Gedragsprotocol, betreffende ouders/verzorgers, leerkrachten, OOP en leerlingen van Basisschool Op Gen Hei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedragsprotocol, betreffende ouders/verzorgers, leerkrachten, OOP en leerlingen van Basisschool Op Gen Hei"

Transcriptie

1 Vooraf: Dit gedragsprotocol is een levend document. Op basis van de praktijk en daaraan gekoppelde evaluatiemomenten zal daar waar nodig bijstelling/aanpassing plaatsvinden. Gedragsprotocol, betreffende ouders/verzorgers, leerkrachten, OOP en leerlingen van Basisschool Op Gen Hei Basisschool Op gen Hei wil vanuit het kind werken aan een zo optimaal mogelijke opbrengst. Het gaat op onze school niet alleen om het vergaren van kennis, maar ook om het opdoen van vaardigheden en de ontwikkeling van sociaal emotioneel gedrag. We vinden dat een veilige school (omgeving) waarbinnen een kind opgroeit een belangrijke bijdrage levert aan de totale ontwikkeling van het kind. In onze basisschool proberen we samen met ouders als full partner een bijdrage te leveren aan die ontwikkeling. Daarbij houden we rekening met verschillen. Uit onze missie: ieder individueel, samen 1 geheel komt duidelijk naar voren dat elk kind er mag zijn en dat we samen verantwoordelijk zijn voor een optimaal pedagogisch klimaat. Basisschool Op gen Hei wil onderwijs geven in een sfeer waarin ieder kind zich geaccepteerd voelt. Wij vinden het onze taak om een sfeer van vertrouwen te creëren, die zorgvuldig moet worden opgebouwd. Wij denken dat rust, orde en regelmaat in de snelle maatschappij waarin de kinderen opgroeien, een belangrijke bijdrage leveren. Goed Gedaan en Viseon! Om kinderen bewust te maken van positief gedrag werken wij school-breed (groep 1 t/m 8) met Goed Gedaan!, een methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling. De methode geeft op een positieve manier uitleg over gevoelens en gedrag. Wij leren de kinderen hierdoor respectvol met elkaar om te gaan. Om nog beter zicht te krijgen op het welbevinden van leerlingen op sociaal emotioneel gebied maakt de school vanaf schooljaar gebruik van VISEON, een volg-instrument op soc. emotioneel gebied dat onderdeel uitmaakt van het LOVS. De collega s hanteren een werkdocument dat bijdraagt tot een uniforme werkwijze.

2 Doelstelling van het gedragsprotocol Om rust, regelmaat en orde te kunnen realiseren is het van groot belang dat de gemaakte afspraken voor iedereen duidelijk zijn. Daarom is er op onze school een gedragsprotocol. Het protocol bepaalt hoe wij met elkaar omgaan op school. We gaan ervan uit dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van het gedragsprotocol en hier naar handelen. Voordelen van een gedragsprotocol Betrokken partijen kunnen elkaar aanspreken op naleving van gezamenlijk vastgestelde gedragsregels. De school kan door middel van deze gedragsregels naar buiten toe, met name naar de ouders van de leerlingen, duidelijk maken hoe binnen de school betrokkenen omgaan met de aan hen toevertrouwde leerlingen. Het spreken van dezelfde taal waardoor iedere betrokkene weet waar hij/zij aan toe is, is mede door het protocol te verwezenlijken. Aandachtspunten met betrekking tot het gedragsprotocol Een gedragsprotocol houdt niet in, dat gedrag dat niet in de regels is vastgelegd, automatisch wel toelaatbaar is. Het gedragsprotocol mag het spontane omgaan van alle betrokkenen met elkaar niet in de weg staan. Bij het vaststellen van regels moet rekening gehouden worden met de aard en het sociaalemotionele ontwikkelingsniveau van de leerlingen. Gouden regel Basisschool Op Gen Hei gaat uit van een positieve houding en van positief gedrag van de leerkrachten, OOP, de leerlingen en de ouders. Wij streven naar een school waarbinnen iedereen op basis van respect en vertrouwen met elkaar omgaat. Om deze reden is het van belang dat alle partijen op school de GOUDEN REGEL in acht nemen: #Voor groot en klein zullen we aardig zijn # Ik zal zorgen dat anderen geen last hebben van de dingen die ik doe of die ik zeg #respect voor mensen, dieren en dingen #Wij gaan respectvol met elkaar om in houding, woord en gedrag Om de waarde van deze GOUDEN REGEL te benadrukken wordt hieronder beschreven wat er van elke betrokken partij verwacht wordt:

3 Afspraken voor alle betrokken partijen De leerkracht; Draagt zorg voor een veilige omgeving Spreekt gewenst gedrag naar de leerling uit en maakt gebruik van positief geformuleerde regels Stimuleert gewenst gedrag Zal de leerling de zorg bieden die nodig is voor een optimale ontwikkeling Zal de leerling de ruimte geven om zich te kunnen ontwikkelen naar eigen mogelijkheden Zal de leerling zoveel als mogelijk motiveren Zal zijn/haar invloed zoveel als mogelijk ten positieve inzetten Toont voorbeeldgedrag voor de leerlingen en de ouders Respecteert ieder individu Bepaalt en bewaakt kaders op basis van missie en visie van de school. De leerkracht en de leerling; Behandelen elkaar begripvol en respectvol Spreken geen kwaad over elkaar Spreken onbevooroordeeld over elkaar Hebben een open, eerlijke en rustige verstandhouding met elkaar Maken problemen bespreekbaar Formuleren samen klassenregels en afspraken De leerkracht en ouders; Zijn full-partners voor de begeleiding en opvoeding van de kinderen. De ouder blijft de eerste verantwoordelijke Stellen vertrouwen in elkaar Spreken positief over elkaar en accepteren geen dreigende houding Behandelen elkaar respectvol Maken problemen bespreekbaar Spreken naar de kinderen zoveel als mogelijk dezelfde taal. (Ook, in het belang van het kind, als niet dezelfde mening wordt gedeeld. ) De leerkracht en collega s; De leerkracht; Accepteert de ander en geeft vertrouwen Is eerlijk naar de ander Houdt zich verre van roddel en geeft daartoe geen gelegenheid Accepteert de ander en geeft vertrouwen Maakt zaken bespreekbaar wanneer hem/haar iets dwars zit Komt afspraken na Respecteert de mening van de collega Geeft een collega de ruimte wanneer die dat nodig heeft Stelt zich lerend op t.o.v. de collega, zowel ontvangend als gevend Stelt zich op als teamlid Is zich ten alle tijden bewust van zijn/haar professionaliteit en handelt daarnaar

4 De ouder; Bemoeit zich niet met ruzies of onenigheden ontstaan op het schoolterrein Gedraagt zich zorgzaam en verantwoordelijk voor kinderen, bijvoorbeeld bij schoolreisjes/ excursies Is zich tijdens het uitvoeren van activiteiten op school bewust van privacy van iedere betrokkene Is zich bewust van de voorbeeldrol. Houdt ook in school-gerelateerde verkeerssituaties rekening met de veiligheid van de kinderen De ouders ten opzichte van andere ouders De ouder; Beseft dat ouders eerst verantwoordelijk zijn voor hun eigen kind Neemt eigen verantwoordelijkheid in het bespreekbaar maken van problemen Probeert zich in te zetten voor het welzijn van de leerlingen Is zich ervan bewust dat elk kind voor zijn/ haar ouder dierbaar is Spreekt geen kwaad over andere ouders Wendt zich bij problemen in eerste instantie tot de leerkracht De ouders en leerlingen; Spreken geen kwaad over elkaar Spreken onbevooroordeeld over elkaar Behandelen elkaar begripvol Hebben een rustige en open houding ten opzichte van elkaar Het kind; Het kind ten opzichte van andere kinderen Respecteert elk ander kind Spreekt positief over en met anderen Speelt met andere kinderen zonder te duwen, trekken en schoppen Houdt zich bij het oplossen van problemen aan schoolregels of afspraken Het kind ten opzichte van volwassenen ( leerkrachten, OOP, andere ouders ) Respecteert elke andere volwassene Komt afspraken na Houden zich aan de school en klassenregels Kortom, houdt zich aan de:

5 Drie basisregels Basisschool Op Gen Hei gaat uit van een positieve houding en van positief gedrag van de leerkrachten, OOP, de leerlingen en de ouders. Wij streven naar een school waarbinnen iedereen op basis van respect en vertrouwen met elkaar omgaat. Op onze school gelden in het algemeen drie afspraken die de basis vormen voor positief gedrag. Deze duidelijkheid kan veel kinderen helpen zich aan die afspraken te houden. De afspraken zijn; 1. Voor groot en klein zullen we aardig zijn 2. We zullen goed voor spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen 3. De school is een wandelgebied, buiten hoeft dat lekker nie En als het dan toch mis gaat: *Handelswijze bij ongewenst gedrag van een leerkracht, OOP, of een ouder Basisschool Op gen Hei vindt een veilig, positief klimaat van omgaan met elkaar erg belangrijk. Om deze reden wordt ongewenst gedrag niet getolereerd. Dit geldt voor zowel leerkrachten, OOP, leerlingen als ouders. Onze school is er dan ook bij gebaat de gedragsregels juist te hanteren. Leerlingen en ouders zijn meer dan welkom op onze school en mogen een correcte behandeling verwachten. Omgekeerd zullen leerlingen en ouders zich moeten realiseren dat zij zich eveneens dienen te houden aan de gestelde gedragsregels. Mocht iemand zich niet aan deze afspraken houden zijn wij genoodzaakt om hier consequenties aan te verbinden. De consequenties van ongewenst gedrag zijn ingedeeld in 4 stappen: Stap 1 Stap 2 Stap 3 De leerkracht spreekt mensen aan, het ongewenste gedrag wordt benoemd en het gewenste gedrag wordt besproken. Als er geen veranderingen waarneembaar zijn in het ongewenst gedrag worden zij die zich niet aan de afspraken houden aangesproken door de directie van basisschool Op gen Hei. In noodzaak zal aan het bestuur van Movare gevraagd worden actie te ondernemen. Stap 4 Als er sprake is van; Verbaal geweld/ bedreiging Opzettelijk lichamelijk geweld Seksuele intimidatie of seksueel misbruik zal direct aangifte bij de politie volgen.

6 Handelswijze bij ongewenst gedrag van een leerling Ondanks de gemaakte afspraken kan het zijn dat een leerling ongewenst gedrag vertoont. Door dit gedrag kan het onderwijsleerproces verstoord worden. Dit gaat ten koste van de effectieve leertijd, de opbrengsten, de sfeer in de groep maar ook van het welbevinden van de overige leerlingen en de leerkracht. De manier waarop de leerkrachten omgaan met ongewenst gedrag van leerlingen staat hieronder beschreven. De leerkracht spreekt de leerling aan op het ongewenst gedrag en bespreekt tevens het gewenste gedrag. De leerkracht geeft een keuze: - Doorgaan met ongewenst gedrag: consequentie - Uitvoeren van gewenst gedrag: geen consequentie Op deze manier wordt een leerling zelf verantwoordelijk gesteld voor zijn gedrag en de consequenties daarvan. Wanneer een leerling ervoor kiest door te gaan met het ongewenste gedrag moet een maatregel volgen. ( gebaseerd op het principe dat er zin gegeven wordt aan straf ) Bij voorkeur wordt deze maatregel in de groep uitgevoerd. Dit kan zijn: tafeltje apart laten zetten, strafwerk, uitsluiten van een leuke les, enz. Als de maatregel ten einde loopt volgt een gesprek met de leerling en deze biedt zijn excuses aan. Mocht dit niet leiden tot het gewenste effect dan:

7 Breed gedragen voorstel protocol stappenplan ongewenst gedrag Algemeen: *Uniformiteit is van groot belang voor alle betrokkenen. Om dezelfde taal te kunnen spreken zijn een aantal basisafspraken nodig...regels rondom materiaalgebruik vastleggen ( op pimpen schoolplein)..gemaakte afspraken kennen..toon professioneel gedrag door ook elkaar aan te spreken op niet nakomen van...ook door tijdig buiten op het plein te zijn...wijs kinderen op: Stop, hou op! *Wezenlijk hierbij is dat we het verschil tussen leerlingen erkennen. Indien de leerkracht vanuit zijn/haar professie, denkt af te moeten wijken van de basisafspraak, is dit legitiem. Onderling vertrouwen is hierbij de onderlegger. *Het gedragsprotocol heeft als hoofdtaak om alle betrokkenen te helpen bij het vinden van de weg naar gewenst gedrag. Bewegingsruimte is in incidentele voorvallen van groot belang. Het dichttimmeren van draagt hier niet toe bij. Een voorbeeld hiervan is de inzet van de gangruimte. Is dit specifiek een straf of een beloningsplek, of kan de leerkracht naar eigen goeddunken van beide opties gebruik maken? Uitgaande van het voorgaande is de laatste optie waar we voor kiezen. Uniformiteit/Basisregels. Verkrijgen we door het vaststellen van een aantal basisregels. Deze samen zorgen voor het kader waarbinnen vrij bewegen mogelijk is. *1: Betrokkenen krijgen een kans! Dat betekent dat ongewenst gedrag besproken wordt, waarbij het gewenste gedrag centraal staat. Komt het ongewenste gedrag daarna niet meer voor is het klaar. *2: Indien de emotie overheerst is een time out noodzakelijk. Hierdoor wordt de betrokkene in een veilige situatie de kans geboden om na te denken. (Tafel los schuiven van de werkgroep, werkplek in de gang, kantoor conciërge of directeur, op bankje zitten, tegen de muur staan.) De tijdsduur zal verschillen, basistijd 5 minuten. Na de time out wordt het voorval besproken. Afhankelijk van het gesprek en repeterende betrokkenheid bepaalt de leerkracht of het boek hierdoor gesloten wordt. Optie is om gele kaart uit te delen en/of voorval te noteren in het gedragsboek. Kort, zakelijk, ( bijv: de 5 W s en de H ) *3: Indien het gesprek niet afdoende is, kies je ervoor om het voorval door de betrokkenen te laten beschrijven ( OEPS formulier ). De opbrengst dient dan als basis voor vervolggesprek. Op basis van dit gesprek wordt ( in overleg met de betreffende leerkracht) de strafmaat bepaald. Deze kan verschillend van aard zijn.

8 ..Schrijfwerk ( strafregels, woordpakketten ),..Uitsluiten van pauze, computer, gymles, buitenschoolse activiteit...nablijven ( altijd gemeld bij ouders ) Dit soort voorvallen dienen vastgelegd te worden. De betrokken leerkracht noteert het voorval in het gedragsboek. Indien het een leerling van een andere groep betreft dient die leerkracht geïnformeerd te worden. ( Mondeling of mail ). *4: Op het moment dat een betrokkene in de ogen van de leerkracht te vaak (hetzelfde) ongewenst gedrag vertoont, wordt een gesprek gevoerd waarbij naast de (overblijf)leerkracht ook de directeur aanwezig is. Basisregel hierbij is dat er alleen over anderen gesproken wordt als de betrokkene bij het gesprek aanwezig is. Ook hierbij dient op basis van professie en argumentatie bewegingsruimte te zijn om andere keuze te maken. Zorgen voor documentatie, maak afspraak wie hier zorg voor draagt en noteer in gedragsboek. (Strafmaat aanpassen). Kort, zakelijk, ( bijv: de 5 W s en de H ) *5: Op het moment dat gedrag structureel terugkeert wordt een meer gerichte aanpak noodzakelijk. De eerste stap daarin is het informeren van de ouder(s). In dit gesprek streven naar gezamenlijke aanpak. Dit kan vastgelegd worden in het gedragsschrift waarin beide partijen regelmatig melding maken van gedrag ( Ook positief!) Strafmaat dient aangepast te worden, bijvoorbeeld nablijven uitbreiden tot 2 middagen. *6: Daarna wordt de gedragsspecialist ( IB er) ingeschakeld en de gekozen aanpak vastgelegd in HP gedrag. Dit dient met ouders besproken te worden en voorzien van een paraaf ( gelezen) of handtekening ( akkoord met inhoud). *7: Als ook deze acties niet het gewenste gedrag opleveren wordt gebruik gemaakt van vervolgstappen die overeenkomen met de stappen zoals beschreven in het Movare beleid Door de frequentie is er dan sprake van ernstig negatief gedrag ( in ernstige mate overtreden van de 3 basisregels / gouden regel.

9 Vervolgstappen: 1 dag ( dagdeel) buiten de klas werken/onder toezicht/ met taken. Maatregelen worden besproken met ouders Terugkoppelen resultaten Notatie in logboek 2 dagen buiten de klas werken/onder toezicht/ met taken. Maatregelen worden besproken met ouders Terugkoppelen resultaten Notatie in logboek Time-out (extern) van 2 dagen/uit de school met huiswerk Maatregelen bespreken met ouders/ bestuur / inspectie. Terugkoppelen resultaten Vermelding in logboek Time-out (extern) van een week / uit de school met huiswerk. Maatregelen bespreken met ouders / bestuur / inspectie Terugkoppelen Vermelding in logboek. Verwijderingsprocedure opstarten Maatregelen bespreken met ouders / bestuur / inspectie. Terugkoppelen Vermelding in logboek. LET OP!!!! Time-out ( onthouden van onderwijs) altijd schriftelijk melden bij ouders. Ook melding maken bij CVB ( taak directeur, via schoolondersteuner of lid CVB. ) Time-out extern leerling voorzien van huiswerk en zorg dragen voor dagelijkse correctie. Blijf met ouders in gesprek, altijd gericht op samen oplossen van storend gedrag. Regels m.b.t. materiaalgebruik. Betreft materialen zoals: Glijbaan Klimrek Trefbalveld Fietsenstalling Rode lijn En zijn vastgelegd in protocol speelplaatsgebruik.

10 Gesprekken Het gesprek is een belangrijk middel om tot wederzijds begrip te komen, een voorwaarde om tot oplossingen te kunnen komen. Naast gesprekstechnieken ( goed luisteren, samenvatten, vragen stellen, stemgebruik.) zijn er veel verschillende gespreksvormen die in het protocol gebruikt worden. Bij ieder onderdeel van de basisregels is sprake van een ander gesprek, lettend op deelnemers en inhoud. 1: bespreken van gewenst gedrag. Geef tips, laat leerling meedenken en schep zo de tweede kans. 2: Eerst kiezen voor afkoelperiode door inzet time out op veilige plek. Daarna het gesprek aangaan, gewenst gedrag benoemen, bepalen strafmaat(indien gewenst). 3: Gesprek voeren aan de hand van opbrengsten OEPS formulier. Geef alle betrokkenen om de beurt de kans om hun gezichtspunt toe te lichten. Kom op basis daarvan tot uitsluitsel. Bepaal strafmaat, informeer betrokken leerkracht, zorg voor documentatie 4: Directeur wordt gesprekspartner. Betrokkenen zijn in principe bij gesprek aanwezig. Strafmaat aanpassen, wie legt gesprek vast en zorg voor vastleggen in logboek 5: Ouders worden gecontacteerd. Gemaakte afspraken vastleggen in logboek, ook of en hoe er gebruik gemaakt gaat worden van heen en weer schriftje. Denk aan fullpartners en wederzijds vertrouwen! 6: Gesprek tussen leerkracht en IB er /gedragsspecialist over inhoud HP gedrag Daarna bespreekt de leerkracht het HP met de ouder(s). De ouder parafeert of gaat akkoord door het plaatsen van een handtekening. 7: Het gesprek krijgt meer een mededelend karakter. Probeer de samenwerking in het belang van het kind te behouden. In de daaropvolgende stappen worden de gesprekspartners met bestuur ( regiomanager) en inspectie uitgebreid. In gesprek blijven en zorgen voor dossiervorming blijven cruciaal.

11 Overblijfouders/vrijwilligers: Specifieke invulling vanuit ander perspectief. Deze collega s dragen verantwoordelijkheid maar hebben te kampen met hun legitimiteit. Kinderen zien hun als moeders, jij bent mijn juf niet. Vanuit dit gegeven aanvullende afspraken maken. *Rol van de volwassene! *Let op lichaamshouding en stemgebruik! *Wees zuinig met taal, alles wat je gezegd hebt kun je niet meer terugdraaien. *Kinderen nooit vastpakken. *Indien leerling zich misdraagt: Probeer gewenst gedrag te bespreken. Indien leerling niet luistert vraag je om mee te gaan naar leerkracht / directeur. Indien leerling dat weigert, geen confrontatie aangaan, maar bij eerder genoemde melden. *Stelregel hierbij is dat er alleen gesproken wordt in het bijzijn van alle betrokkenen. *Bij terugkerend ongewenst gedrag kan kader gehanteerd worden. Dus ook:..2 e kans..veilige plek..gele kaart..oeps formulier..bepalen strafmaat..melden van vergrijp bij leerkracht..gesprek in bijzijn van directeur..melding maken bij ouders ( leerkracht/directeur)..aanleggen heen en weerschriftje..hp gedrag..1x overblijven onder begeleiding..2x overblijven onder begeleiding..1x overblijfverbod..2x overblijfverbod..blijvend verbod.

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren!

Zo zijn onze manieren! Concept Gedragsprotocol PCBS de Rank, Rozenburg Zo zijn onze manieren! Inleiding Gezond gedrag is een goede zaak! PCBS de Rank wil een veilige leeromgeving zijn, waarin het unieke van ieder kind uitgangspunt

Nadere informatie

Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland

Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland Protocol (gedrags)regels en afspraken obs Het Eiland Het hierna genoemde protocol geldt voor alle ouders, leerkrachten en leerlingen van onze school. Het onderwijs op obs Het Eiland is gebaat bij een goed

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012

Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol Omnisport2b versie: 01/09/2012 Gedragsprotocol, betreffende leden, instructeurs(trices), vrijwilligers en ouders/verzorgers van leden van sportvereniging Omnisport2b We gaan ervan uit dat

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING en VERWIJDERING Van Asch van Wijck 2012 / 2013 [Geef tekst op] Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 1 2. Normen, waarden en gezag blz. 1 2a. Gedragscode voor leerkrachten

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar

Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Definities 3. Regels voor alle groepen 4. Uitgangspunten t.a.v. ongewenst gedrag 5. Wat verstaan we onder ongewenst gedrag?

