In dit hoofdstuk wordt er ingegaan op de inhoudelijke invulling van het project voor groep 7 & 8. Wat hebben we gedaan en wat waren de resultaten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit hoofdstuk wordt er ingegaan op de inhoudelijke invulling van het project voor groep 7 & 8. Wat hebben we gedaan en wat waren de resultaten?"

Transcriptie

1 Ons Pekela Kijk om je heen en zie de rijkdom! Kijk om je heen en zie de rijkdom! Met dit thema ging het project Ons Pekela van start. Alle scholen in de gemeente Pekela hadden zich vooraf aangemeld voor het nieuwe erfgoedproject. De gemeente Pekela steunde het project waaraan naast de Bibliotheek, ook Kunststation C aan deelneemt. In de loop van 2011 sloot ook het Dollard College in Oude Pekela zich aan bij het project. Het project richtte zich op: Basisonderwijs o Groep 5 & 6 o Groep 7 & 8 Voortgezet Onderwijs o Klas 1 van het Voortgezet Onderwijs In dit hoofdstuk wordt er ingegaan op de inhoudelijke invulling van het project voor groep 7 & 8. Wat hebben we gedaan en wat waren de resultaten? Website Ons Pekela Voor het project is de website ontwikkeld. Het ontwerp en de bouw van de website was in handen van Biblionet Groningen. Op de website is al het lesmateriaal en de eindresultaten van het project geplaatst. De website kent aan de achterzijde een CMS, waarmee eenvoudig content kan worden toegevoegd. De eindredactie van de website is in handen van Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. Hierbij is technische ondersteuning aanwezig vanuit de afdeling ICT van Biblionet Groningen. Basisonderwijs In het voorjaar van 2012 vond het project Ons Pekela plaats op alle basisscholen in de gemeente Pekela. De zeven scholen deden actief mee aan het project. Aantal groepen 5/6: 8 groepen, verdeeld over 7 scholen Aantal leerlingen: 187 leerlingen Aantal groepen 7/8: 10 groepen, verdeeld over 7 scholen Aantal leerlingen 7/8: 234 leerlingen Groep 5 & 6 Hoe klonk het vroeger langs de kanalen en in de fabrieken? De schoorsteenpijpen waren van heinde en ver te zien. Oude Pekela, hét strokartondorp van Nederland. Waar Nieuwe Pekela zich na de vervening toelegde op landbouw, ontstond een paar kilometer verderop een scala aan fabrieken. Strokartonfabrieken, maar ook de steenfabriek van Strating. Nog steeds vormen een aantal schoorsteenpijpen de skyline van Oude Pekela. Maar hoe zou het hebben geklonken in deze fabrieken? Welke geluiden hoorden de arbeiders dagelijks bij het routineuze werk? Componist en musicus, Michiel van der Veen, pakte deze vraag op en maakte samen met de leerlingen van groep 5/6 soundscapes: muzikale

2 collages met omgevingsgeluiden. Inspiratiebron was de industriële geschiedenis van Pekela. De grafische partituren en soundscapes hebben een plekje gekregen op de website Deze workshop is aangeboden door Kunststation C. Hierbij is gebruik gemaakt van BEPP-gelden van de provincie Groningen. Groep 7 & 8 Kijk om je heen en zie de rijkdom Kijk een paar minuten naar deze oude schoolplaat en stel je voor dat we op precies dezelfde plek gaan staan als deze schilder aan het begin van de twintigste eeuw. Wat is er veranderd en wat is er nog steeds? Met deze vraag begon het erfgoedproject Ons Pekela voor de groepen 7 en 8. Het straatbeeld in Pekela is de afgelopen eeuwen flink veranderd. Deze typische Veenkoloniale gemeente kent een lange en rijke geschiedenis. Vanaf de ontginning van turf, via de scheepvaart en landbouw, naar de industrie. Overal om ons heen komen we deze geschiedenis nog tegen. In de oude gebouwen, maar ook in de wijze waarop straten en wijken zijn gebouwd. Het Pekelderdiep loopt nog steeds als een kloppend hart van Boven- naar Oude Pekela. Het is hetzelfde diep dat dertig jaar geleden nog stonk naar rotte eieren en zwaar vervuild was geraakt door de industrie. Juf, ik woon in de oude burgemeesterswoning! zei een jongen van de Hendrik Wester in Oude Pekela trots. Hij bleek niet de enige te zijn met een verhaal. Kinderen wonen op historische grond en elk huis verbergt een verhaal. De workshops voor groep 7 & 8 bestond uit twee gedeeltes. In de eerste ochtend doken de leerlingen de geschiedenis in. Ze leerden betrouwbare informatie zoeken, bronnen selecteren en natuurlijk ook, hoe de Pekela s waren ontstaan. Aan het einde van de ochtend hadden ze een verhaal geschreven over de geschiedenis van hun onderwerp. Een week later vond de tweede ochtend plaats. De leerlingen kregen de opdracht om hun onderwerp te fotograferen. Ze leerden in de klas de basisprincipes van fotografie en kregen de opdrachten om het onderwerp op verschillende wijzen te fotograferen (van boven, onderen, opzij, dichtbij, veraf, gedetailleerd etc.). De leerlingen zien helaas nooit hoeveel mooie dingen er in een project als Ons Pekela zitten, zei de docente van CBS 7Sprong in Oude Pekela. Ze leren zoveel in één workshop, voegde ze toe. De leerkracht doelde op de diverse vaardigheden die de leerlingen nodig hadden om de workshops te doorlopen: (begrijpend) lezen, informatie zoeken, selecteren en verwerken, fotograferen en ga zo maar door. Voor de leerlingen waren het twee leuke ochtenden, voor de docenten zat er meer achter. Een mooi compliment!

3 Lesmateriaal Informatievaardigheden Het lesmateriaal werd goed ontvangen bij de docenten. Elke groep kreeg een lesbrief met daarin vijf à zes onderwerpen. Bij de keuze van de onderwerpen waren een paar dingen van belang: Het onderwerp moet interessant zijn voor kinderen. Er moet - digitale en fysieke - informatie gevonden kunnen worden over het onderwerp. Het onderwerp moet kunnen worden gefotografeerd. Elke school krijgt andere onderwerpen. Dat laatste was belangrijk, omdat we niet meerdere foto s van hetzelfde onderwerp wilden hebben. Uiteindelijk passeerden zestig onderwerpen de revue. Het lesmateriaal en de opdracht was in kleine stappen opgebouwd. De leerlingen kregen duidelijke en sturende instructies, zodat de opdracht goed aansloot bij het niveau van de groep. Tijdens de ochtenden werd duidelijk dat leerlingen veel moeite hadden met het formuleren van zoekopdrachten, gebruiken van trefwoorden en het selecteren van bronnen. De workshop bood een eerste basis in het verwerven van informatievaardigheden, maar zal in de toekomst veelvuldig herhaald moeten worden. Begeleiding van de workshops Informatievaardigheden was in handen van twee bibliothecarissen. Het volledige lesmateriaal is geplaatst op de website Lesmateriaal Fotografie De organisatie van de workshop Fotografie was in handen van Mieke Wind, fotografe en eigenaar van Fotografie op School. Samen met twee collega-fotografen verzorgde zij de workshops op de scholen. Fotografie op School heeft jarenlange ervaring met workshops voor het onderwijs. Het lesmateriaal is aangepast aan het niveau van de leerlingen. Na een introductie in de klas, gingen de leerlingen oefenen op het schoolplein. Ze leerden vanuit verschillende perspectieven fotograferen en leerden kijken naar een onderwerp. Wat maakt het onderwerp interessant om te fotograferen? Na het bespreken van de oefenfoto s en nog wat laatste tips, gingen de leerlingen in groepjes op pad. Na terugkomst in de klas werden de foto s opnieuw besproken en werd er met de leerlingen een serie van vier foto s gekozen. Deze foto s vormden gezamenlijk het beeldende verhaal van het onderwerp. Daarna werden de foto s, samen met de teksten van de eerste workshop, op de website geplaatst. Het lesmateriaal van Fotografie op School is geplaatst op de website Fototentoonstelling Na afloop van alle workshops zijn er in de Bibliotheken in Pekela fototentoonstellingen ingericht. De tentoonstelling in Oude Pekela kreeg een flitsende opening door burgemeester Schollema. De burgemeester was onder de indruk van de gemaakte foto s en erg blij. Bij de opening was de lokale pers aanwezig. Bij de fototentoonstelling hoorde ook een wedstrijd. Wat is de mooiste foto van Pekela? Bezoekers van de Bibliotheek konden hun voorkeur aangeven door te stemmen op de drie mooiste foto s. Zowel in Oude Pekela als in Nieuwe Pekela werd er flink gestemd en aan het einde van de

4 stemperiode konden de volgende twee foto s worden bekroond. De winnende scholen kregen een mooie prijs. Kapiteinshuis / Familietrouw (OBS De Linde) 7Sprong) Mooiste Foto Nieuwe Pekela Bevrijdingsmonument (CBS Mooiste Foto Oude Pekela Voortgezet Onderwijs Dolle Dollard Dagen Aantal groepen: 5 Aantal leerlingen: 90 leerlingen De Drie Dolle Dollard Dagen. Het Dollard College in Oude Pekela pakt jaarlijks uit tijdens drie workshopdagen voor de eersteklassen. De leerlingen kunnen kiezen uit diverse creatieve workshops. Op woensdag 6 juni 2012 stond dag één van de Dollard Dagen in het teken van Ons Pekela. Ter voorbereiding op de workshop dag kregen de leerlingen op donderdag 31 juni een introductie in de klas. Deze introductie was in handen van de MediaCoach van de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. Tijdens de introductie kregen de leerlingen een beeld van de geschiedenis van Pekela. Deze achtergrondinformatie kwam goed van pas op woensdag 6 juni De workshop dag werd geopend door wethouder Anneke Duit. De leerlingen konden kiezen uit vijf verschillende workshops: Landschapschilderen o.l.v. kunstenares Anja Lofvers De leerlingen maakten een landschapschilderij van Pekela. De kleurrijke schilderijen hebben een plek gekregen binnen het Dollard College. De schilderijen van Ons Pekela Fotografie o.l.v. fotografe Ellen Oosterhof Hoe zag Oude Pekela er een eeuw geleden uit? Op basis van oude foto s en ansichtkaarten zijn de leerlingen teruggegaan naar de plekken van toen. Wat is er veranderd? De leerlingen maakten met behulp van de oude foto s nieuwe foto s. Foto's Toen en Nu Beeldende kunst o.l.v. kunstenaar Theo Zwinderman Kunstenaar Theo Zwinderman heeft met de leerlingen een uniek kunstwerk gemaakt. Dit kunstwerk bestond uit meerdere platen waarop de leerlingen konden schilderen.

5 Elke detail past bij de Pekelder geschiedenis. Groninger taal & rap o.l.v. rapper / songwriter Olaf Vos Rapper en songwriter Olaf Vos is een bekend in Groningen van zijn tv-programma: de Groningse taal op RTV Noord. Voor deze workshop heeft Olaf samen met de leerlingen een Pekelder Rap gemaakt. De leerlingen hebben zelf hun teksten geschreven, waarna de rap is opgenomen op video. Pekelder Rap Filmen o.l.v. Tof Media De workshop Filmen o.l.v. Tof Media bestond uit twee dagen. Op dag 1 hebben de leerlingen research gedaan naar hun onderwerp en beelden geschoten. De tweede dag stond volledig in het teken van monteren. De filmpjes zijn in het bijzijn van wethouder Anneke Duit, afgespeeld tijdens de presentatieochtend op maandag 11 juni Filmpjes Ons Pekela Presentatieochtend Op maandag 11 juni jl. werden alle onderdelen van Ons Pekela gepresenteerd. Wethouder Anneke Duit was opnieuw naar het Dollard College gekomen om de resultaten van de workshops te komen bekijken. In en buiten de school hingen de werken van de leerlingen. Na het bekijken van de filmpjes ging iedereen naar buiten waar de wethouder samen met een aantal leerlingen een (tijdelijke) kunstwerk aan het Pekelderdiep onthulden. Resultaten onderdeel Verhalen Foto s (289) Tentoonstellingen (4) Filmpjes (6) Mobiele website / app resultaat Alle verhalen zijn geplaatst op de website Ons Pekela Alle 289 foto s zijn geplaatst op de website Ons Pekela. Er zijn vier tentoonstellingen geweest: op het Dollard College, kunstwerk langs het Pekelderdiep, fototentoonstellingen in Bibliotheek Oude Pekela en Bibliotheek Nieuwe Pekela. Alle 6 filmpjes zijn geplaatst op Ons Pekela en zijn opgenomen op het YouTube-kanaal van de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. De filmpjes zijn in totaal 745 bekeken. Een student van het Alpha College in Groningen heeft zich bezig gehouden met de ontwikkeling van een mobiele website / app voor Ons Pekela. Al gedurende de stage opdracht werd duidelijk dat de website/app niet in deze korte periode ontwikkeld kon worden. Dit doel is nog niet gerealiseerd.

6 Vervolg Het project Ons Pekela is niet een eenmalig project. Vooraf gaven de partners aan dit project te beschouwen als een startpunt voor een doorgaande culturele leerlijn. Ons Pekela komt volgend jaar dus terug. Aan het begin van het nieuwe schooljaar zal met de partners worden bekeken hoe en op welke wijze Ons Pekela in een vervolg krijgt. Pers Tijdens het project hebben we diverse malen aandacht van de regionale pers gevraagd voor het project. Zowel lokale kranten als lokale websites besteedden aandacht aan Ons Pekela. Zo heeft bibliothecaris Jolanda Robben een radio-interview gegeven bij Radio Westerwolde en was RTV Noord met een live-radioverslag aanwezig op de workshopochtend op het Dollard College. Het project heeft onder andere aandacht gekregen in: Lokale kranten, zoals De Veendammer, Het Streekblad en Het Pekeltje Lokale websites, zoals Prachtig Pekela (incl. filmverslag) Radio, zoals RTV Noord en Radio Westerwolde Daarnaast heeft Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam veelvuldig haar eigen communicatiekanalen ingezet om het project en de resultaten ervan te promoten. --- DE VEENDAMMER (regionale krant) Onthulling kunstwerk Ons Pekela aan het Pekelderdiep PEKELA Wethouder Anneke Duit onthult op maandag 11 juni een nieuw kunstwerk aan het Pekelderdiep. Het kunstwerk is onderdeel van het geschiedenisproject Ons Pekela, ontwikkeld door de bibliotheek in samenwerking met het Dollard College. Erfgoedproject Woensdag 6 juni was de start van dit erfgoedproject. De eerstejaars leerlingen volgden creatieve workshops die volledig in het teken stonden van de geschiedenis van de Pekela s. Ze leerden kijken naar de rijkdommen van hun dorp. Wat is er bijzonder aan Pekela? En waar kunnen de inwoners trots op zijn? Workshops De leerlingen konden kiezen uit vijf workshops: landschapschilderen (o.l.v. Anja Lofvers), filmen (o.l.v. van Roeland Dijksterhuis), fotografie (o.l.v. Ellen Oosterhof), beeldende kunst (o.l.v. Theo Zwinderman), Groninger taal en rap (o.l.v. Olaf Vos). Op 11 juni worden de werken van de leerlingen gepresenteerd, waaronder het kunstwerk aan het Pekelderdiep. Alle verhalen, foto s en filmpjes zijn ook te bekijken via de website Ons Pekela Ons Pekela is een erfgoedproject ontwikkeld voor het (basis)onderwijs in de gemeente Pekela. De bibliotheek, Kunststation C, gemeente Pekela en alle scholen in de gemeente werken samen om leerlingen bewust te maken van de geschiedenis van de Pekela s. Ons Pekela is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de gemeente Pekela, Leader en Mediawijzer.net

7 Artikel geplaatst door Karin Weijs op DE VEENDAMMER (regionale krant) Fototentoonstelling Ons Pekela in de Bibliotheek OUDE PEKELA Op donderdag 14 juni opent burgemeester Schollema de fototentoonstelling Ons Pekela in de bibliotheek van Oude Pekela. De tentoonstelling bestaat uit foto s van kinderen, gemaakt in het kader van het geschiedenisproject Ons Pekela. Twee tentoonstellingen Leerlingen uit groep 7 en 8 hebben de geschiedenis van de Pekela s opnieuw in woord en beeld vastgelegd. Hun verhalen en foto s zijn geplaatst op de website De tentoonstelling zal gedurende drie weken te bezichtigen zijn in de bibliotheek van Oude Pekela. Gelijktijdig zal er ook een fototentoonstelling Ons Pekela zijn in de bibliotheek van Nieuwe Pekela. Wedstrijd Bezoekers van de bibliotheken worden gevraagd de mooiste foto s te selecteren. De school die de winnende foto heeft gemaakt, ontvangt een prijs. Ons Pekela Ons Pekela is een erfgoedproject ontwikkeld voor het (basis)onderwijs in de gemeente Pekela. De Bibliotheek, Kunststation C, gemeente Pekela en alle scholen in de gemeente werken samen om leerlingen bewust te maken van de rijke geschiedenis van de Pekela s. Het project is gestart in het schooljaar met workshops soundscapes (groep 5 & 6), informatievaardigheden en fotografie (groep 7 & 8 en vijf workshops tijdens de Dollard Dagen op het Dollard College. Meer informatie Alle verhalen, foto s en filmpjes gemaakt door de leerlingen worden op de website gepresenteerd. Ons Pekela is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de gemeente Pekela, Leader en Mediawijzer.net Artikel geplaatst door Karin Weijs op HET STREEKBLAD (regionale krant) Fototentoonstelling en onthulling kunstwerk in Pekela PEKELA Het erfgoedproject Ons Pekela is woensdag van start gegaan in Pekela. De bibliotheek, Kunststation C, de gemeente Pekela en alle scholen in de gemeente werken samen on leerlingen bewust te maken van de rijke historie van de Pekela s. Het project is gestart met workshops soundscapes (leerlingen van groep vijf en zes), informatievaardigheden en fotografie (zeven en acht) en vijf workshops, die worden gegeven op het Dollard College. Gekozen kon worden uit Landschapsschilderijen (onder leiding van kunstenares Anja Lofvers), filmen (Roeland Dijksterhuis TOF Media), fotografie (fotografe Ellen Oosterhof), beeldende kunst (kunstenaar Theo Zwinderman), Groninger taal en rap (rapper/zanger Olaf Vos).

8 In dit kader onthult wethouder Anneke Duit maandag een nieuw kunstwerk aan het Pekelderdiep. Verder opent burgemeester Meindert Schollema donderdag de fototentoonstelling Ons Pekela in de bibliotheek van Oude Pekela. Artikel geplaatst door Arjan Brondijk op

Ons Pekela Expositie van schilderijen, foto s, kartonkunst en filmpjes van leerlingen van de eerste klassen en ISK van het Dollard College

Ons Pekela Expositie van schilderijen, foto s, kartonkunst en filmpjes van leerlingen van de eerste klassen en ISK van het Dollard College Ons Pekela Ons Pekela 2017 Erfgoedproject Ons Pekela kwam in 2012 tot stand in samenwerking tussen de Bibliotheek, de gemeente Pekela, het Dollard College en de basisscholen. Sindsdien wordt het project

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Leerlingenboekje van steenkolen tot gasbel

Leerlingenboekje van steenkolen tot gasbel Leerlingenboekje van steenkolen tot gasbel Ik word mijnwerker 1 Uit: Jacques Vriens, Tien torens diep, Houten 2004 p.6-7 " Voorjaar 1958... Vanaf de dag dat Stef wist dat hij Stef was, wilde hij mijnwerker

Nadere informatie

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018.

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. Tien dagen lang wordt heel Nederland ondergedompeld in letter events: er zijn projecten, lezingen, workshops

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht Persoon of personage? Solotentoonstelling Barbara Visser Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling van Barbara Visser in Museum De Paviljoens

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag. 1. Kinderboekenweek. en Juffendag

Nieuwsbrief oktober 2014. Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag. 1. Kinderboekenweek. en Juffendag De Bloesem Pr. Beatrixstraat 46a 4024 HM Eck en Wiel Tel.nr. : 0344-691967 Schoolleider : Anneke Smits. Website : www.obsdebloesem.nl Email : info@obsdebloesem.nl Nieuwsbrief oktober 2014 Maandag Dinsdag

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

weeknieuws 5 cursus 2014 2015 19 september 2014

weeknieuws 5 cursus 2014 2015 19 september 2014 In dit weeknieuws o.a.: PC basisschool Stadskwartier Catharinastraat 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 (ook

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit Kijk ook eens naar onze website met heel mooie foto s: www.sbodebrigantijn.nl Jaargang 16 Februari 2016 Nieuw gebouw Zondag 28 februari heeft de Brigantijn een opendag in het nieuwe gebouw de Vlieger.

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013 Rapportnummer 2013-022 Datum 20-11-2013 Samensteller Ineke Radstaat-Koopmans Offerte ingediend bij Prins

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Woensdag 29 mei Studiedag team alle leerlingen zijn vrij. Donderdag 30 mei t/m vrijdag 31 mei Hemelvaartsweekend

Woensdag 29 mei Studiedag team alle leerlingen zijn vrij. Donderdag 30 mei t/m vrijdag 31 mei Hemelvaartsweekend Jaargang 7 nummer 5 24 mei 2019 Algemeen nieuws In deze nieuwsbrief krijgt u informatie over diverse activiteiten die de komende weken plaatsvinden. Houdt u ook de website en onze Facebookpagina in de

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Tijdsplanning. Opdracht 5: Islamitische vlakvullingen

Tijdsplanning. Opdracht 5: Islamitische vlakvullingen Iran project 2011-2012 Inleiding Iran het Land van de Ariërs schrikt de ene af door de verschrikkelijke verhalen die we in het nieuws horen. De ander wordt er juist door geboeid. Wat is het nu werkelijk

Nadere informatie

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015.

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Doel van het project In 2015 is het tweede deel van het pilotproject door de coördinator erfgoed van de bibliotheek voortgezet.

Nadere informatie

WAT LEER JIJ VAN LEER?

WAT LEER JIJ VAN LEER? ONDERZOEKSVRAAG 1. WAT VERANDERDE ER DOOR DE KOMST VAN HET STATION IN RIJEN? Denk daarbij aan de fabrieken en aan de bewoners van Rijen en omgeving. - hoe reisden mensen in de 19e eeuw, voor de komst van

Nadere informatie

Nr.19 2 februari 2017 schooljaar

Nr.19 2 februari 2017 schooljaar Nr.19 2 februari 2017 schooljaar 2016-2017 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst St. Willibrordusschool Princebolwerk 2 4561 EN HULST Tel. 0114-370541 E-mail: willibrordus@skohulst.nl website: www.willibrordushulst.nl Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst Mediawijsheidbeleidsplan

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, G

MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, G MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, Groninger Forum, Cultuurclick Groningen Ingehangen in

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Jan Harmenshof Nieuws 2018

Jan Harmenshof Nieuws 2018 Jan Harmenshof Nieuws 2018 Nieuwe leerlingen Als nieuwe leerling begroeten wij Rayan Mouallal in groep 1/2b.Wij wensen hem een fijne tijd op OBS Jan Harmenshof. Een fantastische voorlezer van onze school

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

Zomerschool van Brede Buurtschool De Krullevaar 22 juli t/m 8 augustus 2013

Zomerschool van Brede Buurtschool De Krullevaar 22 juli t/m 8 augustus 2013 Zomerschool van Brede Buurtschool De Krullevaar 22 juli t/m 8 augustus 2013 Voorwoord. U hebt gekozen voor de Zomerschool en daarmee voor een extra kans voor uw kind. Ik ben blij dat u die kans met beide

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Ieders talent een toekomst!

Ieders talent een toekomst! Ieders talent een toekomst! collectieve vrije dagen hele dag namiddag vrijdag 13 03 2015 1 2 3 4 5 vrijdag 22 05 2015 1 5 vrijdag 10 07 2015 1 2 3 4 5 OPEN MORGEN op woensdag 4 maart a.s. van 09.00 11.30

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Week 4 20 t/m 26 januari 2019

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Week 4 20 t/m 26 januari 2019 Nieuwsbrief Week 4 20 t/m 26 januari 2019 Van de directie Als school doen we mee aan een project van Kansrijke Groningers, waarin scholen door IturnIT begeleid worden digitale geletterdheid te integreren

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven)

1a) Waar denk je aan bij jouw woonplek Bunnik? (gemeente Bunnik is ook Odijk en Werkhoven) Lesbrief basisonderwijs groep 5-8 Bunnik over Bunnik / Foto-, film- en verhalenwedstrijd najaar / winter 2014-2015 Deze herfst en winter vindt de (beeld)verhalenwedstrijd Bunnik over Bunnik plaats. Ook

Nadere informatie

Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS. Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS. Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie ANIMATIES IN DE KLAS Groep 7,8 Nieuwe media keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Animaties in de klas waaraan uw school binnenkort mee

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt.

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt. Nieuwsbrief 5 13-11-2015 Directienieuws We zijn alweer enige tijd bezig dit schooljaar en we willen u graag informeren over wat er dit schooljaar aan onderwijsontwikkelingen op de planning staat. Een uitgebreide

Nadere informatie

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda:

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda: de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Bosuilstraat 11, 7523 BJ ENSCHEDE, 053 4368164 e mail menkotoren@skoe.nl Nieuwe datum Vormsel en ouderavond Er is een nieuwe datum voor de Vormselviering.

Nadere informatie

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs

Informatievaardigheden. in het basisonderwijs Informatievaardigheden in het basisonderwijs Agenda 1. Wanneer ben je informatievaardig? 2. Waarom is het (nu) zo belangrijk informatievaardig te zijn? 3. Wat betekent dit voor het onderwijs? 4. Hoe

Nadere informatie

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIP kaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer Kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen.

Nadere informatie

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding DOCENTENHANDLEIDING UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? 2 April 2011 Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten? is ontwikkeld door

Nadere informatie

Nutsbasisschool Boeimeer Jan Nieuwenhuyzenstraat 2, 4818 RJ Breda tel: 076 5146101 website : www.nbsboeimeer.nl

Nutsbasisschool Boeimeer Jan Nieuwenhuyzenstraat 2, 4818 RJ Breda tel: 076 5146101 website : www.nbsboeimeer.nl GROEP 5 Groep 5 had een theater les onder leiding van Petra van Miel. Die les was voor beginnende toneelspelers. Daarin ging ze leren hoe je dingen kan uitbeelden. Ook leerde ze je dingen over emoties.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 1 Basisschool de Wieling Kolkweg 5 6685 BC Haalderen 0481-462172 wieling@delinge.nl Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 28 29 30 1 2 3 4 Viering

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 3e leerjaar VMBO-KB. 's Gravendreef College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 3e leerjaar VMBO-KB. 's Gravendreef College Schooljaar 5-6 3e leerjaar VMBO-KB 's Gravendreef ollege Studie:3e leerjaar VMBO-KB 5-6 Vak:aardrijkskunde en A B bronnen van energie periode 9 minuten grenzen en identiteit periode 9 minuten H par. t/m.5.

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

Van Gogh Museum Amsterdam. Best Practice ledenbijeenkomst PML november 2011 Oukje Schepens Sr. Account Manager Events

Van Gogh Museum Amsterdam. Best Practice ledenbijeenkomst PML november 2011 Oukje Schepens Sr. Account Manager Events Van Gogh Museum Amsterdam Best Practice ledenbijeenkomst PML november 2011 Oukje Schepens Sr. Account Manager Events 1 Casus: 35 Jaar Sesamstraat Maandag 14 november 2011 2 Opdrachtgever Linden & Barbosa

Nadere informatie

PAPERCLIP. Agenda. 8 september OR/MR vergadering. 10 september schoolreisje. 11 september studiedag

PAPERCLIP. Agenda. 8 september OR/MR vergadering. 10 september schoolreisje. 11 september studiedag PAPERCLIP Katholieke Basisschool t Baeken Inhoud Paperclip 2 t.baeken@saks.nl Agenda Alkmaar nr. 36-2 Schoolfoto s Studiedag Eindtoets groep 8 De onderbouw en de kermis Groep 8 en de plusgroep Gevonden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 5. Bureau Halt

Nieuwsbrief Nr. 5. Bureau Halt Nieuwsbrief Nr. 5 Belangrijke data Maandag 4 feb. Uitreiking School op Seef label Woensdag 13 feb. Studiedag: alle kinderen vrij! Donderdag 14 feb. Speelgoedmiddag groep 1/2 Vrijdag 22 feb. Rapporten mee

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Terugblik: Stadswandeling door Haastrecht Terugblik Exposi e Die schöne Müllerin Architectuurroute Workshop Column schrijven Agenda 2015/2016 Samen met de Historische Vereniging Haastrecht organiseerde

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy.. Theaterbezoek groep 3 en 4:

Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy.. Theaterbezoek groep 3 en 4: In dit Blaadje: Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy..... 1 Theaterbezoek groep 3 en 4:... 1 Lentekriebels... 2 Inschrijving Avondvierdaagse... 2 Open- deur- ochtend... 2 Ouderbedankochtend 2015... 2

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 INFOOTJE NR. 17 Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 Agenda Maandag 8 juni OR-vergadering Woensdag 10 juni Alle leerlingen vrij i.v.m. studiedag Donderdag 11 juni 13.05 vertrek per fiets, IVN project,

Nadere informatie

t Toetertje OBS De Schoener

t Toetertje OBS De Schoener nieuwsbrief 22 e jaargang, nr.6 26-09-2014 t Toetertje OBS De Schoener Vervanging groep 7 en 8 Tot de herfstvakantie zal juf Margreeth op maandag t/m donderdag lesgeven in groep 7/8. Op vrijdag staat meester

Nadere informatie

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2 Nieuws uit groep 1/2 20 februari 2015 (nr 8) Deze week hebben we het thema Sneeuw en ijs afgesloten. Donderdagmiddag hebben we met z n allen genoten van een circuit rondom dit thema. We hebben o.a. vetbollen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Participatie avond. Jaarkalender. Inhoudsopgave. Contact

NIEUWSBRIEF. Participatie avond. Jaarkalender. Inhoudsopgave. Contact NIEUWSBRIEF 22 september 2017 Inhoudsopgave Participatie avond Jaarkalender Staking Dit ben ik Spelletjesmiddag Castricum 1967 Juf Mia Stemmen Fieldtrip Participatie avond Afgelopen maandag stond de eerste

Nadere informatie

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet Informatievaardigheden in het basisonderwijs Hoe leer je kinderen zoeken op internet Voorstellen Doelen Heeft u inzicht in wat informatievaardigheden zijn. Weet u het belang van informatievaardigheden.

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Utopie Kijk voor meer informatie op of neem contact op met uw cultuurcoach.

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Utopie Kijk voor meer informatie op   of neem contact op met uw cultuurcoach. Groep 1-2 Project: Dromen s nachts gaat dromen vanzelf, maar met een klein beetje moeite lukt het ook overdag! Je kunt naar het verleden reizen of naar de toekomst flitsen. Alles is mogelijk. In de eerste

Nadere informatie

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer...

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... GROEIEN Kent u dat verhaaltje van dat kleine jongetje dat een klein stekje had geplant dat maar niet wilde groeien?

Nadere informatie

Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden.

Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden. Maandag 9 januari 2012 South Camden City Learning Centre (CLC) Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden. Dit CLC is te vergelijken met ons eigen SIZO centrum in Zoetermeer.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 - juni 2018

Nieuwsbrief 10 - juni 2018 Houdringe 2-1025 BA Amsterdam - tel. 020-63 65 954 Nieuwsbrief 10 - juni 2018 Beste ouders en verzorgers, De zomervakantie komt alweer aardig dichtbij en ook wij zijn langzaamaan bezig met de afsluiting

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71 Agenda Project Landen 2-12 maart 2015 Ledenvergadering 26 maart 2015 Grote Rekendag 25 maart 2015 Paasviering s middags op 2 april 2015 Koningsspelen 24

Nadere informatie

Inhoud. Voorlichtingsactiviteiten CS Vincent van Gogh

Inhoud. Voorlichtingsactiviteiten CS Vincent van Gogh Redactie: Bert Benjamins & Vera Duiker Jaargang 5, nummer 1 5 oktober 2018 Inhoud Voorlichtingsactiviteiten CS Vincent van Gogh... 1 Klas 2 debatteert!... 2 Wegwijs in de bibliotheek... 2 Mooie resultaten

Nadere informatie

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket Algemene handleiding leerkracht Doel van het lespakket Stel je voor: Je werkt wekenlang aan een liedje, stopt er je ziel en zaligheid in en dan is het eindelijk af. Je springt een gat in de lucht. Maar

Nadere informatie

Menu. schooljaar Voortgezet onderwijs. denieuwebibliotheek. naamschool

Menu. schooljaar Voortgezet onderwijs. denieuwebibliotheek. naamschool Menu Voortgezet schooljaar 2018-2019 naamschool PROJECT Deelnemers Wat Wanneer Duur Locatie Kosten Introductie bezoeken Klas 1 De leerlingen leren in de vorm van een speurtocht de bibliotheek kennen. Hele

Nadere informatie

Schoolberichten 6 oktober nr. 120

Schoolberichten 6 oktober nr. 120 Schoolberichten 6 oktober nr. 120 Staking basisonderwijs donderdag 5 oktober: Op donderdag 5 oktober waren bijna alle basisscholen in Nederland gesloten. De leerkrachten hebben massaal geprotesteerd in

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Belangrijke Data Paasviering op school paasweekend Koningsspelen Meivakantie Eerste schooldag na meivakantie Donderdag 2 april Vrijdag 3 april t/m maandag 6 april

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Nieuws uit CBS Het Kompas

Nieuws uit CBS Het Kompas Nieuws uit CBS Het Kompas 20 augustus: De school is weer begonnen!!! We hopen dat iedereen een goede vakantie heeft gehad en in goede gezondheid is gestart. Het weer was in ieder geval fantastisch on-nederlands!

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 30 januari 2015 Fladder fladder in K1 De kleutertjes van juf Jasmine knutselden tijdens de vogel-tel-week deze kleurrijke vogeltjes en zorgden ook voor overheerlijk vogelvoer

Nadere informatie

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief:

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief: nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 05-02-2016 U leest de nieuwsbrief van februari. De nieuwsbrief die nét voor de krokusvakantie uitkomt. Vandaag stond in het teken van carnaval. En wat was het een leuk

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

Nummer maart 2019

Nummer maart 2019 Nummer 23 21 maart 2019 De agenda staat op onze website www.spectrumpeize.nl Kijk daar ook voor de vakanties en de vrije dagen. Maandag 03 juni onderwijsdag, leerlingen vrij Dinsdag 11 juni teamdag, leerlingen

Nadere informatie

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Inhoudsopgave: Het belang van volgens kabinet Balkenende IV Het belang van volgens kabinet Balkenende IV 1 Bramediawijs als onderdeel van het lokaal

Nadere informatie

Kunstrijk Nieuwsbrief

Kunstrijk Nieuwsbrief 2014/2015 Kunstrijk Nieuwsbrief 13-07-15 In dit nummer: Voorwoord 1 Jarigen 2 Agenda 2 Mededelingen / groepen 3/4 Contact 4 Belangrijke informatie: Dinsdag 14 juli Afscheid van groep 8 Woensdag 15 juli

Nadere informatie