Miss Piggy is mijn naam! Waarom is het handig om een identiteitskaart te hebben?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Miss Piggy is mijn naam! Waarom is het handig om een identiteitskaart te hebben?"

Transcriptie

1

2 Miss Piggy is mijn naam! Heb jij een identiteitskaart? Ik wel! Ik heb hem altijd bij me. Zie je mijn oorring? Wel, dat is hem, mijn identiteitskaart! Iedereen die één of meerdere varkens heeft, moet zijn varken(s) een oormerk geven. Dat moet gebeuren als we nog biggen zijn en zogen bij onze moeder, de zeug. Op ons oormerk staat een sanitelcode. Moeilijk woord, hè! Deze code bestaat uit de letters BE (voor België), de beslagcode of code van het bedrijf (4 letters/cijfers) en een volgnummer. Bijvoorbeeld BE 86PE Met deze code kunnen de mensen nagaan wat er zoal met mij gebeurd is. Ze zoeken mijn sanitelnummer op en weten wanneer ik geboren ben, wanneer ik naar een andere boerderij ben verhuisd, Als ik plots ziek zou worden, kunnen ze opsporen waar ik zoal ben geweest. Vijf dagen voor ik naar het slachthuis moet, krijg ik een tatoeage met de beslagcode op mijn linker- en rechterbil. Zo kunnen de mensen later nagaan van welk geslacht dier het vlees is. Heb jij al een identiteitskaart? Zou je er een willen? Waarom wel of niet? Waarom is het handig om een identiteitskaart te hebben? Maak zelf een sanitelnummer. Geef je school een code en maak zelf een volgnummer van je lievelingsnummers. Je kan er misschien met schrinkels zelf een echt oornummer van maken. Schrinkels is papier waarop je kan schrijven en waarin je kan knippen, om te bakken. Je kan het kopen in een hobbywinkel.

3

4 Kan je voor landbouwer studeren? Johan, mijn baas, doet meer dan ons eten geven, verzorgen en onze stallen poetsen. Hij moet alles correct bijhouden wat er met ons, de varkens, gebeurt: wanneer we geboren zijn, wat we te eten krijgen, wanneer een van ons ziek wordt Sommige varkens dienen als fokvarken, andere om vet te mesten. Welke zeug er drachtig is, van welke beer en wanneer ze moet werpen, dat wordt allemaal zorgvuldig bijgehouden met een computerprogramma. Elke dag kan Johan kijken hoeveel een big, zeug of beer kost. Als hij ons wil verkopen, doet hij dat het liefst aan een goede prijs. Wanneer hij biggen verkoopt of nieuwe fokzeugen koopt, moet hij dat in zijn boekhouding noteren. Al deze zaken moeten heel nauwkeurig bijgehouden worden op een varkensbedrijf. Wanneer er een deur klemt, er iets mis is met een werpkooi of er iets anders stuk is, moet hij dat zo vlug mogelijk herstellen. Maar hoe weet Johan nu of er een van ons ziek is, hoe hij ons moet voederen, wat hij moet doen om een goede kweek te hebben? Dat leerde Johan in de landbouwschool. Want hij moet van alles kunnen: met een computer werken, ziektes herkennen, zijn boekhouding bijhouden, kapotte gebruiksvoorwerpen herstellen, Kortom, hij is zowel landbouwer, boekhouder, veearts, timmerman als mechanicien een echt manusje van alles! Welke werken zou jij leuk vinden op het varkensbedrijf? Stel een dagschema van jezelf op: wanneer stond je op, wat at je, wat deed je in de klas, wanneer maakte je je huiswerk,? Je kan ook je buur interviewen en zijn of haar dagschema opmaken. Vergelijk het dan met dat van jou. Is het erg verschillend? Wat is er anders, wat is hetzelfde,?

5

6 De kraamafdeling aub? Eindelijk is het zover. Ik ben 8 maanden oud en klaar om zelf biggetjes te krijgen. Johan, de boer, kiest een geschikte beer voor me uit. Geen beer uit het bos, maar een mannelijk varken. Op de boerderij zitten geen beren. Mannelijke varkens wonen in speciale fokbedrijven. Ik word drachtig via kunstmatige inseminatie. Net zoals er bij jullie moeders zijn die kiezen voor een baby, maar geen vader willen. Johan koopt voor ons zaadcellen die in een rietje zitten. Na 3 maanden, 3 weken en 3 dagen dracht werp ik tussen de 9 en 15 biggen. De boer zet mij in een werpkooi, zodat ik mijn biggen niet zou verpletteren. De biggen gaan direct op zoek naar een tepel. Elke big krijgt zijn eigen tepel. De sterkste biggen krijgen de voorste tepels, waar er meer melk uitkomt. Na het drinken kunnen ze rondlopen in het kraamhok. Er hangt een rode lamp, waar ze lekker warm onder kunnen liggen. Na enkele uren komt de boer om hun tandjes kort te knippen, zodat ze mijn tepels niet verwonden. Er wordt ook een stukje van hun staartjes geknipt. Zo kunnen de biggen niet in elkaars staarten bijten, want dat doen ze wel eens. Na een viertal weken verhuizen mijn kleintjes naar een andere stal. Ik mag nu terug bij mijn vriendinnen. Vergelijk de zwangerschap van de mens met de dracht van een varken: * leeftijd voor de eerste zwangerschap; * duur van de dracht/zwangerschap; * voeding; * alleen, tweelingen, meerlingen, Stel een varkensstamboom op. Bedenk originele namen voor alle varkens en noteer hun leeftijd. Dit kan je ook voor je eigen familie doen. Bekijk het voorbeeld op de website.

7

8 Dat is hier een echte varkensstal Ufo s die een stal binnendringen of reuzetrechters aan de wand, rookpijpjes op het dak? Neen hoor, die trechters zijn voedersilo s. Hierin wordt ons voeder gegoten. De rookpijpjes zijn de schoorstenen van het ventilatiesysteem. Wij varkens hebben het graag warm, maar ook niet te warm. Vandaar dat Johan een constante temperatuur van ongeveer 22 C aanhoudt. In onze stal hangen daarom digitale thermometers. Wij kunnen niet zweten, vandaar dat we graag in de modder ploeteren om af te koelen. In de stal vervangt de ventilatie de modder. Zie je ook die kleine raampjes? Die zorgen ervoor dat er voldoende licht is, maar dat er niet te veel warmte verloren gaat en het niet te veel tocht. Johan zou niet willen dat wij verkouden raken. Maak een maquette van een varkensstal met legoblokken, Playmobil, karton, Hoe warm is het in de klas? Meet een hele week de temperatuur in de klas en vergelijk de resultaten met elkaar. Wanneer was het koud, wanneer warm, is het s morgens kouder dan s avonds,? We zullen dat varkentje wel eens wassen. Een mooie boomgaard voor de stal? Landbouwers moeten een groenscherm voor hun stallen zetten om de omgeving mooier te maken. Zeg nu zelf, een rij mooie bomen ziet er leuker uit dan enorme voedersilo s. Vieze varkens worden niet vet.

9

10 Is dat wel gezond? Wie heeft er al eens een spuitje of een inenting gekregen? Als kleine big krijgen wij ook spuitjes, zodat we niet ziek zouden worden. Niemand is graag ziek, daarom gaat Johan ons preventief inenten tegen bepaalde ziektes waar onze biggen van sterven of heel erg ziek van worden. Net zoals jullie ingeënt zijn tegen allerhande ziektes. Als er een varken ziek is, moet Johan noteren welk medicijn het heeft gekregen en hoelang. Johan doet er net zoals de andere landbouwers alles aan om ziektes uit zijn stal te houden. Bezoekers, zoals de veearts, lopen eerst door een bad met ontsmettingsmiddel. Ze dragen laarzen en een overall van het bedrijf. Dat is nodig, want als een ziekte eenmaal binnen is, wordt onze hele stal besmet. Varkenspest is daar een voorbeeld van. Het is niet besmettelijk voor de mens, maar heel erg besmettelijk voor varkens. Als er op één bedrijf varkenspest uitbreekt, volgen er al snel andere. Daarom moeten boeren heel goed opletten wie er in hun varkensstal binnenkomt en een hele hoop voorzorgsmaatregelen nemen. Jij wast toch ook je handen na een toiletbezoek? Maak een maquette van een varkensstal met legoblokken, Playmobil, karton, Zoek op tegen welke ziektes wij zoal ingeënt zijn. Je kan dit vinden op het internet of via je eigen vaccinatieboekje.

11

12 Wat staat er op het menu? Wij varkens zijn eigenlijk omnivoren, alleseters. Mijn betovergrootouders kregen de overschotten van wat er op tafel verscheen. Maar de tijden zijn veranderd! Nu krijgen we automatisch eten in onze trog. Biggen krijgen biggenmeel, varkens krijgen varkensmeel. Elk voeder heeft een speciale samenstelling, aangepast aan de soort varkens of hun leeftijd. Mensenbaby s krijgen ook ander eten dan peuters en kinderen van jouw leeftijd. Zwangere vrouwen letten ook meer op hun voeding. Algemene ingrediënten van ons voeder zijn sojameel, lijnzaad, bietenpulp, maïs, tarwe, gerst, Maar net zoals elke kok zijn geheime recepten heeft, heeft ook elk veevoederbedrijf zijn eigen geheime voedersamenstelling. Dus weet enkel de voederfabrikant wat wij eten. En Johan ook, natuurlijk. Wie heeft een huisdier? Breng wat voeder mee en liefst ook de verpakking ervan. Wat eten onze huisdieren? Vergelijk ze met het varken en deel ze in de juiste categorie in: omnivoor, carnivoor of herbivoor. Stel een heel gezond menu samen aan de hand van de voedingspiramide. 'Hij eet als een varken'

13

14 Koteletten, trommels en lijm... Wij varkens dienen voor heel veel zaken. Dat jullie ons vlees gebruiken om te eten spreekt voor zich. Maar wist je dat ook onze beenderen, ons haar, onze oren en onze huid gebruikt worden? Onze beenderen worden gebruikt om lijm van te maken. Van ons haar maken jullie borstels, onze blaas dient om trommels of ballen van te maken en onze gedroogde oren en huid zijn ideaal als bijtsnoepje voor de hond. Wat overschiet, eten jullie op! Weet je dat er zelfs organen van ons gebruikt worden om mensen te genezen? Een hartklep die niet goed meer werkt, wordt soms vervangen door de hartklep van een varken. Er is maar heel weinig van een varken waar jullie niets mee doen. Noem delen van het varken op in het Frans: hoofd, staart, oog, oor, poot, buik, rug, Je vindt een leuk werkblad op de website. Als je mensen goed doet, krijg je modder. Als je varkens goed doet, krijg je spek. Maak Vlaamse hutsepot of een ander gerecht met varkensvlees. Recepten vind je op Haal een trommel in de klas, zoek een leuk ritme en maak een lied over een varken op de boerderij.

15

16 Ondertussen bij de slager Mie, mijn zus, is een vleesvarken. Als zij tussen de 100 en 110 kg weegt, is ze slachtrijp. Tijd om haar naar het slachthuis te brengen. De varkens worden elektrisch verdoofd en daarna slacht een slager ze vakkundig. Op die manier hebben ze een pijnloze dood. De haren worden van hun huid gebrand en hun bloed wordt opgevangen om er bloedworst van te maken. Dan snijdt men het lijf doormidden. Het vlees wordt gekeurd en in een koelcel gehangen om het later naar een slager te brengen. Daar wordt het vlees netjes versneden tot varkenshaasjes, koteletten, ribbetjes, hammen, Wat ervan overschiet, wordt gebruikt om gehakt van te maken, worsten en blinde vinken, Ook de lever, nieren en darmen worden verkocht. Zo zie je dat er niets verloren gaat van een varken. Hoeveel weeg jij? Leer het volkslied t Zwien (Smout, vet, hespe en spek). De tekst vind je op de website. Welk varkensvlees ken jij? (Kijk eens op Eet je dit graag? Hoeveel kinderen zijn er nodig om evenveel te wegen als een slachtrijp varken?

17

18 Aan de slag Johans dagen zijn goed gevuld. Gisterenochtend zorgde hij er zoals elke morgen voor dat onze trog gevuld werd. Hij keek of er nog genoeg voeder in de silo s zat. Daarna ging hij zelf ontbijten. Na het ontbijt waste hij de zeugen die moesten werpen. Dat doet hij zodat er tijdens het werpen geen infecties zouden ontstaan door het vuil. Ook de kraamhokken maakte hij schoon. Toen was het etenstijd voor hem. Na het eten kregen de biggen hun inentingen tegen allerlei ziektes. Daarna controleerde Johan de zeugen die niet drachtig waren en insemineerde hij de bronstige zeugen met een rietje. Toen was het weer tijd om ons te voederen. Daarna ging Johan douchen en eten. Dan nog even de administratie in orde brengen. Daarna keek hij eventjes tv, las de krant en kroop hij vlug onder de wol. Vandaag kwam hij langs met de hogedrukreiniger om onze stallen te reinigen, morgen komt hij de gebruikte kraamhokken wassen en overmorgen moeten er weer zeugen verplaatst worden, biggen ingeënt, staartjes geknipt Zo weet hij elke dag wat te doen! Bereid een interview met een landbouwer voor. Welke vragen zou je de landbouwer willen stellen? Neem het interview ook echt af als dat mogelijk is.

19

20 Er hangt een geurtje aan Geen dier zonder mest. Ook van ons krijgt de boer mest. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onze uitwerpselen? Mijn vriendin Tara vertelde dat er onder onze stal een enorme kelder is, waar alle mest in terechtkomt. Daarom heeft de vloer van de stal allemaal gleuven, waar de mest doorheen kan. Tara zei dat landbouwers van 15 februari tot 1 september hun mest mogen uitrijden op hun land of dat van een andere boer. Dat zorgt voor voedingsstoffen in de grond en doet de gewassen goed groeien. Ik vroeg me af of ze zoveel mest op het land mogen voeren als ze willen. Neen hoor, zei Tara. In mest zitten stoffen zoals stikstof en fosfor. Daarvan mag er maar een kleine hoeveelheid in de bodem zitten, anders vervuilt de grond en het water. Daarom moeten landbouwers zich aan een MestActiePlan houden. Veel varkenshouders hebben zelf niet genoeg grond om hun mest uit te rijden. Daarom sluiten ze overeenkomsten met andere landbouwers om hun mest op zijn land af te zetten. Dat gaat niet zo makkelijk en het brengt heel wat extra kosten met zich mee. De landbouwers moeten zich ook aan regels houden bij het uitrijden. De mest moet met slangetjes in de grond geïnjecteerd worden, ofwel moet de grond binnen de 24 uur omgeploegd worden. Zo hebben de buren minder last van de geur en spoelt de mest niet direct weg in de beek als het regent. Pfff, zoveel regels voor onze mest, zeg! Grond ontleden. Doe een schop aarde in een emmer en meng met water. Vul een grote glazen bokaal voor twee derde met dit mengsel en laat het staan. De zware deeltjes zinken, de lichtere deeltjes drijven boven. Stel een mestkringloop op. Bekijk het werkblaadje op de website.

21

22 Luxevarkens? Knuffelvarkens? Scharrelvarkens? Maak kennis met de alternativo s onder de varkens. Ja, je hebt ze in verschillende soorten en maten. De meeste varkens wonen met velen op grote boerderijen. Sommige hebben meer plaats. Ze mogen buiten lopen of wroeten en snuffelen in het stro. Varkens met vrije uitloop noemt men dat. Meestal zijn het ook biologische varkens. Zij krijgen dan ook speciaal biologisch voedsel. Voor de varkens is dat natuurlijk heel leuk, maar ook zij worden geslacht. Voor de mensen die van deze scharrelvarkens willen eten is het vlees wel wat duurder. Er zijn dan ook maar weinig scharrelvarkens of biologische varkens te vinden. Je hebt ook varkenshouders die een speciaal soort varkens kweken, zoals everzwijnen, zuivere piétrain of nog een ander ras. Net zoals je ook mensen met een verschillende huidskleur of haarkleur hebt. Op de kinderboerderij vind je ook wel varkens, maar die leven daar meestal maar met één of twee. Ze zijn ook veel groter, omdat ze niet geslacht worden. Ze krijgen een knuffelnaam en mogen zolang leven als ze kunnen. Dat zijn de echte luxevarkens. Maak een collage met prenten van allerlei verschillende soorten varkens. Zoek hiervoor op het internet. Doe hetzelfde voor mensen. Zoek foto s op het internet of maak foto s van je klasgenoten. Ontwerp een maquette of tekening van een super-de-luxe varkensstal. (Kijk hiervoor ook naar de kaart Dat is hier een echte varkensstal!.)

tweede leerjaar www.lessenpakket.be

tweede leerjaar www.lessenpakket.be tweede leerjaar 2 Vlees op je bord... Lekker en gezond! Lees de tekst Zet de nummers in de tekst bij de juiste tekening. Vertel in de juiste volgorde de weg van het vlees tot op je bord. de weg die het

Nadere informatie

En toen kwam een varkentje... De levensloop van een varken

En toen kwam een varkentje... De levensloop van een varken L E E S T E K S T En toen kwam een varkentje... De levensloop van een varken Zie ik er niet schattig uit, met mijn roze kruippakje, mijn stopcontactsnuitje en mijn krulstaartje? Na 3 maanden, 3 weken en

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Gaan varkens lopen uit een open bedrijf? Een beeld van de moderne varkenskwekerij

Gaan varkens lopen uit een open bedrijf? Een beeld van de moderne varkenskwekerij L E E S T E K S T Gaan varkens lopen uit een open bedrijf? Een beeld van de moderne varkenskwekerij Het beeld uit het begin van de 0ste eeuw, waarbij het varken vrij over het erf rondzwierf op zoek naar

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1 r aa pl em ex jk ki In zelfbeeld INLEIDING Wie ben ik en hoe presenteer ik me naar de buitenwereld? Dat zijn vragen waar veel jongeren mee bezig zijn. Het is niet makkelijk om je zeker te voelen in een

Nadere informatie

Naam: DE DIERENFABRIEK

Naam: DE DIERENFABRIEK Naam: DE DIERENFABRIEK _ Van nature zijn mensen alleseters. Ze verzamelden niet alleen vruchten en knollen, maar gingen ook op jacht. Tot ze ontdekten dat je makkelijker vee kon houden. Dan heb je je prooidieren

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

eerste leerjaar www.lessenpakket.be

eerste leerjaar www.lessenpakket.be eerste leerjaar 1 De boer zorgt goed voor zijn koeien Info voor de leerkracht Vooraleer we een lekker stuk rundfilet op ons bord krijgen, is er op de boerderij al heel wat werk verzet. De boer verzorgt

Nadere informatie

3 je handen wassen? dienen als omhulsel voor worst en zelfs het bloed gaat niet verloren. Dat wordt verwerkt in meststoffen.

3 je handen wassen? dienen als omhulsel voor worst en zelfs het bloed gaat niet verloren. Dat wordt verwerkt in meststoffen. Kun je met koeien 3 je handen wassen? Rundvlees en gezondheid Waar onze koeien toch allemaal goed voor zijn, lacht vader terwijl hij zijn handen afspoelt onder de kraan. Fran kijkt hem niet-begrijpend

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Massale verdwijning van varkens opgehelderd... Het verhaal van slachtrijpe varkens

Massale verdwijning van varkens opgehelderd... Het verhaal van slachtrijpe varkens L E E S T E K S T 2 Massale verdwijning van varkens opgehelderd... Het verhaal van slachtrijpe varkens Reeds geruime tijd verdwenen op mysterieuze wijze massa s varkens. Op aanraden van een anonieme tipgever

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Ik voel me zo ziek als een hond, mompelt vader. Dan moet je naar de dierenarts gaan, zegt zijn zoontje. - 6 -

Ik voel me zo ziek als een hond, mompelt vader. Dan moet je naar de dierenarts gaan, zegt zijn zoontje. - 6 - dierenarts De spreekkamer Nee, ik blaf, miauw, piep of fluit niet tegen een ziek dier. Ik spreek in mensentaal, met het baasje van mijn patiënt. We bespreken de klachten en hoe we het dier kunnen helpen.

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Dit boekje hoort bij het project

Dit boekje hoort bij het project Werkblad 1a zo is het Samen met je klasgenoot ga je nu de vragen doen. Kijk wat jezelf dacht. Klopt alles? Wat klopt niet en teken hier het goede: voorzijde Dit boekje hoort bij het project Bakkers en

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Varkensvlees met 1 ster

Varkensvlees met 1 ster Varkensvlees met 1 ster Waarom krijgt dit varkensvlees het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming? De varkens krijgen meer ruimte; De varkens krijgen beter afleidingsmateriaal; De zeugen worden in

Nadere informatie

Thuis op het werk. Maak of teken je eigen droomboerderij (tekening, maquette, legoblokjes).

Thuis op het werk. Maak of teken je eigen droomboerderij (tekening, maquette, legoblokjes). Thuis op het werk Mogen wij ons even voorstellen? Ik ben Steven. Ik ben landbouwer. Naast mij zie je Els staan, mijn vrouw. Aan de andere kant staat oma Moniek. Op de grond zitten mijn kinderen Gaston,

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

WAT ALS... Junior journalist culinair

WAT ALS... Junior journalist culinair Junior journalist 2012 - culinair WAT ALS... Wat als 's avonds de prei, de selder en de wortelen een eigen leven gaan leiden in je koelkast? Het kan onzin zijn, maar ik denk toch iets helemaal anders.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Het tamme varken 4 3. De varkenshouderij 7 4. Bij de slager Soorten varkens Varkensweetjes Filmpje 16 Bronnen en

1. Inleiding 3 2. Het tamme varken 4 3. De varkenshouderij 7 4. Bij de slager Soorten varkens Varkensweetjes Filmpje 16 Bronnen en Varkens 1. Inleiding 1. Inleiding 3 2. Het tamme varken 4 3. De varkenshouderij 7 4. Bij de slager 10 5. Soorten varkens 12 6. Varkensweetjes 14 7. Filmpje 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vlees en de verdeling ervan. We behandelen enkele delen van kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees. Deze les sluit aan bij kaart 24 van de theorie. Daar staat

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart Les 4A Titel Thema Benodigdheden Doelstelling Net even iets anders Betrouwbaarheid: geloofwaardigheid Computer, printer, DVD fragment 2 en 3, werkblad 4A.1 en informatieblad 4A.1, achtergrondinformatie

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud.

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) De drinkenbroeders Korte omschrijving aflevering Ga vandaag mee met Otto naar een varkensstal: daar zijn biggetjes. Ze willen lekker melk drinken! De leerlingen ontdekken

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Nummer 1! Collector s item!

Nummer 1! Collector s item! Nummer 1! Collector s item! Wie is wie op planeet K! Dat ben ik, K! Woohoo! Mijn maatje BV #1 Vince BV #2 Tom BV #2 gedeelde plaats! Maddie Todd Heeft het allemaal & nog veel meer! Haha! Hier is je ergste

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam: Werkblad Ω Steden Ω Les : De middeleeuwse steden De middeleeuwse steden Aan het eind van de middeleeuwen is de adel de baas. De adel is rijk en heeft alle grond. De kasteelheer woont met zijn vrouw, kinderen

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie