Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011"

Transcriptie

1 Achtentwintigste jaargang nr. 2 februari / maart 2011 Aandacht Elke organisatie waar vrijwilligers meewerken, zal aandacht besteden aan die inzet. Natuurlijk is dat in het eigen belang, want wat zouden ze moeten zonder die vrijwilligers? Ook is die aandacht belangrijk voor de vrijwilligers; ze werken dan wel vrijwillig mee, toch betekent die inzet ook iets voor ze. Dat merk je dikwijls genoeg aan de wijze waarop het bepaalde werk trouw wordt uitgevoerd. De KBO steunt helemaal op de inzet van vrijwilligers; tot in het bestuur worden de noodzakelijke activiteiten uitgevoerd door mensen die er niet voor betaald worden. In alle geledingen van de Bond, zoals dat heet, zijn vrijwilligers bezig. Als je daar goed over nadenkt, is dat heel bijzonder. Ook bijvoorbeeld de parochie kan zijn vele soorten activiteiten en vieringen uitoefenen dank zij de onmisbare inzet van honderden mensen. Slechts enkelen hebben een officieel dienstverband, maar de overgrote meerderheid doet het pro Deo. Zo wordt vrijwilligerswerk wel genoemd. Een mooie omschrijving van werk dat men voor niets doet. Het is helemaal niet voor niets, het is voor God, want dat is de letterlijke betekenis. En voor God mag je rustig ook omschrijven als voor de ander. Ook al doe je het voor God en voor de ander en is enige waarderende aandacht daarom wellicht overbodig, toch past het om zo nu en dan aandacht en dank te laten blijken. Dat wil de KBO en doet de bond ook. Natuurlijk moeten ze wel kunnen weten dat er iets belangrijks aan de hand is.! Th. A. M. Blokland, pastoor.

2 Van onze voorzitter De eerste sneeuwklokjes steken hun kop weer op na een koude periode in de grond. Zij zijn de voorbode van de lente, die onmiskenbaar gaat komen. Juich niet te vroeg adviseerde iemand mij, want: als de dagen lengen gaan de winters strengen. Ergens las ik dat in de oostelijke delen van Nederland de nachtelijke temperaturen gemiddeld enkele tienden graden onder nul en bij ons in het westen een paar graden boven nul zijn. Wanneer sprake is van temperaturen die lager liggen dan de gemiddelden spreekt men van een strenge winter. Oorspronkelijk werd het jaar in slechts twee seizoenen gedeeld nl. de zomer en de winter. De jaren werden geteld als het aantal winters. Het woord winter stamt af van het oude Duitse woord Wintar of Uuntar. Gelukkig kunnen we aan het weer niets veranderen en zullen we rustig moeten afwachten tot het winterseizoen voorbij is. De winter heeft een beetje toegeslagen in de gelederen van de Rayonhouders waar enkelen ziek zijn en hun werk niet kunnen uitvoeren. Onze afdeling is dan ook naarstig op zoek naar mensen die het werk van deze Rayonhouders tijdelijk willen overnemen. De Rayonhouders vormen een belangrijke schakel in in het contact tussen de afdeling en de leden. Intussen maakt de KBO Noordwijk zich weer op voor het voorjaar. De voorjaarsvergadering wordt gehouden op 10 maart, aanvang uur met een Eucharistieviering in De Wieken. Zoals gebruikelijk legt het bestuur daar verantwoording af over haar gevoerde beleid, zowel qua belangenbehartiging, activiteiten en financiën. De meeste activiteiten zijn na de jaarwisseling gewoon weer doorgegaan. Aan andere, zoals de KBO-reis (richting Wolvega) en Bedevaart (richting Haastrecht) wordt nog hard gewerkt. Kortom, het zijn niet alleen de sneeuwklokjes die de lente aankondigen. Ton Stuifbergen, voorzitter

3 Uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering 2011 Tevens viering van ons Patroonsfeest Op donderdag 10 maart 2011 in de Wieken uur Koffie uur Eucharistieviering door Pastoor Theo Blokland uur Algemene Ledenvergadering Agenda: 1. Opening door de voorzitter 2. Verslag van de Algemene Ledenvergadering 9 maart Jaarverslag 4. Financieel gedeelte: a. Begroting 2012 b. Jaarrekening 2010 c. Verslag kascommissie / benoemen nieuwe kascommissie d. Vaststellen contributie Rondvraag uur Sluiting Indien u vragen hebt aan ons bestuur, kunt u vóór de Algemene Ledenvergadering deze doorgeven aan ons secretariaat Mevr. Jongeneel. Hetzij schriftelijk, per of telefonisch.

4 MET OOR EN OOG HART EN HANDEN Al vele jaren is er op de derde woensdag van de maand een R.K. viering in Groot Hoogwaak. Deze viering wordt door een aantal vrijwilligers en met hulp van onze pastoor Theo Blokland en pastor Nel Hogervorst-van Kampen tot een bijzondere gebeurtenis gemaakt. Deze dienst wordt sinds kort gehouden in het restaurant. De bewoners, die hierbij niet aanwezig kunnen zijn, kunnen via hun eigen televisie deze viering meebeleven. Lopend door de gang aan het eind van de viering met voor zieke bewoners de communie, horen we uit vele kamers de liederen die op dat moment door het koor en de mensen in de dienst worden gezongen. Ja, ook een heel enthousiast groepje dames van het koor van Maria ter zee helpt mee om elke viering tot een fijne ontmoeting te maken. Meestal zal dit een woord en communieviering zijn, door Nel Hogervorst of de werkgroep samen gesteld. Diverse malen mogen we ook samen met de Pastoor een Eucharistieviering voorbereiden. Ieder jaar gaat de pastoor op tweede kerstdag ook voor in Groot Hoogwaak en wordt er niet alleen door de mensen uit het huis maar ook door mensen van daarbuiten dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

5 Omdat beide kerken dit jaar op tweede kerstdag dicht waren kwam bijna het voltallige dames- en herenkoor van Sint Jeroen zingen, wat door de mensen zeer op prijs werd gesteld. Nee, reclame maken voor deze vieringen past natuurlijk niet, maar hebt u zin om te komen, de viering begint om uur. Na afloop drinken we met elkaar gezellig nog een kopje koffie. U bent ook daarbij van harte welkom. Namens de Sterregroep, Ria Waelpoel Wandelen met de KBO Beste wandelaars, we vertrekken zoals steeds om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Jeroenskerk om met de auto naar station Voorhout te rijden en daar de trein te nemen (let echter op, soms gaan we met de bus naar Leiden, Den Haag of Haarlem). 15 maart: Lange Duinen (NS wandeltocht Soest) 19 april: de Linge, NS wandeltocht van station Leerdam naar station Beesd, 16 km. De route gaat langs fort Asperen en natuurlijk de mooie fruitboomgaarden langs de Linge. Inlichtingen over de wandelingen: Riet de Kremer, of Loek van der Voort, /

6 Verslag stadswandeling Gouda op 18 januari Met slechts 9 wandelaars gingen we via Leiden en Den Haag naar station Gouda. Onder nogal gure weersomstandigheden liepen we aan de hand van een duidelijke folder eerst naar de markt. Op een verwarmd terras maakten we prettig kennis met de Goudse bol, een plaatselijk patisserie hoogstandje. (zie foto op onze internetsite Daarna togen we op weg. Eerst langs het prachtige stadhuis en al lopend verder genietend van de mooie gevels, de brede grachten en tal van pittorreske doorkijkjes. In de grote kerk bewonderden we de gebrandschilderde ramen (de Goudse glazen ) en het indrukwekkende interieur, wat een rijke historie! Ook al liepen we op deze dag niet zo n grote afstand, samen beleefden we toch een heel geslaagde wandeldag en waren prettig vroeg weer thuis. Aad De Kremer Natuurclubje SAMEN ER OP UIT We gaan altijd op de laatste vrijdag van de maand er op uit om te genieten van de natuur en vertrekken dan om half twee vanaf de parkeerplaats aan de Suzanne van Ettenstraat (Markt). 25 februari We gaan naar het Koepelduin en ons thema is dan mossen, natuurlijk is er nog veel anders te bewonderen. 25 maart Naar een oude begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Er is daar veel te vertellen en te zien.

7 29 april Een tamelijk lange wandeling in de Horsten in Wassenaar. Op 13 mei is er weer als extra onze jaarlijkse vogelexcursie, wel met een andere vertrektijd en wel om NEGEN UUR ook vanaf de Susanne van Ettenstraat. De volgende data zijn nog niet ingevuld maar kijk in de volgende nieuwsbrieven. Inlichtingen: Riet Alkemade ( ) Gerry Bakker ( ) Verkeersopfrisser Nr. 13 Wijzigingen In de wegenverkeerswetgeving worden regelmatig wijzigingen aangebracht. Hele belangrijke wijzigingen worden meestal in de krant gezet of er wordt zelfs op de televisie aandacht aan besteed. Kleine wijzigingen halen meestal niet eens de krant, maar worden wél ingevoerd, waardoor u er mee geconfronteerd kan worden. Hieronder een aantal van deze kleine wijzigingen, die zijn ingevoerd in het laatste half jaar. De uitvaartstoet, voorzien van kentekens (bv. zwarte puntvlag), heeft nog steeds géén voorrang, maar mag, zodra de eerste wagen gepasseerd is, niet meer doorsneden worden. Hier geldt nu dus hetzelfde als voor militaire colonnes. Bovendien is bepaald, dat een voetganger of de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die bij een zebrapad wil oversteken, een rouwstoet (met kentekens) voor moet laten gaan. Ook moet de bestuurder van een autobus, die bij een bushalte weg wil rijden, de hem van achteren naderende rouwstoet voor laten gaan.

8 Er kunnen nu ook parkeerplaatsen met een onderbord gereserveerd worden voor een speciaal doel, bijvoorbeeld voor het afzetten of ophalen van passagiers of en dat is helemaal nieuw voor het opladen van elektrische auto s. Daar is een nieuw verkeersbord voor ontworpen. Het voorhanden hebben van een gevarendriehoek in de auto is in Nederland niet meer verplicht, maar... en dat is een beetje vreemd.... als u met pech langs de weg komt te staan bent u wél verplicht om de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter (op auto(snel)wegen op ongeveer 100 meter) afstand achter de auto te plaatsen (tenzij er een knipperend waarschuwingslicht wordt gevoerd) en dat kan weer niet als de oorzaak van de pech een elektrische storing is. Let wel: In veel andere landen is het nog wél verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. In Frankrijk is het zelfs verplicht om, naast de driehoek, ook een oranje veiligheidsvest inde auto te hebben. Bij pech moet dat vest gedragen worden. Al weer een tijdje geleden ging een man alleen even naar het winkelcentrum, parkeerde zijn auto op een gehandicaptenparkeerplaats en lag de gehandicaptenparkeerkaart van zijn vrouw (die thuis was gebleven) duidelijk zichtbaar in de auto. Een parkeerwachter, die de man kende en wist, dat de kaart van zijn vrouw was, bekeurde de man voor het onbevoegd parkeren op die plaats. De Kantonrechter sprak de man echter vrij, omdat hij had voldaan aan hetgeen in artikel 26 RVV staat; hij had in zijn auto een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar aangebracht. In het RVV stond niet, dat de gehandicapte in die auto had moeten zitten. Dat is nu veranderd! De gehandicaptenparkeerkaart mag nu alleen gebruikt worden als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van de gehandicapte aan wie de kaart is verstrekt. Cor Baljeu (corbaljeu@ziggo.nl)

9 Wij vragen uw medewerking Als een KBO-er overlijdt is het belangrijk dat de ledenadministratie daarvan op de hoogte wordt gesteld. Vaak horen we het wel; als de kerkklokken luiden, bellen we de pastorie, of we ontvangen een overlijdenskaart, soms worden we gebeld of lezen we het in de krant. Maar het gebeurd ook dat iemand buiten Noordwijk overlijdt en dat niemand binnen de KBO-kringen er van weet. Dan wordt er geen mutatie aangemaakt in de ledenadministratie en kan het gebeuren dat de bijvoorbeeld de Rayonhouder later aan de deur komt om het lidmaatschapsgeld te innen. Dat is pijnlijk voor de nabestaanden maar ook voor de betreffende Rayonhouder. Daarom doen we een klemmend beroep op u om de KBO op de hoogte te brengen van het overlijden van iemand uit uw midden, waarvan u weet dat hij of zij lid is van de KBO. Gezocht Binnen onze actieve club van Rayonhouders zijn enkelen door ziekte niet in staat hun werkzaamheden uit te voeren. Daarom zoeken we leden die bereid zijn hun taken tijdelijk waar te nemen. Heeft u nog wat tijd over en wilt u ons helpen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Aad van der Meer. Van hem hoort u om welke rayons het gaat, wat de werkzaamheden inhouden en de tijd die het u eventueel kost. Telefoon Aad van der Meer of per mail rayonhouders@kbonoordwijk.nl

10 Belastingaangifte 2010 Bij veel mensen valt binnenkort weer de bekende blauwe envelop in de bus voor de aangifte over Zoals bekend, bestaat voor ouderen die problemen hebben om hun aangifte zelf, of via hun kinderen of andere bekenden in te vullen, de mogelijkheid hiervoor hulp te krijgen: dit is in Noordwijk geregeld via de ouderenbonden en het CON. U kunt zich hiervoor opgeven bij het CON ( ) of bij één van de belastinginvullers ( zie verder). Daarna wordt u door één van de belastinginvullers teruggebeld om een afspraak te maken: de aangifte kan ingevuld worden op een computer in De Wieken of het Trefpunt, maar ook bij u thuis, net zoals vorige jaren. Deze hulp door vrijwilligers-belastinginvullers van de ouderenbonden wordt gratis verstrekt. Deze mensen hebben hiervoor een gedegen opleiding gevolgd, speciaal gericht op de normale belastingaangiften voor ouderen (vooral aftrekposten). In principe is deze gratis service alleen bestemd voor de doelgroep: leden van de ouderenbonden, met een jaarinkomen tot ( alleenstaande) of ( echtpaar). Begin februari a.s. krijgen alle belastinginvullers van de ouderenbonden in de Bollenstreek hun jaarlijkse bijscholing. Daarna gaan wij aan de slag. Wij hebben nu al begrepen dat de belastingaangifte via de ouderenbonden dit jaar kan gebeuren op dezelfde manier als in voorgaande jaren, dus zonder DigiDee. Sommige mensen krijgen geen blauwe envelop toegestuurd, maar horen wel geld terug te ontvangen van de belastingdienst. Op hun AOW of ander pensioen is dan verleden jaar te veel ingehouden, omdat geen rekening is gehouden met bepaalde aftrekposten, zoals buitengewone uitgaven in verband met ziekte.

11 Deze uitgaven hoeven helemaal niet zo buitengewoon te zijn. Boven een bepaalde drempel kunt u bijvoorbeeld uw eigen bijdrage voor medicijnen en thuiszorg, de niet vergoede kosten voor een dieet, tandarts, steunkousen, hoorapparaat, etc... in mindering brengen op uw inkomen. Onze ervaring is dat ouderen met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen zonder meer tientallen euro s per jaar terug krijgen. Zijn er hogere ziektekosten, dan wordt dat bedrag hoger (dikwijls meer dan 100 euro). Op de computer kan in korte tijd worden uitgerekend of en hoeveel u zult terugkrijgen. De belastinginvullers voeren deze berekening graag voor u uit. Let wel: daarna kunt u natuurlijk zelf beslissen om alleen dán een aangifte in te dienen als u geld verwacht terug te krijgen. De Belastinginvullers voor de Ouderenbonden in Noordwijk zijn: Namens de KBO: Mevr. Tine Hanegraaf René Hellemans Aad van der Meer Jan Verkade Namens de PCOB: Berend Ike Namens de ANBO : Cees Hamburger Mevr. Coty Hamburger Mevr. Ria van Kesteren Mevr. Ankie van Koppen Ton Ouwehand

12 Mevr. Froukje Vriezema Mevr. Tiny v.d. Wollenberg N.B. 1) U kunt u bij uw aanmelding bij het CON uw voorkeur opgeven door wie u geholpen wilt worden. Als u in een vorig jaar al door één van deze belastinginvullers geholpen bent, kunt u ook rechtstreeks contact met hem/haar opnemen. N.B. 2) Bij het belasting invullen kan ook worden bekeken of u in 2010 het correcte bedrag van zorg- of huurtoeslag uitgekeerd kreeg. Ook dit kan makkelijk op de computer worden uitgerekend. N.B. 3) Aan de hand van uw inkomen kan verder ook bekeken worden of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentebelasting en waterschapslasten, en voor de jaarlijkse gemeentelijke tegemoetkomingen van 100 (vrijetijds voorziening) en 250 (bijdrage chronisch zieken/ouderen). Vervangend chauffeur Gaat u op vakantie en u kunt / wilt zelf niet meer zo ver rijden? Tegen geringe vergoeding biedt ervaren chauffeur zich aan dat voor u te doen. Hij brengt u naar uw vakantiebestemming en haalt desgewenst ook weer op. Informatie: of ad44@ziggo.nl.

13 Volgende Nieuwsbrieven Kopij inleveren bij: John Peeters, Wigboldstraat 10, 2203 BV Noordwijk , E: 2011 Nr. Inleverdata kopij: april 3 16 maart mei 4 13 april juni 5 18 mei juli/augustus 6 29 juni september 7 24 augustus oktober 8 21 september november 9 19 oktober december november IN MEMORIAM Mevr. A. van der Meer-van Zonneveld, Jeroenspark 1 Dhr. J (Jan) Langendijk, Pieter Bedijnstraat 9 93 jaar 83 jaar dat zij mogen rusten in vrede

Achtentwintigste jaargang nr. 1 Januari / februari 2011

Achtentwintigste jaargang nr. 1 Januari / februari 2011 Achtentwintigste jaargang nr. 1 Januari / februari 2011 Op stap. Als je iets nieuws wilt bereiken, zul je in het algemeen moeten opstaan en op weg gaan. In de laatste week van december waren ruim 25.000

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Rust. Negenentwintigste jaargang nr. 1 Januari 2012

Rust. Negenentwintigste jaargang nr. 1 Januari 2012 Rust Negenentwintigste jaargang nr. 1 Januari 2012 Vorige Nieuwsbrief begon ik met de zin: De voorbereiding naar Kerstmis beleef ik dit jaar anders, dat wil ik best bekennen. Ik heb met geen mogelijkheid

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013

Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013 Dertigste jaargang nr. 6 juli 2013 Zomer. Hoort u ook bij de mensen die mopperen over onze zomer? Misschien nog niet zozeer over de zomer, die is immers maar net begonnen, maar meer over de voorbije lente,

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Achtentwintigste jaargang nr. 3 april 2011

Achtentwintigste jaargang nr. 3 april 2011 Achtentwintigste jaargang nr. 3 april 2011 Schokkend. Het nieuws wordt in deze dagen overspoeld door de hevige aardbeving bij Japan, die een allesvernietigende tsunami tot gevolg had. Wat je aan beelden

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Negenentwintigste jaargang nr. 8. oktober 2012

Negenentwintigste jaargang nr. 8. oktober 2012 Negenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2012 We kunnen het allemaal. Het is echt niet alleen de pastoor, de pastoraal werker, de gebedsleider of welke beroepskracht dan ook, die ons voorhoudt hoe de boodschap

Nadere informatie

IK DANS. Penningmeester

IK DANS. Penningmeester Wadenoijen 10-09-2015 Jaargang 24 Waayer Nieuws 2 www.waayer-wadenoijen.nl IK DANS Aanstaande donderdag starten we met de eerste danslessen van het project IK DANS! Alle kinderen moeten op gymschoenen

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Eenendertigste jaargang nr. 10 Januari / februari 2014

Eenendertigste jaargang nr. 10 Januari / februari 2014 Eenendertigste jaargang nr. 10 Januari / februari 2014 Gewoon Na de feestelijkheden van Oud- en Nieuwjaar, soms ietsje verlengd tot na Driekoningen, worden de lichtjes en versieringen met alles wat bij

Nadere informatie

Uitnodiging. voor het Start-weekend. Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015. Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp

Uitnodiging. voor het Start-weekend. Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015. Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp Uitnodiging voor het Start-weekend Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015 Samen delen in overvloed Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp -Welkom- Gemeenteleden, In uw handen heeft u de uitnodiging

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Welkomstwoord De vrijwilligers van Raffy en Lâle zijn de olie in de machine. Zonder olie loopt de machine heel snel

Nadere informatie

Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010

Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010 Zevenentwintigste jaargang nr. 8 oktober 2010 Nieuw Het is mogelijk een aantal KBO-ers ontglipt, maar op donderdag 9 september is met de viering van de eucharistie, gevolgd door een fijne ontmoeting, het

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Belangrijke data. Informatieavond. Groepsvorming

Belangrijke data. Informatieavond. Groepsvorming NUMMER 2 JAARGANG 33 21 september 2018 Belangrijke data 24 september Schoolreis groep 7 Groep 6 Thijssenshof 18.30-19.30 uur Informatie avond Bavolab 19.30-20.30 uur Informatieavond Trainingslab 25 september

Nadere informatie

Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, Wandelen Wat Vanuit het Bewegingscentrum

Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, Wandelen Wat Vanuit het Bewegingscentrum Spel en Bewegen Wat Onder begeleiding gezellig en sportief bewegen voor dames en heren: conditieverbetering, spierversteviging en oefeningen op muziek. Wanneer Maandag 10.15-11.15 uur Spel en Sport Wat

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Belangenorganisatie senioren. Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad. Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR

Belangenorganisatie senioren. Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad. Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR Belangenorganisatie senioren Kring s-hertogenbosch Afdeling Binnenstad Jaarkalender 2013 eerste jaargang BEWAAR-EXEMPLAAR 1 Welke voordelen biedt uw KBO lidmaatschap bij uw afdeling? HUL P NODIG - bij

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur)

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur) J a a r g a n g 1 0, n r. 5 2 1 j a n u a r i 2 0 1 5 Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Toename aantal leerlingen: We starten met een derde groep 1/2. Belangrijke data 2 1 2 Informatieavond Vijf

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerstviering. DVD Kerstspel. In dit nummer: Het programma voor de kerstviering op woensdag 16 december ziet er als volgt uit:

Nieuwsbrief. Kerstviering. DVD Kerstspel. In dit nummer: Het programma voor de kerstviering op woensdag 16 december ziet er als volgt uit: 8 december 2015 Nieuwsbrief Kerstviering Het programma voor de kerstviering op woensdag 16 december ziet er als volgt uit: 16.30 uur: kinderen komen aan in de eigen klas, ouders kunnen de koude gerechten

Nadere informatie

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere bijstand p.4 Langdurigheidstoeslag p.5 Minimaregeling/Almelo

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

Babbels. meisjes voetbalteam schoolvoetbal. Agenda activiteiten

Babbels. meisjes voetbalteam schoolvoetbal. Agenda activiteiten Milieubende Een aantal weken geleden heeft groep 7 u gevraagd om, in het kader van het milieu, een dagje geen vlees te eten en de recepten in te leveren. Met dit plan om mee te werken aan een beter milieu

Nadere informatie

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN LOGGED OUT Jaargang #10; nummer #1; februari 2015 UITNODIGING voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN op woensdag

Nadere informatie

Dertigste jaargang nr. 2 maart 2013

Dertigste jaargang nr. 2 maart 2013 Dertigste jaargang nr. 2 maart 2013 40 dagen Dit jaar raken twee perioden van 40 dagen bijna elkaar. 2 februari is de 40 ste dag na de geboorte van Jezus, dan vieren we hoe Hij in de tempel wordt opgedragen

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst.

tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst. tje Aan de ouders/verzorgers van Godsdienst. Week 50: 9 t/m 15 december Een engel bij Zacharias, Lucas 1:5-25 Een engel bij Maria, Lucas 1:26-38 Maria en Elisabet, Lucas 1:39-56 Week 51: 16 t/m 22 december

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Zevenentwintigste jaargang nr. 1 Februari 2010

Zevenentwintigste jaargang nr. 1 Februari 2010 Zevenentwintigste jaargang nr. 1 Februari 2010 Bijzonder licht Even was er een lichte hapering en toen was het ineens helemaal donker! Zo ging dat op zaterdagavond 9 januari bij u thuis of waar u ook was

Nadere informatie

Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: of of

Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: of of Organisatie Opgeven en algemene informatie bij Martha en Toon Roks, Thornerstraat 48, tel: 381995 of 06.34204870 of 06.43753307 fietsdagtocht donderdag 27 juni wandeltocht woensdag 10 juli opening de Achtertuin

Nadere informatie

Nieuwsbrief 05 februari 2015

Nieuwsbrief 05 februari 2015 Beste kinderen, ouders/verzorgers, Nieuwsbrief 05 februari 2015 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met belangrijke informatie over de Blokpoelschool. De nieuwsbrief wordt ook op de website www.blokpoelschool.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 van WandelgroepLOOP

Nieuwsbrief 3 van WandelgroepLOOP 16-04-2012 Nieuwsbrief 3 van WandelgroepLOOP Welkom bij de derde nieuwsbrief van wandelgroeploop. In een half jaar tijd is LOOP gegroeid naar 56 wandelaars, verdeeld over 4 groepen. De dinsdagroep uit

Nadere informatie

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Activiteitenkrant augustus 2015 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Bij Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen Kijk voor meer informatie in deze krant. ZOMERMARKT 2015 GROOT SUCCES. Mooi

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015 C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015 Terugkijken op de informatie-inloopavond Op dinsdagavond

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

Vrijwilligersenquête 2014

Vrijwilligersenquête 2014 Vrijwilligersenquête 2014 Geloofsgemeenschap O.L.V. ten Hemelopneming Houten Beste mede-parochiaan, Voor u ligt een vrijwilligersenquête van de Parochie Paus Johannes XXIII - locatie Houten. Door middel

Nadere informatie

Bijlage B: Opmerkingen klanten

Bijlage B: Opmerkingen klanten Bijlage B: Opmerkingen klanten Vraag 9: Wat was uw algemene indruk van de veiligheid tijdens de rit? Indien onvoldoende of slecht, waarom? Zetten mij soms niet vast Zat niet vast, wild rijden, bumperkleven

Nadere informatie

Negenentwintigste jaargang nr. 6. juli 2012

Negenentwintigste jaargang nr. 6. juli 2012 Negenentwintigste jaargang nr. 6 juli 2012 Waarden en normen Als iets mensen niet interesseert, dan hebben ze er geen belangstelling voor. Lijkt me vrij logisch. Sommige dingen gaan bijna vanzelf, dus

Nadere informatie

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland Aan de afdelingsbesturen van KBO, PCOB en ANBO Gelderland Betreft: werving Belastinginvullers voor de Belastingservice Bemmel, 8 augustus 2016 Geacht bestuur, Voor de hulp bij de belastingaangifte inkomstenbelasting

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Voor u ligt het programma van de Zomerschool voor Senioren 2014. We bestaan dit jaar 5 jaar en daarom hebben we een mooi programma samengesteld.

Voor u ligt het programma van de Zomerschool voor Senioren 2014. We bestaan dit jaar 5 jaar en daarom hebben we een mooi programma samengesteld. VIJF JAAR ZOMERSCHOOL VOOR SENIOREN Voor u ligt het programma van de Zomerschool voor Senioren 2014. We bestaan dit jaar 5 jaar en daarom hebben we een mooi programma samengesteld. Inschrijven Op 25 juni

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier deelnemer

Aanmeldingsformulier deelnemer Aanmeldingsformulier deelnemer Naam deelnemer Adres Postcode en plaats Telefoonnummer E-mail adres Geboortedatum : vrouw/man* Ik wil mij aanmelden voor de volgende club(s): SPGK Startdatum club Ik ben

Nadere informatie

Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de belastingaangifte. Nibud, 2010

Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de belastingaangifte. Nibud, 2010 Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de Nibud, 2010 Inleiding In dit rapport staan de resultaten beschreven van een peiling onder lezers van De Telegraaf over hun kennis en gedrag omtrent de. De

Nadere informatie

Achtentwintigste jaargang nr. 10 december 2011

Achtentwintigste jaargang nr. 10 december 2011 Nieuw Achtentwintigste jaargang nr. 10 december 2011 De voorbereiding naar Kerstmis beleef ik dit jaar anders, dat wil ik best bekennen. Dat heeft vooral te maken met de onlangs intens beleefde heropening

Nadere informatie

Notulen van de algemene ledenvergadering van de afdeling Den Helder van de PCOB op 17 maart Vastgesteld op 23 maart 2017.

Notulen van de algemene ledenvergadering van de afdeling Den Helder van de PCOB op 17 maart Vastgesteld op 23 maart 2017. Notulen van de algemene ledenvergadering van de afdeling Den Helder van de PCOB op 17 maart 2016. Vastgesteld op 23 maart 2017. Concept notulen van de algemene leden vergadering van de afdeling Den Helder

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede December 2015

Activiteiten programma De Meerstede December 2015 Dinsdag 1 december Mozaïek De laatste keer in dit jaar. Het wordt een kleurrijke middag. Locatie: 1 e etage creatief-centrum + materiaalgeld Kosten intern: materiaalgeld Zaal open 14.00 uur Aanvang 14.15

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Datum huisbezoek : Naam ouderenbezoeker tel.: Persoonsgegevens: Naam : Straatnaam : Postcode/plaats : Geboortedatum : Geslacht : Telefoonnummer : Inleiding

Nadere informatie

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST Ontwikkeld door M. Cardol, Nivel Versie augustus 2004, bewerkt en aangepast door Nyfer, augustus 2013 IPA Vragenlijst : 'Impact op Participatie en

Nadere informatie

De Wmo. en de aanvraag van een gehandicapten parkeerkaart en -plaats. januari 2013

De Wmo. en de aanvraag van een gehandicapten parkeerkaart en -plaats. januari 2013 De Wmo en de aanvraag van een gehandicapten parkeerkaart en -plaats januari 2013 De Wmo en de aanvraag van gehandicapten parkeerkaart en - De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK 1-2017 Beste dorpsgenoten De lente is al aardig op gang gekomen. De narcissen en tulpen bloeien volop en de vogels zijn al druk in de weer om een nestje te bouwen. Tijd voor de geboorte van een nieuw item,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

VRAGENLIJST LOGOPEDIE

VRAGENLIJST LOGOPEDIE Vragenlijst logopedie, Neuro-Logopedie Kring Nijmegen pagina 1 van 6 VRAGENLIJST LOGOPEDIE Datum;.. Geachte partner/familie van meneer........ U heeft deze vragenlijst meegekregen, omdat ik graag meer

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Deel B: Schriftelijk gedeelte Voorbeeldexamen 3 Naam: Voornaam: Beginletter andere voornamen: Geboortedatum: Naam van de instelling waar het examen plaatsheeft:

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

2 Nieuwe leerling De volgende nieuwe leerling is de afgelopen periode bij ons gestart in groep 1/2 B:

2 Nieuwe leerling De volgende nieuwe leerling is de afgelopen periode bij ons gestart in groep 1/2 B: 26 maart 2015 Pagina 1 Geachte ouders/verzorgers Vrolijk Pasen Nieuwe leerlingen Avondvierdaagse Pagina 2 Pasen is opnieuw beginnen Denkend aan Hem die leven is Pasen is zich steeds bezinnen Op alles wat

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 14 15 April 2014 Pagina 1 van 4

Nieuwsbrief nummer 14 15 April 2014 Pagina 1 van 4 Pagina 1 van 4 Inhoudsopgave Algemeen: Koningsspelen SO: Thema afsluiting: gezondheid SO: Bezoek van juf Bernice en Noud VSO: Gym VSO: OZG VSO VSO: Perspectief gesprekken VSO: Paaskantine VSO: Koningsspelen

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

wensenboek deel cliënten

wensenboek deel cliënten wensenboek deel cliënten Wensenboek Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven wat voor

Nadere informatie

En nu? Begroting Marcusgemeente 2015 Gerard Jansen

En nu? Begroting Marcusgemeente 2015 Gerard Jansen .nl Mijn kerk... Geeft u aan Kerkbalans? Dan komt uw geld terecht bij de Marcuskerk, de kerk waar u ingeschreven staat. Dankzij uw gift blijven de kerkdeuren van de Marcuskerk open. Maar ook allerlei sociaalmaatschappelijke

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Basisschool De Tonne 2015-2016. Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359

Activiteitenboekje. Basisschool De Tonne 2015-2016. Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359 Activiteitenboekje Basisschool De Tonne 2015-2016 Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359 INLEIDING Op basisschool De Tonne hebben wij samenwerking in een hoog vaandel staan. Ieder jaar

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018

Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018 Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018 De Reumapatiëntenvereniging Spijkenisse e.o. wordt ondersteund door het Reumafonds en de gemeente Nissewaard en is lid van Ieder(in) (landelijk netwerk

Nadere informatie

Beschikking. eigen bijdrage zorg zonder verblijf: kan ik geld terugkrijgen?

Beschikking. eigen bijdrage zorg zonder verblijf: kan ik geld terugkrijgen? Beschikking eigen bijdrage zorg zonder verblijf: kan ik geld terugkrijgen? Toelichting op bestaande regelingen om personen met een laag inkomen en hoge zorgkosten tegemoet te komen. Flyer Beschikking De

Nadere informatie

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho Activitei wrinken tocht maken FIETSEN VITAA winkelen samen TV kijk korte vakantie actiefdansje rum tuinieren dames kunst uit ho ergens samen UIT eten OF THUIS dagtocht ka leggen museum genieten terras

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

Belastingaangifte over 2010. Nibud, maart 2011

Belastingaangifte over 2010. Nibud, maart 2011 Belasting over 2010 Nibud, maart 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aangifte doen... 4 3. Maandelijkse belastingteruggaaf... 5 4. Belastingteruggaaf over het afgelopen jaar... 6 5. Geld betalen... 7 6. Wijzigingen

Nadere informatie

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Postbus 907 7301 BD Apeldoorn : 071-8870183 Leiderdorp, september 2013 Nieuwsbrief 2013-2 De warme maanden juli en augustus hebben we weer achter de rug,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER BELASTINGAANGIFTE 2015 CAPELSE ZOMERSCHOOL 2016

NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER BELASTINGAANGIFTE 2015 CAPELSE ZOMERSCHOOL 2016 NIEUWSBRIEF APRIL 2016 VAN DE VOORZITTER Het is weer voorjaar! Er breekt weer een fijne tijd aan voor velen van ons. Ons eerste busreisje van dit jaar naar het van Gogh museum was erg gezellig en smaakt

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie