Memo. ing. L. Dielen. Datum 1 juli 2011 Onderwerp Aanleg forellenvijver te Boerdonk Ons kenmerk Van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo. ing. L. Dielen. ldielen@breijn.nl. Datum 1 juli 2011 Onderwerp Aanleg forellenvijver te Boerdonk Ons kenmerk 2411034. Van"

Transcriptie

1 Memo Datum 1 juli 2011 Onderwerp Aanleg forellenvijver te Boerdonk Van ing. L. Dielen Telefoon +31 (0) Fax +31 (0) ldielen@breijn.nl Aan de heer C. Stelling, Planomar de heer B. van Gerwen Inleiding De firma Van Gerwen Weg- en Waterbouw BV wil een forellenvijver realiseren aan Akkerweg 3 te Boerdonk. De beoogde ontwikkeling betreft een functieverandering. De initiatiefnemer wil het plangebied, momenteel in gebruik als agrarisch bedrijf, gebruiken voor de exploitatie van een (forellen)visvijver. De voormalige agrarische bebouwing wordt gesloopt. Een nieuw gebouw wordt gebouwd (op de locatie van één van de agrarische opstallen) voor opslag, verhuur van materiaal (hengels, enz.) en horeca. De bestaande bedrijfswoning (langgevelboerderij) blijft behouden als bedrijfswoning. De temperatuur van het vijverwater moet voor de forellen beneden de 20ºC blijven. Het voorstel is om de temperatuur in de vijver te reguleren door het water uit de onderste lagen op te pompen naar het oppervlak. De vijver wordt hiervoor tot 8 m diep afgegraven. In deze memo wordt de toetsing voor deze aanpak toegelicht. Er worden twee grote en een kleine visvijver aangelegd. De twee grote visvijvers worden ontworpen zodat deze optimaal geschikt zijn voor het vissen op Forellen, en hebben de volgende kenmerken. 1. Diepste punt van de vijver 8 meter tov maaiveld. 2. Gemiddelde diepte circa 5 meter tov maaiveld. 3. Gezamenlijke oppervlakte 1,7 hectare. 4. Ontgronding ca m 3. De diepte van de twee grote vijvers is mede bepaald door het watercirculatiesysteem (zie figuur hieronder). Dit systeem dient ertoe watercirculatie tot stand te brengen die zorgt voor verdeling van zuurstof en koeling. De informatie om dit systeem te onderbouwen is gebaseerd op: 1. Een heldere kijk op diepe plassen, kennisdocument diepe meren en plassen: ecologische systeemanalyse, diagnose en maatregelen, STOWA, november Warmtelozing in oppervlaktewater en uitwisseling met atmosfeer, DG Rijkswaterstaat, RIZA, juni Site KNMI. Breijn B.V., Stedelijke Infra Graafsebaan 67, 5248 JT Rosmalen Postbus 37, 5240 AA Rosmalen Nederland Telefoon +31 (0) Fax +31 (0) RosmalenSI@breijn.nl ING Bank (IBAN NL82 INGB , BIC INGBNL2A) Handelsregister BTW NL B.01

2 Pagina 2 van 5 Ontwerp watersysteem Voor de toetsing is het ontwerp van de visvijvers aangeleverd (zie figuur 2). Het voorstel is om in de zuidelijke vijver op 8 m diepte het koude water op te pompen en dit via de meest noordelijke vijver in de middelste te pompen. Hierdoor zou er voldoende circulatie moeten ontstaan om het water beneden de 20ºC te houden en tevens voldoende zuurstof in het water te brengen. Er is voorgesteld om voor het oppompen en de circulatie een pomp met een capaciteit van 50 m 3 /uur te hanteren. Figuur 1: Ontwerp visvijvers en watersysteem Toetsing systeem De toetsing van het systeem betreft de beantwoording van de vraag of door het oppompen van het diepere, koelere, water voldoende afkoeling van het water aan het oppervlak van het systeem plaatsvindt. Daarnaast speelt de vraag wat het effect van het oppompen van het diepere, zuurstofloze/-arme water op de waterkwaliteit is. Overige aandachtspunten bij inrichten van de vijverpartij Voor het inrichten van de vijverpartij zijn de overige aandachtspunten van belang. Hier wordt in deze memo niet verder op ingegaan. 1. Chemische processen. 2. Eutrofiëring (P-gehalte). 3. Organische belasting. 4. Zuurgraad water.

3 Pagina 3 van 5 5. Monitoring zuurstofgehalte en temperatuur Temperatuurstratificatie Stratificatie is het optreden van gelaagdheid in de waterkolom, waarbij water met een lage dichtheid drijft op water met een hogere dichtheid. Deze gelaagdheid ontstaat doordat water een temperatuurafhankelijke dichtheid heeft. In de onderstaande figuur is de invloed van temperatuurstratificatie weergegeven. Figuur 2: Temperatuurstratificatie in diepe plas (uit STOWA rapportage) Koeling water toplaag Er treedt nauwelijks uitwisseling van water op tussen de verschillende waterlagen. In feite moet dus de toplaag ververst worden om afkoeling hiervan te bereiken. Daarom is berekend welke inhoud deze toplaag heeft en binnen welke tijd deze ververst moet worden om niet een te hoge temperatuur te bereiken. De diepte van de spronglaag (metalimnion) is van belang om te bepalen welke inhoud van de vijver moet worden ververst (diepte spronglaag * oppervlak vijver) De diepte van de spronglaag voor min of meer ronde plassen kan worden berekend met de volgende formule: 1,5* 3 oppervlak [ha] (uit rapportage STOWA). In dit geval is de diepte van de spronglaag circa 1,20 m. Hiermee dient een inhoud van 1,20 m. * 1,7 ha = m 3 gedurende een bepaalde periode te worden ververst. De temperatuur van oppervlaktewater wordt bepaald door atmosferische invloeden en wordt onder andere beïnvloed door factoren als zoninstraling, bewolking, reflectie en verdamping. De berekening van de toename van de temperatuur kan alleen modelmatig worden berekend. Dat voert in dit kader te ver. Hierna hebben wij de toename van de temperatuur van het oppervlaktewater beredeneerd.

4 Pagina 4 van 5 In de winter is het water in een diepe plas volledig gemengd. Meestal heeft het water dan een temperatuur van 4ºC. De watertemperatuur neemt bij toenemende diepte af (circa 1ºC per m.). Uitgaande van een gemiddelde temperatuur van 20ºC van de bovenste laag van het oppervlaktewater is de onderste laag circa 5ºC koeler, 15ºC. Ervan uitgaande dat de pomp vanaf maart tot en met oktober continue met een debiet van 50 m 3 /uur pompt en de verschillende lagen elkaar niet beïnvloeden, wordt dagelijks m 3 van de bovenste laag van het water ververst. Op basis hiervan is de bovenste laag ( m 3 ) in een periode van 17 dagen volledig ververst. De verhouding van het koele water ten opzichte van het warme water in de toplaag is dus ongeveer 1:17 (per dag). De gemiddelde maximum temperatuur in Nederland loopt vanaf maart tot augustus op van circa 10ºC naar 22ºC en is vervolgens in oktober weer terug naar 14ºC. Indien wij ervan uitgaan dat uiteindelijk de watertemperatuur van de bovenste laag (epilimnion) de maximale luchttemperatuur aanneemt, wordt deze 22ºC. Op basis van de hiervoor genoemde verhouding van de vermenging kan deze temperatuur worden verlaagd naar 21,6ºC. Hierbij is geen rekening gehouden met de minimumtemperatuur die optreedt in de nacht, waardoor het water weer afkoelt. Op basis van deze redenering wordt niet aan de eis van maximaal 20ºC voldaan. Door een hogere pompcapaciteit te kiezen wordt de verhouding tussen koel en warm water aangepast, waarmee de temperatuur verder omlaag kan worden gebracht. Bij een pompcapaciteit van 250 m 3 /uur wordt de verhouding 1:3,4 en de temperatuurverlaging 19,9ºC. Hiermee wordt net aan de eis van de maximale temperatuur voldaan. Echter omdat het water continue wordt rondgepompt kan ook worden gesteld dat uiteindelijk de vermenging van dien aard is dat geen stratificatie meer optreedt in het oppervlaktewater. Op basis van de pompcapaciteit van 250 m 3 /uur wordt het hele systeem in 14 dagen ververst. In die tijd zou dus een evenwicht op kunnen treden. Hierbij is echter geen rekening gehouden met de tussentijdse opwarming van de bovenste laag water. Effect waterkwaliteit In diepe plassen vinden verschillende chemische processen plaats. De chemische samenstelling van het oppervlaktewater wordt bepaald door de samenstelling van het inkomende water, in dit geval overwegend neerslag en waarschijnlijk grondwater. Daarnaast spelen fysische, chemische en biologische processen een rol. Wij behandelen hier alleen de zuurstofhuishouding van het oppervlaktewater. Echter voor een goede waterkwaliteit zijn de andere processen van even groot belang om een goede visstand te kunnen handhaven.

5 Pagina 5 van 5 Forellen zijn diersoorten met een hoge zuurstofbehoefte, die van nature voorkomen in stromend water met hooguit plaatselijke plantengroei. De (beek)forel verdraagt geen watertemperaturen boven ca 20 C en onder de ca 3 C. De optimumtemperatuur bedraagt C. Vervuiling van forelwater mag slechts minimaal zijn. Ook aan de helderheid van het water wordt door forellen hoge eisen gesteld. Het zuurstofgehalte moet minimaal 7 mg per liter bedragen. Een zuurstofgehalte van >10 mg/l is optimaal. Een en ander is wel afhankelijk van temperatuur. Forellen zoeken de optimale temperatuur op. In de zomer mijden forellen wateren met een zuurstofgehalte van 5 mg/l of lager. Het water in de diepere laag is zuurstofloos/-arm. Door dit water op te pompen wordt water met een lage concentratie zuurstof vermengd met zuurstofhoudend water. Bij een zuurstofgehalte van het oppervlaktewater lager dan 5 mg/l treedt vissterfte op. Een optimaal zuurstofgehalte is >10 mg/l. Oppervlaktewater met een temperatuur van 20ºC bevat ongeveer 9 mg/l zuurstof (bij een luchtdruk van 1 bar). Hierbij wordt opgemerkt dat het zuurstofgehalte in water in grote mate wordt beïnvloed door de chemische processen die hierin plaatsvinden. Hiermee is in de onderstaande beredenering geen rekening gehouden. Doordat het water gewoeld wordt bij het verpompen zuurstof opgenomen. Op basis van de verhouding van de verversing van het water van 1:3,4 en ervan uitgaande dat het opgepompte water zuurstofloos is neemt het zuurstofgehalte in een dag af tot 2,4/3,4 * 9 mg/l = 6,4 mg/l. Het is dus van belang dat het opgepompte water verrijkt wordt met zuurstof. Dit kan worden bewerkstelligd door het water in de vijver te brengen door middel van een fontein, cascadering of door het water onder hoge druk op de vijverpartij te spuiten. Conclusie Op basis van bovenstaande overweging kan worden geconcludeerd dat door het oppompen van koel water uit de onderste laag van de vijverpartij de bovenste laag hiervan beneden de 20ºC kan worden gehouden. Hierbij wordt opgemerkt dat niet alle processen die de temperatuur beïnvloeden zijn meegenomen in de overweging. Het zuurstofgehalte is een kritische factor. Er dient voldoende aandacht te zijn voor het aanvullen van het zuurstofgehalte van het water. Naast temperatuur en zuurstofgehalte zijn er nog verschillende andere parameters die van belang zijn voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Het betreft onder andere zuurgraad, biologische diversiteit, eutrofiëring en organische belasting. Geadviseerd wordt om zowel de temperatuur als het zuurstofgehalte continue te monitoren om te voorkomen dat deze parameters boven of onder het gewenste niveau komen.

Memo. Algemeen. drs. D.H. Edelman. Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex. Van

Memo. Algemeen. drs. D.H. Edelman. Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex. Van Memo Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex Van drs. D.H. Edelman Telefoon +31 (0)73 658 22 72 Fax +31 (0)73 658 22 99 E-mail dedelman@breijn.nl Bijlage(n) 1 Aan Dhr. M. van Vemden, Waternet

Nadere informatie

Memo. ing. S.M.H.G. Rijken. Vermunt. Toon Thijs, gemeente Halderberge. Frans Verheijen, Breijn. Foto: bestaande situatie

Memo. ing. S.M.H.G. Rijken. Vermunt. Toon Thijs, gemeente Halderberge. Frans Verheijen, Breijn. Foto: bestaande situatie Memo Datum 5 december 2011 Onderwerp (grond)wateroverlast omgeving plan Vermunt Van ing. S.M.H.G. Rijken Telefoon +31 (0)73 658 22 56 Fax +31 (0)73 658 22 99 E-mail srijken@breijn.nl Aan Toon Thijs, gemeente

Nadere informatie

Case Noorder IJplas. Workshop Zon op Water 23 mei 2019

Case Noorder IJplas. Workshop Zon op Water 23 mei 2019 Case Noorder IJplas Workshop Zon op Water 23 mei 2019 Case Noorder IJplas Noorder IJplas - initiatief van bedrijfsleven - Noorder IJplas moet een ecopark worden - kansen - maatschappelijk belang - Vergunningverlening:

Nadere informatie

Ondiep water, meer leven. hoe gevaarlijk en diep water eenvoudig te veranderen in een levendige en veilige plas

Ondiep water, meer leven. hoe gevaarlijk en diep water eenvoudig te veranderen in een levendige en veilige plas Ondiep water, meer leven hoe gevaarlijk en diep water eenvoudig te veranderen in een levendige en veilige plas zoals het nu is Diep water is koud en stil Nederland kent vele diepe waterplassen die ontstaan

Nadere informatie

Fonteinen Beluchters Aqua Control beluchtingsfonteinen

Fonteinen Beluchters Aqua Control beluchtingsfonteinen Fonteinen Beluchters Aqua Control beluchtingsfonteinen Aqua Control beluchtingsfonteinen Beluchten is simpelweg het inbrengen van zuurstof van de buitenlucht in het water. Het organische leven heeft zuurstof

Nadere informatie

Thermische Energie uit Oppervlaktewater Meren als warmtewisselaar en sloten als zonnecollector? Pascal Boderie (Deltares) Nieuwegein, 20 Juni 2012

Thermische Energie uit Oppervlaktewater Meren als warmtewisselaar en sloten als zonnecollector? Pascal Boderie (Deltares) Nieuwegein, 20 Juni 2012 Thermische Energie uit Oppervlaktewater Meren als warmtewisselaar en sloten als zonnecollector? (Deltares) Nieuwegein, 20 Juni 2012 Thermische Energie: kansen in het hoofdwatersysteem Veranderende rolopvatting

Nadere informatie

MEMO. 1. Aanleiding. Datum: 22-oktober Aan: Joep de Koning (WSK) Van: Martijn Tilma en Mia Süss (B&O-WH)

MEMO. 1. Aanleiding. Datum: 22-oktober Aan: Joep de Koning (WSK) Van: Martijn Tilma en Mia Süss (B&O-WH) MEMO Aan: Joep de Koning (WSK) Van: Martijn Tilma en Mia Süss (B&O-WH) Datum: 22-oktober 2015 Onderwerp: Capaciteit duikers Wilhelminapark, Plaspoel- en Schaapweipolder 1. Aanleiding Het Wilhelminapark

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Richtlijn versus maatwerkberekening

Richtlijn versus maatwerkberekening Memo DM 1063841 Aan: Peter Van Hoof [peter@vanhoof-watermanagement.nl] Van: HDSR Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Notitie maatwerkberekening Vierde Kwadrant Kockengen In deze memo heeft het waterschap een

Nadere informatie

BASISPUT PB/5B5.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B5.1

BASISPUT PB/5B5.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B5.1 PB/5B5.1 Ø 27 12,5 139,5 PB/5B5.1 6.111 L 5.82 kg Ø280 H139,5cm B125 / D00 C0/50 T: (+31) (0)95 53 815 I F: (+31) (0)95 532 785 I info@struykverwoaqua.nl I www.struykverwoaqua.nl BTW NL 8077.13.68.817

Nadere informatie

8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte

8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte 8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte Opgelost zuurstof is zuurstofgas (O 2) dat in water is opgelost. Vissen 'ademen' zuurstof net als landdieren doen. Vissen zijn echter in staat om zuurstof direct uit

Nadere informatie

BASISPUT PB/5B4.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B4.1

BASISPUT PB/5B4.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B4.1 PB/5B.1 116,5 131,5 Ø 22 Ø 22 PB/5B.1 3.660 L 3.590 kg Ø22 H131,5cm T: (+31) (0)95 53 815 I F: (+31) (0)95 532 785 I info@struykverwoaqua.nl I www.struykverwoaqua.nl BTW NL 8077.13.68.817 I K.v.K. 13003803

Nadere informatie

Waterschap Peel en Maasvallei De heer E. Stevens Postbus RJ VENLO. Geachte heer Stevens,

Waterschap Peel en Maasvallei De heer E. Stevens Postbus RJ VENLO. Geachte heer Stevens, Waterschap Peel en Maasvallei De heer E. Stevens Postbus 3390 5902 RJ VENLO Datum 4 augustus 2010 Onderwerp Aanpassing WP Hof van Baarlo Ons kenmerk SB/DS 1207128-00056 Contactpersoon ing. S.E.G. Bontemps

Nadere informatie

Ecologische effecten van verondieping van zandwinputten in het Gooimeer. Mike van der Linden. wat komt aan de orde

Ecologische effecten van verondieping van zandwinputten in het Gooimeer. Mike van der Linden. wat komt aan de orde wat komt aan de orde Ecologische effecten van verondieping van zandwinputten in het Gooimeer Symposium Diepe plassen Amersfoort, 11 september 2008 Mike van der Linden enkele inleidende opmerkingen diepe

Nadere informatie

H.J.A. Langens onderwerp. Fax

H.J.A. Langens onderwerp. Fax heqmans WEGEN Borchwerf ll C.V. De heer N. Geurts Postbus 1692 47OO BR ROOSENDAAL Datum 4 juni 2014 Contactpersoon H.J.A. Langens onderwerp Aanvullend voorondezoek Veld A Telefoon Projectnummer: H.112214

Nadere informatie

Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden

Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden extra aanvoer passieve infiltratie gronciwatervoorraad E,5 w 1,5.,/..,//1 4 4 4 5 4-- 2 E 1 4- ru 2,5 ir.lu -2-3 1 16 oktober

Nadere informatie

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht.

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Memo Dossier Zaaknummer 200433 Kenmerk D-16-1539473 Datum 17 maart 2016 Onderwerp Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Inleiding In deze memo wordt uitleg gegeven

Nadere informatie

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Logo MEMO Aan : Henrike Francken Van : Michiel Krutwagen Kopie : Dossier : BA1914-112-100 Project : SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Ons

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland wordt

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)

Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) Beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel Eindrapportage 7 juli 2017 1 Voorblad Opdrachtgevers: Waterschap Rijn en IJssel Postbus 148 7000 AC Doetinchem

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Samenstellers Afdeling

Nadere informatie

Van : ing. G. Spruijt Paraaf :

Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Memo Datum : 29-10-2013 Bestemd voor : BRO Boxtel Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Projectnummer : 20120469 Betreft : Bergingsberekening Intratuin Deventer te Deventer Aanleiding Op d.d. 25 maart 2013 is

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 12-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

RISICOBESCHOUWING VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN OVER HET SPOOR

RISICOBESCHOUWING VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN OVER HET SPOOR GEMEENTE TILBURG RISICOBESCHOUWING VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN OVER HET SPOOR Clarissenhof Tilburg Auteur L. Jansen Datum 25 augustus 2014 Pagina 1 van 14 Pagina 2 van 14 Inhoud 1 Inleiding... 4 1.1 Onderzoek...

Nadere informatie

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel De heer M.C.M. Sieben is voornemens een nieuwe rundveestal op te richten op het perceel, kadastraal bekend als gemeente Nederweert, sectie

Nadere informatie

Aangenomen dat alleen de waarde voor natrium niet gemeten is, is de concentratie natrium in mg/l van het bovenstaande water.

Aangenomen dat alleen de waarde voor natrium niet gemeten is, is de concentratie natrium in mg/l van het bovenstaande water. Page 1 of 9 CT011 INLEIDING WATERMANAGEMENT (20082009 Q1) (9805080901) > TEST MANAGER > TEST CANVAS Test Canvas Add, modify, and remove questions. Select a question type from the Add dropdown list and

Nadere informatie

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum:

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum: Extra WKC bericht Datum: 13-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf :

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Memo Datum : 31 oktober 2012 Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Projectnummer : 20120560-00 Betreft : Invulling

Nadere informatie

De diverse somsoorten bij Fysica

De diverse somsoorten bij Fysica De diverse somsoorten bij Fysica 1 liter zout water weegt 1,03 kilo 1 liter zoet water weegt 1,00 kilo 1 meter zout water levert 0,1 bar druk op 1 meter zoet water levert 0,097 bar druk op Belangrijk:

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

Memo. Van : Leon Morauw. Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made. Datum : 20 november 2013

Memo. Van : Leon Morauw. Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made. Datum : 20 november 2013 Memo Van : Leon Morauw Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made Datum : 20 november 2013 Onderwerp : Externe veiligheid Bestemmingsplan Hooipolderweg Route gevaarlijke stoffen rijksweg A4 en provinciale

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 11-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Cooltoren te Rotterdam. Bezonningsonderzoek

Cooltoren te Rotterdam. Bezonningsonderzoek Cooltoren te Rotterdam Bezonningsonderzoek Rapportnummer O 15736-1-RA-001 d.d. 11 oktober 2016 Cooltoren te Rotterdam Bezonningsonderzoek opdrachtgever Gemeente Rotterdam - Stadsontwikkeling rapportnummer

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : A.E.C. Vestjens Projectnummer : BIM-079-01 Projectomschrijving : Gezondheidscentrum te Neer Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 18 oktober

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

Actualisatie zwemwaterprofiel De Grote speelweide Amsterdamse Bos 2017

Actualisatie zwemwaterprofiel De Grote speelweide Amsterdamse Bos 2017 Actualisatie zwemwaterprofiel De Grote speelweide Amsterdamse Bos 2017 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 18.077462 postadres: versie: 01 postbus 156 auteurs: P. v.d. Wee / D. Slot 2300 AD Leiden oplage: 1

Nadere informatie

Landelijke verkenning warmte en koude uit Rijkswateren en kunstwerken. Eindrapportage 7 oktober 2016

Landelijke verkenning warmte en koude uit Rijkswateren en kunstwerken. Eindrapportage 7 oktober 2016 Landelijke verkenning warmte en koude uit Rijkswateren en kunstwerken Eindrapportage 7 oktober 2016 1 Voorblad Opdrachtgever: Rijkswaterstaat Griffioenlaan 2 3526 LA UTRECHT Contactpersoon: dhr. Henk Looijen

Nadere informatie

KRW- doelen voor de overige wateren in Noord- Brabant: een pragma:sche uitwerking

KRW- doelen voor de overige wateren in Noord- Brabant: een pragma:sche uitwerking KRWdoelen voor de overige wateren in NoordBrabant: een pragma:sche uitwerking Frank van Herpen (Royal HaskoningDHV), Marco Beers (waterschap Brabantse Delta), Ma>hijs ten Harkel en Doesjka Ertsen (provincie

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Visvijver 1 Venbergen

Visvijver 1 Venbergen Rapport Sonar Onderzoek Visvijver 1 Venbergen te Valkenswaard Statuspagina Titel Sonar Onderzoek Visvijver 1 Venbergen te Valkenswaard Samenstelling Sportvisserij Nederland Postbus 162 3720 AD BILTHOVEN

Nadere informatie

Waterplan Chrysantenkwekerij De Hungerenburcht B.V.

Waterplan Chrysantenkwekerij De Hungerenburcht B.V. Waterplan Chrysantenkwekerij De Hungerenburcht B.V. Opdrachtgever: Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij T.O.M. Postbus 1496 5200 BM s-hertogenbosch Contactpersoon opdrachtgever: Dhr. P. Smulders Tel: 073-6891502

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Nadat begin mei

Nadere informatie

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding Bijlage Afwatering terreinverharding D1 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 11 augustus 2014 153681 Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier.

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier. MEMO Aan: Koos verbeek Van: J. den Dulk Datum: 23 mei 2007 Onderwerp: Stand van zaken maatregelen ter voorkoming wateroverlast Oranjebuurt, De Lier Bijlagen: Functioneel programma van eisen voor de verbetering

Nadere informatie

Notitie Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) 1 Inleiding

Notitie Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) 1 Inleiding Notitie 00997-19554-02 Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100

Nadere informatie

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V.

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Rioleringsplan Plan Mölnbekke te Ootmarsum Projectnummer: 2653 Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Postbus 66 7630 AB Ootmarsum Status Concept Opgesteld door: Dhr. H.

Nadere informatie

De diverse somsoorten bij Fysica

De diverse somsoorten bij Fysica De diverse somsoorten bij Fysica 1 liter zout water weegt 1,03 kilo 1 liter zoet water weegt 1,00 kilo 1 meter zout water levert 0,1 bar druk op 1 meter zoet water levert 0,097 bar druk op Belangrijk:

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V.

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. 29 september 2010 Inhoud 1 Tekstdelen uit van 5 varianten naar 2 alternatieven 3 1.1 Referentiesituatie 3 1.2 Effecten waterkwaliteit KRW 5 2 Nieuw tekstdeel 7 ARCADIS

Nadere informatie

Herinrichten van diepe plassen door hergebruik baggerspecie: Voor en nadelen voor de visstand. Joke Nijburg

Herinrichten van diepe plassen door hergebruik baggerspecie: Voor en nadelen voor de visstand. Joke Nijburg Herinrichten van diepe plassen door hergebruik baggerspecie: Joke Nijburg 1 Inhoud: Aanleiding Beleid Uitvoeringsmethodieken Voor- en nadelen visstand Praktijkvoorbeelden Conclusies 2 Aanleiding Waterkwaliteit

Nadere informatie

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast CRI Twin Towers LP CV p/a Provast Datum 8 november 2018 Kenmerk DMS2018-0038759 Zaaknummer WN2018-006209 Wijzigingswatervergunning voor het onttrekken van grondwater tijdens het bouwen van een ondergrondse

Nadere informatie

Aardwarmte / Luchtwarmte

Aardwarmte / Luchtwarmte 2015 Aardwarmte / Luchtwarmte Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Aardwarmte/Luchtwarmte. Pagina 1 Inhoud 1.Aardwarmte / luchtwarmte...3 1.1 Doel van de

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer J. Kortland Cdb, Universiteit Utrecht Inleiding Bij het ontwerpen van een computermodel van de broeikas Aarde maak je gebruik van fysische modellen. Deze

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00484842 ODH-2017-00059510 0 9 JUNI 2017 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Smart polder. 3 Energie uit waterbeheer

Notitie. 1 Inleiding. 2 Smart polder. 3 Energie uit waterbeheer Notitie Project: Smartpolder Onderwerp: Energie uit waterbeheer Datum: 4-11-2013 Referentie: IF Technology Barry Scholten versie 1.2 1 Inleiding Dagelijks verpompen honderden kleine en grote gemalen miljoenen

Nadere informatie

Aantal pagina's 5. Doorkiesnummer +31(0)88335 7160

Aantal pagina's 5. Doorkiesnummer +31(0)88335 7160 Memo Aan Port of Rotterdam, T.a.v. de heer P. Zivojnovic, Postbus 6622, 3002 AP ROTTERDAM Datum Van Johan Valstar, Annemieke Marsman Aantal pagina's 5 Doorkiesnummer +31(0)88335 7160 E-mail johan.valstar

Nadere informatie

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlage 1 Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlagel Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bodemopbouw en Geohydrologie Inleiding In deze bijlage wordt

Nadere informatie

Toetsing waterhuishouding

Toetsing waterhuishouding Toetsing waterhuishouding Bedrijventerrein Hattemerbroek - deelgebied Hattem Quickscan waterhuishouding - nieuwe stedenbouwkundige opzet Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. december 2009 concept

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Gebleken is dat er voor wat betreft de akoestische situatie wegverkeer geen belemmeringen zijn voor de ontwikkeling.

Gebleken is dat er voor wat betreft de akoestische situatie wegverkeer geen belemmeringen zijn voor de ontwikkeling. Notitie Datum: 14 maart 2016 Project: Milieu-onderzoeken Het Raadhof Uw kenmerk: - Locatie: Sgravendeel Ons kenmerk: V073247aa.00005.mvb Betreft: Akoestische situatie wegverkeer Versie: 01_001 1 Inleiding

Nadere informatie

Victorialaan 1 b-g 5213 JG s-hertogenbosch Gildekamp SP Cuijk Postbus AB Cuijk

Victorialaan 1 b-g 5213 JG s-hertogenbosch Gildekamp SP Cuijk Postbus AB Cuijk Victorialaan 1 b-g 5213 JG s-hertogenbosch Gildekamp 8 5431 SP Cuijk Postbus 88 5430 AB Cuijk 0485-338300 info@odbn.nl www.odbn.nl Datum 22 maart 2016 Aan Gemeente Haaren, de heer Van Nuland Van De heer

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe Warmte Koude Opslag Wat is WKO? Diep onder Drenthe Klimaatbestendig Drenthe Klimaatveranderingen van vele eeuwen zijn nog steeds zichtbaar in het Drentse landschap. Voorbeelden hiervan zijn de Hondsrug

Nadere informatie

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Duurzaam watermanagement in de polders 9 oktober 2017 Brugge Dr. Koen Zuurbier (KWR) Watertekorten agrarische sector Vandaag o Mismatch zoetwateraanbod en

Nadere informatie

Bepaling benodigd doorspoelregime Lijnbaansgracht

Bepaling benodigd doorspoelregime Lijnbaansgracht Doorspoelgemaal Lijnbaansgracht Contactpersoon Mirjam Hulsbos Datum 18 juli 2016 Kenmerk N001-1241330MHB-wga-V01-NL Bepaling benodigd doorspoelregime Lijnbaansgracht 1.1 Inleiding Onder het Kleine Gartmanplantsoen

Nadere informatie

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur Waterparagraaf Perron 073 Den Bosch Auteur ing. J.A. Wemekamp Verificatie ing. L. Dielen Autorisatie ing. L. Dielen Datum 27 februari 2014 Versie 1.0 Status Definitief Heijmans Integrale Projecten B.V.

Nadere informatie

BASISPUT PB/5B3.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B3.1

BASISPUT PB/5B3.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B3.1 PB/5B.1 124,5 16,5 PB/5B.1 2.200 L 2.450 kg H16,5cm STRUYK VERWO AQUA BV I Postbus 251 I NL-6000 AG Weert I Kanaaldijk 10 I 601 MZ Nederweert T: (+1) (0)495 54 815 I F: (+1) (0)495 52 785 I info@struykverwoaqua.nl

Nadere informatie

INDELING INLEIDING (AANLEIDING?) GRONDWATERBEHEER IN DELEN DE WATERWET OVERLAST EN ONDERLAST: DE PROBLEMEN VERBONDEN.

INDELING INLEIDING (AANLEIDING?) GRONDWATERBEHEER IN DELEN DE WATERWET OVERLAST EN ONDERLAST: DE PROBLEMEN VERBONDEN. INDELING Grondwaterbeheer in de stad: een kans Peter den Nijs Inleiding Grondwaterbeheer in de stad: een kans Beleid grondwater stedelijk gebied Het wordt alleen maar slechter Afsluiting en vragen Grondwaterbeheer

Nadere informatie

memo Gemeente Wijdemeren Datum: 03 juli 2015

memo Gemeente Wijdemeren Datum: 03 juli 2015 memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010 2018555 Fax: 010 4121039 E mail: info@rho.nl Aan: Onderwerp: Gemeente Wijdemeren Bezonningsstudie Datum: 03 juli 2015 Referte: Ing. W. Groenen Aanleiding

Nadere informatie

MEMO. Datum : 28 januari Aan. Van. Afschrift. : Stedelijke commissie. : Hans van Agteren

MEMO. Datum : 28 januari Aan. Van. Afschrift. : Stedelijke commissie. : Hans van Agteren MEMO Datum : 28 januari 2016 Aan : Stedelijke commissie Van : Hans van Agteren Afschrift : Djoerd de Vos Koelink, Werner Gerritsen, Henk-Jan van Tubbergh, Suzanne Remmers, Derk Jan Eshuis, Ina van Dijk,

Nadere informatie

Actualisatie zwemwaterprofiel Meijepark 2017

Actualisatie zwemwaterprofiel Meijepark 2017 Actualisatie zwemwaterprofiel Meijepark 2017 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 18.077470 postadres: versie: 01 postbus 156 auteurs: P. v.d. Wee / D. Slot 2300 AD Leiden oplage: 1 telefoon (071) 3 063 063 datum:

Nadere informatie

Thermische energie uit oppervlaktewater. Business case stadhuis Harderwijk

Thermische energie uit oppervlaktewater. Business case stadhuis Harderwijk Thermische energie uit oppervlaktewater Business case stadhuis Harderwijk Colofon Datum 28 februari 2018 Referentie Betreft Behandeld door Gecontroleerd door Versienummer 67149/LH/20180228 Thermische

Nadere informatie

CDU. Condenspomp. Diversen. Prestatie curve: Technische beschrijving 15-1

CDU. Condenspomp. Diversen. Prestatie curve: Technische beschrijving 15-1 CDU Condenspomp Een condenspomp is een speciale pomp, die wordt gebuikt voor het verpompen van condenswater van airconditionings, koel- en vriesinstallaties, verwarmingsketels, boilers en luchtbevochtigers

Nadere informatie

ADVIES. : BP Kerkdijk Hooge Zwaluwe Opdrachtgever : Dhr. W. Simonis Datum : 23 mei Behandeld door : Dhr. ir. P.H.A.H. Damen

ADVIES. : BP Kerkdijk Hooge Zwaluwe Opdrachtgever : Dhr. W. Simonis Datum : 23 mei Behandeld door : Dhr. ir. P.H.A.H. Damen ADVIES Project : BP Kerkdijk Hooge Zwaluwe Opdrachtgever : Dhr. W. Simonis Datum : 23 mei 2014 Referentie : 140396a12 Onderwerp : Parkeren Behandeld door : Dhr. ir. P.H.A.H. Damen Het voornemen Initiatiefnemer

Nadere informatie

Bert Bellert, Waterdienst. 5 september 2011

Bert Bellert, Waterdienst. 5 september 2011 Ammonium in de Emissieregistratie?! Natuurlijke processen, antropogene bronnen en emissies in de ER Bert Bellert, Waterdienst Ammonium als stof ook in ER??: In kader welke prioritaire stoffen, probleemstoffen,

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

We hebben geprobeerd om in onze catalogus een zo uitgebreid mogelijk beeld te geven van de diverse pompen die wij leveren.

We hebben geprobeerd om in onze catalogus een zo uitgebreid mogelijk beeld te geven van de diverse pompen die wij leveren. We hebben geprobeerd om in onze catalogus een zo uitgebreid mogelijk beeld te geven van de diverse pompen die wij leveren. Uiteraard is dit niet ons complete assortiment. Pompen Vantorre kan uw partner

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Wijzigingsplan Agrarisch Buitengebied, Harskamp, Laarweg 14-16

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Wijzigingsplan Agrarisch Buitengebied, Harskamp, Laarweg 14-16 Gemeente Ede Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai ten behoeve van Wijzigingsplan Agrarisch Buitengebied, Harskamp, Laarweg 14-16 rapportnummer H15.003 Versie: 1 Datum: 10 februari 2015 Status: DEFINITIEF

Nadere informatie

Waterkwaliteitsverbetering vijver Euclideslaan

Waterkwaliteitsverbetering vijver Euclideslaan Waterkwaliteitsverbetering vijver Euclideslaan 10 maart 2011 Verantwoording Titel Waterkwaliteitsverbetering vijver Euclideslaan Opdrachtgever Gemeente Utrecht Projectleider Pim de Kwaadsteniet Auteur(s)

Nadere informatie

WATERHUISHOUDING. Locatie: Hunnenweg 26-30 te Voorthuizen gem. Barneveld. Opdrachtgever : de heer A.P. Both. Datum : 23-04-2012.

WATERHUISHOUDING. Locatie: Hunnenweg 26-30 te Voorthuizen gem. Barneveld. Opdrachtgever : de heer A.P. Both. Datum : 23-04-2012. WATERHUISHOUDING Locatie: Hunnenweg 26-30 te Voorthuizen gem. Barneveld Opdrachtgever : de heer A.P. Both Datum : 23-04-2012 Gewijzigd : --- INHOUD 1 INLEIDING 2 HUNNENWEG 2.1 Situatie 2.2 Waterberging

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

BIJLAGE 5. Waterparagraaf Mgr. GW van Heukelumstraat 2 en 2a firma Oranjewoud

BIJLAGE 5. Waterparagraaf Mgr. GW van Heukelumstraat 2 en 2a firma Oranjewoud BIJLAGE 5 Waterparagraaf Mgr. GW van Heukelumstraat 2 en 2a firma Oranjewoud 20-05-2011 CFC Architecten BNA De heer ing. S. Lagcher Postbus 177 4130 ED VIANEN Ruimte & Mobiliteit Tolhuisweg 57 Postbus

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Ruimtelijke Onderbouwing Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Beschrijving van de ontwikkeling Algemeen De initiatiefnemer heeft een stratenmakersbedrijf dat gevestigd is op het perceel aan de Eikenkamp te Hattemerbroek,

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water?

Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water? Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water? Arnold Osté (RPS advies- en ingenieursbureau), Hilde Ketelaar en Hella Pomarius (waterschap Rivierenland) Waterschap Rivierenland beschikt

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

memo Berekening bouwhoogte met molenbiotoopformule, molen De Fortuin te Hattem

memo Berekening bouwhoogte met molenbiotoopformule, molen De Fortuin te Hattem memo van: aan: Nico Stoop, SAB BV B. Reukers, Triada, datum: 24 april 2012 betreft: Berekening bouwhoogte met molenbiotoopformule, molen De Fortuin te Hattem Aanleiding Triada is voornemens om het woongebied

Nadere informatie

Maatschap Tieben, Hoofdkanaal OZ 134 te Emmer- Compascuum

Maatschap Tieben, Hoofdkanaal OZ 134 te Emmer- Compascuum Bedrijfsplan Maatschap Tieben, Hoofdkanaal OZ 134 te Emmer- Compascuum Opdrachtgever Naam : J.B.J. Tieben Postadres : Hoofdkanaal 134, 7881 VR Emmer-Compascuum Intake : Rombou Bezoekadres : Zwartewaterallee

Nadere informatie

Fax F21 F22 FKO2A FKO3 FKO4

Fax F21 F22 FKO2A FKO3 FKO4 he[mans WEGEN Borchwerf ll C.V. De heer N. Geurts Postbus 692 47OO BR ROOSENDAAL Datum juli 2Q4 Contactpersoon onderwerp Aanvullend vooronderzoek Veld F Telefoon Projectnummec H.224 Fax H.J.A. Langens

Nadere informatie

wiskunde A havo 2015-I

wiskunde A havo 2015-I Gifgebruik in de aardappelteelt Het lijkt goed te gaan met het terugdringen van het gifgebruik in de aardappelteelt. Nederlandse aardappelboeren gebruikten in 1998 gemiddeld 32 kg chemische bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

H.J.A. Langens onderwerp. Fax

H.J.A. Langens onderwerp. Fax he[mans WEGEN Borchwerf ll C.V. De heer N. Geurts Postbus 1692 47OO BR ROOSENDAAL Datum 4 juni 2014 Contactpersoon H.J.A. Langens onderwerp Aanvullend voorondezoek Veld C Telefoon Projectnummer: H.112214

Nadere informatie

Kennisontwikkeling zoet-zoutgradiënt Volkerak-Zoommeer gericht op ecologische kwaliteit

Kennisontwikkeling zoet-zoutgradiënt Volkerak-Zoommeer gericht op ecologische kwaliteit Kennisontwikkeling zoet-zoutgradiënt Volkerak-Zoommeer gericht op ecologische kwaliteit Kennisdag Grevelingen Volkerak-Zoommeer Arno Nolte 14 juni 2018 Vraagstelling 1. Wat zijn mogelijkheden om met inzet

Nadere informatie

Riegman & Starink. Consultancy

Riegman & Starink. Consultancy Riegman & Starink Consultancy Huidige vegetatie Knelpunt analyse Fysisch Chemisch Milieu Fysisch Chemisch Milieu Gewenste vegetatie -Voor alle KRW typen -Voor eigen gekozen plantengemeenschap Chemie 1

Nadere informatie