ROOD LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ROOD LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN"

Transcriptie

1 ROOD LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN!! OPGELET!! Deze lesbrief is geen handleiding die van a tot z moet gevolgd worden. Het is eerder een reeks mogelijke opdrachten waaruit de leerkracht kan kiezen in functie van zijn/haar eigen werkmethode en van de groep leerlingen die voorbereid moet worden. De lesbrief laat de vrijheid om de soort opdrachten en het aantal vragen per opdracht te kiezen of om aan de hand hiervan eigen spel- en denkopdrachten te maken.

2 IN DE COULISSEN DE TITEL De titel van de theatervoorstelling die jullie gaan zien, is Rood. Waaraan denk je bij het horen van die kleur? Welke verwachtingen roept de titel bij je op? De kleur wordt niet alleen verbonden met het visuele aspect van de kleur, maar er hangen ook andere betekenissen aan vast. Als je rood eens opzoekt, dan vind je verschillende associaties. Welke heeft voor jou het meest relevantie en waarom? DE SCHRIJVER EN REGISSEUR John Logan is de schrijver van de oorspronkelijke Engelstalige versie Red. Zoek op welke filmscenario s hij geschreven heeft en welke films hij geregisseerd heeft. Kan je een kenmerk onderscheiden aan zijn hoofdpersonages? Welk? Tip: wat hebben James Bond en de hoofdpersonages van The Aviator en The Gladiator gemeenschappelijk? Zoek eens op wat de wereldpers van Red vond, had het stuk veel internationaal succes? Koen De Sutter is de regisseur van deze voorstelling. Op de website van NTGent kan je een pagina vinden over zijn verleden als acteur en regisseur. Heeft hij al andere producties geregisseerd? Ken je hem zelf? Hoe? DE ACTEURS De acteurs in dit stuk zijn Wim Opbrouck en Servé Hermans. Wat weet je over hen? Op de website van NTGent ( kan je ook een pagina over hen terug vinden onder de rubriek Ensemble. Hebben zij al samen in een productie gespeeld? Kan je bedenken waarom zij gekozen hebben om deze voorstelling te spelen?

3 Tip: In bijlage zit een foto van de inkomhal van de Schouwburg, waarbij de tekeningen oorspronkelijk getekend zijn door Wim Opbrouck. HET VERHAAL EN DE THEMATIEK Op de productiepagina van Rood ( kan je informatie terugvinden over de voorstelling. Maakt die je duidelijk wat je te zien zal krijgen? Verwoord waarover het verhaal zal gaan. Heb je voldoende informatie of heb je nog veel vragen? Op de productiepagina staan twee trailers, bekijk ze eens. Welk beeld krijg je nu over de voorstelling? Wat zeggen deze filmpjes je over de sfeer van de productie? Of over de thematieken? DE STRUCTUUR Deze voorstelling bestaat uit vijf delen. Die vijf delen gaan over een periode van twee jaar. Hoe zouden de acteurs op het toneel kunnen duidelijk maken dat er telkens wat tijd voorbij gegaan is tussen de scènes, denk je? In de basisstructuur van een toneelstuk vind je meestal een protagonist en een antagonist. Wat wil dat zeggen? Wie zou in dit stuk de protagonist zijn en wie de antagonist? Waarom, denk je?

4 AVANT-SCENE VERWACHTINGEN VOORAF 1. Op de NTGent-site vind je foto s van de voorstelling. Herken je de acteurs op deze foto s? De foto s kunnen je een idee geven over de voorstelling. Welke emoties/sfeer roepen de foto s op? Wat verwacht je op basis van die foto s van de voorstelling? Waarom? Argumenteer. Later kan je jouw bedenkingen toetsen aan de voorstelling. Je kan ook al deeltjes van het decor zien, welke verwachtingen verbind je daaraan? 2. Op kan je op de productiepagina een interview van Cobra met Servé Hermans, Wim Opbrouck en Koen De Sutter terugvinden. Word je wijzer over de inhoud en de achtergrond van het verhaal? Welke stijl hanteert deze regisseur bij het maken van een productie? Is dit een stijl die je aanspreekt? Verklaar je antwoord. Wat denk je over de wijze waarop Koen De Sutter omgaat met het repetitieproces? Zou jij het ook zo aanpakken? Verklaar. 3. Op de voorpagina zie je een deel van de foto van de flyer voor deze productie afgebeeld. De volledige flyer zit in bijlage. Bekijk de flyer aandachtig. Wie herken je hierin? Merk je iets op aan de flyer? Wat? Kan je een verklaring vinden waarom dit zo is? Welke kleuren worden gebruikt op deze flyer? Waarom is dit zo, denk je? Kan je hieruit iets afleiden over de relatie van de personages of over de voorstelling in het algemeen?

5 DIALOGEREN MET ELKAAR IN DIALOOG OVER INHOUD EN THEMATIEK 1. Eén van de basisvragen van de voorstelling is: Wat is kunst? Rothko maakt een onderscheid tussen de grootmeesters van de schilderkunst zoals Rembrandt, Turner, Michelangelo, Matisse en hedendaagse kunststromingen zoals de PopArt van Warhol en Lichtenstein. Hij zegt dat die nieuwe generatie niet op zoek is naar betekenis zoals de oude en daarom niet gezien moet worden als echte kunstenaars. A. Wat is het nut van kunst? Deze discussie heeft voor een nieuwe generatie kunstenaars gezorgd. De breuklijn tussen moderne en postmoderne kunst is er gekomen door een scheiding tussen het vooropgesteld doel van kunst. Moderne kunst heeft vertrouwen in de kunst als een verheffend iets, via kunst kan men dus de wereld verbeteren. Rothko behoort tot de modernisten. Postmoderne kunst is een radicale reactie op de moderne kunst. Zij trekken begrippen als waarheid en authenticiteit in twijfel en laten hoge en lage cultuur met elkaar botsen. Kunstenaars als Jeff Koons en Roy Lichtenstein behoren tot de postmodernisten. Probeer bovenstaande redenering even te begrijpen. Als je er te weinig over weet, zoek dan de begrippen en namen even op en verbind ze met elkaar. Ben je zelf bekend met bijvoorbeeld de schilders of met de stroming Popart? Kijk ook eens naar de laatste bijlage. Wat is voor jou het nut van kunst? Waarom moet kunst volgens jou blijven geproduceerd en besproken worden? B. In bijlage 2 zitten er twee kunstwerken: De Nachtwacht van Rembrandt en Campbell s Soup Cans van Warhol. Vind jij dat ze allebei de stempel kunst verdienen? Wat moet een kunstwerk volgens jou bevatten om kunst te zijn? Aan welk van de twee hecht jij

6 persoonlijk het meest waarde? Zie je de volgende tegenstelling: ouderwets versus nieuw en hip? Denk jij dat de ene kunstenaar er meer heeft over nagedacht dan de andere? Denk jij dat de ene kunstenaar beter kan schilderen dan de andere? Waarom denk je dat? Geef duidelijk je argumenten voor of tegen Rembrandt of Warhol. Wie maakt er volgens jou de beslissing of iets al dan niet kunst is? C. Zoek eens een aantal kunstwerken op van Rothko. Wat vind je er van? Vind jij ze kunst? Geef argumenten. Welke emoties ervaar je als je er naar kijkt? Vind je het indrukwekkend? Overloop eens de verschillende stijlen van Rothko in zijn carrière. Welke stijl verkies je? D. In bijlage 2 kan je twee moderne interpretaties zien van Rothko s schilderijen. Dit noemen ze edible art. Vind jij dit ook kunst? Spreekt dit je meer aan dan de schilderijen van Rothko zelf? Wat zou Rothko er van denken als je de vorige vragen in je achterhoofd houdt? Moet kunst populair zijn? E. Rothko vond dat de toeschouwers van zijn kunstwerken enkel een negatieve mening mochten geven als ze zijn werken werkelijk begrepen. Daarom ging hij een aantal keren naar het MOMA (het Museum van Moderne Kunst in New York) om uitleg te geven over zijn kunstwerken. Vind jij het belangrijk dat je een kunstwerk begrijpt? Waarom wel of niet? Kan je ook oordelen over iets zonder dat je het helemaal verstaat of weet waar het voor staat? Vind je het interessant om de bedoeling van een kunstenaar te lezen of beslis je liever zelf wat de bedoeling van een bepaalde kunstwerk is? Moet kunst raken en waarom wel of niet? Verbind deze vraag ook even met een theatervoorstelling. Kom je dan tot dezelfde conclusies of niet? Bespreek met elkaar.

7 2. Een tweede discussie die heel erg aanwezig is in deze voorstelling bevat de tegenstrijdigheden gerelateerd aan een generatiekloof. Rothko benoemt de generatie na hem als de oké-generatie, die generatie waartoe zijn assistent Ken behoort. Als er een vraag gesteld wordt zoals Hoe was je dag? Hoe voel je je? Hoe vind je dit schilderij? Dan antwoord iedereen daar volgens Rothko met een oké op. Er is geen onderscheid meer tussen iets leuk vinden en iets respecteren. A. Vind jij ook dat je behoort tot een generatie die van alles houdt en alles leuk vindt? Als er iemand aan jou vraagt hoe het met jou gaat, antwoord je dan ook meteen Goed en met jou?. Is je antwoord afhankelijk van degene die het vraagt? Denk jij dat je sneller tevreden bent dan een andere generatie zoals bijvoorbeeld die van je ouders? B. De oké-generatie kan ook gelinkt worden aan de Facebookgeneratie. Vind jij veel dingen leuk op Facebook? Vind jij het belangrijk dat je veel likes krijgt op Facebook? Vind je iets leuk omdat je het zélf leuk vindt of omdat je het hoort leuk te vinden? Denk je daar soms over na? C. Met je ouders kan je ook een generatieverschil opmerken. Heb je dit al veel ondervonden? Vertel je ervaringen aan je medeleerlingen. Vind je dit lastig of interessant om de verschillen tussen generaties te zien? Hoe staan je ouders tegenover jouw generatie? Heb je liever dat ze dezelfde interesses hebben of mogen ze andere interesses hebben? Waarom heb je dat liever wel of niet? Merk je soms een groter generatieverschil met je grootouders dan met je ouders? Denk je dat oudere generaties de jongere generaties zaken verwijten of is het net omgekeerd: omdat ze bijvoorbeeld bepaalde eigenschappen of vernieuwingen niet meteen begrijpen en daarom de meerwaarde ook niet begrijpen? D. Ook in de klas kan er een generatiekloof aanwezig zijn. Hoe zien jullie de optimale relatie tussen een leerkracht en leerlingen?

8 Probeer gedetailleerd te bespreken. Toets jullie idee eens aan de realiteit van jullie huidige leerkrachten. Probeer ook eens te denken vanuit de leefsituatie van een leerling en een leerkracht: wat zijn jullie beider taken op school? E. In Rood zit uiteraard dezelfde verhouding leraar (Rothko) leerling (Ken). Onthou de antwoorden die jullie bij D hebben gegeven en toets ze aan de verhouding die in Rood wordt geschetst. Kan interessante discussies opleveren. 3. Een nieuwe kunststroming komt altijd in de plaats van een vorige. Dat zorgt ervoor dat veel kunstenaars maar aandacht krijgen tijdens een korte periode van hun kunstenaarsschap, omdat ze op een bepaald ogenblik niet meer nieuw zijn. Rothko behoort tot het abstract expressionisme, meerbepaald tot het zogenaamde Color Field Painting. De stroming die voor het abstract expressionsime kwam was het kubisme. A. Zoek eerst eens het abstract expressionisme en color field painting op. Herken je werken van bepaalde kunstenaars? Een andere stroming onder het abstract expressionisme is het Action painting, met onder andere Jackson Pollock. Plaats de twee onderstromingen eens tegenover elkaar. Welk van beide verkies jij? Geef onderbouwde argumenten. Ben je überhaupt voor een van de twee stromingen gewonnen, of heb je andere favoriete stromingen? B. Een kunstenaar kan op twee manieren reageren op de opkomst van een nieuwe stroming: hij kan die aanvaarden en eervol van het podium stappen of hij kan ze verwijten en koppig op het podium blijven staan uit overtuiging dat hij daar hoort. Je kan het ook zien alsof je jongere zus of broer aan de leeftijd gekomen is waar hij of zij ook mag uitgaan. Vind je dit leuk of protesteer je daar tegen? Hoe zou jij daar dus mee omgaan? Vergelijk ook eens met politieke kopstukken. C. Iedere kunstenaar heeft de ambitie om een verschil te maken en iets te betekenen. Heb jij dit als niet-kunstenaar ook? Waarom wel, waarom niet? Op welk vlak? Denk je dat iedereen deze droom heeft?

9 Ken jij ook kunstenaars die voor jou een verschil maken? Welke en waarom? D. Dat Rothko van het podium moet stappen, betekent ook dat hij de eindigheid van zichzelf en zijn schilderijen moet inzien. Maar ook dat hij zijn assistent Ken moet loslaten zoals ouders hun 18-jarige zoon of dochter moeten loslaten als hij of zij op kot gaat. Zo kan Ken zijn eigen levensstroming vinden, net zoals een dochter of zoon zijn eigen weg moet vinden. Herken je dit? Denk je dat dit moeilijk is voor Rothko? En je ouders als jouw moment is aangebroken? Hoe zou jij reageren als je wordt los gelaten? Kijk je er naar uit of boezemt zo n vooruitzicht je eerder angst in? 4. In deze voorstelling gaat het over een gebeurtenis in Rotkho zijn leven waarbij hij een miljoenencontract tekent voor de creatie van een serie grote doeken voor een gloednieuw restaurant in New York, The Four Seasons. A. Vind jij het logisch dat een kunstenaar een commerciële opdracht aanneemt? Of moeten de economische markt en de kunstmarkt gescheiden worden? Welke voordelen zou een kunstenaar kunnen hebben bij de ene en de andere markt? Moet kunst actueel zijn en meegaan met trends of mag die autonoom bezig zijn? Moet kunst bijvoorbeeld een spiegel van de maatschappij zijn? Johan Simons, regisseur en theaterdirecteur (vroeger en toekomstig artistiek leider NTGent) zegt bijvoorbeeld dat kunst boven onze cultuur moet staan en er commentaar moet op geven. Wim Opbrouck (huidig artistiek leider) zegt dat theater midden in de kunsten moet staan. Bednke even wat ze bedoelen en bepaal je eigen mening daarover. B. Rothko is tegen commerciële kunst zoals de Pop Art van Warhol, maar hij neemt zelf een opdracht aan voor veel geld. Vind je dit hypocriet of is het zijn volste recht? Waarom denk je dit? Geef argumenten. C. Je kan ook eens kijken naar de documentaire over Banksy Exit through the gift shop. Hierin gaat het heel duidelijk over de manier waarop kunst gebruikt kan worden om veel geld te produceren en hoe een kunstenaar soms in het commerciële circuit terecht komt,

10 zonder dat hij er zelf naar streeft. Bespreek de documentaire en de verschillende kritieken die aangehaald worden rond kunst en authenticiteit. 5. Ken kijkt heel erg op naar Rothko. Hij wil er veel van leren en ook groeien tot een grote kunstenaar. De ambitie om net zoals je grote voorbeeld te zijn en in zijn huid te kruipen. Hij luistert niet alleen gretig naar Rothko s visie over kunst, maar over het leven tout court. Heb jij dit ook bij iemand? Is die persoon dan meer een inspiratie of wil je echt op die persoon lijken? Leg uit. Zou je het fijn vinden zo iemand te hebben? Argumenteer. WORKSHOP Rood is een well-made play. Dit wil zeggen dat alles al tot in de puntjes uitgewerkt is door John Logan. Een van de kenmerken van zo n well-made play is dat de regieaanwijzingen heel gedetailleerd zijn. Regieaanwijzingen, of toneelaanwijzingen zijn alle aanwijzingen die door de toneelschrijver worden gegeven in of bij zijn dramatekst om de toneelvoorstelling ervan te realiseren. Die aanwijzingen bevatten bijvoorbeeld de wijze van handelen van de acteurs (voordracht, mimiek en handeling), de locatie, de kleding, de rekwisieten, de decors, etc. Toch wou de regisseur van deze voorstelling, Koen De Sutter, een eigen interpretatie geven aan die regieaanwijzingen. 1. In dit gedeelte krijgen jullie een deeltje van de tekst met verschillende regieaanwijzingen. Deel de klas in in groepjes van drie: één iemand speelt Rothko, één iemand Ken en één iemand de regisseur. 2. Speel per drie het onderstaande stukje na. De regisseur moet de regieaanwijzingen aangeven, maar het is de bedoeling dat hij er soms iets aan wijzigt als hij een ander idee heeft. De regieaanwijzingen zijn dus de basis, maar de regisseur mag creatief zijn en een aantal verschillende zaken uitproberen, de mimiek of de handeling bijvoorbeeld veranderen. Je kan de verf vervangen door een verfborstel met water.

11 ROTHKO staart naar zijn schilderij. Hij houdt zijn hoofd schuin. Alsof hij naar iets luistert. Alsof hij iets nieuws ziet in het schilderij. Breng mij die andere pot. KEN, opgewonden, brengt hem een borstel en een pot donkere, kastanjebruine verf. KEN: Gaat u echt schilderen? Waar dacht je dat ik verdomme mee bezig was? KEN gaat achteruit. Hij kijkt nauwlettend naar ROTHKO. ROTHKO doopt een huisschildersborstel in de verf. Hij is er klaar voor. Dan staat hij stil, onbeweeglijk. Enkel zijn ogen bewegen over het canvas. Verf druppelt op de grond. KEN kijkt ademloos toe. ROTHKO bekijkt geconcentreerd het doek. Hij twijfelt welke kleur hij gaat gebruiken. Hij heeft iets nodig.

12 Geef mij zwart nummer vier en kastanje nummer een. KEN brengt verschillende soorten poederpigment in versleten kannen. ROTHKO geeft, nauwelijks bewegend, instructies. Zijn ogen schichtig van de verfpot naar het doek. Een klein beetje zwart. KEN voegt een beetje zwart toe en roert voorzichtig de verf om. Nog. KEN doet het en blijft zorgvuldig mengen. Twee keer zoveel kastanje. KEN voert het uit terwijl hij de verf verder omroert. ROTHKO kijkt onzeker. Hij bestudeert het schilderij. Het duurt een tijdje. Hij wordt wanhopig. (tot zichzelf, gefrustreerd) Komaan...komaan...komaan... Wat heeft het nodig? KEN: Rood. Ik heb jou niets gevraagd! ROTHKO is uit zijn concentratie gebracht. Hij gooit buiten zinnen zijn borstel

13 weg die overal spatten verf achterlaat. Hij wendt zich tot KEN. Doe dit nooit meer! Hij is razend, stampvoetend danst hij de kamer rond. Hij schreeuwt. Met welk recht denk jij te spreken? Waar haal jij het recht vandaan om een oordeel te vellen over mijn werk? Wie denk je wel dat je bent? Wat heb jij al gepresteerd? Wat heb jij al gezien? Wat geeft jou het recht om sowieso hier te zijn, bij mij en mijn schilderijen waarvan je geen kloten begrijpt? ROOD?! Wil jij het schilderen! Hier pak vast, ROOD!!! Onhandig smijt hij verschillende kleuren rode verf naar KEN. 3. In het volgende onderdeel zal je het effect van kleurenassociaties onder de loep nemen. In het tweede deel van de juist behandelde dialoog gaan Rothko en Ken om de beurt hun associaties met het kleur Rood uitspreken. Elk vanuit zijn eigen wereld en referentiekader. Nu is het de bedoeling dat jullie elk in de groepjes van drie op zoek gaan naar de kleur Rood in jullie leefwereld. Waaraan denk jij bij het horen van rood? Drink jij bijvoorbeeld graag Coca Cola, dan zeg je Het kleur van een blikje Cola. 4. Nu jullie elk een lijstje hebben, kunnen jullie dat in een dialoog plaatsen. Probeer het lijstje zo goed mogelijk te integreren in onderstaande dialoog. En rood! En rood! En rood! Ik weet zelf niet eens wat dat betekent ROOD Bedoel je scharlakenrood? Of karmozijnrood, koraalrood of wijnrood? Magenta, bourgondisch rood, zalm- of karmijnrood? Alles behalve ROOD! Wat is dat ROOD??

14 ROTHKO staat nu onbeweeglijk stil, hij ademt zwaar, zoekt zijn evenwicht, zijn kalmte. KEN veegt de verf van de vloer. ROTHKO kijkt misnoegd rond. KEN: Ik bedoelde... de zonsopgang. De zonsopgang? KEN: Het rood bij zonsopgang... Dat gevoel... (Spottend) Oh, dat gevoel. KEN gaat verder met opruimen, de verf, de borstels. Wat bedoel je eigenlijk met dat gevoel? KEN: Ik had het niet zomaar over de kleur rood. Ik bedoelde de emotie die rood bij zonsopgang oproept. Zonsopgang is niet rood! KEN: Dat is het wel. Ik zeg jou van niet. KEN: Zonsopgang is rood en rood is zonsopgang. KEN ruimt verder op. KEN: Rood is hartslag. Rood is passie. Rode wijn. Rode rozen. Rode lippenstift. Bieten. Tulpen. Pepers.

15 Bloed. KEN: Dat ook, ja. ROTHKO denkt na. Roest op een achtergelaten kinderfiets in de tuin. KEN: Appels... tomaten. De vuurstorm over Dresden s nachts. De zon bij Rousseau, de vlag bij Delacroix, de mantel bij El Greco. KEN: De neus van een konijn. De ogen van een albino. Een parkiet. Florentijns marmer. Een atoom explosie. De snee bij het scheren. KEN: Rode pantoffels. Technicolor. De telefoon naar het Kremlin op het bureau van de president. De Russische vlag. De nazivlag. De Chinese vlag. KEN: Dadelpruimen. Granaatappels. De hoerenbuurt. Rode tape. Rouge. Lava. Kreeften. Schorpioenen. KEN: Het stoplicht. Een Ferrari. Schaamrood. Ingewanden. Vuur. Een dode Fauvist. KEN: Het haar bij Titiaan. Overgesneden polsen, bloed in de gootsteen. KEN: De kerstman.

16 Satan. Rood... dus. KEN: Juist. 5. Bekijk, bespreek en evalueer de dialogen van de andere groepjes. Wat is er goed gevonden? Wat is er verrassend en waarom?

17 BIJLAGE 1 BIJLAGE

18 BIJLAGE 2 Rembrandt De Nachtwacht

19 Warhol Campbell Soup Cans BIJLAGE 3

20 _more_edible_art_from_sfmoma.html wichrothko2.jpg BIJLAGE 4

21

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het Werkbladen Uitdaging! Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het één ten koste van het ander? Waar word jij gelukkig van? De uitdaging van deze tool is dat je je eigen antwoorden bepaalt. We raden

Nadere informatie

Theater Speelman DO (8+)

Theater Speelman DO (8+) Theater Speelman DO (8+) Met dank aan Hanne Moors Beste leerkracht, Deze lesmap is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Er zijn een aantal aspecten die je kunt bespreken

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Nieuwe romantiek? 3.1

Nieuwe romantiek? 3.1 Nieuwe romantiek? 3.1 Leven we vandaag in een romantische tijd? Wat betekent dit dan? Je krijgt 2 teksten over dit thema. ORIËNTEREN Bij elke tekst krijg je enkele vragen. Die los je op per twee. Dit betekent:

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf?

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? Het gaat om doen, om zichtbaar en hoorbaar gedrag. Gedrag is waar de omgeving op reageert en wat aanspreekt,

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN. Deel II: Naverwerking. To see is to know

FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN. Deel II: Naverwerking. To see is to know FRONT Polyphonie LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN Deel II: Naverwerking To see is to know Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn wat de tekentaal van een opvoering

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN We vragen ons vaak af hoe we op een goede manier kunnen omgaan met gekwetste mensen. Dit is een vraag waarop we geen pasklaar antwoord kunnen geven. We

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven

Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Drie domeinen van handelen: Waarnemen, oordelen en beleven Situatie John volgt een opleiding coaching. Hij wil dat vak dolgraag leren. Beschikt ook over de nodige bagage in het begeleiden van mensen, maar

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: : Thema 1 Lesdoel (in waarneembaar Bron Lesdoel 1. Introles De leerling benoemt positieve en minder positieve elementen

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie