EEN WAARDEVOL GESCHENK. WWF in uw testament

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN WAARDEVOL GESCHENK. WWF in uw testament"

Transcriptie

1 EEN WAARDEVOL GESCHENK WWF in uw testament

2 WOORD VOORAF Photo : Michel Leroy Tijdens mijn vele poolexpedities en gidstochten heb ik het voorrecht genoten om vanop de eerste rij de ongelooflijke puurheid van de poolstreken te mogen aanschouwen. De diepe sensorische ervaringen die de unieke fauna en flora teweegbrengen en een mens letterlijk in vervoering brengen, dwingen ons echter ook snel terug naar de realiteit omdat schoonheid niet zomaar als een verworvenheid mag beschouwd worden. Achter elke vorm van schoonheid zit een ziel. Een ziel die bewaard moet blijven. Een stille kracht die, weg van kortstondige emoties, om duurzaamheid schreeuwt. Een knipperend rood licht dat om onmiddellijke actie vraagt. Die ziel is de ziel van WWF. Wereldwijd vertegenwoordigd door sympathisanten als u die het engagement willen aangaan om er op toe te zien dat het menselijk ras z n intellect niet gebruikt om misbruik te maken van alles wat onze blauwe planeet te bieden heeft, maar eerder om het fijne evenwicht waaraan de natuur miljoenen jaren op wonderbaarlijke manier heeft gewerkt - in eer te herstellen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom natuurbehoud als by-the-way wordt ervaren, terwijl het de essentie van het leven inhoudt: je krijgt wat je geeft. Een maatschappij die immer meer gericht is op consumptie en comfort, alsmaar meer vervreemd geraakt van de natuur, meer en meer neemt dan geeft, moet dringend uitgenodigd worden om ieder op zijn eigen manier buiten de comfortzone te treden. Ik ervaar regelmatig dat mensen het bos niet meer door de bomen zien wanneer het gaat om duidelijke informatie en efficiënte actieplannen en daardoor de moed opgeven... Opgeven staat echter niet in mijn poolwoordenboek en daarom nodig ik jullie uit om samen met WWF opnieuw de ziel van ons bestaan centraal te stellen! Dank voor jullie steun. Dixie Dansercoer Polar Explorer COLOFON / Deze brochure is een uitgave van WWF-Vlaanderen v.z.w. Alle rechten voorbehouden aan WWF. Het Pandalogo, het woord Panda en de initialen WWF zijn gedeponeerde handelsmerken van het World Wide Fund for Nature. V.U. : Damien Vincent, E. Jacqmainlaan Brussel FOTO S: naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF-Canon, naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF-Canon, Zig Koch/ WWF, naturepl.com / Andy Rouse / WWF-Canon, Michel Roggo / WWF-Canon, WWF-Canon / Wim Van Passel, Cat Holloway / WWF-Canon, Steve Morello / WWF-Canon, naturepl.com / Anup Shah / WWF-Canon, Neyret & Benastar / WWF-Canon, Roger Leguen / WWF-Canon.

3 FOR A LIVING PLANET DE PLANEET IS ONZE BELANGRIJKSTE BEZORGDHEID Niemand weet wanneer hij dit leven achter zich zal laten, maar iedereen weet heel zeker wat er van onze planeet zal worden als we niets doen. Alleen al in de voorbije 35 jaar heeft de mensheid een derde van alle beschikbare natuurlijke rijkdommen uitgeput. Aan dit tempo zullen de komende generaties niets anders dan droogte en overstromingen moeten trotseren. En zullen ze moeten strijden, zoals wij dat vandaag al doen voor het behoud van soorten die met uitsterven bedreigd worden, om te overleven in een wereld vol gevaren. Maar er is hoop. De campagnes van WWF kunnen ons helpen om de schade te beperken en zelfs te herstellen, zodat de biodiversiteit (i.e. alle dier- en plantsoorten die onze planeet bevolken) gered kan worden. In een halve eeuw tijd heeft WWF zich opgeworpen als een organisatie op internationaal niveau die verantwoordelijk is voor talrijke natuurbeschermingsprojecten met een belangrijke impact op de politieke wereld en de bedrijfswereld. Ons werk is nog lang niet gedaan, maar met uw hulp kunnen we vandaag al de meest bedreigde ecosystemen redden en de schade beperken die de mensheid op onze planeet veroorzaakt. Pioniers in conservatie Een kleine groep wetenschappers en experts, onder wie Sir Julian Huxley, directeur-generaal van UNESCO, scharen zich achter een gezamenlijk project: ongerepte natuur beschermen 1961 en soorten redden die 1975 bedreigd worden met uitsterven. Zo wordt WWF geboren als een instrument om fondsen in te zamelen om dit grote project te financieren. WWF staat mee aan de wieg van CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde dieren plantensoorten) om te verzekeren dat het overleven van wilde dieren niet bedreigd wordt door de internationale handel.

4 HET AANTAL TIJGERS VERDUBBELEN Een eeuw geleden waren er nog tijgers op de aarde. Vandaag blijven er daar nog maar 3200 van over. Onze ambitie is om het aantal tijgers in het wild te verdubbelen tegen Om daarin te slagen, moeten we de moordende stropers tegenhouden en de habitat van deze katachtige, die hoe langer hoe meer bedreigd wordt door landbouw en ontbossing, herstellen. Onze aanpak werpt vruchten af: in het Nationaal Park Bardia, in Nepal, is het aantal tijgers gestegen van 18 in 2009 tot 50 in Samen met de internationale unie voor het behoud van de natuur (IUCN) lanceert WWF het programma TRAFFIC, dat wetenschappelijke en technische ondersteuning biedt in de strijd 1976 van CITES tegen de internationale 1991 handel in wilde dieren en planten. Met TRAFFIC hebben we belangrijke overwinningen behaald in de bescherming van onder meer de tijger, de olifant en de neushoorn. WWF ligt aan de basis van het internationale programma voor het behoud van de gorilla (PICG). Het werk van WWF in en rond het Nationaal Park Virunga heeft ertoe geleid dat de populatie van berggorilla s tussen 1991 en 2011 met 10% is toegenomen.

5 HET AMAZONEGEBIED REDDEN Het Amazonegebied levert 20% van het zoet water en 15% van de zuurstof op aarde. Momenteel is 80% van het tropische Amazonewoud nog intact. Maar als we geen andere manier vinden om soja te telen en vee te kweken, zal er tegen 2030 nog maar 50% regenwoud overblijven. Dankzij de inspanningen van WWF en de Braziliaanse overheid zijn 25 miljoen hectare van deze groene long van de planeet momenteel beschermd - en we willen die oppervlakte nog uitbreiden in alle landen in het stroomgebied van de Amazone. Er moet dringend een netwerk van beschermde zones uitgebouwd worden WWF neemt actief deel aan de creatie door de Europese Unie van Natura 2000, het grootste netwerk van beschermde gebieden ter wereld, dat uit 100 miljoen ha bestaat (18% van de oppervlakte van de EU) WWF neemt deel aan de creatie van het FSC-label dat toegekend wordt aan houtproducten die voortkomen uit een rechtvaardige, economisch leefbare en duurzame productieketen.

6 DE NOORDPOOL BESCHERMEN Het Arctisch gebied, met zijn pakijs en ijsbergen, vormt de habitat van de ijsbeer en van talrijke andere unieke diersoorten. Dit gebied wordt echter bedreigd door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en ontginning van olie en gas, in die mate dat het bestaan van deze essentiële schakel van het klimaatsysteem zelf bedreigd wordt. Indien de laag sneeuw en ijs die het gebied bedekt smelt, wordt de hele wereld bedreigd door een versnelde klimaatopwarming. WWF werkt nauw samen met de overheden, de lokale bevolking, wetenschappers en bedrijven om dit gebied te beschermen. We hebben al enkele overwinningen geboekt, waaronder samenwerkingsakkoorden tussen de poollanden voor de bescherming van de ijsbeer. Naast dit belangrijke werk met overheden, bundelt WWF ook haar krachten met de wetenschappelijke wereld en de Inuits om bedreigde diersoorten als ijsberen, walvissen en zeehonden te beschermen tegen de klimaatverandering Het duizendste gouden leeuwaapje wordt in vrijheid geboren! Op 30 jaar tijd heeft WWF bijgedragen aan de vervijfvoudiging van het aantal gouden leeuwaapjes in het Atlantische regenwoud van Brazilië WWF lanceert samen met partners het Global Tigers Initiative met als doel de verdubbeling van het aantal wilde tijgers tegen Tijdens de Tiger summit in 2010 hebben de 13 betrokken landen zich geëngageerd om dit doel te bereiken.

7 DE KORAALDRIEHOEK BESCHERMEN 120 miljoen mensen hangen af van het rijkste marine ecosysteem ter wereld: de Koraaldriehoek. Dit gebied wordt helaas bedreigd door overbevissing met daarbovenop nog eens de klimaatverandering en de rampzalige gevolgen die deze met zich meebrengt. WWF strijdt in samenwerking met de lokale bevolking tegen illegale visvangst en heeft de overheden ervan overtuigd de overbevissing aan te pakken en maatregelen te nemen om de koraalriffen te beschermen. Daarnaast zetten we het wetenschappelijk onderzoek verder en werken we aan concrete oplossingen. Dit is een opdracht waar we niet onderuit kunnen: als de koraalriffen verdwijnen, komt het hele ecosysteem in gevaar WWF lanceert een wereldwijde petitie om Thailand te vragen niet langer ivoor te verhandelen. De druk van 1,5 miljoen handtekeningen aan de vooravond van de CITES-conferentie brengt de eerste minister van het land ertoe om te beloven een einde te stellen aan de ivoormarkt in het land Met de steun van talrijke geëngageerde donateurs heeft WWF duizenden met uitsterven bedreigde soorten kunnen redden en de impact van de mens op de ecosystemen sterk kunnen terugdringen.

8 HET GROENE HART VAN AFRIKA REDDEN Het Congobekken bevat het tweede grootste regenwoud ter wereld. Net als het Amazonegebied is ook deze regio essentieel voor onze planeet. Het herbergt tal van ongelofelijke diersoorten zoals de berggorilla en de Afrikaanse bosolifant. In 1999 organiseerde WWF een politiek forum waarop alle landen van de regio een verdrag ondertekenden voor de bescherming van acht miljoen hectaren tropisch woud. Een première voor Afrika. Vijftien jaar later zijn de uitdagingen niet minder groot geworden, voornamelijk omdat de levensomstandigheden van de lokale bevolking zeer moeilijk blijven: het regenwoud wordt vernietigd en leeggeplunderd voor de productie van brandstoffen, palmolie etc. Daarnaast bulkt de regio van grondstoffen als olie, hout van goede kwaliteit en kostbare mineralen. We zijn er in geslaagd om de gorilla s te redden en grote stukken woud te beschermen, maar het is en blijft een dagelijkse strijd. Ook hier kan uw steun een groot verschil maken.

9 HET HART VAN BORNEO BESCHERMEN In Azië is er nog slechts één groot regenwoud intact: het hart van Borneo, waar orang-oetans, Aziatische olifanten en neushoorns zij aan zij leven. Deze groene parel wordt ernstig bedreigd door ontbossing voor de productie van rubber en palmolie. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze invloed op de drie betrokken landen zijn we erin geslaagd de verwoesting van 1,6 miljoen hectare woud te voorkomen. Maar niet alleen het woud zelf is in gevaar: stropers jagen ook op de dieren om ze te verkopen op de zwarte markt. Door te streven naar de bescherming van grote natuurgebieden in de regio tegen de opkomst van landbouw en industrie, hopen we om een oppervlakte groter dan België permanent ongeschonden te behouden.

10 BERGEN VERPLAATSEN VOOR DE HIMALAYA De Himalaya, een bergketen die zich over meer dan 2500 km van oost naar west uitstrekt, herbergt miljoenen mensen en honderden unieke dier- en plantsoorten. De rivieren die in deze bergen ontspringen, leveren water aan meer dan een miljard mensen. Deze bronnen worden echter bedreigd door de opwarming van de aarde, die de gletsjers doet smelten. Op korte termijn verhoogt dit niet alleen het risico op overstromingen, maar ook het risico op droogte in een latere fase. WWF is al tientallen jaren actief in de regio en werkt hand in hand met de lokale bevolking aan projecten zoals een duurzame exploitatie en beheer van de wouden. Samen met de lokale bevolking werken wij ook aan de bescherming van zeldzame diersoorten zoals de Bengaalse tijger, de neushoorn en de sneeuwpanter. De Himalaya beschermen en tegelijkertijd mens en dier wapenen tegen de klimaatverandering, dat is de grote uitdaging die wij met uw steun willen aangaan.

11 UW TESTAMENT Wij zijn allemaal met elkaar verbonden! Om de biodiversiteit te bewaren en bedreigde soorten te redden, moeten wouden, oceanen en rivieren beschermd worden. Uw vrijgevigheid maakt het verschil en helpt ons om deze fundamentele uitdagingen het hoofd te bieden. Door een nalatenschap te schenken aan WWF helpt u de mens in harmonie te leven met de natuur. Wij zijn u daar dan ook heel erg dankbaar voor. In het volgende deel van deze brochure vindt u een overzicht van de verschillende manieren waarop u WWF kan opnemen in uw testament. SCHENKING, LEGAAT EN SUCCESSIERECHTEN: EEN BEETJE VAKJARGON U wil een legaat vermaken ten voordele van een levende planeet. Dat is veel eenvoudiger dan u denkt! U kan WWF op verschillende manieren financieel steunen: door een schenking bij leven, in uw testament na overlijden of door een schenking van een levensverzekering. Een legaat is een schenking per testament van roerende of onroerende goederen. Een testament is een akte waarin u aangeeft wie de begunstigde wordt van uw nalatenschap als u overleden bent. De uitvoering ervan vindt uiteraard plaats na uw overlijden, maar een testament opstellen kan op eender welke leeftijd, en tijdens uw leven kan dit zo vaak gewijzigd worden als u wilt. WWF is gerechtigd om legaten te ontvangen, maar ook schenkingen en levensverzekeringen. Deze brochure heeft tot doel u alle nodige informatie te geven over testamenten. Vooraleer u zich hierin verdiept, willen we u toch ook even meegeven dat schenkingen en levensverzekeringen ook tot de mogelijkheden behoren om uw steun aan WWF uit te drukken. Een schenking is een eenvoudige manier om bij leven een deel van uw bezit over te dragen aan WWF of aan personen die u dierbaar zijn. Een schenking onder levenden kan gedaan worden met een notariële akte, een handgift, een bankgift of door middel van een derdenbeding. Een schenking heeft fiscale voordelen en de begunstigden ontvangen het geld ook onmiddellijk. De levensverzekering is een spaarovereenkomst waarvan u bij leven kan genieten maar die u ook ten gunste van uw erfgenamen kan laten. Met een levensverzekering kan u op fiscaal voordelige wijze een spaartegoed aanleggen maar ook, in geval van overlijden, uw bezit aan één of meerdere, bij de ondertekening van het contract bepaalde, begunstigden doorgeven. U kan WWF aanduiden als een van die begunstigden. Damien Vincent Algemeen Directeur WWF-België

12 UW TESTAMENT WELKE SOORTEN TESTAMENTEN BESTAAN ER? 1. Het eigenhandig testament Een eigenhandig testament moet met de hand geschreven worden door de erflater - uzelf dus. U moet de datum aangeven waarop u het testament opstelt en het ondertekenen. Het voordeel van dit testament is dat men geen kosten hoeft te betalen omdat het niet nodig is een notaris in te schakelen. Daarentegen kunnen er na uw overlijden wel twijfels ontstaan over de rechtsgeldigheid van uw testament of over bepaalde onduidelijkheden. Het kan ook zoek raken of vernietigd worden. Als u deze formule kiest, dan raden wij u aan om het document te laten nalezen door een notaris en het bij hem in bewaring te geven, zodat hij het kan laten opnemen in het Centraal Register van Testamenten (CRT). 2. Het notarieel testament U dicteert aan een notaris uw testament in aanwezigheid van twee getuigen of een tweede notaris. Uw notaris zet uw wensen om in juridische taal. Nadat u het hebt nagelezen, wordt u gevraagd het document te ondertekenen. Het testament wordt dan bewaard door de notaris. Dit biedt dus meer zekerheid dan het eigenhandig testament, maar kost wel meer. 3. Het internationaal testament Als u goederen in het buitenland bezit die u wenst na te laten, kan u beter voor dit type testament kiezen. Als u een handgeschreven document opstelt, moet u dat in aanwezigheid van twee getuigen overmaken aan een notaris. U moet aan de notaris verklaren dat dit uw testament is en het dateren en ondertekenen. De notaris moet een verklaring toevoegen die bevestigt dat alle wettelijke bepalingen gerespecteerd werden. WELKE SOORTEN LEGATEN BESTAAN ER? 1. Het algemeen legaat Het algemeen legaat is een testamentaire beschikking waarin u beslist om na uw overlijden uw volledige bezit na te laten aan een of meerdere personen. De begunstigden van het legaat, die algemene legatarissen genoemd worden, ontvangen het geheel van uw nalatenschap, maar moeten ook de eventueel daaraan verbonden schulden overnemen. Deze algemene legatarissen zijn verantwoordelijk voor het overmaken van de bijzondere legaten die u toekent. 2. Het legaat ten algemene titel Met een legaat ten algemene titel laat u een bepaald percentage van uw nalatenschap (bv. de helft, een derde, een vierde,...) of een bepaalde entiteit (bv. alle roerende of onroerende goederen) na aan één of meerdere specifiek bepaalde personen. De legataris ten algemene titel draagt bij aan de schulden en lasten verbonden aan het erfgoed. 3. Het bijzonder legaat Met een bijzonder legaat laat u in uw testament één of meerdere duidelijk geïdentificeerde goederen na aan een of meerdere vermelde personen. Een voorbeeld: - Ik vermaak mijn zomerhuis aan mijn nicht, mevr. xxx - Alle juwelen in mijn koffer bij bank xxx zijn bestemd voor xxx - Mijn vazen, beelden en schilderijen laat ik na aan de heer en mevrouw xxx - Mijn erfgenamen moeten een bedrag van xxx overmaken aan de vereniging xxx De begunstigde van een bijzonder legaat zal zich altijd tot de andere erfgenamen of de algemene legatarissen moeten richten om het legaat te laten uitkeren. 4. Het duolegaat In een duolegaat laat u uw goederen behalve aan één of meerdere erfgenamen ook na aan een goed doel zoals WWF. Het voordeel voor de erfgenamen is hierbij dat zij geen successierechten moeten betalen. WWF neemt immers het geheel van de successierechten ten laste, wat de andere erfgena(a)m(en) toelaat om een lasten- en rechtsvrije erfenis te ontvangen. DE SUCCESSIERECHTEN Uw erfenis correct plannen vereist veel rekenwerk. Het gebeurt vaak dat een testament niet uitgevoerd kan worden omdat het niet in de juiste vorm werd opgesteld of omdat het niet begrijpelijk geformuleerd werd. Aarzel dus nooit om een notaris te raadplegen. Die kan u adviseren over de optimale verdeling van uw bezittingen en over de juridische aspecten van het opstellen van een testament. Indien u dat wenst, kunnen wij u met de hulp van onze notaris-vrijwilliger ook begeleiden in uw zoektocht naar antwoorden over uw testament. Dit gebeurt natuurlijk zonder enige verplichting van uw kant en in alle discretie. Zo kan u er zeker van zijn dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Uitgebreide informatie over vorm en inhoud van het testament en over successierechten kan u van uw notaris krijgen en vindt u ook op

13 UW TESTAMENT UW TESTAMENT GOED VOOR WWF EN VOOR UW ERFGENAMEN Dankzij het duolegaat kan u uw testament optimaliseren, dit zowel voor het goede doel, waar uw hart naar uitgaat, als voor uw erfgenamen. EEN VOORBEELD: Uw erfenis bedraagt die u wil nalaten aan een nicht. HET DUOLEGAAT U voelt zich sterk verbonden met de natuur en wil de bescherming van fauna en flora voortzetten. Maar u wil uw naasten ook niet benadelen. Een begrijpelijke bezorgdheid, maar volledig overbodig indien u voor een duolegaat kiest: dan gaat uw schenking aan het goede doel van uw keuze namelijk niet ten koste van uw naasten. Door WWF in uw testament aan te duiden als (algemene) legataris, kan u ons de successierechten laten betalen op de gehele erfenis. Zo zullen uw erfgenamen, zowel in eerste lijn als verder verwijderd (dochters, zonen, nichten, neven, vrienden,...) een hoger bedrag krijgen terwijl WWF ook beter wordt van uw erfenis. Een win-win scenario! In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Traditioneel legaat : uw erfenis : successierechten (betaald door uw nicht) : voor uw nicht Duolegaat : uw erfenis : successierechten (betaald door WWF) : voor uw nicht en : voor WWF In het Vlaamse Gewest: Opgelet: om ervoor te zorgen dat geen enkele partij benadeeld wordt, moet een duolegaat in alle gevallen op maat opgesteld worden. Raadpleeg dus altijd een notaris of neem contact op met ons voor bijstand. Bovendien erkent de wet een duolegaat enkel als het een substantieel voordeel oplevert aan de genoemde vereniging. Traditioneel legaat : uw erfenis : successierechten (betaald door uw nicht) : voor uw nicht Duolegaat : uw erfenis : successierechten (betaald door WWF) : voor uw nicht en : voor WWF

14 UW TESTAMENT UW TESTAMENT GETUIGENISSEN De heer G. H., Brussel Waarom ik naar de notaris ben gegaan om WWF in mijn testament te laten opnemen? Kort gezegd: Ik voelde al jaren dat ik een schuld had tegenover de dieren en meer algemeen tegenover onze planeet. Met het duolegaat kan ik een kleine geste doen voor een gezin met twee kinderen dat mij dierbaar is zonder dat de betrokkenen zware successierechten moeten betalen. VEELGESTELDE VRAGEN: Is een testament nodig? Ja, een testament is nodig om uw nalatenschap kenbaar te maken en te laten respecteren. Het is de enige tekst die erkend wordt en geldig is om een legaat te doen uitkeren. U kan het testament zelf opstellen of er een notaris voor inschakelen, maar het moet in ieder geval, met nauwkeurigheid, de begunstigde van uw legaat vermelden. Als u geen erfgenaam heeft en geen testament heeft opgemaakt, zal de staat na uw overlijden uw goederen erven. Moet ik een notaris inschakelen? Neen. U kan uw testament zelf opstellen. Een onvolledig of slecht opgesteld testament of bepalingen die strijdig zijn met de openbare orde kunnen echter ongeldig verklaard worden. Om er zeker van te zijn dat uw testament geldig en onaanvechtbaar is, kan u dus best een notaris raadplegen. Door uw testament bij een notaris te deponeren, zorgt u er ook voor dat het opgenomen wordt in het Centraal Register van Testamenten (CRT). Mijn beslissing om dit te doen brengt mij bovendien dichter bij de humanistische overtuiging van een overleden vriend die ik nog altijd zeer hard mis. Kan ik andere erfgenamen hebben naast WWF? Natuurlijk! Als u reservataire erfgenamen heeft, laat de wet niet toe dat u het geheel van uw goederen aan een andere begunstigde nalaat. De wet legt een deel van de erfboedel vast voor uw erfgenamen in directe lijn: het voorbehouden deel. Het resterende deel wordt het beschikbare gedeelte genoemd: over dit gedeelte kan u vrij beschikken - u kan het nalaten aan de begunstigde(n) van uw keuze, waaronder WWF. Albert Einstein heeft ooit gezegd: Zonder de bijen zouden wij geen vier jaar meer overleven.... En als ik van mening verander? U kan uw testament - eigenhandig of notarieel - tijdens uw leven zo vaak veranderen als u wilt. U kan dus van mening veranderen. Mevrouw V., Nethen Mens, dier en natuur zijn nauw aan elkaar verwant. Zoals Geronimo, opperhoofd van de Apaches, zei:... pas dan zal de mens begrijpen dat hij geld niet kan eten! Dit is een concept dat moet evolueren en WWF speelt daar volgens mij een grote rol in. Ik heb altijd geloofd dat je moet handelen volgens je overtuigingen. En dat geldt ook voor de tijd wanneer ik er niet meer zal zijn. Wij zullen u nooit vragen waaruit uw schenking bestaat of hoeveel ze waard is, maar als u ervoor kiest om ons dat mee te delen, zullen wij u daar dankbaar voor zijn en u uitleggen welk belang uw schenking heeft voor onze organisatie. We zijn ons er natuurlijk van bewust dat uw familie en vrienden voorrang hebben in uw testament, dat uw persoonlijke situatie kan veranderen en dat u misschien op een dag WWF uit uw testament zal moeten schrappen omwille van persoonlijke redenen. Wij respecteren uw privacy ten allen tijde en uw gegevens zullen nooit meegedeeld worden aan derden. Daarom heb ik WWF opgenomen in mijn testament. WWF is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (afgekort VEF) die waarborg biedt voor de morele kwaliteit van de fondsenwerving en voor de transparantie van de rekeningen.

15 We zullen niet alles kunnen redden waar we van houden, maar we zullen veel meer redden dan wanneer we het niet proberen Sir Peter Scott, oprichter van WWF CONTACTEER ONS Margareta Crovetto-Heylen Relatiebeheerder Nalatenschappen Telefonisch 02/ of via margareta.heylen@wwf.be Onze missie Het verlies van biodiversiteit op aarde tegengaan en bouwen aan een toekomst waarin de mens leeft in harmonie met de natuur.

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin Middelares en Koningin Diestsevest 55 3000 Leuven Tel. 016 30 82 10 Fax 016 29 52 13 www.montfortsite.be middelares@montfortsite.be

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF.

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF. Werkstuk door M. 1467 woorden 15 februari 2013 6 150 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd en ik meer wou weten over het WNF. Wat is het

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst!

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! Via een legaat kan u zowel uw dierbaren als kinderen die er helemaal alleen voor staan iets moois nalaten.

Nadere informatie

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN!

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! Een overzicht van onze afdelingen: Antwerpen CKG Het Open Poortje

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari keer beoordeeld. Natuurkunde

6,1. Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari keer beoordeeld. Natuurkunde Werkstuk door een scholier 1741 woorden 4 januari 2010 6,1 174 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wereld Natuur Fonds Gemaakt door: Manon 11-11-2009 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is het WNF? 3. Hoe is het WNF

Nadere informatie

WWF IN UW TESTAMENT WERKDOCUMENT

WWF IN UW TESTAMENT WERKDOCUMENT -Canon WWF IN UW TESTAMENT WERKDOCUMENT 1 Elke schenking heeft een impact, ook als u er niet meer bent. De ontwikkeling van nieuwe projecten en de realisaties op het terrein tijdens de afgelopen jaren

Nadere informatie

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog?

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Mevrouw, mijnheer, Oorlog. Ook in ons land hebben wij geweten hoe dat voelt. Hoe het is om zich niet veilig te voelen. Hoe het voelt om écht honger te hebben.

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Met uw legaat redt u mensenlevens

Met uw legaat redt u mensenlevens Artsen Zonder Vakantie in uw testament Met uw legaat redt u mensenlevens Neem een goed doel op in uw testament en vergroot de erfenis van wie u dierbaar is. Hoe werkt het? Wij beantwoorden uw vragen over

Nadere informatie

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen?

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Uw testament met een duolegaat? Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel Paraat. Altijd, overal. Wat gebeurt er met uw geld, huis, beleggingen,

Nadere informatie

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Veel mensen zien er tegen op om een testament op te stellen. Vaak schuift men dit voor zich uit omdat men het te ingewikkeld vindt. Het is echter belangrijk

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS 2 LEXICON» Algemeen legataris:» Beschikbaar

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE over DUO-LEGATEN EN SCHENKING Voor de inrichting van een noodzakelijke gymnastiekhal hebben

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS DOKTERS VAN DE WERELD PRAKTISCHE GIDS - SCHENK ONS UW LAATSTE WENS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN»

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming.

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Uw begunstigden genieten van een fiscaal voordeel. Informatiebrochure 1 Een goed

Nadere informatie

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn

De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn Bij een overlijden worden de nabestaanden onvermijdelijk geconfronteerd met de bureaucratie. De notaris van plus magazine stelde een modelfiche op met

Nadere informatie

info-brochure legaten Vlaanderen

info-brochure legaten Vlaanderen info-brochure legaten Vlaanderen Wat doet Geneeskunde voor de Derde Wereld? Geneeskunde voor de Derde (G3W) Wereld komt op voor het recht op gezondheid voor iedereen. Voor elk mens en elke gemeenschap

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP Geef het door Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske Gea is

Nadere informatie

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT?

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren Wie zijn we? vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren is een vereniging die zich belangeloos

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder TBC Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

5,4. a) Gegevens over de organisatie. Werkstuk door een scholier 934 woorden 5 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,4. a) Gegevens over de organisatie. Werkstuk door een scholier 934 woorden 5 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 934 woorden 5 mei 2006 5,4 46 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Midden: bespreking van de organisaties 1) WWF of world wide foundation for nature Inhoud: 1) Wat -Gegevens

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland Geven aan de molens van Nederland ALLES OVER SCHENKEN EN NALATEN AAN DE HOLLANDSCHE MOLEN Geef om de molens Van Nederland Belastingvoordeel door ANBI-status en CI-status De Hollandsche Molen heeft van

Nadere informatie

Schenk een betere wereld. Schenken en nalaten aan Greenpeace

Schenk een betere wereld. Schenken en nalaten aan Greenpeace Schenk een betere wereld Schenken en nalaten aan Greenpeace Rouvillois/GP Wat doet Greenpeace? Greenpeace is een internationale milieuorganisatie die door onderzoek, overleg en acties werkt aan een duurzaam

Nadere informatie

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013 Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Vraag 1: Waaruit bestaat uw nalatenschap? Vraag 2: Welke wettelijke regels zijn hierop van toepassing? Vraag 3: Hoe kan

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

7 keer beoordeeld 25 december 2013

7 keer beoordeeld 25 december 2013 3,9 Werkstuk door A. 1896 woorden 7 keer beoordeeld 25 december 2013 Vak Anders Voorwoord Waarom dit onderwerp? Ik houd veel van de natuur en ik vind de aarde mooi. Helaas gaan een heleboel mensen niet

Nadere informatie

Waarom zou u een testament moeten opstellen?

Waarom zou u een testament moeten opstellen? Waarom zou u een testament moeten opstellen? Een initiatief van De Hospitaalbroeders Deze brochure wil u attent maken op het belang van het hebben van een testament en op de mogelijkheden om hier een goed

Nadere informatie

Kijken! Kijken! Niet kopen!

Kijken! Kijken! Niet kopen! Kijken! Kijken! Niet kopen! 1. Aanzetten 1.a Kijken! Kijken! Niet kopen! Jij gaat aan de slag met het dossier Kijken! Kijken! Niet kopen!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

WIE IS ONZE ERFGENAAM?

WIE IS ONZE ERFGENAAM? WIE IS ONZE ERFGENAAM? WELDOEN DOOR NA TE LATEN Handreiking voor christenen bij het maken van een testament. Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 3 INLEIDING Veel mensen zien op tegen

Nadere informatie

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water.

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water. De 3 grootste pijlers van UNICEF UNICEF werkt op globale schaal, op alle continenten en met een enorme waaier aan internationale, nationale en lokale partners om zo échte verandering te bereiken. Omdat

Nadere informatie

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT Naast de schenking, het voornaamste burgerrechtelijk vehikel om een toekomstige nalatenschap fiscaal te optimaliseren,

Nadere informatie

ideale wereld te dichten, en dit al gedurende 40 jaar op internationaal vlak, en 30 jaar in België.

ideale wereld te dichten, en dit al gedurende 40 jaar op internationaal vlak, en 30 jaar in België. Toespraak naar aanleiding van het symposium "30 jaar CITES", de handel in met verdwijning bedreigde dieren en planten: een terugblik op 30 jaar toepassing van het CITES in België en in de EU en een blik

Nadere informatie

Neem een goed doel op in je testament

Neem een goed doel op in je testament Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt. Neem een goed doel op in je testament Een initiatief van vzw in samenwerking met 2 We denken liever niet aan de dag dat we er niet

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er

Nadere informatie

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen?

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? OCMW Geraardsbergen Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? Bent u begaan met de maatschappij? Zeker en vast! Heeft u er al eens aan gedacht om een gift

Nadere informatie

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen 35 Enkele belangrijke begrippen en afkortingen De volgende lijst geeft een beknopte omschrijving 3 van enkele juridische termen die in dit boek aan bod komen, en dient enkel om die begrippen beter te kunnen

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U betaalt pas als het bedrag van de erfenis of schenking hoger is dan de vrijstelling Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U denkt er misschien

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus

Nadere informatie

WERKSTUK WERELD NATUUR FONDS

WERKSTUK WERELD NATUUR FONDS WERKSTUK WERELD NATUUR FONDS Daan van Schaik Groep 8, OBS De Vlierboom 19 mei 2014 Inhoud Inleiding... 3 1 Wat is het WNF?... 4 1.1. Oprichting WNF... 4 1.2 Organisatie nu... 4 2 Wat doet het WNF?... 6

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. De reserve

HOOFDSTUK 4. De reserve HOOFDSTUK 4 De reserve 35. Grondbeginsel De wet (BW, art. 913 en volgende) legt een reserve vast ten gunste van sommige wettelijke erfgenamen (de wettige bloedverwanten in opgaande lijn, de bloedverwanten

Nadere informatie

Fiscaal voordeling vermogen nalaten

Fiscaal voordeling vermogen nalaten Kennisdocument Estate planning Fiscaal voordeling vermogen nalaten U denkt er misschien liever niet aan, maar er komt ooit een moment dat u er niet meer zult zijn. Het is goed om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom

7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom D 7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom In Ukkel Onze Gemeente Ukkel maakt deel uit van de groenste gemeenten van Brussel. In een Ukkelse straat of in het Zoniënwoud kan u soms

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament Informatie over nalatenschappen Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken indruk en leven voort bij nabestaanden. Heeft u zich

Nadere informatie

Handel in bedreigde dieren en planten Het CITES-verdrag in de praktijk

Handel in bedreigde dieren en planten Het CITES-verdrag in de praktijk Themablad Traffic/Cites 01-10-2002 13:50 Pagina 4 Hans Extra HD:WERELD NATUUR FONDS:0201017 Themablad Traffic/Cites:DOCU Handel in bedreigde dieren en planten Het CITES-verdrag in de praktijk Al eeuwenlang

Nadere informatie

1. Onterven. 2. Generatiesprong

1. Onterven. 2. Generatiesprong 1. Onterven Ik leef in onmin met mijn moeder, die een huis bezit en verscheidene bankrekeningen heeft. Kan zij bewerkstelligen dat mij helemaal niets zou toekomen? Neen. Kinderen kunnen niet volledig onterfd

Nadere informatie

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen 20 juli 2017 Persinfo: Bart Azare Fednot 02 505 08 14-0478 58 46 21 azare@fednot.be www.notaris.be De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen Het federaal parlement

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden. 5 Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.) Inleiding 13 Deel I. Erven 19 Hoofdstuk 1. Wie is erfgenaam en wat

Nadere informatie

1. Schenk tijdens leven

1. Schenk tijdens leven 1. Schenk tijdens leven Via een spaarboekje Wat? U kunt een deel van uw vermogen nog tijdens uw leven schenken aan de kleinkinderen, bijvoorbeeld door een spaarboekje te openen op hun naam. Op een bankgift

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Hebt u ooit gehoord van de term biodiversiteit?

Nadere informatie

Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 11

Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 11 Geogenie p. 76-83 Atlas p.... Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 5.. Amazoniië,, van werelldwiijjd bellang 1. De ecologie van het regenwoud Noteer met behulp van je atlas de jaarlijkse

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Een vriend erbij is een zorg minder!

Een vriend erbij is een zorg minder! Een vriend erbij is een zorg minder! Informatie over schenken en nalaten STICHTING Vrienden van Ypsilon Positief en creatief In mijn studententijd raakte ik betrokken bij Ypsilon. Een van mijn vrienden

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW SCHENKING Deel uw liefde voor de natuur Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Onze generatie heeft het goed. We leven in comfortabele huizen. We kunnen ons verplaatsen naar waar en wanneer we dat willen. Nog nooit hebben we zoveel materiële

Nadere informatie

Een handboek voor het helpen van haaien

Een handboek voor het helpen van haaien Een handboek voor het helpen van haaien Eerst roofdier nu prooi Wist jij dat... Oost west, thuis best! In de Noordzee en de andere zeeën van Europa wonen wel 130 verschillende soorten haaien en hun neefjes,

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun Schenken & Nalaten Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun leefomgeving zo veel mogelijk beschermen.

Nadere informatie

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Meer dan 50 jaar werken aan een betere wereld Velen van u steunen Terre des Hommes al decennia lang, sommigen zelfs sinds het prille begin. "Armoede is de

Nadere informatie

Kijken! Kijken! Niet kopen!

Kijken! Kijken! Niet kopen! Kijken! Kijken! Niet kopen! 1. Aanzetten 1.a Kijken! Kijken! Niet kopen! Jij gaat aan de slag met het dossier Kijken! Kijken! Niet kopen!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie Deze theaterleestekst is gratis te downloaden. Het is een voorproefje uit: Verkeerd verbonden, geschreven door Annemarie Bon. Illustraties: Eric Heuvel. Uitgeverij de Inktvis. In het boek staan nog veel

Nadere informatie

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Na het overlijden van je partner heb je heel wat te verwerken. Tegelijk wordt er wel van je verwacht dat je heel wat administratie in de gaten

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

Reumafonds Postbus KB Amsterdam

Reumafonds Postbus KB Amsterdam Reumafonds Postbus 59091 1040 KB Amsterdam t 020 589 64 64 f 020 589 64 44 info@reumafonds.nl www.reumafonds.nl Reumalijn Voor al uw vragen over reuma 0900 20 30 300 (lokaal tarief), maandag t/m vrijdag

Nadere informatie

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner 44 Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner Dag zei ik tegen haar dag kom Ik je nog eens tegen, glimlachend Maar de wind blies weg Haar gezicht in het water En ik knikte en ik werd onzichtbaar In het stille

Nadere informatie

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Samen met u streven wij naar een wereld waarin niemand een kanker krijgt die voorkomen kan worden. Omdat later nu belangrijk is Beste donateur, Allereerst

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Een wereldberoemde tekening. 2 / 5

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Een wereldberoemde tekening. 2 / 5 Wereld Natuur Fonds Op bord hangen: tekeningen van de panda en de poster van de panda. Ik doe mijn spreekbeurt over het Wereld Natuur Fonds omdat ik van dieren hou en omdat ik de bedreigde dieren wil helpen.

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden?

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? DELA LeefdoorPlan wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? wie zorgt er voor uw nabestaanden? Ná uw uitvaart gaat het leven door voor uw nabestaanden. Redden zij het dan financieel? Of overkomt hen

Nadere informatie