Wegen met lange levensduur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegen met lange levensduur"

Transcriptie

1 Water bergen in de weg, hoe kan dat? Waterberging in de weg met het Aquaflow systeem is voor waterberging en voor waterzuivering een goede optie. Is dat civiel technisch ook zo? Ja, want Aquaflow is uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd en op grote schaal in de praktijk aangelegd en beproefd. Maar gelden de aloude civiel technische wetten dan niet meer? Wat te denken van de wijsheid: water in de weg leidt tot waterspanning en goed verdichten leidt tot lange levensduur? Aquaflow = rioleringssysteem Aquaflow is een volwaardige vervanger van traditionele riolering. Als waterberger vervangt zij de sloot, de retentievijver, het hemelwaterriool en de kolk. Als waterzuiveraar vervangt zij ook nog eens de bodempassage, de first flush scheiding en zand- en lamellenfilters. Hemelwater kan voor 100% in het gebied blijven waardoor er geen druppel meer naar de zuivering (rwzi) vloeit. Zeer onderscheidend is dat Aquaflow geschikt is voor piekbelastingen in bijv. T=100 situaties. Het systeem zelf zorgt voor de volledige berging, zonder gebruik te maken van afvoerbuizen. Dit in tegenstelling tot veel waterpasserende verhardingen, die kleine buien kunnen infiltreren en voor grote buien terugvallen op riolen, drainages en sloten. Kortom: Aquaflow is ontwikkeld en bedoeld als hoofdsysteem voor hemelwater. Aquaflow is een volwaardig rioleringssysteem. Ondersteuning met andere rioleringssystemen (IT riool) is niet nuttig.

2 Civiel technische wetten : Veel van het wetenschappelijke onderzoek voor Aquaflow is gericht op het omzeilen van civiel technische wetten. Dit is cruciaal geweest in het onderzoek van o.a. de TU Delft, met als doelstellingen: - De levensduur van de weg dient gelijk te zijn aan die van traditionele wegen. - Het gebufferde water mag nooit leiden tot waterspanning, ook niet ten tijde van extreme neerslag (piekbelasting) - De wegfundatie dient goed verdicht te worden (net als bij normale wegen), maar dat mag niet leiden tot een sterke afname van het percentage holle ruimte of verandering van de korrelstructuur van de steenslag in de fundatie. Twee van die wetmatigheden zijn: 1. Water in de weg leidt tot waterspanning. Waterspanning wordt vaak geassocieerd met drijfzand. Onder invloed van spanningswater wordt een vaste massa instabiel. Bij wegen moet de wegfundatie daarom ca. 70cm drooglegging hebben. In het Aquaflow systeem is waterspanning onmogelijk gemaakt. De fundatie wordt volgens een door de TU Delft beproefd recept geproduceerd, waarbij fijne delen afwezig zijn. Hierdoor ontstaat tot 40% open ruimte in de Aquaflow meervoudig gebroken hardsteen 8-32+mm (type MHK53). Water kan daardoor vrij stromen (horizontale verplaatsing +/- 100 meter/uur). Vergelijkbaar met waterverplaatsing in den sloot, maar dan in een ondergrondse sloot ; de waterbergende weg. In de waterbergende weg kan water vrij bewegen Water loopt hier honderden meters horizontaal door de Aquaflow fundatie 2. Goed verdichten leidt tot een lange levensduur. Overal waar dit niet of onvoldoende gebeurt, zal het verkeer het daarna alsnog doen. Daarbij is het bij Waterbergende wegen cruciaal is dat de fundatie de verdichtingsenergie goed opneemt maar tevens de open ruimte behoudt. Dat een goede verdichting leidt tot een lange levensduur is algemeen bekend. Dit geldt voor alle wegen en is niet Aquaflow specifiek. Onderzoek van de TU Delft toont aan hoe sterk de relatie tussen verdichten en levensduur is. Bij een gebruikelijke proctordichtheid van 98% kan een mooi tonrond wegprofiel al na 4 jaar veranderen in een kattenrug. Bij een dichtheid van bijv. 103% is dit pas na 25 jaar het geval. (zie figuur 1) Een geringe investering in het verdichten (manuren met trilplaat) levert grote besparingen op herstraatkosten door de lange levensduur.

3 Randvoorwaarden bij verdichten Bij het dynamische verdichtingsproces moet de fundatie de verdichtingsenergie kunnen opvangen zonder te verbrijzelen. Anders gaat de holle ruimte verloren en ontstaat traditioneel menggranulaat. Daarom wordt de Aquaflow fundering opgebouwd met zeer harde steenslag (LA waarde < 20). Figuur 1 : Grote toename van de levensduur bij grondig verdichten Bij Aquaflow blijft het % holle ruimte intact Als het materiaal te zacht is, zal het de verkeerbelasting (of de verdichtingsenergie bij aanleg!) onvoldoende kunnen opnemen en vergruizen. Hierdoor verdwijnt de holle ruimte. Onderstaande figuur 2 schetst een beeld van de belasting die een 3 tons wiel (een kleine vrachtwagen) uitoefent tot op 45cm diepte. Figuur 2 : Stijfheid (in MPa) van 40cm wegfundatie bij 3 ton wiellast (elk vakje is 5cm, dwz 5cm vlijlaag, 40cm fundatie en 50cm natuurlijke ondergrond). Aan de kleuren is te zien hoeveel belasting een 3 tons wiel genereert in de wegfundatie. De belasting is net onder straatniveau zo n 1000 MPa (lichtpaars) en neemt dan af tot 300 MPa op 45cm diepte (lichtblauw). Voor Aquaflow is dit met een stijfheid van 1400 MPa geen probleem, ook al zou de wiellast toenemen tot 5,5 ton. Een minder stijf materiaal (met minder hardheid) zal bij 3 ton wiellast kunnen bezwijken. Bijv. bij 500 MPa stijfheid (donkerpaars) zal een materiaal tot 25cm diepte aangetast worden door ofwel de trilplaat ofwel het verkeer. De waterbergende ruimte wordt dan dichtgetrild tot menggranulaat. Het onderzoek naar de Aquaflow fundatie is verricht door Dr. Ir. M. Huurman van de TU Delft en bevindt zich in uw documentatiemap.

4 Hoge draagkracht door snelle krachtenspreiding De laatste decennia worden vrijwel alle wegen en parkeerterreinen gefundeerd met een puin- of menggranulaat (0-40mm). Een gebruik dat is ontstaan door de toename van de verkeerintensiteit en verkeersbelasting. Wegen bleken vaak snel te verouderen. De wens om wegen zwaarder te funderen komt ook omdat bijna overal zwaar vrachtverkeer komt (denk bijv. aan een vuilniswagen met 10 ton aslast!). Door de optimale korrelsamenstelling en hoge haakweerstand van de steenslag worden de krachten van verkeer bij Aquaflow snel gespreid. Bij goede aanleg ontstaat een hoek van inwendige wrijving van 60º. De belasting van verkeer wordt snel verdeeld, waardoor de druk (N/mm2) dieper in de fundatie sterk afneemt, met als gevolg een lange levensduur van de weg. Een Aquaflow fundering heeft eenzelfde draagkracht en levensduur als menggranulaat in traditionele wegenbouw. De hoek van inwendige wrijving (φ) voor diverse materialen Klei en leem (nat) : 20 º - 25 º Klei en leem (droog) : 40 º - 50 º Zand : 28 º - 33 º Veen : 30 º - 35 º. Gebroken grind : 35 º - 40 º Basalt lava : 40 º - 45 º Hardsteensplit (onbewerkt) : 40 º - 45 º Aquaflow Easy hardsteen : 45 º - 50 º Aquaflow Regular hardsteen : 55 º - 60 º Grafiek 2: Een grote hoek van inwendige wrijving zorgt voor snelle spreiding van krachten naar de ondergrond.

5 Door de sterke spanningsspreiding kan Aquaflow vergelijkbaar presteren als een traditionele dichte puin- of menggranulaat fundatie. Dit maakt Aquaflow uniek is beslist niet het geval bij allerhande zelf gemaakte open mengsels. Op 47cm diepte (de normale inbouwhoogte van Aquaflow ) is de belasting (in MPa) bijna 300%!! lager dan bij open mengsels die maximaal een hoek van 45º halen. Om 15 º te compenseren moet de fundatie +/- 35cm dikker worden uitgevoerd. De natuurlijke of verbeterde ondergrond Een wegfundatie kan alleen dan goed presteren als ook het weglichaam eronder voldoende draagkrachtig is. Ook al verdient het de voorkeur om de levensduur van de weg vooraf te berekenen met bijv. het programma Bescon van het CROW, blijkt dit in de praktijk niet altijd te worden uitgevoerd. Qua ondergrond dient men een aantal uitgangspunten in gedachten te houden: - niet alle zandsoorten zijn draagkrachtig. Vaak is het zo dat doorlatendheid en draagkracht tegengesteld werken. - Bij Aquaflow als infiltrerend systeem, dient men rekening te houden dat sommige bodemsoorten (o.a. leem- en lösgrond) in droge omstandigheden draagkrachtig zijn, maar nat zo zacht als boter worden. Het devies luidt dan: grondverbeteren tot grotere diepten, of Aquaflow waterdicht uitvoeren als bergend systeem. - In het algemeen geldt dat als de conusweerstand < 2,5 Mpa bedraagt er niet al te veel van de ondergrond verwacht mag worden. Boven 4 MPa is het goed. Met Bescon (CROW) kan vooraf de levensduur (c.q. het herstraatmoment ) van een weg berekend worden.

Zuiver water bergen in wegen

Zuiver water bergen in wegen Waterbergende weg: De sloot onder de bestrating Wat kunt u doen met hemelwater als ruimte voor open water (te) kostbaar of schaars is? Met het Aquaflow systeem kunt u hemelwater in de wegfundering bergen

Nadere informatie

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1.

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1. Notitie Datum: 17 juni 2015 Betreft: Afkoppelen nieuwbouw Handelstraat, Apeldoorn Kenmerk: BP30, NOT20150617 Bestemd voor: Bun Projectontwikkeling BV Ter attentie van: de heer J. Spriensma Opgesteld door:

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk Hoe kunt u de levensduur van het rioolstelsel fors verlengen? Welke voordelen liggen voor het oprapen? Waarom kunt u oude straatstenen combineren met de waterbergende weg? Hemelwater kan via Aquaflow WT

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Infiltratie

Infiltratie Infiltratie 6-10-2015 Infiltratie - overzicht Inleiding infiltratie Methoden en onderdelen Montage 2 De eeuwige kringloop 3 72% van het aardoppervlak is water 4 Nederland waterland 5 Werkelijke regelval

Nadere informatie

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5 MEMO Aan : bewoners Plakstraat - Raadhuisstraat - Julianastraat - Kerkstraat Van : Cristian Timmermans projectleider gemeente Stein Jean-Philippe Janssens Ducot Engineering & Advies Datum : 24 juni 2015

Nadere informatie

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN Waar komt de vraag vandaan? Klimaatverandering Maatregelen Welke maatregel past het beste in welke situatie? 2 04-07-18 Voorbeelden bemaling nodig om IT-riool aan te leggen

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

DE TAAL VAN OPEN RUIMTES. waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen

DE TAAL VAN OPEN RUIMTES. waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen water weg! DE TAAL VAN OPEN RUIMTES waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen wateroverlast Perfora Overheden, deskundigen en het bedrijfsleven onderkennen de klimaatverandering

Nadere informatie

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet)

Regenwateropvang op perceel en in de wijk. Wat werkt (niet) Regenwateropvang op perceel en in de wijk Wat werkt (niet) STOWA / Stichting RIONED Utrecht, 29 mei 2018 Lekker duurzaam! Tegeltaks Ook gemeenten kampioen tegelen Chasse Park Breda Architect Rem Koolhaas,

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel

Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel Waterparagraaf Melkveebedrijf M.C.M. Sieben, Witte Plakdijk 6 Ospel De heer M.C.M. Sieben is voornemens een nieuwe rundveestal op te richten op het perceel, kadastraal bekend als gemeente Nederweert, sectie

Nadere informatie

Alle verhardingen en afvoer met kolken

Alle verhardingen en afvoer met kolken Hoe kunt u het hergebruiken van oude straatstenen combineren met de waterbergende weg? Welke financiële voordelen liggen voor het oprapen? Hemelwater kan via Aquaflow WT kolken naar de waterbergende wegfundering

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek. Rapport geotechnisch bodemonderzoek. Opdrachtnummer : Plaats Locatie

Afdeling Geotechniek. Rapport geotechnisch bodemonderzoek. Opdrachtnummer : Plaats Locatie Afdeling Geotechniek Rapport geotechnisch bodemonderzoek Opdrachtnummer Plaats Locatie Versie Wijziging 0 2 3 Definitief 6043 Meliskerke Mariekerke 9 Datum rapport 5 september 206 INHOUDSOPGAVE Sondeergrafieken

Nadere informatie

INHINHOUD... 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE... 1 15 TERREINVERHARDINGEN... 8

INHINHOUD... 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE... 1 15 TERREINVERHARDINGEN... 8 INHINHOUD... 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE... 1 15 TERREINVERHARDINGEN... 8 pagina: 1 14 BUITENRIOLERING EN DRAINAGE 14.11 FUNCTIONELE OMSCHRIJVING, INSTALLATIE-ONDERDELEN 14.11.30-a DRAINAGE-INSTALLATIE

Nadere informatie

DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK. Kosten en baten van inrichting. Wiebe Bakker november 2015

DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK. Kosten en baten van inrichting. Wiebe Bakker november 2015 DE KLIMAATBESTENDIGE STAD: INRICHTING IN DE PRAKTIJK Kosten en baten van inrichting Wiebe Bakker november 2015 Waar is nog behoefte aan? Keuze bij inrichting openbare ruimte + riolering: traditioneel of

Nadere informatie

BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE

BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE BlueTube IT-buizen Drainbuizen INFILTRATIE waarom infiltreren Klimaatverandering Hevige regenbuien komen vandaag de dag steeds vaker voor in ons land. Dit heeft onder andere tot gevolg dat veel straten

Nadere informatie

GRAVEN NAAR ERVARINGEN Water passerende verhardingen, wat werkt?

GRAVEN NAAR ERVARINGEN Water passerende verhardingen, wat werkt? GRAVEN NAAR ERVARINGEN Water passerende verhardingen, wat werkt? Rutger van Hogezand 11 april 2019 Waterstraat, TU bouwcampus CREATING TOMORROW www.hva.nl/klimaatbestendigestad KLIMAATVERANDERINGEN WORDEN

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

AquaBASE b.v. Waarom?

AquaBASE b.v. Waarom? AquaBASE b.v. Waarom? Gemeenten in Nederland hebben de plicht bij een herinrichting van de openbare ruimte hun straten en wijken klimaatbestendig in te richten. Dit is vastgesteld in de Deltabeslissing

Nadere informatie

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017 Notitie Stadsontwikkeling Ingenieursbureau Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling Datum : 9 maart 2017 Betreft : Binnentuinen Ageniesebuurt Bezoekadres: De

Nadere informatie

Waterplan. Geenraderweg ong. Rozendaal GR Meijel AR Baexem

Waterplan. Geenraderweg ong. Rozendaal GR Meijel AR Baexem Waterplan Geenraderweg ong., Baexem Inrichtinghouder: Adres inrichting : ANR Projecten B.V. Rozendaal 28 5768 GR Meijel Geenraderweg ong. 6095 AR Baexem Datum : 28-08-2013 1. Initiatief Het initiatief

Nadere informatie

Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied

Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied uit: Riet Moens / Bouwrijp maken http://team.bk.tudelft.nl/publications/2003/earth.htm Uit: Standaardgidsen (1999) 1.7.3 Uitwerking voor stedelijke functies De

Nadere informatie

brengt waterafvoer in natuurlijke balans

brengt waterafvoer in natuurlijke balans brengt waterafvoer in natuurlijke balans Hemelwater bergen, zuiveren en vertraagd afvoeren: één systeem voor duurzaam waterbeleid. In elke m2 weg wordt 140 liter water gebufferd Een actief afkoppelbeleid

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer Aan Gemeente Maassluis Behandeld door Richard Wilbrink T.a.v. De heer E. Zeeman E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van Richard Wilbrink MSc. T 015-7511854 Betreft Voorbereidende onderzoeken winkelcentrum

Nadere informatie

Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid. Infiltratiekratten

Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid. Infiltratiekratten Infiltratieblok DA88 met inspectie mogelijkheid Infiltratiekratten Eigentijds infiltreren De laatste decennia is er een aanzienlijke toename aan bebouwde oppervlakte (bebouwing en bestrating). Hierdoor

Nadere informatie

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

De kunst van het alledaagse. IT-buizen

De kunst van het alledaagse. IT-buizen De kunst van het alledaagse IT-buizen De Kijlstra IT-buis: de complete oplossing tegen bodemverdroging. Op veel plaatsen in ons land worden hemel en aarde gescheiden door een verhard oppervlak. Bebouwing

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen. Postbus 9100 2300 PC LEIDEN. 1 Inleiding

Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen. Postbus 9100 2300 PC LEIDEN. 1 Inleiding Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen Postbus 9100 2300 PC LEIDEN datum Delft, 23 juni 2010 referentie B. Everts uw kenmerk betreft vervanging riolering Fruitbuurt te Leiden 1 Inleiding

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Doel: voorkom regenwateroverlast!

Doel: voorkom regenwateroverlast! http://bit.ly/2pjgadl Wereldtemperatuur 188-216 Ontwikkeling extreme neerslag Doel: voorkom regenwateroverlast! Masterclass klimaatadaptatie Kennemerland, 18 mei 217. Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED

Nadere informatie

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Logo MEMO Aan : Henrike Francken Van : Michiel Krutwagen Kopie : Dossier : BA1914-112-100 Project : SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Ons

Nadere informatie

15640 ing. B. Mengers Doetinchem, Tel Betreft

15640 ing. B. Mengers Doetinchem, Tel Betreft ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

Daktuinen Groene gevels en daken

Daktuinen Groene gevels en daken Daktuinen Groene gevels en daken Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09 Afbeelding 2.1. Locatie bedrijventerrein Nijverheidsweg 2.2. Uitgangspunten BRP De wijziging op de uitgangspunten zoals toegepast in het BRP betreft het percentage afgekoppeld oppervlak wegverharding.

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Waterparagraaf Heistraat Zoom

Waterparagraaf Heistraat Zoom Waterparagraaf Heistraat Zoom In Zeelst aan de Heistraat is een ontwikkeling gepland. Voor deze ontwikkeling dient een omgevingsvergunning te worden opgesteld waarvan deze waterparagraaf onderdeel uit

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 2 februari 2006 Kenmerk N001-4425137TER-pla-V01-NL 1.1 Bodemopbouw De regionale bodemopbouw is afgeleid uit de Grondwaterkaart van Nederland 1 en boorgegevens

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek

Afdeling Geotechniek Afdeling Geotechniek Rapport geotechnisch bodemonderzoek Opdrachtnummer : Plaats : Locatie : 50363 Vrouwenpolder Brouwershoofd 46 Versie Wijziging Datum rapport 0 2 3 Definitief 2 september 205 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen

Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2017 Klimaatverandering: waterbestendige gebouwen en terreinen Samenstelling: Will Scheffer (TVVL) Presentatie: Oscar Nuijten (Edu4Install/TVVL) met o.a. informatie

Nadere informatie

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M.

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M. Landgoed De Hattert Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas Datum : 1 oktober 2010 Auteur Opdrachtgever : Ir. L.J.A.M. van Nierop : P. van Kempen VOORWOORD In opdracht van de heer

Nadere informatie

Halfverharding Padvast

Halfverharding Padvast Halfverharding Padvast Inleiding In dit verslag laat ik u kennis maken met het halfverhardingsmateriaal Padvast. Padvast is een halfverhardingsmateriaal dat geschikt is voor wandel- fietspaden en wegen

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen Rioolnotitie Rioolnotitie Kenmerk : RL14IV673 Datum : 10 augustus 2015 Versie : Definitief Auteur : A. van der Stelt Controle : F. Hazen 2 Rioolnotitie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Uitgangspunten...

Nadere informatie

Infiltratie. Infra. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Regenwater.

Infiltratie. Infra.  Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Regenwater. Infiltratie Infra Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater Voorkomen van wateroverlast

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

Richtlijn versus maatwerkberekening

Richtlijn versus maatwerkberekening Memo DM 1063841 Aan: Peter Van Hoof [peter@vanhoof-watermanagement.nl] Van: HDSR Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Notitie maatwerkberekening Vierde Kwadrant Kockengen In deze memo heeft het waterschap een

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek

Afdeling Geotechniek Afdeling Geotechniek Rapport geotechnisch bodemonderzoek Opdrachtnummer : Plaats : Locatie : 5063 Grijpskerke Hondegemseweg 3 Versie Wijziging Datum rapport 0 2 3 Definitief 3 maart 205 INHOUDSOPGAVE :

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS Een ijzersterke oplossing voor de zettingsgevoelige bodem Wilt u een terreinverharding realiseren op een slappe bodem? Dan zal de kwaliteit van de fundering bepalen of

Nadere informatie

AquaBASE, door hemelwater slim verbonden. b.v. partners

AquaBASE, door hemelwater slim verbonden. b.v. partners 1 AquaBASE, door hemelwater slim verbonden b.v. partners 2 AquaBASE, door hemelwater slim verbonden 3 4 AquaBASE b.v. Waarom? 5 AquaBASE b.v. Waarom? Gemeenten in Nederland hebben de plicht bij een herinrichting

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

Constructie vissteigers en visstoepen

Constructie vissteigers en visstoepen Constructie vissteigers en visstoepen Wanneer de materiaalkeuze, de vorm en grootte van de vissteiger of visstoep zijn bepaald, kan de constructie ervan worden uitgewerkt. Het aanleggen van deze voorzieningen

Nadere informatie

Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken?

Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken? Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken? Kees Broks (STOWA), Harry van Luijtelaar (Stichting RIONED) Groene daken zijn hot, ook vanuit het oogpunt van stedelijk waterbeheer. Ze vangen

Nadere informatie

Samengevat is succes met Aquaflow voor 50% ontwerp, voor 25% vakkundige aanleg en communicatie en 25% regelmaat (of bovenstaande optie 3).

Samengevat is succes met Aquaflow voor 50% ontwerp, voor 25% vakkundige aanleg en communicatie en 25% regelmaat (of bovenstaande optie 3). Hoe kunt u langdurig van Aquaflow profiteren? Wat is er minimaal aan onderhoud nodig zodat het systeem tot in de verre toekomst naar tevredenheid functioneert? De basis van alle onderhoudsgemak is een

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

Aanleg fundering bouwput ten behoeve van nieuwbouw flatgebouw Gerretsonplein te Eindhoven. 3,5meter diepe werkvloer voor heistelling.

Aanleg fundering bouwput ten behoeve van nieuwbouw flatgebouw Gerretsonplein te Eindhoven. 3,5meter diepe werkvloer voor heistelling. Aanleg fundering bouwput ten behoeve van nieuwbouw flatgebouw Gerretsonplein te Eindhoven. 3,5meter diepe werkvloer voor heistelling. Pagina 1 van 8 SITUATIE: Bouwbedrijf Moeskops B.V. heeft opdracht gekregen

Nadere informatie

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A.1. Algemene bepalingen De holle polypropyleen (PP) infiltratiekratten hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater. De PP-structuur

Nadere informatie

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding Bijlage Afwatering terreinverharding D1 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 11 augustus 2014 153681 Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Nadere informatie

BOOT organiserend ingenieursburo bv Alle opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de AV-BOOT 2008.

BOOT organiserend ingenieursburo bv Alle opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de AV-BOOT 2008. BOOT organiserend ingenieursburo bv Alle opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de AV-BOOT 2008. RAPPORT WATERHUISHOUDING Waterhuishouding plan Petronella te Ewijk OPDRACHTGEVER Pouderoyen

Nadere informatie

GRAS-KUNSTSTOFPLATEN. COPRO vzw TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 828. Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten

GRAS-KUNSTSTOFPLATEN. COPRO vzw TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 828. Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.eu TVA BE 0424.377.275 KBC 426-4079801-56 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Bodemverdichting, een sluipend probleem. Jan van den Akker et al

Bodemverdichting, een sluipend probleem. Jan van den Akker et al Bodemverdichting, een sluipend probleem Jan van den Akker et al Inleiding Bodemfysische criteria Oorzaken Gevolgen Preventie Conclusies De volgende stap Opbouw voordracht Bodemfysische criteria (1) Pakkingsdichtheid

Nadere informatie

werkblad 8: Infiltratie van regenwater Doel van het onderzoek Wat moet je weten voordat je begint?

werkblad 8: Infiltratie van regenwater Doel van het onderzoek Wat moet je weten voordat je begint? werkblad 8: Infiltratie van regenwater binnen 2 De snelle afvoer van regenwater via verharde oppervlakken en rioleringen zorgt ervoor dat regenwater niet meer kan insijpelen of infiltreren in de bodem.

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen Opdrachtnummer: Versie: Uw referentie: Projectnr.: GA-120338-2 V01 Definitief HL091704901 79A Datum rapport: 17 december 2012

Nadere informatie

Product catalogus: GARSY Contour edging www.garsy.com

Product catalogus: GARSY Contour edging www.garsy.com Stalen edging Product catalogus: GARSY Contour edging 2 Garsy edging...de voordelen zijn overduidelijk Snel en makkelijk te vormen curves Ook perfect voor strakke lijnen Werkt voor alle types ondergrond

Nadere informatie

DEEL 3: VOORZIENINGEN PRIVÉ GEBIED (KAVELS) 1. Infiltratie op privé gebied algemeen Nieuwbouwwijken in de gemeente Deventer worden ontworpen om een groot deel van het hemelwater te bergen en te infiltreren

Nadere informatie

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen

1 Inleiding. Gemeente Diemen. de heer R. den Ouden. M. Tobé. Waterhuishouding Sportpark Diemen Aan Gemeente Diemen T.a.v. de heer R. den Ouden Van M. Tobé Betreft Waterhuishouding Sportpark Diemen Projectnummer M15B0269 Behandeld door Max Tobé E max.tobe@mwhglobal.com T 015 751613 1 Inleiding De

Nadere informatie

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP

A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A. Materialen voor ondergronds infiltratiebekken in PP A.1. Algemene bepalingen De holle polypropyleen (PP) infiltratiekratten hebben tot doel de buffering en infiltratie van regenwater. De PP-structuur

Nadere informatie

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan.

In deze memo beschrijven wij de bestaande situatie en de omgang van het vuil- en regenwater binnen het plan. NOTITIE Project: Bouwplan Oudestraat te Gemert Betreft: Waterplan Opsteller en datum: Mark Grasveld, 13 juni 2016 Kenmerk: G198/002/2016/0613N01v1 1. Inleiding Bouwbedrijf Raaijmakers ontwikkelt het bouwplan

Nadere informatie

ZETTINGEN EN WAT DOE IK ER EIEE?

ZETTINGEN EN WAT DOE IK ER EIEE? W E R K D O C U M E N T ZETTINGEN EN WAT DOE IK ER EIEE? door ir. M.A. Viergever 1980-138 Ado april 9340 M ' T N T S T E R I E V A N V E R K E E R E N W A T E R S T A A T S D I E N S T V O O R D E I J

Nadere informatie

01 Post IN 2009-2013 - 35125

01 Post IN 2009-2013 - 35125 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5,)-V nz---l-- wwysast,q k -d Regge en 1)1 nkel datum 20-8-2013 dossiercode 20130820-5-7456 Geachte heer/mevrouw Gemeente Wierden, U heeft een watertoets uitgevoerd

Nadere informatie

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad In de kop van Overijssel is in 1992 een fietspad aangelegd in een gebied met zeer slechte draagkracht. Nu, 18 jaar later, is ter plaatse gekeken hoe dit inmiddels

Nadere informatie

DRAFT-1. Rekentechnische vergelijking WAB- GAB ontwerpgrafiek voor Projectbureau Zeeweringen

DRAFT-1. Rekentechnische vergelijking WAB- GAB ontwerpgrafiek voor Projectbureau Zeeweringen DRAFT-1 Rekentechnische vergelijking WAB- GAB ontwerpgrafiek voor Projectbureau Zeeweringen Opdrachtgever Project bureau Zeeweringen Contactpersoon Y.M. Provoost Rapport TU Delft Faculteit Civiele Techniek

Nadere informatie

Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016

Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016 Bijlage B: Waterparagraaf Burgemeester Moonshof te Raamsdonk 8 december 2016 M E M O Onderwerp : Waterparagraaf Locatie : Burgemeester Moonshof te Raamsdonk Opdrachtgever : Bolton Bouw Datum : 8 december

Nadere informatie

Deep Mixing Methods. DRY MIXING METHODE DSM methode (DEEP SOIL MIXING)

Deep Mixing Methods. DRY MIXING METHODE DSM methode (DEEP SOIL MIXING) 1 Deep Mixing Methods Principe: Het mechanisch vermengen van de bodem met een bindmiddel(-suspensie) In-situ methode Resultaat sterk afhankelijk van de grondslag 2 Deep Mixing Methods Verbetering van de

Nadere informatie

Benut de rooicapaciteit en

Benut de rooicapaciteit en F.G.J. Tijink Voorkom verdichting van de ondergrond Benut de rooicapaciteit en Tijdens de bietenoogst is er een verhoogde kans op verdichting van de ondergrond. Problemen zijn te voorkomen door zuinig

Nadere informatie

Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken.

Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken. Handleiding en garantie voorwaarden Toepassing en plaatsingsinstructies voor de hydrorock blokken. Hydrorock wordt toegepast in bebouwde en onbebouwde gebieden, naast of onder verhardingen, rondom gebouwen

Nadere informatie

oplossingen in terreinverhardingen

oplossingen in terreinverhardingen oplossingen in terreinverhardingen De combinatie van eigenschappen van Stelcon platen is uniek in de wereld van de bedrijfsverharding. Ze zijn eenvoudig te leggen, weer op te nemen en te herleggen. Zo

Nadere informatie

Grondwater- en contaminantenstroming

Grondwater- en contaminantenstroming Grondwater- en contaminantenstroming Prof. Dr. Ir. H. Peiffer Oefening 7 : Doorstroming door dijklichaam met damwand Academiejaar 2006-2007 Bart Hoet Christophe Landuyt Jan Goethals Inhoudopgave Inleiding...

Nadere informatie

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Briefrapport betreffende MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Opdrachtnummer: 1109-0036-001 Veurse Achterweg 10, Postbus 63, 2260 AB, Leidschendam, Tel: 070-3111333.,

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

H.E. Lüning hc C.H.R.

H.E. Lüning hc C.H.R. Ellegoorsestraat 7 NL-7004 HC DOETINCHEM tel. : + 31 314 325 601 fax. : + 31 314 360 216 e-mail : mail@luning.nl website : www.luning.nl PROJECT : Vrijstaande berging met EPS-fundering ARCHITECT : OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

Afdeling Geotechniek

Afdeling Geotechniek Afdeling Geotechniek Rapport geotechnisch bodemonderzoek Opdrachtnummer Plaats Locatie 5335 Oostkapelle Dunopark t/m 6 Versie Wijziging Datum rapport 3 Definitief 3 juli 5 INHOUDSOPGAVE Sondeergrafieken

Nadere informatie

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE YOU-FILL ONKRUIDVRIJE VOEGMORTELS BESPAREN OP ONDERHOUD HOGE KWALITEIT GEBRUIKSVRIENDELIJK MILIEU BESPAREND LANGE LEVENSDUUR voegmortel.nl Bedrijfsstraat 26 5391 LR Nuland +31 (0) 73 888 23 07 info@voegmortel.nl

Nadere informatie

U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//. Op basis van deze toets volgt u de normale procedure.

U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//. Op basis van deze toets volgt u de normale procedure. datum 31-3-2014 dossiercode 20140331-63-8729 Geachte heer/mevrouw Jeroen Overbeek, U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//. Op basis van deze toets volgt u de normale

Nadere informatie

Toetsing waterhuishouding

Toetsing waterhuishouding Toetsing waterhuishouding Bedrijventerrein Hattemerbroek - deelgebied Hattem Quickscan waterhuishouding - nieuwe stedenbouwkundige opzet Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. december 2009 concept

Nadere informatie

Van Hogendorpplein te Goirle

Van Hogendorpplein te Goirle VAN WANROOIJ - VAN SCHIJNDEL Van Hogendorpplein te Goirle Waterhuishouding hemelwater Projectnummer: 0551 17 maart 2009 Colofon Opdrachtgever: Project: Van Wanrooij - Van Schijndel Van Hogendorpplein te

Nadere informatie

Thema 3: Klimaat en water

Thema 3: Klimaat en water Thema 3: Klimaat en water Opwarming van de steden en de mogelijkheden van gras Karen Huijsmans Sweco Praktijk van waterberging op sportparken Jan Coppens Smits 25 september 2018 ConGRAS 1 inhoud Karen

Nadere informatie

Regenwater (voorzieningen) op eigen terrein. Ontwikkeling RainTools. Overzicht Webinar. Aanleiding

Regenwater (voorzieningen) op eigen terrein. Ontwikkeling RainTools. Overzicht Webinar. Aanleiding Regenwater (voorzieningen) op eigen terrein Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED Overzicht Webinar RainTools software Schematisering perceel Functioneren, effecten maatregelen Vragen en opmerkingen Respons

Nadere informatie

Grondwater in stedelijk gebied

Grondwater in stedelijk gebied Grondwater in stedelijk gebied Kruisbestuiving met de afdeling riolering 29 mei 2013 Jacqueline Flink Waterbalans Grondwateraanvulling uit neerslag??? Grondwateraanvulling GBKA (~ BGT) goede info over

Nadere informatie

CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN VASTE HOEKEN TOEPASSINGEN CLF10GS-GAMMA CLF10GSVH-GAMMA

CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN VASTE HOEKEN TOEPASSINGEN CLF10GS-GAMMA CLF10GSVH-GAMMA CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN CLF10GS-GAMMA VASTE HOEKEN CLF10GSVH-GAMMA TOEPASSINGEN Opvangen van hoogteverschillen, aanleg terras, oprit, omgevingswerken, oeverversterking, infrastructuurwerken, parkings

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht. Dr. ir. Mandy Korff

Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht. Dr. ir. Mandy Korff Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht Dr. ir. Mandy Korff Introductie Risico s en risicobeheersing bij ondergronds bouwen Lessen van de NoordZuidlijn voor

Nadere informatie