Daarom komt de SP samen met de PvdA met een voorstel voor de wijkwinkelcentra.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daarom komt de SP samen met de PvdA met een voorstel voor de wijkwinkelcentra."

Transcriptie

1 Voorzitter, Wie de Zwolse binnenstad binnentreedt kan het niet ontgaan, de Primarktas. Het zichtbare symbool van de grote textielketens die zich afgelopen periode in Zwolle hebben gevestigd, of dat binnenkort zullen doen. Een symbool van de ontwikkeling van onze stad. Hoewel wij blij zijn met stijgende bestedingen, toerisme en groeiende werkgelegenheid zit hier een belangrijke tegenstelling. De lonen van grote groepen werknemers zijn te laag en hun arbeidsvoorwaarden staan onder druk. In de Retail en in de horeca. Bij de distributiecentra van Albert Heijn, ook in Zwolle. Vorige week kwam het CBS met onderzoek waaruit blijkt dat gemiddeld van elke euro die werknemers en ZZP ers verdienen meer dan een kwart verdwijnt in de zakken van de werkgevers. CPB, Nederlandse Bank en IMF ze zeggen het allemaal, de lonen kunnen en moeten omhoog. Grote groepen Zwollenaren voelen zich bedreigd in hun bestaanszekerheid. Niet alleen lage lonen, maar ook de groeiende onzekerheid over wonen, pensioenen, zorg, werk en inkomen. De op hol geslagen flexibilisering creëert een groeiende groep die van baan naar baan hobbelt, van opdracht naar opdracht en soms zelfs van dag tot dag. De dagloner is bezig aan een comeback. De gevolgen zijn voelbaar voor veel van onze inwoners. Een gezin stichten, een koopwoning en andere toekomstdromen gaan in rook op of worden uitgesteld in de hoop in de toekomst wel die zekerheid te vinden. De kloof wordt breder. De kloof tussen mensen met en mensen zonder zekerheid. Tussen de kansen van hoog- en lagergeschoolden en tussen arm en rijk. Ook de overheid doet vrolijk mee en we zien opnieuw een tegenstelling. De tegenstelling tussen de verwachting van inwoners dat de overheid problemen actief aanpakt, en de instelling van de politiek dat er vooral gefaciliteerd moet worden, uitbesteed en afgewacht. Zo wordt er ingezet op reshoring, het terughalen van maakindustrie. Tegelijkertijd zet de gemeente zelf voor een groot deel in op externe inhuur en tijdelijke contracten, o.a. bij de publieksbalie en belastingkantoor GBLT. In 2018 wil de gemeente het schoonmaakwerk circulair gaan aanbesteden. Daar moeten dan weer allerlei experts voor worden ingehuurd om ons te vertellen wat dat überhaupt is en hoe we dat moeten doen. Waarom kijkt het college niet of een deel van deze mensen in dienst van de gemeente kunnen komen zoals in andere steden al gebeurt?

2 De tegenstelling in de politiek tussen wat een deel van deze raad belangrijk vindt en wat belangrijk is voor mensen in de stad. De wens meer scholen het weinig zeggende predicaat excellent te geven staat tegenover de eis van leerkrachten in het basisonderwijs die strijden voor eerlijk loon en lagere werkdruk. Overdreven aandacht voor een verdwaalde kraker staat tegenover de roep om leegstand aan te pakken en voor voldoende betaalbare woningen te zorgen. En terwijl de meerderheid van deze raad zich druk maakt of de naam van ons station wel pretentieus genoeg klinkt, komen werknemers in actie. Voor veiligheid en goed openbaar vervoer. De tegenstelling zien wij ook terug in de fysieke stad en in het beleid van dit college. Er worden opnieuw enorme bedragen in de binnenstad gestoken. Maar ondanks eerdere oproepen daartoe van de SP worden de wijken en buurten verwaarloosd. Na jaren van bezuinigingen ligt er veel achterstallig onderhoud te wachten. En dat is niet alleen de SP opgevallen... Enige tijd geleden verraste de VVD vriend en vijand door het stadhuis en de naastgelegen horeca voor de verandering een keer links te laten liggen, om een gewone wijk in te trekken en met gewone mensen in gesprek te gaan. De partij was zo geschrokken van wat zij hier aantrof dat er onmiddellijk schriftelijke vragen volgden samen met een paniekoproep in de media de verloedering aan te pakken. Nu zult u de SP niet snel het woord verloedering horen gebruiken wanneer wij een losse stoeptegel tegenkomen, al was het maar omdat buurtbewoners dat niet kunnen waarderen, maar er liggen wel degelijk opgaven te wachten. De SP wil dat er nu geïnvesteerd wordt in de Zwolse wijken en buurten, in onze eigen inwoners. De wijken zijn immers de plek waar veruit de meeste Zwollenaren wonen, hun boodschappen doen en hun kinderen naar school brengen. De bezuinigingen op de openbare ruimte versterkt door de tand des tijds hebben hun sporen achter gelaten in de wijken. Daarom vragen wij het college knelpunten in de Zwolse wijken en buurten in kaart te brengen en hier gerichte investeringen op te doen. Op het gebied van bestrating, groen, verlichting, speelvoorzieningen. Investeren in wijken betekent allereerst investeren in de wijkwinkelcentra. Ook hier hebben wij eerder aandacht voor gevraagd. De problemen verschillen, maar leegstand is een gemeenschappelijke factor. Ook de publieke ruimte kan bij sommige centra een opknapbeurt gebruiken. Betrokken ondernemers steken de handen uit de mouwen, naar ook de gemeente heeft een taak om de publieke ruimte aan te pakken, om partijen bij elkaar te brengen en actief in te zetten op de bestrijding van leegstand. Ook kan de gemeente financieel bijdragen aan bijzondere evenementen en gelegenheden, voor de binnenstad is dit immers ook dagelijkse praktijk.

3 Daarom komt de SP samen met de PvdA met een voorstel voor de wijkwinkelcentra. Het college ziet Diezerbrink en Assendorp als weinig meer dan aanloopgebieden van de binnenstad. Voor de SP zijn deze wijken zoveel meer. Bloeiende wijken waar juist veel kleinere en afwijkende winkels en voorzieningen zorgen voor levendigheid en diversiteit. En terwijl Citycentrum en Zwollefonds altijd een luisterend oor vinden bij dit college, blijft u doof voor de geluiden van ondernemers en ondernemersverenigingen in deze wijken. Dat moet anders. Specifiek voor deze gebieden wil de SP gerichte investeringsplannen zien en komt zo nodig met een motie. Maar een stad is meer dan stenen. Investeren in wijken betekent ook investeren in leefbaarheid, in mensen. De succesvolle aanpak in Holtenbroek III laat zien hoe belangrijk opbouwwerk kan zijn. De SP wil dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden de succesvolle aanpak in Holtenbroek breder in te zetten en zo nodig het opbouwwerk uit te breiden. De economie groeit, de armoede helaas ook. Het aantal bijstandsuitkeringen neemt nog steeds toe, een trend die naar verwachting nog langere tijd zal aanhouden. De SP blijft pleiten voor het ophogen van de grens voor armoederegelingen, hoewel de meerderheid van deze raad die oproep al lang beu is. Werk is voor de meeste mensen de uitweg uit armoede, maar lage lonen en kleine banen met onzekere uren zorgen ervoor dat grote groepen weliswaar werk hebben, maar nog steeds een beroep moeten doen op de bijstand. Daarom zijn wij blij dat de geest van de verdrukkende Participatiewet wordt losgelaten en de gemeente vertrouwen stelt in haar eigen inwoners. De SP is ook bijzonder blij met de uitwerking van het declaratiefonds, misschien wel het beste plan in de hele PPN. Een plan dat zijn oorsprong vindt in de koker van o.a. de SP, maar wat het college heeft uitgewerkt tot een middel om concreet armoede aan te pakken. Daarvoor opnieuw complimenten. Ook de al eerder ingezette nadruk op schuldhulpverlening mag opnieuw worden genoemd. De aanpak van schulden is een cruciaal onderdeel van de strijd tegen armoede. Het blijft wel van cruciaal belang dat de gemeente weet hoe armoede in onze stad zich ontwikkelt en waar deze zich bevindt. Daarom ziet de SP graag dat armoedeonderzoeken een permanent karakter krijgen, daartoe dienen wij dan ook een motie in.

4 Het overhevelen van de buffer sociaaldomein blijven wij een slecht idee vinden. De redenatie dat het sociaaldomein onderdeel moet worden van de reguliere begrotingscyclus snijdt geen hout. Er zijn zoveel reserves en potjes. Juist in het sociaal domein blijft er veel onzekerheid en is het onverstandig de buffer nu al af te schaffen. De SP is bezorgd over de toekomstige financiering van de Herberg. Bij het debat over de investeringsbrief drongen wij al aan op een voorstel, maar dat licht er nog altijd niet. Ik hoor graag van het college hoe dit er voorstaat. Te hoge huren en andere wanpraktijken van huisjesmelkers op de particuliere huurmarkt zijn een groeiend probleem en uiten zich specifiek op het gebied van studentenkamers. De SP dringt al jaren aan op actie op dit gebied. Blij verrast waren wij dan ook toen het college recent aangaf onze suggestie over te zullen nemen en in te zetten op meer en betere voorlichting voor studenten op het gebied van huurrecht Ik zie dit als een trendbreuk en de SP maakt dankbaar gebruik van de nieuw geboden ruimte om de volgende stap te zetten. Daarom komt de SP samen met de PvdA en GroenLinks met een voorstel om een meldpunt in te stellen om klachten te inventariseren en gericht voorlichting en handhaving in te kunnen zetten. Een instrument waar in Groningen al goede ervaringen mee zijn opgedaan. Als laatste voorzitter een pleidooi voor publiek eigendom van nutsvoorzieningen. Enige jaren geleden hebben overheden de rampzalige keus gemaakt Essent en Enexis van de hand te doen. Waarmee rendement op de lange termijn en invloed op een belangrijke nutsvoorziening zijn verkwanselt voor een snelle pot geld. Zwolle heeft aan de verkoop van haar Enexis aandelen 4 miljoen euro overgehouden. Waarom niet kijken naar de mogelijkheden van een lokaal energiebedrijf? Geen nieuw idee, maar wel een goed idee. Waarom niet (een deel van) dit geld labelen en gebruiken om dit handen en voeten te geven? Dat kan als coöperatie, maar misschien zelfs als gemeentelijk of regionaal energiebedrijf. Zo kunnen we grote stappen zetten in de energietransitie en op het gebied van duurzaamheid, we hebben kansen voor werkgelegenheid. We democratiseren een belangrijke peiler van de economie door de zeggenschap over energie te verplaatsen van bedrijven naar gemeenschapshanden, naar onze inwoners. Het overwegen waard zou ik zeggen. De tegenstellingen in de samenleving los je niet op door deze te negeren of te verbloemen. Een sterke overheid die problemen van gewone mensen aanpakt en verschillen kleiner maakt. Sterke

5 publieke bedrijven en voorzieningen en een gedeeld gevoel van solidariteit dat al die verschillende mensen, groepen en initiatieven in onze stad verbind. Dat hebben we nodig.

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Bijzondere oplossing. bijstand: een nieuwe schuld is geen

Bijzondere oplossing. bijstand: een nieuwe schuld is geen Bijzondere oplossing bijstand: een nieuwe schuld is geen Inleiding Voor mensen met een laag inkomen is het moeilijk rondkomen. De prijzen voor boodschappen, huur, energie, water en zorg stijgen, maar het

Nadere informatie

RIS Werken loont!

RIS Werken loont! Werken loont! Initiatiefvoorstel PVV Den Haag Raadslid Elias van Hees 17 mei 2017 Aanleiding & Analyse De arbeidsmarkt functioneert op basis van vraag en aanbod. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

de continuïteit en het maatwerk in de zorg voor jongeren die 18 jaar worden, hiervoor dienen we een motie in.

de continuïteit en het maatwerk in de zorg voor jongeren die 18 jaar worden, hiervoor dienen we een motie in. Begroting 2017-PvdA Behoud van werkgelegenheid, goede zorg, het jeugd sport en cultuurfonds, het armoedebeleid, dat is waarvoor de PvdA in crisistijd heeft gestreden! En daar sta je dan. Na de eerste twee

Nadere informatie

Ondersteboven Armoede in Rotterdam Hoe denken Rotterdammers over armoede? Ds. Dick Couvée, 26 juni 2015

Ondersteboven Armoede in Rotterdam Hoe denken Rotterdammers over armoede? Ds. Dick Couvée, 26 juni 2015 Ondersteboven Armoede in Rotterdam Hoe denken Rotterdammers over armoede? Ds. Dick Couvée, 26 juni 2015 De andere kant van Rotterdam Het gemiddeld huishoudinkomen is in Rotterdam ongeveer 10% lager dan

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Foto: Pieter Musterd - (cc) - Flickr Het Oude Centrum is een wijk die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een moderne en levendige centrumwijk.

Nadere informatie

Bijlage 4: Werkenden met een laag inkomen

Bijlage 4: Werkenden met een laag inkomen Bijlage 4: Werkenden met een laag inkomen Dit overzicht gaat in op de inzichten die de cijfers van het CBS bieden op het punt van werkenden met een laag inkomen. Als eerste zal ingegaan worden op de ontwikkeling

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw Poot (VVD) en mevrouw Verheul (D66), getiteld: Steun in de rug

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost.

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost. Jij komt nooit meer terug, voorbij, het ging allemaal zo vlug, al die kennissen die vragen, hoe het met ons gaat. Het is te laat, het is te laat. Dit zongen wij samen met snik in onze stem onder uw aanvoering

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Uitwerking uitkomsten praatcafé

Uitwerking uitkomsten praatcafé Uitwerking uitkomsten praatcafé 21 november 2012 in de Tjattel Sjoerd IJdema / Frans Jorna Inhoud Algemeen... 2 Tafels Voorzieningen... 2 Tafels Wonen... 3 Tafels Werken... 3 Plenaire nabespreking... 5

Nadere informatie

Reguleren met betaald parkeren

Reguleren met betaald parkeren 2 Wat ga ik vertellen? Info over Leiden algemeen Reguleren met betaald parkeren Parkeerbeleid van de gemeente Leiden Parkeerbeleid in Leiden Waarom betaald parkeren? Reinout van Gulick, Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter,

Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter, Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter, Alles van waarde is weerloos, zegt Lucebert in zijn gedicht De zeer oude zingt. Een prachtige strofe, altijd actueel. Niet alleen

Nadere informatie

eca Manifest FNV Hor 2015

eca Manifest FNV Hor 2015 Manifest FNV Horeca 2015 Inleiding De arbeidsvoorwaarden in de horeca staan al tijden onder flinke druk. De verhoudingen tussen cao-partijen zijn verhard en verslechterd. Onderhandelingen lopen al jaren

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

buurtprofiel Schrijverswijk

buurtprofiel Schrijverswijk buurtprofiel Schrijverswijk bevolking De buurt Schrijverswijk in de wijk Veenendaal-Noordwest telde in 2016 1.420 inwoners; dat is ruim 2% van de Veenendaalse bevolking. Jongeren zijn oververtegenwoordigd:

Nadere informatie

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2016 JANUARI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 FREELANCERS GEBAAT BIJ ONRUST OP ARBEIDSMARKT 4 BEDRIJVEN MAKEN MEER GEBRUIK VAN FREELANCERS EN FLEXWERKERS

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Onze Stad. Een stad van ons allemaal.

Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Kaderen, afspraken maken, en dat, ondanks de sterker wordende economie, met nog aardig wat onzekerheden. Zo is ook deze kaderbrief opgesteld. Omdat niet vooruit gelopen

Nadere informatie

Voorzitter, Y:\Gemeente\Griffie\Raadsplein\2015\Begroting\Bijdrage fracties\algemene beschouwingen VVD.docx 1 / 7

Voorzitter, Y:\Gemeente\Griffie\Raadsplein\2015\Begroting\Bijdrage fracties\algemene beschouwingen VVD.docx 1 / 7 Voorzitter, Liberalen zijn over het algemeen optimistische mensen. Ik ben een liberaal en zeker een optimist. Ik kijk altijd vol vertrouwen naar de toekomst en wat die ons te bieden heeft. Maar ik zie

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is.

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. VVD De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. De overheid moet wel zorgen voor veiligheid. Daarom moet de overheid overlast

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda.

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Resultaten consultatie koopzondagen 1 Burgemeester en wethouders 0182-588121 4 maart 2013 Memo Op 10 november jl. heeft uw raad een

Nadere informatie

- de politieke ledenraad van mening is dat nieuwe bezuinigingen voor de PvdA onacceptabel zijn.

- de politieke ledenraad van mening is dat nieuwe bezuinigingen voor de PvdA onacceptabel zijn. JS-moties Nieuwe bezuinigingen? Nee bedankt! - in de campagne voor de provinciale statenverkiezingen benadrukt is dat de PvdA, in tegenstelling tot D66 en CDA, geen nieuwe bezuinigingen wil om een herziening

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group

Conclusies enquête The Future Group Prof. dr. Henk W. Volberda Politieke Ronde Tafel Alliander 27 Conclusies enquête Flexibilisering van arbeid is een niet te stuiten trend. Het zou goed zijn om hier passend en toekomstgericht beleid op

Nadere informatie

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek 26 februari 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam Initiatiefvoorstel SP Rotterdam maart 2015 Er is genoeg voor iedereen SP-voorstel voor een eerlijke verdeling

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Dames en Heren. Ik ben ontzettend blij met dit symposium over inclusief ondernemen,

Nadere informatie

Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle

Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle Doelgroepenanalyse Resto VanHarte Zwolle Doelgroepen Resto VanHarte richt zich op groepen binnen de samenleving die een verhoogde kans hebben om in een sociaal isolement terecht te komen. Hieronder vallen

Nadere informatie

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen.

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen Samenvatting Wat wordt er bedoeld met beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen? Waarom bestaan er nog steeds beloningsverschillen

Nadere informatie

Congresverslag Ouderbetrokkenheid. 21 september 2015

Congresverslag Ouderbetrokkenheid. 21 september 2015 Congresverslag Ouderbetrokkenheid 21 september 2015 Samenlevingsgerichte school Op maandagmiddag 21 september was het zo ver, het congres over ouderbetrokkenheid en de partnerschapsschool vond plaats

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Weert

Fairtrade Gemeente Weert Fairtrade Gemeente Weert Hans Kreutzer, Trijnie Helfferich, Henrieke Graven 17 april 2013 Fairtrade Gemeente Fairtrade Gemeente is een eretitel die aangeeft dat de gemeente bijzonder veel aandacht heeft

Nadere informatie

Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD

Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD tot een akkoord kwamen. Een akkoord met ruimte voor stad en raad. Er was optimisme, maar wel heel voorzichtig

Nadere informatie

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt 10 trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt Toename eenpersoonshuishoudens Ontwikkeling huishoudenssamenstelling 2016-2035 100.000 200.000 300.000 400.000 500.000 600.000 700.000 800.000

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

Economische Barometer

Economische Barometer Economische Barometer Peildatum maart 2018 Voorwoord Hierbij presenteer ik u de Economische Barometer van de gemeente Soest. In deze Economische Barometer rapporteren wij de belangrijkste en meest recente

Nadere informatie

Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan. Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019

Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan. Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019 Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019 Cijfers Bestaanszekerheid Grote groep heeft schulden 1 op de 5 huishoudens NL heeft risicovolle

Nadere informatie

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink Raadsplein besluitvormend Datum 11 september 2017 onderwerp Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan portefeuillehouder Rene de Heer informant Oosterhout, Rob van (2047) medeopstellers

Nadere informatie

Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon. Floris Heukelom

Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon. Floris Heukelom Piketty: opmerkingen bij een nieuw icoon Floris Heukelom f.heukelom@fm.ru.nl Inhoud presentatie Wat zegt Piketty precies? Vanwaar de snelle en enorme impact? Kritiek op Piketty Wat moeten we er van vinden?

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

SP Algemene beschouwingen 2019

SP Algemene beschouwingen 2019 SP Algemene beschouwingen 2019 Voorzitter, Dit jaar had ik moeite met de juiste openingszin. De zinnen als we zitten in de crisis om vervolgens te beginnen met de zin we zijn uit de crisis hebben we nu

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN Foto: Jeroen Mul/Flickr, Creative Commons JA: STEVIG INZETTEN OP BETAALBAAR EN GOED WONEN VOOR IEDEREEN! De afgelopen jaren is er dankzij

Nadere informatie

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken 25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: lonen en staken Samenvatting Meerderheid merkt niets van economische groei; politiek aan zet Ondanks positieve berichten over de Nederlandse economie,

Nadere informatie

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar?

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar? Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk AOW-leeftijd op 66 jaar? Samenvatting Publiek achter stakingen en AOW-leeftijd van 66 jaar De stakingen voor 'een beter pensioen' die door

Nadere informatie

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit?

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? De betekenis van gezondheid voor burgerparticipatie Prof. dr. Kim Putters 11 april 2014 Inhoud 1. De Sociale Staat van Nederland 2013 2. Minder verzorgingsstaat,

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Beste voorzitter, toeschouwers op de publieke tribune en luisteraars thuis. Allereerst willen

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam!

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! Werk voor iedereen. Met dat streven is de Partij van de Arbeid groot geworden. Omdat werk een bron van inkomen is en zelfstandigheid verschaft. Maar ook omdat

Nadere informatie

DEMOGRAFIE. Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak COMPLEXITEIT VOOR UWV NEEMT TOE

DEMOGRAFIE. Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak COMPLEXITEIT VOOR UWV NEEMT TOE UWV \210 118S212 TR[25 lt. 1 ij If. 1.t. t Aik Aantal klanten van UWV blijft ongeveer gelijk DEMOGRAFIE Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak Laagopgeleiden minder lang gezond dan hoogopgeleiden

Nadere informatie

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015 Onderwerp Beantwoording van schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid A. Van den Boogaard (PvdA) inzake Arbeidsparticipatie

Nadere informatie

samenwerking Gooise Meren - Weesp?

samenwerking Gooise Meren - Weesp? Wat vinden inwoners van de samenwerking Gooise Meren - Weesp? Verslag inwonersbijeenkomst 13 september Bussum, 15 september 2017 Inhoudsopgave Inhoud 1 Inleiding 3 2 Inwoners van Gooise Meren over de samenwerking

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010 Wonen in Dordrecht De crisis voorbij?; trends en verwachtingen 30 november 2010 Inhoudsopgave 1. Wat willen we? Beleid en welke afspraken zijn er voor Dordrecht? 2. Hoe staan we er voor? Stand van zaken

Nadere informatie

Jongeren aan het werk in de BIZ

Jongeren aan het werk in de BIZ Jongeren aan het werk in de BIZ Een advies voor het creëren van banen voor jongeren in Haagse bedrijven investeringszones Den Haag, juni 2017 In een notendop Er liggen kansen op werk voor jongeren bij

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Prinsjesdag: arbeidsmarkt

Prinsjesdag: arbeidsmarkt Prinsjesdag: arbeidsmarkt Vereniging voor Pensioenrecht 26 september 2018 Emmie Lewin Regeerakkoord 2017 Vertrouwen in de toekomst 2 Prinsjesdag 2018 website Rijksoverheid 3 Prinsjesdag 2018 de Troonrede

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk

Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk Samenvatting Meerderheid wil dat beleggers meer betalen voor aankoop huis Het moet beleggers moeilijker gemaakt worden om woningen

Nadere informatie

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Verkiezingsprogramma SP Zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Het zijn moeilijke tijden voor Nederland. Economische crisis, teruglopende inkomsten en almaar stijgende prijzen. We hebben

Nadere informatie

Algemene beschouwingen GroenLinks Almelo tbv de Voorjaarsnota 2012 De Voorjaarsnota heeft als titel: stad financieel in balans

Algemene beschouwingen GroenLinks Almelo tbv de Voorjaarsnota 2012 De Voorjaarsnota heeft als titel: stad financieel in balans Algemene beschouwingen GroenLinks Almelo tbv de Voorjaarsnota 2012 De Voorjaarsnota heeft als titel: stad financieel in balans De titel van GroenLinks is dit jaar: burgers uit balans. In financieel opzicht

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie