SMART SERVICES BOULEVARD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SMART SERVICES BOULEVARD"

Transcriptie

1 Smart Services Boulevard Nieuwsbrief 15 maart 2010 De Smart Services Boulevard wordt officieel geopend door gedeputeerde van Heukelom op 12 mei 2010, vanaf 14:30 uur, Hogeschool Zeeland. Reserveer de datum vast in uw agenda. De programmaraad van het Innovatie Netwerk Zeeland (INZ) heeft vorig jaar drie speerpunten voor de Zeeuwse Economische Ontwikkeling gekozen en één generiek ondersteunend thema Smart Services. Voor dit ondersteunende thema wordt momenteel de Smart Services Boulevard ingericht. Uitzonderlijk niveau World Class Ondersteuning Speerpunt Hospitality Smart People Water Smart Services Smart Methods/Business Piek Bio- Based- Economy Hoogvlakte Smart Technology 2. Kansen verzilveren Prestaties Verbeteren De unieke speerpunten en de algemene ondersteuning van wereldklasse zijn beide noodzakelijk voor het te bereiken uitzonderlijke niveau. De Smart Services Boulevard is een broedplaats voor het ontwikkelen en het leren toepassen van methodes en technieken waarmee innovaties in de drie speerpunten kunnen worden ondersteund. De ontwikkeling van de Smart Services Boulevard wordt aangestuurd door de High Performance Academy, één van de vier innovatiekringen van het INZ, en de Hogeschool Zeeland. De Smart Services Boulevard is gehuisvest in het voormalige PSD-gebouw aan de Prins Hendrikweg (bij de Hogeschool Zeeland) in Vlissingen. De High Performance Academy heeft twee meerjarige innovatieprogramma s gedefinieerd: 1. Prestaties Verbeteren. Hierbij worden in vijf jaar tijd zo n 120 bedrijven en instellingen ondersteund om hun individuele prestaties of de prestaties in de keten op een hoger niveau te brengen. Onder de vlag van de Smart Services Boulevard is een zogenaamde High Performance Incubator (HPI) actief die zich specifiek richt op het onderwerk Prestaties Verbeteren. 2. Kansen Verzilveren. Via deze programmalijn worden clusters van bedrijven en instellingen ondersteund bij het verzilveren van kansen in de drie speerpuntgebieden Hospitality, Bio-Based- Economy en Water. In de Smart Services Boulevard wordt de zogenaamde Open Innovatie Studio ingericht als ondersteunende faciliteit voor het verzilveren van kansen. De Hogeschool Zeeland heeft ,- subsidie van de Provincie Zeeland ontvangen voor de pilotfase van de Smart Services Boulevard. In deze fase zal specifiek aandacht worden besteed aan de slimme dienst Smart Technology. Contactpersonen van de Smart Services Boulevard zijn en Sandra de Reu. Zie contactgegevens onderaan de pagina.

2 High Performance Incubator (broedplaats van de High Performance Academy) Onder de High Performance Incubator (HPI) worden individuele bedrijven en instellingen ondersteund bij het verbeteren van hun prestaties. Groepen studenten en docenten van de Hogeschool Zeeland, ondersteund door externe experts en bedrijfsprofessionals helpen ondernemingen hun bedrijfsprocessen te analyseren en verbeteringen door te voeren. Op 5 februari 2010 (fase 4) zijn 7 bedrijven met 11 projecten van start gegaan tijdens een bijeenkomst in de Smart Services Boulevard. Ze worden daarbij ondersteund door 20 studenten van verschillende opleidingen en 7 docenten en experts. Op 1 juni worden de HPI- projecten afgesloten en op 3 juni worden resultaten aan belangstellenden getoond tijdens de Zeeuwse Innovatie Evenementen. Sonja Nossent is projectleider van deze fase 120 Programmalijn 1: Prestaties Verbeteren Aantal ondernemingen Water Hospitality Bio-Based-Economy 20 Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase Startdata programmafases en Peter Koelemij van de Smart Services Boulevard zijn wervingsactiviteiten gestart voor ondernemers die vanaf september (fase 5) met het HPI-traject mee willen doen. Nieuw is dat vanaf nu ook ondernemingen in de hospitality sector (recreatie en zorg) worden benaderd. Tot op heden waren alleen bedrijven uit de maakindustrie en de procesindustrie actief. In 2011 zal ook de watersector worden betrokken. Neem contact op met of als u geïnteresseerd bent. Zie contactgegevens onderaan de pagina. Vanaf fase 5 wordt extra ondersteuning verleend voor de toepassing van Smart Technology. Daarvoor is subsidie beschikbaar onder het RAAK-project Kennisbrug Slimme Technologie. Het gaat om toepassing van grensverleggende kennis en technologie in het algemeen, maar er zal in eerste instantie speciaal aandacht worden besteed aan Rapid Manufacturing en Sensoring & Monitoring. In voorbereiding op dit traject worden met provinciale subsidie een aantal workshops en minisymposia georganiseerd rondom deze twee technologische thema s. Bedrijven en instellingen die belangstelling hebben voor deelname kunnen zich melden bij of. Open Innovatie Studio Momenteel wordt de Open Innovatie Studio van de Smart Services Boulevard ingericht. Hierin komen faciliteiten voor het ondersteunen van groepen (clusters) bedrijven, instellingen en ander stakeholders bij het ontwikkelen van nieuwe businesskansen. De faciliteiten en de gebruikte methoden moeten er toe leiden dat er een efficiënt en effectief ontwikkeltraject tot stand komt. De werkwijze is afgekeken van de

3 ESA in Noordwijk, waar in de zogenaamde concurrent design facility op zeer efficiënte wijze satellieten worden ontwikkeld. Sinds enkele weken is een groep van zeven ontwikkelaars actief om praktijkcases voor te bereiden. De ontwikkeling van het huisje van niks, passend bij het speerpunt Hospitality wordt daarbij als oefenobject gekozen. Huisje van Niks Diverse consultants en experts worden bij de ontwikkeling betrokken. In de loop van april zullen de eerste echte pilots starten. Bij de opening van de Smart Services Boulevard op 12 mei kan de Open Innovatie Studio worden bekeken. Belangstellenden worden tijdens de Zeeuwse Innovatie Evenementen op 3 juni middels deelname aan een workshop in de gelegenheid gesteld nader kennis te maken met de werkwijze in de Open Innovatie Studio. Onderzoeksgroep Een groep van vijf onderzoekers doet een verkenning naar de kansen voor de Zeeuwse ondernemers en instellingen in de drie speerpuntgebieden Hospitality, Water en Bio-Based-Economy. Ze beginnen deze week met een inventarisatie van eerder uitgevoerd onderzoek en reeds lopende activiteiten op dit gebied. De inventarisatie zal waar nodig worden gevolgd door aanvullend verkennend onderzoek. Hospitality Water Bio-Based- Economy John André Hoe staat de sector ervoor? Innovatievermogen Zeeuwse MKB ondernemers in relatie tot moderne strategieen. Peter Nico Vac (Wim) Welke kansen heeft de sector? Technologische kansen in de nieuwe speerpunten BBE, Hospitality en water. Best practices elders ter wereld? Relevante expertisecentra in vergelijkbare kenniscentra in de wereld waar Zeeland een verbinding mee zou moeten aangaan, alsmede de aard van die verbinding. John van Beers doet onderzoek naar het innovatievermogen van Zeeuwse ondernemingen. Andre de Korte kijkt meer specifiek naar leiderschap in relatie tot innovatievermogen. Peter Kruizinga verkent de kansen in de Hospitality en met name de wellnesskant daarbinnen, Nico Landsman doet dit voor het speerpunt Water. Er is nog een vacature voor Bio-Based-Economy. Wim neemt voorlopig waar en zal de vier onderzoeken samenvoegen tot een overall projectplan. Vier van de vijf deelnemers gebruiken dit traject voor hun promotieonderzoek. Eind augustus wordt het resultaat verwacht.

4 Special Interest Group Smart Technology Het bestuur van het INZ heeft in verband met de specifieke Zeeuwse problematiek besloten dat er de komende jaren speciale aandacht moet worden besteed aan grensverleggende kennis en technologie. De specifieke aandacht voor slimme technologie heeft onder andere geresulteerd in de oprichting van een zogenaamde Special Interest Group Smart Technology (SIG ST). Op 16 februari is tijdens een plenaire bijeenkomst van de High Performance Academy de belangstelling voor een dergelijke groep gepeild. 21 personen hebben laten weten belangstelling te hebben voor deelname aan de SIG ST. De meeste aandacht gaat uit naar Sensoring en Monitoring (70%), daarna Rapid Manufacturing (30%). Naast deze twee thema s heeft men ook belangstelling voor: Elektronica, LED techniek Microsensoren Sensornetwerken Batterijloze systemen Smart algoritmen Supergeleiding Zaken over de techniek heen bv slimmer werken, octrooien en slim inkopen Indien u de enquêteresultaten wilt ontvangen neem dan contact op met, zie gegevens onderaan de pagina. De SIG ST zal in de loop van april weer bij elkaar komen. Special Interest Group Smart People Een andere nieuwe groep onder de High Performance Academy is de Special Interest Group Smart People (of sociale innovatie), SIG SP. Deze groep richt zich in eerste instantie op het project de organisatie en haar medewerkers van de 21 ste eeuw. Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande die ertoe zullen leiden dat succesvolle organisaties veel flexibeler en dynamischer zullen worden dan in de vorige eeuw het geval was. Dat geldt niet alleen voor de organisaties, maar ook voor haar medewerkers. HZ BZW EIZ KvK Bedrijven Instellingen Overheden Syntens MKB MIC HPA Wooneconomie Watertechnologie InnoGo! Smart Services P&O CBM SIG SP SIG SB SIG ST De SIG SP verkent en stuurt de ontwikkelingen en wil ondernemingen ondersteunen bij de transitie naar een competitieve flexibele organisatie. De SIG SP komt 19 maart weer bij elkaar bij Unitron in IJzendijke.

5 Condition Based Maintenance Een van de toepassingsgebieden van Sensoring & Monitoring is Condition Based Maintenance. Bij deze methode worden sensoren gebruikt om de conditie van een installatie te meten en afhankelijk van die conditie al of niet onderhoud te plannen. Door deze aanpak kan onderhoud precies op tijd worden uitgevoerd, niet te laat zoals bij curatief onderhoud en niet onnodig vroeg zoals meestal bij preventief onderhoud. De Maintenance Innovation Community (MIC), zie figuur op vorige blz. heeft veel belangstelling getoond voor dit onderwerp. Rutger van der Male van de NV Economische Impuls Zeeland heeft subsidie aangevraagd en gekregen van het programma Pieken in de Delta voor het zogenaamde Praktijk en Ontwikkelcentrum Condition Based Maintenance (P&O CBM). Onder dit project worden diverse activiteiten uitgevoerd, voor een belangrijk deel in samenwerking met de Smart Services Boulevard. Zeeuwse Innovatie Evenementen 2010 Op 3 juni vanaf 13:00 uur worden de Zeeuwse Innovatie Evenementen 2010 gehouden. Het ZIE wordt georganiseerd namens het Innovatie Netwerk Zeeland en de locatie is opnieuw de Hogeschool Zeeland. Ook nu zullen diverse activiteiten plaatsvinden waaronder meerdere workshops over innovatieve thema s. Ook de activiteiten rond de Smart Services Boulevard zullen op die dag aan een breder publiek worden getoond. Zodra het programma bekend is zal dit onder breed ondernemerspubliek worden verspreid en tevens te zien zijn op de website van het INZ. Sensoring & Monitoring Met name door de opkomst van de Micro Systeem Technologie en de Nano Technologie is de laatste 25 jaar een enorme toename mogelijk geworden in de toepassing van sensoren. Deze kunstmatige zintuigen kunnen nu rendabel worden ingezet in tal van sectoren. Ze worden toegepast in technische sectoren, in de medische of biologische wereld, in landbouw en visserij, de recreatie, in de logistieke sector en waar al niet. Een sensor geeft een signaal af dat iets zegt over een temperatuur, een druk, een zuurgraad, een snelheid of versnelling, of wat dan ook. In het algemeen is vervolgens een intelligente interpretatie van dat signaal nodig om er chocola van te maken. Vaak zijn signalen van verschillende sensoren nodig om iets zinnigs te kunnen zeggen over de conditie van bijvoorbeeld een patiënt, voedsel, een dijk, een machine of drinkwater. ICT wordt ingezet om de noodzakelijke intelligentie toe te voegen. En als er op basis van de signaalverwerking inderdaad iets zinnigs gezegd kan worden over de waarneming, én wanneer de waarneming over langere tijd wordt vervolgd dan spreekt men over monitoring. Het is interessant om te weten welke sensoring en monitoring voor de drie speerpunten zou moeten worden ontwikkeld om nieuwe kansen te kunnen grijpen. Rapid Manufacturing Rapid Manufacturing staat voor een serie technieken waarmee heel snel, direct vanuit een tekening, een product kan worden gemaakt van zodanige kwaliteit dat het direct gebruikt kan worden. De laatste decennia is door verdere ontwikkelingen in de techniek heel veel mogelijk geworden. TNO heeft veel kennis op dat gebied en heeft de opdracht deze kennis naar de regio s te brengen, zoals Zeeland. Als u meedoet met de workshops (zie hierna) dan kunt u op een heel goedkope manier kennismaken met deze interessante en veelbelovende technologie. Twee studentcompanies hebben de technologie al gebruikt. De ondernemingen zelf zeggen er het volgende over: Solid Company - TipTop bloemensnijder - meshouder Solid Company heeft de TipTop bloemensnijder volledig zelf ontwikkeld, geproduceerd, geassembleerd, verpakt en nu ook al verkocht. De TipTop is een product waarmee bloemsteel schuin kunt afsnijden. Bij de TipTop is de meshouder geproduceerd met behulp van Rapid Manufacturing bij TNO Eindhoven. Waarom heeft Solid Company nu voor RM gekozen? Om de volgende redenen: geld, tijd, kleine oplagen en vormvrijheid.

6 Zepro - Key-Finder - behuizing De Student Company Zepro produceert de Key-Finder, een apparaatje dat aan je sleutels hangt. Wanneer je fluit begint het apparaatje te piepen zodat je je sleutels terug vind. De buitenkant van de keyfinder wordt geproduceerd bij TNO in Eindhoven met behulp van Rapid Manufacturing. Waarom is er gekozen voor RM? Vanwege de vormvrijheid. Bij RM zijn alle vormen mogelijk, waardoor in plaats van twee halve omhulsels één heel omhulsel gemaakt kan worden. Ook bied de vormvrijheid de mogelijkheid om ieder product anders te maken, waardoor Zepro de mogelijkheid heeft om inscripties in de keyfinders te laten zetten Zepro heeft op advies van TNO gekozen voor Selective Laser Sintering (SLS) met nylonpoeder als materiaal, in eerste instantie werd er gedacht dat dat zwakker was als plastic maar we zijn met een auto over één van de keyfinders gereden en er zat alleen maar een barstje in. Workshops en Symposia Er worden vanaf april tot juli 2010 vijf workshops en 4 mini-symposia georganiseerd over zowel Sensoring en Monitoring als Rapid Manufacturing. De meeste workshops en symposia zullen worden gehouden in de Smart Services Boulevard. Een enkele keer wordt afgereisd naar Eindhoven om de TNOmachines ter plekke te gaan bekijken. Specialisten uit verschillende delen van het land en uit Vlaanderen zullen worden ingevlogen om u kennis te laten maken met state of the art technologie Wilt u meedoen of wilt u nadere informatie, neem dan contact op met,zie adres hieronder. Startende ondernemers De Smart Services Boulevard biedt ook ondersteuning aan startende ondernemers. De laatste maand hebben zes studenten zich aangemeld voor de zogenaamde minor Ondernemerschap. Dit is een lesmodule waarin studenten in een half jaar tijd in de praktijk kennismaken met het ondernemerschap en het businessplan schrijven voor hun eigen onderneming. In tegenstelling tot eerdere versies is het nu vooral een praktische module waarbij de studenten drie dagen per week actief zijn in de High Performance Incubator bij een bestaande onderneming. Zo werkt bijvoorbeeld één van de aspirant ondernemers aan de businesscase voor het Huisje van Niks (zie elders in deze nieuwsbrief). De overige twee dagen werken de innovatieve ondernemers aan hun eigen ondernemingsplan onder leiding van Willem Ausems. Nieuw is ook dat er uitsluitend studenten worden toegelaten die serieus van plan zijn een onderneming te starten. Enthousiasmerende, efficiënte en effectieve leeromgeving De Smart Services Boulevard wil vóór alles een enthousiasmerende broedplaats en leeromgeving zijn voor innovatieve ondernemers en ondernemende professionals. Het is een omgeving die Leven Lang Leren en werkplekleren ondersteunt. De toegepaste onderzoekstrategie (Action Research), de toolbox, de ondersteunende faciliteiten en de werkvormen zijn primair bedoeld om studenten, docenten, professionals uit de beroepspraktijk, starters, ondernemers, organisaties en clusters op een efficiënte manier te leren hun prestaties op een hoger niveau te krijgen en nieuwe kansen te signaleren en te verzilveren. Action Research leidt ertoe dat er niet alleen geleerd wordt, maar dat er tegelijkertijd een optimaal resultaat wordt geboekt voor de onderneming of de maatschappij. De winst die dit oplevert moet de inspanningen in ruime mate vergoeden. De Smart Services Boulevard gaat allianties aan met topleveranciers van grensverleggende kennis en technologie op andere plaatsen in Nederland en elders in de wereld om het nadeel van een perifere regio (ten opzichte van bijvoorbeeld een technologische kernregio als Eindhoven) te compenseren. Tegelijkertijd moet Zeeland het voordeel van de kleinschaligheid en korte lijntjes optimaal uitbuiten. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

7

Jaarplan 2016 NV Economische Impuls Zeeland. Januari 2016 Dick ten Voorde

Jaarplan 2016 NV Economische Impuls Zeeland. Januari 2016 Dick ten Voorde Jaarplan 2016 NV Economische Impuls Zeeland Januari 2016 Dick ten Voorde NV Economische Impuls Zeeland Impuls verbindt partijen met als doel bij te dragen aan economische groei en innovatie in Zeeland

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren de Wat s 1.Wat is regioleren? 2.Wat levert regioleren op? 3.Wat vraagt de implementatie van regioleren? 2 Regioleren in

Nadere informatie

Innovatiefinanciering in Zeeland

Innovatiefinanciering in Zeeland Innovatiefinanciering in Zeeland Ecosysteem onder regie van en coördinatie door Impuls Edwin van Houte 9 juli 2018 MKB Roadshow, Zeeuws-Vlaanderen Impuls Structuurversterking en ontwikkeling van de Zeeuwse

Nadere informatie

Impuls voor Borsele?!

Impuls voor Borsele?! Impuls voor Borsele?! Bijeenkomst met gemeenteraad op 17 februari 2011 Koos de Vos Ed Peerbolte Arie van der Maas 18 februari Voettekst 2011 Wat we al doen binnen de gemeente Borsele: Energiek Borsele

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie Onbeperkt leren NTI-Eega Businesscase en Discussie Voorstellen Drs. Erik Steenwelle MM Directeur NTI Zakelijk NTI Zakelijk 071-7501040 06-33324391 erik.steenwelle@nti.nl Programma Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

De juiste partners voor uw innovaties

De juiste partners voor uw innovaties De juiste partners voor uw innovaties Een project van: Ondernemer met innovatieplan Juiste partner(s) Kennis Financiering Ondernemers Overheid Onderzoekers Onderwijs Innovatief idee verdient partnerschap

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 C A M P I O N E Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 Agenda Introductie Partners Status Regionale component Roadmap Monitoring

Nadere informatie

Canon s visie op digitale transformatie van organisaties. you can

Canon s visie op digitale transformatie van organisaties. you can Canon s visie op digitale transformatie van organisaties you can Digitale transformatie van organisaties Als we kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van communicatie in de afgelopen

Nadere informatie

Canon s visie op digitale transformatie van organisaties. you can

Canon s visie op digitale transformatie van organisaties. you can Canon s visie op digitale transformatie van organisaties you can Digitale transformatie van organisaties Als we kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van communicatie in de afgelopen

Nadere informatie

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1 LEKKER BETROKKEN! Projectvoorstel voor het verduurzamen van de zorgsector wat betreft het aanbod van duurzame producten alsmede verduurzaming van de processen en de mens daarbinnen, uitgaande van het brede

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Aantal kenmerken van de regio Zwolle Zeer strategische ligging 20% regionaal

Nadere informatie

Jaarverslag. Cel Onderzoek en Innovatie Groep Gidts

Jaarverslag. Cel Onderzoek en Innovatie Groep Gidts 2018 Jaarverslag Cel Onderzoek en Innovatie Groep Gidts 12-3-2018 0 Inleiding JAARVERSLAG 2018 ONDERZOEK & INNOVATIE De cel Onderzoek en Innovatie maakt deel uit van Groep Gidts. Ze heeft tot doel om de

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Het kennisintensieve MKB in Taiwan

Het kennisintensieve MKB in Taiwan Het kennisintensieve MKB in Taiwan door: Erik Blomjous, Tokio, 23 juli 2004 Samenvatting Het MKB speelt in Taiwan een zeer belangrijke rol in de economische en sociale structuur van het land. Ondanks dat

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

BIOBASED INKOPEN. Martin Scherpenisse

BIOBASED INKOPEN. Martin Scherpenisse BIOBASED INKOPEN Martin Scherpenisse Programma Aanleiding Wat en waarom biobased? Definitie Inkoopmodel / checklist Toets interactie Praktijk en flyer Einde Aanleiding Conclusies: Organisatiebeleid is

Nadere informatie

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020 Gerard Blom & Patrick Essers Contents Koepelvisie Strategic Board Delta Region Strategische Innovatie Agenda Innovatiethema

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek Hogeschool Rotterdam. Bijeenkomst Platform BioDelta Zuid Holland

Praktijkgericht onderzoek Hogeschool Rotterdam. Bijeenkomst Platform BioDelta Zuid Holland Praktijkgericht onderzoek Hogeschool Rotterdam Bijeenkomst Platform BioDelta Zuid Holland 24 juni 2014 Hogeschool Rotterdam 32.000 studenten 12 instituten 9 locaties 89 opleidingen 5 kenniscentra Vijf

Nadere informatie

PROJECT PRESENTATIE TIM-15. Project-B: Verbinden

PROJECT PRESENTATIE TIM-15. Project-B: Verbinden PROJECT PRESENTATIE TIM-15 Project-B: Verbinden 1 INTRODUCTIE Team: Louis Derks zelfstandig consultant Toon Kleinhout Koninklijke Landmacht Hans Slotema DSM Resolve René Verhoeven KvK Limburg Opdracht:

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie

HEALTH CARE LAB. Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring

HEALTH CARE LAB. Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring HEALTH CARE LAB Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring Medische proeftuin en R&D centrum voor nieuwe innovaties Concept HEALTH CARE LAB Inleiding

Nadere informatie

Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta

Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta Welkom Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta Programma vandaag - Introductie Diana Korteweg Maris, NHTV - Trends en best practices

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap Center of Entrepreneurship Value050 Incubator Cube050 Hanze

Nadere informatie

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5 Innovatiethema s MIT 2016 Pagina 1 van 5 Innovatiethema s MIT 2016 Innovatieve MKB-ers kunnen subsidie aanvragen binnen de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT). Daarin zijn de volgende instrumenten

Nadere informatie

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Op 3 oktober 2013 hebben Stenden Hogeschool en de provincie Drenthe samen met Transport en Logistiek Nederland, EVO en de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Focus op de toekomst: 2020 Aantal kenmerken van de Regio Zwolle Zeer strategische

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT.

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT. INFORMATIE BROCHURE WAAROM? Make Your Future is het project dat initiatiefnemers Koning Willem I College en SPARK zijn gestart om het maakonderwijs de plek te geven die het verdient. Via een doorlopende

Nadere informatie

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Bron: Volkskrant 23/03/13 2 3 Enorme groei aan data Er zijn meer apparaten aan het internet gekoppeld dan het aantal mensen op aarde.

Nadere informatie

AANVRAAG: BUSINESS PLAN - MAINTENANCE VALUEPARK

AANVRAAG: BUSINESS PLAN - MAINTENANCE VALUEPARK AANVRAAG: BUSINESS PLAN - MAINTENANCE VALUEPARK Deze aanvraag informeert een aantal geschikte kandidaten over de doelstellingen van het Maintenance Valuepark (MV), alsmede de uitgangspunten en de eisen

Nadere informatie

CVO Groningen. Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012

CVO Groningen. Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012 CVO Groningen Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012 Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap Stimuleren van kennisintensief ondernemerschap Drijvende krachten Valorisatie en Ondernemerschap

Nadere informatie

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland -

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Het doel van de Regels topsectoren en innovatie (VITGETOPINNO2014) is het stimuleren van projecten binnen de prioritaire Programma's Topsectoren

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018

Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018 Beleidsplan Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) Positionering en profilering 2016-2018 Juni 2013 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Introduction... 3 1.1 Veranderende marktsituatie... 3 1.2 Gevolgen voor

Nadere informatie

... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN

... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN ... where sustainability evolves! i.s.m TRAINING DUURZAAM ONDERNEMEN DUURZAAM ONDERNEMEN IS DE TOEKOMST WILCO DE RUITER, TARKETT 2. TARKETT Tarkett heeft een leidende positie op het gebied van milieuvriendelijke

Nadere informatie

Aanbesteden van innovaties - de SBIR route -

Aanbesteden van innovaties - de SBIR route - Aanbesteden van innovaties - de SBIR route - Carla Dekker Projectleider SBIR Agentschap NL NL Innovatie Bijeenkomst 'Innovatie kopen? Er kan meer!' 9 september 2010 in Amsterdam Agentschap NL We voeren

Nadere informatie

Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse

Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse TIM 5 Agenda Brief aan Peter Blees Innovation Asset Recovery Brief aan Hans Dijkman Brief aan Han Smits De plek van het Design Institute: de analyse Brief aan Hans de Gier De plek van het Design Institute

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Agenda Introductie Talent Management Stellingen Afsluiting Luciano D Agnolo

Nadere informatie

Minicongres Finishing

Minicongres Finishing Minicongres Finishing Aluminium Centrum Houten 29 september 2010 Erik van Westing Program Manager 2 M2i Introductie Innovatie Programma Marktbehoeftes en maatschappelijke vragen Benodigde Technologische

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 Teambespreking 31-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap USE2015 Center of Entrepreneurship Value050 Startup

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Vragen van het statenlid R.A. Viergever (SP) ingevolge artikel 44 reglement van orde

Vragen van het statenlid R.A. Viergever (SP) ingevolge artikel 44 reglement van orde Provinciale Staten Vragen van het statenlid R.A. Viergever (SP) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2017 nummer 178. Vragen ingevolge

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1258251 Behandelend ambtenaar : T.M.J. van de Schoot Directie/afdeling : Economie en Mobiliteit

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Hybride en elektrisch vliegen Foto Pipistrel Rotterdam The Hague Airport positioneert zichzelf als internationale proeftuin

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020 Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Overzicht succesvolle waterprojecten Vanaf 2000 wordt in Fryslân gewerkt aan de ontwikkeling van het watertechnologiecluster

Nadere informatie

Factsheet Enterprise Mobility

Factsheet Enterprise Mobility Factsheet Enterprise Mobility www.vxcompany.com Informatie willen we overal, altijd en op elk device beschikbaar hebben. Privé, maar zeker ook zakelijk. Met het gebruik van mobile devices zoals smartphones

Nadere informatie

Ondernemen is een vak

Ondernemen is een vak Ondernemen is een vak Een groot aantal studenten op het HBO loopt rond met plannen om te gaan ondernemen. Na de studie zal een aantal van hen ook daadwerkelijk een eigen bedrijf starten. Een deel van die

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven

Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven Contactpersoon Ben Broers 0402748883 b.m.f.broers@philips.com Adresgegevens High Tech Campus 7

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven RDM Centre of Expertise Innovatie motor voor Stad en Haven https://www.youtube.com/watch?v=ubghpqsittc RDM Centre of Expertise RDM Centre of Expertise is een broedplaats waar studenten, onderzoekers/lectoren

Nadere informatie

DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO

DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO 1 Crossover Energie - Datagedreven Diensten 2 Crossover Energie - Datagedreven Diensten NIEUWE MANIEREN OM WAARDE TE CREËREN Advanced R&D: nieuwe

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Stef Weijers, Lector Logistiek en Allianties, HAN 31 januari 2013 Anno 2012 In Logistiek is 15% van de bedrijven wel

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Hanze Invent. College van Bestuur 18 mei 2015

Hanze Invent. College van Bestuur 18 mei 2015 Hanze Invent College van Bestuur 18 mei 2015 Agenda Ondernemerschap op de Hanzehogeschool Toppositie Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Innovatie- en valorisatiegrid Hanze Invent Doelstellingen

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Doelstellingen Innovatie Monitor

Doelstellingen Innovatie Monitor Doelstellingen Innovatie Monitor Stimuleren en coördineren van academisch onderzoek naar Innovatie in Noord NL In kaart brengen van innovatie competenties van een brede groep van Noord Nederlandse MKB

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Bestuurdersdialoog Zorgpact Zeeland - 23 april 2018

Bestuurdersdialoog Zorgpact Zeeland - 23 april 2018 De ontwikkelingen arbeidsmarkt zorg en welzijn 2016 - Toekomstgerichte vaardigheden - Technologische toepassingen - Praktijkgericht leren/anders opleiden - Complexere en toenemende vraag naar zorg door

Nadere informatie

Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten

Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten voor financiering van duurzame energie 4 Voorwoord Euro s zijn vaak de sleutel om projecten voor de opwekking van duurzame

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl Beurs Domotica & Slim Wonen 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven CONNECTING WORLDS www.beursdomoticaenslimwonen.nl Connecting Worlds Alles is met elkaar te verbinden. Steeds meer apparaten zijn te

Nadere informatie

grens onderscheidend ondernemen

grens onderscheidend ondernemen KvK Kiosk Martin Lammerteyn Bedrijfsmentor Grensverleggend verkopen in Belgeland, hoe doe je dat? grens onderscheidend ondernemen starter Wie is hier aanwezig? Wie is ondernemer? Wie verkoopt er? Wie adviseert

Nadere informatie

Wegwijzer Horizon 2020

Wegwijzer Horizon 2020 Wegwijzer Horizon 2020 1 Voorwoord Deze wegwijzer leidt u door Horizon 2020, hét programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie (financieel) te ondersteunen. Het geeft een overzicht van

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Business Cluster Semiconductors East Netherlands

Business Cluster Semiconductors East Netherlands Business Cluster Semiconductors East Netherlands Ledenbijeenkomst 2 november 2010 Roel Fonville Supported by Roel Fonville Ruim 30 jaar Philips: 20 jaar Philips Components & Semiconductors Ontwikkelaar

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

enabling your ambition

enabling your ambition Ctac: enabling your ambition Ambities helpen realiseren Als ondernemer of organisatie heeft u plannen voor de toekomst: groeien, een nog efficiënter bedrijfsvoering realiseren of nieuwe producten of diensten

Nadere informatie

MOTIVEER UW MEDEWERKERS, INNOVEER UW ORGANISATIE! Eenvoudig kennismaken met de nieuwe generatie slimme robots.

MOTIVEER UW MEDEWERKERS, INNOVEER UW ORGANISATIE! Eenvoudig kennismaken met de nieuwe generatie slimme robots. MOTIVEER UW MEDEWERKERS, INNOVEER UW ORGANISATIE! Eenvoudig kennismaken met de nieuwe generatie slimme robots www.robot-academie.nl UW ORGANISATIE IN TRANSITIE De wereld om ons heen verandert snel: kunstmatige

Nadere informatie

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband WESTHOEK BUSINESS DISTRICT een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband AGENDA 1. Missie, doelstellingen en taakstellingen van Westhoek Business District 2. Inspirerende

Nadere informatie

H ckathon Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking

H ckathon Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking Donderdag 9 & vrijdag 10 november 2017 Opdrachtgever: KLM Learning Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking Met een krachtig leerresultaat: > Leren door ervaren (de 70 van 70:20:10) > Agile ontwerpen,

Nadere informatie

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment Samen vooruit in de circulaire economie Re-creating (y)our environment CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis Circulaire economie wat moet ik ermee? Circulaire economie: u hoort

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

NPAL cluster Inkoop & Ketensamenwerking In samenwerking met RuG en Hanzehogeschool Groningen

NPAL cluster Inkoop & Ketensamenwerking In samenwerking met RuG en Hanzehogeschool Groningen NPAL cluster Inkoop & Ketensamenwerking In samenwerking met RuG en Hanzehogeschool Groningen Propositie Samen met de faculteit Economie & Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en het Lectoraat

Nadere informatie

Nieuws. Schrijf u in voor het Keyport 2020 symposium donderdag 21 april

Nieuws. Schrijf u in voor het Keyport 2020 symposium donderdag 21 april A.van Beerendonk Van: Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 15 maart 2016 9:44 Aan: digitaleleeszaal Onderwerp: Keynotes #83 21 april Keyport Symposium glasvezelnetwerk bedrijventerreinen

Nadere informatie

TNO IS ER VOOR U WIJ HELPEN U INNOVEREN

TNO IS ER VOOR U WIJ HELPEN U INNOVEREN TNO IS ER VOOR U Innoveren is dé manier om uw rendement en marktpositie te verbeteren. Het op de markt brengen van nieuwe producten en diensten of het vernieuwen van productieprocessen zijn belangrijke

Nadere informatie