R.K Basisschool De Molenwiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "R.K Basisschool De Molenwiek"

Transcriptie

1 Protocol time-out Molenwiek november 2013 Omgaan met grensoverschrijdend gedrag: 1. We hebben positief geformuleerde gedragsregels in de groep die regelmatig herhaald worden of in herinnering worden gebracht als de situatie daar aanleiding toe geeft. 2. De Kanjertraining is behalve een lespakket ook een leidraad voor het omgaan met ongewenst gedrag. Wanneer kinderen storend of grensoverschrijdend gedrag vertonen, reageren we vanuit de strategie van de Kanjertraining: - Gesignaleerde gedrag benoemen (evt. met pet ) - Effect van het gedrag op leerkracht, groep, onderwijssituatie benoemen - Is dat de bedoeling? - Ja? Dan volgt time-out (zie protocol hieronder) - Nee? Dan waarschuwing en graag gedrag positief wijzigen (pet) - Bij verbetering gedrag complimenteren. - Bij herhaling negatief gedrag opnieuw benoemen en kleine time-out geven 3. D.m.v. Kanjertraining, regelmatig en consequent inoefenen van goed gedrag en het gedrag dat we bij de gedragsregels willen zien, gesprekken met kinderen, werken aan relatie, het tijdig inzetten van handelingsplannen en het onderhouden van goede contacten met ouders proberen we goed gedrag te stimuleren, negatief gedrag te verminderen en escalatie van problematiek te voorkomen. Protocol time-out De time-out is bedoeld om storend gedrag in de groep op een voor de leerkracht gecontroleerde, en voor kinderen heldere en rustige manier terug te brengen tot een goede werksituatie. Middels de time-out zorgen we dat correcties op een rustige manier gegeven worden. De relatie leerkracht-leerling kan daardoor positief blijven. Een kalme consequente houding, verwijzend naar regelmatig herhaalde en geoefende afspraken is daarbij de basis. Complimenteren wanneer het goed gaat, rustig corrigeren bij overtreden van de regels. - De time-out vervangt in alle gevallen het op de gang zetten van een leerling. Die maatregel heeft namelijk allerlei negatieve effecten (geen toezicht, geen feedback/geen leereffect, negatief contact met andere leerlingen op de gang) - Onderstaande werkwijze van de time-out wordt regelmatig met de kinderen besproken, zodat er geen misverstand kan bestaan over de afspraken en de wijze van handelen in geval van een time-out. - Voor de time-out wordt de dag opgedeeld in 3 dagdelen: voor het speelkwartier, na het speelkwartier en na de middagpauze. - Als een kind de regels/afspraken overtreedt krijgt het een duidelijke waarschuwing van de leerkracht (Kanjertraining). Een overtreding van afspraken kan betrekking hebben op allerlei vormen van storend gedrag: praten door de les, aanwijzingen niet opvolgen. De leerkracht benoemt het

2 gedrag waarvoor de waarschuwing wordt gegeven, benoemt de gedragsregel (het gewenste gedrag) en geeft aan dat het de eerste waarschuwing is. Dit kan visueel worden weergegeven op het bord. - Als het storende gedrag zich herhaalt, wordt een tweede waarschuwing gegeven en verwijst de leerkracht het kind naar de time-outplek in de klas. Dit is een tafeltje waar de leerling met de rug naar de groep zit. Op het tafeltje staat een 5-minutenzandloper en ligt een opdracht. De leerling gaat daar rustig zitten, keert de zandloper om en start met de opdracht. - Regelmatig wordt met de kinderen besproken hoe het opvolgen van een time-outaanwijzing verloopt: Naar de time-outplek gaan zonder commentaar Geen storend gedrag vertonen bij het lopen naar en het zitten op de time-outplek Zandloper omdraaien en aan het werk gaan. - Wanneer bovenstaande niet volgens afspraak wordt opgevolgd geeft de leerkracht de leerling een grote time-out buiten de klas. - Als de zandloper klaar is, vraagt de leerling aan de leerkracht of hij/zij weer kan meedoen in de groep. De leerkracht vraagt aan de leerling op welke wijze de leerling denkt dat dit gaat lukken. - Als het storende gedrag zich in hetzelfde dagdeel herhaalt, zegt de leerkracht tegen de leerling dat het de 3 e waarschuwing is en verwijst hem/haar naar de grote time-out buiten de klas. Dit is bij de IB (Dinsdag, donderdag en vrijdag) en daarna bij directie (ma t/m do)bij afwezigheid van IB en directie zijn er groepen beschikbaar die deze kinderen willen opvangen. (Groep 5 en Groep 4) - In geval van verbale of fysieke agressie, niet ingaan op correctie door leerkracht wordt direct een grote time-out buiten de groep gegeven - Voor het opvolgen van een grote time-outaanwijzing buiten de klas gelden dezelfde regels als in de klas. Wanneer dit niet volgens afspraak wordt gedaan, geeft de leerkracht de leerling een dubbele grote time-out (zandloper 20 minuten=2x en nagesprek) - Op elk van deze grote time-outplekken is een stoel aan een tafel, een 10- minutenzandloper en een opdracht. De leerling meldt zich, gaat zitten, draait de zandloper om en gaat aan de opdracht beginnen. - Als de zandloper klaar is meldt de leerling dat bij de time-outopvanger. Deze voert een kort (5 min.) oplossingsgericht gesprek met als doel de leerling de ondoelmatigheid van zijn gedrag te laten inzien en op zoek te gaan naar alternatieven voor dat gedrag in die situatie. De time-outopvang beoordeelt daarmee of de leerling terugkan naar de groep. De leerling blijft in principe zo kort mogelijk bij de time-out: als regel een kwartier. - Als de time-outopvang van mening is dat de leerling terug kan naar de groep gaan ze samen naar de klas, de leerling biedt excuus aan en benoemt alternatief gedrag. Leerkracht geeft vervolgens aan er vertrouwen in te hebben, dat het goed zal gaan.

3 - Indien aangegeven is dat dit wenselijk is, blijft de leerling tot aan het einde van de schooltijd onder toezicht en gaat met de toezichthouder na schooltijd naar de klas en biedt excuses aan. Dit is echter uitzonderlijk. Regel is, dat de leerling z.s.m. (na een kwartier) weer op een positieve manier meedoet in de groep. - Na school haalt de leerling de verloren tijd onder toezicht van de leerkracht in en maakt (reken-/taal-)werk. De leerkracht beoordeelt of het nodig is, dat de leerling naar huis belt om aan te geven dat hij/zij een time-out heeft gehad en dat het iets later wordt. (In ieder geval als het nablijven langer dan een kwartier gaat duren) - Als dat beter uitkomt - bijvoorbeeld in lagere groepen - kan er voor gekozen worden om de verloren tijd in te halen tijdens de pauze of een dag later. Voorkomen moet worden dat ouders staan te wachten, terwijl de leerling na school tijd inhaalt. Toevoeging groep 1/2: - In groep 1/2 worden de leerlingen buiten de kring gezet en daarna buiten de groep. - Bij het buitenspelen is de nadenkplek tegen de muur dichtbij het keukentje. Vervolg op time-out: - De kleine time-out heeft geen vervolg en wordt niet in het leerling-dossier genoteerd. Wanneer leerlingen geregeld een kleine time-out hebben, wordt dit in het groepsgesprek met de IB besproken. - Bij een incidentele grote time-out wordt geen contact met de ouders opgenomen. Wel noteert de leerkracht altijd bij opmerkingen in de weekplanning (of ander contactformulier met duo) dat de betreffende leerling een time-out heeft gehad. En wordt het genoteerd in het dossier. - Wanneer twee of meer keer per week een grote time-out wordt gegeven, neemt de leerkracht contact op met de ouders. In geval van leerlingen waar de problematiek bekend is, maken leerkrachten en ouders afspraken over de wijze van communicatie hierover (bellen, gesprek, mailen). - In deze gevallen wordt door de leerkracht de problematiek in kaart gebracht d.m.v.: ZIEN leerkracht en kind, een oplossingsgericht gesprek met de leerling én (indien problemen aanhouden) Tevens wordt in die gevallen op basis van bovenstaande een HP gemaakt. - Als storend gedrag niet verbetert met consequente inzet van de time-out en de aanpak voortvloeiend uit het HP, wordt in het ZT besproken welke actie ondernomen wordt. - In deze ZT-bespreking wordt ook de mogelijkheid van schorsing overwogen. - Basis voor een schorsing is dat de leerling door zijn gedrag de voorgang van het onderwijs in de groep ernstig belemmert.

4 Dit kan het geval zijn wanneer een leerling op meerdere dagen in één week twee keer op een dag een time-out heeft gehad en het gedrag verbetert niet. - In zo n geval worden de ouders gebeld om het kind te halen en wordt het kind voor een dag geschorst. - Als een kind geschorst wordt, worden bestuursdirectie en inspectie daarover geïnformeerd. De bestuursdirectie wordt betrokken in de eerste beslissing daarover. - Na een schorsing wordt het kind weer toegelaten op school, als er excuses worden aangeboden en het op de eerste dag dat het weer op school aanwezig is een half uur nablijft. Voorbeelden van bordjes voor de kinderen. Kleine time-out: Ga zitten en draai de zandloper om (duurt 5 minuten). Pak het werk uit de la en ga beginnen Als de zandloper klaar is loop je naar juf of meester. Als je een goede afspraak maakt, kun je weer meedoen met de groep. Doe je best! Grote time-out: Ga zitten en draai de zandloper om (duurt 10 minuten). Pak het werk uit de la en start met het werk. Pak het formulier en vul in. (groep 5 t/m 8) Als de zandloper klaar is, dan zeg je dat tegen de opvang. De juf of meester van de opvang heeft een kort gesprek met je.

5 Als je goede afspraken maakt, kun je terug naar de klas. Na school haal je de gemiste tijd in (meestal 15 minuten). Doe je best! Formulier bij een grote time out Naam: Groep Datum: Wat is er gebeurd? Wat kun je zelf doen om het te voorkomen? Wat ga je zeggen tegen de leerkracht als je weer naar de groep gaat?

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag PCBO Het Mozaïek Middelwijk 2 9202 GV Drachten 0512 544530 info.hetmozaiek@pcbosmallingerland.nl www.pcbo-hetmozaiek.nl Documenteigenaar Team PCBO Het Mozaïek

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg Directie José Winckelmolen Oktober 2018 Wij vinden het op onze scholen belangrijk dat we een veilige leeromgeving creëren voor iedereen

Nadere informatie

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel:

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel: Met het gedragsprotocol willen we een bijdrage leveren aan het creëren en behouden van een prettige en veilige sfeer. Sfeer in de school en de groep heeft alles te maken met de manier waarop we met elkaar

Nadere informatie

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 Op de Don Boscoschool werken we in alle groepen op dezelfde wijze met een time-outplek, een boos-plek en een rustig werken-plek. Uitgangspunt in het time-outprotocol

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Schooljaar 2016-2017 Ongewenst gedrag Over het omgaan met ongewenst gedrag zijn school breed afspraken gemaakt. Binnen PBS volgen we een vaste werkwijze om klein

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Stap : reactieprocedure (zie bijlage ) De leerkracht volgt de reactieprocedure en geeft de desbetreffende leerling de kans om zelf te beslissen om het gewenste gedrag

Nadere informatie

Protocol belonen en straffen

Protocol belonen en straffen Protocol belonen en straffen en straffen en straffen Groep 1 groen, groep 1 geel en groep 2 Bij kleuters is straffen en belonen wel aan de orde maar inderdaad wel heel anders dan bij hogere groepen. "":

Nadere informatie

PROTOCOL GOED GEDRAG

PROTOCOL GOED GEDRAG PROTOCOL GOED GEDRAG Inleiding De Mare streeft naar een sociaal veilige omgeving voor haar leerlingen, ouders/verzorgers en het team. Dit gedragsprotocol is bestemd voor: - Personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling Delftse Daltonschool Bijlage 1: Delftse Daltonschool Bijlage 2: Delftse Daltonschool Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Lucebertschool Overblijfprotocol TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Hierbij ontvangt u informatie met betrekking tot de Tussen Schoolse Opvang. Hierin komen o.a. aan de orde hoe aanmelden, waar en hoe kunnen

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes

Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes Ruimte Basiswaarde 1 Veiligheid Basiswaarde 2 Respect Basiswaarde 3 Verantwoordelijkheid Algemene ruimtes Houd je handen, voeten en Praat

Nadere informatie

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons.

Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Bezoekadres Nachtegaal 144, Hoorn Gedragsprotocol Regels stel je samen op, grenzen stellen doen wij. Naleving van de regels bespreek je met elkaar, grenzen worden bewaakt door ons. Correspondentieadres

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Schooljaar Protocol grensoverschrijdend gedrag - Basisschool De Vijf Hoeven

Schooljaar Protocol grensoverschrijdend gedrag - Basisschool De Vijf Hoeven 1 Inleiding Op De Vijf Hoeven willen wij dat alle kinderen zich tijdens hun basisschoolperiode veilig voelen om zich vervolgens optimaal te kunnen ontwikkelen. Alle personen die betrokken zijn bij de school

Nadere informatie

Pedagogische aanpak Positief en consequent!

Pedagogische aanpak Positief en consequent! Pedagogische aanpak Positief en consequent! Gedragsproblemen van een groep (bv. clowntjes gedrag) komen voort uit onvermogen. Kinderen hebben een duidelijke hulpvraag: Help mij hoe ik me moet gedragen?

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2.

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2. Protocol Gedrag van leerlingen Datum September 2014 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij ongewenst gedrag. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015 Protocol gewenst en ongewenst gedrag sept 2015 stap 0 stap 1 direct halve dag de klas uit verbeterplan opstellen time- out 10/20 minuten, daarna dagdeel zelfreflectieformulier stap 2 stap 3 direct hele

Nadere informatie

Ik praat aardig tegen iedereen. Ik houd mijn handen bij mezelf

Ik praat aardig tegen iedereen. Ik houd mijn handen bij mezelf SO pleinregels Interventiekaart Buitenspelen Pleinregels SO en VSO Ik luister naar de juf en de meester Ik praat aardig tegen iedereen Ik houd mijn handen bij mezelf Ik gebruik speelmateriaal zoals het

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Inleiding blz. 3. Deel 1 blz. 4. Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4. Deel 2 blz.

Inleiding blz. 3. Deel 1 blz. 4. Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4. Deel 2 blz. PESTPROTOCOL Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Deel 1 blz. 4 Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4 Deel 2 blz. 4 Hoe gaan we op de Dr. Schaepmanschool om met

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

Op weg naar gewenst gedrag

Op weg naar gewenst gedrag Op weg naar gewenst gedrag Stappenplan bij Dit stappenplan is opgesteld om kinderen van naar gewenst gedrag te begeleiden. Wat verstaan we onder? 1. Fysieke agressie of geweld met/zonder voorwerpen. Iedere

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan.

Protocol gewenst gedrag. Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Protocol gewenst gedrag Als je iets goeds ziet, Geef dan een compliment Als je iets fouts ziet, Bied dan je hulp aan. Nelson Mandela Versie schooljaar 2015-2016 Voorwoord Dit is het gewenst gedrag protocol

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag en de Kanjermethode

Grensoverschrijdend gedrag en de Kanjermethode OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 1509 GE Zaandam 075-615 61 94 Grensoverschrijdend gedrag en de Kanjermethode info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

Protocol Ziekte en Ongevallen

Protocol Ziekte en Ongevallen Protocol Ziekte en Ongevallen Dit protocol geeft richtlijnen aan hoe een leerkracht of ondersteunend personeel dient te handelen in het geval van ziekte of een ongeval bij een leerling. Doel protocol:

Nadere informatie

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF INLEIDING Een belangrijk uitgangspunt van onze school is, dat ieder kind zich op school veilig en plezierig moet kunnen voelen. Dit betekent dat: op school niet gepest mag

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Protocol exceptioneel gedrag

Protocol exceptioneel gedrag Protocol exceptioneel gedrag vanuit het concept van de Vreedzame School Uit de hand gelopen situaties: bewaken en aanpakken! Inhoudsopgave Uitgangspunten Vreedzame School blz 1 Vreedzame School blz 2 Protocol

Nadere informatie

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school Team 21-01-2009 SAC 23-02-2009 MR 09-02-2009 GEDRAGSPROTOCOL Op de St. Josephschool bestaat sinds het schooljaar 2008-2009 een gedragsprotocol. Het gedragsprotocol biedt een leidraad voor hoe te handelen

Nadere informatie

Stappenplan Grensoverschrijdend gedrag van leerlingen in aanwezigheid van de groepsleerkracht bij verbaal of fysiek geweld en vernielingen

Stappenplan Grensoverschrijdend gedrag van leerlingen in aanwezigheid van de groepsleerkracht bij verbaal of fysiek geweld en vernielingen Voorwaarden bij verbaal of fysiek geweld en vernielingen 1 Oudergesprek Verbaal of fysiek geweld tussen leerlingen in gelijkwaardige situatie Vernieling van eigendommen (school en anderen) en/of vervreemden.

Nadere informatie

Visiedocument en Stappenplan time-out

Visiedocument en Stappenplan time-out Visiedocument en Stappenplan time-out Visie op Time-out De Rietvink is een Vreedzame School waar respect voor elkaar, open communicatie en betrokkenheid belangrijke waarden zijn. In een positief, veilig

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol Voorwoord In dit verzuimprotocol leggen we vast hoe we omgaan met geoorloofd en ongeoorloofd verzuim, extra verlof en te laat komen. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks, wekelijks

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113-

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113- Protocol schoolverzuim Oktober 2015 Concept 2015-1113- 1 Inleiding Voor u ligt het protocol schoolverzuim van Het Rhedens. Dit protocol is geschreven om duidelijkheid te geven over hoe binnen onze organisatie

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT

PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT Vooraf In dit pestprotocol staat welke maatregelen de school neemt om pesten te voorkomen (preventie) en pesten aan te pakken. Het geeft aan dat OBS De Duizendpoot het bestrijden

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL Doel van het gedragsprotocol Preventieve functie

GEDRAGSPROTOCOL Doel van het gedragsprotocol Preventieve functie Vastgesteld door het team op (29 juni 2016) Goedgekeurd door de MR op (datum) 1. Doel van het gedragsprotocol Het doel van dit protocol is het duidelijk maken welk gedrag er op school gewenst is, teneinde

Nadere informatie

Daar waar over de klas geschreven wordt kan ook gymzaal of tijdens talententijd gelezen worden.

Daar waar over de klas geschreven wordt kan ook gymzaal of tijdens talententijd gelezen worden. Versie: november 2017 TIME-OUT PROTOCOL Op IKC Wereldwijs wordt er in alle groepen op dezelfde wijze gewerkt met een time-out plek. Naast de time-out plek heeft elke groep zijn eigen plek of mogelijkheid

Nadere informatie

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Zeister Vrije School INHOUD 1. Inleiding 2. Begrippen: - Ernstig incident - Time-out - Schorsing - Verwijdering 3. Aanleidingen en regels - Procedure time-out

Nadere informatie

regels en afspraken

regels en afspraken regels en afspraken 2015-2016 Regels en afspraken Daar waar een grote groep mensen samen is, zijn regels en afspraken belangrijk. Ze gelden voor iedereen. We werken en leren in een veilig klimaat, op basis

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. IKC Het Balkon

GEDRAGSPROTOCOL. IKC Het Balkon GEDRAGSPROTOCOL IKC Het Balkon Inhoud Omschrijving gewenst gedrag... 3 Stimuleren gewenst gedrag... 3 Stappen bij het overtreden van afgesproken gedrag door een kind... 4 Praktische invulling time-out...

Nadere informatie

PROTOCOL (ON)GEWENST GEDRAG BASISSCHOOL DE WINDWIJZER:

PROTOCOL (ON)GEWENST GEDRAG BASISSCHOOL DE WINDWIJZER: PROTOCOL (ON)GEWENST GEDRAG BASISSCHOOL DE WINDWIJZER: Wij vinden het op de Windwijzer belangrijk dat we een veilige leeromgeving creëren voor iedereen die op school aanwezig is. We zijn in het schooljaar

Nadere informatie

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek Overblijfprotocol Inleiding De Wet op het Primair Onderwijs voorziet in de mogelijkheid dat leerlingen in de middagpauze op school onder toezicht kunnen overblijven. Dat betekent dat deze overblijfleerlingen

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid

Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid Aanname-, schorsings- en verwijderingsbeleid Hoofdstuk 1 Aannamebeleid: Er is op 3 verschillende momenten sprake van aanmelding/inschrijving Voordat het kind 4 is Als het van een andere basisschool komt:

Nadere informatie

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK)

Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart (APK) Anti Pestprotocol + Anti Pestkaart () Leerling Leerjaar :. :. :. Fases/ Datum 1 Wat Acties Verantwoordelijke meldt 1 e klacht bij de mentor. Adviseer de gepeste leerling om het probleem eerst zelf op te

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar Datum eerste versie 01-02-2010 Datum laatste versie 26-05-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG.

De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG. De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG. Taakgericht met Taakspel Taakspel is een hulpmiddel (spel) bij het invoeren van klassenregels. Zomaar wat uitspraken Kinderen worden steeds moeilijker, psychosociale

Nadere informatie

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag Protocol grensoverschrijdend gedrag Hoe gaan wij op CBS Marimba om met kinderen die grensoverschrijdend gedrag vertonen: Waarom hebben we op CBS Marimba een protocol grensoverschrijdend gedrag?: Als team

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Gedragsprotocol OBS De Kyckert

Gedragsprotocol OBS De Kyckert Gedragsprotocol OBS De Kyckert Inleiding Op OBS De Kyckert willen we voor de kinderen een veilig klimaat scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ongewenst gedrag

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Trompetter

Gedragsprotocol de Trompetter Gedragsprotocol de Trompetter Inleiding Het team van de Trompetter heeft ervoor gekozen om in eerste instantie onderlinge ruzies met kinderen positief te benaderen. Vandaar dat er een gedragsprotocol is

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Het veilige pedagogische klimaat van de school

Het veilige pedagogische klimaat van de school Het veilige pedagogische klimaat van de school Op de Montessorischool vinden we een sociaal veilig klimaat heel belangrijk. De kern van veiligheid is respect, het respectvol omgaan met elkaar. Dit betekent

Nadere informatie

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol Oosterwolde, 1 juli 2018 Gedrags- en pestprotocol INLEIDING Binnen CBS In de Kring hanteren we drie hoofdregels met betrekking tot het omgaan met elkaar, materialen en de ruimte. 1. Wij hebben respect

Nadere informatie

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster Verwijderingsprotocol Basisschool: PCBS de Driemaster Inhoudsopgave: Gedragsverwachting Gewenst gedrag PBS: Positive Behavior Supprt Verwijderingsprotocol in stappen Oeps-formulier groep 1-2 Oeps-formulier

Nadere informatie

PROTOCOL VERZUIMCOÖRDINAAT St. Gregorius College

PROTOCOL VERZUIMCOÖRDINAAT St. Gregorius College PROTOCOL VERZUIMCOÖRDINAAT St. Gregorius College 2017-2018 Te laat komen Actie Wat Wie 1 Te laat komen 1 e uur Van 8.30 tot 9.00 uur bij conciërge. Daarna bij de pedagogisch. 2 Leerling krijgt een briefje.

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Abcoude, september 2018

Abcoude, september 2018 Abcoude, september 2018 Afspraken en regels tijdens de overblijf uitgevoerd door KMN Kind & Co op de CNS In onze werkwijze TSO (Tussenschoolse Opvang) is onder andere opgenomen hoe wij met ekaar afspraken

Nadere informatie

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO

STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO STICHTING SCHOLENGROEP PRIMATO OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS HENGELO OV. PROTOCOL AGRESSIE EN GEWELD (TUSSEN OUDERS EN SCHOOL) Indien er sprake is van een calamiteit in de zin van geweld op school kan het

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Het gedragsprotocol van de Omnibus

Het gedragsprotocol van de Omnibus Het gedragsprotocol van de Omnibus Op De Omnibus is een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk. Om dit te bereiken werken alle groepen met de Kanjertraining (Weide, 2008). Het doel van de Kanjertraining

Nadere informatie

PROTOCOL GEWENST GEDRAG

PROTOCOL GEWENST GEDRAG PROTOCOL GEWENST GEDRAG 1. WAT DOEN WE OM GEWENST GEDRAG TE BEWERKSTELLIGEN? 1.1 OMGANGSREGELS Onze school heeft algemene omgangsregels geformuleerd, waaraan iedereen zich houdt. De regels benoemen het

Nadere informatie

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek 1 Inhoudsopgave: Doelstelling van het gedrag- en pestprotocol. Pesten op school Signalen van pesterijen Hoe gaan wij op de Pater Eymardschool met

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Op de elf scholen van Stichting VCO Harderwijk-Hierden streven we naar een veilig schoolklimaat voor iedereen. Veelal slagen we hier in. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

Protocol sociaal omgangsbeleid

Protocol sociaal omgangsbeleid Protocol sociaal omgangsbeleid November 2013 OBS De Peppelaer 1 Inhoudsopgave 1. Doel van een protocol sociaal omgangsbeleid 2. Wat verstaan we onder ongewenst gedrag? 3. Signaleren 4. De aanpak van ongewenst

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Gedragsprotocol

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Gedragsprotocol Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Gedragsprotocol 2014-2015 Voorwoord 1 Wat verstaan wij onder grensoverschrijdend gedrag? 2 Hoe wordt gewerkt aan het voorkomen van grensoverschrijdend

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Inhoudsopgave Bladzijde Verwijderingsprotocol 3 1. Verwijderen uit de les 3 2.

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Het probleem dat pesten heet: De piek

Nadere informatie

P70 Omgaan met agressie

P70 Omgaan met agressie P70 Omgaan met agressie Eerstverantwoordelijke Tim olde Hartman, HA Datum vaststelling 2013 Datum herziening 2016 Inleiding In huisartspraktijk Oosterhout komen dreigende, beledigende of agressieve patiënten

Nadere informatie

Protocol te laat komen en verzuim

Protocol te laat komen en verzuim Protocol te laat komen en verzuim 2016-2017 Protocol te laat komen en verzuim Alle leerkrachten houden de absenties in bij Esis en zorgen ervoor dat dit uiterlijk elke vrijdag bijgewerkt is voor de voorbije

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol De Tovercirkel

Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel december 2016 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding Blz. 3 2. Kanjertraining Blz. 4-5 3. Op welke wijze gaan wij als school met pestgedrag om? Blz. 6-7 4.

Nadere informatie

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong

Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Protocol Agressie, Geweld en Diefstal RK Bs De Duinsprong Agressie En Geweld... 2 Richtlijn... 2 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid... 3 Stappenplan bij agressief gedrag van:... 3 De medewerker...

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie