3. Is een erfdienstbaarheid een absoluut recht, is het een zekerheidsrecht en op welke wijze wordt het gevestigd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Is een erfdienstbaarheid een absoluut recht, is het een zekerheidsrecht en op welke wijze wordt het gevestigd?"

Transcriptie

1 Let op: Inschrijven voor dit examen is vanaf 1 januari 2010 mogelijk. Zie t.z.t. het Infoblad Inleiding Recht (flex). Het examen Inleiding Recht is een online examen. Inleiding Recht Opgave 1 Alphons de Ridder en zijn vrouw Ida hebben een boerderij annex bedrijfspand in Koksijde gekocht van Pol, een gepensioneerd landbouwer. Alphons en Ida mogen over de grond van hun buren naar het strand lopen. Wanneer zij horen dat deze buren hun huis met grond gaan verkopen, stellen zij aan hen voor een beperkt zakelijk recht in de vorm van een erfdienstbaarheid te vestigen, om hun recht van overpad ook in de toekomst veilig te stellen. 1. Een gewoonte moet om gewoonterecht te kunnen zijn enige tijd gaan om een traditie of een gebruik. Toch rekent men niet ieder gebruik of elke traditie tot het gewoonterecht. Door welke bijkomende omstandigheid onderscheidt zich het gewoonterecht van andere gebruiken/tradities? 2. In het arrest van de Hoge Raad van 3 maart 1972 (Marings afgebrande boerderij) overweegt de Hoge Raad: "Een en ander kan tot geen andere conclusie leiden, dan dat de artikelen 288 en 289 Wetboek van Koophandel voor zover zij voorschriften behelzen die zich tegen brandverzekering van gebouwde eigendommen op de grondslag van de herbouwwaarde of volle herbouwkosten verzetten, in onbruik zijn geraakt, waarbij de wetgever zich blijkens artikel 29 Pachtwet heeft aangesloten." Op welke twee rechtsbronnen doet de Hoge Raad in deze overweging een beroep? 3. Is een erfdienstbaarheid een absoluut recht, is het een zekerheidsrecht en op welke wijze wordt het gevestigd? Na drie maanden van bewoning worden Alphons en Ida een onaangename geur gewaar. Een onderzoek wijst uit dat de grond onder de boerderij ernstig is vervuild. Tot overmaat van ramp leidt Ida's gewoonte om in bed te roken ertoe dat de boerderij gedeeltelijk in de as wordt gelegd. 4. Staat met de geconstateerde bodemverontreiniging wanprestatie van verkoper Pol vast? Aan de hand van welk wetsartikel uit de kooptitel van Boek 7 BW moet deze vraag worden beantwoord? 5. Alphons en Ida besluiten om hun boerderij in de originele staat te (laten) herbouwen. Volgens de Woningwet is een bouwvergunning vereist. Wat voor soort wet is de Woningwet?

2 Opgave 2 Frans biedt op 17 maart zijn vriend Klaas, op diens 35ste verjaardag, per een uitzonderlijk fraaie auto, een Jaguar XK 150, voor de vriendenprijs van te koop aan. Op 23 maart stuurt Klaas een terug waarin hij het aanbod aanvaardt. Op 26 maart leest Frans zijn mails en ziet dat Klaas zijn aanbod heeft aanvaard. 1. Had Frans zijn aanbod kunnen intrekken, en zo ja tot welk moment? 2. Had Frans zijn aanbod kunnen herroepen, en zo ja tot welk moment? 3. Gesteld dat Frans abusievelijk in zijn aan Klaas niet een bedrag van heeft vermeld als koopprijs, maar Is Frans in dat geval gebonden aan het aanbod, en aan de koop na aanvaarding door Klaas? In juli van hetzelfde jaar rijdt Klaas met zijn van Frans gekochte Jaguar de jaarlijkse rally naar de Noordkaap. Hierbij ontstaat een ernstig ongeval omdat de auto plotseling onbestuurbaar wordt. 4. Hoe wordt de aansprakelijkheid van de producent genoemd wanneer hij een gebrekkig product op de markt brengt en waar is deze regeling opgenomen in het BW? 5. Geef aan voor welk soort gebrek aansprakelijkheid bestaat op grond van de desbetreffende regeling en voor welk soort schade.

3 Opgave 3 Dingemans Wolschijn koopt bij Audiosound BV een dvd-speler. Als het toestel wordt thuisbezorgd, zit er een factuur in de doos waarin behalve de koopprijs ook een bedrag van 50 bezorgkosten is opgenomen. Over bezorgkosten is in de winkel niet gesproken, maar in de algemene voorwaarden van Audiosound BV, die Wolschijn bij het sluiten van de koop ter hand zijn gesteld, is bepaald dat voor bestellingen buiten een straal van 5 km van de winkel 50 bezorgkosten in rekening wordt gebracht. 1. Is Wolschijn verplicht de bezorgkosten te betalen? Bij het uitpakken van de doos bemerkt Wolschijn dat het toestel aan de achterkant een schram vertoont. 2. Voor wiens risico is het beschadigd raken van het toestel tijdens het vervoer? Het apparaat blijkt niet erg goed aan de afstandbediening te gehoorzamen. Wolschijn eist vervanging van het toestel, maar Audiosound BV weigert dat en zegt toe de afstandsbediening op korte termijn te repareren. 3. Heeft Wolschijn recht op vervanging van het toestel? Nog voordat het geschil is opgelost ontstaat er op enig moment, wanneer Wolschijn het toestel inschakelt, kortsluiting. Hierdoor raakt de dvd-speler beschadigd, maar ook de televisie. De schade aan de dvd-speler en de televisie tezamen beloopt Kan Wolschijn naast Audiosound BV nog anderen dan de verkoper aansprakelijk stellen in een situatie als deze, waarbij er sprake is van een veiligheidsgebrek? 5. Wie kan Wolschijn aansprakelijk stellen voor de schade aan de dvdspeler en wie voor de schade aan de televisie?

4 Opgave 4 Flavia BV heeft zijn kantoorruimten door Iveland BV van een nieuwe beukenhouten vloer laten voorzien. De opdrachtgever is zeer ontevreden over het resultaat. De vloerendelen zitten niet goed vast, er is sprake van grote kleurverschillen en het hout trekt krom. Naar aanleiding van de klachten van Flavia BV brengt Iveland BV enige verbeteringen aan, de vloerdelen worden beter gelijmd, maar volgens Flavia BV blijft de totale prestatie ver onder de maat. 1. Iveland BV maant Flavia BV tot betaling aan. Welk wettelijk opschortingsrecht, geschreven voor wederkerige overeenkomsten, kan Flavia BV in stelling brengen waardoor zij (voorshands) niet hoeft te betalen? 2. Hoe kwalificeert u (in juridische termen) de manier waarop Iveland BV de verbintenis is nagekomen? 3. Wat kan Flavia BV als crediteur vorderen? Noem tenminste drie wettelijke acties die Flavia BV als crediteur ter beschikking staan. 4. Voordat Flavia BV de bij de vorige vraag genoemde acties kan instellen, dient de debiteur in verzuim gebracht te worden. Op welke wijze geschiedt dat in de regel? Partijen verschansen zich in hun standpunten en een procedure is onvermijdelijk. De rechter veroordeelt Iveland BV tot het betalen van schadevergoeding en verklaart zijn vonnis uitvoerbaar bij voorraad. 5. Wat betekent het als een vonnis uitvoerbaar bij voorraad wordt verklaard?

5 Opgave 5 Antoinette heeft financiële problemen. Zij leent op 1 maart 2008 van Dorothé 5000 die daarvoor een bezitloos pandrecht bedingt op twee kostbare antieke schilderijen. Afgesproken wordt dat de lening op 1 oktober 2008 terugbetaald zal worden. Op 15 augustus 2008 wordt één van de schilderijen ontvreemd door Bert. Bert verkoopt het schilderij aan Ernst die te goeder trouw is. Dorothé ziet het gestolen schilderij op 1 september bij Ernst thuis aan de muur hangen 1. Welke eis(en )stelt de wet aan de vestiging van bezitloos pandrecht.? 2. Onder welke voorwaarden kan bezitloos pandrecht omgezet worden in vuistpand? 3. Wie kan het gestolen schilderij bij Ernst revindiceren? Stel dat er van het begin af aan sprake was van vuistpand op de twee schilderijen. Dorothé heeft de twee schilderijen ondergebracht in een kluis bij de plaatselijke bank. Bovendien heeft zij de schilderijen tegen diefstal en teniet gaan verzekerd. 4. Welk recht heeft Dorothé als Antoinette weigert de kosten van de bewaarneming en van de verzekering aan haar te voldoen? Antoinette kan op 1 oktober slechts de helft van de schuld terug betalen. 5. Heeft Antoinette recht op teruggave van één van de schilderijen nadat zij de helft van de schuld heeft betaald?

6 Inleiding Recht Antwoordsleutel opgave 1 Let op: Inschrijven voor dit examen is vanaf 1 januari 2010 mogelijk. Zie t.z.t. het Infoblad Inleiding Recht (flex). Het examen Inleiding Recht is een online examen. 1. Opinio necessitatis: niet ieder gebruik, maar slechts dat gebruik wordt als rechtsbron erkend waarvan volgens de communis opinio gezegd wordt dat dit gedrag/deze gewoonte ook rechtens zo behoort te zijn. Ook goed: (rechtens) maatschappelijk geaccepteerd is. 2. Wet en gewoonte. 3. Een erfdienstbaarheid is een absoluut recht, geen zekerheidsrecht, en wordt gevestigd door een tussen partijen opgemaakte notariële akte, gevolgd door inschrijving daarvan in de openbare registers (art. 3: 10 jo 3:89 lid 1 jo 3:98 jo 5:70 BW). 4. Art. 7:17 BW. Conformiteitseis. Het gaat hier om de afbakening tussen de informatieplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper. Deze grens bepaalt ook wanneer er wanprestatie is van de verkoper. 5.De Woningwet is zowel een wet in materiële zin als een wet in formele zin.

7

8 Antwoordsleutel opgave 2 1. Frans had het aanbod kunnen intrekken door ervoor te zorgen dat de intrekking eerder of gelijktijdig met het aanbod Klaas had bereikt, art. 3:37 lid 5 BW. NB: via internet/ kan rechtsgeldig worden gepacteerd, art. 3:37 lid 1 BW, zelfs indien de wet een schriftelijke vorm voorschrijft (hetgeen hier niet het geval is), art. 6:227a BW. 2. Gezien art. 6:219 lid 1 BW kan een aanbod in beginsel worden herroepen. Indien echter een mededeling houdende de aanvaarding is verzonden, kan het aanbod niet meer worden herroepen. Herroeping is mogelijk tot het moment van verzending van de aanvaarding op 23 maart. 3. In beginsel: ja. Art. 3:37 lid 4 BW bepaalt dat de verklaring van Frans waarin hij abusievelijk een bedrag van noemt, heeft te gelden als zijn verklaring. Frans kan zich nu op het standpunt stellen dat zijn wil en verklaring niet overeenstemmen en dat er dus geen rechtshandeling (aanbod) tot stand is gekomen. In dat geval is beslissend of Klaas onder de gegeven omstandigheden in redelijkheid had mogen aannemen dat het verklaring van Frans in overeenstemming was met zijn wil, art. 3:35 BW. 4. Product(en)aansprakelijkheid. De regeling is opgenomen in Afdeling BW. 5. Het dient te gaan om een veiligheidsgebrek, art. 6:186 BW. De producent is aansprakelijk voor de schade(s) genoemd in art. 6:190 lid 1 BW (gevolgschade).

9 Antwoordsleutel opgave 3 1. Neen, want volgens art. 7:13 BW is zij daarvoor slechts aansprakelijk als die kosten bij het sluiten van de overeenkomst apart zijn opgegeven of door de verkoper de gegevens zijn verschaft op grond waarvan de kosten door hem worden berekend. Art. 7:13 BW is weliswaar niet van dwingend recht, maar afwijking ervan ten nadele van de consumentkoper bij algemene voorwaarden geldt als onredelijk bezwarend, hetgeen betekent dat Wolschijn het onderhavig beding kan vernietigen (art. 6:233 sub a BW), waarna hij de bezorgkosten gezien art. 7:13 BW niet zal hoeven betalen. NB: onjuist is het noemen van art. 7:12 BW. In dat artikel gaat het om de kosten van bezitsverschaffing, niet die van bezorging. 2. Nu de zaak vanwege de verkoper wordt bezorgd is art. 7:11 BW (een specialis ten opzichte van art. 7:10 BW) van toepassing. Het risico voor schade tijdens het vervoer ligt dus bij de verkoper, niet bij Wolschijn. Hij hoeft geen genoegen te nemen met een beschadigd exemplaar. 3. In beginsel komen in geval van non-conformiteit alle rechten genoemd in art. 7:21 lid 1 de consumentkoper toe, maar gezien de aard van de afwijking zal Wolschijn voorshands genoegen dienen te nemen met de toezegde spoedige reparatie. 4. Hier wordt gedoeld op Afdeling BW, de productenaansprakelijkheid. De producent (importeur) is aansprakelijk indien het product niet de veiligheid biedt die men mag verwachten, art. 6:185, 186 BW. 5. Voor de schade aan de dvdspeler dient Wolschijn ingevolge art. 7:24 lid 1 BW de verkoper aansprakelijk te stellen. Voor de schade aan de televisie dient Wolschijn ingevolge art. 7:24 lid 2 sub c jo art. 6:190 lid 1 sub b BW eveneens de verkoper aansprakelijk te stellen, aangezien de totale schade niet meer beloopt dan 450.

10 Antwoordsleutel opgave 4 1. Exceptio non adimpleti contractus. Art. 6:262 BW. 2. Wanprestatie of toerekenbaar tekortkomen. 3. In geval van toerekenbaar tekortkomen van de debiteur, komen aan de crediteur verscheidene acties toe. Hij kan vorderen nakoming gecombineerd met aanvullende schadevergoeding; ontbinding, gecombineerd met aanvullende schadevergoeding; vervangende schadevergoeding, gecombineerd met aanvullende schadevergoeding. Tenslotte komt hem het al eerder genoemde opschortingsrecht toe. NB: hier is geen sprake van een consumentenkoop. 4. Een ingebrekestelling. Art. 6:82 lid 1 BW. 5. Het vonnis is executabel (uitvoerbaar) ook al wordt er een rechtsmiddel (hoger beroep) ingesteld. Art. 233 Rv.

11 Antwoordsleutel opgave 5 1. Authentieke of geregistreerde onderhandse akte. Artikel 3:237 lid 1 BW. 2.Wanneer de pandgever tekortschiet of goede grond geeft aan de pandhouder om te vrezen dat de pandgever te kort gaat schieten. Artikel 3:237 lid Antoinette kan als enige het schilderij revindiceren omdat zij eigenaar is. Artikel 5:2 BW 4. Recht van retentie. Artikel 3:290 BW. 5. Neen. Pandrecht is ondeelbaar. Artikel 3: 230 BW.

Antwoorden opgaven Inleiding recht

Antwoorden opgaven Inleiding recht Antwoorden opgaven Inleiding recht Hoofdstuk 1 Recht en rechtsbronnen 1.1 Hét kenmerk van de rechtsregel is de afdwingbaarheid ervan. De grondwetgever heeft de rechterlijke macht in het leven geroepen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Inleiding Recht. Dinsdag 24 juni uur. SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Inleiding Recht. Dinsdag 24 juni uur. SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Inleiding Recht Dinsdag 24 juni 2016 14.00-16.00 uur SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8 2016 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 Opgave 1 (23 punten) Vraag 1 Ja.

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave Inleiding Recht Dinsdag 28 juni 2016 14.00-16.00 uur Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 2 MAART UUR 11:00 UUR. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 2 MAART UUR 11:00 UUR. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 2 MAART 2015 09.00 UUR 11:00 UUR Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Inleiding recht Maandag 2 maart 2015 B / 7 2015 Stichting

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER 2016 14.30-16.30 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie)

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) pag.: 1 van 5 Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) Tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst betekent dat diegene die moet presteren dat helemaal niet doet,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave INLEIDING RECHT DONDERDAG 16 DECEMBER 2015 14.00-16.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of

Nadere informatie

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling.

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT DONDERDAG 6 OKTOBER 2016 9.00-11.00 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 7 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 7 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 7 MAART 2016 09.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht Maandag 7 maart 2016 B / 8 2015 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 (16 punten)

Nadere informatie

Het aantal te behalen punten is 100. Bij elke vraag staat aangegeven hoeveel punten er behaald kunnen worden.

Het aantal te behalen punten is 100. Bij elke vraag staat aangegeven hoeveel punten er behaald kunnen worden. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER 2016 14.30-16.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden PoopyPets

Algemene Voorwaarden PoopyPets Algemene Voorwaarden PoopyPets In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden; Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de Klant om binnen 14 dagen af

Nadere informatie

1. Alle door GTeyes B.V. uitgebrachte offertes worden gestand gedaan voor een termijn van maximaal 30 dagen.

1. Alle door GTeyes B.V. uitgebrachte offertes worden gestand gedaan voor een termijn van maximaal 30 dagen. Nummer 53446089 ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN CONSUMENTEN EN TUSSENHANDEL VAN: - GTeyes B.V., gevestigd Jericholaan 14B, 5625 TH te Eindhoven en kantoorhoudende te 5625 TH Eindhoven, Jericholaan

Nadere informatie

- PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris

- PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris DE ONDERGETEKENDEN - PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris De heer.., geboren te.. op.., wonende te.., aan de.., hierna te noemen Pandnemer en De heer.., geboren te.. op..,

Nadere informatie

3. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

3. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S T E R K M E R K B U S S U M ARTIKEL 1: DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk

Nadere informatie

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Mr. CW.de Ruiter Mr. R.Westra Derde druk Boom Juridische uitgevers Den Haag Inhoud I VERBINTENISSENRECHT in het recht Recht en rechtsbronnen Wetten Verdragen Jurisprudentie

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE Blad 1 INHOUD Art. 1. Art. 2. Art. 3. Art. 4. Art. 5. Art. 6. Art. 7. Art. 8. Art. 9. Art. 10. Art. 11. Art. 12. Art. 13. Art.

Nadere informatie

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen Artikel 1 Definities 1.1 We Connect: de coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid We Connect coöperatie

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

De algemene voorwaarden van Flex Events BV

De algemene voorwaarden van Flex Events BV De algemene voorwaarden van Flex Events BV Artikel 1 Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

Algemene Bepalingen voor de verkoop en levering van bloot eigendom van gronden der gemeente s-gravenhage 2008

Algemene Bepalingen voor de verkoop en levering van bloot eigendom van gronden der gemeente s-gravenhage 2008 Algemene Bepalingen voor de verkoop en levering van bloot eigendom van gronden der gemeente s-gravenhage 2008 Verkoopvoorwaarden bloot eigendom: Vastgesteld door burgemeester en wethouders van s-gravenhage

Nadere informatie

I VERBINTENISSENRECHT 17

I VERBINTENISSENRECHT 17 I VERBINTENISSENRECHT 17 1 Inleiding in het recht 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Recht en rechtsbronnen 20 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 22 1.2.4 Het gewoonterecht 23 1.3 Privaatrecht

Nadere informatie

Algemene inkoopvoorwaarden

Algemene inkoopvoorwaarden Algemene inkoopvoorwaarden van de BVP: de Branche Vereniging Projectinrichting, statutair gevestigd te Zwijndrecht, statutair gevestigd te Zwijndrecht Definities Artikel 1. In deze voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht Inhoud I Verbintenissenrecht 17 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 in het recht 19 19 Recht en rechtsbronnen 19 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 23 1.2.4 Het gewoonterecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 Instantie Datum uitspraak 02-09-2015 Datum publicatie 18-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3818581 UC EXPL 15-1353

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl Artikel 1 Definities Klant Iedere natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, die opdracht geeft tot de levering van een Dienst en/of

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI 2015 14.00 16.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Inleiding recht Dinsdag 23 juni 2015 B / 6 2015 Nederlandse Associatie voor voor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.H.P. Leijendekker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.H.P. Leijendekker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-144 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.H.P. Leijendekker, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever.

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

Algemene Verkoopvoorwaarden Douwe Egberts Webshop

Algemene Verkoopvoorwaarden Douwe Egberts Webshop Algemene Verkoopvoorwaarden Douwe Egberts Webshop Artikel 1. Toepasselijkheid 1.1 Deze algemene verkoopvoorwaarden ( de Verkoopvoorwaarden ) zijn van toepassing op alle bestellingen die via de Douwe Egberts

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Inleiding 13 1 Enige grondbeginselen 15 1.1 Rechtsregels 16 1.1.1 Publiekrecht en privaatrecht 16 1.1.2 Dwingend en aanvullend (regelend) recht 17 1.1.3 Materieel en formeel recht 18 1.1.4 Objectief

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES. Artikel 1 Definities

ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES. Artikel 1 Definities ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES Artikel 1 Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: klant, iedere natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf,

Nadere informatie

2 Website: de website van VEILING BLOEMEN ONLINE, te raadplegen via www.veilingbloemenonline.nl en alle bijbehorende subdomeinen.

2 Website: de website van VEILING BLOEMEN ONLINE, te raadplegen via www.veilingbloemenonline.nl en alle bijbehorende subdomeinen. Inleiding Hieronder vindt u onze Algemene Voorwaarden. Deze zijn steeds van toepassing als u gebruik maakt van of een bestelling plaatst via onze Website en bevatten belangrijke informatie voor u als koper.

Nadere informatie

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01)

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01) Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01) Artikel 1 Definities 1.1 AllweCare: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid AllweCare Medical B.V., ingeschreven

Nadere informatie

2.2 Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

2.2 Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. Genietlokaal is gevestigd aan de Gruytsweg 40, te Warfstermolen. Genietllokaal staat ingeschreven bij de kamer van koophandel onder het volgende Kvk nummer: 58065377 Bij vragen of op- en aanmerkingen kunt

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden WIJNVANDEBOER B.V. Algemeen

Algemene Voorwaarden WIJNVANDEBOER B.V. Algemeen Algemene Voorwaarden WIJNVANDEBOER B.V. Algemeen 1. Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen WIJNVANDEBOER B.V.. (hierna te noemen WvdB) en een koper, zijn de navolgende leverings- en betalingsvoorwaarden

Nadere informatie

Algemene verkoopvoorwaarden van Spirit Wings met ingang van

Algemene verkoopvoorwaarden van Spirit Wings met ingang van Algemene verkoopvoorwaarden van Spirit Wings met ingang van 01-01-2014 Artikel 1. Toepasselijkheid Op alle aanbiedingen,bestellingen en overeenkomsten van Spirit Wings zijn bij uitsluiting van eventuele

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarde Dellagon

Leveringsvoorwaarde Dellagon Leveringsvoorwaarde Dellagon Dellagon gevestigd en kantoorhoudende te 5252 CA Vlijmen, aan de van Leeuwenhoeklaan 13; hierna te noemen: Dellagon Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT DINSDAG 23 JUNI 2015 14.00 16.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Inleiding recht Dinsdag 23 juni 2015 B / 6 2015 NGO - ENS B / 6 Opgave 1 Totaal te

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - DEFINITIES ARTIKEL 2 - WIE ZIJN WIJ? ARTIKEL 3 - TOEPASSELIJKHEID

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - DEFINITIES ARTIKEL 2 - WIE ZIJN WIJ? ARTIKEL 3 - TOEPASSELIJKHEID ALGEMENE VOORWAARDEN Deze Algemene Voorwaarden zijn in werking getreden vanaf 1 juli 2018. ARTIKEL 1 - DEFINITIES In deze voorwaarden wordt verstaan onder: 1.1 "Koopovereenkomst": een koopovereenkomst

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist in het geschil tussen: de heer M. van der Bijl wonende te Amstelveen verder te noemen: Van der Bijl tegen: mevrouw E.A. Rozendaal

Nadere informatie

Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden. webwinkel

Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden. webwinkel Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden webwinkel woensdag 24 juli 2013 1 Definities 1.1 Onder Crazy Patch wordt verstaan; Crazy Patch naai & borduuratelier Gevestigd : Sydneystraat

Nadere informatie

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie Inleiding Hieronder vindt u onze Algemene Voorwaarden. Deze zijn steeds van toepassing als u gebruik maakt van of een bestelling plaatst via onze Website en bevatten belangrijke informatie voor u als koper.

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

a. Alle door Dividino gedane aanbiedingen, offertes en prijsopgaven, in welke vorm dan ook, zijn vrijblijvend.

a. Alle door Dividino gedane aanbiedingen, offertes en prijsopgaven, in welke vorm dan ook, zijn vrijblijvend. Algemene Voorwaarden Dividino Group B.V. 1. Toepasselijkheid a. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten die worden gesloten tussen Dividino Group

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

1 Huurrecht is burgerlijk recht

1 Huurrecht is burgerlijk recht 1 Huurrecht is burgerlijk recht 1.1 Personen Om het huurrecht goed te kunnen positioneren, is het van belang vast te stellen dat huurrecht onderdeel uitmaakt van het burgerlijk recht. Grof gezegd bestaat

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598

ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598 ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 27-06-2007 Datum publicatie 13-08-2007 Zaaknummer 153406 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Artikel 24. Artikel 24 lid 1 Pandrecht. Verkoop van verpande goederen

Artikel 24. Artikel 24 lid 1 Pandrecht. Verkoop van verpande goederen Artikel 24 Lid 1 Lid 2 Pandrecht Pandrecht Verkoop van verpande goederen Artikel 24 lid 1 Pandrecht Algemeen Het verschil tussen pand en retentie Het pandrecht in de AVC 2002 is nieuw ten opzichte van

Nadere informatie

1.1 Onder Algemene Voorwaarden worden verstaan de onderhavige algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden.

1.1 Onder Algemene Voorwaarden worden verstaan de onderhavige algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden. 1. DEFINITIES 1.1 Onder Algemene Voorwaarden worden verstaan de onderhavige algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden. 1.2 Onder verkoper wordt verstaan My Medical Shop BV, gevestigd te s-gravenhage. 1.3

Nadere informatie

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN CONSUMENTEN VAN Mosso Music Soemeersingel 69 5759 RC, Helenaveen KVK-nummer: 17245911 hierna te noemen: gebruiker Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2017:6351

ECLI:NL:RBNHO:2017:6351 ECLI:NL:RBNHO:2017:6351 Instantie Datum uitspraak 05-07-2017 Datum publicatie 31-07-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 5474399 \ CV EXPL 16-8870 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie Totstandkoming Overeenkomst

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie Totstandkoming Overeenkomst Inleiding Hieronder vindt u onze Algemene Voorwaarden. Deze zijn steeds van toepassing als u gebruik maakt van of een bestelling plaatst via onze Website en bevatten belangrijke informatie voor u als koper.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst artikel 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Juncto juridisch advies en training, hierna te noemen: Juncto, en een Opdrachtgever waarop

Nadere informatie

Mr. J.J. Dammingh OPSCHORTING. (schuldeisersverzuim)

Mr. J.J. Dammingh OPSCHORTING. (schuldeisersverzuim) Mr. J.J. Dammingh OPSCHORTING (schuldeisersverzuim) 2017 OPSCHORTING Algemene regeling: afd. 6.1.7 BW. Eisen art. 6:52 BW: - verbintenis van schuldenaar - opeisbare vordering schuldenaar - schuldeiser

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave INLEIDING RECHT MAANDAG 7 MAART 2016 09.00-11.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

(MODEL-AKTE Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw) VESTIGING RECHT VAN PAND OP (I) AANDELEN ALSMEDE OP (II) OVERIGE GOEDEREN

(MODEL-AKTE Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw) VESTIGING RECHT VAN PAND OP (I) AANDELEN ALSMEDE OP (II) OVERIGE GOEDEREN F364/F555/31004733 Versie 28 juni 2017 (MODEL-AKTE Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw) VESTIGING RECHT VAN PAND OP (I) AANDELEN ALSMEDE OP (II) OVERIGE GOEDEREN Heden, [passeerdatum], is voor mij,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Thorma Kachels Nederland v.o.f. 16 augustus 2009

Algemene voorwaarden van Thorma Kachels Nederland v.o.f. 16 augustus 2009 Algemene Voorwaarden van de vennootschap onder firma Thorma Kachels Nederland v.o.f, gevestigd te 9247 TS Ureterp, Nederland. Artikel 1 Toepasselijkheid 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden detailhandel in dier en dierbenodigdheden

Algemene Voorwaarden detailhandel in dier en dierbenodigdheden Algemene Voorwaarden detailhandel in dier en dierbenodigdheden Deze Algemene Voorwaarden van de Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo treden in werking op 1 januari 2019. De voorwaarden zijn gedeponeerd

Nadere informatie

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. W oek 7 estaande Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m NvW 5 Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m amendementen Tekst na wijziging 32426 (nr. 2) urgerlijk Wetboek oek 7, ijzondere overeenkomsten urgerlijk

Nadere informatie

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER

W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. Braaimaster: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd te Medemblik, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer

Nadere informatie

Algemene voorwaarden SmartPhort

Algemene voorwaarden SmartPhort Algemene voorwaarden SmartPhort Artikel 1 Definities 1. SmartPhort: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd aan J.F. Kennedylaan 19F, 5555XC te Valkenswaard, ingeschreven in het Handelsregister

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Monteban ICT

Algemene voorwaarden Monteban ICT Algemene voorwaarden Monteban ICT Artikel 1 Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Monteban ICT, hierna te noemen gebruiker, en een wederpartij

Nadere informatie

Bijlage * Modelakte derde recht van hypotheek 2014 HYPOTHEEK

Bijlage * Modelakte derde recht van hypotheek 2014 HYPOTHEEK HYPOTHEEK Heden, *, verschenen voor mij, *, notaris te *: 1. * hierna te noemen: hypotheekgever; 2. * hierna te noemen: hypotheekhouder. De verschenen personen, handelend als gemeld, verklaarden als volgt:

Nadere informatie

KOOPOVEREENKOMST ROERENDE ZAAK/ZAKEN**

KOOPOVEREENKOMST ROERENDE ZAAK/ZAKEN** KOOPOVEREENKOMST ROERENDE ZAAK/ZAKEN** DE ONDERGETEKENDEN: De heer/mevrouw*., geboren op.. 19, wonende aan de.. te., (optie: handelend onder de naam:..)**, hierna Verkoper Of: De besloten vennootschap

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Refrico B.V., gevestigd te Rotterdam. Versie geldig vanaf 1 januari 2019

Algemene voorwaarden van Refrico B.V., gevestigd te Rotterdam. Versie geldig vanaf 1 januari 2019 Algemene voorwaarden van Refrico B.V., gevestigd te Rotterdam. Versie geldig vanaf 1 januari 2019 1 Definities 1.1 Leverancier: onder leverancier wordt verstaan Refrico B.V., statutair gevestigd te Rotterdam,

Nadere informatie

Alle prijzen op de site zijn onder voorbehoud van druk- zetfouten. Voor de gevolgen van druk- en zetfouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard.

Alle prijzen op de site zijn onder voorbehoud van druk- zetfouten. Voor de gevolgen van druk- en zetfouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. Algemene voorwaarden Naam: De Haemsche V.O.F. Postadres: Johan Huizingalaan 763 a E-mailadres: info@dehaemsche.nl KvK nummer: 64435105 Btw nummer: NL855664757B01 1. Algemeen Deze algemene voorwaarden zijn

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2015:4468

ECLI:NL:RBROT:2015:4468 ECLI:NL:RBROT:2015:4468 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 24-06-2015 Datum publicatie 14-07-2015 Zaaknummer C-10-459512 - HA ZA 14-950 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Anne Sara webwinkel

Algemene voorwaarden Anne Sara webwinkel Algemene voorwaarden Anne Sara webwinkel 1. Definities en identiteit 1.1 Onder Anne Sara wordt verstaan; De eenmanszaak Anne Sara gevestigd te (2652JP) Berkel en Rodenrijs, aan de Ijmeerstraat 139, geregistreerd

Nadere informatie

aan het Moleneind CJ Teteringen. Eigenaar van Tippens Coaching&Training is

aan het Moleneind CJ Teteringen. Eigenaar van Tippens Coaching&Training is Algemene Voorwaarden Tippens Coaching&Training zowel voor particuliere als zakelijke dienstverlening Artikel 1: Algemeen 1. Tippens Coaching&Training is een eenmanszaak die kantoor houdt aan het Moleneind

Nadere informatie

FORMULIER OVERDRACHT AANDE(E)L(EN) Burgerlijke staat : gehuwd / ongehuwd / geregistreerd partner *

FORMULIER OVERDRACHT AANDE(E)L(EN) Burgerlijke staat : gehuwd / ongehuwd / geregistreerd partner * blad 1 FORMULIER OVERDRACHT AANDE(E)L(EN) De ondergetekende(n): 1. Achternaam Voorna(a)m(en) voluit Adres Postcode/woonplaats E-mail adres Geboortedatum en -plaats Houder van : paspoort / rijbewijs / identiteitskaart

Nadere informatie

ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN

ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN Artikel 1: definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: a. Elburg Tools: de natuurlijke rechtspersoon die producten en/of diensten

Nadere informatie

Recht in je opleiding

Recht in je opleiding Verbintenissenrecht el ondernemingsrecht Mr. C.W. de Ruiter Mr. R. Westra Tweede druk Boom Juridische uitgevers Den Haag 201 o Inhoud VERBINTENISSENRECHT I I.I 1.2 i-3 1.4 1.6 i-7 1.8 1.9 I.IO in het recht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.J. Vlasveld als secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.J. Vlasveld als secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-285 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. M.J. Vlasveld als secretaris) Klacht ontvangen op : 30 september 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Algemeen

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Algemeen Artikel 1 Definities 1. ForMaat: de gebruiker van de algemene voorwaarden; 2. 'Consument': een wederpartij die een natuurlijke persoon is en niet handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep; Artikel

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-509 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.C. Ruinaard en mr. dr. S.O.H. Bakkerus, leden en mr. M.H.P. Leijendekker, secretaris)

Nadere informatie

Algemene Inkoopvoorwaarden van Dishman Netherlands B.V./Uitgave 2012/Nederlands*

Algemene Inkoopvoorwaarden van Dishman Netherlands B.V./Uitgave 2012/Nederlands* Algemene Inkoopvoorwaarden van /Uitgave 2012/Nederlands* 1. Toepasselijkheid 1.1 Tenzij partijen schriftelijk anders overeenkomen zijn deze Algemene Inkoopvoorwaarden van toepassing op alle overeenkomsten

Nadere informatie

4. schriftelijk $% &#% ' #(

4. schriftelijk $% &#% ' #( 1. koper De partij vermeld in de overeenkomst als zijnde de koper en/of opdrachtgever, alsmede alle voor haar werkzame en door haar, zowel direct als indirect, ingeschakelde personen, alsmede de entiteiten

Nadere informatie

September 2011 Verkoop- Leverings- en Betalingsvoorwaarden

September 2011 Verkoop- Leverings- en Betalingsvoorwaarden September 2011 Verkoop- Leverings- en Betalingsvoorwaarden Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Artikel 12 Artikel

Nadere informatie

de naamloze vennootschap F. van Lanschot bankiers N.V., gevestigd te Den Bosch, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap F. van Lanschot bankiers N.V., gevestigd te Den Bosch, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-149 d.d. 21 mei 2013 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mevrouw mr. E.M. Dil-Stork en mr. J.Th. de Wit, leden en mevrouw mr. M. Nijland,

Nadere informatie

Zaaknummer: S21-99 Datum uitspraak: 15 mei 2018 Plaats uitspraak: Zeist

Zaaknummer: S21-99 Datum uitspraak: 15 mei 2018 Plaats uitspraak: Zeist Zaaknummer: S21-99 Datum uitspraak: 15 mei 2018 Plaats uitspraak: Zeist in het geschil tussen: de heer R.V. wonende te Julianadorp verder te noemen: V. tegen: Moteo Nederland B.V. gevestigd te Ede Bindend

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Lindsay's kousenwinkel

Algemene voorwaarden Lindsay's kousenwinkel Algemene voorwaarden Lindsay's kousenwinkel In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: -"Webwinkel" : Lindsay's kousenwinkel, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer

Nadere informatie

Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke.

Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke. Als makelaar-verkoper vergoeding van koper bedongen. Registratie van andere koopsom dan de werkelijke. Een makelaar krijgt een verkoopopdracht van een woning waarvan de opbrengst ver onder de hypothecaire

Nadere informatie

overeenkomsten overeenkomsten en verbintenissen

overeenkomsten overeenkomsten en verbintenissen overeenkomsten en verbintenissen In een organisatie worden dagelijks meerdere overeenkomsten met voornamelijk consumenten en leveranciers gesloten. Het aantal overeenkomsten in bijvoorbeeld een winkel

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding Hoofdstuk 21 Verbintenis en rechtshandhaving 21.1 Inleiding In hoofdstuk 5 was het verschil tussen absolute en relatieve rechten aan de orde. Absolute rechten zijn rechten die tegenover iedereen werken.

Nadere informatie

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Samenvatting door een scholier 2495 woorden 18 januari 2007 6,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Een overeenkomst

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat 22 vragen verdeeld over 5 opgaven.

Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat 22 vragen verdeeld over 5 opgaven. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER 2015 09.00-11.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaat uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Het examen omvat

Nadere informatie

ARTIKEL 3. AANBOD EN TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST

ARTIKEL 3. AANBOD EN TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. Daniel Muller Coaching: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd te Heerlen, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 64477819. 2. Consument: de natuurlijke

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie Totstandkoming Overeenkomst

Inleiding Definities Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden Prijzen en informatie Totstandkoming Overeenkomst Inleiding Hieronder vindt u onze Algemene Voorwaarden. Deze zijn steeds van toepassing als u gebruik maakt van of een bestelling plaatst via onze Website en bevatten belangrijke informatie voor u als koper.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Harderwijn VOF

Algemene voorwaarden Harderwijn VOF Algemene voorwaarden Harderwijn VOF ALGEMEEN Op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen Harderwijn vof en een koper, zijn de navolgende leverings- en betalingsvoorwaarden van toepassing, voorzover

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van Anna Klijn VOF, gevestigd te Woudrichem, Versie geldig vanaf 23-01-2015

Algemene Voorwaarden van Anna Klijn VOF, gevestigd te Woudrichem, Versie geldig vanaf 23-01-2015 Algemene Voorwaarden van Anna Klijn VOF, gevestigd te Woudrichem, Versie geldig vanaf 23-01-2015 1. Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen van Anna Klijn VOF. De

Nadere informatie

2.3.3 Overeenkomst is in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde 58

2.3.3 Overeenkomst is in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde 58 Inleiding 12 1 Terreinverkenning 15 1.1 Is recht saai? 15 1.2 Waarom recht? 16 1.3 Waar vinden we het recht? 17 1.3.1 Wet 18 1.3.2 Verdrag 27 1.3.3 Jurisprudentie 27 1.3.4 Gewoonte 33 1.4 Enkele onderscheidingen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 25 Beschikking van de Minister van Justitie van 12 januari 2001, houdende plaatsing in het Staatsblad van de vernummerde tekst van de Wet van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN ARTON.COM. Artikel 1. Definities

Algemene voorwaarden ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN ARTON.COM. Artikel 1. Definities Algemene voorwaarden ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN ARTON.COM Artikel 1 Definities * Klant: een natuurlijk persoon van 18 jaar of ouder of een rechtspersoon met wie Arton.com een overeenkomst tot levering

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Haal meer uit Office 6 juni 2019

Algemene voorwaarden Haal meer uit Office 6 juni 2019 Algemene voorwaarden Haal meer uit Office 6 juni 2019 Haal meer uit Office Witstoom 21 7103 CZ Winterswijk KVK nummer: 66901847 E-mail: info@haalmeeruitoffice.nl Telefoonnummer: 0543-514174 Toepasselijkheid

Nadere informatie