De klacht is ontvankelijk, want op initiatief van de RvB, tegen een lid, op vermoeden van niet-respect van de Code.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De klacht is ontvankelijk, want op initiatief van de RvB, tegen een lid, op vermoeden van niet-respect van de Code."

Transcriptie

1 Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds asbl - A.E.R.F Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving vzw - V.E.F. Betreft : klacht tegen Artsen zonder Vakantie Op basis van artikel 23 van het Huishoudelijk Reglement, heeft de Raad van Bestuur van de VEF, in vergadering bijeen op 28 juni 2013, op eigen initiatief beslist om aan het Toezichtcomité een dossier voor te leggen tegen Artsen zonder Vakantie vzw (2800 Mechelen), lid van de vereniging. Ontvankelijkheid van de klacht De klacht is ontvankelijk, want op initiatief van de RvB, tegen een lid, op vermoeden van niet-respect van de Code. Motivatie Is de combinatie van gebruikte foto en tekst in de mailingbrief in overeenstemming met de Ethische Code van de VEF? De boodschap komt alleszins kwetsend en brutaal over. Vertrekpunt Twee documenten, zie bijlage (de identiteit van de bestemmeling werd gemaskeerd) : Een mailingbrief van 20 juni 2013 van de voorzitter, met het verhaal van Rosetta en oproep tot financiële steun (45 ) om toe te laten het vereiste medische materiaal aan te kopen. Een deel van de mailingbrief (voor- en achterzijde van het overschrijvingsbulletin) ontbreekt op de scan die in ons bezit is. Vermoedelijk staan daarop disclaimers ivm. het exemplarisch karakter van het verhaal van Rosetta en ivm. het respect van de wet op bescherming van de Privacy. Een beknopt jaarverslag 2012, met rekeningen en balans en referentie naar lidmaatschap van VEF. Dit document stelt geen problemen en komt verder niet aan bod in de procedure. Vier Windenstraat Brussel Rue des Quatre Vents Bruxelles vefaerf.secr@gmail.be & philippe.demaret@gmail.com

2 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 2 Situering en gegrondheid van de klacht De gewraakte boodschappen zouden betrekking kunnen hebben op onderstaande elementen uit de Ethische Code : 4. BOODSCHAPPEN EN COMMUNICATIES De verenigingen, die de Code ondertekend hebben, verbinden er zich in het algemeen toe : wanneer zij om financiële steun verzoeken, geen informatie te vermelden die ofwel foutieve verklaringen, aanduidingen of voorstellingen bevat ofwel de schenkers op een dwaalspoor zou kunnen brengen; ( ) 1 DE BOODSCHAPPEN 2 BOODSCHAPPEN MET BETREKKING TOT DE MENSELIJKE PERSOON 2.1 Wanneer een boodschap het publiek ertoe beweegt giften te doen, moeten de gepersonaliseerde boodschappen, die tot doel hebben een rechtstreekse band te scheppen tussen de personen die om hulp verzoeken en de toekomstige schenkers (bijvoorbeeld : een geschreven boodschap van een kind, een wanhoopsbrief die bij de boodschap wordt gevoegd enz.), zich beperken tot het precieze geval waarvoor de vereniging een dergelijke band heeft gecreëerd, behalve wanneer de boodschap duidelijk vermeldt dat het gaat om een fictief geval, al dan niet ontleend aan reële feiten. 2.2 De boodschap mag, zowel in tekst als illustraties, geen aantijgingen bevatten tegen de menselijke waardigheid. Het eventueel gebruik van beelden van menselijk leed mag de gevoelens van de schenkers niet kwetsen en moet zich beperken tot het illustreren van vastgestelde en controleerbare feiten. Zij moeten tevens respectvol blijven met betrekking tot de begunstigden van de hulp. Tegensprekelijke procedure In overeenstemming met het Huishoudelijk Reglement, werd de vereniging op 30 augustus op de hoogte gebracht van de klacht en van het recht gehoord te worden in dit dossier.

3 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 3 Reactie en argumentatie Na het voorleggen van de klacht tegen Artsen zonder Vakantie, ontving de VEF op 3 september de onderstaande reactie van Erwin Reynaert, verantwoordelijke fondsenwerving van de organisatie : Zoals u zal merken is onderaan de brief duidelijk vermeld dat het verhaal van Rosetta exemplarisch is voor vele andere Afrikaanse patiënten die door de terreinvrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie worden behandelt. De vermelding ivm het respect op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is niet in deze brief opgenomen aangezien het gaat om een fidelisering van bestaande schenkers (en in dit geval dus niet verplicht is). Uit het beknopte dossier dat we ontvingen, begrijpen wij dat de neergelegde klacht zich vnl. richt op het inhoudelijke verhaal van de brief en dus niet het jaarverslag. Klopt dat? Daarvan zou de boodschap brutaal en kwetsend kunnen overkomen. De gebruikte combinatie van foto en tekst zou ook in strijd kunnen zijn met de Ethische Code van de VEF. Ik lijst hierbij alvast een aantal argumenten op die u aanhaalt in uw dossier: - Dit verhaal is 100% waarheidsgetrouw. De mailing bevatte dus geen foutieve verklaringen en schenkers werden ook niet op een dwaalspoor gebracht. Integendeel zelfs, de brief is zéér duidelijk en laat weinig aan de verbeelding over. - Ons inziens bevat deze mailing ook geen aantijgingen tegen de menselijke waardigheid. Het verhaal van Rosetta is één van de duizenden die we elk jaar horen. Ik raad u aan persoonlijk het weeshuis van Kimbondo te gaan bezoeken om u ervan te vergewissen in welke mate bepaalde pathologieën in Afrika vaak extreme vormen aannemen door een gebrek aan toereikende en competente medische hulpverlening. - Kan de mailing kwetsend zijn voor sommige personen? Misschien. Daarom hebben we er ook voor gekozen om op de envelop een waarschuwing te zetten opgelet; deze envelop kan schokkende beelden bevatten! (ten bewijze hiervan vindt u bijgevoegd ook een scan van de envelop). Gevoelige personen weten dus waar ze aan beginnen als ze er voor kiezen de envelop te openen. Naar mijn persoonlijke mening wekt het misvormde gezicht van Rosetta echter meer medelijden op dan dat het kwetsend kan zijn. Hopelijk heb ik met bovenstaande argumenten u al kunnen aantonen dat de uitgestuurde mailing niet in strijd is met de ethische code van de VEF. Mocht dat niet het geval zijn, dan wens ik gebruik te maken van het recht om gehoord te worden door het Toezichtscomité. U mag me daarvoor gerust enkele data voorstellen. In haar reactie, behoudt de vereniging zich het recht voor om gehoord te worden, ingeval de aangehaalde argumenten het Comité niet zouden overtuigen. Met deze interpretatie van het recht op tegenspraak kan het Toezichtcomité niet akkoord gaan : er werden tegenargumenten gegeven, het Comité kan een oordeel vellen. Uiteraard blijft beroep nog altijd mogelijk.

4 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 4 Advies Het Toezichtcomité boog zich over dit dossier in haar vergadering van 24 oktober Dit dossier heeft veel gelijkenissen met voorgaande klachten, zodat het Comité kan terugvallen op eerdere adviezen. Uit lectuur van de brief zelf blijken geen formele flagrante schendingen van de Code. Er werden voorzorgsmaatregelen genomen, waardoor de letter van de Code vrij goed gerespecteerd wordt. Zo vinden we inderdaad de disclaimer terug, onderaan de brief, die stelt dat het verhaal van Rosetta exemplarisch is voor vele Afrikaanse patiënten. In de reactie van de vereniging, wordt echter onze aandacht gevestigd op een element dat ons nog onbekend was : de omslag, met de waarschuwing tegen schokkende beelden (zie bijlage). Deze waarschuwing zegt impliciet dat de inhoud van de brief schokkend is. Bovendien is de melding dubbelzinnig : op het eerste gezicht moet ze de gevoelige lezer afraden om de omslag te openen, maar tegelijk speculeert ze op de aantrekkingskracht van dit soort boodschappen. Het Toezichtcomité meent dat de mailing een inbreuk betekent op de Ethische Code, met name artikel 2.2. van hoofdstuk 4 : De boodschap mag, zowel in tekst als illustraties, geen aantijgingen bevatten tegen de menselijke waardigheid. Het eventueel gebruik van beelden van menselijk leed mag de gevoelens van de schenkers niet kwetsen en moet zich beperken tot het illustreren van vastgestelde en controleerbare feiten. Zij moeten tevens respectvol blijven met betrekking tot de begunstigden van de hulp Ook de focus op één enkele persoon en op één enkele chirurgische ingreep (en op het medische materiaal dat daarvoor zou vereist zijn) is een betwistbare reductie, die slechts in beperkte mate gecorrigeerd wordt door de disclaimer. De benadering tenslotte van de schenker, gebaseerd op schuldgevoelens en op herhaalde personalisering daarvan, stemmen niet overeen met de geest van de Code noch met de aanbeveling van het Comité van 27 mei Het Comité beslist de tweede sanctie (art. 21 van het Huishoudelijk Regelement) uit te spreken : de vereniging Artsen zonder Vakantie wordt verzocht de een einde te maken aan de gestelde handelingen, in strijd met de deontologische regels, op straffe van toepassing van punt 3 (= uitsluiting). Het Comité vraagt bovendien dat Artsen zonder Vakantie zich bij haar schenkers verontschuldigt voor de gebruikte methode.

5 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 5 Voor haar motivering, baseerde het Toezichtcomité zich eveneens op de stelling van prof. Gosseries 1 dat dit soort problematiek zich vooral situeert op het strategische vlak en dus indirect ook op het ethische. Hiernavolgende uittreksels uit dit artikel kunnen de stelling van prof. Gosseries zowel als de bekommernis van het Toezichtcomité verduidelijken. Dit oordeel wordt overgemaakt aan de beklaagde en aan de Raad van Bestuur van de VEF, teneinde via de website te worden gepubliceerd. Jean t Kint Voorzitter van het Toezichtcomité Erik Todts, Secretaris van het Toezichtcomité Gosseries Axel, Over de ethiek in de fondsenwerving, Louvain-la-Neuve, 2007.

6 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 6 Over de ethiek in de fondsenwerving 2 Axel Gosseries Erkend onderzoeker, Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Hoover Chair voor economische en sociale ethiek (Université catholique de Louvain) Men moet dan ook in de context van de ethiek in de fondsenwerving bepaalde elementen van de veelbesproken ethische charters op zuiver ethisch vlak met de grootste omzichtigheid benaderen. ( ) Want hoewel liegen soms gerechtvaardigd wordt door de "opportuniteitskosten in termen van mensenlevens die men zou kunnen redden wat dus niets te maken heeft met "elk doel heiligt elk middel is het strategisch pertinent om niet te liegen, met het oog op de vrijwaring van het vermogen op lange termijn van een vereniging en van het verenigingswerk in het algemeen om fondsen in te zamelen om mensenlevens te redden, onrechtvaardig opgesloten mensen te bevrijden en andere maatschappelijk belangrijke doelen na te streven. Enerzijds worden giften vrijwillig gegeven en zijn de donateurs meestal vrij veeleisend op het morele vlak. Ze stellen hoge eisen aan het doel en zullen geneigd zijn dat ook op het vlak van de middelen te doen. Het risico is dan groot dat, wanneer praktijken aan het licht komen die na zorgvuldig onderzoek gerechtvaardigd zijn maar door de gewone moraal immoreel worden gevonden, de donateurs het vertrouwen in de vereniging verliezen en dus op termijn minder giften zullen doen. Het vertrouwen is voor het verenigingswerk trouwens des te belangrijker omdat de giften volledig vrijwillig zijn. Strenge morele regels zijn in theorie niet altijd gerechtvaardigd maar kunnen dus enerzijds verantwoord worden door een risico van contraproductiviteit op lange termijn en anderzijds als compensatie voor een waarschijnlijk gebrek aan waakzaamheid van de donateurs. ( ) Liefdadigheid gebeurt vaak met gesloten ogen, maar als er moreel problematisch gedrag aan het licht komt, dreigt de reactie van de potentiële donateur des te harder te zijn. Moet men daarom de middelen aanpassen aan de doelstellingen? Ja, naar boven toe, maar om redenen die meer praktisch zijn dan principieel, redenen die slechts indirect ethisch zijn en die meer met voorzichtigheid te maken hebben of met een strategie op lange termijn. In onze gesegregeerde werelden is het vaak noodzakelijk mensen te schokken om hen wakker te doen schrikken en een andere kijk te geven op de wereld om hen heen. De inertie van onze courante percepties is immers groot. Opnieuw menen wij dat het grootste probleem met schokkende reclame niet haar moreel bedenkelijke karakter is. Provocerende reclame houdt echter gevaar op een escalatie en dus op inefficiëntie in. Eens te meer zijn schokkende technieken dus niet om ethische maar om strategische redenen problematisch. Waarom? Omdat schokken een bijzondere manier is om de aandacht te trekken en een reactie uit te lokken. Aandacht is een schaars goed. Als schokken effectief zou zijn, zou dat andere NGO's aansporen om dezelfde techniek te gebruiken, zodat ze banaal zou worden en geen aandacht meer zou krijgen. Dit zou dus alle schokkende reclame kunnen ontkrachten en potentiële donateurs zelfs nog onverschilliger kunnen maken voor het aangeklaagde leed. Schokken kan dus in een beperkt aantal gevallen ethisch aanvaardbaar of zelfs nodig zijn, maar de banalisering van schokkende boodschappen zou ze inefficiënt en zelfs contraproductief maken. 2 Deze tekst is de neerslag van beschouwingen die oorspronkelijk voorgesteld werden op de 10de verjaardag van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwering (VEF, Brussel) op 17 oktober 2006.

7 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 7 Bijlagen Omslag

8 Brief Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 8

9 Dossier tegen Artsen zonder Vakantie pg. 9

Toezichtcomité De voorzitter. Betreft : klacht tegen Vlaamse Vereniging voor Autisme

Toezichtcomité De voorzitter. Betreft : klacht tegen Vlaamse Vereniging voor Autisme Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds asbl - A.E.R.F Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving vzw - V.E.F. Toezichtcomité De voorzitter Betreft : klacht tegen Vlaamse Vereniging voor

Nadere informatie

DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE

DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE Situering In mei 2007 werd een specifieke deontologische code voor

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR TITEL 1. Definities Artikel 1. Voor de toepassing van het reglement van orde wordt verstaan onder: 1 het decreet: het decreet van 13 juli 2001 betreffende

Nadere informatie

Over de ethiek in de fondsenwerving 1 Forthcoming in Ethische Perspectieven

Over de ethiek in de fondsenwerving 1 Forthcoming in Ethische Perspectieven Over de ethiek in de fondsenwerving 1 Forthcoming in Ethische Perspectieven Axel Gosseries Erkend onderzoeker, Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Hoover Chair voor economische en sociale ethiek

Nadere informatie

Op straffe van niet-ontvankelijkheid dient in het geval van een schriftelijke klacht, de klagende partij blijk te geven van een wettelijk belang.

Op straffe van niet-ontvankelijkheid dient in het geval van een schriftelijke klacht, de klagende partij blijk te geven van een wettelijk belang. I. PROCEDUREREGLEMENT I.1. TUCHT & ETHIEK De Ethische Commissie ingericht in de schoot van de Vlaamse Zwemfederatie conform art. VIII van dit reglement neemt kennis van klachten inzake tucht omtrent een

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

5 Op grond van art 23p ROW 1995 overweegt de voorzitter van de Raad het volgende:

5 Op grond van art 23p ROW 1995 overweegt de voorzitter van de Raad het volgende: Beslissing Mw. A. - B. Per brief van 31 juli 2003 richt mw. A. (hierna A.) zich tot de Raad van Toezicht voor Octrooigemachtigden (hierna de Raad) met een klacht wegens niet geleverde diensten en het hiervoor

Nadere informatie

Over de ethiek in de fondsenwerving 1

Over de ethiek in de fondsenwerving 1 Over de ethiek in de fondsenwerving 1 Axel Gosseries* Het vraagstuk van de ethiek in de fondsenwerving van het verenigingswerk confronteert ons eens te meer met het aloude en zoals de textielkenners weten

Nadere informatie

Klachtenreglement ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

Klachtenreglement ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 Klachtenreglement Dit Reglement heeft, na goedkeuring van de leden op de ledenraadpleging d.d. 31 maart 2017, bindende kracht voor alle leden van de NVVS/dan wel bij de Stichting NRVS geregistreerde seksuologen.

Nadere informatie

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds asbl - A.E.R.F Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving vzw - V.E.F. ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN

Nadere informatie

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen te onderscheiden. De stijlen kunnen worden onderverdeeld in: TEGENBEWEGENDE STIJLEN MEEBEWEGENDE STIJLEN = duwen = trekken Tegenbewegende

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds asbl - A.E.R.F Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving vzw - V.E.F. ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN

Nadere informatie

Klachtenregeling. Stichting Zorg voor Borstvoeding

Klachtenregeling. Stichting Zorg voor Borstvoeding Klachtenregeling Stichting Zorg voor Borstvoeding vastgesteld in de bestuursvergadering Stichting Zorg voor Borstvoeding Versie 2014 KLACHTENREGELING Klachtenregeling van de Stichting Zorg voor Borstvoeding

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders Versie 13 mei 2012 1 Klachtenreglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de branchevereniging behoort een interne

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders 1 Klachten Reglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de Branchevereniging behoort een onafhankelijke klachtenprocedure

Nadere informatie

Partos Nalevingsprocedure oktober 2012

Partos Nalevingsprocedure oktober 2012 Partos Gedragscode Nalevingsprocedure oktober 2012 2 Toelichting Het doel van de Gedragscode is het weergeven van die waarden volgens welke de lidorganisaties van Partos willen handelen. Via deze nalevingsprocedure

Nadere informatie

Gehoord de uiteenzetting van appellante en haar raadsman ter zitting; Gelet op de neergelegde stukken en het grievenschrift van appellante.

Gehoord de uiteenzetting van appellante en haar raadsman ter zitting; Gelet op de neergelegde stukken en het grievenschrift van appellante. Jurisdictie: Nederlandstalige Kamer van Beroep Datum: 05/04/2011 beslissing: op tegenspraak beslissingsnr.: KvB 662 Gezien de tuchtrechtelijke beslissing van de Uitvoerende Kamer van het Beroepsinstituut

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

Code van deontologie en goede praktijken

Code van deontologie en goede praktijken La revue scientifique électronique pour les recherches sur Bruxelles / Het elektronisch wetenschappelijk tijdschrift voor onderzoek over Brussel / The e-journal for academic research on Brussels Présentation

Nadere informatie

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD OFFICIEEL ONDERWIJS BESLISSING. Nr. GOO/2017/214/(...)

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD OFFICIEEL ONDERWIJS BESLISSING. Nr. GOO/2017/214/(...) 1 KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD OFFICIEEL ONDERWIJS BESLISSING Nr. GOO/2017/214/(...) Inzake : (...), wonende te ( ), Verzoekende partij Tegen: (...), vertegenwoordigd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s Klachtenreglement Datum 10 december 2015 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

0377/08/N Tuchtcommissie van 3 februari 2009 (definitieve beslissing)

0377/08/N Tuchtcommissie van 3 februari 2009 (definitieve beslissing) 0377/08/N Tuchtcommissie van 3 februari 2009 (definitieve beslissing) A.I. Inbreuken op de wetgeving en reglementering bij de aanvaarding van de opdracht. (art. 64 ter, 1 der gecoördineerde wetten op de

Nadere informatie

DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND

DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND 60004 DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND heeft het volgende overwogen en beslist omtrent het op 21 februari 2013 binnengekomen verzoek van de besloten vennootschap SCHIJF BOUW B.V., gevestigd te

Nadere informatie

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2011 1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2. Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit KLACHT Bij brief van 2010,

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Klachtenprocedure. 1. Definities

Klachtenprocedure. 1. Definities Klachtenprocedure Bent u ondanks onze inspanningen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, niet tevreden over E&R Opleidingen, dan kunt u een klacht indienen. Wij zullen er alles aan doen om uw klacht

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 1/5 Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 Betreft: vermelding van de identiteit van een klokkenluider in interne communicatie via e-mail en in de notulen van de vergadering van de raad van bestuur (CO-A-2011-045)

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST

ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 1e blad. rep.nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST OPENBARE TERECHTZITTING VAN 7 APRIL 2011 7e KAMER SOCIALEZEKERHEIDSRECHT WERKNEMERS - beroep Bureau Juridische Bijstand tegensprekelijk (art. 747, 2, Ger.

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES R.v.V. 288 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp tot wijziging van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en bescherming van de consument, wat betreft het beeld van de vrouw

Nadere informatie

Met uw legaat redt u mensenlevens

Met uw legaat redt u mensenlevens Artsen Zonder Vakantie in uw testament Met uw legaat redt u mensenlevens Neem een goed doel op in uw testament en vergroot de erfenis van wie u dierbaar is. Hoe werkt het? Wij beantwoorden uw vragen over

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING

ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN OP DE VRIJGEVIGHEID VAN DE BEVOLKING Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds asbl - A.E.R.F Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving vzw - V.E.F. ETHISCHE CODE VAN DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK DIE EEN BEROEP DOEN

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Zorgverleners leren van klachten en ongewenste gebeurtenissen in de zorg. Doel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan

Nadere informatie

Copyright: NVPA 01-01-2003 BEROEPSCODE

Copyright: NVPA 01-01-2003 BEROEPSCODE Copyright: NVPA 01-01-2003 BEROEPSCODE Inleiding De NVPA-beroepscode omvat de ethische regels, die het beroeps-handelen betreffen van alle bij het NVPA aangesloten therapeuten, ongeacht of zij lid of aspirant

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/240

Rapport. Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/240 Rapport Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/240 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de griffie van de rechtbank Rotterdam, sector civiel, heeft verzuimd om haar op 6 november 2006 ingeleverde

Nadere informatie

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent 1. Algemeenheden 1.1. Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, afgekort IAB, dient overeenkomstig artikel

Nadere informatie

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING. Nr. GVO/2015/ 13 / /16 september 2015. Inzake :, wonende te, bijgestaan door, advocaat te..

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING. Nr. GVO/2015/ 13 / /16 september 2015. Inzake :, wonende te, bijgestaan door, advocaat te.. 1 KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING Nr. GVO/2015/ 13 / / Inzake :, wonende te, bijgestaan door, advocaat te.., Verzoekende partij Tegen : vzw, met maatschappelijke zetel te.., vertegenwoordigd

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

De heer ( ), bedrijfsrevisor sedert 15 januari 1995 en ingeschreven in het openbaar register onder het nummer ( ) met als woonplaats ( ).

De heer ( ), bedrijfsrevisor sedert 15 januari 1995 en ingeschreven in het openbaar register onder het nummer ( ) met als woonplaats ( ). BESLISSING VAN DE TUCHTCOMMISSIE Nederlandstalige Kamer (artikel 58 van de wet van 22 juli 1953 houdende oprichting van het IBR) Openbare zitting van 14 april 2016 In de zaak met dossiernummer 506/2015/(

Nadere informatie

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College 1 Begripsbepalingen 1.1 Onder klacht wordt in dit reglement verstaan uitingen van ontevredenheid met betrekking tot het Da

Nadere informatie

Werven van leden en klanten. WHISE Allard Jongsma

Werven van leden en klanten. WHISE Allard Jongsma Werven van leden en klanten WHISE Allard Jongsma Geven? Het brein Is de bron van: wie wij zijn wat wij doen hoe wij het doen Het begin van zelfbegrip... Vier denkstijlen DENKEN Cerebraal Links RATIO Rechts

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5 Pagina: 1 van 5 Het ondervragen van patiënten in het kader van een eindwerk voor het bekomen van een graad van bachelor of bachelor na bachelor komt neer op een prospectieve verzameling van gegevens met

Nadere informatie

Bestuurlijk rechtsoordeel

Bestuurlijk rechtsoordeel Bestuurlijk rechtsoordeel Kenmerk: 25647/2011009529 Betreft: Toelaatbaarheid van het noemen en vermelden van bedrijven en instellingen die een bijdrage leveren aan de actie Radio 4 Klassiek geeft! Bestuurlijk

Nadere informatie

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen bureau van de universiteit abjz Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen Preambule Binnen de Rijksuniversiteit Groningen rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk

Nadere informatie

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS TUCHTRECHTELIJKE BESLISSING IN EERSTE AANLEG nr. ( ) Van 16 januari 2015 Dossier : T6687 Inzake ( ) (B.I.V. nr. ) Samenvatting: In het kader

Nadere informatie

LEI Plagiaat ongegrond

LEI Plagiaat ongegrond CASUS WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2016 LEI Plagiaat ongegrond Universiteit Leiden 1. Onderwerp van de klacht Plagiaat 2. Advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit 25 mei 2016 De Commissie

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd.

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd. Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452, zevende lid, BW

Nadere informatie

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING G. V. O. / 2007

KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING G. V. O. / 2007 KAMER VAN BEROEP GESUBSIDIEERD VRIJ ONDERWIJS BESLISSING G. V. O. / 2007 Inzake... wonende te... bijgestaan door..., advocaat verzoekende partij, tegen de inrichtende macht v.z.w.... gevestigd te... vertegenwoordigd

Nadere informatie

Preambule. Klachtenregeling De School voor Transitie 2/9

Preambule. Klachtenregeling De School voor Transitie 2/9 Klachtenregeling Preambule De School voor Transitie wil er zijn voor mensen die vorm willen geven aan werkelijke verandering. Wij geloven dat de ontwikkeling van medewerkers, leiderschap en organisaties

Nadere informatie

LOWI Advies 2014, nr. 11

LOWI Advies 2014, nr. 11 LOWI Advies 2014, nr. 11 Advies van 28 november 2014 van het LOWI ten aanzien van de klacht van Verzoeker, ingediend op 2014 en gericht tegen het besluit van het Bestuur van 2014. 1. De klacht De klacht

Nadere informatie

VLAAMSE REGULATOR VOOR DE MEDIA

VLAAMSE REGULATOR VOOR DE MEDIA VLAAMSE REGULATOR VOOR DE MEDIA ALGEMENE KAMER ZAAK VRM t. NV VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEP (dossier nr. 2007/415) BESLISSING nr. 2008/032 23 juni 2008. VRM t. NV VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEP

Nadere informatie

Regeling Overige Klachten. MBO Utrecht

Regeling Overige Klachten. MBO Utrecht Regeling Overige Klachten MBO Utrecht Colofon Uitgave : 27 maart 2013 Instemming Ondernemingsraad : 20 april 2013 Instemming Studentenraad : 1 juli 2013 Vastgesteld CvB : 1 juli 2013 Verantwoordelijk uitvoering

Nadere informatie

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Leonie Linssen Coach en Counsellor Tel : 073-6420725 M: 06-45550680 E-mail: info@veranderjewereld.nl www.veranderjewereld.nl Verander je Wereld conformeert zich aan de klachtenregeling van de Nederlandse

Nadere informatie

Match Eredivisie Open League Heren ANTWERP 2 - LEUVEN 2 van 1 november 2017 Zitting van 25 januari 2018

Match Eredivisie Open League Heren ANTWERP 2 - LEUVEN 2 van 1 november 2017 Zitting van 25 januari 2018 Match Eredivisie Open League Heren ANTWERP 2 - LEUVEN 2 van 1 november 2017 Zitting van 25 januari 2018 Het Controlecomité is samengesteld uit Mr. P. C. (Voorzitter), Mevr. F. R.D, Mevr. L. A., Mr. T.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 Rapport Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Leiden zijn (privé-)agenda niet aan hem heeft geretourneerd. Beoordeling

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr.dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.J. Olthoff, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr.dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.J. Olthoff, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-469 (mr.dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.J. Olthoff, secretaris) Klacht ontvangen op : 29 januari 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen

Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen November 2011 Inleiding Een fatsoenlijke samenleving wordt wel omschreven als een samenleving waarin mensen niet worden vernederd door

Nadere informatie

Inhoud Frequency 8 6 4 2 0 18,00 20,00 22,00 24,00 BMI 26,00 28,00 30,00 32,00 Gent, april 2010 Betreft: pedometer-project Geachte mijnheer, mevrouw Ondanks

Nadere informatie

Beslissing n S betreffende de administratieve afhandeling van een geschil over de prestatieregeling tussen Infrabel en Crossrail

Beslissing n S betreffende de administratieve afhandeling van een geschil over de prestatieregeling tussen Infrabel en Crossrail Beslissing n 2018-03-S betreffende de administratieve afhandeling van een geschil over de prestatieregeling tussen Infrabel en Crossrail Kruidtuinlaan 50 bus 72 1000 Brussel www.regul.be Inhoudstafel 1.

Nadere informatie

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging REGLEMENT op de tuchtrechtspraak voor de leden van IIA-Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging De raad van tucht Artikel 1 1 De raad van tucht is belast met de behandeling van

Nadere informatie

1. Doel procedure. 2. Beschrijving procedure

1. Doel procedure. 2. Beschrijving procedure Klachtenprocedure Document/proceseigenaar: Klachtenprocedure/Eric Verkaar Versienummer: definitief Vastgesteld door: bestuur Zorgbelang Nederland Datum vaststelling: 30 juni 2016 ALV Zorgbelang Nederland

Nadere informatie

DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND

DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND 60005 DE COMMISSIE GEDRAGSCODE BOUWEND NEDERLAND heeft het volgende overwogen en beslist omtrent het op 21 februari 2013 binnengekomen verzoek van de besloten vennootschap SCHIJF BOUW B.V., gevestigd te

Nadere informatie

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS TUCHTRECHTELIJKE BESLISSING IN EERSTE AANLEG nr. 3281 Van 20 april 2018 Dossier : T9447 Inzake ( ) (B.I.V. nr. ) Samenvatting: De vastgoedmakelaar

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie SCEN

Reglement Klachtencommissie SCEN Reglement Klachtencommissie SCEN Organisatie/Auteur: KNMG, SCEN, september 2016 1 Toepasselijkheid, doel en uitvoering klachtprocedure Artikel 1. Toepasselijkheid reglement De bepalingen van dit reglement

Nadere informatie

DOELSTELLING VAN EN UITGANGSPUNTEN BIJ DE KLACHTENREGELING

DOELSTELLING VAN EN UITGANGSPUNTEN BIJ DE KLACHTENREGELING REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE BEGRIPSOMSCHRIJVING Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder: de zelfstandig werkende verloskundige,

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/063 BERAADSLAGING NR 09/039 VAN 7 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

NVGzP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten

NVGzP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten NVGzP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten Inleiding Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) is een vrijgevestigd gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog of

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s Klachtenreglement Datum 3 november 2016 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016 Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016 inzake De heer M. Schrijver, wonende te Rotterdam klager tegen Woonstad Rotterdam, gevestigd te Rotterdam verweerder Partijen worden hierna aangeduid als klager

Nadere informatie

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS).

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). KLACHTENREGELING ROS-COLLECTIEF Inleiding Indien personen of organisaties een klacht willen indienen die betrekking heeft op (medewerkers van) een regionale ondersteuningsstructuur (ROS), dan dient men

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER

OVEREENKOMST TUSSEN. SECURITAS AB (publ) UNION NETWORK INTERNATIONAL DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS (SWEDISH TRANSPORT WORKERS UNION) OVER Gelieve er nota van te nemen dat dit een vertaling is van een origineel document in het Engels. OVEREENKOMST TUSSEN SECURITAS AB (publ) EN UNION NETWORK INTERNATIONAL EN DE ZWEEDSE UNIE VOOR TRANSPORTWERKERS

Nadere informatie

MEMORANDUM ALGEMENE VOORWAARDEN. 1 Inleiding

MEMORANDUM ALGEMENE VOORWAARDEN. 1 Inleiding MEMORANDUM ALGEMENE VOORWAARDEN 1 Inleiding 1.1 In Nederland wordt in de praktijk door ondernemingen veel gebruik gemaakt van algemene voorwaarden ( AV ). Hoewel het gebruik van AV over het algemeen als

Nadere informatie

Artikel 1 - Begripsbepalingen 1. Onder bestuur wordt verstaan het bestuur van de H.E.M.A.-bond Nederland. 2. Onder ongewenst gedrag binnen de bond

Artikel 1 - Begripsbepalingen 1. Onder bestuur wordt verstaan het bestuur van de H.E.M.A.-bond Nederland. 2. Onder ongewenst gedrag binnen de bond REGLEMENT ONGEWENST GEDRAG H.E.M.A.-bond Nederland Artikel 1 - Begripsbepalingen 1. Onder bestuur wordt verstaan het bestuur van de H.E.M.A.-bond Nederland. 2. Onder ongewenst gedrag binnen de bond wordt

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BESLISSING (BRUGEL-BESLISSING-20111109-08) betreffende de wijziging van het huishoudelijk reglement van BRUGEL 09 11 2011 Kunstlaan

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. M.B. Beunders, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. M.B. Beunders, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-259 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. M.B. Beunders, secretaris) Klacht ontvangen op : 5 augustus 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Reglement Klachtenbehandeling Commissie van Toezicht LVV

Reglement Klachtenbehandeling Commissie van Toezicht LVV Reglement Klachtenbehandeling Commissie van Toezicht LVV Het Bestuur van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) gevestigd te Utrecht (verder te noemen: het bestuur van de LVV), overwegende

Nadere informatie

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord Klachtenregeling Cliënten van Jeugdbescherming Noord Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 2015 Inhoudsopgave Overwegingen 3 Artikelen Artikel 1 Begripsbepalingen / 4 Artikel 2 De Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling Externe belanghebbenden MBO Utrecht

Klachtenregeling Externe belanghebbenden MBO Utrecht Klachtenregeling Externe belanghebbenden MBO Utrecht Colofon Kenmerk : U16.00200-BA01 Vastgesteld door het College van Bestuur op : 21-03-2016 (onder voorbehoud goedkeuring OR) Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN Motivering bij het uitwerken van de vuistregels Door het K.B. van 6 juni 2010 is de Belgische Corporate Governance Code 2009 dè referentiecode geworden voor

Nadere informatie

Klachtenbehandeling Het onderzoeken en doen van een uitspraak inzake de (on)gegrondheid van een in behandeling gegeven klacht.

Klachtenbehandeling Het onderzoeken en doen van een uitspraak inzake de (on)gegrondheid van een in behandeling gegeven klacht. REGLEMENT VOOR DE KLACHTENBEHANDELING, HU Klinieken Faculteit Gezondheidszorg, Hogeschool Utrecht HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN ARTIKEL 1 Begripsomschrijvingen Aangeklaagde Degene tegen wie een klacht is ingediend.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-521 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Blom, secretaris) Klacht ontvangen op : 2 januari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 27 oktober 2014 ADVIES 2014-85 met betrekking tot de weigering om een kopie te verstrekken van de

Nadere informatie

Beslissing ten aanzien van klacht over het LOWI 2015, nr. 1

Beslissing ten aanzien van klacht over het LOWI 2015, nr. 1 Beslissing ten aanzien van klacht over het LOWI 2015, nr. 1 Beslissing van het LOWI van 24 november 2015 ten aanzien van de klacht van A, bij het LOWI ingediend op 22 april 2015 betreffende de verzoekschriftenprocedure

Nadere informatie

Reglement Commissie van Toezicht en College van Beroep van de Stichting GFB versie 2002

Reglement Commissie van Toezicht en College van Beroep van de Stichting GFB versie 2002 REGLEMENT van de Commissie van Toezicht en het College van Beroep van de Stichting Gedragscode Farmaceutische Bedrijfstak (Stichting GFB) I ALGEMEEN 1. De behandeling van klachten wegens niet naleving

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Oprichting van een commissie "sui generis" - Opdracht en werking. - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Oprichting van een commissie sui generis - Opdracht en werking. - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 27 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00714 Onderwerp: Oprichting van een commissie "sui generis" - Opdracht en werking. - Goedkeuring Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

31 augustus 17. Bijlage bij Klachtenprocedure. Reglement Klachtencommissie Balans

31 augustus 17. Bijlage bij Klachtenprocedure. Reglement Klachtencommissie Balans Bijlage bij Klachtenprocedure Reglement Klachtencommissie Balans Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a Balans: landelijk oudervereniging Balans, statutaire gevestigd in De Bilt,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni Rapportnummer: 2013/073

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni Rapportnummer: 2013/073 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Weert. Datum: 27 juni 2013 Rapportnummer: 2013/073 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een consulent van de sociale dienst van de gemeente Weert hem heeft

Nadere informatie

Procedure voor het behandelen en beoordelen van klachten.

Procedure voor het behandelen en beoordelen van klachten. Procedure voor het behandelen en beoordelen van klachten. Bijlage bij het Huishoudelijk Reglement van het Gilde van Vrijwillige Molenaars Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 4 april 2015. Inhoudsopgave

Nadere informatie

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene.

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-233 d.d. 6 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris) Samenvatting Consument en Aangeslotene hebben

Nadere informatie

PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR www.ond.vlaanderen.be/zorgvuldigbestuur PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR - ZORGVULDIG BESTUUR Kosteloosheid basisonderwijs, kosteloze toegang secundair onderwijs, oneerlijke concurrentie, handelsactiviteiten,

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 6 januari 2014 ADVIES 2014-10 met betrekking tot een vraag met betrekking tot de weigering om toegang

Nadere informatie

2. Tijdelijke actie: vrienden uitnodigen om cliënt te worden tijdens de actieperiode

2. Tijdelijke actie: vrienden uitnodigen om cliënt te worden tijdens de actieperiode VOORWAARDEN MEMBER GETS MEMBER 1. Algemeen De voorwaarden in dit reglement zijn van toepassing op de peterschapsactie Member gets Member (hierna het Reglement ). Deze actie wordt georganiseerd door Keytrade

Nadere informatie