een machtiging worden aangevraagd bij het ANB en dit minstens 35 dagen voor de activiteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "een machtiging worden aangevraagd bij het ANB en dit minstens 35 dagen voor de activiteit."

Transcriptie

1 MAGDAQUIZ vorm en illustratie: emma thyssen Spelen in Vlaamse bossen en natuur, Kampvuurtje stoken. Hout sprokkelen in het bos. Dammen bouwen in de beek. Vrij spelen in de natuur. Een spel in de duinen. Paddenstoelen plukken in het bos. Magda eigenlijk wel? Er wordt verwacht dat jeugdwerkers heel de wetgeving en de daarbij horende rechten en plichten kennen. Maar door de overvloed aan regels en wetten is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Fris je kennis op van de spelregels in het bos en de natuur met deze Magda-quiz. Quiztips van Magda De Magda-quiz kan je zowel buiten als binnen spelen. Je kan er een actief spel van maken of een rustige vorming. Ook de spelduur is heel flexibel. Je kiest uit dit ruime pakket zoveel vragen als je zelf wil. Hieronder vind je twee ideetjes van Magda, maar ongetwijfeld bedenk je zelf ook een toffe spelvorm. De actieve Magda-quiz: Ren je Rot Een geknipt actief intermezzo! Verdeel de groep in teams van een vijftal deelnemers. De teams stellen zich op achter de startlijn. De quizmaster heeft gezorgd voor een hindernis die voor elk team ongeveer even ver van hun startpunt is gelegen. Je kan ook voor elk team een apart en gelijkaardig hindernissenparcours voorzien. De quizmaster leest de vraag en de keuzeantwoorden voor. Op zijn of haar signaal vertrekt van elk team 1 deelnemer die de hindernis(sen) neemt en terug rent. Wie het eerst terug over de lijn komt, antwoorden. Is het antwoord juist, dan krijgt het team tien punten. Is het fout, dan wie als tweede arriveerde nog antwoorden voor vijf punten. Voor de volgende vraag schuift elk team de volgende deelnemer naar voor om te sprinten. Ren je rot! Het rustige Magda-quiz café Schep een gezellige cafésfeer in het lokaal. Elk team (vier personen) kiest een tafeltje en een drankje. Op elk tafeltje liggen drie kaarten klaar. Op de rode kaart staat 1, op de gele 2 en op de groene 3. De quizmaster leest de vraag en de keuzeantwoorden voor. De teams krijgen even de tijd om te overleggen. Op het signaal van de quizmaster steken alle teams de kaart omhoog met hun antwoord. De quizmaster of een charmante assistent controleert de in de lucht gestoken kaarten en noteert de score goed zichtbaar op de toog. Magda eigenlijk?! SPELEN SE AM IN VLA EN N BOSSE UR NATU MAGDAQUIZ

2 Vrij spelen in bossen en natuurreservaten. 1 Ja, dat is toegelaten voor kinderen tot 18 jaar en hun begeleiders, behalve in de bossen en natuurgebieden die als niet toegankelijk staan aangeduid. 2 Ja, kinderen tot 18 jaar en hun begeleiders mogen vrij spelen maar dit enkel binnen de aangeduide speelzones. 3 Ja, kinderen tot 18 jaar en hun begeleiders mogen vrij spelen binnen de aangeduide speelzones en ook op andere plekken, maar dan enkel met toestemming van de eigenaar. Het juiste antwoord is 3! In private bossen heb je toestemming nodig van de private eigenaar, in openbare bossen van de openbare eigenaar zijnde de gemeente, provincie, het Agentschap voor Natuur en Bos Let wel op: als je toestemming nodig hebt van het Agentschap voor Natuur en Bos, dan moet je minstens 14 dagen op voorhand een machtiging aanvragen. Dit kan per brief of via het online invulformulier op Weet je niet zeker wie de eigenaar van het gebied is, vraag dat dan na bij de plaatselijke boswachter of bij de gemeentelijke milieudienst. De contactgegevens van de boswachter krijg je bij het Agentschap voor Natuur en Bos van jouw provincie. Voor mailadressen en telefoonnummers van het ANB kijk je best op Activiteiten met meer dan 50 kinderen of frequenter gebruik van het stukje bos of natuur dan eens per maand, worden beschouwd als risicovol. In die gevallen moet er steeds, onafhankelijk van wie de eigenaar is, een machtiging worden aangevraagd bij het ANB en dit minstens 35 dagen voor de activiteit. Dit kan per brief of via het online invulformulier op

3 Hout sprokkelen in het bos. 1 Nee, maar het jeugdwerk dit uitzonderlijk wel mits toestemming van de eigenaar van het bos. In alle openbare bossen moet je bovendien ook een machtiging hebben van het Agentschap voor Natuur en Bos. 2 Ja, maar alleen in de erkende speelzones en in de bossen die aansluiten bij kampterreinen en jeugdverblijfscentra. Levende takken afbreken of zagen is altijd verboden. 3 Nee, ook dood hout heeft een belangrijke natuurwaarde in het bos, heel wat soorten zoals paddenstoelen en kevers leven hiervan. Het juiste antwoord is 1! Toestemming vragen om hout te sprokkelen, doe je dus bij de eigenaar van het terrein en bovendien moet je voor openbare bossen (dit zijn alle niet-private bossen) en bosreservaten ook een machtiging hebben van het Agentschap voor Natuur en Bos. De machtiging vraag je minstens 14 dagen op voorhand aan bij het Agentschap voor Natuur en Bos van jouw provincie. Dit kan per brief of via het online invulformulier op hier vind je ook de nodige mail- en postadressen. Tip: Gebruik voor een vuur altijd dood hout dat al een tijdje ligt uit te drogen. Gebruik je levend hout of nat hout, dan krijg je erg veel rookontwikkeling en wordt jouw vuur een bron van dioxines! Heb je meer gesprokkeld dan nodig, gooi het hout dan netjes terug in het bos.

4 Een kampvuur maken. 1 Ja, mits de brandstapel niet groter is dan 1,5 m x 1,5 m (omdat anders de vlam gevaarlijk hoog kan worden) en niet windopwaarts van bos of heidebegroeiing. 2 Nee, behalve op vaste stookplaatsen (op kampterreinen), elders alleen met machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos en toestemming van de gemeente. 3 Nee, het maken van vuur in en binnen een straal van 100 m van bossen is overal verboden vanwege brandgevaar, behalve met machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos of indien het beheerplan een kampvuurplaats voorziet. Het juiste antwoord is 3! Wil je op kamp een vuur maken, vraag dan 35 dagen vooraf een machtiging aan bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit kan per brief of via het online invulformulier op Breng vooraf ook de plaatselijke boswachter en de gemeente op de hoogte. Meestal komt de boswachter in het begin van het kamp langs om enkele afspraken te maken. Zorg voor een goede verstandhouding met de boswachter en volg zijn richtlijnen! Ook de gemeente heeft soms een eigen reglementering over kampvuren die je moet naleven. Opgelet: Vanaf de zomer 2010 zou de regelgeving voor kampvuren worden vereenvoudigd!

5 Nachtspel in een bos of natuurgebied. 1 Ja, dit binnen de aangeduide speelzones. Elders alleen als je op de opengestelde paden blijft, zo niet heb je toestemming nodig van de eigenaar en van het Agentschap voor Natuur en Bos. 2 Nee, tussen zonsondergang en zonsopgang zijn bossen en natuurgebieden niet toegankelijk (tenzij anders bepaald in de toegankelijkheidsregeling van het gebied). 3 Ja, mits toestemming van de boswachter en de eigenaar van het gebied. Het juiste antwoord is 1! Weet je niet zeker wie de eigenaar van het gebied is? Vraag dat dan even na bij de plaatselijke boswachter of bij de gemeentelijke milieudienst. De contactgegevens van de boswachter krijg je bij het Agentschap voor Natuur en Bos van jouw provincie. Voor mailadressen en telefoonnummers van het agentschap kijk je best op Ga je s nachts spelen in een aangeduide speelzone, controleer dan zeker de toegankelijkheidsregeling die uithangt aan de belangrijkste ingangen van het bos of het natuurgebied. In sommige gebieden, soms ook speelzones, verbiedt deze toegankelijkheidsregeling de toegang tijdens de nacht.

6 Wegwijzers ophangen aan bomen. 1 Ja, maar op de wegwijzers moeten datum en naam en adres van de verantwoordelijke vermeld zijn en alles moet de volgende dag weer verwijderd worden. 2 Ja, mits toestemming van de beheerder. De wegwijzers mogen maximaal 20 cm x 30 cm groot zijn. MAGDA-KWIS 3 Nee, wegwijzers aanbrengen op levende bomen niet. Het is wel toegelaten als je zelf paaltjes voorziet. Het juiste antwoord is 1! Langs de openbare weg je niet zomaar wegwijzers of merktekens aanbrengen. In principe heb je daarvoor de toestemming nodig van de wegbeheerder (gemeente, provincie of gewest). Langs paden binnen bos- of natuurgebieden in Vlaanderen je zonder toestemming te vragen wel wegwijzers aanbrengen op voorwaarde dat je duidelijk de datum van de activiteit, naam van je vereniging en contactgegevens van de verantwoordelijke vermeldt. Binnen de 24 uur moeten de wegwijzers weer verwijderd worden. Tip: Nummer je wegwijzers en geef bijvoorbeeld bij een tocht in groepjes de laatste groep de opdracht om alle wegwijzers te verzamelen. Tip: Gebruik zeker geen nagels of punaises die de bomen beschadigen maar hou het bij touw, elastiek of stevige tape.

7 Paddenstoelen plukken. 1 Ja, maar enkel voor persoonlijk gebruik. En alleen als je 100% zeker bent dat ze niet giftig zijn, je ze opeten. 2 Ja, in tegenstelling tot bloemen en planten is het wel toegelaten om paddenstoelen te plukken, dit is namelijk een cultuurhistorische traditie in onze bossen. 3 Nee, in Vlaanderen geldt in principe een plukverbod voor paddenstoelen in alle publieke domeinen, parken en reservaten. In je eigen privaat bos je het wel Het juiste antwoord is 3! Volgens de natuurwetgeving je geen paddenstoelen plukken maar het Agentschap voor Natuur en Bos heeft hierover nog geen formeel standpunt. In de praktijk staat de ene regiobeheerder het plukken wel toe voor eigen gebruik, de andere niet. Tip: Pluk zeker niet zomaar paddenstoelen. Zeker als er maar 1 of enkele exemplaren te vinden zijn op deze plek, laat je ze staan. Wil je een paddenstoel eens nader bekijken of onderzoeken, dan kan je eens zoals de echte natuurgidsen doen een spiegeltje onder de hoed houden om na te gaan of het een zwam is met plaatjes of eentje met buisjes.

8 Je tentje opzetten in een bos of een natuurreservaat. 1 Ja, in de opengestelde gebieden kan dit voor maximaal 1 overnachting en op voorwaarde dat er geen grondverzet gebeurt (dus geen greppels of afvalput graven!). 2 Ja, als je daar toestemming voor hebt van de boswachter en van de eigenaar van het gebied. Binnen aangeduide bivakzones is het voor kleinschalig kamperen zelfs niet nodig toestemming te vragen. 3 Nee, tussen zonsondergang en zonsopgang is het bos niet toegankelijk. Gebruik enkel kamp(eer)terreinen. Het juiste antwoord is 2! Sinds het toegankelijkheidsbesluit van 5 december 2008 kunnen beheerders van bossen en natuurreservaten bivakzones afbakenen. Dit moet wel gebeuren volgens strenge criteria, bijvoorbeeld moeten deze zones ver genoeg liggen van openbare wegen en parkings. De bivakzones zijn gericht op kleine groepjes trekkers. Het is toegelaten om hier te kamperen met maximaal 10 personen in maximaal 3 tentjes gedurende maximaal 48 uur. Let op: Deze bivakzones zullen maar met mondjesmaat verschijnen vanaf 2009 en enkel in grotere aaneengesloten gebieden. Verwacht ze dus zeker niet overal aan te treffen!

9 Touwenparcours tussen de bomen. 1 Ja, maar alleen met toestemming van de eigenaar en een machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos. 2 Ja, dat in de speelzones, in andere gebieden op de paden of anders met toestemming van de eigenaar. Een touwenparcours wordt immers beschouwd als een gewone vorm van spelen. 3 Ja, maar zorg ervoor dat je de bomen niet beschadigt: gebruik een jutezak of een oude binnenband ter bescherming van de schors vooraleer je er touwen rond bindt. Het juiste antwoord is 1! Wanneer je avontuurlijke activiteiten organiseert, zorg je voor deskundige begeleiding. Informeer je ook over aansprakelijkheid bij een ongeval. Om eventuele problemen met de verzekering te vermijden, zorg je ervoor dat je voor deze activiteiten de toestemming van de eigenaar en een machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos op zak hebt. Een machtiging vraag je minstens 35 dagen vooraf per brief of via het online invulformulier op Weet je niet wie de eigenaar van het terrein is, vraag dit dan even na bij de gemeente of bij de plaatselijke boswachter (zijn of haar telefoonnummer vraag je bij het Agentschap voor Natuur en Bos van je provincie).

10 Gemotoriseerd verkeer in het bos of het natuurreservaat. 1 Ja, maar enkel op de paden. Dus ook quads mogen de paden niet verlaten! 2 Ja, tot max. 15 km/u is toegestaan, dan wordt dit verkeer op gelijke hoogte gesteld met recreatief fietsverkeer. 3 Nee, gemotoriseerd verkeer is altijd verboden binnen bossen en natuurreservaten. Het juiste antwoord is 3! Doorheen of langs sommige bossen en natuurreservaten lopen openbare wegen. Vanzelfsprekend is hier gemotoriseerd verkeer wel toegelaten. Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft er echter naar om waar mogelijk deze wegen af te sluiten en om te vormen tot trage wegen. Trage wegen zijn niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. In natuurreservaten kan er voor bepaalde gelegenheden een ontheffing worden verleend door het Agentschap voor Natuur en Bos op het verbod op gemotoriseerd verkeer. In de praktijk zal het agentschap dit echter zo goed als nooit doen.

11 Kampjes bouwen in het bos. 1 Ja, iedereen dat, maar wel binnen de erkende speelzones. 2 Ja, kinderen tot 18 jaar en hun begeleiders mogen dat in speelzones, en mits toestemming van de eigenaar ook op andere plekken in het bos. 3 Ja, kinderen tot 18 jaar en hun begeleiders mogen dit overal, mits het gaat om tijdelijke constructies. Voor permanente constructies is immers een bouwvergunning nodig! Het juiste antwoord is 2! Kampen bouwen wordt beschouwd als een gewone vorm van spelen, dus kinderen mogen dit vrij doen binnen de aangeduide speelzones. Het moet dan wel gaan over door kinderen gebouwde en tijdelijke constructies, geen getimmerde boomhutten die jaren blijven staan! Om kampen te bouwen in bossen die niet als speelzone zijn aangeduid, heb je toestemming nodig van de eigenaar. Is dat het Agentschap voor Natuur en Bos, dan moet je minstens 14 dagen op voorhand een machtiging aanvragen. Dit kan per brief of via het online invulformulier op Je vindt hier ook de nodige adressen.

12 Een put graven in bossen of natuurreservaten. 1 Nee, tenzij je daarvoor een machtiging hebt van het Agentschap voor Natuur en Bos of wanneer dit is toegelaten volgens het beheerplan. 2 Ja, maar alleen in de toegankelijke zones en tot maximaal 1 meter diep is toegestaan. 3 Nee, dat niet omdat je het bodemleven verstoort en de bodemstructuur aantast. Het juiste antwoord is 1! Putten graven in het bos verstoort het bodemleven. Het spreekt dan ook voor zich dat hiervoor zelden een machtiging zal verleend worden.

13 Door de bossen fietsen. 1 Ja, maar alleen in erkende speelzones. In andere bossen dien je op de paden te blijven. Het kan ook enkel met terreinfietsen zoals mountainbikes. 2 Nee, dat alleen op de fietspaden aangeduid in de toegankelijkheidsregeling van het bos en via signalisatie ter plaatse. 3 Ja, maar alleen kinderen jonger dan 9 jaar mogen dat, omdat het Bosdecreet hen beschouwt als voetgangers. Het juiste antwoord is 2! Met de fiets moet je steeds op de daarvoor voorziene paden blijven. Fietsen dwars doorheen het bos of het natuurgebied zorgt immers voor schade aan de bodem en de vegetatie. Kinderen jonger dan 9 jaar worden beschouwd als voetgangers en mogen op de paden fietsen die voor voetgangers toegankelijk zijn.

14 Bessen plukken in de natuur. 1 Ja, maar alleen als je daarvoor de toestemming van de eigenaar van het terrein hebt. 2 Ja, maar zorg ervoor dat je alleen bessen plukt die boven plashoogte hangen (om hygiënische redenen maar ook wegens de vossenlintworm!). 3 Nee, in Vlaanderen dat in principe niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Scandinavië waar bessen plukken een echte traditie is. Het juiste antwoord is 1! Bessen plukken dus als je de toestemming hebt van de eigenaar van het terrein. Maar let op: In Vlaanderen zijn ongeveer 1% en in Wallonië maar liefst 33% van de vossen drager van de vossenlintworm. Ook mensen kunnen deze kleine lintworm binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het eten van beplaste bessen. Besmetting van de mens is erg zeldzaam maar wel heel ernstig. Het kan 5 tot 15 jaar duren voor de symptomen (buikpijn, geelzucht, kortademigheid) verschijnen. Zonder behandeling heeft deze besmetting in 70 tot 90% van de gevallen de dood tot gevolg. Behandeling (medicatie of operatie) biedt in het beste geval een stabilisering van de toestand. Je zorgt er dus best voor dat je de eitjes van deze lintworm nooit binnenkrijgt! Informatieve fiches over vossenlintworm, maar ook over teken en andere kleine gezondheidsgevaren in onze bossen vind je op Deze fiches zijn handig om mee te nemen bijvoorbeeld in de EHBO-koffer op kamp.

15 Kastanjes en hazelnoten rapen in het bos. 1 Ja, maar zorg ervoor dat je niet alles weg rooft zodat de bosdieren nog voldoende voedsel kunnen vinden. 2 Ja, mits toestemming van de eigenaar en zolang je wel op de paden blijft (behalve in de aangeduide speelzones, daar hoeft dat niet). 3 Nee, in principe je helemaal niets meenemen uit het bos en moet alles in het ecosysteem blijven. Het juiste antwoord is 3! Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft hierover nog geen formeel standpunt. In de praktijk staat de ene regiobeheerder het rapen van noten wel toe voor eigen gebruik, de andere niet.

16 Vlottentocht op de beek of rivier. 1 Nee, in Vlaanderen is dat om veiligheidsredenen niet toegelaten. Onder begeleiding van een erkende organisator van avontuurlijke activiteiten kan het wel. 2 Ja, dat gewoon op onbevaarbare waterlopen, dus op beken waar geen bootverkeer is. 3 Ja, maar alleen jeugd (en hun begeleiders) mogen op vlottentocht op onbevaarbare waterlopen en met max. 3 personen per vlot. Het juiste antwoord is 2! Alle mogelijke regelgeving over varen op het water met jeugdgroepen vind je in Loslopend Wild 1. Spelregels voor de organisatie van een jeugdkamp, een publicatie van Steunpunt Jeugd (2009). Tips voor vlottentochten: Verken eerst het water zodat je niet verrast wordt door stuwen (waar gevaarlijke draaikolken kunnen voorkomen) of door onbeklimbare oevers. Ga niet varen in bos- of natuurreservaten, je verstoort er de zeldzame dieren en planten. Verzeker je ervan dat iedereen kan zwemmen en neem een reddingsboei mee (bijvoorbeeld een opgeblazen binnenband van een vrachtwagen, voorzien van een stevig touw). Zorg ervoor dat je de oevers niet beschadigt, dit zijn vaak belangrijke plekken voor dieren, paaiplaatsen voor vissen Het boek Loslopend Wild kan je bestellen via

17 Aangereden wild meenemen om te eten. 1 Ja, maar enkel tijdens het jachtseizoen. 2 Nee, aangereden wild behoort de gemeenschap toe en moet volgens het Veldwetboek bezorgd worden aan het dichtstbijzijnde OCMW. 3 Nee, dat is verboden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Je moet het vilbeluik bellen om het kadaver te verwijderen. Het juiste antwoord is 1! Buiten het jachtseizoen moet aangereden wild inderdaad aan het OCMW bezorgd worden. De Vlaamse regering bepaalt minstens vijfjaarlijks de data van de opening en de sluiting van de jacht. Ze doet dat voor elke categorie en soort en elk type en geslacht van wild en voor elke jachtwijze. Een voorbeeld: De jacht met vuurwapens voor de periode is open op reebokken (mannetjes) van 15 mei tot en met 15 september en op reegeiten (vrouwtjes) en kalveren van 15 januari tot 15 maart, en dat een halfuur voor officiële zonsopgang tot een halfuur na officiële zonsondergang. Op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kan je bijvoorbeeld de brochure Bederf je zomerkamp niet downloaden. Hierin staan allerlei tips en richtlijnen voor een voedselveilig kamp, het vermijden van voedselvergiftigingen en darmproblemen... Surf naar

18 Een boomhut bouwen. 1 Ja, maar alleen tijdelijke constructies zijn toegelaten in speelzones en op andere toegankelijke plekken (tenzij het verboden wordt in het beheerplan of de toegankelijkheidsregeling). 2 Ja, in opengestelde bossen je een boomhut bouwen maar je daarvoor geen nagels of punaises gebruiken, enkel touw is toegelaten. 3 Nee, tenzij je daarvoor een vergunning hebt gekregen van de gemeentelijke dienst stedenbouw. Het juiste antwoord is 1! Boomhutten bouwen is dus toegelaten op toegankelijke plekken (of ergens waar je hiervoor toestemming hebt van de eigenaar), op voorwaarde dat je ze nadien terug afbreekt. Ter info nog een beetje wetgeving voor boomhutten in private tuinen: Heb je niet de bedoeling de boomhut weer af te breken maar wil je bijvoorbeeld in je tuin een degelijke boomhut bouwen, dan dat onder bepaalde voorwaarden. Naargelang de grootte en de aard van je boomhut, kan hij worden beschouwd als een speeltoestel of als een tuinhuisje. Je hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig op voorwaarde dat je de boomhut bouwt op maximaal 30 meter van een vergund woongebouw. De boomhut ook niet groter zijn dan 10 m 2 (grondoppervlakte) en niet hoger dan 3 meter (nokhoogte). Voor grotere constructies moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij de gemeente.

19 Een kat uit de boom kijken. 1 Ja, maar pas wel op dat ze de krollen niet van de trap krabt! 2 Ja, mits de boom geen hoogstam is (1 m stamomtrek op 1 m hoogte). 3 Nee, vraag beter de brandweer om de kat uit de boom te halen. Grapje! Alle antwoorden zijn goed, of wie als eerste antwoordt wint, of de quizmaster geeft een bonus

20 Tijdens het jachtseizoen in het bos komen. 1 Ja, mits toestemming van de beheerder van het terrein. In openbare bossen sowieso niet worden gejaagd. 2 Ja, in de toegankelijke zones en op de paden je ook tijdens het jachtseizoen komen, tenzij er met affiches of borden is aangeduid dat er op dat moment jacht doorgaat en de toegang wordt verboden! 3 Nee, probeer jachtgebied altijd te vermijden. Het juiste antwoord is 2! Over het jachtseizoen wordt op een andere fiche meer uitleg gegeven. Bossen en natuurreservaten kunnen volledig of gedeeltelijk worden afgesloten bij jachtactiviteiten. Het toegankelijkheidsbesluit (5 december 2008) bepaalt dat de eigenaar of beheerder dit dan duidelijk moet aangeven met verbodsaffiches JACHT, doorgang verboden. Op de borden moet duidelijk worden aangegeven op welke dagen er wordt gejaagd. De borden moeten ten laatste 24 uur na de activiteit weer worden verwijderd, maar kunnen wel langer op voorhand worden geplaatst om de jacht aan te kondigen.

21 Paintballen in het bos of een natuurgebied. 1 Ja, dat wordt beschouwd als een gewone vorm van spelen en is dus toegelaten binnen de aangeduide speelzones of elders met toestemming of machtiging. 2 Ja, binnen de toegankelijke zones en paden en op voorwaarde dat je verf op waterbasis gebruikt want die is afbreekbaar in de natuur. 3 Nee, dat is verboden, er zijn andere locaties die hiervoor beter geschikt zijn en waar de druk op de natuur veel kleiner is zoals verlaten industrieterreinen. Het juiste antwoord is 3! Paintball is een activiteit die niet thuishoort in bossen en natuurreservaten gezien het agressieve karakter en het gegeven dat hierbij de boswegen worden verlaten. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal geen aanvragen voor paintball machtigen.

22 Etensresten achterlaten in het bos of het natuurreservaat. 1 Ja, op voorwaarde dat het om snel verteerbaar organisch afval gaat, zoals appelklokhuizen of kaasrestjes. 2 Nee, je dient elk afval te deponeren in de vuilnisbakken die verplicht moeten worden voorzien bij elke erkende speelzone en in elk toegankelijk bos of natuurgebied. 3 Nee, afval welke soort dan ook achterlaten in het bos is verboden. Je kan er een boete voor krijgen. Het juiste antwoord is 3! Wist je trouwens dat een opeenhoping van verteerbaar organisch afval de bodem verrijkt? In Vlaanderen is de bodem op de meeste plaatsen al erg verrijkt door landbouw en door bijvoorbeeld stikstofuitval uit de lucht (zure regen). In natuurreservaten komt het er vaak op aan om net die verrijking van de bodem tegen te gaan, om zeldzame planten die op arme gronden groeien een kans te geven. Gooi dus bijvoorbeeld ook geen gazonmaaisel in de berm naast je tuin, je krijgt hierdoor op termijn zeker brandnetels in plaats van klaprozen en fluitenkruid!

23 Vrij zwemmen in de natuur. 1 Ja, maar het is steeds op eigen verantwoordelijkheid. In de jeugdbeweging is elk lid normaal gezien verzekerd via de groepsverzekering. 2 Ja, maar enkel in onbevaarbare waterlopen of afgesloten waters en op voorwaarde dat zwemmen toegelaten is volgens de toegankelijkheidsregeling van het gebied. 3 Nee, zwemmen kan enkel in de openbare voor zwemmen geschikte waters. Hier wordt de kwaliteit van het zwemwater aangeduid op borden of met een (blauwe) vlag. Het juiste antwoord is 2! Zwemmen in natuur en bos dus enkel indien het voorzien wordt via de toegankelijkheidsregeling die geafficheerd staat aan de belangrijkste ingangen van het gebied. In de praktijk zal je dus eigenlijk bijna nergens toelating zien om vrij in de natuur te zwemmen. In private bossen zonder toegankelijkheidsregeling kan je wel toestemming vragen aan de eigenaar om er te mogen zwemmen.

24 Tegen een boom plassen. 1 Ja, maar let wel op dat je geen aanstoot geeft, je kan dan beboet worden voor openbare zedenschennis. 2 Ja, maar niet tegen jonge aanplant, deze plantjes zijn nog te kwetsbaar voor hoge gehaltes aan ammoniak en urinezuur. 3 Nee, dat is in principe overal verboden en kan je een behoorlijke boete opleveren. Het juiste antwoord is 3! In heel wat gemeenten stapte men voor het beboeten van kleine overtredingen die overlast bezorgen aan de samenleving, over op het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS), ook wel gekend als de overlastboetes. Wist je dat de boetes voor sluikstorten, wildplassen en nachtlawaai kunnen oplopen tot 250 euro?! En dat in Nederland zelfs een peuter al eens een boete heeft gekregen voor wildplassen in het plaatselijke park?

25 Versterkte elektronische muziek in de natuur. 1 Nee, het volume moet beperkt blijven tot 90 decibel. 2 Ja, maar niet tussen zonsondergang en zonsopgang. 3 Nee, de lage tonen kunnen erg ver dragen en dus overlast veroorzaken voor het natuurlijk leven in het bos of voor omwonenden. Het juiste antwoord is 3! In bossen en natuurreservaten is versterkte muziek dus niet toegelaten. Op andere plekken bijvoorbeeld je kampterrein kan je de lawaaihinder beperkt houden door rekening te houden met onderstaande tips: Tussen zonsondergang en zonsopgang is alle lawaai dat de rust van de omwonenden kan verstoren, strafbaar. Vraag daarom aan de gemeente de toestemming voor activiteiten die met veel lawaai gepaard gaan, zeker als ze tussen 22 uur en 7 uur plaatsvinden (bijvoorbeeld een kampvuuravond). Voorzie voor versterkte muziek liefst voldoende luidsprekers: als je meer luidsprekers plaatst, is er minder energie nodig per luidspreker en dan dragen de geluidsgolven minder ver. Vermijd zeer lage bastonen (onder 130 Hertz). Zet de luidsprekers niet in de richting van nabijgelegen bossen, natuurgebieden en omwonenden.

26 Everzwijntje rijden. 1 Ja, maar alleen op eigen risico! 2 Ja, maar alleen met toestemming van de boseigenaar. 3 Nee, ben je gek?! Grapje! Alle antwoorden zijn goed, of wie als eerste antwoordt wint, of de quizmaster geeft een bonus

27 Een beekje omleiden (dammen bouwen). 1 Ja, dammen bouwen wordt beschouwd als een gewone vorm van spelen en is dus toegelaten binnen de aangeduide speelzones of elders mits toestemming. 2 Ja, maar hiervoor moet je steeds toestemming hebben van de boswachter (openbare bossen) of de eigenaar (privébos). 3 Nee, dat is verboden. Het juiste antwoord is 3! In principe is het bouwen van dammen in beken verboden in alle bossen en natuurreservaten. Op een mooie dag kan het echter wel reuze plezierig zijn om in de beek te spelen en dammen te bouwen. Ruim toch zeker de dam terug op na afloop, zodat de beek haar natuurlijke weg kan behouden en zodat het water weer even makkelijk kan doorstromen. Kampeer je vlakbij een beekje, en bouw je hierin dammen, dan moet je natuurlijk niet raar opkijken als bij het eerstvolgende onweer het water niet snel weg kan stromen en jullie tenten en luchtmatrassen over het kampterrein gaan dobberen

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domein Zorgvliet, gelegen op het grondgebied van de

Nadere informatie

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= ~ - =~~ Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, Vlaamse Regering ~~~ = ~ n~- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor openbaar en privaat bos gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones. Eliza Romeijn-Peeters

Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones. Eliza Romeijn-Peeters Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones Eliza Romeijn-Peeters Even voorstellen Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) Wie en wat? - Enige milieuvereniging specifiek

Nadere informatie

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien!

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! VELDWERK BOS Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! STELLINGENSPEL - Leg op enige afstand van elkaar de + en de - op de grond of bevestig die ergens. - Vervolgens wordt er één van de volgende stellingen

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~. J'~- \i ~ - )~x- =~~= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meikensbos, gelegen

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Mouriaubos, gelegen op het grondgebied van de gemeente Duffel DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos - ~. =,- Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare en privébossen opgenomen in het boscomplex

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse Regering ~~. ~ = )~ = :~n~ - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende de goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Hellegatbos en het

Nadere informatie

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, ---... - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor Fort 8 gelegen op het grondgebied van de stad Antwerpen DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

Uw bos. Sander Jansens. Beslissingsniveau ANB. Eigenaar. (on)toegankelijk!?! Inverde. Bosdecreet en natuurdecreet. Toegankelijkheidsbesluit

Uw bos. Sander Jansens. Beslissingsniveau ANB. Eigenaar. (on)toegankelijk!?! Inverde. Bosdecreet en natuurdecreet. Toegankelijkheidsbesluit Uw bos Sander Jansens Inverde Beslissingsniveau Bosdecreet en natuurdecreet Toegankelijkheidsbesluit Toegankelijkheidsregeling Eigenaar ANB 1 Wie mag wat zonder toegankelijkheidsregeling? Op de boswegen

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare bossen 'Waterblok', 'Baanse heide', 'Kongo',

Nadere informatie

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos Vlaamse overheid -~~im--= *1 =,~n-- Agentschap voor Natul.,fr en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Philipsbos en het deel Konijnenbergen-Ter

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~-

Vlaamse overheid ~~- -n Vlaamse overheid ~~- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Rozemaai, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidaregeling voor de openbare bossen 'Epelaar', 'Epelaar Vimmeren' en 'De Schrieken', gelegen

Nadere informatie

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Artikel 1. Toepassingsgebied 1.1. Deze regeling heeft betrekking op het erkend natuurreservaat

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

Kampreglement Bocholt

Kampreglement Bocholt Kampreglement Bocholt HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op kampeerterreinen en de jeugdverblijfcentra in de gemeente Bocholt die gebruikt worden voor

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~~~ =»=Jn= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bos de Baliekouter, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Uitlegger, gelegen op het grondgebied van de gemeente Kapellen

Nadere informatie

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos ... Vlaamse overheid liv. -- - :! :.. ~-,.- ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het 'Solhof', gelegen op het

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/-

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het complex Vloethemveld - Duvelsnest - Vuile Moere,

Nadere informatie

n- Agentschap voor Natuur en Bos

n- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ n- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Rijckevelde, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, .J' Vlaamse Regering Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat E-383 'Averbode Bos en Heide', gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ ~

Vlaamse overheid ~ ~ 1/4 Vlaamse overheid ~ ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Hoge Rieten, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg;

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg; Vlaamse Regering = nt- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Vlaams Natuurreservaat 'de Hoge Dijken', gelegen op het

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied 'Het Geleg' en 'Voorste en Achterste Hoeve', gelegen op het

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE LEMBEEKSE BOSSEN (KAPRIJKE)

REPORTAGE: SPEELZONE LEMBEEKSE BOSSEN (KAPRIJKE) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE LEMBEEKSE BOSSEN (KAPRIJKE) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELZONE LEMBEEKSE BOSSEN (KAPRIJKE) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Speelzone Lembeekse bossen (Kaprijke) 1.1 KORT

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ = ~ -,. ~ - I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Inslag en de openbare bossen

Nadere informatie

DE VLAAMSE BOSTOEGANKELIJKHEID & DE MOGELIJKHEDEN VOOR HET JEUGDWERK

DE VLAAMSE BOSTOEGANKELIJKHEID & DE MOGELIJKHEDEN VOOR HET JEUGDWERK Deze bundel werd oorspronkelijk ontwikkeld door het project Groene Ruimte met steun van de Vlaamse overheid afdeling Bos & Groen afdeling Jeugd en Sport DE VLAAMSE BOSTOEGANKELIJKHEID & DE MOGELIJKHEDEN

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos - Vlaamse overheid -...... I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openb"'are bossen Bospark, Verloren Bos,

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Peerdsbos en het openbaar bos Park van Brasschaat, gelegen

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST)

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelzone Vrijbos (Houthulst) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos }7 - J~ - Vlaamse overheid ~ ~~ l - n= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de Lembeekse bossen, gelegen op het

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 9 MAART 1999. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 juli 1993 betreffende de toegankelijkheid en het occasionele

Nadere informatie

Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid

Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid 1 Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid Niets verstoren en niets vernielen! Het Allemansrecht geeft iedereen het unieke recht om vrij te genieten van de natuur. Men maakt gebruik van het Allemansrecht

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toelichting bij het BVR van 5 december 2008, BS 04/02/09 door Gudrun Van Langenhove, ANB Centrale Diensten 29 oktober 2009 AFSTEMMINGSVERHAAL Maatschappelijke

Nadere informatie

Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid

Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid 1 Het Allemansrecht - een unieke gelegenheid Niets verstoren en niets vernielen! Het Allemansrecht geeft iedereen het unieke recht om vrij te genieten van de natuur. Men maakt gebruik van het Allemansrecht

Nadere informatie

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos = Vlaamse overheid J I' Agentschap voor Natuur en Bos Besluitvan de administrateurgeneraal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meerdaalwoud en Heverleebos, gelegen

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR,

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR, Ministerieel besluit houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het natuurreservaat Broekelei, gelegen op het grondgebied van de gemeente Keerbergen. DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU,

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

Vlaamse overheid ;,1~

Vlaamse overheid ;,1~ Vlaamse overheid ;,1~ ~= Agentschap voor Nf!*tuur en Bos Besluit van de administrateur.generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het provinciedomein Kernmeiberg en Warandepark,

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het boscomplex Volsbergenbossen, gelegen op het grondgebied van de gemeente

Nadere informatie

ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL

ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL ZONNEDAUW PAVILJOEN + KASTEEL 232321 Zonnedauw Paviljoen ligt samen met de Blokhut en het Kasteel op een domein van 5 ha. Op het kanaal dat aan het domein grenst, kan je een vlottentocht houden. Het Paviljoen

Nadere informatie

VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD

VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD Woensdag 22 april - 12u. 13u. Raadzaal gemeentehuis 1. Voorstelling kinder- en jongerenraad Op dinsdag 21 april keurde de gemeenteraad de kinder- en jongerenraad goed. Dat

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Vlaaruse o" erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaaruse o erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaaruse o" erbeid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de gemeentesen van Wuustwezel gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op

5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op 5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op het Bosdecreet van 13 juni 1990, inzonderheid op artikelen

Nadere informatie

Richtlijnen voor het gebruik van de gemeentelijke infoborden

Richtlijnen voor het gebruik van de gemeentelijke infoborden Richtlijnen voor het aanplakken van affiches en het plaatsen van publiciteitsborden Richtlijnen voor het gebruik van de gemeentelijke infoborden Meer info: Communicatiedienst L. Van der Looystraat 10 2890

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen Oefening 1 Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. Oefening 1 Zoek in het

Nadere informatie

Jubileumweekend. Programmaboekje 2019

Jubileumweekend. Programmaboekje 2019 Inhoudsopgave Welkom! 3 In geval van nood kunt u bellen met: 3 De jubileumcommissie 3 Algemeen 4 De 10 groene Scouting regels: 4 Bruin Café 5 Muntverkoop 5 Knutselhoek 5 Merchandise 5 Planning zaterdag

Nadere informatie

Kampreglement Kampeerterrein De Mosten

Kampreglement Kampeerterrein De Mosten Kampreglement Kampeerterrein De Mosten Kampeerterrein De Mosten Recreatiedomein De Mosten Sportdienst Hoogstraten Vrijheid 149 2320 Hoogstraten Tel.: 0032 3 3401951 sport@hoogstraten.be www.hoogstraten.be

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

UW TUIN. vragen en antwoorden

UW TUIN. vragen en antwoorden UW TUIN vragen en antwoorden UW TUIN: VRAGEN EN ANTWOORDEN In deze brochure vindt u informatie over: Hoe u uw tuin mag gebruiken. Wat u wel en wat u niet mag bouwen in uw tuin. Hoe u uw tuin achter moet

Nadere informatie

9241 De Kattenberg DE KATTENBERG

9241 De Kattenberg DE KATTENBERG DE KATTENBERG 9241 Aantrekkelijke nieuwbouwlokalen in Aalter. Gelegen vlakbij een privé-bos van ongeveer 3 ha en een grote speelweide achter dit bos. Mooie ruimtes en de ligging maken dit gebouw geschikt

Nadere informatie

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 PictoLadderSpel -sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 Leerdoelen: De leerlingen weten de betekenis van de verschillende pictogrammen over toegankelijkheid in het bos. De leerlingen maken kennis met de

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Natuur In Nederland vind je verschillende natuurgebieden. Een voorbeeld van een natuurgebied is De Biesbosch. Het gebied

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~ ~~ -

Vlaamse Regering ~ ~~ - Vlaamse Regering Ministerieel besluit houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bos Eekhoek, gelegen op het grondgebied van de gemeente Waasmunster DE VLAAMSE MNSTER VAN LEEFMLEU,

Nadere informatie

ONTWERP Huishoudelijk reglement Jeugdcentrum Prosperpolder

ONTWERP Huishoudelijk reglement Jeugdcentrum Prosperpolder ONTWERP Huishoudelijk reglement Jeugdcentrum Prosperpolder I. Algemeen Indien er inbreuken worden vastgesteld door de verantwoordelijke beheerder op het huurreglement of huishoudelijk reglement kan de

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018 CURSUS Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters, sociale functie, toezicht en handhaving wild decreet + 4 thematische UB en: openingsbesluit voorwaardenbesluit administratiebesluit Soortenschadebesluit

Nadere informatie

Vlaamse Regerffig ~ Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse Regerffig ~ Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse Regerffig ~ -nj_ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Vlaams natuurreservaat 'De duinen en bossen

Nadere informatie

Vlaamse ovet heid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse ovet heid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse ovet heid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de bossen van de Ieperboog gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Verkeerswetgeving. Skateboards

Verkeerswetgeving. Skateboards steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze!

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze! DIEREN IN DE NATUUR Geef ze geen eten, observeer ze! WWW.LEEFMILIEU.BRUSSELS DIEREN VOEDEREN IN DE NATUUR? NIET ZONDER GEVOLGEN! Oud brood voederen aan de eendjes in de vijver Als kind hebben we het allemaal

Nadere informatie

Vissen in de Ardennen

Vissen in de Ardennen Vissen in de Ardennen Inleiding Bent u van plan om uw hengels mee te nemen op vakantie? Hier volgen enkele praktische tips die u kunnen helpen om uw favoriete sport in alle rust te beoefenen. Zoals in

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONES IN DE MERODEBOSSEN (AVERBODE)

REPORTAGE: SPEELZONES IN DE MERODEBOSSEN (AVERBODE) NOTA REPORTAGE: SPEELZONES IN DE MERODEBOSSEN (AVERBODE) 1 september 2007 REPORTAGE: SPEELZONES IN DE MERODEBOSSEN (AVERBODE) 1 september 2007 pagina 1 > 6 1 Speelzones in de Merodebossen 1.1 KORT In t

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Geluidsnormen muziekactiviteiten

Geluidsnormen muziekactiviteiten Geluidsnormen muziekactiviteiten trajectcontrole 1+1 2 eenzame flitspaal Geluidsnormen muziekactiviteiten decibels enzo geluidsnormen Vlaanderen voorbeelden hoe meten gratis tips websites db 1 +1 2 90dB

Nadere informatie

VISSEN IN DILSEN-STOKKEM

VISSEN IN DILSEN-STOKKEM VISSEN IN DILSEN-STOKKEM Deze folder bevat de regels die van toepassing zijn op het vissen in alle visgebieden in Dilsen-Stokkem, op basis van de twee reglementen die werden goedgekeurd door de gemeenteraad:

Nadere informatie

Doos der wijzen: opdracht één

Doos der wijzen: opdracht één Doos der wijzen: opdracht één Zet de schoenendoos voor je voet, en bekijk alle kanten goed. De bodem zie je nu helemaal niet, heb daarover geen verdriet. Neem het deksel er eens van, hoeveel kanten zie

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen, feesten en fuiven in de gemeente Holsbeek De organisator van een openbaar

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

vergelijk blije vissen helder water HEEL HELDER 100 KRAAKHELDER!

vergelijk blije vissen helder water HEEL HELDER 100 KRAAKHELDER! Zonlicht is niet alleen fijn voor het leven op het land... ook voor de planten en dieren onderwater is het heel belangrijk! lichtgrens in cm diepte vergelijk jouw data 10 20 HEEL TROEBEL! kortademige vis

Nadere informatie

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt.

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

Handelen in crisissituaties

Handelen in crisissituaties Handelen in crisissituaties 1 Inleiding... 2 2 Preventie: een crisissituatie voorkomen... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Brandveiligheid: voorkomen is beter dan blussen... 3 2.3 Verkeersveiligheid: wandel- en

Nadere informatie

EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER

EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER Je vraagt je wellicht af 'Waarom het aanmeldingsformulier invullen?' Het neemt inderdaad wat tijd in beslag, maar: je kan alle aanvragen, die dienen behandeld te worden

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2015

natuurboekje van zomer 2015 natuurboekje van zomer 2015 HOI! EIND VAN DE ZOMER tot in oktober bramen tijd! De bramen zijn rijp en je kunt plukken. Een braam gaat van groen naar rood naar zwartblauw. Zwartblauwe bramen zijn rijp.

Nadere informatie

Bijlagen. 6 Bijlagen

Bijlagen. 6 Bijlagen 6 Bijlagen Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Bijlage 6: Bijlage 7: Algemene kenmerken per bestand Bosbouwopnames Vegetatie-opnames (bosbestanden) Tansley-opnames Adviezen en participatie

Nadere informatie

zelf werken aan een waterloop een machtiging aanvragen

zelf werken aan een waterloop een machtiging aanvragen zelf werken aan een waterloop een machtiging aanvragen Zelf werken aan een waterloop een machtiging aanvragen Als je zelf werken aan een gerangschikte waterloop wil uitvoeren is het belangrijk dat je je

Nadere informatie

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest.

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest. Inhoud VOORWOORD 1. Praktische zaken die je moet regelen Aankoop Aangifte, slachtbewijs Documenten 2. Levering schapen Aankoop van een schaap Afspraken voor de levering van de schapen 3. De slachtvloer

Nadere informatie

KAMPHUIS PAX. Ben Bogaerts Zagerijstraat Lille Zagerijstraat Lille 0494/

KAMPHUIS PAX. Ben Bogaerts Zagerijstraat Lille Zagerijstraat Lille 0494/ KAMPHUIS PAX 2271 Kamphuis Pax bevindt zich op een bebost terrein van 2 ha. Dit bivakhuis is volledig uitgerust voor groepen tot 120 personen, tenten inbegrepen. Hou er wel rekening mee dat je in een woonwijk

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELRUIMTE OP MILITAIR DOMEIN (HECHTEL-EKSEL)

REPORTAGE: SPEELRUIMTE OP MILITAIR DOMEIN (HECHTEL-EKSEL) NOTA REPORTAGE: SPEELRUIMTE OP MILITAIR DOMEIN (HECHTEL-EKSEL) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELRUIMTE OP MILITAIR DOMEIN (HECHTEL-EKSEL) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelruimte op militair domein

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Januari 2011 VERWENMOMENT

Januari 2011 VERWENMOMENT Januari 2011 VERWENMOMENT Galerijtip van de maand: VERWENMOMENT Januari is voor heel wat jeugdleiders examenmaand. De ideale gelegenheid om de Jeugd Rode Kruiskindjes eens iets voor de leiding te laten

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving Jachtwild Jacht Jachtdecreet + 4 thematische UB en: Jachtopeningsbesluit Jachtvoorwaardenbesluit

Nadere informatie

Aanwijzingen voor gebruikers van het Polvokamp

Aanwijzingen voor gebruikers van het Polvokamp Aanwijzingen voor gebruikers van het Polvokamp Bij aankomst meldt u zich bij de beheerder. Deze neemt het nachtregister in ontvangst, geeft u de sleutel en maakt met u een rondje door de blokhut zodat

Nadere informatie

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure van het FAVV voor andere inspectiediensten die controles uitvoeren in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Goede

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN INHOUD - Achtergrond wetgeving - Wat zijn decibels? - Indeling in geluidsniveaus - Welke toelating of vergunning? - Geluid meten - Controle - Communiceer vooraf! ACHTERGROND

Nadere informatie