Protocol Pedagogisch klimaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Pedagogisch klimaat"

Transcriptie

1 Protocol Pedagogisch klimaat

2 Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen. - Toont belangstelling voor iedereen door met iedereen af en toe een praatje te maken. - Werkt samen met collega s. - Geeft complimentjes aan de leerlingen, collega s en ouders. - Bij pestgedrag worden de ouders zo snel mogelijk ingelicht. - Luistert als de leerkracht of een andere leerling praat, kijkt elkaar aan en zit recht. - Zegt sorry als dit nodig is. - Zegt: Stop hou op. - Aardig zijn voor elkaar: iedereen mag meedoen, we sluiten niemand buiten. - Op tijd je huiswerk leren en inleveren. - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Stoort/ kwetst niemand, niet met woorden en niet met je gedrag. - Maakt complimentjes naar anderen. - Helpt elkaar helpen in de klas en op het schoolplein (bijvoorbeeld: help elkaar als er gepest wordt, of als iemand pijn heeft) - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Werkt samen met school, proberen één lijn te trekken. - Accepteert dat hun eigen kind ook wel eens aangesproken moet worden. - Spreekt alleen hun eigen kind aan op het gedrag. - Valt een leerkracht in het bijzijn van hun kind niet af. - Komt gelijk naar de leerkracht toe als er iets aan de hand is. Problemen moeten besproken worden. - Toont belangstelling voor wat de kinderen op school doen bijvoorbeeld met de kijkmiddag. - Steunt de school en hebben vertrouwen in de leerkracht.

3 Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders - Zorgt voor een opgeruimd lokaal. - Werkt samen wanneer het kan. - Zet waar mogelijk de creativiteit van de ouders, leerlingen en/of collega s in. - Past zijn/haar handelen aan de behoefte van het kind aan. - Werkt samen, speelt samen. - Besteedt aandacht aan het werk, schrijft leesbaar. - Heeft veel eigen inbreng. - Gaat zuinig met de materialen van school, onszelf en van anderen om. - Draagt ideeën aan die op school uitgevoerd kunnen worden. - Denkt actief mee om hun eigen expertise, creativiteit in te zetten binnen de school. Creatief - Zet verschillende mogelijkheden in om - Mag zelf oplossingen verzinnen voor kinderen te begeleiden. problemen (op een creatieve manier je - Waar mogelijk worden lessen op een probleem mogen oplossen) creatieve manier ingevuld.

4 Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Optimale ontwikkeling - Leeft de regels consequent na en handelt consequent als de regels worden overtreden. - Benoemt positief gedrag. - Geeft complimenten. - Biedt uitdaging aan. - Hanteert dezelfde regels en straffen. - Stimuleert de zelfstandigheid en het verantwoordelijkheidsgevoel. - Communiceren goed met en luistert naar de kinderen, de ouders en de collega s. - Mag en ander aanspreken op gemaakte afspraken en verantwoordelijkheden. - Helpt en ondersteunt de leerlingen waar dit nodig is. - Besteed aandacht aan veilig internetgebruik en social media. - Let op jezelf: doe ik wat ik moet doen? Geef ik het goede voorbeeld? - Geeft niet op, zet door. - Zoekt zelf opzoeken, lost zelf dingen op. - Probeert eerst zelf voor hij/zij hulp inroept. - Draagt verantwoordelijkheid voor wat hij/zij doet, schuift de schuld niet op een ander. - Is eerlijk tegen een ander. - Mag een ander aanspreken op gemaakte afspraken en verantwoordelijkheden. - Loopt rustig door de gang zodat niemand gestoord wordt tijdens het werken op de gang. - Gebruiken de mogelijkheden van internet en social media op een veilige en verantwoorde manier. - Helpt de kinderen bij het huiswerk (plannen, overhoren) als dit nodig is. - Zorgt dat de kinderen op tijd op school zijn en opgehaald worden. - Stimuleert de zelfredzaamheid van de kinderen. - Accepteert dat hun eigen kind soms ook aangesproken moet worden op het gedrag. - Mag leerkrachten en ouders aanspreken op gemaakte afspraken en verantwoordelijkheden. - Draagt bij aan een veilig internetgebruik en omgangsvormen via de social media.

5 Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Open(baar) - Behandelt iedereen gelijkwaardig. - Laat bij conflicten beide partijen aan het woord. - Bespreekt met de leerlingen dat iedereen op zichzelf let. - Gebruikt eigen spullen of vraagt het als hij/zij iets wilt lenen. - Blijft van de spullen en het lichaam van iemand anders af. - Laat iedereen mee doen, niemand valt buiten de groep. - Gaat respectvol met anderen om, zonder te kijken naar verschillen. (afkomst/religie/huidskleur). Geen ruzie/pesten als iemand anders is - Sluit elkaar niet buiten, maar betrek elkaar bij spelletjes (meer met elkaar doen als klas). - Spreekt op het plein en in de school Nederlands. - Gaat naar de leerkracht als er iets is en communiceert respectvol. - Luistert en laat de ander uitpraten. - Leest de info die de school ophangt en/of stuurt. - Spreekt op het plein en in de school Nederlands.

6 Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders - Richt de klas uitdagend in (themahoeken). - Geeft complimenten. - Heeft een goede afwisseling tussen humor en werken. - Volgt bijscholing. - Staat open voor nieuwe ontwikkelingen. - Let op zichzelf: doe ik wat ik moet doen? Geef ik het goede voorbeeld? Leergierig - Zorgt voor een rustige werksfeer: zachtjes praten wanneer dat mag, stil zijn als dat moet. - Kijkt op het bord wat je moet doen (dagplanning, klaaropdrachten, weektaak). - Let op zichzelf: doe ik wat ik moet doen? Geef ik het goede voorbeeld? - Steekt vinger op als hij/zij iets wil zeggen en wacht op zijn/haar beurt. - Luistert naar de instructie, leest zelf goed de opdracht, probeert de opdracht te maken en stelt waar nodig vragen. - Is aanwezig bij ouderavonden en kennismakingsavond. - Ziet toe dat de kinderen het huiswerk maken, leren en inleveren. - Let op zichzelf: doe ik wat ik moet doen? Geef ik het goede voorbeeld?

7 Bijlagen 1 formulier dat een leerling in moet vullen na schooltijd 2 overzicht consequenties niet naleven pedagogisch klimaat

8 Beste ouder(s) / verzorger(s), Vandaag heeft uw zoon / dochter na schooltijd samen met de groepsleerkracht gesproken over omgangsvormen. Hieronder heeft uw eigen kind aangegeven wat de aanleiding daarvoor is geweest Wij hopen dat u de situatie thuis nog eens wilt bespreken om zo, samen met ons, ervoor te zorgen dat uw kind zich aan de regels weet te houden. Mocht u nog vragen hebben horen wij dat graag. Vriendelijke groet, De groepsleerkracht Handtekening ouder / verzorger Gelieve deze brief ondertekend te retourneren.

9 Consequenties bij het niet nakomen van de afspraken uit het pedagogisch klimaat Ondanks de afspraken die we hebben beschreven in het pedagogisch klimaat, kan het gebeuren dat men zich niet aan de afspraak houdt. Logischerwijs dient ieder aangesproken te worden op de gemaakte afspraken. Leerkrachten, ouders en directie spreken elkaar aan op de gemaakte afspraken. Middels het maandbericht worden de afspraken uit het pedagogisch klimaat onder de aandacht gebracht. Kinderen leren thuis en op school verschillende waarden en normen. Kinderen worden op een positieve manier benaderd en beloond voor wenselijk gedrag, maar soms zijn wij genoodzaakt bij het overtreden van afspraken straffen uit te delen. Het toepassen van straffen achten wij noodzakelijk om ervoor te zorgen dat kinderen zich leren te gedragen conform het opgestelde pedagogisch klimaat. Een leerling die een straf krijgt, zal deze straf in eigen tijd moeten uitvoeren. Dit betekent dat kinderen uit de groepen 1 t/m 4 maximaal 15 minuten na schooltijd de opgelegde straf uitvoeren, voor de groepen 5 t/m 8 wordt maximaal 30 minuten gehanteerd. Wij hanteren de volgende sancties op school: Misdraging Rennen door de gang Sanctie Aanspreken, teruglopen Schelden/schuttingtaal/onbeleefd gedrag Nablijven en formulier invullen (zie bijlage) Na 3 keer ouder(s)/verzorger(s) op gesprek pestgedrag Nablijven en formulier invullen (zie bijlage) Na 3 keer ouders op gesprek toiletmisbruik Direct schoonmaken indien helder is wie de toilet heeft bevuild. Gaat dit ten koste van het maken van oefenstof, zal deze na schooltijd worden ingehaald.

10 Fysiek geweld Nablijven en formulier invullen. Afhankelijk van de ernst van het fysiek geweld, Ouders worden direct op de hoogte gesteld (Het protocol schorsen en verwijderen kan mogelijk bij ernstig geweld van toepassing zijn) Gebruik gsm en andere elektronica onder schooltijd Nablijven en formulier invullen Bij herhaling wordt de gsm/elektrisch ingenomen en ouder(s)/verzorger(s) verzocht het apparaat zelf te komen halen op school Vandalisme Nablijven en formulier invullen Er wordt een vergoeding aan ouders gevraagd. Te laat op school en ongeoorloofd verzuim ouder(s)/verzorger(s) zijn verantwoordelijk voor het tijdig op school zijn van hun kind(eren). Te laat komen wordt geregistreerd, ouders ontvangen per mail een bericht. Na maximaal 3 berichtgevingen (in een tijdsblokken van schoolweken tussen vakanties), wordt de leerplichtambtenaar ingelicht. Ongeoorloofd verzuim wordt direct bij de leerplichtambtenaar gemeld. Indien de veiligheid van leerlingen, medewerkers of ouders/verzorgers op school in gedrang komt door toedoen van een leerling, ouder of medewerker (denk bijvoorbeeld aan ernstig fysiek geweld of aanhoudend pestgedrag), kan het protocol schorsen en verwijderen toegepast wordt.

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM

ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM Gedragsverwachtingen In het schooljaar 2011-2012 zijn we op school gestart met de invoering van Positieve Behavior Support, een aanpak om een veilige sfeer op school te creëren

Nadere informatie

Anti-pestbeleid KW-school

Anti-pestbeleid KW-school Anti-pestbeleid KW-school Uitgangspunt: Wij willen een school zijn, waar kinderen samen spelen, samen leren, samenwerken en waar ieder kind zich veilig voelt. Dat betekent dat pestgedrag bij ons op school

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling Delftse Daltonschool Bijlage 1: Delftse Daltonschool Bijlage 2: Delftse Daltonschool Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen 1. INLEIDING Wij, team en ouders, willen dat onze school een omgeving biedt, waar leerlingen, personeel en ouders/verzorgers zich vrij kunnen bewegen en zich

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS Reina Bos en Henk Versteeg 0 Inhoudsopgave: 1. Pesten op school: Hoe gaan wij er mee om? 2. Algemene voorwaarden 3. Hoe willen wij daar op De Balans mee omgaan? 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan.

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Protocol gewenst gedrag Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Nelson Mandela Versie schooljaar 2015-2016 Voorwoord Dit is het gewenst gedrag protocol

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel:

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel: Met het gedragsprotocol willen we een bijdrage leveren aan het creëren en behouden van een prettige en veilige sfeer. Sfeer in de school en de groep heeft alles te maken met de manier waarop we met elkaar

Nadere informatie

Gedragsprotocol. KBS Aloysius Maasland

Gedragsprotocol. KBS Aloysius Maasland Gedragsprotocol KBS Aloysius Maasland Inleiding Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten op school. Een goed pedagogisch klimaat draagt

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Protocol belonen en straffen

Protocol belonen en straffen Protocol belonen en straffen en straffen en straffen Groep 1 groen, groep 1 geel en groep 2 Bij kleuters is straffen en belonen wel aan de orde maar inderdaad wel heel anders dan bij hogere groepen. "":

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef

Basisschool St. Jozef Basisschool St. Jozef School maken we samen BELEID PEDAGOGISCH KLIMAAT Doel : Veiligheid en geborgenheid van elk kind staat centraal Hoe gaan we positief met elkaar om? Onze school hanteert de PBS-aanpak

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie 20150914 Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school.

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING en VERWIJDERING Van Asch van Wijck 2012 / 2013 [Geef tekst op] Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 1 2. Normen, waarden en gezag blz. 1 2a. Gedragscode voor leerkrachten

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

SCHOOLREGELS & SCHOOLAFSPRAKEN

SCHOOLREGELS & SCHOOLAFSPRAKEN O.P.D.C Sportlaan Driene 6-1 7552 HA Hengelo Tel: 074-2457799 SCHOOLREGELS & SCHOOLAFSPRAKEN ZO IS HET DUIDELIJK VOOR IEDEREEN EEN VEILIGE OMGEVING. OPDC de Arcade probeert voor leerlingen en medewerkers

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Gedragsprotocol St. Michaëlschool November 2015

Gedragsprotocol St. Michaëlschool November 2015 Gedragsprotocol St. Michaëlschool November 2015 St. Michaëlschool Zuidervaart 61 1846 LG Zuidschermer tel: 072-5044486 info@michaelschool.nl Waarom een gedragsprotocol? Wij vinden het belangrijk dat iedereen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach Pestprotocol van basisschool De Wjukslach Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordigers van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat men pestgedrag

Nadere informatie

regels en afspraken

regels en afspraken regels en afspraken 2015-2016 Regels en afspraken Daar waar een grote groep mensen samen is, zijn regels en afspraken belangrijk. Ze gelden voor iedereen. We werken en leren in een veilig klimaat, op basis

Nadere informatie

Gemiddelde. Oneens. Gemiddelde. Oneens

Gemiddelde. Oneens. Gemiddelde. Oneens Aantal respondenten: 231 Ouder(s) 2011 Onderwijs en leren Leerstof en toetsen 3,6 1% 4% 27% 58% 10% B1. Het is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,6 1% 4% 27% 65% 3 % (?) B2. Mijn

Nadere informatie

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Anit-pest protocol Wat is pesten? Op de site van het Nederlands Jeugd Instituut staat het volgende: Pesten is een stelselmatige vorm

Nadere informatie

Afsprakenboekje De Diken. Samenwerkende scholen voor praktijkonderwijs Sneek

Afsprakenboekje De Diken. Samenwerkende scholen voor praktijkonderwijs Sneek Afsprakenboekje De Diken Samenwerkende scholen voor praktijkonderwijs Sneek 2015-2016 Doel Afsprakenboekje In dit boekje zijn de afspraken op de school De Diken beschreven. Op school zijn we samen verantwoordelijk

Nadere informatie

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol R.K. basisschool Kardinaal de Jong Verzuimprotocol Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 8:00 8:20 uur de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch, persoonlijk, schriftelijk of via de e-mail.

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

Kijkwijzer relatie, competentie en autonomie

Kijkwijzer relatie, competentie en autonomie SKPO-gids: Personeel Kijkwijzer / blad 1 Kijkwijzer relatie, competentie en autonomie Deze kijkwijzer dient te worden beschouwd als handreiking bij gesprekken met de leerkracht naar aanleiding van een

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Gedragsprotocol juli 2014

Gedragsprotocol juli 2014 Gedragsprotocol juli 2014 Sint Jozef basisschool Sportparkweg 6-8 2631 GA Nootdorp 015-3109654 jozefschool@laurentiusstichting.nl 1 Inhoudsopgave Voorblad. 1 Inhoudsopgave.. 2 Hoofdstuk 1 Algemene inleiding

Nadere informatie

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol Oosterwolde, 1 juli 2018 Gedrags- en pestprotocol INLEIDING Binnen CBS In de Kring hanteren we drie hoofdregels met betrekking tot het omgaan met elkaar, materialen en de ruimte. 1. Wij hebben respect

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol Regels en Routines

CBS De Akker Protocol Regels en Routines CBS De Akker Protocol Regels en Routines Datum eerste versie 30-01-2012 Datum laatste versie 01-06-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging

Nadere informatie

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Agressie En Geweld... 2 Richtlijn... 2 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid... 3 Stappenplan bij agressief gedrag van:... 3 De medewerker...

Nadere informatie

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Aantal respondenten: 134 14-11-2010 Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders 1 / 9 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. De vragen gaan over

Nadere informatie

Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken

Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken M.12i.0560 Schoolklimaat Zo zijn onze afspraken Versie januari 2013 V Instemming MT: 6-12-2012 Instemming MR: 9-1- 2013 Inhoudsopgave 1. Het gewenste schoolklimaat 1 2. Mondriaan-aanvulling 2 3. Een duidelijke

Nadere informatie

Abcoude, september 2018

Abcoude, september 2018 Abcoude, september 2018 Afspraken en regels tijdens de overblijf uitgevoerd door KMN Kind & Co op de CNS In onze werkwijze TSO (Tussenschoolse Opvang) is onder andere opgenomen hoe wij met ekaar afspraken

Nadere informatie

Gedragscode om pesten te voorkomen en aan te pakken

Gedragscode om pesten te voorkomen en aan te pakken Gedragscode om pesten te voorkomen en aan te pakken Alle kinderen mogen zich veilig voelen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Visie op omgang en communicatie

Visie op omgang en communicatie Visie op omgang en communicatie Wij zijn een relatiegerichte school. Kenmerken van een relatiegerichte school: - de teamleden investeren veel in het opbouwen en onderhouden van sociale relaties met ouders/verzorgers.

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Versie 1 juni Mediaprotocol

Versie 1 juni Mediaprotocol Mediaprotocol Document voor ouders/verzorgers en personeel Inhoudsopgave Doel van dit mediaprotocol blz. 1 1 Uitgangspunten blz. 1 2 Afspraken blz. 1 2.1 gebruik van internet blz. 1 2.2 schoolwebsite blz.

Nadere informatie

Beleid sociale veiligheid schooljaar

Beleid sociale veiligheid schooljaar Beleid sociale veiligheid schooljaar 2017-2018 1 Inhoud 1. Beleid sociale veiligheid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Kernwaarden... 3 2. Pesten... 4 2.1 Voorwaarden... 4 2.2 Afspraken... 4 3. Buitenspelen... 6

Nadere informatie

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons.

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Bezoekadres Nachtegaal 144, Hoorn Gedragsprotocol Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Correspondentieadres

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Trompetter

Gedragsprotocol de Trompetter Gedragsprotocol de Trompetter Inleiding Het team van de Trompetter heeft ervoor gekozen om in eerste instantie onderlinge ruzies met kinderen positief te benaderen. Vandaar dat er een gedragsprotocol is

Nadere informatie

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school Team 21-01-2009 SAC 23-02-2009 MR 09-02-2009 GEDRAGSPROTOCOL Op de St. Josephschool bestaat sinds het schooljaar 2008-2009 een gedragsprotocol. Het gedragsprotocol biedt een leidraad voor hoe te handelen

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden 1. Wij gaan heel zorgvuldig met elkaar om Alle geledingen binnen de school worden geacht respectvol met elkaar om te gaan. Als team hebben

Nadere informatie

Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL

Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL Verzuimprotocol m.b.t. de leerlingen Beschrijving van de schoolinterne procedure voor behandeling van het schoolverzuim. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks

Nadere informatie

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld Pestprotocol Versiedatum: oktober 2014 Status: versie 1 vastgesteld 1 Missie/visie van de Triangel: Missie Samen bereiken we meer. Visie Op de Triangel werken leerkrachten, kinderen en ouders samen om

Nadere informatie

Pestprotocol Marnixschool

Pestprotocol Marnixschool Pestprotocol Marnixschool A. Inleiding Een zorgzame school Als team van de Marnixschool willen wij een zorgzame school zijn. Dat betekent dat alle kinderen zich veilig moeten voelen. Om deze reden dragen

Nadere informatie

Kwaliteitsvragenlijst

Kwaliteitsvragenlijst Samenvatting Kwaliteitsvragenlijst Ouders September 2011 Vragenlijst ingevuld door 79 ouders in september 2011 De ouders geven Octant een 7,2 als algemeen rapportcijfer We scoren het best op: Leer- en

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als iemand zich

Nadere informatie

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Inleiding Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag is schadelijk tot zeer schadelijk voor kinderen, zowel voor

Nadere informatie

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 1 Algemeen In 2010 is er een Grote Ouder- en Leerlingenenquete geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende bureau Beekveld en Terpstra. Alle ouders en de

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 57 Ouders 2014 Vensters voor verantwoording PO -- - + ++ Schoolklimaat 3,2 BIn hoeverre gaat uw kind met plezier naar school? 3,3 3 32 21 BHoe veilig voelt uw kind zich op school?

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Pestprotocol Obs de Klaverwoid

Pestprotocol Obs de Klaverwoid Pestprotocol Obs de Klaverwoid 1 1. Inleiding blz. 3 2. Wat is pesten en wat is plagen? blz. 4 3. Hoe herken je pestgedrag? blz. 5 4. Stappenplan blz. 6 5. Dossiervorming en nazorg blz. 8 6. Preventie

Nadere informatie

Omgangsvormen op het Coenecoop College

Omgangsvormen op het Coenecoop College Kwaliteit Zelfstandigheid en Verantwoordelijkhei d voor leerlingen Ontplooiing Respect Omgangsvormen op het Coenecoop College Op het Coenecoop hebben we een aantal afspraken. Deze afspraken zijn nodig

Nadere informatie

Mediaprotocol De Haagse Beek. Mediaprotocol voor leerlingen

Mediaprotocol De Haagse Beek. Mediaprotocol voor leerlingen Mediaprotocol voor leerlingen Inhoud Protocol Mediagebruik voor leerlingen 1. Wat is een protocol 2. Afspraken Gebruik tablets Internet E-mail en chatten Mobiele telefoons 3. Eventuele maatregelen Protocol

Nadere informatie

Gedragsprotocol OBS De Kyckert

Gedragsprotocol OBS De Kyckert Gedragsprotocol OBS De Kyckert Inleiding Op OBS De Kyckert willen we voor de kinderen een veilig klimaat scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland

Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland Het hierna genoemde protocol geldt voor alle ouders, leerkrachten en leerlingen van onze school. Het onderwijs op obs Het Eiland is gebaat bij een goed

Nadere informatie

Algemene schoolregels PrO Assen

Algemene schoolregels PrO Assen PrO Assen, School voor Praktijkonderwijs, Zwartwatersweg 202, 9406 NN Assen, 0592-340973, stage@proassen.nl Algemene schoolregels PrO Assen Om het klimaat dat wij op onze school nastreven te waarborgen,

Nadere informatie

Wat te doen als een leerling verbaal agressief of handtastelijk wordt tegen een leerkracht?

Wat te doen als een leerling verbaal agressief of handtastelijk wordt tegen een leerkracht? Inleiding: De school dient aandacht te schenken aan en beleid te ontwikkelen op het gebied van veiligheid tegen agressie en geweld op school. Dit moet resulteren in een plan welk bedoeld is om de veiligheid

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

PROTOCOL GEWENST GEDRAG

PROTOCOL GEWENST GEDRAG PROTOCOL GEWENST GEDRAG 1. WAT DOEN WE OM GEWENST GEDRAG TE BEWERKSTELLIGEN? 1.1 OMGANGSREGELS Onze school heeft algemene omgangsregels geformuleerd, waaraan iedereen zich houdt. De regels benoemen het

Nadere informatie

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen 1. Plagen en pesten Het verschil tussen plagen en pesten is duidelijk aan te geven. Bij plagen is sprake van incidenten. Pesten gebeurt systematisch. Een definitie

Nadere informatie

Gedrags en pestprotocol

Gedrags en pestprotocol Gedrags en pestprotocol Waarom een protocol Een gedrags- en pestprotocol geeft richtlijnen over de aanpak van het pesten en het gedrag van het kind binnen de vso, tso en nso. Er is door SKN gekeken naar

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol Voorwoord In dit verzuimprotocol leggen we vast hoe we omgaan met geoorloofd en ongeoorloofd verzuim, extra verlof en te laat komen. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks, wekelijks

Nadere informatie

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen In principe willen we geen van deze drie begrippen toepassen in onze scholen. Begrippen: Time out: Een time out is een korte onderbreking van de lestijd, waarbij

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum PESTPROTOCOL Zaanlands Lyceum Zaandam, 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6 Het

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren!

Zo zijn onze manieren! Concept Gedragsprotocol PCBS de Rank, Rozenburg Zo zijn onze manieren! Inleiding Gezond gedrag is een goede zaak! PCBS de Rank wil een veilige leeromgeving zijn, waarin het unieke van ieder kind uitgangspunt

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en medewerkers op school. Een slecht

Nadere informatie

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Aantal respondenten: 76 02-10-2015 Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker 1

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Inhoudsopgave Organisatie 3 Pleinwacht en Spelen 3 Slecht weer plan 5 Regels 6 Taken van de pleinwachtmedewerkers 6 De groep 7 Spelmateriaal 7 Communicatie naar de kinderen

Nadere informatie