Ontwerp je eigen schoolplein

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwerp je eigen schoolplein"

Transcriptie

1 Ontwerp je eigen schoolplein Een stappenplan om het schoolplein in te richten Een ebook ontwikkeld door Van Ee Speeltoestellen

2 EEN PRAATJE VOORAF... Mam! Mam! Weet u wat we vandaag voor knutselwerkje hebben gemaakt? Mama kijkt eens verbaast naar de enthousiaste Tim. Hij vertelt normaal nooit iets uit zichzelf over school. En knustelen doet hij ook niet erg graag. Nou.. vertel! Ik ben heel benieuwd! Tim begint enthousiast te vertellen. De juf zegt dat we een nieuw schoolplein krijgen. En toen vanochtend mochten wij tijdens het knutelwerkje het schoolplein knutstelen. En we mochten helemaal zelf weten hoe. Je mocht knippen en plakken, of tekenen of... Even is het stil, maar dan ratelt hij weer veder. Ik heb een hele grote kabelbaan getekend en een draaimolen en nog een hele hoge klimtoren met touwen en een glijbaan die wel zo hoog was. Tim gaat op zijn tenen staan en steekt zijn handen zo ver mogelijk in de lucht. Mama moet lachen. Zo, dat lijkt me een heel leuk schoolplein! Ze pakt Tim op en geeft hem een dikke knuffel. De rest van de middag vertelt Tim over de knutselwerkjes van de andere kinderen en over het nieuwe schoolplein. En als papa thuis komt... Dan vertelt Tim het hele verhaal opnieuw. Zoals in het verhaal te lezen is, is een nieuw schoolplein voor kinderen een hele gebeurtenis. Het kan dan ook leuk zijn, om de kinderen in het proces te betrekken. Kinderen zijn vaak creatief en vinden het leuk om mee te denken. Zo krijgen ze een bepaalde verantwoordelijkheid. Daarnaast is het zo dat als kinderen meegedacht hebben over het nieuwe plein, ze er later meer zorg voor dragen. Het uiteindelijk hun plein! Naast deze leuke aspecten van het ontwerpproces met kinderen zijn er meer onderwerpen om rekening mee te houden bij het zelf inrichten van het schoolplein. Dat lees je allemaal in dit ebook. Op het nieuwe schoolplein wil ik in ieder geval met water kunnen spelen!

3 Stap 1: Visie bepalen

4 Visie op het schoolplein Met de schoolpleincommissie zal bepaald moeten worden wat er anders moet op het nieuwe schoolplein. Welke probleemsituaties komen leerkrachten en leerlingen tegen op het huidige plein? Willen leerkrachten bijvoorbeeld weleens buiten lesgeven, maar is er geen geschikte plek voor? Of wil groep 8 hun afscheidstentoonstelling buiten doen, maar is er geen podium? diverse activiteiten prioriteiten toe te kennen. Op een schoolplein zijn zones en vrije ruimte erg belangrijk. Daarom is het niet slim om het hele schoolplein vol te bouwen. Kinderen vinden het fijn als er op het schoolplein genoeg ruimte is vrij gelaten om lekker te rennen. Hierover volgt later meer in dit ebook. Analyseer wat opmerkelijk is aan het gebruik van het huidige plein. Welke speelplekken worden weinig gebruikt? Welke activiteiten zijn juist populair? Als het duidelijk is welke activiteiten er moeten plaatsvinden op het nieuwe schoolplein, is het belangrijk om aan de Wat is belangrijk? Wat is belangrijk voor jullie school? Welke visie wordt er voor het onderwijs gehanteerd? Als er binnen de school bijvoorbeeld extra aandacht is voor kunst of muziek, is een nieuw schoolplein een unieke kans om deze speerpunten ook daar terug te laten komen. Als jullie school een bepaald thema heeft, kan het leuk zijn om dit te verwerken op het schoolplein. Wij hebben een buitenklas. Als het lekker weer is, hebben we in de middag buiten les. Ook vragen als Moet het schoolplein educatief zijn? of Is het schoolplein een ondersteuning van het lesprogramma? zijn handig om in deze fase te beantwoorden. Vraag directie, leerkrachten en eventueel ouders om imput.

5 Stap 2: Budget vaststellen Ee factor die een belangrijke rol speelt bij het ontwerpen van het nieuwe schoolplein is het beschikbare budget. Het is dan ook belangrijk om dit budget te bepalen voordat je met kinderen gaat praten over mogelijkheden. Houd in het budget ook altijd rekening met ondergronden, montage en onderhoud. Het beschikbare budget kan aangevuld worden door contact te zoeken met de provincie of de gemeente. De school kan als tegenprestatie het schoolplein openbaar maken. Op die manier krijgt het schoolplein een sociale functie voor de buurt. Ook is het mogelijk sponsering aan te vragen bij fondsen, zoals Jantje Beton. Ook kan het leuk zijn om een actie op te zetten met de kinderen. Door kinderen er op deze manier bij te betrekken creëer je meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

6 Stap 3: Betrek de leerlingen Op dit punt is het duidelijk binnen welke kaders het schoolplein gaat veranderen. Wees over deze kaders duidelijk naar de kinderen, zodat hun verwachting realistisch blijft. Is gebleken dat jullie budget alleen toereikend is voor een klimtoestel? Zeg dan dat er een leuk, nieuw klimtoestel komt, in plaats van een nieuw schoolplein. Ga je wel het hele schoolplein opnieuw inrichten? Je kunt kinderen hier op de volgende manieren bij betrekken. Acties Zoals eerder al kort genoemd is het een leuk idee om leerlingen acties te laten doen om het budget te vergroten. Zo kan de onderbouw bijvoorbeeld een eigen klusjeskaart maken, waarmee ze thuis en in de buurt geld kunnen verdienen. Een gesponsorde marathon voor de middenbouw of en een verkoopactie van de bovenbouw. Communiceer deze acties altijd goed met ouders, zodat frustaties rondom geld voorkomen worden. Ik heb de tekenwedstrijd voor het nieuwe schoolplein gewonnen! Lessen TIP Geef de leerlingen van groep 7 en 8 allemaal 1 euro. Laat leerlingen zelf een actie verzinnen om hier meer van te maken. Kinderen hebben een rijke fantasie en vinden het geweldig om mee te denken in grote mensen dingen. Om kinderen mee te laten denken en mee te nemen in de schoolpleininrichting, is het leuk om een les in het teken te zetten van het schoolplein. Zo kunnen kleuters bijvoorbeeld het nieuwe toestel tekenen, of kan de middenbouw een verhaal schrijven over het perfecte plein. Opening Het is nog niet zover, maar uiteindelijk kan het nieuwe schoolplein of speeltoestel door de kinderen geopend worden. Leg bijvoorbeeld een groot kleed over het toestel en laat kinderen die eraf trekken. Of zet het toestel af met een lint en laat die doorknippen. Succes en plezier gegarandeerd!

7 Stap 4: Rekening houden met regels

8 Regels voor het schoolplein? Voordat er begonnen wordt met het maken van een definitief ontwerp, is het balangrijk dat u zich verdiept in de wet- en regelgeving van speeltoestellen op het schoolplein. Wanneer is een schoolplein veilig? Voor speeltoestellen op schoolpleinen geldt dat ze gecertificeerd moeten zijn. Daarom is het belangrijk dat u altijd, voor u een speeltoestel koopt, vraagt of het gecertificeerd is. Bij aankoop zult u altijd een certificaat en logboek meekrijgen. In dit logboek moet u het beheer bijhouden. Zo kunt u aantonen dat er onderhoud aan het toestel is gepleegd. Bij het ontwerpen van het schoolplein is het nodig om rekening te houden met bepaalde veiligheidseisen. Het komt maar al te vaak voor dat we een ontwerp krijgen van een schoolplein, wat we niet kunnen uitvoeren omdat het ontwerp niet voldoet aan de wetgeving. Om te voorkomen dat u voor niks aan het werk gaat, hebben wij een aantal veiligheidzaken voor u op een rijtje gezet. Naast deze belangrijkste zaken, zijn er nog aandachtspunten die per school verschillen. Onze schoolpleinadviseur kan die met u doornemen. Neem daarvoor contact op. Valhoogte en ondergronden De maximale valhoogte van een speeltoestel is de afstand, loodrecht gemeten, tussen de maximale hoogte waarop het kind kan staan en de daaronder gelegen bodem. Als de valhoogte groter is dan 60 cm, dan heeft een speeltoestel valdemping nodig. Dit kan bijvoorbeeld zand, houstnippers of veiligheidsgras zijn. Afhankelijk van de valhoogte wordt de juite ondergrond bepaalt. Lees alles over valhoogte. Vrije valruimte De valruimte is de ruimte waarin het kind valt. Omdat kinderen soms onberekenbaar zijn in hun speelgedrag is het belangrijk dat het altijd veilig is. Om te voorkomen dat een kind tijdens het vallen tegen een opstakel valt zijn er eisen aan de valruimte. Lees die hier.

9 Stap 5: Het plein ontwerpen

10 Teqball Chillhoekjes Rollenspel Balanceren Peuter toestel Terras Waterplein Struingroen Bamboe Doolhof Draaien Klimmen Bamboe Tunnel Picknicken Eyecatcher Balanceren Schommelen 12+ Aanzicht Aanzicht 1-4 Aanzicht Aanzicht 5-12 Aanzicht Onderdelen van het ontwerp Door zorgvuldig na te denken over de volgende onderdelen van het schoolpleinontwerp, zorgt u ervoor dat er een logische opbouw zit in het ontwerp van het schoolplein. Denk nauwkeurig na over elke stap en bekijk of er bij jullie school misschien een speciale situatie is, Entrees Breng eerst de entrees van het plein en van de school in beeld. Aanlooproutes Teken de aanlooproutes tussen de verschillende entrees. Zichtlijnen Vanuit welk punt kun je het plein overzien? En zijn er verborgen hoeken? Zonering Waar wordt er gespeeld, waar is vrije ruimte? Hoe wordt er ingedeeld? Looproutes Zorg dat er voldoende ruimte is voor leerlingen tussen de verschillende zones. Diversiteit Voor voldoende uitdaging is een afwisselend speelaanbod belangrijk. Inrichting Speeltoestellen, bosjes, keien en meubels die binnen de looproutes en zones passen. Sfeer Zorg ervoor dat de hele inrichting op elkaar aansluit voor eenheid en sfeer. Kies bijvoorbeeld een thema.

11 Hulp nodig bij ontwerp, inrichting of montage? De Standerd 6, 3774 SC, Kootwijkerbroek

Lappset Nederland B.V. (h.o.d.n. Yalp) - Nieuwenkampsmaten 12-7472 DE Goor - Nederland - T 0547 289410 - info@yalp.nl - www.yalp.

Lappset Nederland B.V. (h.o.d.n. Yalp) - Nieuwenkampsmaten 12-7472 DE Goor - Nederland - T 0547 289410 - info@yalp.nl - www.yalp. Op weg naar een innovatief schoolplein Pap, mam kijk eens wat ik kan! Ruben Hartmann Playground designer Yalp 8-12-2014 2 Pap, mam kijk eens wat ik kan! Visie op schoolpleinen Inleiding 'Pap, mam kijk

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein

Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein Een ebook ontwikkeld door Van Ee Speeltoestellen EEN PRAATJE VOORAF... Spetter, spetter spat!

Nadere informatie

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN PAGINA 2 INLEIDING Slecht onderhouden speelplekken zijn niet alleen onveilig, maar meestal ook onaantrekkelijk. Wie

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst Veiligheid van speelterreinen Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst http://pro.g-o.be/gezondheid-enpreventie/preventie Wetgeving KB van 28 maart 2001 betreffende de

Nadere informatie

Structuur 1 Inrichting en aankleding school, klas en plein. Slotdocument

Structuur 1 Inrichting en aankleding school, klas en plein. Slotdocument Structuur 1 Inrichting en aankleding school, klas en plein Slotdocument Verantwoording: Ruimtes en ruimtefactoren binnen onze school zijn niet neutraal. Ze beïnvloeden het gedrag en welbevinden van de

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - BVP 1789 - Hint Music 2013

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden  - BVP 1789 - Hint Music 2013 januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - Winterwoorden 1 Als het winter is geworden, zijn de wolken dik en grijs. Al het water is bevroren. Op de sloten ligt

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 Niet vergeten woensdag 12 juli Musical groep 8 (let op: i.p.v. dinsdag 11 juli) woensdag 12 juli Dassenbur(i)cht 11 donderdag 13 juli Doorschuifmiddag vrijdag 14 juli

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Vergadering donderdag 19 januari Agenda. 1. Pesten op school.

Vergadering donderdag 19 januari Agenda. 1. Pesten op school. Vergadering donderdag 19 januari 2019 Vergadering Kinder - MR vergadering CBS Sabina van Egmond Tijd 13.15 uur tot 15.15 uur Bijzonderheden Voorzitter Notulen meester Jeffrey meester Jeffrey Agenda 1.

Nadere informatie

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Oudertevredenheidspeiling 2014. De tevredenheidspeiling wordt gehouden bij een groot aantal

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik

Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik Wie weet er wat we vorige keer hebben gedaan? Kees: Hoe groot je bent. En jezelf getekend, hoe groot je denkt dat je bent

Nadere informatie

Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren. Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht

Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren. Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht Kom maar in de kring Het verhaal van de Boeroe Kort voorstellen Kitty ter Doest Logopedist / Consulent

Nadere informatie

Risico s op uitdagende speelplaatsen

Risico s op uitdagende speelplaatsen Risico s op uitdagende speelplaatsen Risico nemen helpt kinderen om te leren gezond te blijven en voor zichzelf te zorgen. Het verbetert weerbaarheid en laat hen ontwikkelen en leren. Het beïnvloedt zelf-perceptie

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Grenzen verleggen als tweede natuur. Speeltoestellen van

Grenzen verleggen als tweede natuur. Speeltoestellen van Grenzen verleggen als tweede natuur Speeltoestellen van Heutink speeltoestellen Doorlopende lijn voor kinderopvang en primair onderwijs Als totaalleverancier mag een compleet programma buitenspelmateriaal

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN PAGINA 2 VALLEN EN OPSTAAN... Voor speeltoetsellen geldt dat een risico onaanvaardbaar is als het risico... Op een schoolplein voelen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK;

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; Inleiding: Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het invullen van deze onderzoeken. De enquête is door 63% van de

Nadere informatie

HET BUKEJOURNAAL schooljaar 2019/2020 nummer 18 Vrijdag 30 augustus 2019

HET BUKEJOURNAAL schooljaar 2019/2020 nummer 18 Vrijdag 30 augustus 2019 HET BUKEJOURNAAL schooljaar 2019/2020 nummer 18 Vrijdag 30 augustus 2019 Olmenstraat 1, 4731 BC, Oudenbosch T: 0165 313240 E: info@bukehof.nl Beste ouders, Vandaag ontvangt u het Bukejournaal nummer 18.

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei/juni/juli 2019

Nieuwsbrief mei/juni/juli 2019 Schuineslootweg 85 7777RJ Schuinesloot www.cnbswegwijzer.nl CNBS De Wegwijzer/De Wegwijzer cnbsdewegwijzer@cnbswegwijzer.nl 0523-683053 Nieuwsbrief mei/juni/juli 2019 Wat wordt het We lezen deze weken

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep Lessuggest ties Tim op de tegels voor groep 1 2 Tips voor de vijf stappen van interactief voorlezen. 1. Voorbereiding Door het boek te lezen en de illustraties op u in te laten werken komt u in de sfeer

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Speeltoestellen in de Kinderopvang

Speeltoestellen in de Kinderopvang Speeltoestellen in de Kinderopvang Een onderzoek naar het veiligheidsniveau van speeltoestellen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Auteur: ir. L. Lammers Senior Veiligheids- en trendonderzoeker

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

DE JantJE BEton aanpak

DE JantJE BEton aanpak DENKEN DOEN DROMEN Samen met kinderen werken aan het schoolplein. TONEN VOLWASSENEN 1. LOSLATEN 2. VERDER KIJKEN 3. AANVULLEN 4. BELOVEN 5. WAARMAKEN 6. ONDERHOUDEN 1. HOE IS HET NU? 2. HOE KAN HET ZIJN?

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Hoe reageer jij op professionele media?

Hoe reageer jij op professionele media? 1 Hoe reageer jij op professionele media? Werk in tweetallen en bereid een rollenspel voor. Een van jullie is persoon A en de ander persoon B. Lees de onderstaande situaties en oefen hoe je zou reageren

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Welkom op onze school!

Welkom op onze school! Basisschool DE BRUG Statiestraat 35A 1740 Ternat 02 582 93 29 myriam.cobbaert@debrugternat.be pascal.blijkers@debrugternat.be Welkom op onze school! or Voor het eerst naar school is een grote stap! Met

Nadere informatie

Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei

Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

19 juli 2017 AGENDA WIST U DAT.. KINDERPRAAT

19 juli 2017 AGENDA WIST U DAT.. KINDERPRAAT 19 juli 2017 AGENDA 19 juli Afscheid groep 8 door alle leerlingen 19 juli Rapporten mee 21 juli Alle leerlingen s middags vrij 22 juli t/m 3 september Zomervakantie 4 september Eerste schooldag na de zomervakantie

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

Workshop speelterreinen en speeltoestellen

Workshop speelterreinen en speeltoestellen Workshop speelterreinen en speeltoestellen Genk Karen Brems Sint-Andries Erwin De Buck Denderleeuw Luc Janssens 1 Inhoud workshop 1. Kort overzicht regelgeving 2. A.d.h.v. foto s de aandachtspunten betreffende

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 21 april 2015 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang Kleine Mensen Grote Wensen Voor de betere kinderopvang Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang van kinderen van 0 tot

Nadere informatie

Lesbrief Aladdin. Inleiding. De voorstelling in het kort. Poppentheater Koekla

Lesbrief Aladdin. Inleiding. De voorstelling in het kort. Poppentheater Koekla Lesbrief Aladdin Poppentheater Koekla Deze lesbrief is speciaal gemaakt bij de voorstelling Aladdin van Poppentheater Koekla en is bedoeld voor kinderen van groep 1, 2, 3 en 4. Kies uit de lessuggesties

Nadere informatie

Vandaag zijn alle kinderen op school bezig met het maken van een Palm Pasen stok. In een mooie optocht zullen zij vanmiddag langs zieke en/of oudere

Vandaag zijn alle kinderen op school bezig met het maken van een Palm Pasen stok. In een mooie optocht zullen zij vanmiddag langs zieke en/of oudere Deze week was de week van de BMS. We zijn gestart met een prachtige viering op maandag. Tijdens de viering is er verteld over kinderen die op de vlucht zijn onder andere in Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië

Nadere informatie

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 27-9-2016 Vierde nieuwsbrief Honden op het plein. Bij het halen en brengen van de kinderen naar school komen regelmatig honden mee. Terwijl de kinderen

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 PROEFLES Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 1/2 GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 OVER DE LESMETHODE VEILIGWIJS Bedankt voor het aanvragen van de Veiligwijs proefles.

Nadere informatie

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Lesbrief Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Ets-beest is een voorstelling voor en met een jong publiek. Op een groot vel papier worden lijnen van beweging, geluid en houtskool gemaakt -

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie R.K. Basisschool De Hunenborg Nummer 6, 27-01-2017 Insluippreventie In deze nieuwsbrief: Insluippreventie Nieuw buitenspeelmateriaal Kindgesprekken Oud papier oproep Vreedzame School Vanuit de MR Carnaval

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

PROBLEMEN MET SPEELPLEKKEN IN DE WIJKEN VAN ALMERE

PROBLEMEN MET SPEELPLEKKEN IN DE WIJKEN VAN ALMERE PROBLEMEN MET SPEELPLEKKEN IN DE WIJKEN VAN ALMERE Een overzicht van plekken in verschillende wijken van Almere waar speeltoestellen weggehaald zijn en er niets voor terug gekomen is. ChristenUnie Almere

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Bij Het Krieken augustus en september 2018

Bij Het Krieken augustus en september 2018 Bij Het Krieken augustus en september 2018 We zijn weer van start! Vandaag is de school weer van start gegaan. Wat fijn om alle kinderen weer terug te zien! De kinderen zaten vol met verhalen. Het is altijd

Nadere informatie

Beste ouders, Team Weemewereld

Beste ouders, Team Weemewereld Nieuwsbrief 21 Beste ouders, maandag 12 vrijdag 16 februari Afgelopen woensdag is er een begin gemaakt met de waterafvoer van het schoolplein. Een aantal vrijwillige ouders hebben een gaten gemaakt in

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool. Prins Willem Alexanderschool. Eben-Haëzerschool. CBS Nije Kroost. Van Ee - Dé schoolpleininrichters 2019 #2

Koningin Beatrixschool. Prins Willem Alexanderschool. Eben-Haëzerschool. CBS Nije Kroost. Van Ee - Dé schoolpleininrichters 2019 #2 Van Ee - Dé inrichters 2019 #2 16 pagina s inspiratie Koningin Beatrixschool -Kootwijkerbroek Prins Willem Alexanderschool -Amersfoort Eben-Haëzerschool -Elspeet CBS Nije Kroost -Zeist 2 3,,Bij een nieuwe

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Protocol Pedagogisch klimaat

Protocol Pedagogisch klimaat Protocol Pedagogisch klimaat Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen.

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Kijk eens wat ik al kan!

Kijk eens wat ik al kan! Kijk eens wat ik al kan! De talenten van in beeld De juf kleurt de eilanden waar je graag op vertoeft. De dingen die je daar allemaal doet kunnen je mama en papa hieronder lezen en bekijken. Dit doe jij

Nadere informatie

SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen

SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen SPEELOM Toelichting nieuwe en gewijzigde normen 10 november 2009 17 november 2009 Frans Everaerts Spereco Speeltoestellen t ll Nieuwe en herziene normen (1176 serie) - EN 1176-1 Algemene veiligheidseisen

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Agenda december. Kwink. Leeuwarden,

Agenda december. Kwink. Leeuwarden, Leeuwarden, 30-11- 2018 Thomasnieuws De maand december staat voor de deur. Een spannende maand vanwege de Sint maar ook een gezellige maand rondom de Kerst. De afgelopen maanden zijn wij als team hard

Nadere informatie

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 30 oktober 2015. Een eerste week na de herfstvakantie, waarbij

Nadere informatie

De Globe. Een interessante Globe met leuke verhaaltjes en belangrijke weetjes!

De Globe. Een interessante Globe met leuke verhaaltjes en belangrijke weetjes! Om de vrijdag krijgen onze leerlingen de Globe (nieuwsbrief) mee. Hierin leest u informatie over de activiteiten die plaatsvinden of al hebben plaatsgevonden. De Globe wordt in kleur aan uw kind meegegeven.

Nadere informatie

Kolb Leerstijlen test

Kolb Leerstijlen test Kolb Leerstijlen test Ben jij een doener, denker, dromer of beslisser? Met deze leerstijlentest wordt bekeken op welke manier jij meestal een probleem aanpakt. Voor een docent is het erg nuttig om te weten

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen HET TOEKANNIEUWS Schooljaar 2018/2019 15-01-2019 Nummer: 11 In dit nummer - Agenda - Directiepraat - Nieuwe leerlingen - Leerlingenraad - Doorgaande lijn taal en lezen - Jantje Beton en de weeskinderen

Nadere informatie

Inspectieformulier Speelplek. Objecten

Inspectieformulier Speelplek. Objecten Inspectieformulier Speelplek Inspectie type : Visuele inspectie Foto Speelplek Objecten Nr: Toestel 01.01 Waterpomp Sik-holz 01.02 Katrol Sik-holz 01.03 Wigwam met glijbaan Sik-holz 01.04 Schoel duo Sik-holz

Nadere informatie

gesproken tekst dat de zon warmte geeft van het doeblad Maak voor de activiteit De zon geeft warmte twee ijsklontjes.

gesproken tekst dat de zon warmte geeft van het doeblad Maak voor de activiteit De zon geeft warmte twee ijsklontjes. Gebruik de zon GROEP 1-2 12 55 minuten 1, 42, 54 en 55 Maak voor de activiteit De zon geeft warmte twee ijsklontjes. Teken boven de ene kolom een zon en boven de andere een schaduw. Zorg voor naamkaartjes

Nadere informatie

19 september. Trefwoord. No 3 19 september

19 september. Trefwoord. No 3 19 september No 3 19 september C.B.S. Paul Kruger 0524-51 61 82 Van Heutszsingel 9 info@paulkrugerschool.nl 7741 ER Coevorden www.paulkrugerschool.nl 19 september In de afgelopen weken zijn in alle groepen informatieavonden

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Bericht uit de onderbouw. Week 9. Lekker vakantie!!

Bericht uit de onderbouw. Week 9. Lekker vakantie!! Week 9 Afrikadag 31 maart Na de vakantie kunt u zich als hulpouder inschrijven voor de Afrika dag. De inschrijfplek zal beneden in de centrale hal zijn, bij de trap. Er zijn ochtend- en middagactiviteiten,

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school:

Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school: Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school: Groep 1/2 a: Puck de Graaf MEMO Kbs Kievitsloop 2016-2017 1 In deze

Nadere informatie

STAPPENPLAN IN 5 STAPPEN NAAR W&T GESTRUCTUREERD OP SCHOOL

STAPPENPLAN IN 5 STAPPEN NAAR W&T GESTRUCTUREERD OP SCHOOL STAPPENPLAN IN 5 STAPPEN NAAR W&T GESTRUCTUREERD OP SCHOOL WORSTEL JIJ OOK MET DE VRAAG HOE JE HET BESTE WETENSCHAP & TECHNIEK KUNT IMPLEMENTEREN OP SCHOOL? HET HOEFT NIET MOEILIJK TE ZIJN! VAN INCIDENTELE

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK;

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; 2014 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; Inleiding: Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het invullen van deze onderzoeken. We zijn erg blij met de uitkomsten

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie