De rijke man en Lazarus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De rijke man en Lazarus"

Transcriptie

1 De rijke man en Lazarus Lukas 16 : Leerhuis Dick Mak

2 De context en de toehoorders Jezus is onderweg naar Jeruzalem. Hij geeft onderricht, geneest mensen en vertelt gelijkenissen. Er zijn verschillende confrontaties met de Farizeeën en schriftgeleerden. Ze krijgen geen vat op deze tegendraadse rabbi. Lukas vertelt dat de Farizeeën geldzuchtig waren en als Jezus op een gegeven moment leert dat je niet God èn de mammon tegelijk kunt dienen, halen de Farizeeën honend hun neus voor hem op (Lukas 16 : 14). Kort daarna vertelt Jezus het verhaal over Lazarus en de rijke man. Het ligt voor de hand dat Jezus bij deze gelijkenis vooral de Farizeeën op het oog had. De meeste Farizeeën waren bovengemiddeld rijk.

3 Gelijkenis: het gaat om de boodschap De naam Lazarus is afgeleid van Eliëzer: God is mijn hulp. Het feit dat Jezus deze naam noemt is voor sommigen aanleiding om te denken dat het hier niet om een gelijkenis zou gaan. Er zijn nl. geen andere gelijkenissen van Jezus bekend waar een eigennaam in voorkomt. Maar de meeste uitleggers zijn het er over eens dat het wel een gelijkenis is. De naam is hier van belang om te benadrukken dat God aan de kant van de arme en verguisde Lazarus staat. Bij een gelijkenis geldt: de boodschap is belangrijker dan de details (vgl. een mop, waarbij het vooral om de clou gaat). Daarmee is overigens niet gezegd dat de details onbelangrijk zijn. Maar je moet wel goed nadenken en voorzichtig zijn met wat je eruit afleidt.

4 Het decor Het verhaal speelt zich grotendeels af in hades, de onderwereld die volgens gelovige Joden in het Nieuwe Testament in twee afdelingen verdeeld was: enerzijds een soort gevangenis voor zielen van de onrechtvaardigen en anderzijds het paradijs voor zielen van de rechtvaardigen. Jezus sluit zich aan bij deze voorstelling en gebruikt het als decor voor zijn verhaal. In de gelijkenis gaat het dus niet over de hemel en de hel, zoals vaak gedacht wordt. Het speelt zich af in de zgn. tussentoestand: na de dood, maar nog voor de opstanding en het oordeel op de laatste dag.

5 Een ander verhaal. Het motief van een rijke en een arme, die na de dood opeens van rol gewisseld zijn, komt wel vaker voor in de literatuur. Achtergrond is de gedachte (c.q. de behoefte) dat in het leven hierna alle scheve verhoudingen worden rechtgezet of gecompenseerd. Bij de Joden was er in Jezus dagen ook zo n verhaal bekend, met in de hoofdrollen een rijke tollenaar en een arme schriftgeleerde. De luisteraars zullen dat verhaal ongetwijfeld gekend hebben. De manier waarop Jezus hier een heel andere draai aan dat verhaal geeft moet (vooral) voor de Farizeeën en schriftgeleerden schokkend en confronterend zijn geweest.

6 Kanttekeningen bij de tekst Vers 19. De rijke man gaat gekleed in purperen gewaden en fijn linnen. Purper was extreem duur en werd vooral door koningen gedragen. Linnen was het materiaal voor priestergewaden. De man is exorbitant rijk en laat dat in zijn kleding zien. Hij viert elke dag uitbundig feest. Vers 20, 21. Het contrast met Lazarus kon niet groter zijn: een onaanzienlijke bedelaar, overdekt met zweren, die (kennelijk) niet in staat is om de honden af te weren als ze zijn zweren likken. Honden werden gezien als onreine dieren. Bijzonder dat deze man Lazarus genoemd wordt: God is mijn hulp. Van mensen heeft hij in elk geval niets te verwachten.

7 Vers 22. Na zijn dood wordt Lazarus door engelen weggedragen om aan Abrahams hart ( boezem ) te rusten. In een aantal Joodse geschriften wordt Abraham genoemd als degene die (als vader van de gelovigen) zijn kinderen verwelkomt in het paradijs. Dat beeld wordt hier overgenomen. Vers 23. De rijke man belandt in de andere afdeling (de gevangenis ) van het dodenrijk, waar hij hevig gekweld wordt. Een stukje verder in de tekst (24) zegt hij: ik lijd pijn in deze vlammen. Het is natuurlijk beeldtaal, maar er is hier duidelijk sprake van een straf. Er staat niet in de tekst dat het voor altijd zo blijft. Dat kan ook niet, want de opstanding en het oordeel op de laatste dag moeten nog komen. Het verhaal speelt zich af in de tussentoestand. De straf in het dodenrijk wordt meestal geïnterpreteerd als vergelding, maar het kan ook tuchtiging zijn, met bekering als doel.

8 Vers 24. Zelfs in het dodenrijk, waar de rollen omgekeerd zijn, wil de rijke man zich nog laten bedienen: stuur Lazarus naar me toe.. om mijn tong te verkoelen. Vers 26. Abraham zegt dat er een wijde kloof is tussen het paradijs en de plaats waar de rijke man zich bevindt. Geen mens kan daar overheen. Dit komt goed overeen met de Joodse opvatting over hades in die tijd. Hierbij kan wel de vraag gesteld worden hoe definitief deze kloof is. Petrus schrijft dat Jezus na zijn dood in het dodenrijk is geweest en dat Hij het evangelie ook aan de geesten in de gevangenis heeft gebracht (1 Pet. 3 : 19 en 4 : 6). In de vroegchristelijke theologie werd daarom geleerd dat de kloof in hades door Jezus overbrugd is. Door Jezus dood en opstanding is de situatie voorgoed veranderd.

9 Vers 27. De rijke man zegt dat hij vijf broers heeft: volgens sommige uitleggers een verwijzing naar Juda, die vijf broers had (en verder halfbroers). Dat zou dan kunnen wijzen op een tweede betekenislaag in het verhaal: De rijke man staat dan model voor de leiders van het Joodse volk (het volk van Juda). Er wordt in dat verband gewezen op zijn kleding: koninklijk (purper) en priesterlijk (linnen). De Joden hebben hun roeping als volk van God gemist. Ze zijn ongehoorzaam en willen Jezus niet erkennen als hun Messias. Zij zullen zich zelfs niet laten overtuigen door de opstanding (vers 31) en worden daarom aan de kant geschoven. Lazarus zou dan staan voor het nieuwe volk van gelovigen, die God als hulp hebben (vgl. Lazarus: God is mijn hulp)

10 Vers 29. De broers hebben Mozes en de profeten. Daarmee zijn de boeken van het Oude Testament, de Joodse bijbel bedoeld. In het Oude Testament is heel duidelijk, op allerlei plekken te vinden wat God van zijn volk vraagt als het gaat om wezen, weduwen, armen en vreemdelingen. Die mag je niet onverschillig aan hun lot overlaten en moeten geholpen worden. Dat is de boodschap van Mozes en de profeten en dat zou voor deze broers genoeg moeten zijn. Vers 31. Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat. Dit is duidelijk een uitspraak met een dubble bodem. Het gaat niet alleen maar over Lazarus die, als hij zou opstaan, niet geloofd zou worden. Het is ook een verwijzing naar de opstanding van Jezus zelf. De leiders van het Joodse volk, de Farzeeën en de schriftgeleerden hebben zich daar (inderdaad) niet door laten overtuigen.

11 De boodschap Het gaat in deze gelijkenis niet in de eerste plaats om geloof en ongeloof. Dat is er vaak wel ingelegd, maar ten onrechte. Met Lazarus zal (gezien zijn naam) een gelovige bedoeld zijn, maar de luisteraars zullen bij de rijke man waarschijnlijk ook aan een gelovige gedacht hebben, misschien wel een Farizeeër. Hij is in elk geval bekend met Mozes en de profeten. Waar het om gaat in dit verhaal is hoe je omgaat met wat je is gegeven. Rijkdom op zichzelf hoeft niet verkeerd te zijn. Abraham was bij leven ook een rijk man en hij bevindt zich in het paradijs. Maar rijkdom brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee. Het beslissende punt is wat je ermee doet: is alles alleen maar voor jezelf of ben je bereid om te delen en te geven (vgl. 1 Tim. 6 : 17 en 18).

12 De fout van de rijke man was niet dat hij rijk was, maar dat er ondanks zijn rijkdom toch een arme en zieke man aan zijn poort lag, die hij zelfs bij naam kende. Maar hij deed niets voor hem. Aan het eind van de gelijkenis komt nog een ander aspect naar voren: als je niet luistert naar Mozes en de profeten (zoals de broers van de rijke man) en je hart sluit voor wie hulp nodig heeft, word je hard en onverschillig. Dan wordt het op den duur steeds moeilijker om nog tot inkeer te komen. Als je weet wat God van je vraagt en je sluit je daarvoor af dan sta je niet meer open voor de waarheid. Dan laat je je ook niet overtuigen als er iemand uit de dood opstaat.

13 Tot slot: de tussentoestand na de dood Sommige uitleggers zijn van mening dat we uit deze gelijkenis geen conclusies mogen trekken over tussentoestand na de dood, omdat de focus van het verhaal daar niet ligt. En voorzichtigheid is hier zeker op zijn plaats, want het gaat het natuurlijk vooral om de boodschap en niet om de details. Maar het feit dat Jezus de Joodse voorstelling van hades gebruikt in dit verhaal is wel belangrijk. Het betekent op zijn minst dat Hij die niet ontkent of bestrijdt. Hij gebruikt het als decor. Een decor (in een film of op het toneel) is niet echt, maar verwijst wel naar de werkelijkheid. Zo kan het hier ook zijn. Dat zou betekenen dat er misschien toch, met een slag om de arm, wel iets gezegd kan worden over wat er na de dood komt.

14 De volgende conclusies zijn dan mogelijk: 1. Er is sprake van onmiddellijk bewustzijn na de dood. Er is herkenning en herinnering. De rijke man beseft waarhij is, hij herkent Lazarus en weet nog dat hij vijf broers heeft. 2. Er is een scheiding tussen rechtvaardigen, die rust en vrede vinden, en onrechtvaardigen, die gestraft worden. Dat betekent: er is genade en vergelding; er wordt recht gedaan. 3. De straf voor de onrechtvaardigen is in principe tijdelijk, want de opstanding en het oordeel moeten nog komen. Als de vroegchristelijke theologie gelijk heeft is er na de dood ook nog bekering mogelijk. De straf kan tegelijk vergelding en tuchtiging zijn, gericht op bekering.

Welkom in de Menorah. Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus

Welkom in de Menorah. Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus Welkom in de Menorah Dienst van schrift en tafel Thema: De rijke man en arme Lazarus Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. A.H. Boschma : mw. A. Bouma : dhr. H. Dorsman : mw. A. Bouma

Nadere informatie

De volgende 4 regels zijn uit een gedicht van Ed Hoornik:

De volgende 4 regels zijn uit een gedicht van Ed Hoornik: VERMANING WAT BEZIELT ONS? 2013 ARNHEM Geld speelt in onze samenleving een grote rol. De afgelopen tijd is er veel gesproken over begroting en bezuinigingen. Een moeizaam proces vanwege verschillende politieke

Nadere informatie

Schriftlicht M.H. Sliggers

Schriftlicht M.H. Sliggers Schriftlicht M.H. Sliggers Barmhartigheid metterdaad Verwachtingen voor de 21e eeuw Rond de jaarwisseling die tegelijk een eeuwwisseling was hoorde je steeds maar weer de vraag stellen aan allerlei mensen:

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1247 zondag: 1 e zondag na Trinitatis datum: 18-06-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 16: 19-31 liederen: Lb 215:1,2,3,7; Lb 718:2,3; Zingende

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

De kloof. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Samenleven Tijdsduur: 50 min.

De kloof. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Samenleven Tijdsduur: 50 min. De kloof Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Samenleven Tijdsduur: 50 min. Parabel lezen en betekenis geven aan de parabel De parabel over de

Nadere informatie

Gemeente van Christus, mensen van God,

Gemeente van Christus, mensen van God, Gemeente van Christus, mensen van God, Het lijkt vanmorgen over kloven te gaan, kloven tussen mensen. Mensen die niet meer bij elkaar kunnen komen, die elkaar niet meer kunnen bereiken. Geen weg meer terug,

Nadere informatie

De Bijbel open (04-05)

De Bijbel open (04-05) 1 De Bijbel open 2013 17 (04-05) Een paar weken geleden dachten we in ons programma na over Jona. Als u toen mee luisterde herinnert u het zich wellicht. Na zijn vlucht voor God en na zijn redding uit

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

NEEM SERIEUS WAT DE HERE OVER MAMMON ZEGT.

NEEM SERIEUS WAT DE HERE OVER MAMMON ZEGT. Luk. 16:19-31 gehouden op 15-03-2009 p.1 NEEM SERIEUS WAT DE HERE OVER MAMMON ZEGT. Liturgie: Votum/groet Zi: Psalm 100:1.3.4 Lezing van Gods wet Zi: Psalm 9:1.4.5 Gebed Lezing van Gods Woord: Luk. 16:14-31

Nadere informatie

Een rijk mens en Lazarus. Korte studie uit Lucas 15 en 16 door Date Gorter

Een rijk mens en Lazarus. Korte studie uit Lucas 15 en 16 door Date Gorter Een rijk mens en Lazarus Korte studie uit Lucas 15 en 16 door Date Gorter Een rijk mens en Lazarus - Over de vervolging van Gods volk Israël- Lucas 16:19-31 De opmerkelijke woorden uit Lucas hebben heel

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Aan het begin van het vijftiende hoofdstuk van zijn evangelie schrijft Lukas:

Aan het begin van het vijftiende hoofdstuk van zijn evangelie schrijft Lukas: Zes gelijkenissen die een eenheid vormen Aan het begin van het vijftiende hoofdstuk van zijn evangelie schrijft Lukas: Al de tollenaars en de zondaars nu kwamen telkens naar Hem [d.i. Jezus] toe om Hem

Nadere informatie

De Rijke Man En Lazarus

De Rijke Man En Lazarus De Rijke Man En Lazarus Er is nauwelijks een gedeelte in de Evangeliën te vinden dat zó misverstaan is als juist het verhaal van de rijke man en Lazarus. Men zegt b.v. dat dit Bijbelgedeelte bij uitstek

Nadere informatie

RK kerk Eemnes 18 september Vredeszondag. Lucas 16

RK kerk Eemnes 18 september Vredeszondag. Lucas 16 RK kerk Eemnes 18 september 2016 - Vredeszondag Lucas 16 Er gaapt een kloof, zegt het verhaal en die lijkt niet te overbruggen. Er gaapt een kloof, ervaren wij vaak, waardoor we elkaar niet bereiken. Ik

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De rijke man en de arme Lazarus. Men zou die rijke man "de arme rijke" kunnen noemen en de arme Lazarus "de rijke arme".

De rijke man en de arme Lazarus. Men zou die rijke man de arme rijke kunnen noemen en de arme Lazarus de rijke arme. - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zou die rijke man "de arme rijke" kunnen noemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen om deze twee personen, maar er komt

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

man en Lazarus, afbeelding uit de

man en Lazarus, afbeelding uit de 1 2016 preek zondag 25 september Een gapende afgrond Afbeelding: De gelijkenis van de rijke man en Lazarus, afbeelding uit de Codex Aureus Epternacensis (ca. 1035). Amos 6: 1-10 Lucas 16:19-30 Gemeente

Nadere informatie

De rijke man en de arme Lazarus. De rijke man hield elke dag een schitterend feest, zoals Jezus het noemde.

De rijke man en de arme Lazarus. De rijke man hield elke dag een schitterend feest, zoals Jezus het noemde. - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zou die rijke man "de arme rijke" kunnen noemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen om deze twee personen, maar er komt

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

De Hel Essay voor het theologisch café van woensdag 22 februari

De Hel Essay voor het theologisch café van woensdag 22 februari De Hel Essay voor het theologisch café van woensdag 22 februari Eerste Testament In het Eerste Testament wordt weinig of niet gesproken over een leven na de dood. Joden brengen geen offers aan doden en

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 De rijke mens en de arme Lazarus

Hoofdstuk 9 De rijke mens en de arme Lazarus Hoofdstuk 9 De rijke mens en de arme Lazarus In het laatste verhaal dat de Here vertelde nadat Hij door de Schriftgeleerden en de Farizeeën was beschimpt (Luk. 15:2, 16:14) zijn de symbolen zorgvuldig

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Genade na de dood. Leerhuis Dick Mak

Genade na de dood. Leerhuis Dick Mak Genade na de dood Leerhuis 22-2-2019 Dick Mak Een moeilijke vraag. Eind 19 e eeuw: Een zendeling trekt erop uit naar een uithoek van de wereld waar mensen wonen die nog nooit van Jezus hebben gehoord.

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A)

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) Bekering van zonde deel 2 Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) We hebben geleerd dat alle mensen hebben gezondigd, en daardoor het oordeel van de eeuwige straf op zichzelf brengen. Maar door de genade

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Schriftgedeelte Lukas 15:1-3 en Thema God is genadig. Exegese We behandelen Lukas 15:1-3 en 11-32

Schriftgedeelte Lukas 15:1-3 en Thema God is genadig. Exegese We behandelen Lukas 15:1-3 en 11-32 Schriftgedeelte Lukas 15:1-3 en 11-32 Thema God is genadig Exegese We behandelen Lukas 15:1-3 en 11-32 Lukas 15 Vers 1-2 De drie gelijkenissen van Lukas 15 handelen alle drie over het verlorene dat teruggevonden

Nadere informatie

De rijke mens en de arme Lazarus

De rijke mens en de arme Lazarus De rijke mens en de arme Lazarus In het vijfde verhaal dat de Here vertelde, nadat Hij door de Schriftgeleerden en de Farizeeën was beschimpt (Luk. 15:2 en 16:14), zijn de symbolen zorgvuldig gekozen.

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKO 19 juli 2015

Luk. 15, preek NGKO 19 juli 2015 Luk. 15, 10-24 preek NGKO 19 juli 2015 Geloven in Generaties 2. God ervaren? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

De Christus moest lijden over Jesaja 53

De Christus moest lijden over Jesaja 53 1 Verkondiging in IJmuiden-west, de Nieuwe Kerk Ds. Robbert Veen 12 maart 2017 De Christus moest lijden over Jesaja 53 Leer mij, o Heer, uw lijden recht betrachten d.i. overdenken. Dat is, in de woorden

Nadere informatie

Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid & Functie Gemeenteleiding Evangelisatiemethoden & Zendingsstrategie

Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid & Functie Gemeenteleiding Evangelisatiemethoden & Zendingsstrategie De Handelingen van de verrezen Heer Jezus Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God Waar het boek Handelingen voor bekend staat: Gemeentewerking Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Preek zalig de armen

Preek zalig de armen Lieve gemeente, In deze dienst zullen drie gemeenteleden tot ambtsdrager bevestigd worden. En twee van hen zullen ook belijdenis doen. Als geloofsbelijdenis hebben zij gekozen voor een belijdenis die eigenlijk

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Programma. Jezus de Messias-Koning deel 2. Doelstellingen van deze les WELKOM & OPENING WELKOM & OPENING

ETS-Bijbelcursus. Programma. Jezus de Messias-Koning deel 2. Doelstellingen van deze les WELKOM & OPENING WELKOM & OPENING Programma ETS-Bijbelcursus Jezus de Messias-Koning deel 2 Welkom en opening Het Matteüs-evangelie in symboliek Mededelingen Indeling van het evangelie volgens Matteüs De inhoud van Matteüs 16:13-28:20

Nadere informatie

4 maart uur A de Snoo orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters

4 maart uur A de Snoo orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters 4 maart 2018 10.00 uur A de Snoo orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet GK psalm 147:2,6 = LB 147:2,6 Gebed GK psalm 147:7 = LB 147:7 Wet GK psalm 139:11 Schriftlezing:

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias De Handelingen van de verrezen Heer Jezus De hoop van Israeël De opstanding & het aanbreken van de laatste dagen 2. De hoop van Israël: Israël de opstanding & de laatste dagen De in het OT. de OT leer

Nadere informatie

Lezing: Lucas 13,22-24

Lezing: Lucas 13,22-24 Lezing: Lucas 13,22-24 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Leven uit de bron 1: Leven van het Evangelie

Leven uit de bron 1: Leven van het Evangelie Leven uit de bron 1: Leven van het Evangelie Materiaal voor kringen of persoonlijk gebruik Jaarthema 2015-2016 van de Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander (0547) 38 12 22 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow

Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow Niveau 1 - Les 6: Bekering Don Krow Sommige mensen hebben een verkeerd idee van wat bekering is. Bekering is niet volmaaktheid, maar een verandering van richting. We zullen gaan spreken over de verloren

Nadere informatie

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter,

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter, Tekst: Hand. 1,1-11 Lezen: Lucas 18,1-8 Hand. 1,1-11 Zingen: Gz. 101,1.2 / Ps. 110,1.2.3 / Gz. 28 Ps. 98,2.4 (resp. na de schriftlezingen) Gz. 76 Gz.162,3.4 (na de geloofsbelijdenis: HC 18+19) Ld.234 De

Nadere informatie

Jefta Hoop in verwarring.

Jefta Hoop in verwarring. 180225 - Jefta Hoop in verwarring. Dia 01 Introductie: Vorig jaar: moeilijke tijd. Moeilijke tijd achter de rug met veel verwarring. Verwarring rondom geloven in genezing, omgaan met tegenslag als er weer

Nadere informatie

Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch

Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch Het Koninkrijk van God in het Oude Testament Jezus en het Koninkrijk van God in de Evangeliën Het evangelie van Markus Het evangelie

Nadere informatie

Preek bij Psalm 110, 1-4 en Mattheus 22, 32-23, 12 Maartenskerk 30 maart 2014 Teun Kruijswijk Jansen

Preek bij Psalm 110, 1-4 en Mattheus 22, 32-23, 12 Maartenskerk 30 maart 2014 Teun Kruijswijk Jansen Preek bij Psalm 110, 1-4 en Mattheus 22, 32-23, 12 Maartenskerk 30 maart 2014 Teun Kruijswijk Jansen Vandaag is het halverwege-pasen, straks is het Pasen en mogen we het feest van de Opstanding samen vieren.

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus wordt geroepen als zendeling om het evangelie te brengen aan mensen die meerdere goden dienen of de

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016

LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016 LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016 Thema 40 dagentijd: Ik ga. Eerste zondag: 14 februari Naömi ging vanuit Moab terug naar Bethlehem, haar schoondochter Ruth ging met haar mee. Ruth wordt

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

De rijke man en de arme Lazarus

De rijke man en de arme Lazarus BIJBELTEKST EN OVERWEGING OP STARTZONDAG 2015 De rijke man en de arme Lazarus Bijbel in Gewone Taal: Lucas 16, vers 19-31 Daarna gaf Jezus dit voorbeeld: Er was eens een rijke man. Hij droeg de mooiste

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Omkeren in de richting van Jezus en je afkeren van de zonde. Dirk Hiemstra

Omkeren in de richting van Jezus en je afkeren van de zonde. Dirk Hiemstra Omkeren in de richting van Jezus en je afkeren van de zonde Dirk Hiemstra Inhoud Handelingen 26:20... 3 Bekering, waarvan dan?... 4 Wie moet zich bekeren?... 4 Kenmerk van bekering... 5 Resultaat van bekering...

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Discipelschap. Groenlo JozuaVrouw 31 maart E. Noordermeer

Discipelschap. Groenlo JozuaVrouw 31 maart E. Noordermeer Discipelschap Groenlo JozuaVrouw 31 maart 2019 www.enoordermeer.nl E. Noordermeer Inventariseren 1 e ingeving: één woord Definities inventariseren Formuleer per groep één definitie: Discipelschap is. Discipelschap

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda?

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Sion en de Spruit. Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Jesaja 4:1 1 Op die dag zullen zeven vrouwen één man vastgrijpen [en] zeggen: Ons [eigen] brood

Nadere informatie

Evaluatie. Samen leven tussen werkelijkheid en droom. vóór Chr. / 1ste eeuw / 1ste eeuw / 20ste eeuw

Evaluatie. Samen leven tussen werkelijkheid en droom. vóór Chr. / 1ste eeuw / 1ste eeuw / 20ste eeuw Naam: Datum: amen leven tussen werkelijkheid en droom S 1. Profeet zijn Vul in. Gebruik de woorden achter elke vraag hieronder. Evaluatie WIE???? bisschop / evangelist / Messias / profeet WANNEER?? vóór

Nadere informatie