omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond"

Transcriptie

1 omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond

2 Inhoudsopgave: Waarom een omgangsprotocol? pag. 3 Onze uitgangspunten pag. 3 Verwachtingen pag. 4 Afspraken pag. 4 Kenmerken van een klassenklimaat dat pestgedrag voorkomt pag. 5 Afspraken over pesten pag. 5 Uiteindelijk doel pag. 5 Regels op het plein pag. 6 Regels in de school pag. 6 Oudergesprekken pag. 6 Verwijdering en schorsing pag. 7

3 Waarom een omgangsprotocol? Overal, maar in het bijzonder op een basisschool, is het van belang dat ouders, kinderen en leerkrachten op een goede manier met elkaar omgaan. Wij zijn van mening dat het goed is als iedereen weet wat wel en wat niet kan. Door het team en de kinderen is daarom nagedacht over een omgangsprotocol. Dit protocol geldt voor alle geledingen binnen onze school. Een protocol dat gaat over de omgangsvormen binnen de school, moet dat nou? Ja, wij zijn van mening dat iedereen er bij gebaat zal zijn wanneer er duidelijke omgangsafspraken liggen en dat het helder is wat wel en wat niet kan. Het doel is om pestgedrag te voorkomen en duidelijk te maken dat dit gedrag op onze school niet wordt geaccepteerd. Onze uitgangspunten: Ons omgangsprotocol is gebaseerd op drie uitgangspunten: Respect; Verantwoordelijkheid; Samenwerking.

4 Wat verwachten we van iedereen? Van de leerkrachten wordt verwacht dat zij : kritisch staan tegenover het eigen functioneren; ouders in een vroeg stadium op de hoogte stellen van eventuele problemen; volgens afspraak een gesprek over een kind aanvragen; ouders positief en met respect benaderen en open staan voor kritiek; kritiek van ouders niet dadelijk van een waardeoordeel voorzien; vanuit hun professionaliteit zoeken naar de beste argumenten om hun handelen aan de ouders duidelijk te maken zonder daarbij in de verdediging te gaan; na het aanhoren van redelijke argumenten van de ouders voldoende flexibel zijn om zonodig het eigen handelen aan te passen; weten waar de grenzen van goed fatsoen en van redelijkheid liggen; op geen enkele wijze discriminatie toepassen of dat tolereren van anderen; zorgvuldig omgaan met achtergrondgegevens van iedere leerling en deze informatie niet zonder toestemming van de ouders doorgeven aan derden. Van de ouders wordt verwacht dat zij : weet hebben van het omgangsprotocol en zich aan de regels en afspraken houden; leerkrachten in een vroeg stadium op de hoogte stellen van mogelijke problemen; volgens afspraak een gesprek over hun kind aanvragen; respect tonen naar/voor leerkrachten, leerlingen en andere ouders; weten waar de grenzen van goed fatsoen en van redelijkheid liggen; leerkrachten positief benaderen en zelf ook open staan voor kritiek; zich niet discriminerend uitlaten over leerkrachten, leerlingen en andere ouders; na het aanhoren van redelijke argumenten van de leerkrachten voldoende flexibel zijn om zonodig het eigen handelen aan te passen; pesterijen of andere vormen van ongewenst gedrag melden bij de eigen leerkracht. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij : de schoolregels en omgangsafspraken kennen en deze naleven; respect tonen naar/voor volwassenen en medeleerlingen; geen discriminerende opmerkingen plaatsen en/of ruw taalgebruik naar volwassenen en medeleerlingen hanteren; meningsverschillen met leerkrachten, ouders en medeleerlingen op een correcte wijze oplossen zonder uitingen van agressie, zoals schoppen, slaan, schelden, enz. Afspraken: We hebben met de kinderen een aantal afspraken gemaakt: Iedereen moet zich fijn voelen op school. Daar zorg jij ook voor. We geven elkaar complimenten. Doe niets bij een ander wat je zelf niet wilt. Kom niet aan een ander als de ander dat niet wil. We spreken elkaar aan op (on)gewenst gedrag. We noemen elkaar alleen bij de voornaam en gebruiken geen scheldwoorden. Wanneer je kwaad bent, is slaan, schoppen, krabben e.d. geen oplossing. Probeer samen te praten en ga anders naar een leerkracht. Niemand wordt beoordeeld op zijn/ haar uiterlijk. Pestgedrag zoals: uitlachen, negeren, buitensluiten, dreigen, stoken, dingen afpakken, wordt niet geaccepteerd.

5 Niemand speelt de baas, het plein / grasveld is van ons allemaal. Maak duidelijke afspraken bij een spel en houd je daaraan. Kenmerken van een klassenklimaat dat pestgedrag voorkomt: Een aantal kenmerken: De leerkracht geeft ruimte tot het uiten van gevoelens in een respectvol klimaat; De leerkracht legt meer de nadruk op dingen die goed gaan dan op dingen die verkeerd gaan (gedrag en leerprestaties) en noemt die ook; De leerkracht heeft aandacht voor elk kind; De leerkracht creëert situaties waarin kinderen mogen samenwerken. Afspraken over pesten: Bij pestgedrag tussen kinderen proberen de kinderen het eerst op een vreedzame manier zelf op te lossen. Lukt dit niet dan gaat het kind naar de leerkracht of pleinwacht. Deze proberen het probleem samen met de kinderen op te lossen. Is het pestgedrag complex dan wordt er met de kinderen afgesproken dat het na schooltijd wordt uitgepraat. De ouders worden hierover (telefonisch) ingelicht en eventueel uitgenodigd voor een gesprek. Ouders kunnen ook zelf een gesprek aanvragen bij de leerkracht. Bij ernstig pestgedrag wordt overleg gevoerd met de schoolmaatschappelijk werkster. Zij kan komen observeren in de klas. Na toestemming van de ouders wordt er ook individueel met leerlingen gesproken. Uiteindelijk doel: Uiteindelijk is het de bedoeling dat er bij de kinderen een bewustwordingsproces in gang gezet gaat worden, waarin normen en waarden van hen zelf en van anderen absoluut gerespecteerd worden. Wij streven er naar dat dit omgangsprotocol een continue ontwikkelpunt blijft binnen onze school en dat het in de communicatie met ouders en alle andere schoolbezoekers steeds weer onder de loep gehouden zal worden. Ouders van kinderen die naar onze school komen kunnen zich zo op de hoogte stellen hoe de kinderen en het personeel van onze school werken aan een veilig en prettig leerklimaat!

6 Regels op het schoolplein: Niet fietsen op het plein (geldt ook voor ouders); Voor schooltijd niet in de fietsenstalling blijven; In de pauze op het plein of op het grasveld blijven; We laten takken, bomen e.d. met rust; Nooit zonder toestemming van het plein af; Als je buiten bent, eerst toestemming vragen om naar binnen te mogen; We houden rekening met elkaar; Voetballen en tennisballen op het grasveld; Basketballen op het plein. Regels in de school: Niet meer dan 1 jongen en 1 meisje naar de w.c. (per groep); Niet ongevraagd aan andermans spullen komen; Wees vriendelijk en beleefd tegen medeleerlingen, leerkrachten en overblijfmoeders Bij slecht weer laten de leerkrachten kinderen om 8.15 uur en om uur binnen; Na gebruik van een ruimte laten we deze netjes en opgeruimd achter; We lopen rustig in de gang; We praten met elkaar en schreeuwen niet; We houden rekening met elkaar; We gaan niet door de zijdeur naar buiten (deze deur is alleen voor de leerkrachten). In de omgang met elkaar hanteren we algemene omgangsregels zoals aankloppen, aanspreken, elkaar laten uitpraten en dergelijke. De school acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade aan meegebrachte voorwerpen of fietsen. Het meenemen van voorwerpen of fietsen gebeurt dus op eigen risico. Oudergesprekken: Buiten de reguliere vorderingsgesprekken kunnen gesprekken aangevraagd worden zowel door ouders als door de leerkrachten. Het aanvragen van zo n gesprek gebeurt door telefonisch overleg of door het rechtstreeks aanspreken van elkaar. Deze gesprekken vinden in principe in school plaats en worden meteen na schooltijd gepland. Als dit niet lukt dan wordt in overleg naar een alternatief gezocht. Gesprekken voor of tijdens schooltijd of in de middagpauze is niet gewenst. Volgorde: Een eerste gesprek over een leerling wordt gevoerd door de ouder(s) en de betreffende leerkracht(en). Eventueel vindt een vervolggesprek plaats. In overleg kan worden besloten dat de directeur of IB er hierbij wordt ingeschakeld; Als de ouder rechtstreeks naar de directeur of de IB er gaat nemen deze slechts een luisterende houding aan en verwijzen in eerste instantie door naar de betreffende leerkracht(en). De directeur kan daarna ook zelf contact opnemen met de desbetreffende leerkracht(en) om zo te komen tot een verantwoorde volgende stap. In principe neemt de directeur geen besluiten buiten de leerkrachten om. De leerkracht blijft altijd de eerste in lijn als het gesprekken over leerlingen betreft.

7 Verwijdering/schorsing van een leerling (afkomstig uit het protocol Toelaten, uitschrijven, schorsen en verwijderen van leerlingen en in gebruik door alle openbare scholen van de gemeente Borger-Odoorn): Verwijdering is mogelijk als onderwijskundige maatregel en als sanctie. Voorafgaand aan een verwijdering is het mogelijk de leerling te schorsen. Het kent geen wettelijke grondslag, maar kan werken als signaal naar de ouders dat de grenzen van het toelaatbare gedrag zijn bereikt. In dit omgangsprotocol staat beschreven wat gewenst gedrag is. Richtlijnen: Schorsing vindt in principe pas plaats na overleg met de leerling, de ouders, de leerkracht, inspectie en het bevoegd gezag; Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk door het bevoegd gezag aan de ouders meegedeeld. Vermeld wordt: - Reden van de schorsing; - Aanvang en tijdsduur; - Eventuele overige maatregelen. Een leerling kan voor een beperkte periode worden geschorst (een dag of enkele dagen). Het bevoegde gezag stelt de inspectie van het onderwijs officieel in kennis van het genomen besluit; De school stelt de leerplichtambtenaar in kennis van het besluit tot schorsing; De school is en blijft zorgplichtig; De ouders worden in de gelegenheid gesteld bezwaar aan te tekenen bij het bevoegd gezag en kunnen aansluitend hierop eventueel in beroep gaan bij de bestuursrechter. Verwijderingsgronden: De school kan niet aan de zorgbehoefte voldoen; Ernstig wangedrag leerling of ouders; Voordat tot verwijdering wordt overgegaan, is er sprake geweest van een schorsing. Verwijdering wegens ernstig wangedrag: We kunnen spreken van (ernstig) wangedrag in het geval van (herhaaldelijk) schoolverzuim, overtreding van de schoolregels, agressief gedrag, bedreiging, vandalisme of seksuele intimidatie. Bij een besluit tot verwijdering vanwege ernstig wangedrag worden de onderstaande punten in acht genomen: Er zijn gedragsregels over hoe het bevoegde gezag met wangedrag omgaat en wanneer de grens van verwijdering bereikt is; Lichtere maatregelen ter voorkoming van herhaling hebben gefaald (schorsing gedragsafspraken); De leerling/ouders is/zijn gewaarschuwd dat bij eerstvolgende herhaling tot verwijdering wordt overgegaan. Er is wangedrag denkbaar waarbij onmiddellijke verwijdering geboden is, zonder de genoemde eerdere maatregelen of voorgaande waarschuwing. Dit geldt alleen in zeer ernstige gevallen.

8

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar

CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar CBS De Akker Protocol Omgaan met elkaar Datum eerste versie 01-02-2010 Datum laatste versie 26-05-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging

Nadere informatie

R.K. Basisschool De Zeppelin Anna Polaktuin JS Heerhugowaard (072)

R.K. Basisschool De Zeppelin Anna Polaktuin JS Heerhugowaard (072) R.K. Basisschool De Zeppelin Anna Polaktuin 27 1705 JS Heerhugowaard (072) 5726782 mail@dezeppelin.nl www.dezeppelin.nl Omgangs- Protocol De Zeppelin Heerhugowaard Versie: 16 april 2013 Inleiding Voor

Nadere informatie

Omgangsprotocol. Hanetangerweg 1 Ter Apel

Omgangsprotocol. Hanetangerweg 1 Ter Apel Omgangsprotocol Hanetangerweg 1 Ter Apel 0599-582732 www.hgerardus.nl hgerardusschool@primenius.nl Inleiding Voor u ligt het omgangsprotocol van de H. Gerardus. Hierin staat hoe we vinden dat we met elkaar

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Omgangsprotocol basisschool De Stapsteen

Omgangsprotocol basisschool De Stapsteen Omgangsprotocol basisschool De Stapsteen Inhoudsopgave Omgangsprotocol basisschool De Stapsteen blz. 2 Inleiding: waarom een omgangsprotocol blz. 2 Uitgangspunten blz. 2 Afspraken rondom communicatie blz.

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat

Nadere informatie

PROT. CHR. BASISSCHOOL HELLEVOETSLUIS. Omgangsprotocol Prot. Chr. Basisschool De Regenboog

PROT. CHR. BASISSCHOOL HELLEVOETSLUIS. Omgangsprotocol Prot. Chr. Basisschool De Regenboog PROT. CHR. BASISSCHOOL HELLEVOETSLUIS Omgangsprotocol Prot. Chr. Basisschool De Regenboog 1 Omgangsprotocol PCBS De Regenboog Inleiding De Regenboog is een school waar de leerkrachten, de leerlingen en

Nadere informatie

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Inhoudsopgave Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd blz. 2 Inleiding. blz. 2 Waarom een omgangsprotocol blz. 2 Onze uitgangspunten.. blz. 2 Afspraken rondom

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Indien er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling of een ouder/verzorger van deze leerling of een ernstig incident m.b.t. een leerling

Nadere informatie

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I Pestprotocol Laatste update: december 2015 Vijverlaan 513 2925 VH Krimpen aan den IJssel T 0180-520560 E info@jk.sggkrimpen.nl I www.sggkrimpen.nl Pestprotocol Jacobus Koelmanschool Doelstelling: Alle

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân Protocol Toelating Schorsing en Verwijdering Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân 1 Januari 2015 INHOUD: 1. Inleiding 1.1. Uitgangspunten 3 1.2. Bepalende principes 3 1.3. Toepasselijke wetsbepalingen

Nadere informatie

PROTOCOL GOED GEDRAG

PROTOCOL GOED GEDRAG PROTOCOL GOED GEDRAG Inleiding De Mare streeft naar een sociaal veilige omgeving voor haar leerlingen, ouders/verzorgers en het team. Dit gedragsprotocol is bestemd voor: - Personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag

Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag Beleid pesten, buiten spelen en ongewenst gedrag In dit beleid wordt beschreven welke schoolafspraken met betrekking tot de omgang met elkaar gemaakt zijn, wat het team van basisschool t Karregat doet

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Pagina 1 van 5

Gedragsprotocol. Pagina 1 van 5 Gedragsprotocol Document kenmerken Naam document: Gedragsprotocol Status: vastgesteld op 2 juni 2016 Versie: 0.1 Datum opstelling: 1februari 2016 Evaluatiedatum: 2 juni 2016 Pagina 1 van 5 Gedragsprotocol

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Protocol tegen pesten

Protocol tegen pesten Protocol tegen pesten Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. De piek van het pesten ligt tussen

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Het probleem dat pesten heet: De piek

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol Oosterwolde, 1 juli 2018 Gedrags- en pestprotocol INLEIDING Binnen CBS In de Kring hanteren we drie hoofdregels met betrekking tot het omgaan met elkaar, materialen en de ruimte. 1. Wij hebben respect

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Op De Nijepoort wordt actief door leerkrachten en leerlingen gewerkt aan een klimaat waarin er ruimte, aandacht en veiligheid voor iedereen is. Slechts

Nadere informatie

Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg

Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg Gedragscode: vastgesteld in het directeurenoverleg 16-01-2008 Inleiding. Ons uitgangspunt is dat mannen en vrouwen, jongens en meisjes gelijkwaardig zijn. Daarbij zijn de volgende aspecten van belang:

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL JOZEF & MARIA

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL JOZEF & MARIA PESTPROTOCOL BASISSCHOOL JOZEF & MARIA Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Dit zien wij onder ogen en willen dit op onze school serieus aanpakken, samen met de ouders. Dit pestprotocol

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Pesten

Kwaliteitskaart Pesten Kwaliteitskaart Pesten Kaart 7.01 Verantwoordelijke Geëvalueerd Passend onderwijs Intern begeleider 05-09- 2018 Doel Alle kinderen op de Alan Turingschool moeten zich in hun schoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Omgangs- en handelingsprotocol voor conciërges PO. t.b.v. SCOPE scholengroep

Omgangs- en handelingsprotocol voor conciërges PO. t.b.v. SCOPE scholengroep Omgangs- en handelingsprotocol voor conciërges PO t.b.v. SCOPE scholengroep Inhoud Doelstelling van het omgangsprotocol Algemene gedragsregels conciërges Algemene omgangsregels Kledingvoorschriften Omgang

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

De GVR gebruiken we als symbool voor de schoolregels en het pedagogisch klimaat. We willen ons hier richten op de schoolregels.

De GVR gebruiken we als symbool voor de schoolregels en het pedagogisch klimaat. We willen ons hier richten op de schoolregels. ORANJE NASSAUSCHOOL voor oecumenisch basisonderwijs Rembrandtlaan 2a, 1399 VJ Muiderberg, tel. 0294-263475 postadres: Postbus 23, 1399 ZG Muiderberg Beleidsplan GEDRAG GEDRAGSCODE We werken aan een positief

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

Gedrags en pestprotocol

Gedrags en pestprotocol Gedrags en pestprotocol Waarom een protocol Een gedrags- en pestprotocol geeft richtlijnen over de aanpak van het pesten en het gedrag van het kind binnen de vso, tso en nso. Er is door SKN gekeken naar

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013)

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) Deze gedragscode is opgesteld omdat de Samuelschool een veilige school wil zijn. Een school waarin de identiteit en het unieke van iedere persoon uitgangspunt is van

Nadere informatie

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten PESTPROTOCOL INLEIDING Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. & het pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Een pestproject of de lessen over pesten

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Anti-pest Protocol De Reiger

Anti-pest Protocol De Reiger Anti-pest Protocol De Reiger Pesten komt helaas op iedere school voor, ook op de onze. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Dit protocol moet ertoe leiden

Nadere informatie

Pestprotocol Het Mozaïek

Pestprotocol Het Mozaïek Pestprotocol Het Mozaïek Een leerling wordt gepest als hij of zij geregeld en voor een langere periode wordt blootgesteld aan negatieve acties van welke soort dan ook door één of meerdere leerlingen, een

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Protocol Toelating, schorsing en verwijdering

Protocol Toelating, schorsing en verwijdering Protocol Toelating, schorsing en verwijdering In de artikelen 40 en 63 van de Wet op het Primair Onderwijs wordt alles voor toelating en verwijdering geregeld. De beslissing over toelating en verwijdering

Nadere informatie

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek 1 Inhoudsopgave: Doelstelling van het gedrag- en pestprotocol. Pesten op school Signalen van pesterijen Hoe gaan wij op de Pater Eymardschool met

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol PCOH De Veenbrug Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol Bavinckschool

Pestprotocol Bavinckschool Pestprotocol Bavinckschool Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool De Vlieger

Pestprotocol basisschool De Vlieger Pestprotocol basisschool De Vlieger Inleiding Helaas moeten wij constateren dat pesten voorkomt in het directe contact met elkaar maar ook onder andere via MSN. PCBS de Vlieger vindt pesten onaanvaardbaar

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen 1. INLEIDING Wij, team en ouders, willen dat onze school een omgeving biedt, waar leerlingen, personeel en ouders/verzorgers zich vrij kunnen bewegen en zich

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen

Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen Gedragsprotocol Prins Clausschool Nijmegen 1. INLEIDING Wij, team en ouders, willen dat onze school een omgeving biedt, waar leerlingen, personeel en ouders/verzorgers zich vrij kunnen bewegen en zich

Nadere informatie

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen Gedragsprotocol 1. achtergrond en doelstellingen 2. definiëring van begrippen 3. de schoolregels 4. categorieën van ongewenst gedrag 5. verplichte en mogelijke acties bij de vijf categorieën. 1. Achtergrond

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Leerlingen dienen in het belang van het onderwijs en in het belang van geordend schoolleven bepaalde gedragsregels van de school op te volgen. Wanneer

Nadere informatie

Pestprotocol i.b.s. de Stjelp

Pestprotocol i.b.s. de Stjelp . Pestprotocol i.b.s. de Stjelp De visie van i.b.s. de Stjelp Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. De missie van i.b.s.

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4F A protocol tegen pesten jan. 2011 4F PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten is het (systematisch) uitoefenen van psychisch,

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Juni 2016 HS 1 Algemeen. Elke school neemt in zijn schoolgids een tekst op i.v.m. het schorsen en verwijderen van een leerling. In die tekst wordt verwezen

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie 20150914 Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school.

Nadere informatie

Uit klas plaatsing leerling

Uit klas plaatsing leerling r.k. basisschool De Jonge Wereld Den Helderstraat 250 2547 ST Den Haag Tel: 070 4480310 Fax: 070 4480311 Uit klas plaatsing leerling Bij herhaald negeren van de klas- en/of schoolregels wordt een leerling

Nadere informatie

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Anit-pest protocol Wat is pesten? Op de site van het Nederlands Jeugd Instituut staat het volgende: Pesten is een stelselmatige vorm

Nadere informatie