De Gids. Almanak voor Suriname 1917

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Gids. Almanak voor Suriname 1917"

Transcriptie

1 bron. Z.n., Paramaribo 1916 Zie voor verantwoording: dbnl

2 1 Voorwoord. L.. Bij de verschijning van den 2den jaargang van den Almanak voor uriname De Gids 1917 brengen de uitgevers dank aan atlen, die hun met de meeste welwillendheid de noodige gegevens verstrekten, waardoor wij iedereen de verzekering geven, dat deze gids de ware gids voor uriname is. Dat de eerste jaargang geheel beantwoorden zou aan hare roeping, mocht niemand verwachten, hoe omzichtig wij bij het samenstellen ook te werk gingen. Het was dus een verrassing voor de uitgevers, spoedig na het verschijnen van de eerste uitgifte zulke blijken van sympathie te mogen ontvangen van de pers en andere bevoegden, waarbij o.m. aangemerkt werd, dat de uitgifte van een jaarboek op den juisten tijd een gerief is, hetgeen niet van alle in deze kolonie verschijnende jaarboeken gezegd kan worden. Van verschillende begunstigers ontvingen wij welgemeende wenken, welke wij zoo getrouw mogelijk wenschen te volgen. En daar wij De Gid tot een nuttig handboek voor iedereen van elken stand, wenschen te maken, zullen wij elke terechtwijzing blijven waardeeren.

3 2 In dit werk hebben wij sommige opgaven, in den eersten jaargang, die ongewijzigd zijn gebleven, achterwege gelaten, waarvoor wij in de plaats nieuwe aanvullingen deden; o.a. hebben wij gemeend, geen waardeloos werk te verrichten, met den inhoud te verrijken met de biografie voorzoover wij ovel de gegevens kunnen beschikken van een onzer verdienstelijke en kundige mannen, die ons in het afgeloopen jaar door den dood ontvallen is, Mocht De Gids gedurende het jaar 1917 dichter tot zijn doel genaderd zijn, zal dit een spoorslag zijn voor de uitgevers, om op dit pad te blijven voorschrijden, zich steeds in de gunst der urinaamsche maatschappij aanbevelende. Paramaribo, December DE UITGEVER.

4 4 Dr. Guillaume Jean Vanier.

5 5 Dr. Guillaume Jean Vanier. Guillaume Jean Vanier, zoon van Abraham en Christina Vanier, werd geboren te Paramaribo op 8 Juli Hij bezocht eerst de t. Paulusschool en het laatst de school van den onderwijzer N. van Meerten. Na het verlaten der school koos hij de studie der medische vakken als de zijne. Af en toe vertoefde hij in het Militair Hospitaal, alwaar hij zonder bepaald leerling te zijn, zijnen aanleg ontwikkelde. Van den heer A. Verrijn tuart, redacteur van het toenmaals verschijnend koloniaal nieuwsblad De WestIndiër, nam hij Latijnsche lessen. In 1869 vertrok hij naar Nederland om op kosten van zijn vader te studeeren, onder toezicht van den predikant Brinkgrever. Hij volgde de lessen op het gymnasium te Tiel, en na den cursus doorloopen te hebben, liet hij zich opnemen als medisch student aan de universiteit te Utrecht. Daar gedroeg hij zich als een echt student. Hij legde groote wijs en geestkracht aan den dag. Bij zijne medestudenten was hij gezien en bemind. Onder dezen telde hij bekende mannen der Nederlandsche litteratuur, als Kloos, Gorter, Perk, Verwey e.a. Van hen genoot hij de eer, tot president gekozen te worden van de studentenvereeniging. In een wetenschappelijk jaarboek, tudenten Almanak, dat door deze club uitgegeven werd, kwamen van zijne hand naast de wetenschappelijke onderwerpen, verscheidene aardigheden in typisch urinaamschen trant voor. Heel geestig wist hij o.m. urinaamsche spreekwoorden en zegswijzen uit te leggen, toestanden te illustreeren, en werkte op deze manier middellijk mede om uriname levendig te houden in den studentenkring en bij de overige lezers van den tudenten Almanak.

6 6 Dat het zonnetje niet altijd even helder in het water blijft schijnen, zou niemand minder dan hij spoedig moeten ondervinden. Moeilijke dagen braken voor den student aan, welke zijne wilskracht en zijn doorzettingsvermogen op zwaren proef stelden. Te midden zijner studie kreeg hij bericht, dat zijn vader in ongunstige financieele positie geraakt was en niet langer onderhoud en studiekosten voor hem bestrijden kon. Een bedenkelijk geval! In de volle vaart geremd door eene tijding, die hem zou moeten doen beslissen wat hem nu te doen stond. Ver van het ouderlijk huis, plotseling voor het feit te staan, zichzelf door het leven heen te moeten werken en bovendien voor verdere studie zorgen! Dit alles ontmoedigde echter den begaafden student niet. Het zou hard tegen hard, het zou veel lijden en strijden kosten, doch hij verloor den moed niet. Hoe hooger de golven sloegen, met des te vaster hand vatte hij het roer van zijn scheepje en stevende door de orkanen des levens. In korten tijd legde hij het examen af als hulpapotheker. Dit was voor hem eene ware uitkomst. Zoo kon hij als hulpapotheker werkende, verder in de medische vakken studeeren. En spoedig daarna zien wij hem als scheepsdokter op een OostIndiëvaarder. Gedurende twee jaren reisde hij als zoodanig. Onderwijl gevoelde hij lust om te studeeren als officier van gezondheid, teneinde zich in de Oost te vestigen. Dit was echter tegen den wil van vader. Deze verzette zich met alle kracht ertegen. Dus zette hij werkende, voor eigen rekening zijne studie voort. In 1884 promoveerde hij te Leiden als doctor. Welke toekomstplannen hij zich ook voorstelde, andermaals moest hij toegeven aan den drang der omstandigheden, die veranderingen hierin brachten. Zijne moeder overleed in Demerara, alwaar het gezin middelerwijl gevestigd was. Zijn vader vond het raadzaam en goed voor hem, dat hij zich in Demerara vestigde. En op diens raad verliet Doctor Vanier Nederland, waar hij 19 jaren vertoefd heeft, in welken tijd hij al de graden, van student tot doctor, en daarbij van hulpapotheker, doorloopen heeft, om zich naar WestIndië, niet naar maar over uriname, naar BritschGuyana te begeven.

7 7 Aldaar aangekomen deed hij praktijk als particulier geneesheer. Met dokter Veendam, een urinamer, heeft hij vruchtbare samenwerking gehad, en de Britsche naburen spreken steeds met lof van deze begaafde zonen van uriname. In 1887 overleed ook zijn vader. Nu brak voor doctor Vanier de tijd aan, om zijne gaven te wijden aan zijn land en zijne landgenooten. Hoe gastvrij de vreemde bodem hem ook ontving, zijn vaderland duldde niet, dat deze vruchten alleen door anderen zouden gesmaakt worden. Het Terug naar het vaderland! deed zich sterker gevoelen, en met achterlating van veel, dat hem dierbaar geworden was gedurende het éénjarig verblijf in Demerara, keerde hij begin 1888 naar zijn vaderland, waar hij op eervolle wijze ontvangen werd. Met de terugkomst van dezen waardigen zoon des lands was echter niet ieder even gediend. In den kring der medici schijnt naijver een grooten rol gespeeld te hebben. Ja zelfs werden hem lagen gelegd, die hij, dank zijne groote kennis, ontkwam, zijne tegenstanders eerbied inboezemende voor zijne scherpzinnigheid. Een toentertijd zich voorgedaan geval, dat de pennen in beweging bracht en door het publiek angstvallig gadegeslagen werd, bracht maar al te duidelijk aan het licht, dat de chef van het Militaire Hospitaal, dokter chelkly, aan den spits der tegenstanders was. Deze bejegende Dr. Vanier op zoo verachtelijke wijze toen laatstgenoemde, zich bezorgd makende over een patiënt, dien hij in een tijdsverloop van 10 dagen 2 malen behandeld had, met hem in gedachtenwisseling te willen treden omtrent patient's huidigen toestand. De man was n.b. op aandrang van Dr. Vanier zelf dien dag in het Militair Hospitaal gebracht. Den volgenden morgen vroeg werd hij bij den Inspecteur ontboden. Meenende dat de Inspecteur van den Geneeskundigen Dienst bedoeld werd, antwoordde hij, dat Z.E.G. hem binnen het uur kon verwachten. Geen half uur er na kreeg hij van den Inspecteur van Politie een onverwacht bezoek. Deze stelde hem vragen omtrent den patiënt o.a.: Als hij sterft, zoudt u kunnen opgeven waaraan hij gestorven is? Zou u aan vergiftiging denken? Op beide vragen antwoordde hij ontkennend. Aan den apotheker eiler

8 8 werd gevraagd naar copieën van de recepten. Dr. Vanier verzocht dien ze te weigeren, tenzij schriftelijk gevraagd door het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door den ProcureurGeneraal, (de geheimhouding van zijn recept om den Chef van het Militair Hospitaal in het dwaalspoor te laten, teneinde hem beter te kunnen vangen). In den nacht overleed de patiënt ook. Den volgenden morgen vervoegde Dr. Vanier zich op het kantoor van den Commissaris van Politie. Op zijne navraag kreeg hij ten antwoord, dat het optreden der Politie op last van den ProcureurGeneraal zou zijn geschied. Hij ging ook naar het Parket en liet zich bij den ProcureurGeneraal Van Doorn aandienen. Daar vroeg hij dat eene lijkschouwing worde gedaan, bij te wonen door hem en driezijner collega's, door hem te kiezen. Mijnheer antwoordde de ProcureurGeneraal, de lijkschouwing zal geschieden, en zal geschieden uit een strafrechterlijk en niet uit een medisch oogpunt... Ik heb bezwaar getuigen daarbij toe te laten. De Wet machtigt mij twee Doctoren te benoemen, dat zal ik doen. Meneer, ik kan geen collega's van u, die u kiest, toelaten. Ook Dr. Vanier mocht de schouwing niet bijwonen. De lijkschouwing werd dan gedaan, en er is geen spoor gevonden van vergiftiging door arsenicum, waarvan Dr. Vanier verdacht was. Deze liet dan ook niet na, den Chef van het Militair Hospitaal redicul te stellen in een brief, die gepubliceerd werd in De WestIndiër. Nog eene passage, voorgaande het bovenbeschrevene, aan den ingang van het Militair Hospitaal. verhaalt hij: Ik was aan het Hospitaal vóór patiënt. taande aan den ingang, blikte ik in 's portier's huisje, en zag den portier in eenen hobbelstoel met uitgestrekte beenen liggen in eene rustige siesta. Het ging me aan het hart hem daaruit te wekken. Maar ik bedacht dat het wel moest en ik zette mij aan den arbeid: dolcessimo: Portier! Een zacht wegstervend snurkje is het eenig antwoord dolce: Portier!

9 9 Hij trekt het rechterbeen, schurend over den vloer, in labiel wiegelende kniehoekstelling. Een zucht, een snork, een grommeling! Ik vermande me. forte: Portier! Hij slaat wild de oogen op, springt overeind, staart mij barsch in het aangezicht, glijdt met opnemenden blik langs mijne gestalte van omlaag naar omhoog, toen nog eens en nog eens, en laat toen, voor den derden maal, mijn zenith in het vizier hebbend, zijn blik rusten op mijn boogen hoed. Ik voel me als een die zich niet vrij weet van schuld, en vraag maar dadelijk heel beleefd, of ik den Officier van de Wacht spreken mocht? Neen meneer! Dat was een antwoord, even beslist als spartaansch, en werd uitgesproken met het gezicht en op den toon waarop men zegt: scheer je weg! Ik dacht: o mijn portier, wat ben je boos! Maar je hebt eigenlijk wel een beetje gelijk, want hoor eens, 't is niet plezierig op een regenachtigen Zondagnamiddag, als je meent een rustig uurtje vrijaf van dienst te hebben, en in je gemakkelijken stoel een uiltje ligt te knappen, zoo plotseling uit je genoegelijken dommel opgeschrikt te worden door iemand die je aanziet voor een lijkbidder! Ja waarlijk, ik geloof dat hij me voor zoo'n functionaris aanzag, want hij bleef maar aldoor kijken naar mijn hoogen hoed. Maar na zijn afbijtend antwoord kwam er iets spotachtigs in dien blik. Ik bleef hem aanzien in open verwachting van eene explicatie. Hij bleef mij aanblikken, en zweeg. Maar plotseling zag ik zijn mondhoeken zich plooien tot een groffen grijns. Dat maakte mij op mijn beurt ietwat kregel, en ik verbrak de stilte en vroeg: Waarom mag ik den Officier van de Wacht niet spreken! Omdat hij er niet is! en voort rolde zijn lach, toen hij dit leukweg geantwoord had, en hij wendde zich van mij af en ging door het geopend venster in den tuin kijken. Daar stond ik, geslagen op het eigen oogenbik dat ik meende mij flink te hebben gehouden!

10 10 En geslagen door den man dien ik op dat oogenblik noodig had vóór alles! Ik beken dat ik nooit zoeter broodjes gebakken heb. Ik naderde een paar stappen, sprak hem aan op den vleiendsten toon, vertelde wie ik ben, en dat ik een zéér zieken patiënt had die oogenblikkelijk zou worden ingebracht, en verzocht hem den Officier van de Wacht even de boodschap te willen sturen dat ik in het Hospitaal was om inlichtingen te geven, omdat ik den patiënt te voren behandeld had. Dan zal ik wachteg tot de patiënt hier is! beet de Cerberus mij toe. Ai! dacht ik, de hardheid van dezen haatdragenden mensch schijnt niet te vermurwen. Wat te doen?... Het begon middelerwijl te regenen. Het begon te plasregenen. En ik stond buiten aan den ingang van 's portiers huisje, en de portier noodigde mij niet binnen. Ik stak mijne paraplu op met meer omhaal dan voor deze operatie gemeenlijk strikt noodig is. Hij deed of hij 't niet zag. En ik stond te wachten... en ik vond het niet plezierig... Daar viel me plotseling een ondeugende gedachte in. nel liep ik het pad af dat helt naar het groote achtergebouw. En inderdaad, het gebeurde als ik verwacht had. De portier was me achterna gesneld en hield me halverweeg staande. Waar gaat u heen, meneer? Ik was gedekt door mijn regenscherm. Hij stond zonder zoo'n toestel in den plasregen, en in zijn hemdsmouwen. Ik keek hem op mijn beurt spottend aan, kuchte, en antwoordde zoo langzaam als ik maar kon: Ik... wou... naar... het... achtergebouw... U... hebt... gezegd... dat... U... den... Officier... van... de... Wacht... zou... laten... roepen... als... de... Patiënt... hier... is...?... Nu... voelt... U... wel... dat... het... regent... Daarom... wou... ik... zoolang... daar... achter... in... de... galerij... gaan... wachten...

11 11 Dat wil zeggen, met mijn verlof meneer? O... moet... ik... U... daarvoor... verlot... vragen...?... Dat... wist... ik... niet... Maar... U... wordt zoo nat, wou U soms van mijn paraplu gebruik maken? De Cerberus keek, of hij me wou opeten. Ik lachte, zei dag meneer! en ging terug, de poort uit, uit het Hospitaal. Deze geschiedenis noemde Dr. Vanier de eerste Hospitaalscène oftewel Ingangscène. * * * teeds ging hij met vastberadenheid te werk, en mocht het soms iemand lijken of Dr. Vanier waaghalzerij uithaalde, het kwam spoedig uit, dat men hier te doen had met een geneesheer, die zeker was van zijne zaak, en het uiterste middel toepaste, dat het menschelijk genie gegeven is. In 1891 werd hij benoemd tot lid van de Commissie tot onderzoek naar de ziekte der Melaatschheid. Van de Geneeskundige Commissie maakte hij sedert 1896 deel uit, en van de Permanente Pharmacopae Commissie bekleedde hij het voorzitterschap. Hij was leeraar aan de Geneeskundige chool. Verscheidene geneesheeren hebben hunne leiding geheel of gedeeltelijk aan hem te danken, en het is niet te veel gezegd dat onder dezen onze beste medici zijn. Bij zijne leerlingen stond hij hoog in achting niet alleen, maar bestond er een aanhankelijkheid jegens den meester, die zich oploste in vriendschap. En naarmate hij bij eenen leerling aanleg bespeurde, gevoelde hij zich tot dezen bijzonder aangetrokken, en na het voleindigen van den studietijd bleef de vriendschap onderhouden. Vanaf 1896 was hij wijkgeneesheer, tot hij in 1914 werd aangeschreven om wegens het bereiken van den leeftijd van 60 jaar eervol ontslag aan te vragen. Deze maatregel werd op hem toegepast om geene andere reden, dan om tot de gewijzigde regeling in de armenpraktijk te geraken, welke kort daarna ingevoerd is. Als particulier geneesheer en leeraar heeft hij tot de laatste dagen zijns levens gearbeid. Maar niet alleen op medisch gebied, ook anderszins heeft

12 12 Dr. Vanier zijn vaderland gediend. Hij had zitting in de Koloniale taten van De litteratuur had in hem een beoefenaar van naam. De vertaling uit het Engelsch in Nederlandsche dichtmaat van de operettes Geisha, Yankee Consul en De Mikado zijn produkten van zijnen geest, en de opleiding en succesvolle opvoering en wederopvoeringen getuigen van zijnen tact. In het jong opgerichte Comité tot bevordering der Toonkunst in uriname had hij zitting in de Commissie van Advies. inds October 1891 was hij gehuwd met mejuffrouw Louise eiler, aan wier zijde hij op Zaterdag 20 Mei 1916 het leven vol arbeid en moeite, afgewisseld met succes en genot, aflegde. Het stoffelijk overschot werd in den namiddag van 21 Mei d.a.v. door de studenten uitgedragen en door zijn koetsier, op eigen verlangen, geleid naar den Nieuwen Oranjetuin. Meer dan 60 kransen uit alle standen toegezonden, versierden den stoet. Hier onderscheidde men de elites, den middenstand, mannen en vrouwen uit de lagere volksklasse, zelfs koelies, Aan de groeve werd het woord gevoerd door Ds. De Haan, gevolgd door den Chef van het Militair Hospitaal. Dr. A.L. chenk, en door den student. Dragten, namens de studenten der Geneeskundige chool. Eene photo van het graf is genomen. Het initiatief een monument op te richten voor den urinaamschen genie, waarvoor reeds medewerking toegezegd is, moet even als vele andere zaken, op betere tijden wachten. Met Dr. Vanier is heengegaan een der kranigste medici die uriname geleverd heeft; een man, die niet voor zichzelf geleefd, die de gaven, hem geschonken, ruim aan anderen medegedeeld heeft, een man, dien vooral de medische en de kunstwereld in aandenken mogen houden.

13 13 Kalender 1917 met opgaaf van Hoogsten Waterstand te Braamspunt.

14 15 Januari. pringtij 10 en 25. Doodtij 2 en 18. Dag en Datum. Volle Maan 8. Laatste Kwartier 16. Nieuwe Maan 23. Eerste Kwartier 29. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Maandag 2 Dinsdag 3 Woensdag 4 Donderdag 5 Vrijdag 6 Zaterdag Nieuwjaar Zondag Maandag V.M Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag L.K Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag

15 23 Dinsdag N.M Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag E.K Dinsdag Woensdag

16 16 Februari. pringtij 8 en 23. Doodtij 1 en 16. Dag en Datum. Volle Maan 6. Laatste Kwartier 14. Nieuwe Maan 21. Eerste Kwartier 28. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Donderdag 2 Vrijdag 3 Zaterdag Maria Lichtmis Zondag Maandag Dinsdag V.M Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag L.K Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Vastenavond Woensdag AschWoensdag. N.v

17 22 Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag E.K

18 17 Maart. pringtij 10 en 25. Doodtij 2 en 18. Dag en Datum. Volle Maan 8. Laatste Kwartier 16. Nieuwe Maan 23. Eerste Kwartier 30. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Donderdag 2 Vrijdag 3 Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag V.M Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag L.K Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

19 23 Vrjjdag N.M Zaterdag Zondag Maria Boodschap Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag E.K Zaterdag

20 18 April. pringtij 9 en 23. Doodtij 1 en 16. Dag en Datum. Volle Maan 7. Laatste Kwartier 14. Nieuwe Maan 21. Eerste Kwartier 29. Hoogwater bij Braamsp. 1 Zondag 2 Maandag 3 Dinsdag 4 Woensdag 5 Donderdag 6 Vrijdag 7 Zaterdag Palmzondag Witte Donderdag Goede Vrijdag Isr. Paschen V. M. v. m n. m Zondag 1e Paschen. Isr. Paschen Maandag 2e Paschen Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Isr. Paschen Zaterdag Isr. Paschen L. K Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Verjaard. van Z.K.H. Pr. Hand Vrijdag Zaterdag N.M Zondag

21 23 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag E.K Maandag Verjaard. van H.K.H. Pr. Juliana

22 19 Mei. pringt 8 en 22. Doodtij 1 en 15. Dag en Datum. Volle Maan 6. Laatste Kwartier 13. Nieuwe Maan 20. Eerste Kwartier 28. Hoogwater bij Braamsp. 1 Dinsdag 2 Woensdag 3 Donderdag 4 Vrijdag 5 Zaterdag v. m n. m Zondag V.M Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag L.K Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Hemelvaartsdag Vrijdag Zaterdag Zondag N.M Maandag Dinsdag

23 23 Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Vastendag Zondag Pinksteren. Isr Pinksteren Maandag 2e Pinkst. Isr. Pinkst. E.K Dinsdag Woensdag Donderdag 0 4

24 20 Juni. printij 7 en 21. Dag en Datum. 1 Vrijdag 2 Zaterdag Doodtij 14 en 29 Volle Maan 5. Hoogwater bij Braamsp. Laatste Kwartier 12. Nieuwe Maan 19. Eerste Kwartier 27. v. m n. m Zondag Maandag Dinsdag V.M Woensdag Donderdag H. acramentsdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag L.K Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag N.M Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

25 24 Zondag Maandag Dinsdag Woensdag E.K Donderdag Vrijdag H H Petrus en Paulus Zaterdag 0 11

26 21 Juli. pringtij 6 en 20. Dag en Datum. 1 Zondag 2 Maandag 3 Dinsdag 4 Woensdag 5 Donderdag 6 Vrijdag 7 Zaterdag Doodtij 13 en 29. Volle Maan 4. Hoogwater bij Braamsp. Laatste Kwartier 11. Nieuwe Maan 18. Eerste Kwartier 27. V.M. v. m n. m Zondag Maandag Dinsdag Woensdag L.K Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag N.M Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag

27 24 Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag E K Zaterdag Verwoesting van Jeruzalem Zondag Maandag Dinsdag

28 22 Augustus. pringtij 5 en 19. Doodtij 11 en 27. Dag en Datum. Volle Maan 3. Laatste Kwartier 9. Nieuwe Maan 17. Eerste Kwartier 25. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Woensdag 2 Donderdag 3 Vrijdag 4 Zaterdag Verj. v. H.M. KoninginMoeder V.M Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag L.K Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Vastendag Woensdag Maria Hemelvaart Donderdag Vrijdag N.M Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag

29 22 Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag E K Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Verj. H.M. Koningin Wilhelmina

30 23 eptember. pringtij 3 en 16. Doodtij 10 en 26. Dag en Datum. Volle Maan 1. Laatste Kwartier 8. Nieuwe Maan 16. Eerste Kwartier 24, Volle Maan 30. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Zaterdag V.M Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Maria Geboorte L.K Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag N.M Maandag Isr. Nieuwjaar Dinsdag Isr. Nieuwjaar Woensdag Donderdag Vrijdag

31 22 Zaterdag Zondag Maandag E.K Dinsdag Woensdag Gr. Verzoendag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag V.M

32 24 October. pringtij 2 en 17. Doodtij 9 en 25. Dag en Datum. Laatste Kwartier 7. Nieuwe Maan 15. Eerste Kwartier 23. Volle Maan 30. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Maandag 2 Dinsdag 3 Woensdag 4 Dondevdag 5 Vrjjdag 6 Zaterdag Loofhuttenfeest. Loofhuttenfeest Zondag L.K Maandag Loofhuttenfeest Dinsdag Vreugde der Wet Woensdag Donderdag Vrijdag [...] 13 Zaterdag Zondag Maandag N.M Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

33 22 Maandag Dinsdag E.K Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag V.M Woensdag

34 25 November. pringtij 1, 16 en 30. Doodtij 8 en 23. Dag en Datum. Laatste Kwartier 6. Nieuwe Maan 14. Eerste Kwartier 21. Volle Maan 28. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Donderdag 2 Vrijdag 3 Zaterdag Allerheiligen. Allerzielen Zondag Maandag Dinsdag L. K Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag N.M Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag E.K Donderdag Vrijdag Zaterdag 0 22

35 26 Zondag Maandag Dinsdag Woensdag V.M Donderdag Vrijdag

36 26 December. pringtij 16 en 30. Doodtij 8 en 23. Dag en Datum. Laatste Kwartier 6. Nieuwe Maan 14. Eerste Kwartier 21. Volle Maan 28. Hoogwater bij Braamsp. v.m. n.m. 1 Zaterdag Zondag 1e Advent Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag t. Nicolaas L.K Vrijdag Zaterdag Maria Onb. Ontv Zondag 2e Advent Maandag Inwijdingsfeest Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag N.M Zaterdag Zondag 3e Advent Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag E.K

37 22 Zaterdag Zondag 4e Advent Maandag Dinsdag 1e Kerstdag Woensdag 2e Kerstdag Donderdag Vrijdag V.M Zaterdag Zondag Maandag Oudejaar

38 27 Verklaringen omtrent den Almanak. De Maancirkel of het Guldengetal bestaat in een tijdkring van 19 jaren, na verloop van welken de nieuwe en volle manen weder bijna op dezelfde dagen van het jaar invallen. De Epacta is het getal, dat volgens den Almanak, den ouderdom der maan bij den aanvang van het jaar aanwijst, waaruit volgt, dat, wanneer de nieuwe maan op den 1n Januari invalt, de Epacta na het jaar nul is, doch in het volgende jaar zij elf zal wezen, omdat het maanjaar slechts 354 dagen heeft en het Zonnejaar elf dagen meer telt. In het derde jaar daarna zou zij alzoo drie en dertig moeten zijn; doch men trekt, zoodra de Epacta dertig dagen of een volle maan zou te boven gaan, van dit getal 30 af, en krijgt dus in het gesteld geval niet drie en dertig, doch drie dagen. Men kan door middel van de Epacta voor elke maand den dag der nieuwe maan en den ouderdom der maan op een bepaalden dag vinden. De Zonnecirkel is een tijdkring van 28 jaren, na verloop van welken de dagen der week weder op denzelfden dag der maand invallen. Deze tijdkring heeft echter zijn naam niet ontleend aan den schijnbaren omloop der zon, maar aan den Zondag, of den dag aan de zon gewijd. De Zondagsletter is een der zeven, eerste letters van het alphabet, om in elk der dagen, van af den 1n Januari, te noemen. De letter, welke de Zondagen van het jaar aanwijst wordt Zondagsletter geheeten. Een schrikkeljaar heeft twee Zondagsletters, als: eene van 1 Januari tot 24 Februari en eene andere van 25 Februari tot het einde des jaars. Daar dezelfde dagnamen overeenkomen, zoo moeten na datzelfde tijdsverloop ook de Zondagsletters terugkeeren. Watergetijen. Wanneer de maan nieuw of vol is, heeft men te Paramaribo te 6 uren hoog, gewoonlijk 6 uren later laag water; echter maakt dit bij veelvuldige regens wel eens een weinig verschil vallende de eb alsdan vroeger in, en houdende tevens langer aan. Men heeft hier vier dagen vóór den dag van, en vier à vijf dagen na nieuwe of volle maan spring, echter zijn de vloeden na nieuwe of volle maan sterker dan die van den voorspring, men heeft dus niet meer dan ⅓ van eene maansmaand doodtij, in welk laatste geval het water wel 3 voeten minder hoog vloeit dan met springvloedén.

39 28 Men heeft de sterkste of hoogste springvloeden in de maanden April en eptember, ontstaan doordien de zon den vierden April en den achtsten eptember de breedte van Paramaribo passeert en, alsdan in evereenstemming met de maan komende het krachtigst op het water medewerkt. Eehter kan men door den verschillenden stand der maan (daar zon en maan ter bekoming van hooge springvloeden samen moeten werken) wel eens de hoogste vloeden in de maanden Maart, Mei of in Augustus of October hebben. Als eenen gemakkelijken en vasten stelregel kan men in uriname ten opzichte van de vloeden aannemen, dat het bij der maan op en ondergang in Benedenuriname hoogwater is; en dus, wanneer de maan het hoogste punt harer loopbaan of den meridiaan van Paramaribo bereikt heeft, is het aldaar laagwater, gevolgelijk is het water bij Braamspunt met eene klimmende of rijzende maan vallende, en wanneer de maan over het hoogste punt van haren cirkel gekomen en dus dalende is, dan is het water rijzende. Tengevolge van dien heeft men bij het opkomen der maan laagwater, bij eene rijzende maan eb, bij den hoogsten stand der maan laagwater, bij dalende maan vloed, en bij het ondergaan der maan weder hoogwater. Chronologische Cirkels. Het Guldengetal 18. De Rom. Edictie 15. De Epacta VI. De Zondagsletter G. De Zoncirkel 21. Zons en Maansverduisteringen. In 1917 zullen 4 Zons en 5 Maansverduisteringen plaats hebben. In de kolonie uriname zullen hiervan zichtbaar zijn: De totale Maansverduistering op 4 Juli. De maan bevindt zich bij hare opkomst in de kernschaduw. De laatste aanraking met de kernschaduw vindt plaatts om 7 uur 45 min. n.m. De totale Maansverduistering op 28 December. De eerste aanraking met de kernschaduw vindt plaats om 4 uur 25 min. v.m. Midden der verduistering ongeveer op het oogenblik van den maansondergang. (Maansmiddellijn = 1.0). Het havengetal voor Paramaribo is 5 u. 30 min. gem. De berekening voor Paramaribo is 1 u. 10 m. later dan bij Braamspunt.

40 29 eizoenen van uriname. 15 Februari tot 15 April 15 April tot 15 Augustus 15 Augustus tot 15 November 15 November tot 15 Februari Kleine Droge Tijd. Groote Regen Tijd. Groote Droge Tijd. Kleine Regen Tijd. Algemeene Christelijke Feestdagen. Nieuwjaar Palmzondag Goede Vrijdag Paschen Hemelvaartsdag Pinksteren 1e Advent Kerstmis 1 Jan. 1 Apr. 6 Apr. 8 en 9 Apr. 17 Mei. 27 en 28 Mei. 5 Dec. 25 en 26 Dec. Bijzondere R.K. Feestdagen. Drie Koningen Maria Lichtmis Aschdag Maria Boodschap H. acramentsdag t. Jansdag H.H. Petrus en Paulus Maria Hemelvaart Maria Geboorte Kruisverheffing Allerheiligen Allerzielen 6 Jan. 2 Febr. 21 Febr. 25 Maart. 7 Juni. 24 Juni. 29 Juni. 15 Aug. 8 ept. 14 ept. 1 Nov. 2 Nov.

41 H. Willibrordus Maria Onbevl. Ontv. 7 Nov. 8 Dec Israëlietische Feestdagen. Purimfeest Paschen Pinksteren Verw. v. Jeruzalem Nieuwjaar (5677) Groot Verzoendag. Loofhuttenfeest. Vreugde der Wet. Inwijdingsteest. 8 Maart. 7, 8, April. 27, 28 Mei. 28 Juli ept. 26 ept. 1, 2, 8 Oct. 9 Oct. 10 Dec.

42 30 De namen der maanden van het jaar. De verdeeling van het jaar in 12 maanden dagteekent bij de Romeinen reeds van den tijd van Romulus (omstreeks 750 jaren vóór Christus). In een schrikkeljaar, hetwelk na Julius Caesar, om de vier jaren inviel, had de maand Februari 29 dagen inplaats van 28. Daartoe werd de 24e Februari dubbel gerekend, zoodat die dag zelf ad diem VI Kalendae Martias (= zes dagen vóór 1 Maart) en de 25e Februari de schrikkeldag ad diem bissextum Kalendae Martias genoemd werd. Een schrikkeljaar heet daarnaar annus bissextilis. De maanden van het jaar hadden overigens hetzelfde aantal dagen en bijna dezelfde namen als bij ons, met dit onderscheid echter, dat men het jaar begon met Maart, en alzoo eptember de zevende maand (mensis eptimus), October de achtste maand (mensis Octavius), November de negende maand (mensis Nonus) en December de tiende maand (mensis Decimus) heette. Juli, de vijfde maand (mensis Quintilius) heeft waarschijnlijk haar naam ontleend aan Julius Caesar, die in deze maand geboren was en die den kalender verbeterde. Eveneens is Augustus, de zesde maand (mensis extilius) genoemd naar keizer Augustus. Niettegenstaande men later Januari voor de eerste maand nam, heeft men de oude namen, waaraan men gewend was, behouden.

43 31 Januari (Januarius) zoo geheeten naar den god Janus, den bestuurder van hat jaar. Februari (Februarius) naar een der goden van de onderwereld Febrûns, aan wien deze maand waarschijnlijk gewijd was. De jaarlijksche reinigings of verzoeningsfeesten, Februa, werden in deze maand gevierd. Maart (Martius) gewijd aan Mars, den dondergod. April (Aprilis) afgeleid van aperire (= openen). Hier wordt bedoeld de lente. Mei (Majus) zoo genoemd naar de oude Indische godheid Maia. Juni (Junius) vermoedelijk geheeten naar Juno, gemalin van Jupiter, koningin des hemels.

44 32 Verjaardagen van het Koninklijk Huis. April 19. April 30. Aug. 2. Aug. 31. Hendrik Wladimir Albert Ernst, Hertog van Mecklenburgchwerin, PrinsGemaal van H.M. Koningin Wilhelmina der Nederlanden Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses van OranjeNassau, Hertogin van Mecklenburg, enz. dochter van H.M. Koningin Wilhelmina en Z.K.H. Prins Hendrik Adelaïda Emma Wilhelmina Thérèse van WadeckPyrmont, KoninginMoeder, Weduwe van Z.M. Willem III Wilhelmina Helena Paulina Maria, Prinses van Oranje, Koningin, Dochter van Z.M. Willem III Verjaardagen van Vorsten. van welker Mogendheden de Consuls in de kolonie gevestigd zijn. Italië. [huis avoye] Nov. 11 Victor Emanuel Ferdinand Maria Januara (Victor Emanuel III), koning van Italië, gehuwd met Prinses Hélène van Montenegro, geb. 27 December

45 Duitschland. [huis van Hohenzollern] Jan. 27 Frederik Willem Victor 1859 Albert (Wilhelm II), Duitsche keizer, Koning van Pruisen, gehuwd 27 Febr met Prinses Auguste Victoria Frederika van chleswigholstein, geb. 22 Oct GrootBrittannië. [huis aksenkoburg en Gotha] Juni 3 George Frederik Erust 1865 Albert (George V), Koning van GrootBrittannië en Ierland, Keizer van Indië, gehuwd 6 Juli 1893 met Victoria Mary. Prinses van Teck, geb. 26 Mei België. [huis aksenkoburggotha.] April 8 Albert I, Koning der Belgen, gehuwd 2 Oct met Elisabeth, Hertogin in Beieren 1875

46 33 Frankrijk. Aug. 22. Raymond Poincaré, President, gekozen 27 Januari Noorwegen. [huis Holstein.] Juli 2. Haakon VII (vroeger Prins Karl) van Denemarken. Koning van Noorwegen, tot Koning gekozen 18 Nov. 1905, gehuwd met Prinses Maud van GrootBrittannië en Ierland Ver. taten van NoordAmerika. Woodrow Wilson, President, gekozen 5 Nov voor 4 jaar, met ingang van 1 Maart Venezuela. Juan Vincente Gomes, gekozen 19 April Nederlandsche Consuls in WestIndië. NewYork: Barbados: Georgetown: Kingston Jamaica: Trinidad: Venezuela: La Guyara: Mr. A. van de ande Bakhuijzen, consul. V. Hänschell, consul. G.H. Richter, consul. J. Pairandeau, vicec. E.A.H. Haggart, consul. C.A. Boos, consul. M.H.C. Henriquez, consul te Caracas. C.A. Hellmund, consul.

47 Maracaïbo: PorteCabello: Cayenne: J.N.C. Henriquez, consul. C.C. Debrot, viceconsul. M. Leefson, consul. Consuls van Buitenlandsche Mogendheden. Italie: Gr. Britt. en Ierland: Duitsche Rijk: Frankrijk: België: Noorwegen: Portugal: Ver. t. van N.A.: Venezuela: G. van Dien, wnd. consul...., consul, W.L Kissack, viceconsul. ViceConsul in Nickerie: Ch. pence. H.B. Heyde, consul. H.J. Bosch, consulair agent. A.F.C. Curiel, viceconsul. A.M.W. ter Laag, consul. W.E. van Romondt, consul. H.L. Hirschfeld, consulair agent. J.D. Fernandes, consul.

48 34 Tafel van de veelvouden en onderdeelen der Metrieke Maten en Gewichten. zooals die zijn voorgeschreven in de wet van 7 April 1869 taatsblad No. 57. Lengtematen. 1 Myriameter 1 Kilometer of mijl 1 Hectometer 1 Decameter of Roede 1 Meter 1 Decimeter 1 Centimeter 1 Duitsche mijl 1 Geographische mijl 1 Russ. Werst 1 Engelsche mijl 1 Zeemijl = = = = De grondslag en de eenheid is de Meter of El. = = = = = = = = 10 Kilometer of mijlen. 10 Hectometers. 100 Meters of Ellen. 10 Meters of Ellen. 10 Decimeters of Palmen. 10 Centimeters of Duimen. 10 Millimeters of treepen. 7,500 Km. 7,420 Km. 1,067 Km. 1,609 Km. 1,852 Km. Vlaktematen. 1 Hectare of Bunder = 100 Aren of Roeden. De eenheid is de Are of Roede. 1 Centiare, Meter of El.

49 Ruimte of Lichaamsmaten. 1 Decastère = 10 tère of Teerling Meters. 1 Decistère = 0,1 tère. Teerling Meter of Teerling of El. De eenheid is de tère. Teerling Meter of Wisse. 1½ Teerling Meter is de inhoud van een scheepston, waarvan de bevrachting gerekend wordt op 1000 Kilogrammen. Inhoudsmaten. 1 Kiloliter 1 Hectoliter, Vat of Mud 1 Decaliter = = = 10 Hectoliters of Vaten. 10 Decaliters of chepels. 10 Liters, Kannen of Koppen. De eenheid is de Liter, Kan of Kop. 1 Liter 1 Deciliter = = 10 Deciliters of Maatjes. 10 Centiliters of Vingerhoeden. Gewichten. 1 Myriagram = 10 Kilogrammen of Ponden. De eenheid is de Kilogram of Pond. 1 Kilogram = 19 Hecogrammen of Onsen. 1 Hectogram = 10 Decagrammen of Looden. 1 Decagrum = 10 Grammen, of Wichtjes.

50 35 1 Gram = 10 Decigrammen of Korrels. Voor lichte en kostbare waren is de Gram de eenheid, verdeeld in 10 Decigrammen, de Decigram in 10 Centigrammen en de Centigram in 10 Milligrammen. Maten en Gewichten, nog in gebruik in de Nederlandsche WestIndische Bezittingen. uriname; Amsterdamsche el [0,688 M.] Rijnlandsche voet [0,314 M. = vadem] Lengtematen. Waarde Logarith in Meters Landmaat: Ketting = 66 Rijnl. voet 20, Vlaktematen. Waarde ca of M 2 Logarith uriname: akker = 10 kettingen = Rijnl. voet 1 bunder = plm. 2½ urin. akker. Inhoudsmaten. [Natte waar] Engelsch Gallon [...] = 6 pint 4294 Wrde. in d M 3 of L ,63283 Logarith 0,55630 Pint = 0.6 L. Gewichten. Amsterdamsch pond en Engelsch avoir du poids. Herleidingstafel. HERLEIDING VAN LENGTEMATEN, Meters in Rijnlandsche maat en omgekeerd. Meters Rijnlandsch Rijnl. voeten Meters V D ,31 2 6, 4 2 0,63

51 3 9, 7 3 0, , 9 4 1, , , , , 4 7 2, , 6 8 2,5 9 28, 8 9 2,83 Ellen in meters en omgekeerd. Amst. el 1/16 ⅛ ¼ ½ 1 2 n 4 0, = = = = = = = = = = = = Eeter. 0,04 0,09 0,17 0,34 0,69 1,38 2,06 2,75 ¾ 1 3/16 3 1/16 4 7/16

52 36 Bevolking op 31 December M. V. Totaal Paramaribo Nickerie Coronie Benedenaramacca Bovenaramacca Benedenuriname BenedenPara Bovenuriname BovenPara BenedenCommewijne BovenCommewijne Cottica Marowijne Hieronder niet begrepen de Indianen en Boschnegers. Hun aantal wordt geschat op resp en Volgens de opgaven van de wijkmeesters en districtscommissarissen bevinden zich onder de bevolking van de hieronder vermelde gezindten het daarachter aangegeven aantal personen Hervormde Gemeente Evangelisch Luthersche Gemeente RoomschKatholieke Gemeente Evangelische Broedergemeente Israëlietische Gemeenten Vrije Evangelisatie Gemeente Episcopaalsche Gemeente Doopsgezinden Gemeente Voorts:

53 Mohammedanen Hindoes Volgelingen van de leer van Confucius Overigen

54 37 De tad Paramaribo. Verdeeling der stad in wijken, met vermelding van hare grenzen, het aantal erven dat iedere wijk bevat, de namen der wijkmeesters en het aantal zielen in iedere wijk woonachtig. PARAMARIBO, groot ongeveer 925 Hectaren, is verdeeld in 6 binnen en 2 buitenwijken als: Wijk A begrensd ten N. door de Noordzijde der Mahonielaan en de ommelsdijkskreek, ten O. door de Oostzijde der erven La. A No. 6b 5969 en La. A No. 3. door den Grooten Combeweg, het Gouvernementsplien en den Waterkant, ten Z. door de Knuffelsgracht en de Keizerstraat en ten W. door de Klipsteenstraat, de Laan van Tourtonne en de Westgrens der erven, gelegen ten W. van de Costerstraat. Aantal zielen Wijkmeesters. C.F. van Weede, 1e gedeelte. Nos Omvat de Gravenstraat, Noorderkerkstraat, Heerenstraat, JessurunCosterstraat en de erven achter de R.K. Missie aan de Gravenstraat. C.C.C. Meriba, 2e gedeelte. Nos Omvat de Heerenstraat, Oranjestraat, Krommeëlleboogstraat, Oude Hofstraat, Keizerstraat, Korte Kerkstraat, Watermolenstraat, Krabbesteeg. H.F. Esser, 3e gedeelte. Nos Omvat de Watermolenstraat, Groote Hofstraat, den Waterkant, de Knuffelsgracht, Keizerstraat, Klipsteenstraat, Wagenwegstraat en het Kerkplein, de Oude Oranjetuin.

55 38 Wijk B begrensd ten N. door het verlengde der Noordzijde van de Mahonielaan, de Noordgrens der plantage Overleg en Vlijt en haar verlengde, ten O. door de Westgrens der erven gelegen ten W. van de Costerstraat, de laan van Tourtonne en de Klipsteenstraat, ten W door de Westgrens der plantage Overleg en Vlijt, de Oostelijke zijde van den ouden weg van Charlesburg naar zee en diens verlengde en door de Wanicastraat. Aantal zielen Wijkmeesters. F.A.J. pong, 1e gedeelte. Nos Omvat de Gravenstraat, oldatenstraat, Klipsteenstraat en de Heerenstraat. J.H. Hiemcke, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wagenwegstraat, Rust en Vredestraat, Zwalmbergstraat, toelmanstraat, Zwartenhovenbrug straat en Wanicastraat. J.. Abendanon, 3e gedeelte. Nos Omvat de Wagenwegstraat. Malebatrumstraat, Klipsteenstraat, Keizerstraat en Wanicastraat. A.J. da Costa, 4e gedeelte. Omvat de erven uitmakende van de achterlanden der erven N.W. La B Nos. 4, 7, 11, 13, 27 en 38, Wolffenbuttel, Overleg en Vlijt en de daartusschen gelegen erven. Wijk C begrensd ten N. door het Vaillantsplein en den Heiligenweg ten O. door den Waterkant, ten Z. door de teenbakkersgracht ten W. door de Zwartenhovenbrugstraat, bevat 249 erven Aantal zielen Wijkmeesters. J.E. Wessels, 1e gedeelte.

56 Nos Omvat den Waterkant, de Joodebrêestraat, Maagdenstraat en Dominéstraat. A.C.J.M. Alberga, 2e gedeelte. Nos Omvat den Waterkant, teenbakkerij, Zwartenhovenbrug en Keizerstraten, den Heiligenweg, de teenbakkersgracht en de Maagdenstraat.

57 39 J.C. chipper, 3e gedeelte. Nos Omvat de Maagdenstraat, de teenbakkerijstraat, Dominéstraat, Zwartenhovenbrugstraat, teenbakkersgracht en den Waterkant. Wijk D begrensd ten N. door de Keizerstraat, ten O. door de Zwartenhovenbrugstraat, ten Z. door de teenbakkersgracht, ten W. door de Wanicastraat, bevat 277 erven. Aantal zielen Wijkmeesters. R.A. Isselt, 1e gedeelte. Nos Omvat de Keizerstraat, Rust en Vredestraat Wanicastraat en Weidestraat. John Polak, 2e gedeelte. Nos Omvat de Burenstraat, Groote Dwarsstraat, Hofstraat, Rust en Vredestraat, teenbakkersgracht en Zwartenhovenbrugstraat. Wijk E begrensd ten N. door de teenbakkersgracht, ten O. door de rivier uriname, ten Z. door de Drambrandersgracht, ten W. door de Wanicastraat, bevat 405 erven. Aantal zielen Wijkmeesters. F. Nijon, 1e gedeelte. Nos Omvat de aramaccastraat. W.C. Vallée, 2e gedeelte. Nos Omvat de teenbakkersgracht, Wanicastraat, de Drambrandersgracht, Fredericistraat en Nieuwe Dominéstraat.

58 P.M.G. chenkel, 3e gedeelte. Nos Omvat de Rust en Vredestraat. Hofstraat, Drambrandersgracht en de Groote Dwarsstraat. I.Th.J. Lichtveld, 4e gedeelte. Nos Omvat de Zwartenhovenbrugstraat, Princestraat, Timmermanstraat en Hoogestraat. J.C. Vervuurt, 5e gedeelte. Nos Omvat de Hoogestraat, Ladesmastraat, Timmermanstraat en Princestraat.

59 40 Wijk F begrensd ten N. door de Drambrandersgracht, ten O. door de rivier uriname, ten Z. door de Dominékreek, ten W. door de Wanicastraat, bevat 559 erven. Aantal zielen Wijkmeesters. A.M. amson, 1e gedeelte. Nos Omvat de Zwartenhovenbrugstraat, Commissarisstraat, Drambrandersgracht, Groote Dwarsstraat, Hofstraat en Rust en Vredestraat. K.J. Gerber, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wanicastraat, Nieuwe Dominéstraat, Pontenwerfstraat, Groote Dwarsstraat, Hofstraat, Rust en Vredestraat, Nepveustraat en Gemeenen Landsweg. J.E. Herrenberg, 3e gedeelte. Nos Omvat den Gemeenen Landsweg, Groote Dwarsstraat, Hofstraat, Rust en Vredestraat, Nepveustraat en Wanicastraat. H. Crisson, 4e gedeelte. Nos Omvat de Wanicastraat, het Molenpad, de Koningstraat, Limesgracht, Zwartenhovenbrugstraat, Korte Dwarsstraat, Nassaustraat, Emmastraat en Willemstraat. 1e Buitenwijk of voorstad Zeelandia. begrensd ten N. door de Zuidgrens van Combé en de Mahonilaan, ten O. door de rivier uriname, ten Z. door het Gouvernementsplein, ten W. door de erven La. A Nos. 1 tot 3 en La. A No. 6b Aantal zielen Wijkmeesters. M. Robles de Medina, 1e gedeelte.

60 Nos Omvat den Grooten Combéweg, de ommelsdijkskreek, den Kleinen Combéweg, de Kleine Dwarsstraat, Leemsteeg, Wilhelminastraat, ommelsdijkstraat, Wichersstraat, Eerste Dwarsstraat, Tweede Dwarsstraat, Derde Dwarsstraat. L.C. van Amson, 2e gedeelte. Nos Omvat de Wichersstraat, ommelsdijkstraat, Crommelinstraat, Eerste Dwarsstraat. Tweede Dwarsstraat, Derde Dwarsstraat, Wilhelminastraat. Vierde Dwarsstraat of Bamboelaan, Mauriciusstraat, Groote Waterstraat en Kleine Waterstraat.

61 41 2e Buitenwijk. begrensd ten N. door de Noordgrens van het erf 2e B.W. No. 2, door het verlengde van de Noorgrens van Overleg en Vlijt, de Noordelijke grens van de plantage Industrie en hare verlengde, de Noordzijde van de ommelsdijksche kreek en den Rijweg naar Kwatta; ten O. door den weg van Charlesburg naar Zee, de Westelijke grens van Overleg en Vlijt, de Oostzijde van den ouden weg van Charlesburg naar Zee en diens verlengde, door de Wanicastraat; ten Z. door de Noordelijke grens van den grond Hermitage en ten W. door de Westgrens van de gronden Industrie en Oldenburg aan den Rijweg naar Kwatta, door den eersten Rijweg en door eene lijn van af dien weg in Zuidelijke richting tot aan de Noordgrens van plantage Hermitage. Aantal zielen Wijkmeesters E.J. Arlaud, 1e gedeelte. Nos Omvat de Oude laan van Charlesburg, den weg naar Zee, Rijweg naar Kwatta, Tweede of Oude Rijweg, Eerste of Nieuwe Rijweg, de Wanicastraat, Verlengde Keizerstraat, Van Raderstraat. J.C. arucco, 2e gedeelte. Nos Omvat de Van Radersstraat, Verlengde Keizerstraat, Wanicastraat, Verlengde Weidestraat, Alexanderstraat, ophialaan, Van Idsingastraat, Van ypesteynlaan, Oranjelaan en teenbakkersgracht. E.R.M.F. Balinge, 3e gedeelte. Nos Omvat de teenbakkersgracht, Picornlstraat, Van Lansbergstraat, Kalkbranderijstraat, Wanicastraat, Hoogestraat, de Achtersteeg, den Verlengden Gemeenen Landsweg en het Molenpad.

62 42 Ministerie van Koloniën. Mr. Th.B. Pleyte, Minister van Koloniën...., ecretarisgeneraal. Afdeeling B. (WestIndische Zaken), Administrateur, Chef der afdeeling: Mr. L.M. RollinCouquerque. Hoofdcommiezen: J. Frank en Jhr. L.C. van Panhuys. AdjunctCommiezen: Jhr. Mr. P.O.H. Gevaerts en H.L.A. Huguenin. Naamlijst van Ambtenaren, Autoriteiten en Collegiën. G.J. taal, Gouverneur van uriname, Opperbevelhebber van Land en Zeemacht. Adjudanten van den Gouverneur: G.J.C. Verhoeven, 1e Luitenant der Infanterie,. da ilva, (v.) 1e Luitenant der chutterij. Raad van Bestuur. De Gouverneur, voorzitter,..., ondervoorzitter, C. van Drimmelen, AgentGeneraal, J.J.C. Gaymans (v.), Administrateur van Financiën, M.C.J. Welle, Agent Nederlandsche Handelmaatschappij, leden; C.A.J. truycken de Roysancour, Industrieel, M. Nassy, DistrictsCommissaris en Mr. L.J. Rietberg, Gouvernementsecretaris, buitengewone leden. De Gouvernementsecretaris, ecretaris.

63 43 Koloniale taten. Jh. Mr. H.W. van Asch van Wijck, voorzitter J.A. Dragten, ond. voorz. A.F.C. Curiel J.R. Thomson A.Ph. Nassy W.P. Hering Mr. Dr. W. Dijckmeester H.J. van Ommeren J.A. Jessurun J.R.C. Gonggrijp W. Kraan R.D. imons Mr. A.R. Bueno jaar v. aftr A..J. Fernandes, griffier, C.C.C. Meriba, commies, J.C.H. Buth, klerk, mej. L. de Leon, schrijfster, H.G.G. Ellis, bode en huisbewaarder, levens tijd. concierge der gouv. gebouwen. Gouvernements ecretarie. Mr. L.J. Rietberg, Gouvernementsecretaris. A.T. Oliviera, Referendaris. Bureau I en II. Kabinet van den Gouverneur en Algemeene Zaken. Chef: H.F. Esser, Hoofdcommies. M.C. Tama, adj.commies, W.A. Hilversum en F. Nijon, tijd. adj.commiezen, W.E. Burside, surnumerair. Bureau III. Burgerlijke tand.

12 Vrijdag 13 Zaterdag ZONDAG ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag Woensdag L.K. Vrijdag 31. Maandag.

12 Vrijdag 13 Zaterdag ZONDAG ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag Woensdag L.K. Vrijdag 31. Maandag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Maandag Woensdag 2 Dinsdag L.K. Donderdag 2 3 Woensdag Vrijdag 3 4 Donderdag Zaterdag 4 _ 5 Vrijdag 6 Zaterdag E.K. ZONDAG 5 Maandag 6 7 -ZONDAG Dinsdag 7 8 Maandag Woensdag

Nadere informatie

Christelijke Feestdagen. Israëlietische Feestdagen. Verjaardagen van het Koninklijk Huis.

Christelijke Feestdagen. Israëlietische Feestdagen. Verjaardagen van het Koninklijk Huis. Christelijke Feestdagen. Nieuwjaarsdag........ Goede Vrijdag........ Paschen........... Hemelvaartsdag........ Pinksteren.......... H. Petrus en Paulus...... Hervormingsdag........ Allerheiligen.........

Nadere informatie

2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag. 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag. 7 Dinsdag. 8 Woensdag. 10 Vrijdag.

2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag. 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag. 7 Dinsdag. 8 Woensdag. 10 Vrijdag. LOUW~AAND JANUARI 31 DAGEN Woensdag Donderdag 2 Donderdag V.M. Vrijdag 2 3 Vrijdag Zaterdag 3 4 Zaterdag ZONDAG 4 5 ZONDAG E.K. Maandag 5 6 Maandag Dinsdag 6 7 Dinsdag Woensdag 7 8 Woensdag Donderdag 8

Nadere informatie

Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag

Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Maandag Nieuwjaarsdag Dinsdag 1 2 Dinsdag Woensdag 2 3 Woensdag Donderdag 3 4 Donderdag E.K Vrijdag 4 5 Vrijdag Zaterdag 5 6 Zaterdag 7 Driekoningen ZONDAG 6 ZONDAG Maandag

Nadere informatie

L.K. Woensdag Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag

L.K. Woensdag Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Donderdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Yrijdag Zaterdag 2 3 Zaterdag ZONDAG 3 4 ZONDAG Maandag 4 5 Maandag N.M. Dinsdag 5 6 Dinsdag Driekoningen Woensdag 6 7 Woensdag Donderdag

Nadere informatie

Maandag ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag V.M. Donderdag Woensdag Vrijdag Donderdag Zaterdag 31

Maandag ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag V.M. Donderdag Woensdag Vrijdag Donderdag Zaterdag 31 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Dinsdag Nieuwjaarsdag Donderdag 1 2 Woensdag Vrijdag 2 3 Donderdag Zaterdag 3 4 Vrijdag 5 Zaterdag ZONDAG 4 Maandag 5 6 ZONDAG Driekoningen Dinsdag 6 7 Maandag Woensdag 7 8

Nadere informatie

2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 Maandag 9

2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 Maandag 9 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag N.M. ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag V.M. Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8

Nadere informatie

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek regeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek lijst van : januari 2015 Sluis Klein Willebroek donderdag 01 jan - - - - 13:34-00:00 Nieuwjaar vrijdag 02 jan - - 11:06 18:06 02:12 14:36 07:00 zaterdag 03 jan

Nadere informatie

JANUARI 31 DAGl:N L.K. 3 ZONDAG. 4 Maandag. 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag. 7 Donderdag 8 Vrijdag. 11 Maandag. 12 Dinsdag.

JANUARI 31 DAGl:N L.K. 3 ZONDAG. 4 Maandag. 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag. 7 Donderdag 8 Vrijdag. 11 Maandag. 12 Dinsdag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGl:N Vrijdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 2 Zaterdag V.M. Maandag 2 Dinsdag 3 3 ZONDAG WOEmsdag 4 4 Maandag Donderdag 5 5 Dinlidag Driekoningen Vrijdag 6 6 Woensdag Zaterdag 7 7 Donderdag

Nadere informatie

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4. Yrijdag Donderdag. ZONDAG ZONDAG Maandag Maandag

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4. Yrijdag Donderdag. ZONDAG ZONDAG Maandag Maandag LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag Y.M. Woensdag 4 4 Dinsdag Donderdag 5 5 Woensdag Driekoningen Yrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Yrijdag

Nadere informatie

24 Vrijdag L.K. ZONDAG Zaterdag Maandag 25 Dinsdag 26

24 Vrijdag L.K. ZONDAG Zaterdag Maandag 25 Dinsdag 26 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN 1 Woensdag Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 2 Donderdag N.M. Zaterdag 2 3 Yrijdag 4 Zaterdag ZONDAG 3 Maandag 4 5 ZONDAG Dinsdag 5 6 Maandag Driekoningen Woensdag 6 7 Dinsdag Donderdag

Nadere informatie

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud Het Metriek Stelsel Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud lengte in meter afkorting naam hoeveel meter 1 km kilometer 1 000 1 hm hectometer 100 1 dam decameter 10 1 m meter 1 1 dm decimeter 0,1 1 cm

Nadere informatie

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren Uren, Dagen, Maanden, Jaren,. Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren 1 minuut 60 seconden 1 uur 60 minuten 1 half uur 30 minuten 1 kwartier 15 minuten 1 dag (etmaal) 24 uren 1 week

Nadere informatie

3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7

3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN ZONDAG Maandag 1 2 Maandag L.K.. Dinsdag 2-3 Dinsdag Woensdag 3 4 Woensdag Donderdag '4 5 Donderdag VM. Vrijdag 5 5 Vrijdag Zaterdag 6 7 Zaterdag ZONDAG 7 8 ZONDAG Maandag 8

Nadere informatie

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2. ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag 12

Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2. ZONDAG Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag 12 LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG Dinsdag 3 3 Maandag L.K. Woensdag 4 4 Dinsdag Donderdag 5 5 Woensdag Driekoningen Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag

Nadere informatie

L.K. Dinsdag 3 2 ZONDAG. 3 Maandag. 4 Dinsdag. 5 Woensdag. 6 Donderdag. 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 9 ZONDAG. 10 Maandag. 12 Woensdag.

L.K. Dinsdag 3 2 ZONDAG. 3 Maandag. 4 Dinsdag. 5 Woensdag. 6 Donderdag. 7 Vrijdag 8 Zaterdag ZONDAG 8 9 ZONDAG. 10 Maandag. 12 Woensdag. LOUWMAAND JANUARI 31 DAGEN Zaterdag Nieuwjaarsdag ZONDAG 1 Maandag 2 2 ZONDAG L.K. Dinsdag 3 3 Maandag Woensdag 4 4 Dinsdag Driekoningen Donderdag 5 5 Woensdag Vrijdag 6 6 Donderdag Zaterdag 7 7 Vrijdag

Nadere informatie

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

KAPSTOK REKENEN inhoud

KAPSTOK REKENEN inhoud KAPSTOK REKENEN inhoud pagina Optellen 2 Optellen cijferen 3 Aftrekken 4 Aftrekken cijferen 5 Vermenigvuldigen 6 Vermenigvuldigen cijferen 7 Delen 8 Tafels 9 Deeltafels 10 Breuken 11 Meten 12 Tijd wijzers

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep

spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep spiekboek rekenen beter rekenen op de entreetoets van het Cito groep de o ra en a oor a 1. ik lees de opgave 2. ik kijk naar het plaatje 3. wat is de som die schrijf ik op kladpapier 4. ik kijk naar de

Nadere informatie

onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015

onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015 onthulling van een fraai, informatief gedenkbord. 19 juli 2015 Informatiebord Anneville Anneville Aan het einde van de Duitse bezetting werd Anneville gevorderd en in gebruik genomen als bakkerij voor

Nadere informatie

Metriek stelsel. b. Grootheden. b-1. Lengte. Uitgangspunt (SI-eenheid): meter ; symbool: m. Gebruikte maten: mm-cm-dm-m-dam-hm-km

Metriek stelsel. b. Grootheden. b-1. Lengte. Uitgangspunt (SI-eenheid): meter ; symbool: m. Gebruikte maten: mm-cm-dm-m-dam-hm-km Inhoudsopgave: a: Inleiding b: Grootheden: (voor het basis-onderwijs) 1. Lengte 2. Oppervlakte 3. Volume, inhoud 4. Massa (vroeger: gewicht) 5. Tijd (voor het voortgezet onderwijs) 6. Temperatuur c. Omrekenregels

Nadere informatie

TOELICHTING METRIEK STELSEL

TOELICHTING METRIEK STELSEL TOELICHTING METRIEK STELSEL 2 3 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 2 8-03-3 23: liter ml 00 4 5 6 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 3 8-03-3 23: Rekenvlinder Metriek stelsel Toelichting Uitgeverij Zwijsen

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (F. 521.) BESLUIT van den 16den Augustus 1918, houdende nadere voorschriften betreffende het tooezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. WIJ WILHELMINA,

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud Het Metriek Stelsel Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud 1 3 COLOFON DiKiBO presenteert Het het complete Metriek Stelsel reken-zakboek voor groep voor 6, 7 en groep 8 5 & 6 3 Auteur: Nicolette de

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen

Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen Inhoudsopgave Vergaderingen van aandeelhouders, bestuur en commissarissen...1 tot en met 1859...1 1860 tot en met 1869...1 1870 tot en met 1879...2

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 26 009 Voorstel van wet van het lid Bijleveld-Schouten houdende wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met het

Nadere informatie

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel De les die Mozes moest leren. Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? Exodus 2:11, eerste deel 11 In die dagen, toen Mozes groot geworden was en naar zijn broeders vertrok en hun dwangarbeid aanzag, Wat

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II Frederik was, in opvolging van zijn oudere broer Karel, van 18 september 1872 tot zijn dood in 1907 koning van Zweden en

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2005 175 Wet van 23 maart 2005 tot wijziging en aanvulling van een aantal bepalingen in het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot de betekening

Nadere informatie

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus Maanden maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari groep 5/6 Inleiding Maanden Ben jij dol Ons op chocolade? jaar telt 12 maanden. Op een reep? Ze hebben allemaal

Nadere informatie

Er werd goed naar de maan gekeken. vragen: kromp tot nieuwe maan. chocolade

Er werd goed naar de maan gekeken. vragen: kromp tot nieuwe maan. chocolade Maanden Inleiding Maanden Ben Een jij dol jaar op telt chocolade? 12 maanden. Op een reep? Hagelslag? Ze hebben Of allemaal chocolademelk? een naam. In dit Die e-boek namen lees komen je meer van een over

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 489 Wet van 6 december 2017 tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering en de Wet op de economische delicten strekkende tot aanpassing van

Nadere informatie

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941

Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari Doorn, 4 juni 1941 Wilhelm II van Duitsland: Berlijn, 27 januari 1859 - Doorn, 4 juni 1941 Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen, in het Nederlands Frederik Willem Victor Albert van Pruisen uit het huis Hohenzollern

Nadere informatie

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden.

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden. - 1 - Verblijdt u Er zijn volgens de bijbel veel redenen om ons te kunnen verblijden. Wanneer wij ons er in gaan verdiepen, vallen we zogezegd van de ene reden tot blijdschap in de andere. Wij als christenen

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

1. Het ene jaar is het andere niet!

1. Het ene jaar is het andere niet! Naam:. Klas:.. 1. Het ene jaar is het andere niet! Je zit al in deze klas sinds september. In september ben je aan een nieuw jaar begonnen. Dus aan een nieuw schooljaar. Vul in: september oktober... februari...

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën.

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën. Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën bron. T. C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie118nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Tje Mail Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Inleiding In Suriname is het algemeen bekend dat in de periode tot 1975 onder de Javanen weinig gevallen

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Rembrandt College Veenendaal. Protocol medicijnverstrekking. Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College

Rembrandt College Veenendaal. Protocol medicijnverstrekking. Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College Rembrandt College Veenendaal Protocol medicijnverstrekking Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Rembrandt College Mei 206 Begeleiding van leerlingen met dyscalculie Leerlingen met dyscalculie krijgen

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij Johannes 11:1-45 Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Betanië, het dorp waar Maria en haar zuster Marta woonden dat was de Maria die Jezus met olie gezalfd heeft en zijn voeten met haar haar heeft

Nadere informatie

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht )

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht ) Orde van dienst voor 16 april 2017 in de Gudulakerk te Lochem Pasen: Ben ik het? Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Trompet: Harry ten Brinke Lector: Yvonne Lamberts Namens de kerkenraad:

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. WET van 11 december 1980, houdende uitvoering van het op 18 maart 1970 te 's- Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken WIJ

Nadere informatie

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden.

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden. - 1 - Verblijdt u Er zijn volgens de bijbel veel redenen om ons te kunnen verblijden. Wanneer wij ons er in gaan verdiepen, vallen we zogezegd van de ene reden tot blijdschap in de andere. Wij als christenen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer der Staten Generaal Eerste Kamer der Staten Generaal Vergaderjaar 1986-1987 Nr. 55 15 417 Verlaging van de leeftijd waarop volgens het Burgerlijk Wetboek de meerderjarigheid wordt bereikt tot achttien jaren en wijziging in

Nadere informatie

Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken.

Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken. Les 13 voor 29 september 2018 Paulus kon een aantal jaren niet in het openbaar prediken. Nu ging hij naar de hoofdstad van het Romeinse rijk, zodat hij daar kon prediken. Hij zou op zijn weg naar Rome

Nadere informatie

Almanak voor Suriname. voor het jaar.»ft?

Almanak voor Suriname. voor het jaar.»ft? ^ ^ Almanak voor Suriname voor het jaar»ft? VOORWOORD. L. S. B ij de verschijning van den 2den jaargang van den Almanak voor Suriname»De (iids" 1917 brengen de uitgevers dank aan at/en, die hun met de

Nadere informatie

Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen.

Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen. 19 19 matenengewichten Gebruik van dit aanvullingskatern Maten en gewichten is alleen toegestaan aan gebruikers van NOI-uitgaven voor (bedrijfs)rekenen. NOI 1.9 1 INLEIDING In het dagelijkse leven wordt

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen

Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen Asterix & Obelix het cijfergeheim van de Romeinen In module twee van het eerste jaar van de PABO-TOP aan de Stenden Hogeschool, is het de opdracht om een

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius.

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van. Staveren. Met een weemoedig gevoel zet ik mij neer om een kort woord te schrijven tot nagedachtenis van den waardigen man, wiens

Nadere informatie

Doodenherdenking in Dachau

Doodenherdenking in Dachau Doodenherdenking in Dachau Ed. Hoornik bron. De Bezige Bij, Amsterdam 1945 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoor009dood01_01/colofon.php 2016 dbnl / erven Ed. Hoornik 5 Doodenherdenking

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 85 Wet van 28 februari 2013 tot implementatie van richtlijn nr. 2010/64/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Liturgie. Datum 26 maart Lezing Johannes 6: 1-15 Meer dan genoeg

Liturgie. Datum 26 maart Lezing Johannes 6: 1-15 Meer dan genoeg Liturgie Naam van de zondag Vierde zondag van de 40-dagentijd Datum 26 maart 2017 Kerkgebouw Carnisse Haven Lezing Johannes 6: 1-15 Thema Meer dan genoeg - Woord van welkom en mededelingen - Moment van

Nadere informatie

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden.

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden. Het metriek stelsel. Metriek komt van meten. Bij het metriek stelsel gaat het om maten, zoals lengte, breedte, hoogte, maar ook om gewicht of inhoud. Er zijn verschillende maten die je moet kennen en die

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde Tussen hemelvaart & Pinksteren Wachten op het beloofde 16 april 2017 Pasen, opstanding 1 Ko 15:17 Rm 1:4 1 Ko 15:21 Rm 4:25 Rm 6:9 Ef 2:6 Jh 20:22 geeft inhoud aan geloof Jezus = Zoon van God er is opstanding

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 28 868 Wijziging van de Infectieziektenwet en de Quarantainewet ter bestrijding van de gevaren van pokken, SARS en andere ernstige infectieziekten

Nadere informatie

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Brief Syt A 1859 050-051. 0056-0057, Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Zeer Geachte Heer! Naar t mij voorkomt heb ik mij betreffende het corr n van den tweeden druk niet duidelijk uitgedrukt, of

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014 Jezus is echt opgestaan Laurens Touwen Pasen 2014 Lucas 24:1-12 Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen,

Nadere informatie

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen).

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). ^ 1 i>l Caveant consules, ne quid detrimenti res publica capiat!" (Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). Aan de HH. Leden van de Staten-Generaal worden hij al de vorigen nog de volgende

Nadere informatie

En Jezus zei tegen een verlamde man, die tot Hem gebracht werd: Zoon, heb goede moed, uw zonden zijn u vergeven. Onze lichte verdrukking

En Jezus zei tegen een verlamde man, die tot Hem gebracht werd: Zoon, heb goede moed, uw zonden zijn u vergeven. Onze lichte verdrukking - 1 - Onze lichte verdrukking We lezen in 2 Kor. 5:16 de volgende heerlijke, ware woorden van de apostel Paulus: 16 Daarom verliezen wij de moed niet; integendeel, ook al vergaat onze uiterlijke mens,

Nadere informatie

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet DE DIENST VAN PASEN 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 210 Kom tot uw Heiland, toef langer niet, kom nu tot Hem, Die redding u biedt, Die ook voor u de hemel

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Zondagsschoolboekjes

Zondagsschoolboekjes Zondagsschoolboekjes Pieter Vergers * Haarlem, 7-7-1821 - Haarlem, 1901. Hij begon zijn loopbaan als onderwijzer aan een lagere school te Buiksloot. Daarna ging hij naar een lagere school in Haarlem. Vervolgens

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken.

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. »05«Het marktplein Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. Goed dat je vandaag zo vroeg vertrekt, zei mam. Door dat slechte weer zit het verkeer

Nadere informatie

H. ALLIROL DIRECTEUR'VAN DE GEM, GASFABRIEK EN WATERLEIDING TE KAMPEN

H. ALLIROL DIRECTEUR'VAN DE GEM, GASFABRIEK EN WATERLEIDING TE KAMPEN 125 IN MEMORIAM H. ALLIROL. Hendrik Allirol werd geboren te Kampen 15 Aug. 1862. Na zijn schooltijd werd hij opge1eid in het gasvak te Deventer door den heer Niermeyer, den toenmaligen directeur. In 1889

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 157 Wet van 8 maart 2012 tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs,

Nadere informatie

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST Reisvoorbereiding Ivar ONRUST Op ruim water is een andere voorbereiding nodig dan voor het varen op plassen en rivieren. Men heeft hier dan ook een andere uitrusting nodig van schip en bemanning Sinds

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Johann Friederich Meiners (1857-1908) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners (1891-1918) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Personalia Johann Friederich Meiners Geboren: 20 februari 1857

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

vroege feministen

vroege feministen HER STORY vroege feministen 1798-1898 1798 Juli september 90.000 bezoekers Vrouwenarbeid in al haar aspecten, zowel op het gebied van nijverheid, kunst en wetenschap, als op het gebied van maatschappelijk

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

DR. W.F. VAN GUNSTEREN, 1908-2000

DR. W.F. VAN GUNSTEREN, 1908-2000 DR. W.F. VAN GUNSTEREN, 1908-2000 DOOR U. TUKKER Op 3 november 2000 overleed op 92-jarige leeftijd in Zwitserland dr. Willem Frederik van Gunsteren. Wanneer men zijn leven bestudeert, komt men tot de ontdekking

Nadere informatie

Advent leesrooster 2018

Advent leesrooster 2018 Advent leesrooster 2018 Vanaf zondag 2 december is het Advent. Hieronder vind je een leesrooster bestaande uit korte Bijbelteksten om elke dag even bij stil te staan. Gemaakt door een trouwe vriendin.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 265 Wet van 7 juni 2012 tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Wet financiële markten BES in verband met het invoeren van

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 3 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Hij was van 1729 tot 1737 als Frans III Stefan hertog van Lotharingen, van 1737 tot 1765 als Frans II Stefan of Frans Stefan groothertog

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie