Spreekbeurt Dinosaurussen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt Dinosaurussen"

Transcriptie

1 Spreekbeurt Dinosaurussen 17 maart Daniël Kuckartz - Groep 6 1: Krijt-tijdperk 2: Zoogdier/Eieren 2B: Embryo 3: Landdino s 4: Waterdino s 5: Vliegende dino s 6: Gewicht 7: Lengte 8: Voortbeweging 9: Beenplaten 10: Dikke schedel 11: Klauwen 12: Triceratops 13: Bek vol tanden 14: 1 HAP 15: Krantenberichten: China - Amerika - Veiling - Oertijdmuseum.nl

2 Dinosauriërs Spreekbeurt 17 maart 2009, Daniël Kuckartz, groep 6 Deze versie is uitgebreider, omdat ik vanwege de tijd geen lange zinnen kon vertellen en niet alles wat ik had willen zeggen. Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen voor mijn spreekbeurt, omdat ik er al heel veel van weet. Ik vind het heel interessant. Die dinosauriërs zijn zo bijzonder, je kunt het je bijna niet voorstellen. Ze leefden heel lang geleden, toen de mens nog lang niet bestond. En ze hebben ook heel bijzondere eigenschappen, aangepast aan de omgeving en omstandigheden. Mijn interesse begon toen ik een paar jaar geleden in Dierenpark Amersfoort was. Daar is een groot dinobos. Ik heb toen veel foto s gemaakt. Ook een film op school was de aanleiding. Bij Ecodrome kreeg ik van oma een dinokaartenspel, waar ook een mini-encyclopedie bij zit. Daar heb ik ook veel van geleerd.

3

4 Het ontstaan De eerste dinosauriërs kwamen 230 miljoen jaar geleden, halverwege het Triastijdperk. Hoe? Dat weet niemand. Ze waren in het begin nog niet zo groot, maar later werden de planteneters steeds groter. Ze overleefden het Jura-tijdperk en het Krijt. Maar na 165 miljoen jaar kwam er, met het eind van het Krijttijdperk, ook een eind aan hun bestaan. We weten ook niet waarom ze 65 Miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Veel wetenschappers denken dat het door een meteorietinslag in Mexico komt. Deze brok uit de ruimte had een doorsnede van wel 9 kilometer Ze hebben uitgerekend dat dit zo n 65 miljoen jaar geleden is gebeurd. Dat komt overeen met het uitsterven van de dinosauriërs. Ze zeggen dat het kan zijn dat er heel veel stof in de atmosfeer hing. Zo veel, dat de zon er lange tijd niet doorheen kon komen. Het werd toen heel koud. Planten gingen dood, waardoor er geen eten was. Daardoor gingen de planteneters dood en vervolgens de vleeseters. Het enige dier dat nog van de dino s afstamt, is de blauwe vinvis. Ter vergelijking: De zon ontstond 5 miljard jaar geleden. De moderne mens bestaat nog maar zo n jaar. (De Neanderthalers jaar geleden.) Maar hoe weten we nu dat dinosauriërs hebben geleefd? Dat komt omdat er fossielen zijn gevonden. Dat zijn versteende dingen, zoals botten, uitwerpselen, voetafdrukken en eieren. Sommige liggen honderden meters onder de grond.

5 Dino s komen uit een ei

6 Zoogdier of eieren? Was een dino een zoogdier of legde hij eieren? Eieren dus. We weten dit omdat er dus fossiele eieren zijn gevonden. Maar Dino betekent verschrikkelijk en Saurus hagedis. Verschrikkelijk grote hagedis dus. En die leggen natuurlijk eieren. En zijn koudbloedig. Toch denken ze dat er zowel warmbloedige als koudbloedige dinosauriërs zijn geweest.

7 Fossiele dino-eieren (heel dikke schaal) en een kippe-ei Ook grote dinosauriërs waren pas uit het ei nog heel klein.

8 Eieren Ze legden eieren in nesten. Deze lagen weer groepsgewijs bij elkaar. Veel dino s waren veel te groot om op het nest te broeden. Daarom dekten ze het af met bladeren en grond. Kleinere soorten bleven wel op het nest zitten. Eieren konden wel 25 centimeter groot worden. Daar kon wel 3 liter in! Toch waren de kleine dinootjes maar klein wanneer ze uit het ei kwamen.

9 Lopende en rennende dino s (langzame en hele snelle landdino s)

10 Soorten Er zijn verschillende soorten. Op dit moment zijn er zo n bekend. Maar sommige denken dat er wel 10x zo veel zijn. Dus maar liefst totaal! Deze hebben niet tegelijk geleefd, maar verspreid over die 165 miljoen jaar. Hoe al die soorten heten, kun je vergeten. Drie bekende soorten zijn: Tyranosaurus Rex (T-Rex), een vleeseter; de Stegosaurus, een planteneter met beenplaten; en een Plesiosaurus, een viseter. Dinosauriërsoorten konden dus op het land leven, zwemmen in het water of vliegen in de lucht.

11 Zwemmende dino s (sommige konden lopen én zwemmen)

12 Vliegende dino s (groot en klein) Soms vleugels van wel 3,5 meter elk (die konden alleen zweven, niet vliegen)

13 Eigenschappen Gewicht De meeste mensen denken aan dinosauriërs als zijnde heel groot, maar er waren ook kleinere soorten. Pas geleden hebben ze nog de kleinst gevonden dino tot nu toe ontdekt. Deze was zo klein als een kuikentje en woog maar een paar honderd gram. Je had ze dus in alle soorten en maten. De zwaarste, de ultrasaurus, woog maar liefst kilo. De kinderen uit mijn groep wegen gemiddeld 30 kilo. Een olifant weegt ongeveer kilo. Dat zijn al 166 groep6-leerlingen bij elkaar. Een ultrasaurus kon dus wel zo zwaar zijn als 26 olifanten. En dat zijn weer ruim 4300 kinderen bij elkaar! In totaal 40 scholen zo groot als De Vordering! In aantal leerlingen dan... Als die beesten zo zwaar waren, ontstond er dan een aardbeving als ze liepen? Nee. Ze konden helemaal niet rennen en stampen deden ze niet, want dat kostte te veel energie. Net als bij een olifant, liepen ze poot voor poot. Pappa en mamma lagen een keer in Afrika in een tentje. Toen stond er plotseling s nachts een olifant achter de tent te snuiven. Hoewel de olifant heel dichtbij was, voelden ze de grond toch helemaal niet trillen. Dat komt ook doordat ze kussentjes onder hun poten hebben. Als je vanuit het heelal naar de aarde zou kijken, kon je de aarde dus niet heen en weer zien bewegen.

14 Voetstappen van een dino Was aarde stuiterbal in de ruimte?

15 Lengte en Hoogte Dinosauriërs konden heel klein zijn van enkele centimeters tot wel 60 meter! Dat zijn wel 5 bussen achter elkaar. Als je van de kop tot de staart zou kunnen glijden, was dat net zo lang als een flinke glijbaan in het zwembad. De Seismosaurus was bijvoorbeeld zo n dier. Woon je op de 5e verdieping van een flat? Dan konden bepaalde soorten gewoon bij je naar binnen kijken! Eng hè.

16 Dat was flink kluiven!

17 Voedsel Dino s aten alles. Ieder soort had zo een eigen voorkeur. Er waren er ook die bijna alles aten. Echte vleeseters hadden altijd maar twee poten. Zij aten ook andere soorten. Dino s met vier poten aten dus nooit vlees. Maar planteneters konden wel alleen twee poten hebben. Dan aten ze meestal ook vlees. Gras konden deze planteneters niet eten, want dat bestond toen nog niet. Net als bloemen en vruchten. Wel aten ze bladeren en takken van bomen en struiken. Zeedieren aten vis, maar er waren ook soorten die zowel op het land als in het water konden leven. Zij aten dan ook wel vis. Anderen leefden weer van insecten. Zoals de vliegende dino s. Die insecten waren toen ook heel erg groot. Een libelle kon zo groot zijn als een zeemeeuw en een zeeschorpioen zo groot als een hond! Ook duizendpoten waren niet te versmaden. Moet er niet aan denken hoe groot die toen waren...

18 Jakkes, alweer varens op het menu vandaag...

19 Snelheid De grote dinosoorten waren niet bepaald snel. Met hun vier poten konden ze niet veel sneller dan 5 kilometer per uur lopen. Dat is zelfde loopsnelheid als de mens! Kleinere soorten waren natuurlijk sneller. Maar vleeseters, met hun twee poten, konden 50 kilometer per uur rennen! De Velociraptor kon dat. Ze sprongen als een kangaroe (galop als een paard) of renden poot voor poot (draf als een paard).

20 Grote dino (4 poten): 5 km per uur Kleine dino (2 poten): 50 km per uur

21 Slapen Grote Sauriërs sliepen staand, Als ze zouden gaan liggen, zouden ze niet meer overeind kunnen komen! Bovendien zouden ze liggend ook wel een heel makkelijke prooi zijn voor vleesetende soorten. Beenplaten De Stegosaurus had op rugzijde bijzondere, ruitvormige beenplaten die goed waren doorbloed. Deze dienden om de temperatuur te regelen van het lichaam. Zo kon het lijf zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Zweten konden de dino s namelijk niet. En vanwege de grootte, hadden ze relatief weinig oppervlak om af te koelen of juist op te warmen. Wanneer het lijf te warm was, werd de warmte afgestaan aan de lucht via de platen. Wanneer het lichaam te koud was, sloegen de platen zonnewarmte op.

22 Stegosaurus: Beenplaten voor temperatuurregeling lichaam

23 Schedels Onder andere de Pachycephelosaurus, had een hele dikke schedel. Die kon 25 centimeter dik zijn. Hij gebruikte dit om met andere soortgenoten te bokken. Net zo lang totdat eentje het opgaf. De winnaar was de sterkste en mocht zich opwerpen als leider of een vrouwtje hebben. Ook konden deze planteneters met zo n dikke schedel vleeseters van zich afhouden. Over het algemeen hadden alle dinosauriërs kleine hersenen. Deze waren vaak maar zo groot als een walnoot. Of ze nou daarom ook echt dom waren, valt niet te zeggen. Er zijn mensen die zeggen dat ze te dom waren om te overleven, maar dat is natuurlijk niet waar.

24 Dikke schedel, (40x mens) weinig inhoud (grote van een walnoot)

25 Staartknots en holle horen Dino s moesten zich tegen andere soorten kunnen verweren. Sommige hadden dus dikke schedels en andere scherpe stekels. Maar er waren er ook die een uitstekend bot hadden in de staart. Met zo n dikke bowlingbal in de staart, kon je heel hard van je afslaan. Een ander soort had een soort holle horen bovenop zijn kop. Daarmee kon hij geluid maken. Heel handig om soortgenoten te waarschuwen voor als er gevaar dreigde.

26 Klauwen met gemene nagels (Beter uit de buurt blijven! O nee, wij bestonden nog niet...)

27 Klauwen De vleeseters konden gemene klauwen hebben. Daaraan zaten hele scherpe en lange nagels. Wanneer ze in kuddes jaagden, konden ze zoveel grotere dinosauriërs doden. Wanneer soorten ook planten aten, konden ze met die klauwen bladeren en takken uit bomen rukken.

28 Triceratops: 3 horens op kop (soms wel 1 meter lang)

29 Nekschild Er waren planteneters die zich op weer een andere manier hadden aangepast tegen vleeseters die hen wel lekker vonden. Om te zorgen dat ze niet het menu van de dag zouden worden, hadden ze een nekschild. Daarmee was het veel moeilijker om in de kwetsbare nek aan te vallen. Meer overlevingskans dus! De Triceratops had zo n schild. Tri betekent drie, Cera horen en Tops kop. Zij hadden ter verdediging dus ook nog drie horens op hun kop. De twee bovenste konden wel één meter lang worden. Als varken toen al hadden bestaan, waren ze zo aan het spit geregen!

30 Langnekken Sommige waren enorm lang. Dat kwam omdat ze hele lange nekken en staarten hadden. De Diplodocus had een nek van 8 meter en een staart van 27 meter. Het waterdier Elasmosaurus had een nek met wel 75 nekwervels! Ter vergelijking: langnek giraf heeft er maar 7. Overigens heeft een mens er ook zeven, maar die wervels zijn vele malen kleiner dan die van een giraffe. Bek vol tanden De meeste vleeseters hadden enorm veel en grote tanden. Een mens heeft maar 12 tanden, maar een Allosaurus had er zeker 70! Deze waren vlijmscherp en er hard. Dat was om de prooi te doden en het vlees in stukken te snijden/scheuren. De tanden van een Tyranosaurus waren zo hard en groot, dat ze zelfs door een bot heen konden bijten.

31 Vleeseters: Wel 70 vlijmscherpe tanden! (mensen maar 12)

32 HAP! In één hap, kon een Tyranosaurus 250 kilo eten. Tien zevenjarige zusjes zijn dat in één bek!

33 Tyranosaurus Rex: wel 10 kleine zusjes in 1 hap! (250 kilo in bek)

34 NIEUWS In de afgelopen maanden hield ik het nieuws een beetje bij. Er worden namelijk nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Vooral in Zuid-Amerika worden veel fossielen gevonden. Waaronder nieuwe soorten. In China is laatst een recordvondst gedaan. Een groot en uniek veld waar 4600 fossielen liggen. Hierbij zit ook een twee meter groot schedel. In Arizona in Noord-Amerika is een dansvloer gevonden. Er zijn fossiele pootafdrukken gevonden. Op een relatief klein oppervlak wel 1000 grote en kleine. De hele familie is aan de zwier geweest! Op 7 april 2009 a.s. is er een veiling van dinoskeletten. Ze hopen dan ook een 2 meter grote dinomoeder te verkopen met haar negen baby s. Verwacht wordt dat ze er tot euro voor zullen krijgen. Helaas heb ik nog niet zoveel op mijn bankrekening staan. Maar ach, mijn slaapkamer is toch te klein...

35

36

37

38

W.O. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER

W.O. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER P ZEK NAAR DIN S! W.. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER Wat weten we reeds over dino s? We gebruiken vaak de afkorting dino's. Eigenlijk zeg je dinosaurussen of dinosauriërs. Dat betekent : reuzen hagedis.

Nadere informatie

DINOSAURIËRS. Marthe Terny

DINOSAURIËRS. Marthe Terny DINOSAURIËRS Marthe Terny 1. INLEIDING Ik hou mijn spreekbeurt over dinosauriërs, omdat ik dit een erg leuk en interessant onderwerp vind. We weten al veel over de dinosauriërs, maar nog niet alles. Ik

Nadere informatie

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër?

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër? Dinosauriërs Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een dinosauriër? 3. Wanneer leefden de dinosauriërs? 4. Waar leefden dinosauriërs? 5. Hoe leefden de dinosauriërs? 6. Waarom waren de dinosauriërs zo groot?

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6.

HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6. INLEIDING BLZ 2. HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 2 DE IRRITATOR BLZ 4. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6. HOOFDSTUK 5 TYRANOSAURUS REX

Nadere informatie

Oog in oog met de dino s expeditie oertijd

Oog in oog met de dino s expeditie oertijd Oog in oog met de dino s expeditie oertijd Museumles - Expeditie Oertijd Informatie voor leerlingen basisonderwijs groepen 4 t/m 8 experience www.limburgsmuseum.nl wat je ziet, ben je zelf Oog in oog met

Nadere informatie

TIJDLIJN. Een reis door de geschiedenis

TIJDLIJN. Een reis door de geschiedenis De OERKNAL! Wetenschappers denken dat zo n 13,7 miljard aardse jaren geleden alles in het heelal samengeperst was tot een gloeiend heet punt. Tijdens een enorme oerexplosie ontstonden uit dat punt materie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie

Werkstuk door M woorden 15 juni keer beoordeeld. Wat zijn Pterosauriërs Inleiding:

Werkstuk door M woorden 15 juni keer beoordeeld. Wat zijn Pterosauriërs Inleiding: Werkstuk door M. 1487 woorden 15 juni 2001 7 70 keer beoordeeld Vak Biologie Wat zijn Pterosauriërs Inleiding: Dit werkstuk gaat over Pterosauriërs, ik heb hiervoor gekozen omdat ik dit nog de meest interessantste

Nadere informatie

Allemaal Dinosaurussen

Allemaal Dinosaurussen Allemaal Dinosaurussen Ruben Schneijdenberg Allemaal dinosaurus sen Minidinosaurussen Onder :een impressie van een dinosaurusembryo. versteende eieren en embryo s geven paleontologen waardevolle informatie.

Nadere informatie

Lesbrief T. rex voedselweb

Lesbrief T. rex voedselweb Lesbrief T. rex voedselweb Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het ontdekken dat niet alle dinosauriërs in dezelfde

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen

Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen Boek van de week: 1; De archeoloog 2; Dinosaurussen 3; Tom en de dinosaurussen in het museum 4; Dinosaurussen Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 5

Antwoorden Biologie Thema 5 Antwoorden Biologie Thema 5 Antwoorden door een scholier 697 woorden 9 juni 2003 6,8 323 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1 Opdracht 1 1. Het fenotype zijn de zichtbare

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Dino's

Werkstuk Biologie Dino's Werkstuk Biologie Dino's Werkstuk door een scholier 2359 woorden 20 maart 2004 5,3 111 keer beoordeeld Vak Biologie Is een dino warm-koudbloedig? Reptielen zijn koudbloedig, vogels zijn warmbloedig en

Nadere informatie

PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 DIPLODOCUS

PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 DIPLODOCUS PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 NEL DIPLODOCUS Onze planeet zag er helemaal anders uit dan nu in de tijd van de dinosauriërs; Het was warm en vochtig, veel wouden, reuzegrote varens, geen bloemen

Nadere informatie

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn De pinguïn Iedereen weet wel wat een pinguïn is, maar bijna niemand weet dat er in totaal zeventien verschillende soorten zijn! Ook weet iedereen dat pinguïns in koude gebieden leven, maar niet iedereen

Nadere informatie

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer KOMODOVARAAN Door: Jade Boezer 1 Voorwoord Mijn werkstuk gaat over Komodovaranen. Ik doe het erover omdat ik een onderwerp zocht voor mijn werkstuk en nog niets over Komodovaranen wist. Toen ik aan het

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs DMVVOO-B&E-2012 Voeding is belangrijk voor de mens, dier en plant. In het dierenpark zie je heel veel verschillende dieren. De planteneter eet planten,

Nadere informatie

DE SIBERISCHE TIJGER

DE SIBERISCHE TIJGER DE SIBERISCHE TIJGER In de sneeuw! Er zijn veel verschillende soorten katten op de wereld. Denk maar eens aan de huiskat, leeuw, sneeuwpanter of cheeta. Allemaal behoren ze tot de familie van de katachtigen.

Nadere informatie

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 dieren Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 Inhoudsopgave Woord vooraf...3 Mijn dieren...4 Nog meer dieren...5 De leeuw...5 De huiskat...5 De olifant...6 De giraf...7 De ijsbeer...8 De hond...8 De vlieg...9

Nadere informatie

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding is belangrijk voor mens, dier en plant. In het dierenpark zie je veel verschillende dieren. Een planteneter eet planten, een vleeseter eet vlees

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Lesboek onderbouw klas 1 & 2 WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN?

Lesboek onderbouw klas 1 & 2 WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? Lesboek onderbouw klas 1 & 2 WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? Excursie safaripark Beekse Bergen Docent: Klas: Naam (of naam groep) 2 Welkom in safaripark Beekse

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing De prehistorie

Werkstuk Levensbeschouwing De prehistorie Werkstuk Levensbeschouwing De prehistorie Werkstuk door een scholier 2068 woorden 28 november 2006 5,5 250 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoofdstuk 1: Wat is prehistorie? Prehistorie betekend:voor

Nadere informatie

Katachtigen. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2

Katachtigen. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2 Katachtigen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2 Iedereen kent natuurlijk de poes als huisdier. Dit dier lijkt veel op de katachtigen die in Ouwehands Dierenpark leven. Denk

Nadere informatie

DE WOLF. Huilend roofdier

DE WOLF. Huilend roofdier DE WOLF Huilend roofdier De wolf heeft vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

EXPO DINO ADVENTURE LESMAP

EXPO DINO ADVENTURE LESMAP LESMAP EXPO DINO ADVENTURE LESMAP Ter voorbereiding aan jullie bezoek...2 Voorwoord...3 Opstelling expo op basis van vier tijdperken...4 Toelichting gebruik audioguide....5 Activiteiten voor kinderen..............................................................................................

Nadere informatie

Kaartenset gewervelde dieren

Kaartenset gewervelde dieren Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

De Tijdperken. 419 miljoen jaar geleden. 358 miljoen jaar geleden. 289 miljoen jaar geleden. 252 miljoen jaar geleden. 201 miljoen jaar geleden

De Tijdperken. 419 miljoen jaar geleden. 358 miljoen jaar geleden. 289 miljoen jaar geleden. 252 miljoen jaar geleden. 201 miljoen jaar geleden Ongeveer 160 miljoen jaar lang hebben er dinosaurussen op de aarde geleefd. Er waren meer dan 1100 verschillende soorten die overal leefden. 65 miljoen zijn ze plotseling uitgestorven. Er zijn al veel

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6. Tijdsindicatie totaal: 30 min.

Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6. Tijdsindicatie totaal: 30 min. Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6 Tijdsindicatie totaal: 30 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een reuzenbeest in beweging gemaakt Foto s

Nadere informatie

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer 1 De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer Giraffe hangt de laatste ballen in de boom. Reiger

Nadere informatie

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Met deze Doe Mee kom je veel verschillende dieren tegen. Weet je wat ze allemaal kunnen doen? Bewegen! De leeuw

Nadere informatie

!!! "# $ %!!!!! ( " %!!+!! " # +

!!! # $ %!!!!! (  %!!+!!  # + Dit boekje is van !!! "# "# $ %!!!!!!&!! ' " # ( " %!!)*!!!!+!! " # + #!!!!! &,!!!* %! Weetjes van giraffen Hoorntjes Een mannetje heeft midden op zijn kop nog een hoorntje. Hij heeft er dus drie. Een

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Nijlpaarden

Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk door een scholier 1372 woorden 15 oktober 2004 6,5 194 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het onwijze coole dieren vind.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Lesboek onderbouw klas 1 & 2

Lesboek onderbouw klas 1 & 2 Lesboek onderbouw klas 1 & 2 WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? Werkbladen bovenbouw havo/vwo Werkbladen onderbouw klas 1 & 2 Welkom in safaripark Beekse Bergen Om ervoor te zorgen dat jullie een leuke

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Tijger. Een machtige streepjeskat

Tijger. Een machtige streepjeskat Tijger Een machtige streepjeskat Aan de manier waarop tijgers sluipen en op hun prooi afspringen, is goed te zien dat ze uit de familie van katachtigen komen. De tijger is binnen die familie zelfs de grootste

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen Giraffe Inhoud Hoefachtigen Waar komen giraffen veel voor? Eten en drinken van de giraffe? Gewicht, lengte en leeftijd De geboorte Verschillende Soorten Giraffen De gevechten Hazenslaapjes Schone oren

Nadere informatie

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis DE GIRAFFE Langnek Over de giraffe wordt wel eens gezegd dat hij uit restjes bestaat. Dat is natuurlijk onzin, maar een giraffe is wel een apart dier. Met zijn prachtige wimpers, lange nek, gespleten hoeven,

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen Voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkblad Dit werkblad hoort bij de film Giganten uit de IJstijd. Een film die je meeneemt naar de laatste ijstijd, zo n 116.000 tot 10.000

Nadere informatie

Rondleidingen Planckendael

Rondleidingen Planckendael Rondleidingen Planckendael Boeiend en speels Hieronder vind je een handig overzicht van al onze rondleidingen, per doelgroep en leeftijdscategorie. Zowel en jeugd als, families en andere kunnen reserveren

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Slangen

Werkstuk Biologie Slangen Werkstuk Biologie Slangen Werkstuk door een scholier 1207 woorden 13 juni 2005 6,7 137 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud Hoofdstuk 1: Wat zijn Slangen Hoofdstuk 2: Hoe actief zijn Slangen Hoofdstuk 3:

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

Lesbrief T. rex talenten

Lesbrief T. rex talenten Lesbrief T. rex talenten Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Doel van de opdracht: Het zelf onderzoeker zijn Het gedrag van T. rex imiteren

Nadere informatie

DIERENPASPOORT GIRAFFE

DIERENPASPOORT GIRAFFE GIRAFFE Langnek Over de giraffe wordt wel eens gezegd dat hij uit restjes bestaat. Met zijn prachtige wimpers, lange nek, gespleten hoeven, lange staartpluim en hoorntjes op het hoofd valt hij zeker op!.

Nadere informatie

Juf Kim Afkomstig van:

Juf Kim Afkomstig van: Naam:. klas: 1 Beste leerlingen van juf haar klas. Zo dadelijk gaan jullie beginnen met het thema dinosaurussen. Jullie zullen van juf zeer veel leren door de bundel die jullie gaan krijgen, maar jullie

Nadere informatie

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5.

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5. Dieren in groepen inhoud blz. Dieren in groepen 3 1. Insecten: de zwerm of kolonie 4 2. Vogels: de vlucht 8 3. Vissen: de school 10 4. Zoogdieren: de kudde 12 5. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn? Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

Eindexamen biologie vmbo gl/tl II

Eindexamen biologie vmbo gl/tl II REPTIELEN INFORMATIE 1 VERSCHILLENDE GROEPEN In de afbeelding hieronder staan vier soorten reptielen afgebeeld. Elke soort behoort tot een bepaalde groep van de reptielen: dier 1 behoort tot de krokodillen,

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk ONTDEKKINGSTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn h f makkelijk moeilijk h Volg de wandelroute, dan komen jullie alle dieren tegen! Veel plezier!

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

RATELSLANGEN PEKARI S

RATELSLANGEN PEKARI S groep 8 DESERT Deze DESERT-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds maar één antwoord goed (tenzij anders vermeld). Denk er ook aan dat je de paden niet mag verlaten

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden?

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden? Naam: _ DE GIRAFFE Hoe ziet de giraffe eruit? Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL 2006

Bijlage VMBO-GL en TL 2006 Bijlage VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 2 BIOLOGIE CSE GL EN TL Deze bijlage bevat informatie. 600051-2-588b REPTIELEN INFORMATIE 1 VERSCHILLENDE GROEPEN In de afbeelding hieronder staan vier soorten reptielen

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland Vleermuizen inhoud blz. Inleiding 3 1. Twee hoofdsoorten 4 2. Echo 6 3. Huid en vleugels 7 4. Jonge vleermuizen 8 5. Vleermuizen in Nederland 9 6. Andere soorten vleermuizen 11 7. Vleermuisweetjes 13 8.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Evolutie, wat is dat nu feitelijk?!

Evolutie, wat is dat nu feitelijk?! Evolutie, wat is dat nu feitelijk?! Heb je je wel eens afgevraagd waarom er zo veel verschillende soorten vlinders, vogels of vissen zijn? Waarom is er niet gewoon één soort van die dieren? Er is toch

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA DESERT. voor groep 8. In-/uitgang

SPEURTOCHT THEMA DESERT. voor groep 8. In-/uitgang SPEURTOCHT THEMA DESERT voor groep 8 In-/uitgang Deze DESERT-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds maar één antwoord goed (tenzij anders vermeld). Denk er ook aan

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

Speurtocht voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs

Speurtocht voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs Speurtocht voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs Deze speurtocht bestaat uit twee delen. 1. Tijdens het eerste deel volg je de wandelroute, dus kijk goed naar de bordjes en naar de plattegrond! Ben

Nadere informatie

11. o - 8 ... ... ... ... f e. d i. Apenrots Leeuwenterras Kleine-Zoogdierenhuis Uilenruïne Californische zeeleeuwen Insectarium

11. o - 8 ... ... ... ... f e. d i. Apenrots Leeuwenterras Kleine-Zoogdierenhuis Uilenruïne Californische zeeleeuwen Insectarium o - 8 11. We hadden al gezien dat sommige dieren toevallig bepaalde voordelige eigenschappen hebben. Je kunt je voorstellen dat zo n dier-met-voordeel meer nakomelingen krijgt dan andere dieren. En die

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Skelet Hoofdstuk 1 Waarom een spreekbeurt over het skelet? Ik wil graag een spreekbeurt over het skelet houden omdat ik het een interessant onderwerp vind. Ik wil aan jullie laten zien dat het skelet niet

Nadere informatie

4. Sterk dino-rekenwerk

4. Sterk dino-rekenwerk 4. Sterk dino-rekenwerk Vul aan met +, - en = 7 + 8 = 20-5 20 4 12 4 100 45 30 25 25 30 45 100 1 000 400 300 300 670 300 250 120 340 300 28 12 Vul aan met > of < of = 45 : 9 2 x 3 100 x 8 1000 200 70 x

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Belevingsgame in Dierenpark Emmen...

Belevingsgame in Dierenpark Emmen... Belevingsgame in Dierenpark Emmen... s d n a l r e d e N Duits Engels Nederlands Beleving in Dierenpark Emmen, Denk jij veel te weten over dieren, en wil je graag een speurtocht maken door werelden waar

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren?

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? De inhoud 1. De inleiding 2. De woordspin 3. Het uiterlijk van de das 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? 7. De dassenwerkgroep Utrecht 8. De afsluiting 9. Bronnen 1.

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

DE MELKSLANG. Na-aap slang

DE MELKSLANG. Na-aap slang DE MELKSLANG Na-aap slang De melkslang heeft mooie, opvallende kleuren. Met zijn rode, zwarte en witte ringen zie je hem zeker niet over het hoofd. En dat is nou precies de bedoeling! DIERENPASPOORT MELKSLANG

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8 SPEURTOCHT Groep 7 en 8 Met deze speurtocht loop je door het hele park. Door de vragen goed te beantwoorden kun je letters verdienen. Verzamel alle letters uit de dikgedrukte vakjes. Met deze letters kun

Nadere informatie

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren!

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren! Ouwehands Winterland Brrr! Het is weer berekoud vandaag! Heb jij altijd al willen weten hoe de dieren in Ouwehands Dierenpark omgaan met de winterse kou? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Volg de wandelroute,

Nadere informatie