Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid. Doet u ook mee?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid. Doet u ook mee?"

Transcriptie

1 Veilig Verkeer Nederland Samen werken aan verkeersveiligheid Doet u ook mee?

2 Mensen verenigen voor veilig verkeer Iedereen veilig over straat. Een hartenkreet waar mensen, overheden en bedrijven in heel Nederland hun schouders onder zetten. En dat is, helaas, nog steeds nodig. In 2014 zijn 570 mensen in het verkeer omgekomen en is een veelvoud daarvan ernstig gewond geraakt. Onnoemelijk veel leed voor de slachtoffers, hun naasten en zelfs de veroorzakers van de ongevallen. Onder die slachtoffers zijn veel jongeren: deze groep heeft twee keer zoveel kans op een ernstig verkeersongeval. Ook ouderen en fietsers zijn extra kwetsbaar. Aandacht voor verkeersveiligheid overstijgt levensfases, maar elke leeftijdsgroep heeft wel haar specifieke behoeften en uitdagingen op het gebied van veilige mobiliteit. Veilig Verkeer Nederland sluit hier met haar productenaanbod op aan. Met praktijkgerichte educatie en voorlichting bereikt Veilig Verkeer Nederland vrijwel iedereen in Nederland. Vanaf het basisonderwijs tot op hoge leeftijd. Via ons netwerk van vrijwilligers zijn we aanwezig in bijna iedere school, gemeente en buurt. Bij elkaar opgeteld besteden onze vrijwilligers 280 manjaren aan Iedereen veilig over straat. Daar zijn we behoorlijk trots op! Samen werken we aan ons gezamenlijke belang: iedereen komt weer veilig thuis.

3 Bijdrage aan de missie van Veilig Verkeer Nederland Iedereen veilig over straat is een zaak van ons allen. Overheden en bedrijven investeren mee. Maar wij kunnen voornamelijk steunen op een enorme bijdrage van het publiek. Via ons brede palet aan activiteiten, waarbij onze vrijwilligers zich inzetten, komt de participatie samenleving dagelijks op straat tot leven. Het bewijs dat Veilig Verkeer Nederland een échte vrijwilligersorganisatie is.

4 Passende producten voor elke levensfase Door ons enorme netwerk weten we als geen ander wat er leeft op straat. Wij stemmen ons aanbod voortduren af op de verkeersbeleving van verkeersdeelnemers. Dit resulteert in een productenaanbod dat aansluit bij elke levensfase. We onderscheiden de volgende doelgroepen: Kinderen (0-12 jaar) en hun ouders Jongeren (13-24 jaar) Bewoners en hun buurt (25-65 jaar) Senioren (65 jaar en ouder)

5 Kinderen (0-12 jaar) en hun ouders VVN Verkeerseducatielijn Goede verkeerseducatie is onmisbaar voor basisschoolleerlingen. Met de Verkeerseducatielijn van Veilig Verkeer Nederland hebben scholen de garantie van actueel en kwalitatief lesmateriaal in groep 1 tot en met 8. Zo n 60% van de basisscholen in Nederland gebruikt de VVN Verkeerseducatielijn. De essentie van onze methode is dat leerlingen de verkeerstheorie kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. Vast item is altijd het betrekken van ouders. Zo geven we kinderen de juiste voorbereiding op veilige verkeersdeelname. Samen met de bijbehorende digitale materialen en ondersteunende producten als het VVN-Shell Mobiele Verkeersplein, het VVN Schoolpleinpakket en Veilig op weg helpen we leerkrachten bij het verzorgen van passend verkeersonderwijs in en buiten de klas. VVN Verkeersexamen Elk jaar doen vrijwel alle leerlingen uit groep 7 het VVN Verkeersexamen. Deze theoretische en praktische toets is voor zo n leerlingen een gedenkwaardig moment op weg naar zelfstandige verkeersdeelname. Onze vrijwilligers maken het samen met basisscholen elk jaar weer mogelijk dat kinderen hun Verkeersexamen kunnen doen. Met de Verkeersexamenapp van Veilig Verkeer Nederland kunnen ouders de verkeersvaardigheden oefenen met hun kinderen. Deze app is inmiddels al keer gedownload. De scholen zijn weer begonnen Deze campagne is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Kinderen die na de zomervakantie de overstap maken naar het voortgezet onderwijs hebben in de eerste weken op hun nieuwe schoolroute een bijna twee keer zo groot ongevalsrisico. Met spandoeken en andere acties moedigen we weggebruikers aan om in deze periode extra alert te zijn op scholieren in het verkeer. Veilig op weg Om kinderen bewust te maken van de risico s van vrachtauto s en andere grote voertuigen vindt jaarlijks op honderden basisscholen de praktische verkeersles Veilig op weg plaats. In dit project bundelen de transportsector (TLN) en Veilig Verkeer Nederland hun krachten. Kinderen leren aan de hand van een interactieve dvd wat de dode hoek nu eigenlijk inhoudt en kunnen die kennis toepassen in de praktijkles, waarvoor er een echte vrachtauto naar school komt. Altijd een bijzonder leermoment voor de kinderen!

6 VVN Verkeersouders en Verkeersbrigadiers Onderzoek toont aan dat ouders op scholen waar een VVN Verkeersouder actief is, een veiliger gevoel hebben over de verkeerssituatie bij de school. Er zijn ruim VVN Verkeersouders die als vrijwilliger helpen om het verkeer in de schoolomgeving veiliger te maken en te helpen bij praktische verkeersprojecten. Ook zetten zij acties op touw om ouders, leerkrachten en leerlingen bewust te maken van verkeersveilig gedrag. Samen met de school kiezen Verkeersouders wat prioriteit heeft. Veilig Verkeer Nederland biedt praktische productpakketten, materialen en tips waar een Verkeersouder direct mee aan de slag kan. Verkeersbrigadiers zijn misschien wel het meest bekende symbool voor vrijwilligerswerk in Nederland. Een leger van vrijwilligers zorgt er voor dat kinderen elke dag weer veilig kunnen oversteken bij een drukke straat op de schoolroute. Veilig Verkeer Nederland ondersteunt scholen en coördinatoren van brigades, onder andere bij het opstarten van een brigade en het werven van nieuwe vrijwilligers.

7 Jongeren (13-24 jaar) Veilig Verkeer Nederland werkt in het verbeteren van de verkeersveiligheid van jongeren o.a. samen met jongerenorganisatie TeamAlert. VVN Fietsverlichtingsactie Vele duizenden fietsende jongeren worden in de maanden oktober en november geholpen met goed werkende verlichting op hun fiets. De fietsverlichtingsacties vinden altijd plaats vanaf het moment dat de wintertijd ingaat. Samen met de overheidscampagne Ik val op geven we fietsers een reminder dat zichtbaarheid op de fiets van levensbelang kan zijn. Shotgun Hoe zorg je ervoor dat een bestuurder niet wordt afgeleid tijdens het rijden als je met vrienden op pad gaat? Neem de rol van Shotgun op je! Deze peer-to-peer campagne maakt van de bijrijderstoel de meest begeerde stoel in de auto. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en die ervoor zorgt dat de chauffeur minder snel afgeleid wordt. De campagneteams van Veilig Verkeer Nederland bespreken de gevaren van afleiding in de auto met jongeren, met name tijdens festivals. Verkeerseducatie voortgezet onderwijs Verkeerseducatie vraagt op het voortgezet onderwijs om een andere aanpak dan op de basisschool. Veilig Verkeer Nederland heeft een gevarieerd pakket aan educatie- en voorlichtingsmaterialen voor scholieren op het voortgezet onderwijs. Dit is altijd een interactief en op de doelgroep afgestemde les. Hierin richten we ons op de verkeersthema s die specifiek voor jongeren spelen, zoals afleiding of fietsverlichting.

8 Bewoners en hun buurt (25-65 jaar) Veilig Verkeer Nederland bouwt actief mee aan de participatiesamenleving. In ons programma Bewoners en Buurt activeren we burgers om zelf bij te dragen aan een veilige verkeersomgeving in de buurt of wijk. Bewoners kunnen bij ons terecht als ze zich zorgen maken over een verkeersonveilige situatie. Het MeldpuntVeiligVerkeer.nl is een gebruiksvriendelijke omgeving voor burgers om onveilige situaties digitaal te kunnen melden. Daarbij ondersteunen en faciliteren we hen in het organiseren en uitvoeren van Buurtacties Veilig Verkeer in hun eigen buurt. Om verkeersveiligheid te verankeren kan een buurt, wijk of dorp in aanmerking komen voor het VVN Buurtlabels, waarmee de betrokkenen zich committeren om zich voor drie jaar middels buurtacties in te zetten voor een verkeersveilige leefomgeving. Daarmee streven we uiteindelijk naar duurzame collectieve gedragsverandering. Dankzij al deze contacten ontstaat er een nauwkeurig beeld van de beleving van verkeersveiligheid bij weggebruikers. Er komen knelpunten aan het licht die voor bepaalde doelgroepen spelen en we krijgen zich op plekken waar misschien weinig of geen ongevallen gebeuren, maar die toch onveilig zijn. Dit is waardevolle informatie voor onszelf, maar ook voor beleidsmakers van gemeenten, provincies en het Rijk. Top 5 van meldingen: Te hard rijden 2 Onoverzichtelijkheid 3 Wegontwerp 4 Asociaal rijgedrag 5 Druk verkeer

9 Senioren (65+ jaar) VVN Opfriscursus Veilig Verkeer Nederland heeft een online verkeerstest geïntroduceerd, waarmee je snel achterhaalt of je kennis van de verkeersregels nog up-to-date is. Drie maanden na introductie was de test op vvn.nl/opfriscursus al bijna keer gedaan. Na de online test bestaat de mogelijkheid om een stap verder te gaan in het opfrissen van de verkeersregels, met een VVN Opfriscursus van twee dagdelen. Veilig Verkeer Nederland organiseert deze cursussen in het hele land. De opfriscursus kan aangevuld worden met een praktijktraining speciaal voor oudere automobilisten, fietsers of scootmobielgebruikers. We geven oudere verkeersdeelnemers de kans om in een ontspannen sfeer de eigen rijstijl onder de loep te nemen. Bedrijven Verkeersveiligheid in bedrijf Bedrijven laten op uiteenlopende manieren hun betrokkenheid bij verkeersveiligheid zien. Als deelnemer aan een van onze programma s of als afnemer van onze diensten. Meer dan 400 bedrijven en chauffeurs nemen bijvoorbeeld deel aan Veiligrijden.nu, ons programma waarin schadevrij rijden wordt beloond. Maar ook als partner in diverse VVN producten dragen ze financieel, met expertise of op andere manieren bij. Wij maken bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de inzet van Shell bij het VVN-Shell Mobiele Verkeersplein. Vanuit elkaars kernactiviteiten vinden Veilig Verkeer Nederland en het bedrijfsleven elkaar, en middels co-creatie komen we tot mooie resultaten. Er ontstaat grote betrokkenheid en inbreng vanuit beide partijen, die vaak verder gaan dan de gemaakte afspraken.

10 Alcohol en verkeer Bob-campagne Iedereen kent Bob en de Bob-sleutelhanger is al jaren een populaire wannahave bij alle leeftijden. VVN vrijwilligers hebben in 2014 meer dan vrijwillige blaastesten afgenomen tijdens de festivals waar de Bob-teams aanwezig waren. Ook zijn er jaarlijks meer dan Bob-gesprekken tijdens politiecontroles. Bestuurders die 0% blazen krijgen de begeerde gele sleutelhanger. Samen met alle verkeersveiligheidspartners hebben we met de Bob-campagne bereikt dat de sociale norm in Nederland over alcohol in het verkeer is veranderd. Ondanks deze positieve ontwikkeling is een vijfde van de jaarlijkse verkeersslachtoffers nog steeds het directe gevolg van alcohol in het verkeer. Aandacht blijft dus keihard nodig. Doe mee Meedoen helpt! Het succes van de aanpak van Veilig Verkeer Nederland zit in het bundelen van krachten. Overheden en bedrijven roepen we op om te helpen. Samen kunnen we blijven innoveren en het aantal verkeersslachtoffers verder laten dalen. Hoe kunt u als individu meedoen? Bent u enthousiast over het werk van Veilig Verkeer Nederland, meld u dan vandaag nog aan als vrijwilliger. Wij kunnen alle hulp gebruiken en er zijn leuke, uitdagende activiteiten bij u in de buurt. Sluit u aan bij de afdeling of werkgroep van Veilig Verkeer Nederland in uw gemeente. Of pak samen met uw buurtgenoten een onveilige situatie aan. We helpen u graag op weg. Wilt u helpen, maar heeft u geen tijd? Steun dan het werk van Veilig Verkeer Nederland door lid of donateur te worden. U kunt ook met ons meedenken door u aan te melden voor het VVN Panel. Ga voor meer informatie over hoe u kunt meedoen naar vvn.nl/doe-mee.

11 Contactgegevens Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer Nederland in uw regio Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht: Groningen, Friesland en Drenthe: Flevoland, Overijssel en Gelderland Limburg, Noord-Brabant en Zeeland

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant

Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Informatiebijeenkomst Son over Verkeersveiligheid 12 november 2015 Paul Gondrie Voorzitter VVN Noord-Brabant Inhoud presentatie - Wat is VVN - Activiteiten voor de doelgroepen - Cijfers verkeersveiligheid

Nadere informatie

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2010 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens Begroting

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud Verkeerslessen schooljaar 2017-2018 VVN Verkeersmethode Jaarplanner Inhoud Mix van online en offline Verschijningsdata Thema s Structuur van de lessen Jaarkalender Een nieuw schooljaar ligt voor ons. We

Nadere informatie

Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld

Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld Purmerend, 6 augustus 2016 Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld Verkeersveiligheid en verkeerseducatie Sinds het schooljaar 2014 werkt de school structureel aan verkeersonderwijs. Er is een verkeerscommissie

Nadere informatie

VVN Controlepost-app. Handleiding. VVN Praktisch Verkeersexamen

VVN Controlepost-app. Handleiding. VVN Praktisch Verkeersexamen VVN Controlepost-app Handleiding VVN Praktisch Verkeersexamen Handleiding VVN Controlepost-app Deze handleiding is bestemd voor iedereen die gaat werken met de Controlepost-app van Veilig Verkeer Nederland.

Nadere informatie

Controlepost-app. Handleiding. VVN praktisch Verkeersexamen

Controlepost-app. Handleiding. VVN praktisch Verkeersexamen Controlepost-app Handleiding VVN praktisch Verkeersexamen 1 Handleiding Controlepost-app Deze handleiding is bestemd voor iedereen die gaat werken met de Controlepost-app van Veilig Verkeer Nederland.

Nadere informatie

JAARPLAN Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2008 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens 1.

Nadere informatie

Zeeuwse Menukaart 2017 aanbod projecten Veilig Verkeer Nederland

Zeeuwse Menukaart 2017 aanbod projecten Veilig Verkeer Nederland Zeeuwse Menukaart 2017 aanbod projecten Veilig Verkeer Nederland In deze menukaart vindt u projecten die het Steunpunt Zeeland van Veilig Verkeer Nederland in uw gemeente of regio kan uitvoeren, vaak samen

Nadere informatie

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Opwegnaarschool.nl Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Winnaar Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2010 Opwegnaarschool.nl Een verkeersveilige schoolomgeving en een veilige schoolroute.

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn 2015

Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn 2015 Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn 2015 - 2 - - 3 - Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 6 2. Projecten 2015 blz. 7 Educatie/ Communicatie blz. 8 Leeftijdscategorie 4 12 blz. 8 Leeftijdscategorie

Nadere informatie

jaarverslag 2011 district flevoland

jaarverslag 2011 district flevoland jaarverslag 2011 district flevoland voorwoord Sla dit voorwoord nu eens niet over! Vergaat het u net als mij en slaat u een voorwoord ook vaak over? Zeker in een jaarverslag. Meestal toch niet het meest

Nadere informatie

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan Beleidsplan verkeer Kindcentrum De Plataan van Tuldenstraat 2 5688DB Oirschot 0499 550345 www.deplataan-skobos.nl Inleiding Dagelijks begeven kinderen en volwassenen zich in het verkeer. Het is belangrijk

Nadere informatie

Overzicht geplande activiteiten 2016 versie 1 december 2015

Overzicht geplande activiteiten 2016 versie 1 december 2015 Afdeling Dalfsen Overzicht geplande activiteiten 2016 versie 1 december 2015 activiteit datum doel omschrijving activiteit doelgroep overige betrokkenen ondersteunend omschrijving aantal materiaal Verkeersexamen

Nadere informatie

Veilig kennismaken met het verkeer

Veilig kennismaken met het verkeer Veilig kennismaken met het verkeer Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: in de praktijk! ANWB Streetwise is een verkeerseducatieprogramma voor kinderen op

Nadere informatie

Verkeer in het schoolwerkplan

Verkeer in het schoolwerkplan Verkeer in het schoolwerkplan Voorheen was ons verkeer best overzichtelijk: de voetganger, fietser, brommer, auto, bus, vrachtwagen. Slechts bij uitzondering andere voertuigen. Tegenwoordig zijn de voertuigen

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8 VVN Verkeersmethode Bestelinformatie schooljaar 2019-2020 VERKEERSLESSEN, INCLUSIEF PRAKTIJKLESSEN EN THUISOPDRACHTEN Voor groep 1 t/m 8 Leren is een doorlopend proces en stopt nooit. Daarom biedt Veilig

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

Openbaar vervoer in verkeerseducatie

Openbaar vervoer in verkeerseducatie Vlaams Congres Verkeersveiligheid - Leuven Openbaar vervoer in verkeerseducatie Leo Bekker, regiomanager Veilig Verkeer Nederland Leuven, 17 maart 2015 Vervoersmix in de verkeerseducatie Hoe leren kinderen?

Nadere informatie

Veilig Verkeer Nederland Regio Oost Nieuwsbrief Voorjaar 2015

Veilig Verkeer Nederland Regio Oost Nieuwsbrief Voorjaar 2015 Veilig Verkeer Nederland Regio Oost Nieuwsbrief Voorjaar 2015 Inhoudsopgave Taarten Actie Rheden Van harte welkom Nieuwe bestuursleden Landelijke inventarisatie verkeersbrigadiers VVN Opfriscursus in de

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2018-2019 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland

Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland Jaarverslag 2015 Veilig Verkeer Nederland afd. Steenwijkerland Verkeersveiligheid Aan het begin van een nieuw jaar heb je nog al eens de neiging om terug te kijken wat er in het afgelopen jaar is gedaan,

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

Programma Verkeersveiligheid in de Vervoerregio Amsterdam Schooljaar Educatie & campagnes

Programma Verkeersveiligheid in de Vervoerregio Amsterdam Schooljaar Educatie & campagnes Programma 2018-2019 Verkeersveiligheid in de Vervoerregio Amsterdam Schooljaar 2018-2019 Educatie & campagnes Iedereen veilig thuis. Dat willen we allemaal. Gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam maken

Nadere informatie

Menukaart Veilig Verkeer Nederland 2012

Menukaart Veilig Verkeer Nederland 2012 Menukaart Veilig Verkeer Nederland 2012 Steunpunt District Noord-Brabant Versie mei 2012 In deze menukaart onderscheiden wij twee soorten producten: - Kant-en-klaar-projecten: zoals materialen, abonnementen,

Nadere informatie

Samenwerken aan veilige en duurzame verkeersdeelname Mobiliteitspakket voor medewerkers

Samenwerken aan veilige en duurzame verkeersdeelname Mobiliteitspakket voor medewerkers Uw medewerkers veilig Bespaar tot 250,- Naleving zorgplicht en Nu ook mogelijk en duurzaam op weg per medewerker op invulling MVO zonder investering mobiliteitskosten doelstellingen Wilt u als werkgever

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-031 23 april 2007 10.00 uur Sterke stijging verkeersdoden onder fietsers In 2006 kwamen 811 mensen in het Nederlandse verkeer om. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Veilig Verkeer Nederland

Jaarverslag 2012 Veilig Verkeer Nederland Jaarverslag 2012 Veilig Verkeer Nederland afd. Steenwijkerland Verkeersveiligheid Het verkeer en de verkeersveiligheid blijven ons ook in de gemeente Steenwijkerland bezighouden. Een op zich staand ongeval

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

GEMEENTELIJK VERKEERSVEILIGHEIDSPLAN 2018

GEMEENTELIJK VERKEERSVEILIGHEIDSPLAN 2018 GEMEENTELIJK VERKEERSVEILIGHEIDSPLAN 2018 Gedragsbeinvloedings-projecten Samenwerkingsverband van: Veilig Verkeer Nederland (VVN afd. Staphorst) Politie IJsselland Gemeente Staphorst Hoofddoel Door educatie

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente Naam school: De Nieuwe Link Gemeente: Oss Voor kalenderjaar: 2014 Aantal leerlingen:

Nadere informatie

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-026 19 april 2012 14.15 uur Lichte stijging verkeersdoden in 2011 661 verkeersdoden in 2011 Stijging bij oudere fietsers Daling bij inzittenden van personenauto

Nadere informatie

0% 10% 20% 30% 40% 50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 1 2 53% 5% 18% Ja, ik weet goed wat het programma inhoudt % Ja, ik weet een beetje wat het programma inhoudt % Ja, maar ik ken het alleen van naam % 24% Nee, ik ken het programma niet % Bekend met de slogan

Nadere informatie

Voorgesteld wordt het uitvoeringsprogramma verkeerseducatieprojecten 2013 vast te stellen.

Voorgesteld wordt het uitvoeringsprogramma verkeerseducatieprojecten 2013 vast te stellen. Collegevoorstel Sector : SOB Opsteller : F. de Ligt-Huijser Telefoon : (033) 469 44 71 User-id : HUI3 Onderw erp Uitvoeringsprogramma verkeerseducatieprojecten 2013 Voorstel: Voorgesteld wordt het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Veilig Verkeer Nederland Nieuwsbrief oktober 2015

Veilig Verkeer Nederland Nieuwsbrief oktober 2015 Veilig Verkeer Nederland Nieuwsbrief oktober 2015 Kennisdag 2015 Inhoudsopgave Terugblik Kennisdag Shotgun Regio Oost 2016 Format Activiteitenplan 2016 Districtsledenvergaderingen De scholen zijn weer

Nadere informatie

Collegevoorstel Toelichting:

Collegevoorstel Toelichting: Collegevoorstel Toelichting: In de afgelopen jaren is uw college gerapporteerd over de mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid bestemd voor de gemeente Heusden. Dit gebeurt in het

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid.

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid. Overdracht College-Raad Datum 14 april 2016 onderwerp Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- Verkeersveiligheid portefeuillehouder Filip van As informant Bloemhof, I (Ilse) 2028 eenheid/afdeling Expertisecentrum

Nadere informatie

Mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid

Mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid Samenvatting: Inleiding: In de afgelopen jaren is uw college gerapporteerd over de mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid bestemd voor de gemeente Heusden. Dit gebeurt in het kader

Nadere informatie

Dare to be safe. Word een kei op de weg!

Dare to be safe. Word een kei op de weg! Dare to be safe. Word een kei op de weg! 13 mei 2014 Inhoudstabel 1. Kadering en aanleiding Dare to be Safe 1.1 Waarom Dare to be Safe? 1.2 Wat is Dare to be Safe? 1.3 Stand van zaken: ontwikkeling 2.

Nadere informatie

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk

SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Raamwerk SchoolActieplan Verkeer Naam en plaats school Looptijd plan Kinderen hebben recht op een veilige, zo zelfstandig mogelijke mobiliteit Passages tussen {} zijn optioneel

Nadere informatie

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen

Nadere informatie

Fors minder verkeersdoden in 2013

Fors minder verkeersdoden in 2013 Persbericht PB-025 24-04-2014 09.30 uur Fors minder verkeersdoden in 2013 570 verkeersdoden in 2013; 80 minder dan in 2012 Forse afname bij motorrijders Ook daling bij inzittenden personenauto, fietsers

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeerite HaerBemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Contactpersoon G.G.

Nadere informatie

Zunxxxxx: Elk verkeersslachtoffer is er één te veel! Help verkeersleed voorkomen. U steunt ons al vanaf 3,- per maand.

Zunxxxxx: Elk verkeersslachtoffer is er één te veel! Help verkeersleed voorkomen. U steunt ons al vanaf 3,- per maand. www.ncrvgids.nl GIDS 50 xx logo: 70mm / tussenruimte: 1,2mm Word lid van Veilig Verkeer x 11 - - xx 17 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx december 2010 E 1,05 20xx www.ncrvgids.nl E 1,05 Nederland Zunxxxxx: xxxxxxx

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

Resultaten Enquête 1

Resultaten Enquête 1 Resultaten Enquête 1 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Opzet en uitvoering... 4 4 Uitkomsten enquete... 5 4.1 Wat is de leeftijd van uw kind(eren) die op de basisschool zitten?... 5 4.2 Hoe ver woont u van onze

Nadere informatie

Module verkeersveiligheid

Module verkeersveiligheid Module verkeersveiligheid Inleiding De gemeente Halderberge heeft veel aandacht voor verkeersveiligheid. In het collegewerkprogramma Samen vooruit heeft dit een belangrijke plaats. Het categoriseren van

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---6e Jaargang, nummer 9 -maart 2016- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan?

Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan? Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan? Samenvatting In het kader van een belevingsonderzoek gaven 2500 Vlaamse jongeren tussen 10 en 13 jaar hun mening over mobiliteit en hun

Nadere informatie

Onderwerp: OOR mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid 2014

Onderwerp: OOR mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid 2014 Zaaknummer: 00368245 Onderwerp: OOR mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid 2014 Collegevoorstel Inleiding Er zijn drie invalshoeken om de verkeersveiligheid te verbeteren: infrastructurele

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen VERKEER OP SCHOOL Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen Voor de ouders. Rond veel basisscholen is sprake van een intensieve vermenging van snel- en langzaam verkeer. Tijdens

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving

VERKEERSVEILIGE. SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving VERKEERSVEILIGE SCHOOLZONE Maatwerkoplossingen voor iedere schoolomgeving Verkeersveilige schoolzone 83 procent van de basisscholen kampt met gevaarlijke verkeerssituaties binnen de schoolomgeving. Dit

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *)

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* BEDRIJVENTERREINEN *) (* OPGEVEN OF MUTATIE VOOR LTV VOOR EEN BEPAALD JAAR BEKEND IS *) SAMPLE

Nadere informatie

Onderwerp: mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid

Onderwerp: mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid Zaaknummer: 00413588 Onderwerp: mensgerichte maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid 2014-2015 Collegevoorstel Inleiding Er zijn drie invalshoeken om de verkeersveiligheid te verbeteren: infrastructurele

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013)

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Drents Verkeersveiligheidslabel Naam school: CBS De Bron FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Plaats: Nieuw-Amsterdam Datum: 02-10-14 Gesprek met: E.J.Vugteveen en twee verkeersouders:

Nadere informatie

website: 8 november 2018 Oudergesprekken Ontdekateliers gr 5-8

website:   8 november 2018 Oudergesprekken Ontdekateliers gr 5-8 DE WIJSNEUS website: www.deventerleerschool.nl 8 november 2018 inhoud nieuwsbrief - Voorwoord - Dode hoek les - Thema bouwen - Ontdekateliers agenda komende weken Oudergesprekken Ontdekateliers gr 5-8

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---4e Jaargang, nummer 7 -mei 2014- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: veiligverkeer.nl. Naam dossier: Rotterdam-Vredenoordplein

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies:  veiligverkeer.nl. Naam dossier: Rotterdam-Vredenoordplein Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: 20161027-Rotterdam-Vredenoordplein Locatie: Vredenoordplein in rotterdam Datum uitgifte advies: Oktober 2016 Rol Veilig

Nadere informatie

Professioneel partner in verkeersveiligheid

Professioneel partner in verkeersveiligheid Professioneel partner in verkeersveiligheid www.rovl.nl Partners van ROVL Provincie Limburg Rijkswaterstaat directie Limburg Limburgse gemeentes (via RMO s vertegenwoordigd) Politie Limburg-Noord Politie

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Subjectieve verkeersveiligheid objectief in beeld Rotterdam Centrum

Subjectieve verkeersveiligheid objectief in beeld Rotterdam Centrum Subjectieve verkeersveiligheid objectief in beeld Rotterdam Centrum Mark van Schuylenburg (Auteur is werkzaam bij DTV Consultants) Ger Lulofs (Auteur is werkzaam bij gemeente Rotterdam) 1. INLEIDING Bij

Nadere informatie

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Stichting Duurzame Samenleving www.gdindex.nl info@gdindex.nl 0317-750645 1 De GDI omvat de 3 dimensies van duurzaamheid: Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Verkeersveiligheidslabel Groningen. Verankering in het schoolbeleid / in de schoolorganisatie. Naam school: Plaats: Datum:

Beoordelingsformulier Verkeersveiligheidslabel Groningen. Verankering in het schoolbeleid / in de schoolorganisatie. Naam school: Plaats: Datum: Verkeersveiligheidslabel Naam school: Beoordelingsformulier Verkeersveiligheidslabel Groningen Plaats: Datum: Verankering in het schoolbeleid / in de schoolorganisatie. De school heeft VVL in het schoolplan

Nadere informatie

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs Oversteken??? Ehmm, ogen dicht en hard rennen?? Ontwikkeling: Regiocoördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave:

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Ragnhild Davidse Den Haag donderdag 1 maart 2018 De Nieuwe Normmens Er is te lang ontworpen

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente actie/projectbeelden ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente Naam school: de Beiaard Gemeente: Oosterhout Voor schooljaar:

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie September 2017 Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

De Verkeersslang wordt sinds 2003 ingezet en de scholen kunnen gedurende het hele schooljaar deelnemen.

De Verkeersslang wordt sinds 2003 ingezet en de scholen kunnen gedurende het hele schooljaar deelnemen. Campagnevoorbeeld: de Verkeersslang Utrecht, 18 januari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne de Verkeersslang. Aan het eind van dit document vindt u de brochure

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep

Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Zeeuws Manifest Verkeersveiligheid Op weg naar nul Zeeuwse wegbeheerders & Motorrijders Actie Groep Aandachtgebied: veiligheid motorrijders Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 Dit verkeersveiligheidsmanifest

Nadere informatie

Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015. Utrechts Verkeers veiligheidslabel

Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015. Utrechts Verkeers veiligheidslabel Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015 Utrechts Verkeers veiligheidslabel Inhoud Utrechts VerkeersveiligheidsLabel 2. 1. UVL Stappenplan m.i.v. 2015 3 2. UVL- gemeenten 3 3. Aanvraag UVL 3 4. UVL-

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het voortgezet onderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Helaas vinden

Nadere informatie

Overzicht geplande activiteiten 2017 versie 1 februari 2017

Overzicht geplande activiteiten 2017 versie 1 februari 2017 Afdeling Dalfsen Overzicht geplande activiteiten 2017 versie 1 februari 2017 activiteit datum doel omschrijving activiteit doelgroep overige betrokkenen ondersteunend omschrijving aantal materiaal Verkeersexamen

Nadere informatie

Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie. Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1

Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie. Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1 Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1 Regionaal Orgaan voor de verkeersveiligheid in Oost Nederland Wie zijn wij?: Samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017)

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Protocol Verkeersveilige afspraken Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Inleiding Veiligheid is een belangrijk aspect op school. Een school moet kinderen die veiligheid kunnen bieden op verschillende

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Vanuit het team

In deze nieuwsbrief. Vanuit het team Jaargang 14 / nr 0 1 september 2017 De volgende WiekenWeetjes verschijnt op 9 september 2017. Berichten voor de volgende WiekenWeetjes uiterlijk 7 september 2017 mailen naar info@wormerwieken.nl ICBS WormerWieken

Nadere informatie

JONGleren in het verkeer

JONGleren in het verkeer 0-4 jaar JONGleren in het verkeer Verkeersopvoeding begint reeds in de buggy en op het fietszitje. Baby s en peuters pikken ongemerkt al veel op over verkeersregels en gedrag, vooral van hun ouders. De

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn

Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn 16INT03046 II lil i Verkeerseducatieprogramma 2017 Gemeente Hellendoorn J- 4 - Activiteitenplan Verkeersveiligheid Hellendoorn 2017-2- Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 7 2. Projecten 2016 Educatie/ Communicatie

Nadere informatie

Een school die werk maakt van. verkeersveiligheid. laat het merken! Het Gronings Verkeersveiligheidslabel

Een school die werk maakt van. verkeersveiligheid. laat het merken! Het Gronings Verkeersveiligheidslabel Een school die werk maakt van verkeersveiligheid laat het merken! Het Gronings Verkeersveiligheidslabel 2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding................................................... 2 2 Wat is het Gronings

Nadere informatie

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017.

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017. 1 Enquête Verkeersveiligheid Bs de Horizon Grashoek De basisschool gaat in samenwerking met de gemeente en VVN (Veilig Verkeer Nederland) onderzoeken hoe de gevoelens van verkeersveiligheid/onveiligheid

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2017

Nationaal verkeerskundecongres 2017 Nationaal verkeerskundecongres 2017 Het effect van educatie op mobiel telefoongebruik bij fietsende scholieren een observationeel onderzoek Tessa Witteveen Stichting Bevordering Verkeerseducatie Samenvatting

Nadere informatie

Werkplan Verkeerseducatie en gedrag Gemeente Lelystad 2015.

Werkplan Verkeerseducatie en gedrag Gemeente Lelystad 2015. Werkplan Verkeerseducatie en gedrag Gemeente Lelystad 2015. Wettelijke achtergrond. In 1994 is tussen het ministerie van V&W, het Inter provinciaal overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente.

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente. ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente. Naam school: Gemeente: BS De Driesprong Alphen-Chaam Voor schooljaar:

Nadere informatie

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes Een communicatie- en educatieproject gericht op ouderen Samenvatting Ouderen lopen het hoogste risico om door een verkeersongeval ernstig gewond te raken

Nadere informatie

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd.

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Verkeerscommissie Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Handleiding Fietscontrole Algemeen: 1. Het stuur zit goed vast 2. De bel is goed te horen 3. De handvatten zitten goed vast aan

Nadere informatie

Het Vlaams Verkeer Informatiebulletin van de Openbare Basisschool

Het Vlaams Verkeer Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool ---2 e Jaargang, nummer 4-----------juni 2012 In verkeersbulletin aandacht voor: Veilig op weg Veilig

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2017

Nationaal verkeerskundecongres 2017 Nationaal verkeerskundecongres 2017 Subjectieve verkeersveiligheid objectief in beeld Rotterdam Centrum Mark van Schuylenburg (Auteur is werkzaam bij DTV Consultants) Ger Lulofs (Auteur is werkzaam bij

Nadere informatie

Burgemeester Hesselinkstraat 2 website: EC Sint Annaparochie tel.:

Burgemeester Hesselinkstraat 2 website: EC Sint Annaparochie tel.: CBS De Slotschool e-mail: info@cbs-slotschool.nl Burgemeester Hesselinkstraat 2 website: www.cbs-slotschool.nl 9076 EC Sint Annaparochie tel.: 0518 402144 19 december 2014 Ons goede doel Edukans: Gelijke

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie