HOOFDSTUK 9. UITVOERING en KOSTEN van ELEMENTEN-, ASFALT- en BETONVERHARDINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK 9. UITVOERING en KOSTEN van ELEMENTEN-, ASFALT- en BETONVERHARDINGEN"

Transcriptie

1 259 HOOFDSTUK 9 UITVOERING en KOSTEN van ELEMENTEN-, ASFALT- en BETONVERHARDINGEN

2 Inleiding: Voor elke civiel ingenieur is enige kennis met betrekking tot de uitvoering van wegconstructies nodig. In dit hoofdstuk zal daarom vrij globaal worden ingegaan op de uitvoering van elementen-, asfalt- en betonverhardingen. Alvorens wordt ingegaan op de uitvoeringstechnieken die aangewend worden om de verhardingslagen te bouwen, zal eerst in het kort iets worden gezegd van de afwerking van het zandbed en de fundering, vooral zal aandacht worden geschonken aan het realiseren van de benodigde dichtheid. 9.2 Zandbed en ongebonden funderingen: Zoals in hoofdstuk 2 is aangegeven worden veel aardebaanconstructies gerealiseerd door opspuiten. Daarnaast vindt natuurlijk ook veel transport van zand voor de aardebaan per as plaats. Het transport van funderingsmaterialen gebeurt altijd per as. Zoals is aangegeven in hoofdstuk 4 is het zeer belangrijk een goede verdichting te realiseren omdat het draagvermogen van de fundering en de zandbaan in hoge mate gerelateerd is aan de dichtheid. Het is daarom aanbevelenswaardig om tijdens het aanbrengen van het materiaal de vrachtauto s versporend te laten rijden zodanig dat al een zekere mate van verdichting wordt gerealiseerd. Als het materiaal is gestort wordt het uitgeschoven door een bulldozer. Daarna wordt het materiaal op het juiste vochtgehalte gebracht omdat, zoals uit hoofdstuk 4 is gebleken, een optimale dichtheid wordt verkregen bij een optimaal vochtgehalte. Daarna wordt het materiaal verdicht waarbij een combinatie van statische en dynamische (tril)walsen wordt gebruikt. Daarbij wordt bijv. het funderingsmateriaal in de 1 e walsgang met de statische wals (bijv. 12 tons wals) aangedrukt, waarna 4 walsgangen met de trilwals worden uitgevoerd (bijv. getrokken trilrol met statisch gewicht van 4 ton en een slagkracht van 12 ton). Deze 4 walsgangen verdichten de fundering en de bovenste zône van het zandbed. Tot slot wordt de bovenste zône van de fundering in 2 à 3 walsgangen verdicht met een statische stalen wals (bijv. 12 ton). Gelijktijdig wordt de laag onder profiel gebracht waar veelal een grader voor wordt ingezet. In figuur 9.1 is een overzicht van de werkzaamheden weergegeven, terwijl in figuur 9.2 het principe van de dieptewerking bij walsen is weergegeven.

3 261 Overslag van het materiaal Storten van het materiaal op de reeds aangebrachte fundering Uitschuiven van het stort Figuur 9.1: Uitvoering van een ongebonden fundering.

4 262 Bevochtigen van de fundering tijdens het verdichten Verdichten met een zware trilrol Afwalsen met een statische wals Figuur 9.1: Uitvoering van een ongebonden fundering (vervolg).

5 263 Figuur 9.2: Schema van de dieptewerking bij walsen, trillen en een combinatie daarvan. Bij de contrôle op de verdichting wordt de bereikte verdichting gerelateerd aan de in het laboratorium met de Proctorproef behaalde maximum dichtheid. De verdichtingseis kan bijv. 98% van de standaard proctorproef zijn. Voor de geldende eisen wordt verwezen naar de Standaard (1). De controle op de in het werk bereikte verdichting kan worden uitgevoerd volgens drie methoden: 1. het nemen van monsters en het bepalen van de droge dichtheid. Deze methode is direkt. Het bezwaar van het steken van monsters is dat de controle laagsgewijs moet geschieden en nogal wat tijd in beslag neemt, waardoor de voortgang van het werk gestagneerd zou kunnen worden. Verder kan deze methode door een onjuiste uitvoering, waardoor de steekring niet geheel met zand gevuld raakt, een ongunstiger verdichtingsgraad aanduiden dan in werkelijkheid aanwezig is. De steekringmethode is alleen toepasbaar voor het zandbed en niet voor ongebonden funderingslagen. Een andere volumemeting is die van de zandvervangingsmethode. Het volume van een monster (funderingsmateriaal) wordt daarbij bepaald m.b.v. droog standaardzand. 2. het verrichten van sonderingen. Doordat er per grondtype een relatie bestaat tussen de verdichtingsgraad en de sondeerwaarde, is een sondering een methode voor bepaling van de verdichtingsgraad. De methode is vrij snel uit te voeren en kan ook na gereedkomen van het grondwerk worden gedaan. 3. nucleaire meetmethode. Ook deze methode is evenals die van de sonderingen een indirekte methode van dichtheidsmeting. De correlatie moet dan ook eerst experimenteel per grondtype worden vastgesteld.

6 Elementenverhardingen: Verreweg de meeste nieuwe elementenverhardingen worden nog steeds door straatmakers handmatig aangelegd, en verder geschiedt al het onderhoud (het herstraten) handmatig. Het is echter een zwaar beroep; vooral het onderste deel van de rug, de knieën en polsen hebben het zwaar te verduren. Als men bedenkt dat per dag een straatmaker ca. 75 m² straatwerk kan leggen, dan betekent dit dat bij een steenformaat van 211 x 105 x 80 mm per dag zo n kg aan stenen wordt verplaatst, voorwaar geen gering gewicht! Het traditionele straatwerk vraagt om goed opgeleide straatmakers, straatwerk is immers veel lastiger dan het zomaar neerleggen van een aantal steentjes. Vooral vanwege de zwaarte van het beroep en de thans geldende Arbowet wordt het handmatig straten langzaam vervangen door het machinaal straten. Daarbij worden, afhankelijk van het systeem, zo n 44 stenen (ca. 1 m²) in één keer door een machine gelegd. Het verplaatsen van de stenen gebeurt met een kraantje uitgerust met een vacuüm- dan wel een klemsysteem. In de figuren 9.3, 9.4 en 9.5 (2) zijn drie methoden van straatmaken schematisch weergegeven: het traditionele handmatig straten, het (in Nederland weinig toegepaste) handmatig vlijen en het machinaal vlijen m.b.v. een vacuümsysteem. In de figuren 9.6 en 9.7 zijn de theoretische grootten en de voor de verschillende methoden benodigde straatmakers ploegen weergegeven als ook de dagproduktie die met zo n ploeg kan worden gerealiseerd.

7 265 Figuur 9.3: Schets van de werkwijze bij handmatig straten.

8 266 Figuur 9.4: Schets van de werkwijze bij handmatig vlijen.

9 267 Figuur 9.5: Schets van de werkwijze bij machinaal vlijen met vacuümsysteem.

10 268 Figuur 9.6: Theoretische grootte van een ploeg straatmakers. Figuur 9.7: Produktie van een ploeg straatmakers.

11 Asfaltverhardingen: Bij de uitvoering van asfaltverhardingen zijn een aantal fasen te onderscheiden, teweten het bereiden van het asfaltmengsel, het transport naar het werk, het spreiden en afwerken van het mengsel, de verdichting en het nabehandelen van het oppervlak. Door de jaren heen is de asfaltmenginstallatie, die benodigd is voor de bereiding van asfaltmengsels, als gevolg van capaciteitsvergroting geëvalueerd van een eenvoudige asfaltmolen tot een installatie met produkties in de orde van ton mengsel per uur. Daarnaast zijn de moderne inzichten betreffende aandrijvingstechnieken, warmtehuishouding, mechanisatie, automatisering en gebruik van electronica, en milieuhygiëne niet aan deze installaties voorbij gegaan. De verwerking van het mengsel op de weg is geëvalueerd van verwerking met riek en hark tot mechanisch aangedreven spreid- en afwerkmachines. Voor de verdichting van de constructielagen worden naast stalen walsen ook bandenwalsen toegepast Asfaltmenginstallaties: Asfalt wordt bereid in een asfaltmenginstallatie. Deze installaties kunnen op twee wijzen worden onderscheiden, namelijk: 1. naar werkwijze 2. naar bouwwijze. Wordt eerst de werkwijze van de installaties beschouwd dan kan hierin de volgende verdeling aangebracht worden: installaties werkend volgens het discontinue systeem installaties werkend volgens het continue systeem installaties werkend volgens het semi-continue systeem installaties werkend volgens een geheel afwijkend systeem Naar bouwwijze van de installaties kunnen onderscheiden worden: transportabele installaties semi-transportabele (mobiele) installaties vast opgestelde installaties Het zou binnen het kader van het college te ver voeren alle genoemde systemen te behandelen. We beperken ons hier tot de in Nederland meest toegepaste werkwijze: het discontinue systeem.

12 270 Het discontinue systeem Dit systeem, dat bij de oudste asfaltmenginstallaties al werd toegepast, is in principe ongewijzigd gebleven. Een aanvankelijk continue stroom minerale grondstoffen wordt na droging en uitzeving onderbroken door een tijdelijke opslag in de bunkers voor het warme mineraal. Vanaf dit ogenblik vindt er een stootsgewijze afname plaats, namelijk door de afweging van charges, die vervolgens telkenmale aan de inmiddels geledigde mengbak worden toegevoerd. Tijdens het mengproces, dat ca. 50 sec. duurt, wordt weer een nieuwe charge afgewogen. Bij dit systeem worden de minerale grondstoffen afgewogen, de vulstof afzonderlijk, terwijl de dosering van het bitumen door afweging of ook volumetrisch kan geschieden. In figuur 9.8 is een schema weergegeven van een installatie die volgens het discontinue systeem werkt. Figuur 9.8: Schema van een discontinue asfaltmenginstallatie. Functie van de verschillende onderdelen Voordoseerapparaat Het voordoseerapparaat doseert de mineralen (steenslag of grind, en zand) in de juiste verhouding. Dit kan volumetrisch dan wel gewichtsmatig geschieden. Het vullen van de trechters gebeurt meestal volumetrisch met een laadschop.

13 271 Koude ladder De koude ladder transporteert het mineraalaggregaat naar de droogtrommel. Droogtrommel In de droogtrommel wordt het mineraalaggregaat gedroogd (180 C). Dit is noodzakelijk omdat water de hechting mineraal-bitumen tegengaat. Bovendien moet het mineraal warm zijn, omdat anders het warme bitumen zou schrikken en de omhulling onvolledig zou zijn in de korte mengtijd. Ontstoffingsinrichting Bij de afvoer van rookgassen en waterdamp uit de droogtrommel worden ook stof en fijn zand meegenomen. Dit zonder meer lozen is uit oogpunt van milieuhygiëne ontoelaatbaar; bovendien is een deel van het fijne materiaal bruikbaar als vulstof. Warme ladder De warme ladder voert het materiaal uit de droogtrommel naar de zeefinstallatie, de weegbak en de mengbak. Zeefinstallatie In de zeefinstallatie wordt het mineraal in een aantal fracties gescheiden. Weegbak In de weegbak worden de juiste hoeveelheden van de zeeffracties afgewogen. Mengbak In de mengbak worden het warme mineraal en de vulstof met het warme bitumen gemengd (± 160 C, mengtijg ca. 50 sec.). Opslagsilo In de opslagsilo wordt het bereide asfalt opgeslagen en gereed gehouden voor afname Het transport naar het werk: Het transport van asfalt geschiedt met behulp van vrachtauto s die veelal voorzien zijn van speciale stalen bakken met afsluitkleppen. Het asfalt wordt uit de mengbak of uit de opslagsilo van de menginstallatie in de vrachtauto gestort. De temperatuur van het asfalt is dan 140 tot 160 C, afhankelijk van de soort bitumen in het mengsel. Tijdens het transport mag het asfalt nauwelijks afkoelen. Dit beperkt de transportafstand tot enkele tientallen kilometers; moderne vrachtauto s zijn echter zo goed geïsoleerd dat daarmee over 50 à 60 km afstand kan worden getransporteerd. De grootste, speciale asfaltauto s hebben inhoudscapaciteiten van 20 tot 30 ton. Het transport maakt een groot deel van de totale verwerkingskosten uit, óók omdat het tijdverlies tijdens het ledigen in een spreidmachine, met inbegrip van het daarvoor noodzakelijke manoeuvreren, relatief groot is.

14 Het verwerken met spreid- en afwerkmachine: De spreid- en afwerkmachine (figuur 9.9), dikwijls kortweg afwerkmachine genoemd, is een voertuig op rupsen of op banden, voorzien van een opvangbak voor het asfalt, een spreidapparaat en een verdichtingsapparaat. De opvangbak (hopper) bevindt zich aan de voorzijde van de machine in de rijrichting gezien. Deze hopper wordt gevuld met asfalt dat per vrachtauto is aangevoerd. De temperatuur van het asfalt is nu 130 à 150 C. Het asfalt wordt daarna door horizontale transportbanden naar achteren gebracht en door spreidwormen over de werkbreedte verdeeld. Figuur 9.9: Schema van een spreid- en afwerkmachine. Een verticaal trillend stampmes en/of een brede trilplaat, die met de effeningsarmen en de strijkplaat de afwerkeenheid vormen, zorgen voor een eerste verdichting zodat een afgestreken en redeljik voorverdichte asfaltlaag van gelijkmatige dikte achter de machine te voorschijn komt. De trilplaat of trilbak is van verwarming voorzien. Aan voorverdichting wordt 80 à 85% verdichtingsgraad bereikt bij de machines met stampmes of trilplaat en 90 à 92% verdichtingsgraad bij de machines met zowel stampmes als trilplaat. De eindverdichting geschiedt met walsen met stalen wielen of met walsen met luchtbanden. De voorverdichting door de afwerkmachine geschiedt op het moment dat het asfalt nog zeer heet is en zich gemakkelijk laat verdichten. De invloed op het uiteindelijke verdichtingsresultaat is gering omdat de eindverdichting in belangrijke mate door de walsen wordt bepaald. Een goede voorverdichting is echter wel van groot belang voor de uiteinelijke vlakheid. De spreidbreedte varieert van 3 tot 12 m. De werkbreedte kan worden gewijzigd middels passtukken (discontinu) of middels een hydraulisch

15 273 uitschuifbaar spreidgedeelte (continu). Voor fietspaden bestaan afwerkmachines met geringe werkbreedte (2 à 2,5 m). De hoogteregeling van de afwerkmachine kan geschieden door: een geleidedraad te spannen en ter weerszijden van de machine de hoogte af te tasten (toegepast voor funderings- en tussenlagen) gebruik te maken van een 5 à 10 m lange slede of ski (figuur 9.10), die door de machine wordt meegetrokken en waarvan de hoogte wordt overgenomen (voor de bovenste lagen). Daarbij gaat het niet om de hoogteligging als zodanig maar om de laagdikte en de vlakheid van het oppervlak, het rijdek. Figuur 9.10: Toepassing van de slede of ski. De afwerkmachine levert het beste resultaat indien: 1. de voortbewegingssnelheid constant is. Aangenomen dat aan de hierna te noemen voorwaarden 2 t/m 5 is voldaan, heeft een niet constante sneheid toch tot resultaat dat de verdichting niet overal gelijkmatig is. De verdichtingsenergie per eenheid van lengte is dan niet constant. 2. voldoende materiaal in de hopper aanwezig is en de toevoer constant is. Indien de hoeveelheid toegevoerd materiaal voor de afwerkbalk niet constant is, is de verdichtingsenergie per volume-eenheid niet constant. Tevens zal de laagdikte niet regelmatig zijn. 3. de verdeling van het materiaal voor de afwerkeenheid gelijkmatig en constant is. Wordt hier niet aan voldaan dan treedt ongelijkmatige verdichting op, hetgeen door het walsen nog wordt versterkt. 4. de verdichtingsenergie van de trilbalk constant blijft. 5. de factoren die van invloed zijn op het niveau van de afwerkeenheid van beperkte grootte blijven Het verdichten van asfalt: Omdat de bereikte dichtheid van grote invloed is op de eigenschappen, met name de weerstand tegen vervorming, van asfalt verdient de verdichting extra aandacht. Hiervoor zijn een aantal walstypen beschikbaar en kunnen verschillende walsprocedures worden gevolgd. Het doel van het walsen is het verkleinen van het volume om eventuele naverdichting door het verkeer te voorkomen. Bij te lang walsen kan het oppervlak zijn vlakheid verliezen, zodat grenzen zijn gesteld aan de tijdsduur van het walsen.

16 274 Wil het walsen effectief zijn, d.w.z. wil men bereiken dat het korrelskelet wordt ingedrukt, dan zal de walstemperatuur van het asfalt voldoende hoog moeten liggen. Bij hoge temperatuur heeft immers de viscositeit een lage waarde. Walstypen De walsen zijn onder te verdelen in walsen met stalen wielen en met luchtbanden (bandenwalsen). De walsen met stalen wielen zijn te onderscheiden in statische walsen en trilwalsen. De benaming statisch hangt samen met de verdichtende werking, die vooral is gebaseerd op druk door langzaam bewegende stalen wielen of rollen. Bij trilwalsen kunnen beide wielen (of een van beide) door excentrische massa s tot trillen worden gebracht, waardoor het verdichtingseffect tot een veelvoud kan worden opgevoerd. De bandenwals oefent door de vervormbaarheid van de luchtbanden een knedende verdichting uit. De keuze van het walstype en walsgewicht wordt bepaald door: de walstemperatuur en afkoelingstijd van het asfalt het optimale werktraject van de wals de vorm van het steenmineraal; is de korrelvorm meer hoekig dan moet omwille van de opitmale verdichting de walstemperatuur omhoog bij toepassing van een standaard wals òf het gewicht van de wals moet groter zijn. Verdichtingsresultaat Het resultaat van de verdichting (uitgedrukt in verdichtingsgraad t.o.v. een standaardverdichting en - voor een gegeven mengsel - in holle ruimte of dichtheid) is van talrijke factoren afhankelijk, o.a. van: 1. de verdichtbaarheid van het mengsel (samenstelling, eigenschappen van de grondstoffen, gemiddelde temperatuur tijdens het walsen) 2. de eigenschappen van de wals (walskarakteristiek, snelheid, breedte, soort) 3. de ter beschikking staande walscapaciteit (het aantal walsovergangen) 4. de laagdikte 5. de vorige laag of ondergrond (klankbodemeffect) 6. de voorverdichting door de afwerkmachine 7. de max. korrelgrootte t.o.v. de laagdikte. In figuur 9.11 is, voor bepaalde omstandigheden, het te verwachten afkoelingsverloop van een 60 mm dikke laag grindasfaltbeton weergegeven. Aannemende dat bijv. beneden 70 C de dichtheid niet meer zal toenemen, kan de beschikbare walstijd worden afgelezen.

17 275 Figuur 9.11: Een afkoelingskromme van grindasfaltbeton. Om een goede aanvangsstroefheid te verkrijgen en de tijdens het walsen gevormde bitumenhuid aan het wegoppervlak te breken, wordt na de eerste walsgang op de deklaag van bijv. autosnelwegen nagestrooid met 2 à 3 kg split 2/6 mm per m². Dit split wordt er door het verkeer in de eerste maanden grotendeels uitgereden maar in die tijd is de bitumenhuid van het omhulde materiaal inmiddels afgesleten Kwaliteitsbeheersing en controle: Bij de kwaliteitszorg spelen onderzoek en controle een voorname rol. Een indeling kan worden gemaakt in: vooronderzoek bedrijfscontrole, omvattend onderzoek, interpretatie van onderzoekgegevens en bijsturen opleveringscontrole. Het vooronderzoek en de bedrijfcontrole behoren tot de taak van de aannemer. De opleveringscontrole, als kwaliteitsbeoordeling, behoort tot de taak van de directie. Vooronderzoek, bedrijfscontrole en opleveringscontrole komen achtereenvolgens in de verschillende fasen die bij de uitvoering van een wegenwerk te onderscheiden zijn aan de orde. Deze fasen zijn: 1. vóór de aanbesteding 2. tijdens de aanleg 3. na gehele of gedeeltelijke voltooiing. Om bij het inschrijven op een werk een goede kostenberekening te kunnen maken is het alleszins wenselijk vooraf te onderzoeken met welke grondstoffen zo economisch mogelijk aan de in het bestek gestelde eisen kan worden voldaan.

18 276 Na het verkrijgen van de opdracht wordt, voordat het asfalt wordt geproduceerd, een uitgebreider vooronderzoek uitgevoerd met de te verwerken bouwstoffen. Aan de hand van dit onderzoek wordt de definitieve samenstelling bepaald. Tijdens de productie wordt onderzoek uitgevoerd ten behoeve van de kwaliteitsbewaking en - beheersing. Dit onderzoek omvat de eigenschappen van de te verwerken bouwstoffen, de samenstelling en de korrelverdeling van het asfalt, de laagdikten, de verdichting en voor de deklagen ook de vlak- en stroefheid. Op grond van de resultaten van dit onderzoek wordt vastgesteld of het productieproces moet worden bijgestuurd. Daarbij kan van statistische methoden gebruik worden gemaakt, die rekening houden met toevallige afwijkingen die bij ieder productieproces voorkomen. Bovendien levert een goed uitgevoerde bedrijfscontrole de mogelijkheid tot vergelijk met de door de directie uitgevoerde opleveringscontrole. In vele gevallen fundeert de directie zijn oordeel over de kwaliteit mede op de resultaten van de bedrijfscontrole. Deze geschiedt vrijwel altijd in overleg met de directie en is een zaak van vertrouwen. De opleveringscontrole, uitgevoerd na gedeeltelijke of gehele voltooing van het werk, verloopt volgens in het bestek vermelde voorschriften en geeft de directie gegevens voor de beoordeling van de kwaliteit. Het onderzoek van uit de weg geboorde monsters wordt in een laboratorium van de directie of een door de directie aangewezen laboratorium verricht. Vlakheids- en stroefheidsmetingen worden binnne bepaalde tijd na openstelling voor het verkeer uitgevoerd. 9.5 Betonverhardingen: Betonverhardingen worden in Nederland (te) weinig toegepast. Alleen in de Provincie Noord-Brabant en op de luchthaven Schiphol is dit verhardingstype reeds geruime tijd op uitgebreide schaal toegepast. Ook wordt beton regelmatig gebruikt voor bedrijfsverhardingen en plattelandswegen. De toepassing op rijkswegen is lang beperkt gebleven alhoewel het materiaal zeer geschikt is voor toepassing op zwaar belaste wegen (geen spoorvorming), vooral indien een stevige grondslag lang aanwezig is. Sinds het midden van de jaren 80 zijn echter op autosnelwegen weer enige tientallen kilometers betonverharding aangelegd; thans wordt hierbij veelal gekozen voor een doorgaand gewapende betonverharding met een zoabdeklaag voor de geluidreductie. Voor gedetailleerde informatie over de uitvoering wordt verwezen naar (3) en (4). Hier zullen alleen enkele principes worden besproken. Bij de aanleg van een ongewapende betonverharding zijn de volgende uitvoeringsfasen te onderscheiden: 1. het bereiden van de betonspecie 2. het transport van de betonspecie van de menginstallatie naar de plaats van verwerking

19 het verwerken van de betonspecie 4. de nabehandeling. Deze fasen zullen hierna in het kort worden behandeld Het bereiden van betonspecie: Toelevering van betonspecie vanuit een betonmortelcentrale is in het algemeen niet mogelijk vanwege: het tekort aan uurcapaciteit, daar opslag niet mogelijk is de hiaten in de productie-afname, welke de specieproductie negatief beïnvloeden veelal te grote transportafstanden de verstoorde levering van beton aan andere afnemers. Men is dus aangewezen op een eigen mobiele betonmortelcentrale, die t.o.v. het project op een zo gunstig mogelijk gelegen plaats op het werk wordt opgesteld. Figuur 9.12 toont een opstelling van een betonspecie-installatie. Figuur 9.12: Voorbeeld van een betonspecie-installatie. In de vrije val- danwel dwangmenger worden de toeslagmaterialen, water en cement na elkaar ingebracht. De mengtijd is afhankelijk van het type menger en ligt tussen de 30 en 60 sec. voor vrije val mengers en tussen 60 en 130 sec. voor dwangmengers. Het legen van de menger dient snel en met een geringe valhoogte te gebeuren om ontmenging te voorkomen. De homogeniteit van het mengsel moet goed worden gecontroleerd, zeker als het gaat om meng-charges van 3 m 3 en meer. Belangrijk is ook dat de consistentie van de specie zodanig is dat uitzakken van de randen van de verharding bij toepassing van een slipformpaver (zie 9.5.3) wordt voorkomen.

20 Het transport van de betonspecie: Afhankelijk van het systeem van verwerking en het verwerkingsmaterieel worden thans in het algemeen vrachtauto s gebruikt, al dan niet voorzien van verhoogde laadbakken. Voor het transporteren van betonspecie gelden als belangrijkste criteria: 1. het laden, vervoeren en lossen van de betonspecie moet binnen een zodanige tijdsduur plaatsvinden, dat een goede verwerking gewaarborgd blijft 2. de betonspecie mag tengevolge van het laden, vervoeren en lossen niet worden ontmengd 3. de betonspecie mag tijdens het transport geen nadelige vochtgehalteveranderingen ondergaan. Om hieraan te kunnen voldoen is een goede planning van het transport nodig Het verwerken van de betonspecie: De verwerking van de betonspecie gebeurt tegenwoordig vrijwel uitsluitend met een slipformpaver. Dit is een machine met een glijdende bekisting die in één arbeidsgang de specie over de gehele breedte van de weg verdeelt, verdicht en tenslotte het oppervlak afwerkt. Figuur 9.13 geeft een idee van zo n slipformpaver. Voor een goede vlakheid moet voor de machine steeds voldoende betonspecie aanwezig zijn. Zoals blijkt uit figuur 9.13 bestaan slipformpavers uit verschillende onderdelen, teweten: een spreidgedeelte om de specie homogeen in de baan te brengen en grof te egaliseren met behulp van een spreidworm of een verdeler, een verdichtingsgedeelte bestaande uit een aantal traploos instelbare hoog-frequente electrische of hydraulische trilnaden, een glijdende bekisting (profielpan) voorzien van een ingebouwde en instelbare mal die nauwkeurig de vorm van de verharding bepaalt, afwerkt en door middel van een ingebouwde en instelbare mal afstrijkt, eventueel deuvel- en koppelstaaf-intrilapparatuur, een zware strijkbalk met een intensiteit tot 90 slagen per minuut, een zgn. supersmoother, als het ware een lange, brede plakspaan, een werkplateau dat achter de slipformpaver, maar los daarvan, wordt voortbewogen voor het realiseren van de oppervlaktextuur en het aanbrengen van een nabehandelingsmiddel. Door handmatig vegen kan men de gewenste textuur aan het betonoppervlak geven. Deze textuur mag niet te grof zijn i.v.m. geluidsoverlast maar ook niet te klein i.v.m. de benodigde stroefheid. Een textuurdiepte van 0.6 à 0.7 mm is een goed compromis tussen beide randvoorwaarden. Met moet er bij de uitvoering wel rekening mee houden dat een slipformpaver een zwaar stuk materieel is. Een voldoende draagkrachtige onderbouw is dus een absolute voorwaarde.

21 279 Figuur 9.13: De slipformpaver Nabehandeling: De nabehandeling van het oppervlak heeft ten doel het jonge beton te beschermen tegen: mechanische beschadiging en verweking door regen d.m.v. dakconstructies en matten, uitdroging d.m.v. curing compound, temperatuurvariaties d.m.v. kunststofdekens Het zagen van de voegen: Zoals in hoofdstuk 5 is aangegeven dienen er krimpvoegen te worden gezaagd om wilde scheurvorming te voorkomen. Gebruikelijk is dat een ochtendproductie in de late avond maar voor middernacht wordt gezaagd, terwijl een middagproductie de volgende ochtend moet worden gezaagd. Bedacht moet worden dat vooral het zagen van de langsvoegen kritisch is; dat moet op tijd gebeuren. Het zal duidelijk zijn dat bij grote dagproducties nogal wat zaagcapaciteit nodig is. Het zagen is daarom duur. De krimpvoegen zullen meestal na 72 uur doorgescheurd zijn. Soms scheuren alle voegen door, soms slechts één op de drie of één op de vier. Als er in het begin relatief weinig voegen doorscheuren kan dat later problemen

22 280 opleveren omdat zich bij die voegen de bewegingen zullen concentreren. Door de invloed van het verkeer wordt de voegwijdte zo n 3 à 4 mm. Voegen worden soms gevuld en soms niet. Indien ze worden gevuld moeten de voegen worden opgezaagd tot een bepaalde breedte en diepte om er voldoende voegvullingsmassa in aan te kunnen brengen. Voegen worden gevuld om te voorkomen dat er vuil inkomt wat bij temperatuurverhoging kan leiden tot schade aan de voeg (de voeg wil zich dan sluiten maar kan dat niet door het aanwezige vuil, daardoor kunnen plaatselijk zeer hoge drukspanningen ontstaan) Kwaliteitsbeheersing en controle: Teneinde de kwaliteit van het geleverde werk te kunnen controleren worden naast het werk controle kubussen gestort welke na 7 c.q. 28 dagen worden beproefd. Nog beter is het natuurlijk om cilinders uit het werk te boren waarop de druksterkte wordt bepaald. Uiteraard leidt dit tot gaten in de verharding welke later moeten worden gevuld. Daarnaast worden eisen gesteld aan de dikte, de vlakheid en de textuur. Bovendien moet het betondek voldoende stroefheid bezitten. Wanneer de betonspecie van een gecertificeerde betoncentrale is betrokken en het werk tot tevredenheid van de opdrachtgever is verlopen, kan men veelal volstaan met inzage van de resultaten van de controle kubussen die bij de centrale zijn gemaakt en beproefd. 9.6 Kosten: De vraag hoeveel kost een weg is net zo moeilijk te beantwoorden als de vraag hoeveel kost een auto ; er is geen eenduidig antwoord op te geven omdat zeer veel factoren een rol spelen zoals: a. aard van het grondwerk b. aantal kunstwerken c. type en dikte van de constructie d. omgevingsfactoren (aanleg in het vrije veld of onder verkeer ), etc. Door VBW-Asfalt is in (5) bijv. aangegeven dat de kosten van een asfaltverharding met een ongebonden fundering voor een autosnelweg resp. Euro 30,-/m², Euro 44,-/m² dan wel Euro 50,-/m² bedragen indien de constructie op een zand-, klei- danwel veenondergrond wordt gebouwd. Voor een plattelandsweg waren deze cijfers resp. Euro 15,-/m², Euro 23,-/m² en Euro 25,-/m². Voor een ongewapende cementbetonverharding met deuvels en koppelstaven en een gebonden fundering werd Euro 30,-/m² en Euro 40,-/m² berekend indien het een autosnelweg verharding betrof op een zand- danwel klei-ondergrond. Voor plattelandswegen in beton werd uitgegaan van een ongebonden fundering en werd voor de drie ondergrondtypen een m² prijs berekend van resp. Euro 20,-/m², Euro 33,-/m² en Euro 35,-/m². Bedacht moet worden dat bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op het prijspeil van Nu, 16 jaar later, zijn de prijzen natuurlijk gestegen.

23 281 Indien uitgegaan wordt van een jaarlijkse kostenstijging van 3% dienen de bovengenoemde bedragen met een factor van ca. 1,6 te worden vermenigvuldigd om een idee te krijgen van het thans geldende kostenniveau. Door Misset worden jaarlijks boekwerken uitgegeven (6) waarin normkosten voor bijna alle in de wegenbouw te plegen activiteiten zijn opgenomen. Daarnaast wordt door Misset een handig boekwerkje (7) uitgegeven waarin de normkosten van kleine (re)constructies zijn opgenomen. Een aantal voorbeelden uit (7) zijn hierachter als illustratie opgenomen. Tot slot wordt verwezen naar een uitgave van VG-Bouw (8) waarin kostennormen voor aannemersmaterieel zijn opgenomen. Uitgaande van het bestek, waarin de uit te voeren werkzaamheden zijn beschreven, en de kostennormen kan men een redelijk idee van de totale kosten van een werk verkrijgen. De werkelijke kosten hangen uiteraard af van de specifieke omstandigheden van het werk, concurrentie bedingingen etc. 9.7 Literatuur: 1. CROW. Standaard RAW Bepalingen. Ede CROW. Straatwerk vergeleken. Publikatie 78; Ede VNC. Plattelandswegen van beton; ontwerp en uitvoering. s-hertogenbosch VNC; CROW. Betonwegen in de praktijk. Badhoevedorp, Ede VBW-Asfalt. Kosten van wegverhardingen. Uitgave nr. 9; Breukelen Uitgeverij MISSET. GWW Kosten (9 delen). Doetinchem Uitgeverij MISSET. MISSET s GWW Boekje kleine (re)constructies. Doetinchem VG Bouw. Kostennormen voor aannemersmaterieel. Zoetermeer 1995.

24 282

25 283

26 284

Product besteksteksten

Product besteksteksten RAW1171 INDUMIX Bladnr. 1 van 6 OMSCHRIJVING BESTEKS- POST- NUMMER CATALOGUSNUMMER HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 EEN- HEID RESULTAATS- VERPLICHTING TER INLICHTING 1 INDUMIX PRODUCTEN 11 INDUMIX

Nadere informatie

Kennismaking met beton

Kennismaking met beton Kennismaking met beton Wanneer is een betonverharding interessant voor een project? Jeroen Thomassen Onderwerpen: Waarom, wanneer en waar betonverhardingen Dimensioneren in betonverharding Betonmortelproductie

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

Een weloverwogen fietspad is van beton

Een weloverwogen fietspad is van beton Duurzaam bouwen met beton Referentieprojecten infrastructuur Een weloverwogen fietspad is van beton Het AfwegingsModel Wegen (AMW) voor verhardingsconstructies, ontwikkeld door CROW, kan door alle disciplines

Nadere informatie

Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015

Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015 Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015 Ing. Jan Willem Venendaal BAM Wegen bv Rémy van den Beemt BAM Wegen bv Samenvatting Steenmastiekasfalt ontleent zijn duurzaamheid aan het hoge mastiekgehalte

Nadere informatie

Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt. Postbus 68 3620 AB Breukelen. Bezoekadres: Straatweg 68 3621 BR Breukelen

Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt. Postbus 68 3620 AB Breukelen. Bezoekadres: Straatweg 68 3621 BR Breukelen Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt Postbus 68 3620 AB Breukelen Bezoekadres: Straatweg 68 3621 BR Breukelen T (0346) 26 26 44 F (0346) 26 35 05 E info@vbwasfalt.nl I www.vbwasfalt.org Inhoud

Nadere informatie

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide Project White Topping in Friesland Het innovatie-atelier (w.o. Provincie Fryslân) heeft zes marktpartijen benaderd N355, fietspad Leeuwarden en Tytsjerk

Nadere informatie

2.2 NADERE BESCHRIJVING CONCEPT

2.2 NADERE BESCHRIJVING CONCEPT Bladnr. 1 van 5 2.2 NADERE BESCHRIJVING Bladnr. 2 van 5 RAW1062 PAR 01 VERKLARING VAN DE HIERNA VOLGENDE STAAT In de hierna volgende staat is een nadere beschrijving van het uit te voeren werk opgenomen.

Nadere informatie

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen 1. Transport en opslag. De Rigofill blokken worden per 4 stuks (de halfblokken per 8 stuks) verpakt. De pakketten worden met een heftruck, kraan of een ander hefwerktuig opgepakt. Daarbij zijn de onderste

Nadere informatie

De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels

De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels Bert Gaarkeuken DIBEC Materiaalkunde Jan van de Water DIBEC Materiaalkunde Samenvatting Gap-graded mengsels worden

Nadere informatie

Schuimbitumenstabilisatie. Frits Stas Technologendagen, Vught 10 maart 2016

Schuimbitumenstabilisatie. Frits Stas Technologendagen, Vught 10 maart 2016 Schuimbitumenstabilisatie Frits Stas Technologendagen, Vught 10 maart 2016 Schuimbitumen - sproeiers (nozzles), water + lucht (5 bar) samen met hete bitumen (180 C) - ontstaan dampexplosie schuimen bitumen

Nadere informatie

Nogmaals dank voor de prettige ontvangst. U vroeg mij toen een voorstel te maken voor de volgende werkzaamheden.

Nogmaals dank voor de prettige ontvangst. U vroeg mij toen een voorstel te maken voor de volgende werkzaamheden. OFFERTE Betreft: Aanleg rijweg 6,2 m breed 100 m lang Aan: BIM Media 21-03-2014 Geachte «Opdrachtgever.Naam», Nogmaals dank voor de prettige ontvangst. U vroeg mij toen een voorstel te maken voor de volgende

Nadere informatie

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2)

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2) RAW0083-73476 Bladnr. 1 van 2 Behoort bij: besteknr. 207.11.0963.29 I N S C H R I J V I N G S B I L J E T De hierna te noemen inschrijver(s): A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES

INSTALLATIE-INSTRUCTIES ALGEMEEN Deze installatie-instructies zijn alleen van toepassing op de hieronder vermelde ROTO-bouwproducten: Regenwateropslagtanks Afvalwaterzuiveringsinstallatie Olieafscheiders Vetafscheiders Pompstations

Nadere informatie

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN.

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN. Beton in de winter WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN 5 C of hoger Niet meer dan 1 graad vorst (zie fase 2) NIKS AAN DE HAND, LEKKER DOORWERKEN. Tussen 0 C en 5 C Niet meer dan

Nadere informatie

Euromax een extreem zwaarbelaste verharding. Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv

Euromax een extreem zwaarbelaste verharding. Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv Euromax een extreem zwaarbelaste verharding Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv Overzicht presentatie inleiding type contract / eisen verkeersbelasting ontwerp verhardingsconstructies uitvoering kwaliteitsbeoordeling

Nadere informatie

Voorwoord en ontwikkeling BCTR. Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus

Voorwoord en ontwikkeling BCTR. Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus Voorwoord en ontwikkeling BCTR Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus Uitdagingen Op laboratoriumschaal schuimbitumen mengsels maken. Niet alleen een basis gestabiliseerde fundering laag maar een vervanger

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Normblad: 1 / 5 mei 2016

Normblad: 1 / 5 mei 2016 Normblad: 1 / Deze norm is aangenomen door de Nationale Norm Commissie 3307 Sportvloeren. Deze norm is opgesteld door werkgroep 4 mineralen en werkgroep kunststof ressorterend onder deze commissie. Deel

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding Inleiding Enquête onder EUPAVE leden m.b.t. prioritaire acties : ü Hoogste prioriteit voor oppervlakkenmerken zoals vlakheid, geluid, comfort ü Thema in de Best Practices Working Group ü Organisatie workshop

Nadere informatie

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum:

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum: RAW1040 Bladnr. 1 van 5 CATALOGUS HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 101010 312111 Aanbrengen van een deklaag van asfaltbeton. ton V Totaal 9 Asfalt AC 6 surf wit met Reflexing White. 9.... Mengseleigenschappen:

Nadere informatie

ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250. Gefigureerd beton

ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250. Gefigureerd beton 1 ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250 Gefigureerd beton Contractuele bepalingen die de voorschriften van het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw (uitgave 1997) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Algemeen overzicht bewijsvoering Prestatie-termijnen Hoofdcode (Std. 2010)

Algemeen overzicht bewijsvoering Prestatie-termijnen Hoofdcode (Std. 2010) GRONDWERKEN 220321 220321 Leveren grond. Kwaliteitsverklaringen korrelverdeling - milieukwaliteit - bewijs van oorsprong - Zand in zandbed: < 63 um maximaal 15%; < 20 um max. 3%; org. stof max. 3% Zand

Nadere informatie

Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D. uw bouw onze technologie

Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D. uw bouw onze technologie Installatie instructie voor stalen glijopleggingen met een dubbele gekromde glijoppervlak Type FIP-D control your solids www.vilton.nl uw bouw onze technologie www.insolids.nl1/7 INHOUDSOPGAVE 1. Doel...3

Nadere informatie

Ketenanalyse asfaltproductie

Ketenanalyse asfaltproductie PAGINA i van 13 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Ketenanlyse_asfaltproductie_2.1 Versie: 2.1 Status: Concept Uitgegeven door: Oosterhof

Nadere informatie

Voortgang Portfolio Opperman

Voortgang Portfolio Opperman Voortgang Portfolio Opperman 1 1.1 werkproces: Verkeersafzetting inrichten en onderhouden. De verkeersafzetting is veilig, op de juiste manier en op de juiste plek geplaatst. De veiligheid tijdens de werkzaamheden

Nadere informatie

Bepaling van de indringingsdiepte van een rafelingscorrigerende maatregel voor ZOAB

Bepaling van de indringingsdiepte van een rafelingscorrigerende maatregel voor ZOAB Bepaling van de indringingsdiepte van een rafelingscorrigerende maatregel voor ZOAB M.F.C. van de Ven TU Delft Weg- en Railbouwkunde W. Verwaal TU Delft Ingenieurs Geologie A. Kneepkens Janssen de Jong

Nadere informatie

Bijscholing docenten 7 nov. 14

Bijscholing docenten 7 nov. 14 Bijscholing docenten 7 nov. 14 Zelfverdichtend beton (ZVB) Zelfverdichtend beton is zo vloeibaar dat het zonder verdichten een bekisting, met een dicht wapeningsnet volledig kan vullen en ontluchten. De

Nadere informatie

fc^ WERKDOCUMENT NOTITIE BETREFFENDE DE AANLEG VAN EEN ONTSLUITINGSWEG MET RECREATIEVE BESTEMMING MET ALS VERHARDING ZAND-CEMENT-SLAKKENSTABILISATIE

fc^ WERKDOCUMENT NOTITIE BETREFFENDE DE AANLEG VAN EEN ONTSLUITINGSWEG MET RECREATIEVE BESTEMMING MET ALS VERHARDING ZAND-CEMENT-SLAKKENSTABILISATIE fc^ r WERKDOCUMENT NOTITIE BETREFFENDE DE AANLEG VAN EEN ONTSLUITINGSWEG MET RECREATIEVE BESTEMMING MET ALS VERHARDING ZAND-CEMENT-SLAKKENSTABILISATIE door ing. W. van Dijk 1982-300 Cdc december MINISTERIE

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

DUOMIX funderingen. funderingen met een hoog draagvermogen

DUOMIX funderingen. funderingen met een hoog draagvermogen funderingen met een hoog draagvermogen keuze uit twee gradaties voor een juiste funderingslaag 2 3 Wat is Duomix? Duomix is een mengsel van ca. 85 % gebroken LD-staalslak en ca. 15 % gegranuleerde hoogovenslak.

Nadere informatie

NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP

NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP 1. VOORZORGSMAATREGELEN Deze gids beschrijft de techniek van het aanbrengen van hennepbeton met IsoHemp-producten. Alle gegevens dienen ter ondersteuning

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

04 Met freesnaden wordt hier bedoeld alle asfalt aansluitingen die gemaakt moeten worden.

04 Met freesnaden wordt hier bedoeld alle asfalt aansluitingen die gemaakt moeten worden. RAW0260 Moederbestek DEFINIITEF versie 02-02-2016 Bladnr. 19 van 32 30 Wegverhardingen I 30 12 Eisen en uitvoering Voorbereidende werkzaamheden 30 12 01 Frezen van asfaltverhardingen 04 Met freesnaden

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof VERSIE 3.0 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/12 1 PRINCIPE Het

Nadere informatie

Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen. Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC

Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen. Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC Keuzes maken bij de aanleg van geluidarme wegverhardingen Frits Stas en Jacob Groenendijk KOAC NPC Keuzes Wel / niet geluidsarm wegdek? Hoeveel geluidreductie? Welk geluidsarm wegdek? Hoe/wanneer aanleg?

Nadere informatie

Plaatsing van straatstenen en boordstenen

Plaatsing van straatstenen en boordstenen Plaatsing van straatstenen en boordstenen 1) Ontvangst van de producten Controleer de lading op: kleur; afmetingen; hoeveelheid. Houd steeds de productlabels bij. Plaatsing getuigt van goedkeuring van

Nadere informatie

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016)

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016) Standaard RAW Bepalingen 2015 (Gepubliceerd 01 maart 2016) Woord vooraf In dit is een aantal correcties op de Standaard 2015 opgenomen. Deze correcties hebben betrekking op fouten die ondanks de zorg die

Nadere informatie

CROW webpublicatie Asfaltwapening

CROW webpublicatie Asfaltwapening CROW webpublicatie Asfaltwapening Presentatie NGO 29 november 2016 Rapporteur CROW-werkgroep: dr.ir. J. Groenendijk (088 562 2528, groenendijk@koac-npc.com) 1 Samenvatting Asfaltwapening is systeem! Asfaltwapeningproduct

Nadere informatie

Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium--

Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium-- Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium-- CROW-publicatie 210: 2014 Ir. Nico van den Berg Februari 2014 Wat betekent de nieuwe publicatie voor het adviesbureau en laboratorium?

Nadere informatie

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Versie 1.1 Document: r121006.2 Opdrachtgever: Stybenex Infra Engineering Delft Delft, 12 oktober 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Ontwerpprocedure...4

Nadere informatie

BetonInfra. Betere ARBO omstandigheden. April 2010

BetonInfra. Betere ARBO omstandigheden. April 2010 BetonInfra is een samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Cementbeton Wegenbouwers en het Cement&BetonCentrum. BetonInfra omvat de gelijknamige periodiek en de website: www.betoninfra.nl. April 2010

Nadere informatie

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON Blik op beton DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON In de zomer van 2011 werd het nieuwe stuk weg tussen Crupet en Mont-Godinne ingehuldigd. De drieduizend meter

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

CHW Korte toelichting Colleges Asfalt (10 paginas)

CHW Korte toelichting Colleges Asfalt (10 paginas) CHW Korte toelichting Colleges Asfalt (10 paginas) Literatuur http://www.vbk.citg.tudelft.nl Road Engineering Lectures Lecture notes College Windesheim (notes from Molenaar and Houben) Lecture Notes CT3041

Nadere informatie

Vergelijking verschillende vormen van wegdek voor het Pad van Twintig

Vergelijking verschillende vormen van wegdek voor het Pad van Twintig Vergelijking verschillende vormen van voor het Pad van Twintig Gemeente Vlieland, december 2016 1 Regulier overlagen met schelpen 4 meter, gelijk aan de huidige situatie; bij het sluiten voor auto's kan

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad In de kop van Overijssel is in 1992 een fietspad aangelegd in een gebied met zeer slechte draagkracht. Nu, 18 jaar later, is ter plaatse gekeken hoe dit inmiddels

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan - tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw 0486/

Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw 0486/ Module 8 : Integratie van de spoorinfrastructuur in de stedelijke omgeving (deel 1) 8c - Wegenbouwkundige aspecten bij de aanleg van spoorinfrastructuur concrete voorbeelden Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum

Nadere informatie

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stille wegdekken: de praktijkervaringen van de afgelopen 10 jaar Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stil wegdek en actieplannen: 21 februari 2008 1 Inhoud Overzicht van wegdektypen Wat kun je wel en niet

Nadere informatie

UITGELICHT. Standaardconstructies. betonverhardingen

UITGELICHT. Standaardconstructies. betonverhardingen UITGELICHT Standaardconstructies betonverhardingen 2 3 Inhoud Inleiding Aanpak Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Aanpak 3 Wegtypen 4 Uitgangspunten en randvoorwaarden 4 Begrippen en definities 5 Stroomschema

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD POEDERKOOLVLIEGAS. voor aanvullingen en ophogingen

PRODUCTINFORMATIEBLAD POEDERKOOLVLIEGAS. voor aanvullingen en ophogingen PRODUCTINFORMATIEBLAD POEDERKOOLVLIEGAS voor aanvullingen en ophogingen 1 Inleiding Poederkoolvliegas is een grondstof die vrijkomt bij de elektriciteitsproductie in kolengestookte centrales in Nederland.

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Montagejukafstanden De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand ofwel de afstand

Nadere informatie

STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN

STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN JAN STIGTER KOAC-NPC TECHNOLOGENDAGEN 2014 2014 1 ONDERWERPEN Wijziging hoofdstuknummer in 81.2 Diverse kleine tekstuele wijzigingen Wijzigingen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. 1. Modern vervoermiddel: de fiets 5

Inhoud. Voorwoord 3. 1. Modern vervoermiddel: de fiets 5 TRAPPEN OP BETON Inhoud Voorwoord 3 1. Modern vervoermiddel: de fiets 5 2. Fietsen op beton 7 Zichtbaarheid Verkeersveiligheid Inpassing Kleur Uitvoering Duurzaamheid Hergebruik Onderhoud Kosten 3. Uitgangspunten

Nadere informatie

I N S C H R I J V I N G S S T A A T

I N S C H R I J V I N G S S T A A T RAW0008 Besteksnr. 6160 Bladnr. 1 van 10 Behoort bij: 6160... I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard 2010) behorende

Nadere informatie

BoxBarrier. Gebruikershandleiding

BoxBarrier. Gebruikershandleiding BoxBarrier Gebruikershandleiding 1 BoxBarrier De BoxBarrier is flexibel en er hoeven geen aanpassingen gedaan te worden aan de ondergrond, een speciale fundering is niet nodig. De BoxBarrier kan zowel

Nadere informatie

1.2 Verhardingselement: straatbaksteen, betonstraatstenen, betontegels en (natuursteen)keien.

1.2 Verhardingselement: straatbaksteen, betonstraatstenen, betontegels en (natuursteen)keien. KWALITEITSNORMEN 1. BEGRIPPEN Standaard RAW 2010 31.41.01 Algemeen 1.1 Te verstaan is onder: a. straatlaag: laagje zand waarin wordt gestraat, eventueel van een andere samenstelling dan het materiaal waarop

Nadere informatie

Containerterreinen, de (on)mogelijkheden van dimensioneringsmodellen

Containerterreinen, de (on)mogelijkheden van dimensioneringsmodellen Containerterreinen, de (on)mogelijkheden van dimensioneringsmodellen Ir. W.F. Stas Grontmij R. Gravesteijn Grontmij Samenvatting In deze bijdrage wordt ingegaan op de (on)mogelijkheden van dimensioneringsmodellen

Nadere informatie

Voor de toepassing van : Isomar Eurokoumé multiplex Isogarant 20 jaar Eurokoumé multiplex Isoprime Eurokoumé multiplex Isopaint 20 jaar Eurokoumé

Voor de toepassing van : Isomar Eurokoumé multiplex Isogarant 20 jaar Eurokoumé multiplex Isoprime Eurokoumé multiplex Isopaint 20 jaar Eurokoumé Hl Voor de toepassing van : Isomar Eurokoumé multiplex Isogarant 20 jaar Eurokoumé multiplex Isoprime Eurokoumé multiplex Isopaint 20 jaar Eurokoumé multiplex INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 - Opslag pag. 3

Nadere informatie

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie Doseer- en mengapparatuu Laboratorium- en meetapparatuur blad 1 van 5 1 Weegschalen m.b.v. geijkte gewichten Eenmaal per jaar 2 Geijkte gewichten Werkelijke waarde (her)ijking Eenmaal per 4 jaar gecertificeerde

Nadere informatie

Benut de rooicapaciteit en

Benut de rooicapaciteit en F.G.J. Tijink Voorkom verdichting van de ondergrond Benut de rooicapaciteit en Tijdens de bietenoogst is er een verhoogde kans op verdichting van de ondergrond. Problemen zijn te voorkomen door zuinig

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM

Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM Provinciale Contactdag Beton in Publieke Ruimte en Infrastructuur Knokke

Nadere informatie

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN Nathalie Balfroid (FEBELCEM)- Vincent Helmus (SPW) Margo Briessinck (AWV) 11-09-2013 Inleiding Beheer van het

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief Bladnr. 14 CATALOGUS verwerkingsinrichting 1152 Verhardingen 115210 307312 Opbreken betonstraatstenen. m2 250,00 N Betreft (op te hogen) verharding van de rijbaan t.h.v. de tijdelijke dam en de brug 3

Nadere informatie

Soil stabilization technology. Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie

Soil stabilization technology. Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie Soil stabilization technology Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie Inhoud De problemen De oplossing Het resultaat 10 argumenten voor NovoCrete De problemen Typische schadegevallen

Nadere informatie

ContiClean A-H Technische gegevens. Inhoud. 1. Inzetgebieden. 2. Restvocht van het transportmateriaal

ContiClean A-H Technische gegevens. Inhoud. 1. Inzetgebieden. 2. Restvocht van het transportmateriaal Inhoud 1. Inzetgebieden 2. Restvocht van het transportmateriaal 3. Bandreiniging bij transportbanden met sterk klevend materiaal 3.1 Algemene reinigingsproblemen bij transportbanden 3.2 Filosofie van bandreiniging

Nadere informatie

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging.

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. P.M. Kuijper, D. van Vliet, J.L.M. Voskuilen Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart Samenvatting Door een aantal

Nadere informatie

DUOMIX halfverharding

DUOMIX halfverharding van aanleg tot onderhoud DUOMIX halfverharding 2 de juiste mix van eigenschappen voor een halfverharding Wat is Duomix? Duomix is een mengsel van ca. 85% gebroken LD-staalslak en ca. 15 % gegranuleerde

Nadere informatie

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Handleiding RAW systematiek Stichting GEOBLOCK 1 kenniscentrum EPS in de GWW Grondwerken Inhoud 22.8 22.81 Begrippen 4 22.81.01 Geëxpandeerd polystyreen EPS / GEOBLOCK

Nadere informatie

Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen.

Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen. Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen. Versie : 1.1 Titel : PVC Impressor Persboorbuizen Elektropa Kunststoffen

Nadere informatie

In deze Special maken we een eerlijke en objectieve afweging voor een fietspad uitgevoerd in cementbeton, asfaltbeton en een

In deze Special maken we een eerlijke en objectieve afweging voor een fietspad uitgevoerd in cementbeton, asfaltbeton en een BetonInfra is een samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Cementbeton Wegenbouwers, het Cement&BetonCentrum en de Vereniging Ondernemers Betonmortelindustrie Nederland. BetonInfra omvat de gelijknamige

Nadere informatie

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd Toepassingen Opritten Parkeerplaatsen Tuinpaden Terrassen Eigenschappen Vlak geproduceerde betonnen bestratingssteen Getrommelde kanten Licht verouderd Duurzaam Slijtvast Maatvast Vorstbestendig Antislip

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen a. Typering van het systeem De grond wordt in situ mechanisch vermengd met een bindmiddel. Deze menging met een frees resulteert in

Nadere informatie

Memo. 1 Inleiding. Figuur 1: Abstracte weergave mengproces. Aan Ruud Termaat. Kenmerk GEO Datum 30 mei 2011.

Memo. 1 Inleiding. Figuur 1: Abstracte weergave mengproces. Aan Ruud Termaat. Kenmerk GEO Datum 30 mei 2011. Memo Aan Ruud Termaat Datum 30 mei 2011 Van Dianne den Hamer Erik Vastenbrug Kenmerk Doorkiesnummer +31 (0)88 33 57 272 Aantal pagina's 7 E-mail dianne.denhamer @deltares.nl Onderwerp Programma van Eisen

Nadere informatie

Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen

Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen Wat is een dekvloer en waar heb je hem voor nodig? Een dekvloer wordt op de draagvloer, die het draagvermogen van de constructie levert, aangebracht om:

Nadere informatie

Aluminium grafbekisting

Aluminium grafbekisting Aluminium grafbekisting Getrapt bekistingsysteem Bekistingsystemen voorkomen dat de groeve tijdens het graven, de uitvaart (!) of het terugstorten van de grond kan instorten. Dit biedt de graf del vers

Nadere informatie

In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen:

In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen: RAW-systematiek In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen: - wijziging van de bijlage Lijst met publicaties genoemd in deze Standaard van de Standaard RAW Bepalingen 2010; - wijziging van

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU M 80 DWANGMENGER (80 L) De Baron M80 is een krachtige en efficiënte menger. De M80 zorgt voor een optimale mengkwaliteit voor verschillende samenstellingen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Randstapelbare kisten

Gebruiksaanwijzing Randstapelbare kisten Gebruiksaanwijzing Randstapelbare kisten Augustus 2013 009_NL Gewicht en inhoud De kisten 00-4987 en 31-4987 zijn, met uitzondering van de lange zijwanden, aan elkaar gelijk. Bij het onderling stapelen

Nadere informatie

Gemeente Arnhem Datum ontvangst : 17 07 2012 Zaaknummer : 2012 07 01383 In deze notitie wordt de uitvoeringwijze en uitvoeringsvoorschriften van de aanpassing van de brugpijlers van de John Frostbrug beschreven.

Nadere informatie

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon Ronald Diele Schagen Infra MIO Asfaltcentrale Schagen Infra BCH Betoncentrale Schagen Infra Terug naar Pioneering bijeenkomst op 26 april jl. Sessie over hergebruik

Nadere informatie

Besteksomschrijving Voton HSP. volgens Stabu- en RAW-systematiek. Voton HSP is een product van Voorbij Funderingstechniek

Besteksomschrijving Voton HSP. volgens Stabu- en RAW-systematiek. Voton HSP is een product van Voorbij Funderingstechniek Besteksomschrijving Voton HSP volgens Stabu- en RAW-systematiek Voton HSP heeft een eigen website : www.voton-hsp.nl Stelt u prijs op nader contact, informatie of een Cd rom over het HSP systeem, dan kunt

Nadere informatie

2.2 Nadere beschrijving

2.2 Nadere beschrijving Bladnr. 1 van 11 2.2 Nadere beschrijving Bladnr. 2 van 11 PAR 01 Verklaring van de hierna volgende staat In de hierna volgende staat is een nadere beschrijving van het uit te voeren werk opgenomen. 02

Nadere informatie

De holle polypropyleen (PP) infiltratiemodules hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater.

De holle polypropyleen (PP) infiltratiemodules hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater. 100. Materialen voor ondergronds buffer- en infiltratiebekken in PP 100.1. Algemene bepalingen De holle polypropyleen (PP) infiltratiemodules hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater.

Nadere informatie

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde - 1 Wijzigingsblad AS 6700 d.d. 18-02-2016 vastgesteld door het Accreditatiecollege Bodembescherming Wijziging nummer 1 Van toepassing op: Protocol 6701, versie 2.0 van 19 februari 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren VII Calciumsulfaatgebonden dekvloeren 1 Algemeen 60 1.1 Definitie, toepassing en soorten Een dekvloer is volgens NEN-EN 13813 een bouwdeel dat vervaardigd wordt op een dragende constructie of op een daarop

Nadere informatie

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies Sierbestrating Verwerkingsadvies 2 Verwerkingsadvies Algemeen Het beste resultaat wordt verkregen door de bestrating te laten aanleggen door een professionele stratenmaker of hovenier. Wanneer je er toch

Nadere informatie

Wegen met lange levensduur

Wegen met lange levensduur Water bergen in de weg, hoe kan dat? Waterberging in de weg met het Aquaflow systeem is voor waterberging en voor waterzuivering een goede optie. Is dat civiel technisch ook zo? Ja, want Aquaflow is uitgebreid

Nadere informatie

Memo. Geachte meneer/mevrouw,

Memo. Geachte meneer/mevrouw, Memo Datum 25 augustus 2014 Onderwerp Onderbouwing tijdelijke betoncentrale Van S.M. de Waard Telefoon +31 06 5129 48 19 E-mail swaard@heijmans.nl Bijlage(n) 1 Aan Opdrachtgever Renovatie Kreekrakbruggen

Nadere informatie

Stellingen voor bij de koffie

Stellingen voor bij de koffie Stellingen voor bij de koffie 1. Voordeel van GDAD met korte levensduur: Voor onderhoud van een slecht uitziende deklaag is wel geld te krijgen, voor structurele versterking niet SilentRoads symposium

Nadere informatie

In situ verwerkingstechnieken. Henk Vreeswijk Freesmij

In situ verwerkingstechnieken. Henk Vreeswijk Freesmij In situ verwerkingstechnieken Henk Vreeswijk Freesmij Schuimbitumen Oostweg Enschede 1 Voorstellen Henk Vreeswijk Algemeen Directeur Duurzaam Duurzaam Onze organisatie Platte organisatie Hoofdkantoor in

Nadere informatie