Seminar Visyn: Kansen door scheiden van wonen en zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seminar Visyn: Kansen door scheiden van wonen en zorg"

Transcriptie

1 Seminar Visyn: Kansen door scheiden van wonen en zorg Hoe maak ik mijn zorgvastgoed toekomstbestendig? Mr. Remco Vissink 18 september 2014

2 Even voorstellen Remco Vissink Advocaat/partner bij DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht Toezichthouder bij zorginstelling QuaRijn Veel ervaring met zorginstellingen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen Veel ervaring met scheiden van wonen en zorg

3 Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg = extramuraliseren De vergoeding die de zorginstelling vanuit de AWBZ ontvangt dient voor de aangewezen ZZP s niet langer ter dekking van de kosten van verblijf van de cliënt Wanneer de cliënt kiest voor een intramurale behandeling, dan komen de kosten van verblijf ten laste van de cliënt De cliënt sluit daartoe dan een huurovereenkomst

4 Drie basisvarianten voor verblijf van de cliënt

5 Drie basisvarianten voor verblijf van de cliënt Variant 1 Woningcorporatie zorgverleningsovereenkomst Zorginstelling /bewoner De cliënt sluit één overeenkomst met de woningcorporatie voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg, waarbij de woningcorporatie de te verstrekken zorg inkoopt bij de zorginstelling.

6 Drie basisvarianten voor verblijf van de cliënt Variant 1 Woningcorporatie zorgverleningsovereenkomst Zorginstelling /bewoner De cliënt sluit één overeenkomst met de woningcorporatie voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg, waarbij de woningcorporatie de te verstrekken zorg inkoopt bij de zorginstelling. Deze variant komt in de praktijk niet voor, omdat een woningcorporatie op grond van het BBSH geen zorg mag aanbieden.

7 Drie basisvarianten voor verblijf van de cliënt Variant 2 Woningcorporatie huurovereenkomst Zorginstelling /bewoner De cliënt sluit één overeenkomst met de zorginstelling voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg, waarbij de zorginstelling het te verhuren appartement huurt van de woningcorporatie.

8 Drie basisvarianten voor verblijf van de cliënt Variant 3 Woningcorporatie Zorginstelling /bewoner De cliënt sluit twee overeenkomsten. Voor de huur van het appartement wordt een overeenkomst gesloten met de woningcorporatie. Voor de te verstrekken zorg wordt een overeenkomst gesloten met de zorginstelling waarmee de woningcorporatie samenwerkt.

9 Juridische gevolgen van het scheiden van wonen en zorg De gevolgen treffen zowel de zorginstelling als de woningcorporatie

10 Variant 2 Zorgcomplex als eigendom van de woningcorporatie oude situatie Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling

11 Zorgcomplex als eigendom van de woningcorporatie oude situatie Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (alle ZZP s)

12 Zorgcomplex als eigendom van de woningcorporatie nieuwe situatie Woningcorporatie huurovereenkomst Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 1 en 2)* * Vanaf 2014/2015 ook ZZP 3 * Vanaf 2016 ook ZZP 4

13 Eigenschappen variant 2 bij ZZP 1 en 2 (en 3 en 4) 1. De cliënt sluit één overeenkomst met de zorginstelling voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg.

14 Eigenschappen variant 2 bij ZZP 1 en 2 (en 3 en 4) 1. De cliënt sluit één overeenkomst met de zorginstelling voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg. 2. De overeenkomst tussen zorginstelling en cliënt is een gemengde overeenkomst.

15 Eigenschappen variant 2 bij ZZP 1 en 2 (en 3 en 4) 1. De cliënt sluit één overeenkomst met de zorginstelling voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg. 2. De overeenkomst tussen zorginstelling en cliënt is een gemengde overeenkomst. 3. De huurbeschermingsbepalingen zijn van toepassing, tenzij het verzorgingselement in de overeenkomst overheerst.

16 Eigenschappen variant 2 bij ZZP 1 en 2 (en 3 en 4) 1. De cliënt sluit één overeenkomst met de zorginstelling voor zowel de huur van het appartement als het verstrekken van de zorg. 2. De overeenkomst tussen zorginstelling en cliënt is een gemengde overeenkomst. 3. De huurbeschermingsbepalingen zijn van toepassing, tenzij het verzorgingselement in de overeenkomst overheerst. 4. De cliënt heeft huurbescherming.

17 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 5. Beëindiging van de huurovereenkomst tussen de woningcorporatie en de zorginstelling leidt er dan toe dat de woningcorporatie treedt in de positie van de zorginstelling, waarbij de cliënt huurder wordt van de woningcorporatie.

18 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 5. Beëindiging van de huurovereenkomst tussen de woningcorporatie en de zorginstelling leidt er dan toe dat de woningcorporatie treedt in de positie van de zorginstelling, waarbij de cliënt huurder wordt van de woningcorporatie. 6. Maar: woningcorporatie mag op grond van het BBSH geen zorg aanbieden.

19 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 5. Beëindiging van de huurovereenkomst tussen de woningcorporatie en de zorginstelling leidt er dan toe dat de woningcorporatie treedt in de positie van de zorginstelling, waarbij de cliënt huurder wordt van de woningcorporatie. 6. Maar: woningcorporatie mag op grond van het BBSH geen zorg aanbieden. 7. Dus: voorkom dat de cliënt huurbescherming geniet.

20 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 5. Beëindiging van de huurovereenkomst tussen de woningcorporatie en de zorginstelling leidt er dan toe dat de woningcorporatie treedt in de positie van de zorginstelling, waarbij de cliënt huurder wordt van de woningcorporatie. 6. Maar: woningcorporatie mag op grond van het BBSH geen zorg aanbieden. 7. Dus: voorkom dat de cliënt huurbescherming geniet. 8. Hoe?

21 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 9. Het is aan de zorginstelling om er voor te zorgen dat het zorgelement in de gemengde overeenkomst duidelijk overheerst ten opzichte van het huurelement.

22 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 9. Het is aan de zorginstelling om er voor te zorgen dat het zorgelement in de gemengde overeenkomst duidelijk overheerst ten opzichte van het huurelement: - in de statuten van de zorginstelling vastleggen dat haar doelstelling het verlenen van zorg is en niet het verhuren van woningen;

23 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 9. Het is aan de zorginstelling om er voor te zorgen dat het zorgelement in de gemengde overeenkomst duidelijk overheerst ten opzichte van het huurelement: - in de statuten van de zorginstelling vastleggen dat haar doelstelling het verlenen van zorg is en niet het verhuren van woningen; - vastleggen dat de huurovereenkomst wordt aangegaan voor bepaalde duur zolang de zorgovereenkomst voortduurt;

24 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 9. Het is aan de zorginstelling om er voor te zorgen dat het zorgelement in de gemengde overeenkomst duidelijk overheerst ten opzichte van het huurelement: - in de statuten van de zorginstelling vastleggen dat haar doelstelling het verlenen van zorg is en niet het verhuren van woningen; - vastleggen dat de huurovereenkomst wordt aangegaan voor bepaalde duur zolang de zorgovereenkomst voortduurt; - vastleggen dat de woonruimte slechts wordt verstrekt op basis van een indicatiebesluit van het CIZ.

25 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 10. Indien de verzorging eindigt, eindigt van rechtswege ook de huurovereenkomst.

26 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 10. Indien de verzorging eindigt, eindigt van rechtswege ook de huurovereenkomst. 11. Hoewel geen harde lijn te trekken is, lijkt het erop dat in de praktijk bij ZZP 1 t/m 4 het huurelement overheerst.

27 Eigenschappen variant 2 (vervolg) 10. Indien de verzorging eindigt, eindigt van rechtswege ook de huurovereenkomst. 11. Hoewel geen harde lijn te trekken is, lijkt het erop dat in de praktijk bij ZZP 1 t/m 4 het huurelement overheerst. 12. Bij zorg met verblijf (intramuraal) is bij ZZP 1 t/m 4 sprake van een woonzorgovereenkomst waarbij de cliënt huurbescherming geniet.

28 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling - Casus 1. De bestemming die in de huurovereenkomst tussen woningcorporatie en zorginstelling aan het zorgcomplex wordt gegeven, bepaalt het regime dat op de huurovereenkomst van toepassing is.

29 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling 1. De bestemming die in de huurovereenkomst tussen woningcorporatie en zorginstelling aan het zorgcomplex wordt gegeven, bepaalt het regime dat op de huurovereenkomst van toepassing is. 2. Het bestemmingscriterium in de huurovereenkomst luidt bijv. als volgt: Huurder huurt van verhuurder de onroerende zaak, bestaande uit zorgappartementen, zowel licht als zwaar, algemene zorginfrastructuur en voorzieningen. Daarnaast huurt huurder van verhuurder twee commerciële ruimtes. Een ruimte is bestemd als kapsalon en een ruimte is bestemd als fysiotherapieruimte. Het gehuurde is bestemd om door huurder als verzorgingstehuis te worden gebruikt, in het kader waarvan het onderdak beoogt te bieden voor zorg, VOOR WONEN MET ZORG en voor aanvullende commerciële dienstverlening.

30 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling 1. De bestemming die in de huurovereenkomst tussen woningcorporatie en zorginstelling aan het zorgcomplex wordt gegeven, bepaalt het regime dat op de huurovereenkomst van toepassing is. 2. Het bestemmingscriterium in de huurovereenkomst luidt bijv. als volgt: Huurder huurt van verhuurder de onroerende zaak, bestaande uit zorgappartementen, zowel licht als zwaar, algemene zorginfrastructuur en voorzieningen. Daarnaast huurt huurder van verhuurder twee commerciële ruimtes. Een ruimte is bestemd als kapsalon en een ruimte is bestemd als fysiotherapieruimte. Het gehuurde is bestemd om door huurder als verzorgingstehuis te worden gebruikt, in het kader waarvan het onderdak beoogt te bieden voor zorg, VOOR WONEN MET ZORG en voor aanvullende commerciële dienstverlening. 3. Het zorgcomplex dat door de woningcorporatie aan de zorginstelling wordt verhuurd, is krachtens de huurovereenkomst bestemd voor 7:230a BW ruimte.

31 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling 4. Brengt de bestemming van de kamers die aan cliënten worden verhuurd verandering in de bestemming van het zorgcomplex?

32 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling 4. Brengt de bestemming van de kamers die aan cliënten worden verhuurd verandering in de bestemming van het zorgcomplex? 5. De Hoge Raad heeft in 1985 bepaald dat ten aanzien van de verhuur van het complex als geheel hetzelfde wettelijke regime behoort te gelden als ten aanzien van de onderverhuur van de kamers.

33 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling 4. Brengt de bestemming van de kamers die aan cliënten worden verhuurd verandering in de bestemming van het zorgcomplex? 5. De Hoge Raad heeft in 1985 bepaald dat ten aanzien van de verhuur van het complex als geheel hetzelfde wettelijke regime gaat gelden als ten aanzien van de onderverhuur van de kamers. 6. Welk regime is vanaf van toepassing op de onderverhuur van de kamers?

34 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) en (ZZP 1 en 2) in verschillende gebouwen (ZZP 1 en 2)

35 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) en (ZZP 1 en 2) in verschillende gebouwen (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) = huurovereenkomst woonruimte

36 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (woonruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 1 en 2) = huurovereenkomst woonruimte (ZZP 1 en 2) Hoge Raad: huurovereenkomst tussen woningcorporatie en zorginstelling wijzigt in woonruimte

37 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) en (ZZP 1 en 2) in één gebouw (ZZP 1 en 2)

38 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) Zware ZZP s = 90% (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) Lichte ZZP s = 10%

39 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) Zware ZZP s = 90% (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) Lichte ZZP s = 10% Overwegende gebruik is zorg -> huurovereenkomst blijft 7:230a BW ruimte

40 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (7:230a BW ruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) Zware ZZP s = 10% (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) Lichte ZZP s = 90%

41 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (woonruimte) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) Zware ZZP s = 10% (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) Lichte ZZP s = 90% Overwegende gebruik is wonen -> huurovereenkomst tussen woningcorporatie en zorginstelling wijzigt in woonruimte

42 Gevolgen huurrelatie woningcorporatie en zorginstelling Woningcorporatie huurovereenkomst (?) Zorginstelling overeenkomst van zorg en dienstverlening (ZZP 3 en hoger) (ZZP 3 en hoger) Zware ZZP s = 50% (ZZP 1 en 2) (ZZP 1 en 2) Lichte ZZP s = 50% Wat is het overwegende gebruik van het zorgcomplex?

43 Conclusie ten aanzien van de huurrelatie 1. Het opstellen van een huurovereenkomst is door het scheiden van wonen en zorg (nog meer) maatwerk geworden 2. Kennis van het huurrecht en de zorgsector is daarbij onontbeerlijk 3. Herpositionering is noodzakelijk voor zowel woningcorporatie als zorginstelling

44 Overige gevolgen voor de zorginstelling 1. Is de zorginstelling ingericht op het bijhouden van een verhuuradministratie, het innen van huren en het beheer van het vastgoed (gebrekenregeling)? 2. Overgang naar hogere ZZP leidt tot beëindiging van de huurovereenkomst. Beïnvloedt de wisseling van ZZP s het overwegende gebruik van het zorgcomplex? Wat betekent dat voor de huurrelatie met de woningcorporatie? Wisselingen tussen huurwetgeving en AWBZ? 3. Staat de huurovereenkomst met de woningcorporatie onderverhuur aan de cliënt toe? 4. Hoe zit het met de wettelijke niet zorgbehoevende - medehuurder die in een zorgwoning achterblijft? Opzegging van de huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik? 5. Correspondeert de bestemming wonen met de bebouwingsmogelijkheden in het vigerende bestemmingsplan? 6. Onder welke omstandigheden kan een koppeling tussen woninghuur en zorgverlening aan de cliënt worden opgelegd? 7. In verband met de NHc loopt de zorginstelling leegstandsrisico. Is het voor de zorginstelling toegestaan om appartementen aan niet-zorgbehoevenden te verhuren? 8. Verhuurderheffing; en de mogelijkheden om onder de heffing uit te komen.

45 Overige gevolgen voor de woningcorporatie 1. Voor zorgcomplexen die door een woningcorporatie worden verhuurd, gelden geen toewijzingsregels en beperkingen ten aanzien van inkomensgrenzen. Woningcorporaties zijn bij de verhuur van zorgappartementen (rechtstreeks aan de cliënt) dus niet gehouden om 90%* van deze appartementen onder de normen die gelden voor sociale woningbouw, aan te bieden 2. Is het voor een woningcorporatie, indien zij rechtstreeks aan de cliënt verhuurt, toegestaan om appartementen aan niet-zorgbehoevenden te verhuren? 3. Brandveiligheidsvoorschriften; zie artikel in map

46 Huurovereenkomst 2.0 Waarmee moet je als zorginstelling rekening houden wanneer je bij het afsluiten van een huurovereenkomst met een woningcorporatie wil inspelen op de gevolgen van SWZ?

47 Huurovereenkomst 2.0 Waarmee moet je als zorginstelling rekening houden wanneer bij het afsluiten van een huurovereenkomst met een woningcorporatie wil inspelen op de gevolgen van SWZ? 1. Flexibele huurovereenkomst: - verandering van de intramurale capaciteit; - verandering van het aantal eenheden dat door de zorginstelling wordt gehuurd.

48 Huurovereenkomst 2.0 Waarmee moet je als zorginstelling rekening houden wanneer bij het afsluiten van een huurovereenkomst met een woningcorporatie wil inspelen op de gevolgen van SWZ? 1. Flexibele huurovereenkomst: - verandering van de intramurale capaciteit; - verandering van het aantal eenheden dat door de zorginstelling wordt gehuurd. 2. Bij een teruglopende (intramurale) bezetting zijn er 2 mogelijkheden: - de zorginstelling gaat zelf verhuren aan (extramurale) cliënten; er is dan sprake van de onderverhuur van woonruimte - de zorginstelling beëindigt tussentijds delen van het gehuurde en geeft dit terug aan de woningcorporatie; de woningcorporatie kan dan rechtstreeks gaan verhuren aan (extramurale) cliënten

49 Huurovereenkomst 2.0 (vervolg) Wanneer de woningcorporatie rechtstreeks gaat verhuren aan (extramurale) cliënten, zijn 2 dingen van belang: - koppelbeding, inhoudende dat de cliënt verplicht is om zorg af te nemen bij de zorgaanbieder; - (nieuwe) beleidsregel vervreemding onroerende zaken (CSZ).

50 Koppelbeding

51 Koppelbeding In het kader van de samenwerking spreken woningcorporatie en zorginstelling af dat de woningcorporatie uitsluitend woonruimte zal verhuren als de cliënt tegelijkertijd een zorgverleningsovereenkomst sluit met de samenwerkende zorginstelling.

52 Koppelbeding In het kader van de samenwerking spreken woningcorporatie en zorginstelling af dat de woningcorporatie uitsluitend woonruimte zal verhuren als de cliënt tegelijkertijd een zorgverleningsovereenkomst sluit met de samenwerkende zorginstelling. Koppelbeding toegestaan? In beginsel niet. 1. PGB geeft cliënt wettelijke - keuzevrijheid bij de inkoop van de zorg. 2. De wet kent een regeling die het onredelijk bezwarend maakt wanneer de cliënt verplicht wordt om, naast de huurovereenkomst, een overeenkomst met een zorgaanbieder te sluiten. Koppelbeding is vernietigbaar.

53 Koppelbeding Uitzondering 1: wanneer het koppelbeding de mededinging niet merkbaar beperkt. WSG/De Riethorst Gerechtshof: het betreffende woonzorgcomplex (Mauritsstaete, Geertruidenberg) maakt zo n klein onderdeel uit van de relevante markt, dat geen sprake is van een merkbare beperking van de mededinging.

54 Koppelbeding Uitzondering 2: wanneer het koppelbeding objectief noodzakelijk is. Voor het verzorgd kunnen wonen, kan het noodzakelijk zijn dat er zorg of begeleiding wordt afgenomen. Het kan in het belang van de bewoners zijn om gezamenlijk bij één zorgaanbieder de zorg af te nemen; meer zorg en betere kwaliteit. Door de koppeling kunnen investeringen in de zorginfrastructuur worden terug verdiend. Door de koppeling kan een hogere zorgzwaarte worden geboden. Door de koppeling kan efficiënter worden gewerkt. Géén harde lijn, maar afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

55 Beleidsregel CSZ 1. Vanaf 1 februari 2013: nieuwe beleidsregel vervreemding onroerende zaken: - meldplicht bij (extramurale) verhuur door zorginstellingen; - verhuur voor minimaal 70% van het WWS. 2. Voor woningcorporaties geldt geen voorafgaande meldplicht of minimale huurprijs. 3. Ongelijke voorwaarden tussen zorginstellingen en woningcorporaties bij de verhuur aan (extramurale) cliënten. 4. Artikel in map, met reactie van CSZ. 5. Overleg met CSZ over gevallen waarin wel en niet voor minimaal 70% van het WWS moet worden gemeld.

56 Verbouwing als medicijn voor verhuurdersheffing? 1. Verhuurders van woningen moeten een heffing per woning betalen (vanaf 10 zelfstandige woningen in de sociale huursector). 2. Zorginstelling huurt van woningcorporatie en verhuurt onder aan cliënten -> heffing bij woningcorporatie, niet bij zorginstelling. 3. Woningcorporatie belast heffing door aan zorginstelling. 4. Wet Maatregelen Woningmarkt 2014: investeringen in maatschappelijk urgente opgaven aftrekken van de verhuurdersheffing. 5. Verhuur door zorginstellingen leidt tot verbouwing van verzorgingstehuis. 6. Mogelijkheid van korting op verhuurdersheffing; zie artikel in map.

57 Brandveiligheidsvoorschriften 1. Woonfunctie krijgt component zorg. 2. Bouwbesluit: woonfunctie voor zorg = verlening van professionele hulp op grond van AWBZ of Wmo. Bijv. verzorgingstehuis, aanleunwoning, groepswoning voor dementerenden. 3. Gebruiksfunctie wijzigt? -> andere regels voor de brandveiligheid van het verblijf. 4. Belang? Woningwet: zorgplicht voor iedere eigenaar om ervoor te zorgen dat zijn gebouw voldoet aan de regels uit het Bouwbesluit. 5. Belang? Ook de (onder)verhurende zorginstelling natuurlijk! Niet naleving van de brandveiligheidseisen leidt tot aansprakelijkheid onder het huurrecht. 6. Brandveiligheidsvoorschriften; zie artikel in map

58 Vastgoedstrategie Zeggenschap en invloed op vastgoed is voor de zorginstelling noodzakelijk om snel aan te passen aan veranderende behoeften. Valt het voor een zorginstelling aan te bevelen vastgoed in eigen beheer te houden of over te dragen aan een woningcorporatie?

59 Vastgoedstrategie - mogelijkheden 1. Zorgcomplex in eigendom bij zorginstelling 2. Zorgcomplex in eigendom bij woningcorporatie, die dit verhuurt aan zorginstelling 3. Zorgcomplex in eigendom bij woningcorporatie, die dit verhuurt aan cliënt 4. Kan voldoende flexibiliteit in de huurovereenkomst worden gegarandeerd? 5. Zijn alternatieven buiten het huurrecht mogelijk? 6. Erfpacht? Andere zakenrechtelijke oplossingen? 7. Samenwerkingsvormen?

60 Contactgegevens DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht Mr. Remco Vissink T: +31 (0) M: +31 (0) E: I:

Contractrisico s van zorgvastgoed tussen belegger en zorgexploitant. Mr. Remco Vissink 17 november 2016

Contractrisico s van zorgvastgoed tussen belegger en zorgexploitant. Mr. Remco Vissink 17 november 2016 Contractrisico s van zorgvastgoed tussen belegger en zorgexploitant Mr. Remco Vissink 17 november 2016 Contractrisico s van zorgvastgoed onderverhuur toestemming Csz/NZa extramuraal gebruik sale-and-leaseback

Nadere informatie

Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen

Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen Scheiden van Wonen en Zorg Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen KMVG Zorghotel Merlinde Breda 29 november 2012 Mr M.L.J. (Maaike) Bomers 2BW Advocaten Nijmegen www.2bwadvocaten.nl

Nadere informatie

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 Inleiding In de gemeente Geertruidenberg staan al geruime tijd woonzorgcomplexen op de nominatie om herontwikkeld

Nadere informatie

KCWZ ledenbijeenkomst workshop hoofdlijnen huurrecht

KCWZ ledenbijeenkomst workshop hoofdlijnen huurrecht 1 KCWZ ledenbijeenkomst workshop hoofdlijnen huurrecht 11 JUNI en 20 JUNI 2013 Mw. mr. T.J. de Groot (Tanja) VBTM Advocaten www.vbtm.nl t.de.groot@vbtm.nl Vragen n.a.v. scheiden wonen en zorg 2 Status

Nadere informatie

Faq s Scheiden van Wonen en Zorg

Faq s Scheiden van Wonen en Zorg Faq s Scheiden van Wonen en Zorg In onderstaand overzicht zijn de meest gestelde vragen over het Scheiden van Wonen en Zorg verzameld. Mocht uw vraag hier niet worden behandeld mail deze dan naar scheidenvanwonenenzorg@tno.nl.

Nadere informatie

milieu vastgoed ruimtelijke ordening gereguleerde markten toezicht en handhaving Zorg geldzaken Boot Haeser Walraven procesrecht

milieu vastgoed ruimtelijke ordening gereguleerde markten toezicht en handhaving Zorg geldzaken Boot Haeser Walraven procesrecht milieu vastgoed ruimtelijke ordening gereguleerde markten toezicht en handhaving geldzaken procesrecht Zorg Boot Haeser Walraven Zorgvastgoed Zorg voor de toekomst Verzorgingshuizen oude stijl houden door

Nadere informatie

VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1

VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1 VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1 De ondergetekenden: De..., statutair gevestigd en kantoorhoudende te..., aan de... nr... hierna te noemen: "verhuurder",

Nadere informatie

Zorgwoningen onderworpen aan het woonruimtehuurrecht?

Zorgwoningen onderworpen aan het woonruimtehuurrecht? Zorgwoningen onderworpen aan het woonruimtehuurrecht? Kansen en uitdagingen Inge Benjert Doel presentatie Gevoel ontwikkelen juridisch kwalificeren woonzorgovereenkomst bewust kansen benutten en uitdagingen

Nadere informatie

IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder)

IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder) 1 IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder) 26 maart 2014 Tanja de Groot VBTM Advocaten www.vbtm.nl t.de.groot@vbtm.nl Inhoud van de presentatie 2 Waarom nieuw

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Robert Rijpstra* en Eric Janssen** Scheiden van wonen en zorg Vanaf 1 januari 2013 is het scheiden van wonen en zorg ingevoerd. Nieuwe cliënten met een zorgzwaartepakket 1 of 2 moeten voortaan zelfstandig

Nadere informatie

Professionele verhuur donderdag 10 april 2014

Professionele verhuur donderdag 10 april 2014 Professionele verhuur donderdag 10 april 2014 Programma Terugblik vorige keer. Kennismaking en doel bijeenkomst De prak?jk van het scheiden van wonen en zorg bij zorgorganisa?es. Waar lopen zorgorganisa?es

Nadere informatie

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Huurrecht en gebiedsontwikkeling 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Waar raken huurrecht en gebiedsontwikkeling elkaar? Onderwerpen Voorbereidingsfase 1. Communicatie met bewoners 2. Renovatie

Nadere informatie

De juridische context van Scheiden Wonen Zorg. Huurovereenkomst tussen corporatie en zorgaanbieder

De juridische context van Scheiden Wonen Zorg. Huurovereenkomst tussen corporatie en zorgaanbieder De juridische context van Scheiden Wonen Zorg Extramuralisatie is een feit. Corporaties en zorgaanbieders maken daarom analyses van de toekomstwaarde van hun zorghuisvesting. Daarbij horen juridische vragen

Nadere informatie

Brandveilig van zorg naar wonen

Brandveilig van zorg naar wonen Brandveilig van zorg naar wonen Lieuwe de Witte lwi@nieman.nl Opbouw Doelstellingen brandveiligheid Wat houdt scheiden wonen en zorg in? Wonen en zorg vanuit het Bouwbesluit Consequenties scheiden wonen

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg (SWZ) Technische Briefing Tweede Kamer 7 maart

Scheiden van wonen en zorg (SWZ) Technische Briefing Tweede Kamer 7 maart Scheiden van wonen en zorg (SWZ) Technische Briefing Tweede Kamer 7 maart Inhoudsopgave - Historie - Kabinetsplannen - Huidige bekostiging - Verdieping V&V - Vervolgstappen Historie wonen in de AWBZ 1963

Nadere informatie

Artikelen. Zorg voor het zorgvastgoed (deel I) De uitdagingen van extramuralisatie

Artikelen. Zorg voor het zorgvastgoed (deel I) De uitdagingen van extramuralisatie M.F. Mesu-Abbekerk, C.E. Philips-Santman, D.S.P. Roelands-Fransen, J.E. van der Werff en C.A. de Zeeuw 1 Zorg voor het zorgvastgoed (deel I) De uitdagingen van extramuralisatie De financiering van langdurige

Nadere informatie

VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1

VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1 TOELICHTING BEHOREND BIJ: VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1 Achtergrond Dit jaar (2013) is een start gemaakt met extramuralisatie.

Nadere informatie

Professionele verhuur donderdag 17 oktober 2013

Professionele verhuur donderdag 17 oktober 2013 Professionele verhuur donderdag 17 oktober 2013 Programma Kennismaking en doel bijeenkomst Wat komt er kijken bij verhuur? (de markt, doelgroepen, het verhuurproces) VerhuurorganisaDe opzefen Discussie

Nadere informatie

Herbestemming verzorgingshuizen pagina 1 van 5

Herbestemming verzorgingshuizen pagina 1 van 5 Notitie Herbestemming van verzorgingshuizen voor starters & nieuwe statushouders, valt snel te regelen Project Herbestemming verzorgingshuizen Plaats/datum Houten, 23 september 2015 Behandeld door de heer

Nadere informatie

SCHEIDEN WONEN & ZORG: TOOL RISICOBEHEERSING

SCHEIDEN WONEN & ZORG: TOOL RISICOBEHEERSING SCHEIDEN WONEN & ZORG: TOOL RISICOBEHEERSING Corporaties waren vroeger verzot op hun zorgvastgoed. Een stabiele huurder, stevige inkomsten en een langjarig contract. Geen omkijken naar. Hoe anders is het

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg in essentie geen vastgoedvraagstuk René Hendriks In essentie geen vastgoedvraagstuk Effect op de zorgexploitatie vele malen groter Zorg ontvangen in een wooncomplex Ga ik zelf verhuren? Wonen in een OF

Nadere informatie

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie Juridische aspecten Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie ( ZVC ) De vennootschapsrechtelijke organisatievorm (bijv. de ZVC) is afhankelijk van vele factoren;

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van zelfstandige

Nadere informatie

IVVU Kennisbijeenkomst Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg

IVVU Kennisbijeenkomst Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg IVVU Kennisbijeenkomst Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg mr. Jos M.W.M. van Bavel, 22 april 2014 Agenda: 9.00u - 12.30u Voorstelrondje Omzetbelasting Btw-regels en voornaamste vrijstellingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 601 Initiatiefnota van de leden Berckmoes-Duindam en Van der Linde over beschermd wonen Nr. 2 INITIATIEFNOTA 1. Inleiding Veel mensen die zich

Nadere informatie

Huurrecht bedrijfsruimte

Huurrecht bedrijfsruimte Huurrecht bedrijfsruimte Welkom Programma: - Welkomstwoord Robert Ruiter - Voorstelrondje - Ontbijt - Over RRA - Huurrecht bedrijfsruimte Ontbijtsessie RRA 12 maart 2010 Huurrecht bedrijfsruimte Welkom

Nadere informatie

Juridische Actualiteiten Zorgvastgoed. Levensloopbestendige wijken als antwoord op beleid en ontwikkeling van de maatschappij

Juridische Actualiteiten Zorgvastgoed. Levensloopbestendige wijken als antwoord op beleid en ontwikkeling van de maatschappij Juridische Actualiteiten Zorgvastgoed Levensloopbestendige wijken als antwoord op beleid en ontwikkeling van de maatschappij Mei 2015 Oude bomen moet men niet verpoten, luidt een Nederlands gezegde. Oftewel:

Nadere informatie

Doet scheiden lijden?

Doet scheiden lijden? Doet scheiden lijden? Extramuralisering na Zorgakkoord en Kamerbrief Jasper Klapwijk Strateeg Espria Woonzorg Nederland Apeldoorn, 30 mei 2013 Extramuralisering voor zorgaanbieders Waar staan we? Zorgakkoord

Nadere informatie

Strategie & omgeving. Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden

Strategie & omgeving. Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden IVVU: Leergang innoveren locaties intramurale zorg Strategie & omgeving Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden Programma leergang Blok 1: Strategie & omgeving Blok 2: Zorg & bedrijfsvoering Blok 3: Wonen

Nadere informatie

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet Cursus huurrecht Indeling in modules Systematiek van de wet Gelaagde structuur van de wetboeken; Algemene bepalingen huurrecht (artikel 7:201 BW artikel 7:231 BW); o Huur van roerende zaken; o Huur van

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en bouwregelgeving

Aansprakelijkheid en bouwregelgeving Aansprakelijkheid en bouwregelgeving 2 kanten van de medaille Floris Mollema (VBTM) Johan van der Graaf (NRI) Inleiding Aansprakelijkheid en bouwregelgeving: 2 kanten van de medaille Het Bouwbesluit door

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET WONINGAANPASSING

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET WONINGAANPASSING HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET WONINGAANPASSING VGO-nummer «VGO001i» De ondergetekenden: «RegBedr001» gevestigd te «RegBedr021» aan de «RegBedr019», deel uitmakend van Stichting de Alliantie,

Nadere informatie

Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou?

Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou? Scheiden Wonen en Zorg en Brandveiligheid: Hoe zit dat nou? (Brandveiligheid volgens het bouwbesluit 2012 in relatie tot het Scheiden van Wonen en Zorg) De invoering van het Scheiden van Wonen en Zorg

Nadere informatie

Tijdelijke verhuur woonruimte

Tijdelijke verhuur woonruimte Momenteel staan er veel woningen te koop. Veel mensen hebben zelfs in deze tijd al een nieuwe woning gekocht, terwijl de oude woning nog niet verkocht is. Eigenaren zijn veelal op zoek naar middelen om

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30 juli 2003 vastgesteld. Verwijzing naar dit model en het gebruik daarvan zijn uitsluitend toegestaan indien de ingevulde,

Nadere informatie

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR 3 BASISTHEMA S 26 maart Huurovereenkomsten en Huurrecht 8 april Huurprijs(beleid) en servicekosten 22 april Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg 2 SPECIFIEKE

Nadere informatie

De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW. Bram Baselmans senior adviseur

De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW. Bram Baselmans senior adviseur De NHC s en Woningcorporaties De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW Bram Baselmans senior adviseur Bram Baselmans Bouwkunde TU Eindhoven Vastgoedmanagement AAG vanaf 2002 Financiële vraagstukken

Nadere informatie

Koppelen wonen en zorg

Koppelen wonen en zorg Koppelen wonen en zorg Ledenbijeenkomst ActiZ 25 oktober 2012 Eric Janssen Koppelen van wonen en zorg Extramuralisering De koppeling van zorg en verblijf wordt vervangen door een afzonderlijke huurovereenkomst

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE TWEE JAAR OF KORTER

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE TWEE JAAR OF KORTER HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE TWEE JAAR OF KORTER ONDERGETEKENDEN: 1. VOORNA(A)M(EN) ACHTERNAAM, geboren op GEBOORTEDATUM te GEBOORTEPLAATS, wonende te PLAATS (POSTCODE), aan de STRAAT HUISNUMMER,

Nadere informatie

Beleidsregel vervreemding onroerende zaken. Het College sanering zorginstellingen, Gelet op artikel 18 van de Wet toelating zorginstellingen, Besluit:

Beleidsregel vervreemding onroerende zaken. Het College sanering zorginstellingen, Gelet op artikel 18 van de Wet toelating zorginstellingen, Besluit: Het College sanering zorginstellingen, Gelet op artikel 18 van de Wet toelating zorginstellingen, Besluit: HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. de wet: Wet toelating

Nadere informatie

Zorg voor corporatiebezit

Zorg voor corporatiebezit Zorg voor corporatiebezit Juni 2015 Duidelijk. DTZ Zadelhoff www.dtz.nl Het speelveld en de veranderingen in het zorglandschap De rol van woningcorporaties op het gebied van zorgvastgoed staat onder druk

Nadere informatie

+XXURYHUHHQNRPVWRQ]HOIVWDQGLJHZRRQHHQKHLG

+XXURYHUHHQNRPVWRQ]HOIVWDQGLJHZRRQHHQKHLG +XXURYHUHHQNRPVWRQ]HOIVWDQGLJHZRRQHHQKHLG (campuscontract) Verhuurder In deze huurovereenkomst wordt verstaan onder: Ymere: de Stichting Ymere, gevestigd te Amsterdam, hierbij vertegenwoordigd door een

Nadere informatie

Adres, Postcode, Plaats

Adres, Postcode, Plaats HUUROVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD ONDERGETEKENDEN: Naam : Adres : Postcode / plaats : Telefoon : Mobiele nummer : E-mail adres : IBAN rekeningnummer : Hierna te noemen verhuurder en beheerder. Naam :

Nadere informatie

MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015)

MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015) A.175188.01/3402342/2 MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015) Toelichting ten behoeve van een verhuurder Iemand

Nadere informatie

VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1

VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1 TOELICHTING BEHOREND BIJ: VOORBEELD-HUUROVEREENKOMST VOOR DE VERHUUR VAN ZORGVASTGOED DOOR WONINGCORPORATIE AAN ZORGORGANISATIE 1 Doel van de voorbeeld-huurovereenkomst In 2004 heeft Aedes in samenwerking

Nadere informatie

de contractwaarde van intramuraal zorgvastgoed van corporaties in beeld gebracht

de contractwaarde van intramuraal zorgvastgoed van corporaties in beeld gebracht BIJLAGE I BIJ 10D0028443 Juli 2010 de contractwaarde van intramuraal zorgvastgoed van corporaties in beeld gebracht Berekeningen ter bepaling van het boekwaardeprobleem van corporaties Samenstelling Aedes

Nadere informatie

24-4-2013. Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3. Programma

24-4-2013. Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3. Programma Wonen en Wetgeving IVVU - Blok 3 Programma 1. Opening 2. Mag ik mijn gebouw als appartementen verhuren? 3. Elementen verhuurorganisatie a. Toewijzingsbeleid b. Huurovereenkomsten c. Huurprijsbeleid d.

Nadere informatie

1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ;

1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ; Partijen: 1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ; 2 Contactnummer: Naam: Geboortedatum: Nationaliteit: Onderwijsinstelling: verder: huurder, die bij aanvang van de huur de hoedanigheid

Nadere informatie

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond 1 Wat ga ik vertellen? Huidige regelgeving: - huurprijs en servicekosten - Wmcz - Wohv (Overlegwet)

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Keijzer (CDA) en Dik-Faber (CU) over vastgoed in de zorg (2016Z22670).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Keijzer (CDA) en Dik-Faber (CU) over vastgoed in de zorg (2016Z22670). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De dag werd voorgezeten door

De dag werd voorgezeten door 6 Praktijkdag: gevolgen van scheiden wonen en zorg zorg en bouwregels Tekst Hajé van Egmond en sprekers Op donderdag 20 maart 2014 vond in Houten de praktijkdag Scheiden Wonen en Zorg plaats, georganiseerd

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST voor zelfstandige woonruimte. Ondergetekenden:

HUUROVEREENKOMST voor zelfstandige woonruimte. Ondergetekenden: HUUROVEREENKOMST voor zelfstandige woonruimte Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW Hilversum Telefoon (035) 646 16 00 Ondergetekenden: Dudok Wonen, statutair gevestigd en kantoorhoudende te Hilversum, Larenseweg

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST ONZELFSTANDIGE WOONRUIMTE VIJF JAAR OF KORTER (voor het huren van een kamer in een woning waarin de verhuurder niet woont)

HUUROVEREENKOMST ONZELFSTANDIGE WOONRUIMTE VIJF JAAR OF KORTER (voor het huren van een kamer in een woning waarin de verhuurder niet woont) HUUROVEREENKOMST ONZELFSTANDIGE WOONRUIMTE VIJF JAAR OF KORTER (voor het huren van een kamer in een woning waarin de verhuurder niet woont) ONDERGETEKENDEN: 1. VOORNA(A)M(EN) ACHTERNAAM, geboren op GEBOORTEDATUM

Nadere informatie

Modelcontract promovendi zelfstandige woonruimte (juli 2016)

Modelcontract promovendi zelfstandige woonruimte (juli 2016) Modelcontract promovendi zelfstandige woonruimte (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan promovendi. 1 Dit model is gebaseerd op het Aedes model-huurcontract

Nadere informatie

SCHEIDEN WONEN & ZORG: EEN PRAKTIJKVOORBEELD

SCHEIDEN WONEN & ZORG: EEN PRAKTIJKVOORBEELD SCHEIDEN WONEN & ZORG: EEN PRAKTIJKVOORBEELD AANLEIDING Regelmatig word ik gevraagd mijn visie te geven over de toekomstmogelijkheden van klassieke verzorgingstehuizen. Zorgvastgoed dat oorspronkelijk

Nadere informatie

Vastgoed-nieuws. 21 november 2013. Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur

Vastgoed-nieuws. 21 november 2013. Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur Vastgoed-nieuws 21 november 2013 Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur Essentie Verhuurders proberen vaak op creatieve manier onder dwingendrechtelijke huur(prijs)beschermingsbepalingen uit te

Nadere informatie

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen Lars Brugman Lars Brugman is projectadviseur/onderzoeker bij Kadaster Ruimte & Advies. Hij legt zich toe op complexe maatwerkvraagstukken vanuit de bij het Kadaster beschikbare ruimtelijke informatie.

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg de exploitatie van de zorg en dienstverlening drs. J.H.M. van Ginneken 25 oktober 2012 Overheidsbeleid SWZ Beleidsstukken 24 juni 2012: Voortgangsrapportage Hervorming Langdurige

Nadere informatie

Actualiteiten huurrecht

Actualiteiten huurrecht Actualiteiten huurrecht mr. M.-L.W.J.S. Knook (Marlies), advocaat mr. M.E.G.W. Beker (Mirte), advocaat Onderwerpen Algemeen 1. Opzegging 2. Head of Terms Woonruimte 3. Servicekosten 4. Tijdelijke verhuur

Nadere informatie

Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik Inleiding

Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik Inleiding Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik 16-9-2016 1. Inleiding De gemeente heeft op het Scholeneiland Bunnik een locatie beschikbaar voor zorgwoningen 1, voor de doelgroep dementerende ouderen. Een eerste

Nadere informatie

Huurcontract-Woonruimte- Maatschap-Particulier

Huurcontract-Woonruimte- Maatschap-Particulier Huurcontract-Woonruimte- Maatschap-Particulier van WR Makelaars 26 sep 2013 WR Makelaars - Hofgeest 40-1102Er - Amsterdam HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30

Nadere informatie

MVA leerlijn verhuur. woonruimte deel 2. Cornélie Arnouts Justine van Lochem. Maandag 13 maart 2017

MVA leerlijn verhuur. woonruimte deel 2. Cornélie Arnouts Justine van Lochem. Maandag 13 maart 2017 MVA leerlijn verhuur Maandag 13 maart 2017 Cornélie Arnouts Justine van Lochem woonruimte deel 2 www.boekel.com Amsterdam London Programma dag 2 o Terugblik dag 1 o Standaardcontracten o Erecode o Courtage

Nadere informatie

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016)

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan jongeren. Dit model is gebaseerd op het Aedes model-huurcontract

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van onzelfstandige woonruimte. 1 Bij enkele

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 20 maart 2017 vast Verwijzing naar dit model en het gebruik daarvan zijn uitsluitend toegestaan indien de ingevulde, de toegevoegde

Nadere informatie

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW Hilversum Telefoon (035) 646 16 00 Fax (035) 646 16 01 info@dudokwonen.nl www.dudokwonen.nl HUUROVEREENKOMST voor onzelfstandige woonruimte Ondergetekenden: Dudok Wonen,

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

K o n i n g i n n e b a s t i o n g e e r t r u i d e n b e r g

K o n i n g i n n e b a s t i o n g e e r t r u i d e n b e r g K o n i n g i n n e b a s t i o n G e e r t r u i d e n b e r g V O O R L O P I G O N T W E R P 1 4 5 8 2 7. 1 1. 2 0 1 4 LOCATIE GEERTRUIDENBERG HISTORISCH CENTRUM KONINGINNEBASTION BRANDEPOORTBASTION

Nadere informatie

HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE

HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE De ondergetekenden: Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, statutair gevestigd en kantoorhoudende te Terneuzen aan de Communicatielaan 2 hierna te noemen: "verhuurder", en 1.,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 601 Initiatiefnota van de leden Berckmoes-Duindam en Van der Linde over beschermd wonen Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

Nadere informatie

WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg. Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013

WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg. Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013 WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013 Arthur van Iterson kw8 Project- en Conceptontwikkeling 06-31927552 Ellis Brinkman LS Projectmanagement

Nadere informatie

Modelcontract grote gezinnen zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016)

Modelcontract grote gezinnen zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Modelcontract grote gezinnen zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan grote gezinnen. Dit model is gebaseerd op het Aedes

Nadere informatie

ta ua de impact op de exploitatie van de zorg en dienstverlening

ta ua de impact op de exploitatie van de zorg en dienstverlening Extramuralisering ta ua de impact op de exploitatie van de zorg en dienstverlening drs. J.H.M. van Ginneken 15 mei 2014 Overheidsbeleid (extramuraliseren) Beleidsstukken 24 juni 2012: Voortgangsrapportage

Nadere informatie

Actualiteiten huurrecht woonruimte

Actualiteiten huurrecht woonruimte Actualiteiten huurrecht woonruimte Cornélie Arnouts MRE MRICS 16 juni 2016 2 Donderdag 9 juni jl.: Rechtbank & Airbnb Relevant factoren ontbinding / ontruiming: Wat voor woning (sociaal / geliberaliseerd)

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Ondergetekende hierna te noemen verhuurder EN hierna te noemen huurder zijn het volgende overeengekomen: 1 Het gehuurde, bestemming 1.1 Verhuurder verhuurt aan

Nadere informatie

Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief

Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief drs. ing. Bert Krikke Conferentie Scheiden van Wonen en Zorg in een vergrijzende samenleving Delft, 12 juni 2012 Introductie Strategie, advies,

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming pagina 1 van 12 Huurovereenkomst Vraag en antwoord Huurovereenkomst 1. 2. 3. 4. 5. 6. Wat staat er in een standaard huurovereenkomst? Welke regels zijn verder van toepassing? Wat gebeurt er als de afgesproken

Nadere informatie

Het gehuurde is uitsluitend bestemd om voor huurder en de leden van zijn huishouden als woonruimte te dienen.

Het gehuurde is uitsluitend bestemd om voor huurder en de leden van zijn huishouden als woonruimte te dienen. De ondergetekenden: De Chr. woningstichting De Goede Woning, statutair gevestigd en kantoorhoudende te Rijssen, Jan ter Horststraat nr. 5, hierna te noemen: "verhuurder", Naam Geboortedatum Hierna te noemen:

Nadere informatie

Tijdelijke huurovereenkomst Jongerenhuisvesting

Tijdelijke huurovereenkomst Jongerenhuisvesting Tijdelijke huurovereenkomst Jongerenhuisvesting Contract nummer Perceelnummer : INVULVELD : INVULVELD Ondergetekenden, Woningstichting Eigen Haard gevestigd en kantoor houdend aan Arlandaweg 88 te Amsterdam,

Nadere informatie

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Huisvestingsvoorziening en taakstelling 1 Wij willen in onze gemeente de regeling huisvestingsvoorziening gebruiken om 50 vergunninghouders te

Nadere informatie

Huurrecht - woonruimte

Huurrecht - woonruimte Huurrecht - woonruimte Bij huurrecht en huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw, en de meeste huurvragen hebben hier ook betrekking op. De wet

Nadere informatie

Model onderhuurcontract

Model onderhuurcontract Model onderhuurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Wonen-zorg in regio Rivierenland

Wonen-zorg in regio Rivierenland Wonen-zorg in regio Rivierenland Voor: Platform Zelfredzaam Rivierenland Monitor Wonen-Zorg 2016 Provincie Gelderland www.ruimtevoorzorg.nl Henk Nouws, 27-03-2016 Doelen Hoe ontwikkelen vraag en aanbod

Nadere informatie

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016)

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan jongeren. Dit model is gebaseerd op het Aedes model-huurcontract

Nadere informatie

Scheiden wonen & zorg. 14 mei 2019 Stichting De Steenrots 1

Scheiden wonen & zorg. 14 mei 2019 Stichting De Steenrots 1 Scheiden wonen & zorg 14 mei 2019 Stichting De Steenrots 1 Cliëntvisie Gezonde kijk op wonen Huren zoals ieder ander Maakt een zorginstelling laagdrempeliger Overeenkomsten Op basis van de overeenkomsten

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Verzendadres Per e-mail: bwt-overigevergunningen@rotterdam.nl Per post: Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling Postbus 6575 3002 AN Rotterdam

Nadere informatie

Wet doorstroming huurmarkt 2015

Wet doorstroming huurmarkt 2015 Wet doorstroming huurmarkt 2015 Door: Susanne van de Pest Lezing Jonge Balie 2 maart 2017 Wet doorstroming huurmarkt 2015 Voorgeschiedenis Wetsvoorstel doorstroming huurmarkt 2015-21 december 2014 ingediend

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag. Woongebouw of zorgclusterwoningen? Standpunt belanghebbende. Advies Definitief

Beschrijving. Adviesvraag. Woongebouw of zorgclusterwoningen? Standpunt belanghebbende. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, brandveilig gebruik, woongebouw, woonfunctie voor zorg, zorgplicht, handhaving, bestaande bouw, brandmeldinstallatie (BMI) Datum: 20 april 2016 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Beleidsnotitie bijdrage aan de combinatie Wonen en Zorg (Prestatieveld 6 uit het BBSH)

Beleidsnotitie bijdrage aan de combinatie Wonen en Zorg (Prestatieveld 6 uit het BBSH) Beleidsnotitie bijdrage aan de combinatie Wonen en Zorg (Prestatieveld 6 uit het BBSH) Voorwoord Het bouwen van woningen en dan met name voor de verkoop was tot 2008 een lucratieve aangelegenheid. Rendement

Nadere informatie

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening

Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Vraag en antwoord subsidieregeling huisvestingsvoorziening Huisvestingsvoorziening en taakstelling 1 Wij willen in onze gemeente de regeling huisvestingsvoorziening gebruiken om 50 vergunninghouders te

Nadere informatie

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet Cursus huurrecht Indeling in modules Systematiek van de wet Gelaagde structuur van de wetboeken; Algemene bepalingen huurrecht (artikel 7:201 BW artikel 7:231 BW); o Huur van roerende zaken; o Huur van

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0646, d.d. 15-6-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Mandaatverlening bij tijdelijke verhuur eigen woning Leegstandswet. Minder&Beter. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.mandaat

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST TIJDELIJKE VERHUUR

MODEL HUUROVEREENKOMST TIJDELIJKE VERHUUR MODEL HUUROVEREENKOMST TIJDELIJKE VERHUUR Ondergetekenden: Naam: Adres: Woonplaats: hierna te noemen verhuurder, en Naam: Huidig adres: Woonplaats: Geboortedatum: Paspoort of identiteitsbewijsnummer: (indien

Nadere informatie

Checklist Scheiden Wonen & Zorg Niet limitatief

Checklist Scheiden Wonen & Zorg Niet limitatief Checklist Scheiden Wonen & Zorg Niet limitatief Dit is een checklist ten behoeve van het doorvoeren van de extramuralisering/scheiden van wonen en zorg binnen de verzorgingshuizen. Er wordt onderscheid

Nadere informatie

Wij hebben oog voor u, met een vakbekwame blik

Wij hebben oog voor u, met een vakbekwame blik Zorgen moet je doen, niet maken Gevolgen nieuwe opgave in verbinden wonen en zorg in het Lekstroomgebied Over Zorgspectrum per 1.1.2013 55 mio omzet 6 mio extramurale activiteiten 49 mio intramuraal 730

Nadere informatie

Grip op vastgoed in de zorg

Grip op vastgoed in de zorg Grip op vastgoed in de zorg 1 Context grote veranderingen in de ouderenzorg De zorg is ingrijpend aan het veranderen. Mede door de Hervormingsagenda Langdurige Zorg (HLZ), zullen in 2020 belangrijke veranderingen

Nadere informatie

Zorgvastgoed De business case op zijn kop

Zorgvastgoed De business case op zijn kop Zorgvastgoed De business case op zijn kop Onno Bremmers 11 Maart 2014 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland Enkele cijfers De nieuwe klant De basis: het huidige (zorg) vastgoed Het is tijd voor

Nadere informatie

Ambulantisering en scheiden wonen en zorg

Ambulantisering en scheiden wonen en zorg Ambulantisering en scheiden wonen en zorg GGZ Vastgoedacademy Amersfoort Donderdag 18 april 2013 Gertjan te Hoonte ghn@tg.nl Agenda De ambulantisering in breder perspectief Transitie, ambulantisering,

Nadere informatie