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Pedagogisch klimaat

Protocol Pedagogisch klimaat Protocol Pedagogisch klimaat Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot

Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot Gedragsprotocol obs. de Duizendpoot Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kapstokregels... 4 Overige afspraken... 6 Gevolgen van het niet houden aan afspraken... 6 STOP-methode... 7 Opvangprotocol personeelsleden

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Gedragsprotocol. F. Wiedijk Jzn. Straat JS Grootschermer

Gedragsprotocol. F. Wiedijk Jzn. Straat JS Grootschermer Gedragsprotocol OBS W.J. Driessen info.wjdriessen@isobscholen.nl F. Wiedijk Jzn. Straat 1 www.driessenschool.nl 1843 JS Grootschermer 0299-671378 1 Het pedagogisch klimaat op de W.J. Driessenschool. Inleiding

Nadere informatie

Pestprotocol Aug. 2014

Pestprotocol Aug. 2014 Pestprotocol Aug. 2014 Inleiding Waarom een pestprotocol? Icb WereldWijzer wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Visie op omgang en communicatie

Visie op omgang en communicatie Visie op omgang en communicatie Wij zijn een relatiegerichte school. Kenmerken van een relatiegerichte school: - de teamleden investeren veel in het opbouwen en onderhouden van sociale relaties met ouders/verzorgers.

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL Doel van het gedragsprotocol Preventieve functie

GEDRAGSPROTOCOL Doel van het gedragsprotocol Preventieve functie Vastgesteld door het team op (29 juni 2016) Goedgekeurd door de MR op (datum) 1. Doel van het gedragsprotocol Het doel van dit protocol is het duidelijk maken welk gedrag er op school gewenst is, teneinde

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach Pestprotocol van basisschool De Wjukslach Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordigers van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat men pestgedrag

Nadere informatie

Gedragsprotocol juli 2014

Gedragsprotocol juli 2014 Gedragsprotocol juli 2014 Sint Jozef basisschool Sportparkweg 6-8 2631 GA Nootdorp 015-3109654 jozefschool@laurentiusstichting.nl 1 Inhoudsopgave Voorblad. 1 Inhoudsopgave.. 2 Hoofdstuk 1 Algemene inleiding

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Opgemaakt op 26-1-2017 Door: Gedragsspecialisten, Sanne Habets en Carla Vanderheijden Inhoud - Het belang van een anti pest protocol. - Uitgangspunten van

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag In dit beleid wordt beschreven welke schoolafspraken met betrekking tot de omgang met elkaar gemaakt zijn, wat het team van basisschool t Karregat doet

Nadere informatie

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Agressie En Geweld... 2 Richtlijn... 2 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid... 3 Stappenplan bij agressief gedrag van:... 3 De medewerker...

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Gedragsprotocol. KBS Aloysius Maasland

Gedragsprotocol. KBS Aloysius Maasland Gedragsprotocol KBS Aloysius Maasland Inleiding Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten op school. Een goed pedagogisch klimaat draagt

Nadere informatie

PROTOCOL GEWENST GEDRAG

PROTOCOL GEWENST GEDRAG PROTOCOL GEWENST GEDRAG 1. WAT DOEN WE OM GEWENST GEDRAG TE BEWERKSTELLIGEN? 1.1 OMGANGSREGELS Onze school heeft algemene omgangsregels geformuleerd, waaraan iedereen zich houdt. De regels benoemen het

Nadere informatie

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons.

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Bezoekadres Nachtegaal 144, Hoorn Gedragsprotocol Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Correspondentieadres

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

Abcoude, september 2018

Abcoude, september 2018 Abcoude, september 2018 Afspraken en regels tijdens de overblijf uitgevoerd door KMN Kind & Co op de CNS In onze werkwijze TSO (Tussenschoolse Opvang) is onder andere opgenomen hoe wij met ekaar afspraken

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON Inleiding Gedragsregels zoals afspraken over te laat komen, het roken op school, het gebruik van materialen e.d. zijn voor iedereen duidelijk. De richtlijnen die we hierbij

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag

Protocol ongewenst gedrag Protocol ongewenst gedrag Inleiding Scholen krijgen in toenemende mate te maken met nieuwe gedrags- en leerproblemen en grensoverschrijdend gedrag van kinderen. De communicatie tussen ouders en school

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren

Zo zijn onze manieren Zo zijn onze manieren Gedragsprotocol Basisschool de Bussel, Vlijmen Inleiding 2 Gezond gedrag is een goede zaak! Basisschool de Bussel wil een veilige leeromgeving zijn, waarin het unieke van ieder kind

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Odyssee

Gedragscode Basisschool de Odyssee Gedragscode Basisschool de Odyssee 1 Zo gedragen wij ons op de Odyssee Wij zorgen ervoor dat: * Iedereen zich veilig voelt. * Iedereen mee mag doen. * Iedereen erbij hoort. * Iedereen zorgvuldig met elkaars

Nadere informatie

Gedragsprotocol. KBS De Bussel Wilhelminastraat 19-c 5251 ER Vlijmen T: W: E:

Gedragsprotocol. KBS De Bussel Wilhelminastraat 19-c 5251 ER Vlijmen T: W:   E: Gedragsprotocol KBS De Bussel Inleiding Gezond gedrag is een goede zaak! Basisschool de Bussel wil een veilige leeromgeving zijn, waarin het unieke van ieder kind uitgangspunt is van het opvoedkundig en

Nadere informatie

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De vreedzame school 3. Schoolregels op de Matthias 4. De vertrouwenspersoon 5. Grensoverschrijdend gedrag 6. Schorsing 7. Verwijdering 8. Volwassenen onder

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg Directie José Winckelmolen Oktober 2018 Wij vinden het op onze scholen belangrijk dat we een veilige leeromgeving creëren voor iedereen

Nadere informatie

Gedragsprotocol OBS De Kyckert

Gedragsprotocol OBS De Kyckert Gedragsprotocol OBS De Kyckert Inleiding Op OBS De Kyckert willen we voor de kinderen een veilig klimaat scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ongewenst gedrag

Nadere informatie

Gedragscode Bernardusschool Den Haag

Gedragscode Bernardusschool Den Haag Gedragscode Bernardusschool Den Haag Ruychrocklaan 340 2597 EE Den Haag Wat is een gedragscode? Een belangrijk onderdeel van veiligheidsbeleid is het opstellen van regels voor het sociale verkeer op school.

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen 1. INLEIDING Wij, team en ouders, willen dat onze school een omgeving biedt, waar leerlingen, personeel en ouders/verzorgers zich vrij kunnen bewegen en zich

Nadere informatie

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2.

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2. Protocol Gedrag van leerlingen Datum September 2014 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij ongewenst gedrag. Verantwoordelijke

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Op De Nijepoort wordt actief door leerkrachten en leerlingen gewerkt aan een klimaat waarin er ruimte, aandacht en veiligheid voor iedereen is. Slechts

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Kanjerbeleid. Doelstelling Voor de kinderen hebben we als doel dat ze zoveel mogelijk als volgt over zichzelf denken:

Kanjerbeleid. Doelstelling Voor de kinderen hebben we als doel dat ze zoveel mogelijk als volgt over zichzelf denken: Kanjerbeleid Inleiding Op de obs Stegeman werken we sinds januari 2012 met de kanjertraining. Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond

omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond Inhoudsopgave: Waarom een omgangsprotocol? pag. 3 Onze uitgangspunten pag. 3 Verwachtingen pag. 4 Afspraken pag. 4 Kenmerken van een klassenklimaat dat pestgedrag

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol Oosterwolde, 1 juli 2018 Gedrags- en pestprotocol INLEIDING Binnen CBS In de Kring hanteren we drie hoofdregels met betrekking tot het omgaan met elkaar, materialen en de ruimte. 1. Wij hebben respect

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg

Omgaan met ongewenst gedrag in de thuiszorg Inleiding: Ongewenst gedrag, zoals in dit document beschreven wordt, is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Het veroorzaakt in het algemeen gevoelens van onveiligheid en machteloosheid.

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Oeps! Dat ging even mis!

Gedragsprotocol. Oeps! Dat ging even mis! Gedragsprotocol Oeps! Dat ging even mis! OBS De Twamêster staat voor een veilige leer- en leefomgeving voor alle partijen met een doorgaande lijn door de hele school, waar de afspraken voor iedereen duidelijk

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL

GEDRAGSPROTOCOL GEDRAGSPROTOCOL 31-10-2018 Het doel is: Het eenduidig hanteren van gedragsregels op een zodanige wijze, dat het een bijdrage levert aan een stimulerend pedagogisch klimaat, waarbinnen een ieder die de

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie

Protocol agressie en geweld

Protocol agressie en geweld Protocol agressie en geweld Inleiding Elke school dient te beschikken over een protocol met betrekking tot Agressie en Geweld. Voor iedereen, betrokken bij de school, is dit protocol een handvat bij bovenstaande

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid jenaplanschool De Mheen

Veiligheidsbeleid jenaplanschool De Mheen 2017-2018 De Mheen is een Kanjerschool. Alle werkende teamleden zijn gecertificeerde Kanjertrainers en geven deze training aan hun eigen stamgroep. Een van de collega s is geschoold als Kanjercoördinator

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol Anti-pestprotocol Team 2004-2005 Bijgesteld met gedragsprotocol 2008-2009 Inleiding: Op de Josephschool besteden we aandacht aan het probleem pesten. We vinden het als school belangrijk dat alle leerlingen

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

R.K Basisschool De Molenwiek

R.K Basisschool De Molenwiek Protocol time-out Molenwiek november 2013 Omgaan met grensoverschrijdend gedrag: 1. We hebben positief geformuleerde gedragsregels in de groep die regelmatig herhaald worden of in herinnering worden gebracht

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1

Inleiding. IKC De Regenboog Gedragsprotocol 1 Inleiding Gedragsregels geven duidelijkheid aan alle betrokkenen, welk gedrag op school op prijs wordt gesteld en welke niet. De gedragsregels die we met elkaar hebben besproken over agressie en geweld,

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I Pestprotocol Laatste update: december 2015 Vijverlaan 513 2925 VH Krimpen aan den IJssel T 0180-520560 E info@jk.sggkrimpen.nl I www.sggkrimpen.nl Pestprotocol Jacobus Koelmanschool Doelstelling: Alle

Nadere informatie

Handelingsprotocol bij extreem grensoverschrijdend gedrag. SBO Toermalijn

Handelingsprotocol bij extreem grensoverschrijdend gedrag. SBO Toermalijn Handelingsprotocol bij extreem grensoverschrijdend gedrag SBO Toermalijn 2016-2017 Onderdeel van het veiligheidsplan 2016-2017 0 Handelingsprotocol bij extreem grensoverschrijdend gedrag door leerlingen.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Protocol belonen en straffen

Protocol belonen en straffen Protocol belonen en straffen en straffen en straffen Groep 1 groen, groep 1 geel en groep 2 Bij kleuters is straffen en belonen wel aan de orde maar inderdaad wel heel anders dan bij hogere groepen. "":

Nadere informatie

Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer

Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer Pestprotocol School met de Bijbel De Wegwijzer 1. Algemene regels en verantwoordelijkheden Ons uitgangspunt : Een veilig schoolklimaat is de belangrijkste voorwaarde voor : - Kinderen om zich optimaal

Nadere informatie

Protocol gedrag. Protocol gedrag

Protocol gedrag. Protocol gedrag 1. Inleiding Wij willen als Julianaschool duidelijk zijn in hoe onze manieren en afspraken zijn omtrent gedrag en wat wij doen bij eventueel overschrijdend gedrag. De Julianaschool is een school waar kinderen

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5 ANTI-PESTPROTOCOL Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 01-03-2017 0 van 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. ANTI-PESTPROTOCOL... 3 2.1. Pesten op school... 3 2.2. Algemene

Nadere informatie

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen 1. INLEIDING Wij, team en ouders, willen dat onze school een omgeving biedt, waar leerlingen, personeel en ouders/verzorgers zich vrij kunnen bewegen en zich

Nadere informatie

Banier de veilige school

Banier de veilige school Banier de veilige school 2015-2016 R.K. Basisschool De Banier bezoekadres De Blokken 16 7894 CL Zwartemeer telefoon 0591-313193 e-mail debanier@primenius.nl Internet www.rkbsdebanier.nl INLEIDING Afspraken

Nadere informatie

Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht. A. Uitgangspunten

Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht. A. Uitgangspunten Gedragscode en gedragsregels voor leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht A. Uitgangspunten 1. Respect voor verschillen en de noodzaak van overeenstemming Over goed en kwaad en over de waarde

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld Pestprotocol Versiedatum: oktober 2014 Status: versie 1 vastgesteld 1 Missie/visie van de Triangel: Missie Samen bereiken we meer. Visie Op de Triangel werken leerkrachten, kinderen en ouders samen om

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Pestprotocol SWS de Wending

Pestprotocol SWS de Wending Pestprotocol SWS de Wending Dit protocol is onderdeel van het Aves-protocol sociale en fysieke veiligheid Waarom een pestprotocol? SWS De Wending wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden,

Nadere informatie