digitale week inspiratiepakketten 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "digitale week inspiratiepakketten 2014"

Transcriptie

1

2 inhoud Aan de slag met mobiele toestellen... 5 Het tabletcafé... 5 Workshops op de tablet... 6 Integreer een QR-zoekopdracht in je cafe... 7 Privacy... 9 Aan de slag met privacy-instellingen op sociale media... 9 Keep in touch Skype & co Tijd */**/*** Digitale Erfgoeddag Algemene aandachtspuntjes en tips Contact & colofon... 13

3 digitale week inspiratiepakketten 2014 Al voor het negende jaar op rij organiseert LINC vzw de Digitale Week in heel Vlaanderen en Brussel. Een hele week lang van 19 tot en met 27 april worden er overal te lande gratis (en bijna-gratis) activiteiten georganiseerd om de mensen wegwijs te maken in het digitale landschap. Tablets, Facebook, computermuis en wasmachine Ze passeren allemaal de revue. Maar met acht jaar ervaring is het soms zoeken naar een creatieve nieuwe insteek. Daarom biedt LINC vzw dit jaar drie splinternieuwe inspiratiebundels aan. Iedere bundel volgt één van de drie campagnesporen van de Digitale Week 2014: ontspanning, democratie en grenzen. Ze bevatten telkens vier ideeën om mee aan de slag te gaan rond het thema in kwestie, variërend in lesniveau en organisatorische moeilijkheidsgraad. In de maand november 2013 publiceren we wekelijks één van die pakketjes. Deze bundel bevat zo n pakketje. Hopelijk vind je tijdens het bladeren in deze bundel een tof idee. Of liever nog: hopelijk zet wat je hier leest iets in gang en inspireert het je tot een eigen originele activiteit waarmee jouw organisatie in de kijker plaatsen. Wij van LINC vzw wensen jullie alvast heel veel plezier en succes! De activiteiten in deze bundel worden gemerkt volgens moeilijkheidsgraad. * Makkelijk op te zetten en vereist weinig voorkennis. ** Vraagt al wat meer organisatie of vraagt al wat voorkennis. *** Deze activiteit biedt behoorlijk wat uitdaging. Zowel voor deelnemer als organisator. We behandelen enkele subthema s binnen het campagnespoor Grenzen. Eén van deze subthema s werkten we uit op deze drie niveaus. Voor de andere subthema s geven we je telkens één voorbeeld. We geven je ook enkele ideeën voor activiteiten met erfgoed.

4 grenzen Grenzen zijn er al zolang er leven is. Territoriale grenzen, grenzen aan mogelijkheden, geologische grenzen,... De mens staat ervoor bekend dat hij zich niet bij gestelde grenzen wil neerleggen. De mens wil - vaak letterlijk - net dat stapje verder kunnen zetten. We staken bergketens over, zeilden over oceanen en overwonnen zelfs de barrière tussen 'Earth' en 'beyond'. Ook de grenzen van ons kunnen werden uitgebreid. Eerst met hout en steen, daarna met vuur, met brons, met wielen, met drukpersen, met onderwijs... En toen de computer kwam hielden grenzen al helemaal op: informatie is niet langer aan ruimte of tijd onderworpen, enkel nog aan toegang en kunde. Voortaan cammen we ook met de andere kant van de wereld en een reis naar een ver en vreemd land is dankzij het internet snel gepland. Niet alleen afstand maar ook tijd is overwonnen: digitale collecties met oud beeld- en/of geluidsmateriaal zijn publiekelijk en vaak gratis toegankelijk. (De 100 uur aan beeldmateriaal dat er per minuut wordt geüpload bekijken de meeste mensen nog niet in een heel jaar normaal computergebruik.) En je vakantiekiekjes? Die houdt Facebook voor altijd bij. Dus nodigt het internet ons toch weer uit om na te denken over grenzen. Welk gedrag overschrijdt namelijk die lijn tussen 'goed fatsoen' en 'onaanvaardbaar'. En welke grens biedt iets als 'auteursrecht' of een octrooi nog? Bestaat eigendom online? En is privacy iets dat te verwaarlozen wordt of trekken we ook digitaal de lijn aan de voordeur?

5 aan de slag met mobiele toestellen Terwijl je vroeger gebonden was aan kabels, snoeren en zware apparatuur lopen velen vandaag de dag rond met computers op zakformaat: tablets, smartphones en binnenkort zelfs slimme brillen. Onze vorming moet mee met haar tijd. Beperk je daarom niet enkel tot klassieke computers, maar grijp de toekomst vast en ga aan de slag met mobiele apparaten! * het tabletcafe In een tabletcafé komen de mensen samen om een praatje met elkaar te slaan, een drankje te drinken en elkaar vragen te stellen over hun tablets en smartphones. De mensen winnen bij elkaar informatie in. Er kan eventueel een onderscheid worden gemaakt tussen mensen die eerder veel vragen hebben en mensen die eerder anderen willen helpen antwoorden te vinden. Je kan iedere groep een eigen soort badge geven zodat iedere deelnemer weet wat hij van de anderen kan verwachten. Eventueel kan je ook iemand van de organisatie, die vertrouwd is met de technologie, inschakelen. Hij/zij kan de antwoord-bieders wat ondersteunen, de juiste vragen stellen aan mensen die twijfelen over een aankoop Hij/zij fungeert ook als gastheer of vrouw en zorgt voor de catering (koffie, thee, fruitsap, een koekje misschien?) Met deze activiteit kan je mensen die al een mobiel apparaat bezitten bereiken, maar ook mensen die denken aan een aankoop maar nog op zoek zijn naar informatie of nog twijfelen. Dergelijke cafés kunnen ook verder uitgroeien tot een vast moment dat eens per maand, week,... wordt georganiseerd. Nieuwe instroom kan komen van mensen die een basiscursus tablet (zie verder in deze bundel) volgden en tijdens een café hun ervaringen achteraf kunnen delen, extra vragen kunnen stellen, etc. Enige vertrouwdheid met mobiele toestellen bij de begeleiding is uiteraard handig! wat heb je nodig? timing? - Catering: koffie, thee, water, fris, eventueel bier/wijn, taart. - Kopjes, glazen, lepeltjes - Badges voor vragers en helpers (kan ook met naamstickertjes) - Eventueel enkele tablets waarop de mensen dingen kunnen testen - De activiteit kan doorlopend worden georganiseerd gedurende een volledige dag of een dagdeel. - Omdat de deelnemers vooral een beroep doen op elkaar, is er niet veel voorbereidingstijd nodig.

6 ** workshops op de tablet Als je wat actiever met mobiele apparaten aan de slag wil gaan, kan je zelf gerichte workshops geven rond een product, een vaardigheid, een tool. Van het onderscheid tussen ios, Android OS en Windows 8.1, over basisvaardigheden en kennismaking tot het inzetten van een tablet als mobiel kantoor, de mogelijke onderwerpen zijn legio. Je kan je vormingen zowel aanbod- als vraaggestuurd brengen. Die laatste optie vergt wel enige mate van flexibele veelzijdigheid van je vormingsmedewerker. enkele tips die we je hier zeker willen mee geven: - Een afgesloten lokaal geeft rust en zorgt voor focus. Een open lesruimte biedt zichtbaarheid en kan drempelverlagend werken. - Er zijn projectiemogelijkheden te over. Óók voor mobiele toestellen. Van de oude vertrouwde Bluetooth tot aangepaste apps die je toelaten je beeld te delen. Ga gerust eens snuisteren in de app-store van je mobiel apparaat. - Overweeg om te werken met inschrijvingen. Op die manier voorkom je overrompeling van je infrastructuur en kan je je houden aan een maximaal aantal deelnemers. Veelzijdige vrijwilligers zijn hierin zeker goud waard, maar onderschat ook diegenen die één specifieke tool goed onder de knie hebben niet. - Een vorming kan door eigen personeel, externen maar zeker ook door vrijwilligers worden gegeven. Je tabletcafé kan zorgen voor een goede voedingsbodem. - Focus je workshop op één type toestel en OS 1 om verwarring te voorkomen. Algemene workshops rond de manier van werken en apps kunnen ook. - De app-stores geven allemaal een lijstje met populaire applicaties. Ga er dus zeker eens in snuisteren. Enkele favorieten van ons team: Evernote (neem notities op je gsm), Google Drive (je documenten altijd bij de hand), Instagram (foto s delen), WhatsApp (gratis sms-en via het internet) en de apps van de Lijn, de NMBS en de MIVB (Zo mis je nooit nog je bus). 1 OS: Operating System, besturingssysteem. Bijvoorbeeld: ios (Apple), Android en Windows 8.

7 wat heb je nodig? timing: - Lesruimte - WiFi - Tabletklas (of laten mee brengen) - Projectiemogelijkheden - Vaste starturen (bv. iedere middag om 14u00) bieden een handvat. Tel per workshop ongeveer twee uur lestijd. - Er is uiteraard wat meer voorbereiding mee gemoeid dan bij het inrichten van een tabletcafé: je vorming moet opgesteld, de inschrijvingen geregeld. *** integreer een QR-zoekopdracht in je cafe Heeft je publiek elkaar alles van naadje tot draadje uitgelegd? Zijn je workshops met succes afgerond? Waarom je publiek dan niet eens testen met een heuse QR-zoekopdracht! Laat je deelnemers zélf de nodige apps downloaden en stuur hen met de nodige geocachecoördinaten op pad naar de eerste tip! Durf je nóg een stapje verder te gaan? Laat de deelnemers het dan tegen elkaar opnemen in door henzelf gemaakte zoekopdrachten. Deel bv. een klas op in drie of vier groepjes die ieder een eigen parcours uitwerken, dat één of meer groepen moeten volgen.

8 wat heb je nodig? - Een QR-code generator. Deze vind je online door in je zoekmachine (bv. Google of Bing) te zoeken op QR generator - Voldoende mobiele toestellen die toegang hebben tot internet én die een QR-lees-app hebben. (Je kan er ook voor kiezen de mensen die zelf te laten installeren.) - Een printer om kaartjes met de code uit te printen. timing: Een QR-zoektocht kan je zelf zo lang en zo kort maken als je wil. Door geocaching (zie inspiratiepakket ontspanning ) aan de zoektocht toe te voegen, krijgt het geheel een extra dimensie. Let wel: hierdoor verhoog je ook de moeilijkheidsgraad. >> Maak ook eens QR-zoektocht doorheen een museum of tentoonstellingsruimte. Op die manier leert je publiek op een speelse manier wat bij zowel over de werking van QR als over de collectie.

9 privacy Privacy is een erg hip onderwerp. De krant staat iedere dag vol over lekken bij grote databases, afluisterschandalen bij de NSA of één of ander sociaal netwerk dat haar regels weer eens aanpast. Dit thema gaat niet alleen over de grenzen aan de privacy zelf, maar ook over de grenzeloosheid waarmee we iemand over heel de wereld in diens doen en laten kunnen volgen. ** aan de slag met privacy-instellingen op sociale media De privacy-instellingen van sociale netwerken veranderen vaak. En even vaak weten de mensen niet wat de nieuwe veranderingen inhouden. Ook weten velen zelfs niet eens waar of hoe ze hun instellingen hieromtrent kunnen beheren. Help je doelpubliek op weg tijdens een praktische vorming of lezing. Vaak is het als vormingsmedewerker zelf moeilijk om bij te blijven. Gelukkig zijn er een aantal hulpbronnen die ons de weg kunnen wijzen. We sommen er enkele op: - Test zelf de veiligheid van je wachtwoord - Child Focus - Een nuttig filmpje Ook organisaties als het lokale Vormingplus, Mediaraven, Link in de Kabel, de Digidaks, Linc vzw, EMSOC en Mediawijs.be kunnen je op weg helpen. Als je zelf de lesstof niet helemaal onder de knie hebt, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om dit soort vormingen uit te besteden aan partners. Geef je toch graag zelf de vorming, zorg dan dat jij of je collega vertrouwd zijn met privacy-instellingen van gebruikelijke sociale media, de werking van zoekmachines (o.a. ook fenomeen filter bubble), dataverzameling en direct marketing,... Een lezing heeft dan wel een groter bereik, tijdens een workshop kunnen de mensen zelf aan de slag met hun eigen accounts en al doende leert men. Bovendien biedt zo n workshop een veilige omgeving waar er altijd hulp voorhanden is wanneer men het even niet goed meer weet.

10 keep in touch Dankzij het internet staan we constant in verbinding. Soms kan het even te veel zijn, maar het internet is toch vooral dat medium dat ons toestaat om verre afstanden goedkoop/gratis te overbruggen. Zit je beste vriend/zoon/collega in Canada? Toronto is only a (Skype) call away! ** skype & co Omdat chatdiensten zoveel kunnen betekenen om in contact te blijven met anderen, is het misschien wel een goed idee om daar eens wat meer rond te doen. Een inleidende workshop, bijvoorbeeld. Tijdens het eerste deel van de workshop kunnen de deelnemers kennismaken met de mogelijkheden van Skype, Google Hangout, Facetime, Facebook video chat. Wat kan je ermee doen, wat heb je nodig en wat moet je doen? Na deze introductie gaan de deelnemers daadwerkelijk aan de slag met deze tools om in groepjes uit te zoeken waar enkele correspondenten zich bevinden. De groepjes contacteren de correspondent en proberen met ja/neen-vragen en op basis van wat de correspondent hen met zijn/haar camera kan laten zien/horen, te achterhalen waar die persoon zich bevindt. Je kan ook variëren. Voeg bijvoorbeeld een competitie-element toe en plaats de correspondenten op beperkte afstand. Deelnemers moeten om ter eerst bij de correspondent geraken en via diens Skype/Facetime/ met het eigen groepje communiceren. Je kan ook voor de échte uitdaging gaan door op zoek te gaan naar mensen in het buitenland om mee te Skypen. Zo is het niet alleen net echt of je een ver contact aan het onderhouden bent, maar ook gewoon écht. Het is zeker niet slecht om ook aandacht te besteden aan privacy. In een videogesprek geef je meer info over jezelf en je omgeving aan je gesprekspartner dan je soms beseft en de kans bestaat dat de gesprekspartner een opname maakt van jou. wat heb je nodig? - Webcam en microfoon. (Die zitten al vaak ingebouwd in hedendaagse laptops en enkele smartphones, maar zijn net zo vaak nog extern nodig!) - Performante internetverbinding is altijd belangrijk, maar als je wilt werken met een webcam is slecht internet desastreus voor je activiteit! timing: - Als je met verschillende locaties werkt, is timing belangrijk! Zorg dat men op alle locaties op het juiste uur online is. - Bij internationale telefoontjes dien je rekening te houden met eventueel tijdsverschil tussen België en het land waar de correspondent verblijft.

11 tijd Grenzen kunnen niet enkel worden gesteld aan plaats, mogelijkheid of gedrag. Ook de grenzen van de tijd zijn te manipuleren. Of het nu gaat om het berekenen van de toekomst (wat al behoorlijk high-tech is) of om het bewaren en herbeleven van het verleden (waarbinnen al wat meer laagdrempelige mogelijkheden liggen), het digitale tijdperk is er een met tijd te kort en tijd op overschot! */**/*** digitale erfgoeddag De Digitale Week-campagne en de Erfgoedcampagne werken al enkele jaren nauw samen. Zo ook dit jaar onder het thema Grenzeloos. Zelf schrijven ze: is een jaarlijks evenement op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen). In 2014 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 27 april met als thema 'Grenzeloos'. Erfgoedwerkers proberen door hun inzet de immer knagende tand des tijds zo goed en zo kwaad mogelijk een halt toe te roepen. Op Erfgoeddag zijn er honderden activiteiten gepland over heel Vlaanderen en Brussel door diverse erfgoedorganisatoren. Alle activiteiten zijn gratis. Ook onze collega s van Erfgoeddag maakten een inspiratiebundel, specifiek rond het thema Grenzen. We verwijzen dan ook graag door naar Om je nu alvast wat te prikkelen geven we graag enkele mogelijke activiteiten die passen binnen beide campagnes: - Een QR-game in het museum (zie ook elders in deze bundel) - Spelen met beeld en tijd: Time lapse 2 en stop-motion 3 - Digitaliseren van erfgoed: oude dia s en lp s krijgen een tweede leven. 4 2 Time Lapse: Met een vast interval foto s nemen van een vast beeld of dat beeld gedurende een langere tijd filmen en het resultaat versneld afspelen. Het resultaat is het zien van tijd. Op vijf minuten tijd zie je zo bijvoorbeeld de zon haar hele weg langs de hemel afleggen. 3 Stop-motion: Met een fotocamera reeksen van foto s plaatsen waarin het stilstaande onderwerp (een pop, een auto, een mens, ) steeds lichtjes veranderd van positie. Wanneer men de foto s vlak na elkaar afspeelt, ontstaat het effect van beweging. 4 M.b.v. scanners en/of speciale apparatuur om van LP s mp3-bestanden te maken.

12 algemene aandachtspuntjes en tips Sommige zaken zijn dermate essentieel dat we ze belangrijk genoeg vonden om er een eigen pagina aan te wijden... Daarom hier een aantal zaken die je activiteit kunnen maken of kraken. Samenwerken werkt! Denk tijdens de voorbereiding ook na over mogelijke partners: een vormingsinstelling, een school, een dagcentrum, de wandelclub. Wat alleen leuk is, is met twee dubbel zo plezant! (En met drie is het al helemaal feest!) Als je met je cursisten online wil gaan, zorg er dan voor dat je voldoende capaciteit hebt. Met dertig deelnemers aan je activiteit kan het WiFi-netwerk, dat anders zo goed werkt, toch aardig onder druk komen te staan. Vraag dus best aan de verantwoordelijke wat de maximumcapaciteit is en hoe je die eventueel (tijdelijk?) kan uitbreiden. Hoera! Iedere deelnemer (of groepje van deelnemers) heeft een eigen toestel. Nu aan de slag met die ene softwaretoepassing. Het kan een didactische keuze zijn die samen met de groep te installeren. Weet echter dat dit kan zorgen voor vertraging. En die twee uur vliegen zo voorbij! Als je groep eigen toestellen mag meenemen, wees je dan bewust van de mogelijke verschillen tussen de besturingssystemen en softwareversies. Soms zit die ene functie die je graag eens extra zou toelichten net ergens anders weggestopt. Als je met beeld- of geluidsmateriaal wilt werken, zorg dan niet alleen voor een goedwerkende projector en een projectie-oppervlak, maar sta zeker ook stil bij geluidsversterking. Soms zijn de ingebouwde luidsprekers van je systeem niet toereikend en moet je zorgen voor externe geluidsboxen. Koffie en taart wérken. Sociaal contact is vaak belangrijker dan louter de vorming op zich. Vergeet niet dat het digitale uiteindelijk geen doel is, maar een middel.

13 op zoek naar meer? Deze publicatie kadert in de Digitale Week De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij onze campagnecel via volgende coördinaten: digitaleweek@linc-vzw.be LINC vzw Maria-Theresiastraat 20 BE-3000 Leuven Meer informatie vindt u ook steeds terug op onze website colofon Auteurs: Editors: Redactie en opmaak: Rob Declerck, Jessica Van Opstal, Sandrijn Van Waeg Ria Swinnen, Laure Van Hoecke Rob Declerck LINC vzw, 2013

14

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Kennismaking met computer en internet (3 lessen van 3 uur) Je hebt nog nooit op de computer gewerkt en

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 OC De Schelpe Elisabethlaan 32 Violierenlaan

Nadere informatie

Samen digitaal in Blankenberge

Samen digitaal in Blankenberge Programmaboekje Samen digitaal in Blankenberge Al voor het tiende jaar op rij organiseert LINC de Digitale Week in heel Vlaanderen. Ook in Blankenberge worden er van 22 tot 30 april gratis activiteiten

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, Niet op de openbare weg gooien open-school Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 OC De Blomme Chrysantenstraat 30 OC De Schelpe

Nadere informatie

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week.

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

Inspiratiedag 27 november 2014

Inspiratiedag 27 november 2014 Inspiratiedag 27 november 2014 LINC vzw Team Leespromotie Leesfeest Pluizer Voorleesvormingen Team Digitaal Mediawijs.be E-inclusie.be MO6 (Tablets in de bib) Mediacoach Apestaartjaren Digitale week 1.

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

Computergebruik onderweg

Computergebruik onderweg Computergebruik onderweg Waar gaat het vandaag over? Technische termen en begrippen Op stap in Nederland Op stap in het buitenland Toepassingen Wi-Fi onderweg 2 Sim-kaart(en) Nodig voor aansluiting van

Nadere informatie

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum)

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) OC De Blomme Chrysantenstraat 30 (Stene/Konterdam) OC De Schelpe Elisabethlaan 32 (Mariakerke) t Viooltje Violierenlaan 3B (Mariakerke/Raversijde) De Spuikom Dokter

Nadere informatie

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen.

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd projectboek CEWE PhotoGurus Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd-project Projectblog: www.trnd.nl/cewe Jouw contactpersoon bij trnd: fynn@trnd.nl Omdat herinneringen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 8... Skype: Online bellen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Skype wordt

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

UiTPAS. De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s

UiTPAS. De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s UiTPAS De handleiding voor verenigingen in 3 pagina s UiTPAS is een spaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Met UiTPAS kan iedereen UiTpunten sparen en ze omruilen voor een korting, cadeau of ander voordeel.

Nadere informatie

Doet je buurt bruisen.

Doet je buurt bruisen. Doet je buurt bruisen. Gratis tool Organiseer op www.planidoo.be Samen. Sneller. Beter. 1 Een event in je straat, dorp, gemeente of stad? Gratis tool Ben je een vat vol wervelende ideeën voor toffe activiteiten

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 Chrysantenstraat 30 Steenovenstraat 86 OC De

Nadere informatie

ontwerp Aalst yes we click! digitale week www.digitaleweek.be 0471 24 08 21 van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 proef van onze activiteiten in

ontwerp Aalst yes we click! digitale week www.digitaleweek.be 0471 24 08 21 van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 proef van onze activiteiten in proef van onze activiteiten in Aalst yes we click! digitale week van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 ontwerp De Digitale Week is een initiatief van linc vzw informatie over activiteiten in jouw buurt:

Nadere informatie

De lesstof kan indien gewenst verder worden uitgebreid met praktijksituaties.

De lesstof kan indien gewenst verder worden uitgebreid met praktijksituaties. Apple ipad basis Gewenste vooropleiding: geen In acht lessen van anderhalf uur leert u o.a.: * bediening van de ipad * verbinding maken met Wi-Fi * surfen en mailen * apps voor allerlei toepassingen gebruiken

Nadere informatie

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee + ACTIVITEITENKALENDER JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015 JANUARI 2015 01/01/15- Cafetaria gesloten 04/01/15 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee 14/01/15 Spelletjesnamiddag Uno, Rummikub,

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 Korte inleiding over de opstart en het eerste gebruik van Windows 8 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 STAP 1 / INLOGGEN...

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediacoach opleiding Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in

Nadere informatie

Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016

Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016 Foto s wandeling mooi Zuid Limburg 29 november 2016 CURSUSSEN DIE BEGIN 2017 STARTEN!!!!! De lange cursussen lopen door in het jaar 2017, maar er starten ook de nodige nieuwe cursussen. Een kleine

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: OC De Schelpe Elisabethlaan 32 Violierenlaan 3 b CVO DE AVONDSCHOOL Leopold

Nadere informatie

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Rapport Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Je rechten en plichten eenvoudig uitgelegd Colofon Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites auteur(s): Ellen Wauters,

Nadere informatie

Handige apps gebruiken in. ios

Handige apps gebruiken in. ios Handige apps gebruiken in ios Wie zijn we Sinds 2004 staan in Vlaanderen 13 Vormingpluscentra in voor vorming voor volwassenen in de vrije tijd. Een Vormingpluscentrum coördineert en organiseert cursussen

Nadere informatie

Beveilig je geheimen. Thematisch 03: Wees cyber sterk. Wees realistisch over privacy en veiligheid. Lesoverzicht. Inleiding. Doelstellingen leerlingen

Beveilig je geheimen. Thematisch 03: Wees cyber sterk. Wees realistisch over privacy en veiligheid. Lesoverzicht. Inleiding. Doelstellingen leerlingen Thematisch 03: Wees cyber sterk Beveilig je geheimen Wees realistisch over privacy en veiligheid Lesoverzicht Activiteit 1: Hoe maak je een sterk paswoord Activiteit 2: Hou het voor jezelf Activiteit 3:

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Multi-Factor Authenticatie activeren ( Onboarden ) voor de Online Badge Portal

Multi-Factor Authenticatie activeren ( Onboarden ) voor de Online Badge Portal Multi-Factor Authenticatie activeren ( Onboarden ) voor de Online Badge Portal Beste Online Badge Portal gebruiker, Om haar meest kritische applicaties nog beter te beveiligen, heeft Brussels Airport beslist

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Samenwerken in het digitale tijdperk

Samenwerken in het digitale tijdperk Samenwerken in het digitale tijdperk Ghislaine Peters ghislaine.peters@ondernemerscooperatie.nl 06-10531177 Even voorstellen: Ghislaine Peters Zelfstandig sinds 2009 Achtergrond in Facility Management

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI. ALTIJD EN OVERAL ALTIJD EN OVERAL Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.NL Quli staat voor Quality for life en dat betekent

Nadere informatie

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Deze gebruiksaanwijzing is geoptimaliseerd voor het lezen op een scherm. Je kunt

Nadere informatie

Computer- en Tablet Cursussen en Workshops

Computer- en Tablet Cursussen en Workshops Aanmelding Cursussen en workshops Wilt u zich aanmelden voor een cursus of heeft u vragen stuur dan een e-mail naar: seniorweblansingerland@gmail.com Er wordt op verschillende locaties in kleine groepen

Nadere informatie

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Vooraf Leren omgaan met internet, de computer, de ipad of andere tablet? Met nieuwe of sociale media? Dat kan in de bibliotheek! Ook dit jaar zijn

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Digitale week 2017 digidak Kalmthout. Digitaal is het nieuwe normaal

Digitale week 2017 digidak Kalmthout. Digitaal is het nieuwe normaal Digitale week 2017 digidak Kalmthout Digitaal is het nieuwe normaal DIGIDAK KALMTHOUT DIGIDAK KA Spelletjes spelen op de computer Iedereen doet het wel eens om even te ontspannen en je verstand op nul

Nadere informatie

In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen.

In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen. In Zuid-oost Drenthe diverse cursussen en workshops gegeven. Er zijn ook inloopmiddagen. CURSUSSEN Windows 10 Basis incl. Intern&Email 9 lessen prijs 75 Cursussen najaar gestart. Nieuwe cursussen starten

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en

Nadere informatie

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND?

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? #2 GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? Bijvoorbeeld op vakantie? Dan wil je zeker gebruik blijven maken van WhatsApp en internet op je smartphone en tablet, maar wil je niet bij thuiskomst een onverwachte

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud?

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud? Hoofdstuk 1 Introductie Wat is icloud? HOOFDSTUK 1 INTRODUCTIE De kans dat je niet alleen een iphone hebt, maar bijvoorbeeld ook een ipad en een computer is groot. En daarbij ontstaat meteen de centrale

Nadere informatie

WINDOWS 10 29/11/2017 EXTRA ACHTERPOORTJE SLUITEN

WINDOWS 10 29/11/2017 EXTRA ACHTERPOORTJE SLUITEN Editie: november 2017 Flanders Nieuwsflash Bulletin brengt maandelijks een overzicht van de artikels die verschenen zijn op onze website als Flanders Nieuwsflash Express. Bezoek onze website voor de meest

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

UPPLEVA. Een slimme keuze, voor tv, geluid én meubel. nieuw. UPPLEVA, een slimme keuze tv, geluid én meubel 1

UPPLEVA. Een slimme keuze, voor tv, geluid én meubel. nieuw. UPPLEVA, een slimme keuze tv, geluid én meubel 1 2015 UPPLEVA Een slimme keuze, voor tv, geluid én meubel UPPLEVA tv, geluidsinstallatie en 3D-bril 5 jaar gratis garantie; kwaliteit voor elke dag. BESTÅ/UPPLEVA combinatie met 55 tv/2.1 geluidssysteem

Nadere informatie

Computer, Tablet en Smartphone Cursussen

Computer, Tablet en Smartphone Cursussen Aanmelding Cursussen en workshops Wilt u zich aanmelden voor een cursus of heeft u vragen stuur dan een e-mail naar: seniorweblansingerland@gmail.com Computer, Tablet en Smartphone Cursussen Voorjaar 2019

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Wil je handiger worden met je laptop, tablet

Nadere informatie

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media Handleiding Google+ ICT Design Team Project Street Art Gent Workshop 2: Social Media 0 Hoofdstuk 1 Mogelijkheden van Google+ 1.1 Mogelijkheden Google+ is het sociale netwerk van Google. Google+ lijkt in

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Sociale Media voor iedereen Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Programma Van Tot Agenda 10:00 10:30 Voorbereiding training en zaal (/apparatuur) 10:30 11:00 Ontvangst Samsung trainers 11:00 11:30 Ontvangst

Nadere informatie

Dit aanbod is niet bindend, we kunnen ook een mix op maat maken, indien nodig!

Dit aanbod is niet bindend, we kunnen ook een mix op maat maken, indien nodig! Beste, in deze brochure vind je een overzicht van navormingsinitiatieven voor het onderwijs die ik geef. Alle sessies zijn sterk ICT-gericht, maar de nadruk ligt op het toepassen in de klaspraktijk en

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Op reis naar het buitenland. Veiligheidsrisico s onderweg

Op reis naar het buitenland. Veiligheidsrisico s onderweg Op reis naar het buitenland Veiligheidsrisico s onderweg 1 Binnenkort gaat u voor uw werk naar het buitenland. Zakelijke reizen naar het buitenland brengen spionagerisico s met zich mee. Ditzelfde geldt

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? Vooruitgangstraat 225 1030 Brussel (T) 02 201 15 10 info@ksa.be www.ksa.be 1. Hoe te gebruiken? Sociale media zijn alomtegenwoordig. Ze zijn niet meer weg

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat

Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Handleiding OwnCloud voor SG de Overlaat Je eigen wolk binnen de Overlaat Geschreven door: Maurice Heeren Datum: 10-12-2014 Versie 2.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Toegang krijgen tot

Nadere informatie

programma DIGITALE VAARDIGHEDEN CURSUSSEN, WORKSHOPS EN INLOOPSPREEKUREN

programma DIGITALE VAARDIGHEDEN CURSUSSEN, WORKSHOPS EN INLOOPSPREEKUREN programma DIGITALE VAARDIGHEDEN CURSUSSEN, WORKSHOPS EN INLOOPSPREEKUREN AAN DE SLAG MET COMPUTERS, TABLETS EN SMARTPHONES In de wereld waarin we leven zijn digitale vaardigheden onmisbaar. Steeds meer

Nadere informatie

Skype. Praktische informatie over Skype

Skype. Praktische informatie over Skype April 2015 Auteur: E.C.Bliek Skype Praktische informatie over Skype Dit bestand omvat een introductie over het programma Skype. Functies, gebruik en een gebruiksinstructie worden behandeld. ICT&Onderwijs

Nadere informatie

allemaal digitaal! januari - juni 2018 aan de Vliet

allemaal digitaal! januari - juni 2018 aan de Vliet allemaal digitaal! januari - juni 2018 aan de Vliet Programma januari t/m juni 2018 Onze digitale samenleving verandert snel. Om digitaal fit te blijven biedt de Bibliotheek aan de Vliet in samenwerking

Nadere informatie

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken!

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Leer spelenderwijs beter tekenen en schilderen! Leer technieken voor expressie in woord en beeld! Vind balans

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis 1 Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Uw arts of verpleegkundige heeft met u

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone januari t/m juli jaar aan de Vliet

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone januari t/m juli jaar aan de Vliet allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone januari t/m juli 2019 1919-2019 100 jaar aan de Vliet Programma januari t/m juli 2019 Onze digitale samenleving blijft veranderen.

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Introductie Workshop

Introductie Workshop Introductie Workshop Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: WINDOWS 8.1 Wat zijn de belangrijkste veranderingen? DEEL 2: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? Inhoud DEEL 1: WINDOWS 8.1

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG OUDERS VAN JONGEREN' Workshop: Webinars over opvoeden. Jana Delagrange (VCOK) en Ine van Elskens (Gezinsbond)

INSPIRATIEDAG OUDERS VAN JONGEREN' Workshop: Webinars over opvoeden. Jana Delagrange (VCOK) en Ine van Elskens (Gezinsbond) INSPIRATIEDAG OUDERS VAN JONGEREN' Workshop: Webinars over opvoeden Jana Delagrange (VCOK) en Ine van Elskens (Gezinsbond) VCOK Is erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als gespecialiseerde

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis 1 Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Uw arts of verpleegkundige heeft met u

Nadere informatie

Computer-, tablet- en smartphonelessen in Merksplas vanaf februari 2019

Computer-, tablet- en smartphonelessen in Merksplas vanaf februari 2019 Computer-, tablet- en smartphonelessen in Merksplas vanaf februari 2019 In februari 2019 starten we weer met een nieuwe reeks computerlessen in Merksplas. De lessen gaan door in het GC de MARc/kT, in het

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

Cursusmarkt in en voor CultuurSpoor 10 september uur. Verder in deze nieuwsbrief:

Cursusmarkt in en voor CultuurSpoor 10 september uur. Verder in deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Jaargang 10 nr. 7 september 2016 Thema in CultuurSpoor Tabletcafé 21 september 13.30 uur Cursusmarkt in en voor CultuurSpoor 10 september 10.00 uur Internetcafé CultuurSpoor(Bibliotheek) Dinsdagmiddag

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud Inhoud Inhoud Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6 MEDIABEZIT EN -GEBRUIK 8 MOBIEL INTERNET 12 SOCIALE MEDIA 18 NIEUWS EN INFORMATIE 26 MUZIEK EN VIDEO 32 GAMING 36 MEDIA EN SEKSUALITEIT 40 DIGITALE STRESS

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. inspiratie boekje. Media Ukkies. 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media

INKIJKEXEMPLAAR. inspiratie boekje. Media Ukkies. 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media INKIJKEXEMPLAAR inspiratie boekje Media Ukkies 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media Een tablet voor je peuter, oma op Skype: al die media zijn leuk, leerzaam én handig. Maar als vader of

Nadere informatie

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding!

Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie vinden wij de gepaste opleiding! locatie Gent: locatie Hasselt: Contacteer ons: Koning Albertlaan 27 9000 Gentj g! Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt! educo@educo.be www.educo.be 09/2418979 Cursussen voor groepen op maat Ook voor uw organisatie

Nadere informatie

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet Programma augustus t/m december 2018 Onze digitale samenleving verandert snel. Om digitaal

Nadere informatie

Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij!

Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij! Het nieuwe menu van Proximus TV onder de loep! Hou deze minigids goed bij! Menu mijn bibliotheek televisie shop Het nieuwe menu? Kinderspel Hier staan al je Je toegang tot Hier huur je een Iets zoeken

Nadere informatie

Instellingen Facebook

Instellingen Facebook Instellingen Facebook Facebook is razend populair in de wereld van sociale media. Er zijn ongeveer 2 miljard gebruikers in de (jan. 18). De laatste jaren vluchten jongeren echter steeds meer naar Instagram.

Nadere informatie

Handleiding Epson Connect NPD NL

Handleiding Epson Connect NPD NL Handleiding Epson Connect NPD4945-00 NL Epson Connect en andere mobiele oplossingen Wat is Epson Connect? Epson Connect biedt mobiele diensten die het mogelijk maken om af te drukken en te scannen waar

Nadere informatie

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje!

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! Proloog Week van de Mediawijsheid: Week van de Mediawijsheid: 23-30 november 2012. Doe mee! Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! 2-12 jaar Iedereen van 2 tot

Nadere informatie