Vrijwilligers werven & onthalen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijwilligers werven & onthalen"

Transcriptie

1 Vrijwilligers werven & onthalen 1.

2 2.

3 Deze brochure is een samenvatting van en vervangt de 2 uitgebreidere brochures van 2012, m.n. vrijwilligers werven en vrijwilligers onthalen. Samenstelling: Karin Hanus Lay-out: Grafische dienst Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam Fair Trade Druk: Druk in de Weer Maart 2015 artnr 08746

4 Inhoudstabel DEEL 1: WERVING 1. Algemeen en specifiek werven Werven: een vast onderdeel van de werking 3. Het wervingsplan Stappenplan 8. A. Hedendaags vrijwilligerswerk als ruilrelatie B. Doel C. Profiel van de ideale vrijwilliger D. Boodschap E. Communicatiekanalen F. Communicatiemiddelen 10. G. Draaiboek en uitvoering 12. H. Evaluatie DEEL 2: ONTHAAL 1. Een onthaalprocedure op maat De rol van de onthaalverantwoordelijke 3. Het eerste contact 4. Het onthaalgesprek 16. A. Het charter van de vrijwilliger als leidraad B. De kennismakingsmap als bron van extra informatie 5. De inloopperiode 18. A. Peter of meter B. Opleiding en vorming C. Onthaalavond of -dag D. Kennismaking met de andere medewerkers 6. Het opvolgingsgesprek Het einde van de onthaalprocedure Wat als iemand geen vrijwilliger wordt? Het doorverwijzen van de kandidaat-vrijwilliger binnen Oxfam-Wereldwinkels Het afwijzen van een kandidaat-vrijwilliger De kandidaat-vrijwilliger beslist zelf om niet actief te worden BIJLAGEN Het wervingsplan 2. De communicatiemiddelen en -kanalen 3. Schema van de onthaalprocedure 4. Evaluatie van de wervingsactie(s) 4.

5 INLEIDING Achter een stevige wereldwinkel met uitstraling staat een groep sterke vrijwilligers die zich thuis voelen in de groep en met plezier hun taken opnemen. Een goed lokaal vrijwilligersmanagement en -ondersteuning zijn daarvoor absoluut noodzakelijk. In deze brochure gaan we nader in op 2 aspecten van vrijwilligersmanagement: het werven en het onthalen van nieuwe vrijwilligers. Het werven van vrijwilligers. Je leert stap voor stap een wervingsplan opstellen: van analyse van je groep medewerkers tot de opvang van vrijwilligers na een geslaagde wervingscampagne komen hier aan bod. Je krijgt enkele methodieken aangereikt waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Onthaal van de kandidaatvrijwilligers. Je krijgt ideeën en tips om zelf een onthaalprocedure voor je wereldwinkel uit te tekenen, of om je huidige onthaalprocedure kritisch onder de loep te nemen. Je krijgt tips en aandachtspunten die als leidraad voor een onthaalgesprek gebruikt kunnen worden. Om werving en onthaal in goede banen te leiden in jouw winkel, raden we aan een vrijwilligersverantwoordelijke aan te duiden. HOE WERK JE MET DEZE HANDLEIDING? De handleiding bevat essentiële informatie waarmee je meteen aan de slag kan. In de bijlages vind je een wervingsplan dat je kan invullen en een schema om een onthaalprocedure op poten te zetten. Op de webpagina extranet.oxfamwereldwinkels.be/ vrijwilligersondersteuning vind je extra s en uitdiepingen, onder de vorm van tips, voorbeelden en good practices van diverse wereldwinkels. Voor je aan de slag gaat, is het belangrijk om de brochure helemaal door te nemen. Eén of enkele medewerkers van je groep kunnen dit doen. Zij stellen het proces dan kort voor, waarna jullie kunnen beslissen of het hele proces doorlopen zal worden met alle medewerkers of dat er een werkgroep wordt opgericht. Wij duimen alvast voor een geslaagde wervingsactie! 5.

6 DEEL 1: WERVING 1. Algemeen en specifiek werven We onderscheiden twee vormen van werving van vrijwilligers: Bij een algemene werving maak je bekend dat wereldwinkelen vrijwilligerswerk is en dat nieuw bloed welkom is. Je schetst een beeld van de verschillende taken in de wereldwinkel. Bij een gerichte wervingscampagne werf je mensen voor een bepaalde taak, bijv. een boekhouder, of een creatieveling voor etalage, of een scholenwerker, Beslis op voorhand of je algemeen of specifiek gaat werven. Want de keuze bepaalt wat je in het wervingsplan noteert op vlak van doelgroepen, boodschap en plaatsen waar je het wervingsmateriaal verspreidt. 2. Werven: een vast onderdeel van de werking Naast werving als aparte activiteit, is het belangrijk dat je het integreert in de dagelijkse werking. Stel je bij alle activiteiten de vraag hoe je zou kunnen werven. Wacht niet tot de groep overbelast raakt, want dan is ook de energie op. Het beste moment om te werven is wanneer de vrijwilligersgroep schittert. Inspiratievoorbeelden: Als gastspreker bij een vereniging, vertel je het verhaal van eerlijke handel én van vrijwilligerswerk. In elk gesprek met de pers, vermeld je dit. Zorg dat alle vrijwilligers herkenbaar zijn (zie materiaal daarvoor op de bestellijst/-web). Creëer in de wereldwinkel een hoekje met wervingsaffiches en -folders en hang er foto s van de vrijwilligers bij. 6.

7 3. Het wervingsplan In een wervingsplan beschrijf je stap voor stap hoe je het werven wil aanpakken. Het opstellen van zo n plan vraagt denkwerk van de groep. We raden aan om alle stappen van het plan te doorlopen. Sommige stappen lijken overbodig, maar ze overslaan kan ertoe leiden dat je de vooropgestelde resultaten niet bereikt. Bespreek het stappenplan op de volgende blz n met een werkgroep of met de hele groep. Noteer telkens per stap de conclusies in het invulformulier dat je in bijlage 1 van deze brochure vindt. Zo krijg je je wervingsdraaiboek. Voor een gerichte werving voor verschillende taken, maak je best per taak een apart wervingsplan. Zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilligersondersteuning Hier kan je een test downloaden als je het imago van je wereldwinkelgroep wil (ver)kennen 7.

8 Stappenplan afspraken vooraf zelfevaluatie en hedendaags vrijwilligerswerk als ruilrelatie doel profiel van de ideale vrijwilliger boodschap communicatiekanalen en -middelen A. AFSPRAKEN VOORAF Zie hiervoor. B. Zelfevaluatie en hedendaags vrijwilligerswerk als ruilrelatie Sta met de groep even stil om te kijken hoe jullie jezelf (als wereldwinkel uiteraard) zien. Ga dan eens na hoe anderen (klanten, politici, pers, ) jullie zien. Hopelijk komt dit min of meer overeen. Kandidaat-vrijwilligers zetten pas de stap naar jullie winkel als ze een positief beeld hebben van de wereldwinkel. Vrijwilligerswerk wordt gezien als wederkerig: mensen investeren tijd en energie in de wereldwinkel en vragen er in ruil wat voor terug, zoals waardering, inspraak en groeimogelijkheden. Vrijwilligerswerk is m.a.w. een ruilrelatie, waar zowel vraag als aanbod een plaats moeten krijgen. Formuleer bij het werven niet enkel wat je verwacht van toekomstige vrijwilligers, maar ook wat je hen te bieden hebt. We denken daarbij aan een vrijblijvende proefperiode, de basisvorming, een verzekering, onkostenvergoeding, enzovoort. 8.

9 C. Doel Het algemene doel van de wervingsactie is uiteraard het vinden van vrijwilligers. Toch is het belangrijk om het doel duidelijk en realistisch te formuleren. Hoe concreter je dit doet, hoe gemakkelijker je in de volgende stappen kan beslissen welke mensen je aanspreekt en op welke manier je dat doet. Formuleer het concrete doel aan de hand van de volgende richtvragen: Hoeveel vrijwilligers zoek je? Wees realistisch! Voor welke activiteiten, taken of functies zoek je vrijwilligers? Op welke termijn wil je hen vinden? D. Profiel van de ideale vrijwilliger De eigenschappen die deze vrijwilliger moet hebben, noemen we zijn of haar profiel. Denk na over hoe je ideale vrijwilliger er uit ziet. Over welk soort persoon gaat het? Welke vaardigheden en kennis heeft hij of zij nodig om de taak te kunnen uitvoeren? Welke interesses heeft hij of zij? Een vrijwilligersverantwoordelijke moet zich bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen kunnen vrijmaken. Hij of zij is sociaal voelend en kan vlot een gesprek voeren. Hij of zij kan een groep motiveren en is stipt in het beantwoorden van vragen en opmerkingen. Zie extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning voor Vrijwilligersprofielen voor verschillende taken. E. Boodschap Als je weet wat je wilt bereiken en wie je precies zoekt, kan je de wervingsboodschap schrijven. De formulering van de boodschap is zeer belangrijk, want ze moet de doelgroep overtuigen om zich als vrijwilliger te engageren. Je kan 1 van de teksten die je online vindt gebruiken of je schrijft een nieuwe boodschap. Zet er zeker volgende elementen in: Wat doet Oxfam-Wereldwinkels? Wat doet jullie lokale wereldwinkel? Welke taken kan een vrijwilliger opnemen? Welke mensen zoek je precies? Waar is de wereldwinkel? Op welke manier kan iemand zich aanmelden of informatie krijgen? Wat biedt de wereldwinkel aan de vrijwilliger? Zie extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning Voor een checklist voor kanten-klare voorbeelden van wervingsboodschappen 9.

10 F. Communicatiekanalen en -middelen Communicatiekanalen zijn de wegen waarlangs je de doelgroep kunt bereiken. Er zijn veel mogelijkheden, maar sommige zijn efficiënter dan andere. Dit hangt onder andere af van het doel en van de doelgroep. Voorbeelden zijn: bibliotheek, sporthal, jeugdbewegingen, Denk na over de mogelijke communicatiekanalen in je wervingsgebied. Focus op die kanalen waarlangs je mensen kunt bereiken die aan het profiel beantwoorden. Ter inspiratie neem je er bijlage 2 bij. Duid de communicatiekanalen aan die van toepassing zijn en vul de lijst verder aan. Communicatiemiddelen zijn de concrete materialen waarmee je je doelgroep bereikt. Als je bijv. de bibliotheek als communicatiekanaal kiest, heb je keuze uit volgende communicatiemiddelen: een stand, een folder op de toonbank, een bladwijzer die in alle boeken gestopt wordt, een voorstellingsfilmpje, bezoekers persoonlijk aanspreken, DE COMMUNICATIEMIDDELEN WORDEN IN 3 CATEGORIEËN ONDERVERDEELD n MONDELING Uit onderzoek blijkt dat mond-aanmondreclame de meest succesvolle manier is om te werven. Je kan zowel bekenden als onbekenden aanspreken, al dan niet tijdens activiteiten van de wereldwinkel, zoals Fair Trade@Home, een film, Dit kan ook via tussenpersonen, bijv. bij een voorstelling in een vereniging. n SCHRIFTELIJK Klassieke wervingsmiddelen zoals affiches, folders, strooibriefjes, advertenties (in het nationale FAIRmagazine of in lokale dagbladen) werken vooral aanvullend en ondersteunend. Online zet je tekst op je eigen webpagina s, vacatures op vrijwilligersdatabanken ( www. cultuurnet.be, www. jeugdwerknet.be, gemeentelijke vrijwilligersdatabanken, ), een bericht in digitale nieuwsbrieven, berichten op sociale netwerksites, een mailhandtekening bij alle medewerkers, Je bent overal aanwezig met bladwijzers in de bibliotheek, een advertentie op broodzakken, een (on)bemande stand, een spandoek of groot bord langs de weg of in iemands tuin, 10.

11 n AUDIOVISUEEL Een filmpje met een getuigenis van een vrijwilliger, (zie extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning) dat je digitaal verspreidt en projecteert tijdens activiteiten van je wereldwinkel; een fotovoorstelling met sfeerbeelden en foto s van vrijwilligers in actie; een PicBadge: dit is een klein logo dat je onderaan je profielfoto op bijv. Facebook zet. Je kunt een PicBadge ontwerpen om duidelijk te maken dat je op zoek bent naar nieuwe vrijwilligers. Je doet dit op Zie extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning voor formats van wervingsmaterialen die je kunt personaliseren en bestellen Neem er opnieuw bijlage 2 bij. Maak er een selectie van communicatiemiddelen en kruis aan welke middelen je inzet bij welke kanalen. Welke kanalen en middelen je kiest, is afhankelijk van een aantal factoren: n HET DOEL als je iemand met specifieke capaciteiten zoekt, zoals een boekhouder, plaats je beter een gerichte advertentie dan overal in de gemeente affiches te hangen. n DE DOELGROEP jongeren bereik je op een andere manier dan gepensioneerden. n DE MOGELIJKHEDEN centen, relaties, tijd, zijn bepalende factoren. n KENMERKEN VAN HET MEDIUM elk communicatiemiddel heeft zijn voor- en nadelen. 11.

12 G. Draaiboek en uitvoering In het draaiboek beschrijf je wie, wat, wanneer en met welke middelen doet. Vul alle geplande acties en bijhorende taken op het invulformulier in. Zo weet je dat alles goed op elkaar is afgestemd en heb je een goed instrument voor de eindevaluatie. Duid ook een eindverantwoordelijke aan voor de coördinatie en de opvolging van het draaiboek. H. Evaluatie Tussentijds evalueren geeft de kans om bij te sturen, of motiveert als je ziet dat alles verloopt zoals gepland. Om op het einde te weten of je werving geslaagd is, evalueer je de uitgevoerde actie(s). Je doet zowel de evaluatie van het effect (is ons doel bereikt?) als van het proces (hoe is het proces verlopen?). Durf ook werkpunten mee te nemen naar de rest van de werking. Als uit de imagooefening blijkt dat jullie te weinig zichtbaar zijn in de gemeente, dan wordt dit een aandachtspunt voor het komende jaar om met de hele wereldwinkel aan te werken. Op extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning vind je tips en voorbeelden. Ook lees je er uitgebreid over het werven van de specifieke doelgroepen jongeren en kernmedewerkers. En je vindt er formats van wervingsmaterialen die je kunt personaliseren en bestellen. En dan: werven maar! Kandidaatvrijwilligers dienen zich aan en kunnen de onthaalprocedure naar jullie keuze en beschreven in het 2e deel van deze brochure doorlopen. Zij gaan daarbij van kandidaatvrijwilliger naar vrijwilliger! 12.

13 13.

14 DEEL 2: ONTHAAL 1. Een onthaalprocedure op maat Het onthaal van een kandidaatvrijwilliger omvat een onthaalgesprek waarin je uitleg geeft over je wereldwinkel en afspreekt welke taak hij of zij opneemt. Eigenlijk doorloop je een heel proces waarbij een persoon stap voor stap in zijn taak en in de groep groeit. De onthaalprocedure kan op veel manieren georganiseerd worden, maar van belang is dat het gebeurt op maat van jouw wereldwinkel en op maat van de kandidaat-vrijwilliger. Wereldwinkels met 40 medewerkers en een beroepskracht hebben andere mogelijkheden dan een groep met een handvol actieve vrijwilligers. Daarbij hebben sommige kandidaatvrijwilligers weinig ondersteuning nodig, terwijl anderen goed begeleid en opgevolgd moeten worden. Dit is afhankelijk van de persoon en van de taken. 2. De rol van de onthaalverantwoordelijke Een onthaalverantwoordelijke begeleidt de onthaalprocedure en garandeert een goede inwerking. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de kandidaat-vrijwilligers, en is vaak ook de vrijwilligersverantwoordelijke die instaat voor het werven en coachen van vrijwilligers. De onthaalverantwoordelijke kent de plaatselijke werking, weet waar Oxfam-Wereldwinkels als organisatie voor staat, kan iets duidelijk uitleggen en iemand op zijn gemak stellen, is stipt en enthousiast en legt gemakkelijk contacten. 14.

15 3. Het eerste contact Kandidaat-vrijwilligers melden zich aan via verschillende wegen. Ze doen dit via mail, in de winkel, via een vrijwilliger, Dit eerste contact is met andere woorden de enige fase in het onthaalproces waar alle huidige vrijwilligers mee te maken kunnen krijgen. De eerste indruk die een kandidaat-vrijwilliger krijgt, bepaalt in grote mate zijn of haar motivatie om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het is dus belangrijk dat iedereen aan kandidaat-vrijwilligers een vriendelijk en correct antwoord kan geven. Als een kandidaat-vrijwilliger zich meldt, moeten er 2 dingen gebeuren: A. De nodige informatie geven Hou de informatie bij dit eerste contact zo kort mogelijk. Vertel bv. enkel in grote lijnen wat jullie doen en welke taken er bestaan. Je geeft een infopakket met extra informatie mee: een voorstellingsfolder, een visitekaartje van de wereldwinkel, de naam en contactgegevens van de onthaalverantwoordelijke en een korte beschrijving van de plaatselijke werking met de taken die een vrijwilliger kan opnemen. De onthaalverantwoordelijke zorgt ervoor dat er standaard enkele infopakketten in de winkel liggen. Neem er ook mee naar stands, cadeaudagen, vormingen. Tot slot vertel je wat er verder zal gebeuren, bijv. dat de onthaalverantwoordelijke binnen de 10 dagen contact zal opnemen om een gesprek te plannen. Benieuwd naar de grootste taboes bij het eerste contact? zie 15.

16 B. De contactgegevens bezorgen aan de onthaalverantwoordelijke Vraag de contactgegevens van de kandidaat-vrijwilliger en bezorg die zo snel mogelijk aan de onthaalverantwoordelijke. Maak op voorhand afspraken in de groep over welke gegevens de onthaalverantwoordelijke nodig heeft. 4. Het onthaalgesprek Voorafgaand: De onthaalverantwoordelijke neemt contact op met de kandidaatvrijwilliger, stelt zich voor, schetst het doel en verloop van het gesprek, en maakt een afspraak. In het onthaalgesprek zelf komen de werking van de wereldwinkel, de interesses en capaciteiten van de kandidaat-vrijwilliger aan bod waarna er afspraken worden gemaakt. Wordt de vrijwilliger actief in je wereldwinkel? Welke taken neemt hij of zij op? Op welke manier gebeurt de inloopperiode? Wanneer komt hij of zij naar een eerste vergadering? Wanneer plan je het opvolgingsgesprek? A. Het charter van de vrijwilliger als leidraad Het charter van de vrijwilliger (art.nr , gratis, of online te downloaden) is enerzijds een handige checklist voor het gesprek en anderzijds voldoen we hiermee aan de informatieplicht die is vastgelegd in de vrijwilligerswetgeving. Zorg dat de kandidaat-vrijwilliger het charter op voorhand of aan het begin van het onthaalgesprek krijgt Het charter en een document met richtlijnen voor het invullen vind je op extranet.oxfamwereldwinkels. be/vrijwilligersondersteuning. Het charter geef je mee met de kandidaat-vrijwilliger. De bijhorende vrijwilligersfiche (die in het charter zit) is bestemd voor de onthaalverantwoordelijke. 16.

17 VOLGENDE ONDERWERPEN KOMEN AAN BOD: n Verwelkoming en doel van het gesprek (charter p. 1). n Wie zijn we? Waar staan we voor (p. 3)? De missie en doelstellingen van Oxfam-Wereldwinkels. n Taken en talenten (p. 4-5)? Een lijst van mogelijke taken in een wereldwinkel. n Wat heb jij te bieden (p. 6-7)? Via een aantal vragen achterhaal je de interesses en talenten van de kandidaat-vrijwilliger en link je ze aan de noden van de wereldwinkel. n Opleiding en vorming (p. 8). Een overzicht van de vormings- en opleidingsmogelijkheden (zie 5.2 opleiding en vorming ). n Informatie (p. 9). Dit zijn nuttige informatiekanalen. Je kunt bij wijze van kennismaking een aantal voorbeelden meegeven (zie volgend punt B. de kennismakingsmap als bron van extra informatie ). n Inspraak in de wereldwinkelwerking (p. 10). De verschillende manieren waarop jullie communiceren en waarop vrijwilligers inspraak hebben. n Je statuut als vrijwilliger (p. 11). Informatie over onkosten, verzekeringen, enz. n Andere afspraken (p. 12). Alle andere afspraken binnen je wereldwinkel kun je hier kwijt. Je spreekt ook af voor het opvolgingsgesprek (zie 6 het opvolgingsgesprek ), waarin je samen bekijkt hoe de inloopperiode verliep. n Bewegingsdienst (p ). De contactgegevens van je regiocoördinator en het nationaal secretariaat. B. De kennismakingsmap als bron van extra informatie Naast het charter is er de kennismakingsmap (00719, 1,50) om mee te geven. Deze map bevat nationale brochures en folders en een FAIRmagazine. Je kan ze aanvullen met documenten van je eigen wereldwinkel, bijv. de laatste editie van je nieuwsbrief, een uitnodiging voor een activiteit of de volgende vergadering, een adressenlijst, het organigram van je wereldwinkel, een lijst met de namen en foto s van alle verantwoordelijken, enz. Bedoeling is dat de kandidaatvrijwilliger na dit gesprek erg gemotiveerd is en aan de inloopperiode begint. Het kan echter dat de kandidaat-vrijwilliger beslist om niet mee te doen of dat jullie hem liever niet als vrijwilliger zien. Meer daarover lees je verderop. 17.

18 5. De inloopperiode Als de kandidaat-vrijwilliger beslist om vrijwilliger te worden, volgt een inloopperiode waarbij hij de wereldwinkel, de taak en de andere medewerkers leert kennen. Uiteraard ondersteun je de kandidaatvrijwilliger tijdens deze periode. Dat kan op verschillende manieren. De keuze is afhankelijk van de kennis en capaciteiten van de kandidaatvrijwilliger en van de taak die hij of zij zal uitvoeren. A. Peter of meter Een peter of meter is een vrijwilliger die extra aandacht geeft aan de kandidaat-vrijwilliger. Een peter of meter heeft 2 grote voordelen, nl de kandidaat-vrijwilliger voelt zich sneller thuis in de wereldwinkel en de zorg voor kandidaatvrijwilligers komt niet alleen bij de onthaalverantwoordelijke terecht. Spreek duidelijk af wat de taken zijn, bijv. aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen van de nieuwelingen, geregeld polsen hoe de inloopperiode verloopt, aan de andere vrijwilligers voorstellen, de aandacht vestigen op de communicatiekanalen, zoals extranet of een nieuwsbrief, B. Opleiding en vorming We verwachten van nieuwe vrijwilligers dat ze de wereldwinkel, de thema s waar we rond werken en hun taak, leren kennen. Elke kandidaat-vrijwilliger kan een opleidingstraject samenstellen, afhankelijk van taak en ervaring. PLAATSELIJK n Een rondleiding in de wereldwinkel n Een specifieke opleiding per taak. Een winkelier staat de eerste keren samen met een ervaren winkelier. n Een inhoudelijke vorming, bijv. bij de winkelaffiches van de heldenverhalen zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/ heldenverhalen REGIONAAL n Een basiswegwijsvorming hoort standaard bij de inwerking van kandidaat-vrijwilligers. n Een regionale trefdag is een handige manier voor vorming én bijkomende ontmoetingen. zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/ vormingskalender NATIONAAL n Een greep uit het programma van het nationale vormingsaanbod zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/ vormingskalender etalage en productpresentatie, mooi en creatief inpakken, zelf vorming geven, boekhouden. 18.

19 n Voor jongeren is er Prikkel de jaarlijkse 3-daagse waar 16- tot 26-jarigen elkaar ontmoeten in workshops, discussies, acties en ontspanning. zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/ prikkel BUITEN OXFAM-WERELDWINKELS n Voor specifieke functies, bijvoorbeeld IT-verantwoordelijke, kan een extra opleiding nuttig zijn. De websites en bieden een overzicht van het bestaande aanbod. C. Onthaalavond of -dag Voor meerdere nieuwe vrijwilligers organiseer je een onthaaldag of -avond, waarin je uitleg geeft over (vrijwilligerswerk in) de wereldwinkel. Verschillende formules zijn mogelijk. n Je geeft enkel uitleg over wereldwinkel en taken en achteraf doe je individueel nog een gesprek. n Je voert op voorhand een individueel gesprek met iedereen en het gemeenschappelijk moment wordt een mini-opleiding en/of rondleiding. n Je doet een gemeenschappelijk onthaalgesprek waarin je taken verdeelt (nadeel is dat het persoonlijke minder aan bod komt) n D. Kennismaking met de andere medewerkers Sociaal contact is een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor vrijwilligerswerk, ook in de wereldwinkel. Om kandidaat-vrijwilligers te helpen bij het leggen van contacten en zich sneller deel van de groep voelen: n begin je een vergadering met een namenrondje waarbij iedereen zichzelf en zijn of haar taak voorstelt. n voorzie in de kennismakingsmap een blad met de namen, foto s en functies van alle vrijwilligers. Zo krijgen nieuwe vrijwilligers sneller een overzicht van wie wat doet. n stel je vrijwilligers die elkaar nog niet kennen steeds aan elkaar voor. Dit kan een taak zijn voor een peter of meter. 19.

20 6. Het opvolgingsgesprek Het doel van dit gesprek is om na te gaan of alles verloopt zoals afgesproken. De afspraak hiervoor werd al gemaakt tijdens het onthaalgesprek. Je kunt de kandidaatvrijwilliger eventueel een tijdje op voorhand enkele richtvragen geven, zodat hij kan voorbereiden. VOLGENDE ZAKEN KOMEN AAN BOD: n Taakinhoud Zijn de taken duidelijk? Is het wat hij of zij verwacht had? Is het pakket te zwaar of te licht? Haalt hij/zij er voldoening uit? n Taakvervulling Wat zijn sterke punten van de vrijwilliger (volgens zichzelf en volgens jou)? Waar kan hij of zij nog in groeien? Hoe kan de wereldwinkel daar bij helpen? n Werkomstandigheden Is alles er om de taken goed uit te voeren? Wat ontbreekt? Wat kan verbeteren? n Samenwerking Hoe verloopt de samenwerking met de andere vrijwilligers? Kent hij of zij de anderen? Heeft hij/zij zicht op de taken van de anderen? Hoe is de relatie met eventuele beroepskrachten? n Ontwikkelingsmogelijkheden Waarin wil hij of zij zich verder bekwamen? Welke groeikansen zien jullie? Hoe organiseer je dit? F. Onthaalprocedure: Was de procedure duidelijk? Kreeg de kandidaat-vrijwilliger voldoende steun? Wat ging vlot? Waar kan de wereldwinkel nog in groeien? 20.

21 Je kan het ingevulde takenvenster (zie charter) bekijken en evalueren in hoeverre de gekozen taak aansluit bij de gegevens in dit takenvenster. Als de vrijwilliger geen ondersteuning meer wenst en hij of zij heeft de basis onder de knie, dan stopt de onthaalprocedure. Als jullie samen beslissen om de kandidaat-vrijwilliger extra te ondersteunen, maak je concrete afspraken: n Volgt hij/zij een vorming? n Is er een vrijwilliger die hem/haar nog een aantal keer bij de taken zal begeleiden? n Kan de meter of peter helpen? Plan ook meteen een nieuw opvolgingsgesprek. 21.

22 7. Het einde van de onthaalprocedure Na het (eventueel tweede of derde) opvolgingsgesprek, stopt de onthaalprocedure. Je spreekt af met de kandidaat-vrijwilliger dat de extra ondersteuning niet meer nodig is. Het afronden van de onthaalprocedure kan via een mededeling op een medewerkersvergadering of een vermelding in de nieuwsbrief. Je kan ook de symbolische waarde benadrukken, door de kandidaatvrijwilliger een naamkaartje of T-shirt van je wereldwinkel te geven, of door alle nieuwe vrijwilligers in de kijker te zetten. 8. Wat als iemand geen vrijwilliger wordt? A. Doorverwijzen Als er geen beschikbare taak is die de kandidaat-vrijwilliger wil of kan opnemen in je wereldwinkel kan je doorverwijzen naar een wereldwinkel in de buurt of naar de regiowerking waar andere taken bestaan. Ook op nationaal niveau zijn er een taken voor vrijwilligers: in de vormingspool, voor administratief werk, voor het schrijven van artikels, als begeleider van Fair Neem daarvoor contact op met je regiocoördinator. Zie extranet.oxfamwereldwinkels.be/ vrijwilligersondersteuning voor meer informatie over de verschillende taken op lokaal, regionaal en nationaal niveau. B. Afwijzen van een kandidaatvrijwilliger Het kan dat jullie de kandidaatvrijwilliger liever niet aan de slag zien gaan. Deze boodschap is voor geen van beide partijen aangenaam. Toch is het nodig dat ze zo snel mogelijk gebracht wordt. Vertel het hem of haar bij voorkeur persoonlijk en voorzie de kans om te reageren. Wees eerlijk en richt je afwijzing zo weinig mogelijk op de persoon zelf. Vertel bijv. niet dat hij of zij foute ideeën heeft, maar wel dat de wereldwinkel een andere aanpak hanteert. Twijfel je tijdens het onthaalgesprek of iemand geschikt is als vrijwilliger? Geef hem of haar een kans, maar wacht nog even om persoonlijke informatie, zoals de adressenlijst, mee te geven. Je kan ook doorverwijzen naar een organisatie in de buurt of naar het provinciaal steunpunt vrijwilligerswerk ( C. De kandidaat-vrijwilliger beslist zelf om niet actief te worden Een kandidaat-vrijwilliger kan een verkeerd beeld hebben van de 22.

23 werking, en ervoor kiezen om geen vrijwilliger te worden. Dit is uiteraard jammer, maar vraag in dat geval waarom hij of zij dit beslist. Op die manier kun je eventuele werkpunten ontdekken en er aan werken. Zin in meer? Vrijwilligersondersteuning stopt niet bij werving en onthaal. Het aantrekken van vrijwilligers heeft pas zin als er een goede coaching is en er doorgroeimogelijkheden zijn voor vrijwilligers. Daarnaast zijn duidelijke afspraken, de verdeling van de taken en de sfeer in de groep belangrijk. Over al deze onderwerpen bieden we verschillende vormingen aan, gaande van korte, inleidende workshops tot een vormingsreeks voor de vrijwilligersverantwoordelijken en coördinatoren. Surf naar extranet.oxfamwereldwinkels.be/ vormingskalender Ben je op zoek naar andere informatie of ondersteuning? Misschien helpt dit je vooruit: n Bij de Infolijn kan je terecht voor alle vragen op informatief en praktisch vlak. Bel op maandag tot en met vrijdag tussen 9u30 en 13u of van 14u tot 16u30 naar 09/ of mail naar infolijn@oww.be. n Je regiocoördinator kan de wereldwinkel ondersteunen bij het opstellen van een wervingsplan en onthaalprocedure en geeft begeleiding op maat bij specifieke vragen. Zie: extranet. oxfamwereldwinkels.be/ bewegingsdienst n Via wereldwinkelnieuws (extranet. oxfamwereldwinkels.be/ wereldwinkelnieuws) blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op vlak van vorming, educatief materiaal, vrijwilligers, Je kan je ook abonneren op deze maandelijkse nieuwsbrief die je samenstelt naargelang je specifieke interesses via je profiel online. n Elke provincie én de Vlaamse overheid hebben een eigen steunpunt voor vrijwilligerswerk. Je vindt ze op be onder het luikje steunpunten. n Socius is de koepelorganisatie voor socio-culturele verenigingen waar Oxfam-Wereldwinkels onder valt. Ook zij bieden heel wat informatie aan. Surf naar vrijwilligers om dit te ontdekken. 23.

24 Bijlage 1: Het wervingsplan A. AFSPRAKEN VOORAF 1.Wie coördineert het opstellen en uitvoeren van het wervingsplan? 2.Welke middelen voorzien we? 3.Welke timing stellen we voorop? 4.Wanneer plannen we de tussentijdse en eindevaluatie(s)? B. ZELFEVALUATIE EN RUILRELATIE 1. Hoe zien wij onszelf? 2. Hoe denken we dat anderen ons zien? 3. Wat verwachten we van toekomstige vrijwilligers? 4. Wat bieden we toekomstige vrijwilligers? C. DOEL 1. Hoeveel vrijwilligers zoeken we? 2. Voor welke taken zoeken we vrijwilligers? 3. Binnen welke termijn willen we hen vinden? 4. Wat verwachten we van toekomstige vrijwilligers? 5. Wat bieden we toekomstige vrijwilligers? D. PROFIEL VAN DE IDEALE VRIJWILLIGER 1. Welke vaardigheden, kennis en interesses zoeken we bij de nieuwe vrijwilliger? 2. Waar vind je die vrijwilliger die dat kan? E. BOODSCHAP 1. Welke boodschap (van de voorstellen op de website) kiezen we? 2. Hoe concretiseren we deze boodschap voor onze wereldwinkel? F. COMMUNICATIEKANALEN EN -MIDDELEN 1. Hoe of waar gaan we deze vrijwilligers vinden (via kranten, lokaal blad, mondeling, )? 2. Welke communicatiemiddelen kiezen we? 3. Welke communicatiemiddelen zetten we in bij welke communicatiekanalen? (Kruis aan in de tabel in bijlage 2).

25 G. DRAAIBOEK EN UITVOERING WERVINGSACTIES EN DEELTAKEN Wervingsactie 1: - Taak 1: - Taak 2: - Taak 3: Wie voert het uit? Tegen wanneer? Budget? Wervingsactie2: - Taak 1: - Taak 2: - Taak 3:... H.EVALUATIE 1. Wat was goed en doen we volgende keer zeker opnieuw? 2. Wat pakken we volgende keer anders aan? Hoe? 3. Wat is niet voor herhaling vatbaar? 4. Wat nemen we mee naar andere delen van onze werking? Ga naar extranet.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilligersondersteuning en download dit sjabloon met witruimte om in te vullen tijdens de vergadering. DOWNLOAD DIT SJABLOON MET WITRUIMTE 25.

26 Bijlage 2: De communicatiemiddelen en kanalen Zwembad Sporthal Scholen GROS Kerk Moskee Bakkers Kruideniers Supermarkten Dokters Verenigingen voor ouderen Jeugd-bewegingen Vrouwen-verenigingen Vormings-instellingen Drukbezochte plaatsen (Regionale) pers Websites 26.

27 Kanalen/ Middelen Wereldwinkel Gescheken-beurs Wereldwikel-dag Klasbezoeken Andere activiteiten van de wereldwinkel Publicaties of nieuwsbrieven van de wereldwinkel Gemeentelijke evenementen Gemeentehuis Jeugdhuis Bibliotheek Jeugdcentrum Cultureel centrum Persoonlijk aanspreken Zelf aanspreken In groep Aanspreken via tussenpersoon aanspreken in groep Wervingsfolder Wervingsaffiche Wervings-advertentie Wervingsstand Vrijwilligers-vacature Brief Spandoek Filmpje Foto s 27.

28 Bijlage 3: Schema van de onthaalprocedure

29 Bijlage 4: Evaluatie van de wervingsactie. EFFECT-EVALUATIE: IS HET DOEL BEREIKT? n Vonden jullie voor elke taak waarvoor je de wervingsactie deed vrijwilligers? n Vonden jullie het vooropgestelde aantal vrijwilligers? n Behoren de gevonden vrijwilligers tot de doelgroep die jullie voor ogen hadden? n Vonden jullie deze vrijwilligers binnen de vooropgestelde termijn? PROCESEVALUATIE: HOE IS HET PROCES VERLOPEN? DE VERSCHILLENDE ONDERDELEN n Was het doel concreet en realistisch? n Was de inhoud van de boodschap aantrekkelijk? En de vorm? n Welke communicatiekanalen waren succesvol? Welke niet? n Welke communicatiemiddelen waren succesvol? Welke niet? n Zetten jullie de juiste middelen in bij de juiste kanalen? n Bereikten jullie via die middelen en kanalen de juiste doelgroep? n Was het draaiboek duidelijk en volledig? Is alles volgens plan verlopen? n Waren er voldoende medewerkers om de wervingsacties uit te voeren? n Wisten alle medewerkers wat van hen verwacht werd? HET WERVINGSPROCES ALS GEHEEL n Waren de verschillende wervingsacties op elkaar afgestemd? n Waren er voldoende middelen begroot? n Werd het hele wervingsproces begeleid/gecoördineerd door de juiste persoon/werkgroep? n Wat is voor herhaling vatbaar? n Wat wil je volgende keer anders aanpakken? Hoe? Ga naar extranet.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilligersondersteuning en download dit sjabloon met witruimte om in te vullen tijdens de vergadering. DOWNLOAD DIT SJABLOON MET WITRUIMTE 29.

30 Bronnen Welzijnsschakels (2006). Zorgzaam met vrijwilligers. Toekomst geven aan je groep. Hambach, E. (2002). Vrijwilligers aantrekken is een kunst. Een praktische handleiding. Brussel; Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk en Het Punt vzw. Winters, N. (2010). Laat je strikken! Stappenplan om vrijwilligers te werven. Brussel; Het Punt vzw. Vananderoye, P. & De Wilde, H. (2001). Vrijwilligerswerk organiseren. Op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilligers werven. Hasselt; Steunpunt Vrijwilligerswerk Limburg. Projectgroep SoCius (2006). Gezocht: geëngageerde vrijwilliger! Begeleidingstekst voor educatieve medewerkers. Socius vzw en Katholieke Universiteit Leuven. Doorklikken naar vrijwilligers, vrijwilligersbeleid, aantrekken en binden van vrijwilligers. Doorklikken naar vrijwilligerswerk, vrijwilligers werven met de plus 2 methode. Janssens, G. (Red) (2008).Onthalen van nieuwe vrijwilligers. Opbouw van een onthaalbeleid voor nieuwe vrijwilligers. Brussel: SoCiuS Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. 30.

31 31.

32 Goed vrijwilligers WERVEN heeft maar resultaat als het gepaard gaat met een goed ONTHAAL. Daarom krijg je ze beide 2 in 1 in dit boekje. Met WERVINGSPLAN en ONTHAALPROCEDURE. Verantw. uitg.: Joris Rossie, Ververijstraat Gent ed. FEB art nr

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING

1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING 1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING 1. DENKOEFENING VOOR DE CLUB: VRIJWILLIGERSWERK IS VERSCHILLEND VAN VRIJBLIJVEND WERK Ontwikkel als club een visie rond vrijwilligerswerk. Al te vaak doen clubs gewoon

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet

Nadere informatie

Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid

Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid Provinciale bijeenkomst VVJ Antwerpen Mechelen, 3 oktober 2013 1 Departement: Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid Dienst

Nadere informatie

Stappenplan om vrijwilligers te werven

Stappenplan om vrijwilligers te werven Stappenplan om vrijwilligers te werven Stappenplan om vrijwilligers te werven INHOUDSOPGAVE voorwoord 5 Stap 1: Geef je organisatie een gezicht (identiteit, imago, sterktes en zwaktes) 6 Stap 2: Waarom

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

DE WERVING- EN SELECTIE PROCEDURES VAN DE SDSP

DE WERVING- EN SELECTIE PROCEDURES VAN DE SDSP DE WERVING- EN SELECTIE PROCEDURES VAN DE SDSP DE WERVING- EN SELECTIE PROCEDURES VAN DE SDSP... 1 DE WERVING- EN SELECTIE PROCEDURES VAN BESTUURSLEDEN EN VRIJWILLIGERS... 2 FASEN EN ACTIVITEITEN VAN HET

Nadere informatie

De werving en selectie procedures van bestuursleden en vrijwilligers

De werving en selectie procedures van bestuursleden en vrijwilligers De werving en selectie procedures van bestuursleden en vrijwilligers De SDSP wil aantrekkelijk zijn voor vrijwilligers, leden, deelnemers, klanten en bezoekers. Om die kwaliteit te kunnen bieden is de

Nadere informatie

Vrijwilliger gezocht M/V. Mechelen, 21 april 2015 Marc Mees Elke Verhoeven

Vrijwilliger gezocht M/V. Mechelen, 21 april 2015 Marc Mees Elke Verhoeven Vrijwilliger gezocht M/V Mechelen, 21 april 2015 Marc Mees Elke Verhoeven 1-24/04/2015 2-4/24/2015 Inleiding Waarom vrijwilligers? 1. Kerkfabrieken hebben vaak niet de nodige competentie, tijd, geschikte

Nadere informatie

STAPPENPLAN OM VRIJWILLIGERS TE WERVEN

STAPPENPLAN OM VRIJWILLIGERS TE WERVEN STAPPENPLAN OM VRIJWILLIGERS TE WERVEN 1 Voorwoord Vrijwilligers aantrekken en behouden een koud kunstje? Voor veel organisaties is het werven van vrijwilligers een heet hangijzer. De ideale vrijwilliger

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Workshop Vrijwilligers werven

Workshop Vrijwilligers werven Workshop Vrijwilligers werven Studiedag Vluchteling zkt. Woning 13 juni 2019 Sarah Eelen sarah.eelen@kenniscentrumwwz.be T. 02 218 55 16 www.steunpuntvrijwilligerswerk.be Hoe komen we aan meer, nieuwe

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Hoe nieuwe trekkers werven? Geert Vansieleghem

Hoe nieuwe trekkers werven? Geert Vansieleghem Hoe nieuwe trekkers werven? Geert Vansieleghem 1 www.cocreatie.net - www.de-raet.be vorming, training, opleiding en procesbegeleiding op maat voor besturen, organisaties, verenigingen en bedrijven 2 Werven

Nadere informatie

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken:

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken: Voorwoord Voor een geslaagd festival ben je vaak afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Als organisatie van een festival loont het dan ook om een gedegen vrijwilligersbeleid te voeren. De vraag is

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

Hoe krijg je verjonging van je bestuur?

Hoe krijg je verjonging van je bestuur? Hoe krijg je verjonging van je bestuur? Collegagroep vrijwilligersmanagement Vrijdag 18 september 2009 Project Koplopers gezocht Fase I: onderzoek en rondetafelgesprekken o.a. werving en behouden van nieuwe

Nadere informatie

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen vandaag Zicht op de bouwstenen van een duurzame motivatie Nieuwe (chinese)

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten Workshop Vinden en binden van vrijwilligers Even voorstellen: Edith Starrevelt - medewerker beleid en projecten Vrijwilligerscentrale Deventer 2 Aan de orde komt Werving blijft altijd nodig Waarom doen

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek

Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek Achtergrond informatie Voor men aan een functioneringsgesprek begint is het belangrijk wat achtergrondinformatie in te winnen

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid

De NSA i.s.m. de KNSB. Vrijwilligersbeleid De NSA i.s.m. de KNSB Vrijwilligersbeleid Programma Opening Vrijwilligerswerk Ervaringen uit de praktijk Motieven voor vrijwilligerswerk Werven Behouden Vragen Vrijwilligers Vrijwilliger Iemand die zich

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk

Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk Inleiding Beste leid(st)er(s), Jouw groep heeft beslist om van naam en/of uniform te veranderen. Ondertussen hebben jullie al veel knopen doorgehakt en

Nadere informatie

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN Het Handvest succesvol vrijwilligen is opgevat als een handig en visueel aantrekkelijke tool. Het moet organisaties toelaten zich te profileren als vrijwilligersorganisatie(-dienst

Nadere informatie

Competentietest. Hoe werkt de test?

Competentietest. Hoe werkt de test? Competentietest Dit is een test die jou en de andere militanten in je bedrijf kan helpen om vrij eenvoudig en snel na te gaan hoe ver competentiemanagement in je eigen bedrijf ontwikkeld en/of ingevoerd

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers Toolkit werven en behouden van vrijwilligers WERVEN Jaarlijks moeten nieuwe collectanten geworven worden om de collectanten die stoppen te vervangen. Daarnaast is de optelsom eenvoudig: hoe meer collectanten,

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie

Tips voor een succesvol evenement

Tips voor een succesvol evenement Tips voor een succesvol evenement Luc David Lien Vanden Broucke Toerisme, WES Zet drie Vlamingen bij elkaar en ze beginnen iets te organiseren. Maar hoe beginnen ze eraan? Een succesvol evenement organiseren

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren Vrijwilligersmarketing Ralf Fleuren - ralf@bliqsem.nl - 06-3441 7041 Kennismaken als de Bliqsem Voorstelrondje - via Mentimeter: Voor welke organisatie volg je deze training? Wat wil je leren? Vrijwilligersmarketing:

Nadere informatie

LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN.

LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN. VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV LAAT HET LOS! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM TAKEN TE DELEGEREN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer!

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer! EVEN VOORSTELLEN Ga per 2 zitten Stel jezelf binnen je vereniging voor Vertel over een succeservaring in de zoektocht naar een nieuwe vrijwilliger Doorvragen: Waarom was het een succes? Wat was je eigen

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult. Deel 2 Kwaliteitsbeleid Deze leidraad is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin. Die modules zijn bedoeld om de verschillende onderdelen van het kwaliteitshandboek uit te werken. Die modules

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST . DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST Tijdens de onthaalperiode: Krijgt de nieuwe medewerker informatie over de onderneming (de missie en de waarden). Leert hij/zij de organisatiecultuur kennen.

Nadere informatie

Het communicatieplan MEDIAMANAGEMENT STUURGROEPENHANDLEIDING COMMUNICATIEPLAN THEMA M2

Het communicatieplan MEDIAMANAGEMENT STUURGROEPENHANDLEIDING COMMUNICATIEPLAN THEMA M2 Het communicatieplan MEDIAMANAGEMENT STUURGROEPENHANDLEIDING COMMUNICATIEPLAN THEMA M2 1 Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstukken in het communicatieplan 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Doelgroep 4. Projectachtergrond

Nadere informatie

Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. In een notitie vrijwilligersbeleid komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. In een notitie vrijwilligersbeleid komen de volgende onderwerpen aan de orde: Meer informatie over het organiseren van vrijwilligerswerk: www.vrijwilligersaanzet.nl Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. Deze checklist is te gebruiken voor de opzet en het ontwikkelen van

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands.

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. LESHANDLEIDING NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. DOELSTELLING Met deze les worden doelen bereikt die aansluiten op referentieniveau 2F en 3F mondelinge

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan tudiekeuze Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job? Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken. VVB-secretariaat

Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken. VVB-secretariaat Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken VVB-secretariaat Sluitingsdagen eindejaar Gelieve rekening te houden dat de Vlaamse Volleybalbond: op minder mankracht zal

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden

Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden Op 21 juni organiseerden het Servicepunt Vrijwilligers, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, Pegode, Atlas en OCMW Antwerpen een vrijwilligerscafé. Dit gebeurde in

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

Flyers leggen op openbare locaties (Scholen, bibliotheek, etc.)

Flyers leggen op openbare locaties (Scholen, bibliotheek, etc.) Hier volgt een lijst met acties die je kunt uitvoeren om credits te verdienen. Enkele van de acties spreken voor zich, maar bij sommige hadden we toch nog graag nadere uitleg gegeven. Affiche bij je thuis/familie/vrienden

Nadere informatie

PROMOTIE [ PROMOTIE. Inhoudstafel. Ajoce vzw organiseert een festival. Hoe kan ze dit evenement promoten?

PROMOTIE [ PROMOTIE. Inhoudstafel. Ajoce vzw organiseert een festival. Hoe kan ze dit evenement promoten? [ PROMOTIE PROMOTIE Ajoce vzw organiseert een festival. Hoe kan ze dit evenement promoten? De Chinese vrouwenvereniging maakt een affiche voor een nieuwjaarsreceptie. Welke info mag niet ontbreken? Inhoudstafel

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Doet je buurt bruisen.

Doet je buurt bruisen. Doet je buurt bruisen. Gratis tool Organiseer op www.planidoo.be Samen. Sneller. Beter. 1 Een event in je straat, dorp, gemeente of stad? Gratis tool Ben je een vat vol wervelende ideeën voor toffe activiteiten

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN

Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN 2 Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN Het is zover. U wilt een vrijwilligersbeurs opzetten.

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie