rood rood-wit geel geel-wit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "rood rood-wit geel geel-wit"

Transcriptie

1 ENQUETE GEZONDHEID EN GEDRAG IJSLANDSE HOND 009 Louwke Mandema, Helma van Rijswijk, Wilma Roem en Bernard Vortman (Vereniging de IJslandse Hond in Nederland) Teneinde meer inzicht te krijgen in gezondheid en gedrag van onze IJslandse hond is bij het fokkersoverleg voorjaar 009, samen met het bestuur, het plan opgevat om hiertoe een enquete te houden onder de leden van de vereniging. Het vragenformulier werd bijgevoegd in het clubblad. De response was dat 0 ingevulde formulieren werden ontvangen van leden. Hieronder bevonden zich fokkers (met een kennelnaam). ALGEMENE INFORMATIE Antwoorden kwamen binnen over teven en reuen. De gemiddelde leeftijd van de 0 in leven zijnde teven is bijna jaar; van de reuen precies jaar. Het jongste dier is bijna ½ jaar, het oudste bijna. Acht dieren zijn overleden: teven en reuen. Eén teef moest jaar oud inslapen vanwege een gezwel in de voorhoofdsholte, en één teef kreeg, jaar oud, een hersenbloeding. De overige overleden dieren werden gemiddeld ½ jaar (van 0 tot jaar). Bij twee dieren worden slechte nieren vermeld. Verder kwamen voor: een hartaandoening, longklachten, een maagtumor, en één vertoonde een ontremd gedrag door dementie. Er gaven personen aan eerder IJslandse honden te hebben gehad. De kennelnamen welke of meer keer voorkomen zijn: frá Fridarstödum (), frá Fuglatorgi (), frá Gull Lyklinum (), frá Isafold (9), frá Olafsfjördur () en frá Thytur Stadir (). KLEUR VAN DE VACHT Aangezien er geen instructie bestaat omtrent de benoeming van de kleur van de IJslandse hond, en er in dit opzicht geen uniformiteit lijkt te bestaan, zijn hier ook enige vragen op gericht. In tabel. wordt zowel een overzicht gegeven van de huidige kleur van de vacht, alsmede de verschillen die bestaan tussen de kleurbenoeming als pup en de kleur later. Teneinde een betere vergelijking te krijgen zijn de benamingen vos, sable en bruin vervangen door, en blond, tarwe en beige vervangen door geel. Tabel. KLEUR VAN DE VACHT Benoeming kleur volwassen hond aantal verschillen bij kleurbenoeming pup volwassen hond aantal -wit geel geel-wit zwart zwart-wit wit- black & tan driekleur wolfsgrauw wildkleur wildkleur wolfsgrauw -wit geel geel-wit zwart-wit driekleur wildkleur wolfsgrauw -wit geel -wit geel-wit geel-wit -wit driekleur zwart black & tan zwart Van de 00 honden zijn er 0 overwegend zwart, slechts één is wit en de overige 9 overwegend of geel. 9 van de 00 mensen beoordelen de kleur van hun hond hetzelfde als die welke op de stamboom is vermeld. Bij deze 9 zijn er wel die wildkleur of wolfsgrauw benoemen. Opvallend is dat in gevallen er verschillen bestaan in de benoeming van al of niet bestaand wit. In gevallen is er moeite met de vraag of er tan gaat optreden, en bij honden worden geel en verwisseld.

2 OPVOEDINGSCURSUS Met 0 honden is een opvoedingscursus gevolgd. Er bestaat een duidelijke tendens om dit met reuen vaker te doen. Significant echter is, dat fokkers dit juist minder frequent doen. CASTRATIE & STERILISATIE Ongeveer de helft () van de dieren is gecastreerd/gesteriliseerd. Teven (, is %) iets meer dan reuen (, is %). Op -jarige leeftijd worden de meeste dieren behandeld: % van de teven en % van de reuen. Voor het e jaar is 0% gecastreerd/gesteriliseerd. Tabel. Reden van castratie/sterilisatie teven reuen Niet fokwaardig Wil niet fokken Uitgefokt Vindt schijndracht vervelend Past niet in de groep bij andere honden Ziekten sorganen Ziektepreventie Reu is (bij teven) onrustig/wegloopneiging Dominant/agressief gedrag Van de redenen waarom gecastreerd/gesteriliseerd is (zie tabel ) is die welke met al dan niet fokken te maken hebben (9) de grootste groep. Op de tweede plaats komen de dieren, welke samen leven met andere honden (9). Opmerkelijk zijn de gevallen waarbij schijndracht als reden wordt opgegeven. In drie gevallen is de leeftijd van sterilisatie slechts jaar, dus waarschijnlijk na amper of loopsheden. Twee teven worden gesteriliseerd vanwege vervelende schijndracht op hun e en e levensjaar. Bij de ziekten van de sorganen is er een teef gesteriliseerd vanwege baarmoederontsteking na het krijgen van puppen. Een reu had, 9 jaar oud, een tumor aan de teelbal terwijl de beide andere reuen ontstekingen hadden aan de huid van de balzak en aan de voorhuid. Tabel. veranderingen na castratie/sterilisatie teven reuen Vacht Incontinentie Gedrag verbeterd Eetlust toename/verbetering Geen verandering Weet het nog niet 0 Totaal Of er veranderingen optreden na castratie/sterilisatie wordt door slechts van de beantwoord (zie tabel.) Daarbij hondeneigenaren die het nog niet weten. Van de personen die geen antwoord gaven zijn er die al op -jarige leeftijd hun dier lieten behandelen, en mogelijk geen vergelijking met de situatie vóór de castratie/sterilisatie konden maken. Blijven er dus ( min ) over, waarvan bij ruim de helft (0) geen veranderingen optreden. Bij dieren treden veranderingen in de vacht op, maar deze worden door niemand toegelicht waaruit dit bestaat. De reuen, welke onrustig zijn, wegloopneiging hebben of dominant/agressief gedrag vertonen, worden op één na allen als -jarige gecastreerd. Zij zijn eigendom van mensen welke nooit eerder een IJslandse hond gehad hebben. Op de vraag naar het effect van de castratie wordt bij één hond geen antwoord gegeven en andere eigenaren kunnen nog niets zeggen aangezien de castratie te recent geleden is. De beide onrustige honden worden rustiger. De dominantie van één reu wordt minder. Bij één agressieve reu treedt na castratie geen verandering op.

3 ZIEN EN HOREN Van de 9 in leven zijnde honden is het gezichtsvermogen van goed, en voldoende bij. Eén hond kan onvoldoende zien. Voor wat betreft het gehoor is dat goed bij honden, voldoende bij en onvoldoende bij (zie tabel ). De hond welke onvoldoende ziet kan nog wel goed horen. Van de honden welke onvoldoende horen zijn er welke nog goed zien, en één welke nog voldoende kan zien. Bij de overleden honden zijn er welke zowel onvoldoende hoorden als konden zien. Eén van die twee kon nog wel goed in de verte kijken, maar niet meer dichtbij. De leeftijd waarop het gezichtsvermogen kan afnemen is 0 jaar (de overige antwoorden twee maal met jaar, en één geeft geen antwoord). De leeftijd waarop het gehoor onvoldoende kan worden is jaar, gemiddeld echter, jaar. Het lijkt erop, dat het gehoor meer gestoord raakt op oudere leeftijd dan het zien. Tabel. gezichtsvermogen en gehoor & leeftijd bij nog in leven zijnde honden leeftijd jonger dan 0 jaar 0 jaar en ouder gezichtsvermogen goed voldoende onvoldoende 0 gehoor goed voldoende onvoldoende 0 9 Bij meer dan / deel van de honden is oogonderzoek gedaan (tabel ). Bij twee van hen werd distichiasis gevonden. Tabel. oogonderzoek oogonderzoek gedaan? ja nee teef reu 9 9 GEZONDHEID De algemene gezondheid wordt bij de 9 in leven zijnde honden bij als goed aangeduid; bij voldoende en bij onvoldoende. Bij deze honden, waarvan de gezondheid niet goed is, worden vermeld: vachtproblemen (x) voedselallergie (x) heupdysplasie (x) hartruis (x) hepatitis blaasontsteking gebroken poot en bekken De vragenlijst over gezondheidsklachten en over ziekten/afwijkingen samengenomen levert op, dat bij honden klachten of ziekten bestaan, ook al wordt de algehele gezondheidstoestand bij van deze als goed omschreven. Tabel geeft een overzicht van al deze klachten en aandoeningen.

4 Tabel. klachten, ziekten en aandoeningen Huid en haar, atopie Spijsvertering Voedselallergie Vlooienallergie Wervelkolom en ledematen (x hernia) Heupdysplasie Nier en urinewegen (x blaasstenen) Bloed en afweersysteem (x thrombose) Longen en luchtwegen Pyometria Hartruis Gebit Kanker (x melkklier) Hormonen Hepatitis Schildklier Meest opvallend is wel dat bij honden sprake is van allergie, voor het grootste deel waarschijnlijk te maken met het voedsel. Mogelijk speelt bij de honden met afweersysteem ook allergie een rol; dit is niet goed op te maken uit de beantwoording van de vragen. Verder zijn de keer voorkomende aandoeningen van nier en urinewegen en de heupdysplasie opmerkelijk (waarvan met beperkt loopvermogen). Van de x voorkomende pyometria is in één geval sprake van optreden na de bevalling. Helaas is van de andere twee niet bekend op welke leeftijd dit optrad. Slechts honden hebben complicaties van de narcose gehad. Twee van hen hadden lange tijd nodig om weer te ontwaken, waarbij een ervan onderkoeld raakte. Ook was er een hond die na de narcose weken lang in de war was. En tenslotte, één hond heeft mogelijk hepatitis ontwikkeld na de narcose. Hoeveel en hoe vaak honden onder narcose zijn geweest is niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval de honden welke gecastreerd/gesteriliseerd zijn. TEVREDENHEID OVER GEDRAG Eén op de vier hondeneigenaren is matig tot niet tevreden over het gedrag van onze IJslander. Het gaat om reuen en teven (zie tabel ). De honden waarbij men niet tevreden is over het gedrag hebben allen een opvoedingscursus gevolgd. Tabel. tevredenheid over het gedrag & opvoedingscursus gevolgd cursus gevolgd teef reu ja nee tevreden over gedrag goed voldoende onvoldoende Over deze honden welke een onvoldoende krijgen qua gedrag wordt vermeld: Agressief naar andere reuen, kan niet alleen zijn, veel blaffen (x), eigenzinnig, fel en hyper gedrag. Bij de 9 honden welke een voldoende krijgen wordt aangegeven: veel blaffen (0x) eigenzinnig (9x) kan niet alleen zijn (x) geen zelfvertrouwen (x) en x: opgewonden, angstig, dominant arrogant gedrag, agressief naar andere reuen

5 BANG Er zijn honden welke enigszins bang zijn (tabel ). Bij bijna de helft hiervan wordt bangheid voor vuurwerk en onweer vermeld. Twee honden zijn bang voor andere honden, één ervan ook voor vreemde mensen. Bij de bange honden wordt vermeld: onweer, geen zelfvertrouwen, angstig reageren op dingen, en als de baas weggaat. Alle bange honden, en van de enigszins bange honden, hebben een opvoedingscursus gevolgd. Er is geen relatie tussen bang en wel of niet gecastreerd/gesteriliseerd aantoonbaar. Tabel. overmatig bang overmatig bang teven reuen Ja Enigszins Nee 9 Totaal 0 AGRESSIE Tien honden worden door hun eigenaren als enigszins of overmatig agressief omschreven (tabel 9). Het gaat hierbij om significant meer reuen. De beide overmatig agressieve reuen hebben dit gedrag naar andere honden cq. reuen. De ene reu is gecastreerd, terwijl de eigenaar van de andere reu dit ook overweegt. Van de honden welke enigszins agressief gedrag vertonen is dit slechts door drie eigenaren toegelicht. Van één reu wordt vermeld dat hij agressief is naar andere honden; twee reuen zijn aangevallen door een andere hond en toegetakeld. Tabel 9. overmatig agressief overmatig agressief teven reuen Ja Enigszins Nee 9 Totaal 0 De tien honden met enigszins of overmatig agressief gedrag hebben op één na allen een opvoedingscursus gevolgd. Alleen de hond met enigszins overmatig agressief gedrag welke agressief is naar andere reuen heeft zo n cursus niet gevolgd. Deze hond is ook niet gecastreerd. Ook één van beide honden welke is aangevallen is niet gecastreerd. Ook de teven zijn niet gesteriliseerd. Een relatie tussen agressief gedrag en overmatig bang is niet aantoonbaar. BLAFFEN Tabel 0. overmatig blaffen overmatig blaffen teven reuen Ja Enigszins Nee 0 9 Totaal 0

6 IJslandse honden zijn echte blaffers ; meer dan de helft van de honden blaft naar de smaak van de eigenaar teveel (tabel 0). De mening van de eigenaar wordt in dit oordeel niet beïnvloed door het al dan niet eerder gehad hebben van een IJslandse hond. Er bestaat geen relatie tussen blaffen en agressie, wel een lichte tendens (p 0.0) dat blaffen en bang zijn samengaat. Er bestaat een zeer sterk significant verband (p 0,000) tussen tevredenheid over de IJslandse hond en blaffen (tabel ). Tabel. overmatig blaffen en tevredenheid over het gedrag tevredenheid overmatig blaffen goed voldoende + onvoldoende wel of enigszins niet 0 Vermeldenswaard zijn de opmerkingen welke gemaakt zijn over het blaffen. Er wordt geblaft bij vreemde geluiden (x), alleen met meedoen met andere blaffende honden/roedel (x) en bij het alleen thuis zijn (x). Er wordt geblaft wanneer de deurbel gaat (x) of de telefoon (x). Er wordt geblaft bij het naar buiten gaan (x), tegen bezoek (x), en als er iemand weggaat (x). Tegen andere dieren: andere honden (x), paarden (x), katten (x) en grote vogels (x). Vervolgens vliegtuigen en luchtballonnen (x), verkeer zoals fietsers, brommers en auto s (x). Ook: blaft van blijdschap, blaft wanneer ze eten wil, blaft de eerste minuten als ze losloopt, en blaft tegen alles wat ze ziet. Tenslotte, van honden wordt vermeld dat men een blafband gebruikt. GEMAAKTE OPMERKINGEN Talloze opmerkingen zijn gemaakt over het karakter. De volgende komen vaker voor: Lief (x), sociaal naar mensen/vriendelijk (x), waaks (x), aanhankelijk (x), trouw (x), nieuwsgierig (x), alert (x), vrolijk, speels (x), intelligent/leergierig (x), eigenzinnig (x) en dominant (x). Ander opmerkingen: perfekte superhond (x), goed met (kleine) kinderen (x), gericht op slechts één baas (x), hekel aan katten (x), kan niet goed alleen zijn (x). Tenslotte vermeldenswaardige opmerkingen: Bij een hond met diarrhee, maagklachten en overgeven werd overgegaan van Eukanuba op Farm Food met pens en rauw vlees waarna de problemen over waren. Er zou een opvoedcursus moeten komen speciaal voor IJslandse honden. DISCUSSIE De respons is, met antwoorden van van de plm. 0 leden amper 0%. Ook de deelname van de fokkers is, op een van personen welke momenteel fokken of in het recente verleden gefokt hebben, met % in dezelfde orde van grootte. Jammer is dat niet meer fokkers enthousiasme hebben kunnen opbrengen, en tenminste hun eigen honden, maar nog mooier was de door hun gefokte honden, aan te leveren voor deze enquete. Het blijkt dat, doordat slechts 0 honden deelnamen, dit aantal te laag is voor het maken van een aantal gevolgtrekkingen. De resultaten van de kleurbenoeming vallen alleszins mee. Als we de benoeming van wildkleur en wolfsgrauw buiten beschouwing laten en tevens de verwarring omtrent het al dan niet benoemen van wit, en echte kleurnamen gebruiken zijn van de 00 honden als puppy en als volwassen hond goed benoemd. Met het geven van instructie over de benoeming van wit, het maken van onderscheid tussen geel en, en het vroegtijdig opsporen van tan, zal er een adequate kleurbenoeming ontstaan. De helft van de honden zijn gesteriliseerd/gecastreerd. Bij de reden hiertoe geven 0 eigenaren op dat ze niet willen fokken, en zijn uitgefokt. Op zich zijn dat geen echte redenen, en de echte redenen erachter kunnen meerdere zijn ( loopsheid is lastig, meerdere honden in huis, etc.). Jammer dat, hoewel bij honden veranderingen van de vacht optreden, niemand dit heeft toegelicht waaruit die dan wel bestaan.

7 Tenslotte de reuen welke werden gecastreerd vanwege onrustig gedrag, wegloopneiging of agressief/dominant gedrag. Helaas is de groep hier veel te klein om werkelijk met enige zekerheid te kunnen zeggen of castratie in deze gevallen bij IJslandse honden een zinnige maatregel is. Opvallend is de discrepantie tussen de vermelde algemene gezondheid en het bestaan van klachten, ziekten en aandoeningen. De gezondheid wordt bij van de 9 in leven zijnde honden als goed omschreven, terwijl bij honden klachten, ziekten en aandoeningen worden opgegeven! Niet de gezondheid beperkend worden van de vachtaandoeningen beschouwd; dit geldt voor alle spijsverteringsstoornissen, van de voedselallergieën, van de heupdysplasieën en van de nier en urinewegenaandoeningen. Te denken geeft dat honden een allergie, in welke vorm dan ook, vertonen. De vraag komt dan ook naar voren, of wij onze honden wel het goede voer geven. Op IJsland moet hij maar aan zijn kostje komen, en veel IJslandse honden lopen achter konijnen, ratten, mollen etc. aan en vreten dode vissen langs de uiterwaarden op, of slepen in het bos met karkassen welke eveneens opgekauwd worden. Wat betreft het optreden van problemen bij de narcose zijn er twee honden welke erg lange tijd nodig hadden om te ontwaken waarbij er een bovendien onderkoeld raakte. Deze complicaties lijken te maken te hebben met de techniek van de narcose en de nazorg. Dat er bovendien één hond was die twee weken na de narcose in de war was lijkt toch een ernstige complicatie. Bij de vraag of men tevreden is over het gedrag antwoorden eigenaren dit niet met goed. Dat wil dus zeggen dat één op de vier IJslandse hond-bezitters een hond hebben waar ze maar beperkt tevreden mee zijn. Bij analyse van de redenen hiervan wordt de grootste groep gevormd door drie redenen: blaffen (x), eigenzinnig (0x) en kan niet alleen zijn (x). Hoewel bij de puppybemiddeling en op de site deze eigenschappen worden vermeld, realiseren mensen zich waarschijnlijk toch te weinig dat dit echt een probleem kan zijn. Fokkers moeten zich nog meer afvragen of hun pup om deze redenen wel op de goede plaats terecht komt. De vraag is, wat het rendement is van een opvoedingscursus. Helaas was er geen vraag bij wat de eigenaren zelf vinden, en hoe de hond dit ervaren heeft. Is de cursus afgemaakt? Als we tabel bekijken zien we dat honden geen cursus gevolgd hebben en de eigenaren van van hen toch tevreden zijn over het gedrag, terwijl van de 0 honden welke wel een cursus gevolgd hebben er eigenaren niet tevreden zijn. Hoewel het verschil niet significant is, geeft het wel te denken. Zijn de eigenaren welke toch wel tevreden waren niet naar een cursus gegaan? Er is geen relatie aantoonbaar tussen het al dan niet volgen van een cursus en bang of veel blaffen. Nergens zijn zoveel opmerkingen gemaakt dan over blaffen. Het blafgedrag van de IJslandse hond bepaalt voor een groot deel of de eigenaar wel of niet tevreden is met zijn hond. Het heeft dus zin om dit gedrag verder te analyseren. Wanneer blaft hij/zij, en waarom. Gaat hij/zij door met blaffen of is hij/zij te stoppen? Blaft hij/zij van vreugde of boosheid? Heeft het te maken met waaksheid? Is de eigenaar in staat om het te corrigeren en wat is het nut van een opvoedingscursus hierbij? Heeft een blafband zin, en hoeveel eigenaren hebben deze (uitgeprobeerd)? Maakt het verschil of men één of meerdere IJslanders heeft? Heeft het te maken met de beleving van de eigenaar, zijn woonsituatie en andere honden in de buurt? CONCLUSIE Kleurbenoeming: mits instructie plaats vindt over hoe de verdeling van wit over de vacht wordt benoemd, hoe uit te maken of een hond later of geel wordt, en hoe het ontstaan van tan valt te herkennen, zullen puppen qua kleur van de vacht goed kunnen worden benoemd. De helft van de honden is gecastreerd/gesteriliseerd. Redenen hiervoor hangen vooral samen met al dan niet fokken, met vervelende schijndracht en het al dan niet goed passen in de groep. In hoeverre castratie een goede oplossing is bij reuen die agressief zijn of wegloopneiging vertonen, valt niet te concluderen. Hoewel de gezondheid bij van de 9 in leven zijnde honden als goed wordt omschreven, worden wel bij honden klachten/ziekten of aandoeningen vermeld. Daarbij is allergie verreweg het grootste probleem. Wellicht is een nader onderzoek hiernaar zinvol, vooral naar voedselallergie. Een kwart van de hondeneigenaren is niet volledig, of niet, tevreden over het gedrag van de hond. Factoren die hierbij meespelen zijn het veelvuldige blaffen, het niet alleen kunnen zijn, en de eigenzinnigheid. Het verdient aanbeveling dat fokkers er nog beter op letten of hun pup in verband met deze eigenschappen wel op de goede plek is bij de nieuwe eigenaar. Doordat bij de vragen over bangheid vooral is gereageerd met antwoorden over vuurwerk, onweer etc., is geen goede inschatting te maken omtrent het aantal honden dat werkelijk bang is, en mogelijk daarbij gerelateerd verlatingsangst hebben, cq. niet goed alleen kunnen zijn. Het aantal honden dat enigszins, of in sterke mate, agressief gedrag vertoont bedraagt plm. 0%. De rol en het nut van een opvoedingscursus bij deze honden is niet na te gaan. Blaffen is het grootste probleem van de IJslandse hond. Een nader onderzoek naar het blafgedrag en naar de wijze waarop de eigenaren (met hun woonsituatie) dit ervaren en hierop reageren, lijkt zeker gewenst.

8 SAMENVATTING Teneinde meer inzicht te krijgen in gezondheid en gedrag is een enquete gehouden onder de leden van de Vereniging de IJslandse Hond in Nederland. De response bedroeg 0 honden van leden (0%), waarvan teven en reuen. In leven zijn 9 dieren. Twee dieren waren overleden vroegtijdig vanwege een hersenbloeding en kanker. De overige werden gemiddeld ½ jaar. Voor wat betreft de kleur van de vacht zijn 0 dieren overwegend zwart, 9 /geel en één is wit. De benoeming van de kleur van de pup beziend in vergelijking met de volwassen hond toont dat puppen goed zijn benoemd, en dat bij dieren dit ook het geval is indien de benoeming van de verdeling van wit buiten beschouwing wordt gelaten. Bij dieren wordt en geel verwisseld, en bij dieren bestaat er moeite met het herkennen van tan. Met 0 honden is een opvoedingscursus gevolgd. De helft van de honden is gecastreerd/gesteriliseerd; van de teven en van de reuen. De helft wordt op -jarige leeftijd behandeld, terwijl op -jarige leeftijd 0% gecastreerd/gesteriliseerd is. Verreweg de meeste (9) dieren worden behandeld om redenen die met al of niet fokken te maken hebben, terwijl teven worden gesteriliseerd in verband met vervelende schijndracht. In 9 gevallen worden honden behandeld omdat ze niet passen in de groep. Op de vraag of er veranderingen optreden na castratie/sterilisatie antwoorden slechts van de eigenaren, waarbij bij 0 honden geen veranderingen te bespeuren zijn. Bij dieren treden veranderingen van de vacht op, bij verbetert het gedrag en bij verbetert de eetlust. Voor wat betreft zien en horen valt op, dat slechts hond van de 9 in leven zijnde dieren onvoldoende ziet, terwijl er honden zijn die vrijwel doof zijn. Achteruitgang van het gezichtsvermogen kan beginnen op het tiende jaar; van het gehoor op het elfde jaar. De algemene gezondheid wordt bij van de 9 levende honden als goed omschreven, terwijl bij honden klachten/ziekten/aandoeningen bestaan, welke kennelijk lang niet allemaal als gezondheidsinperkend gezien worden. Vermeldenswaard is het grote aantal () allergieën, m.n. van vacht en darmstelsel. honden hebben problemen van nier en urinewegen en honden een heupdysplasie waarvan met een beperkt loopvermogen. En verder: pyometria (x), luchtwegen (x), hartruis (x), gebit (x), melkklierkanker (x), bijholtekanker (x), schildklier (x) en hepatitis (x). Slechts honden hebben complicaties van de narcose gehad. Twee van hen hadden lange tijd nodig om weer te ontwaken, waarbij een ervan onderkoeld raakte. Ook was er een hond die na de narcose weken lang in de war was. En tenslotte, één hond heeft mogelijk hepatitis ontwikkeld na de narcose. Eén op de vier hondeneigenaren is matig tot niet tevreden over het gedrag van zijn hond. Het gaat om reuen en teven. Het gaat dan om veel blaffen (0x), eigenzinnig (9x), kan niet alleen zijn (x), geen zelfvertrouwen (x) en tevens opgewonden, angstig, dominant of agressief gedrag. Er zijn honden die enigszins bang zijn en zijn echt bang. Behalve voor vuurwerk en onweer gaat het om bang voor andere honden (x), bang voor vreemde mensen, bang als de baas weggaat en bang reageren op vreemde dingen. Alle bange, en vrijwel alle enigszins bange honden hebben een opvoedingscursus gevolgd. Tien honden worden door hun eigenaren als enigszins of overmatig agressief omschreven. Het gaat hierbij om reuen. De beide overmatig agressieve reuen hebben dit gedrag naar andere honden c.q. reuen. De ene reu is gecastreerd, terwijl de eigenaar van de andere reu dit ook overweegt. Van de honden welke enigszins agressief gedrag vertonen is dit slechts door drie eigenaren toegelicht. Van één reu wordt vermeld dat hij agressief is naar andere honden; twee reuen zijn aangevallen door een andere hond en toegetakeld. Alle honden op één na hebben een opvoedingscursus gevolgd. Meer dan de helft van de honden blaft naar de smaak van de eigenaar teveel. De mening van de eigenaar wordt in dit oordeel niet beïnvloed door het al dan niet eerder gehad hebben van een IJslandse hond. Er bestaat geen relatie tussen blaffen en agressie, wel een lichte tendens dat blaffen en bang zijn samengaat. Er is een zeer sterk verband tussen tevredenheid over de IJslandse hond en blaffen. Over wanneer er wordt geblaft het volgende: er wordt geblaft bij vreemde geluiden (x), met meedoen met andere blaffende honden/roedel (x), bij het alleen thuis zijn (x), wanneer de deurbel gaat (x) of de telefoon (x), bij het naar buiten gaan (x), tegen bezoek (x), en als er iemand weggaat (x). Tegen andere dieren: andere honden (x), paarden (x), katten (x) en grote vogels (x). Vervolgens vliegtuigen en luchtballonnen (x), verkeer zoals fietsers, brommers en auto s (x). Ook: blaft van blijdschap, blaft wanneer ze eten wil, blaft de eerste minuten als ze losloopt, en blaft tegen alles wat ze ziet. Van honden wordt vermeld dat men een blafband gebruikt. Tenslotte worden een groot aantal opmerkingen gemaakt zoals: over het karakter: lief (x), sociaal naar mensen/vriendelijk (x), waaks (x), aanhankelijk (x), trouw (x), nieuwsgierig (x), alert (x), vrolijk, speels (x), intelligent/leergierig (x), eigenzinnig (x) en dominant (x). En verder: goed met (kleine) kinderen (x), hekel aan katten (x), kan niet goed alleen zijn (x).

Polski Owczarek Nizinny Verbond Nederland. Gezondheidsenquête 2015. ALGEMENE GEGEVENS Aantal vragen 30

Polski Owczarek Nizinny Verbond Nederland. Gezondheidsenquête 2015. ALGEMENE GEGEVENS Aantal vragen 30 Polski Owczarek Nizinny Verbond Nederland Gezondheidsenquête 2015 ALGEMENE GEGEVENS Aantal vragen 30 Naam Eigenaar Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mail adres Stamboomnaam hond Geboortedatum

Nadere informatie

Deel 1 - Algemeenheden Aantal reacties 302 137 Reuen 165 Teven. Aantal reacties per leeftijdsgroep 63 47 27 137 67 51 47 165

Deel 1 - Algemeenheden Aantal reacties 302 137 Reuen 165 Teven. Aantal reacties per leeftijdsgroep 63 47 27 137 67 51 47 165 Gezondheidsonderzoek Er werden in totaal 302 formulieren ingestuurd. Deze groep omvat alle leeftijden. Om een gedetailleerder beeld te krijgen in de verschillende onderwerpen, hebben we deze groep ingedeeld

Nadere informatie

Straat: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer adres. Naam van de hond (vlgs stamboom) Ras: Kleur:

Straat: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer  adres. Naam van de hond (vlgs stamboom) Ras: Kleur: Voor u ligt een gezondheids-enquêteformulier over uw hond. Wij vragen u, als lid, maar ook als niet-lid van de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland, dit formulier in te vullen en op te sturen aan de

Nadere informatie

Figuur 1. Aantallen in het NHSB ingeschreven Sheltie-pups, 1984-2005. 600 Aantal ingeschreven honden 500. Geboortejaar

Figuur 1. Aantallen in het NHSB ingeschreven Sheltie-pups, 1984-2005. 600 Aantal ingeschreven honden 500. Geboortejaar 1 2 3 Figuur 1. Aantallen in het NHSB ingeschreven Sheltie-pups, 1984-2005 600 Aantal ingeschreven honden 500 400 300 200 100 0 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 Geboortejaar 4 5 6

Nadere informatie

Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: mailadres: Naam hond: Geboortedatum: Indien niet, hoeveelste eigenaar bent u dan? 2 e - 3 e - onbekend

Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: mailadres: Naam hond: Geboortedatum: Indien niet, hoeveelste eigenaar bent u dan? 2 e - 3 e - onbekend VRAGENLIJST HOMEOPATHISCH BEHANDELING VOOR HONDEN Bij homeopathie gaat het om het vinden van het passende middel bij de toestand van uw hond op dit moment. Het middel wordt gekozen op grond van ALLE verschijnselen

Nadere informatie

Aktie!!!! Nieuwsbrief Augustus 2013

Aktie!!!! Nieuwsbrief Augustus 2013 Nieuwsbrief Augustus 2013 Hier ben ik weer met de nieuwsbrief van de maand augustus! We zitten nog volop in de zomer dus het ontwormen en ontvlooien van uw hond of kat blijft zeer belangrijk. Aktie!!!!

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

Aanmelding hond Cupidog (Teef)

Aanmelding hond Cupidog (Teef) Aanmelding hond Cupidog (Teef) We vragen u de vragenlijst zo volledig mogelijk en naar waarheid in te vullen. Alleen volledig ingevulde vragenlijsten worden in behandeling genomen. Is een vraag niet duidelijk

Nadere informatie

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK 27 Arnold JACQUES www.of-maesllyn.be BELGIE Cavalier King Charles Spaniel populatie onderzoek 27 pagina 1 Inleiding Het doel van dit onderzoek was een

Nadere informatie

Statistieken. Enquête 2013: Manchester Terriër in Nederland

Statistieken. Enquête 2013: Manchester Terriër in Nederland Statistieken Statistieken tistie tieken en Enquête 2013 - Manchester er Terriër riër ri in nn Nederland erla Enquête 2013: Manchester Terriër in Nederland INTRODUCTIE In Oktober 2013 heeft u als lid van

Nadere informatie

Bibliotheek. Castreren - Steriliseren (hond en kat) - Pro's en contra's

Bibliotheek. Castreren - Steriliseren (hond en kat) - Pro's en contra's Bibliotheek Castreren - Steriliseren (hond en kat) - Pro's en contra's N.B. De teksten van onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze

Nadere informatie

Jaar Aantal nesten Aantal pups

Jaar Aantal nesten Aantal pups DE RUWHAAR IN GEVAAR!!!!! De laatste jaren loopt het aantal gefokte nesten van de Ruwharige Hollandse Herdershonden schrikbarend achteruit. De laatste 5 jaren zijn de volgende aantallen nesten gefokt en

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland voor het ras: Picardische Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Picardische Herdershonden Club Nederland,, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

ENQUETE EPILEPSIE BIJ IERSE SETTERS

ENQUETE EPILEPSIE BIJ IERSE SETTERS ENQUETE EPILEPSIE BIJ IERSE SETTERS Uw gegevens Naam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mail Gegevens van uw hond Roepnaam Stamboeknaam Stamboeknummer Geboortedatum Huidige gewicht - - (dd-mm-jjjj)

Nadere informatie

Vragenformulier Gedragsbegeleiding

Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vreemde Honden Petra van Wijngaarden - gedragsbegeleider honden 0651450229 info@vreemdehonden.nl www.vreemdehonden.nl www.facebook.com/vreemdehonden 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

Fokreglement voor leden van de Border Collie Club Nederland

Fokreglement voor leden van de Border Collie Club Nederland Voorstel voor een aantal wijzigingen in - Fokreglement leden BCCN; - Huishoudelijk Reglement CFH; vast te stellen in de Algemene Vergadering op 5 juni 2010 Inleiding Het gaat hierbij om de volgende aanpassingen

Nadere informatie

Suikerziekte. bij honden en katten

Suikerziekte. bij honden en katten Wat is suikerziekte? Diabetes of suikerziekte is als ziekte bij mensen goed bekend. Maar wat niet iedereen weet is dat ook onze vrienden op vier poten het kunnen krijgen! Diabetes is een hormonale ziekte:

Nadere informatie

Het karakter van de Savannah

Het karakter van de Savannah Het karakter van de Savannah Hier is zichtbaar dat de grootte van de kat vergelijkbaar is met een huiskat. Een Savannah kat is meestal niet groter, alleen de eerste generaties zijn groter. Je kunt je afvragen

Nadere informatie

voor het ras: Tibetan Terrier

voor het ras: Tibetan Terrier Fokreglement van de rasvereniging: Belgian Tibetan Terrier Club BTTC voor het ras: Tibetan Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de BTTC, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 4 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 12 november 2012 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging Langhaar Duitse Staande Langhaar ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging Langhaar hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

Wel of niet castreren? Tijdelijke castratie is mogelijk!

Wel of niet castreren? Tijdelijke castratie is mogelijk! Hyperseksualiteit? Dominantie? Zwerfgedrag? Markeringsgedrag? Wel of niet castreren? Tijdelijke castratie is mogelijk! Shaping the future of animal health WAAROM CASTREREN? Redenen waarom castratie wenselijk

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Vragenlijst Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest

Vragenlijst Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest Beste kandidaat, Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in het werk als vrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege! Voordat je aan de slag kunt, moet je hond eerst worden getest tijdens de Sophia SnuffelCollege

Nadere informatie

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 5 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 19 maart 2016 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel 1 De fokker is gehouden aan het VFR (Verenigings

Nadere informatie

Voordelen. Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Sterilisatie van de teef. Inhoud van deze nieuwsbrief

Voordelen. Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Sterilisatie van de teef. Inhoud van deze nieuwsbrief Voor u gelezen... 5 Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Hypoallergenic (Horse)... 5 Pinguïn gespot op Engels strand... 5 Binnenkort dag van de hond!... 6 We doen ons best om elke

Nadere informatie

Rasspecifiek Fokreglement. voor fokkers en leden van. de Engelse Bulldog

Rasspecifiek Fokreglement. voor fokkers en leden van. de Engelse Bulldog Rasspecifiek Fokreglement voor fokkers en leden van de Engelse Bulldog Volgens besluit door de ALV van 26 maart 2011 Rasspecifiek fokreglement voor Fokkers en leden van de Engelse Bulldog welke zijn ingeschreven

Nadere informatie

Puppyvragenlijst O O >51. O Nee. O Ja. Wizards Place s Australian Shepherds Birgit Kornet Buffelstraat JK Almere

Puppyvragenlijst O O >51. O Nee. O Ja. Wizards Place s Australian Shepherds Birgit Kornet Buffelstraat JK Almere Puppyvragenlijst De volgende puppy vragenlijst is gemaakt om ons een indruk te kunnen geven hoe we u kunnen helpen bij het in het bezit te kunnen komen van een puppy van ons. Uw antwoorden geven ons een

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

De groei van Labrador-Retrieverpups vanaf de geboorte tot tachtig weken leeftijd

De groei van Labrador-Retrieverpups vanaf de geboorte tot tachtig weken leeftijd De groei van Labrador-Retrieverpups vanaf de geboorte tot tachtig weken leeftijd Door dr. R.C. Nap, dierenarts, Dipl. ECVS en ECVNC (Europees specialist chirurgie en diervoeding), Internationaal adviseur

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013. Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem...

Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013. Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem... Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013 Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem... Regelmatig zien wij honden en katten met blaasproblemen, die vaak

Nadere informatie

VRAGENLIJST HOMEOPATIE KATTEN. Pc + woonplaats:.. Telefoonnummer: mailadres: Naam kat: Geboortedatum:

VRAGENLIJST HOMEOPATIE KATTEN. Pc + woonplaats:.. Telefoonnummer: mailadres: Naam kat: Geboortedatum: VRAGENLIJST HOMEOPATIE KATTEN Bij homeopathie gaat het om het vinden van het passende middel bij de toestand van uw kat op dit moment. Het middel wordt gekozen op grond van ALLE verschijnselen die uw kat

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart. Hanneke van Meeuwen. www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008.

De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart. Hanneke van Meeuwen. www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008. De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart Hanneke van Meeuwen KVG Eersel www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008 Iets over mijzelf Afgestudeerd Universiteit Gent juli 2001 Werkzaam KvG sinds

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement.

Verenigingsfokreglement. Verenigingsfokreglement. 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Scandia, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Västgötaspets zoals deze zijn verwoord

Nadere informatie

1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Alaska Malamute Club voor Nederland.

1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Alaska Malamute Club voor Nederland. 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Alaska Malamute Club voor Nederland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Alaskan Malamute zoals deze

Nadere informatie

Verloskunde. Fret. Klas 43DP

Verloskunde. Fret. Klas 43DP Verloskunde Fret Klas 43DP Inhoudsopgave 1. De voortplanting bij de fret... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Pathologie van de voortplanting... 3 2 1. De voortplanting bij de fret 1.1 Algemeen Een vrouwtje is geslachtsrijp

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden voor het ras: Grote Zwitserse Sennenhond 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Ierse Setter De Ierse

Nadere informatie

De pointer. Mariska de haan

De pointer. Mariska de haan De pointer Mariska de haan 2013 ~1~ Inleiding. Voor mijn werkstuk dit jaar heb ik gekozen voor de pointer. Omdat wij thuis 2 pointers hebben. Daar wil ik graag wat over vertellen. ~ 2 ~ Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

21 augustus 2015. Onderzoek: Een naaste met dementie

21 augustus 2015. Onderzoek: Een naaste met dementie 21 augustus 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage agendapunt 4a Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: voor het ras: (invullen door rasvereniging) Conceptversie maart 2012, VERSIE 6.0 Uitgangspunten

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

INHOUD 1. Inleiding blz.3 2. Materiaal en Methoden 6 3. Algemene gegevens 8 4. Gezondheid Gedrag Fokkerij Conclusies en aanbevelinge

INHOUD 1. Inleiding blz.3 2. Materiaal en Methoden 6 3. Algemene gegevens 8 4. Gezondheid Gedrag Fokkerij Conclusies en aanbevelinge VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE SCHNAUZER IN NEDERLAND Steekproef jaargangen 2009, 2010 en 2011 Enquêtering 2015 Peter Prins & Ed.J. Gubbels, Genetic Counselling Services, Oktober 2015 In opdracht

Nadere informatie

Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu?

Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu? TROVET Anti Struvite, voedingssupplement voor het gericht aanpakken van struviet bij hond en kat Mijn hond of kat krijgt dieetvoeding en heeft struviet wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding Blaasproblemen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement van de rasvereniging: De Schapendoes Club voor het ras: Nederlandse Schapendoes 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor De Schapendoes Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Pointer Club. voor het ras: Pointer

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Pointer Club. voor het ras: Pointer Verenigingsfokreglement Nederlandse Pointer Club voor het ras: Pointer 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse pointer club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Belangrijke redenen waarom sterilisatie noodzakelijk is

Belangrijke redenen waarom sterilisatie noodzakelijk is Loopsheid en sterilisatie bij de teef Heeft u geen fokplannen met uw hond dan is het voor de gezondheid van uw hond het verstandigst om haar te laten steriliseren. Op internet kunt u een veelheid aan informatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

(Chronische) Nierfalen

(Chronische) Nierfalen (Chronische) Nierfalen Algemene gegevens 1. Gegevens eigenaar: Wat is uw achternaam? Wat is de naam van uw huisdier, dat gezondheidsproblemen heeft? Gegevens huisdier met gezondheidsproblemen: Opmerking

Nadere informatie

4 Normale en abnormale dracht Normale dracht Abnormale dracht Afsluiting 47

4 Normale en abnormale dracht Normale dracht Abnormale dracht Afsluiting 47 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oestrische cycli, optimale dektijdstip bij de teef en mogelijke aandoeningen van het vrouwelijke geslachtsapparaat 9 1.1 Overwegingen voorafgaand aan het fokken 9 1.2 Oestrische

Nadere informatie

OMSCHRIJVING BEGRIP FOKKER EN DEKREU-EIGENAAR

OMSCHRIJVING BEGRIP FOKKER EN DEKREU-EIGENAAR 1 FOKREGLEMENT LEONBERGER CLUB BELGIUM (2018) ALGEMEEN. Artikel 1. Gefokt wordt uit oogpunt van niet-commerciële doeleinden, met als eerste en belangrijkste bekommernis de gezondheid van de Leonberger

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement voor het ras Zwitserse Witte Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Zwitserse Witte Herder zoals

Nadere informatie

Fokreglement. Lapinporokoira. Voor de. Wijziging van art. 3.5 tijdens AV RvB ingaande: 01 jan Artikel 2, 3, en 4.

Fokreglement. Lapinporokoira. Voor de. Wijziging van art. 3.5 tijdens AV RvB ingaande: 01 jan Artikel 2, 3, en 4. Fokreglement Voor de Lapinporokoira Wijziging van art. 3.5 tijdens AV RvB ingaande: 01 jan 2018 Artikel 2, 3, en 4. VerenigingsFokReglement Lapinporokoira 1/5 14 mei 2017 2. FOKREGELS Artikel VIII.2 KR

Nadere informatie

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 13-04-14 versie 3 pagina 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

Standaard Puppy Koopovereenkomst Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniëls VACS

Standaard Puppy Koopovereenkomst Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniëls VACS Standaard Puppy Koopovereenkomst Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniëls VACS De ondergetekenden: 1. De heer/mevrouw: 2. Adres: 3. Postcode: 4. Woonplaats: 5. Land: 6. Telefoon: 7. E-mail: 8. Hierna te

Nadere informatie

Acuut optredende verwardheid Delier

Acuut optredende verwardheid Delier Acuut optredende verwardheid Delier Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, ongeval en/of operatie. Zoals u vermoedelijk hebt gemerkt, is zijn of haar reactie

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts Van kitten naar kat Optimale begeleiding door de praktijk Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN voor dierenarts-assistenten Amersfoort, zat. 20 juni 2015 Programma

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club

Verenigingsfokreglement. Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club NEDERLANDSE NORWICH TERRIER CLUB Opgericht 9 mei 1993, ingeschreven in de KvK onder nummer 40077028 Verenigingsfokreglement Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club Voor het ras: Norwich

Nadere informatie

SZH voor levend erfgoed

SZH voor levend erfgoed SZH voor levend erfgoed Populatiemanagement Infoavond Drentsche Patrijshonden Woudenberg 19 november 2013 Een korte introductie Kor Oldenbroek Myrthe Maurice Van Eijndhoven Wat kunt u vandaag verwachten:

Nadere informatie

Naam kind: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum Verzekering: Nummer:

Naam kind: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum Verzekering: Nummer: Vragenlijst voor de deelnemers aan het MCG kamp ALGEMENE GEGEVENS Naam kind: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum Verzekering: Nummer: In noodgevallen contact opnemen met: 1 e persoon

Nadere informatie

Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland

Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland De leden van Chow Chow Vereniging Holland vinden een aantal punten belangrijk bij het fokken, sommige van deze punten zijn moeilijk te

Nadere informatie

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren)

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren) DE THAI RIDGEBACK NJK,NK, VDH kamp,cer Kamp, W en JW 06,W07,W08,W09,Bundesjugendsieger VDH 07,UV,Bundessieger 09,Saarbruckersieger 10, JahrsiegerCER 2009, (eigenaar Benita den Haan) Tuan van d. Irdita-State

Nadere informatie

geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren!

geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren! Selgian Selegiline HCl Hoezo te oud? geen zin meer in wandelen? geen zin meer in spelen? geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren! Wat heeft een oudere hond aan:

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Rottweiler De Rottweiler

Nadere informatie

http://www.duitsestaandekorthaar.eu

http://www.duitsestaandekorthaar.eu Du Domaine Chablesse Chemin Naghin 1 7823 Gibecq 0477/033 160 info@duitsestaandekorthaar.eu http://www.duitsestaandekorthaar.eu Richtlijnen voor de opvoeding van uw hond Naar aanleiding van het Koninklijk

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINVENTARISATIE

GEZONDHEIDSINVENTARISATIE VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE DALMATISCHE HOND IN NEDERLAND Steekproef jaargangen 2002, 2003, 2004, 2005 en 2006 Enquêtering 2010 Peter Prins & Ed.J. Gubbels, Genetic Counselling Services, oktober

Nadere informatie

FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF

FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF FOKREGLEMENT VOOR DE TIBETAANSE MASTIFF Dit reglement bevat de bepalingen van het fokreglement verbonden aan de inschrijving van honden van het ras Tibetaanse Mastiff in de Nederlandse Hondenstamboekhouding.

Nadere informatie

Verbeteren van de tekst

Verbeteren van de tekst Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Artikel 1 Identiteit van de ondernemer 1.1. Naam ondernemer: Hondenhotel de Huiskamer handelend onder de naam/namen: Hondenhotel de Huiskamer Vestigings- &

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Sheltie Vereniging voor het ras: Shetland Sheepdog Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH KONIJNEN KOPPELEN WAAROM EN MET WIE? www.licg.nl over houden van huisdieren Konijnen zijn groepsdieren. Dat

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Rasvereniging: Onze Stabyhoun Ras: Stabyhoun 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Onze Stabyhoun, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

Ouderdom. Het ouder worden van uw hond

Ouderdom. Het ouder worden van uw hond Ouderdom Het ouder worden van uw hond Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Niet alleen mensen, maar ook honden krijgen naarmate ze ouder worden te maken met beperkingen in hun gezondheid

Nadere informatie

Klinische Ethologie Hond 1

Klinische Ethologie Hond 1 Klinische Ethologie Hond 1 Adres Plaats Telefoon (thuis) Telefoon (werk) Telefoon (mobiel) Ras Leeftijd Gewicht Tat.Nr. H / K M / V Dossiernummer Discipline Klinicus Datum Iatrotroop Probleem Aard: sinds:

Nadere informatie

FOKREGLEMENT LEONBERGER CLUB BELGIUM ALGEMEEN.

FOKREGLEMENT LEONBERGER CLUB BELGIUM ALGEMEEN. 1 FOKREGLEMENT LEONBERGER CLUB BELGIUM ALGEMEEN. Artikel 1. Gefokt wordt uit oogpunt van niet-commerciële doeleinden en op occasionele basis 1, met als eerste en belangrijkste bekommernis de gezondheid

Nadere informatie

Mens en hond trekken al eeuwen samen op.

Mens en hond trekken al eeuwen samen op. Hond in de omgeving Hond en samenleving Honden maken deel uit van onze samenleving. Zij geven vrolijkheid en kleur aan het leven van de hondenbezitter. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulphond

Nadere informatie

VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE SHETLAND SHEEPDOG IN NEDERLAND. Steekproef jaargangen 2002, 2003 en 2004 Enquêtering 2007

VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE SHETLAND SHEEPDOG IN NEDERLAND. Steekproef jaargangen 2002, 2003 en 2004 Enquêtering 2007 VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE SHETLAND SHEEPDOG IN NEDERLAND Steekproef jaargangen 2002, 2003 en 2004 Enquêtering 2007 Peter Prins, Janneke Scholten & Ed.J. Gubbels, Genetic Counselling Services,

Nadere informatie

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar.

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Voor de NEDERLANDSE SINT BERNARD CLUB VOOR LIEFHEBBERS EN FOKKERS 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Sint Bernard Club

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Beste huisdier liefhebbers, 4 oktober DIERENDAG! AKTIES van deze maand: 10% korting op 1 e Consult! 10% korting op castratie of sterilisatie van uw kat of hond! Bij elke aankoop

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen.

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen. Waarom een Schapendoes? Een Schapendoes is een vriendelijke vrolijke, spontane, op mensen gerichte familiehond. Je doet ze geen groter plezier dan dat ze de hele tijd bij je in de buurt mogen zijn. Wij

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement voor het ras Zwitserse Witte Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Zwitserse Witte Herder zoals

Nadere informatie

Blaasstenen bij de Engelse Bulldog

Blaasstenen bij de Engelse Bulldog Blaasstenen bij de Engelse Bulldog Er zijn een aantal verschillende blaasstenen die bij alle honden kunnen voorkomen, daarnaast zijn er blaasstenen die rasspecifiek zijn. Deze laatste groep blaasstenen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Werkende Flatcoated Retriever Groep voor het ras: Flatcoated Retriever ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Werkende Flatcoated Retriever Groep, hierna

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINVENTARISATIE

GEZONDHEIDSINVENTARISATIE VERSLAG GEZONDHEIDSINVENTARISATIE BIJ DE FLATCOATED RETRIEVER IN NEDERLAND Steekproef jaargangen 1997, 1999 en 2001 Enquêtering 2006 Peter Prins, Janneke Scholten & Ed.J. Gubbels, Genetic Counselling Services,

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond - korthaar Versie : 2018-01 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Schotse Herdershonden Vereniging

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie rassenbijsluiters Ierse Setter De Ierse

Nadere informatie