Zevenentwintigste jaargang nr. 7 september Betekenis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zevenentwintigste jaargang nr. 7 september 2010. Betekenis"

Transcriptie

1 Betekenis Zevenentwintigste jaargang nr. 7 september 2010 Augustus is altijd de maand waarin we St. Jeroen op bijzondere wijze herdenken. Zijn naamdag valt op 17 augustus en op de derde zondag van deze maand lopen een groeiend aantal mensen de Jeroensommegang. We lopen natuurlijk niet alleen door oud Noordwijk om ons Sint Jeroen te herinneren. Dat hij de grondlegger van onze Noordwijkse geloofsgemeenschap is en in 856 de marteldood is gestorven, omdat hij standvastig bleef in het geloof in Jezus Christus, is zeker de moeite waard om stil bij te staan. Maar het mag een beetje méér zijn. Het is méér dan terugkijken, dan hem herinneren. Sint Jeroen kan ook in onze dagen veel voor ons betekenen. Althans dat mag ik hopen. Daarom viert de parochie naast zijn naamdag ook al vele jaren op de eerste zondag van september het Jeroensfeest. Vele parochianen en oud-parochianen zijn die zondagmorgen bijeen en danken op feestelijke wijze in een plechtige eucharistie hoe zij met Gods hulp en de voorspraak van Sint Jeroen verder hebben mogen bouwen aan zijn geloofsgemeenschap.

2 Tevens wordt zijn inspiratie gevraagd om deze boeiende taak ook in het nieuwe jaar met enthousiasme te kunnen voortzetten. Sint Jeroen maakt ons duidelijk dat er ondanks de talloze negatieve berichten die er de afgelopen maanden ook rond priesters naar buiten kwamen priesters waren en zijn, die tot het eind stand hielden met de verkondiging van het goede nieuws; niet alleen met woorden maar ook met daden. Wij allen worden uitgenodigd, als volgelingen van hem, een nieuw werkjaar in de KBO te starten en ook binnen deze vereniging elkaar kansen en steun te geven. Th. A. M. Blokland, pastoor Van onze voorzitter Begin augustus, het regent na weken mooi weer. We zitten midden in de zomer en tuinliefhebbers zullen blij zijn met wat water. Volgens een oud gezegde komt na regen zonneschijn en volgens mij moeten we het gewoon afwachten omdat we er toch geen invloed op hebben. Zoals we dat na de verkiezingen ook niet meer hebben op de vorming van een kabinet. Daar houden onze politici zich mee bezig en welk kabinet er ook komt, bezuinigingen zullen de komende jaren worden doorgevoerd, zowel door de landelijke als de lokale overheid. Dat klonk ook door in het positieve kennismakingsgesprek van de gezamenlijke ouderenbonden met de nieuwe wethouder, de heer Leon van Ast. Hij nodigt ons ouderen uit mee te denken over de vraag waar bezuinigd kan worden met de minste pijn. Ik hoop dat het gezegde na regen komt zonneschijn ook opgaat voor de economie. Maar dat bezuinigen ook consequenties heeft voor ons ouderen is wel degelijk denkbaar.

3 Bij de ouderenbonden op landelijk niveau zijn de eerste tekenen van het wordt minder gearriveerd. De subsidies van de landelijke overheid aan de ouderenbonden staan onder grote druk en zullen de komende jaren beduidend minder worden. Dat werkt door naar de provinciale KBO s en de lokale afdelingen en wellicht valt er in de toekomst niet te ontkomen aan verhoging van de contributie. Zover is het echter nog niet en uiteraard gaat de KBO door met het behartigen van de belangen van haar leden, blijven de ouderenadviseurs in Noordwijk actief en zal onze afdeling binnenkort weer als vanouds van start gaan met haar activiteiten voor het komende herfst- en winterseizoen. Deze start vindt plaats in De Wieken op donderdag 9 september 2010 om uur met een eucharistieviering. Het KBO-koor, dat dit jaar haar 25-jarig jubileum viert, zal de viering met haar zang opluisteren. Daarna wordt er Bingo gespeeld. Bij deze nieuwsbrief valt ook het bekende oranje KBO-activiteitenboekje bij u in de bus waarin alle activiteiten worden genoemd en op welke plaats en data ze zijn. Kies voor een cursus, sluit u aan bij het KBO-koor, doe mee met klaverjassen, bowlen, bridgen, genealogie, wandelen, bloemschikken of geef u op voor een kookcursus. Over het koken kunt u elders in deze Nieuwsbrief meer lezen. Voorop staat dat u uw contacten zelf kiest; de aangeboden activiteiten maken het leggen ervan misschien makkelijker. Ton Stuifbergen, voorzitter

4 MET OOR EN OOG HART EN HANDEN Luisterend oor We gaan in de parochie het nieuwe pastoraal jaar weer in. Met het Jeroensfeest en het feest van Maria ter Zee zullen we dat feestelijk inluiden. Ook gaan we door met de ZaterdagAvondAnderZ-vieringen, voor het vierde jaar alweer. Zoals het woord al zegt: die vieringen zijn anders dan de traditionele vieringen. Steeds is er een ander onderwerp, zijn er andere koren en medewerkers, en andere voorgangers, meestal gewone parochianen. We vinden het belangrijk dat naast de traditionele eucharistievieringen en woord- en communievieringen ook andere mogelijkheden van bezinnen zijn. Persoonlijk vind ik het altijd bijzonder dat we starten met een viering die laat zien dat we niet alleen stil staan bij onszelf, maar ook gericht zijn op de samenleving. Ik wil u allen van harte uitnodigen voor de bijzondere eerste ZaterdagAvondAnderZ-viering: Zaterdag 18 september a.s. begint de Vredesweek. De eerste ZaterdagAvondAnderZ-viering van dit jaar staat dan ook, net als voorgaande jaren, in het teken van!?vrede?!

5 In deze viering, die muzikaal wordt opgeluisterd door het Koperkwintet van de Koninklijke Marechaussee, gaan onze gebeden en gedachten uit naar allen die aan vredesmissies werken of gewerkt hebben én naar hun familieleden. Daarnaast betrekken we in ons gebed de bevolking in oorlogsgebieden. Tevens luisteren we naar verhalen van o.a. een Afghanistanveteraan en legeraalmoezenier Leon Everts. Graag nodigen wij u allen uit om deze bijzondere viering op zaterdag 18 september om uur in de Maria ter Zee kerk bij te wonen en met elkaar een bijdrage te leveren aan de VREDESGEDACHTEN, want bidden helpt! De viering is door een werkgroep, o.l.v. Jacqueline van Hoogstraeten voorbereid, en ik beveel deze nogmaals van harte bij u aan! Nel Hogervorst van Kampen, pastoraal werker Mevr. E.A.M. Zandwijk-van Hage koninklijk onderscheiden Mevr. Elly Zandwijk, al jaren zeer actief binnen de KBO Noordwijk en daarnaast nog in vele andere organisaties en commissies, mocht op 22 mei jl. tijdens een vergadering van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) uit handen van minister Gerda Verburg de versierselen ontvangen behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

6 Een verkorte maar indrukwekkende lijst van activiteiten die minister Verburg tijdens haar speech aanhaalde: actief binnen de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB) en uiteindelijk opgeklommen tot voorzitter van de kring De Duinstreek, maar ook lid geweest van het bestuur van de Stichting Onderwijsinstelling van de LTB. Lid van het schoolbestuur Katholiek Onderwijs Noordwijkerhout en van het Katholiek Onderwijs Duin- en Bollenstreek. Lid van het Kerkbestuur, van de Katholieke Bond van Ouderen en sinds 1990 ook nog actief in de politiek. Ze heeft zelfs 8 jaar - voor het CDA - in de gemeenteraad van Noordwijk gezeten. En naast dit alles ook nog eens zelfstandig ondernemer. De minister vroeg zich terecht af: Elly, waar haal je de energie allemaal vandaan! Als KBO Noordwijk feliciteren we je van harte met deze benoeming en onderschrijven de lofuiting van de minister, want je interesse en inzet is breed georiënteerd en hoewel niet altijd zichtbaar voor het oog van een ieder, profiteren velen van je belangeloze en gedreven inzet. Een voorbeeld van de wel goed zichtbare activiteiten is de KBO-vakantiereis naar Vierhouten van afgelopen 5 juli, door Elly georganiseerd en begeleid. Elly bedankt namens de leden van de KBO. Jacques Berbée KBO vakantie in Vierhouten De tijd gaat razend snel, als ik bedenk dat we al weer een maand terug op vakantie waren in Vierhouten. We vertrokken 5 juli om uur vanaf de Joh. van Hoornstraat, uitgezwaaid door het bestuur en veel familieleden. We reden naar het Kijk & Luistermuseum in Bennekom waar we vriendelijk werden ontvangen met koffie en heerlijk gebak.

7 Er was daarna een bezichtiging en uitleg over o.a. mechanische muziekinstrumenten, cilinder- en schijvenspeeldozen. We kwamen daar tijd tekort, omdat er ook een grote textielcollectie te bewonderen was. Een compleet ingerichte band- en garenwinkel uit 1868, een kruidenierswinkel, een schoolklas anno 1920 en een boerendeel met z.g. reupelstal. Er op volgde een mooie rit naar het hotel in Vierhouten. We waren natuurlijk allemaal heel benieuwd naar onze kamers. Na het heerlijke diner liet Ko de boswachter ons prachtige dia s van de Veluwe zien. De volgende dag ging na de koffie, ook de boswachter mee om ons plaatsen op de Veluwe te tonen waar we normaal niet zouden komen. We dronken gezellig koffie met eigen gemaakte appeltaart bij de zwarte boer in Leuvenum. Na het heerlijk drie gangen keuze menu en het gezellig kopje koffie begon de voetbal en Nederland won. Dat werd natuurlijk nog gezelliger. Het leek wel of we al een week van huis waren. Woensdagmorgen na de koffie gingen we naar de markt in Ede en daarna naar Harderwijk, waar we al heel wat mensen aan een broodje paling zagen zitten. Terug in het hotel stonden de oud Hollandse spelen klaar voor s avonds. Donderdag gingen we kaarsen maken en iedereen vertrok met één of twee kaarsen. In de middag gingen we naar het verscholen dorp, waar tussen 1943 en oktober 1944 zo n 100 mensen in negen hutten woonden, verborgen voor de bezetters. Dit maakte veel indruk op ons. Op deze dag kwamen ook Corry van Eeden met haar dochter en Annie van de Berg onze groep versterken en we speelden Bingo met voor ieder een prijsje. Vrijdag gingen we naar Paleis Het Loo waar o.a. de poppen van koningin Juliana tentoongesteld stonden; ruim plaats hiervoor in het paleis, in mijn huis zou dat niet kunnen!

8 De avond was heel gezellig met levende muziek en de mogelijkheid om te dansen voor wie dat wilde. Zaterdag gingen we naar de Gezondste fair van Nederland van de A. Vogel tuinen en Zorgboerderij Westbroek. Daar was van alles te zien en te beleven. Na het kopen van kersen gingen we naar Elburg. Zondag gingen we varen in Giethoorn, heerlijk zo op het water. Daarna was er een barbecue op het terras met een groot scherm om naar de voetbal te kijken. Tussendoor kwam Martien Zandwijk de rollators en rolstoelen ophalen, een hele Ford Transit bus vol. Maandag vertrokken we naar een particuliere tuin in t Harde. Daar dronken we koffie en kregen een afscheidsdiner in De Molen in Harskamp. Schoon en uitgerust kwamen we op 12 juli om uur weer in Noordwijk aan na een prachtige week. Schoon omdat er een vaste groep iedere ochtend gebruik maakte van het grote bubbelbad, en uitgerust omdat Kees voor ons een prima chauffeur was, die ons zonder problemen overal bracht. Voor vragen commissie Reizen. Elly Zandwijk van Hage OV-chipkaart De OV-chipkaart (OV staat voor Openbaar Vervoer) is een nieuwe manier van betalen. Met een kaart krijgt u straks toegang tot het hele openbaar vervoer: trein, bus, tram en metro. De OVchipkaart is ongeveer even groot als een bankpas. De kaart bevat een chip die u oplaadt met een saldo in euro s, waarmee u overal kunt reizen. Op dit moment wordt de kaart al gebruikt in bijvoorbeeld Rotterdam en Amsterdam. Over niet al te lange tijd zal hij in heel Nederland worden ingevoerd.

9 Een andere manier van betalen voor vervoer per trein, bus of tram is dan niet meer mogelijk en ook de nu nog voor tram en bus in gebruik zijnde strippenkaarten zijn dan niet meer geldig. Tijdens een op 5 juli jl. druk bezochte, door de ouderenbonden Noordwijk georganiseerde themamiddag over dit onderwerp in het Trefpunt, bleek dat de invoering van dit systeem bij veel mensen vragen opwerpt. De vele aanwezigen luisterden naar de uitleg van de heer Meerpoel, die als visueel gehandicapte alle voor- en nadelen van het openbaar vervoer kent en zich de nieuwe materie rond de OV- chipkaart goed eigen heeft gemaakt. De verschillen met de huidige strippenkaart die straks helemaal verdwijnt zijn: De zones verdwijnen en er wordt straks afgerekend op basis van afgelegde kilometers. Per reis moet je altijd in- en ook weer uitchecken. Er bestaan 3 typen OV-chipkaarten, de P-kaart, de A-kaart en de Wegwerpkaart. Alleen op de P-kaart wordt rekening gehouden met ouderenkorting. De OV-chipkaart is bestemd voor 1 persoon. Met de strippenkaart kon je meerdere reizigers laten reizen. Op de strippenkaart kun je zien hoeveel strippen je nog te besteden hebt, bij de OV-chipkaart kun je aan de buitenkant niet zien hoeveel saldo er nog op staat. Bij een persoonlijke kaart van de NS dient u deze eerst aan te melden via internet of via een aanvraagformulier en dan deze via een ov-kaartenautomaat van de NS te activeren of via het NS-loket.

10 Als u kiest voor automatisch opladen dan moet u dit aangeven via de OV-chipkaart.nl of via een formulier en dan weer de kaart activeren, dit kan o.a. bij Barnhoorn in de Hoofdstraat. Eerst moet u zelf op de kaart een bedrag opladen voordat automatisch opladen werkt. In september a.s. zal de mogelijkheid worden geboden een OVchipkaart gratis of tegen geringe kosten aan te vragen. Wilt u meer weten dan kunt veel informatie vinden op de website Beheerst u het gebruik van internet onvoldoende, vraag dan in uw familie of vriendenkring of men u wilt helpen. Voorkom dat u dat u straks geen gebruik meer kunt maken van het openbaar vervoer. Wandelen met de KBO Nog maar net terug van vakantie denken we alweer aan onze wandeltochten. We beginnen aan ons achtste wandelseizoen, waar blijft de tijd! Ook nu hebben we een gevarieerd wandelprogramma in gedachten: duin, bos, polder en stad. Laten we hopen, dat het weer zich ook dit jaar van zijn goede kant laat zien. Dit nieuwe seizoen start op dinsdag 21 september, dat is ook Prinsjesdag. Vanaf dan wandelen we elke derde dinsdag van de maand, tot en met juni. We vertrekken steeds om 9.00 vanaf de parkeerplaats bij de Jeroenskerk om meestal met de auto naar station Voorhout te rijden en daar de trein te nemen (let op, soms gaan we echter met de bus naar Leiden, Den Haag of Haarlem). De reis alleen al is een gezellig gebeuren, jammer dat ze geen koffie meer in de trein schenken. We hebben nog niet alle wandelingen ingepland, maar de eerste wandeling zal zijn:

11 21 september: wandelroute Reeuwijk, struinen door het groene hart, 14 km, route uit Toeractief van de ANWB van juni Met de trein naar Gouda en dan de bus naar Reeuwijk. Een route langs water, veel water. Bij Reeuwijk zijn het de weidse plassen, ontstaan door afgravingen voor de turfwinning. In de polders zijn het de langgerekte weteringen en sloten, die dit veenweidegebied doorsnijden. De wandelingen op 19 oktober, 16 november en 21 december, worden samen met de volgende wandelingen later bekend gemaakt. Inlichtingen over de wandelingen Riet De Kremer ( ) Loek van de Voort ( ) Natuurclubje SAMEN ER OP UIT Programma voor de tweede helft van 2010: 27 aug Laarzenpad op Kaageiland. Laarzen zijn aanwezig maar je eigen stevige schoenen is misschien beter. 24 sept Een rondvaartje door de Leidsche grachten. Er zijn buiten ons groepje nog een paar plaatsen vrij. Wilt u mee? Dan graag opgeven in de maand augustus. Het vertrek is om uur in plaats van uur en een lunchpakketje meenemen. 29 okt Op zoek naar paddenstoelen. 26 nov Woestduinen. Bomen in de winter. Er gaat zoveel mogelijk een deskundige gids mee. We gaan altijd de laatste vrijdag van de maand en vertrekken voortaan vanaf de parkeerplaats aan de Suzanne van Ettenstraat (Markt) om half twee.

12 Inlichtingen: Riet Alkemade ( ) of Gerry Bakker ( ) KBO-koor Noordwijk 25 jaar Ons KBO-koor bestaat al 25 jaar. Dat is een hele tijd en daarom werd onlangs in de oefenruimte binnen de pastorie van Sint Jeroen een bijeenkomst gehouden waar de leden dit heuglijke feit met elkaar vierden. Het was er gezellig, er was drank, er waren hapjes en vooral klonken iedere keer weer stemmen op om liederen te zingen. Vooral het zogenaamde Bejaardenlied, gezongen op de wijze hoe schoon zijn de duinen, deed het goed. In het lied wordt opgeroepen levensblij te blijven hetgeen o.a. blijkt uit de tekst van het laatste couplet: Al ben je vijf en zestig jaar en trek je AOW, dan moet je niet gaan denken, nou kan ik niet meer mee. Want is het je gegeven dan nog gezond te zijn, blijf dan steeds blijmoedig en geen stuk chagrijn. De stemming van de koorleden was, zoals gebruikelijk, goed. Het bestuur dankt de leiding, dirigent, pianist en alle koorleden voor het enthousiasme van de afgelopen jaren. Mede daardoor blijft het koor aantrekkelijk voor de huidige en nieuwe leden en kunnen luisteraars met plezier blijven genieten van de prachtige stemmen. Ton Stuifbergen 55+ Expo Zuid-Holland Rotterdam De bus is besteld en rijdt op zondag 7 november 2010 naar de Ahoyhallen in Rotterdam. De eerste belangstellenden hebben

13 zich al opgegeven en uiteraard kunt u dat ook nog doen. De beurs met thema s als: Sfeervol wonen en leven Reizen Gezondheid en beweging Hobby en creativiteit Informatiemarkt Entertainment o.a. met koren, orkesten en soloartiesten is een echt dagje uit. Gezellig winkelen bij de ruim 120 standhouders, demonstraties bijwonen van tal van standwerkers, voorlichting verkrijgen bij deelnemers aan de informatiemarkt of lekker ergens gaan zitten en genieten van muziek, dans en alles wat voorbij komt. Juist deze combinatie maakt dat deze beurs de afgelopen drie jaar een groot succes is gebleken. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er dit jaar helaas geen H. Mis in de Ahoyhallen. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf onze St. Jeroenskerk aan de Van Limburg Stirumstraat en maakt zo nodig een stop bij de bushalte aan de Huis ter Duinstraat ter hoogte van het Trefpunt. De bus brengt u omstreeks uur terug naar Noordwijk. De kosten bedragen 6, - per persoon inclusief busreis en entree. U kunt zich nu reeds opgeven bij Elly Zandwijk, of per adres: reizen@kbonoordwijk.nl Mensen die zich al hebben opgegeven en mensen die dat alsnog willen doen verzoeken wij het bedrag van 6, - per persoon over te maken naar bankrekeningnummer t.n.v. KBO-reizen, onder vermelding van 55+beurs. Na ontvangst van de betaling wordt uw deelname definitief. In de nieuwsbrief van

14 oktober wordt de informatie over deze reis nog eens op een rijtje gezet. Uiteraard kunt u ook zelfstandig met het openbaar vervoer of auto naar de 55 + beurs gaan. De entree is dan 6, - voor leden van de ouderenbonden. Parkeren bij het Ahoycomplex kost 11, - per dag. Nieuwe cursus bij de KBO: Koken met plezier In de vorige Nieuwsbrief maakten we er melding van dat we met ingang van het komende seizoen willen starten met een nieuwe activiteit voor onze leden namelijk Koken met plezier. Inmiddels hebben zich al een aantal mensen aangemeld (zowel dames als heren) maar ongetwijfeld zijn er meer mensen die van deze gelegenheid gebruik willen maken en de eerste oproep hebben gemist of misschien twijfelen of het wel wat voor hen is. Welnu, maak van de gelegenheid gebruik en grijp deze kans door u zo spoedig mogelijk aan te melden. Reageer ook nu alvast als u pas later in het seizoen wilt deelnemen en geef dit op het vragenformulier aan. Wij kunnen ons dan daarop instellen. Aanmelden verplicht u tot niets, omdat u na uw aanmelding een voorstel krijgt over het tijdstip van de cursussen, de lage kosten van deelname etc. Wij doen er alles aan om de drempel om deel te nemen voor u zo laag mogelijk te maken. Voor wie de vorige oproep hebben gemist nog even wat nadere informatie: de KBO heeft een enthousiaste hobbykok bereid gevonden om kookcursussen te verzorgen voor zowel beginnende als meer geoefende talenten die zich op verschillende niveaus de kookkunst eigen willen maken of gewoon gezellig samen willen koken.

15 Voor deze cursussen hebben we een moderne centraal gelegen en compleet uitgeruste locatie gevonden. U kunt zich alleen of samen met andere KBO-vrienden of vriendinnen inschrijven. Als u zich opgeeft ontvangt u van ons een vragenlijstje waarop u uw interesses kunt aangeven en of u wel of geen kookervaring heeft. Ook de voorkeur voor dagen en tijden van de lessen kunt u daarop aangeven. Daarna zal u een verdere indeling en tijdschema worden voorgesteld. Uw aanmelding is geheel vrijblijvend. Wij schrijven u pas in als u akkoord gaat met het voorstel. Aanmelden of nadere informatie via: Jacques Berbée , penningmeester@kbonoordwijk.nl of Hannie Jongeneel secretaris@kbonoordwijk.nl CONtACT In Beeld U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar kunt wel wat extra hulp gebruiken. In beeld, een initiatief van CON en ActiVite biedt u nog meer zekerheid. Met In Beeld heeft u een hulpmiddel in huis waar u veel plezier van heeft en waar u zeer eenvoudig mee kunt werken. Het is er op gericht om u diensten te bieden die het thuis wonen voor u aangenaam maken.

16 Zo zijn er o.a. Goedemorgen service (er wordt op vaste tijd contact met u gezocht om te vragen hoe het gaat) Er is een persoonlijk contact via een beeldscherm met een medewerker van het meldpunt De medewerker beantwoordt via het scherm uw vraag, stelt u gerust of schakelt zo nodig hulp in. Dat geeft u een vertrouwd en veilig gevoel. Het is mogelijk de krant te lezen via het aanraakscherm. Gewoon in uw eigen tempo, of een spelletje spelen of puzzels doen. Via In Beeld kunt u dagelijks er aan herinnerd worden tijdig uw juiste medicijnen in te nemen. Het Meldpunt kan meekijken als u insuline inspuit. Via In Beeld kunt u op consult te komen bij de diëtist. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de contactmogelijkheden via In Beeld. Het systeem is onlangs door wethouder M. Vroom in gebruik gesteld. De medewerkers werken vanuit het Trefpunt. Kosten. Gedurende 2010 is deelname aan CONtACT in Beeld gratis evenals de abonnementskosten voor ADSL. De kosten vanaf 1 januari 2011 worden later in 2010 bekend gemaakt. Voor aanmelding of meer gegevens over dit nieuwe systeem neemt u contact op met het Meldpunt via Met een adviseur van CONtACT kunt u een afspraak maken voor een huisbezoek. Alle mogelijkheden worden bij dat bezoek doorgenomen.

17 Verkeersopfrisser nr. 9 Voorrang 3 In artikel 54 van het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) staan een aantal bijzondere manoeuvres opgesomd, waarbij je al het andere verkeer voor moet laten gaan. Eén van die manoeuvres is het vanuit een uitrit de weg oprijden. Vroeger was dat een duidelijke bepaling. Je kwam bv. vanaf een particulier terrein, uit een garage of vanaf een benzinestation. Dan was het logisch, dat je het verkeer op de openbare weg voor liet gaan. En toen werd het eerste woonerf aangelegd, in Noordwijk was dat het Duinpark. Voor de aanleg van zo n woonerf werden allerlei richtlijnen uitgegeven. Eén zo n richtlijn was, dat de uitrit van het woonerf duidelijk een beperkte verkeersfunctie had en verder gekenmerkt werd door: - een verhoogde, doorlopende stoep langs de doorgaande weg; - betonnen inritblokken (zónder witte streepjes) aan beide zijden van de uitrit ; - de afwezigheid van bochtranden. Daarmee was de uitritconstructie geboren en tevens een groot misverstand! Omdat destijds deze constructie alleen maar werd aangelegd bij de woonerven, ging men er van uit, dat al het verkeer uit een woonerf voorrang moest geven aan het dwarsverkeer en dát was niet waar. De uitritconstructie bepaalde de voorranggeving, dus niet het bord einde woonerf. Kijk maar eens op de Sint Jeroensweg. Rijd er vanaf de winkel van Lassooy in en dan zie je, dat haast alle zijstraten (rechts) destijds zijn aangelegd als woonerf, zónder uitritconstructie. Wél zijn er enkele nieuwe verkeerstafels aangelegd. De voorrang verandert daardoor echter niet, het blijven gelijkwaardige kruisingen, waardoor de bestuurders van rechts (komende uit een woonerf) gewoon voorrang hebben.

18 Het vreemde is, dat het woord uitritconstructie helemaal niet voor komt in het RVV, alleen in richtlijnen en rechtspraak. Inmiddels liggen steden en dorpen vol met uitritconstructies en worden de richtlijnen steeds minder strikt opgevolgd. Kijk maar eens naar het verschil tussen de uitgang van het Duinpark op de Hoogwakersbosstraat en daar vlakbij de uitritconstructie van de Hoogwakersbosstraat op de Duinweg! De uitritconstructie heeft nu dus niets meer met een woonerf te maken. De laatste tijd wordt de constructie veelvuldig aangelegd bij 30-km zones. Overigens staat het woord woonerf niet meer in het RVV. Dat komt, omdat destijds een woonerf een woonfunctie moest hebben. Een winkelstraat kon dus niet als zodanig worden aangeduid. Daarom staat er nu in het RVV gewoon erf. Samenvatttend: moet je, om bij een kruisende weg te komen, eerst over een drempel ( met betonblokken en op trottoirhoogte) rijden, dan moet je al het dwarsverkeer (dus ook voetgangers) voor laten gaan. Bij zo n uitritconstructie hoeven géén borden of haaientanden te staan. Cor Baljeu (corbaljeu@ziggo.nl) INFO CON SEIZOEN Met ingang van maandag 16 augustus a.s. is alle informatie over de cursussen, activiteiten en diensten van CON in verkrijgbaar! NIEUW zijn o.a. de themamiddagen, de cursus Frans voor beginners en diverse workshops. U kunt het programmaboekje afhalen bij Het Trefpunt, Schoolstraat 2, De Wieken, Wassenaarsestraat 5, Bibliotheek, Weteringkade 25 en het Lokaal Loket in het gemeentehuis.

19 Gezocht: Begeleiders voor de scootmobiel Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de scootmobiel. Een uitvinding die mensen die slecht ter been zijn, weer helemaal mobiel maakt. Hoewel men bij aflevering instructie krijgt, voelen sommigen zich in het begin nog onwennig in een drukke winkelstraat of op een veel bereden fietspad. Voor deze mensen is CON op zoek naar vrijwilligers die wat ondersteuning en begeleiding kunnen bieden zodat men snel handig wordt in het gebruik van de scootmobiel. Heeft u wat tijd over en wilt u zich hiervoor inzetten, dan verzoeken wij u vriendelijk dit te melden bij Het Trefpunt of De Wieken, U doet er goed werk mee!

20 Volgende Nieuwsbrieven in dit jaar Inleverdata kopij: oktober 8 15 september november 9 13 oktober december november Kopij inleveren bij: John Peeters, Wigboldstraat 10, 2203 BV Noordwijk , E: redactie@kbonoordwijk.nl Belangrijk! Alle kopij voor deze nieuwsbrief dient u te sturen naar: redactie@kbonoordwijk.nl IN MEMORIAM Dhr. F Mink, A Rademakerstraat 36 Dhr. P vd Lans, Writsaert 153 Dhr. J van Roon, Leydwech 9 Dhr. J R Compier, H Geestweg 32A 80 jaar 68 jaar 59 jaar 85 jaar dat zij mogen rusten in vrede

Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013

Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013 Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013 Zomer. Hoort u ook bij de mensen die mopperen over onze zomer? Misschien nog niet zozeer over de zomer, die is immers maar net begonnen, maar meer over de voorbije lente,

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Negenentwintigste jaargang nr. 8. oktober 2012

Negenentwintigste jaargang nr. 8. oktober 2012 Negenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2012 We kunnen het allemaal. Het is echt niet alleen de pastoor, de pastoraal werker, de gebedsleider of welke beroepskracht dan ook, die ons voorhoudt hoe de boodschap

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010

Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010 Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010 Nieuw Het is mogelijk een aantal KBO-ers ontglipt, maar op donderdag 9 september is met de viering van de eucharistie, gevolgd door een fijne ontmoeting, het

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Vrij reizen voor 65-plus Capelle aan den IJssel 2016. Versie 3.0

Vragen en antwoorden Vrij reizen voor 65-plus Capelle aan den IJssel 2016. Versie 3.0 Vragen en antwoorden Vrij reizen voor 65-plus Capelle aan den IJssel 2016 Versie 3.0 1. Hoe kan ik mij aanmelden voor het vrij reizen abonnement voor 65-plus? 2. Wie komen in aanmerking voor het vrij reizen

Nadere informatie

Boekenmarkt, verkopen en kopen van boeken

Boekenmarkt, verkopen en kopen van boeken De Buutpraat Nieuwsblad van openbare basisschool et Buut Maandag 6 oktober 2014 Tel. : 075-6165701 / info@etbuut.nl / www.etbuut.nl Van alles De data op een rijtje Dinsdag 7 oktober Woensdag 8 oktober

Nadere informatie

De komende periode. Dinsdag 1 september: Vergadering Ouderraad Om 20.00 uur komt de Ouderraad voor de eerste keer dit schooljaar in vergadering

De komende periode. Dinsdag 1 september: Vergadering Ouderraad Om 20.00 uur komt de Ouderraad voor de eerste keer dit schooljaar in vergadering Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Nummer 3, 28 augustus 2015 Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Dit jaar

Nadere informatie

< Reizen met de ] [ OV-chipkaart >

< Reizen met de ] [ OV-chipkaart > < Reizen met de ] [ OV-chipkaart > Waar kan ik terecht voor meer informatie? Alles over de OV-chipkaart Klantenservice OV-chipkaart: via internet: www.ov-chipkaart.nl Hier vindt u ook filmpjes die u precies

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Hij volgt erg snel op de tweede nieuwsbrief. Dat doe ik om even digiduif te testen

Nadere informatie

Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: of of

Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: of of Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: 381995 of 06.34204870 of 06.43753307 fietsdagtocht donderdag 27 juni wandeltocht woensdag 10 juli opening de Achtertuin

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen schooljaar 2014-2015 aflevering 15 In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering Koningsspelen Meivakantie Luizencontrole Vrije dagen mei Bieb gesloten Oudergesprekken mei Bericht van de OR Femke stelt zich

Nadere informatie

Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur

Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur Zondag 28 apr. Oranje Bingo Vrijdag 10 mei Spreekuur wijkagent en

Nadere informatie

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Nieuwsbrief De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Kalender 02-02: Facultatieve oudergesprekken Open middag 08-02: Mr vergadering Koffiemiddag 14.15 15.00u

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Paasviering

In deze Nieuwsflits: Paasviering schooljaar 2014-2015 aflevering 14 In deze Nieuwsflits: Paasviering Goede Vrijdag en Tweede Paasdag Studiemiddag dinsdag 21 april 2015 Koningsspelen Moestuinproject kleuters MR/Kwaliteitsgroep zoekt versterking

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 LINQUENDA THEATER Op MAANDAG 31 JULI komt er speciaal voor u een theatershow. Laat u verrassen met de show Terug naar vroeger van LINQUENDA Theatershows. Nodig hiervoor

Nadere informatie

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof?

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof? Meer informatie? Welzijnsprogramma 2015 Vivium De Stichtse Hof Neem voor meer informatie gerust even contact op met het Uitbureau van De Stichtse Hof. Wij helpen u graag! Op zoek naar leuke activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 NIEUWSBRIEF Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 In dit nummer: - De jarigen - Update nieuwbouw - Groepsindeling - Mededeling Erna - Bedankochtend hulpouders - Groep 1-2 - Juffendag groep

Nadere informatie

DECEMBER 7, 2018 JAARGANG 2, NUMMER 5

DECEMBER 7, 2018 JAARGANG 2, NUMMER 5 Kansenkrant DECEMBER 7, 2018 JAARGANG 2, NUMMER 5 In deze nieuwsbrief: - Plusklas - Bezoek van Sint en zijn pieten - Basisschool Uniek gaat kerstgedachte actief uitdragen - Oversteek - Externe begeleiding

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp Nummer 01 01 september 2014 Belangrijke data 08 september Algemene ouderavond 12 september groepen 1 t/m 4 zijn vrij 15 september Oja-2 verschijnt Nieuws vanuit Saltoschool De Bergen Nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016 Nieuwsbrief september 2016 Dag dames, Nu de zomer bijna voorbij is en het verenigingsleven overal weer gaat beginnen ontvangt u deze eerste nieuwsbrief van ons nieuwe verenigingsjaar, 2016-2017. Ik

Nadere informatie

De OV-chipkaart in Limburg

De OV-chipkaart in Limburg De OV-chipkaart in Limburg De nieuwe manier van reizen en betalen in het Openbaar Vervoer 1 Versie 9 Reizigersoverleg Limburg(ROL) Het ROL adviseert de Provincie over het Openbaar Vervoer Deze verenigingen/stichtingen

Nadere informatie

Secretariaat: Corn.Pronklaan 154 INFO. 16 nr Alkmaar. Augustus 2009. Tel. 072-5623102

Secretariaat: Corn.Pronklaan 154 INFO. 16 nr Alkmaar. Augustus 2009. Tel. 072-5623102 Secretariaat: Corn.Pronklaan 154 1816 16 nr Alkmaar Tel. 072-5623102 INFO Augustus 2009 Pagina Inhoud 2 Activiteiten 2 Eucharistie woord- en communieviering 2 Ouderenadviseurs 2 Vernieuwing rijbewijs 3

Nadere informatie

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is de gelegenheid om te ervaren wat welkom is Gravenallee 12 7591 PE Denekamp T. 0541-358 045 E. gravenstate@zorggroepsintmaarten.nl de gelegenheid om te ervaren wat welkom is 02 Welkom De gelegenheid om

Nadere informatie

September 2015. Nieuws uit het team:

September 2015. Nieuws uit het team: September 2015 Aan alle kinderen en ouders/verzorgers van de Jasker: In deze nieuwsbrief kunt u informatie lezen over: Nieuws uit het team Start lesplein Extra vrije woensdagen Informatieavonden Algemene

Nadere informatie

Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 3 november 2014

Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 3 november 2014 Nieuwsbulletin basisschool De Grienden Maandag 3 november 2014 Belangrijke data schooljaar 2014-2015 Maandag 10 november Rapportbespreking Dinsdag 11 november Rapportbespreking Vrijdag 5 december Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg'

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' NIEUWSBRIEF 3 JULI 2011 Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' Eikenlaan 34 9697 RW Blijham tel 0597-565500 www.blanckenborg.nl VRIJWILLIGERSPRAAT Clarie de Boer Vrijwilligerscoördinator clarie.deboer@blanckenborg.nl

Nadere informatie

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten?

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten? Contact, informatie, vragen of klachten? Breng Klantenservice Openbaar Vervoer Antwoordnummer 2125 8270 WB IJsselmuiden U kunt ons ook volgen via Twitter: @Brengov Telefoon: 0900-266 63 99 (lokaal tarief)

Nadere informatie

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Jarigen! 30-01 Edith goep 1-2B 30-01 Loïs groep 8A 31-01 Eva groep 4A 01-02 Jens groep 4B 01-02 Noor groep 6B 01-02 Zazou groep 1-2C 02-02 Tara groep 4A

Nadere informatie

Olivijn Nieuwsbrief 1

Olivijn Nieuwsbrief 1 Olivijn Nieuwsbrief 1 Jaargang 4 30-8-2013 www.olivijn.almere-speciaal.nl De tweede editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: Donderdag 26 september 10 minuten gesprekken Woensdag

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 18 december 2015 05 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Agenda Nieuw MR-lid Sinterklaasfeest en Kerstmarkt Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs Schoonmaakavond Voorleesontbijt CITO-toetsen

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

ons Onder Verhuisd! Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld

ons Onder Verhuisd! Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 5 - september/oktober 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 5 Inhoud: 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij.

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. OCV trucks Oldtimer Contactgroep Veluwe Stroe, april 2016 Verslag van de lenterit 2016. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. Wat duurt dan zo n winterperiode

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Vakantieclub (6 tot 18 jaar)

Vakantieclub (6 tot 18 jaar) VTV regio Leiden presenteert: Vakantieclub (6 tot 18 jaar) Zomerprogramma 2013 - Zeilen/sloep varen - Sport- en speldag - Bowlen - Naturalis - Zeilen/sloep varen - Boerengolf - Steppen - Duinrell - Zeilen/sloep

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede December 2015

Activiteiten programma De Meerstede December 2015 Dinsdag 1 december Mozaïek De laatste keer in dit jaar. Het wordt een kleurrijke middag. Locatie: 1 e etage creatief-centrum + materiaalgeld Kosten intern: materiaalgeld Zaal open 14.00 uur Aanvang 14.15

Nadere informatie

Nieuwsbrief Week 44 Vrijdag 30 oktober 2015

Nieuwsbrief Week 44 Vrijdag 30 oktober 2015 Nieuwsbrief Week 44 Vrijdag 30 oktober 2015 OBS Het Palet Dorpsweg 33 8051 XS Hattem Tel. 444 1924 www.hetpalethattem.nl Contact: brieven@hetpalethattem.nl Sociaal emotionele vaardigheden De aankomende

Nadere informatie

Infopunt 13 9 juni 2014

Infopunt 13 9 juni 2014 Infopunt 13 9 juni 2014 Heeft iedereen genoten van dit prachtige Pinksterweekend? Was het een gezellige kermis in ons mooie dorp Aartswoud? Wij zijn bezig met de laatste loodjes wat school betreft. Nog

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Zeeland

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Zeeland Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Zeeland connexxion.nl Typefouten en wijzigingen

Nadere informatie

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur)

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur) J a a r g a n g 1 0, n r. 5 2 1 j a n u a r i 2 0 1 5 Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Toename aantal leerlingen: We starten met een derde groep 1/2. Belangrijke data 2 1 2 Informatieavond Vijf

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK zondagsbrief 6 september 2015 HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK 12 e Zondag van de Zomer Kleur: groen De kleur groen drukt nieuw leven, hoop, toekomst en groeikracht uit. Voorganger: Organist: Da. Geke

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015)

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Dr. G.A. Wumkesskoalle Sluisdijk 25 8501 BZ Joure Postbus 68 8500 AB Joure tel/: 0513 414244 e-mail: wumkesskoalle@cbo-meilan.nl Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Geachte ouders, Beetje later dan afgesproken,

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Gooi- en Vechtstreek

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Gooi- en Vechtstreek Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Gooi- en Vechtstreek connexxion.nl Typefouten

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag 02 juli 2015 Jaargang 7- nummer 28 kalender Donderdag 2 juli Rapportage groepen 3 t/m 7 Vrijdag 3 juli Waterspektakel groepen 1 t/m 5 Vrijdag.Waterdag Morgen, vrijdag 3 juli, worden er voor de kinderen

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Het Theeblaadje Juni 2015

Het Theeblaadje Juni 2015 Het Theeblaadje Juni 2015 Het Theehuis is een wijklocatie van zorgorganisatie Het Spectrum. Het is een gezellig ontmoetingscentrum voor 55-plussers waar diverse activiteiten plaatsvinden. Het Theehuis

Nadere informatie

obssprinkels Nieuwsbrief obssprinkels Openbaar onderwijs Koedijkslanden & Berggierslanden Meppel Nr. 2015-2016-04 4 september 2015

obssprinkels Nieuwsbrief obssprinkels Openbaar onderwijs Koedijkslanden & Berggierslanden Meppel Nr. 2015-2016-04 4 september 2015 Nieuwsbrief Zuiderlaan 197B 7944 EE M e ppel Tel.: 0522-799111 www.obssprinkels.nl Nieuwsbrief Nr. 2015-2016-04 4 september 2015 Agenda: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Schoolreisje gr. 1 t/m 6 Vrijdag

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering Schooljaar 2015-2016 Nummer 2 / 27 augustus 2015 Openingsviering Morgen houden we op school de openingsviering. We willen hiermee in gezamenlijkheid het nieuwe begin van het schooljaar markeren. Leerkrachten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Beste vrienden en vriendinnen, EDITIE 7, november 2012 De koude dagen staan weer voor de deur. Maar de heeft genoeg positieve energie om er de winter mee door te komen!

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014 Opgaveformulier Alle gegevens invullen en inleveren bij Marjan Bouwman of de juf of meester. Of zoals aangegeven via de mail. U krijgt bericht als uw kind geplaatst is. Ja, ik geef mijn kind op voor deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Reisverslag Lourdesreis van de groep Voorhout

Reisverslag Lourdesreis van de groep Voorhout Reisverslag Lourdesreis van de groep Voorhout Op zondag 8 mei ging er weer een groep bedevaartgangers uit de Bollenstreek met de VNB naar Lourdes, onder hen bevonden zich ook 5 Noordwijkers. Onze reisleiding

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 OVERZICHT Algemeen Middenbouw (3-5) Bovenbouw (6-8) Algemeen / Persoonlijke noot In de afgelopen maand hebben we 2 ouderavonden georganiseerd die druk bezocht zijn en daar zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015

Nieuwsbrief 06. Woensdag 11 november 2015 Nieuwsbrief 06 Woensdag 11 november 2015 Agenda: Woensdag 11 november: Sint-Maarten Maandag 16 november: Eco-bakken worden weer geleegd Dinsdag 17 november: MR-vergadering Dinsdag 24 november: 19.30 21.00

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Agenda: oktober/november UITDAGEND ONDERWIJS MET EEN STERKE BASIS maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag oktober 19 Start herfstvakantie 12

Nadere informatie

inspireren motiveren verantwoordelijk zijn

inspireren motiveren verantwoordelijk zijn Herinnering In de kerstvakantie werden we opgeschrikt door het verdrietige bericht dat Martijn Heemskerk, de vader van Marco uit groep 7 en oud-leerling Tijn door een ongeluk was overleden. We leven mee

Nadere informatie

RijnWaal Zorggroep heeft genoeg mogelijkheden op onze locaties in Bemmel, Gendt, Lent, Huissen en Angeren. Dus heeft u interesse?

RijnWaal Zorggroep heeft genoeg mogelijkheden op onze locaties in Bemmel, Gendt, Lent, Huissen en Angeren. Dus heeft u interesse? RijnWaal Zorggroep zoekt Vrijwilligers! Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers, die het leuk vinden om onze bewoners te ondersteunen bij verschillende activiteiten. Wilt u

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Voorne Putten en Rozenburg

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Voorne Putten en Rozenburg Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Voorne Putten en Rozenburg connexxion.nl

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F APRIL 2012

N I E U W S B R I E F APRIL 2012 N I E U W S B R I E F APRIL 2012 Samen spelen en leren op een veilige plek JAARGANG: 16 NR. 8 Mededelingen van de directie Beste ouders wilt u deze maand uw kind weer 50 eurocent meegeven voor de St.Teje?

Nadere informatie

Het Mozaiek zet je in beweging!

Het Mozaiek zet je in beweging! 1 Maandkalender januari 2018 16 Een gelukkig en gezond 2018 2 17 Groep 1-2 gymnastiek in Bernrode; 3 Juf. Eline jarig; 18 4 19 5 20 6 21 7 22 Teambespreking: na schooltijd; 8 Weer naar school; 23 Luizencontrole;

Nadere informatie

Bijbelverhalen * Week 39; 17 aug 21 aug Thema: Het begin Verhalen; Schepping, Genesis 1 en 2 Lied 1; God heeft het eerste woord

Bijbelverhalen * Week 39; 17 aug 21 aug Thema: Het begin Verhalen; Schepping, Genesis 1 en 2 Lied 1; God heeft het eerste woord Nieuw cursusjaar Wij zijn het nieuwe cursusjaar goed van start gegaan. Alle meesters, juffen, kinderen en ouders zijn gezond en wel van vakantie teruggekeerd. Daar zijn we erg blij om en dankbaar voor.

Nadere informatie

Activiteitenfolder november 2015

Activiteitenfolder november 2015 Activiteitenfolder november 2015 Wat kunt u deze maand allemaal van ons verwachten? We openen onze deuren waarbij u een kijkje kan nemen achter de schermen van Prinsenhof. Daarnaast hebben we onze maandelijkse

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Leve het nieuwe Leven! Voor in uw agenda. De Regenboog. Arco Grisnigt AGrisnigt@H3O.nl.

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Leve het nieuwe Leven! Voor in uw agenda. De Regenboog. Arco Grisnigt AGrisnigt@H3O.nl. 4 maart 2016 Nieuwsbrief De Regenboog kleurt je leven Voor in uw agenda 8 maart thema bijeenkomst groep 1-2 Noordendijk 10 maart thema bijeenkomst groep 1-2 Volkerakweg 24 maart paasviering 25 maart goede

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Schouwen Duiveland. Oktober 2018

Vrije tijd. Activiteiten Schouwen Duiveland. Oktober 2018 Activiteiten Schouwen Duiveland Oktober 2018 2 Programma Wanneer Wat Bijzonderheden Kosten Dinsdag 2 oktober Eethuis Inloop Groentesoep, Kipschnitzel met chiliboontjes, gemengde salade en gebakken krieltjes

Nadere informatie

Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011

Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011 Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011 Aandacht Elke organisatie waar vrijwilligers meewerken, zal aandacht besteden aan die inzet. Natuurlijk is dat in het eigen belang, want wat zouden

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 In deze nieuwsbrief: Ouderbijdrage en schoolreisgeld (herhaling) Schoolreisje groepen 3 en 4 Avondvierdaagse Kaarten in Actie Klussers gevraagd Nieuwsbrief Vreedzame School

Nadere informatie

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. December

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. December Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender December 2015 DINSDAG 1 DECEMBER 09.15-11.45 uur Internetcafé Persoonlijke begeleiding bij het, momenteel een wachtlijst 9.30-11.30 uur Hobbycafé Gezellig samen

Nadere informatie

5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015

5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015 5 e Jaargang no. 9 Augustus 2015 01. Foto van de maand ZOMER met als thema ZOMERS ETEN EN DRINKEN. Aanvullende info Foto van de maand : 1. Foto maken in de hoogste resolutie (beste camerastand). 2. In

Nadere informatie