid voor vee. Maar hoe onderscheidt je nu Jacobskruiskruid van al die andere gele bloemen? In de weide wordt dit

Nadere informatie

Winterharde Buiten Varens.

Winterharde Buiten Varens. Winterharde Buiten Varens. Als we het hebben over winterhardevarens dan spreken we over Buitenvarens welke Nederlandse winters zonder probleem kunnen overleven. Varens groeien vaak op schaduwrijke plaatsen

Nadere informatie

Zadenlijst wilde planten 2015

Zadenlijst wilde planten 2015 Zadenlijst wilde planten 2015 De Hoornbloem presenteert hierbij voor de 25 e keer haar zadenlijst van wilde planten. Het zal tevens de laatste keer zijn dat je dit overzicht krijgt, want na zoveel jaren

Nadere informatie

De Heliant Toegestane beplanting Natuurbegraafplaats Fryslân

De Heliant Toegestane beplanting Natuurbegraafplaats Fryslân HEEMPLANTEN De Heliant Toegestane beplanting Natuurbegraafplaats Fryslân incl 6% btw particulier Wetenschappelijke naam Nederlandse naam prijs/st Omschrijving bloeitijd van bloeitijd tot Bloemkleur Achillea

Nadere informatie

Vaste Planten. Lijst 1

Vaste Planten. Lijst 1 Vaste Planten Lijst 1 bloeitijd 7-8; hoogte 125 cm Monnikskap bloeiwijze niet vertakt Aconítum napéllus A. n. Album inhoud: 2 18 bloeitijd 4-5; hoogte 15 cm reptans = kruipend Zenegroen Ájuga réptans

Nadere informatie

Haal met kruisbloemigen het voorjaar in uw tuin!

Haal met kruisbloemigen het voorjaar in uw tuin! Tekst en foto s (tenzij andere naam bij foto): W. Huisman Haal met kruisbloemigen het voorjaar in uw tuin! Het is weer voorjaar! De vlinders komen weer in onze tuin. Soms een overwinteraar, zoals de citroenvlinder,

Nadere informatie

De dambord borders: 1 Arme leemborder.

De dambord borders: 1 Arme leemborder. De dambord borders: 1 Arme leemborder. Daarna is het nog ingezaaid met enkele leuke soorten: Hokjespeul, Margriet, Marjolein, Grote centaurie en Slangenkruid en zijn ook nog een Geel zonneroosje, Duizendguldenkruid

Nadere informatie

de zon. De stokroos is in diverse kleuren te krijgen. Bijen bezoeken de bloem vooral om het stuifmeel. De hoogte varieert van 50 cm tot 2 meter.

de zon. De stokroos is in diverse kleuren te krijgen. Bijen bezoeken de bloem vooral om het stuifmeel. De hoogte varieert van 50 cm tot 2 meter. bijenplanten inleiding In Nederland leven 300 soorten bijen. Dertig soorten zijn sociale insecten die in een volk leven. De honingbij is hier een mooi voorbeeld van. De overige soorten bijen leven solitair.

Nadere informatie

Planten in weiden, grasvelden en bermen

Planten in weiden, grasvelden en bermen Webpublicatie 5 Ecologisch groenbeheer betekent het op een natuurlijke wijze begeleiden en bevorderen van de flora en fauna. Bekend zijn de fleurige eco-bermen. Bloemrijke kruidenbermen, waterkanten en

Nadere informatie

1. Verwijder eerst het onkruid, vooral diepgeworteld en hardnekkig vast onkruid.

1. Verwijder eerst het onkruid, vooral diepgeworteld en hardnekkig vast onkruid. Bodembedekkers Bodembedekking met planten Als u een oppervlak wilt bedekken met een levend tapijt met veel textuur en niet van plan bent erop te lopen, dan zijn bodem bedekkende planten de oplossing. Als

Nadere informatie

Kwekerij. De Zonnehoed

Kwekerij. De Zonnehoed Kwekerij De Zonnehoed Middelzand 2715 1788CM Julianadorp tel:0223-643327 of 0621417699 Email: t.leentvaar@quicknet.nl Zadenlijst 2015-2016 De winter van 2014-2015 was eigenlijk geen echte winter. Het voorjaar

Nadere informatie

Zadenlijst wilde planten 2014

Zadenlijst wilde planten 2014 Zadenlijst wilde planten 2014 Dankzij de hulp van veel vrijwilligers van de KNNV hebben we weer een mooie lijst van 378 soorten kunnen samenstellen! Er zijn ook enkele nieuwe soorten bijgekomen. We hopen

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Bloemstroken in Gerjan Brouwer. DLV Plant

Bloemstroken in Gerjan Brouwer. DLV Plant Bloemstroken in 2014 Gerjan Brouwer 2013 De bloemenstrook is een teelt Aanwijzingen in Inzaai en onderhoud - Grondvoorbereiden - Onkruid bestrijden - Bemesten (weinig) - Zaaien - Beregenen/water - Maaien

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen

Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen Limburgers bijeen voor bijen Kars Veling - Maastricht - 15 10 2015 Idylle Bloemen voor vlinders, bijen en mensen! Limburgers bijeen voor bijen Kars Veling

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT 1 BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT NICOLAES HONIGHSTRAAT Te planten bomen Meelbes Een boom met een kegelvormige kroon. Bereikt een hoogte van 8 m. Zilverwit blad bij het ontluiken. In de straat staan al meer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Twaalfde jaargang, no.2 17 mei 2014 Viaanse Molen De eerste excursie van de Plantenwerkgroep voerde naar het natuurgebiedje Viaanse Molen. Een gebied waar

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8 Terwijl het secretariaat op verplaatsing was in Nederland gingen de Slobkousjes rondneuzen aan de Maas. Het maaswater had blijkbaar de droogte niet kunnen voorkomen maar het was

Nadere informatie

LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur. Iepenarboretum, Amsterdam. EYE-plein, Amsterdam

LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur. Iepenarboretum, Amsterdam. EYE-plein, Amsterdam Eilandenboulevard Groen talud l Pilot LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur Funenpark, Funenpark, Amsterdam Amsterdam Iepenarboretum, Amsterdam LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur LANDLAB studio

Nadere informatie

KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL

KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL Geheel in de bedrijfsfilosofie van bouwbedrijf De Nijs maakte LEVS een puur ontwerp met ambachtelijke details en met houtmaten

Nadere informatie

Bloemenweides. Bloemenweides, kleurenpracht in een zee van groen

Bloemenweides. Bloemenweides, kleurenpracht in een zee van groen Bloemenweides Contactinfo, paswoord Wim Massant, inverde e-mail: wim.massant@vlaanderen.be Sleutelwoord website inverde, www.inverde.be: brunel Klik op het slotje brunel Types van grasland bloemenakker

Nadere informatie

http://www.mijntuingeheim.nl

http://www.mijntuingeheim.nl http://www.mijntuingeheim.nl Onkruiden herkennen voor dummys (e-book). Beste tuinliefhebber, In dit ebook vindt u een lijst van de meest voorkomende onkruiden met foto om ze te herkennen en wieden in de

Nadere informatie

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN Op 12 augustus ging de Vlinderwerkgroep van Ken en Geniet samen op excursie naar de Heemtuin in Rucphen. De ruim 2 hectare grote wilde bloementuin is aangelegd

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Boterbloem (Ranunculus)

Boterbloem (Ranunculus) Boterbloem (Ranunculus) LPW-Florasleutel samengesteld door Johan Geusens ALGEMENE SLEUTEL Boterbloemen van natte, vochtige plaatsen : Grote boterbloem Blaartrekkende boterbloem Egelboterbloem Boterbloemen

Nadere informatie

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta Je hebt vast wel eens een vlinder gezien. Maar heb een vlinder wel eens goed bekeken? Weet je welke planten een rups lekker vindt? En weet je het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders? De vlinders

Nadere informatie

IDYLLE Bloemen voor vlinders, bijen en mensen

IDYLLE Bloemen voor vlinders, bijen en mensen IDYLLE Bloemen voor vlinders, bijen en mensen Anthonie Stip - De Vlinderstichting Berkel-Enschot, Anthonie 18 februari Stip 2016-18 2 2016 Vlinders van graslanden nemen af 1 Wilde bijen 357 soorten in

Nadere informatie

Infobrochure Demotuin Plant anders

Infobrochure Demotuin Plant anders Infobrochure Demotuin Plant anders 1. Probleemstelling en doelstelling Om het risico van de introductie van invasieve planten te beperken bestaat er een heel eenvoudige oplossing: kies gewoon andere, alternatieve

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Groen is saai. Kennisdag: Natuur in de stad, hoe doe je dat? Kars Veling Meer natuur in de stad, hoe doe je dat? 24/11/2016.

Groen is saai. Kennisdag: Natuur in de stad, hoe doe je dat? Kars Veling Meer natuur in de stad, hoe doe je dat? 24/11/2016. Groen is saai Kennisdag: Natuur in de stad, hoe doe je dat? Groen is saai Meer kleur, meer leven in de stad 1 2 3 Drie typen vlinders Kroeglopers: Natuurvlinders: Stadsnatuurvlinders: Voorbeelden van waardplanten

Nadere informatie

Giftige planten, bomen en struiken

Giftige planten, bomen en struiken Giftige planten, bomen en struiken Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-01-2017 Bomen en struiken Wetenschappelijke Nederlandse Giftigheidsgraad Giftige onderdelen Afbeelding Aesculus paardenkastanje

Nadere informatie

sommige onderzoekers. Maar dan moet daar natuurlijk wel wat te halen zijn. Met een tuin vol tegels zijn bijen niet geholpen.

sommige onderzoekers. Maar dan moet daar natuurlijk wel wat te halen zijn. Met een tuin vol tegels zijn bijen niet geholpen. Zo maak je een tuin waar Bijentuin in Foto: Albert de Wilde Nederland telt ruim vijf miljoen tuinen. Voor de bijen maakt het heel veel uit hoe die eruit zien. Vinden ze er voedsel of moeten ze elders op

Nadere informatie

Basterdwederik (Epilobium)

Basterdwederik (Epilobium) ALGEMENE SLEUTEL Basterdwederik (Epilobium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Bladen verspreid Gewoon wilgenroosje Bladen tegenoverstaand; stempel in kruis of knotsvormig Stempel in 4 gespleten,

Nadere informatie

BLOEIENDE BORDERS VOEDSEL VOOR WILDE BIJEN EN VLINDERS. KNNV afdeling Delfland

BLOEIENDE BORDERS VOEDSEL VOOR WILDE BIJEN EN VLINDERS. KNNV afdeling Delfland BLOEIENDE BORDERS VOEDSEL VOOR WILDE BIJEN EN VLINDERS KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl

Nadere informatie

Catalogus. bloemenweiden

Catalogus. bloemenweiden Catalogus bloemenweiden Inhoud 1. Ecoflora 3 2. Praktische informatie 4 3. Algemene informatie over bloemenweiden 5 4. De verschillende types bloemenweidemengsels 6 5. Aanleg en beheer 7 6. Overzicht en

Nadere informatie

Giftige planten voor kinderen en/ of huisdieren. Planten om eventueel rekening mee te houden tijdens het maken van een beplantingsplan

Giftige planten voor kinderen en/ of huisdieren. Planten om eventueel rekening mee te houden tijdens het maken van een beplantingsplan Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video 2 Giftige planten Giftige planten voor kinderen en/ of huisdieren. Planten om eventueel rekening mee te houden tijdens het maken

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Sedum acre (muurpeper)

Sedum acre (muurpeper) , vak 11 en 12 Sedum acre (muurpeper) Muurpeper komt in het wild voor in heel Europa, Noord Afrika en noord en west Azië. Het groeit op de meest onwaarschijnlijke plaatsen: op muren, daken, in de bermen

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? Wat hebben bijen nodig? Plek om te nestelen en te schuilen Genoeg voedsel Bijen zijn volledig afhankelijk van bloemen: stuifmeel (bouwstof) en nectar (brandstof). Hoe meer floristische diversiteit, hoe

Nadere informatie

Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart

Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart 2013 Bloemrijke rand, kruidenrijke zoom, graslandflora- en faunarand en akkerflora- en faunarand Aanleiding Deze zaaikaart is opgesteld voor de pakketten bloemrijke

Nadere informatie

Dovenetel (Lamium) ALGEMENE SLEUTEL

Dovenetel (Lamium) ALGEMENE SLEUTEL Dovenetel (Lamium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten ALGEMENE SLEUTEL Plant eenjarig, 10-30 cm hoog; bloemkroon 10-20 mm, met rechte buis + Bovenste bladen zittend, stengelomvattend, schotelvormig

Nadere informatie

Rupsklaver (Medicago)

Rupsklaver (Medicago) Rupsklaver (Medicago) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen ALGEMENE SLEUTEL Bloemen groot (> 7 mm), in trossen Kroon geel Sikkelklaver Kroon paarsblauw Luzerne Kroonkleur varieert van paars

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Onderhoudsplan VSB Vlindertuin

Onderhoudsplan VSB Vlindertuin Onderhoudsplan VSB Vlindertuin Tekst en foto s De Vlinderstichting Productie De Vlinderstichting Postbus 506 6700 AM Wageningen telefoon: 0317-467346 fax: 0317-420296 e-mail: info@vlinderstichting.nl internet:

Nadere informatie

De drachtplantentuin in oktober

De drachtplantentuin in oktober De drachtplantentuin in oktober In oktober wordt het steeds duidelijker dat de zomer toch echt is afgelopen en de herfst begonnen is. Maar ook dan is er nog heel veel prachtigs te beleven, zoals eigenlijk

Nadere informatie

(on)kruiden kennen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap

(on)kruiden kennen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap (on)kruiden kennen Datum: woensdag 8 februari 2017 Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap 2 Denk aan de toets Aan het einde van deze presentatie gaan we na of je de belangrijke termen die besproken worden

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door Z woorden 11 maart keer beoordeeld. Schermbloemenfamilie. Datum gevonden:

6,5. Werkstuk door Z woorden 11 maart keer beoordeeld. Schermbloemenfamilie. Datum gevonden: Werkstuk door Z. 1182 woorden 11 maart 2013 6,5 46 keer beoordeeld Vak Anders Schermbloemenfamilie Anthriscus sylvestris Umbelliferae Schermbloemenfamilie Fluitenkruid Datum gevonden: 05-05-2011 Hij stond

Nadere informatie

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

7 Tips voor het fotograferen van bloemen 7 Tips voor het fotograferen van bloemen Het is volop zomer en er bloeien overal bloemen. Bloemen kun je op vele manieren fotograferen: de voor de hand liggende keuze is een close-up van de bloemkop met

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

1.0INLEIDING. Als we over natuur hebben waar denk je dan aan? Schrijf dit hier nu eens op:

1.0INLEIDING. Als we over natuur hebben waar denk je dan aan? Schrijf dit hier nu eens op: 1.0INLEIDING Als we over natuur hebben waar denk je dan aan? Schrijf dit hier nu eens op: De meeste mensen denken dat ze de natuur ver weg moeten zoeken. Ze denken niet meteen aan hun eigen leefomgeving,

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling Belangrijk BIJ inzaai en onderhoud van wildbloemenmengsels Algemeen De volgende uitgangspunten zijn van belang bij de keuze van het juiste wildbloemenmengsel:

Nadere informatie

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS Milieu MO41B 2017-2018 KLEINE ZONNEDAUW (DROSERA INTERMEDIA) KENMERKEN SOORTNAAM Soortgroep/familie Hoofd-biotoop Uiterlijke kenmerken Extra foto s Zonnedauwfamilie

Nadere informatie

Winterpret. Ook s winters een bezienswaardige tuin. Tekst: Jan Jaap Boehlé

Winterpret. Ook s winters een bezienswaardige tuin. Tekst: Jan Jaap Boehlé Ook s winters een bezienswaardige tuin Winterpret Tekst: Jan Jaap Boehlé De winter is de tijd van rust, planten zijn afgestorven, bomen zijn kaal, veel dieren houden een winterslaap. Degene die door het

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Herbarium

Samenvatting Biologie Herbarium Samenvatting Biologie Herbarium Samenvatting door een scholier 793 woorden 11 september 2016 6,8 4 keer beoordeeld Vak Biologie Camelia/Camellia De camelia bloeit in de periode van februari tot april.

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7 De kop is er af! Na wat voorafgaand prospectie werk van Nicole en Ine trokken Nicole, Annemie, Isabelle, Guido, Paul, Harry, Jan, Luc & Luc, Pierre, Pat en de conservator van het

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 3 & 4

Lessuggesties voor groep 3 & 4 Lessuggesties voor groep 3 & 4 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 3 & 4 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven.

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. Peterselie Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. De plant heeft groene gekrulde of een plat drievormig blad. Peterselie leeft in

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Enkele Gentiana soorten: Gentiana acaulis (stengelloze Gentiaan): De stengelloze Gentiaan is een kleine. Gentiana (Gentiaan)

Enkele Gentiana soorten: Gentiana acaulis (stengelloze Gentiaan): De stengelloze Gentiaan is een kleine. Gentiana (Gentiaan) Gentiana doet me altijd denken aan de Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid). Niet dat ze op elkaar lijken maar ik ben in dezelfde periode met deze planten in aanraking gekomen. In deze periode van mijn

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2015

natuurboekje van zomer 2015 natuurboekje van zomer 2015 HOI! EIND VAN DE ZOMER tot in oktober bramen tijd! De bramen zijn rijp en je kunt plukken. Een braam gaat van groen naar rood naar zwartblauw. Zwartblauwe bramen zijn rijp.

Nadere informatie

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud Ribes sanguineum White Icicle Plantafstand Sierheesters Wit Zon,Halfschaduw Ribesfamilie april - juni nee 160 cm - 200 cm Iedere goede tuingrond. 1-1 stuks/m² Solitair Groep Heesterborder Ribes sanguineum

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief lente-2016

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief lente-2016 1 Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief 32----lente-2016 Met hierin De nieuwe Lezing over Siergrassen is klaar! Weieven geeft Prairie-gezicht in Utrechtse achtertuin. De mooiste, zachtgele, geurende Heesters

Nadere informatie

Boomspiegels Algemene informatie

Boomspiegels Algemene informatie Boomspiegels Algemene informatie Boomspiegel De ruimte rondom de stam van bomen onder de kroon. Als je niets doet oogt het vaak kaal en lelijk. Aanplant van sierheesters, vaste planten en bloembollen is

Nadere informatie

Onkruidwijzer. Een lijstje als hulpmiddel

Onkruidwijzer. Een lijstje als hulpmiddel Onkruidwijzer Een lijstje als hulpmiddel Waarom is een onkruidlijstje nodig? Sommige on kruiden zoals fluitekruid, zijn immers mooi. De volgende omschrijving van onkruid is daarom handig: planten die groeien

Nadere informatie

Kruiden en vaste planten

Kruiden en vaste planten Kruiden en vaste planten Aardaker-Lathyrus tuberosus is een meerjarig winterhard knolgewas. knolletjes werden als aardappels gekookt of net als tamme kastanjes gepoft. Vaak dienden ze ook als koffiesurrogaat

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Bamboe heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen in private tuinen en we zien dat ook meer en meer bamboes in openbare plaatsen opduiken.

Bamboe heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen in private tuinen en we zien dat ook meer en meer bamboes in openbare plaatsen opduiken. BAMBOE IN DE TUIN BAMBOE IN OPENBAAR GROEN Bamboe in de tuin Bamboe heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen in private tuinen en we zien dat ook meer en meer bamboes in openbare plaatsen

Nadere informatie

Plantensoorten kiezen

Plantensoorten kiezen Plantensoorten kiezen De keuze lijkt ontzettend groot Een ieder heeft zijn eigen voorkeur Een kort overzicht van de vele mogelijkheden Klein kan effectief zijn Mantel en zoom meidoorn en voorjaarszonnebloem

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen.

De grond waarop wij wonen. De grond waarop wij wonen. GROEP 7/8 Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de bovenbouw.

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

KRUIDEN. 1. Wat zijn kruiden? 2. Kruiden en successie. Kruiden en groenvormen op school. Kruiden in de geschiedenis

KRUIDEN. 1. Wat zijn kruiden? 2. Kruiden en successie. Kruiden en groenvormen op school. Kruiden in de geschiedenis KRUIDEN 104 1. Wat zijn kruiden? Het woord kruid heeft twee verschillende betekenissen. In de biologie slaat het woord kruid op niet-verhoute planten; struiken en bomen zijn geen kruiden. Het woord kruid

Nadere informatie

De Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop 26 Ons Buiten juli 2015 TEKST ERIK HOOIJBERG De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een frisgroene plant met een prachtige aarvormige bloeiwijze. Van oorsprong komt de plant uit Taiwan, Korea,

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Onderwerp Advies ex artikel Bro voorontwerpbestemmingsplan "Landgoed Colmont", hierna te noemen het plan.

Onderwerp Advies ex artikel Bro voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Colmont, hierna te noemen het plan. College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voerendaal Postbus 23000 6367 ZG VOERENDAAL ONTVANGEN 2 9 OKT. 2012 Cluster/Bureau Ons kenmerk Vpl. Nummer E-mail Bijlage(n) ROZ 2012/51212 a.meijs@prvlimburg.nl

Nadere informatie

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden. Alchemilla mollis vak: A Planttype: Vaste plant Nederlandse naam: Vrouwenmantel Familie: Rosaceae Herkomst: Midden- en Zuid-Europa, Azie Winterhardheid: uitstekend (-34,4 tot -28,9 C), USDA zone 4 Bloemkleur:

Nadere informatie

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid Inheems zaaizaad Inleiding Gebruik van zaaizaad om een bloemrijke flora te verkrijgen en om insecten als vlinders en bijen te bevoordelen is populair en wint steeds meer terrein. Daarbij wordt de ingeschatte

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie