Ondernemen is een vak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemen is een vak"

Transcriptie

1 Ondernemen is een vak Een groot aantal studenten op het HBO loopt rond met plannen om te gaan ondernemen. Na de studie zal een aantal van hen ook daadwerkelijk een eigen bedrijf starten. Een deel van die starters zal helaas ook weer failliet gaan, korte tijd nadat ze een onderneming zijn gestart. Dat is niet alleen jammer voor de starter, maar ook voor partijen er omheen die bijvoorbeeld geld hebben gestoken in de onderneming. Om dit te voorkomen, is een goede voorbereiding op het ondernemerschap nodig. Een opleiding tot ondernemer (werkgever) zou dan ook tot de mogelijkheden moeten behoren om studenten een zo compleet mogelijk aanbod aan onderwijs te bieden. Ondernemen is immers niet zomaar iets. Ondernemen is een vak.

2 In 2004 is met behulp van een subsidie van de Europese Unie het project Ondernemen op Hogeschool INHOLLAND Den Haag van start gegaan. Hogeschool INHOLLAND heeft samen met de partners Kamer van Koophandel Haaglanden, Gemeente Den Haag, ING Bank en BViT de differentiatieminor Ondernemen ontwikkeld. De minor bestaat naast theoretisch onderwijs over ondernemen, grotendeels uit praktijkonderwijs bijvoorbeeld in de vorm van ondernemers voor de klas en een stage in de eigen onderneming. Om een praktisch en zo compleet mogelijk programma ondernemen te kunnen ontwikkelen, zijn partnerorganisaties die kennis en ervaring hebben met ondernemerschap onmisbaar naast de docenten van de hogeschool die didactische kennis hebben.

3 Waarom dit boekje? Dit informatieboekje biedt u handvatten om binnen uw onderwijsinstelling aan de slag te gaan met ondernemerschap zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden. Met gemeenschapsgeld is een goed onderwijsprogramma over ondernemerschap gemaakt en geïmplementeerd: Ondernemen INHOLLAND. We willen u van harte uitnodigen om gebruik te maken van onze kennis en ervaring met het implementeren van ondernemerschap in het onderwijs. Ondernemen INHOLLAND staat voor u klaar. Hoe werkt dit boekje? In dit boekje vindt u terug hoe het project Ondernemen INHOLLAND is opgebouwd. Als u meer wilt weten, of als u niet weet waar u moet beginnen met ondernemen, kijk dan op ondernemen. Als u vragen heeft of meer wilt weten, kunt u contact opnemen met het programmabureau Ondernemen via de gegevens achterin dit boekje.

4 Programma Ondernemen INHOLLAND Het programma Ondernemen INHOLLAND bestaat uiteraard uit een onderwijscurriculum. Het is echter veel meer dan dat. Hieronder komt aan bod wat het programma Ondernemen studenten allemaal te bieden heeft. Bewustwording en Oriëntatie (B&O) Het B&O-programma is bedoeld om studenten warm te maken voor het ondernemerschap en onderwijs daarover. Om studenten te enthousiasmeren, heeft Ondernemen INHOLLAND onder meer een ondernemersgame ontwikkeld. In digitale spelvorm ervaren deelnemers of het ondernemerschap iets voor hen is. Zij starten en runnen zeven dagen lang een eigen uitgaansgelegenheid. Deelnemers krijgen in dit spel te maken met managementuitdagingen, maar ook met behendigheid of tests over hun marktkennis.

5 In zeven dagen heeft een deelnemer meer een idee van wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken, en of het interessant genoeg is om er een deel van de studie aan te wijden. Studenten over hun stage studenten AZ Consultancy Een stage in eigen bedrijf is in vergelijking met eerdere stages behoorlijk anders. Bij een stage binnen een bestaande onderneming zijn valkuilen vaak afgedekt, en word je daarop gewezen. Nu hebben we zelf met onze voeten in de modder gestaan en moesten we alles zelf oplossen. Natuurlijk wel onder begeleiding. Elke week evalueren we samen met onze stagebegeleider de afgelopen week en blikken we vooruit.

6 Een andere manier om studenten te laten kennismaken met het ondernemerschap is het aanbieden van workshops, bijvoorbeeld over het schrijven van een businessplan. Voor dit soort workshops of voor de ondernemersgame kunnen studenten geworven worden via bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten over studiekeuze of andere (carrièregerichte) evenementen. Theoretisch en praktisch lespakket Het curriculum is de kern van het ondernemerschapsonderwijs, evenals het stagelopen en afstuderen binnen de eigen onderneming tijdens de studie. Om het onderwijs over ondernemerschap goed te kunnen faciliteren, is kennis nodig over didactiek (vorm) en kennis over ondernemerschap (inhoud). Voor informatie per vak of workshop kunt u kijken in de studiegids die op de website te vinden is. Daar is onder meer de studiegids van het programma Ondernemen opgenomen.

7 Globaal is het onderwijspad als volgt: 3e jaar Blok 9 Ondernemen I 15 EC s Blok 10 Ondernemen I 15 EC s Blok 11 Stage (in het eigen bedrijf) (in gevestigd bedrijf) Blok 12 Stage (in het eigen bedrijf) (in gevestigd bedrijf) 4e jaar Blok 13 Ondernemen II 15 EC s Blok 14 Ondernemen II 15 EC s Blok 15 Afstuderen (in het eigen bedrijf) (in gevestigd bedrijf) Blok 16 Afstuderen (in het eigen bedrijf) (in gevestigd bedrijf)

8 Ook het stagelopen en afstuderen binnen de eigen onderneming is vanuit Ondernemen INHOLLAND mogelijk. Dit wordt begeleid door gevestigde ondernemers en docenten vanuit de hogeschool. Omdat studenten door deze praktijkervaring na hun afstuderen goed voorbereid verder kunnen met hun onderneming zijn zij in het voordeel vergeleken met starters die zonder voorbereiding in deze vorm beginnen. Advies van een docent Ayman van Bregt Zorg dat je een coach vindt die je regelmatig mag lastigvallen met inhoudelijke kennisvragen en die over een netwerk beschikt waar je wat aan hebt. Reken erop dat dingen niet zo snel gaan als je wilt. Verder gewoon doen, daar leer je het meeste van, zolang je af en toe luistert naar mensen die het goed met je voor hebben.

9 Post-hbo coachingstraject Om de studentondernemers na hun afstuderen niet zomaar aan hun lot over te laten, kunnen zij in hun eerste jaar als starter coaching krijgen van een gevestigd ondernemer. Dit post-hbo coachingstraject is in het kader van de begeleiding van studenten een belangrijk onderdeel. Ook al is een student afgestudeerd, dan nog is dat geen garantie om niet failliet te gaan. Ook een coach voorkomt uiteraard geen faillissement, maar kan wel tips geven voordat zo n situatie zich daadwerkelijk voordoet. Het (vrijwillige) coachingstraject is van belang om ondernemers af te leveren die weten hoe de vork in de steel zit, en die zeker zijn van hun zaken.

10 Incubator Een van de partners van Ondernemen INHOLLAND, BViT, is incubator. Dat betekent dat studenten die de minor Ondernemen volgen, bij deze partner hun onderneming kunnen runnen. Ervaringen en kennis delen met andere startende ondernemers bij de incubator, een werkplek hebben en een kantoor waar klanten eventueel naartoe kunnen komen, zijn de mogelijkheden die studenten bij deze incubator hebben. Buiten de omgeving van school bezig zijn, met collega-ondernemers klankborden en het hebben van een kantoor, is belangrijk voor startende ondernemers. Een incubator draagt bij aan de creativiteit, de kennis en het netwerk van de studenten die hun bedrijf daar hebben.

11 Netwerk en partners Om ondernemerschap en onderwijs op een praktijk gerichte manier te implementeren is een netwerk van ondernemers en instellingen die met ondernemerschap te maken hebben onmisbaar. Ook om het onderwijs inhoudelijk up-to-date te houden, is kennis nodig van partijen buiten de onderwijsinstelling. Ondernemers of instellingen gerelateerd aan ondernemerschap kunnen gastcolleges verzorgen of zijn coach. Door gastcolleges aan te bieden, wordt het onderwijs verlevendigd. Tijdens gastcolleges leren studenten van voorbeelden en ervaringen uit de ondernemerspraktijk. Ook begeleiding van studenten tijdens hun stage of afstuderen wordt niet alleen vanuit de instelling, maar ook vanuit praktijkexperts verzorgd. Om gastcolleges te kunnen verzorgen of om begeleiding te geven, evenals coaching, moeten er uiteraard ondernemers bereid zijn dit te doen. Hier zal een netwerk voor opgebouwd en onderhouden moeten worden.

12 Bij partners kan gedacht worden aan een bank, de belastingdienst, de plaatselijke Kamer van Koophandel en de gemeente vanwege hun expertise op verschillende gebieden van het ondernemerschap. Ook kan een partner bijvoorbeeld werkplekken faciliteren waar studentondernemers zich kunnen vestigen, zoals BViT doet bij Ondernemen INHOLLAND. Partners kunnen daarnaast hun kennis inbrengen bij het aanpassen en verbeteren van het inhoudelijke onderwijs. Ondernemer over Ondernemen INHOLLAND Het leuke aan Ondernemen INHOLLAND is dat studie en praktijk heel dicht bij elkaar komen. Wat je in de theorie leert, kun je meteen toepassen in je werkomgeving. Dat maakt je opleiding heel concreet. Nicole Oosterwaal

13 Netwerkbijeenkomsten Voor een ondernemer is een netwerk van groot belang. Ondernemers kunnen dan ook niet vroeg genoeg beginnen met (leren om te) netwerken. Om studentondernemers de mogelijkheid te bieden hun netwerk al tijdens de studie op te bouwen en om ze netwerkvaardigheden bij te brengen, zijn netwerk bijeenkomsten met studentondernemers en gevestigde ondernemers een goed middel. Ook om het netwerk te onderhouden en te vergroten, is het verzorgen van netwerkbijeenkomsten vanuit de instelling een mogelijkheid.

14 Community BigBizz.nl Studenten, ondernemers en aan ondernemerschap gerelateerde organisaties kunnen terecht op de portal/ community BigBizz voor informatie over ondernemen, het opbouwen en uitbreiden van een netwerk en het bijspijkeren van ontbrekende kennis en alles wat daarmee samenhangt. Deelnemers kunnen elkaar digitaal ontmoeten om te netwerken, om vragen te stellen op een spreekuur met experts, zelf vragen beantwoorden of ervaringen uit wisselen. Ook krijgen bezoekers uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten in real life.

15 BigBizz biedt voor elk wat wils en heeft veel mogelijkheden die voor meer partijen dan alleen studenten interessant zijn wat betreft netwerken, kennisdeling en ondernemersvaardigheden. De community/portal is dan ook een bijzonder medium voor ondernemers, studenten en andere partijen die met ondernemerschap te maken hebben. Instellingen hoeven echter niet zelf een community te bouwen als ze ondernemerschap in het onderwijs willen implementeren. Men hoeft zich alleen maar aan te sluiten als instelling of student. BigBizz is een interessante aanvulling voor het onderwijs over ondernemerschap. Neem een voorproefje op

16 Waarom ondernemerschap in het onderwijs? Het blijkt moeilijk om een onderneming te starten en draaiende te houden. Mensen weten niet hoe dat moet, en ze hebben vaak geen, of een te klein netwerk, aldus Mark de Bruijn projectleider Ondernemen INHOL- LAND. De minor leert studenten hoe ze contacten kunnen vinden, en ook krijgen studenten de mogelijkheid om alvast een netwerk op te bouwen. De minor impliceert dan misschien wel dat je ondernemer moet worden, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De minor leert studenten voornamelijk om (nog) ondernemender te worden. Hierdoor leren studenten de kansen die er liggen, eerder te zien en te pakken. En of je nou ondernemer wordt of niet, het zien van kansen en ze benutten is een onmisbare eigenschap, eigenlijk voor iedereen die het wil gaan maken.

17 Transnationale uitwisselingen Ondernemen INHOLLAND heeft vier zusterprojecten in het buitenland. Kennisuitwisseling over onderwijs en ondernemerschap is daarbij een van de doelen. Maar ook om studenten uit verschillende landen met elkaar in contact te laten komen, zijn uitwisselingen tussen de verschillende projecten een goede manier. Studenten kunnen van elkaar leren, zowel vakinhoudelijk als cultureel en persoonlijk. Ook is het verblijven in een andere omgeving een manier om inspiratie en nieuwe ideeën te krijgen. Deze uitwisselingen kunnen we dan ook beschouwen als extra mogelijkheid voor studenten om zich te ontwikkelen en om ervaring op te doen met internationale collega s en internationaal ondernemerschap.

18 Partners aan het woord Mensen hebben een droom en willen zich 100% inzetten om die droom waar te maken. BViT kan ze daar bij helpen: met het bieden van huisvesting en het begeleiden bij de eerste zelfstandige stapjes. Dat is de ideële kant achter onze samenwerking met INHOLLAND. Jonge ondernemers de kans bieden te doen wat ze willen doen. Als bedrijf hebben we er zelf ook baat bij wanneer in de regio Den Haag meer startende ondernemingen komen. Wij zetten bedrijvenclusters voor ze op en zij maken gebruik van onze faciliteiten.

19 Partners aan het woord Als Kamer van Koophandel hebben wij als doel ondernemerschap te stimuleren en startende ondernemers te begeleiden. Het programma Ondernemen van INHOLLAND past uitstekend in deze twee doelstellingen. Wij stellen graag onze expertise ter beschikking om studenten beter voorbereid aan de start van hun eigen onderneming te krijgen.

20 Partners aan het woord Opleidingen zijn over het algemeen gericht op een loopbaan in loondienst. Het wordt hoog tijd dat ook in het onderwijs meer oog komt voor mogelijkheden die het ondernemerschap biedt. INHOLLAND verdient daarom alle lof voor en steun bij de leergang Ondernemen. Goed ondernemerschap is belangrijk, want goede ondernemers zorgen voor veel werkgelegenheid. Daar vaart heel Den Haag wel bij.

21 Partners aan het woord Waarom onze interesse voor jonge ondernemers? Onze wortels liggen in het midden- en kleinbedrijf, daar zijn we groot geworden. Bovendien draait de Nederlandse economie op het mkb. De komende jaren stapt de babyboommanager massaal op; zo n bedrijven wisselen van eigenaar. Dan heb je voldoende toestroom nodig van nieuwe ondernemers. En die trek je niet over de streep door een enthousiast verhaal aan de keukentafel, zoals vroeger. Daarvoor komt er tegenwoordig te veel bij het ondernemerschap kijken. Vandaar dat we de studentondernemers van INHOLLAND onze uitgebreide resources ter beschikking stellen. Van kennis over financieren en beleggen tot economisch onderzoek en internationale betrekkingen.

22 Ondernemen in uw onderwijsinstelling Is uw instelling ook toe aan onderwijs over ondernemerschap? Ga dan vooral kijken op nl/denhaag/ondernemen. Hier vindt u aanvullende informatie over Ondernemen INHOLLAND in de vorm van de studiegids met daarin de vakken, de studiepuntenverdeling, de opbouw en richtlijnen van de minor Ondernemen. Ook kunt u de brochure voor studenten en ondernemers bekijken, evenals nieuwsberichten.

23 We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit boekje vragen heeft. Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met het bureau Ondernemen INHOLLAND om antwoord te krijgen op uw vragen, of om een afspraak te maken. Graag helpen we u verder met het opzetten van ondernemerschapsonderwijs binnen uw instelling. U kunt ons bereiken per mail: Ondernemen@INHOLLAND.nl Ook kunt u telefonisch contact opnemen met het bureau Ondernemen INHOLLAND via

24

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Europees Sociaal Fonds Ondernemen INHOLLAND biedt haar kennis, vraagt uw expertise Samen boeken we winst Dubbele winst Welke zaken houden uw organisatie bezig?

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

ECONOMISCHE STIMULANS

ECONOMISCHE STIMULANS DE ZZP ER CENTRAAL Arnhem is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Bij elkaar opgeteld zijn het meer mensen dan het grootste bedrijf in Arnhem

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie

ONDERNEMEN TUSSEN DE ONDERNEMERS

ONDERNEMEN TUSSEN DE ONDERNEMERS BEN LAMBRECHTS (HOGESCHOOL PXL) EN LUC DE SCHEPPER (UHASSELT) ONDERNEMEN TUSSEN DE ONDERNEMERS Hoe hoger de scholingsgraad van Vlaamse jongeren, hoe kleiner de kans dat ze een eigen onderneming starten.

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Inhoud presentatie Rode draad: samenwerking met studenten

Nadere informatie

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME aangeboden door Uw voorbereiding in Nederland STARTING WELL PREPARED U hebt de eerste oriëntatie op het ondernemen in Suriname al achter de rug? Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

KREDIETUNIE WESTLAND

KREDIETUNIE WESTLAND KREDIETUNIE WESTLAND info@kredietuniewestland.nl www.kredietuniewestland.nl ONDERLINGE KREDIETVERLENING van, voor en door ondernemers uit het MKB in het Westland Het bestuur Het bestuur van Kredietunie

Nadere informatie

Happy Amersfoort Academy. Di 20 sept 16 de Observant

Happy Amersfoort Academy. Di 20 sept 16 de Observant Happy Amersfoort Academy Di 20 sept 16 de Observant Notitie resultaten bijeenkomsten Happy Amersfoort Academy Op de volgende pagina s zijn de uitkomsten van de G1000 en de eerste twee bijeenkomsten die

Nadere informatie

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs M201114 MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs MKB-ondernemers over ondernemen in het reguliere onderwijs drs. B. van der Linden drs. P. Gibcus Zoetermeer, november 2011 MKB ziet wel brood in

Nadere informatie

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling...

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen www.onderwijsonderneemt.nl In de ontwikkeling van Nederland naar een meer kennisgedreven economie, zijn het vooral startende en jonge bedrijven en ondernemende

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt Pak uw personeelsbeleid op een gestructureerde manier aan en creëer een werkplek waar uw business floreert en medewerkers met goesting en engagement komen

Nadere informatie

Stichting StartersCentrum Limburg. Beleidsprogramma. juni 2018

Stichting StartersCentrum Limburg. Beleidsprogramma. juni 2018 Stichting StartersCentrum Limburg Beleidsprogramma 2019 juni 2018 BELEIDSPROGRAMMA 2019 Intro Dit beleidsprogramma 2019 dient in samenhang te worden bezien met het beleidsplan 2019 tot en met 2022. Het

Nadere informatie

Wat is het Ondernemerscentrum?

Wat is het Ondernemerscentrum? Ondernemerscentrum Ondernemerscentrum Bent u van plan een eigen onderneming te starten of heeft u al een eigen onderneming? Heeft u daarbij behoefte aan praktische en concrete ondersteuning? Loopt u tegen

Nadere informatie

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen.

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Sinds mijn afstuderen in 2008, heb ik gewerkt als waarnemend huisarts in de kop van Noord-Holland. Dat was een goede start. Ik heb ongelooflijk

Nadere informatie

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Professionele ontwikkeling functioneren en beoordelen creating tomorrow Inhoudsopgave Voorwoord 1 Professionele ontwikkeling 2 Jaargesprek 3

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Aan de slag met het Stimuleren van ondernemende houding door inzet van ondernemerschap binnen INHolland Delft Management samenvatting

Aan de slag met het Stimuleren van ondernemende houding door inzet van ondernemerschap binnen INHolland Delft Management samenvatting Aan de slag met het Stimuleren van ondernemende houding door inzet van ondernemerschap binnen INHolland Delft Management samenvatting Waarom? Studenten hebben vaak een passieve consumerende houding. In

Nadere informatie

Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap

Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap Vertrouwen in elkaar lijkt een van de sleutelbegrippen voor goed onderwijs over ondernemerschap. Studenten, ondernemers, docenten en

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede.

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. 34 Intervisiebijeenkomsten op de stageschool Werken en verwerken op de

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten YoungWorks Academy weet wat jongeren beweegt ONderwijs & leerconcepten InhoudsOpgave 5 YoungWorks Academy, onderwijs en leerconcepten 9 Thema s & Lezingen en presentaties 10 Workshops en trainingen 12

Nadere informatie

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN In dit E-book help ik jou als zelfstandig ondernemer in vijf stappen meer klanten te werven. Niet door vage tips te geven, maar door je in vijf stappen naar een plan te leiden.

Nadere informatie

Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen

Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen Opleiding: School: Bedrijfskunde MER Instituut voor Bedrijfskunde Auditdatum: 23-06-2015 HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen Data Datum

Nadere informatie

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Resultaten onderzoek KvK-Ondernemerspanel over Vernieuwing en Internationalisering In december 2014 is onder alle 6000 deelnemers van het KvK-Ondernemerspanel

Nadere informatie

StartersCentrum Limburg

StartersCentrum Limburg Voor jezelf beginnen? Doe het niet alleen! Het StartersCentrum Limburg is je graag van dienst met praktisch advies en nuttige tips. StartersCentrum Limburg Starterscentrum_A4_3.indd 1 01-09-2009 09:33:41

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING BEGELEIDERS LEARNING BY DOING HE U NEDERLA ERNEMENDE EN? LPT ND R HELPT U NEDERLAND ONDERNEMENDER TE MAKEN? Vindt u het leuk om jongeren te coachen op weg naar ondernemerschap? Wilt u uw kennis van het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT.

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT. INFORMATIE BROCHURE WAAROM? Make Your Future is het project dat initiatiefnemers Koning Willem I College en SPARK zijn gestart om het maakonderwijs de plek te geven die het verdient. Via een doorlopende

Nadere informatie

LEF. Voor ondernemers met lef. Lokaal Economisch Fonds voor werkgelegenheid. Utrecht.nl/LEF

LEF. Voor ondernemers met lef. Lokaal Economisch Fonds voor werkgelegenheid. Utrecht.nl/LEF LEF Lokaal Economisch Fonds voor werkgelegenheid Voor ondernemers met lef Utrecht.nl/LEF Bent u die ondernemer met lef? Een gezonde regio, een vitale stad, bloeiende ondernemingen, innovatieve instellingen

Nadere informatie

Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! ATOR Opleidingen

Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! ATOR Opleidingen Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! Grijp de Buitenkans: een zwarte zwaan www.grijpdebuitenkans.nl Ondernemend onderwijs? Ondernemend onderwijs is NIET

Nadere informatie

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Een initiatief van Stichting Voorne-Putten inqbate. Voorne-Putten heeft te maken met vergrijzing en bevolkingskrimp. De beste manier

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

Stages in het buitenland

Stages in het buitenland Stages in het buitenland Ben jij op zoek naar een spetterende buitenlandervaring? Of zoek je gewoon een stage? AIESEC helpt je hierbij. In dit document vind je alle informatie, die je nodig hebt om het

Nadere informatie

Creativiteit in zakelijkheid. Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013

Creativiteit in zakelijkheid. Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013 Creativiteit in zakelijkheid Matthijs Bobeldijk 17 juni 2013 Welkom! Vandaag deel ik met jullie een reisverslag Langs 4 centra uit de eerste generatie 4 Met deze centra hadden wij een workshop over nieuwe

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Starters International Business

Starters International Business Internationaal Ondernemen Starters International Business >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

De kunstenaar als ondernemer

De kunstenaar als ondernemer 81 Ondernemerschap De kunstenaar als ondernemer Lucie Huiskens Veel kunstenaars klagen dat het kunstvakonderwijs hen slecht voorbereidt op de beroepspraktijk. Hoe zou een goede voorbereiding eruit moeten

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen

Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Gemeente Den Haag Een goede loodgieter, daar zit iedereen om te springen Den Haag werkt aan betere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt Bedrijfsleven, onderwijs en bestuurders in de regio Den Haag slaan

Nadere informatie

FLEXIBEL HUREN EN VERHUREN VAN BEDRIJFSRUIMTE EN KANTOORRUIMTE VOORZIET IN BEHOEFTE

FLEXIBEL HUREN EN VERHUREN VAN BEDRIJFSRUIMTE EN KANTOORRUIMTE VOORZIET IN BEHOEFTE FLEXIBEL HUREN EN VERHUREN VAN BEDRIJFSRUIMTE EN KANTOORRUIMTE VOORZIET IN BEHOEFTE Stevens Onroerend Goed BV is actief met het verhuren van kantoorruimte en bedrijfsruimte op flexibele basis. Door de

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Advanced Jobmarketing Training. voor Loopbaanprofessionals. 4-daags - voorjaar 2015

Advanced Jobmarketing Training. voor Loopbaanprofessionals. 4-daags - voorjaar 2015 Wegens succes herhaald! Leergangen 2009 2014 evaluatie: 9! Advanced Jobmarketing Training voor Loopbaanprofessionals 4-daags - voorjaar 2015 Advanced Jobmarketing training vanuit drie dimensies: 1. Kennis

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst met opleiding Sport & Bewegen van Hogeschool Inholland Collegebesluit Besluitpunten college 1. Het college stelt de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect! door Leontien Buddemeijer en Hanke Geertsema Driedaagse training Mid-Life Career Boost: mini sabbatical met maximaal effect!

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Student en ondernemen. Inleiding Eigen bedrijf starten Opleiding Studenten motiveren Loyal.ICT en innovatie Vragen

Student en ondernemen. Inleiding Eigen bedrijf starten Opleiding Studenten motiveren Loyal.ICT en innovatie Vragen De sprekers Student en Ondernemen (Ayvaz Keskin) Ondernemerschap en innovatie (Wim Looije) De ondernemende organisatie (Hans Verkaart) Stimulering Ondernemerschap & Innovatie (Roel Endert) Ayvaz Keskin

Nadere informatie

STUDEREN EN ONDERNEMEN

STUDEREN EN ONDERNEMEN STUDEREN EN ONDERNEMEN Essay Topondernemen GRACHELLE ELSKAMP Inhoud Stelling: Ondernemen gaat ten koste van je studie.... 2 Argument voor:... 2 Argument tegen:... 3 Conclusie... 4 Bibliografie... 5 Julien

Nadere informatie

Jonge startende ondernemer. en wat nu?

Jonge startende ondernemer. en wat nu? Jonge startende ondernemer en wat nu? Inleiding We zijn op onderzoek uitgegaan op zoek naar jonge startende ondernemers dit hebben we op verschillende manieren gedaan: - we zijn bij bedrijven langs geweest

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

Een financiering tot 500.000 euro nodig? Met Pitch & Go weet u direct of u verder kunt. In een eigen pand met meer ruimte kunnen we doorgroeien.

Een financiering tot 500.000 euro nodig? Met Pitch & Go weet u direct of u verder kunt. In een eigen pand met meer ruimte kunnen we doorgroeien. In een eigen pand met meer ruimte kunnen we doorgroeien. Een financiering tot 500.000 euro nodig? Met Pitch & Go weet u direct of u verder kunt. Pitch uw ondernemingsplan en krijg direct een go of no go.

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Masterclass Ondernemershout bestaat niet. 6 factoren waarmee je meer omzet haalt

Masterclass Ondernemershout bestaat niet. 6 factoren waarmee je meer omzet haalt Masterclass Ondernemershout bestaat niet 6 factoren waarmee je meer omzet haalt 6 factoren waarmee elke zelfstandige professional meer omzet haalt. Ondernemen gaat vaak gepaard met druk, stress, gemiste

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

De juiste partners voor uw innovaties

De juiste partners voor uw innovaties De juiste partners voor uw innovaties Een project van: Ondernemer met innovatieplan Juiste partner(s) Kennis Financiering Ondernemers Overheid Onderzoekers Onderwijs Innovatief idee verdient partnerschap

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven Terugblik Meerjarenafspraak 2006-2010 Terugzine Magazine van de Groene Kennis Coöperatie met succesprojecten van de afgelopen vijf jaar Lezen en laten lezen! Gooi mij niet weg maar geef me door! Of kijk

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Marketing en Media 2016/2017

Marketing en Media 2016/2017 novacollege.nl/marketingmedia Evenementenorganisatie Junior accountmanagement Marketing en communicatie Media Marketing en Media 2016/2017 Mijn droom is ondernemer worden. De eerste stappen op het pad

Nadere informatie

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch datum 2014 contactpersoon Rene van der Burgt onderwerp Mogelijkheden tot samenwerken telefoon (088) 525 61 94 van Advanced Business

Nadere informatie

q WO q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (HBO/WO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO Naam opleiding: Plaats:

q WO q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (HBO/WO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO Naam opleiding: Plaats: BLAD 1 Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO q WO Naam opleiding: Plaats: Naam: q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL Website van de opleiding: Datum: AANMELDING EN PLAATSING Ben je toelaatbaar met je

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

Het organiseren van ontmoetingen

Het organiseren van ontmoetingen Het organiseren van ontmoetingen Als communicatieadviseur kijk je hoe de onderlinge informatie-uitwisseling beter kan. Dit is een extra uitdaging als Het Nieuwe Werken binnen je organisatie wordt ingevoerd.

Nadere informatie