Implementa)e richtlijn verzekeringsbemiddeling. Cees de Jong & Jac Rinkes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementa)e richtlijn verzekeringsbemiddeling. Cees de Jong & Jac Rinkes"

Transcriptie

1 Implementa)e richtlijn verzekeringsbemiddeling Cees de Jong & Jac Rinkes

2 Richtlijn 2002/92/EG: preambule (18) Het is voor de consument van wezenlijk belang te weten of hij met een tussenpersoon te maken heek die advies verstrekt over de producten van een groot aantal verzekeringsondernemingen, dan wel over door een bepaald aantal verzekeringsondernemingen aangeboden producten. (19) Deze richtlijn gaat in op de informa)eplicht van verzekeringstussenpersonen jegens hun klanten. In dit verband mag een lidstaat strengere bepalingen handhaven of aannemen welke kunnen worden opgelegd aan de verzekeringstussenpersonen die op zijn grondgebied verzekeringsbemiddelingsac)viteiten uitoefenen, ongeacht de plaats waar deze tussenpersonen geves)gd zijn, op voorwaarde dat deze strengere bepalingen in overeenstemming zijn met het Gemeenschapsrecht, met inbegrip van Richtlijn 2000/31/EG van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2000 betreffende bepaalde juridische aspecten van de diensten van de informa)emaatschappij, met name de elektronische handel, in de interne markt ("richtlijn inzake elektronische handel")

3 (20) Wanneer de tussenpersoon verklaart over de producten van een groot aantal verzekeringsondernemingen advies te verstrekken, dient hij een onpar)jdige en voldoende brede analyse van de op de markt verkrijgbare producten uit te voeren. Bovendien dienen alle tussenpersonen de redenen toe te lichten die aan hun advies ten grondslag liggen. (21) Het is minder noodzakelijk te verlangen dat dergelijke inlich)ngen worden verstrekt wanneer de klant een onderneming is die de herverzekering of de verzekering van commerciële en industriële risico's wenst.

4 INFORMATIEVEREISTEN VOOR TUSSENPERSONEN Ar)kel 12 Door de verzekeringstussenpersoon te verstrekken informa)e 1. Voordat een eerste verzekeringsovereenkomst gesloten wordt en, zonodig, wanneer de overeenkomst gewijzigd of verlengd wordt, verstrekt de verzekeringstussenpersoon de klant ten minste de volgende informa)e: a) zijn iden)teit en adres; b) het register waarin hij is ingeschreven en hoe zijn registerinschrijving kan worden geverifieerd; c) of hij een rechtstreekse of middellijke deelneming van 10 % of meer van de stemrechten of van het kapitaal van een bepaalde verzekeringsonderneming bezit; d) of een bepaalde verzekeringsonderneming of een bepaalde moedermaatschappij van een verzekeringsonderneming een rechtstreekse of middellijke deelneming van meer dan 10 % van de stemrechten of van het kapitaal van de verzekeringstussenpersoon bezit; e) de in ar)kel 10 bedoelde procedure die klanten en belanghebbenden de mogelijkheid biedt klachten over verzekeringstussenpersonen in te dienen en, in voorkomend geval, over de in ar)kel 11 bedoelde buitengerechtelijke klachten- en beroepsprocedures.

5 Bovendien deelt de verzekeringstussenpersoon de klant met betrekking tot de aangeboden overeenkomst mee: i) dat hij adviseert op grond van de in lid 2 bedoelde verplich)ng tot een onpar)jdige analyse; of ii) dat hij een contractuele verplich)ng heek om uitsluitend met een of meer verzekeringsbemiddelingsondernemingen verzekeringszaken te doen; in dat geval deelt hij op verzoek van de klant tevens de namen van deze verzekeringsondernemingen mee; of iii) dat hij geen contractuele verplich)ng heek om uitsluitend met een of meer verzekeringsbemiddelingsondernemingen verzekeringszaken te doen en niet adviseert op grond van de in lid 2 bedoelde verplich)ng tot een onpar)jdige analyse; in dat geval deelt hij op verzoek van de klant tevens de namen mee van de verzekeringsondernemingen waarmee hij zaken doet of kan doen. In de gevallen waarin is voorzien dat bepaalde informa)e slechts op verzoek van de klant wordt verstrekt, wordt deze in kennis gesteld van zijn recht om dergelijke informa)e te verlangen.

6 2. Wanneer de verzekeringstussenpersoon de klant meedeelt dat hij adviseert op grond van een objec)eve analyse, is hij verplicht zijn advies te baseren op een analyse van een toereikend aantal op de markt verkrijgbare verzekeringsovereenkomsten, zodat hij overeenkoms)g professionele criteria in staat is de verzekeringsovereenkomst aan te bevelen die aan de behoeken van de klant voldoet. 3. Voorafgaand aan de slui)ng van een verzekeringsovereenkomst preciseert de verzekeringstussenpersoon, in het bijzonder rekening houdend met de door de klant verstrekte informa)e, ten minste de verlangens en behoeken van deze klant alsmede de elementen waarop zijn advies over een bepaald verzekeringsproduct is gebaseerd. Deze preciseringen variëren naar gelang van de ingewikkeldheidsgraad van de aangeboden verzekeringsovereenkomst. 4. De in de leden 1, 2 en 3 bedoelde informa)e behoek niet te worden gegeven wanneer de verzekeringstussenpersoon bemiddelt bij de verzekering van grote risico's noch in het geval van bemiddeling door herverzekeringstussenpersonen.

7 5. De lidstaten mogen strengere bepalingen betreffende de vereisten op het gebied van de in lid 1 bedoelde informa)e handhaven of aannemen, indien deze bepalingen in overeenstemming zijn met het Gemeenschapsrecht. De lidstaten stellen de Commissie in kennis van de in de eerste alinea bedoelde na)onale bepalingen. Teneinde met alle passende middelen een hoge mate van transparan)e te bereiken, zorgt de Commissie ervoor dat informa)e over de na)onale bepalingen waarvan zij in kennis wordt gesteld, tevens aan de consumenten en de verzekeringstussenpersonen wordt meegedeeld.

8 Artikel 13 Voorwaarden inzake informatie 1. Alle informa)e die de klanten op grond van ar)kel 12 moet worden meegedeeld, wordt verstrekt: a) op papier of op een andere duurzame drager die voor de klant beschikbaar en toegankelijk is; b) op duidelijke, nauwkeurige en voor de klant begrijpelijke wijze; c) in een officiële taal van de lidstaat van de verbintenis of in elke andere taal die door par)jen is overeengekomen. 2. In afwijking van lid 1, onder a), mag de in ar)kel 12 bedoelde informa)e op verzoek van de klant mondeling worden meegedeeld, indien onmiddellijke dekking noodzakelijk is. In deze gevallen wordt de informa)e onmiddellijk na de slui)ng van de overeenkomst overeenkoms)g lid 1 aan de klant verstrekt. 3. In geval van verkoop per telefoon is de vooraf aan de klant verstrekte informa)e in overeenstemming met de communautaire voorschriken die gelden voor de verkoop op afstand van financiële diensten aan consumenten. Bovendien wordt onmiddellijk na de slui)ng van de overeenkomst informa)e overeenkoms)g lid 1 aan de klant verstrekt.

9 ZORGVULDIGE DIENSTVERLENING De WK- bepalingen inzake zorgvuldige dienstverlening zijn opgenomen in een aparte afdeling van Deel 4 Gedragstoezicht financiële ondernemingen, en Hoofdstuk 8 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen WK (Bgfo) bevat bepalingen ter uitvoering daarvan. In het kader van zorgvuldige financiëledienst- verlening is informa)e een sleutelwoord. Adequate informa)e is het hoofdingrediënt voor enerzijds het opheffen van informa)easymmetrie en anderzijds het creëren van transparan)e. En transparan)e is op haar beurt een voorwaarde voor het realiseren van consumenten- bescherming, de doelstelling die de wetgever voor ogen stond. Omtot een verantwoorde keuze te komen bij de aanschaf van financiële producten en diensten moeten consumenten beschikken over voldoende informa)e over de wezenlijke kenmerken ervan. De eisen die de WK met betrekking tot informa)e aan verzekeringstussenpersonen stelt zijn tweeërlei: zij zien zowel op het verstrekken van informa)e als op het inwinnen daarvan.

10 Aan informa7e te stellen eisen Art. 4:19 WK bevat eisen waaraan de te verstrekken of beschikbaar te stellen informa)e moet voldoen. Ingevolge art. 4:19 lid 1 WK moet een verzekeringstussenpersoon er zorg voor dragen dat de door of namens hem verstrekte of beschikbaar gestelde informa)e over een verzekering of over zijn dienstverlening geen adreuk doet aan de ingevolge het WK- deel Gedragstoezicht financiële ondernemingen te verstrekken of beschikbaar te stellen informa)e. Dit geldt ook voor zover deze informa)e onderdeel uitmaakt van een reclame- ui)ng. Deze norm houdt in dat de informa)e die wordt verstrekt moet stroken met informa)e die krachtens de WK verstrekt dient te worden. De hier bedoelde, door een verzekeringstussenpersoon te verstrekken, informa)e ziet op alle informa)e ongeacht of de verstrekking daarvan verplicht is of niet. Voor zover het gaat om in afdeling WK verplicht gestelde informa)e moet deze ingevolge art. 4:19 lid 2 WK correct en duidelijk zijn en mag zij niet misleidend zijn. De eerste en de laatste van deze drie eisen zijn onderdeel van het privaatrechtelijk normenstelsel.

11 Een lidstaat komt bij de implementa)e van een richtlijn een zekere mate van vrijheid toe: de bepalingen van de richtlijn kunnen naar eigen inzicht en met gebruikmaking van instrumenten en begrippen die zijn rechtssysteem biedt worden ingepast in de na)onale wetgeving. Hierdoor kunnen verschillen ontstaan in de wijze waarop richtlijnbepalingen worden opgenomen in de diverse na)onale wetgevingen. Verschillen kunnen bovendien het gevolg zijn van gold- pla)ng, wat inhoudt dat een lidstaat in zijn wetgeving regelingen opneemt die verder gaan dan waartoe de richtlijn verplicht. Gold- pla)ng brengt met zich dat er geen EU- breed level playing field is, want in het land dat dit toepast gelden strengere regels dan in andere lidstaten. (CJJ 2011)

12 Volgens de door Voermans in het kader van zijn onderzoek naar het voorkomen van na)onale koppen in Nederland geformuleerde defini)e is van een na)onale kop eerst sprake als is voldaan aan deze vier voorwaarden: er is sprake van een Europese richtlijn; Nederland heek deze omgezet in na)onaal recht; dit betrek een correcte omzejng; de Nederlandse regelgeving gaat verder dan gezien de richtlijn strikt genomen noodzakelijk is.

13 Wil er sprake zijn van een correcte omzejng dan moet zijn voldaan aan een drietal voorwaarden. First, the contents of the direc)ve must be properly converted into na)onal law. Second, the form and measures chosen must be in line with the principles of legal certainty, effec)ve judicial protec)on, parallel norms, and useful effect. Third, effec)ve applica)on and enforcement must be provided for. (CJJ in navolging van Mastenbroek 2007)

14 Wat is verzekeringsbemiddeling? Art. 2 Richtlijn: 3. "verzekeringsbemiddeling": de werkzaamheden die bestaan in het aanbieden, voorstellen, voorbereidend werk realiseren tot het sluiten van of sluiten van verzekeringsovereenkomsten, dan wel in het assisteren bij het beheer en de uitvoering van verzekeringsovereenkomsten, in het bijzonder in het geval van een schadegeval. Werkzaamheden uitgeoefend door een verzekeringsonderneming of een werknemer van een verzekeringsonderneming die onder verantwoordelijkheid van die verzekeringsonderneming handelt, worden niet als verzekeringsbemiddeling beschouwd. Werkzaamheden die bestaan in incidentele informa)everstrekking in de context van een andere beroepswerkzaamheid, mits het doel van deze werkzaamheid niet is de klant te assisteren bij de slui)ng of uitvoering van een verzekeringsovereenkomst, in het beroepshalve verrichten van schadebeheer voor een verzekeringsonderneming of in schaderegeling en schade- exper)se, worden evenmin als verzekeringsbemiddeling beschouwd; 5. "verzekeringstussenpersoon": een natuurlijke of rechtspersoon die, tegen vergoeding, toegang heek tot het verzekeringsbemiddelingsbedrijf of het verzekeringsbemiddelingsbedrijf uitoefent;

15 WK Kaderregeling, gekanteld toezicht, productgericht drie deeldefini)es met als kern het als tussenpersoon tot stand brengen van overeenkomsten tussen een consument (of cliënt) en een aanbieder. De deeldefini)e die ziet op verzekeringsbemiddeling luidt: Alle werkzaamheden in de uitoefening van een beroep of bedrijf gericht op het als tussenpersoon tot stand brengen van een verzekering tussen een cliënt en een verzekeraar of op het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een verzekering.

16 Bemiddelen in publiekrechtelijke zin In publiekrechtelijke zin omvat verzekeringsbemiddeling een breed gamma van werkzaamheden. Enerzijds gaat het daarbij om werkzaamheden gericht op het tot stand brengen van een verzekering tussen een klant en een verzekeraar en anderzijds om het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een verzekering. Tenzij de verzekeringstussenpersoon vooraf kenbaar maakt niet te adviseren, vallen ook diens advieswerkzaamheden onder bemiddelen in de zin van de WK. Verzekeringsbemiddeling is een vorm van vergunningplich)ge dienstverlening. Met het oog daarop is het van belang om te weten waar de grenzen liggen, welke ac)viteiten wél en welke niet als bemiddelen kunnen worden aangemerkt. Het enkel doorverwijzen naar een aanbieder of bemiddelaar is geen bemiddelen, omdat dit geen ac)viteit is die is gericht op een inhoudelijke betrokkenheid bij het tot stand brengen van een overeenkomst van verzekering tussen een consument en een aanbieder. Daarom kan doorverwijzing, waarna de consument zelf contact moet leggen met de aanbieder of de bemiddelaar en waarbij de inhoud van de eventuele overeenkomst vervolgens uitsluitend wordt bepaald door de rela)e aanbieder/bemiddelaar en consument, niet worden aangemerkt als bemiddeling.

17 Bemiddelen in privaatrechtelijke zin Voor zover de ac)viteiten van de verzekeringstussenpersoon zien op het tot stand brengen van een verzekeringsovereenkomst tussen zijn opdrachtgever, de klant, en een verzekeraar wordt de betreffende overeenkomst in de jurispruden)e en de literatuur wel aangemerkt als een bemiddelingsovereenkomst (art. 7:426 BW). Deze overeenkomst heek het karakter van een resultaatsverbintenis: de opdrachtnemer moet daadwerkelijk een overeenkomst tot stand brengen. De opdrachtnemer heek slechts recht op loon indien door zijn bemiddeling een overeenkomst tot stand komt. Wat dat betrek is er sprake van een no cure, no pay - regeling die vergelijkbaar is met de voor een handelsagent geldende hoofdregel, dat hij enkel recht op provisie heek voor )jdens de duur van de agentuurovereenkomst tot stand gekomen overeenkomsten. Wellicht is het dit dat aanleiding geek om een op provisiebasis werkende verzekeringstussenpersoon, die van oorsprong een handelsagent is, aan te merken als een krachtens een bemiddelingsovereenkomst ac)eve opdrachtnemer. Van een bemiddelingsovereenkomst kan strikt genomen alleen worden gesproken, indien het enkel gaat om bemiddelen bij het tot stand brengen van een overeenkomst van verzekering en de opdrachtnemer daarvoor hetzij rechtstreeks door zijn opdrachtgever, de verzekeringnemer, wordt beloond hetzij van de verzekeraar provisie ontvangt, die uitsluitend betrekking heek op de eigenlijke bemiddelingsac)viteiten van de verzekeringstussenpersoon. Dit laatste zal eerder uitzondering dan regel zijn. Zie 7:426 lid 1 BW. In dit beloningsar)kel wordt deze opdrachtnemer tussenpersoon genoemd. Volgens art. 62 lid 1 K is dat iemand die zijn bedrijf maakt van het verlenen van bemiddeling bij het totstandbrengen en het sluiten van overeenkomsten in opdracht en op naam van personen tot wie hij niet in een vaste dienstbetrekking staat.

18 Consulta7on document on the Review of the Insurance Media7on Direc7ve (IMD) Commission Staff Working Paper What are the main problems iden7fied? Consumers oken have insufficient understanding of the risks, costs and features of insurance products. Sellers of these products can be subject to significant conflicts of interests for instance when their remunera)on and inducements are higher for selling some insurance products as compared with others. The revision of the IMD should therefore be focused on addressing the following key problems:

19 Insufficient quality of informa7on provided to consumers Informa)on given to consumers varies significantly in quality depending on the insurance products and the prevailing regulatory requirements which apply in Member States. This is caused par)cularly by the minimum harmonisa)on approach of the IMD and is evidenced by the exis)ng fragmenta)on of na)onal insurance markets. In general, informa)on is dense, legalis)c, full of jargon, and difficult to digest. Furthermore, consumers are not always fully informed of their rights during the process of insurance intermedia)on. This may contribute to unsuitable advice being given, to mis- buying and mis- selling of products to the detriment of the consumer and to poten)al regulatory arbitrage. Conduct of business rules: conflicts of interests and transparency The current wording of the Direc)ve is unclear in rela)on to conflicts of interests and transparency rules. Ar)cle 12 contains a mixture of disclosure and conflicts of interest provisions which can lead to confusion. In order to avoid misleading customers, effec)ve rules on conflict of interests should be introduced. As far as transparency is concerned [ ] need to provide more comprehensive informa)on and more transparency in this context.

20 A high and consistent level of policy holder protec7on embodied in EU law In addi)on to the requirement to provide policy holders with all relevant informa)on in a clear, comprehensible and accurate manner, it is vital that the informa)on provided is also fair and not misleading. Ar)cle 12(1) of the IMD contains a list of informa)on to be provided to the customer by an insurance intermediary prior to the conclusion of any ini)al insurance contract, and, if necessary, when the contract is amended or renewed. Ar)cle 12(2) of the IMD deals with the issue of "fair analysis". Ar)cle 12(3) of the IMD requires insurance intermediaries to, at a minimum, specify consumers needs and demands and the underlying reasons for any advice on a given insurance product. Ar)cle 12(4) of the IMD contains an exemp)on from that obliga)on for large risk insurance products. Ar)cle 12(5) establishes that Member States may maintain or adopt stricter provisions regarding these informa)on requirements, provided that such provisions comply with EU law.

21 It would appear logical to require similar requirements from insurance undertakings and insurance intermediaries when distribu)ng insurance policies, taking into account the specifici)es of exis)ng distribu)on channels.

22 Effec7ve management of conflicts of interests and transparency The current provisions in the IMD would not appear sufficiently clear and effec)ve to mi)gate significant conflicts of interest. Therefore, it would appear appropriate to revise the current rules. The applica)on of the high level principles concerning conflicts of interest and transparency both to insurance intermediaries and insurance undertakings could be considered. In this context, one op)on could be to use the MiFID Level 1 regime as a star)ng point for the management of conflicts of interest, notably with regard to remunera)on.

23 Reac)e Ceiops Op 27 januari 2010 verzocht de Commissie de in het Commizee of European Insurance and Occupa)onal Pensions Supervisors (CEIOPS) verenigde na)onale toezichthouders te adviseren over de voorgenomen herziening. De noodzaak tot deze herziening verwoordde zij daarin als volgt: The implementa)on check of the IMD conducted by the Commission has shown that, as a result of the minimum harmoniza)on introduced by the IMD, the prac)cal applica)on of its provisions varies between Member States. This is also highlighted in a number of complaints submized to the Commission. In addi)on, gold- pla)ng prac)ces, as well as the use of general good requirements at na)onal level, create undesirable obstacles to the func)oning of the Single Market for insurance and reinsurance intermediaries.

24 Uit haar antwoord op de meeste door de Europese Commissie gestelde vragen blijkt dat CEIOPS, althans de meerderheid van de bij haar aangesloten toezichthouders, voorstander is van een minimale harmonisa)e. Dit is ingegeven door het gegeven dat verzekeringsbemiddelingsmarkten niet in alle lidstaten gelijk zijn. Een richtlijn die minimum harmonisa)e als uitgangspunt heek biedt lidstaten de nodige vrijheid om in hun na)onale wetgeving zwaardere eisen op te nemen, bijvoorbeeld op het punt van informa)everschaffing en beloningstransparan)e. Waar de Europese Commissie juist vanwege geconstateerde dispariteiten een herziening van de richtlijn beoogde, mag worden verwacht dat de geadviseerde minimum harmonisa)e eerder een toename dan een vermindering van verschillen in de voor verzekeringstussenpersonen geldende regelgeving teweeg zal brengen. Dit brengt met zich dat het voor verzekeringstussenpersonen en wellicht ook voor intermediairverzekeraars uit een EER- staat minder aantrekkelijk wordt om ac)ef te worden in een land dat, zoals Nederland, een strenger regime voert dan wat de richtlijn voorschrijk.

25 Tot slot: Minimumharmonisa)e maximale consumentenbescherming Maximumharmonisa)e.evenmin Discussie:

Conflicterende interpreta.es of onzorgvuldige regelgeving

Conflicterende interpreta.es of onzorgvuldige regelgeving Conflicterende interpreta.es of onzorgvuldige regelgeving mr. dr. Cees de Jong Privaatrechtelijk Van handelsagent naar opdrachtnemer 2 1 Publiekrechtelijk Van bedrijfsregeling naar toezichtregime - Wet

Nadere informatie

De juridische posi.e van de gevolmach.gd agent nader beschouwd

De juridische posi.e van de gevolmach.gd agent nader beschouwd De juridische posi.e van de gevolmach.gd agent nader beschouwd Volmachtseminar, 2 juli 2015 Wat ga ik met u bespreken? - Evolu=e van het fenomeen gevolmach=gd agent - Inconsisten=es en ongelijke behandeling

Nadere informatie

Verzekeringstussenpersoon en levensverzekering

Verzekeringstussenpersoon en levensverzekering Verzekeringstussenpersoon en levensverzekering mr. dr. Cees de Jong Verzekeringstussenpersoon en levensverzekering Wat komt er aan de orde? Ontwikkelingen op juridisch gebied Kenmerken van de huidige bedrijfsvoering

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van de richtlijn nr. 2016/97/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 januari 2016 betreffende verzekeringsdistributie (herschikking)

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen mr. dr. Cees de Jong Te behandelen onderwerpen Verzekeringsdistributie De verzekeringstussenpersoon

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT RICHTLIJN 2002/92/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD BETREFFENDE VERZEKERINGSBEMIDDELING

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT RICHTLIJN 2002/92/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD BETREFFENDE VERZEKERINGSBEMIDDELING EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 9 december 2002 (OR. en) 2000/0213 (COD) LEX 368 PE-CONS 3639/1/02 REV 1 SURE 34 CODEC 834 RICHTLIJN 2002/92/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies. Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD)

Amsterdam Centre for Insurance Studies. Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD) Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD) Wat ga ik met u bespreken? Art. 19 IDD - inzake: - Gekwalificeerde deelneming - Aard van het advies - Aard van de beloning/beloningsmodel - Informatieverplichtingen

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen EIOPA(BoS(13/164 NL Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 15.1.2003 L 9/3 RICHTLIJN 2002/92/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 9 december 2002 betreffende verzekeringsbemiddeling HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE, Gelet op het Verdrag

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

DE VERZEKERINGSTUSSENPERSOON

DE VERZEKERINGSTUSSENPERSOON DE VERZEKERINGSTUSSENPERSOON De juridische positie van de verzekeringstussenpersoon Cees de Jong ACIS-seminar Amsterdam, 28 oktober 2010 AGENDA Wat komt er aan de orde? Privaat- en publiekrechtelijke positie

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling. van klachten door. verzekeringsondernemingen

Richtsnoeren voor de behandeling. van klachten door. verzekeringsondernemingen EIOPA-BoS-12/069 NL Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringsondernemingen 1/8 1. Richtsnoeren Inleiding 1. Artikel 16 van de Eiopa-verordening 1 (European Insurance and Occupational

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst. International Law Firm Amsterdam Brussels London Luxembourg New York Rotterdam

Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst. International Law Firm Amsterdam Brussels London Luxembourg New York Rotterdam Full disclosure clausule in de overnameovereenkomst Wat moet worden begrepen onder full disclosure? - Full disclosure van alle informatie die tussen de verkoper en zijn adviseurs werd overlegd gedurende

Nadere informatie

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 0 - -19 1 WELCOME TO SUNEX DISTRIBUTOR PORTAL This user manual will cover all the screens and functions of our site. MAIN SCREEN: Welcome message. 2 LOGIN SCREEN:

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 11 Newsletter NRGD Edition 11 17 MAART 2010 Het register is nu opengesteld! Het Nederlands Register

Nadere informatie

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM 20 maart 2014 Uitbreiding van de MiFID gedragsregels naar de verzekeringssector A. Reglementaire teksten B. Toepassingsgebied C. MiFID thema's die

Nadere informatie

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 055/02 Paper 2 Reading MARK SCHEME Maximum Mark: 45 Published This mark scheme is published

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting:

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting: VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, 9.1.2 en 9.1.3 te wijzigen als volgt: Huidige tekst: 7.7.1. Het Bestuur, zomede twee (2) gezamenlijk handelende

Nadere informatie

Product governance. ACIS-symposium. Product governance

Product governance. ACIS-symposium. Product governance Onderwerpen 1. Relevantie huidig regime 2. onder IDD 3. Enkele aandachtspunten 2 Relevantie huidig regime 3 Huidig regime Voorgeschiedenis: 1. AFM rapport voortdurende zorgplicht 2005 2. Openbare aanbeveling

Nadere informatie

TOEGANG VOOR NL / ENTRANCE FOR DUTCH : https://www.stofs.co.uk/en/register/live/?regu lator=c&camp=24759

TOEGANG VOOR NL / ENTRANCE FOR DUTCH : https://www.stofs.co.uk/en/register/live/?regu lator=c&camp=24759 DISCLAIMER : 1. Het is een risicovolle belegging / It is an investment with risc. 2. Gebruik enkel geld dat u kan missen / Only invest money you can miss. 3. Gebruik de juiste procedure / Use the correct

Nadere informatie

Nieuwe verplichtingen: een aanwinst? Sjoerd Meijer

Nieuwe verplichtingen: een aanwinst? Sjoerd Meijer Nieuwe verplichtingen: een aanwinst? Sjoerd Meijer Nieuwe verplichtingen? - Twee nieuwe verplichtingen: * Ipid: informatiedocument * Wensen en behoefte-toets - Aanwinst? 2 Informatiedocument (I) - Informatiedocument

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Aansprakelijkheidsverzekering. Particulieren

Aanvraagformulier. Aansprakelijkheidsverzekering. Particulieren Aanvraagformulier Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren Rialto. Tóch verzekerd BELANGRIJK: toelichting op de reikwijdte van de mededelingsplicht Als aanvrager / kandidaat-verzekeringnemer bent

Nadere informatie

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels)

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Staten-Generaal Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Subject: Sustainable Flemish SDI Nature: Mobilising, Steering Organisers:

Nadere informatie

2010 Integrated reporting

2010 Integrated reporting 2010 Integrated reporting Source: Discussion Paper, IIRC, September 2011 1 20/80 2 Source: The International framework, IIRC, December 2013 3 Integrated reporting in eight questions Organizational

Nadere informatie

Juridische aspecten van co-assurantie: to follow-clausule, horizontale en verticale co-assurantie. Jessica Roos NTHR symposium 6 april 2018

Juridische aspecten van co-assurantie: to follow-clausule, horizontale en verticale co-assurantie. Jessica Roos NTHR symposium 6 april 2018 Juridische aspecten van co-assurantie: to follow-clausule, horizontale en verticale co-assurantie Jessica Roos NTHR symposium 6 april 2018 Programma Schikkingen in Nederland Kenmerken co-assurantie Follow

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

Opleiding PECB IT Governance.

Opleiding PECB IT Governance. Opleiding PECB IT Governance www.bpmo-academy.nl Wat is IT Governance? Information Technology (IT) governance, ook wel ICT-besturing genoemd, is een onderdeel van het integrale Corporate governance (ondernemingsbestuur)

Nadere informatie

Summary 124

Summary 124 Summary Summary 124 Summary Summary Corporate social responsibility and current legislation encourage the employment of people with disabilities in inclusive organizations. However, people with disabilities

Nadere informatie

Classification of triangles

Classification of triangles Classification of triangles A triangle is a geometrical shape that is formed when 3 non-collinear points are joined. The joining line segments are the sides of the triangle. The angles in between the sides

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument EUROPEES PARLEMENT 1999 Zittingsdocument 2004 C5-00148/2002 2000/0213(COD) NL 08/04/2002 Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (34 208) het "Wetsvoorstel"

Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (34 208) het Wetsvoorstel Additionele vragen inzake Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten ter implementatie van richtlijn nr. 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland 1. Londen In Londen kunnen gebruikers van een scootmobiel contact opnemen met een dienst

Nadere informatie

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14)

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14) Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of (09.09.14) Content: 1. Requirements on sticks 2. Requirements on placing sticks 3. Requirements on construction pallets 4. Stick length and

Nadere informatie

Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers.

Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers. Mededeling _2009_10 dd. 20 februari 2009 Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers. Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen en verzekeringstussenpersonen. Samenvatting/Doelstelling:

Nadere informatie

Four-card problem. Input

Four-card problem. Input Four-card problem The four-card problem (also known as the Wason selection task) is a logic puzzle devised by Peter Cathcart Wason in 1966. It is one of the most famous tasks in the study of deductive

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf!

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf! Martijn Hooning COLLEGE ANALYSE OPDRACHT 1 9 september 2009 Hierbij een paar vragen over twee stukken die we deze week en vorige week hebben besproken: Mondnacht van Schumann, en het eerste deel van het

Nadere informatie

De verzekeringsportefeuille in het zuivere marktmodel

De verzekeringsportefeuille in het zuivere marktmodel De verzekeringsportefeuille in het zuivere marktmodel mr. dr. Cees de Jong Even voorstellen LinkedIn Profiel: nl.linkedin.com/in/baarle 5 jaar ona>ankelijk consultant 40 jaar ervaring (Interpolis, NieuwRoIerdam,

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Quality of life in persons with profound intellectual and multiple disabilities. Marga Nieuwenhuijse maart 2016

Quality of life in persons with profound intellectual and multiple disabilities. Marga Nieuwenhuijse maart 2016 Quality of life in persons with profound intellectual and multiple disabilities Marga Nieuwenhuijse maart 2016 Beoogde resultaten Literatuuronderzoek naar de bestaande concepten van kwaliteit van leven

Nadere informatie

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen ACIS Seminar, 25.10.2011 mr. dr. Cees de Jong Welke wijzigingen zijn er op komst? Wijzigingswet financiële markten 2012 Wetsvoorstel (Kamerstukken II 2010/11, 32 781, nr.

Nadere informatie

Artikel 4: Registratie van de daden van verzekeringsbemiddeling

Artikel 4: Registratie van de daden van verzekeringsbemiddeling Gedragscode betreffende de taakverdeling tussen de verzekeringsonderneming en de verzekeringstussenpersoon in het kader van de toepassing van de MiFID-regels op de verzekeringssector Afdeling 1: Algemene

Nadere informatie

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 INHOUD BEMIDDELEN ADVISEREN OVEREENKOMSTEN VERSCHILLEN DEFINITIE BEMIDDELEN Artikel 1:1, onder bemiddelen, sub d Wft alle werkzaamheden in de uitoefening

Nadere informatie

AMENDEMENTEN 110-364. NL In verscheidenheid verenigd NL 2012/0175(COD) 14.2.2013. Ontwerpverslag Werner Langen (PE502.060v01-00)

AMENDEMENTEN 110-364. NL In verscheidenheid verenigd NL 2012/0175(COD) 14.2.2013. Ontwerpverslag Werner Langen (PE502.060v01-00) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie economische en monetaire zaken 14.2.2013 2012/0175(COD) AMENDEMENTEN 110-364 Ontwerpverslag Werner Langen (PE502.060v01-00) over het voorstel voor een richtlijn van

Nadere informatie

Van Commissionaire naar LRD?

Van Commissionaire naar LRD? Van Commissionaire naar LRD? Internationale jurisprudentie en bewegingen in het OESO commentaar over het begrip vaste inrichting (Quo Vadis?) Mirko Marinc, Michiel Bijloo, Jan Willem Gerritsen Agenda Introductie

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten.

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. The Effect of Difference in Peer and Parent Social Influences on Adolescent Alcohol Use. Nadine

Nadere informatie

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement.

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement. Welkom Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement Digitale programma: www.contractmanagementdag.nl #cmdag18 #cmdag18 Programma 09.45 Welkom door Prof. Dr. Arjan van Weele

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 12 (1974) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 202 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek tot het

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE For the privacy statement in English, please scroll down to page 4. PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE Verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens van klanten, leveranciers en andere

Nadere informatie

FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx

FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx BRE-JBZ From: Sent: To: Subject: Attachments: Kaai, Geran vrijdag 3 april 2015 16:00 Verweij, Ellen FW: Aigemene verordening gegevensbescherming Bijlage 1 aangepaste versie.docx; Bijlage 2.docx From: [mailto

Nadere informatie

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager.

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager. Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager www.bpmo-academy.nl Wat is kwaliteitsmanagement? Kwaliteitsmanagement beoogt aan te sturen op het verbeteren van kwaliteit. Tevens houdt het zich bezig met het verbinden

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

AssurMiFID Recente inducements evoluties. 2 december Brussels London -

AssurMiFID Recente inducements evoluties. 2 december Brussels London - AssurMiFID Recente inducements evoluties 2 december 2014 Contact details «[ ] impressed by the level of attention we receive we feel that we get red carpet treatment» Chambers 2014 Jan Vincent Lindemans

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 167 Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 Task clarity 1. I understand exactly what the task is 2. I understand exactly what is required of

Nadere informatie

The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages

The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages 22/03/2013 Housing market in crisis House prices down Number of transactions

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Dutch. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Dutch. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2018 Marking Scheme Dutch Higher Level Note to teachers and students on the use of published marking schemes Marking schemes

Nadere informatie

ervaringen met de privacyrichtlijn. wat Richtlijn 95/46 en WBP: evaluatie en vooruitblik gaat er veranderen? Gerrit-Jan Zwenne

ervaringen met de privacyrichtlijn. wat Richtlijn 95/46 en WBP: evaluatie en vooruitblik gaat er veranderen? Gerrit-Jan Zwenne Richtlijn 95/46 en WBP: evaluatie en vooruitblik ervaringen met de privacyrichtlijn. wat gaat er veranderen? Gerrit-Jan Zwenne evaluatie en vooruitblik in veel gevallen (veel) te late implementatie Ierland

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland KvAG/NCG/Ravi studiedag Europese GI-projecten waaronder INSPIRE Bastiaan van Loenen B.vanloenen@geo.tudelft.nl 23

Nadere informatie

ALGORITMIEK: answers exercise class 7

ALGORITMIEK: answers exercise class 7 Problem 1. See slides 2 4 of lecture 8. Problem 2. See slides 4 6 of lecture 8. ALGORITMIEK: answers exercise class 7 Problem 5. a. Als we twee negatieve (< 0) getallen bij elkaar optellen is het antwoord

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Overeenkomst inzake overheidsopdrachten; Marrakesh, 15 april 1994

TRACTATENBLAD VAN HET. Overeenkomst inzake overheidsopdrachten; Marrakesh, 15 april 1994 76 (1994) Nr. 3 1) TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 202 A. TITEL Overeenkomst inzake overheidsopdrachten; Marrakesh, 15 april 1994 B. TEKST De Engelse tekst van de Overeenkomst

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017 www.iuscommune.eu INVITATION Ius Commune Masterclass 22 June 2017 Amsterdam Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers,

Nadere informatie

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis 1. Deel 4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen (art. 1 tot 104) 1 Aanduiden op welke verzekeringsovereenkomsten deel 4 van de wet van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 16 (1969) Nr. 8 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 131 A. TITEL Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek der Filipijnen

Nadere informatie

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt.

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. OPEN TRAINING Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. Philip Meyers Making sure to come well prepared at the negotiation

Nadere informatie

Inhoud Deze pdf bevat de volgende Engelstalige voorbeeldrapportages van sectie II, deel 3 HRA:

Inhoud Deze pdf bevat de volgende Engelstalige voorbeeldrapportages van sectie II, deel 3 HRA: Handleiding Regelgeving Accountancy Engelstalige voorbeeldteksten Inhoud Deze pdf bevat de volgende Engelstalige voorbeeldrapportages van sectie II, deel 3 HRA: 1.1.1.4: Goedkeurende controleverklaring,

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

ADDENDUM ARBEIDSOVEREENKOMST. 30% regeling. <naam contractant1>, te <vestigingsplaats contractant1>, hierna te noemen Werkgever,

ADDENDUM ARBEIDSOVEREENKOMST. 30% regeling. <naam contractant1>, te <vestigingsplaats contractant1>, hierna te noemen Werkgever, ADDENDUM ARBEIDSOVEREENKOMST 30%-regeling DE ONDERGETEKENDEN: , te , hierna te noemen Werkgever, En , geboren op 19, wonende te

Nadere informatie

CHROMA STANDAARDREEKS

CHROMA STANDAARDREEKS CHROMA STANDAARDREEKS Chroma-onderzoeken Een chroma geeft een beeld over de kwaliteit van bijvoorbeeld een bodem of compost. Een chroma bestaat uit 4 zones. Uit elke zone is een bepaald kwaliteitsaspect

Nadere informatie

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units.

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units. Digit work Here's a useful system of finger reckoning from the Middle Ages. To multiply $6 \times 9$, hold up one finger to represent the difference between the five fingers on that hand and the first

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT 1 25/2/2016 Biocide CLOSED CIRCUIT 2 Regulatory background and scope Biocidal products regulation (EU) nr. 528/2012 (BPR), art. 19 (4): A biocidal product shall not be authorised for making available on

Nadere informatie

Bemiddelingsfiche voor het sparen of beleggen met een levensverzekering

Bemiddelingsfiche voor het sparen of beleggen met een levensverzekering BVBA Kantoor Decapmaker Oostlaan 18 8970 Poperinge Ondernemingsnummer: 0426.185.831 info@decapmaker.be, tel: 057/33 65 65, fax: 057/ 33 87 47, www.decapmaker.be Bankagent Crelan en Verzekeringsmakelaar

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020 Meedoen aan dit evenement? Meld je eenvoudig aan Ben je lid? Ja/Nee Do you want to participate? Please apply Are you a LRCH member? Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Nadere informatie

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information Activant Prophet 21 Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information This class is designed for Customers interested in upgrading to version 12.0 IT staff responsible for the managing of the Prophet 21 system

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1968 Nr. 1

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1968 Nr. 1 52 (1967) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1968 Nr. 1 A. TITEL Notawisseling tussen de Nederlandse en de Keniase Regering inzake de toepassing van het op 26 september 1898

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs In this topic, you will learn how to help children develop the ability to reason and use complex thought, as well as The role of play in intellectual development

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1999 Nr. 27

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1999 Nr. 27 57 (1998) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1999 Nr. 27 A. TITEL Protocol tot wijziging van de Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Zuid-Afrika

Nadere informatie

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Dit is de actuele besluitenlijst van het CCvD HACCP. Op deze besluitenlijst staan alle relevante besluiten van het CCvD HACCP

Nadere informatie

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven

Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven Europa: Uitdagingen? Prof. Hylke Vandenbussche Departement Economie- International Trade 26 April 2018 Leuven America First! Wat is het potentiële banenverlies voor België en Europa? VIVES discussion paper

Nadere informatie

Differences in stress and stress reactivity between highly educated stay-at-home and working. mothers with spouse and young children

Differences in stress and stress reactivity between highly educated stay-at-home and working. mothers with spouse and young children 1 Differences in stress and stress reactivity between highly educated stay-at-home and working mothers with spouse and young children Verschil in stress en stressreactiviteit tussen hoogopgeleide thuisblijf-

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie begrotingscntrole 2.9.2014 WERKDOCUMENT over Speciaal Verslag nr. 11/2013 van de Rekenkamer (kwijting 2013) getiteld "Op weg naar correcte gegevens over het bruto

Nadere informatie

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010

Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Issues in PET Drug Manufacturing Steve Zigler PETNET Solutions April 14, 2010 Topics ANDA process for FDG User fees Contract manufacturing PETNET's perspective Colleagues Michael Nazerias Ken Breslow Ed

Nadere informatie

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Aim of this presentation Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Energieleveranciers.nl (Energysuppliers.nl) Founded in 2004

Nadere informatie

Belangenverstrengeling of belangenconflict?

Belangenverstrengeling of belangenconflict? Belangenverstrengeling of belangenconflict? Vereniging voor Verzekeringswetenschap, 25 april 2014 Diffuse verhoudingen Verzekeraar Tussenpersoon Verzekeringnemer Twee vragen: - Wie doet wat voor wie? -

Nadere informatie