ACCOMMODATIE TIJDENS DE LES LO PROBLEMATIEK GROTE GROEPEN LEERLINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACCOMMODATIE TIJDENS DE LES LO PROBLEMATIEK GROTE GROEPEN LEERLINGEN"

Transcriptie

1 ACCOMMODATIE TIJDENS DE LES LO PROBLEMATIEK GROTE GROEPEN LEERLINGEN Vragen: * Bestaat er een wetgeving of aanbeveling i.v.m. het aantal vierkante meters dat een leerling lagere school minimum nodig heeft in een turn/sportzaal om verantwoord, veilig en met het nodige welbevinden een les LO te kunnen krijgen? * Bestaan er splitsingsnormen? Het blijkt dat meer en meer klassen voor de les LO worden samen gezet, om zo lestijden te winnen voor andere vakken, maar de accommodatie blijft dezelfde. Wij hebben geen wetgeving, omzendbrieven of aanbevelingen gevonden van het ministerie m.b.t. de fysische normen voor LO, nl. een minimum oppervlakte per leerling voor de les LO. Voor de speelplaats bestaan er wel fysische normen: 6 m2 per leerling. Dit kan wellicht ter inspiratie dienen. Zeker komt ook de algemene veiligheid (o.a. brand) in aanmerking. Bij navraag bij ARAB denkt men dat deze bevoegdheid ligt bij de lokale brandweer die het maximum aantal aanwezigen in een sporthal bepaalt. (ARAB verwijst verder naar de website Op dit ogenblik bestaan er ook geen vastgelegde normen voor leerlingenaantallen in een klas (splitsingsnormen). De school beslist autonoom hoe het urenpakket samengesteld wordt en daaruit voortvloeiend bepaalt de school dus zelf ook de grootte van de klassen. Tot op heden kennen wij geen verzekeringsmaatschappij die voorwaarden stelt inzake leerlingenaantallen tijdens een les. In het onderwijs bestond vroeger de splitsingsnorm 28 voor alle vakken (uitgezonderd voor enkele vakken zoals chemie en natuurkunde). Deze regel werd in het kader van de grotere autonomie van de scholen volledig afgeschaft. TIPS VOOR DE VAKWERKGROEP EN/OF DE LERAAR LO: Wat kunnen we u aanraden? 1. Kwaliteitsvol onderwijs Uw leerlingen moeten de eindtermen behalen. Vindt u, in samenspraak met uw pedagogische begeleiding, dat u onvoldoende werkmiddelen krijgt (bv. te kleine accommodatie) om deze doelstellingen te bereiken, dan moet u dit melden aan de directie (liefst schriftelijk). 2. Veiligheid tijdens uw lessen Wij stellen voor om te wijzen op het veiligheidsrisico verbonden aan te grote groepen in te kleine ruimten. Binnen het vak Lichamelijke Opvoeding is het in bepaalde situaties gevaarlijk om met grote klassen te werken. In dergelijke gevallen kunt u niet meer instaan voor de veiligheid van de leerlingen. Het is ook uw taak om de directie en het oudercomité hiervan op de hoogte te brengen (schriftelijk).

2 Hebt u met dergelijke wantoestanden te maken, dan suggereren wij dat u contact opneemt met uw pedagogische begeleiding die u zeker zal steunen bij uw directie (doe dit niet achter de rug van de directie, vraag de directeur om de pedagogische begeleiding uit te nodigen op de school om het probleem samen te bespreken en naar een passende oplossing te zoeken); in alle vakverslagen van uw vakgroep uw werksituatie duidelijk schriftelijk notuleert (deze gedateerde notulen liggen ter inzage op de school en bewaar een kopie. Blijf steeds hameren op het probleem, blijf hetzelfde herhalen ook op papier!); een objectief verslag, gebaseerd op die schriftelijke neerslag, uitbrengt van uw werksituatie wanneer uw school doorgelicht wordt (ook al wordt uw vakgebied op dat moment niet doorgelicht). WAT IS DE IDEALE KLASSENGROOTTE? De ideale klassennorm is onmogelijk te bepalen. De grootte van een klas hangt o.m. af van: de grootte van uw sportzaal, sportterrein en de mogelijkheden ervan; is het een gemengde groep of niet; Link: Vademecum voor leerkrachten Vakgroep POMOLO Lichamelijke Opvoeding (versie ) van GO Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap te downloaden via de internetsite van de PBD). Op pag 31 wordt verwezen naar het risico verbonden aan te grote groepen in te kleine ruimten. zie punt 1.2 Veiligheid tijdens de lessen LO en 1.3 Comforteisen voor turn of sportzalen en zwembad MEER INFO OVER GROTE KLASSEN STUDIE IN ENGELAND Grote klassen minder sportief (*) Het rendement van een les Lichamelijke Opvoeding daalt aanzienlijk naarmate de klasgroep groter is. Dat blijkt uit een studie van De Montfort universiteit in Engeland. Onderzoekers maten de hartslag van elfjarigen in volle actie. Ze vergeleken daarbij een klas van zestien leerlingen met een klas van dertig. Per les blijkt de kleinste groep leerlingen bijna dubbel zo actief als de grote groep, aldus de onderzoeker John Sproule. De verklaring is van organisatorische aard. In grote klassen muizen leerlingen er veel makkelijker onderuit. Bovendien heeft de leerkracht veel meer tijd nodig om de geplande activiteiten te organiseren. Grote groepen maken het hem bovendien moeilijker om te differentiëren: verschillende activiteiten uitstippelen voor de kinderen met overgewicht of heel sportieve kinderen komt er niet altijd van. Wil de leerkracht al zijn leerlingen bij de les betrekken, dan mag de groep niet groter zijn dan 20 leerlingen. (*) Uit het tijdschrift KLASSE, Nr. 109 blz. 45.

3 TER INFORMATIE: VLAREM 2BIS WETGEVING (WETGEVING M.B.T. ZWEMBADEN) ( ) Art. 205 art bis een leerkracht, trainer, lesgever of begeleider van activiteiten in het zwembad kan een lesgeefactiviteit combineren met de functie van toezichthoudende persoon onder de volgende voorwaarden: 1 hij/zij moet zich constant op de kade bevinden en alle baders die tot een groep behoren rechtstreeks kunnen gade slaan; 2 het aantal baders onder zijn/haar toezicht mag maximum 35 bedragen. Een leerkracht, trainer, lesgever of begeleider van activiteiten in het zwembad, kan een lesgeefactiviteit combineren met de functie van een toezichthoudende redder onder volgende voorwaarden: 1 hij/zij moet zich constant op de kade bevinden en alle baders die tot een groep behoren rechtstreeks kunnen gade slaan; 2 het aantal baders onder zijn/haar toezicht mag maximum 35 bedragen. 3 hij/zij in het bezit is van het Hoger Reddersbrevet van Bloso of van een ander gelijkwaardig getuigschrift goedgekeurd door het Bloso.voorwaarden: M.b.t. i.v.m. de VlaremII biswetgeving vindt u meer informatie in de artikels gepubliceerd in Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding, jaargang 1998 nr. 3: Reddersdiploma verplicht voor leraren Lichamelijke Opvoeding? Neen, tenzij. P. Vereecke I. Van der Cam, blz en voor de laatste aanpassingen m.b.t. VlaremII biswetgeving zie: BVLOSportlijn, jaargang 1999 nr. 1: Goed nieuws voor de zwembadsector 4. Toezicht: combinatie lesgeefactiviteit en toezichthoudende functie. Een samenvatting door het ISB Instituut voor Sportbeheer blz. 13 VERDERE INFO M.B.T. DEZE VRAAG: zie de artikels gepubliceerd in het Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding, jaargang 1999 nr. 6: Veiligheid en gezondheid in de lessen Lichamelijke Opvoeding P. Vereecke, blz. 47 Burgerlijke aansprakelijkheid van de leraar LO binnen het schoolgebeuren. Standpunt van de directie W. Piryns, blz EN EEN LAATSTE OPMERKING: (juli 2008) BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE REGELS DIE DE BEHOEFTE AAN NIEUWBOUW OF UITBREIDING BEPALEN EN VAN DE FYSISCHE EN FINANCIËLE NORMEN VOOR DE SCHOOLGEBOUWEN, INTERNATEN EN PSYCHOMEDISCHSOCIALE CENTRA. het Besluit van de Vlaamse Regering werd op 1 maart 2008 opgeheven. We onderzoeken waarom het werd opgeheven en we gaan ook na of het misschien zal vervangen of aangepast worden. Besluit van de Vlaamse regering houdende vaststelling van de regels die de behoefte aan nieuwbouw of uitbreiding bepalen en van de fysische en financiële normen voor de schoolgebouwen, internaten en psychomedischsociale centra.

4 goedkeuringsdatum : 27 FEBRUARI 1992 publicatiedatum : B.S.13/06/1992 Terug te vinden op onderstaande site van Onderwijs Vlaanderen Lees artikel 9 tot TITEL II. Fysische normen HOOFDSTUK I. Kleuter, lager en basisonderwijs Art Voor een vestiging van kleuter of lager onderwijs wordt de toegelaten maximale brutooppervlakte vastgesteld als volgt : 1 vestigingen met minder dan 72 leerlingen. Het totaal aantal vierkante meter wordt toegekend volgens de formule : minder dan 26 leerlingen : 250 m²; van 26 tot 44 leerlingen : 360 m²; van 45 tot 56 leerlingen : 485 m²; van 57 tot 65 leerlingen : 590 m²; van 66 tot 71 leerlingen : 675 m²; 2 vestigingen met 72 leerlingen en meer. Het totaal aantal vierkante meter wordt toegekend volgens de formule : van 72 tot 165 leerlingen : ,9 x (aantal regelmatige leerlingen min 72); van 166 tot 349 leerlingen : ,9 x (aantal regelmatige leerlingen min 165); 350 leerlingen en meer : ,3 x (aantal regelmatige leerlingen min 349). 2. Indien de werken in een vestiging van basisonderwijs worden verricht, worden de in 1 voorgeschreven oppervlakten vermeerderd met 5 %. 3. Voor de levensbeschouwelijke lessen die niet in het lestijdenpakket zijn opgenomen wordt de toegelaten brutooppervlakte vanaf 12 lestijden vermeerderd met 42 m². Verder heeft de school recht op 42 m² per bijkomende reeks van 24 georganiseerde wekelijkse lestijden. 4. Onverminderd de bepalingen van artikel 9 beslist de inrichtende macht vrijelijk over de verdeling van de oppervlakten die ingevolge 1 en 2 worden toegekend, mits hun pedagogische bestemming geëerbiedigd wordt. Art Voor de vestigingen waarvan het georganiseerde of gesubsidieerde onderwijsprogramma in het kader van het lestijdenpakket meer dan 4 en minder dan 12 wekelijkse lestijden voor lichamelijke opvoeding telt, wordt de krachtens artikel 8 toegelaten brutooppervlakte vermeerderd met 80 m², bestemd voor alle voorzieningen ten behoeve van de lichamelijke opvoeding, en hun aanhorigheden. 2. In het geval van 12 wekelijkse lestijden en meer mag een specifiek lokaal worden opgericht.

5 De maximale toegelaten brutooppervlakte van de turnzaal, met inbegrip van de onontbeerlijke bijgebouwen zoals kleedruimten, doucheruimten, bergruimten, toegangen, wordt vastgesteld als volgt : van 12 tot en met 22 wekelijkse lestijden voor lichamelijke opvoeding : 320 m²; van meer dan 22 tot en met 49 wekelijkse lestijden voor lichamelijke opvoeding : 485 m²; meer dan 49 wekelijkse lestijden voor lichamelijke opvoeding : 805 m². 3. Van de berekening van het wekelijks aantal lestijden lichamelijke opvoeding moeten de lestijden zwemmen worden afgetrokken. HOOFDSTUK II. Secundair onderwijs Art. 10. Drie pakketten van maximale brutooppervlakten worden voorgeschreven. Pakket nr. 1 betreft de lokalen die wegens de aard van de erin gegeven lessen en hun uitrusting bijzondere afmetingen rechtvaardigen. Pakket nr. 2 heeft betrekking op enerzijds de lessen besteed aan de algemene vakken lichamelijke opvoeding en sportactiviteit anderzijds de lessen besteed aan de specialiteit sport, gerubriceerd hetzij als technisch, hetzij als praktisch vak. Pakket nr. 3 is een pedagogisch en dienstenpakket dat alle andere behoeften dekt. De inrichtende macht beslist vrijelijk over de verdeling van de oppervlakten binnen ieder pakket mits hun pedagogische bestemming wordt geëerbiedigd. Art Het aantal wekelijkse urenleraar dat in de instelling wordt georganiseerd dient als grondslag bij de berekening van de pakketten nrs. 1 en Het aantal regelmatig ingeschreven leerlingen dient als grondslag bij de berekening van de oppervlakten van pakket nr. 3. Art De maximale brutooppervlakte van pakket nr. 1 wordt vastgesteld op grond van de hiernavolgende en de in artikel 13 vermelde bepalingen : coëfficiënt Algemene vakken : artistieke opvoeding muzikale opvoeding plastische opvoeding 150 Algemene vakken : aardrijkskunde geschiedenis maatschappelijke vorming 110 Algemeen vak : informatica 85 Algemeen vak : biologie en technisch vak : toegepaste biologie 150 Algemeen vak : chemie en technisch vak : toegepaste chemie 150 Algemeen vak : fysica en technisch vak : toegepaste fysica 150 Technisch vak : specialiteit dactylografie specialiteit stenodactylografie 85 Technisch vak : specialiteit technologische opvoeding 125

6 Technisch vak : specialiteit elektriciteit 85 Technisch vak : specialiteit elektronica 85 Technisch vak : specialiteit elektromechanica 125 Technisch vak : specialiteit mechanica 125 Technisch vak : specialiteit autotechniek 125 Leerprogramma : technisch tekenen De totale brutooppervlakte van de lokalen met betrekking tot de in 1 genoemde vakken, specialiteiten en leerprogramma's wordt verkregen door het quotiënt van de deling van de in deze lokalen te organiseren wekelijkse aantallen urenleraar door het getal 29, te vermenigvuldigen met de in 1 vermelde toepasselijke coëfficiënten. 3. Pakket nr. 1 omvat evenwel tenminste de coëfficiënt van de forfaitaire brutooppervlakte die voorkomt tegenover de in 1 genoemde vakken, specialiteiten en leerprogramma's die werkelijk in de instelling worden georganiseerd. De urenleraar van de algemene vakken biologie, chemie en fysica en van toegepaste biologie, toegepaste chemie, en toegepaste fysica, die voor de berekening van de oppervlakten in aanmerking worden genomen zijn uitsluitend deze die een specifiek laboratoriumgericht leerprogramma omvatten. Art De coëfficiënten van forfaitaire oppervlakten voor de in de 3 hierna genoemde specialiteiten, gerubriceerd als praktisch vak, worden afzonderlijk vastgesteld voor enerzijds de leerjaren van de eerste graad, en anderzijds de overige leerjaren van het voltijds secundair onderwijs. 2. Onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake veiligheid, hygiëne en bescherming van de arbeid, wordt de toegelaten oppervlakte van de ruimten voor de praktische vakken verkregen door het quotiënt van de deling van de daarin te verstrekken wekelijkse aantallen urenleraar door het getal 36, te vermenigvuldigen met de in 3 voorkomende toepasselijke coëfficiënten. 3. In een school waar ten minste 2 van de onderstaande vakken worden georganiseerd, bedraagt de brutooppervlakte tenminste 240 m². Coëfficiënt Praktijksectoren Praktische vakken leerjaren van de eerste graad overige leerjaren Praktijksector drukkerij : Grafische technieken Praktijksector economie : Kantoortechnieken Verkoop Toerisme Praktijksector elektriciteit

7 electronica : 100 Elektriciteit Elektronica Praktijksector kleding en textiel : Kleding en/of textiel Praktijksector hout en bouw : Hout en/of houtsculptuur en/of meubelmakerij en/of schrijnwerkerij Praktijksector kunst : Plastische en decoratieve technieken Publiciteitstekenen Schilderen en decoratie Praktijksector land en tuinbouw : Agrarische technieken Landbouw Tuinbouw 100 Praktijksector mechanica : Autotechniek Carrosserie Elektromechanica Koeltechniek Lassenconstructie Mechanica Sanitair Centrale verwarming Praktijksector personenverzorging : Bioesthetiek en/of grime Dameskappen en/of haartooi en/of herenkappen Huishoudkunde en/of gezinstechnieken Praktijksector sociale :

8 Verpleegkunde Verzorgingstechnieken Praktijksector voeding : Bakkerij Hotel Slagerij Voeding Praktijksector specifieke opleidingen Uurwerken In afwijking van 2 en 3 wordt de toegelaten oppervlakte voor de leerprogramma's metselwerk en bouwruwbouw van de praktische vakken gerangschikt binnen de praktijksector hout en bouw, verkregen : voor de leerjaren van de eerste graad : door het aantal leerlingen die deze programma's volgen te vermenigvuldigen met 3,2 m²; voor de overige leerjaren : door het aantal leerlingen die deze programma's volgen te vermenigvuldigen met 18 m². Teneinde tegemoet te komen aan de noodzakelijke opslagruimte voor materiaal en werktuigen wordt de op grond van de voorgaande berekening bekomen maximale oppervlakte vermeerderd met : voor de instellingen die bedoelde programma's uitsluitend in de eerste graad inrichten : 230 m²; voor de overige instellingen : 340 m². 2 In afwijking van 2 en 3 wordt de maximale oppervlakte van de praktische vakken hout, houtsculptuur, meubelmakerij en schrijnwerkerij van de praktijksector hout en bouw, berekend overeenkomstig 2 en 3, ten behoeve van de machinewerkplaats vermeerderd met : voor de leerjaren van de eerste graad : 120 m²; voor de overige leerjaren : 190 m². 3 In afwijking van 2 en 3 bedraagt de minimale oppervlakte van de leerprogramma's algemene mechanica werktuigmachines en smedenlassen van de praktische vakken van de praktijksector mechanica, respectievelijk : 190 m² en 320 m². Art. 14. De dossiers met betrekking tot de praktische vakken die niet in de tabel onder artikel 13, 3, voorkomen, worden onderworpen aan het advies van de Commissie van Deskundigen. Art De totale brutooppervlakte van pakket nr. 2 zijn de lokalen waar de vakken lichamelijke opvoeding en sportactiviteit en de specialiteit sport, gerubriceerd als technisch vak of als praktisch vak, worden ingericht, wordt berekend als volgt : tot 36 lestijden 485 m² tot 36 lestijden in een instelling voor voltijds secundair onderwijs waarin een derde graad of een hogere cyclus wordt georganiseerd 600 m² van meer dan 36 tot 72 lestijden 805 m²

9 van meer dan 72 tot 108 lestijden 1200 m² De lestijden van het programma zwemmen worden niet in aanmerking genomen. 2. Boven de 1200 m² of 108 lestijden dient het voorafgaand advies van de Commissie van Deskundigen te worden ingewonnen. Randopmerking: EEN VERGELIJKING MET DE SPORTWERELD (SPORTKAMPEN): Ter vergelijking verwijzen wij naar de omkaderingsnormen die de Vlaams Overheid oplegt aan de organisatoren van (internaats)sportkampen (in het kader van het decreet betreffende de erkenning en de subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties ) Voor de sportlessen moet er per maximum 12 deelnemers één gekwalificeerde lesgever aangesteld zijn! Voor de sportkampen tijdens de vakantieperiodes is de overheid reeds overtuigd dat o.m. kleine groepen onder de leiding van gekwalificeerde lesgevers noodzakelijk zijn voor de kwaliteit van de sportlessen.

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2000-2001 1. Inleiding Enkele jaren geleden werd de lerarenopleiding van één cyclus vernieuwd. De eerste studenten van de opleiding van geaggregeerde voor het secundair onderwijs-groep

Nadere informatie

goedkeuringsdatum : 05 OKTOBER 2007 publicatiedatum : B.S.09/11/2007 De Vlaamse Regering,

goedkeuringsdatum : 05 OKTOBER 2007 publicatiedatum : B.S.09/11/2007 De Vlaamse Regering, U bent hier: Onderwijs en Vorming > Edulex Besluit van de Vlaamse Regering datum laatste wijziging: 03/01/2008 inhoudstafel Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels die de behoefte

Nadere informatie

FAQ - Hoeveel redders moeten toezicht houden?

FAQ - Hoeveel redders moeten toezicht houden? FAQ - Hoeveel redders moeten toezicht houden? 1. Bestaande toezichtsregels - Art. 5.32.9 Het minimum aantal toezichthoudende personen, waarvan de helft redder zijn, wordt bepaald volgens de volgende basisformule

Nadere informatie

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Vacante betrekkingen Scholengroep 25 Brugge-Oostkust. Instelling Ambt #U C Vak/Specialiteit OV G

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Vacante betrekkingen Scholengroep 25 Brugge-Oostkust. Instelling Ambt #U C Vak/Specialiteit OV G Vacante betrekkingen 2015 GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Scholengroep 25 Brugge-Oostkust Nummer Volume Opmerking Instelling Ambt #U C Vak/Specialiteit OV G 1000 9 u Basisschool Brugge Centrum

Nadere informatie

Redders en zwembaden

Redders en zwembaden Redders en zwembaden 1. Definities Bader: Een bader is een persoon die zich in het water bevindt. Toezichthoudend persoon: in deze context een persoon die toezicht houdt op de baders, die alert is voor

Nadere informatie

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 1 ste jaar Latijn Modernewetenschappen Sport Modernewetenschappen Techniek Beroeps Aardrijkskunde 2 2 2 1 Biologie 1 1 1 Engels 2 2 2 Frans 4 4 4 2 Geschiedenis 1 1 1 1 Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 Lichamelijke

Nadere informatie

1. Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar in het secundair onderwijs

1. Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar in het secundair onderwijs Aandachtspunten schooljaar 2001-2002 1. Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar 2001-2002 in het 1.1. Inleiding De omzendbrief "Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van

Nadere informatie

Economie - optie moderne talen. 1e jaar 2e jaar 1e jaar 2e jaar

Economie - optie moderne talen. 1e jaar 2e jaar 1e jaar 2e jaar Economie - optie wiskunde ASO 2de graad Economie - optie moderne talen Basisvakken 32u 32u Basisvakken 29u 31u Biologie 1 1 Biologie 1 1 Chemie 2 2 Chemie 1 1 Economie 4 4 Duits 0 2 Engels 3 3 Economie

Nadere informatie

2/24 ISLAMITISCHE GODSDIENST 2/24 PROTESTANTSE GODSDIENST

2/24 ISLAMITISCHE GODSDIENST 2/24 PROTESTANTSE GODSDIENST Vacante betrekkingen 2016 Scholengroep 15 Limburg Noord GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G 15001 GO! BS de Brug ZORGCOÖRDINATOR (PBA)

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

Scholengroep 25 Brugge-Oostkust. Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G Basisschool Brugge Centrum KLEUTERONDERWIJZER

Scholengroep 25 Brugge-Oostkust. Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G Basisschool Brugge Centrum KLEUTERONDERWIJZER Vacante betrekkingen 2016 Scholengroep 25 Brugge-Oostkust GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G 1000 Basisschool Brugge Centrum KLEUTERONDERWIJZER

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2001-2002 Oorspronkelijk meegedeeld in onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar 2001-2002 in het secundair onderwijs Referentie 13CC/SO/GVSO-groep

Nadere informatie

pagina 1 van 52 Scholengroep 25 Brugge-Oostkust Nr Instelling Volume Opmerking Vak/Specialiteit

pagina 1 van 52 Scholengroep 25 Brugge-Oostkust Nr Instelling Volume Opmerking Vak/Specialiteit Vacante betrekkingen 2014 GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Scholengroep 25 Brugge-Oostkust Nr Instelling Ambt Volume Opmerking Vak/Specialiteit 1000 2 u Basisschool De Springplank ADMINISTRATIEF

Nadere informatie

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR HANDEL SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN MECHANISCHE TECHNIEKEN INFORMATICABEHEER Begijnhoflaan 1, 9200 Dendermonde 052 25 88 10 info@ktad.be www.ktad.be

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS EERSTE GRAAD VANAF HET SCHOOLJAAR 2004-2005 September 2004 LICAP BRUSSEL LESSENTABELLEN EERSTE GRAAD LICAP BRUSSEL September 2004 Vlaams Verbond van het Katholiek

Nadere informatie

TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA

TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA HANDEL 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar BASISVORMING 17U 18U 18U 18U Godsdienst/zedenleer 2 2 2 2 Aardrijkskunde 1 1 1 1 Engels 2 2 2 2 Frans

Nadere informatie

LESSENTABELLEN ASO ASO 2 de graad - 1 ste en 2 de leerjaar

LESSENTABELLEN ASO ASO 2 de graad - 1 ste en 2 de leerjaar LESSENTABELLEN ASO ASO 2 de graad - 1 ste en 2 de leerjaar Economie Latijn Keuze Keuze Keuze Keuze talen wiskunde talen wiskunde 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar

Nadere informatie

Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G Athena Campus Ter Bruyninge 11/22 ROOMS KATHOLIEKE GODSDIENST 10/24 KLEUTER 2/36

Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G Athena Campus Ter Bruyninge 11/22 ROOMS KATHOLIEKE GODSDIENST 10/24 KLEUTER 2/36 Vacante betrekkingen 2016 Scholengroep 26 Mandel en Leie GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G 10901 Athena Campus Ter Bruyninge LERAAR ASV

Nadere informatie

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 89 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900 Sint-Niklaas Tel: 0 780 79 00 Fax:

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2000-2001 Oorspronkelijk meegedeeld in Onderwijsbevoegdheid lerarenopleiding van een cyclus voor het schooljaar 2000-2001 in het secundair onderwijs referentie: S.O. /2000/1

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO VANAF HET SCHOOLJAAR 2004-2005 September 2004 LICAP BRUSSEL LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO LICAP BRUSSEL September

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs SO/2007/03 (pers) 10/07/2007 Taak- en functiedifferentiatie in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs Cao VIII bevat een afspraak over extra middelen voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs

Nadere informatie

Scholengroep 6 Rivierenland 600301 10/10. Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom MEDEWERKER 600302 7/10. Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom

Scholengroep 6 Rivierenland 600301 10/10. Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom MEDEWERKER 600302 7/10. Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom Vacante betrekkingen 2012 Scholengroep 6 Rivierenland GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 600301 10/10 Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom MEDEWERKER 600302 7/10 Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 11, eerste lid, 21, eerste en tweede lid, en 29 van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103)

Nadere informatie

VR DOC.0979/3

VR DOC.0979/3 VR 2017 0610 DOC.0979/3 Voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR

BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR HOUT BASISMECHANICA ELEKTRISCHE INSTALLATIES 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar BASISVORMING 12U 12U 12U 12U 12U 12U Godsdienst/zedenleer 2 2

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2013 progressief worden ingevoerd. Indien het

Nadere informatie

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar 13 Tweede Graad ASO Lessentabel: 32 uur Latijn Wetenschappen Sportwetenschappen Latijn wiskunde Latijn moderne talen Wetenschappen wiskunde economie Moderne talen wiskunde Sportwetenschappen Zeesport &

Nadere informatie

Betreft : vacantverklaring. Brussel, 11 mei Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs,

Betreft : vacantverklaring. Brussel, 11 mei Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, TP 2011-2012 06 /03 Betreft : vacantverklaring Brussel, 11 mei 2012. Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, In uitvoering van het decreet van de Vlaamse Executieve van 27 maart

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 21213 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

Op stap naar de tweede graad

Op stap naar de tweede graad Op stap naar de tweede graad Inhoud van deze avond 1. 2. Structuur gewoon secundair onderwijs Goed kiezen 1. Structuur secundair onderwijs Structuur Secundair onderwijs VHO Se-n-Se Se-n-Se VHO 7 de spec.

Nadere informatie

Betreft : vakantverklaring. Brussel, 13 oktober Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs,

Betreft : vakantverklaring. Brussel, 13 oktober Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, TP 2011-2012 06 / 01 Betreft : vakantverklaring Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, Brussel, 13 oktober 2011. In uitvoering van het decreet van de Vlaamse Executieve van

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs

De grote stap naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs 2018-2019 2 secundair onderwijs 2 1 3 4 5 6 6 5 4 3 2 lager onderwijs 1 kleuteronderwijs 1 2 3 Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Inschrijven 4. Werkmiddelen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2008-479- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs,

Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, TP 2012-2013 / 06 /02 Betreft : vacantverklaring Brussel, 13 mei 2013. Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, In uitvoering van het decreet van de Vlaamse Executieve van 27

Nadere informatie

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene 1ste leerjaar A optie! 2 1ste leerjaar B optie! 3 2de leerjaar optie! 4 Beroepsvoorbereidend leerjaar optie! 5 3de jaar ASO optie! 6 4de jaar ASO optie! 7 3

Nadere informatie

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen?

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? Overgang LO - SO 2 Inhoud 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere

Nadere informatie

De aanvangsjaren in het secundair onderwijs. Een eerste bundeling van resultaten van het LOSO-project

De aanvangsjaren in het secundair onderwijs. Een eerste bundeling van resultaten van het LOSO-project De studieloopbaan van Vlaamse jongeren. Het secundair-onderwijssysteem doorgelicht op basis van longitudinaal onderzoek. (Project nr. 89.10)(LOSO-project) Onderzoeksproject op initiatief van de Vlaamse

Nadere informatie

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D

vrij katholiek onderwijs schooljaar Resultaten van de spoedtelling D ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID vrij katholiek onderwijs schooljaar 2013-2014 Resultaten van de spoed D e Cel Gegevensbeheer van de Dienst Informatica heeft in samenspraak met de Verbonden en de diocesen opnieuw

Nadere informatie

Lessentabel TSO Elektromechanica

Lessentabel TSO Elektromechanica Lessentabel TSO Elektromechanica 3 EM 4 EM 5 EM 6 EM Basisvorming 17 u 17 u 15 u 15 u Godsdienst/N-C Zedenleer 2 2 2 2 Nederlands 4 4 3 3 Frans 2 2 2 2 Engels 2 2 2 2 Wiskunde 3 3 2 2 Aardrijkskunde 1

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2004/76 BETREFT: Secundair onderwijs: Aankoop rekenmachine. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 21.09.2004 1.2 Verzoeker ouder. 1.3 Antwoordende partij Koninklijk Atheneum

Nadere informatie

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen *

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Eerste graad / Eerste jaar Eerste graad / Tweede jaar Tweede graad Derde graad Derde graad / Derde leerjaar 1A 1A Gezinstechnieken 1A Industriële Wetenschappen 1A

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS NOG GELDIG IN HET TWEEDE LEERJAAR GEDURENDE HET SCHOOLJAAR

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS NOG GELDIG IN HET TWEEDE LEERJAAR GEDURENDE HET SCHOOLJAAR LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS NOG GELDIG IN HET TWEEDE LEERJAAR GEDURENDE HET SCHOOLJAAR 2006-2007 September 2006 Inhoud LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD BSO Hout...5 LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

HET TOPSPORTCONVENANT

HET TOPSPORTCONVENANT HET TOPSPORTCONVENANT 1. Toelichting Het topsportconvenant bestaat uit: Een globaal topsportconvenant, dat wordt afgesloten door de Vlaamse minister bevoegd voor Onderwijs, de Vlaamse minister bevoegd

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

Scholengroep 25 Brugge-Oostkust

Scholengroep 25 Brugge-Oostkust 1000 Basisschool D'Oefenschool 4 uur 1001 Basisschool D'Oefenschool 8 uur Pagina 1/25 1002 Basisschool D'Oefenschool 13 uur ORTHODOXE GODSDIENST 1003 Basisschool D'Oefenschool 8 uur ICT-COÖRDINATOR (HSO)

Nadere informatie

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving!

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving! GIB INFOBROCHURE Een echt sportieve school in een groene omgeving! Zondag 10 mei 2015 van 14u tot 17u GIB OPENDEUR Rondleidingen in onze dynamische school Leerlingen in actie en doe-activiteiten Kinderopvang

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad

Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad Dienst CUR Guimardstraat 00 BRUSSEL + 07 06 0 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste graad 07-0- Mogelijkheden voor het keuzegedeelte in de eerste

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ZITTING APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET Stuk 248 (1995-1996) Nr. 9 VLAAMS PARLEMENT ZITTING 1995-1996 2 APRIL 1996 ONTWERP VAN DECREET houdende tijdelijke beperking inzake programmatie en benoeming in sommige onderwijssectoren IN EERSTE LEZING

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Pagina 1 van 35 Algemeen Secundair Onderwijs ASO 2 de graad 3 de graad Latijn met extra Talen Latijn met extra Wiskunde Latijn Moderne Talen Latijn

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 1. Huidige structuur secundair onderwijs. 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen?

Inhoud info-avond. 1. Huidige structuur secundair onderwijs. 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen? 1 2 Inhoud info-avond 1. Huidige structuur secundair onderwijs 1. Gewoon secundair onderwijs 2. Buitengewoon secundair onderwijs 4. GON 5. Schoolkeuze 6. Inschrijven 7. Vragen? Huidige structuur secundair

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden

Nadere informatie

Goedgekeurde lijst RVB dd. 10.03.2016 Vacante betrekkingen 2016

Goedgekeurde lijst RVB dd. 10.03.2016 Vacante betrekkingen 2016 1 Vacante betrekkingen 2016 Scholengroep 16 Midden-limburg GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT OV G 1601001 Basisschool HerckerHof ONDERWIJZER

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs per onderwijsnet en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs 45.261 63.431 108.692

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende personeelsleden in het secundair onderwijs die op bedrijfsstage gaan DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

LEERMEESTER GODSDIENST 12/24 ISLAMITISCHE GODSDIENST

LEERMEESTER GODSDIENST 12/24 ISLAMITISCHE GODSDIENST Vacante betrekkingen 2015 Scholengroep 6 Rivierenland GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 600301 5/10 Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom PSYCHO-PEDAGOGISCH WERKER 600302 10/10 Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

HOE KIEZEN... 4. Het stelsel Leren en Werken... 14

HOE KIEZEN... 4. Het stelsel Leren en Werken... 14 Inhoudsopgave HOE KIEZEN... 4 Het Beroepssecundair Onderwijs... 7 1. STUDIEGEBIEDEN EN STUDIERICHTINGEN... 9. DE LESSENTABEL... 11 3. naar de de graad... 13 4. GETUIGSCHRIFTEN... 13 De leerplicht... 14

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/230 BETREFT: organisatie langlauf buiten maximumfactuur? 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 5 december 2008 1.2 Verzoekers - [X,] directeur van een school - [Y,] vakbondsafgevaardigde

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs Welkom Op stap naar het Secundair Onderwijs 4 domeinen - Preventieve gezondheidszorg - Leren en studeren - Psychisch en sociaal functioneren - Onderwijsloopbaanbegeleiding Naar de grote school Kiezen

Nadere informatie

07/05/2003 2e leerjaar van de 2e graad A.S.O.

07/05/2003 2e leerjaar van de 2e graad A.S.O. http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13375 U bent hier: Onderwijs en Vorming > Edulex datum laatste wijziging: Besluit van de Vlaamse 07/05/2003 Regering Besluit van

Nadere informatie

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS met accent op het secundair onderwijs? 1A? Structuur van het Secundair Onderwijs 3 2 6 5 4 3 Oriëntatie naar Doorstroming (ASO/TSO/KSO) Oriëntatie naar Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

Vacante betrekkingen 2017: Basisonderwijs Secundair

Vacante betrekkingen 2017: Basisonderwijs Secundair Ronseweg 1-9700 Oudenaarde Tel.: 055/33 45 50 - Fax: 055/30 96 12 sgr21@g-o.be Vacante betrekkingen 2017: Basisonderwijs Secundair 1 GO! basisschool De Toekomst ONDERWIJZER 19/24 2 GO! basisschool De Toekomst

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2002-2003 Inhoud : 1. Gemeenschappelijke bepalingen 1.1. Bewijs van pedagogische bekwaamheid (BPB) 1.2. Licentiaat + GHSO of GVO wordt licentiaat + BPB 1.3. Ambten van het medisch,

Nadere informatie

Dienst Sport Mechelen Stedelijk reglement inzake subsidie voor sportwerking

Dienst Sport Mechelen Stedelijk reglement inzake subsidie voor sportwerking Dienst Sport Mechelen Stedelijk reglement inzake subsidie voor sportwerking Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 november 2016. De stad Mechelen tracht via subsidiëring van Mechelse sportverenigingen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, inzonderheid op artikel 7;

Gelet op de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, inzonderheid op artikel 7; BVR tot organisatie van het schooljaar. Goedkeuringsdatum: 17 april 1991 Publicatiedatum: B.S.11/07/1991 COORDINATIE B.Vl.R. 15-12-1993 - B.S. 8-3-1994 B.Vl.R. 31-8-2001 - B.S. 24-10-2001 De Vlaamse Regering,

Nadere informatie

Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs,

Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, DO 2013-2014/ 06/03 Betreft : vacantverklaring Brussel, 15 mei 2014. Aan de personeelsleden van het Nederlandstalig secundair onderwijs, In uitvoering van het decreet van de Vlaamse Executieve van 27 maart

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad 2017-2018 Pagina 1 van 15 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar 2 de leerjaar Reguliere aanpak cognosco Latijn Latijn - cognosco MODULES - Latijn

Nadere informatie

Vacante betrekkingen 2014. GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap VERSIE 3 JUNI 2014 MET WIJZIGINGEN ZIE 601602-601903 - 601934-601945 - 601953

Vacante betrekkingen 2014. GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap VERSIE 3 JUNI 2014 MET WIJZIGINGEN ZIE 601602-601903 - 601934-601945 - 601953 Vacante betrekkingen 2014 Scholengroep 6 Rivierenland GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 600301 0,4 Centrum voor Leerlingenbegeleiding Boom PARAMEDISCH WERKER 600302 0,5 Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad 2018-2019 Pagina 1 van 15 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar 2 de leerjaar Reguliere aanpak cognosco Latijn Latijn - cognosco MODULES - Latijn

Nadere informatie

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs De prestatieregeling in het gewoon Colloquium Mechelen-Brussel 28 november 2018 Els Goeminne Suzy Sterck Dienst Personeel 1. Regelgeving 1.1 Wettelijke basis Decreet Basisonderwijs (25/02/1997) Decreet

Nadere informatie

Vacante betrekkingen (15.04.2013) Scholengroep 22 Gent - Panta Rhei

Vacante betrekkingen (15.04.2013) Scholengroep 22 Gent - Panta Rhei Vacante betrekkingen (15.04.2013) Scholengroep 22 Gent - Panta Rhei 22/ 1 Atheneum Gentbrugge 22/ 2 22/ 3 22/ 4 22/ 5 22/ 6 4 / 22 SO 1 AV Godsdienstleraar Katholieke godsdienst Atheneum Gentbrugge 4 /

Nadere informatie

Bekijk de fotovoorbeelden van lesruimtes ter inspiratie bij het bepalen van het aantal beschikbare plaatsen

Bekijk de fotovoorbeelden van lesruimtes ter inspiratie bij het bepalen van het aantal beschikbare plaatsen Capaciteitsmonitor 2018 Bekijk de fotovoorbeelden van lesruimtes ter inspiratie bij het bepalen van het aantal beschikbare plaatsen Ter ondersteuning bij het in kaart brengen van het aantal beschikbare

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

BERAADSLAGING RR Nr 25 / 2007 VAN 18 JULI 2007

BERAADSLAGING RR Nr 25 / 2007 VAN 18 JULI 2007 KONINKRIJK BELGIE KONINKRIJK BELGIE Brussel, Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Adres : Fax.: Hoogstraat, +32(0)2/213.85.65

Nadere informatie

Dienstorder. Vacantverklaring wervingsambten Secundair Onderwijs. Pagina 1 van 7. Secundair Onderwijs

Dienstorder. Vacantverklaring wervingsambten Secundair Onderwijs. Pagina 1 van 7. Secundair Onderwijs Dienstorder Secundair Onderwijs Datum 29 maart 2016 Prioriteit Hoog Referentie n1516ap06_03 Contactpersoon Amaryllis PIETERAERENS 02/279 38 36 amaryllis.pieteraerens@brun ette.brucity.be Openbaar Onderwijs

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016)

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen vanaf 2016-2017 (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Info-avond Secundair Onderwijs

Info-avond Secundair Onderwijs Info-avond Secundair Onderwijs CLB-Kempen www.clb-kempen.be Naar de grote school Nieuw onderwijssysteem Andere manier van lesgeven Grotere studiebelasting Noodzaak om zich te organiseren verband planningsvaardigheden

Nadere informatie

De leerlingenkrijgen de keuze uit een 10-tal verschillende modules. Deze zetten in op de ontdekking en ontwikkeling van andere vaardigheden.

De leerlingenkrijgen de keuze uit een 10-tal verschillende modules. Deze zetten in op de ontdekking en ontwikkeling van andere vaardigheden. Lessentabellen 2019-2020 Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands 4 4 4 4 4 4 4 4 Geschiedenis 2 2 2 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde

Nadere informatie

vacantverklaringen 2016 scholengroep 12 Adite

vacantverklaringen 2016 scholengroep 12 Adite BASISONDERWIJS GO! basisschool Zonnedorp Aarschot 1200001 Kinderverzorger 1/32 R 1200002 Leermeester niet-confessionele zedenleer 4/24 1200003 Leermeester niet-confessionele zedenleer 4/24 R 1200004 Onderwijzer

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool 0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 1 Studieaanbod 1ste graad... 3 A-stroom... 4 B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 6 Praktische informatie...

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool 0 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Studieaanbod 1 ste graad... 3 - A-stroom... 4 - B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 6 Praktische informatie... 7 Verder studeren

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2005-2006 1. Actualisatie 1.1. Opname van nieuwe bekwaamheidsbewijzen. Er worden vereiste en voldoend geachte bekwaamheidsbewijzen toegevoegd aan een aantal vakken en ambten

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie