Almanak voor Suriname. voor het jaar.»ft?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Almanak voor Suriname. voor het jaar.»ft?"

Transcriptie

1 ^ ^

2 Almanak voor Suriname voor het jaar»ft?

3

4 VOORWOORD. L. S. B ij de verschijning van den 2den jaargang van den Almanak voor Suriname»De (iids" 1917 brengen de uitgevers dank aan at/en, die hun met de meeste welwillendheid de noodige gegevens verstrekten, waardoor wij iedereen de verzekering geven, dut deze gids de ware gids voor Surinameis. Dat de eerste jaargang geheel beantwoorden zou aan hare roeping, mocht niemand verwachten, hoe omzichtig wij bij het samenstellen ook te werk gingen. Het was dus een verrassing voor de uitgevers, spoedig na het verschijnen van de eerste uitgifte zulke blijken van sympathie te mogen ontvangen van de pers en andere bevoegden, waarbij o. m. aangemerkt werd, dat de uitgifte van een jaarboek op den juisten tijd een gerief is, hetgeen niet van alle in deze kolonie verschijnende jaarboeken gezegd kan worden. Van verschillende begunstigers ontvingen wij welgemeende wenken, welke wij zoo getrouw mogelijk wenschen te volgen. En daar wij»de Gids" tot een nuttig handboek voor iedereen van eiken stand, wenschen te maken, zullen wij elke terechtwijzing blijven waardeeren.

5 In dit werk hebben wij sommige opgaven, in den eersten jaargang, die ongewijzigd zijn gebleven, achterwege gelaten, waarvoor wij in de plaat.s nieuwe aanvullingen deden ; o. a. hebben wij gemeend, geen waardeloos werk te verrichten, met den inhoud te verrijken met de biografie voorzoorer wij ovel de gegevens kunnen beschikken van een onzer verdienstelijke en kundige mannen, die ons in het afgeloopen jaar door den dood ontvallen is, Mocht»De Gids" gedurende het jaar 1917 dichter tot zijn doel genaderd zijn, zal dit een spoorslag zijn voor de uitgevers, om op dit pad te blijven voorschrijden, zich steeds in de gunst der Surinaamsche maatschappij aanbevelende. Paramaribo, December DE UITGEVERS.

6

7 Dr. Guillaume Jean Vanier.

8 Dr. Guillaume Jean Vanier u ilia u me Jean Van i er. zoon van Abraham en Christina Vaiiier, werd geboren te Paramaribo op 8Juli Hij bezocht eerst de St. Paulusschool en hel laatst de school van den onderwijzer N. van Meerten. Na liet verlaten der school koos hij de studie der medische vakken als de zijne Af en toe vertoefde hij in het Militair Hospitaal, alwaar hij zonder bepaald leerling te zijn, zijnen aanleg ontwikkelde. Van den heer A. Verrijn Stuart, redacteur van het toenm lals verschijnend koloniaal nieuwsblad De West-I iidiër, nam hij Latijnsche lessen. In 1869 vertrok hij naar Nederland om op kosten van zijn vader te studeeren,. onder toezicht van den predikant Brinkg r e v e r. Hij volgde de lessen op het gymnasium te Tiel, en na den cursus doorloopen te hebben, liet hij zich opnemen als medisch student aan de universiteit te Utrecht. Daar gedroeg hij zich als een echt student. Hij legde groote wils- en geestkracht aan den dag. Bij zijne medestudenten was hij gezien en bemind. Onder dezen telde hij bekende mannen der Nederlandsche litteratuur, als Kloos. Gorter, Perk, V e r w e y e. a. Van hen genoot hij de eer, tot president gekozen te worden van de studentenvereniging. In een wetenschappelijk jaarboek,»studenten Almanak«, dat door deze club uitgegeven werd, kwamen van zijne hand naast de wetenschappelijke onderwerpen, verscheidene aardigheden in typisch Surinaamschen trant voor. Heel geestig wist hij o. m. Surinaamsche spreekwoorden en zegswijzen uit te leggen, toestanden te illustreeren, en werkte op deze manier middellijk mede om Suriname levendig te houden in den studentenkring en bij de overige lezers van den Studenten Almanak.

9 - 6 Dat het zonnetje niet altijd even helder in het water blijft schijnen, zou niemand minder dan hij spoedig moeten ondervinden. Moeilijke dagen braken voor den student aan, welke zijne wilskracht en zijn doorzettingsvermogen op zwaren proef stelden. Te midden zijner studie kreeg hij bericht, dat zijn vader in ongunstige financieele positie geraakt was en niet langer onderhoud- en studiekosten voor hem bestrijden kon. Een bedenkelijk geval! In de volle vaart geremd door eene tijding, die hem zou moeten doen beslissen wat hem nu te doen stond. Ver van het ouderlijk huis. plotseling voor het feit te staan, zichzelf door het leven heen te moeten werken en bovendien voor verdere studie zorgen! Dit alles ontmoedigde echter den begaafden student niet. Het zou hard tegen hard, het zou veel lijden en strijden kosten, doch hij verloor den moed niet. Hoe hooger de golven sloegen, met des te vaster hand vatte hij het roer van zijn scheepje en stevende door de orkanen des levens. In korten tijd legde hij het examen af als hulpapotheker, Dit was voor hem eene ware uitkomst. Zoo kon hij als hulpapotheker werkende, verder in de medische vakken studeeren. En spoedig daarna zien wij hem als scheepsdokter op een Oost-Indiëvaarder. Gedurende twee jaren reisde hij als zoodanig. Onderwijl gevoelde hij lust om te studeeren als officier van gezondheid, teneinde zich in de Oost te vestigen. Dit was echter tegen den wil van vader. Deze verzette zich met alle kracht ertegen. Dus zette hij werkende, voor eigen rekening zijne studie voort. In 1884 promoveerde hij te Leiden als doctor. Welke toekomstplannen hij zich ook voorstelde, andermaals moest hij toegeven aan den drang der omstandigheden, die veranderingen hierin brachten. Zijne moeder overleed in Demerara, alwaar het gezin middelerwijl gevestigd was. Zijn vader vond het raadzaam en goed voor hem, dat hij zich in Demerara vestigde. En op diens raad verliet Doctor Vanier Nederland, waar hij 19 jaren vertoefd heeft, in welken tijd hij al de graden, van student tot doctor, en daarbij van hulpapotheker, doorloopen heeft, om zich naar West-Indië, niet naar maar over Suriname, naar Britsch-Guyana te begeven.

10 - 7 _ Aldaar aangekomen deed hij praktijk als particulier genees heer. Met dokter Veendam, een Surinamer, heeft hij vruchtbare samenwerking gehad, en de Britsche naburen spreken steeds met lof van deze begaafde zonen van Suriname. In 1887 overleed ook zijn vader. Nu brak voor doctor Vanier de tijd aan, om zijne gaven te wijden aan zijn land en zijne landgenooten. Hoe gastvrij de vreemde bodem hem ook ontving, zijn vaderland duldde niet, dat deze vruchten alleen door anderen zouden gesmaakt worden. Het»Terug naar het vaderland!«deed zich sterker gevoelen, en met achterlating van veel, dat hem dierbaar geworden was gedurende het éénjarig verblijf in Demerara, keerde hij begin 1888 naar zijn vaderland, waar hij op eervolle wijze ontvangen werd. Met de terugkomst van dezen waardigen zoon des lands was echter niet ieder even gediend. In den kring der medici schijn' naijver een grooten rol gespeeld te hebben. Ja zelfs werden hem lagen gelegd, die hij, dank zijne groote kennis, ontkwam, zijne tegenstanders eerbied inboezemende voor zijne scherpzinnigheid. Een toentertijd zich voorgedaan geval, dat de pennen in beweging bracht en door het publiek angstvallig gadegeslagen werd, bracht maar al te duidelijk aan het licht, dat de chef van het Militaire Hospitaal, dokter Schelkly, aan den spits der tegenstanders was. Deze bejegende Dr. Vanier op zoo verachtelijke wijze toen laatstgenoemde, zich bezorgd makende over een patiënt, dien hij in een tijdsverloop van 10 dagen 2 malen behandeld had, met hem in gedachtenwisseling te willen treden omtrent patient's huldigen toestand. De man was n.b. op aandrang van Dr. Vanier zelf dien dag in het Militair Hospitaal gebracht. Den volgenden morgen vroeg werd hij bij den Inspecteur ontboden. Meenende dat de Inspecteur van den Geneeskundigen Dienst bedoeld werd, antwoordde hij, dat ZEG. hem binnen het uur kon verwachten. Geen half uur er na kreeg hij van den Inspecteur van Politie een onverwacht bezoek. Deze stelde hem vragen omtrent den patiënt o. a.:»als hij sterft, zoudt u kunnen opgeven waaraan hij gestorven is?zou u aan vergiftiging denken?«op beide vragen antwoordde hij ontkennend. Aan den apotheker Seiler

11 - 8 werd gtvraagd naar copieën van de recepten. Dr. Vanier verzocht dien ze te weigeren, tenzij schriftelijk gevraagd door hei Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door den Procureur-Generaal, (de geheimhouding van zijn recept om den Chef van het Militair Hospitaal in het dwaalspoor te laten, teneinde hem beter te kunnen vangen). In den nacht overleed de patiënt ook. Den volgenden morgen vervoegde Dr. Vanier zich op het kantoor van den Commissaris van Politie. Op zijne navraag kreeg hij ten antwoord, dat het optreden der Politie op last van den Procureur-Generaal zou zijn geschied. Hij ging ook naar het Parket en liet zich bij den Procureur- Geneiaal Van Doorn aandienen. Daar vroeg hij dat eene lijkschouwing worde gedaan, bij te wonen door hem en driezijner collega's, door hem te kiezen. Mijnheer» antwoordde de Procureur-Generaal,»de lijkschouwing zal geschieden, en zal geschieden uit een strafrech' terlijk en niet uit een medisch oogpunt... Ik "heb bezwaar getuigen daarbij toe te laten. De Wet machtigt mij twee Doctoren te benoemen, dat zal ik doen. Meneer, ik kan geen collega's van u, die u kiest, toelaten. Ook Dr. Vanier mocht de schouwing niet bijwonen. De lijkschouwing werd dan gedaan, en er is geen spoor gevonden van vergiftiging door arsenicum, waarvan Dr. Vanier verdacht was. Deze liet dan ook niet na, den Chef van het Militair Hospitaal redicul te stellen in een brief, die gepubliceerd werd in De West-Indiër. Nog eene passage, voorgaande het bovenbeschrevene, aan den ingang van het Militair Hospitaal, verhaalt hij :»Ik was aan het Hospitaal vóór patiënt. Staande aan den ingang, blikte ik in 's portier's huisje, en zag den portier in eenen hobbelstoel met uitgestrekte beenen liggen in eene rustige siesta. Het ging me aan het hart hem daaruit te wekken. Maar ik bedacht dat het wel moest en ik zette mij aan den arbeid: dojcessimo:»portier!«een zacht wegstervend snirkje is het een ig antwoord dolce: Portier!«

12 - 9 Hij trekt het rechterbeen, schurend over den vloer, in labiel wiegelende kniehoekstelling. Een zucht, een snork, een grom meling! Ik vermande me. forte : Portier! t Hij slaat wild de oogen op, springt overeind, staart mij barsch in het aangezicht, glijdt met opnemenden blik langs mijne gestalte van omlaag naar omhoog, toen nog eens en nog eens, en laat toen. voor den derden maal, mijn zenith in het vizier hebbend, zijn blik rusten op mijn boogen hoed. Ik voel me als een die zich niet vrij weet van schuld, en vraag maar dadelijk heel beleefd, of ik den Officier van de Wacht spreken mocht?»neen meneer!«dat was een antwoord, even beslist als spartaansch, en werd uitgesproken met het gezicht en op den toon waarop men zegt: scheer je weg! Ik dacht: o mijn portier, wat ben je boos! Maar je hebt eigenlijk wel een beetje gelijk, want hoor eens, 't is niet plezierig op een regenachtigen Zondagnamiddag, als je meent een rustig uurtje vrijaf van dienst te hebben, en in je gemakkelijken stoel een uiltje ligt te knappen, zoo plotseling uit je genoe gelijken dommel opgeschrikt te worden door iemand die je aanziet voor een lijkbidder! Ja waarlijk, ik geloof dat hij me voor zoo'n functionaris aanzag, want hij bleef maar aldoor kijken naar mijn hoogen hoed. 'Maar na zijn afbijtend antwoord kwam er iets spotachtigs in dien blik. Ik bleef hem aanzien in open verwachting van eene explicatie. Hij bleef mij aanblikken, en zweeg. Maar plotseling zag ik zijn mondhoeken zich plooien tot een grof f en grijns. Dat maakte mij op mijn beurt ietwat kregel, en ik verbrak de stilte en vroeg:»waarom mag ik den Officier van de Wacht niet spreken!omdat hij er niet is!«- en voort rolde zijn lach, toen hij dit leukweg geantwoord had, en hij wendde zich van mij afen ging door het geopend venster in den tuin kijken. Daar stond ik, geslagen op het eigen oogenbik dat ik meende mij flink te hebben gehouden!

13 _ 10 En geslagen door den man dien ik op dat oogenblik noodig had vóór alles! Ik beken dat ik nooit zoeter broodjes gebakken heb. Ik naderde een paar stappen, sprak hem aan op den vleiendsten toon, vertelde wie ik ben, en dat ik een zéér zieken patiënt had die oogenblikkelijk zou worden ingebracht, en verzocht hem den Officier van de Wacht even de boodschap te willen sturen dat ik in het Hospitaal was om inlichtingen te geven, omdat ik den patiënt te voren behandeld had.»dan zal ik wachteg tot de patiënt hier is!< beet de Cerberus mij toe. Ai! dacht ik. de hardheid van dezen haatdragenden mensch schijnt niet te vermurwen. Wat te doen?... Het begon middelerwijl te regenen. Het begon te piasregenen. En ik stond buiten aan den ingang van 's portiers huisje, en de portier noodigde mij niet binnen. Ik stak mijne paraplu op met meer omhaal dan voor deze operatie gemeenlijk strikt noodig is. Hij deed of hij 't niet zag. En ik stond te wachten, en ik vond het niet plezierig... Daar viel me plotseling een ondeugende gedachte in. Snel liep ik het pad af dat helt naar het groote achtergebouw. En inderdaad het gebeurde als ik verwacht had. De portier was me achterna gesneld en hield me halverweeg staande.»waar gaat u heen, meneer?«ik was gedekt door mijn regenscherm. Hij stond zonder zoo'n toestel in den piasregen, en in zijn hemdsmouwen Ik keek hem op mijn beurt spottend aan, kuchte, en antwoordde zoo langzaam als ik maar kon: 'Ik... wou... naar... het... achtergebouw... U... hebt... gezegd... dat... U... den... Officier... van... de... Wacht... zou... laten... roepen... als... de... Patiënt... hier... is...?... Nu... voelt U... wel... dat... het... regent... Daarom..*, wou... ik... zoolang... daar... achter in... de galerij... gaan... wachten...

14 11»Dat wil zeggen, met mijn verlof meneer?«-»o... moet... ik... U... daarvoor... verlot... vragen...?... Dat... wist... ik... niet. Maar... U... wordt zoo nat. wou U soms van mijn paraplu gebruik maken?«de Cerberus keek, of hij me wou opeten. Ik lachte, zej dag meneer! en ging terug, de poort uit, uit het Hospitaal. Deze geschiedenis noemde Dr. Vanier de eerste Hospitaalscène«oftewel -Ingang-scène«. * Steeds ging hij met vastberadenheid te werk, en - mocht het soms iemand lijken of Dr. Vanier waaghalzerij uithaalde, het kwam spoedig uit, dat men hier te doen had met een geneesheer, die zeker was van zijne zaak, en het uiterste middel toepaste, dat het menschelijk genie gegeven is. In 1891 werd hij benoemd tot lid van de Commissie tot onderzoek naar de ziekte der Melaatschheid. Van de Geneeskundige Commissie maakte hij sedert 1896 deel uit, en van de Permanente Fharmacopae Commissie bekleedde hij het voorzitterschap. Hij was leeraar aan de Geneeskundige School. Verscheidene geneesheeren hebben hunne leiding geheel of gedeeltelijk aan hem te danken, en het is niet te veel gezegd dat onder dezen onze beste medici zijn. Bij zijne leerlingen stond hij hoog in achting niet alleen, maar bestond er een aanhankelijkheid jegens den meester, die zich oploste in vriendschap. En naarmate hij bij eenen leerling aanleg bespeurde, gevoelde hij zich tot dezen bijzonder aangetrokken, en na het voleindigen van den studietijd bleef de vriendschap onderhouden. Vanaf 1896 was hij wijkgeneesheer, tot hij in 1914 werd aangeschreven om wegens het bereiken van den leeftijd van 60 jaar eervol ontslag aan te vragen. Deze maatregel werd op hem toegepast om geene andere reden, dan om tot de gewijzigde regeling in de armenpraktijk te geraken, welke kort daarna ingevoerd is. Als particulier geneesheer en leeraar heeft hij tot de laatste dagen zijns levens gearbeid. Maar niet alleen op medisch gebied, ook anderszins heeft

15 12 Dr. Vanier zijn vaderland gediend. Hij had zitting in de Koloniale Staten van De litteratuur had in hem een beoefenaar van naam. De vertaling uit het Engelsen in Nederlandsche dichtmaat van de operettes Geisha, Yankee Consul en De Mikado zijn Produkten van zijnen geest, en de opleiding en succesvolle opvoering en wederopvoeringen getuigen van zijnen tact. In het jong opgerichte»comité tot bevordering der Toonkunst in Suriname had hij zitting in de Commissie van Advies. Sinds October 1891 was hij gehuwd met mejuffrouw Louise Seiler, aan wier zije'e hij op Zaterdag 20 Mei 1916 het leven vol arbeid en moeite, afgewisseld met succes en genot, aflegde. Het stoffelijk overschot werd in den namiddag van 21 Mei d.a.v. door de studenten uitgedragen en door zijn koetsier, op eigen verlangen, geleid naar den Nieuwen Oranjetuin. Meer dan 60 kransen uit alle standen toegezonden, versierden den stoet. Hier onderscheidde men de elites, den middenstand, mannen en vrouwen uit de lagere volksklasse, zelfs koelies, Aan de groeve werd het woord gevoerd door Ds. De Haan. gevolgd door den Chef van het Militair Hospitaal. Dr. A. L Schenk, en door den student S. Drag ten, namens de studenten der Geneeskundige School. Eene photo van het graf is genomen. Het initiatief een monument op te richten voor den Suri naamschen genie, waarvoor reeds medewerking toegezegd is, moet even als vele andere zaken, op betere tijden wachten. Met Dr. V a n i e r is heengegaan een der kranigste medici die Suriname geleverd heeft; een man, die niet voor zichzelf geleefd. die de gaven, hem geschonken, ruim aan anderen medegedeeld heeft, een man, dien vooral de medische- en de kunstwereld in aandenken mogen houden.

16

17

18 - 15 lanuari- BprlngtO 10 en 25. Doodt)) 2 en 18. Dag en Datum. Volle Maan 8. Laatste Kwartier 16. Nieuwe Maan 23. Eerste Kwartier 29. Hoogwater b i j» Braamap. Maandag Dinidag Woensdag Donderdag Vrijdag 6 Zaterdag 7 Zondag 8 Maandag 9 Dinsdag 10 Woensdag 11 Donderdag 12 Vrijdag 13 Zaterdag 14 Zondag 15 Maandag 16 Dinsdag 17 Woensdag 18 Donderdag 19 Vrijdag 20 Zaterdag 21 Zondag 22 Maandag 23 Dinsdag 24 Woensdag 25 Donderdag 26 Vrijdag 27 Zaterdag 28 Zondag 29 Maandag 30 Dinsdag 31 Woensdag Nieuwjaar. V. M. L. K. N. M. E K. I

19 16 Lr^=Ll Februari. L5=e^lJ Sprinptl) 8 en 23. DoodtU 1 en 16. Dag en Dat«m. Volle Maan 6. Laatste Kwartier 14. Nieuwe Maan 21. Eerste Kwartier 28. Hoogwater, bij j Braamsp. 1 Donderdag! 2 Vrijdag' 3 Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 10 Zaterdag 11 Zondag 12 Maandag 13 Dinsdag 14 Woensdag 15 Donderdag 16 Vrijdag 17 Zaterdag 18 Zondag 19 Maandag 20 Dinsdag 21 Woensdag 22 Donderdag 23 Vrijdag 24 Zaterdag 26 Zondag 26 Maandag 27 Dinsdag 28 Woensdag Maria Lichtmis. V M. L. R Vastenavond Asch-Woensdag. E, K. 1157' ' «! ü ' ! 10 48i ! 41 : i ! 89 j

20 17 Uz3=Ll maart- C^gO SpringtU 10 en 35. DoodtU 2 en 18. Dagen Datum. Volle Maan 8. Laatste Kwartier 16. Nieuwe Maan 23. Eerste Kwartier 30. Hoogwater bij Braamsp.».». 1 Donderdag 2 Vrijdag 3 Zaterdag 4 Zondag 5 Maandag 6 Dinsdag 7 Woensdag 8 Donderdag 9 Vrijdag 10 Zaterdag 11 Zondag 12 Maandag 13 Dinsdag 14 Woensdag 15 Donderdag 16 Vrijdag 17 Zaterdag 18 Zondag 19 Maandag 20 Dinsdag 21 Woensdag 22 Donderdag 23 Vrijdag 24 Zaterdag 25 Zondag 26 Maandag 27 Dinsdag 28 Woensdag 29 Donderdag 30 Vrijdag 31 Zaterdag V. M. L. K. N. M. Maria Boodschap. E. K ' I

21 Lfc=U Rpril. L^zJU SpringtU 9 en 23. Doodt*) 1 en 16. Dag en Datum. Volle Maan 7. Laatste Kwartier 14. Nieuwe Maan 21. Eerste Kwartier 29. i Hoogwater 1 bij Braa msp. v. n, n. m. 1 Zondag 2 Maandag 3 Dinsdag 4 Woensdag 5 Donderdag 6 Vrijdag 7 Zaterdag 8 Zondag 9 Maandag 10 Dinsdag 11 Woensdag 12 Donderdag 13 Vrijdag 14 Zaterdag 15 Zondag 16 Maandag 17 Dinsdag 18 Woensdag 19 Donderdag 20 Vrijdag 21 Zaterdag 22 Zondag 23 Maandag 24 Dinsdag 26 Woensdag 26 Donderdag 27 Vrijdag 28 Zaterdag 29 Zondag 30 Maandag Palmzondag Witte Donderdag Goede Vrijdag Isr. Paschen V M. Ie Paschen. 2e Paschen Isr. Paschen Isr. Paschen Isr. Paschen. L. K Verjaard, van Z. K. H. Pr. Hmd. N. M. E. K. Verjaard, van H. K. H. Pr. Juliana Ï

22 Lfc^J mei. U=^U Springt*) 8 en 22. DoodtU 1 en f 16. Dag en Datum. Volle Maan 6. Laatste Kwartier 13. Nieuwe Maan 20. Eerste Kwartier 28. Hoogwater bij Braamsp. n.m. 1 Dinsdag 2 Woensdag 3 Donderdag' 4 Vrijdag 5 Zaterdag 6 Zondag 7 Maandag 8 Dinsdag' 9 Woensdag 10 Donderdag 11 Vrijdag 12 Zaterdag 13 Zondag 14 Maandag 15 Dinsdag 16 Woensdag 17 Donderdag 18 Vrijdag 19 Zaterdag 20 Zondag 21 Maandag 22 Dinsdag 23 Woensdag 24 Donderdag 26 Vrijdag 26 Zaterdag 27 Zondag 28 Maandag 29 Dinsdag 30 Woensdag 31 Donderdag V. M. L.K. Heme lvaartsdag. N. M. Vastendag'. Pinksteron. Isr Pinksteren. 2e Pinkst. Isr. Pinkst. E. K a

23 20 Sprint!) 7 en _r^=j Juni. L^ïU?1. ' Doodta 14 en 39 Dag en Datum. Volle Maan 5. Laatste Kwartier 12. Nieuwe Maan 19. Eerste Kwartier 27. Hoogwater u bij Braamsp. ï.m. n.m. 1 Vrijdag' 2 Zaterdag 3 Zondag 4 Maandag 5 Dinsdag 6 Woensdag 7 Donderdag 8 Vrijdag 9 Zaterdag 10 Zondag 11 Maandag 12 Dinsdag 13 Woensdag 14 Donderdag 15 Vrijdag 16 Zaterdag 17 Zondag 18 Maandag 19 Dinsdag 20 Woensdag 21 Donderdag 22 Vrijdag 23 Zaterdag 24 Zondag 25 Maandag 26 Dinsdag 27 Woensdag 28 Donderdag 29 Vrijdag :'.0 Zaterdag V. M. H. Sacramentsdag L. K. N. M. E. K. HH Petrus en Paulus. )40 13t) , ! l% Oil

24 21 LfoU luli. C^sD Springtü 6 en 20. Doodt*) 13 en 29. Dag en i) a t u m. Volle Maan 4.«Laatste Kwartier 11. Nieuwe Maan 18. Eerste Kwartier 27. Hoogwater bij Braamsp. 1 Zondag 2 Maandag 3 Dimdag 4 Woensdag 5 Donderdag 6 Vrijdag 7 Zaterdag 8 Zondag 9 Maandag 10 Dinsdag 11 Woensdag 12 Donderdag 13 Vrijdag 14 Zaterdag 15 Zondag 16 Maandag 17 Dinsdag 18 Woensdag 19 Donderdag 20 Vrijdag 21 Zaterdag 22 Zondag 23 Maandag 24 Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag 29 Zondag 30 Maandag 31 Dinsdag V. M. L. K. N. M. E K. Verwoesting van Jeruzalem ll 93 j

25 22 OSBD Rugustus. Lfc^TJ BprlngtO 5 en 19. DoodtU 11 en 27. Dag en Datum. Volle Maan 3. Laatste Kwartier 9. Nieuwe Maan 17. Eerste Kwartier 25. Hoogwater Braamsp. 5 Zondag 6 Maandag 7 Dinsdag 8 Woensdag 9 Donderdag 10 Vrijdag 11 Zaterdag 12 Zondag 13 Maandag 14 Dinsdag 15 Woensdag 16 Donderdag 17 Vrijdag 18 Zaterdag 19 Zondag 20 Maandag 21 Dinsdag 22 Woensdag 23 Donderdag 24 Vrijdag 26 Zaterdag 26 Zondag 27" Maandag 28 Dinsdag 29 Woensdag 30 Donderdag 31 Vrijdag Verj. V. M. L. K. H. M. Koningin-Moeder 1 Woensdag 2 Donderdag 3 Vrijdag 4 Zaterdag- Vastendag- Maria Hemelvaart N. M. E K ; ' ' ; ' : 43 I 434 I 53 i 5 31 l 5 59! 6 28 i 71 I 7 40 j 8 30 ; 9 36 j 11 3! 1 15 i 2 20 Verj. H. M. Koningiu Wilhelmina j

26 23 Lff3=aJ September. Ls=e^"Ü SprintU 3 en 16. DoodtU 10 en 26. Dagen D a t u m. Volle Maan 1. Laatste Kwartier 8. Nieuwe Maan 16. Eerste Kwartier 24, Volle Maan 30. Hoogwater Braamsp. v.m. n.m- 1 Zaterdag 2 Zondag 3 Maandag 4 Dinsdag 5 Woensdag 6 Donderdag 7 Vrijdag 8 Zaterdag 9 Zondag 10 Maandag 11 Dinsdag 12 Woensdag 13 Donderdag 14 Vrijdag 15 Zaterdag 16 Zondag 17 Maandag 18 Dinsdag 19 Woensdag 20 Donderdag 21 Vrijdag 22 Zaterdag 23 Zondag 24 Maandag 25 Dinsdag 26 Woensdag 27 Donderdag 28 Vrijdag 29 Zaterdag 30 Zondag V. M. Maria Geboorte L. K. N. M. Isr. Nieuwjaar. 1st. Nieuwjaar. E. K. Gr. Verzoendag. V. M l! IC l

27 02RD 24 October. Lfc^lJ Spring-gtü 2 en 17. DoodtU 9 en 25. D a " en Dajura. 1 Maandag 2 Dinsdag 3 Woensdag 4 Donderdag 5 Vrjjdag 6 Zaterdag 7 Zondag 8 Maandag 9 Dinsdag 10 Woensdag 11 Donderdag 12 Vrijdag 13 Zaterdag 14 Zondag I 15 Maandag 16 Dinsdag 17 Woensdag 18 Donderdag 19 Vrijdag 20 Zaterdag 21 Zondag 22 Maandag 23 Dinsdag 24 Woensdag 25 Donderdag 26 Vrijdag 27 Zaterdag 28 Zondag 29 Maandag 30 Dinsdag 31 Woensdag Laatste Kwartier 7. Nieuwe Maan 15. Eerste Kwartier 23. Volle Maan 30. Loofhuttenfeest. Loofjmttenfeest. L. K. Loofhuttenfeest. Vreugde der Wet. N. M. E. K. V. M. 1 ' Hoogwater bij j ttraamsp. I v.ni.! n.m.! ' ! I ; ,

28 25 Lfz>aJ November. Springtü 1, 16 en 30. Doodtij 8 en 23. Dag en Datum. Laatste Kwartier ö. Nieuwe Maan U. Eerste Kwartier 21. Volle Maan 28. v. m. Hoogwater bij Braamsp.! 1 1 Donderdag 2 Vrijdag Allerheiligen. Allerzielen 518 Q\ 3 Zaterdag [ Zondag! Maandag Dinsdag 7 Woensdag ; ' L. K Donderdag i 9 Vrijdag i 10 Zaterdag 11 Zondag 12 Maandag 13 Dinsdag 14 Woensdag j N. Al. 15 Donderdag 16 Vrijdag! 17 Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag j '- K Donderdag! Vrijdag 24 Zaterdag 26 Zondag 1 26 Maandag 27 Dinsdag 28 Woensdag 29 Donderdag 30 Vrijdag V. M

29 LrssLl Springt!) 16 en December. R^^TI Doodt«8 en S3. Dag en Datum, Laatste Kwartier 6. Nieuwe Maan 14. Eerste Kwartier 21. Volle Maan 28. Hoogwater bij Braamsp. v.m. 1 Zaterdag Zondag 3 Maandag 4 Dinsdag 5 Woensdag 6 Donderdag 7 Vrijdag 8 Zaterdag Ie St. Advent Nicolaai L. K. Maria Onb. Ontv Zondag 10 Maandag 11 Dinsdag 12 Woensdag 13 Donderdag 14 Vrijdag 15 Zaterdag 2e Advent Inwijdingsfeest N. M Zondag 17 Maandag 18 Dinsdag 19 Woensdag 20 Donderdag 21 Vrijdag 22 Zaterdag 3e E. Advent K S Zondag- 24 Maandag 25 Dinsdag 26 Woensdag 27 Donderdag 28 Vrijdag 29 Zaterdag 30 Zondag 31 Maandag! 4e Ie 2e V. M. Advent Kerstdag Kerstdag Oudejaar

30 27 - Verklaringen omtrent den Almanak. De M a a n c i r k e 1 of het G u 1 d e n g e t a 1 bestaat in een tijdkring van 19 jaren, na verloop van welken de nieuwe en volle manen weder bijna op dezelfde dagen van het jaar invallen. De Epacta is het getal, dat volgens den Almanak, den ouderdom der maan bij den aanvang van het jaar aanwijst, waaruit volgt, dat, wanneer de nieuwe maan op den In Januari invalt, de Epacta na het jaar nul is, doch in het volgende jaar zij e 1 f zal wezen, omdat het maanjaar slechts 354 dagen heeft en het Zonnejaar elf dagen meer telt. In het derde jaar daarna zou zij alzoo d r ie en dertig moeten zijn ; doch men trekt, zoodra de Epacta dertig dagen of een \ olie maan zou te boven gaan, van dit getal 30 af, en krijgt dus in het gesteld geval niet drie en dertig, doch drie dagen. Men kan door middel van de Epacta voor elke maand den dag der nieuwe maan en den ouderdom der maan op een bepaalden dag vinden. De Z o n n e-c ir kei is een tijdkring van 28 jaren, na verloop van welken de dagen der week weder op denzelfden dag der maand invallen. Deze tijdkring heeft echter zijn naam niet ontleend aan den schijnbaren omloop der zon, maar aan den Zondag, of den dag aan de zon gewijd. De Zondagsletter is een der zeven, eerste letters van het alphabet, om in elk der dagen, van af den In Januari, te noemen. De letter, welke de Zondagen van het jaar aanwijst wordt Zondagslettel' geheeten. Een schrikkeljaar heeft twee Zondagsletters, als: eene van 1 Januari tot 24 Februari en eene andere van 25 Februari tot het einde des jaars. Daar dezelfde dagnamen overeenkomen, zoo moeten na datzelfde tijdsverloop ook de Zondagsletters terugkeeren. Watergetijen. Wanneer de maan nieuw of vol is, heeft men te Paramaribo te 6 uren hoog, gewoonlijk 6 uien later laag water; echter maakt dit bij veelvuldige regens wel eens een weinig verschil vallende de eb alsdan vroeger in, en houdende tevens langer aan. Men heeft hier vier dagen vóór den dag van. en vier ä vijf dagen na nieuwe of volle maan spring, echter zijn de vloeden na nieuwe of volle maan sterker dan die van den voorspring, men heeft dus niet meer dan " 3 van eene maausmaand doodtij, in welk laatste geval het water wel 3 voeten minder hoog vloeit dan met springvloeden.

31 28 Meu heeft de sterkste of hoogste springvloeden in de maanden April en September, ontstaan doordien de z:n den vierden April en den achtsten September de breedte van Paramaribo passeert en, alsdan in evereenstemming met de maan komende het krachtigst op het water medewerkt, Eehter kan men dooiden verschillenden stand der maan (daar zon en maan ter bekoming van hooge springvloeden samen moeten werken) wel eens de hoogste vloeden in de maanden Maart, Mei of in Augustus of October hebben. Als eenen gemakkelijkeu en vasten stelregel kan men in Suriname ten opzichte van de vloeden aannemen, dat het bij der maan op- en ondergang in Beneden-Suriname hoogwater is; en dus, wanneer de maan het hoogste punt barer loopbaan of den meridiaan van Paramaribo bereikt heeft, is het aldaar laag water, gevolgelijk is hei water bij Braamspnnt toet eene klimmende of rijzende, maan vallende, en wanneer de maan over het hoogste punt van haren cirkel gekomen en dus dalende is, dan is het water rijzende, Tengevolge van dien heett men bij het opkomen der maan laagwater, bij eene rijzende maan eb, bij den hoogsten stand der maan laagwater, bij dalende maan vloed, en bij het ondergaan der maan weder hoogwater. Chronlogische Cirkels. Het Guldengetal 18. He Rom. Edictie 15. De Epacta De Zondagsletter G. De Zoncirkel 21. VI. Zona- en Maansverduisteringen. In 1917 zullen 4 Zona- en 5 Maansverduisteringen plaats hebben. In de kolonie Suriname zullen hiervan zichtbaar ziju: De totale Maansverduistering op 4 Juli. De maan bevindt zich bij hare opkomst In de kernschaduw. De laatste aanraking met de kernschaduw vindt plaatts om 7 uur 45 miu. n.m. De totale Maansverduistering op 28 December. De eerste aanraking met de kernschaduw vindt plaats om 4 uur 25 miu. v.mlmidden der verduistering ongeveer op het oogenblik vaa den maansondergang. (Maansmiddellijn = 1.0). Het haveiigetal voor Paramaribo is 5 u. 30 min. gem. De berekening voor Paramaribo is 1 u. 10 m. later dan bij Braamspunt.

32 - 29 Seizoenen van Suriname. In Februari tot 15 April Kleine Droge Tijd. 15 April tot 15 Augustus Groote Regen Tijd. 15 Augustus tot 15 November Groote Droge Tijd. 15 November tot 15 Februari Kleine Regen Tijd. Algemeene Christelijke Feestdagen. Nieuwjaar 1 Jan. Hemelvaartsdag 17 Mei. Palmzondag 1 Apr. Pinksteren 27 en 28» Goede Vrijdag 6 Apr. Ie Advent 5 Dec. Paschen 8 en 9 Apr Kerstmis 25 en 26» Bijzondere R. K. Feestdagen. Drie Koningen Ü Jan. Maria Lichtmis 2 Febr. Aschdag 21 Febr. Maria Boodschap 25 Maart. U. Sacramentsdag 7 Juni. St. Jansdag 24 Juni. H.H. Petrus en Paulus 29 Juui. Maria Hemelvaart Maria Geboorte Kruisverheffing Allerheiligen Allerzielen H. Willibrordus Maria Onbevl. Ontv. 15 Aug. 8 Sept. 14 Sept. 1 Nov. 2 Nov. 7 Nov. 8 Dec Israëlietische Feestdagen. Purimfeest 8 Maart. Uroot Verzoendag. 26 Sept. Paschen 7, 8, April. Loofhuttenfeest. 1,2,% Oct. Pinksteren 27, 28 Mei. Vreugde der Wet. 9 Oct, Verw. v. Jeruzalem 28 Juli. Inwijdingsteest. 10 Dec. Nieuwjaar (5677) Sept.

33 De namen der maanden van het jaar. I e verdeeling van het jaar in 12 maanden dagteekent bij de Romeinfin reeds van den tijd van Romulus (omstreeks 750 jaren vóór Christus). In een schrikkeljaar, hetwelk na Julius Caesar, om de vier jaren inviel, had de maand Februari 21) dagen inplaats van 28. Daartoe werd de 24e Februari dubbel gerekend, zoodat die dag zelf ad die.m VI Kalendae Martins (= zes dagen vóór 1 Maart) en de 25e Februari de schrikkeldag ad die.m hisnextu m Kalendae Martias genoemd werd. Een schrikkeljaar heet daarnaar annus bisaextilis. De maanden van het jaar hadden overigens hetzelfde aantal dagenen bijna dezelfde, namen als bij ons, met dit onderscheid echter, dat men het jaar begon met Maart, en alzoo September de zevende maand (»tenuis Septimus), October de achtste maand (mensis Octavius), November de negende maand (meiims Nonus] en December de tiende maand (mensis Decimus) heette. Juli, de vijfde maand (me/isis Quintilius) heeft waarschijnlijk haar naam ontleend aan Julius Caesar, die in deze maand geboren was en die den kalender verbeterde. Eveneens is Augustus, de zesde maand (mensis Sextilius) genoemd naar keizer Augustus. Niettegenstaande men later Januari voor de eerste maand nam, heeft men de oude namen, waaraan men gewend was, behouden.

34 31 Januari (Jamiarius) zoo geheeten Daar den god Janusi den bestuurder van het jaar. Februari (Februarius) naar een der goden van de onderwereld F e 1) r ïi u s, aan wien deze maand waarschijnlijk gewijd was. De jaarlijksche reinigings- of verzoeningsfeesten, Februa, werden in deze maand gevierd. Maart (Martius) gewijd aan Mars, den dondergod. April (Aprilis) afgeleid van aperire f - openen). Hier wordt bedoeld de lente. Mei (Majus) zoo genoemd naar de oude, Indische godheid M a ia. Juni (Junius) vermoedelijk geheeten n&ar Juno, van Jupiter, koningin des hemels. gemalin

35 - 32 Verjaardagen van het Koninklijk Huis. April 19. Hendrik Wladimir Albert Ernst, Hertog van Mecklenburg-Schwerin, Prins-Gemaal van H.M. Koningin Wilhelmina der Nederlanden 1876., 30. Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses van Oranje-Nassau, Hertogin van Mecklenburg, enz. dochter van H. M. Koningin Wilhelmina en Z. K. H. Prins Hendrik Aug. 2. Adelaïda Emma W.lhelmina Thérèse van Wadeck-Pvrmont, Koningin-Moeder. Weduwe van Z. M. Willem III Wilhelmina Helena Paulina Maria, Prinses van Oranje, Koningin, Dochter van Z. M. Willem III Verjaardagen van Vorsten. van welker Mogendheden de Consuls in de kolonie gevestigd zijn. Nov Jan. Juni ITALIË. [huis Sa vo y e] 11 Victor Emanuel Ferdinand Maria Tanuara (Victor ^ Emanuel III), koning van ItaliW, gehuwd met Prinses Helene van Montenegro, geb. 27 December DUITSCHLAND. [huis van Hohenzollern] 27 Frederik Willem Victor Albert (Wilhelm ID, Duitsehe keizer, Koning van Pruisen, gehuwd 27 Febr met Prinses Auguste Victoria Frederika van Schleswig-Holstein, geb. 22 Oct GROOT-BRITTANNIË. [hui 8 Saksen-Ko burg en Gotha] 3 George Frederik Ernst Albert (George V), Koning van Groot-Brittannië en Ierland, Keizer van Indië, gehuwd 6 Juli 1893 met Victoria Marv. Prinses van Teek, geb. 26 Mei ' 1865 BELGIË. Ihuis Saksen-Rob urg-gotha.] April 8 Albert I, Koning der Belgen, gehuwd 2 Oct met Elisabeth, Hertogin in Beieren 1375

36 33 FRANKRIJK, Aug. 22. Ravui oud Poincaré, President, gekozen 27 Januari Juli NOORWEGEN. [huis Holstein.] 2. Haakon VII (vroeger Prins Karl) van Denemarken. Koning van Noorwegen, tot Koning gekozen 18 Nov. 1905, gehuwd met Prinses Maud van Groot- Brittan uië en Ierland VER. STATEN VAN NOORD-AMER1KA. Woodrow YVilson,"President, gekozen 5 Nov voor 4 jaar, met ingang van 1 Maart VENEZUELA. Juan Vincente Gomes, gekozen 19 April \ederlaudsche Consuls In WesMndië, New-York: Mr. A. van de Sande Bakhuijzen, consul. Barbados: \ T. Hänschell, consul. Georgetown: G. H. Richter, consul, J.Pairandeau, vice-c. Kingston Jamaica: E. A, H. Haggart, consul. Trinidad : C. A. Boos, consul. Venezuela: M. H. C. Henriquez, consul te Caracas. La Guyara : C. A Hellmund, consul. Maräeaübo : J.N.C. Henriquez, consul. Porte-Cabello : C. C. Debrot, vice-consul. Cayenne : M. Leefson, consul. Consuls van Bullenlandsehe Mogendheden. Italië: G. van Dien, wnd. consul. Gr.Britt.en Ierland:, consul, W. L Kisïack, vice-consul. Vice-Consul in Nickerie : Ch. Spence Duitsche Rijk : H. B. Heyde, consul. Frankrijk : H. J. Bosch, consulair agent. België: A. F. C. Curie], vice-consul, Noorwegen : A. M. W. ter Laag, consul. Portugal: W. E. van Romondt, consul. Ver. St. fan N.-A.: H. L. Hirschfeld, consulair agent. Venezuela: J. D, Fernandos, consul.

37 34 Tafel van de veelvouden en on der deel en der Metrieke Maten en Gewichten. zooals die zijn voorgeschreven in de wet van 7 April 1869 Staatsblad No Myriameter 1 Kilometer of mijl 1 Hectometer 1 Decameter of Roede De grondslag en 1 Meter 1 Decimeter 1 Centimeter 1 Duitsche mijl 1 Geographische mijl 1 Russ. Werst 1 Engelsche mijl 1 Zeemijl Lengte = = = de een -- _ 7= rzz maten. 10 Kilometer of mijlen 10 Hectometers. 100 Meters of Ellen. 10 Meters of Ellen. heid is de Meter of El. 10 Decimeters of Palmen. 10 Centimeters of Duimen. 10 Millimeters of Streepen. 7,500 Km. 7,420 1,067. 1,609 " 1,852» Ylaktematen. 1 Hectare of Bunder = 100 Aren of Roeden. De eenheid is de Are of [j Roede. I Centiare, Meter of El. Ruimte of Lichaamsmaten. 1 Decastère = 10 Stère of Teerling Meters. 1 Decistère 0,1 Stère. Teerling Meter of Teerling of El. De eenheid is de Stère. Teerling Meter of Wisse. l'/s Teerling Meter is de inhoud van een scheepstou, waarvan de bevrachting gerekend wordt op 1000 Kilogrammen. Inhoudsniaten. 1 Kiloliter 10 Hectoliters of Vaten. 1 Hectoliter, Vat of Mud = 10 Decaliters of Schepels. 1 Decaliter 10 Liters, Kannen of Koppen. De eenheid is de Liter, Kan of Kop. 1 Liter 10 Deciliters of Maatjes. 1 Deciliter = 10 Centiliters of Vingerhoeden. Gewichten. 1 Myriagram = 10 Kilogrammen of Ponden. De eenheid is de Kilogram of Pond. 1 Kilogram 19 Hecogrammen of Onsen. 1 Hectogram = 10 Dccagrammen ol Looden. 1 Decagram = 10 Grammen of Wichtjes.

38 Gram = 10 Declgrammen of Korrels. Voor lichte en kostbare waren is de Gram de eenheid, verdeeld in 10 Decigrammen, de Decigram iu 10 Centigrammeu en de Centigram in 10 Milligrammen. Maten en Gewichten, nog In gebruik in de Nederlandsche West-Indische Bezittingen.,. 1 Waarde Lengtematen. jn beters Suriname; Amsterdamsche el [0,688 M.J Rijnlandsche voet [0,314 M. = '/ r, vadem] Landmaat: Ketting = 66 Rijnl. voet.. Vlak te ma ten. Suriname.- akker 10 kettingen Rijnl. voet.. 1 bunder plni. 2'/j Surin. akker. I 3 Inhoudsmaten. [Natte waar] Engelsen Gallon* 6 pint Pint = 0.6 L. 1 i Amst. el Vu = > = J* = V: Logarithmus. 1 20, Waarde jlogarithca of M», mus ,632ö32 Wide, in LogarithdM» ol L. i mus. 3.60! 0, Gewichte n, A.msterdamsch pond en EngeUch avoir du poids. Herleidisgstafel. HERLEIDING VAN LENGTEMATEN, Meters in Rijn landsehe maat en omgekeerd. Rijnlandsch V D , 7 12, 9 15, 11 Eeter. 0,04 0,09 0,17 0,34 Rijnl. voeten i 2! 5 I 0,31 0,63 0,94 1,26 1,57 I Rijnlandsch Rijnl. V. D, 1 voeten 19, 1 22, 4 25, 6 28, Ellen in meters eu omgekeerd Amst. el Meter. Amst. el 1 = 0,69 2 = 1,38 n 2,06 4 = 2,75 I ,21 2,5 2,83 Meter. 0,5 =»/«1 = 1'/,. 2 = 8»/ 3 = 4V

39 36 B e v o l k i n g up 31 December M. V. Totaal Paramaribo Nickerie Coronie Beneden-Saramacca... Boven-Saramacca Beneden-Suriname Beneden-Para Boven-Suriname Boven-Para Beneden-Commewijne. Boven-Commewijne... Cottica Marowjjne ) S ' Hieronder niet begrepen de Indianen en Boschueg-ers. aantal wordt geschat op resp en ? Hun Volgens de opgaven van de wijkmeesters en districts-cornmissarissen bevinden zich onder do bevolking van de hieronder vermelde gezindten het daarachter aangegeven aantal personen Hervormde Gemeente 7070 Evangelisch Luthersche Gemeente 3087 Roomsch-Katholieke Gemeente Evangelische Broedergemeente I sraëlietische Gemeenten 882 Vrije Evangelisatie Gemeente 230 Episcopaalsche Gemeente 891 Doopsgezinden Gemeente 48 Voorts: Mohammedanen Hindoes Volgelingen van de leer van Confucius 96 Overigen 2357

40 De Stad Paramaribo. Verdeeling der stad in wijken, met vermelding van hare grenzen, het aantal erven dat iedere wijk bevat, de namen der wijknieesters en het aantal zielen in iedere wijk woonachtig. PARAMARIBO, groot ongeveer 925 Hectaren, is verdeeld in 6 binnen- en 2 buitenwijken als: Wijk A begrensd ten N. door de Noordzijde 'der Mahonielaan en de Sommelsdijkskreek, ten O. door de Oostaijde der erven La. A No. 6&" " en La. A No. 3. door den Grooten Combéweg, het Gouvemementsplien en den Waterkant, ten Z. door de Knuffelsgracht en de Keizerstraat en ten W door de Klipsteenstraat, de Laan van Tourtonne en de Westgrens der erven, gelegen ten W. van de Costerstraat. Aantal zielen Wijkmeesters. C.F. van Weede, Ie gedeelte. Nos Omvat de Gravenstraat, Noorderkerkstraat, Heerenstraat, Jessurun-Costerstraat en de erven achter de R. K. Missie aan de Gravenstraat. C. C. C. Merib a, 2e gedeelte. Nos Omvat de Heerenstraat, Oranjestraat, Krommeëlleboogstraat, Oude Hofstraat, Keizerstraat, Korte Kerkstraat, Watermolenstraat, Krabbesteeg. H. F. E s s e r, 3e gedeelte. Nos , Omvat de Watermolenstraat, Groote Hofstraat, den Waterkant, de Knuffelsgracht, Keizerstraat, Klipsteenitraat, t Wagenwegstraat en het Kerkplein, de Oude Oranjetuin.

41 - 38 Wijk begrensd ten N. door het verlengde der Noordzijde van de Mahoirtelaan, de Noordgrens der plantage Overleg en Vlijt en haar verlengde, ten O. door de Westgrens der erven gelegen ten W. van de Costerstraat, de laan van Tourtonne en de Klipsteenstraat, ten W door de Westgrens der plantage Overleg en Vlijt, de Oostelijke zijde van den ouden weg van Charlesburg naar zee en diens verlengde en door de Wanicastraat, Aantal zielen B Wijkmeesters. F. A, J. Spong, Ie gedeelte. NOP Omvat de Gravenstraat, Soldatenstraat, Klipsteenetraat en de Heerenstraat. J. H. H i e m c k e, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wagenwegstraat, Rust en Vredestraat, Zwalmbergstraat, Stoelmanstraat, Zwartenhovenbrug straat en Wanicastraat. J. S. A b e n d a n o n, 3e gedeelte. Nos Omvat de Wagenwegstraat. Malebatrumstraat, Klipsteenstraat, Keizérstraat en Wanicastraat. A. J. da Costa, 4e gedeelte. Omvat de erven uitmakende van de achterlanden der erven N. W. La B Nos. i, 7, 11, 13, 27 en 38, Wolffenbuttel, Overleg en Vlijt en de daartusschen gelegen erven. Wijk C begrensd ten N. door het Vaillantsplein en den Heiligenweg ten O. door den Waterkant, ten Z. door de Steenbakkersgracht ten W. door de Zwartenhovenbrugstraat, bevat 249 erven Aantal zielen Wijkmeesters. J. E. W e s s e 1 s, Ie gedeelte. Nos Omvat den Waterkant, de Joodebrêestraat, Maagdenstraat en Dominéstraat. A. C. f. M. Alberga, 2e gedeelte. Nos Omvat den Waterkant, Steenbakkerij-, Zwartenhovenbrug- en Keizerstraten, den Heiligenweg. de Steenbakkersgracht en de Maagdenstraat.

42 - 89 J. C. Schipper, 3e gedeelte. Nos Omvat de Maagdenstraat, de Steenbakkerijstraat, Dominéstraat, Zwartenhovenbrugstraat, Steenbakkersgracht en den Waterkant. Wijk D begrensd ten N. door de Keizerstraat, ten O. door de Zwartenhovenbrugstraat, ten Z. door de Steenbakkersgracht, ten W. door de Wanicastraat, bevat 277 erven. Aantal zielen Wijkmeesters. R. A. I s s e 11, Ie gedeelte. Nos Omvat de Keizerstraat, Rust en Vredestraat Wanicastraat en Weidestraat. John Polak, 2e gedeelte. Nos Omvat de Burenstraat, Groote Dwarsstraat,. Holstraat, Ruat en Vredestraat, Steenbakkersgracht en Zwartenhovenbrugstraat. Wijk E begrensd ten N. door de Steenbakkersgracht, ten O. door de rivier Suriname, ten Z. door de Drambrandersgracht ten W. door de Wanicastraat, bevat 405 erven. Aantal zielen Nos Wijkmeesters. F, N ij o n, Ie gedeelte. Omvat de Saramaccastraat. W. C. V allé e, 2e gedeelte. Nos Omvat de Steenbakkersgracht, Wanicastraat, de Drambrandersgracht, Fredericistraat en Nieuwe Dominéstraat. P. M. G. Schenkel, 3e gedeelte. Nos Omvat de Rust en Vredestraat. Hofstraat, Drambrandersgracht en de Groote Dwarsstraat. Prince- I.Th. J. Lichtveld, 4e gedeelte. Nos Omvat de Zwartenhovenbrugstraat, straat, Timmermanstraat en Hoogestraat. J. C. Vervuurt, 5e gedeelte. Nos Omvat de Hoogestraat, Ladesmastraat, Timmermanstraat en Prlncestraat.

43 - 40 Wijk F begrensd ten N. door de Drambrandersgracht, ten O. door de rivier Suriname, ten Z. door de Dominékreek, ten W. door de Wanicastraat, bevat 559 erven. Aantal zielen Ö218. Wijkmeesters. A.M. Samson, Ie gedeelte. NOB Omvat de Zwartenhovenbrugstraat, Comm'.ssarisstraat, Drambrandersgracht, Groote Dwarsstraat, Hofstraat en Rust en Vredestraat. K. J. Gerbe r, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wanicastraat, Nieuwe Dominéstraat, Pontenwerfstraat, Groote Dwarsstraat, Hofstraat. Kust en Vredestraat, Nepveustraat en Gemeenen Landsweg. J. E. Herrenberg, 3e gedeelte. Noe Omvat den Gemeenen Landsweg, Groote Dwarsstraat, Hofstraat, Rust en Vredestraat, Nepveustraat en Wanicastraat. H. Glisson, 4 e gedeelte. Nos Omvat de Wanicastraat, het Mole.npad, de Koningstraat, Limesgracht. Zwartenhovenbrugstraat, Korte Dwarsstraat, Nassaustraat, Emmastraat en Willemstraat. Ie Buitenwijk of voorstad Zeelandia. begrensd ten N. door de Zuidgrens van Combé en de Mahonilaan, ten O. door de rivier Suriname, ten Z. door het Gouvernementsplein, ten W. door de erven La. A Nos. 1 tot 3 en La. A No. 6&'». Aantal zielen Wijkmeesters. M. Robles de Medina, Ie gedeelte. Nos Omvat den Grooten Combéweg, de Sommeledijkskreek, den Kleinen Combéweg, de Kleine Dwarsstraat, Leemsteeg, Wilhelminaetraat, Sommelsdijkstraat, Wichersstraat, Eerste Dwarsstraat, Tweede Dwarsstraat, Derde Dwarsstraat. L. C. v an A m s o n, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wichersstraat, Sommelsdijkstraat, Crommelinstraat, Eerste Dwarsstraat. Tweede Dwarsstraat, Derde Dwarsstraat, Wilhelminastraat. Vierde Dwarsstraat of Bamboelaan, Mauriciusstraat, Groote Waterstraat en Kleine Waterstraat.

44 41 2e Buitenwijk. begrensd ten N. dooi' de Noordgrens van het erf 2e B. W. No. 2, door liet verlengde van de Noorgrens van Overleg en Vlijt, de Noordelijke grens van de plantage Industrie en hare verlengde, de Noordzijde van de Sommelsdijksche kreek en den Rijweg naar Kwatta; ten O. door den weg van Charlesburg naar Zee, de Westelijke grens van Overleg en Vlijt, de Oostzijde van den ouden weg van Charlesburg naar Zee en diens verlengde, door de Wanicastraat; ten Z. door de Noordelijke grens vau de«grond Hermitage en ten W. door de Westgrens van de gronden Industrie en Oldenburg aan den Bijweg naar Kwatta, door den eersten Rijweg en door eene lijn van af dien weg in Zuidelijke richting tot aan de Noordgrens van plantage Hermitage. Aantal zielen Wrjkmeesters E, J. A r 1 a u cl, Ie gedeelte. Nos, Omvat de Oude laan van Charlesburg, den weg naar Zee, Rijweg naar Kwatta, Tweede of Oude Rijweg, Eerste of Nieuwe Rijweg, de Wanicastraat, Verlengde Keizerstraat, Van Raderstraat. J. C. Sarucco, 2e gedeelte. Nos Omvat de Van Radersstraat, Verlengde Keizeratraat, Wanicastraat, Verlengde Weidestraat, Alexandcrstraat, Sophialaan, Van Idsingastraat, Van Sypesteynlaan, Oranjelaan en Steenbakkersgracht. E. R. M. F. Baling e, 3e gedeelte. Nos Omvat de Steenbakkersgracht, Picornlstraat, Van La nsbergstraat, Kalkbranderijstraat, Wanicastraat, Hoogestraat, de Achtersteeg, den Verlengden Gemeenen Landsweg en het Molenpad.

45 Ministerie van Koloniën, Mr. Th. B. Pleyte, Minister van Koloniën., Secretaris-Generaal. AMeeting B. (West-Indische Zaken), Administrateur, Chef der afdeeling : Mr. L. M. Kollin-Couquerque. Hoofdcommiezen.' J. Frank en Jhr. L. C. van Panhuys. Adjunct-Commiezen:.Ihr. Mr. P. O. H. Gevaerts en HL. A. Huguenin. N.ianiiyst van Ambtenaren, Autoriteiten en Collegiën. G. J. Staal, Gouverneur van Suriname, Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht. Adjudanten van den Gouverneur: G. J. C. Verhoeven, Ie Luitenant der Infanterie, S. da Silva, (v.) Ie Luitenant der Schutterij. Raad van Bestuur. De Gouverneur, voorzitter,, ondervoorzitter, C. van Drimmelen, Agent-Generaal, J. J. C. Gaymans j.), Administrateur van Financiën, M. C. J. Welle, Agent Nederlandsche Handelmaatschappij, leden; C. A. J. Struycken de Roysancour, Industrieel, M. Nassy, Districts-Commissaris en Mr. L. J. Rietberg, Gouvernemcnïs-Secretaris, buitengewone leden. De Gouvernements-Secretaris, Secretaris.

46 - 43 Koloniale Staten. joar v. aftr..iaar r. aftr Jh. Mr. H. W. van Asch Mr. Dr. \V. Dijckmeester 1918 van Wijck, voorzitter 1922 H. J. van Ommeren J. A. Draglen, ond. voorz J. A. Jessurun 1920 A. F. C. Curiel R. G. Gonggrijp J. R. Thomson 1922 VV. Kraan 1920 A. Ph. Nassy 1918 R. D. Simons 1922 W. P. Hering 1918 Mr. A. R. Bueno 1920 A. S. J. Fernandos, griffier, C. C. C. Meriba, commies, J. G. H. Ruth, klerk, mej. L. de Leon, schrijfster, H. G. G. Ellis, bodeen huisbewaarder, levenstijd, concierge der gouv. gebouwen. Gouvernements Secretarie. Mr L. J. Rietberg, Gouvernements-Secretari«. A. ï. Oliviera, Referendaris. BUREAU 1 en II. Kabinet van den Gouverneur en Algemeene Zaken. Chef: H. F. Esser, Hoofdcommies. M. C. Tama, adj -commies, VV. A. Hilversum en F. Nijon, tijd. adj.-commiezen, W. E. Burside, surnumerair. BUREAU III. Burgerlijke Stand. Chef: G. F. van Weedc, Hoofdcommies. G. H. Zichcm, klerk, W. Cabell en mej. Ch. Goede, lijd. surnumeairs, mej. J. P. Greeber en mej. E. H.G. Emanuels, schrijfsters en J. G. M. Nelson, schrijver. Ambtenaren van den Burgerlijken Stand. Mr. L. J. Rietberg, A. T. Oliviera, C. F. van Weede, H F. Esser, C. G. G. Mcriba en P. A. May. BUREAU IV. Expeditie en Archief. Chef: P. M. G. Schenkel, Commies. C. Fernandos, adjunct-commies, A. D. Fernandos, klerk- R. W. Sof, sum., mej. M. Drost en mej. A. C. Thomson lijdsurn., mej. J. E. van Ommeren, S. E. Samuels, D. Ellis, J

47 44. N. van Weede en B. Curiel. schrijfsters, J. C. Zweden en R. W. Arlaud, assistenten in het archief. IJKKANTOOR. F. E. Bruyning, ijker, M. C. Tama en E. A. Zschuschen. adjunct-ijkers, J. H. Wijnschenk, assistent van den ijker, Th. E. H. Menke, huisbewaarder en bode, M. C. J. Kent, bode. Toezicht over de Boschnegers en Indianen. De Gouvernements-Secretaris belast met het toezicht over de Boschnegers en Indianen, JUSTITIE EN POLITIE. Hof vao Justitie. I. da Costa, president. Mr. A. P. Visser, lid. Jhr. Mr. H. W. van Asch van Wijck. tijd. lid, Rechtcr-Cominissaris in strafzaken, Mr. P A. A, Bucaillc, lijd. lid, Mr. J. van Praag en Mr. L. J. Rietberg, leden plaalsverv., A. R. Isselt, tijd. griffier, L. C. van Amson, tijd, Ie ambten., J. E. A. Wijngaard, 2e ambt., J. (I. Meyer, J, A. F. Visser en O Groman, geëmpln. ter Griffie, J. Bouw, bode. G. S. van Amson rn J. G. Elmont, deurwaarders. Vaste zittingsdagen: voor strafzaken des Woensdags en des Zaterdags en voor civiele zaken des Vrijdags. President en griffier zijn, buiten de zittingdagen, eiken, werkdag van 9 12 uur te spreken. Kantongerecht te Paramaribo. Mr S. D. de Vries, kantonrechter, D, Coutinho en Mr. A. R. Bueno, plaatsvervangers, R. A. Isselt, griffier (tijd. onth.), A. C. J. M. Alberga, adj. commies, tijd. griffier, J. A. Drielsma en R. C. Hering, adjunct-commiezen, D. Arrias, klerk, J.G. Juda, geëmployeerde ter griffie, R. L. G. Heinze, schrijver, H. J. van de Leuv, deurwaarder. Oostelijk Ommegaand Gerecht. Districten Beneden-Para, Buven-Para, Beneden-Suriname, Boven-Suriname, Beneden-Gommewijne, Boven-Commewijne en Cottica.

48 45 Mr P. A. A. Bucaille, rechter, (lijd. ontli.). Mr..'. van Praag, (tijd.) rechter, J. L. J. Wolff, griffier. Kantongerecht van Vickerie en Westeljjk Ommegaand (ierecht. Mr. A R. Bueno," kantonrechter, P. J. Schepp, (districtsklerk), griffier, E. R. de Vries en (1. L. Koli, plaatsverv., E. Bueno Bibaz, ambtenaar van het Openbaar Ministerie, Chr. E. R. Libanon, deurwaarder. De Kantonrechter van Nickcrie is van rechtswege rechter bij het Westelijk Ommegaand (ierecht, omvattende de districten Beneden- en Boven-Saramacca. Mr. A. R. Bueno, ommegaande rechter, F. Nijon, griffier. Kantongereeht van Coronle. Mr. A. R. Bueno, kantonrechter, H. (1. Juda, (districtsklerk) fungeerend griffier, M. C. Baal, deurwaarder. Kantongerecht van Marowjjne. Mr. A. R. Bueno, kantonrechter, J. J. Monk (districts-klerk, fungeerend griffier. Parket van den Procureur-Generaal. Mr. P. M. F. Bauduin, procureur-generaal. Mr. A. J. Kronenberg, advocaat-generaal (wd.), J S. Abendanon, commieschef de bureau. I. C. Schipper, adjunct-commies (tijd.), (i. E, da Silva, klerk, (tijd.). ('.. N. Oldenslam, klerk (tijd.), mej. W. Essed, surnumerair (tijd.). F. P. Zaal, surnumerair, (tijd), mej. E. S. Fernandos en mej. H. K. Fernandes. schrijfsters. De Procureur-Generaal is hel hoofd van het Hulpbureau voor den Industrieelen Eigendom alhier. Commissariaat van Politie. C. R. Weytingh, commissaris van politie (tijd.), J.F. Morren, hoofdinspecteur van politie, A. L. Bueno en F. H. Buillab, inspecteurs van politie, J E. Schoenman, N. H. Edcius en R. W. Lo-A-Njoe, adjunct-inspecteurs van politie, WA Tims, adjunct-inspecteur van politie 'met verlof), Ch. J. Law- Hon, adjunct-inspecteur van politie (ttjd.), P. Kersten (v,) en J. M. van den Düngen, titulair adjunct-inspecteurs van politie. Hoofdagenten 18, Agenten Ie klasse 35, idem 2e klasse 68, idem 3e klasse 63, idem 4e klasse 34.

49 46 - Kantoorpersoneel: J. ivi. tan den Dungen, fungierend adjunct-commies, (! F. Karg en I. Th. J. Lichtveld, adjunct-commiezen, H. J Juda, klerk, E. J. van Eijck, klerk (lijd.), R. Barends en W G. L. Anijs, schrijvers, (lijd.). Politiestalion No. 1 hoek Gravenstraat en Groote Combé.» No. 2 aan de Zwarlenhovenbrugstraat tegenover de Weidestraat.» No. 3 over de Werf bij de Drambrandersgracht,» No. 4 nabij 's Landsgrond Boniface,» No. 5 Charlesburg, (Weg naar Zee),» Koeliedepót, Kleine Combé weg. GEVANGENISSEN. Burgerlijk en Militair Huis van Verzekering te Fort Zeelandia. Commissie van Toezicht: De Procureur-Generaal, voorzitter, A. J. da Costa, Mr, L. J. Rietberg, J. R. Thomson en C. J. Witteveen, leden en M Nassy, lid, levens secretaris. Personeel: F. Ricker, directeur, J J. van der Jagt onderdirecteur (lijd. onth.). J. A. Leurs lijdelijk onder-directeur, R. C. Cordova, gevangenbewaarder, I. F. van Hamme, P. van Hoek, H. N. de Parra. Th. Verdijk, W. Z. Dankfort, H. de Bies, E. E. Parisius, L. F. Stuger, H. J. van der Haag, J. Nieleveld en J. H. Dompig, opzichters. Gevangenis Ie Nieiuv-Amslerdani. Commissie van Toezicht. De Procureur-Generaal, voorzitter. Mr. L. J. Rietberg, C. R. Weijtingh, J. A. van Beek en S. H. de Granada, leden, D. J. van Meerendonk, lid, tevens secretaris. Personeel: G. B. Raupach. directeur, K. Straaijer, onderdirecteur, A. M. Jessurun, Ie bewaarder, A.J. Elder, 2e bewaarder, D. J. Pronk, G. Menkeberg, F. O. Kunath, C. W. Lemmet, M. D. Jessurun, G. R. Parden, M. Watson, J. A. Does, J. V. G. Schmeltz, J. A. de Rooij en H. A. Kooistra. opzichters. Praktlzjjns. D. Coutinho, tevens landspraklizijn. A. S. J. Fernandes, C. S. Pos, R. D. Simons, A.C. J. M. Alberga en J. A. Drielsma.

50 - 47 Notarissen. A..1. da Costa en M. P. de Bresse. Candidaal-Kolarisseu. E. J. Arlaud, A. J. Monsanto en J. van West. ADMINISTRATIE VAN FINANCIËN. Administrateur van Financiën : J. J. C. Gaymans -(v.), J. G. van de Stadt (wd). Centraal-Bureau. Algemeene zaken, archief, agenda en expeditie. C. S. Pos, hoofdcommies (v), F, E. Bruyning, wd. hoofdcommies, H. T. J. Hillers en A. C. Gouvernante, t\jd. adj. commiezen, H. K. A. Kleine, klerk, mej. H. Wijk en B. J. Emanuels, surnumerairs, mej. B. Ellis en mevr. J. Aljak Faverey, schrijfsters. Bureau Comptabiliteit. F. W.J. G. K. E. van der Putten, hoofd van het bureau, J. I. Bueno de Mcsquita en.1. A. Nahar, commiezen, A. C. Thurkow, lijdelijk toegevoegd aan hel bureau, E. C. Beeldsnijder, adj.-commies, L. W C. Polak, tijd. adj.-commies. E. K. M. F. Balinge, mej. H. R. Fontaine, mej. H. H. de la Fuente, H. H. del Prado, klerken, mej. H. Cruger, surnum., J. L. Moroy, bode, assistent bode. Koloniale Ontvanger en Betaalmeester. J. W. Schenkel, Koloniale Ontvanger en Betaalmeester, M. F. A. Lichtveld, commies, J. E. Wessels, adj. kommies, E. C. S. Alberga en W. A. C. Heidweiler, klerken, mej. A. Oliviera en L. Niekoop, surnumerairs, M. Moers, huisbewaarder en bode. Afdeeling Domeinen. J. A. Polak, gouvcrnemenls-landmeter, A. N. A. van Amson, commies-landmeler, A, M. Samson, tijdelijk commies, M. B. Wilson, adjunct-commies, E. W. M. Sunkuleea, klerk-teekenaar, J. H Hiemcke, schrijver, R. L. Duider, assistent-bode.

51 48 Opnemlngsbrigade. F. E. Spiriet, gep. maj. O. I. Leger, wd. chef, A. Gurrie, tijd. topograaf-landmetcr, H. T. Kuiperbak, W. Sniphout en I. S. Heide, tijd. topografen, E. la Rose, lijd. klerk-teekenaar. Boschwezen. J. W. Gonggrijp, houtvester. K. C. Vervuurt, klerk-boekh. F. van Niel, J. A. Bruyning, R. C. v.m Gennip, L. Junker, J. C. Snijders, W. Rogali en E. M. L. Faverey, opzichters bij het boschwezen, J. Dalger, J. Resida, E. Sylman, J. Hoever en Ch, Aken, boschwachters. CONTROLE DER BELASTINGEN. Bureau van den Controleur der Belastingen. D. J. van Meerendonk, Controleur der Belastingen. J. C. W. Brunings, ddj. controleur, H. del Prado, Ie klerk, J. C Muiier, klerk, A. E. Wolft", (1. E. Robles de Medina en F. C. Tubbergen, tijd. surnumerairs, A. L. Gaward, bode. Bureau Ontvanger der Invoerrechten en Accijnzen. E. Bueno de Mesquita, ontvanger der invoerrech'ien en accijnzen, J. J. Bueno de Mesquita, adj. commies, G, A. d' Aguiar, J. J. Rack, klerken yn J. M. W. Moroy, schrijver, Ambtenaren bij den Actieven dienst der Belastingen. A. G. Putcher, visiteur, C. W. Kanleman en C. A. Spong, hoofdkommiezen, A H. L. Welcher, W. (1. Oldonstam, F. Meurs, J. A. Ulrich, E. Morpurgo. J. W. P. Rens, S. A. Heshusius, J. O. N. Engelbrecht, M. Robles de Medina, A. Vervuurt, R. F. A. Dennert, H. G W. de Miranda, F. It. Witzel, N. L. van Charante. F. W. Engelbrecht, S. H. Azijnman, J. E. Vijzelman, J.G L. Schmidt. II. J,. Brunings, G. C. de Pina, R. W. Wilson, kommiezen, W. G. H. C. J. Smit, J. A. Guda, W. A. Soe Agnie, Ch. H. Huisden, J. Hiemcke, H. L. W. van der Heide, A. M. Lionarons, J. Lochern en H. E. S Stuger, adsp. kommiezen, J. J. Smit, J. J. Esser, F. S. Essed, A. del Prado en J. J. van der Jagt, lijdel. kommiezen, mej. J. Rietwijk, gequalificeerd kommies der belastingen, belast met lijfvisitatie bij vrouwen. Toezicht op In en- Uitvoer te Water. J. E. Brandon, hoofdkommies-schipper, C. C. A. de Bije en J. Alvares, kommiezen te water dienstdoende aan boord van den kotter Zeemeeuw.

52 - 49 Bureau van den onhanger der belastingen In Mckerie. G- L Koli, ontvanger der belastingen, i. C. Zaal, adjunctcommies en K. W. Sof, tijd. klerk. Ambtenaren bij den actieven dienst der bel. in de distrieten. C. B. Samuels en L. E. (1. Kamperveen te Nieuw-Nickerie, J. "Goris Ie Albina, kommiezen. Op de stijlerijen. i. G. Tubbergen te Marienburg, A. W. H. Lemmers, tijd. kommies te Alliance, S. A. (lomperts te Waterloo (Nickerie) en J. R. Alvares te Hazard Nickerie). kommiezen. Postkantoor. A..4 Monsanto, Postdirecteur. H. J. Hack. hoofdcommies, J. A. Bueno de Mesquita, commies, H. Crisson. adj. commies, J. J. Marques en L. R. van Amson, klerken, A. H. S. Oppenheimer, tijd. klerk, CA. Wildeboer, surnumerair. K Th. van Metten, poslconducteur voor den rivierdienst, F. W, Terhoeven, poslconducteur van den treindienst, J. H. Stenhuys, (1. H. Ph. Koster, W. A. van der Kust, E. M. van der Ziel, N. H. Sunkuleea, J.J. Vriese en A. P, J. Vrede brievenbestellers, J. E. Ormskirk, bode. De bestelling geschiedt dagelijks in alle wijken, Er zijn 5 bestelwijken, voor elke wijk een vaste besteller. HYPOTHEEKKANTOOR. J. vpn West, hypotheekbewaarder, A Th. de Miranda, adjunct-commies..4 V,. A. Wijngaard, klerk, A, A. J. Raam, schrijver, M L. van Doorn. bode. IMMIGR ATiE-DEPARTEMEKT. C. van Drimmelen, Agent-Generaal, EJ. F. Wesenhagen, tijd. commies, F. M, van Ommeren en J. A. Duurvoort. adjunct-commiezen, H. N. Hajary en mej. E. Arrias. klerken, mej. L. Rhenardus, surnumerair, Sital Persad, hoofdtolk in Hindost. en Heng. talen. Toolsee, tolk in de Hindost. taal, Dalaya Sing, tolk in de Hindost. en Madras talen, Karamatali, tolk in de Hindost. taal, I de Leon, M. H. Nahar en Tjetje, tolken in de Jav. en Mal. talen, J. Maynard. bode. Immigratiefonds. De Administrateur van Financiën, beheerder, G. A. Polak, kassier-boekhouder, JA. Fernandes, tgd. adj,-com., I. Brandon, bode.

53 50 - DEPARTEMENT VAN ONDERWIJS. A. A. Caljé, Inspecteur voor het Onderwijs, H.F. Chateau, adj -commies, mej. H. A. El vader, klerk, A P. H. Schenkel, tijd. surnumerair, A, C. Piqué, bode. Kolonial«Bibliotheek. De Koloniale Bibliotheek met de daaraan verbonden leeszaal -- is dagelijks geopend van des voormidd. 8 tot des namidd. 1 en van des namidd. kl tot 6 uur. Commissie van Beheer. Inspecteur voor liet Onderwijs, voorzitter, Dr. J. Sack, lid P. Enuma, lid en secretaris. H. F. Chateau, bibliothecaris, H. Itelyveld, bewaarder deibibliotheek. BURGERLIJK GENEESKUNDIGE DIENST. A. L. Schenk, Geneeskundig-Inspecteur. O. A. von Königslöw, adjunct-geneeekundig-insperleur, J. C. Vervuurt, adj.- commies, B. Ezechiels, klerk, mej, B. Morpurgo, machineschrijfster. Districtsgeneesheeren: Frederiksdorp C. L Duurvoort Alkmaar G. T. May Mariönburg J. E. Wesenhagen, arts Domburg C. J. Tjon-Arnan Conslaiuia C. W. Naar Nw. Amsterdam H. W. Weytingh La Prévoyance H. W. May Groningen P. H. de Ia Parra Coronie V. N. Barend Nw, Nickerie E. R. de Vries, arts Paradise J. W. de Miranda Lelydorp A. A. Bueno Bibaz, arls Albina E. L Jessurun. O. A. von Königslöw, arts, en L. J. Rens, arts, tijdelijk gedetacheerd bij den Militairen Geneeskundigen Dienst en werkzaam in het Militair Hospitaal. Stadsgeneesheeren belast met de armenpraktijk: A. Fernandos en H. A. J. La ret, arls (v.) De particuliere geneesheer J.F. Nassy, gevestigd te Paramaribo, is belast met den geneeskundigen dienst van en met plantage Leonsberg tot en met Kwatta

54 51 De particuliere geneesheer L. F. Voet. gevestigd te Paramaribo, is belast mei den geneeskundigen dienst var. en met Beekhuizen tot en met plantage Dijkveld. De particuliere geneesheer J. A. Dragten, gevestigd te Paramaribo, is belast met den geneeskundigen dienst aan de perceelen gelegen aan den Verlengden (terneenen Lands weg, 1en en 2en Rijweg, perceelen Mattonshoop en l'hermitage. Geneeskundige Commissie De Geneeskundig Inspecteur, voorz.. O.A. von Königslow arts, A. Verhagen, on. van gez. der 2e kl.. L. J. Rens, arts, enjde militaire apotheker I..1. A. van Winsen, leden ; C. Bonne. off. van gez. der 2e kl. ende apotheker A. P. damson, plaatsvervangende leden ; A. ï. Oliviera, secretaris. Commissie tot het doen van onderzoek naar de ziekte der melaatschheld De (ïouvernements-secrelaris, voorzitter, de Geneeskundig- Inspecteur, L. I. Kens, arts, O. A. von Rönigslöw, arts en C. Bonne, arts, leden en P. J. de Koek, arts, en L. C. Aletrino, off, van gezondheid der [2e kl., plaatsvervangende leden; A. T. Oliviera, scriba. Gcnoeskundige School. Leeraren: A. L. Schenk, arts, weefselleer mei practische oefeningen en ontleedkunde. O. A. von Königslow, arts, verloskunde, phantoomoefeningen, gynaecologie, klinische oefeningen aan het ziekbed. L. C. Aletrino, arts, physiologic, geneesmiddelleer. arts, oogheelkunde, pathologie, anatomie en gerechtelijke geneeskunde. Dr. J. Sack, natuurkunde. A. P. Samson, plantkunde en kennis der geneeskrachtige planten, beginselen der dierkunde, pharmarognosie en art senijmengkunde. A. Verhagen, arts. algemeene en speciale chirurgie, klinische oefeningen aan hel ziekbed. J. J. \. van Winsen, apotheker, organische, anorganische en analitisch scheikunde. L. J. itens, arts, bijzondere pathalogie en terapie, klinische oefeningen aan het ziekbed. C. Bonne, arts, hygiëne, bacteriologie met practische oefeningen, Algemeene pathologie.

55 - 52 Praktlseereude geneeslieereu t«paramaribo. J. A. Dragten, J. Fernandos, H R Juda, O.A. von Kiïnigsliïw.arls. W. T. Liems, 4. J. Rens, arts, J. F. Nassy. M. A. de la Parra, arls, 4 F. Voet, J. W. del Prado, H. P. C. Williams, F Corsten, A. Abercrombie, de omcieren van gezondheid G, Bonne, A. Verhagen en 4. C. Aletrino, arts. Stadsgeneesheeren : A. Fernandos en H A.J. 4aret, arts. (v.) Apotheken en Drogisten. A. 4. van Amson, mej. J. M. Rueno Bibaz, B. J. Bos- Verschuur, R. G. Butt), A. R. del Gastilho, W. Engelbrecht, Jacqs de la Fuente, W. P. Hering, H. 4. Hotleuf, A. M.,'essurun, H. G. Jessurun, J. G. Kacrsenhout, M..1. de la Parra, C. A. van Spall, A. Ph. Samson. J. Stirling, A. Wesenhagen, apothekers; M.J. de la Fuente, G. Hart, wede. Goronel Westerborg, wede. Gilhuys Rens, V. Th. von Normann, R. E. Polak, 1). de la Paria, wede. Seiler en J. E Vanier, drogisten. Parwaiieiite Pharmaconae,commissie. voorzitter, A. 4 van Amson, 14 G. Buth, J. J. A. van Winsen en P. J. de Koek, leden. Geadmiftcerde vroedvrouwen, Wede. de Sanders Nolte. 4 B Kampherbeek, wede. Bakker Vlinders, 4. G. Goede, J. C. Gul.jé. G. Nerkust, P G. Walree Brandon, B. Boyer (tijdelijk in Nickerie). J. van Kleine, A. Lowe, wede. f. ten Meer Samson, J. Samson, M. van Weisen, allen te Paramaribo. H. G. Burne, in Nickerie. E. Ma-A-Jong Jong Bau, in Goronie en G. Gans, in Albina. Groot (Million Gommissie van Toezicht over de inrichting voor melaalschen»groot-chatillon«. De Geneeskundig Inspecteur, voorzitter, de districts-commisaaris van Boven-Para en Boven-Suriname, M. P. de Bremse, J. F. Nassy, wede..muller Douglas, mej. P. J. May en L. C. Aletrino, leden. H. G. Hirschfeld, geneesheer-directeur, mej. A. J. Moeliker, onder-directrice.

56 - 53 Abattoir te Paramaribo. E. Vleming, directeur en keurmeester van het beestiaal, F. Corstep, onder-directeur van liet abattoir, J. Th Sullivan, opzichter, H. R. Scholsberg, G. Sullivan, A. Jagershoek en A. Cheeswright, knechten. Part Vateiuogène. C. P. van Ginkel, waker. DEPART. VAN OPENBARE WERKEN EN VERKEER. Het Departement van Openbare Werken en Verkeer bestaande uit een Centraal-bureau en k sub-afdeelingen t.w. : Openbare Werken, Verkeer te Water, Verkeer te Land en Telefoonwezen. Aan het hoofd van dit Departement staat een Directeur. Personeel: Directeur: C. J. Witteveen. civiel ingenieur. Centraalbureau. A. J. da Costa, Commies, Chef de Bureau. W C. Clasener, tijd. klerk, O. H. Gerdeman, klerk, W. Heshusius tijd. surnumerair, inej. Ch Simons en M. Dennert. schrijfsters, E. G. Teunis, huisbewaarder en bo de, E. Th. Bay ley, bode. Afdeeling Openbare Werken. A. Kloppetl, civiel ingenieur, Chef van de Afdeeling. H. A. Nijsscn, H. M Bensdorp, H. R. Curiel, A. C. Ru«Ier, H. de Vries, J. L. A. Smeulders tijd, en J. S. Demarchi (tijd.!, opzichters, H. G. Lie-Sam-Foek, adspirant opzichter, A. J. S Cramer, adjunct-commies, H. Raatgever, tijd. klerk. Afdeeling Verkeer (e Water" W. A. desturler, gezagvoerder Ie kl., tijd. Chef van de A fd.. A. F. W. Kampens, commies, E M. Treurniet, adj. comm.. C. A. Duurvoort en J. G. Atjak, klerken, moj. 4 Oostvriesland, tijd. klerk. H. Chateau, tijd. surnumerair, mej. C. van Thiel, schrijfster, J. W. Eibers, bode. C. van Wachem, hoofdmachinist J..4 Punselie, opzichter der smederij. Gezagvoerders: W. A. de Sturler, J. H van Gelder, E. Tjon-A-Kien, G. Eggers, G. P. laarn en J. Foster; E. de Boer ftüd.)

57 A. G. Norden stuurman, S. H. Samson, tyd. stuurman, F. J. Wiltschut, G. J. W. Spong en J..4 Weeda machinisten le kl., J. Sint en I. W. Schrader, (tijd.) machininisten ie kl., chef van de machinekamer, K. J. C. Emanuels. W. F. Loth, C..4.4 van der Kuyp (tijd.) machinisten 2e kl.. G. Vismale, I'. A. van Waard, K. Oostvriesland, C. Wijngaarde, lijd., W. Guda tijd. machinisten 3e kl. C. J. van Metten, J. Putto en E. Nahar, motoristen le kl., 4 Telorius, C. 4. A W. Jalink, C. Meyers, W. Landvreugd, 41. Karsters,.4 Henderson en P. Anches, 'le kl., P.Cameron, W. Sandal, W. Denkers, H. Nahar, I). J. Hartogh, L. Carrilho en J. Arrias, adjtinct-motoristen J. L. Guicherit. E. 4osdorp, H. Lionarons, C. Murg en, L. Sinester, conducteurs: E. Muringen, reserve. H. Tjoe-Agnie, ladingmeester, chef van den afvaartsleiger M. B. van Exel, magazijnmeester. Loodswezen. J.M.Samson, S, H. Samson en J. Johanssen, geadm. loodsen. Cursus lot opleiding van machinisten. De Directeur van Openbare Werken en Verkeer. belast met het toezicht en de hoofdmachinist niet de leiding. Onderwijzers: J J. Weeda, stoom werktuigkunde, turbines en leekenen, C. van Wachem, warenkennis, werktuigkunde, natuurkunde, electriciteit en verbrandingsmotoren,.4 D. Abcrcrombie, rekenen, stel- en meetkunde. J..4 Punselie, smeden, bankwerken en draaien. Havenkaiitoor. W. A. de Sturler. havenmeester en scheepsmeter, R. E. de Vries, assistent. Vaartuigen bij de aldeeling Verkeer te Water in exploitatie. Zeeschepen : (Curacao, Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana, Albina. Rivierschepen : Oranje en Prins Hendrik. Stoombarkas: Para. Motorbooten: Juliana, Wayambo, Soiiiinelsdijk, Coppename, Collica, Nickerie, Commewijne, Suriname, Saramacca, Emma, Wanica, Marowijne, Creool, Lawa en Corantijn.

58 - 55 4fd<eling Verkeer (e Land. C. J. L. Petri, Chef van de Afdeeling, J. E. Herrenberg, assistent van het vervoer, i. F. H, Petzoldt, betaalmeester, A. H. Bueno, boekhouder. Verkeer: Tj. Meurs, stationchef Ie Paramaribo, C. Ferner, haltechel' te Kwakoegron, J. Ph. Koster, treiiiopzichter, W. van Heydoorn, klerk, reserve-telefonist. Weg en Werken : C. Sanstra en J. van Riesen, lijnopz. Tractie en materieel: S.C. Poortvliet, opzichter-machinist, J. Th. de Vries, klerk-boekhouder. Magazijndienst: L. E. Nelson, magazijnmeester. Afdeeling Telefoonnezen. D. van Reyendam, opzichter, S. C. Kopfschlägel, monteurinstrumentenmaker, A. C. Noldus. hoofdtelefooist. DEPARTEMENT VAX DEN LANDBOUW. D.S. Huizinga, Directeur van den Landbouw in Suriname, tevens Adviseur in landbouwzaken voor de Kolonie Curasao. Proefstation : Dr. (1. Stahel. lijd. plantkundige, J. J. Leys, hoofd van het landbouwonderwijs, A. W. Drost, landbouwassistent, J. A. Liems, landbouwleeraar, (1. Frederik en A. Radjiman, helpers van den landbouwleeraar, H. B. Mollzer en F. W. Dennert, amanuenses. Kantoor: R J. van Lier, adjunct-commies, W. E. Hewitt en mej. B. B. Polak, surnumerairs, mej. A. A. Heilbron, schrijfster, W. Glasser, bode. Veeartsenljkundige dienst. E. Vleming. gouvernements-veearts. Cultunrtuin. E. van Drent, directeur. J. E. Lemmers, opzichter. Gouvernements rubberonüerneniing Slootwyk (Cottica). J. Mastenbroek, directeur, J. S. Nassy, C. M. W. Reteig,.T. Nuboer, opzichters, J. E, Rodrigues, hospitaalopzichter, F. C. Curiel, stadsagent.

59 56 - Landbouwraad. Directeur van den Landbouw, voorz., 14 F. 'Esser, secre4, (]. van Drimmelen, E. Zeiler, J. Humbert en J. A. Licins, leden. Vestigingsplaatsen : Namen. Opzichters. Alkmaar Ben.-Commewijne Ph. (i. Mackintosh Domburg en la Rencontre Bov.-Surin. I. F. Nuboer Hecht en Sterk Ben.-Commewijne W. van denderen Johan en Margarctha»» C E. de Vries Kroonenburg»» A. J. de Maesschalk Lelydorp Ben.-Para H S. Chundro Laarwïjk Bov.-Suriname 4 de la Parra Livorno Ben.-Para 4. Faverey Nieuw-Waldeck Nickerie H. J. Immanuel Pad van Wanica - Ben.-Suriname H F. Dahlberg Paradise - Bov.-Nickerie C. Henar Meerzorg Ben.-Suriname P. Bosch Beit/. SCHUTTERIJ TE PARAMARIBO Th. E. luda, majoor-commandant, I. F. H. Voet, kapitein, kwartiermeester, J. A. Bueno de Mesquila, kapitein-adjudant. S. da Silva (v.; Ie luitenant, adjudant van den Gouverneur, J. A. Dragten. chirurgijn-majoor, M. J. Bromel, directeur van het muziekcorps, met den rang van -la luitenant, J. (i. Samson Bzn., kapitein, J. A, Nahar, Ie luitenant, H. I. Nahar (v.) en H. M. Bensdorp. 2e luitenants. 1). E. Brandon, bode en aanzegger van diensten, NV. de Mees. magazijn knecht en aanzegger van diensten. Raad van administratie. De majoor-commandant, voorzitter, de kapitein-kwartierm., secretaris, J. A. Bueno de Mesquila, kapitein,.4 A. Nahar, Ie luitenant, leden. «RANDWEZEN. H. Th. Spook, kapitein-commandant, der troepen, tijdelijk opperbrandmeester, chef van het brandwezen, J. van der Rest, Ie luit. der inf., adjunct-opperbrandm., C. M. van Wachem, wnd. hoofdmachinist, afd. Verkeer te Water, belast met het technisch toezicht over het materieel op het brandwezen, W.C. Tan'tKruys, brandspuilmakersbaas, (i. van der Hagen, machinist van den watertoren,

60 57 Indeeling: I. Militaire brand weerafdeeling, geslationneerd in het fort Zeelandia, beslaande uit: Spuit No. 7 : korporaal J. Camlel en P. J. Payens, brandmeesters, J. van den Hinde en L. J. Boucke, onderbr.m. en 40 dienstplichtigen. Spuit No. to : korporaal Brijbag, E. Bulo en J. Kaufman, brandmeesters, C. Ki.jkcr en J. M. Kruidenhof, onderbr.m. en 38 dienstplichtigen. II. Brandweerafdeeling van de firma C. Kersten & Co.. gcstalionncerd in de Steen bakkerijstraat, bestaande uit spuiten Nos. 9 en II en een ladderwagen, Behalve het militair personeel van afdeeling 1 en dat van de firma C. Kersten & Co. bij afdeeling II zijn nog ingedeeld resp. 38 en 39 dienstplichtigen als pompgasten. III. De brandwalerleiding onder den brandspuitmakersbays. Hierbij zijn ingedeeld 12 militairen of burgers. IV. De waterleiding, bediend door 1 machinist en 2 milit. Wijk A. Spuit No. 8. Waterkant bij het gebouw van de recherche. N. M. He\de, chef-brandmecster, J. de Vries en L. J. Monsanto, brandmeesters, C. A. van Leeuwaarden en W. L. P. Cameron, onderbrandmeesters en 36 dienstpl. Wijk A en Ie B. W., spuiten Nos. 2 en 3, Oranjestraat, S. C. L. Oldenstam, chef-branduicester, D. E. Benjamins, en C. Lobato de Mesquita, brandmeesters, H. de Vries, J. M. Burgzorg en L. W. C. Polak, onderbrandmeesters, en 38 dienstplichtigen. Wijk B, spuit No. 1. Wagenwegstraat. H. J. Boelen, F Monsunto en A. J. Nunes, brandmeesters, L. Zeegelaar, A, van Breet en J. Vonsé, onderbrandmeesters en il dienstpl Wijk B, spuit No 15. Gravenstraat bij het milit. hospitaal. J. Schenkel, chef-brandmeesler, S. B. de Vries en W. H. VVijngaarde, brandmeesters, M. N. Elslak, M. C. J. Rent en L, F. Slagtand, onderbrandmeesters, en 13 dienstplichtigen. Wijk C, spuit No. 13. Waterkant bij de Luthersche kerk. B. Bilgen; chef-brandmeesler (v,j. E. C. Wijberg, tijdel. chef, en A. Wijdt, brandmeesters, M. van 't Kruys, H. G. Lie- Sam Foek en B. S. Trott, onderbrandm, en 3u dienstpl.

61 58 Wijk D, spuit No. 11, bij de Oranjeschool. C. Spong, chef-brandmeester, W. J. Mac lntosch en J. Lindveld, brandmeesters, J. C. (ierding, J. Doegle en H. F. Lionarons, onderbrandmeesters, en il dienstplichtigen. Wijk E, spuit No. 6. Zwartenhovenbrugstraat over de Oranibrandersgracht. (1. Philipszoon, chef-brandmeester, J. M. Samson en M. J. Axwijk, brandmeesters, J. ü. Giskiis, C. E. van 't Kruys en R. L. Bulo, onderbrandmeeslers, en 38 dienstplichtigen. Wijk F, spuit No. i, Uemeene Landsweg bij Boniface E. ü. Hupsel, chef-brandmeester, J. Cortes en H. J. Diks, onderbrandmeesters, J. Sthmellz en J. J. K. Bodeutsch, onderbrandmeesters, en VO dienstplichtigen. Wijk F, spuit No. 'Haanjager E. L. Eggers, chef-brandm. A. E. Burgos, brandmeester, H. F. van Heydoorn. E. J. Bottenblij en E. 11. Lindeboom, onderbrandms., en 39 dienstpl. 2e B. W., spuit No. 12. Verlengde Weidestraat. E. J. Alstein, C. J. Gulpen en C, L. van Esch, brandmeesters, H. W. Parker, Ong-A-Lok, F. en (1 Vismale, onderbrandms., en 32 dienstplichtigen. 2e B. W., spuit No. 12. Verlengde Weid est raat (aanjager), H. J. E. Tirion, chef-brandmeester, M..Magiel en L. Albert, brandmeesters, J.Ong-A-Lok, C. de Vlugt en.1. L. Bouman. onderbrandmeesters en 28 dienstplichtigen. MILITAIR DEPARTEMENT IN SURINAME. De Formatie der Landmacht is vastgesteld bij K. B. dd, 6 Maart 1915 No. 56, De samenstelling was op 1 Septeuber 1916 als volgt: 1 Kapitein-Commandant, I luitenant-adjudant, levens adjudant van den Gouverneur, 3 luitenants. 1 adjuda.it-onderofficier-instrucicur, 1 sergeant-ma joor-administrateur, 1 fourier, 9 sergeanten, li korporaals, 1 sergeant-majoor-stafhoorn blazer, 2 sergeanten-sta fhoornblazer. 4. korporaals-stafhoornblazer. 1 korporaal-kleermaker, 1 sergeant-schoenmaker, k tamboers of hoornblazers, 186 infanteristen Ie kl en fuseliers. Artillerie. 1 sergeant-majoor geweermaker. Militaire administratie 1 adj. onderollicier-kwartiertneester, I sergeant-majoor - kwartiermeester, 1 korporaal bakker, 3 soldaten bakker.

62 59 Militaire schrijvers. 1 adjudant-onderofficier scliryver. 2 soldatcn-schiïiver. Militaire Geneeskundige Dienst. 1 officier van gezondheid der Ie klasse, chef van den M.G.D. 3 officieren van gezondheid der 2e klasse, 1 militair apotheker der 2e klasse. De landmacht is gelegerd te Paramaribo, met detachementen te N'w. Nickerie, Albina en in het Lawagebied. Opperbevelhebber van Land en Zeemacht: G. J. Staal, Gouverneur van Suriname. Officieren Infanterie. H. Th. Spook, Kapitein Commandant, (i. J. C. Verhoeven, 1P luitenant-adjudant, tevens adjudant v.d. Gouverneur van Suriname, F.Dielenian, J. van der Rest en D. Nieuwland,le luit. Geneeskundige dienst. A. L. Schenk, officier van gezondheid der Ie kl., chef van den muit. geneeskundigen dienst, chef van het rnilit. hospitaal te Paramaribo, A. Verhagen, officier van gezondheid der 2e klasse, C. Bonne, oil', v. gezondheid der 2e kl., L. C. Alelrino, oft. van gezondheid der 2e kl., belast met den garnizoensdienst, O. A. von Königslöw, civiel geneesheer, fuug. officier van gez., L. J. Rens, civiel geneesheer, lung. off. van gez, J. A. van Winsen, militair apother 2e kl., W. Dawson, civielapoth dienstd. apoth. Administratie der Troepen..1. W. H. Berkhout, adjudant-onderofficier kwartiermeester Administratie van het Militair Hospitaal. H. Corsten, wnd. administrateur. Beheer van liet garnizoenskleedingmagazijn. J. Speicher, seigeanl-majoor-kwartirrmeester. Adjudant-onderollicieren VV. Malveld, adjudant onderofficier-schrijver, P H. de Jong, adjudant onderofficier-instructeur, H.A. F. Thaniin, adjudantonderofficier-stafhoornblazer, (lit.! R. L J. van Hoop, gepasp adjudant-onderofficier titul. oidonnans bij den Gouverneur.)' Militair Hospitaal. L. A Schenk, Officier van Gezondheid Ie kl. O. I. leger. Chef van den Militairen Geneeskundigen Dienst in de kolonie, en (.hef van het Militair Hospitaal, 0. A. von Königslöw,

63 60 84ts, disl4icts-geneeshee4, fungeerend officie4 van gezondheid, aangewezen vervangc4 van der. chef bij ontstentenis of afwezigheid, C. Bonne, a4ls, officier van gezondheid 2e klasse van het O-I. leger, belast met het bacteriologisch laboratorium, L. C. Alet4ino, arts, officie4 van gezondheid -2e kl. O. I. leger, A. Verhagen, arts, officier van gezondheid 2e kl, O, I. L., L.J.Rens, arts, districts geneesheer, W Sterenbe4g, verbandmeeste4es, J. W. deljprado, assistent verbandmeesler. J. J. A, van Winsen, militair apotheker ->c kl. O. I, leger, A, M. Reeberg, vroedvrouw, D. C. Schaap, VV. P. Louis,»n H. F. Dorfiinger, ziekenvade4s, mevr. de wede. A. M. H. E. Begemann Torehiana, eerste liefdezus'er, hoofd van den internen verplegingsdienst, 1'. C. Köhler en A. C. Asbacher, Iiefdezusle4s, S. H. M. Caulhey, C. A. Blufpand, E..(lomperts, (i. E. H. Lubliek, M. J. Dolsira, H I. M, Junsch, Ch. A Morpurgo, B. M. Morpurgo, A. M. van Euch, J. I'. Cruden, M. E. Coulinho, K. A. Herdigein, NV. V. N. Samuels, H. L. van Dijck. C. C. C. Panhuys, L E Vriesde. A. C. Heilbron en A. H. Junsch, verpleegsters, E. Kool, hoofd van de huishouding, J. A. (I. van Bazel, opzichteres van de linnenkamer. W. A. Dawson, fungce4cnd militair apotheker, behee4de4 van het magazijn van geneesmiddelen, J. F. de Wies en mcj. Juda, assistenten in de apotheek, mej. V. B. 'I'jon A Kien, amanuensis, \V. Hirsch, assistent in hel magazijn van geneesmiddelen, E. de Robles en A. R. Barnwell, schrijvers. N. >. Treurniet, magazijnmeesler, J. Morpurgo Dz., assistent magazijnmeesler. R. R. (ioede, spijsmeester, Tb. Bleijerl. assistent spijsmeester, J. R. Lo-A-Njoe, chef-kok. F. A. J. Spong, sclirijver van den chef van den militairen geneeskundigen dienst, C. van Gin kei, O4donnans van den chef, H. Corslen, wnd. administrateur, H. (i. Finck, wnd. hospitaalschrijver, H. D. Byron, H. C. (ierdiug en C. May, assistent schrijvers, Ph. Spreeuw, bode van den administrateur, O. A. Ame;e en J. C Bokhoven, portiers, N. H. Kleiberg, barbier. In de militaire infirmerie te Albina fungeert als officie4 van gezondheid de dist4iclsgenecshee4 L. E. Jessurun. Aan het hoofd van de militai4e infi4me4ie te Nicke4ic staat de districtsgeneesheer E. B. de Wies, arts. Het hospitaal te Paramaribo is verdeeld in vier betalende klassen en de afdeelingen voor behoeltigeu enz.

64 61 Bezoekuren : Ie klasse dagelijks van 6 8 uur 's namiddags. 2e»»» h 5 M» 3e, ie en 5e klasse des Dinsdags, Vrijdags en Zondags van '+ -5 uur 's namiddags. Liggeld: Het tarief van verpleegkosten is: In de Ie klasse per dag f 6.»» 2e >) ') ))»3.25»» 3e»»»» 1.50» o Ve »»0.70 Voor personen van vreemde nationaliteit die op het tijdstip hunner opneming korter dan een jaar in de kolonie zijn, bedraagt het liggeld respectievelijk 112. f 6. f 3,60 en f Bepalingen vuur liet begraven. De aandacht van belanghebbenden wordt er op gevestigd : dat het begrafenisrecht voor de algemeene begraafplaats»veldrust«bedraagt f 7. (zeven gulden); voor een kind van 1 tot en met 11 jaar f3.50 (drie gulden e:i vijftig cents) en voor een kind beneden het jaar f 1.75 (een gulden vijf en zeventig cents) ; dat de kosten voor hel delven van een grafkuil en voor het stellen van een nummerpaal voor lijken van personen, die op de algemeene begraafplaatsen worden begraven, voortaan ten laste van de koloniale kas komen ((!. B No. 71): dat door de bedienaar der begrafenissen alleen voor bekendmakingen en voor het bezorgen van dragers vergoeding van particulieren mag woiden genoten en wel naar het volgende tarief: 1. voor elke bekendmaking van overlijden al of niet met uitnoodiging ter begrafenis u. aan bepaald aangewezen personen tol een maximum van ï0 f 5.»»»»80» 10.»» getal bovei' »15. b. In de geheel" stad»20 2. voor eiken drager» 1. Het begrafenisrecht op de andere algemeene begraafplaatsen te Paramaribo en te Nieuw-N'ickerie blijft onveranderd. E J. Arlaud, bedienaar der begrafenissen, J. J. Vlijtershuis. adjunct bed., II. J. Lobbrecht en C. J. Room, assistent bedrs!

65 Eeredlenst. Hervormd«Gemeeute. Predikanten : l)s. H. de Haan en Ds. J. W. C. Ort. Kerkeraad: Ds. J. W. C. Orl voorz., Ds. H. de Haan : ondervoorz,, S. L.Hijmans, P. A May, C A. Defares, A. A. Heckers, L. M. Mendes, J. G. Kaersenhout, CU. Kanteman, C. A. van Spall, E. Vervuurt, F. Bruijning secretaris, L. C. van Amson en Rud. van Lier. Liefdewerk. ' Diaconessenvereeniging). Bestuur: Ds. H. de Haan voorz., Mej. P. J. Maij secre taresse, Mej. S. Conradi penningmeesleres Mevr. ' > ed. de Meza-Étnanuels, Mevrouw de Vrieg-Lelsch, v Mevr, van der Meulen-Sluis, Mevr. Wed. de Jong-Spong, Mevrouw, wed. Muller-Douglas. Mevr. Wed. Stolling-Sanches, Mej. C. üodet, Mej. J. Veenendaal, Mej. H. Wijngaarde. Mej. M. Buillab. Mej. Shields en Mej. N. van Raay. Onder 't Bestuur van»liefdewerk«staat de Stuivcrsvereeniging der Herv. Gemeente. Dagelijksch Beituur: Dm H. de Haan en Mej. C. Godet. Kassier der Stuiversvereeniging : P. A. May. De vereeniging heeft een eigen begraafplaats Lina'srust. Opzichter H. J. Hennip. Patronessen der Weezen. Mevr. de Wed. Bos-Visser, presidente, Mevrouw Brutjningvan Niel. secretaresse. Mej. C, Erpenbeek, penningm., Mevr. de Haan-Germs, Mevr. Muller-Douglas, Mevr. Goedman-van Amson, Mevr. Overloon-Zinhagel, Mej. 1. Sevenoaks.

66 - 63 Vereeniging»Uw Koninkrijk kome«. Bestuur: üs. H. de Haan, voorz., Ds. J. W. C. Ort, ondervoorzitter, A. W. Marcus, secretaris, R Macintosh, penningmeester. Aan deze vereeniging is verbonden een kinderbibliotheek onder beheer van Me.j. J. Waller, Mej. I. Mac Intosh, Mej. E. Guieherit. Mevr. Wed. P. Greeu-Lionarons, Mevr. C. Meriba-Samson, en tevens een bibliolheekje voor de leden der vereeniging. Collectanten-Vereeniging. C. Fernandes, voorz., R. Hermelijn, G. Spong, H. Fernandos, R. Mac Intosh, secr.. H. Relyveld, L. Kamperveen (v.), C. B. Samuels (v.). Kr is een Zondagschool. Bestuur: Ds. J, W. C. Ort. mej. S. Zaal en mej. E. Sainton, Commissie voor 't Bedehuis Annella. Ds. H. de Haan, voorz., R. A. Tammemta, penningmeester, J, Tammenga, secr. Mevr. Wed. Bos, I. C. van Brussel, R H, \un Brussel. G. A. van Ravenswaay, F. H. van Ravenswaay, H. van Raavenswaay. Er is een Zondagschool waaraan aan 't hoofd staan : Mevr. Wed. Bos. Mej. P. J. May en Mej. Schoon. Koster der Hervormde Gemeente de hear C. Meriba. Organist : J. C. Ritleld. E vaag Luthersrhe Ueaieente. Ds. A. E. Boers, predikant, levens voorzitter van den kerkeraad. Ouderlingen: F. C. Curiel. voorz.' J. A. Faverey,... leden. Weesvoogden: W. Engel brecht, voorz., A. Noordbergh. H. F. Chateau, levens secretaris van den kerkeraad, A. F, W. Kampens, secret. Diakenen ; A. G. Putscher, voorz.. K. Gerber en G. L. H. Eggers. H. J. de Vries, secret. J. N. Helstone, organist, J. C. P. van Heydoorn, koster.

67 64 Wijkdiaconessen. Wijk A : mej. H. Reeberg en wed. Yvel-Juda.» It: mevr. de wed. Wessels-Reyig en mej. E. Nol).» C: mevr. de wed. Evertsz-Halfhide en mej. H Favereij.» D: mevr. de wed; Dennert-van Kaamen en mej. 4 Voet.» E : mej. L. Muller. «F: mej. M.Delpt, mej. E. Rayegenmej. S. Emanuels. Ie B. W. mevr dewed. Kuster-Samson en mej. J. van Glaanen- Weigel. 2e R. W. mevr. de wed. S. Meer-Piqué, mevr. de wed. A. Sleglieli-Rose en mej. J. P. Nob. Zondagsschool: Ds. A. E. Boers, voorz., mevr. de wed. Ju'la-Stolting penningm., mej. T. de Vries en de heeren Kleine en Tubbergen, onderwijzers. Collectanten : voorzitter, G. Karg, secretaris, E. A. Zschuschen, penningm., C,4 Godeken, bibliothecaris, M.C. Tama, R. E. Polak, R. 4eysner, A.S. Zschuschen, A Rustwijk en... Gödeken, leden. Hulpcollectanten: M. Daglen. voorz., (1. Snijders, penningmeester, A. R. Biervliet, secr. Naaischool : mevr. de wed. Horst-Meijer, mevr. de wed. Yvel-Juda, mej. O. M. Enaelbrecht, mej. van Evma en mej. K. Vriesde. Vereenigde Protestantsche Gemeente te Nieuw-Mcderie. Ds. H. W. Eldermans, predikant, de hl». Kranenburg, Cruickshank, Henar, Zaal, Mac Donald en Dawson, leden van den kerkeraad Roomsen -Katholieke Gemeente. Mgr. Th. A. L. M. van Roosmalen, titulair-bisschop van Antigonië en vicaris apostolicus van Suriname. Dienstdoende geestelijken : 1. St. Petrus en Pauluskerk. Kathedraal. L. Verheyen, visitator, H. de Groot, rector en pastoor, A. de Kuyper, C. van Coll, P. van Esch, A. Nederveen, directeur van de St. Gerardus-Majella-stichting. A. Koopmans, A. Verheggen, G. Schröder, F. Baneke, W. Austermüller, L, Lammerschop.

68 65 2. St. Kosakerk. N. (lovers J Hols voor de Engelsclien, W. Ahlbrink, N. Dieben. 3. Bonifaciuskerk. F. Bazelmans, H. v. d. Sande. 4. S4 Alphonsuskerk. C. Verheven en A. Hex. Districten. a. Coronie: Maryshope. Burnside en Welgelegen. B. Wassink, dienstdoend geestelijke en J, de Kort, hoofd der school. b. Nickerie: Paradise en Pinar. J. Walle, dienstdoend geestelijke en H. Kuijter, hoofd der school. c. pi. Vierkinderen bij post Republiek, F. Küsters, dienstdoend geestelijke. d. Albina. G. van Tooren, dienstdoend geestelijke. A. Koopnians, dienst Domburg, Voorburg, Marié'nburg, doend geestelijke. Marowijnerivier. F. Morsink, dienstdoend geestelijke. Beneden- en Boven-Commewijne en Cotlica: Orelanakreek, Hecht en Sterk, Potribo, Paroeroekreek, Copie, Nw. Levant, Perica, Brokki, Tamarin. (1. Wortelboer, dienstd. geestelijke. Surinamerivier: Groot-Chatillon, Surnauskreek, Rorac, Estherslust, Bercndslust, Powakka. N. Dieben, dienstdoend geestelijke. Beneden- en Jtoven-Saramacca, Wanicakanaal en Coppename: Nw. Voorzorg, Bethania, Smithllcld, Antonicgrond, Boston, Libanon, Wanicakreek, Calebaskreek. C. Kandelaars, dienstdoend geestelijke. Para : Welgedacht, Meliapoer, Lclydorp, Onterwacht, Hannover, Matuaribo, Matta (Indianen), F. Morsink, dienstdoend geestelijke.

69 66 Evangelische Broedergemeente in Suriname. /. Bestuur, Kerk- on Armbestuur. R. Voullaire, Ep. Voorzitter, Iïerslc Hoofdvoorslander. P. Schmiedecke, Penningmeester, Tweede Hoofdvoorstander. Th. Muller. Directeur der Theologische school. P. Hellström, Leeraar van de Wanica gemeente. A. Lehmann, Leeraar van de Zuider-Sladskerk-gemeenle. //. Gemeenten der ^Oiide Zending«. Paramaribo. 1. (iroote Stadskerk. W. Kersten, leeraar. J. Riiffer. leeraar, H J. Wiel kens, assistent. Zondagsschool: 180 kinderen. Meisjes-vcreeniging: 3G leden. Veree'niging»Bidt en Werkt 'voor Saron): 100 leden. 2. Noorder Stadskerk. M. Weigel, leeraar. A. Hiwat, hulpzendeling. Zondagsschool: ICO kinderen, Meisjes- Vereeniging : 25 leden. Zendiiigs-Vereeniging»Wrokomnn«: 130 leden. Verecuiging»Kinderliefde«voor Saron : C5 leden. 3. Zuider-Sladskerk : \. Lehmann, leenar, P. Zsehaschler leeraar, Zondagsschool: 310 kinderen. Meisjes-Vereeniging : 40 leden. Xendiugs-Vereeniging»Fetinian«: 170 leden. Kcrk-Vereenigingen»Winniman«: 110 leden;»harmonie«: VvO leden. 4. Wanica-Kerk. P. Hellström, leeraar. L. Muringen, hulp zendeling, B. Jensen, assistent. Zondagsschool 200 kinderen. Vereeniging voor Saron dgado lobbi zakkafasi«150 leden. Armen-Vereeniging»Klop na doro«100 leden. 5. Rust en Vrede-Kerk. Filiaal op s Lrndsgrond Boniface: H, Rarlh, leeraar. A. Blufpand, hulpzendeling. I, Plet, hulpzendeling. Zondagsschool 100 kinderen. Zendingsvereeniging»Vischnet«70 leden. 6. Combe-Kerk : O. Staude, leeraar. Mcisjes-Vereeniging in combinatie met andere protestantsche gemeenten 45 leden.

70 67 Stads-Zending, Keizerstraat 4a. A No. 138 : Comité : J. Vogt (gevestigd Keizerslraal 158), voorzitter, H. Nagel, penningmeester, E. A. J, Themen, secretaris, P. Hellslrcim, R. Wirlh, J. N. Rijssel, F. Netib en de. dames M. Müller-Wunderh'ng, M. Richler-Fortgens. Christelijke Jongelingsvereeniging 44 leden. In de Districten. 7 Saron: E. Eckardt, leeraar. Kinderhuis te Saron: Comité: R. Voullaire, voorzitter, S. Reek. secretaris en penningmeester, E. Eckardt, de dames E Hertlioldt, M. Eckardt-Hautz, F. Schmiedecke- Rinderkneehl, H" Hasewinkel-Schlernm. Aantal kinderen Helena Christina. Filiaal Libanonweg: E. Eckardt, leeraar, P. VV. Rust, hulpzendeling. f). Domburg. Filialen Ürnamibo, Parawakka, Porlorico, Goede Vrede: C. W. Blijd, lecraar. 10. (iroot Chatillon-Belhesda : J. Clausjii, leeraar. Jongelingsvereeniging 16 leden. Meisjesvereeniging 8 leden 11. Carolina. Filiaal Agila : W. Kersten, leeraar, J. Pinas, evangelist. 12. Bergendal: M. Schclls, leeraar. Ganzee: F. Gessel, evangelist i'i. Nieuw-Amsterdam. Filialen Marienburg, Johan en Margarelha, Kroonenburg: A, Jensen, leeraar. 14. Hecht en Sterk. Filialen Nw. Meerzorg, Helenakreek : J. Labadie, leeraar. 15. Charlottenburg. Filialen Eendracht, Goed Succes, Mondésir. A. Muller, lecraar. 16. Potribo. Filialen Ostage, Fortuin. F. Sprang, leeraar. 17. Bersaba (Para). Filialen Berlijn, Onverwacht, Overtoom, Hannover, Onoribo. F. Langerfeld, leeraar, J. Pang-A-Tjok, evangelist (Onverwacht). 18. Groningen (Saram.). Filialen Uitkijk, Carolina, Vierhendrikken. H. Pawel, leeraar.

71 Calharina Sophia (Saram.). Filiaal Post Braak. J. F. üundas, leeraar. 20. Nw.-Nickerie. Filiaal Waterloo. F. Kuhnt, leeraar, F. Stella, hulpzendeling. 21. Vertrouwen. Filiaal Paradise. S. F. Helstone, leeraar, 92. Salem (Coronie). Filialen Totness, Hamilton. H. Scholze, leeraar. 23. Albina. G. Freytag, leeraar. III. Gemeenten der»nieuwe Zending.«Zending onder de Boschnegers. 1. Aan de Marowijne. G. freytag, leeraar (Albina). Langatabbelje. A. Seedorf, evangelist. 2. Aan de Cottica. A. Muller, leeraar, (Charlotter.burg\ Wanhatti: I. C. Neslo, hulpzendeling. 3. Aan de Sararnacca : P. Zschaschlcr, leeraar (Param. Nw, Jacobkondre: F. Eltenberg, evangelist. Kwattaliede: J. van Bosse, evangelist 4. Aan de Suriname: M. Scheits, leeraar, (Ganzee) Koffiekamp: G. Rufus, evangelist. Ganzee: M. Scheits, leeraar, F. Gaander, evangelist. Nw. Aurora: A. Zending, evangelist. Botopasi: A. J. Wachter, evangelist. Djemic : J. Bergwijn, evangelist. 5. Aan de Coppename: J. F. Dundas, leeraar, (Calharina Sophia), Kaimanstoon: vacat. Zending onder de Britsch-Indiers. 1. Paramaribo: Th. Wenzel, leeraar, Sriman, J. Parmanandan, C. Mahabir, J. Hcmradj, evangelisten. 2. Geertruidenberg (tijdelijk, terwijl Alkmaar in aanbouw is): P. Legêne, leeraar. Kroonenburg : vacat..'5. Groningen : vacat. h. Domburg: Ph. Parabir, evangelist. 5. Nieuw Nickeric: Th. Gangapersad, evangelist. Zending onder de Javanen. Leliendaal: H. Bielke, leeraar, Kasan Moekmin, Wagimin, evangelisten.

72 69 Nederlandsen Isracllietlscne Gemeente J. de Wilde, Leeraar, C. S. Pos, A. Salomons, M. Koperberg, S. J. Samuels, M. A. Abrahams, J. Swijt en 1.1. Levie, kerkeraad. Armbestuur. S. J. Taytolbaum, H. Ezcchicls, H. S. Pos, A. Ph. Samson, S. Azijnman en H. J. Levie. Pie use Vereeniging»Chcsed-Weëmeth.«Mevrouwen C. Levie van Kijn, J, Bibaz, H. de Wilde, S. Gomperts, J, Fcrnandes, K. Salomons en F. Samuels. Picusc Vereeniging»(ieniiloelh-Chasadin«. J. Abarbanel. S. J. Samuels, M. A de Fonseca, J. B. Fernandes, M. Koperberg, H. J. Levie. J. B. Arrias, bode en E. de Bobles, invorderaar. A. Abrahams, koster der Gemeente en J. Salomons, directeur der begraafplaats. Nederlandsen Portugeesch-Israëlletische Gemeente. P. A. Hill man, leeraar, S. J. Levie, voorbidder. II. Bucno de Mesquita, voorz., M. A. d' Fonseca, ondcrvoorz., J. A. Bucno do Mesquita, I. J. Bucno de Mesquita, C Nahar. Jb. Henriques Bobles, A. J. da Costa, G. B. de la Fuente, E. Morpurgo, C. Fernandos, College van Parnassim. (dagelijkse h bestuur) M A. d Fonseca, voorz., J. A. Bucno de Mesquita, A. J. da Costa. J. Abarbanel, secret, en ontvanger, J. Bueno Arrias, koster, M. de Bobles, directeur der begraafplaatsen. Armbestuur. J, de Leon, voorz., A. S. Fernandos, secr., E. Bueno de Mesquita, penningm., A. A. Alctrino. J. E. Abarbanel en A. Fernandos. Colleclantenvereeniging. P. A Hilfman, coro voorzitter, M A d' Fonseca, voorz., L. J. Bucno de Mesquita, secr., J. Bobles, penningm.

73 70 Damesvereeniging»Steun der armen.«p. A Hilfinan, ecrevoorz., C. Henrique/, de Granada, pres. Commissie belast met het toezicht op de kerkkleeden. P. A. Hilfinan, eerevoor/, en de dames J. J. Fonseca Robles, J. Fernandos del Caslilho, B. Abarbanel Bobles. Gemeente van Gedoopte Christenen. J. M. Blufpand, voorganger, F. H. J. Zwiggclt, voorg.- secretaris, Ü. E. Brandon, C. 12 van Eer en J. Laatst. Evangelieprcdiking in de Hollandsche taal. Zondigs 's morgens en 's avonds en Woendags 's avonds openbare bijeenkomsten. Dinsdagavond» gemeentevergadering, Vrijdagavonds bijbelcursus. Onderafdeelingen van de gemeente zijn : Zondagsschool onder leiding van mej. H. del Prado, Straatprcdiking Maandag en Donderdagavonds onder leiding van C. van Eer en.4 Laatst. Begrafenisfonds. J. M. Blufpand, president, F. H. J. Zwiggelt, secretaris, C. E. van Eer, J. Laatst en G. Weslerborg, commissarissen, H. del Prado en E. da Costa, commissaressen. De Siiiinaamsrlie Baptist Gemeente. (voorheen Surinaumsche Evangelische Gemeente.) J. C. Sijnas, diaken, G. W. Brink en C. van Axel, diakonessen, Chr. Woman, assistent diakones. Bestuur : Rev. C. P. Bier, president, J. C Sijnas, secret.- G. W. Brink, penningineesteresse. Deze gemeente wordt bestuurd door raadsleden. Er is eene Zondagsschool en eene zang- en gebedsvereen. De gemeente is sedert 1903 in samenwerking getreden me* de Baptisten in Dcmerara en Amerika. Zij houdt hare godsdienstoefeningen in de Hollandsche en Surinaamsche talen en somwijlen ook in het Engelsch. Church of England. Bev. W. I. Rissack, M. A. Priester, J. Baily, koster. De gemeente heeft eene Zondagsschool onder leidfng van Rev. Kissack.

74 71 African Methodist Episcopal Church. Opgericht in 1878 le Philadelphia. Eerste bisschop was Richard Allen. D.D. De zelel is lhans in New-York U.S.A. Hetdod is: bevorderen van godsdienstige en maatschappelijke welvaart. Het is cenc speciale Neger-organisatie. De gemeente bezit hare eigen school, door het Gouvernement gesubsidieerd. Bestuur: Patterson Talbot, voorz., E. Dalton (loring, secr. rev. Oh. M. Adams, representee van de A. M. IL Church in de kolonie Suriname. (ioiivernemenlssf holen. Normaalschool. Aantal leerlingen op 1 October le leerjaar: 10 mannelijke en 18 vrouwelijke. 2e» 12»» 21» 3c» 13»» U» he y 9»» 10» Totaal ki mannelijke en ü3 vrouwelijke. E, B. J. Luitink, direct, P. Enuma. K. van der Mculen, mej. E. M. Heilbron, verl., H. I Tcrheggen, W. van Bellen, J- W. F. Vrielink, J. A. Jessurun, D.S. Fernandos, leeraren; A. A. Meekers en J. D. Abercrombie, tijd. leeraren in de slöjd ; C. J. Booms, tijd. leeraar in tcekenen ; mej. C. (1. Price, tijd. leerares in handwerken voor meisjes; H.< A. J. Lard, arts, verlof, leeraar in de hygiene, C. Bonne, arts, lijd. aangesteld. Openbare school voor I'. L. 0. a. Hendrikschool: aantal leerlingen op 1 Oct jongens en 139 meisjes, totaal 359. E. B.J. Luitink, wiskunde, M.O. K.I., directeur, P. Enuma, mej. E. M. Heilbron, verl,. J. A. Jessurun, wiskunde M.O.K.I., W. van Bellen, duitsch, M, O. A., engelsen, M. O. A., J. \V, F. Vrielink, D. S. Fernandos, H. J. Tcrheggen, I'ransch, M. O. A., C. K. Kcslcr, cngclsch, M. O. A., mej. A. Nassy, mej E. Driclsma, leeraren ; K. van Mculen, lijd., J. Abarbanel, mevr. G. P. Meyer-Oliviera, E. II. Cabell, tijd., mej. E. C. Bueno de Mesquila, tijd.j mej. J. J Thomson, tijd., mej. W.

75 72 - J. L. Cramer, tijd., mej, J. J. Fernandes, lijd., mej. J. Waller, tijd., onderwijzers; A. T. Calor, W. J. Hupse] tijd. onth., C. J. Booms, MO. teekencn, leeraar in het teekenen ; mej. C. G. Price, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes; Dr. J. Sack, leeraar in de natuur- en scheikunde, II. Dennert, amanuensis, A. E. van Hoop, concierge. 6. Van Sypestcynschool, aantal leerlingen op 1 Oct jongens en 99 meisjes, totaal 214. Th. E. Juda, hoofd der school, K. van der Meulen, lijd. ontheven, G. A. Bergen, C. J.Faverey lijd., A. J. Chateau, v. W. J. Hupscl, lijd, S. Laret, onderwijzers, mej M. Evcrlsz, E. Juda, E. G. Bueno de Mesquila, lijd. ontheven, G. Wildeboer tijd., M. J. Samson, P. J. G. May, onderwijzeressen; J. W, Bueno de Mesquita, onderwijzer in den zang. Openbare scholen voor I.. 0. a. Willemschool, aantal leerlingen op 1 Oct. 191(5 187 jongens en 159 meisjes, totaal 346. J. R. Thomson, hoofd der school, A. V. G. Gravenberch, M. T. Hijlaard, tijd., E. C. J. Tubbergen, tijd, onderwijzers, mej. J. H. Rens, R. H. Samuels, C. M. Jcssurun Ringeling, M. H. Vanier. H. Neumann, M. A. E. Biervliet tijd-, G. L. H Abrahamsz, E. A. B. Cramer lijd., C. Tunk, E J. Samson, tijd., onderwijzeressen ; C. A. Picrssens, onderwijzer i. d. zang. b. Emmaschool, aantal leerlingen op 1 Oct jongens en 159 meisjes, totaal 255. J. W. Lobaio v., hoofd der school, C. M.'dc Vries, schrijven, M. O. A., tijd. hoofd, J. W. Zunder v., W. de Hart. J. M. Monpellier, M. G. J. Pool, onderwijzers, mej. G. Oosterbaan, P. M. A. Sanches, G. E. Draglen, E. H. de Granada, M, M. Hupsel en A. de Vries tijd., onderwijzeressen. c. Westerschool, aantal leerlingen op 1 Oct jongens en 100 meisjes, totaal 192. J. H. N. Polanen, hoofd der school, J. A. Chateau, M. G. Jessurum: J.H Robles, C. A. A. Biervliet, lijd. onth., ond., mejn. E. de Meynard, J. Simons, E. C. Alvarcs, onderwijzeressen; mej. N. Samson, fröbelonderwijzercs, M. i. Bromet, onderwijzer in den zang.

76 73 d. Wilhclminaschool, aantal leerlingen op 1 Oct ï)9 jongens en 171 meisjes, totaal 270. J- D. Abcrcrombie, B. Jessurun, hoofd der school, A. W. P. Rhenardus, C. A. A. Biervliet tijd., onderwijzers, mejn. L. A. Bartelink, A. Gompcrts, C.Pos, J.J. Fernandes, tijd. onth.,a. H. van Brederode Polak, A. D v Nijon, onderwijzeressen ; M. J. Bromct. onderwijzer in den zang ; mej. E. H, May, fröbelonderwijzercs. e. Oranjeschool, aantal leerlingen op 1 October jongens en 202 meisjes, totaal 391. A. A Heckers, hoofd der school,. M. A P. Bhenardus. M, J. GouHberg, J. lt. Bellum, onderwijzers mejn. P. J. M. Zaal, A. A. C. van Bazel, J. Waller, tijd. ontheven, A. de Vries, lijd. ontheven, C. K. Simons, E. A. Wilmans. R..Robles, A. J. Ruillab, onderwijzeressen, A. IC. Samson, F. Ringeling, R. Gompcrts, F. Thomson, tijd. onderwijzeressen, E. Axwijk. friïbelonderwijzcres. Districten. Alkmaar: aantal leerlingen op 1 Oct. 1915, jongens en meisjes. A. L Waaldijk, hoofd der school. Mariënburg : aantal leerlingen op 1 Oct - en meisjes, totaal 1916, jongens F. H. Biervliet, hoofd der school, Th. A. C, Comvalius, mej. A. G. Labadie, tijd. onderwijzers, Rameshar tijd. onderwijzer in de Hindost. talen, mevr. F. H. Biervliet, tijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Helena Christina: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 165 jongens en 19 meisjes, totaal 184. C. G. van de Leuv, hoofd der school, J. W. J. Buttner. R. Dennert en B. E. Samuels, tijd. onderwijzeressen, Mohamed Abdul Jabbar, lijd. onderwijzer in de Hindost. talen. Lelydorp : aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, ÏOV jongens en 24- meisjes, totaal 128. J. G. Spalburg, hoofd der school, L. K. van Amson en C. Morpurgo tijd. onderwijzeressen, Mevr. E. Boucke-Ranmarain, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes.

77 74 - Onverwacht: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 48 Jongens en 32 meisjes, totaal 80, H. Pronk, hoofd der school, mej. A. R. Wong, onderwijzeres, mevr. J. H. van Zweden-Bouman, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Tweede Bijweg: aantal leerlingen op 1 Oct, 1916, 6o jongens en 27 meisjes, totaal 92. C. R. Jessurun, lijd. hoofd der school Couvrcur, H. J. Loor, onderwijzers, mevr. C. R. Jessurun, lijd. onderwijzeres in handwerken voor meisjes, Boodhoo Tewari, onderw. in de Hindosl. talen. Domburg: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 74 jongens en 34- meisjes, totaal 108, F. F. Woiski, hoofd der school, J. H. de Vries en W. H. Campagne, tijd. onderwijzers, mevr. G. de Vries, lijd, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes, Raliimbox, lijd. onderwijzer in de Hindosl. lalcn. Onoribo: aanlal leerlingen op 1 Oct. 1916, 22 jongens en 13 meisjes, totaal 35. H. F, Assen, hoofd der school, mej. J. E. Assen, tijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Hannover: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 38 jongens en 18 meisjes, totaal 56. J. \V. Beer, verl., D. S. Mare, lijd. hoofd der school. Huwelijkszorg: aanlal leerlingen op 1 Oct. 1916, jongens en meisjes, lotaal., J. W. C Leeuwin, tijd. hoofd der school, Bakatbally tijd. onderwijzer in de Hindost. talen. Totncss: aantal leerlingen op 1 Oei. 1916, 28 jongens en 17 meisjes, tolaal 45. Ph. i. Redmond, hoofd der school, mej. i. Sevenoaks, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Hague: aanlal leerlingen op 1 Oct. 1916, 17 jongens en 16 meisjes, totoal 33. R, F. Sordam, hoofd der school, mej. J. Sevenoaks, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes.

78 - 75 Nw, Nickerie: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 30 jongens en 31 meisjes, lotaal 64. Gli. L. Wekker, tijd. hoofd der school, T. R. W. Sanders, tijd. onderwijzer, niej. C. Laurence, onderwijzeres. Weltevreden: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 65 jongens en 43 meisjes, lotaal 108. Ph. M. Goedhart, hoow der school, F. C. Polanen, H, F. Snijders, lijd. onderwijzers, mevr. Ph. N. Goedhart, lijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Ma Mère : aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 29 jongens en 21 meisjes; lotaal 50. J. W. Kultner, tijd. onlh,, F. i. Vink, lijd. hoofd der school, mevr. F. A. Vink, tijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes, Paradise: aantal leerlingen op 1 Oct. 1016, 58 jongens en 28 meisjes, lotaal 86. J. A. Koenders, tijd. hoofd der school, A. J. Simoons, onderwijzer, Sewpersad, lijd. onderwijzer in de Hindosl. talen, mevr. F. Jones-Mason, tijd, onderwijzeres in de handwerken voor meisjes. Nursery: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, VI jongens en lt meisjes, lotaal 55. G. E. Essed. hoofd der school, mej. A. W. 4. Grecndige, lijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes, Hollenat Kalidien, tijd. onderwijzer in de Hindosl. talen. jon La Prévoyance: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, gens en meisjes, totaal E. A. Elstak, hoofd der school. Slootwijk: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 30 jongens en 7 meisjes, lotaal 37. E. G. Marengo, hoofd der school. Eendracht: aantal leerlingen op 1 Oct. 1916, 28 jongens en 10 meisjes, totaal 38. S. F. Frymersum, hoofd der school, mej. J. Ballub, tijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes.

79 76 Nw. Meerzorg: aanlal leerlingen op 1 Oct. 1910, 40 jongens en 19 meisjes, totaal 59. G. E. Pinas, tijd. hoofd der school, mevr. G, E. Pinas, tijd. onderwijzeres in de handwerken voor meisjes, Harrihar Persad Sing, tijd. onderwijzer in de Hindost. talen. Scholen der Evangelisch Broeder Gemeente. Schoolbestuur: Het Bestnur der Evang. Br. Gein. Schoolcommissie: J. Vogt, J. Glaser, M. Weigel. Inspecteur van Scholen : L. Schütz met verl., J. Vogt wnd. Comeniusschool, aanlal leerlingen 395. J. Glaser, hool'd, mevr. Buillab, wede. C. It. Coppenaal, mej. Cramer, mej. V. Derwon, wed. H. M. Hiemcke, mej. A. M. iessurun, E. It. Jessurun, P. Lenviers, mej. W. F. Lieftink, mej. J. Meyer, A. G. Plet verl., mej. M. E. Spalburg, H. Vrede, onderwijzers. Zinzendorfschool: aantal leerlingen 378. E. A. J. Themen, hool'd, J. C. Bitfeld, onderwijzer, mejn. E. H. Sillevolde, J. Tubbergcn, J. Essed, mevrn. J S. Waller Vries, L. de Hart - Laret, mejn. J. Hermelijn, B. Kenswil, A. Tjon-A-Man, A. P. Becberg, mej. E. J. Bueno, onderwijzeressen, J. Mack, M. Cramer en J. Ognolot, onderwijzeressen in de handwerken voor meisjes, A. G. Plet. Selecta : aanlal leerlingen 56. P. L. Jensen, hoofd. C. G. Pengel en mej. Wolf, onderw. Wanicaschool: aanlal leerlingen -2i0. J. J. Monkou, hoofd, E. M. Vervuurt. E. H Norden, J. G. Wagenaers, mej. E. Leckie. F. Doesburg, mej. J. Loth, mej. M. Cabell, mej. G. Graaf, mej. C. Wijk, Cambridge, onderwijzers. Rusten Vredeschool: aantal leerlingen 201. J. B. van der Geld, hoofd, K. Donnert, mej. W. G. von Normann, F. van Ommeren, mej. W. M. Meerboom, J. F. Omzigtig, mej. A.Colfried, mevr. L. C. Karg-Meyer, mej. A. Emanuels, J. Aaron, onderwijzers.

80 Gombéschool; aantal leerlingen 96. H. S. Monknu, hoofd, J. M. Kellum. mejn M. G. Meriba en G. M. Hijhiner, onderwijzers. Annieschool : aantal leerlingen i8. Gli. J. Oostburg, hoofd, mejn. S. L. van 4ier en J. M, Lubliek. onderwijzeressen. Districtsscholen. Albina : aantal leerlingen 30. E. M. Meye, Ii88fd. Nw. Amsterdam: aantal leerlingen 78. J. Valstein, hoofd, D. (i. Boldewijn, onderwijzer. Bergendal: aantal leerlingen 13. F. G. IJ. Gessel, hoofd. Ga rol i na : aantal leerlingen 37. J. Pinas, hoofd. Gharlottenburg : aantal leerlingen 45. H. Jahin, hoofd. Groningen : aantal leerlingen 70. M. Breeveld, hoofd, M, V. Narain, onderwijzer. Hecht en Sterk : E. M. Plet, hoofd. Johan en Margaretha: aantal leerlingen t0. P. W. Rust, hoofd. Potribo : A. J. Welles, hoofd. Nw.-Nickerie: aantal leerlingen 172. H. J. Duijsker, hoofd, Th. Sedoc, mej. Koli, mej, P. A. Wehl, mej. J. W. Hewitt, onderw. Salem : aantal leerlingen Ikk. J. G. M. Themen, hoofd, T. A. Bitfeld, H. Tjon-A-Kwie. E. M. Noordpool, onderw. Saron : aantal leerlingen 92. L. D. Aksel, hoofd, M. J. Jessurun, onderwijzers.

81 - 78 Boscklmidsscholen. Botopasi: aantal leerlingen 26. A. J. Wachter, hoofd. Ganzee: aantal leerlingen 89. F. C. Gaander, hoofd, J. Meilise. onderwijzer. Nw. Jarobkondre : aantal leerlingen 27. E. Nelson, hoofd. Kaaimanstoon : aantal leerlingen Waak, hoofd. Kofflekamp: aantal leerlingen 38. C. R. Rufus, hoofd. Kwattahede: aantal leerlingen 22. hoofd. Langatabbetje: aantal leerlingen 13. A. Seedorr, hoofd. Nw. Aurora: aantal leerlingen 27. A. Zending, hoofd. Christelijke School der,,vrije Evangelisatie". Aantal leerlingen op ultimo Aug. 1907: 10t jongens en 166 meisjes, totaal 267. J. M. Rlufpand, president, F. H. J. Zwiggell, secretaris, D. E. Brandon, C. E. van Ker, J. Laatst. Mej. Th. Asdot, tijdelijk waarnemend hoofd der school, J. M. Blufpand,.4 H. Heilbron, 14 van Eer, 1. W. Fernande», onderwijzers, mejn. M. Stuger, M. Siebencicher, C. Emanuels, B. Bulb, onderwijzeressen ; M. J. Bromet, zangonderwijzer, De imeuwe School van de African Methodist Church. geopend 10 November telde de school op 1 December 1916 V51 leerlingen, jongens en meisjes. C. M. Themen, hoofd der school, S. D. van Tri kt, I. Th. Themen, A. J. Heckers, J. E. F. Einaar, L. J. K. Smith, J. Emanuels, L. C. J. Themen, onderwijzers, H A. A. Wijnakker, J. J. Berggraaf, kweekelingen, É H. J. von Normann, J. J. L. Kensdell, H.A.Vliese, J. Abarbanel, onderwijzeressen, J. Heistone, kweekeling; E. Ooslvriesland-van Trikt, onderwijzeres in handwerken.

82 79 Scholen der R. K. Miisie. Paramaribo: Jongensscholen, St. Paulusschool U. L O., aantal leerlingen 291, J. R. Staal, nooltf. St. Petrusschool L. O., aantal leerlingen 4-41, J. R. Staal, hoofd. St. Josef-Jongensschool L. O., aantal leerlingen 276, Adr. Hageman, hoofd. St. Clemensschool L. ()., aantal leerlingen 229. Corn. Verheijen, hoofd. Si. Leonardusschool L. O., aantal leerlingen 271, Egidius Vinken, hoofd. Nickerie: St. Alphonsusschool L. O., aantal leerlingen 207, Joh. de Kort, hoofd. Coronie: SI. Mariaschool L. O, aantal leerlingen 80, Johannes Schröder, hoofd. Albina: St; (ierardusschool L. O., aantal leerlingen 50, Gerardus van Tooren, hoofd. Vierkinderen: MarianeMaschool L. O., aantal leerlingen 45, Franc. Kusler, hoofd. Livorno: SI. Franciscusschool L. O, aantal leerlingen 51* \V. van Kanten, hoofd. Kronenburg : St. Thomassehool L. O., aantal leerlingen 32, Ph.Burgos, hoofd. Betanië: St. Janschool L. O, aantal leerlingen 51, C. Getrouw, hoofd. Boi-chnegerschool op Tamarin (Gottica): John Tilborg, hoofd. Meisjesscholen. St. Louisaschool U. L. O. aantal leerlingen 161. Mej. Geil man. hoofd. H. J. Schuurman, C. Daussonne, R. Morpurgo, M. Husson, A. Klyn, C. Conslan. onderwijzeressen, A. Bichardson, onderwijzeres in het Engelsch, M. P. van Noort onderwijzeres in het schrijven M. O., W. Odenhoven, onderwijzeres in handwerken, stenografie, gymnastiek en machineschryven, B. Schlüter, H. G. Weenink, C. Zeegelaar, Onderwijzeressen in handwerken.

83 80 St. Annaschool, aantal leerlingen 573. Mej. M. C. Geilman, hoofd, (]. A. M. Opmeer, A H. Meyer, A. C. Fo-A-Jing, M.. J. Meekes, J. Kuypers, M. I). Ie Fèvre, R. S. Oomperls, H M. Küster, A. C. 4eckie, D. H. de Vries. C. E. Olmtak, J. H. Sanches, It. M. Polak, F. J. Morpurgo, M. Chin A Moei, H. Wilmans. J. G. Wijdt, onderwiizeressen, H. E, Valentijn, volontair, C. Zeegelaar, onderwijzeres in handwerken. St. Rosaschool, aantal leerlingen 229, Mej. M. H. van Lammeren, hoofd, C J. Jansen, E. Robles, Th. Gorstcn, J. Maas, 'J'. A. Abral.ams, G. Fo A J ing, ond. St. Josef-Meisjcsschool, aantal leerlingen 222. Mej. D. C. Peelers, hoofd, E H. Rahan. A. R. Treurniet, P, Hermelijn, C. Lo Sin Sjoe, E. Imanuels, onderwijzeressen. H. Corte, volontair, M. Swart, onderwijzeres in handw. Mariaschool, aantal leerlingen 200. Mej. C. J. Nolet, hoofd, J. M Muller, C. R Raven, J. F. Leckie, M. E. Esser, J. M. Duurvoort, onderwijzeressen, A. A. van Straalen. onderwijzeres in handwerken. Nickerie. St. Claraschool, aantal leerlingen 107. Mej. J..I.C. Grijpink, hoofd, M. Raven, H. W. v. d Leempullen, onderwijzeressen. Coronie. St. Theresiaschool, aantal leerlingen 78. Mej. C. Tyndall, hoofd, mevr. E. J. Balinge, onderwijzeres. DISTRKTBESTIUR. Beneden Suriname en Beneden Para. M. Nassy, districls-commissaris, (i. Ph. Zaal, distr.-secret., E. A Zscliuschen, districtsklerk, G, J. Frijmersum, schrijver, Akrum, tolk in de Hindostanschc taal. Boven-Cominewjjne en Cotlica. A. Fernandes, districls-commissaris, G. J. Thijm, districtssecretaris, L. E. Juda, tijd. districtsklerk.

84 81 Mr. J. van Praag, tijd. ommegaand rechter van het Oostelijk ommegaand gerecht. C. W. Naar, geneesheer, gevestigd te station Constantia, Ramdas, tolk in dé Hindostanschc taal. W. van Qenderei:, opzichter van de vestigingsplaatsen Hecht en Sterk en Frederiksburg. Gewapende Burgermacht. Beneden-Suriname: G. H. (lummels, kapitein, J. L. van Niel, 2e luitenant. Beneden-Para :. kapitein, L. Faverey, 2e luitenant. Boven-Commewijne : H. M. Éllis. kapitein, A. F. Lionarons, 2e luitenant. Cottica: W. van denderen, kapitein, H. Footers en J. F. ten Meer, Ie luitenants, D. C. Haafwee en C. A. Bergen, 2e luitenants. Beneden-Commewijne. S. H. de Granada, districts-commissaris, W. Th de Sanders, districts-secrelans, J. Douglas, dislricls-klerk, J. E Wesenhagen, arts, gevestigd te Mariénburg, C. L. Duurvoorl. geneesheer, gevestigd te Frederiksdorp. H, W. Weytingh, geneesheer, gevestigd te Nieuw-Amsterdam, G. Th. May, geneesheer, gevestigd te Alkmaar. Deby Tewary, tolk in de Hindostanschc taal, Saslrowigno, tolk in de Javaansche en Maleische talen. Gewapende Burgermacht. II. Geerlings, kapitein. Boven Suriname en Boven-Para. F. A. Münder, districts-commissaris, S. da Silva, tijd. districts-secrelaris, R. E. H. de Miranda, districts-klerk, H. G. Hirschfeld, geneesheer-directeur van de inrichting ter verpleging van inelaatschen op Groot-Chatillon, C. J. A. Tjon-Aman, geneesheer, gevestigd te Domburg, Balkisoon, Hindoslansche tolk, Mardjo, Javaansch- en Maleische tolk. Gewapende Burgermacht. Boven-Suriname : L. de la Parra. Boven-Para: H. G. Mulder. Beneden- en Boven-Saramacca. Chr. H. Simons, tijd. districts-commissaris, H. J. Wol IT, districts-secretaris, A. A. Hedges Abrahamsz, districts-klerk, P. H. de la Parra, districts-geneesheer Ie Groningen, H. W. May, lijd. districts geneesheer te la Prévoyance, Hajary, tolk in de Hindostanschc taal.

85 - 83 Gewapend»* Burgermacht: Beneden-Saramacca : A.C.. Schoon, kapitein, J.C. Olmlak, Ie luitenant, 14 D Simons en J. G.N. Treschensky, 2eluils. Boven-Saramacca : J. A..4 van 4«ruwaarde, 2e luit. Nickerie. J. Boonacker, di?tircts-eommissari>, E. R. Bibaz. distrirtssecretaris, F. I. Schepp, districts-kerk, tevens griffler bij het kantongerecht van Nickerie, G. R. Wacthman, tijd. klerk, J. L. van de Leuv, volontair. G. L. Koli, ontvanger der belastingen, tevens havenmeester en postdirecteur, J. C. Zaal. adjunct-commies ten kantore van den ontvanger en betaalmeester, R. \V. Sof, tijd. klerk. E. 15. de Vries, arts, tevens plaatsvervanger van den kantonrechter te Nw. Nickerie, J. de Miranda, geneesheer, gevestigd te Paradise, H G. Hurne, gediplom. verpleegster en vroedvrouw, J van lersel. Javaansche tolk, Dilrosun, Hindost, tolk, J, G. S. Dragten en H. Imanuel, Engelsche tolken. Gewapende Rurgermacht. W. F. Roeske, kapitein, H. J. Imanuel, Ie luitenant, J. J. Matroos en W. F. Bartelink, 2e luitenants. Coronie. A. J. van der Feen Jr., district-commissaris, H.H. G. Juda, fung. districts-secretaris, A. N. Barend, districls-geneesheer, E. J. Ma-Ajong, gedipl. vroedvrouw en verpleegster. Kantongerecht. A. R. Rueno, kantonrechter. A.N. Ra rend, plaatsvervanger van den kantonrechter, H. H G. Juda. griffler, M. C. Baal, deurwaarder der belastingen bij het kantongerecht. M. C. Baal, J V. Janssen, H. G. G. Juda, tolken in de Neger Engelsche taal. Gewapende Burgermacht. J. F. E. Wolff, kapitein, W. H. Macdonald, Ie luitenant, J. V ṛ Janssen en W. F. Janssen, 2e luitenants. MarovtiJDe. S. E. Jula, districtscommissaris hulp-officier van justitie. L. E. Jessurun, districts-geneesheer, fung. ol'licier van géz., vervanger van den districts commissm is en van den kantonrechter van Marowijne, tevens belast met het notarisambt, J. J. Monk, disiricts-klerk, J. Goris, kommies der belastingen, A. M. Vlugzang, hoofdagent van politie, L. de Boer, sergeant der infanterie. A. M. Gans, gedipl. verpleegster en vroedvrouw.

86 83 Translateiirs en Interpieteurs. Ëngelsche taal: A. A. Alelrino, (1. H. Samson, W. van Bellen. Fransche taal: W. van Bellen. Hoogduits'-he taal: W. van Bellen, L. Schulz v. Javaansche en Maleische taal : I. de Leon, J. Nahar en l'ortugeesche taal: J. Rodrigues en M de Kreilas. HindostHnsch : Silal Persad, Dalaya-Sing. Toolsee, Karaniat- Sing. Bengaalsch: Si tal Persad. Madras: Dalaya-Sing. Negerengelsehe taal: E. J. Arlaud, A. J. Monsanto, J. L Wolff, J C. W Brunings, L. M. Mendes, L. K. Nelson, J. W. Burne, C. C. C. Meriba jr., H.;. Wolff. W. (leiding, L. Redan. Landmeters. A. A. Oragten, H..1. van Ommeren, K. (i. Samson,.1. A da Costa, C A. J. Struycken de Royssancour, W. S. A. Colaco Belmonte, i. G. Jessurun en J. G de la Parra. Boekdrukkers en Uitgevers. H. B. Heyde, uitgever van het Gouvern. Advertenie Blad en drukker van het Zondagsblad der Kvang. Broedergem., redact. J. Vogt; G. Randag. uitgever van de Surinamer en de Katholieke Waarschuwer, redact. A. Verheggen ; J. H, Oliviera, drukker van De West, redact.-uitgever W. Kraan, en Protestantenblad, red. H de Haan ; H. J. van Ommeren, redact.-uitgever van de Suriname, drukker van HelOn'erwi.'s, uitgevers redacteur K. B. J. Luitink en G. K. Kesler ; en"op den Uitkijk, ledacleur-uitgever R. D. Simons; Th. J. F. Valois Smith, redacl-uitaev^r van de Surinaamsche Bode; J. E. Brown, redact.-uitgever van The New Paramaribo Times;. N. Wecker en. E. Coronel, drukkers.

87 Opbrengst van den Grooten Landbouw en hel aantal IIA. in cultuur gedurende hel jaar Nickerie. 6 plant, (waarv. 2 suiker), 1161 HA. in culluur. Productie: suiker kg., rum liters, cacao kg., kolïie 20') kg., bananen 200 bossen, mais 300 kg rubber 140 kg., cocosnolen 200 stuks. Coronie. Nihil. Beneden Saramacca. 10 plantages 933 HA in cultuur Productie: cacao kg., koffie kg., bananen 1500 bossen, bacoven 1600 bossen. Boven Saramacca. Nihil. Beneden Suriname. 8 plantages 12V7 HA. in culluur. Productie: cacao kg., koffie kg., rijst kg., aardvruchten kg., bananen 640$ bossen, bacoven 8800 bossen, mais 5500 kg., rubber 100 kg. Beneden Para. 2 plantages, 128 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 100 kg., bananen 1600 bossen, bacoven 700 bossen, mais 100 kg., rubber 120 kg., sinaasappelen 7500 stuks. Boven Suriname. 7 plantages 1006 HA. in cultuur. Productie : cacao kg., koffie kg., rijst 200 kg., aardvruchten kg., bananen 1900 bossen, bacoven bossen, mais 8100 kg., sinaasappelen stuks. Boven Para. 5 plantages, 396 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 7300 kg, aardvruchten kg., bananen 1000 bossen, bacoven bossen, mais 1600 kg., sinaasappelen stuks.

88 85 Beneden Commewijne. 31 plantages (waarvan 2 suikeren 1 suikerrietaanplant) 6073 HA. in cultuur. Productie: suiker 90327G0 kg., melasse liters, rum liters, cacao kg., koffie kg., aardvruchten 4630 i kg., bananen bossen, bacoven bossen, mais kg., rubber 1190 kg., gedroogde bacoven kg. Hoven Commewijne. 1 plantage, 124 HA. in cultuur. Productie: cacao 7300 kg., koffie 1400 kg. Cottica. 9 plantages (waarvan 1 suiker) 1448 HA. in cultuur. Productie: suiker kg., melasse 4000 liters, rum liters, cacao kg., koffie 5800 kg., bananen 1400 bossen, bacoven bossen, mais kg. Marowijne. Nihil. Kleine Landbouw. Nickerie. 802 perceelen, 1050 HA, in cultuur, Productie : cacao kg., koffie 1700 kg., rijst kg., mais kg., aardvruchten kg., bananen bossen, bacoven 3200 bossen, cocosnooten stuks. Coronie. 976 perceelen, 975 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 1900 kg., rijst200 kg., mais kg., aardvruchten, kg., bananen bossen, bacoven 5700 bossen, cocosnoten stuks. Beneden Saramacca: 840 perceelen, 3016 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 400 kg., rijst kg., mais kg., aardvruchten 5700 kg., bananen bossen, bacoven 3700 bossen. Boven Saramacca. Productie: cacao 3600 kg., bananen 1500 bossen, bacoven 400 bossen, mais 5400 kg., rijst 200 kg., aardvruchten 4000 kg., hout enz. f 675. Beneden Suriname perceelen, 684 HA., in cultuur.

89 86 - Productie: cacao 5600 kg., koffie 1800 kg., rijst kg., ma is kg, aardvructitcn kg., bananen bossen, bacoven 1000 bossen, vruchten, groenten, bout waren en melk ter waarde van f Beneden Para perceelen, 18(H) HA. in cultuur. Productie: cacao 98 kg., koffie -200 kg., rijst kg., mais kg., aardvruchten kg., bananen bossen, bacoven 3700 bossen, vruchten, groenten, houtwaren en melk, ter waarde van f , sinaasappelen 77IV si, Boven Suriname. 556 perceelen. 582 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 3900 kg. rijst kg., mais kg, aardvruclilen 274(00 kg., bananen 12GO0 bossen, bacoven I»60ü bossen, vruchten, groenten, houtwaren, ter waarde van f , sinaasppelen st. Boven Pur». 684 perceelen, 987 HA. i:i cultuur. Productie : cacao kg., koffie 4200 kg., rijst kg., mais kg., aardvructitcn kg., bananen bossen, bacoven bossen, vruchten, groenten. houtwaren, ter waarde van f 5195., sinaasappelen 4300 st. Beneden Commewijne perceelen H K. in cult. Productie: cacao kg., koffie 5100 kg., rijst kg., mais kg, aardvruchten 1101 kg., bananen 591'10 bossen, bacoven bossen, vruchten ter waarde van r 984,50. Boven Cownewijne. 175 perceelen, 476 HA. in cultuur. Productie: cacao kg, koffie 20,0 kg., rijst kg mais kg., aardvruchten kg., bai.atien 7600 bossen, bacoven bossen, vruchten, groenten en hout ter waarde van f 231. Cottlca. 593 perceelen, 1352 HA. in cultuur. Productie: cacao kg., koffie 3700 kg., rijst kg., mais kg., aardvruchten kg., bananen bossen, bacoven bossen, vruchten, groenten en houtwaren ter waarde van f 630. Marowijne. 48 perceelen, 46 HA. in cultuur. Productie: cacao 200 kg koffie 300 kg., rijst 600 kg., mais 1000 kg., aardvruchten 1700 kg., bananen 1400 bossen, bacoven 600 bossen, couac of geroosterd cassave meel 3410 kg.

90 87 Verkregen productie in NAMEN dar plantages in alph. orde. 0 'H 03.a] hr M ^ CO t= P3 NAMEN der plantages in alph. orde. o«o a fïp Sale- 9 Accaribo St. Barbara Beekhuizen Belwaarde Berlijn Boxel Broederschap.... Brouwerslust Caledonia Cathariua Sophia. Clevia Concordia Constantia Crappahoek.. Dankbaarheid... Dordrecht Ëlisabethshoop.. Fredericisgift... Frederiksdorp... Geertruidenberg. Geyersvlijt Guadeloupe Guin. Vriendsch.. Heerendijk Houttuin Jagtlust Joh.Catharina... Johannisburg... Katwijk c. a Killenstein Liberie Leliëndaal Leonsberg 't Lot Lust en Rust Maagdenburg I Maaastroom... Ma Retraite c. a. Margarethasgift Margar. burg... Mariënbosch... Mariënburg... Monitor&IaPoule Mon Souci Mon Trésor... Morgenster... Morgenstond... Nw. Clarenbeek Nieuwgrond Nw Meerzorg.. Nijd ten Spijt.. Peperpot Petersburg Pieterszorg... Rainville Ressource,!a.. Revnsdorp Schoonoord... Slootwijk c.i... Sorgvilet Spieringshoek.. Susannasdaal... Tourtonne Tout Lui Faut.. Vertrouwen... Voorburg Vredenburg... Vreeland Vriendbeleidc.a. Waterland Wederzorg Zorg en Hoop

91 STAAT van den Uitvoer der kolonie Suriname over PRODUCTIE. Hoeveelheid, Waarde. Bananen 100 boss. Bacoves versehe 450 boss. Idem gedroogde kg. Balata of Bolletrie-melk kg.*) Hevea of Rubber 9481 kg. Cacao.., kg. Cocosnoten 1300 si. Cocosolie 828 liters Goud ruw gr.') Hout O of 1139 M'. Idem Letterhout kg. Idem brand 127 st. Huiden 363:'.0 kg- Krappapitten 235 kg. Koren kg. Koffie kg Nekoewortel 715 kg. Rum of Dram h0% liters Suiker (Vacuum pan) Ie pr kg. Suiker naproduct j Tonkaboonen : Vischlijm 2316 kg. Diverse ouaenoemde artikelen Totaal f *) Daarenboven werd uitgevoerd naar Amerika s en naar Nedorland kg. balata, totaal 66455* kg. balata en naar 'rankrijk % gram goud uit Fransch-Guyana alhier, ingevoerd.

92 89 - POSTERIJEN. NB. Voor bijzonderheden en nauwkeuriger omschrijving zie Post-, Telefoon- en Teie.graafgids voor Suriname. POSTTARIEF. Brieven tot 20 gr, boven 20 t m 200 gr.» 200 > S00» elk verdere 500» tot 20 "T elk verdere 20 gr... Briefkaarten enkel met betaald antwoord Drukwerk tot 100 gr. elk 25 gr boven 100 t/m 150» » , 750, , per 50 gr 50, Nieuwsbladen tot 40 gram boven 40 t/m 150 gr. voorts v. elke 50 gr. Monsters per 75 gram 50, minimum port Akten en bescheiden per 50 gram minimum port... Aanteeicening v. stukk. met berieht v. ontv. *) Zie tarief»drukwerk." c S a e B s 'A, 5 2 I 5 ' '/, 15 17'/, 20 '/ ; '/, *) Recbtstrceks. -S = jf S '/, Langs anderen weg. den. :n C. Uniej *:=S _ 12 Vs Vi 2'/2 5 2V, 127, S 1 gram zonder _ ' ' 5000 o.% XiSoS * o u X2X2 SXBX XßXS * co C C ; ö Akt, ;ond( > g g :S ' ë!" ' * s "5-5 e's tsss: a 15 3 SS? M Q.HS.9 as a

93 90 POSTWISSELDIENST I Cours jl gulden Maxim, bedrag. Binnenland Nederland en Curasao tot en met f 5. b. f ö. t/m f , v. elk verdere Ned.-Indien Denemarken ; 25.- f 500 ' 480 I 480 \kr. 1 I / 47öre kr. 720 Duitschland Duitsche kantoren... } Mk (excl. Konstantin...;! België Frankrijk \i Luxemburg Xvflllc fr 2.07 Pr. Guv. en Eng. W. I. \ 1 a." l / 2 d. Gr. Brittannië en Ierl. ƒ: f Ver. St. v. N.-Amerika. $ 2.55 Bericht van uitbetaling f Mk. 800 fr , fr fr, 2.08 I fr fr t 40 $ 194 f J " i u ct. A.Ueeu op gewone kanluonireu worden pustiviaaela aangenomen ol' uitbetaald. Bjj vertrek VHII cene mail, op gewone kantooruren vallende, ie de sluiting voor poalwissela één uur van te voren. De waarde i» in de muni van het laud van beïienimiug op te gtven.

94 91 TV ~ over Demerara. Nederlanci. r. r. over Frankrijk, r. =: rechtitreekg. ~ rechtstreeks per Fransohe Mail. N. = over POSTPAKKETTEN- DIENST. Tot 1 KG. Boven KG. Boven 3 5 KG. Aastal Douantverklaring. Amerika (V. St. van) r. België N. & F. Britach-Guyana r. Britsch-Indië..N.&F. Canada U. China, ca N.&F. Curacao r. Denemarken... N. & F.j Duitschland.... N.&F.j Frankrijk r. Fransch-Guvaua... r Gr.- Brittamiië en Ierl. D N Italië...'. '.'. F Luxemburg F.j Nederland r.l, F.i Nederl. Oost-lndiö...N.l Noorwegen N. & F. Oostenr.-Hong... N. & F.j Portugal N. Rusland..- N.&F.j Spanje F. WeBt-Ind. eilanden *) D.,. - **) r.f. Zweden N.&F. Zwitserland F ' 2.12* 1.37* * 172' s * * ' 2.02* * s 3.37' 3.77* 2.87' * 1.62* 1.37* l.~ 2.17* 2.17* 1.75* * * * * 137* 2.37* 1.62* 2 3t 2 2t 2 2-4t 3t l-3t l-3t It «t 2t lt 2t 2t 2t 4t 2t 3t l-2f l-2t 2t 23t t 2t t Pakketten met aangegeven waarde toegelaten. * T. w. Antigua, Barbados, Bermuda, Dominica. Grenada Jamaica, Monserrat, Nevis, St. Kits, St. Lucia, St. Vincent Tobago. ** Cuba. Deensche-Antillen.

95 92 - Telefboiiwezcn. Het beheer van de door de Kolonie aangelegde of geëxploiteerde telefoonlijnen berust bij het Departement der Kol. Spoorwegen. De telefoonkantoren zijn voor zoover niet anders bepaald dagelijks geopend : te Paramaribo van des voormidd. 6 uur tot des namidd. 8 uur en in de districten van des voorm. 6 uur tot des namidd. 6 uur, met uitzondering van Zon- en feestdagen, op welke dagen alle kantoren geopend zullen zijn des voorm. van 10 tot 12 uur en des namiddags van half 5 tot 6 uur. Gedurende den lijd, waarop de kantoren geopend zijn, worden particuliere berichten aangenomen en verbindingen gegeven. In spocdeischende gevallen zullen dienst- en particuliere berichten worden aangenomen en verbindingen gegeven, ook op andere uren en des nachts. Afzonderlijke regelingen, afwijkende van de hierboven genoemde dienstregeling, behoeven de goedkeuring van den Gouverneur. Op de telefoonstations in de districten, op de politiestations Gonstanlia, Poelepantje, Uitkijk en Domburg en de eventueel door den Gouverneur later aan te wijzen politiestations ; zoomede op de publieke lelefoonstations, kan het publiek van de telefoon gebruik maken, tegen het navolgende tarief: 1. voor gesprekken, waarbij slechts één telefoonkantoor is betrokken 10 cents. 2, voor gesprekken, waarbij mede is betrokken het naastaangrenzende telefoonkantoor 15 ets. :;. voor alle overige verbindingen 25 ets. De duur van een gesprek wordt op 5 minuten gesteld ; elke overschrijding van die lijdruimte met 5 minuten of een gedeelte daarvan wordt als een nieuw gesprek aangemerkt. Particuliere berichten kunnen worden aangeboden op het telefoonkantoor Ie Paramaribo en op de stations voormeld. Geen particulier bericht wordt overgezonden dan na betaling van f * MO, f 0,15 of f 0,25 per bericht, naarde onderscheiding der rubrieken 1,2 en 3, vermeerderd met zooveel halve centen als het bericht woorden tjt. Voor een oneven aantal woorden wordt het naasthoogere aantal betaald.

96 98 Publieke telefoonstalions: No, 78. Abattoir, Saramaccastraat.» 77. C. Kersten & Co., fllinlen en plantage Beekhuizen, Steenbakkerijstraat.» 1(15. W. Kraan, kantoor»de West«, Heerenstraat.» 16. Poelepantje, Wanicastraat» 15. Politiebureau en Stations, Waterkant.» 38. Sluis Beekhuizen en Livorno,» 38a.Sluis Uitkijk en Groningen. TELEGRA A F W EZEN. Tarief per woord van 15 letters, Codewoord 10 letters, op den gewonen weg. Albina (-)- 1' 1.-- p. telegram voor expres X.P.). f 0.70 Antigua...., 3.23 Barbados.... * België 4.08 Brazilië Pernambuco » Amazone Ie zone 3 30»» 2e « Britsch-Indië: Birmanv en Calcutta Ceylon' 5.35 Cuba: Santiago, Caïmanera en Guantamauo 3.05 Curacao Demerara (Guyane Anglaise) 4.80 Duitschland 4.0S Frankrijk 4.08 Fransen Guyana stations t 0.70, Cayenne 0.60 Groot-Brittannië en Ierland.. " 4.08 Guadeloupe 1.20 Haïti: P. du Prince, Mole St. Nicol, Cap Halten andere plaatsen Italië Jamaica Nederland 4.08 Ned.-Indië : Bali, Celebes, Madura, Sumatra 6.78 Java Oostenrijk-Hongarije New-York Portugal 4.43 lie» Baleares buraui 4 40 Spanje 4.40 Trinidad 3.65 Venezuela Zwitserland. 4,20

97 Tarief van Passagegelden op de Gouvernements - vaartuigen. Lijn : Beneden Suriname, Commew., Cotitca en Perira. Van Par. naar Lust en Rust of Dorireeht t' Belwaarde Nw. Amsterdam Pieterzorg Rust en Werk.. De Maastroom.. Marienburg... Frederiksdorp.. Leliendaal.... Alkmaar Montresor Katw. Kroonenburg... Monsouci Spieringshoek.. Hecht en Sterk. Nieuw grond.... Broedersgift... Brenkelerwaard Groot Jalousie. Graskreek.... Outage Meerzorg Peperpot Tout lui Faut.. Liberté Ornamibo en La Resource Petersburg Boxel Vreeland Ie kl. Retour I. 1.2» I.IO a V , Lijn; Boven Commewijne, enz Lijn: , Van Par. naar 1 e kl. Retour' NV. Const. Mat. I' 2.4" f4.10 Sommelsdijk Kleinhoop Grond Jalousie.. Nieuw Levant... Graskreek Charlottenburg Klein Coiistantia Ephrata , Pericamond Motkreek Goed Succes Waterwij k... Kl. Mon Désir.. Luneiib. Keuclr. Mousort Mon Désir 3, Penoiibo Siparipabo De Moricokreek Potribo Hoven Suriname. Domburg Maagdenburg.. St. Barbara.... Waterl. en Rorac \ecaribo Drie Gebroeders Groot Chatillon. De Uuineesche Vriendschap b Maandag, Donderdag en Zaterdag heen en terug. Vertrek an Paramaribo 7 1 /, u. vm. Guin. Vriendschap niet voor 12'/, u. Retourbiljetten van en naar Paramaribo zijn geldig voor 10 dagen.

98 96 Boston, Öantigron Piketi Manjaboom... Retourbiljetten dagen. Passagiersg'oed of 50 KG. Waterloo Hazard Botany Bay... Paradise 't Lot Va Mere Leeshall Ie kl. Retour Cath. Sophia La Provoyance Dankbaarheid.. Gr A. G. Vleugel No La Providence. Gr. Juth. No. 578 Post Braak Caledonia Post Nassau... le kl. Retour Leiding 21b...f 0.40 f 0.70 Bak ra Masanga Uitkijk Frederieisgift ,20 La Poule Margare.tha'sgii't Gr. Bigot No. 93 Y.Ü Groningen Gr. Bhagan Morgenster Broederschap :!0 Verdere plaatsen plus het tarief voor Uitkijk. Paramaribo naar de Goede V erwachting f 0.26, verder liggen de»tations als van Paramaribo. Vertrekdagen : Dinsdags en Vrijdags 's vni. 6 uu, den volgenden dag terug. Lijn Boven Saravnacca Dam paria Vier Hendrikken U Bettikreek La Ressource van en naar Paramaribo geldig' voor 16 ä 17 vrij tot een cc >lio tot een maximum van 50 d.m' Lijn : Nie kerierivier. Weltevreden.. Mathilda Hell. De Kinderen.. Aberdeen Mathilda Tevreden Drie Gebroeders LM) Ook bestaat er een wekel dienst op de Corantyn tot Koboeri. De 2de klasse bedraagt de lie it van de aangegeven prijzen, waarbij echter deelen van 2'/; cent voor 5 cent gerekend worden Zeedienst. Coronie Nickerie Demerara... Albina Nick. Dem.. Ie kl Retour, f Ret.biljetten geldig voor 30 dagen. 2e kl J 6.50 Relour e kl. Retour. f 3.50 f y. 4. Voeding afzond, betaling

99 96 Tarief van vraclitgeldeii up de Gouveriienientsvaartuigeii. Tusschcii Paramaribo OMSCHRIJVING DER GOEDEREN. Vaten, balen of andere grootecolli tot 100 kg Halve»aten of balen tot 50 kg Mand of kist bier Roode kelders jenever, mand aardappelen... Kisten kerosineolie Groene kelders of daarmede overeenkomend. Colli kleiner dan een groene kelder Goedere nn. maat of gew p. M» of per 100(1 kg ter keuze van het Gouvernement Goederen grooter dan 0,25 M% niet meer dan 50 kg,1 n i' 25 r,,/ pi i, pi 10 ii,,,i 6 p, miuim. vracht Wapens per loop Bananen per bos of ijzeren potten per stuk.. Planken, riehels, balken enz. per Rijnl, vt». IJzer, spijkers, zink, steenen per 1C0 kg.... Rnnd. en paard, of muild. in sfalleu per st.. Schap, geiten en vark. in passende hokk. p.s. Kippen, of andere vogels in hokk. of mand p. st Honden in hokken per stuk Goud, zilver, specie, byouterien. Machinerieën of andere zwaie goederen... Goederen zw. dan 3000 kg. of van gr. partijen Vaartuigen (corjalen en visschersb. van hoogstens S Rl. vt br. per strekk. Rl vt lengte Led. watertanks 120 m 120 mi20cm of kl.pst Led. collis bij vooruitbet retourvr. 50 pet kort Buskruit en explosie-middelen per kg Rijwielen per stuk....^. «f O'jä " X -'c II 0.30 I 0,40 0,30 0,18 0,18 0,15 0,10 0, ,20 0,13 0,10 0,10 O.'lO ,4 i o-c «s * s D o.r.o o.'io 0,50 0,25: C,2«0,25; 0,!1 0,20 0,14 0,1.) 0,10 ü-a II si 0,50: 0,60 0,33 ",27 0, ,40 0,32 0,21 0,10»I 3)1 4, ,40! - P (, 0,35! 0, ; ,15 ; 0,20 J - 0,10 10,10 0,10 0,10 0,10-0,25 0,25 J 0, 0 o.io : 0,10».to oio o io ' 0,50 0,40 0 Mt 0,60 0,10! , ] halve passage 2e klasse. 1 i»n der waarde ,511 _ 0,0S 0,05 0,50 J 0,5 I 0,05 0,05 0,05 i,--: «,--; I,- 1) Bij gelijktijdig vervoer van een en denzelfden afscheper wordt korting verleend, bedragende voor een vrachtcijfer van f 100 tot f " o en van f 250 en hooger 20»/ 0 van de betaalde vracht. Tarief van vrachtgelden op de Gouv. vaartuigen v/d Zeedienst. Goederen naar maat of gewicht per M 3 of 1000 kg., naar keuze van het Gouvernement f 6.50 Heele vaten meel, zoutvleesch, spek, natte visch. boonen, erwten, suiker, enz. heele balen rijst, cacao, suiker, enz. van niet zwaarder dan 100 kg 0.65 (By meer gewicht, naar verhouding meer vracht).

100 97 Halve vaten en balen id. van niet zw. dan 20 kg' f 0.35 Koode kelders. 0,45 (jroene kelders 0.25 Aardappel kratten \voor :iu kg.i 0,50 Bierkisten van ongeveer 0,07'! M-' 0.50 Bierkisten van ongeveer 0,095 M» en n.iisn Mi 0.60 Kerosine kisten, voor 2 blikken van 19 L 0.35 Wapens per loop 0.35 Bananen per bos 0.12' Zalm kisten 0.35 Planken, ricliels. balken, enz. per Kuh. Kijnl. vo.-l (Bij een inh. v. 90 kub. vtn. en meer, bij spec, overeenk.) Runderen, paarden, muildieren per stuk 9.- Ezels per stuk 7.50 Schapen, geiten, varkens per stuk 0.65 Kippen, eenden of andere vogels, per stuk 0.1T> Honden per stuk 0,65 Croud, zilver, specie, byouterien, en/. 3 per mille der waarde Machinerien en andere zware voorwerpen, zwaarder dan 1000 kg, doch niet zwaarder dan 3000 kg-., per 1000 kg. of gedeelten 9,75 Woederen boven 3000 kg., volgens overeenkomst Vischersbooten, sloepen, van hoogstens 5 Rijnl. voet br. per strekkende Rijnl. voel 1 30 (Voor iedere voet breeder, n. verhouding zooveel meer) Corjale.n per strekkende Rijnl. voet 0.80 Ledige watertanks, 1.20 M. Kub 6.50 Ledige colli bij vooruitbetaalde retour vracht 50^6 kort. Buskruit, schielkaloeu, dynamiet, vuurwerk of andere licht ontplofbare stoßen per kg 0,15 liasoline, gasoil. zwavelzuur, koolzuur, vitriool, amonii, zwavelkoolstof, zwavelwaterstof gas en andere derge - lijke deklading dubb. vv. Minimum vracht 0.25 Bij gelijktijdig vervoer van lading van een en den zelfden afscheper wordt korting verleend, bedragende voor een vrachtcijfer van f 125 tot f 300 IO96 en van f 300 en hooger 2(Wo van de betaalde vracht. DEMERARA-VERVOER. Voor het vracht-verroer op Denierara wordt toegepast het bestaande tarief verhoogd mei 30# met inachtneming van de navolgende uitzondering: a. dal voor goud. zilver, specie, byouterieeu of andere voorwerpen van waarde per kg. meer dan f 50 (waarde/' in rekening zal worden gebracht 3 per mille der waarde:

101 9fl b. dat de minimum vracht zal bedragen f 0.30; c. dat bij gelijktijdig' vervoer van lading van een en denzelfden afscheper korting wordt verleend bedragende voor een vraehtcijfer van f 125 iot i 300 IO96 en van f' 300 en hooger 20% van de betaalde vracht. Tarief van Vraelifgeldeii ou het Gouvernements vaartuig voor den Publieken dienst op de Nickerierivier. 1 vat, baal of ander groote colli tot 100 kg f 0.3«) Halve vaten of balen tot 50 kg mand of kist bier roode kelder, 1 aardappelmand of daarmee overeenkomend colli groen kelder of daarmee, overeenkomend colli 0.10 l bos bananen 0.10 Specie of geldwaardig papier \\% van de waarde. Colli grootcr dan 0,5 M :1 en zwaaider dan 100 kg. worden niet aangenomen. Colli zwaarder da» 50 kg. moeten langs boord bezorgd en afgehaald worden. Ledige colli, bij vooruitbetaalde retourviacht, 50% korting.

102 Trein 1. Dinsd. i Vrijd. I t koloniale Spoorwegen. Dienstregeling naar de Goudzone. Stations en Halten. Trein 2 I Trein Sa i alleen alleen Wciensd. Vrijdag. v.m. v.m V Vaillantsplein A A Lelydorp V V Lelydorp A « A Onverwacht V V Onverwacht A Republiek V Republiek A V A A Zanderij I V 4.04 s.o.v. s.o.v. S.O.V. V Zanderij I A A Berlijn V V Berlijn A S.O.V.; S.O.V. A Zanderij II V V Zanderij II A S.O.V. S.O.V A Sectie O V V Sectie O A A Kwakoegron V V Kwakoegron A D. D. Fossibergi D. D A Guvana-Goud-Placer... V V Gu'yana-Goud-Placer A A De Jong-Noord V / V De Jong-Noord A A Gros-Placei' V V Gros-Placer A n.m A De Jong-Zuid V V De Jong-Zuid A A Brownsweg V V Brownsweg A A Kabelstation-Noord V V Kabelstation-Zuid A 8, A Abontjeman V A Abontjeman A 7.50 S.O.V. Adjaina S.O.V A Sikakamp V V Sikakamp A 6.55 S.O.V. Gégé S.O.V A Dam V 6. I v.m. In de treinen 1, 2 en 2» worden naaren van Lelydorp en Onverwacht alleen passag. met Ie kl.-bilj.en zonder bagage toegelaten, en slechts bij genoegzame ruimte, 's Dlnsd. geen vracht voor Repub'. S bet stopt. D door. SOV stopt op tijdig verzoek.

103 100 ^10^^ g ^s ic' t/3 'S. rn («r. X cc:/; co W co c/: co c =-oooc»ooo.ei cc Q M -y: G r/3 G X Q T: P M Q -* 'T O te O X C c«,,, T'l co «o 3". 'M M -T -O 4J iöoo-ctod-b w -H! 'S oj(/]c ^5 cßo-y, ac/:cr/]atc2-/:r:m^%iacmc(ßc ^Gc^G^G^^ S>B ^"^.^ llullli -/i > o.'s > o. Q, :=» o o n o c '^») il! co MO {3 c < s =? 7. < r o ^.^^G ^^ ^^ ^^ ^^^ SS II II 33- ^^c/^p ^^P^B^P^P^Pt/.P^^Pt/^Pt/^^^ pt.i g ^^ 4. ^ ^ ^ o^ ^^ ^^^^^^^^^^^^^^ ^^ ^^ ^i^ ^^ co^c^p^^c^^^gc/3^^c/3pc/^^c^^ c/3gc/^gc/3.^^ m ^^^^^^^^^^^^^ ^ c ^ ^ ^^^ ^ ^ ^ ^ ^^^^ ^ ^ <:. cogccqccgg iifll <^."2. J -i «^ B ^ ^^^ = X C O s 3 ^-^^ooo ^^^^ ^ ^ SS ^ lil bc ^^ ^^^^ -:gxg crjtäg.-y3gccq73qcogg^g:»q«3q!c{- G c/; Q t/3 G t«2 ggm^j2mqccgcßgc«gcägco, omga3c-/:c ^^^^^cb3gc/3g^gc^g^gc/3^^^^g^gc^^ «3^tÄQcoQ^g.r,c»:g oi CT-. 3-; CCGCÄGMOS ^ ^^^^^^^^.^ ^ ^ ^ ^ ^

104 102 Koloniale Spoorwegen. Tarief voor Personen verroer (eerste Cïoudzonc.) ë i Param. [2e kl. f 0,65 en! ret. Lelyd. (lekl. l.xü Onverwacht 0,15 0,90 Republiek Zanderij T n. s :=3 2. 0, P f2.50 1, s 2 3 ff,. 2, , c e c "2 'S SI o* S c <-> 0! 1 f5. 1», f '5, 3,50 4, 7, , 3.50 f ,50 &, f tat. N. on ko. 11 5, f6. 4, 7,50 5, , Berlijn , Zanderij II of Sectie O Kwakoeg'ron M Guvaiia Goud Placer , De Jong Zuid Brownsweff 1 5'' Kabelstation Noord

105 103 - Koloniale Spoorwegen. Tarief voor Personenvervoer (tweede Gouizone). e s3 a M s! 5 ee 73 < I 1/ al G Kabelstation Noord [ 2e kl f Retour Ie Irl. Kabelstation Zuid 1.50 o Adjama Sikakamp , 1.50 o % Waar voor bepaalde trajecten voor eene klasse 2.50 twee passageprijzen zijn opgegeven, geldt de bo Gegé venste voor de reis in de richting van Paramaribo af, sf, voor zeover het barkastraject er in begrepen is, voor dr reis, waarin de Saramacca stroomopgaande bevaren woret. In alle personentreinen komt eene atdeeling Ie klasse voor ; de Directie behoudt zich evenwel het recht voor, deze te gebrviken tot vervoer 2e klasse, wanneer in de 2de klasse niet genoegzaam reunite beschikbaar is. Op het kabelbaanvak Kabelstation Noord-Kabelstation Zuid en op het barkastraject Kwakocgron-Brokslonko.. wordt geen onderscheid in klassen gemaakt. Een reiziger, die in eene hoogere klasse wil overgaan, dan waarvoor hij betaald heeft, mset voor den nog af te leggen afstand het prijsverschil der twee klassen bijbetalen (art. 62 Spoorweg besluit. KiEderen, beneden drie jaren, mits onder geleide reizende, en geen afzonderlijke plaats innemende, worden kosteloos vervoerd.

106 - 104 Tarief van Vrachtgoedereii by de Koloniale Spoorneten tusschen Paramaribo en Berlijn (Perazone/.! Trajecten. OMSCHRIJVING DER GOEDEREN. 5 oo S = IS* I -- Groene kelder en andere colli tot 25 KG. of M' Roode kelder, kerosinekist, krat oi mand aardvruchten van ± 40 KG. en andere colli van boven 25 tot en met 50 KG. of M 3 Vaten, balen of andere colli tot 75 KG. of Ma Vaten, balen of andere colli tot 10u KG. of 0.1 M'... Goederen bij zendingen boven 100 KG. of 0.1 M 3 per veelvoud van 50 KG. of 0.05 M' Rijwielen per stuk Trappen, ladders, kruiwagens, karren, e, d. per,\v'.. Een rijstzak houtskool tot 35 KG. per stuk Leege houtskóolzakken. in bundels tot 25 st. p. bund. Bananen tot 10 bossen Bananen bij 10 en meer bossen, per bos Cassavestokken, in bossen van 12 stukken, per bos Palissaden, in bossen van 12 stukken, per bos Pina, in bossen van 12 stukken, per bos Troelie of tas per stok Corjalen of booten, naar gelang van de afmetingen Bootenriemen Pontenknieën Platen en planken per 100 X 3 - X 25 cm Balken van 10 cm, dikte per-m«/ Singels (groenhart) per mille Singels (Walaba) per mille Meubilair per M» Beddegoed, in pakken of bundels, per Ms Leege regenbakken Leege kerosineblikken Leege kerosineblikken in bundels van 4 st. p. bund. Leege melkblikken Leege melkblikken in bundels van 6 stuks, p. bund. Leege houten vaten en kisten per KG Honden e. d, per stuk Varkens en pluimvee, alleen in kooien, per Ma i iü.50 I tot I I \b.

107 - 105 Trajecten. OMSCHRIJVING DER GOEDEREN. loï? = a-s Geiten, schapen, kalveren, steenezels en andere die-' ren van mindere schofthoogte dan 0,90 M. p. st.j 0.60 \ 1. Runderen, paarden en muilezels per stuk ; Karbouwen per stuk : Plaatmateriaal verpakt per M» Plantmateriaal los per stuk! In de personenrijtuigen worden alleen pakjes van hoogstens M' volume toegelaten ; overigens moet alles in den bagagewagen worden geplaatst en heeft iedeie passagier recht op f 0.10 kosteloos passagiersgoed. De berekening van de vracht, naar gewicht of volume, geschiedt naar keuze van het Gouvernement. Indien door den afzender verlangd wordt, dat de vrachtbrieven ingevuld worden door het spoorwegpersoneel, wordt daarvoor in rekening gebracht f per vrachtbrief.

108 107 o o E 8 z e o o o o Z c O i c 2 I tu I ;i UJ B UJ z. o IS u UJ iiica J330 aiiibiujiis ' l'ulbfpv tioimspq«)! pjoün uoiimspqc» g r' noj3ao>iv/fta pj3j133lllo jo o> Uü onoig pjook uoi i't!, aqr\ lid äd/ftsu;%oi{i -Suof OQ JJClBlcl ' '«ld puiil) UUCAllI) X UJ Q O z > cc r u C/5 s o 0!tiio 0) oig noiaso) B*) z UJ Of UJ Q UJ O O 11 I II oj o 11 Tl &4 TS a o «c T3 1 J= E 2 M 2 c «o -= ^ c o f^ c o c u o g-' J3 E o ho ó c _o o cc c & ê-^ i :^g o > c 3 O CL o o S E = ä SS CY ü^ i ö o 8. o a 2 11 lil lil ^ ii I ÏB 5 ëê = UI % CS-D Is

109 108 ZEGELRECHT. Boedelbeschrijving Akten van f 5. Borgtochten...,, 2. Buitenlandse he paspoorten 2. Contracten met veldarbeiders, werklieden en dienstboden 0.25 van aannemingen van werk 'js/o Formaatzeg-el recht naar de oppervlakte van het papier, voor alle niet afzonderlijk genoemde akten en stukken tot bewijs opgemaakt of bestemd om in rechten te dienen, groot 17 X 25 cm. 20 X 32.2 cm , Huurcontracten ' y;-ó Kwltanilën van f 10. en meer Schuldbekentenissen '/,% Successierecht: Kinderen. vrij Broeder en Zuster. 496 Neven en Nichten.. 6,, Vreemdelingen Verkoopingen van roerende goederen 2,, onroerende 4.. Wlsselbrlefjes. orderbriefjes of promessen : a. betaalbaar binnen deze kolonie.... '// n tot f 300 minimum, Verder te berekenen over ronde sommen van f 500. b. betaalbaar buiten deze kolonie... 'V/01 tot f minimum, Verder te berekenen over ronde sommen van f Vrij van zegel zijn: Verzoekschriften of requesten van onvermogenden. Alle stukken betrekkelijk de erkenning van natuurlijke kinderen en de verbetering van akten van den Burgerlijken Stand. De akten en stukken vereischt tot het aangaan van huwelijken ; de akten houdende benoeming en beëediging van voogden enz. voor onvermogenden.

110 109 -, SURINAAMSCHE BANK. Disconto of promessen Beleening van producten... Rente 7 idem op Effecten 5 1,,, plus \' t </o assurantie voor jaarlijksche premie p. m. Wissels op zicht i,. 1 maand maanden ,. 3, Zichtwissels op Demerara, Barbados, Berbice en Trinidad tot den vasten koers van f Dollar. Op Cayenne fr. Vreemde munten verkrijgbaar: Engelsen goud 4 0/0 boven pari. Hollandsen en Amerikaansch goud... 2 Fransen goud 0.48', = 1 fr. ^oorschotten op de aan de Bank geconsigneerde producten renteloos, en op goud renteloos en zonder commissie.

111 Maatschappijn). Vereenigingen, Fondsen, f voor zoover ons door de besturen verstrekt.) C. Kersten A Co. Siegfried Heck, voor/., en verantwoordelijke chef der lirnui A. Voland en A. (llilscli, leden. Zaakvoerders Afd, Hoofdkantoor.» Administratie.» Manufacturen.» Verf- en IJ/.erwaren.» Levensmiddelen.» Boekhandel. B Bakkerij. Bouwafdeelinf?.... Leerlingcn-Tehuis. Filiaal Saramaccastraat.» droningen.» 'J'otness... Agentuur Nickeric. Plantage Beekhuizen Plantage Sarah & Leasowes van : J. Humbert. H. Na-el. \V. Hasewinkel. J. Tempel. \V. Assmann. E. Enkclmann. M. derber. A. Voland. K. Wirth. E. Haunig. (1. Schwab. M. Voland. E. Herbonnet. L. Weigel. S. Prellwitz. Suriiiaaoisfhe Bouw- en Woning Maatschappij. Naamlooze vennootschap, opgericht Maatschappelijk kapitaal f Spreekuren eiken werkdag van uur. H Nagel, directeur.

112 Ill Siiriiiaaiiisclif Bank Opgericht 1U03. Commissarissen: Abraham Muller, voorzitter, J. C Gulcher, Mr. H. P. (i. Quack, CM. van Rijn, CM. Termeulen, (1. H Hooft van Vreeland. Hoofddirecteuren: Mr. tï. M. Oen Tex, Mr. Dr. C F. Schock. Directeuren te Paramaribo : (I. Calkoen, voorzitter, Mr W. I) ijck meester. Koloniale Commissaris: I). J. van Meerendonk. Commissie van toezicht le Paramaribo: 14 Rueno de Mes- ( uita, voorzitter, J. F. H. Voet, secretaris, Henri.4 Bosch. Koninklijke West-Indisehe Malldienst. (ievestigd te Amsterdam, Scheepvaarlhuis, Prins Hendrikkade 108 Uk. Directie: C M. van Rijn. K. Heldring J. J. Verhoer, Paul den f ex en J. van Hasselt. Commissarissen : (4 A. Raron Tindal, Abram Muller, C. J K. van Aalst, J. B. A. Junckheer, S. P. van Kephen. Agent te Paramaribo: C J. A. Kwast. Kantoorpersoneel: J. 14 Huyse, K. A. Hermelijn, mej. E. P. Samson, W. Ferrier, D. Kowsole.i. J. C Rom, chel van de loods, F. C Kohl, bode Sloomschepen : Oranje Nassau 3721 ton. Jan van Nassau 3330 ton. Commewijne 2V70» Nickerie 2102» Prins d. Nederlanden 2280» Prins Fred. Hendrik 2164» Prins Willem I 2120» In aanbouw: Prins Willem III, Prins Willem IV, Prins Willem V, elk W00 ton. De schepen van deze maatschappij onderhouden een dienst Uissehen Amsterdam, Madeira, Paramaribo, Demerara, Trinidad, Venezuela, Haïti en New-York, vice versa. Trinidad Shipping d Trading Company Limited. Hoordagentsehap te New-York : The Trinidad Shipping &c Trading Co: Ltd. 29 Broadway, New-York. N. Y.

113 Agentschap te Paramaribo: Maildienst. Koninklijke West-Indische Stoontsehepen : Maraval 7620 ton. Matura CtiüO ton Mayan» 5800» De schepen van deze Maatschappij onderhouden een veerlieiidaagschen dienst lusschen New-York, Grenada, Trinidad, Denierara en Parainariho. niet aangedaan. Op de terugreis word! Demerara Stichting voor verwaarloosde Jongens up Slooluijk. College van Regenten. I). Coutinho, voorz., L. Schill/, seer., I'. Hulman, pennir.gni. Ds. H. de Haan, L. Yerheev n, de Commandant der troepen' de Dislricls-Commissaris en de Dislricts-geneesheer van Coltica' Vergadering: ledere maand in de stad. ledere maand is een der leden maandcommissaris, die zoodanig de Stichting bezoekt. Directeur: De directeur van de plantage Slootwijk Onder-directeur: F. Koch. Weldadlglieldsgestirht 's Landsgrond Boniface Commissie van Regenten- P. A. Hilfniaii, voorz., D. J. van Meereiidonk, secr.. José Rodrigues, P. van Esch, J. \dgl. Ds. H. de Haan, A. Glilsch, D. Ollhuis en mevr, P. von Königslöw. Personeel in het Gesticht. K. J. Gerber, direct.-armenverzorger, N. T. A. Arlaud, hoofdopziehter, J. Sam-Tjoe, opzichter, G. R. Volkers, magazijnknechl, L. Kokette, oppasser, Th. Nagelboom, koetsier, T. Broinet en J. Keuper, waschvrouwen, E. A. Groenwoud en H. Schermer, oppasseressen eu J. Kranenburg, kokin. Auibarhtsschool (e Paramaribo. Dagelijksch bestuur : Mr. Dr. W. Dijkmeester, voorzitter, C. J. J. VVitteveen, ondervoorzitter.

114 113 Ambtelijke leden : A. A. Galje, inspecteur voor het onderwijs, C. J. J. Witleveen. directeur van Openbare Werken en Verkeer. I. H. da Costa, R. van Eijck, O. A. von Königslöw, D. J. van Meerendonk, ü. Uithuis. I. II. Perk, C. J. L. Petri, F. E. Spiriet, A Voland, leden. G. J Booms, directeur. F. E. Bruijning, E. Lionel, J. W. Lobato, H. M. Bensdorp, onderwijzers. Comité Volksbelang". Als zedelijk lichaam erkend bij Gouv. resolutie van 2i April 1914 No Doel: De bevorderingen behartiging van de maatschappelijke, stoffelijke en geestelijke belangen van het Surin. volk. Bestuur: Louis E. Nelson, voorz., E. A. J Themen, ond. voorz., J. R. Helium, Ie secr., Th. A. Comvalius. 2e secr., I. J. Monkou, penningmeester, Ph. Burgos, Th. Bijlhout, J. J. Leys, J. H. N. Polanen, J. G. Spalburg, F. F. Woisky, A Wolff, leden. Vereeuiging voor den Crooten Landbouw. S. H. Gonggrijp, voorziiter, E. Zeiler, secretaris, L. Albert penningmeester. Land bon wvereeniging Nieuw Leven". gevestigd te Coronie. J. F. E. Wolff, voorzitter, J. Bakker, secretaris. West-India Oll Company. 28 Broadway, New-York U. S. A. Otto Muller, speciaal agent, hoek Watermolen- en Keizeratraten La. C No. H6. N. V. Guyana Goudplacer Maaticbappy. F A. von Balluseck, directeur, J. J. H. van der Toorn, pres.-commissaris, de hh. D. P. Farret Jentink, van Brakelschimmel, Abramsen en Van den Gronden, commissarissen.

115 - 114 Protestautictae vereenigiiig tot verpleging van lepraiyders. Commissie van Toezicht. G, Calkoen voorzitter, Mr. 4. J. Rietberg en Dr. A. L. Schenk. Bestuur. R. Voullaire, voorzitter, Ds. A. E. Boers, ondervoorzitter, Ds. J. W. G. Ort, secretaris, P. F. Schmiedecke, penningm., Ds, H, de Haan, A. T. Oliviera, \V. Hasewinkel, W. Engelbrecht, J. W Schenkel, Th. Muller. J. W. C. Clausen, directeur van Bethesda. Lutherscke vereeuiging nvrede en Arbeid". R. J. Gravenberch, voorzitter, J. A. Faverey, ondervoorz.. J. F. H Petzoldt, secretaris, E. A. Zschuschen, adj. secret., H. R. Putcher, penningmeester, H. J. de Vries, mevr. de wede, F. Dennert. mej. J. A. Abendanon, mej F Meer, commissarsisen. Comité voor Ljjkbewasschlng. Benj. M. Sanches, voor/., woonpl. Gr. Coinbé Ie B. W. V7. C. Ferrol, commiss,» Hoogeslraat E 337, J. A. Léhe,»» Verl.Weidestr.2eBW 209. J. C. de Randamie,»» Wagenwegstr. tt 162. C. A. Yvel,»» Wagenwegstr. B 10J. A. G. Davidsen,»» Wagenwegstr. B 133. H. J. Hennip,»» Keizerstraat B S. A. Pierpont,»» Groole Dwarsstr. E. 184 C. A Hofwijk, hoofd der vrouwen. Roomsch-Katholieke Sociale Cursus. Opgericht 31 Augustus 1911, ledental 54 Doel: Ontwikkeling der Katholieke mannen op Godsdienstig, wetenschappelijk en sociaal gebied. Bestuur: A. Verheggen. C.SS.R, 4eider, G. Lichtveld, onder-voor^, Hugo Corsten, secr, J. A. E. Berkenveld, penningm., J. A. Fernandas, bibliothecaris. Vergadert eiken Vrijdagavond in het gebouw der R. K. Sooiale Actie aan de Gravenstraat A. 11 Aan den Cursus zijn verbonden : lo. Een leeszaal, 2o. Een volksbibliotlieek.

116 Hb - Verder bes'hikl de Cursus lot opluistering zijner feesten over een eigen Strijk-Ensemble en Mannenkoor. Spaan ereeniglug SI. Gerardus Hajella. Opgericht I Nov. 1908, ledental 651. Doel: In hel belang der zeden en de stoffelijke welvaart den spaarzin bij de Katholieke ingezetenen van Suriname aan te kweeken en te bevorderen Bestuur : A. Verheggen CSS.lt.. voorzitter en geestelijk adviseur Ed. Lyonel, ondervoorzitter, J. A. E. Berken veld, secretaris,.'. A. Fernandes, kassier-boekhouder, H. A. Mertens, boekhouder, Alex. Burgos, S. E.1. Demarchi, E. Jong Bauw, A J. Sang-A-Jeng, L. Wittenberg, commissarissen. Eiken Zondag is er van uur 's voormiddags in het gebouw der K K. Sociale Actie gelegenheid tot sparen. Sadszending. J. Vogt, voorzitter. E. A. J. Themen, secretaris, H. Nagel, penningm., R. Wirth, F. Neub, P. Hellslróm, J. Ritsel, mevr. Müller en mevr. Richter, leden. Christelijke Jongelingsvereenlgiug. J. Vogt, voor/.., F. Neub, penningm.. Belfort, 2e penningm, E. van Ams, secr., H. Griesshaber, bibliothecaris, S. Pinas, 2e bibliothecaris. Vereeniging tot verspreiding van Bjjuels eu Traktaten. J. Vogt, voorz, J. M. Blufpand, secr., E. Enkelmann, penningmeester. Jablleumsfonds der Evang. Broeder-Gemeente. W. Kersten, voorzitter, M. Weigel, onder-voorz., A. Blufpand, E. Enkelmann, H G. Garsia, P. Hellström en P. Schmiedecke. Maatsebappü : Tot Onderlinge Hulp. Vestiging: Keizerstraat D M). Beschermheer: Z. E. de Gouverneur. Bestuur: J. G. Steffens, voorz., W. L Vervuurt, secr.- boekh., F. J Krenten, penningm, J. F. Oldenstam, adj.-penningmeester, B. Markiel, F. Deyl, W. A. Thatneu, W. van

117 der Vreugd, J. C. de Randamie, commiss., H. Hennip, lioofdontwader, A. Davidsen en J J. Vlijlershuis, hulp-commiss Maa(schappi): Liefdewerk. 1. Zieken en Begrafenisfonds, opgericht 1 Juli 190J. 2. Begrafenisfonds, opgericht I Juli 190G. 3. Bidvereeniging, opgericht 1 Juli J. F. Nassy en L. F. Voet, geneesh., H. del Caslilho, apoth.. Bestuur: J. F. Plak, voorz.-penningm., H. Sporkslede. J. F. Namson, Secr., mej. F. Jurians. M. Butler. F. Wijnda en Horst, vrouwenhoofden. Vereeuiglng Oost en West". Opgericht 3 Mei Het doel der vereeniging is: den band tusschen Nederland en zijne bezittingen en koloniën in Oost- en West-Indié voortdurend te versterken, en hel bevorderen, zoowel van beider gemeenschappelijke belangen, als die van onze Oosten West-Indië in het bijzonder. Fred. Oudschans Dentz, vertegenwoordiger voor Suriname, J. Bakker, correspondent in Coronie. Voorlooplg Comité lol bevordering der Toonkunst iu Suriname. H. Spook, voorzitter Mr. L. J. Rietberg, secr.-penningm., R. Voullaire, C. Verheye, S. H. Pos, commissie van advies. Ds. J. W. G. Ort, J. G. Kaersenhout, K. B. J. Luitink, H. M. Bensdorp, commissie van regeling. J. W. Bueno de Mesquita, directeur, D. Fernandes, secr. van de Kwartetvereeniging. Suriuaamsch Onderwijzers Genootschap. E. B, J. Luitink, voorz., D. S. Fernandes, onder-voorz., J. Abarbanel, penningm.. mej. A. U. Nijon, Ie bihl.. mej. A. Ie Fèvre, 2e bibl., C. K. Kesler, Ie secr. en E Tubbergen, 2e. secretaris. Vereeniging ter bevordeiing vau liet Onderwijs. Th. E. Juda, voorz., A. Caljé, onder-voorz., H. I. van Ommeren, sect., J. C. \V. Brunings, penningm., A. A. Heckers, A. Cramer, L. Schütz en L. Verhegyen.

118 117 - Zeevaartschool (e Paramaribo. De Zeevaartschool bekwaamt jongelieden tot stuurlieden voor de Groote Vaart van Europa; zij staat in theoretisch en practisch wat hel leer program betreft, ongeveer gelijk met den 3-jari^cn cursus voor stuurlieden te Amsterdam. Jongelingen met het diploma dezer school hebben met succes in % maanden lij ds hel diploma van 3e stuurman Groole Stoomvaarl behaald. Leeraar der school: Allan de Vries. Suriiiaamsfhe Padvinders Organisatie. Beschermheer: Z. E. de Gouverneur, J. (]. W Brunings, voorz., Mr L. J. Bietberg, ondervoorzitter, W. C. H. Gautier, penningm., Julius W. Lobato, secret., verlof, A. A. Heckers, bibliothecaris, D. J. van Meerendonk, J. D. Fernandes en C. K. Kesler, leden, de laatste wd. secretaris. Gymnasliekvereeniging T h e s o s. Opgericht U Maart Bij Gouvernements resolutie goedgekeurd 20 Mei Zij stelt zich ten doel de gymnastiek onder hare leden Ie bevorderen, door het organiseeren van alles wat onder sport berekend kan worden. De leden onderscheiden zich in : Eereleden, gewone leden, dames en beeren, en donnateurs. Oefeningstijden: Zondag II 12 uur, Woensdagavond 8 10 uur. Voor dames Zondags uur. Bestuur: M. Mezas, voorzitter, H. M. Brown, Ie secret.. J. Lochern, 2c secr., J. Dikmoet, comm., VV. van Eer, penningm, J. F. van Eer, techn. leider, J. Gouvernante, banierdrager. Gymnastieklokaal Gravenstraat (Hendrikschool.) Tooneelvereenining Thesogemo. L. F. Waal, beschermheer. C. B. Busland, rustend voorzitter, G. Land vreugd, voorz., H.J Tulpland, ondervoorz., H. Piqué, secr., A. Ch. Hoefdraad, vice-secr. en hoofdcommiss., H. Arduin, bibliothecaris, A. de Randamie en W. C. Anijs, commissaris. Mannen zang en tooueelvereeniging De Eendracht". Opgericht 1 Maart W. van Velzen, pres-direct., R. Doesl, voorz., F. Buitendorp, zangdirecteur, G. Alvares, secretaris, J, Blanker, commissais

119 HR van zaken, J. Ol ff, comm. van orde, J. Jagetshoek, penningm., Th Verwey, bestuurslid. He Sederlandsche Vrouwenbond (ot verhooging van liet zeddeiyk bewustzijn. Afdeeliiig Suriname De Moedersvereeniging heeft zich aangesloten mei den Meisjesbond en vormt met dezen een geheel onder den naam»geloof werkend door liefde«. De statuten zijn goedgekeurd bij G. R. van 10 October 1916 No Bestuur: VleJ. E. Alvares. presidente, mej. P. J. May, penningm.sse, mevr. Z. de Jonge-Spong, secretaresse. Comité: Mej. N. Alvares, leidster en beschermster der jonge meisjes, mejn. A. Duur voort, H. van Bazel. J. Cramer en mevr. \. von Normann, bezoeksters der gezinnen Mevrn. Zwiggcll-Liesdek, Eggers-Cramer en Thurkow, naaisters voor de kinderen. Bestuur van den Vrouwenbond, afd. Suriname: Mejn. E. Alvares, presidente. A. P. Meeberg, secretaresse, mevrn. Van der Voet-Bijleveld, penningmeesteresse. Rietberg- Brandt, penningmeesteres van het»tehuis«, Van 't Velde- Rickets, lid. Vrouwen zang- en voordraehuereenigiiig Urania". Opgericht Weduwe E. Kletter, pres., mej. L. Stuger, secr., mej. G. Stuger, penningm.. mej. B. Mauritsburg, te commissaresse, Th Reding, leider, A. W. Marcus, F. C. Domerval, J. J Zinhagel, L. Westzaan, eereleden, belast resp. met voordracht, decoratie, administratie en buffet. Vrouwen zang en voordracht verteniging Excelsior". Opgericht Mejn. L. Alvares, presidente, L. Krenten, secretaresse, C. Venghaus, penningmeesteres, G. Bultenbly, Ie commissaresse. J. Kout, 2e commissaresse. Eereleden: J.H.Jones, A. de RanJamie en J. M. Doesburg, resp. voorzitter en leiders. ADDENDA. Laatste mutaties; J. E. A. Wjjngaard, kl. hypotheekk., H. W. Steglich, kl. kantoor T. d. ontvnger der invoerr. en accjjmzen. J. J. Rack, tjjdel. kl. griffie van et Hof van Justitie.

120 - 119 Bldz. Abattoir 53 Addenda 118 Adjudanten v. d. Gouvern. 42 Administratie der Troepen. 56 Administratie v. Fiuancifin 47 Administratie Mil. Hospitaal 59 Advent Ie.. 26 African M. E. Church 71 Allerheiligen 1 November. 25 Alphonsuskerk, St 65 Ambten. Autorit, en Coll.. 42 Ambtenaren bij den actieven dienst der belast Ambtenaren van den Burgerlijken Stand 43 April 18 Archief en Expeditie 43 Armenpraktijk 50 Aschdag 21 Februari 16 Augustus 22 Autoriteiten naamlijst 42 Bank, Surinaamsche 109 Bedehuis van Annetta Begrafenisrecht 61 Belastingen, dienst der België 32 Bevolking 36 Bewaarscholen. Zie'Scholen Bibliotheek, koloniale Biograle Dr. Vauier. 5 Bonifaciuikerk, St 65 Boschwlzeu.* 48 BrOndwezen 56 Krieven Zie posterijen... Broeder (Jem- Evangel Bureau van den Controleur der Beastingen 48 Bureau van den Kol. Ontv. en betaalmeester 47 Bureau van den Ontv. der invoerrechten en accijuz. 48 Burgert. Geneesk. Dienst.. 50 Burgerl. en Milit. Huis van Verz. in het fort Zeelandia 46 Burgerlijke Stand 43 Candidaat Notarissen 47 Chatillon, Groot, Bldz. Christelijke feestdagen 29 Chronologische cirkels Church of England 70 Collegien, naamlijst 42 Combékerk 66 Commewijne Bov. en Ben.. 80 Commissariaat van Politie. 45 Commissie tot onderzoek n. de ziekte d. melaatschh.. 51 Consuls, Ned. in W Consuls van Buitenl. Mog.. 33 Crntroleur der Belastingen. 48 Coronie 82 Cottica - 81 Controle op de stjjlerijen.. 49 Cultuurtuin 55 Cursus t. opl. van machin. 54 December 26 Depar. v. Openb. W. en V. 53 Departement van den landb. 55 Diakon. Vereen. Liefdewerk 62 Districten 81 Districts-geneesheeren... 5' Domeinkantoor 47 Drie koningen 15 Drukkers en uitgevers Duitsohland 3d Epacta 25 Eeredienst 62 Eeredienst in de districten zie van af 66 Evangelische Broedergem.. 68 E vang. Luthei-Bche Gem Februari 16 Feestdagen (Christelijke).. 29 Feesidagen (Israelitische).. 29 Feestdagen (BijzondereR.K.) 29 Financiën, Adminirtratie v. 47 Fransche Republiek 33 Geadmitteerde Translateurs Interpreters 83 Gedoopte Christenen gem. 70 Geneesheeren 52 Geneeskundige Commissie 51 Geneesk. Dienst, Burgert. 50 Geneeskundige School Geslachts- en geboortelijst

121 120 Bldz. van h. Kon. Huis der Ned. 32 Goede Vrijdag, 6 April Gouverneur 42 Gou vernemen tsucholen Gouvernements-Secretarie. 43 Groot-Britar'nië. 32 Gr»ote Stadskerk 66 Groot Verzoendag 26 Sept. 23 Gulden getal 28 Havenkantoor 54 Hemelvaart 19 Hervormde Gemeente 62 Hof van Justitie 44 Hypptheekkantoor 49 IJkwezen 44 Immigratie 49 Immigratie-departement Immigratiefonds 49 Indictie Romeinsehe 2 i Inwijdingsfeest 10 Dec Israëlitische Gemeenten Israëlitische feestdagen Israëlitische Nieuwj a ar Italië 32 Jaar. Israëlitische 28 Januari 15 Justitie en Politie 44 Kantongerecht te Param Keistmis 25 December 28 Koloniaal Ontvanger en Betaalmeester 47 Koloniale Staten 43 Kantongerecht v. Coronie. 45 Kantongerecht v. Marow.. 4ft Landmeters 83 Loofhuttenfèest 1, 2, 3 Oct. 24 Loodswezen 54 Maancirkel 28 Maangestalten af Januari. 15 Maansverduistering 28 Maart. 17 Maten en gewichten 34 Mei 19 Militair Geneeskund. Dienst 59 Miliitair Hospitaal 59 Minsterie van Koloiniën Militair departement in Su- BJdz. riname 5g Namen der maanden 3o Nieuwjaar 15 Noord-Amerika 33 Noorder Stadskerk 66 Normaalschool 1\ Noorwegen 33 Notarissen 47 November 25 October 24 Ommegaand Gerecht. Oost. 44 Onderwijs 50 Onthoudingsfeest 24 Ontvanger der belastingen te Albina ; 49 Openbare school v. U. L. O. 71 Openbare scholen v. L. O. 72 Opnemingsbrigade 4g Paaschdag, Christelijke Paaschdag, Israelitische Paramaribo 27 Parket van den Procureur- Generaal 45 Permanente Pharmac. com. 52 l'etrus en Pauluskcrk, St.. 64 Pinksteren, Christelijke Pinksteren Israëlietische.. 19 Politie 45 Posterijen 89 Postkantoor 49 Postpakketdienst 91 Postspaarbank 49 Postwisseldienst.' 90 Praktiseerende Gen.heeren. 52 Praktizijns 46 Raad van Bestuur 42 Roomsch Katholieke Gem. 64 Rosakerk, St 65 Rubberondern. Slootwijk Rust en Vredekerk 66 School, Geneeskundige 51 School, Nieuwe 78 Scholen, Roomsch Kathol.. 79 Schutterij 57 Seizoenen van Suriname.. 28 September 23 Springtijen, zie vanaf 15

122 - 121 Tarief personenvervoer Gouv. vaaruigen Tarief personenvervoer Telephoonwezen Telegraafwezen Toezicht over de Boschne- Tarief vrachtgoederen Gonv. vaartuigen Tarief vrachtgoederen Kol. Spoorwegen..: Translateurs Troepen in Suriname Uitvoer Groote landbouw. Uitvoer Kleine landbouw. Vanier Dr. biografie. Verjaardagen Kon. Huis.. Verkeer te land Bldz oft Verplegingsdienst Verklaring omtrent den Al- Verwoesting van Jeruzalem 28 Juli Watergetijen enwaterstand Witte Donderdag, 5 Apr... Wijkmeesters Zendingswerk i. h. Bosch.» onderde Jav.» onder Br. Ind. Zonnecirkel Zonsverduisteringen Bldz ? 3 5%

123 Boekdrukkerij, Stereotypie, Linieerinrichting, Caoutchouc- Stempel-fabricatie. Mijn streven is, altijd het beste werk voor matigen prijs te leveren. Bij benoodigd werk, noodig ik het publiek beleefd uit, een proef te nemen. Een ieder zal b e- v r e d i g d zijn Wagenwtgstraat B 184

124 from European and American We keep the quality up. We know your needs and provide for them. Watch these Departments. Boots and Shoes Tweeds Haberdashery Furniture Hosiery Perfumes, Soaps. Ready Mades Sewing Machines & Accessories» Tailoring a speciality UP-TO DATE STORE. Maagdenstraat 20. Telefoon No <?Xf) l l i i i i i i l i i f

125 w J. H. C. BRANDON, gevestigd aan de Saramacrastraat E 03 en Maagdenstraat C 86, aangesloten onder telefoon No. 7. Handel in allerhande goederen, eigen maaksel, zoowel als ingevoerde, w. o.: vlerk, gesloten REGENBAKKEN, open reservoirs voor closelsinslallatiesft goten, pijpen en aansluilstukken in allo afmetingen. Blikken, zoowel gegalv. ijzeren TROMMELS, (iootenhangers, enz. enz. Zuig- en perspompen, met koperen Cylinders Gegalv. ijzeren voetkleppeii, gegalv. ijzeren Pijpen met ellebogen, Doorspoeldosets met hevelwerkend gegoten ijzeren bakken, met bijlevering van beugel en aansluizing. Sierlijk en net afgewerkte inlandschh. Zitting- met overdeksel (overtreft ingevoerde), gegoten ijzeren Pjjpen en verbindingsstukken. SCHOOKSTEEN, zeowel kachclpijpen van alle dikte gegroefd zoowel geklonken kunnen op aanvraag spoedig worden afgeleverd. Maagdenstraat C 86 is steeds voorzien van alle mogelijke fijne Porseleinwaren, allerhande prijzen te keus en te keur. De winkel is voortaan den geheelen dag open.

126 r^llllllllll1lllllllll!llllllillllhimiiillllllllllllllllllllllllllllllllllllliiiiihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilf > k4 rv WAAR is 't beste adres voor GOUD- & ZILVER WA REN? SUS GOUDSMEDERIJ "%g DE AREND'. HOE weet ge dat? Bij ondervinding. Iedereen spreekt er van. M A. ABRAHAMS. Watermolenstraat «O». ^ ^iiijiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiniiiimiiiiiiiiiiminiiiiiiniiiiiiiiinihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihn^ iiiiimiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiini iiiiiii iiniiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiimiiihi n ^ K4 Ä % t» so Denk aan de welbekende 'Vleeselihou we rij van Ie kwal. Rund- en Kalfsvleesch. Aanbevelend A S. LECEIE. Maagdenstraat Tel et. No. 62. CC 99 OS ^ Houdt zich sleeds nanbevolen T Bijlhout Meubel- en Matrassenmaker. (iroote Motstraat A 205. ALTIJD IN VOORRAAD: rust-, reit»- en Klapstoelen, LETTERHOUT en WANDELSTOKKEN.

127 I HET MAGAZIJN van Bouwmaterialen, Verf- en Uzerwaren gevestigd aan de Jodenbreêstraat La. C No. 9, heeft altijd in voorraad: Chemisch zuiver 009- en Zinkvit, lijnolie, anö- en cuinbouw Gereedschappen, Ripolin en Sapolin enz. enz. M. E. J VAN COBLIJN. Telefoon No P. 0. B. No. 25. ^^liailr»uliti.ltli.iui..l]ji.»1ri.illi^lti.iuiiilütl fiui [li..lu.illiiiirii[ b<.illi.ill<iliki.i[ti,,ttuli1!j>-r>>.7;!i.11 iilli llli,illi,illl ill llli,illi llli,#.,lii,iilli,,l^. I Richard L. Currie, f I AGENTUUR EN COMMISSIEHANDEL 1 Saramaccastraat E 30. f ^;'srv^vw'vtw'ini'i i''im'''iii''iii''4;''iii''iii'''iii''i i''iii'''i i''i i''i i^ 'Een voorbeeld van de Mati'UNB<-iiiuak<-r door: Belang te stellen in aangelegenheden van algemeen be lang. Door na te gaan wat de klanten noodig hebben en wat ze verlangen. Door het gebruik van een telefoon toe te staan en hen persoonlijk brieven te zenden. Door personen in dienst te nemen, die vooruit willen komen en den right man in the right place'' te zetten. Onaangenaamheden uitgesloten zullen zijn of vlug opgelost. Het werk te verdeden en aan 't hoofd van iedere afdeeling een verantwoordelijk persoon te plaatsen. Door het koopen en sjouwen te vergemakkelijken. Door het werk op smaakvolle wijze te rangschikken en D u'delijk zonder vergissing de rekening op te zenden enz. enz. A. J. ALVAEES. Maagdenstraat La. C No Beveelt zich aan voor het maken van matrassen, kussens enz.

128 mw v. Gog, zijn de heerlijkste, de beste en ^m o TS i Handel in fijne en goedkoope Sigaren, Sigaretten, Tabak en pijpen. A^ent in de beste IIOLLANDSCIIE yjluminiumwaren. AGK.Ml l K & COMMISSIEHANDKL. Aanbevelend in de fjunst v/b publiek. G. J. van GOG. Gravenstraat B 14 3 Hollandsche ^Rijwielhandel je voor Prim» adres KMW1KL.EN. BASDES, onderdeel en beiioodigdheden, LE- en HE PAR ATIEWERK. H van der VOET, Watermolenstraat 104.

129 E. P. BESCHUITEN uit de Eerste Surinaamsche Beschuit fabriek voldoet aan alle eisenen te Paramaribo, Districten, Gouden Balatavelden. Aanbevelend E. POLAK. D. DAK RIET, Kapper & Barbier. Maagdenstraat C 12. In de kleermakerij I> E G I D S." Maagdenstr. C 88, worden alle mogelijke kleedhijcatukkeii in den korst mogelijkeii tijd afgemaakt; ook worden NAAIMACHINES die iii desorde zijn geraakt weer in de beste orde gebracht. Aanbevelend M. N. ELSTAK.

130 Indien U weer sigaren koopt, neemt dan een proef met ons Reclame mark : K «, r» e 1 I het zal U zeker bevallen. Kuime keuze in Sigaren, Sigarrctten, Tabak enz. Sigarenmagazijn INSUUNDE". Heerenstraat A 92. Hebt U een naaimachine doodig? Doet zooals zooveel duzenden reeds voor U gedaan hebben en koopt een Orltglneole Hlixger yaalmacho het zal U nimmer berouwen. Singer Sewing Machine Company. Keizerstraat La. A 146. F O S T / E C r E L S van alle landen koopt, ruilt en verkoopt A. van der Voet, P. 0. Box 129 Paramaribo. Lid v/d Ned. Ver. van Postzegelverzamelaars den Haag. Metropolitan Philatilic Association. Southern Philatilic Association Cosmopolitan Correspondence Club- I I I LI I I T Ml 11 Y T T T T T T T TT L F. WAAL, Kleermaker. Zwartenhovenbrugstraat E 248. TTTT # IIIIITinTTTTTIIIII ###@**4

131 I DE neemt voor niet-lcdcn begrafenissen aan b i 11 ij k e prijzen. ZIEKEN- EN BEGRAFENISFONDS Gods Liefde is Groot" tegen Zich te «enden bij den Penningm. L. F. WAAL. Zwarteiihovenbrugstraat No. 2i9. Model Broodinrichting John Simons. Levert het beste brood. r ^1 The Time Store. PAS ONTVANGEN: Eene groote collectie keurige opgemaakte DAMES Z IJ D E N HOEDEN, en daarbij passende VOILES in alle kleuren. Let vooral op den naam van die Store!! F. J. SARDINHA. Maagdenstraat La. C No. '2.

132 / /

133 % ^n , l»i......^ II.1111 I ' ' ' ' i..=....=..-.,.. I s*. Uitgegeoen door j] 1. F. 6. Hillers en R. W Olarcus. öcdruht bij P. B. lïeyde, Paramaribo. n

De Gids. Almanak voor Suriname 1917

De Gids. Almanak voor Suriname 1917 bron. Z.n., Paramaribo 1916 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_gid003191701_01/colofon.php 2013 dbnl 1 Voorwoord. L.. Bij de verschijning van den 2den jaargang van den Almanak voor uriname

Nadere informatie

12 Vrijdag 13 Zaterdag ZONDAG ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag Woensdag L.K. Vrijdag 31. Maandag.

12 Vrijdag 13 Zaterdag ZONDAG ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag Woensdag L.K. Vrijdag 31. Maandag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Maandag Woensdag 2 Dinsdag L.K. Donderdag 2 3 Woensdag Vrijdag 3 4 Donderdag Zaterdag 4 _ 5 Vrijdag 6 Zaterdag E.K. ZONDAG 5 Maandag 6 7 -ZONDAG Dinsdag 7 8 Maandag Woensdag

Nadere informatie

Christelijke Feestdagen. Israëlietische Feestdagen. Verjaardagen van het Koninklijk Huis.

Christelijke Feestdagen. Israëlietische Feestdagen. Verjaardagen van het Koninklijk Huis. Christelijke Feestdagen. Nieuwjaarsdag........ Goede Vrijdag........ Paschen........... Hemelvaartsdag........ Pinksteren.......... H. Petrus en Paulus...... Hervormingsdag........ Allerheiligen.........

Nadere informatie

2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag. 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag. 7 Dinsdag. 8 Woensdag. 10 Vrijdag.

2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag. 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag. 7 Dinsdag. 8 Woensdag. 10 Vrijdag. LOUW~AAND JANUARI 31 DAGEN Woensdag Donderdag 2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag ZONDAG 4 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag Dinsdag 6 7 Dinsdag Woensdag 7 8 Woensdag Donderdag 8

Nadere informatie

3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7

3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN ZONDAG Maandag 1 2 Maandag L.K.. Dinsdag 2-3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7 8 ZONDAG Maandag 8

Nadere informatie

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren Uren, Dagen, Maanden, Jaren,. Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren 1 minuut 60 seconden 1 uur 60 minuten 1 half uur 30 minuten 1 kwartier 15 minuten 1 dag (etmaal) 24 uren 1 week

Nadere informatie

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud Het Metriek Stelsel Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud lengte in meter afkorting naam hoeveel meter 1 km kilometer 1 000 1 hm hectometer 100 1 dam decameter 10 1 m meter 1 1 dm decimeter 0,1 1 cm

Nadere informatie

KAPSTOK REKENEN inhoud

KAPSTOK REKENEN inhoud KAPSTOK REKENEN inhoud pagina Optellen 2 Optellen cijferen 3 Aftrekken 4 Aftrekken cijferen 5 Vermenigvuldigen 6 Vermenigvuldigen cijferen 7 Delen 8 Tafels 9 Deeltafels 10 Breuken 11 Meten 12 Tijd wijzers

Nadere informatie

2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 Maandag 9

2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 Maandag 9 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag N.M. ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8

Nadere informatie

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep de o ra en a oor a 1. ik lees de opgave 2. ik kijk naar het plaatje 3. wat is de som die schrijf ik op kladpapier 4. ik kijk naar de

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek regeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek lijst van : januari 2015 Sluis Klein Willebroek donderdag 01 jan - - - - 13:34-00:00 Nieuwjaar vrijdag 02 jan - - 11:06 18:06 02:12 14:36 07:00 zaterdag 03 jan

Nadere informatie

Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag

Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag 7 Driekoningen ZONDAG 6 ZONDAG Maandag

Nadere informatie

Maandag ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag V.M. Donderdag Woensdag Vrijdag Donderdag Zaterdag 31

Maandag ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag V.M. Donderdag Woensdag Vrijdag Donderdag Zaterdag 31 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Dinsdag Nieuwjaarsdag Donderdag 1 2 Woensdag Vrijdag 2 3 Donderdag Zaterdag 3 4 Vrijdag 5 Zaterdag ZONDAG 4 Maandag 5 6 ZONDAG Driekoningen Dinsdag 6 7 Maandag Woensdag 7 8

Nadere informatie

L.K. Woensdag Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag

L.K. Woensdag Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag ZONDAG 3 4 ZONDAG Maandag 4 5 Maandag N.M. Dinsdag 5 6 Dinsdag Driekoningen Woensdag 6 7 Woensdag Donderdag

Nadere informatie

TOELICHTING METRIEK STELSEL

TOELICHTING METRIEK STELSEL TOELICHTING METRIEK STELSEL 2 3 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 2 8-03-3 23: liter ml 00 4 5 6 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 3 8-03-3 23: Rekenvlinder Metriek stelsel Toelichting Uitgeverij Zwijsen

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ au MULTUM IN PARVO III PARAMARIBO DOUGLAS. GEDRUKT TER DRUKKERIJ EBEN HAËZER ;mw#mmmkmwwä*!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ au MULTUM IN PARVO III PARAMARIBO DOUGLAS. GEDRUKT TER DRUKKERIJ EBEN HAËZER ;mw#mmmkmwwä*! ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ au MULTUM IN PARVO III PARAMARIBO 2E DRUK 1 I DOOR C DOUGLAS. hu I i GEDRUKT TER DRUKKERIJ EBEN HAËZER 198. ;mw#mmmkmwwä*!mkm^ ITlulfum irr Porno door Chörles Douglas.

Nadere informatie

Metriek stelsel. b. Grootheden. b-1. Lengte. Uitgangspunt (SI-eenheid): meter ; symbool: m. Gebruikte maten: mm-cm-dm-m-dam-hm-km

Metriek stelsel. b. Grootheden. b-1. Lengte. Uitgangspunt (SI-eenheid): meter ; symbool: m. Gebruikte maten: mm-cm-dm-m-dam-hm-km Inhoudsopgave: a: Inleiding b: Grootheden: (voor het basis-onderwijs) 1. Lengte 2. Oppervlakte 3. Volume, inhoud 4. Massa (vroeger: gewicht) 5. Tijd (voor het voortgezet onderwijs) 6. Temperatuur c. Omrekenregels

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (F. 521.) BESLUIT van den 16den Augustus 1918, houdende nadere voorschriften betreffende het tooezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. WIJ WILHELMINA,

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

JANUARI 31 DAGl:N L.K. 3 ZONDAG. 4 Maandag. 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag. 7 Donderdag 8 Vrijdag. 11 Maandag. 12 Dinsdag.

JANUARI 31 DAGl:N L.K. 3 ZONDAG. 4 Maandag. 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag. 7 Donderdag 8 Vrijdag. 11 Maandag. 12 Dinsdag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGl:N Vrijdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 2 Zaterdag V.M. Maandag 2 Dinsdag 3 3 ZONDAG WOEmsdag 4 4 Maandag Donderdag 5 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag Zaterdag 7 7 Donderdag

Nadere informatie

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Tje Mail Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Inleiding In Suriname is het algemeen bekend dat in de periode tot 1975 onder de Javanen weinig gevallen

Nadere informatie

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4. Yrijdag Donderdag. ZONDAG ZONDAG Maandag Maandag

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4. Yrijdag Donderdag. ZONDAG ZONDAG Maandag Maandag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4 4 Dinsdag Donderdag 5 5 Woensdag Driekoningen Yrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Yrijdag

Nadere informatie

24 Vrijdag L.K. ZONDAG Zaterdag Maandag 25 Dinsdag 26

24 Vrijdag L.K. ZONDAG Zaterdag Maandag 25 Dinsdag 26 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Woensdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Donderdag N.M. Zaterdag 2 3 Yrijdag 4 Zaterdag ZONDAG 3 Maandag 4 5 ZONDAG Dinsdag 5 6 Maandag Driekoningen Woensdag 6 7 Dinsdag Donderdag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 26 009 Voorstel van wet van het lid Bijleveld-Schouten houdende wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met het

Nadere informatie

Multum in Parvo. Suriname

Multum in Parvo. Suriname De wijken, de straten, de nummers der woningen en erven met aangezicht en plattegrond van Paramaribo bron Charles Douglas,. Erven H. van Ommeren, z.p. [Paramaribo] 1924 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/doug006mult01_01/colofon.php

Nadere informatie

Rembrandt College Veenendaal. Protocol medicijnverstrekking. Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College

Rembrandt College Veenendaal. Protocol medicijnverstrekking. Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College Rembrandt College Veenendaal Protocol medicijnverstrekking Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College Mei 206 Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Leerlingen met dyscalculie krijgen

Nadere informatie

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941 Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari 1859 - Doorn, 4 juni 1941 Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen, in het Nederlands Frederik Willem Victor Albert van Pruisen uit het huis Hohenzollern

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2. ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag 12

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2. ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag 12 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag L.K. Woensdag 4 4 Dinsdag Donderdag 5 5 Woensdag Driekoningen Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag

Nadere informatie

L.K. Dinsdag 3 2 ZONDAG. 3 Maandag. 4 Dinsdag. 5 Woensdag. 6 Donderdag. 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 9 ZONDAG. 10 Maandag. 12 Woensdag.

L.K. Dinsdag 3 2 ZONDAG. 3 Maandag. 4 Dinsdag. 5 Woensdag. 6 Donderdag. 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 9 ZONDAG. 10 Maandag. 12 Woensdag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG L.K. Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag Driekoningen Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2005 175 Wet van 23 maart 2005 tot wijziging en aanvulling van een aantal bepalingen in het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot de betekening

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 489 Wet van 6 december 2017 tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering en de Wet op de economische delicten strekkende tot aanpassing van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer der Staten Generaal Eerste Kamer der Staten Generaal Vergaderjaar 1986-1987 Nr. 55 15 417 Verlaging van de leeftijd waarop volgens het Burgerlijk Wetboek de meerderjarigheid wordt bereikt tot achttien jaren en wijziging in

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 85 Wet van 28 februari 2013 tot implementatie van richtlijn nr. 2010/64/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende

Nadere informatie

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven Mr. A. J. H. L. ADAM WARNSVELD, 2 Februari 1948 Boschlaan 7 Beste Renzo, Reeds twee brieven kreeg ik van je va.der, de eene gedateerd 19 Januari en de andere 24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud Het Metriek Stelsel Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud 1 3 COLOFON DiKiBO presenteert Het het complete Metriek Stelsel reken-zakboek voor groep voor 6, 7 en groep 8 5 & 6 3 Auteur: Nicolette de

Nadere informatie

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet van 3 december 1987, Stb. 635, houdende regels betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten Zoals deze is gewijzigd bij de wetten van 02-12-1993(Stb.759)

Nadere informatie

De Gids. Almanak voor Suriname 1916

De Gids. Almanak voor Suriname 1916 bron. Marcus, Paramaribo 1915 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_gid003191601_01/colofon.php 2011 dbnl 3 Voorwoord. L.S. [vignet]iermede wordt aan de Surinaamsche maatschappij de eerste

Nadere informatie

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA RIJKSWET van 10 februari 2017, houdende wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van

Nadere informatie

onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015

onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015 onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015 Informatiebord Anneville Anneville Aan het einde van de Duitse bezetting werd Anneville gevorderd en in gebruik genomen als bakkerij voor

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II Frederik was, in opvolging van zijn oudere broer Karel, van 18 september 1872 tot zijn dood in 1907 koning van Zweden en

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 28 868 Wijziging van de Infectieziektenwet en de Quarantainewet ter bestrijding van de gevaren van pokken, SARS en andere ernstige infectieziekten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 192 Wet van 29 mei 2008 tot wijziging van de Wet arbeid en zorg in verband met een uitkering aan zelfstandigen bij zwangerschap en bevalling

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 30 Wet van 31 januari 2018 tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering, de Penitentiaire beginselenwet, de eginselenwet verpleging ter beschikking

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 50 Wet van 24 januari 2008, houdende wijziging van de Wet buitengewoon pensioen 1940 1945, de Wet buitengewoon pensioen zeelieden-oorlogsslachtoffers,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 352 Wet van 5 juli 2001 tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2019) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 460 Wet van 25 november 2015 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en Wetboek van Strafvordering in verband met het laten vervallen van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 221 Rijkswet van 8 mei 2003 tot wijziging van de rijkswet van 20 december 1989, houdende regeling van pensioenen en uitkeringen aan Gouverneurs

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 313 Wet van 1 juli 1999, houdende wijziging van enkele onderwijswetten in verband met onder meer de bestrijding van seksueel misbruik en seksuele

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 3 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 251 Wet van 27 april 2006 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs ter aanpassing van de profielen in de tweede fase van het vwo

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 490 Wet van 15 november 2007, houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de zorgtoeslag houdende vervanging van de no-claimteruggave

Nadere informatie

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel De les die Mozes moest leren. Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? Exodus 2:11, eerste deel 11 In die dagen, toen Mozes groot geworden was en naar zijn broeders vertrok en hun dwangarbeid aanzag, Wat

Nadere informatie

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014 Jezus is echt opgestaan Laurens Touwen Pasen 2014 Lucas 24:1-12 Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen,

Nadere informatie

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden.

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden. VERTROUWELIJK No. 51 BESLUIT van 8 augustus 1949, zoals sedert gewijzigd, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 661 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs ES, de Wet college voor toetsen en examens alsmede de Wet

Nadere informatie

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht )

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht ) Orde van dienst voor 16 april 2017 in de Gudulakerk te Lochem Pasen: Ben ik het? Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Trompet: Harry ten Brinke Lector: Yvonne Lamberts Namens de kerkenraad:

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van enkele artikelen van het Wetboek van Strafvordering van Aruba (AB 1996 no. 75) inzake de verlening van toevoegingen in strafzaken

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2016 No. 39 Besluit van 4 augustus 2016 tot afkondiging van de Rijkswet van 13 juli 2016, houdende aanpassing van Rijkswetten in verband met de invoering van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 685 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet op de economische delicten met het oog op het vergroten

Nadere informatie

MEIOSIS IN THE POLLEN MOTHER CELLS OF SOME CANNAS

MEIOSIS IN THE POLLEN MOTHER CELLS OF SOME CANNAS MEIOSIS IN THE POLLEN MOTHER CELLS OF SOME CANNAS MEIOSIS IN THE POLLEN MOTHER CELLS OF SOME CANNAS PROEFSCHRIFT TER VERKRIJGING VAN DEN GRAADVANDOCTORIN DE WIS- ENNATUUR KUNDE AAN DE RIJKS UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen.

Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen. 19 19 matenengewichten Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen. NOI 1.9 1 INLEIDING In het dagelijkse leven wordt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 673 Wijziging van de Wet afbreking zwangerschap houdende het mogelijk maken van de medicamenteuze zwangerschapsafbreking bij de huisarts Nr.

Nadere informatie

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep 3 COLOFON 3 DiKiBO presenteert het spiekboek complete reken-zakboek rekenen voor groep voor 6 groep 5 & 6 (een uittreksel van DiKiBO

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 270 Wet van 27 juni 2008 tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap ter invoering van een verklaring van verbondenheid, en tot aanpassing

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet op de economische delicten met het oog op het vergroten van de mogelijkheden tot opsporing, vervolging, alsmede het voorkomen

Nadere informatie

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is om het stelsel van functies en bezoldiging voor rechterlijke ambtenaren te herzien;

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is om het stelsel van functies en bezoldiging voor rechterlijke ambtenaren te herzien; Wet van. tot wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, de Wet op de rechterlijke organisatie en enige andere wetten in verband met de herziening van de functie- en bezoldigingstructuur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 693 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 693 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de definitieve invoering van begeleid rijden A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 26 september

Nadere informatie

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden.

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden. Het metriek stelsel. Metriek komt van meten. Bij het metriek stelsel gaat het om maten, zoals lengte, breedte, hoogte, maar ook om gewicht of inhoud. Er zijn verschillende maten die je moet kennen en die

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Wet op de loonvorming Wet van 12 februari 1970, houdende regelen met betrekking tot de loonvorming

Wet op de loonvorming Wet van 12 februari 1970, houdende regelen met betrekking tot de loonvorming Wet op de loonvorming Wet van 12 februari 1970, houdende regelen met betrekking tot de loonvorming (Wet op de loonvorming [Versie geldig vanaf: 17-02-1999]) Geschiedenis: Staatsblad 1997, 63;Staatsblad

Nadere informatie

Artikel 40 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 40 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren wordt als volgt gewijzigd: Wet van..., houdende wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren in verband met het verrichten van werkzaamheden op zondagen en feestdagen (Wet rechtspositie ZSM) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA RIJKSWET van 13 juli 2016, houdende aanpassing van Rijkswetten in verband met de invoering van de Wet tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 12 Wet van 20 december 2017 tot wijziging van enige onderwijswetten in verband met het aanbrengen van enkele aanpassingen met beperkte beleidsmatige

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet van xxxx tot wijziging van met name het Wetboek van urgerlijke Rechtsvordering en het urgerlijk Wetboek (tegengaan huwelijkse gevangenschap). Wij Willem-lexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 30 Besluit van 16 januari 1997, houdende uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Uitvoeringsbesluit Wet waardering onroerende zaken)

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 625 Wet van 21 december 2000, houdende wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enige andere wetten (recht van keuze voor ouderdomspensioen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 545 Wet van 30 november 2000 tot wijziging van titel 7.10 (arbeidsovereenkomst) van het Burgerlijk Wetboek met betrekking tot vakantie en ouderschapsverlof

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen

Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen Inhoudsopgave Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen...1 tot en met 1859...1 1860 tot en met 1869...1 1870 tot en met 1879...2

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij Johannes 11:1-45 Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Betanië, het dorp waar Maria en haar zuster Marta woonden dat was de Maria die Jezus met olie gezalfd heeft en zijn voeten met haar haar heeft

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 222 Wet van 25 mei 2009 tot wijziging van de Advocatenwet en de Wet op het notarisambt in verband met het verruimen van de mogelijkheden tot

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 411 Wet van 9 oktober 2008 tot aanpassing van de wet van 11 december 1980, houdende uitvoering van het op 18 maart 1970 te s-gravenhage tot stand

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie