People Planet Profit P + VVNH 100 Procent zekerheid. Duurzaam hout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "People Planet Profit P + VVNH 100 Procent zekerheid. Duurzaam hout"

Transcriptie

1 People Planet Profit P + VVNH 100 Procent zekerheid Duurzaam hout

2 3 2 P + People, Planet, Profit Dit is een mini-special van P+ People Planet Profit, het tijdschrift over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoofdredactie: Jan Bom Redactie: Maria Genova Feia Tol Petra Veeneman Fotografie: Anne Hamers Vormgeving: B5, Bolsward: Boudewijn Boer Druk: Senefelder Misset Doetinchem Redactieadres: Rietsnijderslaan LC Nederhorst den Berg T (0) M E editor@p-plus.nl Uitgeverij: Atticus b.v. Postbus AH Alphen aan den Rijn M E Naar de 100 procent Nederland is één van de koplopers in Europa in het gebruik van duurzaam geproduceerd hout. Als het aan de brancheorganisatie VVNH ligt, is volgend jaar 75 procent van al het hout dat de leden op de Nederlandse markt brengen aantoonbaar duurzaam geproduceerd. Het streven van de vereniging is dat de aangesloten bedrijven eind volgend jaar (2009) ook 100 procent zekerheid hebben over de herkomst van het hout dat ze verhandelen. De VVNH is sinds kort partner van MVO Nederland, het kenniscentrum op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We gaan samenwerken aan de promotie van duurzaam hout, zegt adjunct-directeur Paul van den Heuvel. Het partnerschap verschaft ons toegang tot een breed netwerk van bedrijven en organisaties. We leren van elkaar hoe je knelpunten ombuigt naar positieve oplossingen. Daarnaast werken we natuurlijk nauw samen met buitenlandse collega-brancheorganisaties. Duurzaam hout vanzelfsprekend Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel MVO. Duurzaamheid. Ook in de houthandel vragen bedrijven zich af: is het allemaal mode? Of is er een markt? Reken er maar op dat er een markt is. In 2010 gaat de Rijksoverheid voor 100 procent duurzaam inkopen. Gemeenten gaan naar 75 procent, andere overheden naar 50 procent. En ongetwijfeld wordt ook bij hen 100 procent duurzaamheid het doel. Dit heeft consequenties voor elke aanbesteding, waarin om hout wordt gevraagd. Bouwers krijgen straks vragen voorgelegd als: voldoet het hout aan de duurzaamheidscriteria van de overheid? Dan is het zaak om een certificaat te overleggen. Om netjes te kunnen aantonen dat het hout uit duurzaam bos afkomstig is. MVO Nederland werkt nauw met brancheverenigingen samen om bedrijven op deze duurzaamheidscriteria voor te bereiden. De VVNH ligt heel goed op koers. In 2009, in het jaar van het 100-jarig bestaan, geven alle leden elkaar een felbegeerd cadeautje: het bewijs dat er aantoonbaar legaal en duurzaam hout geleverd kan worden. Aan overheden, maar ook aan zakelijke klanten. Daarmee wordt duurzaamheid ook in de houtbranche voor elke ondernemer een vanzelfsprekende zaak. Willem Lageweg Directeur MVO Nederland

3 5 VVNH Naar aantoonbaar duurzaam bosbeheer 4 In 2004 voerde de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) een gedragscode in met de bepaling dat haar leden alleen legaal hout op de Nederlandse markt mogen brengen. Dat wil zeggen dat het hout aan de nationale en internationale wetgeving moet voldoen. Het moet bovendien bij voorkeur afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Dat heeft ons een paar leden gekost. Ze vonden de gedragscode te ver gaan, zegt adjunct-directeur Paul van den Heuvel. We hebben groot belang bij het duurzame beheer, want zonder bossen géén hout en zonder hout géén houthandel. We kiezen niet voor één keurmerk zoals het bekende FSC, maar steunen Keurhout, die als een poortwachter de vele keurmerken beoordeelt en het kaf van het koren scheidt. Jaarlijks wordt er meer dan vijf miljoen kubieke meter hout en plaatmateriaal in Nederland geïmporteerd. Ongeveer daarvan is van tropische herkomst, de stroom waar de branchevereniging zich de grootste zorgen over maakt. Armoede en behoefte aan landbouwgrond leiden immers tot ontbossing. Slechte handhaving van wetgeving leidt tot illegale houtkap, vooral in ontwikkelingslanden als Indonesië en Kongo. Leveranciers zijn wel bereid om de stap naar certificering te zetten, als ze daarvoor betaald krijgen. De klant kijkt vooral naar kwaliteit en prijs en nog niet of nauwelijks naar duurzaamheid, zegt Van den Heuvel. In 2006 was 45 procent van de VVNH-import afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. We zijn er nog niet, maar op de goede weg. We zullen meer leveranciers moeten overtuigen om voor certificering te kiezen, zegt Van den Heuvel. We vinden het positief dat de Rijksoverheid in 2010 duurzaam gaat inkopen. We hopen natuurlijk dat het beleid op Europees niveau wordt gekopieerd. Hoe groter de vraag, des te groter de respons. Binnen het zogeheten Timber Trade Action Plan, dat door de EU en de Nederlandse overheid wordt gesteund, werkt de VVNH samen met buitenlandse collega-organisaties aan het aantoonbaar legaliseren van tropisch hout uit tien landen. Alle relevante leveranciers worden op legaliteit gecontroleerd en tekortkomingen worden weggenomen, aldus Van den Heuvel. De brancheorganisatie publiceert binnenkort de handleiding Verantwoord hout inkopen. Het is een praktisch instrument voor de aangesloten bedrijven, waarmee ze de herkomst van hun hout kunnen bepalen. p.vandenheuvel@vvnh.nl Paul van den Heuvel: Goed dat de overheid duurzaam gaat inkopen.

4 7 Wijma Eigen import uit Kameroen 6 Houthandel G. Wijma & Zonen B.V. bestaat al 111 jaar en draagt het predicaat Koninklijk. Het is één van de weinige Nederlandse bedrijven die zelf bossen in het buitenland beheert, bijvoorbeeld in Kameroen. Nederland is een importland, want nog geen 10 procent van het hout komt van eigen bodem. Jaren geleden hebben we ervoor gekozen om niet afhankelijk te zijn van toeleveranciers en het bedrijf heeft zich vooral daarom in West-Afrika gevestigd, zegt adjunct-directeur Ad Wesselink van Wijma Kampen B.V. De bosconcessies van onze zusteronderneming Wijma Douala S.A.R.L. in Kameroen zijn gecertificeerd op aantoonbare herkomst en legaliteit. Eén concessie is FSC-gecertificeerd. Er wordt hard gewerkt aan de volgende. Al met al was het een hele klus. Als je zo n keus maakt, houdt dat in dat je behalve goed en verantwoord bosbeheer ook sociale verplichtingen hebt tegenover de mensen die in die bossen wonen. Je moet ook voor goede arbeidsomstandigheden in je bedrijf zorgen. Wesselink vervolgt: Als je kaprechten voor dertig jaar verwerft, kan je een beheersplan schrijven en het bos laten certificeren. Maar soms worden kaprechten slechts voor één of twee jaar verstrekt en dan is certificering in zo n korte periode onmogelijk. We hebben overigens niet exact kunnen berekenen hoeveel kosten er met dit certificeringtraject, gestart in 2001, gemoeid zijn. Certificering past gewoon binnen ons beleid. We anticiperen daarmee wel op de almaar stijgende vraag naar duurzame producten in West-Europa en Amerika. De Wijma Groep heeft medewerkers in Kameroen, Ghana, Ivoorkust, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland en haalt driekwart van haar omzet buiten Nederland. Wesselink: We kiezen heel bewust voor verantwoord ondernemen, ook al vergt dat veel energie en tijd. We letten niet alleen op de economische aspecten en het milieu, maar ook op het welzijn van onze werknemers in alle landen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons heel belangrijk. We hebben als één van de weinige bedrijven in de houtbranche een fulltime milieucoördinator in dienst. Het opvragen van legaliteitsverklaringen leidt soms tot onbegrip bij toeleveranciers van Wijma Kampen B.V. Andere afnemers in bijvoorbeeld China vragen niet om informatie of bijvoorbeeld de kaprechten betaald zijn en of de kapconcessie op ordentelijke wijze verkregen is. Maar leveranciers die ons deze informatie onthouden, mogen niet langer hout aan ons leveren, zegt Wesselink. Ad Wesselink: Ook zorgen voor de mensen die in de bossen wonen.

5 PontMeyer Goed voor vrachtwagens naaldhout 8 PontMeyer is de grootste naaldhouthandel in Nederland met 1100 werknemers en een omzet van meer dan vierhonderd miljoen euro. Nederland importeert bijna drie miljoen kubieke meter naaldhout per jaar. Dat zijn zo n vrachtwagens hout en plaatmateriaal. Als je het in vrachtwagens uitrekent, zijn wij goed voor vrachtwagens, zegt Jan Nico Wilkens, directeur strategische inkoop en milieu bij PontMeyer. Maar niet al het hout komt per vrachtwagen aan. We maken ook gebruik van treinen en schepen. Vervoer per schip is beter voor het milieu, maar niet elke leverancier zit dichtbij een haven. PontMeyer heeft een eigen Green Policy Program en vraagt alle leveranciers om een legaliteitsverklaring. Zonder zo n verklaring willen we geen zaken doen. In 2005 hebben we om die reden afscheid genomen van een stuk of tien leveranciers, voornamelijk gevestigd in Zuidoost-Azië, zegt Wilkens. Sinds enige tijd zijn we heel actief in Rusland, maar daar werken we alleen met FSC-gecertificeerde leveranciers. Dit is een bewuste keuze, want dan weet je zeker dat je niet aan louche praktijken meewerkt. We willen bovendien voldoen aan het beleidsplan van onze brancheorganisatie, waarin staat dat naaldhout eind volgend jaar 100 procent aantoonbaar duurzaam moet zijn. Dit is overigens iets waar onze klanten, van aannemers tot timmerfabrieken, zich nog te weinig van bewust zijn. Of ze vragen er niet naar. Het is niet een kwestie van prijs, want als het om naaldhout gaat, zijn er geen grote prijsverschillen tussen duurzaam en niet duurzaam geproduceerd. Het is meer een kwestie van bewustzijn. Zolang de opdrachtgevers zoals gemeenten en woningbouwverenigingen daar niet expliciet naar vragen, vinden de aannemers het geen issue. We zien wel dat er de laatste tijd steeds meer projecten komen waar alleen gecertificeerd hout mag worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij de bouw van een ziekenhuis, van een kantorencomplex of op het terrein van Schiphol. Milieu is een hot item, maar het certificeren van bossen is een heel traag proces. Ik vind het treurig hoe langzaam dingen gaan en ook hoe langzaam de vraag naar gecertificeerd hout groeit. Het zijn vaak pilotprojecten, maar op een gegeven moment moet de vraag naar duurzaam hout structureel worden. We zijn ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en we benadrukken in al onze publicaties hoe belangrijk duurzaamheid is. Jan Nico Wilkens: Prijsverschil duurzaam hout niet groot. 9

6 Tips Hoe scoort mijn bedrijf op MVO? 1 Houdt u bij de selectie van leveranciers ook rekening met duurzaamheid en arbeidsomstandigheden bij de houtproductie? 2 Bent u actief in de promotie van duurzaam geproduceerd hout onder uw afnemers? 3 Communiceert u over de herkomst van al het hout in uw bedrijf? 4 Heeft u een personeelbeleid waarbij u actief aandacht besteedt aan werknemerstevredenheid en scholing? 5 Let u bij de aanschaf van producten en diensten voor uw interne bedrijfsvoering (bijv. catering) op duurzaamheidsaspecten? 6 Bent u bewust bezig met energiebesparing in uw bedrijf? 7 Recyclet u afval en voorkomt u bewust onnodig verpakkingsmateriaal? 8 Krijgen ook minder kansrijken de mogelijkheid te werken in uw bedrijf? 9 Stimuleert u flexibele werktijden en thuiswerken? 10 Bent u in het bezit van een groen wagenpark en stimuleert u waar mogelijk het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen? 11 Meet u regelmatig de tevredenheid van uw klanten over uw onderneming? 12 Bent u op de hoogte van de verwachtingen van partijen in uw omgeving (buren, gemeenten) over uw bedrijf? 13 Heeft uw bedrijf een helder integriteitsbeleid? Met 10 of meer ja antwoorden bent u al goed op weg. Hoe start ik met MVO? Begin met kleine stappen en bouw uw MVO-beleid steeds verder uit. Wees creatief: MVO vergt een innovatieve blik op het bedrijf. Zoek samenwerking met partijen in uw branche en in de keten. Pak MVO niet alleen op; betrek personeel, klanten, buren en collega s erbij. Maak een MVO-stappenplan en betrek uw medewerkers bij de uitvoering ervan. Communiceer over uw MVO-activiteiten, bijvoorbeeld op uw website en in regionale kranten. Direct aan de slag! Voer een MVO-scan uit voor uw bedrijf. Stel een leverancierscode op en informeer naar de mogelijkheden voor certificering. Verlaag het energieverbruik van uw bedrijf. Het VVNH beleidsplan en Geef minder kansrijken een kans in uw bedrijf. de handleiding Verantwoord hout inkopen.te bekijken op Koop duurzame producten en diensten in. Praat met uw medewerkers over hoe zij hun werk ervaren en waar zij verbeteringen zien. Of stel een enquête op. Word partner van MVO Nederland en sluit u aan bij hét MVO-netwerk. Bekijk het VVNH beleidsplan De wortels van hout en word lid van de VVNH Weblinks

7 Over MVO Nederland MVO Nederland is een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. MVO Nederland helpt ondernemers om de kansen die MVO biedt te benutten; kansen die winst opleveren voor bedrijf, milieu en maatschappij. 12 MVO in de branche In iedere sector en in iedere branche spelen verschillende MVO-thema s. MVO Nederland werkt samen met brancheverenigingen om MVO gericht onder de aandacht te brengen bij hun leden. Bijvoorbeeld via branchespecifieke workshops, praktijkvoorbeelden en stappenplannen. Branchedossiers Op zijn voor tientallen branches handige MVO-dossiers opgenomen. Vol met tips, verhalen van collega-ondernemers en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid in de branche. Brancheboekjes Samen met het tijdschrift P+ publiceert MVO Nederland een serie over MVO in de branche. Dit boekje voor ondernemers in de houtbranche is daar één van. Andere brancheboekjes zijn verschenen voor installateurs, reisbureaus, recreatiebedrijven, natuursteenhandelaren en rubber- en kunststofproducenten. Meer informatie? MVO Nederland is hét startpunt voor alle vragen over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op is alle informatie te vinden over MVO in de branche, in de regio, internationaal en in de keten. Heeft u vragen over MVO? MVO Nederland helpt u graag op weg! MVO hoog in het vaandel? Word partner van MVO Nederland en sluit u aan bij hét MVO-netwerk! Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van MVO Nederland op Contact Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) Westeinde BK Almere Buiten Telefoon Fax MVO Nederland Waterstraat 47 Postbus AA Utrecht Telefoon Fax

Resultaten VVNH monitoring 2008

Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten totaal In totaal is er door de leden van de VVNH in 2008 iets minder dan 2,3 miljoen m 3 naaldhout, hardhout en plaatmateriaal door de respondenten geïmporteerd.

Nadere informatie

OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT

OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT Kies voor keurhout OVER DE WERKWIJZE VAN KEURHOUT Keurhout staat al jaren voor duurzaam geproduceerd hout. Sinds 1 januari 2004 zijn de activiteiten onder beheer van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen

Nadere informatie

Programma, na de excursie

Programma, na de excursie Programma, na de excursie 15.00 15.20 Mark van Benthem (Probos) Opening & Fabels omtrent duurzaam bosbeheer 15.20 15.40 Mark Diepstraten (Wijma) De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen 15.40 16.00

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 2014

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 2014 Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier geheel 214 Deze rapportage is gebaseerd op respons van de VVNH-leden op het rapportageverzoek over zowel de eerste als de tweede helft van 214. Naast de import

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 2013

Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 2013 Resultaten VVNH monitoring rapportageformulier 213 De VVNH leden zijn verplicht om tweemaal per jaar aan de Stichting Probos te rapporteren. Deze rapportage is gebaseerd op de gegevens die door de VVNH-leden

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout

Bewust met hout. Overstappen naar verantwoord hout Bewust met hout Overstappen naar verantwoord hout Hout is een belangrijk bouwmateriaal. Bovendien komt het uit een onuitputtelijke bron: onze bossen. Maar als we op lange termijn verzekerd willen blijven

Nadere informatie

MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen

MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen Blog / Expertartikel 25-septmeber-2012 MVO lijkt onbelangrijk bij houten pallets en verpakkingen Mark van Benthem Functie: Expert duurzame logistiek Mark van Benthem is senior adviseur bosbeheer en houtketen.

Nadere informatie

P +PEOPLE. Duurzaam. Winkelcentra en winkels PLANET PROFIT. minispecial 2009-2010

P +PEOPLE. Duurzaam. Winkelcentra en winkels PLANET PROFIT. minispecial 2009-2010 P +PEOPLE PLANET PROFIT minispecial 2009-2010 Winkelcentra en winkels Duurzaam 2 3 P +PEOPLE PLANET PROFIT Dit is een minispecial van MVO Nederland en P+ People Planet Profit, het tijdschrift over duurzaam

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

HET EU FLEGT- Actieplan

HET EU FLEGT- Actieplan HET EU FLEGT- Actieplan Rob Busink Directie Natuur en Biodiversiteit 1 september 2015 Consultatiebijeenkomst FLEGTevaluatie Naar een Europese aanpak van de bestrijding van de handel in illegaal hout Toenemende

Nadere informatie

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland,

Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, Balans van tropisch hout en houtproducten voor Nederland, 1988-2011 Indicator 6 februari 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. 9 april 202 Gegenereerd op 9-04-202 - pagina van 0 voor Aardoom Hoveniers B.V. Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen. Natuursteen. Nieuwe horizon

People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen. Natuursteen. Nieuwe horizon People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen Natuursteen Nieuwe horizon 3 2 P + People, Planet, Profit Dit is een mini-special van P+ People Planet Profit, het tijdschrift over maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop onderneemt maatschappelijk verantwoord MVO bij De Groot Vroomshoop Wij werken al met verschillende uitgangspunten die, zonder

Nadere informatie

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Een bedrijf waar Mensen gezamenlijk werken aan een kwalitatief en milieuvriendelijk product, rekening houdend

Nadere informatie

Deelname Initiatieven

Deelname Initiatieven Deelname Initiatieven Conform 3.D.1 & 3.D.2 Versie 02: 31 januari 2016 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING DEELNAME INITIATIEVEN... 3 1.1 Een woord vooraf...

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen Door: Mark Diepstraten, Milieucoördinator

De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen Door: Mark Diepstraten, Milieucoördinator De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen Door: Mark Diepstraten, Milieucoördinator Wijma Douala S.A.R.L. De praktijk van duurzaam bosbeheer in de tropen 1. Stapsgewijze aanpak 2. Verantwoord bosbeheer

Nadere informatie

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND INHOUD no. 316, d.d. 19 juli 2007 ALGEMEEN 1 Komende vergaderingen 1 Tweede Kamer overleg over illegaal en duurzaam geproduceerd hout 1 Overleg Implementatie VVNH duurzaamheiddoelstellingen

Nadere informatie

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen?

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Welke invloed heeft u op uw toeleveringsketen? En hoe kunt u invloed uitoefenen om uw (in)directe toeleveranciers maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Convenant Duurzaam Bosbeheer

Convenant Duurzaam Bosbeheer Convenant Duurzaam Bosbeheer Rene Boot VTB Utrecht 16 Mei 2017 Convenant Duurzaam Bosbeheer In afgelopen 25 jaar veel aandacht voor duurzaam bosbeheer in de tropen ( daar ) maar minder voor het stimuleren

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

EU-Houtverordening vanuit de houthandel

EU-Houtverordening vanuit de houthandel EU-Houtverordening vanuit de houthandel Nyenrode 4 februari 2013 Paul van den Heuvel Actieplan Bewust met hout 2010-2015 Samen werken aan duurzaam geproduceerd hout Ambities 80% 1 ste helft 2012 De hele

Nadere informatie

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel

Green Deal. Bevorderen Duurzaam Bosbeheer. Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer Presentatie 13 maart 2014 Ronald Hiel Doelstelling Green Deal Het bevorderen van duurzaam bosbeheer in het algemeen door het vergroten van het aandeel hout uit

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2018 BlijWerkt gaat in 2018 voor het certificeren van Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag vertellen we

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2013 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud: 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Betrokkenen 3 1.3 Doelstelling 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven 4 3 Rapportage management overleg 5 3.1. Algemeen

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Gedragscode. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 1 van 5 Mactwin Security B.V.

Gedragscode. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 1 van 5 Mactwin Security B.V. Gedragscode Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 5 Mactwin Security B.V. Gedragscode Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Mactwin hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord handelen. Onze

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013

DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Heereweg 1a 2161 AB Lisse 0252-417788 DEELNAME AAN INITIATIEVEN VERSIE: 01 21/05/2013 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.0 Status Versie/ Datum Opgesteld Geautoriseerd Akkoord (werkvoorbereider)

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Maak kennis met MVO Nederland. People Planet Profit P + UNETO-VNI Tips voor besparing. Installatiebranche. Zoveel zuiniger

Maak kennis met MVO Nederland. People Planet Profit P + UNETO-VNI Tips voor besparing. Installatiebranche. Zoveel zuiniger Maak kennis met MVO Nederland People Planet Profit P + UNETO-VNI Tips voor besparing Installatiebranche Zoveel zuiniger 3 2 P + People, Planet, Profit Dit is een mini-special van P+ People Planet Profit,

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Betrokkenen...3 1.3 Doelstelling...3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven...4 3 Rapportage management overleg...5 3.1.

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

Praktische hulpmiddelen voor IMVO

Praktische hulpmiddelen voor IMVO Praktische hulpmiddelen voor IMVO SER IMVO werkconferentie 21 juni 2011 Globalisering: complexe toeleveringsketens 8 juni 2011 Spectaculaire groei van producten met Max Havelaar keurmerk 10 juni 2011 Nederlandse

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6 BRANDWIJK HOLDING BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 BRANDWIJK HOLDING BV... 3 3 Sector- en keteninitiatieven... 3 4 Passieve deelname aan initiatieven...

Nadere informatie

voor werkgelegenheid voor maatschappelijk rendement voor iedereen

voor werkgelegenheid voor maatschappelijk rendement voor iedereen voor werkgelegenheid voor maatschappelijk rendement voor iedereen 1 MVO, Social Return, SROI en social enterprise Iedereen winst Hoe kunnen we nu en in de toekomst uw inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2013-2015

Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Switch, samen naar duurzaam en rechtvaardig Switch stimuleert gedrag dat bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Switch

Nadere informatie

EERLIJK ZAKENDOEN / DUURZAAM INKOPEN

EERLIJK ZAKENDOEN / DUURZAAM INKOPEN WAT EN HOE? EERLIJK ZAKENDOEN / DUURZAAM INKOPEN Bijeenkomst PPP, Soest Gerdien Dijkstra 7 juni 2016 OVER MVO NEDERLAND NETWERK: > 2.200 BEDRIJVEN MET MVO-AMBITIE MKB (>1500 wv 40 in Koplopernetwerk) Grote

Nadere informatie

Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid Duurzaam inkoopbeleid Datum: 05-09-2018 Versie: 3 Opgesteld in samenwerking met Will2Sustain Adviesbureau voor duurzaam ondernemen Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Doelstelling... 1 3. Inkoopcriteria... 1 3.1

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Betrokkenen... 3 1.3 Doelstelling... 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven... 4 3 Rapportage management overleg...

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2016...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND INHOUD no. 330, d.d. 27 februari 2008 ALGEMEEN 1 Komende vergaderingen 1 EU-sancties op Birma 1 Rapportage importcijfers 2007 van start 1 TTAP-2 van start; leden meld

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Voor Van Dijk Employment Services is bijdragen aan een beter milieu, een beter klimaat en een betere samenleving vanzelfsprekend. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2012/R-05;rev. 1;d.d. 12-05-2014 Auteur: R. Louis - CK Bedrijfsadvisering Verificateur: J.A.C. van Dijk A.L.J. Timmermans Bredaseweg 43, 4844 CK

Nadere informatie

Infoblad Voorbeeld (bestek)bepalingen voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout of producten waarin de grondstof hout is verwerkt

Infoblad Voorbeeld (bestek)bepalingen voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout of producten waarin de grondstof hout is verwerkt Toelichting: De hieronder genoemde bestekbepalingen zijn bedoeld als handreiking voor ambtenaren die zich bezighouden met aanbestedingen en inkoop van producten en werken waarin de grondstof hout is verwerkt.

Nadere informatie

Betonketen verduurzaamt. Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018

Betonketen verduurzaamt. Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018 a Betonketen verduurzaamt Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018 1 Beton is duurzaam Natuurlijke grondstoffen Hoge percentages secundaire grondstoffen, zoals hoogovenslak en poederkoolvliegas. Aantoonbaar

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05; rev. 0; d.d. 07-04-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Vervolgblad : 1 van 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

Communicatieplan 2015

Communicatieplan 2015 Communicatieplan 2015 Genemuiden Versie 3.0 Definitief 1 Titel : Communicatieplan 2015 (sub) titel : CO 2 prestatieladder Interne en externe communicatie Projectnummer Status : 1490000 (Tebezo) : Definitief

Nadere informatie

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven

Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven Duurzaam inkopen van hout Een handleiding voor ontwikkelaars en bouwbedrijven een uitgave van: Inleiding Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is en blijft een maatschappelijke opgave. Duurzaamheid

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

VS-rapport nr.: 04-337

VS-rapport nr.: 04-337 RAPPORTAGE LEDENMONITOR 2003 Vereniging van Sloopaannemers VS-rapport nr.: 04-337 Vereniging van Sloopaannemers Stationsweg 2 4191 KK GELDERMALSEN Postbus 275 4190 CG GELDERMALSEN tel. 0345-585038 fax

Nadere informatie

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker

Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker Help, hout met een FSC label?! Bouwsymposium: Greenwood Maarten Debecker BRUTO 1990 2000 16 milj hectare/jaar 2000 2010 13 milj hectare/jaar NETTO 1990 2000 8.3 milj hectare/jaar 2000 2010 5.2 milj hectare/jaar

Nadere informatie

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V.

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. 1. INVALSHOEK D: PARTICIPATIE Stichting SKAO vraagt middels de CO 2 -Prestatieladder om deelname aan een sector- of keteninitiatief.

Nadere informatie

Stichting Bewust met hout Postbus BJ Almere. T: +31 (0) KVK:

Stichting Bewust met hout Postbus BJ Almere.  T: +31 (0) KVK: Notitie Betreft: Analyse van de knelpunten bij het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen in de Nederlandse handelsketen Bestemd voor: Ondertekenaars Green Deal Afkomstig van: Secretaris ad interim

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen;

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen; Conform 3.C.2 14 juli 2017 BR Holding BV Waaronder de werkmaatschappijen; BRControls Products BRControls Projects Telfordstraat 47 Bezoekadres: Paxtonstraat 17 8013 RL Zwolle 8013 RP Zwolle Hambakenwetering

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017 sbrief CO2-Prestatieladder Q1, Q2 en Q3 2017 Wij hebben als Kleywegen groep de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Nadere informatie

Communicatieplan EMS (Energie Management Systeem)

Communicatieplan EMS (Energie Management Systeem) plan EMS (Energie Management Systeem) CO 2 -Prestatieladder Agmi Group september 2012 (mei 2013 aangepast) Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Rapportage & reductiedoelstelling... 4 1.2... 4 2. - Interne

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg

Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg 2017 Adriaan van Engelen directeur Milieu Platform Zorgsector www.milieuplatformzorg.nl a.vanengelen@milieuplatformzorg.nl 1 MPZ, brancheorganisatie

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND

MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND MEDEDELINGEN VERSCHIJNT 2X PER MAAND INHOUD no. 315, d.d. 28 juni 2007 ALGEMEEN 1 Komende vergaderingen 1 Ledenvergadering d.d. 21 juni 2007 1 Vaste Kameroverleg over illegaal en duurzaam geproduceerd

Nadere informatie

Lokaal verantwoord ondernemen

Lokaal verantwoord ondernemen Lokaal verantwoord ondernemen Super Supermarkt Keurmerk Een verantwoorde keuze Duurzaam en onderscheidend: het Super Supermarkt Keurmerk People, Planet en Profit. Dat zijn de drie pijlers van maatschappelijk

Nadere informatie

de gedragscode van de Koninklijke VVNH afkortingen

de gedragscode van de Koninklijke VVNH afkortingen Wijs met hout Beleidsplan Koninklijke VVNH 2010-2015 Inhouds opgave Beleids plan Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Over de Koninklijke VVNH Hoofdstuk 3: Korte terugblik op beleidsplan 2006-2009 De wortels

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Illegaal hout. Import van illegaal hout nog altijd niet aan banden

Illegaal hout. Import van illegaal hout nog altijd niet aan banden Illegaal hout Import van illegaal hout nog altijd niet aan banden Het tropisch regenwoud verdwijnt in snel tempo. Illegale houtkap is hier een belangrijke oorzaak van. Illegale kap heeft een negatieve

Nadere informatie

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE)

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) Kleine ondernemingen (

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO CO 2 Prestatieladder (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) ❽ Van de Haar Groep Publicatie website & SKAO Wekerom, 06-11- 18 - geactualiseerd Inhoudsopgave 1 - Doel, inhoud en structuur keten-initiatief...

Nadere informatie

MENSENRECHTEN & BEDRIJFSLEVEN. ICCO Onderzoek 2015

MENSENRECHTEN & BEDRIJFSLEVEN. ICCO Onderzoek 2015 MENSENRECHTEN & BEDRIJFSLEVEN ICCO Onderzoek 2015 Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Onderzoek Demografie Bedrijfsgegevens Functie van de respondent Landen Wat zijn mensenrechten? Waarom mensenrechten? Six step

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015 plan 2014-2015 Inzake 20 Tinten Groen CO2-prestatieladder Certificering Continuering 2013-2014 Datum : September 2015 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2014 2015 September 2015 pag. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Lezingenblok Traditioneel onvergankelijk Vakmanschap Houten Sluisdeuren Ad Wesselink & Jeroen Hakkers Wijma Kampen B.V.

Lezingenblok Traditioneel onvergankelijk Vakmanschap Houten Sluisdeuren Ad Wesselink & Jeroen Hakkers Wijma Kampen B.V. Lezingenblok Traditioneel onvergankelijk Vakmanschap Houten Sluisdeuren Ad Wesselink & Jeroen Hakkers Wijma Kampen B.V. Wijma, een naam in hout geschreven Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V. Maatschappelijk

Nadere informatie

Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2008. Jan Oldenburger Annemieke Winterink Nico Leek

Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2008. Jan Oldenburger Annemieke Winterink Nico Leek Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2008 Jan Oldenburger Annemieke Winterink Nico Leek Wageningen, april 2010 Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2008 Dit onderzoek

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 1 Iedereen kent MVO February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Waarom sociaal ondernemen?

Nadere informatie

VISIEdocument. Innovatie in de bouw. April 2009

VISIEdocument. Innovatie in de bouw. April 2009 VISIEdocument April 2009 Innovatie in de bouw Innovatie in de bouw steeds belangrijker Innovatie is voor bouwbedrijven van steeds groter belang om zich in een snel veranderende samenleving te profileren

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015 Conform 3.C.2 05 Mei 2015 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie... 4 2 DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Business Alert! Het werken met wetten en regels wordt gemakkelijker. Platform milieuhandhaving grote gemeenten. Utrecht, 11 februari 2010

Business Alert! Het werken met wetten en regels wordt gemakkelijker. Platform milieuhandhaving grote gemeenten. Utrecht, 11 februari 2010 Business Alert! Het werken met wetten en regels wordt gemakkelijker Platform milieuhandhaving grote gemeenten Utrecht, 11 februari 2010 Dit rapport is bestemd voor de organisatie van de opdrachtgever.

Nadere informatie