Voor- en achterwandplastiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor- en achterwandplastiek"

Transcriptie

1 1/5 Gynaecologie Voor- en achterwandplastiek Inleiding Deze brochure is bestemd voor vrouwen die een blaas-of darmverzakking hebben. Samen met de gynaecoloog is besloten om een voor en/of achterwand plastiek uit te voeren. In deze voorlichtingsfolder is beschreven wat de operatie inhoudt, de ziekenhuisopname en de periode na de operatie. Meer algemene informatie leest u in de folder: Opname en verblijf. 1. Besluit tot een operatie Uw gynaecoloog heeft een verzakking van de vagina-voorwand of vagina achterwand bij u geconstateerd. Een voor en/of achterwandplastiek kan deze verzakking verhelpen. Of u besluit tot een operatie zal afhankelijk zijn van de ernst van uw klachten en de onderzoeksbevindingen van uw gynaecoloog. Samen met uw gynaecoloog bespreekt u ook andere mogelijkheden om wat aan uw klachten te doen. 2. Voorbereiding Wanneer u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden zoals bijvoorbeeld Marcoumar, Ascal of Sintrom, geef dit dan door aan u specialist. Om bloedingen tijdens de operatie te voorkomen moeten deze medicijnen soms gestopt worden. Stop nooit zelf met uw medicijnen. Bij operaties die via de vagina plaatsvinden zijn twee mogelijkheden. U kunt er voor kiezen om een ruggenprik te nemen (vanaf de navel voelt u dan niets meer) of u kunt kiezen voor een algehele narcose. Meer informatie staat in de folder: Uw operatie en anesthesie, die u meekrijgt. De anesthesioloog bespreekt van te voren met u welke vorm van verdoving u wilt en kan hebben. In verband met wondinfectie verzoeken wij u om u een week voor de operatie niet meer te scheren in het gebied rond de vagina. Soms worden de darmen nog schoongemaakt door middel van een klysma. Op de dag van de operatie mag u niet eten, drinken en roken tenzij anders is afgesproken met u. 3. Op de afdeling Er is met u een tijd afgesproken wanneer u verwacht wordt om op de verpleegafdeling te komen. U zult een aantal dagen opgenomen worden op de Vrouw-Kind eenheid van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Eenmaal op de afdeling zal één van de verpleegkundigen een opnamegesprek met u houden. Dit gaat over uw algehele gezondheid. Bij bijzonderheden kunt u dit aangeven. Tevens krijgt u informatie over het verloop van de komende dagen in het ziekenhuis. Na dit gesprek wordt u voorbereid op de operatie. U krijgt een operatiejasje, en medicijnen (kalmerend) wat met u is afgesproken door de anesthesist. U mag geen make-up op hebben en lenzen, sieraden en brillen moeten op de afdeling blijven. Uw eventuele kunstgebit mag u indien het goed vastzit inhouden. De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Hier wordt u dan verder geholpen. Voordat de operatie begint krijgt u de afgesproken verdoving. Via een infuus krijgt u vocht toegediend. Tijdens en na de operatie worden bloeddruk, pols en wond regelmatig gecontroleerd.

2 2/5 4. De operatie Voorwandplastiek Tijdens deze operatie worden de uitgezakte vaginavoorwand en blaas, die u soms als een bol in opening van de schede ziet uitpuilen, op hun plaats gebracht. Deze operatie wordt via de vagina uitgevoerd. De gynaecoloog begint met het losmaken van de vaginawand van de onderliggende, uitbollende blaas en plasbuis. Vervolgens neemt de arts de verzakte blaas in en zet het te ruime bindweefsel van de blaas in het midden weer aan elkaar vast. De blaas wordt nu door bindweefsel ondersteund. Daarna wordt de vaginawand, die ook te wijd geworden is, gedeeltelijk weggenomen. De gynaecoloog hecht de vaginawand vervolgens over de blaas. Zo komt de vaginavoorwand weer op de plaats te zitten waar hij hoort en is de uitstulping verdwenen. Ook de overgang tussen de blaas en plasbuis is verstevigd als gevolg van de operatie, waardoor er minder gemakkelijk ongemerkt urineverlies optreedt. Achterwandplastiek: Tijdens de achterwandplastiek wordt de uitgezakte vagina-achterwand, die u soms als een bol uit de schede ziet puilen, en de endeldarm op hun plaats teruggebracht. Deze operatie bestaat uit twee delen. De gynaecoloog begint met de vagina-achterwand. Als eerst wordt de vagina-achterwand in het midden losgemaakt van de in het midden liggende uitstulpende darm. Vervolgens wordt de darmwand ingenomen en het bindweefsel van de darm in het midden aan elkaar gezet. De darm wordt nu door bindweefsel ondersteund. In het tweede gedeelte van de operatie neemt de gynaecoloog de vaginawand die ook te wijd is geworden, gedeeltelijk weg. De vaginawand wordt daarna over de darm gehecht. Zo komt de vaginaachterwand weer op de plaats waar hij hoort te zitten en is de uitstulping verdwenen. 5. Duur van de operatie De voor- en achterwandplastiek duren beiden ongeveer 15 minuten. Wanneer u aan zowel aan de voor- als achterwand wordt geopereerd zal de operatie ongeveer 30 minuten duren.

3 3/5 6. Na de operatie Tijdens de operatie is een blaaskatheter via de plasbuis ingebracht. Uit dit soepele, holle slangetje kan de urine afvloeien. De verpleegkundige zal deze katheter op de 3e dag van uw ziekenhuisopname verwijderen. Bij een voorwandplastiek gebeurt dit s avonds, bij een achterwand-plastiek gebeurt dit s morgens. Bij een voorwandplastiek kan het voorkomen dat u niet direct goed kunt plassen, dit zal door de verpleegkundige gecontroleerd worden. Vaak heeft de gynaecoloog een tampon ingebracht, dit is een lang gaas om bloedinkjes te stelpen; deze wordt een dag na de operatie door de verpleegkundige verwijderd. De eerste dagen kunnen de vagina en onderbuik gevoelig zijn door de operatie. U krijgt hier pijnstillers voor. Ook krijgt u een injectie tegen trombose. Dit wordt op de dag van de operatie al gegeven en gaat door totdat u het ziekenhuis weer verlaat. 7. Risico s van de operatie Bij een verzakkingsoperatie komen zelden complicaties voor. Desondanks kunnen er complicaties optreden. Denkt u hierbij aan: Beschadiging van de blaas of endeldarm: Een enkele keer kan de blaas of endeldarm bij het losmaken van de omliggende weefsels beschadigd raken. Er ontstaat dan een gaatje in de blaas of endeldarm. Dit wordt tijdens de operatie weer hersteld. De opnameduur kan langer worden door de beschadiging. Nabloeding: Een nabloeding is een vrij zeldzame complicatie bij een verzakkingsoperatie. Vaak voldoet het om (opnieuw) een tampon in de vagina te brengen. Soms is een tweede operatie noodzakelijk. Blaasontsteking: Een blaasontsteking is een veel voorkomend probleem na een verzakkingsoperatie. Bij een voorwandplastiek krijgt u uit voorzorg een antibioticakuur mee voor 5 dagen. U begint met deze kuur wanneer de katheter verwijderd is. Problemen met het opgang komen van het plassen: Door de veranderde positie van de blaas en plasbuis kunt u problemen ondervinden met het plassen. Als u deze moeilijkheden heeft, krijgt u een langere tijd een katheter of leert u uzelf katheteriseren. Deze problemen zijn vaak van tijdelijke aard. Urine-incontinentie: Urineverlies is een andere mogelijke complicatie van een verzakkingsoperatie. Hier is niet altijd duidelijk waardoor deze complicatie ontstaat. Om die reden is de complicatie ook niet altijd te voorkomen. Het urineverlies is meestal niet ernstig. Mocht het urineverlies toch hinderlijk zijn, dan is het meestal mogelijk een bekkenbodemtraining of een aanvullende kleine ingreep te verhelpen. Ontlasting: Enkele dagen na de operatie komt de ontlasting vanzelf weer op gang. Zo nodig krijgt u medicatie wat de ontlasting bevorderd. Van de operatiewond hebt u weinig last, wel is beter om flink persen te vermijden. Na de genezingsperiode verloopt de ontlasting na een achterwandplastiek vaak gemakkelijker.

4 4/5 Seksuele problemen: Bij een achterwandplastiek wordt de ingang van de vagina wat nauwer. De gynaecoloog houdt de ingang van de schede ruim genoeg voor het hebben van gemeenschap. Door de operatie kan littekenweefsel optreden dat vooral in de eerste periode van de operatie gevoelig kan zijn. Bij een voorwandplastiek zijn seksuele problemen niet te verwachten. Over het algemeen kan gemeenschap juist vaak weer prettiger verlopen na een voor- of achterwand plastiek. Mocht u toch seksuele problemen ervaren, aarzel dan niet om een afspraak met uw gynaecoloog te maken en hierover te praten. Deze problemen kunnen vaak verholpen worden. 8. Naar huis U zult 3 tot 4 dagen na de operatie in het ziekenhuis verblijven. U krijgt adviezen voor thuis mee en een afspraakkaartje voor een poli controle bij uw gynaecoloog. 9. Herstel na de operatie De duur van het uiteindelijke herstel is bij elke vrouw verschillende. Sommige zijn na zes weken weer volledig hersteld, bij anderen vergt het een half jaar of nog langer voordat zij zich weer de oude voelen. Krijgt u koorts hoger dan 38 graden of bloedingen, neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. (buiten kantooruren , tijdens kantooruren ) Luister goed naar uw eigen lichaam. Het is belangrijk dat u goed drinkt, anderhalf tot twee liter per dag Zwaar tillen en zwaardere huishoudelijke bezigheden kunt u de eerste zes weken na de operatie beter uitstellen. Wel kunt u meestal na een week weer licht huishoudelijk werk doen, zoals eten koken en afwassen. Als u buitenshuis werkt is het aan te raden om de eerste vier weken na de operatie niet te werken. Doet u lichamelijk zwaar werk overleg dan voor de operatie al met uw gynaecoloog wat u het beste kan doen. Het is niet verstandig om seksuele gemeenschap te hebben voordat u voor een controleafspraak bij de gynaecoloog bent geweest. Uw vaginawand kan namelijk beschadigd raken. Tijdens de controleafspraak kijkt de gynaecoloog of de vaginawand goed genezen is. Als dit weer het geval is kunt u weer gemeenschap hebben. Tot ongeveer zes weken na de operatie kan het voorkomen dat u bloed verliest. Dit is normaal. Het wordt langzaam minder en gaat vaak over in bruinige of gelige afscheiding. Het kan zijn dat er opnieuw klachten ontstaan. De oorzaak van de verzakking of van het urineverlies kan niet altijd verholpen worden. Er bestaat geen behandeling die garandeert dat een verzakking definitief uitblijft. Als u denkt dat er sprake is van een nieuwe verzakking, aarzel dan niet en neem contact op met uw huisarts. Vragen Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. T Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur.

5 5/5 Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij de gastenservice in de centrale hal. Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website De inhoud van deze folder is ontleend aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Foldernummer: vrk 147 versie december 2012

Therapie. Voorwand- en/of achterwandplastiek

Therapie. Voorwand- en/of achterwandplastiek 1 Een voorwandplastiek, ook wel blaasverzakkingsplastiek genoemd, wordt uitgevoerd als de vaginavoorwand en blaas zijn verzakt. Ook urineincontinentie die bij een verzakking kan optreden is een reden voor

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Voorwand- en/of achterwandplastiek

Patiënteninformatie. Voorwand- en/of achterwandplastiek Voorwand- en/of achterwandplastiek Patiënteninformatie Voorwand- en/of achterwandplastiek Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 De operatie 3 Na de operatie 4 Risico s van de operatie 5 Naar huis 6 Vragen 7 Telefoonnummers

Nadere informatie

voorwand- en/of achterwandplastiek

voorwand- en/of achterwandplastiek patiënteninformatie voorwand- en/of achterwandplastiek Uw gynaecoloog heeft een verzakking van de voorwand of achterwand van uw vagina bij u vastgesteld. Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om deze

Nadere informatie

Therapie. Sacropexie

Therapie. Sacropexie 1 Een (laparoscopische) sacropexie wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt. Ook bij een opnieuw ontstane verzakking (recidief) en/of een verzakte

Nadere informatie

Therapie. Prolift voor verzakkingen

Therapie. Prolift voor verzakkingen 1 Een prolift-operatie wordt uitgevoerd als de bekkenbodemorganen, zoals uw blaas, baarmoeder en endeldarm zijn verzakt. De volledige naam van deze nieuwe operatietechniek is Gynecare Prolift Pelvic Floor

Nadere informatie

patiënteninformatie elevate-operatie bij verzakkingen

patiënteninformatie elevate-operatie bij verzakkingen patiënteninformatie elevate-operatie bij verzakkingen Uw gynaecoloog heeft bij u een verzakking vastgesteld van uw bekkenbodemorganen, zoals uw blaas, baarmoeder en/of endeldarm. Samen met uw gynaecoloog

Nadere informatie

Voorwand- en/of achterwandplastiek

Voorwand- en/of achterwandplastiek Voorwand- en/of achterwandplastiek Uw gynaecoloog heeft een verzakking van de vaginavoorwand of vagina- achterwand bij u geconstateerd. Een voorwand wand- of achterwandplastiek kan deze verzakking verhelpen.

Nadere informatie

Therapie. De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie

Therapie. De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie 1 Een TVT-O operatie wordt uitgevoerd als u last heeft van stress- of inspanningsincontinentie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape Obturatorius.

Nadere informatie

Verzakkingsoperatie bij voorwand/blaasverzakking

Verzakkingsoperatie bij voorwand/blaasverzakking Bekkenbodemcentrum/Gynaecologie Patiënteninformatie Verzakkingsoperatie bij voorwand/blaasverzakking U ontvangt deze informatie, omdat bij u tijdens het onderzoek een verzakking van de vaginavoorwand (met

Nadere informatie

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over bekkenbodem- en incontinentie-operaties. Hiervoor bestaan vele soorten operaties,

Nadere informatie

tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie patiënteninformatie

tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie patiënteninformatie patiënteninformatie tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie U heeft last van urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten en niezen. Dit heet ook wel stress- of inspanningsincontinentie. Samen

Nadere informatie

TVT-O tegen inspannings(stress)incontinentie

TVT-O tegen inspannings(stress)incontinentie TVT-O tegen inspannings(stress)incontinentie Patiënteninformatie TVT-O operatie Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 TVT-O operatie 2.1 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Naar huis 5 Adviezen voor thuis 6

Nadere informatie

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE - OPERATIES In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over bekkenbodem- en incontinentie-operaties. Hiervoor bestaan vele soorten operaties,

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties Bekkenbodem- en incontinentie-operaties Inleiding Er bestaan veel soorten operaties voor urine-incontinentie en verzakkingen. Ze vinden plaats via de schede of de buikwand. Wij informeren u hier over de

Nadere informatie

Informatie. Sacrospinale fixatie Verzakkingsoperatie baarmoeder of vaginatop

Informatie. Sacrospinale fixatie Verzakkingsoperatie baarmoeder of vaginatop Informatie Sacrospinale fixatie Verzakkingsoperatie baarmoeder of vaginatop Inleiding In deze folder geven wij informatie over sacrospinale fixatie, een bekkenbodemoperatie bij een verzakking van de top

Nadere informatie

Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen

Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen De sacrospinale fixatie en voor/achterwandplastiek Afdeling Gynaecologie Het besluit tot een operatie Of u besluit tot een operatie zal afhankelijk zijn van de ernst

Nadere informatie

Informatie. Voorwandplastiek

Informatie. Voorwandplastiek Informatie Voorwandplastiek Inleiding De blaas, baarmoeder en endeldarm worden in het bekken op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende oorzaken

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

Verzakking van de vagina, blaas of darm

Verzakking van de vagina, blaas of darm Verzakking van de vagina, blaas of darm In overleg met uw gynaecoloog heeft u besloten dat u wordt geholpen aan een verzakking. In deze folder vindt u meer informatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen

Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen Bekkenbodemoperaties bij verzakkingen waarbij een Mesh (implantaat) gebruikt wordt Afdeling Gynaecologie Het besluit tot een operatie Of u besluit tot een operatie zal afhankelijk zijn van de ernst van

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen 00 Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

Informatie. Baarmoederverwijdering. schede. Vaginale uterus extirpatie

Informatie. Baarmoederverwijdering. schede. Vaginale uterus extirpatie Informatie Baarmoederverwijdering via de schede Vaginale uterus extirpatie WWW.ELKERLIEK.NL Inleiding In overleg met uw gynaecoloog wordt uw baarmoeder verwijderd via de schede. De medische term voor deze

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties. Afdeling Gynaecologie

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties. Afdeling Gynaecologie Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Afdeling Gynaecologie Inleiding Bij bekkenbodemproblemen en urineincontinentie zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een operatie is een van die mogelijkheden.

Nadere informatie

Informatie. Achterwandplastiek

Informatie. Achterwandplastiek Informatie Achterwandplastiek WWW.ELKERLIEK.NL Inleiding De blaas, baarmoeder en endeldarm worden in het bekken op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende

Nadere informatie

Operatieve behandelingen voor verzakkingen

Operatieve behandelingen voor verzakkingen Operatieve behandelingen voor verzakkingen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Voorbereiding op de operatie 1 Operaties voor verzakkingen 2 Voorwand- of blaasverzakkingsplastiek 2 Verzakking

Nadere informatie

H Verzakking operatie (voorwand en/of achterwandplastiek)

H Verzakking operatie (voorwand en/of achterwandplastiek) H.366319.0417 Verzakking operatie (voorwand en/of achterwandplastiek) Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een verzakkingoperatie onder narcose of met een ruggenprik. Bij verzakkingen

Nadere informatie

Verzakkingsoperaties met vaginale matjes. Poli Gynaecologie

Verzakkingsoperaties met vaginale matjes. Poli Gynaecologie 00 Verzakkingsoperaties met vaginale matjes Poli Gynaecologie 1 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Uw gynaecoloog

Nadere informatie

Voorwandplastiek Verzakking van de blaas

Voorwandplastiek Verzakking van de blaas Voorwandplastiek Verzakking van de blaas Afdeling gynaecologie en verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen omdat u een blaasverzakking heeft waarvoor een operatie nodig is. Deze folder

Nadere informatie

Operaties aan verzakkingen Voor- en achterwandplastiek

Operaties aan verzakkingen Voor- en achterwandplastiek Operaties aan verzakkingen Voor- en achterwandplastiek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijke informatie voor opname 1 Doel van de operatie 1 Verloop van de operatie 2 Voorwandplastiek

Nadere informatie

Behandeling van een vaginale verzakking

Behandeling van een vaginale verzakking 00 Behandeling van een vaginale verzakking Manchester-Fothergill operatie Poli Gynaecologie Inleiding Een vaginale verzakking kan ontstaan wanneer organen in het bekken, zoals blaas, endeldarm, darmen

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Aanvullende folder bij de brochure Bekkenbodemproblemen bij vrouwen

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Aanvullende folder bij de brochure Bekkenbodemproblemen bij vrouwen Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Aanvullende folder bij de brochure Bekkenbodemproblemen bij vrouwen Inleiding Er bestaan veel soorten operaties voor urine-incontinentie en verzakkingen. Ze vinden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bekkenbodem- en/of incontinentieoperatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bekkenbodem- en/of incontinentieoperatie PATIËNTEN INFORMATIE Bekkenbodem- en/of incontinentieoperatie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en behandeling van incontinentie

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Urologie Stress-incontinentie is ongewenst urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, niezen, hoesten, lachen, sporten, springen of plotselinge

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES

NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES NVOG Voorlichtingsbrochure BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES 1. Inleiding 2. De voorbereiding op een operatie 3. Risico s 4. Operatie bij stressincontinentie

Nadere informatie

H.366319.0816. Verzakking operatie

H.366319.0816. Verzakking operatie H.366319.0816 Verzakking operatie Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een verzakkingoperatie onder narcose of met een ruggenprik. Bij verzakkingen zijn verschillende operaties mogelijk,

Nadere informatie

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Afdeling gynaecologie en verloskunde Ontslagadviezen In overleg met uw gynaecoloog heeft u een

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen 00 Bekkenbodem- en incontinentie-operaties aanvullende informatie bij de folder Bekkenproblemen bij vrouwen Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Bekkenbodemen. incontinentieoperaties. Patiënteninformatie

Bekkenbodemen. incontinentieoperaties. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Bekkenbodemen incontinentieoperaties U leest in deze brochure welke operaties er zijn voor uw klachten en wat u van een operatie kunt verwachten Inhoudsopgave Pagina De voorbereiding

Nadere informatie

Incontinentie-operatie

Incontinentie-operatie Incontinentie-operatie De Tensie Vrije vaginale Tape (TVT) U wordt binnenkort in het Spaarne Ziekenhuis geopereerd aan uw incontinentie klachten (niet goed kunnen ophouden van urine). U heeft deze informatie

Nadere informatie

Achterwandplastiek Verzakking van de endeldarm

Achterwandplastiek Verzakking van de endeldarm Achterwandplastiek Verzakking van de endeldarm Afdeling gynaecologie en verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen omdat u een darmverzakking heeft waarvoor een operatie nodig is. Deze

Nadere informatie

Sacrospinale fixatie van de vaginatop of baarmoeder

Sacrospinale fixatie van de vaginatop of baarmoeder Sacrospinale fixatie van de vaginatop of baarmoeder Samen met uw arts heeft u besloten tot een sacrospinale fixatie. Deze operatie kan worden verricht bij een verzakking van de vaginatop (bij vrouwen waarbij

Nadere informatie

Verzakking vaginawand

Verzakking vaginawand Verzakking vaginawand Voor- of achterwandplastiek mca.nl Inhoudsopgave Wat is een verzakking van de vaginawand? 3 Voorbereiding op de operatie 4 De operatie 6 Na de operatie 7 Leefregels voor thuis 10

Nadere informatie

Gynaecologie. Bekkenbodem- en incontinentieoperaties

Gynaecologie. Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Gynaecologie Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. De voorbereiding op een operatie...5 3. Risico s...5 4. Operatie bij stressincontinentie...6 5. Operaties bij verzakkingen...7

Nadere informatie

Ureteroscopie (onderzoek en/of

Ureteroscopie (onderzoek en/of 1/5 Urologie Ureteroscopie (onderzoek en/of verwijdering van steentjes in de urineleider) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steentje aanwezig is in de urineleider (ureter). De ureter

Nadere informatie

Manchester fothergill Verzakking van de baarmoeder

Manchester fothergill Verzakking van de baarmoeder Manchester fothergill Verzakking van de baarmoeder Afdeling gynaecologie en verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen omdat u een verzakking aan de baarmoeder heeft waarvoor een operatie

Nadere informatie

Colpocleisis Operatie voor vaginale verzakking

Colpocleisis Operatie voor vaginale verzakking Colpocleisis Operatie voor vaginale verzakking Afdeling gynaecologie & verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een operatie omdat bij u een vaginale verzakking heeft waarvoor een

Nadere informatie

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin)

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Informatie voor patiënten F0208-3415 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Verzakkingsoperatie vaginaal zonder implantaat. Gynaecologie

Verzakkingsoperatie vaginaal zonder implantaat. Gynaecologie Verzakkingsoperatie vaginaal zonder implantaat Gynaecologie Verzakkingsoperatie, vaginaal, zonder implantaat. 1. Inleiding Bij een verzakking zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een operatie is

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Wat is een TVT-operatie? De kans dat de operatie uw klachten verhelpt Hoe verloopt een TVT-operatie?

Wat is een TVT-operatie? De kans dat de operatie uw klachten verhelpt Hoe verloopt een TVT-operatie? TVT folder 1 Wat is een TVT-operatie? De TVT-operatie is een operatie om inspanningsincontinentie te verhelpen. Evenals bij andere operaties voor deze klacht is het doel het afsluitmechanisme van de blaas

Nadere informatie

Bekkenbodem-operaties

Bekkenbodem-operaties Gynaecologie Bekkenbodem-operaties Klachten en behandelingsmogelijkheden Inhoud 1. Inleiding 2. De voorbereiding op een operatie 3. Risico s 4. Operaties bij verzakkingen Baarmoeder Vaginavoorwand met

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

Colpocleisis: operatie voor vaginale verzakking

Colpocleisis: operatie voor vaginale verzakking Gynaecologie Colpocleisis: operatie voor vaginale verzakking www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN116 / Colpocleisis: operatie voor vaginale

Nadere informatie

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE-OPERATIES

BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE-OPERATIES Polikliniek gynaecologie/ Obstetrie BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIE-OPERATIES INLEIDING Er bestaan veel soorten operaties voor urine-incontinentie en verzakkingen. Ze vinden plaats via de schede of de buikwand.

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/5 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Ventrale rectopexie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Ventrale rectopexie Ventrale rectopexie VENTRALE RECTOPEXIE INLEIDING Binnenkort zult u worden geopereerd aan een verzakking van het laatste stuk van de darm, de endeldarm. Dit zal gebeuren via een zogenaamde kijkoperatie,

Nadere informatie

Behandeling van stressincontinentie TOT

Behandeling van stressincontinentie TOT Behandeling van stressincontinentie bij vrouwen TOT Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie/gynaecologie heeft uw behandelend uroloog/gynaecoloog met u gesproken over de mogelijkheid van een operatie

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Bekkenbodem- en incontinentieoperaties 1. Inleiding 4 2. De voorbereiding op een operatie 5 3. Risico s 5 4. Operatie bij stressincontinentie

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Bekkenbodem- en incontinentie-operaties; een aanvullende folder bij de brochure Bekkenbodemproblemen bij vrouwen No 16 2000 NVOG Het copyright en

Nadere informatie

TVTO. Gynaecologie. alle aandacht. (Tension free Vaginal Tape- Obturatum)

TVTO. Gynaecologie. alle aandacht. (Tension free Vaginal Tape- Obturatum) TVTO (Tension free Vaginal Tape- Obturatum) Gynaecologie alle aandacht TVTO (Tension free Vaginal Tape-Obturatum) Uw gynaecoloog heeft u geadviseerd om een TVT-O te ondergaan, of u wordt binnenkort opgenomen

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Bekkenbodemoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Bekkenbodemoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bekkenbodemoperatie In overleg met uw arts heeft u besloten om een bekkenbodemoperatie te ondergaan. Er zijn verschillende operaties mogelijk. In deze folder leest u welke operaties er zijn voor uw klachten

Nadere informatie

Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom) Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de baarmoeder, eventueel de eierstokken en het omliggend weefsel omdat

Nadere informatie

Sacrospinale fixatie vaginatop of baarmoeder Behandeling van een vaginale verzakking

Sacrospinale fixatie vaginatop of baarmoeder Behandeling van een vaginale verzakking 00 Sacrospinale fixatie vaginatop of baarmoeder Behandeling van een vaginale verzakking Poli Gynaecologie Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat u een sacrospinale fixatie krijgt. Dit is een operatie

Nadere informatie

Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom) Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de baarmoeder, met de eierstokken en eventueel het omliggend weefsel

Nadere informatie

Manchester Fothergrill operatie

Manchester Fothergrill operatie Gynaecologie Manchester Fothergrill operatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN115 / Manchester Fothergrill operatie / 08-02-2019 2 Manchester

Nadere informatie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Operatie bij een verzakking van de achterwand vagina en darm

Operatie bij een verzakking van de achterwand vagina en darm Gynaecologie Operatie bij een verzakking van de achterwand vagina en darm Achterwandplastiek U heeft een verzakking van de vagina-achterwand met daarachter de darm. De blaas, baarmoeder en endeldarm worden

Nadere informatie

Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop Sacrospinale fixatie Verzakking van de baarmoeder of vaginatop Afdeling gynaecologie en verloskunde U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen omdat u een verzakking van de baarmoeder heeft waarvoor

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie 2 Heilig Hart Ziekenhuis

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties

Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Gynaecologie alle aandacht Bron: NVOG BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES 1. Inleiding 2. De voorbereiding op een operatie 3. Risico s 4. Operatie bij stressincontinentie

Nadere informatie

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling)

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stressincontinentie behandeling) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties

Bekkenbodem- en incontinentie-operaties Bekkenbodem- en incontinentie-operaties Bekkenbodem- en incontinentieoperaties Er zijn verschillende soorten urine-incontinentie en verschillende soorten verzakkingen. De eerste vorm van urine-incontinentie

Nadere informatie

Operatie bij een verzakking van de vagina voorwand en blaas

Operatie bij een verzakking van de vagina voorwand en blaas Gynaecologie Operatie bij een verzakking van de vagina voorwand en blaas Voorwandplastiek U heeft een verzakking van de voorwand van de vagina met daarachter de blaas. De blaas, baarmoeder en endeldarm

Nadere informatie

De TVT-O of TVToperatie

De TVT-O of TVToperatie De TVT-O of TVToperatie Deze folder geeft informatie over de TVT-O en TVT operatie. TVT staat voor Tensionfree Vaginal Tape. De O staat voor foramen Obturatorius (=anatomische structuur waardoor de tape

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Een operatie vanwege een verzakking

Een operatie vanwege een verzakking Patiënteninformatie Een operatie vanwege een verzakking Een operatie vanwege een verzakking 20180002 Een operatie vanwege een verzakking.indd 1 1 25-05-18 09:09 Een operatie vanwege een verzakking Polikliniek

Nadere informatie

Bekkenbodemen incontinentieoperaties

Bekkenbodemen incontinentieoperaties Bekkenbodemen incontinentieoperaties Gynaecologie alle aandacht Bron: NVOG BEKKENBODEM- EN INCONTINENTIEOPERATIES 1. Inleiding 2. De voorbereiding op een operatie 3. Risico s 4. Operatie bij stressincontinentie

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Opheffen van een verzakking

Patiëntenvoorlichting Opheffen van een verzakking Patiëntenvoorlichting Opheffen van een verzakking Wat is een verzakking? Bij een verzakking hebben sommige delen van de vrouwelijke inwendige geslachtsorganen hun normale plaats verloren en zijn naar beneden

Nadere informatie

Voor- en achterwandplastiek. met of zonder portioamputatie en kolpocleisis

Voor- en achterwandplastiek. met of zonder portioamputatie en kolpocleisis Voor- en achterwandplastiek met of zonder portioamputatie en kolpocleisis U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u geopereerd gaat worden in verband met een verzakking van de schede en/of baarmoeder.

Nadere informatie

Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale

Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale Urologie Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale verzakking Laparoscopische sacrocolpopexie Inleiding De organen in de onderbuik (de baarmoeder, de blaas en de endeldarm) worden op hun plaats gehouden

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Samen met uw gynaecoloog heeft u besloten om de baarmoeder te laten verwijderen. De reden van de operatie is met u besproken. Een eventuele verwijdering van de eierstokken

Nadere informatie

Voor-/achterwandplastiek

Voor-/achterwandplastiek PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwandplastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een

Transurethrale resectie van een Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Urologie Bij een transurethrale resectie van een blaastumor wordt via een operatie een tumor in de blaas verwijderd. Deze ingreep wordt TURT genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Ontslag uit het ziekenhuis na een continentie- of verzakkingsoperatie Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In deze folder vindt u informatie over de periode na een continentie- of verzakkingsoperatie. Moeheid

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van een tumor in de blaas. Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Operatie voor een verzakking, voorbereiding, opname en herstel. Krijgt u een operatie voor een verzakking? Deze folder geeft u informatie over:

Operatie voor een verzakking, voorbereiding, opname en herstel. Krijgt u een operatie voor een verzakking? Deze folder geeft u informatie over: Operatie voor een verzakking, voorbereiding, opname en herstel Krijgt u een operatie voor een verzakking? Deze folder geeft u informatie over: de voorbereiding de opname het herstel en leefregels wanneer

Nadere informatie

Totale prostatectomie

Totale prostatectomie 1/6 Urologie Totale prostatectomie (verwijderen van de prostaat) Inleiding In deze brochure vindt u meer informatie over een operatieve ingreep in verband met kanker aan de prostaat. Een totale prostatectomie.

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

TVT-O. Gynaecologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen. (Tension free Vaginal Tape-Obturatum)

TVT-O. Gynaecologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen. (Tension free Vaginal Tape-Obturatum) TVT-O (Tension free Vaginal Tape-Obturatum) Gynaecologie Locatie Hoorn/Enkhuizen TVT-O (Tension free Vaginal Tape-Obturatum) Uw gynaecoloog heeft u geadviseerd om een TVT-O te ondergaan, of u wordt binnenkort

Nadere informatie