Naoorlogs erfgoed. A p e l d o o r n. e m

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naoorlogs erfgoed. A p e l d o o r n. e m"

Transcriptie

1 12 e C u l t u u r n e e t h i s t o r i s c h A p e l d o o r n e m g Naoorlogs erfgoed In Apeldoorn is de waardering van monumentale gebouwen en objecten van de vooroorlogse periode (de jaren ) nagenoeg afgerond. In aansluiting hierop is de gemeente nu begonnen met de inventarisatie van het naoorlogse erfgoed uit de periode In de naoorlogse jaren is veel gebouwd, in diverse bouwstijlen. De architectuur varieert van traditioneel, met vertrouwde elementen als baksteen en zadeldaken, tot modern, met eigentijdse materialen als staal en beton, platte daken en grote glasvlakken. Ondanks de diversiteit is een naoorlogs pand herkenbaar. Dit zit vooral in de detaillering van een gebouw want hoewel een naoorlogse pand vaak als sober ervaren wordt, is er wel degelijk aandacht voor kunst en mooie afwerking geweest. De belangrijkste resultaten van de naoorlogse bouwperiode in Apeldoorn zijn de omvangrijke stadsen dorpsuitbreidingen, aanleg van industriegebieden, infrastructurele werken en de herinrichting van het landelijk gebied. De gemeente wil de fysieke kenmerken die hieruit voortvloeien inventariseren, erkennen, waarderen én een plek geven in de toekomst.

2 Korte geschiedenis Een onderwerp van voortdurende zorg, zo werd de woningnood omschreven door de regering na de oorlog. De overheid is in de wederopbouwperiode sterk richtinggevend geweest. In 1946 en 1947 stelde het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting de Voorlopige Wenken op voor eengezinswoningen en de etagebouw. Hierin werden aanwijzigen gegeven voor het ontwerpen van woningen. Het leidde in 1951 tot de Voorschriften & Wenken, een handleiding voor bij de tekentafel voor de woningbouwproductie. Apeldoorn was niet zo zwaar getroffen door de oorlog als andere Gelderse steden zoals bijvoorbeeld Arnhem of Nijmegen. Maar hier ontstond wel een stijgende vraag naar woonruimte. Apeldoorn was, na Emmen, de snelst groeiende gemeente in Nederland. Het eerste uitbreidingsplan in Apeldoorn kwam tot stand in Dit Uitbreidingsplan in Hoofdzaak voor het gemeentelijk grondgebied was in 1943 al in voorbereiding maar de uitwerking ondervond vertragingen vanwege de oorlog. Het plan bood globale richtlijnen voor een verantwoorde ontwikkeling van de gemeente Apeldoorn als verkeersknooppunt, industrie- en woonplaats. De bescherming van het natuurschoon was ook een speerpunt. Van belang was dat Apeldoorn als het nationale centrum voor recreatie geen schade mocht ondervinden van de verdergaande verstedelijking. De ligging en omvang van de nieuwe woonwijken, recreatiegebieden, industrieterreinen en infrastructuur werden in het Structuurplan van 1950 en opnieuw in het Structuurplan van 1960 vastgelegd. De diverse functies werden duidelijk van elkaar gescheiden. Deze stedebouwkundige opzet is nu nog goed te lezen in Apeldoorn, van woonwijken Zuid en de Maten tot de industriele Kanaalzone en de recreatieterreinen Malkenschoten en Orderbos. Voor het eerst maakte de stad de sprong over het Kanaal om stedelijke groei op een grote schaal te ontplooien. Aanvankelijk werd alleen de wijk Zevenhuizen gepland. Mede dankzij de industrialisatiepolitiek van de gemeente, lag het percentage van de Apeldoornse beroepsbevolking, dat in de industrie werkzaam was, hoger dan het landelijk gemiddelde. De benodigde uitbreiding van de industrie kreeg allereerst een plaats langs het Kanaal, in aansluiting op de industrialisatie van voor de oorlog. Blik vanuit Nederlands eerste Auto Technische School aan de Loolaan; een ontwerp van de Apeldoornse architect C.M.B. van de Beld. De inventarisatie van het naoorlogs erfgoed is uitgesplitst in 12 categorieën: Bedrijfs- en kantoorgebouwen Winkelpanden en winkelcentra Maatschappelijke, sociale, culturele gebouwen Objecten voor sport en recreatie Infrastructurele objecten en techniek Beeldende Kunst in, bij of aan gebouwen Vrijstaande eengezinswoningen Geschakelde woningen Gestapelde woningen Agrarische gebouwen Religieuze gebouwen Onderwijsgebouwen

3 De flats aan de Sprengenparklaan: de eerste hoogbouw in Apeldoorn. Architectuur Binnen eerder genoemde politieke en stedebouwkundige kaders werd gebouwd in de geest van de tijd. Het bouwbestand dat gerealiseerd werd wordt soms beschouwd als star, gedateerd, van slechte kwaliteit, of zelfs lelijk. Soms zijn deze opvattingen niet onterecht, de woningbouwproductie moest immers snel van de grond komen en goedkoop zijn. Toch is er ook kwaliteit gebouwd. Kantoorgebouw Centraal Beheer is wellicht het meest (internationaal) bekende voorbeeld. Het kantorenlandschap op menselijke maat van architect Herman Hertzberger is nog altijd een sprekend voorbeeld van het gedachtegoed uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Kantoorgebouwen City Box van het toenmalige PGEM (Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij) en het ACEC-gebouw (van de Apeldoornse architect C. ten Tuynte, geopend in 1954) zijn ook goede voorbeelden van architectuur waarin licht en lucht belangrijke elementen waren voor het dagelijks leven op kantoor. Er zijn veel luxe, moderne vrijstaande villa s gerealiseerd, vooral in Apeldoorn-West. Platte daken, slanke stalen kozijnen en garages onder de woningen zijn enkele typerende elementen van de bouwstijl. De oostkant van de stad bood ruimte voor zorgvuldig ontworpen woonwijken met etage- en rijtjeswoningen. Beide verschijnselen werden vaak ingezet om structuur aan een wijk te geven. De knusse straatjes van voor de oorlog werden vervangen door brede straten met ruimte voor grasvelden en auto s.

4 Karakteristieken Het erfgoed van de naoorlogse periode is van een andere aard dan traditionele monumenten omdat het vaak over thema s als collectiviteit en grootschaligheid gaat. Gedachtes over stedenbouwkundige inrichting, voorzieningen en vormgeving van de openbare ruimte benadrukten efficiency en soberheid, maar waren tegelijkertijd gebaseerd op het scheppen van een aangename omgeving voor de samenleving. Aandacht voor kunst in, aan of op gebouwen was een belangrijke component. In 1951 verzocht de Apeldoornse Vereniging voor Beeldende Kunstenaars de gemeenteraad om een fonds in het leven te roepen ter verfraaiing van Apeldoorns openbare wegen, pleinen en gebouwen. De enorme groei van Apeldoorn moest zeker gepaard gaan met het verfraaien van de leefomgeving, meende zij, en de Vereniging deed daartoe een voorstel om tien procent van de opbrengsten van de bouwvergunningleges te besteden aan kunst. Baksteenreliëfs, mozaïeken, en sgraffito's zijn voorbeelden van de vernieuwende technieken naast beeldhouwwerken, wandschilderingen en glas-in-lood die werden toegepast. Ook op een grotere schaal zijn kenmerken van de naoorlogse bouwperiode nog waar te nemen in Apeldoorn. Pre-fab elementen (decoratieve betonnen bouwstenen uit een mal), groene accenten, collectieve voorzieningen in de buurt, recreatieve terreinen en de hiërarchische verkeerswegen zijn kenmerken die hun uitdrukkingskracht en bestaansrecht nog niet hebben verloren. De voormalige Zwitsal fabriek, thans Diosynth, is een architectonisch hoogwaardig complex dat zich steeds verder ontwikkelde onder de signatuur van dezelfde architect, Christiaan ten Tuynte.

5 Inventarisatie Om inzicht te krijgen in de nog aanwezige kwaliteiten van de bouwperiode 1940 tot 1970 heeft de gemeente een inventarisatie laten uitvoeren. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten is in 2001 begonnen met onderzoek naar het gebouwde naoorlogse erfgoed om een landelijk referentiekader te ontwikkelen. Een top-100 lijst van aan te wijzen rijksmonumenten is nu gereed. De gemeente Apeldoorn is nog in de fase van inventarisatie en waardering. Op basis van 12 categoriëen (zoals genoemd in het kader) is het hele gemeentelijk grondgebied doorkruist. Het veldwerk heeft ruim 200 representatieve bouwwerken opgeleverd. Woonhuizen, fabrieken, oorlogsmonumenten, scholen, speelvoorzieningen, kunsten, winkels, kantoren, kerken en voorzieningsgebouwen zijn alle vertegenwoordigd in de lijst. De volgende stap voor de gemeente is de eigenaren aanschrijven om ze te informeren over hun bijzondere bezit. Zoals ook in het vooroorlogse monumenteninventarisatie traject worden eigenaren gevraagd om aan het onderzoek mee te werken. De stedebouwkundige, architectonische, en cultuurhistorische waarden zullen verder onderzocht en beschreven worden om helderheid te geven. Het pakhuis bij de haven van het Apeldoorns Kanaal is gebouwd in De bouwstijl van de St. Victorkerk grijpt terug op de Romaanse tijd, zoals zichtbaar in de stevige, robuuste vormen.

6 Waardering en bescherming De inventarisatie dient als referentiekader. De criteria voor waardering en bescherming blijven hetzelfde als in het vooroorlogse monumentenbeleid. Een object wordt beoordeeld op zijn architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedebouwkundige en zeldzaamheidswaarde waarde. De Cultuurhistorische Adviescommissie adviseert over het onderzoek en of individuele objecten bescherming verdienen. Binnen dit proces krijgen eigenaren de gelegenheid hun reactie te geven. Met inachtneming van de belangen van de eigenaren neemt het college van burgemeester en wethouders uiteindelijk een besluit over plaatsing op de monumentenlijst. Het is belangrijk dit deel van de geschiedenis een plaats te geven. In eerste instantie omdat het een laag van onze historie is, het verhaal van de gewone mens. Veel inwoners zullen nog herinneringen en verhalen hebben aan deze tijd. Negeren van deze tijd en de bouwkunst die het op heeft geleverd is een ontkenning van hoe een stad jaren lang heeft gefunctioneerd. Het Rietveldhuis (1956) is vernoemd naar de ontwerper Gerrit Rietveld, één van de meest beroemde architecten van Nederland. Onze maatschappij heeft steeds meer behoefte aan individualiteit. De collectiviteit van de vele woningbouwwijken en kantoren, de veranderende modes in de winkels en het onderwijs, en vele andere factoren van vooruitgang betekent dat gebouwen mee moeten gaan met de tijd. Het beschermen van objecten maakt dit ook niet onmogelijk, maar eist dat verandering verantwoord en zorgvuldig plaatsvindt. Weten wat de waarden zijn, is weten waar je vandaan komt, is weten waar je naartoe wilt. Colofon Uitgave gemeente Apeldoorn, dienst Ruimtelijke Ontwikkeling Meer informatie Wenst u meer informatie, heeft u vragen, kijk dan op of neem contact op met het team Cultuurhistorie van de gemeente op telefoonnummer (055) Samengesteld door Afdeling Stedebouw & Cultuurhistorie Foto's gemeente Apeldoorn Vormgeving Update Design, Apeldoorn Druk Felua-groep, Apeldoorn Oktober 2007 Oplage 1.000

Bijlage: beschrijving van de panden met cultuurhistorische waarden

Bijlage: beschrijving van de panden met cultuurhistorische waarden Bijlage: beschrijving van de panden met cultuurhistorische waarden Kruisstraat 64-66, 68, 68a Ensemble van twee woonhuizen onder een kap en twee vrijstaande woningen. De panden vormen een voorbeeld van

Nadere informatie

Utrecht De Halve Maan. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 16/30

Utrecht De Halve Maan. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 16/30 Utrecht De Halve Maan Een wederopbouwgebied van nationaal belang 16/30 Bij het bepalen van de plaats van winkels, bedrijven en markten in de stad dient dus, naast de economische en technische factoren,

Nadere informatie

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

Utrecht De Halve Maan. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 16/30

Utrecht De Halve Maan. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 16/30 Utrecht De Halve Maan Een wederopbouwgebied van nationaal belang /30 Bij het bepalen van de plaats van winkels, bedrijven en markten in de stad dient dus, naast de economische en technische factoren, voortaan

Nadere informatie

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 :

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 : BESLUITMOTIVERING - maakt deel uit van het besluit betreffende naam gemeente plaats straat en huisnummer nummer : Fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting : AKU-fontein :

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Gebied 12 Elst Centrum

Gebied 12 Elst Centrum Gebied 12 Elst Centrum het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 12 Elst centrum 131 Gebiedsbeschrijving Structuur Het centrum van Elst wordt gevormd door de licht gekromde

Nadere informatie

Gebied 6 Woonwijken vooroorlogs tot jaren veertig

Gebied 6 Woonwijken vooroorlogs tot jaren veertig Gebied 6 Woonwijken vooroorlogs tot jaren veertig het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 6 Woonwijken vooroorlogs tot jaren veertig 93 Gebiedsbeschrijving Structuur

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM082 (trafohuisje) Rijksweg Noord 96 a 6162 AM Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en

Nadere informatie

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Beleidsnota Cultuurhistorie Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 1 Toelichting op de werkwijze bouwkundige objecten 1.1 Kader

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2017 Inhoud Inleiding Doel Algemeen beleid Actueel beleid Nieuw beleid Fondsen Geplande werkzaamheden 2015-2017 Inleiding De Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven is opgericht

Nadere informatie

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD B

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD B gemeente : AALTEN postcode + plaats : 7091 DC Dinxperlo straat + huisnr. : Industriestraat ongenummerd (op de hoek van de Industriestraat en de Anholtseweg) naam object : bescherming : Gemeentelijk monument

Nadere informatie

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan bij 1 Straat en huisnummer : Iepenlaan (bij 1) Postcode en plaats : 2061 GG Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11671 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1924 Architect : Architectenbureau

Nadere informatie

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1 Monumenten onze zorg gemeente Oude IJsselstreek 1 Inhoudsopgave Voorwoord van John Haverdil 03 Monumentenzorg 04 De waarde van monumenten 06 Gemeentelijke monumentenzorg 07 Hoe wordt een pand een gemeentelijke

Nadere informatie

en relicten van agrarisch gebied. Ook het open water van het oostelijke IJ, het Buiten-IJ en het IJmeer valt in dit systeem.

en relicten van agrarisch gebied. Ook het open water van het oostelijke IJ, het Buiten-IJ en het IJmeer valt in dit systeem. Hoofdstuk 8 Groen en water Inleiding 12 12 groen en water Groen en water vormen een zeer heterogeen ruimtelijk systeem, dat in ieder geval bestaat uit volkstuinen, sportparken, begraafplaatsen, oude en

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek Erfgoed en de Omgevingswet 18 april 2018 Martin van Bleek Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

Welstandsnota gemeente Zwartewaterland, versie Deelgebied Naoorlogse woonwijken

Welstandsnota gemeente Zwartewaterland, versie Deelgebied Naoorlogse woonwijken 5.4.8. Deelgebied Naoorlogse woonwijken Algemene kenmerken Het beeld van de naoorlogse woonwijken wordt hoofdzakelijk bepaald door woonblokken onder één kap met voortuin. De hoofdvorm bestaat uit woningen

Nadere informatie

3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove

3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove 3. Stuwwallandschap van het land van Vollenhove 3.4. Sint Jansklooster Gebiedsbeschrijving Structuur Aan de oostelijke rand van de stuwwal is de lintbebouwing van Sint Jansklooster uitgegroeid tot een

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Monumentale kunst in Apeldoorn

Monumentale kunst in Apeldoorn 13 e C u l t u u r n e e t h i s t o r i s c h A p e l d o o r n e m g Monumentale kunst in Apeldoorn In de naoorlogse jaren is in de gemeente Apeldoorn heel veel gebouwd. Apeldoorn maakte een snelle ontwikkeling

Nadere informatie

4. Zeekleilandschap Zeekleilandschap. Gebiedsbeschrijving

4. Zeekleilandschap Zeekleilandschap. Gebiedsbeschrijving 4. Zeekleilandschap 4.1. Zeekleilandschap Gebiedsbeschrijving Structuur Het zeekleilandschap is een vlak en open weidegebied, met percelen van wisselende grootte. De erfbeplanting bestaat voornamelijk

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op Amvb niveau een combinatie

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM060 Markt 114 a en 114b 6161 GN Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

Apeldoorn Kerschoten. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 13/30

Apeldoorn Kerschoten. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 13/30 Apeldoorn Kerschoten Een wederopbouwgebied van nationaal belang 13/30 Het idee van huizen aan de weg ( ) is vervangen door een goed doordachte verdeling van woningen in en langs de groene ruimten. De bebouwing

Nadere informatie

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Foto's Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Kenmerken Adres Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3 Huidige functie

Nadere informatie

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied

Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied Ons cultureel erfgoed is de moeite waard om zuinig op te zijn Wethouder Erik Boog Het Noordwestelijk villagebied is van algemeen belang vanwege de bijzondere

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Gemeente s-hertogenbosch december 2016 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 1.2 Aanleiding 1.3 Vigerend

Nadere informatie

Kaarten. Bijlage I: Winkelstrips in naoorlogse woonwijken uit de wederopbouwgebieden van nationaal belang

Kaarten. Bijlage I: Winkelstrips in naoorlogse woonwijken uit de wederopbouwgebieden van nationaal belang Bijlage I: Winkelstrips in naoorlogse woonwijken uit de wederopbouwgebieden van nationaal belang Kaarten Bijlage I: Winkelstrips in naoorlogse woonwijken uit de wederopbouwgebieden van nationaal belang

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai. 232.30.05.35.00 1 juli 2013

Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai. 232.30.05.35.00 1 juli 2013 Plek voor ideeën Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai 232.30.05.35.00 1 juli 2013 Beeldkwaliteitsplan Drachten, hoek Zuiderdwarsvaart-Raai 1 juli 2013 232.30.05.35.00 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Limosterrein Nijmegen

Limosterrein Nijmegen 44 Het einde van de koude oorlog betekende ook het einde van de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School. Een opleiding met 3000 studenten op een terrein van 16,4 ha. De gemeente Nijmegen

Nadere informatie

WZNH. Erfgoedcommissie. datum 17-2-2015 dossier BLM 15-1 MV/AM. Geacht College

WZNH. Erfgoedcommissie. datum 17-2-2015 dossier BLM 15-1 MV/AM. Geacht College idviescommisslcs voor ruimtelijk* kwaliteit College van B en W van de gemeente Bloemendaal T.a.v. De heer drs. J. Botter, wethouder Monumenten Postbus 201 2050 AE Bloemendaal betreft Advies aanwijzing

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST?

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? Johannes Fake Berghoef (Aalsmeer, 1903-1994) is voor velen een onbekende architect. Niet voor Jennifer Meyer, promovenda

Nadere informatie

Gemeente Winterswijk. Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011)

Gemeente Winterswijk. Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011) Gemeente Winterswijk Inventarisatie cultuurhistorie t.b.v. bestemmingsplan bebouwde kom (2011) Onderzoeksgebied Begrenzing plangebied bestemmingsplan Onderzoeksperiode tot ca 1965 dus inclusief wederopbouwperiode

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal PO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal PO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Maastricht De Potenberg. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 22/ 30

Maastricht De Potenberg. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 22/ 30 Maastricht De Potenberg Een wederopbouwgebied van nationaal belang 22/ 30 De natuurlijke geaccidenteerdheid van het gebied waarover het plan De Potenberg zich uitstrekt noopt tot realisatie van een stedenbouwkundige

Nadere informatie

Nijmegen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 06 / 30

Nijmegen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 06 / 30 Nijmegen binnenstad Een wederopbouwgebied van nationaal belang 06 / 30 Een nieuw element is het Centrumplein [ ] met bestemming tot centrum van gezelligheid. Er is plaats voor café s en restaurants en

Nadere informatie

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object betreft een voormalige RK kerk. Ligging - De locatie is gelegen aan de Kometensingel 152 in Amsterdam

Nadere informatie

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving.

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM092 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 13 Postcode en plaats : 6014 AE Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1237 Coördinaten

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 529115 Smallepad 5 50KV-station c.a.,alverschotenseweg Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 526234, 525031 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Locatie van hoofdobject

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout 102)

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout 102) Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie

1. Stuwwallandschap tussen Oldemarkt en De Eese

1. Stuwwallandschap tussen Oldemarkt en De Eese 1. Stuwwallandschap tussen Oldemarkt en De Eese 1.5. Steenwijkerwold Gebiedsbeschrijving Structuur Steenwijkerwold is centraal gelegen op de stuwwal en is ontstaan als gevolg van het samengroeien van de

Nadere informatie

Geselecteerd als gemeentelijk monument

Geselecteerd als gemeentelijk monument Geselecteerd als gemeentelijk monument En nu? Cultuurhistorisch erfgoed is vaak particulier bezit maar van waarde voor de hele gemeenschap Het verhaal van Heerenveen bewaren voor de toekomst Uw pand is

Nadere informatie

Notitie karakteristieke gebouwen centrum Losser

Notitie karakteristieke gebouwen centrum Losser Notitie karakteristieke gebouwen centrum Losser September 2017 Afdeling BSP 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Algemeen; Erfgoed in het bestemmingsplan... 3 2.1 Rekening houden met cultuurhistorie...

Nadere informatie

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

Cultureel Erfgoed in (bestemmingsplannen) DOEL: richtinggevende uitspraak van de commissieleden! Inhoud presentatie (wie/wat)

Cultureel Erfgoed in (bestemmingsplannen) DOEL: richtinggevende uitspraak van de commissieleden! Inhoud presentatie (wie/wat) Cultureel Erfgoed in (bestemmingsplannen) Inhoud presentatie (wie/wat) - Leo Dijkstra (gemeente) landschapshistoricus & -ontwerper - Wat is cultuurhistorie - Hoe zit dat in Ten Boer? - Beschouwing van

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Gebied 5 Historische invalswegen

Gebied 5 Historische invalswegen Gebied 5 Historische invalswegen Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 5 Historische invalswegen 81 het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 5 Historische invalswegen

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

Het gezinsappartement in de stad. 13 maart 2012 Architectencafé Heren 5 / BNA onderzoek Han Michel

Het gezinsappartement in de stad. 13 maart 2012 Architectencafé Heren 5 / BNA onderzoek Han Michel Het gezinsappartement in de stad 13 maart 2012 Architectencafé Heren 5 / BNA onderzoek Han Michel twee vragen 1. verschil tussen flat en appartement? 2. geef een voorzet voor het appartement voor het alledaagse

Nadere informatie

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort Veluwse Poort in beeld Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel van het onderzoek... 2 1.3. Probleemstelling...

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Brouwhuizen en De Woerd

Beeldkwaliteitsplan Brouwhuizen en De Woerd Gemeente Oost Gelre Beeldkwaliteitsplan Brouwhuizen en De Woerd De Woerd Februari 2010 Kenmerk 1586-02a-T01 Projectnummer 1586-02 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Beeldkwaliteitseisen per zone 2 2.1. Algemeen

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM141 (brug over de molenbeek) Kastanjelaan bij 10 en 12 6131 LB Sittard Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk

Nadere informatie

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4 Gemeente Venlo maart 1996 ! "#$%& blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.: Verklaring

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop TE KOOP Sint Jozefplein 2 te Geldrop Hierbij wordt aangeboden de mooie volkskerk uit het innterbellum in traditionalistische trant in Geldrop. Geldrop is een plaats bij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

Gemeente Delft 13NOV, 2013

Gemeente Delft 13NOV, 2013 Veiligheid Advies Gemeente Delft Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Te Huur kantoor Oostzeedijk 276 Rotterdam Kralingen Stadsdriehoek

Te Huur kantoor Oostzeedijk 276 Rotterdam Kralingen Stadsdriehoek Van Herk Groep Lichtenauerlaan 30 3062 ME Rotterdam Postbus 4068 3006 AB Rotterdam T: (010) 241 15 55 E: info@vanherkgroep.nl I: www.vanherkgroep.nl Te Huur kantoor Oostzeedijk 276 Rotterdam Kralingen

Nadere informatie

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Inhoud Inleiding Aanleiding Cornelis Elffers Vergelijkbare werken Historische betekenis van de school Het pand Kunstwerken Het

Nadere informatie

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD A

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD A gemeente : AALTEN postcode + plaats : 7091 DC Dinxperlo straat + huisnr. : Industriestraat ongenummerd (op de hoek van de Industriestraat en de Anholtseweg naam object : bescherming : Gemeentelijk monument

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

ADVIES Adviesvraag Aanleiding Cultuurhistorie

ADVIES Adviesvraag Aanleiding Cultuurhistorie ADVIES Aan : Herman Heideveld en Jan Lammers / gemeente Berkelland Behandeld door : Roy Oostendorp / adviseur ruimtelijk erfgoed Datum : 26 juni 2014 Ons kenmerk : S2013-000371 (aanvulling) Onderwerp :

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1- Aanleiding voor aanpassing beeldkwaliteitplannen 3. 2- Ligging en hoofdopzet stedenbouwkundige plan 5

Inhoudsopgave. 1- Aanleiding voor aanpassing beeldkwaliteitplannen 3. 2- Ligging en hoofdopzet stedenbouwkundige plan 5 Inhoudsopgave 1- Aanleiding voor aanpassing beeldkwaliteitplannen 3 2- Ligging en hoofdopzet stedenbouwkundige plan 5 3- Algemene ontwikkelcriteria 6 3.1 Bebouwingsvorm 6 3.2 Architectuur, kleur en materiaalgebruik

Nadere informatie

Postbus 9657 5602 LR Eindhoven. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven Postbus 90150 5600 RB EINDHOVEN

Postbus 9657 5602 LR Eindhoven. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven Postbus 90150 5600 RB EINDHOVEN Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven Postbus 90150 5600 RB EINDHOVEN Postbus 9657 5602 LR Eindhoven Eindhoven, 27 juli 2013 Kenmerk: Onderwerp: 2013.Nanjing.Pav.B&W.1

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal. 1. Beschrijving bestaande situatie GELDERS GENOOTSCHAP Welstandsnota Heerde Deelgebied 5, bruggen Apeldoorns Kanaal 1. Beschrijving bestaande situatie In dit deelgebied komen zeven bruggen over het Apeldoorns Kanaal aan de orde. Bruggen

Nadere informatie

Omgevingsplan Zuid West

Omgevingsplan Zuid West Omgevingsplan Zuid West Hoe streven we naar een goede omgevingskwaliteit? Werkplaats Omgevingskwaliteit & Omgevingsplan 12 april 2018 Marc Berends Inhoud Voorstellen Doelen omgevingswet Voorbereiden Experimenteren

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

LINTBEBOUWING (sterke samenhang)

LINTBEBOUWING (sterke samenhang) 5 LINTBEBOUWING (sterke samenhang) Gebiedsbeschrijving In de na-oorlogse periode is op nieuwe plaatsen en in het verlengde van bestaande linten, nieuwe lintbebouwing gerealiseerd. Doordat deze linten in

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs,

De Staatssecretaris van Onderwijs, R.J.Schimmelpennincklaan3 90'''0361243 2506 AE Den Haag reler...3,

Nadere informatie

GEMEENTE APELDOORN Kerklaan 14/16

GEMEENTE APELDOORN Kerklaan 14/16 gebouwnummer : 324 straat + huisnr. : Kerklaan 14/16 postcode + plaats : 7311 AE APELDOORN naam object : Apotheek kad.aanduiding : bescherming : gemeentelijk monument deelgebied nr. waardevol gebied :

Nadere informatie

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Warmoezierskade 1

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Warmoezierskade 1 II besluit van burgemeester en wethouders iz-nummer onderwerp 2005.24231 aanwijzing tot lijk monument van het object Warmoezierskade 1 burgemeester en wethouders van gouda Gelezen het advies d.d. 26 september

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM091 Strensstraat 5 6162 AW Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de Monumentenwet

Nadere informatie

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur; gelet op de Erfgoedverordening Etten-Leur; gelet op de

Nadere informatie

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing herenhuis in

Nadere informatie

Een toekomst voor Stratum

Een toekomst voor Stratum Een toekomst voor Stratum 27 januari 2016 Presentatie Wat is een gebiedsprogramma Stratum in haar geheel Kanaalzone en de Groene Gordel Het Woonhart In gesprek 1 Gebiedsprogramma Wat is een gebiedsprogramma?

Nadere informatie

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Straat en huisnummer : Brederodelaan 57-77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Postcode en plaats : 2061 KH, 2061 KL, 2061 LA Kadastrale

Nadere informatie

Beekseweg 58 3103, gelegen in Wehl. Volgnr. : 14

Beekseweg 58 3103, gelegen in Wehl. Volgnr. : 14 Inventarisatie cultuurhistorische in de gemeente Doetinchem 2010 Beekseweg 58 3103, gelegen in Wehl. Volgnr. : 14 Huidige functie : Boerderij. Gebouwtype : Boerderij. Opbouw score Bouwperiode : 1900-1945.

Nadere informatie

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE Zaaknr. : 2015EAR0009 Zaakomschrijving : CPO Lindevoort Rekken Specialisme : Cultuurhistorie (excl. Archeologie) Behandeld door : Roy Oostendorp Datum : 7 oktober 2015

Nadere informatie

D E G R A A N S I L O

D E G R A A N S I L O D E G R A A N S I L O t r a n s f o r m a t i e d o o r d i a l o o g Door K.K.J.E. van de Braak Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Bouwkunde Bouwtechniek Design and Lifespan s a m e n v a t t

Nadere informatie

Y 0 Postbus 61243 C L U U R

Y 0 Postbus 61243 C L U U R R R.J. Schimmelpennincklaan 3 2517 JN Den Haag Y 0 Postbus 61243 C L U U R 2506 AE Den Haag t 070 3106686 f070 3614727 info@cultuur.nl www.cultuur.nl De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mevrouw

Nadere informatie

Kaart met bescherming

Kaart met bescherming Kaart met bescherming Gemeentelijke Monumentenlijst monumentnr. GM229 Pagina 4 van 4 - 2 - gelet op: de verordening Cultuurhistorie Sittard-Geleen 2008 ; besluit: Het object Veestraat 72 te Sittard op

Nadere informatie

Bouwmassa: Het trafohuisje annex bushalte bestaat uit één bouwlaag met een rechthoekige plattegrond en zadeldak evenwijdig aan de Rijksweg.

Bouwmassa: Het trafohuisje annex bushalte bestaat uit één bouwlaag met een rechthoekige plattegrond en zadeldak evenwijdig aan de Rijksweg. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM015 Naam monument : n.v.t. Adres : Rijksweg 18 Postcode en plaats : 6095 NB Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 954, 955 Coördinaten

Nadere informatie

LORENTZ III HARDERWIJK

LORENTZ III HARDERWIJK LORENTZ III HARDERWIJK BEELDKWALITEITPLAN BEDRIJVENTERREIN LORENTZ III BEELDKWALITEITPLAN BEDRIJVENTERREIN LORENTZ III Algemeen Doel In dit document worden richtlijnen beschreven voor de vormgeving van

Nadere informatie

In afwachting van uw reactie. namens de voorzitter van de Monumentencommissie, met vriendelijke groet,

In afwachting van uw reactie. namens de voorzitter van de Monumentencommissie, met vriendelijke groet, Monumentencommissie Hcngelo. College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hengelo t.a.v. Hr. J. Bron Postbus 18 7550 AA Hengelo Advies badhuis/ariensschool 2012-001 25 januari 2012 Geacht college,

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 525108 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Joodse begraafplaats Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017 KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD 8 september 2017 Karakteristieke objecten Winschoten Noord 8 september 2017 Inhoud 1. Lijst karakteristieke objecten Winschoten Noord 2. Waarderingscriteria WINSCHOTEN

Nadere informatie

Door de raad van de gemeente Bergen op Zoom is op 26 maart 2009 het bestemmingsplan Binnenstad vastgesteld vastgesteld.

Door de raad van de gemeente Bergen op Zoom is op 26 maart 2009 het bestemmingsplan Binnenstad vastgesteld vastgesteld. Inleiding Door de raad van de gemeente Bergen op Zoom is op 26 maart 2009 het bestemmingsplan Binnenstad vastgesteld vastgesteld. De binnenstad heeft een meervoudige functie. Op de eerste plaats is de

Nadere informatie

13 februari 2009 DCE/ januari

13 februari 2009 DCE/ januari De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 13 februari 2009 DCE/97440 7 januari 2009 2080909080 Onderwerp Vragen over

Nadere informatie

Raadsinformatie. Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht. Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp

Raadsinformatie. Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht. Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp Raadsinformatie Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp 13 oktober 2009 Programma Bureau Monumentenzorg & Archeologie

Nadere informatie