de stelling 1 Botsing van grondrechten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de stelling 1 Botsing van grondrechten"

Transcriptie

1 431 AWGB en enkel feit A.C. Hendriks* 1 Botsing van grondrechten De Stelling waarop Nehmelman en ik gevraagd zijn te reageren betreft een klassiek voorbeeld van botsende grondrechten in de horizontale relaties. De in het geding zijnde rechten, het recht op (in)richting van onderwijs en het recht op gelijke behandeling, hebben niet alleen in onze Grondwet (art. 23 Gw. resp. art. 1 Gw.) erkenning gevonden, maar ook internationaal. Voor wat betreft het recht op (in)richting van onderwijs kan ondermeer worden verwezen naar art. 23 lid 3 IVECSR, art. 2 van het Eerste Protocol bij het EVRM en art. 14 van het Handvest van Grondrechten van de EU. De lijst verdragen waarin het recht op gelijke behandeling erkenning heeft gevonden is zowaar nog langer (o.a. art. 26 IVBPR, art. 14 EVRM, Twaalfde Protocol bij het EVRM, art. 21 Grondrechtenhandvest etc.). Beide grondrechten zijn niet absoluut. Zo stelt art. 23 Grondwet deugdelijkheidseisen aan het (bijzonder) onderwijs en verlangt art. 14 Grondrechtenhandvest de inachtneming van democratische beginselen. Art. 1 Gw. bepaalt dat er alleen in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Bovendien kan, aldus vaste rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het maken van onderscheid in geval van een redelijke en objectieve rechtvaardiging toelaatbaar worden geacht. 1 Onderscheid vanwege seksuele voorkeur vereist wel zwaarwegende argumenten ter rechtvaardiging. 2 Dat art. 14 EVRM en art. 1 Gw., anders dan art. 21 Grondrechtenhandvest, niet expliciet verwijzen naar die grond doet aan dit laatste niet af. Om te benadrukken dat onderscheid vanwege seksuele voorkeur in hoge mate verdacht is, is er thans een voorstel tot wijziging van art. 1 Gw. aanhangig. 3 Dat de in het geding zijnde grondrechten in de praktijk ook daadwerkelijk kunnen botsen is alom bekend. Er zijn instellingen van bijzonder onderwijs die homoseksuele docenten (en leerlingen) met een beroep op de grondslag willen kunnen weigeren. Tegelijkertijd zijn velen van opvatting de stelling * Prof.mr. A.C. (Aart) Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden/ LUMC. 1 Zie reeds EHRM 23 juli 1968, Belgische Taal, nr. 1474/62 e.v. 2 Zie bijv. EHRM 22 januari 2008, E.B. t. Frankrijk (GC), nr /02, EHRC 2008, 43 (m.nt. J.H. Gerards), NJCM-Bulletin 2008, p. 817 (m.nt. C.J. Forder & J. Whittingham).

2 432 De stelling OKTOBER 2011 TVCR dat iemands seksuele voorkeur op zich niets zegt over de geschiktheid van de betrokkene om les te kunnen geven of onderwijs te kunnen volgen. Volgens de laatsten, waartoe ik mezelf reken, is iemands seksuele voorkeur in beginsel dus niet relevant en levert het maken van onderscheid om die reden in het kader van het onderwijs een vermoeden van discriminatie op. Nehmelman wijst het (verder) inperken van het recht op (in)richting van onderwijs van de hand. Daarmee zou een onderdeel van art. 23 Gw. teniet worden gedaan en komt de onderwijsvrijheid onder grote druk te staan. Mijns inziens rechtvaardigt die vrijheid niet dat met publieke middelen bekostigde onderwijsinstellingen even geschikte leerkrachten en leerlingen als tweederangsburgers behandelen. Liever het wetsvoorstel Van der Ham c.s. 4 dan een al dan niet anders geformuleerde enkele-feitconstructie. 2 Context De afgelopen jaren is er in Nederland meer gesproken over homoseksuele leerkrachten die door scholen van bijzonder onderwijs zijn geweigerd, dan dat zich daadwerkelijk zulke situaties hebben voorgedaan. Althans, voor zover bekend. De Commissie gelijke behandeling heeft het in ieder geval niet druk met dit soort zaken. En eerlijk gezegd vraag ik mezelf ook wel eens af waarom je als homoseksuele leerkracht of leerling zo nodig naar een instelling van bijzonder onderwijs zou willen, zeker als je daar vanwege je geaardheid niet welkom bent. Soortgelijke vragen laten zich stellen bij vrouwen die het volledige lidmaatschap van de SGP ambiëren en mannen die solliciteren naar de functie van hoofdredacteur van Opzij. Ieder kan zijn eigen motieven hebben voor een dergelijke keuze, waarbij we niet moeten vergeten dat er homoseksuele leerkrachten en leerlingen zijn die juist vanwege die grondslag willen worden toegelaten tot zo n school. Maar, toegegeven, het lijkt er sterk op dat onze Stelling bovenal betrekking heeft op een principieel vraagstuk en dat dit probleem zich in de praktijk niet veel voordoet. 3 Kamerstukken II 2009/10, , nr Kamerstukken II 2009/10, , nr Nota Grondrechten in een pluriforme samenleving, Kamerstukken II 2003/04, , nr. 2, p (Geen) hiërarchie Het vinden van een oplossing voor een botsing van grondrechten is het makkelijkst indien duidelijk is hoe de weging moet worden gemaakt. Tussen de in onze Grondwet neergelegde rechten bestaat echter geen rangorde en de noodzaak tot het invoeren van een hiërarchie wordt door de regering evenmin gevoeld. 5 Dat is op zich bijzonder, al is het maar

3 433 omdat moeilijk kan worden volgehouden dat het recht op leven evenveel aanspraak op rechtsbescherming maakt als het petitierecht. Volgens de Nederlandse systematiek van grondrechtenbeperkingen kan een door onze Grondwet beschermd recht worden beperkt door de formele wetgever of door een ander ambt op grond van een gedelegeerde bevoegdheid. Voor bepaalde grondrechten geldt daarnaast dat beperkingen alleen zijn toegestaan ter bereiking van bepaalde doelen. Deze uitgangspunten bieden bij een botsing van grondrechten in de horizontale relaties niet altijd voldoende houvast. De context en het soort grondrecht lijken daarbij in het bijzonder van belang. Het recht op (in)richting van onderwijs is voor wat betreft het toelatingsbeleid van homoseksuele leerkrachten en leerlingen onlosmakelijk verbonden met de godsdienstvrijheid. Het weigeren van leerkrachten en leerlingen gebeurt, voor zover bekend, immers altijd met een beroep op een bepaalde geloofsovertuiging. Wat dit betreft komt het mij voor dat het recht op (in)richting van onderwijs en het recht op godsdienstvrijheid het sterkst zijn en kunnen prevaleren boven het recht op gelijke behandeling wanneer de activiteiten zich in het private domein afspelen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een zondagschool. Naar mate het (godsdienstig geïnspireerde) onderwijs zich meer in het publieke domein manifesteert, kunnen hieraan meer grenzen worden gesteld die gelden in het openbare leven. Deze grenzen hangen samen, om te spreken met art. 14. Grondrechtenhandvest, met de democratische beginselen van onze rechtsstaat. De normatieve werking van het discriminatieverbod en andere algemene normen zijn het sterkst bij (bijzonder) onderwijs dat door de overheid wordt gefinancierd ter uitvoering van een publieke taak. Het is dan ook de overheid, al is het maar om zich niet mede schuldig te maken aan discriminatie, die moet toezien op naleving van het discriminatieverbod. Zie ook de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over de verantwoordelijkheid van Kroatië voor het discriminatievrije onderwijs aldaar. 6 4 AWGB en enkel feit De AWGB-wetgever heeft een iets andere, meer algemene afweging gemaakt tussen het recht op (in)richting van onderwijs/godsdienstvrijheid en het recht op gelijke behandeling voor wat betreft de horizontale relaties. Niet de mate van privaat-publiek domein of de mate van overheidsbemoeienis is bepalend, maar de grondslag en het doel van de instelling, de noodzakelijkheid van het onderscheid en het verbod van enkele-feitdis- 6 ECSR 30 maart 2009, Interights t. Kroatië, nr. 45/2007, NJCM-Bulletin 2010, p. 67 (m.nt. B.C.A. Toebes), EHRC 2010, 19 (m.nt. P. Zoontjens).

4 434 De stelling OKTOBER 2011 TVCR criminatie. Via de enkele-feitconstructie komt tot uitdrukking dat het maken van onderscheid vanwege die grond feitelijk irrelevant is. Het zijn alleen de bijkomende omstandigheden die onderscheid kunnen rechtvaardigen. Daarbij doet de AWGB het voorkomen dat discriminatie zich bij alle gronden in gelijke mate voordoet. Met dat laatste wordt de werkelijkheid geweld aangedaan. Zo zijn, in onze huidige samenleving, vrouwen, allochtonen en homoseksuelen vaker slachteroffer van discriminatie dan mannen, autochtonen en heteroseksuelen. Bovendien is onderscheid naar burgerlijke staat in de regel van een geheel andere (normatieve) orde dan onderscheid op grond van ras; het maken van onderscheid vanwege ras is bij voorbaat verdacht, terwijl onderscheid naar de juridische en veranderlijke status burgerlijke staat eerder niet dan wel de verdenking van discriminatie oproept. 7 Dit pleit ervoor bij het wegen van botsende grondrechten in de horizontale relaties enerzijds te kijken naar het domein waarbinnen wordt gehandeld en de mate van overheidsverantwoordelijkheid daarvoor en anderzijds de mate waarin mensen op die specifieke grond het risico lopen te worden gediscrimineerd. De enkele-feitconstructie biedt daartoe onvoldoende waarborgen. Grootste bezwaar tegen deze constructie betreft, los van strijdigheid met de Europese Kaderrichtlijn Arbeid, de onduidelijkheid over de bijkomende omstandigheden. Wat moet daaronder worden verstaan? Valt het een homoseksueel meer aan te rekenen dan een heteroseksueel als hij vreemd gaat, een keer niet naar de kerk gaat, een bekeuring krijgt of lid is van een bepaalde politieke partij? Mijn inziens zou dat pas echt discriminatie zijn. Als mensen op grond van hun beroepskwalificaties gelijk zijn, worden dergelijke bijkomende omstandigheden gezocht om bepaalde mensen niet te hoeven toelaten. 7 Over de bijzondere status van de grond burgerlijke staat, zie ook M. Westerveld, Hoezo discriminatie? Pensioenen en het burgerlijkestaatcriterium in de AWGB, in: R. Holtmaat (red.), De Toekomst van Gelijkheid; De juridische en maatschappelijke inbedding van de gelijkebehandelingsnorm, Deventer: Kluwer 2000, p Conclusie Voor Nehmelman weegt de inperking van art. 23 Gw. zwaar. Voor mij vormt het toestaan van bepaalde vormen van discriminatie door onderwijsinstellingen die een publieke taak uitvoeren en daarvoor ook met publieke middelen worden betaald het grootste bezwaar. De ernst en omvang van dit probleem is wellicht vergelijkbaar met die van discriminatie van vrouwen door de SGP: de problematiek is in hoge mate principieel en, wellicht, symbolisch. In beide gevallen hebben we evenwel te maken met uitsluiting van mensen vanwege een grond waarop discriminatie structureel plaatsvindt. Zowel in het onderwijs als voor het functioneren binnen een politieke partij zijn seksuele voorkeur en geslacht niet relevant. De enkele-feitconstructie erkent dit ook, maar staat discriminatie

5 435 vanwege bijkomende omstandigheden weer toe. Deze constructie hebben we niet meer nodig. Het handhaven van zo n discriminerende bepaling omwille van art. 23 Gw. kan niet overtuigen.

Mr. R. Nehmelman is voorstander van de stelling. Prof.mr. A.C. Hendriks reageert vervolgens op zijn bijdrage.

Mr. R. Nehmelman is voorstander van de stelling. Prof.mr. A.C. Hendriks reageert vervolgens op zijn bijdrage. TVCR OKTOBER 2011 de stelling 425 De stelling in deze aflevering van TvCR luidt: Als de enkele-feitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling zou worden geschrapt, dan komt de vrijheid van onderwijs

Nadere informatie

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 31 832 Wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling, het Burgerlijk Wetboek, de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 344 Voorstel van wet van de leden Dijkstra en Schouw tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Algemene wet gelijke behandeling met betrekking

Nadere informatie

Een nieuwe koers ten aanzien van de gewetensbezwaarde ambtenaar

Een nieuwe koers ten aanzien van de gewetensbezwaarde ambtenaar VNG-notitie mei 2008 Een nieuwe koers ten aanzien van de gewetensbezwaarde ambtenaar Op 15 april 2008 heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) uitspraak gedaan over de vraag of een gemeente verboden

Nadere informatie

Verdieping Rechtsfilosofie Referaat n.a.v. de Grondrechtennota 2004: Grondrechten in een pluriforme samenleving. Auteur: Linde

Verdieping Rechtsfilosofie Referaat n.a.v. de Grondrechtennota 2004: Grondrechten in een pluriforme samenleving. Auteur: Linde Verdieping Rechtsfilosofie Referaat n.a.v. de Grondrechtennota 2004: Grondrechten in een pluriforme samenleving Auteur: Linde Inleiding Dit referaat gaat over de nota grondrechten in een pluriforme samenleving,

Nadere informatie

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend:

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend: Reactie van het College van B en W op de motie inzake Aanpak Discriminatie Amsterdam (openstellen functies voor iedereen bij ingehuurde organisaties) van het raadslid Flos (VVD) van 18 november 2009. Op

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/ COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe(2008)D/ Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie Herrmann-Debrouxlaan 48 1160 Brussel Betreft:

Nadere informatie

Advies van de Commissie Gelijke Behandeling over artikel 1 Grondwet

Advies van de Commissie Gelijke Behandeling over artikel 1 Grondwet Advies van de over artikel 1 Grondwet 26/02/2004 CGB-advies/2004/03 AANLEIDING Aanleiding voor dit advies vormen de motie Rouvoet c.s. van 6 december 2001, waarin wordt aangedrongen op het toevoegen van

Nadere informatie

KLUWER GELIJKHEID EN (ANDERE) GRONDRECHTEN. Onder redactie van R. Holtmaat M. van den Brink A.C. Hendriks D. Jongsma

KLUWER GELIJKHEID EN (ANDERE) GRONDRECHTEN. Onder redactie van R. Holtmaat M. van den Brink A.C. Hendriks D. Jongsma GELIJKHEID EN (ANDERE) GRONDRECHTEN BUNDEL OPSTELLEN TER GELEGENHEID VAN HET TIENJARIG BESTAAN VAN DE AWGB Onder redactie van R. Holtmaat M. van den Brink A.C. Hendriks D. Jongsma Met bijdragen van E.A.

Nadere informatie

29355 Gelijke behandeling voor mensen met een handicap of een chronische ziekte

29355 Gelijke behandeling voor mensen met een handicap of een chronische ziekte 29355 Gelijke behandeling voor mensen met een handicap of een chronische ziekte Nr. 7 Brief van de minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Onverenigbaar met de verenigingsvrijheid

Onverenigbaar met de verenigingsvrijheid TVCR OKTOBER 2010 DE STELLING 443 Onverenigbaar met de verenigingsvrijheid A.B. TERLOUW 1 De redactie heeft me gevraagd deze stelling te bestrijden. Dat doe ik graag, hoewel ik ook wel enige kritiek heb

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Wetgeving sector staats- en bestuursrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 28 481 Evaluatie Algemene wet gelijke behandeling Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 521 Voorstel van wet van het lid Van Klaveren betreffende het beëindigen van positieve discriminatie Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING I. Algemeen

Nadere informatie

Botsende rechten in het onderwijs

Botsende rechten in het onderwijs Botsende rechten in het onderwijs Factsheet over de soms botsende relatie tussen vrijheid van onderwijs, het verbod op discriminatie en vrijheid van godsdienst Bureau Discriminatiezaken Kennemerland Postbus

Nadere informatie

ADVIES. Conceptwetsvoorstel inzake het recht op een eerlijk proces in de Grondwet

ADVIES. Conceptwetsvoorstel inzake het recht op een eerlijk proces in de Grondwet ADVIES Conceptwetsvoorstel inzake het recht op een eerlijk proces in de Grondwet Oktober 2014 1 Inleiding Een ieder heeft het recht op een eerlijk proces. Of het nu in een strafzaak of in een civiele zaak

Nadere informatie

Zaak C-540/03. Europees Parlement tegen Raad van de Europese Unie

Zaak C-540/03. Europees Parlement tegen Raad van de Europese Unie Zaak C-540/03 Europees Parlement tegen Raad van de Europese Unie Immigratiebeleid - Recht van minderjarige kinderen van onderdanen van derde landen op gezinshereniging - Richtlijn 2003/86/EG - Bescherming

Nadere informatie

Artikel 1 in drievoud: eerste Gelijke Behandelingslezing minister Hirsch Ballin

Artikel 1 in drievoud: eerste Gelijke Behandelingslezing minister Hirsch Ballin Artikel 1 in drievoud: eerste Gelijke Behandelingslezing minister Hirsch Ballin Toespraak 10-11-2009 Utrecht, Minister Hirsch Ballin Koninklijke Hoogheid, Dames en heren, Allereerst feliciteer ik de Commissie

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/09/2013

Datum van inontvangstneming : 09/09/2013 Datum van inontvangstneming : 09/09/2013 Vertaling C-354/13-1 Zaak C-354/13 Samenvatting van een verzoek om een prejudiciële beslissing in zaak C-354/13 overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement

Nadere informatie

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft gelaatsbedekkende kleding bij gemeentepersoneel Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr.

Nadere informatie

Oordeel 2012-133. Datum: 3 augustus 2012. Dossiernummer: 2012-0076. Oordeel in de zaak van [... ] wonende te [... ], verzoekster.

Oordeel 2012-133. Datum: 3 augustus 2012. Dossiernummer: 2012-0076. Oordeel in de zaak van [... ] wonende te [... ], verzoekster. Oordeel 2012-133 Datum: 3 augustus 2012 Dossiernummer: 2012-0076 Oordeel in de zaak van [... ] wonende te [... ], verzoekster tegen Stichting ROC Midden Nederland gevestigd te Utrecht, verweerster 1 Procesverloop

Nadere informatie

29 september 2009 BELEIDSNOTA. Kledingvoorschriften

29 september 2009 BELEIDSNOTA. Kledingvoorschriften 29 september 2009 BELEIDSNOTA Kledingvoorschriften S. van Duijn Beleidsmedewerker P&O Status: Definitief Kenmerk: 1.25 Directieberaad: 24 maart 2009 Bestuur: GMR: 29 september 2009 INHOUDSOPGAVE Pag. 1.

Nadere informatie

Protocol. Kledingvoorschriften

Protocol. Kledingvoorschriften Protocol Kledingvoorschriften INHOUDSOPGAVE Pag. 1. AANLEIDING 2 2. UITGANGSPUNTEN BIJ KLEDINGVOORSCHRIFTEN 2 3. UITGANGSPUNTEN 4 1 1. AANLEIDING Met kleding kan men tegenwoordig van alles uitdragen. Zo

Nadere informatie

Advies van de Commissie Gelijke Behandeling over artikel 1 Grondwet

Advies van de Commissie Gelijke Behandeling over artikel 1 Grondwet Advies van de Commissie Gelijke Behandeling over artikel 1 Grondwet 26 februari 2004 CGB-advies/2004/03 Commissie Gelijke Behandeling Kleine singel 1-3 Postbus 16001 3500 DA Utrecht T 030 888 38 88 F 030

Nadere informatie

Staats- en bestuursrecht

Staats- en bestuursrecht F.C.M.A. Michiels (red.) Staats- en bestuursrecht Tekst en materiaal Met bijdragen van Gio ten Berge Leonard Besselink Henk Kummeling Lex Michiels Rob Widdershoven KLUWER J ^ Deventer - 2003 Thema 1 -

Nadere informatie

POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs

POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs Algemeen De VGS constateert met dankbaarheid dat veel christelijkreformatorische scholen in onze achterban aandacht

Nadere informatie

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra Samenvatting Dit onderzoek heeft als onderwerp de invloed van het Europees Verdrag

Nadere informatie

Vrouwelijke bediening?!

Vrouwelijke bediening?! mr Mirto F. Murray (murray@sms-advocaten.com) Het verzoek tevens [strekt] ter verkrijging van toestemming [ ] om vrouwelijke bediening toe te laten. Artikel 53, eerste lid, van de Vergunningslandsverordening:

Nadere informatie

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt.

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt. Discussienota van het Hof van Justitie van de Europese Unie over bepaalde aspecten van de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z08639 Datum 27 mei 2015

Nadere informatie

LEIDRAAD KLEDING OP SCHOLEN

LEIDRAAD KLEDING OP SCHOLEN LEIDRAAD KLEDING OP SCHOLEN Inleiding De laatste tijd is er veel publiciteit geweest rond scholen die hun leerlingen verboden gezichtsbedekkende kleding of een hoofddoek te dragen. Uit de discussies die

Nadere informatie

Diversiteitsvraagstukken: aanpassing van kledijvoorschriften

Diversiteitsvraagstukken: aanpassing van kledijvoorschriften Diversiteitsvraagstukken: aanpassing van kledijvoorschriften Henk Keygnaert en Joke Vanreppelen 24 oktober 2011 1.1 Voorbeeldcase Volgende week start een stagiaire op de dienst burgerzaken. Zij draagt

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049

ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049 ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049 Instantie Datum uitspraak 28-05-2009 Datum publicatie 22-06-2009 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-4976 AOW Bestuursrecht

Nadere informatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie Hoofdstuk 23 Discriminatie Samenvatting Van de zes voorgelegde vormen van discriminatie komt volgens Leidenaren discriminatie op basis van afkomst het meest voor en discriminatie op basis van sekse het

Nadere informatie

Het passief kiesrecht, de staat en de SGP

Het passief kiesrecht, de staat en de SGP Arrest HR 9 april 2010, LJN BK4549 (Staat der Nederlanden vs. Stichting Clara Wichmann en anderen) Onderwerp De Staat der Nederlanden handelt onrechtmatig door te dulden dat de SGP vrouwen uitsluit van

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde nader inhoud te geven aan het beginsel van openbaarheid van de behandeling van zaken betreffende personen- en familierecht MEMORIE VAN

Nadere informatie

het college van bestuur van de Universiteit Leiden, gevestigd te Leiden, verweerder.

het college van bestuur van de Universiteit Leiden, gevestigd te Leiden, verweerder. Zaaknummer: 2008/008 Rechter(s): mrs. Loeb, Lubberdink, Mollee Datum uitspraak: 20 juni 2008 Partijen: appellant tegen college van bestuur van de Universiteit Leiden Trefwoorden: Bijzondere omstandigheden,

Nadere informatie

Leidraad voor kleding op scholen

Leidraad voor kleding op scholen Leidraad voor kleding op scholen KS Fectio Vastgesteld door het DTO Vastgesteld door het bestuur Vastgesteld door de GMR d.d.: d.d.: d.d.: KS Fectio 1 Inleiding Wij leven in een maatschappij die in beweging

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Stuk 653 (2000-2001) Nr. 8 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 4 maart 2002 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Zie :

Nadere informatie

NOTITIE. Advies kaders toelatingsbeleid m.b.t. vluchtelingen Mrs. A. Klaassen en J. van den Brink, BVD Advocaten December 2015.

NOTITIE. Advies kaders toelatingsbeleid m.b.t. vluchtelingen Mrs. A. Klaassen en J. van den Brink, BVD Advocaten December 2015. NOTITIE Advies kaders toelatingsbeleid m.b.t. vluchtelingen Mrs. A. Klaassen en J. van den Brink, BVD Advocaten December 2015 Vraag Op veel instellingen van bijzonder onderwijs op reformatorische grondslag

Nadere informatie

Op papier mogen vrouwen meedoen

Op papier mogen vrouwen meedoen NRC, 16 maart 2013 Politiek ongeschikt, maar vooruit. SGP-vrouwen mogen op de kieslijst Lex Boon Een vrouw die sinds twee maanden lid is van de SGP luistert naar partijleider Kees van der Staaij tijdens

Nadere informatie

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0190 (CNS) 9317/17 JUSTCIV 113 NOTA van: aan: het voorzitterschap nr. vorig doc.: WK 5263/17 Nr. Comdoc.: 10767/16

Nadere informatie

Stichting EJ van de Arbeid

Stichting EJ van de Arbeid Stichting EJ van de Arbeid.... 1.. VERKLARING GELIJKE BEHANDELING OP DE ARBEIDSMARKT december 1998 Publikatienr. 9/98 Colof on Uitgave: Stichting van de Arbeid Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK

Nadere informatie

COLLEGE VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS. Zijne Excellentie. dr. R.H.A. Plasterk. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksre[aties.

COLLEGE VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS. Zijne Excellentie. dr. R.H.A. Plasterk. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksre[aties. S Postbus i6oot KIenesing& i- T 030 88838 88 in(o@rnon5er,rechtcn.r,i Voorzitter Grondwet 2500 EA DEN HAAG Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksre[aties dr. R.H.A. Plasterk Zijne Excellentie Postbus

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 411 Voorstel van wet van de leden Van der Ham, Van Tongeren en Heijnen houdende verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 650 Voorstel van wet van de leden Bergkamp, Van den Hul en Özütok tot wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling ter nadere invulling

Nadere informatie

Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte

Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte Aan geadresseerde Den Haag, Ridderkerk, Voorburg, Zwolle, 28 juni 2006 Ons kenmerk: 60626119.HL/vhl Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte Geachte heer, mevrouw, Nederland staat

Nadere informatie

Te treffen maatregel voor deze doelgroep: Forfaitaire uitkering afhankelijk van de huwelijksduur van de betrokkenen.

Te treffen maatregel voor deze doelgroep: Forfaitaire uitkering afhankelijk van de huwelijksduur van de betrokkenen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Gewetensbezwaarde ambtenaren

Gewetensbezwaarde ambtenaren Opgave 1 Gewetensbezwaarde ambtenaren Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding Op 3 september 2012 ondertekenden diverse politieke partijen het zogenaamde Roze Stembusakkoord.

Nadere informatie

De Hoge Raad miskent in het SGP-arrest de waarde van de politieke verenigingsvrijheid voor het functioneren van de parlementaire democratie.

De Hoge Raad miskent in het SGP-arrest de waarde van de politieke verenigingsvrijheid voor het functioneren van de parlementaire democratie. TVCR OKTOBER 2010 DE STELLING 437 De stelling in deze aflevering van TvCR luidt: De Hoge Raad miskent in het SGP-arrest de waarde van de politieke verenigingsvrijheid voor het functioneren van de parlementaire

Nadere informatie

Nederlands Instituut van Psychologen 070-8888500. inzagerecht testgegevens

Nederlands Instituut van Psychologen 070-8888500. inzagerecht testgegevens POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Nederlands Instituut van Psychologen

Nadere informatie

Gedragsregels. voor uitzendondernemingen

Gedragsregels. voor uitzendondernemingen Gedragsregels voor uitzendondernemingen Gedragsregels voor uitzendondernemingen Er bestaat behoefte aan flexibele arbeid, zowel bij werknemers als bij werkgevers. Uitzendondernemingen voorzien in die behoefte

Nadere informatie

Gelijkheid en rechtvaardigheid Staatsrechtelijke vraagstukken rondom 'minderheden'

Gelijkheid en rechtvaardigheid Staatsrechtelijke vraagstukken rondom 'minderheden' PUBLIKATIES VAN DE STAATSRECHTKRING STAATSRECHTCONFERENTIES Gelijkheid en rechtvaardigheid Staatsrechtelijke vraagstukken rondom 'minderheden' Staatsrechtconferentie 2001 onder redactie van M. Kroes, J.P.

Nadere informatie

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan?

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? 2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? Om de strijd tegen discriminatie op de werkvloer aan te gaan, kan je als militant beroep doen op een breed wettelijk kader. Je vindt hieronder de belangrijkste

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

DEEL III. Het bestuursprocesrecht

DEEL III. Het bestuursprocesrecht DEEL III Het bestuursprocesrecht Inleiding op deel III In het voorgaande deel is het regelsysteem van art. 48 (oud) Rv besproken voor zover dit relevant was voor art. 8:69 lid 2 en 3 Awb. In dit deel

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de leden Van der Vlies (SGP) en Gesthuizen (SP):

Beantwoording vragen van de leden Van der Vlies (SGP) en Gesthuizen (SP): > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezuidenhoutseweg 30 Postbus 20101 2500 EC Den Haag

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Een nieuw EU-kader voor het versterken van

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon

Ons kenmerk z Contactpersoon Vertrouwelijk/Aangetekend Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag T 070 8888 500 F 070 8888 501

Nadere informatie

Onderzoek Mensenrechten

Onderzoek Mensenrechten Onderzoek Mensenrechten Standaard rapportage, Rapportage gesloten vragen Amsterdam, 10-12-2013 Onderzoekstatistieken Verstuurde e-mails 1080 Afgeronde vragenlijsten 505 Respons 47% Laatste deelname 16

Nadere informatie

GRONDWET EN GELIJKHEID

GRONDWET EN GELIJKHEID Factsheet Grondwet voor Europa GRONDWET EN GELIJKHEID April 2005 Platform Artikel 13 Factsheet Grondwet en Gelijkheid Deze factsheet bevat informatie over de gevolgen van de invoering van de Grondwet voor

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige

De Minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. Advies wetsvoorstel toevoegen gegevens aan procesdossier minderjarige POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE VICE-VOORZITTER VAN DE EUROPESE COMMISSIE

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE VICE-VOORZITTER VAN DE EUROPESE COMMISSIE Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2008 2009 H 31 544 Subsidiariteitstoets van het voorstel voor een Richtlijn van de Raad betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen

Nadere informatie

Voorstel van D66 en Groen Links voor het aanpassen van de grondwet.

Voorstel van D66 en Groen Links voor het aanpassen van de grondwet. Voorstel van D66 en Groen Links voor het aanpassen van de grondwet. MEMORIE VAN TOELICHTING MET BIJGEVOEGDE ONTWERP-WETTEKST In Nederland is op het gebied van homo-emancipatie veel bereikt. Het burgerlijk

Nadere informatie

Trouwen? Geen bezwaar!

Trouwen? Geen bezwaar! Advies Commissie Gelijke Behandeling inzake gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand Trouwen? Geen bezwaar! CGB- advies/2008/04 April 2008 Inhoudsopgave Samenvatting...3 1 Inleiding...5 1.1

Nadere informatie

Onze vraag: Waarom onze vraag?

Onze vraag: Waarom onze vraag? Onze vraag: Gaat u ermee akkoord dat toekomstige overheden ervoor moeten zorgen dat er bij openbare besturen en in het onderwijs geen verbod bestaat op het dragen van levensbeschouwelijke tekenen op de

Nadere informatie

EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE

EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE De rechtsgrondslag voor de grondrechten op EU-niveau is lange tijd voornamelijk gelegen geweest in de verwijzing in de Verdragen naar het Europees Verdrag tot

Nadere informatie

Het bindend EU Handvest van de grondrechten Een naadloos web van grondrechtenbescherming in Europa? Amsterdam, 17 maart 2015

Het bindend EU Handvest van de grondrechten Een naadloos web van grondrechtenbescherming in Europa? Amsterdam, 17 maart 2015 Het bindend EU Handvest van de grondrechten Een naadloos web van grondrechtenbescherming in Europa? Amsterdam, 17 maart 2015 Sybe A. de Vries Jean Monnet leerstoel EU interne-marktrecht & grondrechten

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Module Verkiezingen 2017/331

Module Verkiezingen 2017/331 ECLI:NL:RVS:2017:363 Instantie Raad van State Datum uitspraak 13-02-2017 Datum publicatie 13-02-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201701125/1/A2 Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Proeftoets E1 vwo 4. 1 Wat is een waarde en wat is een norm? I. Liefde. II. Regels. III. Veiligheid. IV. Plicht.

Proeftoets E1 vwo 4. 1 Wat is een waarde en wat is een norm? I. Liefde. II. Regels. III. Veiligheid. IV. Plicht. 1 Wat is een waarde en wat is een norm? I. Liefde. II. Regels. III. Veiligheid. IV. Plicht. A. I en II zijn waarden; III en IV zijn normen. B. I en III zijn waarden; II en IV zijn normen. C. I en II zijn

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Kamervragen van het lid Peters (CDA) Postbus 90801

Nadere informatie

CONSTITUTIONELE TOETSING: RECHTER & TRIAS

CONSTITUTIONELE TOETSING: RECHTER & TRIAS Conferentie de responsieve rechtsstaat 22.09.2016 CONSTITUTIONELE TOETSING: RECHTER & TRIAS Mr. Paul van Sasse van Ysselt BA Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Constitutionele

Nadere informatie

Afdeling I. Algemene beginselen van Unierecht en de relatie met het HGEU 11. Afdeling III. Onderzoeksvragen, onderzoeksdoelstelling en beperkingen 17

Afdeling I. Algemene beginselen van Unierecht en de relatie met het HGEU 11. Afdeling III. Onderzoeksvragen, onderzoeksdoelstelling en beperkingen 17 IX Onderzoeksopzet 1 Hoofdstuk 1. Achtergrond 3 Hoofdstuk 2. Probleemstelling 7 Afdeling I. Academisch debat 7 Afdeling II. Eigen bijdrage academisch debat 9 Hoofdstuk 3. Onderzoeksvragen en -methodologie

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Mevrouw dr. K. Arib Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Mevrouw dr. K. Arib Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Mevrouw dr. K. Arib Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Wetsvoorstel gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding Datum 31 maart 2016 Ons

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Botsende grondrechten

Docentenhandleiding Botsende grondrechten Docentenhandleiding Botsende grondrechten Korte omschrijving programma-onderdeel: De leerlingen worden ingedeeld in groepjes van elk 4 à 6 leerlingen. Afhankelijk van de grootte van de klas ontstaan er

Nadere informatie

Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden

Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden Voorkeursbeleid Voorkeursbeleid: de (on)mogelijkheden Als een werkgever een diverse samenstelling van zijn personeelsbestand nastreeft, heeft hij daarvoor enkele instrumenten ter beschikking. Te denken

Nadere informatie

Onderwerp Uw brief van Datum Uw kenmerk Ons kenmerk I. Hoofdpunten

Onderwerp Uw brief van Datum Uw kenmerk Ons kenmerk I. Hoofdpunten Zijne Excellentie Mr. J.P.H. Donner Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Uw brief van Datum CGB-advies 2010/3; conceptwetsvoorstel Integratiewet

Nadere informatie

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek,

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek, Recht is alomtegenwoordig. Of het nu gaat om een verbod iets te doen (door het rood licht rijden), een verplichting iets te doen (deelnemen aan verkiezingen), een werkwijze die men dient na te leven (procesrecht)

Nadere informatie

Inhoud Aflevering 10-2 oktober 2015 - Jaargang 16

Inhoud Aflevering 10-2 oktober 2015 - Jaargang 16 Redactie: prof. mr. J.H. Gerards (hoofdredacteur) mr. dr. M. den Heijer mr. dr. J. Krommendijk mr. dr. C. Mak mr. F.P. Ölçer mr. dr. J. van der Velde 185* 186* 187* Inhoud Aflevering 10-2 oktober 2015

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 220 Wijziging van de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer, de Wet vergoedingen leden Eerste Kamer en de Algemene pensioenwet politieke

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 33 506 Voorstel van wet van het lid Pia Dijkstra tot wijziging van de Wet op de orgaandonatie in verband met het opnemen van een actief donorregistratiesysteem

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 419 Wijziging van de Wet op het notarisambt in verband met de uitbreiding van de nationaliteitseis voor benoeming tot notaris tot personen met

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad tot vaststelling van

Nadere informatie

Wetenschappelijk Bureau Openbaar Ministerie

Wetenschappelijk Bureau Openbaar Ministerie 4.j1penbaar;Ministerie Wetenschappelijk Bureau Openbaar Ministerie Postbus 20305 2500 EH Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving ML.

Nadere informatie

Horizontale werking gelijkheidsbeginsel dreigt door te schieten

Horizontale werking gelijkheidsbeginsel dreigt door te schieten 117 Horizontale werking gelijkheidsbeginsel dreigt door te schieten Het gelijkheidsbeginsel betekent in de eerste plaats dat de overheid ons in gelijke gevallen zonder aanziens des persoons gelijk moet

Nadere informatie

ADVIES. Inleiding. Voorstel. Commentaar. inzake

ADVIES. Inleiding. Voorstel. Commentaar. inzake ADVIES inzake Voorstel van wet van het Tweede-Kamerlid Halsema, houdende verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot invoering van

Nadere informatie

PLENAIR DEBAT WETSVOORSTEL (WET TIJDELIJK HUISVERBOD)

PLENAIR DEBAT WETSVOORSTEL (WET TIJDELIJK HUISVERBOD) FRACTIE D66 PLENAIR DEBAT WETSVOORSTEL 30657 (WET TIJDELIJK HUISVERBOD) Prof. mr. J.W.M. Engels, 30 sept 2008 Voor de goede orde merk ik om te beginnen op dat ik de grote eer en het genoegen heb niet alleen

Nadere informatie

Wat is een constitutie?

Wat is een constitutie? Wat is een constitutie? Veel landen op de wereld worden op een democratische manier bestuurd. Een democratie staat echter niet op zichzelf. Bij een democratie hoort namelijk een rechtsstaat. Democratie

Nadere informatie

Rechtbank Maastricht Sector Bestuursrecht Postbus 1988 6201 BZ Maastricht PER TELEFAX: (043) 343 76 21

Rechtbank Maastricht Sector Bestuursrecht Postbus 1988 6201 BZ Maastricht PER TELEFAX: (043) 343 76 21 Rechtbank Maastricht Sector Bestuursrecht Postbus 1988 6201 BZ Maastricht PER TELEFAX: (043) 343 76 21 Tilburg, 9 maart 2011 Ons kenmerk: T90/Eversteijn Uw kenmerk: Betreft:Dhr. J.P. Eversteijn BEROEPSCHRIFT

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOBR:2015:1146

ECLI:NL:RBOBR:2015:1146 ECLI:NL:RBOBR:2015:1146 Instantie Datum uitspraak 06-03-2015 Datum publicatie 12-03-2015 Zaaknummer 14_1605 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Oost-Brabant Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:583

ECLI:NL:CRVB:2017:583 ECLI:NL:CRVB:2017:583 Instantie Datum uitspraak 14-02-2017 Datum publicatie 21-02-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/699 AOW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

De (potentiële) rol van Europa in de bescherming van het recht op wonen

De (potentiële) rol van Europa in de bescherming van het recht op wonen De (potentiële) rol van Europa in de bescherming van het recht op wonen - Dr. Nico Moons 0 Inleiding A. Europees Hof voor de Rechten van de Mens - Individuele klachten - EVRM: geen recht op behoorlijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 28 481 Evaluatie Algemene wet gelijke behandeling 27 017 Homo-emancipatiebeleid Nr. 7 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT Hieronder zijn opgenomen

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ONTWERPVERSLAG

EUROPEES PARLEMENT Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ONTWERPVERSLAG EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 20.1.2014 2014/2006(INI) ONTWERPVERSLAG over evaluatie van de rechtspleging met betrekking tot het strafrecht

Nadere informatie

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 ... No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 Bij Kabinetsmissive van 18 juni 2012, no.12.001344, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Veiligheid en Justitie, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen

Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen www.philodroit.be Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen Isabelle Rorive professor aan de Faculteit rechten voorzitster van het Centre Perelman Université libre de Bruxelles www.philodroit.be

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37202

Nadere informatie